Friday, May 08, 2015

PERJANTAI 08.05.15

PERJANTAI 08.05.15
1.       ISRAEL sai sitten lopultakin hallituksen, vaikka sille osoitetaan ja pyydetään vain lyhyttä elinaikaa. Zionist Unionin puheenjohtaja Isaac Herzog sanoo aloittavansa sodan sen kaatamiseksi, ja tuohtuneena kiistää huhut, että hänelle olisi tarjottu ulkoministerin paikkaa uudessa hallituksessa. Netanyahu jätti joka tapauksessa ulkoministerin paikan täyttämättä – luvaten itse toimia ministeriön johtajana Michael Orenin toimiessa apulaisministerinä – mikä osoittanee pääministerin odottavan, josko vaikka Herzogin pää kääntyisi. Hänen ongelmanaan on Tzipi LIvni, josta on vaikea päästä eroon, ja jota Bibi ei halua hallitukseen.
Likudin sisällä on kapinahenkeä siksi, että moni mielestään ansioitunut oli odottanut ministerin paikkaa, eikä niitä riittänyt jokaiselle. Druusien edustaja Ayoun Kara sanoo, että hallituksessa tulisi olla ainakin yksi vähemmistöjen edustaja.
Hallituksen virkavalan vannominen siirrettiin ensi viikkoon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195165#.VUw7J1PxQwA,

2.       SÄÄTILA osoittaa kuitenkin varsin siedettävää viikonvaihdetta. Lämpömittari osoitti 16 astetta ulkona ja noussee auringon kunnolla herättyä 26 asteen tienoille pääkaupungin alueilla.
Säätilat tänään: Jerusalem 17 -26; Tiberias 18 -32; Suolameri 25 -33; Eilat 24 -35 +C-astetta. Taivas on tänään pilvetön kuten myös huomenna, mutta sunnuntaista lähtien ennustetaan puolipilvistä säätä. Lämpötila pysyttelee edelleen korkeana.

3.       USA:n presidentti Barack Hussein Obama, jolta ei viime aikoina ole juuri liiennyt kehuja Netanyahulle, soitti sentään hänelle onnitelleen uuden hallituksen muodostamisesta. Hän kiitteli ja vakuutti syvää ja kestävää kumppanuutta Israelin kanssa sanoen odottavansa yhteistyötä Netanyahun kanssa, joskin Valkoisen Talon lausuntoa kutsutaan liikemiesmäiseksi ilman tavanomaisia korulauseita.

OBAMAn hallitus ilmoitti heti Israelin maaliskuun 17. päivän vaalien tulosten tultua julkisuuteen arvioivansa uudelleen Israelin ja PA:n välistä rauhanprosessia ja Israelin puolustamista kansainvälisillä foorumeilla kuten YK:n turvallisuusneuvostossa. Tämän aiheuttivat Netanyahun ristiriitaiset lausunnot, joissa hän totesi, ettei arabivaltiota perusteta Israelin sydänalueille hänen toimikaudellaan, tosin kumoten sen uudessa lausunnossaan heti vaalien mentyä.

Obaman kannanotto sai kylmät väreet kulkemaan Israelin valtion tulevaisuudesta huolestuneitten selkäpiissä, mikä on myöhemmin osoittautunut aiheelliseksi raporttien vahvistaessa, että USA tulee toimimaan yhteistoiminnassa YK:ssa EU:n kanssa PA:n arabien valtion perustamiseksi. USA on jo ottanut yhteyttä Ranskan halitukseen, joka selkeimmin tulee PA:n johtajan Abbasin aloitteita YK:ssa.

Netanyahun vakuuttelut vaalien jälkeen, että hän tukee rauhanomaista kestävää kahden valtion periaatetta, ei täysin vakuuttanut Obaman hallitusta, joka totesi odottavansa uuden hallituksen muotoilevan oman hallitusohjelmansa.
Valkoisen Talon lausunnossa torstaina todettiin mm: ”Kuten presidentti painotti, USA asettaa suuren merkityksen läheiselle sotilas-, tiedustelu- ja turvallisuus-yhteistyölle Israelin kanssa, mikä osoittaa syvän ja kestävän kumppanuuden maiden välillä. Me myös odotamme läheistä ja jatkuvaa konsultointia useissa aluetta koskevissa kysymyksissä, mukaan lukien kansainväliset neuvottelut Iranin kanssa, joilla pyritään estämään Irania saamasta ydinasetta, sekä ponnisteluissa kahden valtion perustamiseksi”, kuten lausunnossa todetaan.

