Friday, June 05, 2015

PERJANTAI 05.06.15

PERJANTAI 05.06.15
1.       PERJANTAIPÄIVÄ alkoi raikkaan ja viileähkön tuntuisena, lämpöä oli ulkona 15 astetta, taivas oli puolipilvinen nousevan auringon värjätessä pilvenlonkareet vaalean punaisiksi. Lämpötila pysytellee suhteellisen tasaisena tämän päivän lukemissa 15 -26, mutta maanantaina tapahtuu äkillinen heitto hellelukemiin, mikäli Times of Israel (ToI) ennustuksiin on luottamista.
LÄMPÖTILAT tänään; Jerusalem 16- 26; Tiberias 20 -31; Suolameri 26 -33; Eilat 23 -35 +C-astetta.
Kuten jo edellä viittasin. maanantaina tapahtuu raju nousu hellelukemiin myös Jerusalemissa, jossa ilman lämpötilan korkein lukema ylittää 33 astetta. Eilatissa se noussee reilusti yli 40 asteen, mikä sinne matkaavien on syytä huomioida. Taivaankansi vaihtelee ennusteajan kuluessa puolipilvisestä pilvettömään.

2.       UUTISTOIMISTOT kuten Debkafile (DF) ennustavat tietoihinsa perustuen, että Syyrian rintamalla tulee pian tapahtumaan radikaaleja muutoksia.

DF raportoi 31.toukokuuta Iranin Vallankumousarmeijan komentajan kenraali Qassem Soleimanin yllättävän vierailun Damaskoksessa Syyriassa, jonne kutsuttiin myös Hizbullahin korkeinta johtoa Libanonista. DF raportoi keskusteluissa sovitun, ettei Iran vastusta Syyrian armeijan pyrkimyksiä vapauttaa Jisr al-Sughourin kaupungin, jonka USA:n, Turkin, Qatarin ja Saudi Arabian tukemat ”Army of Conquest” sunnijoukot valloittivat Syyrian luoteisosassa, sekä Palmyran kaupungin, joka joutui Islamin Valtion käsiin.  Näiden kaupunkien vapauttaminen kapinallisten käsistä poistaisi niiden aiheuttaman uhkan valtateille Homsista Damaskokseen ja edelleen Latakiaan. Tämä vahvistaisi presidentti Assadin asemaa. http://www.debka.com/article/24639/Iranian-Rev-Guards-ready-to-intervene-in-Syria-to-save-Assad-Soleimani-Expect-major-events-in-Syria

DF raportoi 03.06., että Iranin Vallankumouskaarti IRGC valmistautuu lähettämään merkittävän erikoisjoukkojen osaston Syyriaan poistaakseen uhkan, minkä eri kapinallisjärjestöjen joukot ja Islamin Valtio aiheuttavat Assadin hallitukselle, kuten läntiset ja arabien tiedustelulähteet informoivat. Niiden mukaan Syyrian armeija valmistelee aluetta Syyrian pohjoisosassa, jonne IRGC:n erikoisjoukot sijoitetaan. Tämä olisi ensimmäinen merkittävä tilanne, jossa Iran ottaa suoraa rintamavastuuta lähes viisi vuotta kestäneissä taisteluissa Syyriassa.

Aiemmin vain Basij öljynjalostus-kaupungin vapauttamiseen osallistunut pieni iranilainen jalkaväki- ja tykistöosasto oli poikkeus, mikä ei pystynyt karkottamaan ISIS-joukkoja. Iran on tähän saakka pyrkinyt huolellisesti pysyttelemään sivussa taisteluissa, mutta on avustanut kapinallisia vastaan taistelevia järjestöjä kuten Hizbullah toimittamalla niille aseita sekä taistelijoita Pakistanista ja Afganistanista.
DF:n raportin mukaan tämä tulee nyt muuttumaan.

Kenraali Soleimani sanoi uhmakkaasti, että ”maailma tulee myönteisesti yllättymään lähipäivien aikana järjestelyistä, joita IRGC valmistelee yhdessä Syyrian armeijan komentajien kanssa”, kuten eräs uutistoimisto raportoi. http://www.debka.com/article/24639/Iranian-Rev-Guards-ready-to-intervene-in-Syria-to-save-Assad-Soleimani-Expect-major-events-in-Syria
Luotettavien lähteiden mukaan, kertoo DF, kesäkuun 4.päivänä Iran aktivoi v. 2006 solmitun puolustussopimuksen Syyrian hallituksen kanssa, joka velvoittaa osapuolet avustamaan toisiaan, mikäli olosuhteet sitä vaativat. Sen aktivoimisen tarpeellisuus todettiin ensimmäiseksi kenraali Soleimanin Damaskoksen vierailun yhteydessä 30. toukokuuta. DF:n mukaan silloin IRGC:n johto saatiin vakuuttumaan, että tilanne alkaa olla katastrofaalinen, ja että Iranin suora puuttuminen taisteluihin on välttämätön. Esimerkkinä oli kurdikaupunki Hasakeh, jota puolustava Syyrian 52. divisioona< alkoi osoittaa hajoamisen merkkejä ISIS joukkojen murtautuessa sen puolustusmuurin läpi ja sotilaitten alkaessa paeta asemistaan.

Vaikka Syyrian, Irakin ja Turkin rajojen leikkauspisteessä sijaitsevaa kaupunkia hallitaan Syyrian hallituksen ja kurdien yhteisvoimin, niillä ei kuitenkaan ole yhteis-toimintaa kaupungin puolustamiseksi. Kaupungin joutuminen ISIS joukkojen valvontaan merkitsisi uutta merkittävää voittoa sen voittoisessa marssissa Syyriassa ja Irakissa, jossa Ramadin kaupungin menetys merkitsi suurta saavutusta ISIS-joukoille.

Hasakeh-kaupungin menettäminen merkitsisi tappiota myös USA:n johtamalle koaliittiolle, joka on tukenut kaupungin puolustusta ilmaiskuillaan ISIS joukkoja vastaan, ja avaisi avoimen tien Syyriasta Irakin pohjoisosaan Mosulin kaupunkiin.
DERAAN aluetta puolustavat Syyrian armeijan 68. ja 13.divisioonat ovat hajoamassa ja laskemassa aseensa paetessaan ISIS joukkojen massiivisen hyökkäyksen edessä.

