Friday, May 29, 2015

PERJANTAI 29.05.15

PERJANTAI 29.05.15
1.       LÄMPÖMITTARI osoitti aamulla puoli seitsemän maissa 18 lämpöastetta, mikä hellesäiden jälkeen tuntui viileältä. mutta noussee iltapäivään mennessä jonnekin 25 asteen tienoille. Samaa lämpötilaa ennustetaan myös huomiseksi. Taivas pysyttelee puolipilvisenä vanhan sinisen taivaan pilkistellessä pilvien raoista, kuten aamulla lehteä hakiessa kadulta. Sunnuntaista lähtien ennustetaan lämpötilan pientä nousua taivaan kannen pysytellessä osittain tai kokonaan pilvettömänä.

SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 17 -23; Tiberias 24 -30; Suolameri 28 -35; Eilat 24 -35 +C-astetta. Times of Israel mukaan taivas on pilvetön ennusteajan loppuun saakka. Israelilaisilla o outo tapa jättää pieniä lapsia autoonsa ikkunat suljettuina. Ainakin neljä tapausta on rekisteröity lehtien palstoilla, viimeinen eilen, jolloin sivulliset olivat havainneet tilanteen ja rikkoivat auton ikkunan saadakseen vauvan ulos tuli-kuumasta autosta, mutta hänet vietiin sairaalaan tarkkailtavaksi. Monet aikuisetkin ovat valittaneet pääsärkyä, heikkoutta ja hengitysvaikeuksia helteen ja sitä seuranneen hiekkapölyn seurauksena, joka pimensi ilman eilen torstaina. Oheisessa linkissä osoitetaan, miten helteellä voi paistaa pizzaa autossa, ja varoitetaan unohtamasta pieniä lapsiaan autoon muka kiireen vuoksi. http://www.timesofisrael.com/burning-pizza-video-warns-how-summer-heat-turns-cars-into-ovens/

2.       KANSAINVÄLINEN jalkapalloliitto FIFA:n kongressi äänestänee tänään perjantaina Zyrichissä Israelin potkaisemiseksi ulos järjestön jäsenyydestä eilisen illan viime hetken ponnisteluista huolimatta poistaa äänestys ohjelmasta.
PA:n arabien delegaatio on saanut ujutettua karkean politiikan kansainvälisen urheilu-järjestön ohjelmaan vastoin järjestön omia sääntöjä, mikä tendenssi häiritsee kaikkien kansainvälisten järjestöjen toimintaa etenkin YK:ssa ja sen alaisissa instituutioissa.
Yksityisesti monet jalkapallifederaatiot ovat vakuuttaneet äänestävänsä kongressin kokouksessa Israelin puolesta, mutta PA:n arabien esitys on joka tapauksessa sekoittanut liiton toiminnan, jota järkyttävät juuri ennen äänestystä paljastetut räikeät korruptiosyytökset FIA:n virkailijoita vastaan, joista Sveitsin poliisi pidätti useita odottamaan heitä vastaan nostettuja oikeustapauksia. On ilman muuta selvää, että Qatarin ja Venäjän voitelemia edustajia on monien federaatioiden edustajien joukossa. Euroopan jalkapalloliitto UEFA vakuuttaa kannattavansa Israelia, mutta äänestys on salainen, jossa monet edustajat voivat liittyä saamansa voitelun saattelemina Israelia rankaisevien joukkoon. Yksipuolisen propagandan aivopesemät edustajat voivat todellisen informaation puutteessa äänestää Israelia vastaan, kuten ne ovat tehneet YK:ssa.
FIFA:n presidentti Sepp Blatter vieraili Israelissa äskettäin voidakseen löytää kompromissiesityksen kärjistyneen tilanteen laukaisemiseksi, mutta PA:n äänekkäin edustaja Jibril Rajoub, entinen terroristi ja murhaaja, sulki pois kaikki sovittelujen mahdollisuudet. Hän hakee Abbasin manttelia ja siksi haluaa näyttää kovanaamaa. Blatter itse on kovan painostuksen alla, sillä häntä vaaditaan eroamaan.  
PA syyttää Israelia arabien liikkumavapauden rajoittamisesta, mikä koskee myös jalkapalloilijoita, huomioimatta, ettei Israelin jalkapalloliitolla ole mitään osuutta rajoitusten poistamisessa, jotka ovat osa Israelin turvallisuuskysymyksiä, ja niistä päättävät puolustusministeriö ja hallitus.

3.       FIFA:n 79-vuotias presidentti Sepp Blatter on vuosien kuluessa jakanut miljardeja USD maailman jalkapalliliitoille, ja on edelleen suosittu niiden keskuudessa. Hänen jatkamisestaan FIFA:n johdossa äänestetään tänään sen ohessa, että liiton yhtenäisyys on vaarassa rikkoontua paljastuneen valtavan korruption vuoksi, jossa USA:n hallitus nosti syytteet yhdeksää virkailijaa vastaan. Blatter on johtanut järjestöä 17 vuoden ajan ja odottaa jatkosopimusta. Fifan 209 jäsenen uskotaan antavan hänelle vielä yhden kauden mandaatin.
FIFA:n tulot vuosien 2011 -2014 aikana olivat 5.72 miljardia USD, josta se jakoi kehitysvaroja 1.05 miljardia USD. Sen ”maaliohjelma” rahoitti 200 kohdetta kukin arvoltaan vähintään 500 000 USD, mikä valmensi monet virkailijat uskollisiksi Blatterille uusien rahoitusten toivossa. Blatterin paikkaa himoitsee jordanialainen prinssi Ali bin Hussein, jota ei ainakaan voitane syyttää Israel myönteisyydestä.