VALKOISEN TALON edustaja sanoi presidentin vakuuttaneen juutalaisjohtajille USA:ssa, ettei hän kutsu Netanyahua vierailulle ennen P5+1 ja Iranin välisten neuvottelujen päättymistä kesäkuun 30. päivänä. Erään tiedon mukaan Kerryn tarkoituksena oli vierailla Israelissa vaalien jälkeen, mutta Netanyahu opasti häntä odottamaan uuden hallituksen muodostamista. Kerry kiisti suunnitelleensa matkaa. USA:n kongressin edustajia sen sijaan vierailee Israelissa toistuvasti, mikä osoittaa heidän syvän kiinnostuksensa ja ystävyytensä juutalaisvaltioon. http://www.timesofisrael.com/obama-congratulates-netanyahu-on-coalition-urges-2-state-solution/

4.       PÄÄMINISTERI Netanyahu on täysin tietoinen uuden hallituksensa heiveröisestä perustasta, joskin hän urheasti puolustaa 61 kansanedustajan tukea todeten: ”61 on ihan hyvä luku, joskin 61+ on parempi”. Likudissa tunnustetaan nyt, että Zionist Unioni olisi ollut parempi vaihtoehto kuin Jewish Home, mutta Herzog vaati Livnin ottamista mukaan hallitukseen, mitä Bibi ei voinut hyväksyä.
Likud tarjosi Herzogille joko varapääministerin asemaa tai ulkoministeriötä, jota pidetään edelleen potentiaalisena mahdollisuutena joko Herzogille tai joillekin toiselle ehdokkaalle. Bibin tarkoituksena opposition hajottaminen.

JEWISH HOME (Juutalainen Koti) puheenjohtaja Naftali Bennett väänsi Netanyahun kättä aivan viimeisille tunneille asti tiedostaen Netanyahun vaikean aseman. Hän sai siten lähes haluamansa: oikeusministeriön Ayelet Shaketille – joskin rajoitetuin oikeuksin - sekä tärkeitä jäsenyyksiä Knessetin valiokunnissa aiempien lisäksi.

ISAAC HERZOG syyttää hallitusta vastuuntunnon, tasapainon ja hallinnon puutteesta sanoen sen ”syntyneen synnissä”, mikä on hyvin juutalainen näkemys. ”Uusi hallitus on kansallinen onnettomuus, heikko ja kapea hallitus, joka on altis kiristykselle ja joka ei saa mitään merkittävää aikaan. Toivon mukaan se nopeasti korvataan vastuuntuntoisella ja toivotulla vaihtoehdolla”.

Hallituksen tuki Knessetissä on 61 kansanedustajaa: Likud 30; Kulanu 10; Jewsih Home 8; Shas 7; UTJ 6.
Opposition kannatus: Zionist Union 24 edustajaa; Yhtynyt arabilista 13; Yesh Atid 11; Israel Beitenu 6; Meretz 5; eli yhteensä 59 kansanedustajaa.  http://www.timesofisrael.com/hoping-to-woo-herzog-netanyahu-to-keep-foreign-ministry-in-back-pocket/, http://www.timesofisrael.com/druze-lawmaker-demands-cabinet-posts-not-just-for-jews/,