DF:n raportin mukaan Iranin joukkojen siirtäminen Syyrian rintamalle alkanee luultavasti ilmateitse lähimmän vuorokauden aikana, mitä osoittavat kenraali Soleimanin ja Iranin turvallisuusneuvoston puheenjohtajan amiraali Ali Shamkhanin viimeisen vuorokauden aikana antamat vihjeet. Syyrian rintamalla on DF:n mukaan odotettavissa suuria muutoksia lähipäivien aikana. http://www.debka.com/article/24646/Exclusive-Tehran-expected-to-invoke-defense-pact-for-large-scale-troop-deployment-to-Syria

3.       FATAH aikoo solmia suhteet Syyrian hallituksen kanssa 32 vuoden tauon jälkeen, kertoo Fatahin keskuskomitean jäsen Abbas Zaki. Hän kertoi torstaina Maan-uutistoimiston mukaan, että Fatah solmii uudelleen suhteet Syyrian Assadin hallituksen kanssa 32 vuoden tauon jälkeen.
Fatahin lähettämän delegaation äskeinen vierailu Damaskoksessa oli onnistunut, kertoo Zaki lisäten, että Fatahin toimisto avataan pian Damaskoksessa.

PA:n arabien muodostama lähetystö vieraili viime kuussa PLO:n virkailijan Zakaria al-Aghan johdolla Syyriassa tavaten Syyrian apulaisulkoministeri Faisal Mgdadin ja sosiaaliministeri Kinda Shamatin. Neuvotteluissa keskityttiin Damaskoksessa sijaitsevan Yarmouk pakolaisleirin puolustamiseen ja sen asukkaitten turvallisuuden lisäämiseen konfliktin aikana.

YARMOUKIN kaupunginosa, jota länsimaat kutsuvat pakolaisleiriksi, on ollut Syyrian armeijan piirittämä vuodesta 2013 lähtien. Siellä arvioidaan asuvan 18 000 ihmistä. Lähiö joutui ISIS joukkojen hyökkäyksen kohteeksi viimeviikkojen aikana.  Zaki kertoo, että kaksi kolmasosaa lähiöstä on edelleen ISIS joukkojen valvonnassa.
On epäselvää, miten Fatahin suhteet Assadin hallituksen kanssa vaikuttavat tilanteeseen. Hamasin jäsenten osallistuminen kapinallisten rinnalla Assadin armeijaa vastaan aiheutti tilapäisen kriisin Syyrian ja Hamasin suhteisiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/196324#.VXE3oIbxQwA

4.       ISRAELIN ja Saudi Arabian edustajat ovat tavanneet salaisissa neuvotteluissa vuodesta 2014 lähtien, vakuuttaa ulkoministeriön uusi pääsihteeri Dore Gold. Iranin potentiaalisen ydinaseen pelko ja sen tuoma alueellisen ylivallan saavuttaminen on ajanut nämä epäluuloisesti ja kyräillen toisiaan vilkuilevat maat lähentymään toisiaan, kuten Bloomberg raportoi.

TORSTAINA osapuolten edustajat tapasivat toisensa äärimmäisen epätavallisissa puitteissa Washingtonissa. Ulkoministeriön tuore pääsihteeri Dore Gold ja Saudi Arabian kenraali Anwar Eshki tapasivat toisensa näyttämöllä ja paiskasivat kättä läsnäolijoiden todistaessa tilanteen. Eshki on eläkkeelle siirtynyt entinen Saudi Arabian hallituksen korkein neuvonantaja.
Molemmat osallistuivat Foreign Relations neuvoston CFR ajatushautomon kokoukseen vakuuttaen kannattavansa Saudi Arabien ja Israelin välistä rauhaa. Molemmat tunnustivat, että suurin uhka alueen vakaudelle ovat Iranin ylivalta- haaveet.

Eshki puhui tyhjentävästi Iranin harjoittamista vihamielisistä ja hyökkäävistä toimista alueella ja ilmoitti, että rauhansopimus Israelin kanssa on sen ensisijainen toive perustuen saudien esittämään rauhanaloitteeseen, jonka arabiliitto myöhemmin pienin muutoksin omaksui omaksi esityksekseen.
Eshki puhui myös yhteisen arabiarmeijan perustamisen tarpeesta alueen tasapainon säilyttämiseksi.

DORE GOLD, joka vielä johtaa Jerusalemin yleisten asiain älyhautomoa, mutta saanee lähipäivinä virallisen vahvistuksen ulkoministeriön pääsihteeriksi, puhui myös Iranin aiheuttamasta rauhattomuudesta Lähi-Itään mainiten P5+1 maiden ja Iranin välisen Iranin ydinsuunnitelmaa koskevan sopimuksen heikkoudesta, joka sallii Iranin pääsyn ydinvallan kynnykselle. Iran saa jatkaa tutkimuksiaan ydinteollisuuden alueilla, mikä antaa sille mahdollisuuden ydinaseen rakentamiseksi niin halutessaan.

SEKÄ Gold että Eshki vakuuttivat puheissaan, etteivät he edusta maitaan virallisesti, eikä kaikkia ongelmia ole ratkaistu, mutta toivovat hallitustensa omaksuvan heidän ajatuksensa alueellisten ongelmien selvittämiseksi neuvotteluilla.
Bloombergin mukaan Israelin ja saudien edustajat ovat tavanneet toisensa salaisesti viisi kertaa viimeisen 17 kuukauden aikana ilman virallista tiedotetta.
Shimon Shapira, joka Bloombergin mukaan on Hizbullahin erikoisasiantuntija ja osallistui kokoukseen, totesi osapuolten havainneen, että heillä on yhteinen ongelma ja samat haasteet, ja joissakin kysymyksissä samat vastaukset.