-          Euroopan jalkapallounionilla (UEFA) on 53 ääntä. Sen jäsenistä ainakin 45 kannattaa Husseinia. UEFA:n johtaja Michel Platini kehottaa Blatteria eroamaan.
-          Pohjois-ja keski Amerikan ja Caribbean unionille CONCACAF on 35 ääntä. Sen johtaja Sunil Gulati arvioi, että USA ja Kanada suosivat Husseinia, mutta muiden maiden edustajissa on Blatterin kannattajia.
-          Afrikalla konfederaatiolla CAF on 54 ääntä. Se tukee vahvasti Blatterin valintaa.
-          Aasian konfederaatiolla AFC on 46 ääntä. Osa kannattaa Alia, osa Blatteria.
-          Etelä Amerikan konfederaatiolla on 10 ääntä, ja kannattanee Blatteria.
-          Oceanian konfederaatiolla on 11 ääntä, kannattanee Blatteria. http://www.timesofisrael.com/a-look-at-the-voting-blocs-in-the-fifa-president-balloting/

4.       HARVINAISESSA haastattelussa Syyriassa Assadin armeijaa vastaan taistelevan Al-Nusra Front johtaja Abu Muhammed al-Golani määrittelee tulevaa hallintoaan ja tämän hetken tilannetta pettäen monien odotukset, että hän olisi katkonut siteensä Al-Qaidaan ja sen johtajaan Ayman al-Zawahriin .

Golani keskusteli 50 minuuttia kestäneen haastattelun aikana Al-Jazeeran toimittajan kanssa keskiviikkoiltana pää peitettynä mustalla kankaalla.
Ohjelma oli ironisesti – kuten artikkelissa todetaan - otsikoitu nimellä ”Ilman rajoja”, joka on ollut IS:n toimintaperiaatteena mitätöidessään Irakin ja Syyrian välisen rajan.
Golani paljasti haastattelussa, miten läheinen hänen ideologiansa on al–Zawahirin kanssa, jolta hän saa strategiset ohjeensa. Hän tähdensi haastattelussa, ettei hänen toimintansa suuntaudu länsivaltoja vastaan, vaan nimenomaan Assadin hallituksen kaatamiseen - ei ainakaan tässä vaiheessa.  
HAASTATTELUN painopiste keskittyi kuitenkin Al-Nusran suhtautumiseen Syyrian uskonnollisiin vähemmistöihin, josta esitän kursorisen yhteenvedon.
-          Syyriaa hallitsevat alaviitit ovat Golanin käsityksen mukaan erehtyneet uskontonsa sisällyksessä. Voidakseen saavuttaa Al-Nusran luottamuksen heidän tulee luopua siitä ja palata oikeauskoisen islamin veljiensä joukkoon. Vain siten he saavat Al-Nusran suojelun. Alaviittejä on n. 10 % Syyrian kansasta.
-          Druusit on toinen uskonnollinen vähemmistö Syyriassa, jotka Golani luokittelee samoin harhautuneiksi ja joiden tulee luopua harhauskonnostaan ja palata islamin oikeaan uskoon, Al-Nusra suorittaa lähetystyötä druusien parissa kehottaen heitä kääntymään saadakseen islamin suojelun. Hän vakuutti druusien osoittavan ymmärtämystä harhautumisestaan
-          Kristityt ovat suojeltuja Syyrian lakien mukaan, mutta tämä ”kirjan kansa” joutuu maksamaan islamin suojelusta sharialain mukaisen maksun ”jiziya”, jota he eivät maksa vielä Al-Nusran miehittämillä alueilla. ”Sen maksaa se, joka pystyy siihen”. Hän lupasi, etteivät Syyrian kristityt joudu vastuuseen rikoksista, joita USA:n ja Euroopan kristityt ovat tehneet. Hän viittasi siihen, miten Medinan ympärillä oli 12 juutalaista yhteisöä, joista vain niitä rangaistiin, jotka olivat tehneet rikoksia Islamia vastaan Muhammedin aikana. Joulukuussa 2013 Al-Nusra sieppasi 12 Syyrian nunnaa päästäen heidät vapaiksi Qatarin maksamia 16 miljoonan USD lunnaita vastaa. Silminnäkijöiden mukaan Al-Nusran taistelijat pahoinpitelivät sieppaamiaan kristittyjä leikaten heidän jäseniään. Julkiset häväistykset ja raiskaukset olivat yleisiä, mitä Libanonin kristityt odottavat kauhulla, jos Al-Nusra pääsee miehittämään alueita Libanonissa.
-          AL-NUSRA:n joukot taistelevat paitsi Assadin joukkoja, myös sitä tukevia Hizbullahin armeijaa vastaan. Viime päivinä on kerrottu kiivaista taisteluista Qalamoun vuoriston omistuksesta Syyrian ja Libanonin välissä. Se muodostaa luonnollisen esteen Libanonin ja Syyrian kapinallisten välille Kapinallisille vuorten omistus takaisi yhteydet Välimeren rantaan ja sieltä Eurooppaan. Al-Golani vakuuttaa, että Hibullahin romahtaminen on vain ajan kysymys. Hizbullah saa tukea, aseita ja ohjaajia Iranista. Sekä Saudi Arabia että USA haluaa Assadin hallinnon kaatuvan ja siksi tukevat kapinallisten joukkoja. Hizbullahin johtaja Nasrallah tunnustaa, että tappio Al-Nusraa vastaan olisi Hizbullajin loppu. Al-Golani uskoo Hizbullahin luhistuvan ilman taistelujakin ja kehottaa kaikkia libanonilaisia nousemaan sitä vastaan.
Al-Golani tuntee syvää vastenmielisyyttä länsimaita kohtaan, mikä on aitoa Al-Qaidan oppia. Hän on aiemmin todennut, että Al-Nusra pyrkii hoitamaan asiat kuntoon ensin kotonaan ja sen jälkeen ulottavan toimintansa ulkomaille. Länsimaiden ei tulisi tuudittautua näennäisen rauhantilaan, sillä islamin päämääränä on maailman valloitus yhtenäisen kalifikunnan perustamiseksi entisen maailman raunioille. Samoin Israel ei ole ajankohtainen, mutta Jerusalemin valloitus kuuluu ehdottomasti sen päämäärään, koska siitä tulee kalifikunnan pääkaupunki. http://www.timesofisrael.com/in-al-nusra-fronts-syria-no-room-for-religious-minorities/
5.       IRAKIN armeijan joukkojen osoittaessa huonoa menestystä ja jopa pelkuruutta taistellessaan kotimaansa puolesta Islamin Valtion joukkoja vastaan menettäen toistuvasti uusia kaupunkeja ja tärkeitä kohteita vastustajalleen, Kurdien Pesmerga-armeijan yksiköt ovat kääntäneet sotaonnen edukseen. Kurdit ovat saneet tukea USA:n johtaman koaliittion ilmavoimilta.
Kurdien armeijan joukot lähestyvät tärkeää Tel Abyadin kaupunkia, joka on merkittävä kauppakeskus lähellä Trukin rajaa. Kurdit painottavat ilmaiskujen merkitystä IS:n joukkojen keskityksiä sekä tykki- ja ohjusasemia vastaan.