5.       JERUSALEM POST käsittelee pääkirjoituksessaan PA:n ja Gazan arabien vaaleja jotka ovat vuosikymmenen myöhässä. Otan siitä esille muutamia pääkohtia.
Aluksi JP esittelee PA:n johtohenkilöihin kuuluvan ja entisen PA:n pääneuvottelijan Saeb Erekatin lausunnon Israelin uudesta hallituksesta, josta hän toteaa mm: ”Netanyahun uusi hallitus on sotahallitus, joka tulee vastustamaan rauhaa ja tasapainoa alueellamme”. JP toteaa, että lausunto tuskin on suosiollinen alku suhteiden uudistamiseksi Israelin ja PA:n välillä eikä sellaisena mitenkään yllättävä, mutta avautuessaan torstaina AFP:n toimittajalle hän avasi samalla itsensä kritiikille verrattaessa vaalimenettelyä Israelissa ja PA:n valvomilla alueilla sekä Gazassa, jota valvoo terrorijärjestö Hamas.
Israelin hallitus muodostettiin demokraattisten ja avointen vaalien tuloksena ja osoituksena kansan enemmistön mielipiteistä, siten edustaen laillista poliittista johtoa Israelissa seuraaviin vaaleihin saakka. Samaa ei kuitenkaan voida sanoa Erekatista ja hänen tavallaan kriittisesti suhtautuvista PA:n johtajista.

JP toteaa Mahmoud Abbasin kantavan päässään useita hattuja, mm: Hän on PLO:n puheenjohtaja ja PA:n presidentti, hän myös otti itselleen Arafatin tapaan olemattoman Palestiinan valtion presidentin arvonimen.
Hän vannoi Palestiinan presidentin valan tasan 10 vuotta sitten, toukokuun 8. päivänä 2005. Virkakauden tuli kestää 4 vuotta, mutta se aloittaa toisen vuosi- kymmenensä.
Fatahin ja Hamasin sisäisen repeämän vuoksi presidentin eikä PLC:n vaaleja ole voitu järjestään vuosien 2005 ja 2006 jälkeen. Hamas voitti 2006 tammikuun vaalit ja kaappasi vallan lähes verettömässä vallankaappauksessa Gazassa 2006 eliminoiden Fatahin ja PA:n edustuksen Gazassa. Abbas pelkää kuollakseen uusia vaaleja, koska Hamas tulisi kaikkien merkkien mukaan voittamaan ja asettamaan Fatahin ja PA:n nykyiset johtajat vastuuseen korruptiosta, cronyismistä, tehottomuudesta ja kriitikoiden eliminoimisesta, mistä Mahmoud Abbasia syytetään ennen muita.
Israelissa on pidetty saman vuosikymmenen aikana neljät demokraattiset vaalit.

NELSON MANDELA ja Desmund Tutu perustivat ns. ”vanhempien klubin Johannesburgissa Etelä Afrikassa 2007. Sen jäsenistöön kuuluvat mm. USA:n entinen presidentti Jimmy Carter ja Norjan entinen pääministeri Gro Harlem Brundland. Carter vieraili äskettäin Israelissa todeten Ramallahissa, että Hamas on hyväksyttävä rauhankumppani, mutta Netanyahu ei, ja kehotti PA:n arabeja pitämään uudet vaalit mahdollisimman pian. JP toteaa, että ennen vaaleja PA:n tulisi rakentaa tarvittavat demokraattiset instituutiot kuten median vapaus, hallituksen toimien laillisuus, inhimilliset oikeudet, uskonvapaus sekä itsenäinen oikeuslaitos, sillä ilman näitä vaalit tulisivat olemaan katastrofaaliset. JP toteaa, että ”vanhinten klubin” tulisi ennen uusia vaaleja vaatia edellä mainittujen edellytysten toteutumista.
Hamasin saama ”rökälevoitto” Bir Zeit Yliopiston vaaleissa Ramallahissa on varoittava esimerkki, missä PA:n arabien mielipiteet liikkuvat.  Uuden sukupolven edustajien pääsemiseksi kansansa johtoelimiin edellyttää vaalitavan muuttamista, sillä nykyisen vaalitavan mukaan vanhat johtajat täyttävät potentiaaliset ehdokas-paikat tehokkaasti eliminoiden uhkausten, painostuksen ja korruption avulla nuoren polven kouliutumiseksi tehtäviinsä.