SAUDI ARABIA esitti rauhanaloitteensa v. 2002. Pääministeri Netanyahu sanoo hyväksyvänsä aloitteen periaatteessa, mutta että se sisältää joitain ongelmallisia kohtia, joita Israel ei voi sellaisenaan hyväksyä. Sellaisia ovat vaatimus Israelin vetäytymisestä Golanin kukkuloilta; vetäytyminen 1949 aselepolinjoille ilman Israelin vaatimia turvallisuustakuita; Jerusalemin jakaminen sekä pakolaisten paluuoikeus alueille, joista he tai heidän jälkeläisensä pakenivat huomioimatta, että he lähtivät kodeistaan useissa tapauksissa omasta halustaan - vastoin Israelin toiveita – tai uskoen arabi-armeijoiden komentajien vakuutuksiin pikaisesta paluusta.  Aloitteessa tarjotaan myös, että arabimaat tunnustavat Israelin valtion rauhansopimuksen tultua hyväksytyksi, ja solmivat täydet diplomaattisuhteet Israelin kanssa, mutta ne ovat riippuvaisia maiden omista päätöksistä eivätkä siten sitovia.

KANSAINVÄLINEN Diciplanary Center sanoo tutkimuksiinsa perustuen, että saudi-kansan asenne on käynyt läpi dramaattisen muutoksen. Päävihollinen ei ole enää Israel vaan Iran, kuten 53 % ilmoittaa, 22 % Islamin valtio ja vain 18 % Israel. Tutkimuksen suorittajan mukaan tulokset ovat vertailukelpoisia kaikissa, ennen kaikkea Persianlahden arabimaissa, jotka tuntevat Iranin kuuman hengítyksen niskassaan paljon selvemmin kuin Saudi Arabia.
Joittenkin arabien mielestä arabit ja israelilaiset voisivat yhdistää voimansa useissa kysymyksissä, mitä juutalaiset ovat tarjonneet alusta lähtien: Yhdistää juutalaisten perinteinen innovaatiokyky ja arabien taloudelliset voimavarat, mikä hyödyttäisi - ei vain kyseessä olevia maita - vaan koko maailmaa. http://www.timesofisrael.com/in-rare-meet-israeli-saudi-officials-name-iran-as-common-foe/

5.       Myös Egyptissä on havaittavissa asenteen muutosta suhteessa juutalaisiin, jota osoittaa ramadanin paastokuukauden helpottamiseksi valmistettu draama, jossa muistellaan hyviä menneitä aikoja, jossa juutalaiset. kristityt ja muslimit asuivat turvallisina rinta rinnan. Draama kuvastelee tietenkin myös ajalle ominaisia Muslimiveljeskunnan vastaisia tuntemuksia, mutta sen mielipiteitä muokkaava vaikutus Egyptin perinteisesti voimakkaan Israel-vastaisuuden lieventämiseksi juuri ramadanin aikana on merkittävä. http://www.timesofisrael.com/in-new-ramadan-drama-jews-are-the-good-guys/

Wednesday, June 03, 2015

KESKIVIIKKO 03.06.15

KESKIVIIKKO 03.06.15
1.       AURINKO paistaa täydeltä terältään ja lämpöä oli mittarin mukaan 18 astetta, joten voimme kiitollisina todeta, että päivästä näyttää tulevan miellyttävä. Ennusteet lupaavat puolipilvistä säätä iltapäivän lämpötilan noustessa 27 asteen tienoille. Se riittää kyllä keskivertoihmiselle, hellettä haluavat menkööt Eilatiin tai Suolamerelle, joissa hellettä näyttää riittävän. Times of Israel säätieteilijä ennustaa vähän alhaisempia lämpötiloja kuin JP ja aurinkoista säätä muuten, paitsi huomenna, jolloin aurinko on puolittain pilvessä.  Yölämpötila laskee 15 asteeseen päivälämmön pysytellessä 24 -25 asteen tuntumassa.
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 16 -25; Tiberias 21 -31; Suolameri 26 -36; Eilat 24 -37 +C-astetta. Kuten mainitsin, JP ennustaa puolipilvisyyttä koko ennusteajaksi, ja huomiseksi 18 -27 lämpötilaa; ToI enemmän aurinkoa ja lämpötilan alenemista parin kolmen asteen verran. Kinneretin pinta laski 0.5 sm, vedenpinta on nyt 211.86 m.

2.       Eikö maailman valtiomiehillä ole todellakaan tärkeämpää tekemistä, kuin yrittää ujuttaa käärmettä lasipulloon, eli yrittää syöttää Lähi-Itään väen väkisten 23. arabi-valtiota vastahakoisille osapuolille juutalaisille ja PA:n arabeille? Korkeat johtaja-tason henkilöt ravaavat täällä yhtenään esittäen muka ainoan ja oikean ratkaisu-mallin, jota tänne on yritetty tarjota vuosikymmenien ajan vastoin aiemmin hyväksyttyjä kansainvälisiä päätöksiä.

Miksi he eivät ensin istu aloilleen ja käy läpi alueen lähihistoriaa, mikä ei ole järin monimutkainen: Kansainliitto hyväksyi v. 1922 San Remon kokouksessa Balfourin julistuksen mukaisen esityksen antaen Englannille tehtäväksi muodostaa juutalaisten kotivaltion Englannin mandaattialueelle, joka alun perin käsitti sekä nykyisen Jordanian että Israelin alueet Jordanjoesta Välimereen. Tästä Englanti oma-aloitteisesti lohkaisi 77 % alueen Jordanjoen itäpuolelta kutsuen sitä Trans-jordaniaksi, mikä jätti vaivaiset 23 % juutalaisvaltiolle. Transjordania, jonka nimi muutettiin myöhemmin Jordaniaksi, oli tarkoitettu alueen arabiasukkaille, joista on alettu käyttää nimitystä palestiinalaiset. Kansainliiton perillinen YK hyväksyi Kansain-liiton San Remon 1922 päätöksen sellaisenaan ilman muutoksia.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tuli ehkä vahingossa tai tarkoituksella maininneeksi äskettäin Ammanissa, että (Israelin ja Jordanian alueilla asuvat) ”palestiinalaiset ovat yksi kansa, joka asuu kahdessa valtiossa”.

3.       RANSKA laatii omaa rauhansuunnitelmaansa USA:n hallituksen avustuksella, joka perustuu 1949 aselepolinjoihin ja jaettuun Jerusalemiin Israelin ja fiktiivisen 23. arabivaltion kesken. Yksityiskohtia vielä hiotaan, mutta sen mukaan Israelin tulisi vapauttaa Juudea ja Samaria vuoteen 2017 mennessä ”Palestiinan valtiolle”, johon kuuluisi myös Gazan alue.  