USA ei ole aiemmin huomioinut kurdien taistelumoraalia ja -kykyä. mutta on nyt joutunut tunnustamaan kurdien uskottavuuden ja luotettavuuden. Kurdit ovat vuosikaudet pyytäneet uudenaikaista aseistusta, ohjuksia, kulkuneuvoja ja tieto-liikennevälineitä, mutta sen pyynnöt ovat kaikuneet kuuroille korville. USA:n kantaan lienevät vaikuttaneet pelot, että kurdien itsenäisyysvaatimukset vain hajottavat ilmankin hajanaista Irakia. Nyt raaka todellisuus näyttää kääntäneen Pentagonin epäuskoiset suunnittelijat, vaikka Obaman kanta ei olekaan selvä.

SYYRIAN kurdit ovat osoittaneet samaa pelottomuutta ja päättäväisyyttä taistellessaan IS:n ja muiden kapinallisten joukkoja vastaan vallaten takaisin niiden miehittämiä kaupunkeja, joista Kobanin kaupungin vapauttaminen tammikuussa oli viimeisimpiä merkittäviä saavutuksia. Toukokuun 6. kurdit aloittivat kristittyjen joukkojen kanssa maan koillisosassa sijaitsevan Hassakeh-provinssissa Abdul-Aziz vuoristossa sijaitsevien 221 kylän vapauttamiseksi IS:n vallasta. IS oli käyttänyt vuoristoa pommien ja räjähteiden toimittamiseksi kurdeja vastaan taisteleville joukoilleen. Viimeisen kolmen viikon aikana kurdit olivat vapauttaneet 1 100 neliö km:n suuruisen alueen. He sanovat toimi8vansa kiinteässä yhteistyössä USA:n ilmavoimien esikunnan kanssa kutsuen joskus sen ilmaiskuja vihollisen asemiin. USA:n tavoitteena ja Mosulin ja Raggan vapauttaminen IS:n käsistä. http://www.timesofisrael.com/kurdish-fighters-on-the-march-against-islamic-state/, http://www.timesofisrael.com/us-to-fine-tune-iraq-strategy-in-light-of-ramadi-debacle/,

6.       UUTISOTSIKOITA
-          Pääministeri Netanyahu sanoo periaatteessa kannattavansa aranien esittämää rauhansuunnitelmaa. Hän antoi rauhankeskustelut ministeri Silvan Shalomin hoitoon. Täyden tuen antaminen arabisuunnitelmalle on näissä olosuhteissa kuitenkin mahdoton, koska kukaan ei pysty takaamaan, ettei Israelin vapauttamille alueille syntyisi uusia Gazan Hamasin ja Etelä Libanonin Hizbullahin kaltaisia terrorijärjestöjä, joiden päämääränä olisi Israelin tuhoaminen. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-endorses-general-idea-behind-arab-peace-initiative/
-          Australiassa nuoret naiset kuvittelevat Islamin Valtion muodostavan eräänlaisen ihmemaan, jossa naisetkin saisivat kaikki oikeudet siinä missä miehetkin. Heitä tungeksii matkatoimistoihin saadakseen lipun tuonne onnelaan. Monet ovat kuitenkin joutuneet kohtaamaan karvaan todellisuuden, jossa heitä kohdellaan sharialakien mukaan toisen luokan ihmisinä, joiden sana vastaa puolta miehen sanasta. Lukuisat ovat joutuneet suoraan IS:n viihdytysjoukkoihin, eli samaan asemaan, mihin suomalaisia naisia joutui toisen maailmansodan aikana saksalaisten ”sotamorsiamina”. Muutamat seurasivat heitä Lapista Saksaan saakka. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195999#.VWgpaYbxQwA
-          Netanyahu tarjosi ulkoministerin paikka myös Yair Lapidille, mutta tämä kieltäytyi, vaikka varmaan mieli tekisi. Israelin ulkoministeriö on hajonnut vaarallisesti Netanyahun jaettua sen tehtävät kuudelle ministeriölle hänen itsensä hoitaessa ulkoministerin tehtäviä, apulaisenaan Tzipi Hotoveli ilman kansainvälistä kokemusta. Bibi seuraa ”hajota ja hallitse” taktiikkaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195983#.VWgrNIbxQwA
-          Nuorten jalkapallo-ottelu Tel Shevassa muuttui kaaokseksi paikallisen joukkueen ja Hapoel Merhavim välillä. Beduiinit seurasivat ottelua myötätunnolla oltuaan voitolla, kunnes tuomarin määräämä vapaapotku tasoitti tilanteen. Yksi arabipelaaja löi tuomaria päähän vastalauseeksi, jonka jälkeen tuomari vihelsi ottelun poikki. Tämä sai raivostuneen yleisön hyökkäämään kentälle mukiloiden pelaajia ja tuomareita. Ottelu päättyi yleiseen sekasortoon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195976#.VWgsa4bxQwA
-          Israelissa kehitetään erikokoisia pienkoneita, jotka omalla voimallaan siirtyvät kohteen yläpuolelle joko valokuvaten sitä tai pudottautuen täsmäohjukseksi kamiakaze-tyyliin. Pienimmät painavat vain muutama satoja grammaa tai kolme kiloa. Niitä voidaan käyttää rintamalla tai maalla ja merellä liikkuvia kohteita vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195973#.VWguhobxQwA
-          Israelin kotirintama pitää ensi viikon alussa suuret sotaharjoitukset pyrkien imitoimaan tilannetta, jossa maa on täydessä sotatilassa. Sireenit soivat Jerusalemissa 11.05 aamulla ja 19.05 illalla sunnuntaina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195964#.VWgv4IbxQwA
-          Kenialainen asianajaja tarjoaa lehmiä Obaman tyttärestä nimeltä Malia. Feix Kirono sanoo rakastuneensa Maliaan tarjoten paikallisen tavan mukaan Obamalle 50 lehmää, 70 lammasta ja 30 vuohta. http://www.jpost.com/Not-Just-News/Obama-offered-50-cows-70-sheep-and-30-goats-for-his-daughters-hand-in-marriage-404478
-          Tel Avivin pormestari Ron Huldai vaatii, että Israelin tulisi Irlannin tapaan hyväksyä homoliitot kansanäänestyksen kautta. http://www.jpost.com/Israel-News/Tel-Aviv-Mayor-Huldai-Israel-should-follow-Irelands-lead-on-gay-marriage-404414Wednesday, May 27, 2015