JP:n vakio arabi-kirjeenvaihtaja Khaled Abu Toameh varoittaa: ”Vapaat ja demokraattiset vaalit ovat viimeiset, mitä palestiinalaiset tarvitsevat nyt, koska lähes varmasti Hamas tulisi voittamaan ne, kuten se voitti 2006 vaalit.” http://www.jpost.com/Opinion/JPost-Editorial-Palestinian-elections-402451

6.       UUTISOTSIKOITA
·         Englannin ja Skotlannin vaaleissa konservatiivit näyttävät olevan matkalla yllätysvoittoon ja Cameronin johtaman hallituksen jatkamiseen. Israelin kannalta on mielenkiintoista, että Israelin vihaaja ja solvaaja Geoge Galloway joutuu ulos parlamentista. Hän julisti valvomansa Bradfordin kaupungin ”judenrein”, kielletyksi alueeksi israelilaisille. Hän sai alle puolet kilpailijansa labourin ehdokkaan äänistä. Galloway tunnetaan raivokkaana PA:n ja Gazan arabien (palestiinalaisten) esitaistelijana, joka pyrki järjestämään laittomia kuljetuksia Gazaan ja tuki kauppasaarron murtamisyrityksiä Välimerellä. http://www.timesofisrael.com/anti-israel-firebrand-galloway-loses-seat-in-uk-vote/,
Ovensuukyselyjen mukaan konservatiivit saavat 316 kansanedustajaa; työväenpuolue 239; vapaat demokraatit menettävät lähes kaikki paikkansa. http://www.timesofisrael.com/conservatives-look-to-be-winners-in-surprise-uk-election/,
·         Hollanti leikkaa 90-vuotiaan Hollannista Israeliin muuttaneen naisen eläkettä 35 %, koska hän asuu ns. vihreän linjan itäpuolella, juutalais-yhteisössä lähellä Modiinin kaupunkia. Nainen on entinen holaustista elävänä selvinnyt, hän sai Hollannista eläkettä 4 300 NIS kuukaudessa, mitä nyt aiotaan leikata 35 %. Hän sai kirjeen Hollannin valtiolta Jordanialaisen pankin kautta, koska israelainen pankki ei kelpaa. http://www.timesofisrael.com/dutch-said-to-cut-holocaust-survivors-pension-for-living-in-west-bank/,
·         Druusi kansanedustaja Ayoun Kara vaatii, ettei Israelin hallitus ole vain juutalaisten, vaan kaikkien sen kansalaisten etujen valvoja, ja siksi hallitukseen tulee nimittää ainakin yksi henkilö, joka edustaa Israelin vähemmistö-kansalaisia. Druusit ovat aina osallistuneet Israelin puolustamiseen ja ovat osoittaneet uskollisuutensa maan hallitukselle. http://www.timesofisrael.com/druze-lawmaker-demands-cabinet-posts-not-just-for-jews/,
·         USA:n lähettämä miehittämätön kone (drone) surmasi Al-Qaida johtajan Nasser bin Ali al-Ansin Jemenissä huhtikuussa 2015. Hän oli luultavasti suunnitellut ja valvonut terrorihyökkäyksen Charlie Hebdon tiloihin. Hän sai surmansa Jemenin satamakaupungissa Mukallassa kuten myös hänen veljensä ja muita kapinallisia. Al-Qaida Arabianniemimaalla (AQAP) on USA:n Washingtonin hallituksen mukaan yksi vesisimmistä terrorijärjestöistä.  http://www.timesofisrael.com/us-airstrike-kills-al-qaeda-leader-who-claimed-charlie-hebdo-attack/,
·         Aktivisti Syyriassa raportoi, että siellä on käytetty uudelleen kloriinia Idlibin taisteluissa. Raportin mukaan Assadin joukkojen helikopteri pudotti tynnyripommeja, jotka sisälsivät myrkkyä (kloriinia) haavoittaen 80 ihmistä. http://www.timesofisrael.com/syrian-activists-report-new-chlorine-attacks-in-idlib/,
·         USA:n senaatti hyväksyi äänin 98-1 lakiesityksen, joka antaa kongressille oikeuden valvoa minkä tahansa Iranin kanssa tehdyn sopimuksen. Koska äänimäärä on näin ylivoimainen, Obama ei voi vetollaan estää sen voimaan tuloa. Kongressi saa 52 vrk aikaa tarkastuksen suorittamiseen. http://www.timesofisrael.com/iran-nuclear-review-bill-clears-hurdle-in-us-senate/,


