Friday, May 22, 2015

PERJANTAI 22.05.15

PERJANTAI 22.05.15
1.       LAUANTAI-ILTANA auringon laskettua alkaa yksi juutalaisten suurista juhlista pääsiäisen ja lehtimajanjuhlan ohella. Sitä kutsutaan nimellä Shavuot, joka suomeksi tarkoittaa viikkojen juhlaa, lyhyesti vain viikot.  
JP käsittelee aihetta pääartikkelissaan, jota referoin seuraavassa.
Artikkelissa todetaan, että Pääsiäinen ja Succot liittyvät maanviljelykseen ja historiallisiin tapahtumiin, mutta viikkojuhla on eräänlainen arvoitus, sillä se ei liity juutalaisten kirjoitettuun traditioon.
Suullisen muistitiedon mukaan viikkojuhla kuuluu Lain antamiseen Siinailla juutalaisten koettua ennen sitä eräänlaisen ilmestyksen tai oivalluksen (epiphany) ja tehden Jumalan kanssa liiton pysyä uskollisena Hänelle ja Hänen Lailleen.
Artikkelissa todetaan, että Mooseksen 19.luvun alussa kerrotaan, että ”kolmantena kuukautena siitä, kun israelilaiset olivat lähteneet Egyptistä, juuri sinä päivänä, he saapuivat Siinain erämaahan ja leiriytyivät vuoren kohdalla”.
Mooseksen kertomus jatkuu, miten Mooses nousi Siinain vuorelle Jumalan tykö, joka puhutteli häntä. Siinä Jumala määritteli juutalaisten velvollisuudet: ”Jos te nyt kuulette Minun Sanani ja pidätte Minun liittoni, niin te olette Minun omaisuuteni ennen kaikkia muita kansoja, silla koko maa (earth) on minun, ja te olette minulle pappisvaltakunta ja pyhä kansa. Sano nämä sanat israelilaisille”. (2Ms19:1-6)
JP:n artikkelissa todetaan, että Ms.20 luvussa kerrotaan kymmenen käskyn antamisesta. Shavuot juhlaa vietetään Sivan kuussa, joka on kolmas kuukausi juutalaisessa kalenterissa.
Rabbi Jonathan Sacks spekuloi, että saddukealaiset, jotka hylkäävät suullisen Toran, eivät luultavasti liittäneet Shavuot-juhlaa Lain antamiseen, vaan maanviljelykseen, aikaan, jolloin ”israelilaiset söivät ensimmäistä kertaa Israelin maassa kasvatettua happamatonta leipää ja paahdettuja jyviä, juuri sinä päivänä”. Pääsiäisen jälkeisenä päivänä Jumalan antama manna loppui. (Joos5:10-12) Saddukealaisille tämä merkitsi eräänlaista juutalaisen kansan itsenäisyyspäivää. Sacks toteaa, että jos juhla liittyisi pelkästään kansalliseen itsenäisyyteen, sen merkitys olisi himmentynyt kahden tuhannen vuoden maanpakolaisuuden aikana, ja käsitys poliittisesta itsenäisyydestä olisi samoin hävinnyt. Suullisen Toran ympärille kehittynyt runsas rabbiininen kirjallisuus sen sijaan säilytti tietoisuuden siitä. Heinrich Heine määritteli Toran eräänlaiseksi kannettavaksi kotimaaksi. ”Minne juutalaiset pakotettiin asumaan, he pystyivät löytämään identiteettinsä siitä. Siksi ei ole sattumaa, että (kirjoitettu ja suullinen) Tora annettiin Siinailla, Israelin maan ulkopuolella”.

Ensimmäiset sionistit uskoivat, että juutalaisen kansan paluu Israelin maahan tulee vapauttamaan heidät pakolaisuuden siteistä - mukaan lukien suullisen Toran ympärille kehitetystä rikkaasta rabbiinisesta kirjallisuudesta – palatakseen ennen pakolaisuutta vallitsevaan todellisuuteen.
Välivuosein aikana juutalaiset – sekä uskonnolliset että ei uskonnolliset – ovat oppineet arvostamaan koko juutalaisen tradition kokonaisuutta, mukaan lukien uudenlaista sovellusta tähän traditioon ja juutalaisuuden epäortodoksisia ilmaisumuotoja siitä.
Shavuotin vastainen yö vietetään synagogissa Toran tutkimisessa. Shavuot juhlassa juhlitaan sekä kansallisia että kulttuuri/uskonnollisia muotoja juutalaisessa identi-teetissä ja kunnioitetaan molempien merkitystä juutalaisen kansan menestymiselle. http://www.jpost.com/Opinion/Jerusalem-Post-Editorial-Shavuots-dual-meaning-403816
Koska viikon ensimmäinen päivä sunnuntai on suuri juhlapäivä, sallinette, että siirrän alkuviikon raportin laatimisen maanantaiksi.

2.       ENNUSTEIDEN mukaan perjantaipäivä on puolipilvinen lämpötilan noustessa korkeimmillaan 25 asteen tienoille. Aamulla 16 asteen lämpö tuntui viileähköltä, ehkä johtuen ilman kosteuspitoisuudesta, Puolipilvisyys jatkunee vielä huomenna sapattinakin kirkastuakseen sitten sunnuntaiksi lämpötilan alkaessa hiljalleen nousta siten, että sunnuntaiksi luvataan jo hellelukemia 31 astetta ja maanantaiksi 32 astetta myös yölämpötilan noustessa yli 20 asteen Jerusalemissa.  
Säätilat tänään: Jerusalem 16 -25; Tiberias 19 -33; Suolameri 25 -34; Eilat 22 -35 +C-astetta. Eilatissa ja Suolamerellä lämpötilaylittää 40 asteen rajan maanantaina.