KESKIVIIKKO 27.05.15

KESKIVIIKKO 27.05.15
1.       TÄNÄÄN on Israelissa todellinen hellepäivä, mitä osoittaa puoli seitsemän maissa lämpömittarin lämpölukema 25 astetta nousten iltapäivään mennessä 39 asteen tienoille Jerusalemin alueella. Eilatissa ja Tiberiaassa lämpöä on tänään yli 43 astetta, Suolamerellä ja Beershebassa yli 42 astetta JP:n ennusteen mukaan.
Intiassa majaileva helleaalto on nostanut päivälämpötiloja 47.6 asteen tienoille, eikä ennusteen mukaan helle ole väistymässä lähipäivinä. Helle on Intiassa surmannut jo yli 1000 ihmistä.
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 23 -39; Tiberias 24 -42; Suolameri 30 -43; Eilat 30 -45 +C-astetta. Tämä on Times of Israel ennuste, JP:n ennuste poikkeaa siitä vähän. Eilatiin ToI lupaan 47 asteen lämpötilaa torstaiksi, muualla maassa helle alkaa hellittää siten, että Jerusalemissa on torstaina enimmillään 29 astetta ja laskee edelleen 22 asteeseen perjantaina ja lauantaina 21 asteeseen. Taivas on puolittain tai osittain pilvien peitossa myös tänään ja jatkuen koko ennusteajan.

2.       GAZASTA ammuttiin Israelin puolelle ainakin yksi Grad-raketti, joka putosi Ashdodin lähellä olevan Gan Javnen alueelle aiheuttamatta aineellisia tai henkilövahinkoja. Hälytyssireeni soivat monin paikoin Ashdodin ja Laakiin alueilla yhdeksän maissa keskiviikko-iltana. IDF ilmoitti ainakin yhdestä raketista, mutta silminnäkijät kertovat useammasta raketista, mainiten jopa viisi. IDF suorittaa etsintöjä alueilla.

IDF:n koneet tekivät vastaiskuja Gazan eteläosaan tuhoten terrorismin infrastruktuuria. Henkilövahingoista ei ole raportoitu.
Mikään terrorijärjestö ei Gazassa ole ottanut vastuuta raketti-iskusta, mutta IDF:n arvion mukaan sen suoritti kansainvälinen Islamic Jihad. Jihad erotti edellisen johtajan ja nimitti hänen tilalleen uuden. Entisen johtajan olivat tyytymättömiä päätökseen ja osoittaakseen eriävän mielipiteensä ampuivat raketit. Hamas on tiettävästi pidättänyt kaksi Jihadin aktivistia Gazassa.

IDF toistaa aiemmin ilmoittamansa kannan, että se pitää Hamasia vastuussa kaikkiin hyökkäyksiin Gazasta Israelin puolelle. Vaikka Hamasin tiedetään valmistautuvan sotaan Israelia vastaan, sen valmistelut ovat pahasti kesken eikä halua kiihottaa välejä Israelin kanssa tässä vaiheessa. Sen tiedetään rakentavan hankkimillaan porauslaitteilla uusia hyökkäystunneleita Israelin puolelle, vaikka puolustusministeri Moshe Yaalon ei ole virallisesti tunnustanut sitä. Hamas testaa uusia kehittämiään pitkän matkan rakettejaan ampuen niitä Välimereen.
Gazan vastainen raja on ollut suhteellisen rauhallinen viimeisen ns. Gazan kesäsodan jälkeen muutamia erillisiä raketti-iskuja huomioimatta. Viimeinen hyökkäys ennen eilistä tapahtui Israelin itsenäisyyspäivänä 23. päivänä huhtikuuta. http://www.timesofisrael.com/after-rocket-attack-israeli-jets-strike-gaza/

3.       EGYPTI avasi Rafahin terminaalin tiistaina kahden päivän ajaksi, kuten Gazan arabit kertoivat Rafahissa AFP:n mukaan. Gazan rajanylityspaikkojen johtaja Mager Abu Sabha kertoi, että rajaterminaali pidetään auki, jotta Egyptiin jääneet Gazan asukkaat pääsevät palaamaan koteihinsa, mutta liikennettä Gazasta Egyptiin ei sallita. Egypti päätti sulkea terminaalin lokakuussa 2014 Siinailla tehdyn verisen terrorihyökkäyksen jälkeen, koska se epäili Gazan arabien avustaneen terroristeja. Lokakuun iskussa 2014 El Arishissa sai surmansa 30 Egyptin armeijan sotilasta.
Terminaalia on kuitenkin pidetty avoinna hetkittäin iskun jälkeenkin.

EGYPTI on jatkanut Gazasta Siinaille kaivettujen salakuljetustunnelien tuhoamista sanoen hävittäneensä useita satoja, mutta niitä oli yli tuhat. Äskettäin löydetty ja tuhottu tunneli oli varustettu kiskoilla, sähkövaloilla ja yhteydenpitovälineillä.
Estääkseen tunnelien käytön Egypti oan aloittanut km:n levyisen puskurivyöhykkeen raivaamisen raja-alueelle tuhoten satoja ellei tuhansia asuntoja ja muita rakenteita.
Tunnelien kautta kuljetetaan ohjuksia ja muita teknisesti kehittyneitä sotatarvikkeita Gazaan, mutta myös Gazasta Siinaille pommien muodossa. Egyptin ponnisteluista huolimatta tammikuun 29. päivänä terroristit tekivät toisen armeijan tukikohtaan tehdyn hyökkäyksen autopommilla ja raketeille Siinain pohjoisosassa surmaten 30 armeijan sotilasta.