Wednesday, May 06, 2015

KESKIVIIKKO 06.05.15

KESKIVIIKKO 06.05.15
1.       AAMULLA varhain oli jo mukavasti lämpöä 16 astetta, taivas oli selkeä ja mustarastas selvitteli kurkkuaan aloittaakseen päivän repertuarinsa. Niinpä siis voimme mekin aloittaa päivän uutisten tarkastelun suotuisissa olosuhteissa.

Pääministeri Netanyahulla sen sijaan näyttää olevan kitkuinen ohjelma yrittäessään vielä tämän päivän aikana saada vastaan hangoittelevan Juutalainen Koti johtajan Naftali Bennettin suostumaan hänelle tarjottuihin ministerinpaikkoihin eikä vaatia kuuta taivaalta. Bennett kostaa Netanyahulle vanhoja kalavelkoja jouduttuaan Likudin jalkoihin Bibin loppurynnistyksen aikana vaalitaistelun loppuvaiheissa. Bennett vaatii edes yhtä vaikutusvaltaisempaa ministerin paikkaa, mitä Netanyahu ei haluaisi antaa hänelle. Vastoin edellisiä tietoja Bibin tulee kertoa presidentti Reuven Rivlinille saaneensa 61 kansanedustajan tuen ja julkistaa uuden hallituksensa koostumus ennen keskiyötä tänään. Jos näin ei käy, presidentti joutunee antamaan tehtävän Labourin puheenjohtajalle Isaac Herzogille. Näin hallituksen uuden muodostaminen siirtyisi viikkoja - ellei kuukausia - myöhempään ajankohtaan.

MEITÄ kiinnostaa kuitenkin tämän päivän ja lähiajan säätilanne, joka seuraavassa.
Jerusalem 15 -26; Tiberias 17 -32; Suolameri 23 -35, Eilat 23 -36 +C-astetta. Times of Israel antaa vähän alempia lämpötiloja, mutta yleinen trendi on, että sää on mukavan lämpöinen ja taivaankansi pilvetön. Ennusteet lupaavat harvinaisen tasaista lämpötilaa ennusteajan kuluessa pilvien pysytellessä poissa näkyvistä.
Kinnererin vedenkorkeus on sekin pysytellyt samoissa lukemissa 211.26 m.

2.       SUDANIN pääkaupungin Khartumin lähellä olevan kaupungin Omdurmanin asukkaat raportoivat voimakkaasta räjähdyksestä, joka aiheutui ”vieraitten lentokoneitten” iskuista. Hyökkäykset tapahtuivat tiistain ja keskiviikon välisen yön aikana, kertoo Lontoossa toimivan Al-Arabin uutislähde.
Silminnäkijät kertovat kuulleensa voimakkaita räjähdyksiä yön aikana pääkaupungin Khartoumin pohjoispuolella Niilinvirran länsirannalla sijaitsevan Omdurman kaupungin viereen rakennetussa sotilastukikohdassa. Ilmatorjunta tulitti vieraita koneita, joiden asukkaat arvelevat tulleen Israelista.  Sotilaslähteet Sudanissa toteavat, ettei heillä ole tietoa, mikä oli iskujen varsinainen kohde.
IDF ei ole toistaiseksi kommentoinut asiaa, kertoo armeija radio.