3.       MAAILMANPANKKI varoittaa, että Gaza tulee kokemaan suuria talouskriisejä. Raportin mukaan Gazassa on maailman suurin työttömyys, ja siksi kaikkien osapuolten – Israel, arabit ja lahjoittajien edustajien – tulee aloittaa kiireelliset toimet vaarallisen talouskriisin välttämiseksi.
Raportti valmisteltiin kahdesti vuodessa kokoontuvaa tätä tarkoitusta varten perustetun yhteyskomitean (AHLC) kokoukseen. AHLC koordinoi kansainvälisten lahjoittajien lupaamat tukivarat Gazan arabeille. Raportti on laadittu lähes vuosi Israelin ja Gazan terrorijärjestöjen välillä käydyn 50-päivän sodan jälkeen.
Maailmanpankki toteaa yksikantaan, ettei Gazan viennin todellista romahtamista voi selittää millään muulla kuin sodalla ja saarrolla. ”Vuoden 2007 saarto oli erityisen kohtalokas kansantulon 50 %:n menetyksen ja kansan varallisuuden alentumisen vuoksi”, raportissa todetaan Egyptin ja Israelin asettamista saartotoimista.
Maailmanpankki kehottaa Palestiinan Auktoriteettia, Israelia ja lahjoittajamaiden yhteisöä toimimaan ripeästi estääkseen ja kääntääkseen huolestuttavan talouskehityksen hidastumisen uuteen nousuun välttääkseen talouskriisin.

RAPORTIN MUKAAN työttömyys oli Gazassa 44 % v.2014, mikä on luultavasti maailman korkein, ja PA;n valvomilla alueilla 39 % huolimatta siitä, että lähes joka viides heistä saa jonkinlaista taloustukea. Siksi kaikkien osapuolten olisi aloitettava reformien laatiminen. Maailmanpankin johtaja Gazan ja PA:an alueilla Steen Lau Jorgensen pitää Gazan työttömyyslukuja ja talouskehityksen ennusteita hyvin huolestuttavina. Hän vaatii saarron lopettamista, jotta Gazan vienti ja ihmisten liikkuminen voisivat elvyttää hiipuvaa taloutta.

Kansainvälisistä 3.5 miljardin USD lahjoituksista on saatu vasta 27.5 %, eli n. yksi miljardi USD. Jorgensen kuitenkin katsoo, että avain on saartotoimien lopettaminen viennin saamiseksi nousuun. Rakennusmateriaalien vähyys on toinen hankaluus. Israel valvoo kahta kolmesta rajanylityspaikoista Gazaan, Egypti valvoo Rafan terminaalia, jota se pitää suljettuna turvallisuus- ja poliittisten näkökohtiensa vuoksi.
Egypti on tuhonnut useita satoja salakuljetustunneleita Gazasta Siinaille tuhoten samalla tuhansien ihmisten toimeentulon. http://www.timesofisrael.com/world-bank-gaza-facing-dangerous-fiscal-crisis/,

Maailmanpankin raportissa ei ilmeisesti kiinnitetä mitään huomiota syihin, miksi taloussaarto alun perin asetettiin eikä terroristien harjoittamaan terrorismiin Gazasta sekä Israelin että Egyptin Siinain alueille. Siksi raportti on suuresti yksipuolinen ja poliittisesti kantaa ottava PA:n ja Gazan arabien hyväksi.

4.       ISLAMIN VALTIO, IS, kehuu miehittäneensä Palmytan eli Tadmorin kaupungin kokonaan Syyrian armeijan paetessa kaupungista kaoottisesti jättäen aseensa ja ohjuksensa vihollisensa käsiin.
Kaupungin arvioidaan olleen ainakin osittain Israelin kuninkaan Salomon rakentama maansa suuruuden aikana.
Palmyran kaupungin asukasluvun arvioidaan olleen ennen IS:n aloittamaa kampanjaa sen valtaamiseksi 120 000, mutta suuri heistä pääsi pakenemaan hyvissä ajoin ennen kaupungin menetystä. Ääri-islamilaiset ovat uutistoimistojen mukaan myös aloittaneet tunnusmerkikseen kehittyneet siviilien massamurhat ja ruumiin jäsenten leikkelemiset raiskausten ja muitten julmuuksien ohella.
IS:n sanotaan nyt miehittävän puolet Syyrian maa-alasta.
IS:n miehet levittäytyivät koko kaupunkiin, myös sen eteläiseen osaan, jossa on arvokkaita muinaisia rakenteita ja kuvapatsaita. Pienempiä esineitä ja veistoksia ehdittiin viemään turvaan, mutta missä ne voisivat olla turvassa?
IS teloitti torstaina ainakin 17 siviiliä väittäen heitä Assadin hallituksen asiamiehiksi. UNESCO, joka asetti Palmyran kaupungin maailman perinnekohteitten luetteloon tukien sen säilyttämistä taloudellisesti, voi vain levitellä käsiään valitellen länsi-maailman toimettomuutta ja hitautta toimia maailman yhteisten historiallisten ja arkeologisten kohteiden pelastamiseksi, jota millään ei voida korvata.  
Syyria menetti samalla viimeisen rajanylityspaikan Irakin puolelle.