SUURIN ja vaarallisin Egyptin Siinailla toimiva terrorijärjestö Ansar Beit Al-Maqdis on solminut yhteistoiminta sopimuksen Islamin Valtion kanssa. Sen uskotaan olevan vastuussa useimpiin Siinain pohjoisosassa tehtyihin terrorihyökkäyksiin. Se ampuu silloin tällöin raketteja myös Israelin puolelle pyrkien häiritsemään Eilatin turismi-kohteita, mutta saamatta aikaan suurta tuhoa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195875#.VWVTYIbxQwA

4.       EGYPTIN oikeus torjui syytöksen, jolla Israelin valtio olisi määritelty terrori-valtioksi, raportoi Kairo Post.
Rapportin mukaan kiireellisten asiain Abdeenin tuomioistuin totesi, ettei sillä ole mitään arvovaltaa Ihmisoikeusjärjestö Nedalin (NCHRF) tekemän kanteen käsittelemiseen. Järjestö pyysi syytöstensä tueksi kannanottoa Egyptin presidentiltä, sekä puolustus. ja ulkoministeriöiltä.

IHMISOIKEISRIKOSTEN lisäksi NCHRF syytti Israelia vakoilusta vuosein 1985 ja 2013 välisenä aikana, kuten Kairo Post raportoi.  Sen kanteessa esitettiin syytös Ranskaa vastaan Charlie Hebhon viikkolehden julkaisemista, jonka se katsoi häväisseen profeetta Muhammedia.
Abdeenin oikeus tuomitsi huhtikuun 6. päivän nuorisoliikkeen sekä asetti mustalle listalle Hamasin sotilaallisen siiven Issa din Al-Qassamin sekä Muslimiveljenkunnan. Kaksi vuotta sitten sama oikeus katsoi, ettei sillä ole oikeutta vaatia vuoden 2009 Egyptin ja Israelin välisen rauhansopimuksen purkamiseen, jota egyptiläiset ovat yhä äänekkäämmin vaatineet purettavaksi tai ainakin muutettavaksi.
Presidentti Abdel Fatah al-Sisi sanoi ennen valintaa Egyptin presidentiksi, että hän voi olla halukas neuvottelemaan muutoksista 2009 rauhansopimukseen.
Egyptissä valtaosa kansasta pitää Israelia päävihollisenaan ja suhtautuu hyvin vihamielisesti israelilaisiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195872#.VWVblYbxQwA

5.       PA:n olympiakomitean puheenjohtaja ja urheiluministeri JIbril Rajoudin esittämä vaatimus kansainväliselle jalkapalloliitolle Fifalle Israelin poistamiseksi sen jäsenyydestä on WND:n kolumnistin ja Jerusalemin toimiston johtajan Aaron Kleinin laatiman artikkelin mukaan ollut runsaasti esillä sekä maailman että erityisesti Yhdysvaltain mediassa. Klein sanoo, että Jibril perustaa vaatimuksensa siihen, etteivät PA:n ja Gazan arabipelaajat saa vapaasti liikkua Gazan sekä Juudean ja Samarian välillä, mikä estää heidän kehittymistään jalkapalloilijoina.
Lisäksi Rajoub vaatii, että Juudean ja Samarian alueilla toimivat viisi israelilaista 3. ja 4. liigassa pelaavat jalkapallojärjestöt täytyy sulkea Fifan jäsenyydestä.

Aaron Klein valittaa sitä, ettei runsaasta kirjoittelusta huolimatta missään niistä kerrota Rajoufin todellisesta taustasta, ei sitä, että hän oli Jasser Arafatin läheinen avustaja, eikä hänen siteistään terrorijärjestöihin tai toimistaan niissä.
CNN julkaisi maanantaina raportin otsikolla ”Israel kutsuu väärinpeluusta Fifan karkotusvaatimuksen yhteydessä” todeten, että Israelin sulkeminen FIFA:n ulkopuolelle tulisi pahoin vahingoittamaan sen kykyä kilpailla kansainvälisillä areenoilla.

Israelin viranomaiset vastaavat syytöksiin liikkumisen rajoittamisesta, että PA:n arabien vapaa pääsy Gazaan ja takaisin aiheuttaisi vakavan terroririskin, sillä terrorijärjestöt voisivat käyttää sitä hyväkseen. CNN sanoo Israelin jalkapalloliiton johtajan vakuuttaneen, että 95 % PA:n pyytämistä luvista on hyväksytty v. 2015. Rajoub väittää CNN:n ohjelmassa, että arabien asema Juudeassa ja Samariassa on pahempi kuin Etelä Afrikassa apartheidhallituksen aikana, sillä Israel haluaa heidän tuhoaan ja estää heidän itsenäisyyshaaveensa.
Rajoub kertoi New York Daily News julkaisemassa artikkelissa, ettei hän vedä pois vaatimustaan Israelin karkottamiseksi Fifasta eikä suostu kompromisseihin.