Ranskan juutalaisyhteisöjen kattojärjestö CRIF katsoi ajan kypsyneen sopivaksi puuttua Ranskan hallituksen suunnitelmaan laatien kärkevän lausunnon, jonka se lähetti Ranskan ulkoministerille Lauren Fabiukselle 21.huhtikuuta presidenttinsä Roger Cukiermanin toimesta. Toimenpide on ainutlaatuinen, sillä juutalaisjärjestöt ovat vuosisatojen aikana esittäneet hyvin matalaa profiilia kotimaansa hallituksia kohtaan kuvitellen voivansa tällä estää pahimmat syytökset heitä vastaan.
CRIF lausunnossa todetaan: ”Ranskan suhtautuminen Israeliin on vastoin ystävällistä ilmapiiriä, mikä oli olennaista presidentti Francois Hollanden vierailulle Israeliin ja Ramallahiin”, Cukierman kirjoitti. ”USA:n, Englannin, Saksan ja Japanin vastustaessa Israelin vastaisia äänesyksiä - tai pidättäytyessä niistä -, Ranska oli ainoa merkittävä demokraattinen valtio, joka kannatti noita julkilausumia”.

CRIF:n kirjelmässä todetaan, että viime vuonna Ranska kannatti UNESCO:ssa kuutta julkilausumaa, joita CRIF pitää Israelin vastaisina. Yhdessä niistä kuvattiin Patriarkkain Mausoleumi Hebronissa ja Rachelin hautakammio Betlehemissä ”palestiinalaisiksi” huomioimatta niiden merkitystä juutalaisille. Toinen esitys vaatii perustettavaksi seurantajärjestelmän Jerusalemin historiallisille paikoille.
UN WATCH toteaa, että Ranska toimii UNESCO:ssa enemmän Israelin vastaisesti kuin Syyrian presidentti Bashar Assad tai Venezuelan entinen presidentti Hugo Chavetz, jotka molemmat tunnetaan Israelin vastaisista asenteistaan.

”Valitan ministeriönne intoa kannattaa Israelin vastaista asennetta mukaan lukien uskonnollisten kysymysten käsittelyä UNESCO:ssa, jotka ovat erittäin arkaluonteisia. Lisäksi Israelille vihamieliset asenteet ruokkivat antisionismia ja antisemitismiä”, CRIF:n kirjelmässä todetaan ja jatketaan, miten Ranskan toiminta YK:n turvallisuus-neuvostossa ilmaisee Israelin vastaisuutta edistäessään siellä päätöslauselmaa, jossa tullaan vaatimaan aikataulua rauhanneuvotteluille Israelin ja PA:n välillä.  Presidentti Fabius liittää julkilausuntoluonnoksensa Ranskan parlamentin Palestiinan valtion symboliseen hyväksymiseen.

Cukierman arvostelee Ranskan ulkoministeriön tapaa kutsua vierailemaan ministeriössä terroristeja, joista mainitaan erikseen arabiterroristi Salah Hamouri, joka suunnitteli juutalaisen rabbin murhaa, hänet vapautettiin 1026 muun terroristin kanssa Gilad Shalitin vaihtokaupan yhteydessä v. 2011. Ulkoministeri Laurent Fabius puolusteli Hamourin kutsumista voidakseen kertoa ”liikkumisrajoituksista”, ja että ”toiminta UNESCO:ssa oli säilyttää tekninen valmius”. Fabius katsoo toimiensa tarkoituksena olevan avustaa osapuolia juuttuneiden rauhankeskustelujen edistämiseksi. http://www.timesofisrael.com/french-jews-slam-countrys-policies-on-israel/

4.       Times of Israel kolumnisti Raphael Ahren kertoo artikkelissaan, että Israel joutuu nyt seuraavan kahden vuoden ajan tottumaan uuden YK:n turvallisuusneuvoston jäsenen Uuden Seelannin aktivoitumiseen, jonka ulkoministeri Murray McCally sanoo erityisesti kohdistavansa huomionsa Israelin ja PA:n välisiin rauhan-keskusteluihin. Hän jopa vihjaa, että vaikka hän kannattaa Ranskan laatimaa päätös-lauselmaluonnosta, hänellä on myös ikioma esitys, jonka hän vetää esiin tarvittaessa.

Ulkoministeri McCally saapuu Israeliin keskiviikkona kiertomatkansa aikana, joka suuntautuu myös Ramallahiin ja Kairoon, jossa hän tapaa Arabiliiton johtajia.  
Uusi Seelanti saa heinäkuussa YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuvan presidentin aseman, mikä nostaa sen merkitystä.
UUSI SEELANTI on alle 5 miljoonan asukkaan syrjäinen Tyynenmeren valtio, jonka elinkeino perustuu kauppaan muun maailman kanssa. Siksi se sanoo kannattavansa lain ja oikeuden toteutumista myös kansainvälisissä suhteissa, joissa pysyvä rauhantila on oleellinen tekijä.
McCally uskoo suorien neuvottelujen mahdollisuuteen, mutta katsoo, että ulkopuolinen kevyt painostus kuten YKTN voi tarvittaessa kannustaa osapuolia vilpittömiin ja vakaviin neuvotteluihin.
Hän tapaa Israelin johtavia virkailijoita, mutta ei ulkoministeriön apulaisministeriä Tzipi Hotoveliä. Viime vuonna Uusi Seelanti nimitti yhteisen lähettilään Israeliin ja Ramallahiin, mikä aiheutti kärjekkään vastalauseen Israelista. Sen johdosta Jonathan Curr on pelkästään Israelin lähettiläs, Ramallahiin nimitettiin oma miehensä.
Curr asuu kuitenkin Turkissa. Uudella Seelannilla on jonkinlaista kokemusta ja jopa menestystä toimiessaan välittäjänä Papua New Guinean ja Mougainvillen välillä. http://www.timesofisrael.com/diplomatic-leightweight-new-zealand-takes-on-peace-process/

5.       PA:n pääministeri Rami Hamdallah sanoi Washington Post haastattelussa maanantaina, että suorat neuvottelut PA:n ja Israelin välillä epäonnistuivat, ja siksi ainoa tie eteenpäin tapahtuu YK:n avustuksella. Hän sanoi toivovansa neuvottelujen alkavan uudelleen, mutta uusien kehysten puitteissa.