Vain muutamia päiviä aiemmin IS:n joukot olivat miehittäneet Ramadin kaupungin Irakissa. Torstaina IS:n joukot tunkeutuivat Ramadin ympäristöön valmistelleen hyökkäystä Bagdadiin karkottaen Irakin hallituksen joukot asemistaan. Myös Ramadia puolustaneet Irakin armeijan joukot pakenivat jättäen USA:n toimittamat aseet, panssarit ja ohjukset vihollistensa käsiin.
USA:n johtaman koaliittion ilmahyökkäykset eivät pysty estämään IS:n etenemistä, joskin ne ovat joutuneet muuttamaan taktiikkansa.
Ramadin menetys oli karvas pala Obaman hallitukselle, jonka uskottavuus on menettänyt merkitystään. Obama pitää menetyksiä vain taktisina eikä merkittävinä, selittäen, että ne johtuvat koulutuksen ja aseistuksen puutteesta. Lisäksi pommituksissa kuolee ja haavoittuu siviilejä lapsia ja naisia, mikä kääntää kansan suosion USA:n ja sen kouluttaman armeijan vastaiseksi. http://www.timesofisrael.com/after-palmyra-islamic-state-said-to-control-half-of-syria/
5.       Libanonissa toimiva terrorijärjestö Hizbullah on käynyt katkeria taisteluja Al-Nusra Front ja muita Assadin armeijaa vastustavia joukkoja vastaan Qalamoun vuoriston omistuksesta menettäen runsaasti miehiään, mutta uutislähteiden mukaan on pystynyt karkottamaan valtaosan vastustajistaan ja keskittyy nyt vuoriston ympäristön puhdistamiseen. Vuoriston omistus on tärkeä kapinallisille huoltoreitin varmistamiseksi Välimeren rannikolle.
Libanonille se on tärkeä puolustuslinnake ääri-islamilaisten joukkoja vastaan, mutta se on kieltäytynyt lähettämästä omia joukkojaan taisteluihin Syyrian puolelle.  
Hizbullahin edustaja sanoo anonyymisti, että kolmannes vuoristosta on varmennettu, mutta taistelut ovat kovimpia sen koskaan käymistä.
Alue on n. 1000 neliökilometrin suuruinen, vaikeakulkuinen, täynnä luolia eikä teitä juuri ole olemassa kinttupolkujen lisäksi.  
Hizbullahin edustaja sanoo, että näissä taisteluissa saatuja kokemuksia voidaan hyödyntää hyökkäyksissä Israelin puoleiseen Galileaan ja Golanille. http://www.timesofisrael.com/on-syrian-border-hezbollah-faces-its-hardest-battle/

6.       UUTISOTSIKOITA
·         APULAISULKOMINISTERI Tzipi Hotoveli sanoo, että koko Israelin maa on nyt meidän, ja kehottaa diplomaatteja kertomaan maailmalla tästä tosiasiasta. Hän kehotti torstaina lähettiläille tarkoitetussa tilaisuudessa epäröimättä todistamaan kohdemaissaan, että juutalainen kansa hallitsee nyt raamatullisia alueitaan. Hotoveli kannattaa Juudean ja Samarian liittämistä Israeliin todeten, että juutalaisilla on oikeus tähän maahan. Hän sanoo, että länsimaat tunnustavat Israelin turvallisuus-vaatimukset, mutta että eettiset ja oikeudelliset aspektit hämmentävät niiden käyttäytymistä ja lausuntoja. Hotovelin vakuutus kahden valtion periaatteen kannattamisesta antaa varsin omituisen schizophrenisen kuvan hänestä, mikä on ominaista Israelin poliitikoille pääministeriä myöten, jotka eivät rohkene olla avoimesti syvimpien tunteittensa takana, vaan heiluvat aidalla puhuen ristiin lausunnoissaan. http://www.timesofisrael.com/deputy-fm-tells-diplomats-the-whole-land-is-ours/,http://www.timesofisrael.com/netanyahu-tells-eus-mogherini-hes-committed-to-two-state-solution/,
·         IDF sanoo helpottavansa PA:n arabien liikkumista Juudean ja Samarian alueilla. http://www.timesofisrael.com/idf-claims-it-is-easing-travel-around-west-bank-for-palestinians/.
·         IDF valmistelee Gazan rajan pinnassa olevien juutalaisyhteisöjen ja -kaupunkien evakuoimista ennakoiden tulevia sotia. Monet ennustavat, että uusi Gazan sota syttyy syksyllä. Hamas valmistautuu kiireellä kiihdyttäen rakettien ja muiden aseittensa hankintaa ja valmistamista. Se käyttää sille siirrettyjä avustuksia tunnelien rakentamiseen eikä elintason nostamiseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195738#.VV7vuYbxQwA
·         Bnei Akiva synagogaa vastaan tehtiin tuhopolttoyritys, joka aiheutti vahinkoa sen sisätiloissa. Synagogan omistaa järjestön alajärjestö Nasaret Illit alueella. Presidentti Rivlin sanoi olevansa shokissa vandalismista ja tuhoista synagogaa vastaan.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195708#.VV7xKIbxQwA
·         IDF:n upseeri sanoo joutuneensa häväistyksen ja pahoinpitelyn kohteeksi yhdessä arabien ja juutalaisten yhteisbussissa Arieliin Samariassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195689#.VV7ywobxQwA
·         Apilaisministeri Benny Begin käyttää mieluummin kevyen rautatien tarjoamia palveluja kuin asemansa tarjoamaa autoa ja muita etuja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195731#.VV7z5IbxQwAWednesday, May 20, 2015

KESKIVIIKKO 20.05.15

KESKIVIIKKO 20.05.15
1.       PAHIN HELLE näyttää tällä erää olevan taittumassa, vaikka ennusteen mukaan maksimilämpötila nousee vielä 30 asteen tienoille pääkaupungin alueella. Huomenna korkein lämpötila putoaa 27 asteeseen. Taivas on ToI:n mukaan pilvetön koko ennusteajan eli lauantaihin saakka, mutta JP ennustaa puolipilvisyyttä huomisesta eli maanantaista lähtien.
Lämpötilat tänään: Jerusalem 22 -31; Tiberias 25 -37; Suolameri 26 -39; Eilat 26 -41 +C-astetta. Eilatin lämpötila putoaa myös huomenna 37 asteen tienoille, mutta hellesää jatkuu siellä toistaiseksi.
Kinneretin vedenpinta laski 0.5 sm tiistaina ja on nyt 211.79 m merenpinnan alapuolella.

2.       Hellesää aiheutti tulipaloja useilla alueilla koko maassa, myös Jerusalemin ympäristössä. Tulipaloja on aina esiintynyt Israelissa etenkin helteiden tai kovien tuulten yhteydessä, joista useimmat ovat olleet tarkoituksellisesti sytytettyjä osana Israelin vastaista terrorismia. Näistä viimeisistä paloista ei ole vielä selvitetty, olivatko ne tuhopolttoja vai jostain muusta syystä syttyneet. Niiden aiheuttamat vahingot jäivät vähäisiksi, mutta työllistivät palokuntia.