ISRAELILAISET KONEET ovat aiemminkin tehneet pommituslentoja Sudanin alueelle.
Lokakuussa 2012 tapahtui mystisiä räjähdyksiä Yarmoukin asetehtaalla lähellä Khartumia surmaten neljä ihmistä. Räjähdysten arvioitiin silloin aiheutuneen IAF:n koneitten iskuista Hamasille tarkoitettujen ohjusten tuhoamiseksi.
Maaliskuussa 2009 ulkomaiset uutislähteet kertoivat ilmaiskuista autokolonnaa vastaan Sudanin länsiosassa. Kuorma-autojen uskottiin kuljettavan pitkän matkan ohjuksia Hamasille. IAF ei ole virallisesti kommentoinut osallisuudestaan iskuihin. http://www.timesofisrael.com/witnesses-claim-israeli-jets-strike-sudanese-city-report/

3.       JEWISH HOME puheenjohtaja Naftali Bennett esitti eilen viimeisen vaatimuksensa ennen suostumistaan Netanyahun hallitukseen.
Bennett ilmoitti Netanyahulle, että hänen tulee saada joko ulkoministerin tai puolustusministerin salkku sekä oikeusministerin salkku Ayelet Shakedille. Netanyahu ei ole halukas luovuttamaan niitä Jewish Home puolueelle, jolla on vain 8 kansanedustajaa Knessetissä.
LIKUDIN LÄHTEISTÄ tulevat tiedot toteavat TV-2 mukaan., ettei oikeisto tulee koskaan antamaan anteeksi Bennettille, jos hän upottaa Netanyahun rakentaman hallituskoaliittion ja hylkää hänelle tarjotun oikeusministeriön Shaketille.
BIBI on kuitenkin moukarin ja alasimen välissä ja aika valuu käsistä, mikä voinee pakottaa hänet viimeisen hetken kompromissiin. Netanyahu viivytteli neuvottelujen aloittamista ilmeisesti salaa toivoessaan, että hän saisi yhteydenottopyynnön Herzogilta, mutta joka oli sitoutunut unioniin Livnin johtaman Hatnua-puoleen kanssa, eikä löytänyt tapaa päästä eroon hänestä. Labourin edellinen puheenjohtaja Shelly Yachimovich boikotoi Zionist Unionin viimeistä kokousta todeten, ettei hän voi sietää Livnia Herzogin rinnalla.

4.       JOS ongelma Bennettin kanssa ratkeaa ajoissa, Netanyahun hallitusyhteistyöhön osallistuvat seuraavat puolueet:
Likud (30) kansanedustajaa); Kulanu (10); Shas (7); UTJ (6), yhteensä 53 kansan-edustajaa. Jewish Home (8) nostaa edustajamäärän 61:en, eli yli puolet 120:stä.
Shasin puheenjohtaja Arieh Deri, jolla on hyvät suhteet Labourin kanssa, kehotti Isaac Herzogia liittymään Netanyahun hallituksen muodostaakseen sosiaalis-taloudellisen hallituksen, mutta Herzog haluaa jäädä oppositioon.

KNESSETIN puheenjohtaja Yuli Edelstein valitti eilen, että 61 kansanedustajan voima Knessetissä ennustaa loputtomia ongelmia hallitukselle, mutta ”ehkä se on ainoa mahdollisuus”, kuten hän totesi.
Netanyahu tarjosi Bennettille opetusministeriön, ja diaspora-asiain ministeriöt; Uri Arielille maatalous- ja Shaketille kulttuuri- ja urheiluministeriöt, lisäksi apulais-puolustusministeriön sekä puheenjohtajuuden perustuslaki-, laki- ja oikeus-ministeriössä. Bibin tarjous oli muodossa ”tarjous, jota ei voi torjua”.

5.       Netanyahun päämääränä oli toteuttaa kansallisen puolueen periaatteita Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä sekä kansallis-uskonnollisessa opetusjärjestelmässä.  Bennett olisi jäsenenä hallituksen turvallisuuskabinetissa; Uri Ariel valvoisi asutus-osastoa, jota nyt johdetaan pääministerin kansliasta, ja joka vastaa suunnittelusta ja rakentamisesta Juudeassa ja Samariassa; apulais-puolustusministeri valvoo puolustus-ministeriön siviilihallintoa Juudeassa ja Samariassa.
Kansallis-uskonnollinen yhteisö tulisi siten tehokkaasti valvomaan instituutioita, jotka vaikuttavat heidän jokapäiväiseen elämäänsä.
Valtion rabbiinisten instituutioiden valvonta kuuluisi uskontoministeriölle, joka annettaisiin Shasille.