Näiden uusien kehysten tulisi asettaa aikaraja vuoden 2017 loppuun, johon mennessä Israelin tulisi vetäytyä territorioista, ja perustaa Palestiinan valtio, hän totesi. Hän olettaa näiden kehysten sisältyvän Ranskan ja Uuden Seelannin laatimaan päätöslauselmaluonnokseen, joka esiteltäneen YK:n turvallisuus-neuvostolle UNSC ennen syyskuuta. Hän oletti, että USA avustaa Ranskaa lauselman muotoilemisessa.
Hamdallah sanoo saaneensa USA:lta määrättyjä lupauksia ja vakuutuksia, että Obaman hallitus tulee keskittymään Lähi-Idän kysymyksiin sen jälkeen, kun Iranin ja P5+1 maiden kanssa neuvoteltava sopimus on saatu onnellisesti päätökseen.
Hamdallah sanoo lisäksi, että hän odottaa supervaltioiden vakuuksia rauhan-sopimukselle, joka ilman sitä on vain paperi. ”Odotan USA:n väliintuloa avuksemme”, hän vakuuttaa toivorikkaasti. (JP 02.06.2015)

6.       USA:n presidentti Barack Obama totesi TV2:n haastattelussa tiistaina, että kansainvälinen yhteisö ei usko pääministeri Netanyahun vilpittömyyteen sanoessaan kannattavansa kahden valtion periaatetta lisäten, että BIBI on asettanut niin monta ehtoa sen toteutumiselle, ettei ole realistista kuvitella sen toteutuvan lähiaikoina.
Pääministeri vaatii, että PA tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona, ja että Israelin turvallisuusjoukkoja tulee sijoittaa kaikkialle Juudeaan ja Samariaan.
Obama valitti, että Netanyahun vakuuttelut neuvotteluista ja kahdesta valtiosta ovat vain halua jäädyttää nykyinen tilanne loputtomiin.
Vaikka Obama lupaa USA:n turvallisuus-, tiedustelu ja sotilasyhteistyötä, hän samalla sanoo, että Netanyahun itsepäisyys tekevät USA:n hallitukselle vaikeaksi puolustaa sitä kansainvälisillä areenoilla.
Tämä lausunto voidaan kirjoittaa muotoon: Obaman hallitus painostaa Netanyahua ja hänen hallitustaan suostumaan kansainvälisen yhteisön eli YK:n asettamiin ehtoihin rauhansopimuksen solmimiseksi, eli se tulee olemaan pakkorauha.
Obama ei uskonut, että tällä hetkellä on yhtään todellista esitystä UNSC:lle, eli hän ei huomioinut Ranskan laatimaa esitysluonnosta.
Obama katsoo Netanyahun toimivan lyhyellä perspektiivillä eikä huomiovan pitkän tähtäyksen näkymiä.

PRESIDENTTI Obama sanoi Iranista, että hän uskoo Netanyahun olevan aidosti huolissaan Israelin turvallisuudesta, mutta vakuuttaa sen olevan tärkeä myös hänelle. Obama mielestä sotilaalliset iskut voivat viivästyttää Iranin ydinaseen valmistumista, mutta eivät estää sitä todeten, että ainoa keino pysyvästi estää Irania rakentamasta ydinasetta on raudanluja sopimus, jota voidaan verifioida kentällä. Hän vakuutti tämän uskon perustuvan tietoihin, todisteisiin ja analyyseihin, jotka todistavat omalla painollaan, sotilaalliset iskut eivätkä sanktiot saa sitä aikaan. ”Sopimus tulee vetämään kysymyksen Iranin ydinaseesta pois pöydältä seuraavan 20 vuoden ajaksi”, Obama vakuuttaa, mutta mitä sen jälkeen?

NETANYAHU totesi osallistuessaan meneillään olevaan koko maata käsittävään harjoitukseen ”Turning Point 2015” kolmen rintaman sodan uhkan alla, että Israelia vastaan nousevat uhkat kasaantuvat, ja niistä Iranin toimittamat ohjukset ja raketit Irakissa, Syyriassa ja Libanonissa ovat Gazan lisäksi ajankohtaisin uhkakuva. Mitä tulisi tapahtumaan, jos Iran toimittaisi ydinaseita ohjusten kärkiin?
Netanyahu selitti, että sopimus Iranin kanssa tehdään sen ja maailman johtavien valtioiden välillä, jossa Israelin sanaa ei huomioida. Siten Israelin tulee luottaa vain itseensä. Hän sanoi, ettei sopimus vain anna Iranille suojatun tien ydinaseeseen, vaan pohjustaa sitä miljardien dollarien ruiskeella. http://www.jpost.com/Israel-News/Obama-World-does-not-believe-Israel-serious-about-two-state-solution-404855