3.       UTJ sisällytti hallitusyhteistyöhön liittyvään sopimukseensa vaatimuksen lapsilisien nostamiseksi, jonka kuviteltiin hyödyntävän erityisesti heikommassa taloudellisessa asemassa olevia kansanosia kuten haredim ja beduiinit, joilla on myös perinteisesti maan suurimmat lapsiluvut. Tämä oli yksi syy, miksi edellinen talousministeri Yair Lapid halusi alentaa lapsilisien määrää.

Hallitussopimukseen lapsilisien määrän nostamiseen liittyy kuitenkin ehto, että vanhempien tulee huolehtia kaikkien lastensa rokottamisesta voidakseen saada kuukausittain maksettavan lapsilisän täysimääräisenä. Haredim ja ja beduinit kuitenkin vastustavat lastensa rokottamista, mikä aiheuttaa heille taloudellisia menetyksiä. Tämä ehto sisältyi 2009 hallitussopimukseen, ja sen oli tarkoitus tulla voimaan 2010. mutta sitä siirrettiin perusteella, että beduiineilla on vaikeuksia saada terveysvirkailijoiden tarjoamia palveluja. Korkein oikeus puolsi hallituksen päätöstä todeten, että rokottamisen saannin vaikeus on vähäinen sen tarjoamaan hyötyyn verrattuna. Terveysministeri Yael German piti ratkaisua epäoikeudenmukaisena.

Israelin lapsen oikeuksien neuvosto NCC pitää uutta märittelyä kohtuuttomana, joka sanamuodoiltaan on jyrkempi kuin edellinen, sillä silloin oli kysymys lisän alentamisesta, nyt se leikataan kokonaan niiltä, joilla ei ole rokotusta, kuten NCC:n johtaja Yitzhak Kadman sanoo lausunnossaan. Hän kutsuu sopimusta julmaksi, ennen näkemättömäksi ja vaaralliseksi. Hän selittää, ettei sopimus perustu mihinkään lakiin, joka pakottaisi ihmiset hankkimaan roikotuksen.
Arabien lakikeskuksen Adalah asianajaja Sawsun Zohar sanoo, että lakiluonnos koskee etenkin beduiineja, jotka asuvat kylissä, joita ei ole virallisesti tunnustettu, ja joissa ei ole hallituksen määrittelemiä terveyspalveluja. Hän katsoo tämän aiheuttavan yleisen kurituksen heikoimmassa asemassa eläville kansalaisille. Rokotettuja on Israelissa km. 90 -97 %, joka on suhteellisen hyvä.
Valtion tarkastaja Yosef Shapira varoittaa vaaroista, jotka voivat aiheutua jonkin kansanosan jäädessä yleisen rokotuksen ulkopuolelle.  http://www.timesofisrael.com/state-to-anti-vaxxers-no-vaccination-no-child-support/

4.       ISRAEL on yksi valtioista, jotka kiivaimmin ovat vastustaneet P5+1 maiden ja Iranin välistä sopimusta siinä muodossa, mitä se julkisuuteen vuotaneitten tietojen mukaan tulisi sisältämään estääkseen Irania rakentamasta ydinasetta.

USA:n hallitus on täysin tietoinen Israelin kielteiseen päätökseen johtaneista motiiveista ja ilmoittaa olevansa valmis korvaamaan israelilaisten pelkojen poistamiseen tarkoitettuja turvallisuusvaatimuksia.
Israel on tilannut 33 kpl USA:ssa rakennettuja F-35 hävittäjäkonetta. USA harkitsee niiden määrän nostamista 50 koneeseen, ja ne toimitettaisiin ensi vuoden aikana.
Toiseksi USA harkitsee uudenaikaisen ilmatorjuntavälineistön toimittamista, kuten Haaretz ja Yedioth Aharonit kertovat artikkeleissaan.

OBAMAN hallituksen korkea virkailija kertoi Aharonit lehden toimittajalle, että USA on valmis korvaamaan runsaskätisesti Israelin pelkäämien turvatakuittensa menettämisestä ja sanoo olevansa hämmästynyt, ettei Israel ole itse esittänyt korvausvaatimuksia. USA haluaa Israelin lopettavan ydinsopimuksen vastaisen toimintansa tällä hetkellä.
Haaretz ja Yedipth Aharonit kertoo myös Israelin viranomaisen reaktiosta artikkelin esittämiin tietoihin todeten, että jos Israel esittäisi vaatimuksia korvauksista, se nähtäisiin kaupankäynniksi ja hinnan määrittelyksi Israelin kohtalonkysymyksestä, joka ei ole arvioitavissa rahamäärillä.
Hävittäjien määrän lisäämisen lisäksi USA harkitsee Israelin ja USA:n yhteistyönä rakentaman torjuntajärjestelmän Iron Dome ja Davidin Linko rahoituksen lisäämiseksi sekä niiden suunnittelun että rakentamisen hyväksi. Israel kehittää ja viimeistelee ballististen ohjusten torjuntaan suunniteltua Arrow 3 järjestelmää. USA tarjoaa Iron Dome 41.4 miljoonaa; Davids Sling ja Arrow 3 järjestelmälle 165 miljoonaa sekä lisäksi 267.6 miljoonaa USD suunnittelu-ja kehitysvaroja.
USA:n kongressi hyväksyi aiemmin tässä kuussa 474 miljoonaa USD Israelin suunnittelemille ohjustentorjuntajärjestelmille.