AARON KLEIN käy läpi Jibril Rajoubin henkilöhistoriaa ja hänen toimintaansa.
-          Rajoub oli tärkein neuvonantaja Jasser Arafatille, joka johti useita militaristasia järjestöjä Israelin aliueella.
-          IDF pidätti Rajoubin 1970 ja hänet tuomittiin elinkautiseen vankeuteen kranaatin heittämisestä IDF:n henkilöbussiin Hebronissa sekä kuulumisesta PA:n alaiseen terrorijärjestöön. Hänen vapautettiin vankienvaihto-operaatiossa 1985 PFLP:n kanssa, joka oli siepannut 3 israelilaista.
-          2 vuotta vapauttamisensa jälkeen Rajoub pidätettiin uudelleen kaksi kertaa osallisuudesta terrorismiin ja kuulumisesta Fatahin alaiseen terrorijärjestöön. Hänet tuomittiin karkotettavaksi Libanoniin 1998, jossa hän oli pian päässyt Fatahin apulaisjohtajan Khalil al-Wazirin tärkeimmäksi neuvonantajaksi. Wazir oli mukana Arafatin julistaman toisen intifadan järjestelyissä.
-          Wazirin kuoltua Jaroub solmi läheiset suhteet Arafatin kanssa ja palasi hänen kanssaan 1993 Oslon sopimusten mukaisesti Israeliin PA:n ja PLO:n valvomiin kaupunkeihin ja kyliin.
-          Rajoub nimitettiin Arafatin perustaman estävän turvallisuusjärjestön johtajaksi. Järjestön jäsenet hyökkäilivät toistuvasti israelilaisia vastaan. Useat sen jäsenistä kuuluivat myös Fatahin alaiseen Al-Aksa Marttyyrien Prikaatiin, jota pidetään Fatahin sotilaallisena siipenä. Al-Aksa Marttyyrit on syyllistynyt lukuisiin pommi.-iskuihin, tulituksiin, puukotuksiin ja muihin hengenvaarallisiin iskuihin israelilaisia vastaan.
Edellisen lisäksi Rajoub johtaa PA:n olympiakomiteaa. Vuoden 2012 kesäkuussa hän protestoi Israelin pyytämää minuutin hiljaisuutta vastaan v, 1972 Israelin olympiajoukkueen murhan kunnioittamiseksi sanoen, että se on rasismia. http://www.wnd.com/2015/05/u-s-media-scrub-palestinian-officials-terrorist-background/
6.       UUTISOTSIKOITA
-          Hamas sanoo pidättäneensä terroristin, joka ampui raketit Israelin puolelle tiistai-iltana. Egypti pyysi Israelia varovaisuuteen raketti-iskun vastatoimissaan Gazassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195881#.VWV-q4bxQwA
-          Intiassa pitkän helleaallon johdosta kuolleiden ihmisten määrä on ylittänyt 1 100 rajan. Lämpötila on edelleen 47 C-astetta ja helteiden pelätään jatkuvan edelleen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195883#.VWV_JobxQwA, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195878#.VWV_1IbxQwA,
-          Tel Aviv Jafo akateemisen opiston opiskelijat ovat kauhuissaan löytäessään Israelin viholliseksi muuttuneen entisen Israelin arabikansanedustajan Azmi Bisharan henkilöhistorian opiston luettaviksi suositeltavien kirjojen joukossa. Bishara havaittiin petturiksi, joka oli toimittanut vakoilutietoja viholliselle sodan aikana. Hän pääsi 1987 karkaamaan ulkomaille välttäen oikeustoimet häntä vastaan. Hän asuu Qatarissa tai jossain muussa Persianlahden maassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195879#.VWWAHobxQwA
-          Arkeologit ovat kauhistuneina seuranneet PA:n arabien julmaa piittaamattomuutta historiallisista tai arkeologisista arvoista suorittaessaan valvomattomia ja laittomia muutoksia Temppelivuorella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195859#.VWWCRYbxQwA
-          Amnesty International syyttää Hamasia sotarikoksista Gazan kesäsodan aikana väittäen, että kostaakseen eri tavoin ajattelijoille Hamas teloitti ainakin 23 gazalaista. http://www.timesofisrael.com/hamas-executed-gazans-during-summer-war-amnesty-says/
-          USA ja Venäjä ovat lähellä sopimusta, jolla sanktiot voidaan nopeasti asettaa voimaan, jos havaitaan, ettei Iran noudata tehtyjä sopimuksia P5+1 maiden ja Iranin välillä. Sopimuksen tulisi olla valmis allekirjoitusta vaille kesäkuun 30. päivään mennessä, mikä on epävarmaa. http://www.timesofisrael.com/russia-us-close-to-deal-on-iran-snap-back-sanctions/
-          Israel pyytää USA:lta 50 %:n nostoa ensi vuoden avustusmäärärahoihin, eli 4.5 miljardia USD. http://www.timesofisrael.com/israel-asking-us-for-50-increase-in-next-defense-package/,
-           


Monday, May 25, 2015

KESKIVIIKKO 25.05.15

MAANANTAI 25.05.15
1.       SÄÄTILA Israelissa alkaa uudelleen kuumeta, keskiviikkona lämpömittari osoittanee ennustusteen mukaan jo 39 asteen lämpötilaa. Kyllä se jo lopultakin pakottaa miehetkin riisumaan talviset vaatteensa ja pukeutumaan kevyemmin. Naiset ovat paljon herkempiä siirtymään kesäaikaan, mutta miehiltä se vaatii harjoittelua.
Säätilat tänään: Jerusalem 21-31; Tiberias 25 -37; Suolameri 30 -40: Eilat 28 -41 +C-astetta. Kuumat paikat ovat edessä, toivottavasti vain säätiloissa.

2.       Miten lienevät asiat diplomatian rintamalla, onko sielläkin havaittavissa kuumenemista? Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah ilmoittaa avoimesti, että hänen johtamansa terrorijärjestö on nyt tiukemmilla kuin koskaan sitten 1982 sotaa samalla ylistäen ”voittoa IDF:stä v. 2000, jolloin IDf joutui vetämään joukkonsa Libanonin eteläosista häpeällisesti”, kuten hän asian näkee.
Nasrallah arvioi samalla, että ISIS on yhtä suuri uhka Hizbullahille kuin Israel. Hän osoittaa yhä suurempaa huolta ISIS joukkojen etenemisestä Syyriassa. Miehitettyään Palmyran kaupungin sen joukot suuntaavat seuraavaksi kohti Jordanian rajaa, kuten Debkafile kertoo, ja siellä alueelle, jossa Jordanian, Syyrian ja Irakin rajat leikkaavat. Mikä ISIS joukkojen suunnitelma lieneekin, mutta sen lähestyminen Jordanian rajaa saa hälytyskellot soimaan niin Ammanissa, Riyadissa kuin Jerusalemissakin.
Nasrallah kuitenkin vakuuttaa, että Hizbullah pysyy Libanonin eteläosassa, vaikka se pyrkiikin avustamaan veljiään Syyriassa selviytymään ISIS joukkojen ryntäyksistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195765#.VWKtG4bxQwA,