7.       UUTIUSOTSIKOITA
·         USA ilmoittaa, että koaliittion pommitukset Irakissa ja Syyriassa ovat surmanneet 10 000 IS:n taistelijaa 9 kuukautta kestäneessä kampanjassa. USA:n apulaisulkoministeri – John Kerry särki jalkansa Alpeilla ja on poissa kuvioissa epämääräisen ajan femur leikkauksen jälkeen - Antony Blinken vakuutti keskiviikkona, että määrättyä edistystä on tapahtunut, mutta että Islamin Valtio on edelleen voimissaan ja kykenevä ottamaan aloitteen käsiinsä. Tiistaina USA:n johtamat ilmavoimat tukivat ilmaiskuillaan Irakin armeijan yksiköitä sen miehittäessä joitakin maa-alueita. http://www.jpost.com/Middle-East/US-says-10000-ISIS-fighters-killed-in-nine-month-air-campaign-404883
·         Nahal 931 pataljoonan poistuva komentaja kertoo JP:n toimittajalle potentiaalisesta uudesta sodasta Gazassa. Everstiluutnantti Sharon Asman sanoo IDF:n valmistautuvan uuteen yhteenottoon Hamasin kanssa. Asman on komentanut pataljoonaansa 2 vuotta ja siirtyy toisiin tehtäviin kuukauden päästä. Hän painottaa harjoitusten arvoa, koska vain niillä pystytään kasvattamaan vaistonvaraisia toimia, mikä oli puutteellinen Gazan kesäsodan aikana. Tätä korjataan nyt intenssiivisillä harjoituksilla, joiden merkitys korostuu siinäkin, että kolmannes joukoista ei osallistunut kesäsotaan. Hän totesi, ettei Gazassa voi juosta talosta taloon, sillä Hamas on miinoittanut ne, mikä asettaa joukoille omat haasteensa. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/In-Gaza-you-cant-run-from-house-to-house-Hamas-has-booby-trapped-them-404874
·         IS:n joukot ovat pystyneet saamaan pysyviä aktivistejaan Gazaan, mistä osoituksena on sekin, että Hamasin mennessä pidättämään epäilemäänsä erästä heistä, he joutuivat tulitaisteluun, jossa IS:n jäsen, 27-vuotias Yunis al-Hanar sai surmansa. Hamasin joukot tekivät ratsian miehen kotiin epäillen hänen ampuneen raketin Israelin puolelle. Hanar kieltäytyi antautumasta vaan miinoitti talonsa aloittaen tulituksen heitä vastaan. Talosta löydettiin pommivöitä, pommeja ja RPG-.kranaatteja. http://www.jpost.com/Middle-East/Hamas-kills-rival-activist-in-Gaza-Strip-shoot-out-404858
·         Hollannin hallitus varoittaa turisteja ”koloalistisista setlereistä, jotka asuvat Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin itäosissa” todeten, että he järjestävät mielenosoituksia teillä ja tienvarsilla ja heittelevät kiviä ohiajaviin autoihin. Varoitus julkistettiin viime kuussa Hollannin hallituksen web-sivulla. ”On turvallisuusriski matkustaa Länsirannalla mukaan lukien Itä-Jerusalem. Ole varuillasi liikkuessasi siellä. Mielenosoituksia ja väkivaltaisia tilanteita syntyy usein. Juutalaiset kolonialisti asuvat laittomissa setlementeissä järjestäen säännöllisesti mielenosoituksia teillä ja aitovierillä. Nämä kolonialistit voivat olla väkivaltaisia. Ajoittain nämä kolonialistit kivittävät palestiinalaisia ja kansainvälisiä autoja, joten varokaa ajaessanne kolonialistien asumien setlementtien läheisyydessä, etenkin Nablusin ja Hebronin alueilla”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/196224#.VW7GpYbxQwA,
Kukahan älyvapaa tuonkin artikkelin ja varoituksen on laatinut? Se on todellisuudesta täysin irronneen kyhäämä tai sitten tarkoituksellisesti vääristelty. Luulisi Israelin hallituksen repäisevän vaatteensa tuon takia ja julistavan sodan sen laatijoita vastaan. Ongelma vain on että Israelissakin vähätellään Juudeassa ja Samariassa asuvia juutalaisia ”setlereiksi”, mitä etenkin vasemmistolaiset NGO järjestöt lietsovat antaen sopivaa taustatukea EU-maiden Israel vastaisuudelle.
·         IDF aikoi kurittaa amerikkalaista IDF:n yksinäistä sotilasta, joka sai lahjaksi voileipiä, jossa oli sianlihaa, ja tarjosi niitä muillekin. IDF perui päätöksensä myöhemmin turhan hätäisenä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/196187#.VW7ZBobxQwA,


Sunday, May 31, 2015

SUNNUNTAI 31.05.15

SUNNUNTAI 31.05.15
1.       AAMULLA näytti aivan siltä, että taivas olisi putipuhdas pilvistä, mutta nyt vähän ennen seitsemää tarkemmin katsoessa kyllä siellä seilaa pilvenlonkareita. Ihan hyvä niin, onhan välillä vähän suojaa kovien helteiden vastapainoksi. Olivatkohan helteet esimakua siitä, mitä tulee olemaan antikristuksen valtakunnassa, jonka aikana ihmiset purevat kielensä rikki kovassa auringon paahteessa, mutta eivät tule tekemään parannusta synneistään, vaan syyttävät ahdingostaan Jumalaa. Ulko-mittari osoitti 16 lämpöastetta nousten 25 asteen tietämiin päivän kuluessa. Times of Israelin mukaan pilvettömyys jatkuu koko alkuviikon, mutta JP ennustaa puoli-
pilvisyyttä kahdeksi päiväksi ja aurinkoista säätä sen jälkeen.
Lämpötila pysytellee suurin piirtein tämän päivän lukemissa, ehkä pientä trendiä ylöspäin on havaittavissa. Sateista ei puhuta enää ollenkaan.
LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 16 -25; Tiberias 20 -32, Suolameri 27 -35: Eilat 24 -35 +C-astetta.
Tänään vietetään maailmalla ”päivää ilman tupakkaa”. JP:n mukaan 19.8 % yli 20-vuotiaista israelilaisista tupakoi v. 2014. Tupakanpolttaminen aiheuttaa vuosittain Israelissa 8000 ihmisen kuoleman ja 12.8 miljardia NIS terveydenhoitomenot. 700 ihmistä, jotka eivät polta, kuolee vuosittain tupakanpolton seurauksisien vuoksi sivullisille, ns. passiivisen polttamisen seurauksena. http://www.jpost.com/Business-and-Innovation/Health-and-Science/Tobacco-costs-Israel-8000-lives-and-NIS-128-billion-annually-404566

2.       PA:n arabijohtajan Jibril Rajoubin yritys karkottaa Israelin jalkapalloliitto FIFA:sta päättyi punaiseen korttiin eli, ulosajoon, tai luovutusvoittoon, miten vain.
Rajoub ilmeisesti lopulta pystyi lukemaan aikain merkkejä ja veti esityksensä pois perjantaina ilmeisesti tajutessaan, ettei hänen esityksensä saanut enemmistöä FIFA:n 65. kongressin istunnossa.  
Jotkut PA:n arabiaktivistit sanoivat pelkäävänsä, että Rajoubin päätös vetää esityksensä pois voi häiritä Israelin vastaisia boikottitoimia tulevaisuudessa. Mikä Rajoubin perimmäinen motiivi lienee ollutkin – ehkä hänet ostettiin? – se herätti suurta suuttumusta sekä Juudean ja Samarian että Gazan alueilla. Protesteja järjestettiin monin paikoin ja useat sanoutuivat irti hänen päätöksestään vaatien hänen erottamistaan todeten, että koko prosessi tuotti ”suunnatonta vahinkoa sekä PA:n arabien (itsenäisyys-)asialle että urheilulle”.
ERÄS arabi kirjoitti kommentissaan: ”Niin kauan kuin meillä on yhteistoiminta-johtajia kuten Rajoub ja Mahmoud Abbas, Palestiinaa ei koskaan vapauteta”.
PFLP vaati ”Rajoubin toimien välitöntä tutkimista, joka aiheutti vakavan isku marttyyriemme, vankien ja haavoittuneittemme verelle”. Abbasia kannattavat enää vain muutamat korttelit Ramallahissa. Gazassa hän on henkipatto.