Netanyahu selittää, ettei Israel ole yksin vastustaessaan tämän kuun lopussa valmistuvaa ydinsopimusta Iranin kanssa, vaan etenkin Persianlahden Shia-muslimimaat ovat vielä enemmän peloissaan Iranin vallan kasvamisesta, mitä suuresti lisää ydinpommin antama pelotevaikutus. Obama tapasi äskettäin Persianlahden maiden johtajia Camp Davidissa USA:ssa yrittäen rauhoittaa heidän pelkojaan. Vain kahden Gulfmaiden yhteistoiminta järjestelmän GCC maan johtajat osallistuivat Obaman järjestämään konferenssiin toisten lähettäessä alempia edustajiaan. Tämä osoittaa näiden maiden menettäneen luottamuksensa Obaman vilpittömyyteen. Niistä yksi oli Saudi Arabia, joka on aloittanut neuvottelut Pakistanin kanssa valmiin ydinpommin ostamiseksi ohjuslaitteineen. Tämä kiihdyttänee ydinsodan pelkoa Lähi-Idässä. http://www.timesofisrael.com/us-israel-said-to-discuss-compensation-in-wake-of-emerging-nuke-deal/

5.       IRAN lähetti 2 risteilijäänsä suojaamaan Adenin satamaan Jemenissä purjehtivaa
avustusalusta. USA esitti vaatimuksen, että alus ankkuroisi Djiboutin satamaan, jossa sen lasti tulisi koordinoiduksi toisten avustustarvikkeitten kanssa. Iran kuitenkin hylkäsi esityksen esittäen näin suoran haasteen Obaman hallitukselle, joka on vaikeassa välikädessä ydinsopimus-neuvottelujen ollessa loppuvaiheissaan.
Teheranin lähettämän rahtialuksen epäillään kuljettavan sotilaallisia tarvikkeita houti-kapinallisille, joita Iran tukee. YK:n asettama valvonta keskus avustusten koordinoimiseksi sijaitsee Djiboutissa Eritreassa.

USA:n virkailija tunnustaa, ettei ole mitään todisteita, että Teheranin lähettämä Iran Shahed rahtilaiva kuljettaisi 2 800 tonnin lastissaan sotilaallisia tarvikkeita tai ohjuksia. Virallisen raportin mukaan lastissa on jauhoja, riisiä, purkitettua ruokaa, lääkintätarvikkeita sekä pullotettua vettä, joista kaikista on kova tarve Jemenissä. Tasnim-uutistoimiston mukaan laivalla on matkustajina lääkäreitä, sotaa vastustavia USA:n, Ranskan ja Saksan kansalaisia, sekä journalisteja. Alus ankkuroi Adenin sataman läheisyyteen vuorokauden kuluessa.

Tarkkailijat eivät usko. että Iran haluaisi kuumentaa tilannetta Jemenissä. mutta sen tarkoituksena lienee osoittaa Teheranin vaatimus vapaasta merenkulusta ilman, että joku mahtimaa määrittelee ehdot toimintatavoista. Iran pidätti viikon ajaksi Marshall-saarten lipun alla purjehtivan rahtialuksen väittäen, ettei se ollut maksanut velkojaan iranilaisessa satamassa. Iran tulitti Singaporen lipun alla purjehtivaa rahitilaivaa Hormuzan salmella vain osoittaakse4en, että sillä on kyky tarvittaessa sulkea salmi laivaliikenteeltä. Kukaan ei haavoittunut eivätkä vahingot olleet merkittäviä.
Saudi Arabia aloitti jemeniläisten sotilaskohteitten pommittamisen uudelleen julistamansa tulitauon mentyä umpeen. http://www.timesofisrael.com/defying-us-iranian-warships-escort-cargo-vessel-toward-yemen/

6.       Kaksi rajapoliisin upseeria haavoittui lievästä keskinkertaiseen arabimiehen ajaessa moottoripyörällään tarkoituksellisesti heidän päälleen keskiviikkoaamuna Jerusalemin A-tur arabilähiössä. Arabi peruutti pyöräänsä keskittyen uuteen yritykseen, mutta poliisit ehtivät ampua häntä haavoittaen hänet siten, että hän kuoli myöhemmin haavoihinsa.  Molemmat poliisit kiidätettiin sairaalaan.

Paikalle kerääntyi kymmenittäin arabeja, jotka pyrkivät estämään paikalle kutsuttuja hätävarjelujoukkoja.
Poliisi yleensä siirtää tilanteen kutsumista terroriteoksi ehkä jonkin myönnytys- periaatteen mukaisesti, mutta tämä tapaus luokiteltiin välittömästi terrori-iskuksi. Arabit ovat tuliaseiden, puukkojen ja kirveiden lisäksi alkaneet käyttää yhä useammin autoa terrori-iskujensa välineenä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195637#.VVw9r1PxQwA, http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Two-policemen-injured-in-vehicular-attack-in-east-Jerusalem-403609,