BENNETT haluaa kuitenkin oikeusministeriön Shakedille, koska hänen tavoitteenaan on laatia laki, jolla selvennettäisiin ja rajoitettaisiin korkeimman oikeuden oikeutta puuttua lainsäädäntöön, vaatien muutoksia lakeihin tai kumoten ne, jotka se katsoo perustuslain vastaisiksi. Lisäksi korkeimman oikeuden kaappaama valta täydentää itseään ilman ulkopuolista valvontaa halutaan muuttaa demokraattiseksi.  Pääministeri kuitenkin vastustaa sitä koskevaa lakialoitetta.  http://www.timesofisrael.com/bennett-ups-his-demands-as-pms-coalition-building-goes-to-the-wire/

6.       UUTISOTSIKOITA
·         INN:n uutisen mukaan koko yön kestäneiden neuvottelujen tuloksena Likud on hyväksymässä ainakin osan Bennettin vaatimuksista. Sen mukaan Ayelet Shaked tulee oikeusministeriksi, mikä huolestuttaa vasemmistoa. Armeijan radion mukaan Likudin vaatimuksena on, että Bennett itse toimii oikeusministerinä, eikä Shaked. JP:n artikkelin mukaan tämä olisi palatsi-vallankumous Israelissa, sillä vasemmisto on tähän saakka hallinnut oikeuslaitosta – kuten myös mediaa. Siksi se huolestuttaa vasemmistoa. Jos Shaked ei saa oikeusministeriötä, sen saa Likudin ehdokas, joka edustaa samansuuntaista ideologiaa kuin Shaked. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195048#.VUnDQlPxQwA
·         Nuori Temppelivuoren aktivisti kirjoitti FB:n sivullaan leikkiä laskien ”Jerusalemin poliisin paranoiasta Vuorella” annettuaan sen rutiinivalvonnan Jordanian wakfille ja kieltäessään juutalaisten rukoukset siellä. Hän sanoi nousevansa Vuorelle Lag b´Omer iltana, joka on keskiviikkona. Poliisi kuitenkin pidätti hänet FB-kirjoituksensa johdosta varotoimena häirinnän estämiseksi. Hän otsikoi kirjoituksensa muotoon ”Temppelivuori ei ole meidän hallussamme”.  Poliisi lähetti 15 upseeriaan, jotka tunkeutuivat Jerusalemin yeshiva Tora opetuslaitokseen pidättäen tämän yhden ”häirikön”, joka uskaltaa laskea leikkiä poliisin kustannuksella. Poliisin brutaali toiminta on viime päivinä ollut median ja kansalaisten hampaissa. Poliisi esitti kompromissia jolla nuorukainen pidättäytyisi Temppelivuorelta, mutta tämä kieltäytyi vedoten sananvapauteen ja uskonnolliseen vakaumukseensa vaatien asian esittämistä tuomarille. Poliisi päätti jatkaa pidätystä toiset 24 tuntia, ettei nuori pääsisi vuorelle juhlan aikana. Poliisin toiminta voi johtua jännityksestä, joka aiheutui poliisin pidätettyä kuusi musliminaista syytettyinä poliisin ja vierailijoitten häiritsemisestä ja solvaamisesta Vuorella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195045#.VUnGBFPxQwA
·         Kaikki tiet, jotka johtavat Meronin kaupunkiin, on suljettu keskiviikkona Lag ba´Omer juhlallisuuksien ajaksi, jotka alkavat tänä keskiviikkoiltana. Kymmeniä tuhansia ihmisiä tungeksii vuosittain pidettäville juhlille rabbi Shimon Bas Yocjain (Rashbi) haudalla. Lag ba´ Omer juhlaa vietetään 33. päivänä pessahin (pääsiäisen) ja Shavuotin (lehtimajan juhla) välillä.  Juhlan päivämäärän uskotaan olevan mystisen Shoharin kirjoittajan Rashbin kuolinpäivä. Hän eli toisella vuosisadalla ja haudattiin Meron-vuorelle. Vuoren juhlan toinen aihe koskee rabbi Akivan aikaa, jolloin roomalaisten uskotaan surmanneen tuhansia yeshiva-opiskelijoita kapinan kukistamiseksi. Juhlallisuuksiin kuuluu suurten nuotioiden sytyttäminen. Poliisi, turvallisuus- ja terveys-palvelut ovat varuillaan, sillä ihmismassojen ryntäillessä tapahtuu aina ruhjeita ja onnettomuuksia, ja liikenne on sekaisin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195044#.VUnLfVPxQwA
·         Omdurmanin kaupungin viranomaiset kiistävät vieraiden koneitten lennot
kaupungin yllä, mutta myöntävät ampuneensa IT-ammuksia ja ohjuksia ilmaan. Sudanin armeijan eversti kiistää vieraitten koneitten toiminnan. http://www.timesofisrael.com/witnesses-claim-israeli-jets-strike-sudanese-city-report/
·         Satoja israelilaisia pyhiinvaeltajia matkustaa Tunisiaan Djerban kaupunkiin vuosittaisille Lag ba´Omer juhlille tiukkojen turvatoimien alaisina. Israel esitti äskettäin varoituksen matkustamista vastaan Tunisiaan, jonka se kiistää. http://www.timesofisrael.com/tunisia-hosts-jewish-pilgrimage-under-tight-security/
·         Jasser Arafatin kuolinsyytä tutkineet tuomarit ovat saaneet raporttinsa valmiiksi ja ojentavat ne syyttäjälle mahdollisia toimia varten. Raportissa ei ennakkotietojen mukaan ole mitään uutta, mikä johtaisi syytteisiin, eikä siinä esitetä syyllistä. PA:n johto edelleen syyttää Israelin myrkyttäneen Arafatin, joka kuoli Pariisin lähellä 11.11.2004 Percy de Clamart sairaalassa. Hänen ruumiinsa tuotiin Ramallahiin, jossa ”hänen jäännöksensä lepäävät junankiskoilla odottaen siirtoa Jerusalemiin, kun se on vapautettu”. http://www.timesofisrael.com/french-judges-end-investigation-into-arafats-death/
·         Hizbullah valloitti syyrialaisen Hasinan kylän kapinallisilta tiistaina lähellä Libanonin rajaa. Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah sanoo, että Syyrian presidentti Bashar Assadin vallan säilyminen on elinehto Hizbullahille. Kylän valtauksessa kuoli 4 Hibullahin taistelijaa. http://www.timesofisrael.com/hezbollah-captures-syrian-village-from-islamic-militants/