ISRAELIN jalkapalloliiton IFA puheen johtaja Ofer Eini puhui Rajoubin puheen jälkeen sanoen kannattavansa presidentti Sepp Blatterin sovintoesitystä, jossa esitetään perustettavaksi mekanismi PA:n arabien valitusten seuraamiseksi. Blatter esitti toimikunnan perustamista, joka seuraa arabiurheilijoitten ja tavaroitten liikkumista Juudeassa ja Samariassa sekä Gazassa ja pyrkii löytämään ratkaisun viiden israelilaisten jalkapalloklubien toimintaan Juudeassa ja Samariassa. Esitys hyväksyttiin suurella enemmistöllä 165 vastaan 18. Rajoubin esitys olisi vaatinut 157 ääntä, mikä oli äänestystuloksen valossa mahdotonta. Eini pyysi kätellä Rajoubia, mutta tämä aluksi kieltäytyi.
Se tapahtui myöhemmin vähemmän julkisesti Einin pyytäessä yhteistoimintaa.

3.       ”Vieraan miehen katseleminen on naiselle synnillistä”, sanoo saudien muslimi-oppinut.  Hän selitti naisten tulevan seuraamaan jalka pallo-otteluja vain nähdäkseen miesten reisiä ja kiristäviä kuteita, mitä hän pitää synnillisenä. ilmeisesti miesten seuraaminen naisten puolialastomia vatsatansseja ja muita esityksiä ei sitä ole, onhan miehen arvostus muslimiyhteisössä aivan eri luokkaa kuin naisen.
Tämä moralisti arvioi, että ”naisille on saman tekevää, kuka voittaa, sillä ainoa, mitä he seuraavat, ovat miespelaajien reidet”.
Muslimioppineen fatwa sai hämmentyneen kielteisen reaktion sosiaalisessa arabimediassa ja etenkin hashtag tviitissä arabiaksi.

KOLUMNISTI Raqaiya Al-Huwaimi kirjoitti lainasi Al-Arabiyan kirjoitusta saudien päivälehdessä Al-Jazxirah: ”On vaikea kuvailla hämmennystäni ja ärtyisyyttäni seuratessani paikallisen moskeijan imaamin esittämää fatwaa”, hän selittää: ”En ymmärrä, miksi naisia vähätellään enemmän kuin miehiä. Miten on mahdollista sanoa, että naiset seuraavat jalkapalloa vain nähdäkseen miespelaajien reisiä?”

VIIME KESÄN maailman jalkapallokilpailujen edellä Egyptin ja Saudi Arabian muslimi-oppineet julkaisivat yhteisen fatwan, jossa he tuomitsivat jalkapallomatsien seuraamisen. Saudisheikki Saleh al-Fawzan lausui: ”Muslimien tulee luopua kisojen seuraamisesta ja muusta joutavuudesta ja keskittyä Allahin palvelemiseen, etenkin pyhän paastokuukauden ramadanin aikana. Tämä koskee kaikkia muslimeja, mutta etenkin nuoria. Näistä kisoista ei ole mitään hyötyä, ne ovat ajan haaskausta ja vahingollisia”, sheikki selvitti. http://www.jpost.com/Middle-East/Saudi-clerics-fatwa-Women-only-watch-soccer-to-look-at-mens-thighs-404523

4.       IDF, poliisi, terveyspalvelut ja muut aloittavat tänään sunnuntaina arviolta viisi päivää kestävät vuosittaiset harjoitukset valmiuden testaamiseksi vihollisen yllätysiskun varalta. Tiistaipäivä on varattu erityisesti ohjus- ja raketti-iskuihin varustautumista varten. Sireenit soivat tiistaina kahdesti, ensin 11.05 aamulla ja toisen kerran 19.05 illalla. Ihmisten edellytetään silloin kiirehtivän lähimpään väestönsuojaan testatakseen kykyään suojautua vihollisen yllätyshyökkäyksen varalta. Sireenejä ei kuitenkaan soiteta Gazan kaistan läheisillä alueilla, kuten viime vuonna, sillä sireenin äänet aiheuttavat heille tuskallisia traumoja.

VUOSITTAINEN harjoitus on nimeltään ”turning point”.
Harjoitukset perustetaan kuviteltuun samanaikaiseen hyökkäykseen Gazasta, Syyriasta ja Libanonista. Etenkin kotirintaman valmiutta yllätyshyökkäyksen tapahtuessa pyritään selvittämään, mutta myös yhteistoimintaa armeijan, poliisin ja terveyspalvelujen sekä kotirintaman välillä. Harjoitusten aikana myös ilma- ja merivoimat pitävät omia valmiusharjoituksiaan.
Ben Gurionin lentokenttä on yksi haavoittumista kohteista, joka voidaan joutua sulkemaan kriisin aikana, massaevakuoinnit, haavoittuneiden kuljetukset ulkomaille sekä laajojen massojen liikehdinnät niiden etsiessä suojaa, sekä telttakylien perustaminen joutuvat kiinteän tutkimuksen alaisiksi.
Uusi vastakehitetty informaatiojärjestelmä tietojen levittämiseksi tekstiviestien välityksellä kansan keskuuteen kuuluu myös harjoituksiin.
Valmiusharjoitukset Turning Point aloitettiin v, 2007 toisen Libanonin sodan jälkeen, ja niitä on tarkoitus jatkaa vuosittain. Monille kansalaisille harjoitukset ovat kertausta todellisuudesta satojen tuhansien ihmisten jouduttua pakenemaan kodeistaan, viimeiseksi Gazan kesäsodan Protevtive Edge aikana 2014. http://www.timesofisrael.com/country-wide-drill-to-prepare-for-massive-three-front-rocket-attack/