7.       UUTISOTSIKOITA
·         Erehtymättömänä pidetty Rooman paavi on joutunut kummastelevien kysymysten ristituleen heittäessään ehkä huolimattomasti muotoillun
toivomuksen Mahmoud Abbasille Vatikaanissa, että hän voisi kehittyä rauhan enkeliksi. Hänen lausuntonsa on esitetty monessa muodossa, mutta - Vatikaanin selityksen mukaan - hän ilmeisesti tarkoitti lausuntonsa enemmän rukoukseksi kuin lausunnoksi. Myös JP tarttui aiheeseen pääkirjoituksessaan tarkastellen asiaa laajemminkin. http://www.jpost.com/Opinion/Jpost-editorial-Shortsighted-Vatican-403139
·         Professori Gil Troy raportoi artikkelissaan, miten ”palestiinalaisten” ja arabien johtajat pitävät heitä pakkopaidoissaan esiintyen länsimaailmalla vainottuina ja ahdistettuina kurjimuksina, jotka vaativat kaiken huolen-pitomme ja tukemme päästäkseen nauttimaan heille oikeudenmukaisesti kuuluvista oikeuksistaan ja kuvitelmistaan. Abbasin ja paavin tapaaminen oli malliesimerkki siitä, miten paavi pyrki asettumaan tuon terrorijohtajana pidetyn miehen asemaan vakuutellen kirkkonsa vuosisatojen aikana osoittamaa tukea ja hyväksyntää. Kaiken kukkuraksi hän väärinkäytti edustamansa kristinuskon evankelista elementtiä tarjoten Abbasille ”rauhan enkelin” sädekehää siipien kanssa tai ilman. Paavia ei motivoinut millään tavoin PA:n ja Gazan arabien harjoittama kristittyjen vainoamista hallitsemillaan alueilla, eikä ISIS-joukkojen raakuuksia kristittyjä kohtaan Irakissa, Syyriassa, Afrikassa, Jemenissä ja Somaliassa. Hän ei myöskään huomioi, että Israel on ainoa Lähi-Idän maa, jossa kristittyjen luku kasvaa, ja jossa he voivat maan kansalaisina häiritsemättä harjoittaa uskontoaan. Troyn artikkeli otsikossa todetaan, miten PA:n arabien valtiotoiveet ovat edelleen hillittömän juutalaisvihan ryvettämät, mitä maailma ei huomaa. Heidän johtajansa haluavat Israelin tuhoa, eivät yhdessäeloa. http://www.jpost.com/Opinion/The-state-of-Palestine-Still-mired-in-Jew-hatred-403557
·         Puolustusministeri Moshe Yaalon päätti toteuttaa suunnitelman, jonka mukaan työluvalla Israeliin matkustavien arabityöntekijöitten tulee palata koteihinsa saman tarkastuspisteen kautta. Tänä olisi rajoittanut heidän mahdollisuuksiaan käyttää muita busseja kotiin palatessaan. Käytäntö oli tarkoitus aloittaa tänään. Kolme kuukautta kestävä koe sai kuitenkin kiivaan vastustuksen sekä vasemmiston että ihmisoikeuksien puolustajien ja arabikansan-edustajien taholta, jotka kutsuvat suunnitelmaa puhtaaksi rasismiksi. Netanyahu katsoi parhaaksi viivästyttää suunnitelman toteuttamista. Juutalaismatkustajat ovat valittaneet, että arabimatkustajat ovat vallanneet bussit siinä määräin, että juutalaiset eivät mielellään käytä niitä. Arabimiehet lähentelevät naismatkustajia, eikä kukaan voi sille mitään. Yaalon varoitti myös terrorin vaarasta. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-puts-the-breaks-on-segregated-west-bank-buses/
·         Talousministeri Moshe Kahlon, joka uhosi alentavansa asuntojen hintoja ja lisäävänsä uusien rakentamista, päätti aloittaa asettamalla katon asuntojen vuokrille. Lakiesitys estäisi vuokranantajia nostamasta asuntojensa vuokria 3- 5 vuoden sisällä. Vuokrien hinnat nousisivat 2 % tai elinkustannus indeksin (CPI) osoittaman määrän vuodessa. http://www.timesofisrael.com/kahlon-takes-aim-at-housing-crisis-with-rent-control-plan/