3.       ISDIS joukot miehittivät viime viikolla Palmyran historiallisesti ja arkeologisesti arvokkaan kaupungin, jossa ne ensi töikseen aloittivat siviilien massamurhat. Uutiset kertovat, että ruumiita lojuu kaduilla, ja että ainakin 217 ihmistä on surmattu, heidän joukossaan 15 lasta. Sen sijaan ei ole toistaiseksi todisteita, että he olisivat aloittaneet arvokkaiden muinaismuistojen tuhoamisen. Syyrian TV:n mukaan teloitettuja siviilejä on ainakin 400, toisen lähteen mukaan valtaosa heistä kuuluu Shabiha puolisotilaallisiin joukkoihin. Homsin keskeisen provinssin kuvernööri Talal Rarazi vahvistaa, että Assadin armeija kokoaa joukkojaan Palmyran kaupungin lähettyville vapauttaakseen sen, mutta ettei hän tiedä aikataulua.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195771#.VWK4xobxQwA,

4.       Debkafile kertoo ISIS joukkojen suuntaavan amerikkalaisten panssarien ja APV-autojen tukemat kolonnat seuraavaksi kohti Jordanian rajaa ilman mainittavaa vastarintaa Syyrian armeijalta. DF:n mukaan ne pyrkivät saamaan valvontaansa Syyrian itärajan lähtien kohdasta, missä Syyrian, Jordanian ja Irakin rajalinjat leikkaavat toisensa. DF arvioi niiden suoriutuvan 260 km:n matkasta tiistaihin mennessä kulkien aiemmin miehittämänsä Deir el-Sourin kautta. Joukot pyrkivät seuraavaksi miehittämään rajan pinnassa olevia kyliä, osa niistä Jordanian puolella, kuten Al-Raywayshid, jonne on majoitettu 800 000 Syyrian pakolaista, kertoo DF.

Jordanian armeija on vahvistanut Syyrian vastaista rajaansa Israelin rajan tuntumasta lähtien, mutta DF:n mukaan ei rajojen leikkauskohdasta luoteeseen kohti Irakin rajalinjaa. Jordaniassa on n. 7 000 amerikkalaista sotilasta ja ilmavoimien yksikkö, joiden tehtävänä on turvata Jordanian rajaa maan luoteisosassa. Miten ne toimivat syntyneessä tilanteessa, on arvoitus.
DF arvioi edelleen, että ISIS joukkojen lähestyminen rajaa voi aktivoida Jordaniassa olevat salaiset IS-solut, joita on etenkin maan eteläosassa Maan kaupungin alueella. http://www.debka.com/article/24621/Exclusive-ISIS-columns-heading-from-Syria-toward-Jordan-first-targeting-the-border-crossing

5.       USA:n puolustusministeri Ashton Carter toteaa omana näkemyksenään, ettei Orakin armeijalla ole tahtoa tai rohkeutta taistella ISIS-joukkoja vastaan. Hän kummastelee ISIS joukkojen jatkuvaa etenemistä, vaikka hallituksen joukoilla on suuri ylivoima.
Hän käsitteli CNN:n haastattelussa Ramadin kaupungin joutumista ISIS-joukkojen haltuun, vaikka sitä puolustavilla hallituksen joukoilla oli suuri ylivoima. ”Me voimme kouluttaa ja aseistaa heitä, mutta ilmeisesti heillä ei ole tahtoa taistella”, hän analysoi tilannetta ilmentäen USA:n tuntemaa avuttomuutta.

Turvallisuus- ja puolustuskomitean johtaja Irakissa Hakim al-.Zamini kiistää Carterin havainnot todeten, että ne ovat epärealistisia ja perättömiä. Sen sijaan hän syytti amerikkalaisia, etteivät he antaneet heille kunnollisia aseita eikä ilmatukea, minkä johdosta kaupungin puolustus ei onnistunut. Raporttien mukaan irakilaiset pakenivat jättäen jälkeensä USA:n toimittamat panssarit, humveet ja tykistön sekä muut aseet lähtiessään silmittömään pakoon.  

Ramadin on Anvar provinssin pääkaupunki ja viimeinen puolustuslinnake matkalla Bagdadiin. Amerikkalaiset kongressin jäsenet ovat alkaneet vaatia, että kasvojensa pesemiseksi USA:n tulee lähettää erikoisjoukkojen 5 000 miehen osasto kääntääkseen sotaonnen Irakissa hallituksen eduksi. Onko tämä määrä sitten tarpeeksi sotainnon huumaaman islamin pysäyttämiseksi, on kiistanalainen. Islamistit itse näkevät, että ratkaiseva taistelu heidän ja USA:n johtaman koaliittion välillä käydään mahdin tarttuessa islamin joukkojen ohjaksiin.
Irakin hallitus on kauan kaavaillut Mosulin kaupungin vapauttamiseksi, mutta Ramadin tappion valossa se taistelu lienee raukeamassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195774#.VWK6w4bxQwA

6.       Saudi Arabia shia-muslimien Ali Moskeijassa maan itärannikolla Al- Qadeeh kaupungissa Qatif hallintokunnassa perjantairukousten aikana sytytetty pommi surmasi 21 ihmistä ja haavoitti 81.

Saudien mukaan itsemurhapommittaja Salih bin Andulrahman Salih Al-.Grishami kuului ISIS-soluun, jonka jäseniä etsitään. Poliisi pidätti hetkeksi myös hänen isänsä. Sisäministerin tiedottaja kenraali Mansour al-Turki kartoo Al-Arabiyan mukaan, että paikallinen Raech-solu (ISIS) on ottanut vastuun pommi-iskusta. Hän kertoi lisäksi, että 26 ISIS-solun jäsentä on pidätetty, ja että viisi heistä on osallistunut kaksi viikkoa aiemmin saudisotilaan murhaan. Solun jäsenet ovat Saudi Arabian kansalaisia.