5.       UUTISOTSIKOITA
·         PA:n arabiit ovat kehitelleet uuden bioaseen IDF:n sotilaita vastaan. He asettavat myrkyllisiä käärmeitä (vipers) sopiviin paikkoihin joista ne voisivat iskeä pahaa aavistamattomiin sotilaisiin. Sotilaat löysivät Silwadin kylässä, lähellä Ramallahia, hännästään betoniharkkoon sidotun käärmeen, mutta se oli onneksi myrkytön. Sotilaiden mentyä kylään asukkaat alkoivat kivittää heitä saadakseen heidät perääntymään lähelle käärmettä. Käärme osoittautui Asian racereksi, joka väritykseltään muistuttaa viperia, mutta ei ole myrkyllinen. http://www.timesofisrael.com/palestinians-said-to-use-snake-to-fight-idf/
·         FIFA:n presidentti Sepp Blatter epäilee, että korruptiosyytteet sen virkailijoita vastaan ovat Amerikan kosto menetettyään kansainvälisen jalkapallo-turnauksen järjestämisen. Kaikkiaan 17 FIFA:n toimihenkilöä on pidätetty syytettyinä korruptiosta, mutta tutkimukset jatkuvat. Julkisen salaisuuden mukaan arabimaat ostavat köyhien maiden edustajia YK:ssa ja sen alaisissa instituutioissa äänestettäessä etenkin Israelia koskevissa kysymyksissä. http://www.timesofisrael.com/fifa-chief-suggests-us-probe-is-payback-for-world-cup-bid-loss/
·         USA:n ulkoministeri John Kerry ja Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif pyrkivät kuumeisesti ratkomaan viimeiset avoimet kysymykset koskien sanktioitten poistamista ja IAEA:n tarkastuksia Iranin ydinlaitoksissa. Iran valuuttaa, ettei se salli tarkastajien kuulustella heidän asiantuntijoitaan tai tiedemiehiään eikä päästä tarkastajia sotilastukikohtiinsa. Viimeinen 6 tunnin istunto ei tuottanut läpimurtoa. http://www.timesofisrael.com/sanctions-relief-nuclear-inspections-at-center-of-iran-talks/
·         Tilanne oli jännittynyt vahvasti aseistautuneitten islamin vastustajien ja uskonnonvapautta vaativien mielenosoittajien katsoessaan toisiaan vastaan silmästä silmään perjantaina moskeijan edustalla Phoenixissa Arizonassa, USA:ssa. Molempia mielenosoittajia oli pari sataa. Phoenixissä oli tarkoitus järjestää Mohammedia kuvaa piirroskilpailu. Poliisit eristivät osapuolet toisistaan, jotka ilman sitä olivat valmiit iskemään yhteen. Teksasissa poliisi ampui kaksi aseistettua aktivistia, jota olivat aikeissa rynnätä Muhammedia koskevaan piirroskilpailutilaisuuteen. http://www.timesofisrael.com/tense-standoff-at-protest-outside-arizona-mosque/
·         Libanonissa toimivan Hizbullahin Kyproksella pidätetty 26-vuotias operaattori oli poliisin arvion mukaan osa Hizbullahin suunnitelmaa aloittaa laaja terrorikampanja Euroopan maissa. Pidätetyn miehen kotoa löydettiin 2 tonnia lannoitetta, joka sisälsi ammonium nitraattia, josta voidaan rakentaa pommeja, sekä valmis pommi. Mies on myös Kanadan kansalainen. Hänet pidätettiin Larnakasta Kyproksen kreikkalaiselta osalta. Miehen uskotaan suunnitelleen terrori-iskua saarella lomailevia israelilaisia vastaan. http://www.timesofisrael.com/lebanese-held-in-cyprus-tied-to-hezbollah-plot-to-target-jews-israelis/
·         Turkissa asuvat juutalaiset katsovat, ettei vielä ole aika muuttaa maasta, mutta he seuraavat syvästi huolestuneina presidentti Recep Tayiip Erdoganin ja hänen hallituksensa uhkaavia lausuntoja. Juutalaisten lukumäärä Turkissa lienee alle 20 000, eivätkä he tavallisesti arvostele maan hallitusta, mikä on ollut juutalaisten erikoispiirre galitissa, maan-pakolaisuudessa. Istanbulin Etz Ahayim synagoga on suojattu lisäksi lasikuitulevyillä mahdollisten pommien tai kranaattien varalta, ja aseistetut poliisit vartioivat sitä kadulla. Juutalaiset itse toteavat, etteivät he ole pahemmassa tilanteessa kuin jotkut Euroopan synagogat, jotka myös ovat jatkuvan pommiuhkan alaisina. Juutalaisvastaisuus, joka voidaan katsoa Israel vastaisuudeksi, on varsin yleistä hallitsevan AKP-puolueen jäsenten keskuudessa. Ankaran pormestari Melih Gökcek siunaa Hiteriä ja sanoo odottavansa muslimia, joka pystyy jatkamaan kesken jäänyttä työtä juutalaisten tuhoamiseksi lopullisesti maan pinnalta. http://www.timesofisrael.com/turkish-jews-staying-put-but-eyeing-exit-amid-presidents-hostile-rhetoric/
·         Pääministeri Netanyahu sai oikeuden estää Knessetin käsittelyssä olevan lain etenemisen ministerikomiteaan. Täten hän seuraa USA:n esimerkkiä, jossa presidentti voi vetollaan estää lain voimaantulon. Vasemmisto on erityisen kiihottunut kysymyksestä kysellen: olemmeko me yksinvaltaisessa maassa? Netanyahun uskotaan käyttävän oikeuttaan enemmän oikealta kuin vasemmalta tulevia lakiesityksiä vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/196043#.VWq8OIbxQwA
·         Hamas päällystää Israelin turvallisuusaidan lähellä kulkevaa tietä Gazassa, minkä katsotaan tarkoittavan, että Hamas on pitkällä sotavalmisteluissaan. Avigdor Liberman syyttää hallitusta, että se on kaivanut päänsä hiekkaan kuin strutsi eikä halua nähdä eikä kuulla varoituksia. Sama koskee väitettyjä tunneleita, joita juutalaisasukkaiden mukaan kaivetaan entistäkin innokkaammin. Syyrian kapinalliset saavat tunnelien kaivamisopetusta Hamasin terroristeilta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/196029#.VWq95YbxQwA