Sunday, May 17, 2015

SUNNUNTAI 17.05.15

SUNNUNTAI 17.05.15
1. KÄY lämmin henkäys talvisäässä, sanotaan eräässä joululaulussa. Ei Israelissa ihan talvisää ole, mutta viileää on ollut ja tuulista ja sumuista tihkua on ollut, joten tuntui kesäisen ihanalta lämmin henkäys aamulla puoli seitsemän maissa mennessäni hakemaan lehteä. Lämpömittari osoitti jo 21 astetta, mikä enteilee hellepäivien alkamista. Kesän tuntua lisäsi valkoisen ruusupensaan lähes huumaava tuoksu. Elämä on ihanaa, kuten joku väittää.
Tänään viikon ensimmäisenä päivänä lämpötila kipuaa 31 asteen tienoille ja siitä seuraavana kahtena päivänä edelleen 36 asteeseen pudoten sen jälkeen siedettävämpään 30 asteen tienoille keskiviikkona. Näin ennustaa Times of Israel säätieteilijä.
Säätilat tänään: Jerusalem 19 -31; Tiberias 20 -37; Suolameri 27 -37; Eilat 24 -41 +C-astetta. Kuten edellä mainitsin, lämpötila nousee useilla paikkakunnilla yli 40 asteen, mikä alkaa tuntua hengityksessä muillakin kuin siitä normaalisti kärsivillä. Onneksi ilma on kuivaa.
2. ISRAEL on joutunut kansainvälisen diplomaattisen tsunamin kohteeksi Vatikaanin, EU:n ja YK:n tiivistäessä painostustaan USA:n tuella, kuten JP otsikoi aihetta käsittelevän artikkelinsa, eivätkä näkymät kotoisella areenalla näytä juuri yhtään valoisemmilta.
Vatikaani julkisti viime viikolla päätöksensä tunnustaa PA:n arabien oikeuden omaan valtioonsa kiinnittämättä mitään huomiota siihen, että PA:n hallitsemilla alueilla ja Gazassa kristityt ovat joutuneet kohoavan painostuksen alaisiksi, mikä uhkaa tuhota kristittyjen yhteisöt kokonaan. Näkyvin esimerkki tästä on Jeesuksen syntymäkaupunki Betlehem, joka oli ennen Arafatin jengien saapumista sinne kristitty kaupunki; nyt kristittyjä on alle 20 % kaupungin väestöstä ja sen pelätään muutamassa vuosikymmenessä kutistuvan kokonaan. Sama ilmiö jatkuu Jerusalemin itäosan alueilla, joissa on muslimi-enemmistö. Syyrian ja Irakin sekä Afrikan kristittyjen raivokkaista vainoista Vatikaani ei liene edes kuulleenkaan, niin täysin välinpitämätön sen suhtautuminen on ollut järkyttävään tragediaan.
KEIKEN kukkuraksi paavi syleili Abbasia vastaanotollaan kuin parasta ystäväänsä ja kutsui häntä ”rauhan enkeliksi”. Jon Abbas on enkeli, hän edustaa pimeyttä eikä valkeutta.
EU:n piirissä valmistellaan omaa julkilausumaa Ranskan ja Englannin johdolla, jolla pyritään painostamaan Israel suostumaan sen asettamiin vaatimuksiin Palestiinan valtiosta 1967 sotaa edeltävillä aselepolinjoilla pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosa. Käytännössä EU:n päätöslauselma antaisi PA:lle verukkeen pysyä poissa rauhan neuvotteluista. koska se uskoo kansainvälisen painostuksen kautta saavansa enemmän sitoutumatta mihinkään.
Kansainvälinen jalkapallofederaatio FIFA on selvästi kallistumassa PA:n urheilujärjestön johtajan Jibril Rajoubin esityksen taakse Israelin karkottamiseen FIFAsta.
Israelin korkea virkailija sanoo anonyymisti, että määrättyä rapautumista on havaittavissa entistä laajemmalla rintamalla Israelin kansainväkisissä suhteissa. Hän kuitenkin lohduttaa, että huolimatta kansainvälisistä lausunnoista Israelin tulee kuitenkin hyväksyä ne. Näin onkin, mutta kansainvälisiin päätöksiin liittyy sanktioita, joilla Israelia voidaan kiristää suostumuksiin, jotka voivat vaarantaa maan turvallisuuden.
VATIKAANIN ja PA/PLO:n välinen sopimus ei ole sitova, mutta sillä on valtava symbolinen merkitys maailman 1.2 miljardin katolisen kansan parissa. Rooman kirkolla on mahtava vaikutus useisiin valtioihin, jotka äänestävät kansainvälisillä areenoilla Vatikaanin suositusten mukaisesti. Vatikaanin PA:lle myönteinen politiikka ei ole mitenkään uutta, tämä on havaittu useissa tilanteissa koskien katolisia instituutteja sen alueilla ja Jerusalemin pyhiä paikkoja.
Tarkkailijat sanovat kuitenkin, että Israelin tulisi olla enemmän huolissaan suhteistaan USA:n kanssa, sillä heikentymisestään huolimatta Yhdysvallat on johtava länsimaa. Ranska on vuosikymmenet vastustanut USA:n politiikkaa, eikä ole varmaa, että USA tulisi tukemaan Ranskan aloitteita YK:ssa ja sen alaisissa instituutioissa. Tämä on kuitenkin laiha lohdutus, sillä Obaman onnitteluihin hallituksen muodostamisesta liittyi toivomus, että Netanyahun neljäs hallitus omaksuisi kahden valtion periaatteen, mitä ei edes mainittu hallituksen ohjelmajulistuksessa.
NETANYAHUN neljäs hallitus sai Knessetin hyväksymisen äänin 61 -59, mutta tyytymätöntä murinaa kuuluu edelleen Likudin aktivistien parissa. Netanyahu sanoo itse hoitavansa myös ulkoministerin tehtäviä, mutta tarkkailijoiden mukaan ulkoministerin salkku on varattu Sionistisen Unionin 1. puhemiehelle Isaac Herzogille. Herzog vain ei ymmärrä, miten päästä eroon Unionin 2. puhemiehestä Tzipi Livnistä, jota Bibi ei halua hallitukseensa. Lisäksi oikeuskansleri Weinstein katselee pahalla rikoksista tuomittujen tai epäiltyjen nimittämistä ministeriksi. Useat ennustavat, ettei hallituksesta tule pitkäikäistä. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Israel-at-center-of-international-diplomatic-storm-as-vatican-FIFA-EU-step-up-pressure-403201,
3. JUUTALAISET kaupungit Negevissä Dimona, Arad ja Jeruham esittävät vastalauseensa mahdollista työpaikkojen vähenemistä vastaan sulkemalla kaikki kunnalliset instituutit ja palvelut tämän päivän ajaksi. Muutamia kouluja on liittynyt lakkoon. Israelin kemiallisen teollisuuslaitoksen työntekijöitä uhkaa lomautus tai irtisanominen. Koulut Dimonassa ovat suljettuina, mutta Aradissa ja Jeruhamissa niiden oletetaan toimivan normaalisti.
Myös suurta mielenosoitusmarssia on suunniteltu samaan aikaan. Tuhansien ihmisten odotetaan osallistuvan näihin mielenosoituksiin vastalauseeksi lomautuksille ja muille oikeuksien pienentämistoimille. Muutamat poliitikot osallistunevat rauhattomuuksiin, jotka helposti voivat muuttua hallituksen vastaisiksi. Tämä lienee ensimmäinen vakavampi toimi, jota hallituksen vastaavat ministerit joutuvat ratkomaan.
Sionistisen Unionin Knesset-ryhmä päätti solidaarisuussyistä järjestää viikkokokouksensa Dimonassa.