SAUDI ARABIAN kuningas Salman vannoi sunnuntaina tuovansa syylliset oikeuden eteen. ”Olemme tuskaisia tämän kammottavan terrori-iskun rikoksen vuoksi, joka sotii kaikkia humanitäärisiä ja islamilaisia arvoja vastaan”, hän sanoi viestissään sisäministeri, kruununprinssi Mohammed bin Nayefille. Al- Nayefia pidetään kovan linjan kannattajana, joka on voinut inspiroida ilmaiskut Jemenin houteja vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195777#.VWLHbYbxQwA
7.       ISLAMIN LIIKKEEN apulaisjohtaja Kamala al-Khatib Israelissa sanoo, että sota Israelin arabien ja Netanjahun johtaman hallituksen välillä on väistämätön. Hän sanoo, ettei uuden hallituksen julkistama politiikka jätä muita vaihtoehtoja.
Hän otti esimerkiksi apulaisulkoministeri Tzipi Hotovelin lausunnon, jossa hän totesi, että koko Israelin maa kuuluu juutalaisille. Khatib sanoo tämän toteamuksen edustavan useimpien israelilaisten tuntoja.
”Sellaiset lausunnot vain korostavat kysymyksen uskonnollista merkitystä, vaikka poliittiset johtajat vakuuttavat sen olevan vain politiikkaa”. Sen vuoksi Khatib katsoo, että lopulta muslimien ja juutalaisten tulee taistella maan omistuksesta.

EL-KHATIB vetosi muslimeihin vuonna 2013 kehottaen heitä tulemaan puolustamaan Al-Aksa moskeijaa varoittaen Israelia, että ”jos Israel häiritsee rukoilijoita siellä, se tulee johtamaan valtavaan räjähdykseen”. Hän vakuutti silloin, että paikka, jossa Al-Aksa sijaitsee, kuuluu yksin muslimeille. Hän kutsui joidenkin israelilaisten toiveita kolmannen Temppelin rakentamiseksi Vuorelle pelkästään mielikuvituksen tuotteiksi, eikä juutalaisten temppeleitä koskaan ole ollut Temppelivuorella.
Khatib painottaa, ettei Al-Aksan puolustaminen kuulu vain Jerusalemin muslimeille, vaan koko maailman arabeille ja muslimeille. Temppelivuori, jossa sijaitsivat juutalaisten 1. ja 2. Temppeli, on juutalaisten kaikkein pyhin paikka, jonka kuulumisesta juutalaisille Raamatun profeetat ennustivat.
Al Khatib valittaa, että ”juutalaiset pitävät Israelin arabeja vihollisinaan, eikä kansalaisina, vieraina, jotka asuvat heidän kotimaassaan”. Tähän perustuen hän katsoo, että väkivaltainen välienselvittely on varma. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195770#.VWLPNYbxQwA

8.       UUTISOTSIKOITA
·         Jerusalemin alueoikeus langetti entiselle pääministeri Ehud Olmertille 8 kuukauden vankeustuomion ns. Morris Talanskyn jutussa petoksesta ja luottamuksen rikkomisesta, kuten oikeus totesi jo maaliskuussa. Lisäksi hänelle määrättiin 100 000 NIS sakkorangaistus. Olmertin asianajaja ilmoitti valittavansa tuomiosta. Nyt langetettu tuomio on kuitenkin vain osa kokonaisuudesta, jonka käsittely on kesken. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195775#.VWLXQobxQwA
·         Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin johtama oikeus- ja kehityspuolue AKP on menettämässä johtavan aseman kaksi viikkoa ennen parlamentti-vaaleja suoritetun gallupin mukaan. AKP:n kannatus putosi aiemmasta 49.8 %:n luvuista 40.5 %:n kannatukseen. Pääoppositiopuolue saanee 30 % kannatuksen, kurdit 11 % ja saa edustajia parlamenttiin. Vaikka AKP pysynee suurimpana puolueena, se joutuu muodostamaan yhteishallituksen. Tämä voinee asettaa esteitä Erdoganin suurille tulevaisuuden suunnitelmille. Se voi myös aiheuttaa sekaannusta Turkin talouskehitykselle. Erdogan on jatkanut poliittisten vastustajiensa pidätyksiä.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195772#.VWLZH4bxQwA
·         PA:n arabiterroristit vahingoittivat kahta IDF:n sotilasta jalkoihin heittämillään petrolipommeilla Silwadin kylässä lähellä Ofraa Binyaminin alueella. Artikkelin yhteydessä olevassa videossa nähdään sotilaan nilkuttavan turvaan. Video alkaa osoittamalla kuvaa. IDF:n uusien määräysten mukaan asetta saa käyttää vain äärimmäisen uhkaavissa tilanteissa, mikä asettaa heidät turvattomaan ”sittiing duck” asemaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195764#.VWLb8YbxQwA
·         Arabit haavoittivat kahta juutalaista nuorukaista Jerusalemin Damaskos-portin lähellä Shavuot-juhlan aikana. 17-vuotiaat nuoret olivat matkalla Länsimuurille (kotel) koko yön jatkuviin Tora-tutkimuksiin (shavuot tikkun) joutuessaan hyökkäyksen kohteiksi. Beit Habad kadulla tapahtuneen hyökkäyksen jälkeen terroristit pakenivat paikalta. Nuoret haavoittuivat yläruumiiseen, heidät vietiin sairaalaan. Epäilty arabi pidätettiin pian tapahtuman jälkeen. Hänellä oli puukko mukanaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195762#.VWLeCYbxQwA
·         Iranin eliitti al-Quds joukkojen komentaja kenraalimajuri Qassen Soleiman sanoo, ettei Obama ole tehnyt yhtään mitään (not a damn thing) ISIS-joukkojen pysäyttämiseksi. Hän sanoi USA:n ja sen johtaman koaliittion epäonnistuneen IS:n joukkojen etenemisen estämiseksi. Hän sanoo, että vain Iran on seissyt vahvana ”toisten juostessa karkuun häntä koipien välissä”, kuten tapahtui Ramadin kaupungin joutuessa sen haltuun ja USA:n joukkojen seisoessa tumput suorina muutaman kilometrin päässä. http://www.jpost.com/Middle-East/Obama-has-not-done-a-damn-thing-so-far-to-confront-ISIS-Iranian-commander-says-404001-