Israel Chemicals tehtaat – Dead See Wroks Sodomassa ja Bromine tuottaja Neot Hovavissa – ilmoittavat joutuvansa vähentämään työntekijöitään. Molempien yhtiöitten unionin puhemiehet suosittavan vapaaehtoisia järjestelyjä – ikääntyneitten siirtymistä ennen aikaiselle eläkkeelle muiden järjestelyjen kanssa irtisanomisten välttämiseksi.
Histadrutin työvoimafederation johtaja Avi Nissenkorn neuvotteli teollisuusyhtiöitten edustajien kanssa lauantai-iltana työriidan selvittelemiseksi. Lakkoa ja mielenosoituksia ei kuitenkaan ehditä enää välttää, mutta keskustelut jatkuvat. Dimonassa työttömyys on 15 %. Katseet suuntautuvat hallitukseen, joka on luvannut tukea Negevin alueiden kehittämistä. http://www.timesofisrael.com/southern-cities-shut-down-to-protest-factory-layoffs/
4. RABBI Moshe Levinger, jota pidetään juutalaisen asutustoiminnan aloittajana Juudeassa ja Samariassa, kuoli lauantaina 80-vuoden ikäisenä. Hänen juutalaiset vanhempansa muuttivat Saksasta Jerusalemiin, jossa hän syntyi. Hän opiskeli uskonnollisen sionismin johtajan rabbi Tzvi Hacohen Yehuda Kookín johdolla.
Rabbi Levingeriä pidetään juutalaisyhteisöjen perustajana Juudeassa ja Samariassa. Heti 1967 voittoisan puolustussodan jälkeen hän päätti siirtää juutalaisia asukaan Hebroniin. Hänellä oli kaksi mahdollisuutta; joko Hebronin kaupunkiin tai läheisille kukkuloille. Hän vuokrasi hotellin Hebronista, jossa vietettiin seder juhlia. Sen päätyttyä ryhmä kieltäytyi lähtemästä, ja vasta jonkin ajan kuluttua, tehtyään sopimuksen IDF.n kanssa, he suostuivat siirtymään armeijan tukikohtaan Kiryat Arbassa. n 2 vuotta myöhemmin he saivat IDF:n luvan aloittaa juutalaisyhteisön rakentamisen Kiryat Arabaa v. 1970. Hänen muodostamansa ryhmä tapasi Moshe Dayanin avustajan Shlomo Gazittin, joka kehotti heitä laatimaan piirroksen suunnitelmista. Se laadittiin ja luovutettiin valtion toimien koordinoija Gazittille Territorioissa, mutta kun vastausta ei kuulunut, he päättivät aloittaa Hebronin asuttamisen odottaen luvan saamista myöhemmin.
Kun Kiryat Arba oli onnistuneesti aloittanut toimintansa, Levinger päätti 1979 juutalaisten paluusta itse Hebronin kaupunkiin. Samoihin aikoihin ryhmä juutalaisia naisia siirtyi Beit Hadashaan perustaen uuden juutalaisyhteisön, jonne myös rabbi Levinger muutti. Hänen poikansa Malachi Levinger toimii Kiryar Arban neuvoston puheenjohtajana.
Ariel Sharonin johtama 21 juutalaisyhteisön karkottaminen Gush Katiufista Gazassa ja kolmen juutalaisyhteisön tuhoaminen Samariassa v. 2005 ei lannistanut rabbi Moshe Levingeriä, vaan hän kehotti perustamaan uusia juutalaisyhteisöjä tuhottujen sijaan. Hän perusti Gush Emunim järjestön. http://www.jpost.com/Israel-News/Rabbi-Moshe-Levinger-ideological-force-behind-Jewish-settlement-in-Hebron-dies-403273
5. UUTISOTSIKOITA
·         Amerikkalaisen eliittijoukkojen ryhmän suorittamassa ratsiassa, ensimmäisessä Syyrian alueella, sai surmansa ISIS-joukkojen öljyntuotannon johtaja Abu Sayyaf, joka vastusti antautumista, hänen vaimonsa pidätettiin. USA ei informoinut ratsiasta Syyrian hallitusta katsoen, ettei se halua olla missään yhteydessä sen kanssa. USA:n presidentinvaalien republikaaniehdokkaat ovat kritisoineet Obaman toimintaa Syyriassa todeten, etteivät johtajien teloitukset ole strategiaa. ISIS joukot ovat osittain päässeet Palmyran kaupunkiin Syyriassa. http://www.debka.com/article/24605/First-US-ground-operation-in-Syria-kills-ISIS-oil-chief---as-Islamists-advance-on-three-new-fronts-, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195498#.VVhXvFPxQwA,
·         Mielipidetutkimuksen mukaan 92 % israelilaisista sanoo, että Jerusalem on Israelin ikuinen pääkaupunki. Saman tutkimuksen mukaan 48 % kannattaa Jerusalemin tutkimuksen liittämistä koulujen Jerusalem-päivän oppimisohjelmaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195495#.VVhTVVPxQwA
·         Perjantain nagba-päivän väkivalta jatkui lauantaina nuorten arabien hyökkäillessä sotilaita vastaan kivin ja polttopulloin. Ainakin 100 arabia osallistui lauantai-päivän mellakointiin, johon sotilaat vastasivat mellakantorjunta välineillään. kaksi tai kolme arabia haavoittui lievästi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195475#.VVhUnlPxQwA
·         Kolme miestä hyökkäsi juutalaisnaisen kimppuun Pariisin esikaupungissa huudellen ”saastainen rotu” ja ”Hitler jätti työnsä kesken”. Hyökkääjät olivat afrikkalaista syntyperää. Polisi ilmoitti, että naisen vammojen paraneminen kestää 2 viikkoa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195479#.VVhV91PxQwA
·         Ainakin 4000 juutalaista otti osaa Josefin haudalla Sikemissä järjestettyyn tilaisuuteen perjantain vastaisena yönä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195453#.VVhXB1PxQwA
·         Jerusalemin yhdistämisen 48. vuosipäivänä sunnuntaina kymmenien tuhansien juutalaisten ja ulkomaalaisten uskotaan osallistuvan päivän kunniaksi järjestettyyn marssiin, joka suuntautuu Leijonaportista Jerusalemin vanhaan kaupunkiin muslimi-korttelin läpi. Marssia suojaavat poliisit, joita sijoitetaan runsaasti matkan varrelle. http://www.timesofisrael.com/memorials-and-controversial-march-expected-for-jerusalem-day/
·         Hizbullah halusi osoittaa voimansa ja sen pääsihteerin Nasrallahin hyvän kunnon järjestämällä tilaisuuden, jossa se esitteli perjantaina myös uusia aseitaan. Järjestön uskotaan menettäneen 250 mistään kiivaissa taisteluissa Qalamoun vuoriston omistuksesta, joka on tärkeä Assadin armeijaa vastaan taisteleville kapinallisille yhteyksien kannalta Välimeren rannikolle, josta ne saavat aseita ja ammuksia.  http://www.nytimes.com/2015/05/17/world/middleeast/hezbollah-deploys-new-weapon-a-press-tour-in-syria.html?smprod=nytcore-ipad&smid=nytcore-ipad-share&_r=1, http://www.timesofisrael.com/nasrallah-dismisses-rumored-ill-health-as-psychological-warfare/,
·         Jerusalemin tilastotietoja alla olevassa linkissä, asukkaita oli 829 000 v. 2013. http://www.jpost.com/In-Jerusalem/Jerusalem-by-the-numbers-402976
·         Syyrian armeijan joukot pystyivät karkottamaan Palmyran kaupunkia uhkaavat ISIS,joukot kiivaitten taistelujen jälkeen Armeijan tappiot olivat 76 miestä. http://www.timesofisrael.com/syrian-army-pushes-back-islamists-from-ancient-palmyra/