Sunday, May 03, 2015

SUNNUNTAI 03.05.15

SUNNUNTAI 03.05.15
1.       JUUTALAISTEN uusi työviikko alkaa aivan ennusteiden mukaan mittarin osoittaessa 12 asteen lämpötilaa, joka noussee huippulukemiin 24 astetta iltapäivällä. Taivas on pilvetön tänään, mutta puolipilvinen huomenna lämpötilan hieman notkahtaessa, mutta palatessa takaisin 24 asteen tienoille ja hieman ylikin. Näin ennustetaan, mutta ne ovat vain ihmisten kaavailuja.
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 12 -24; Tiberias 15 -29, Suolameri 20 -31; Eilat 21 -35 +C-astetta. Eilatissa lämpötila nousee keskiviikkona lähelle 40 astetta, ja muuallakin maassa todettaneen vähittäistä lämpenemistä taivaan pysyessä pilvettömänä.

2.       USA:n ulkoministeri John Kerry jatkaa omaa ydin-sotaansa pääministeri Netanyahun kanssa kummankin vakuutellessa maailmalla omien näkökantojensa oikeellisuutta.
Kerry kehottaa P5+1 maiden ja Iranin välille kehittyvän ydinsopimuksen vastustajia ja arvostelijoita ”katsomaan tosiasioita”, kuten hän asetteli sanansa harvinaisessa Israelin TV:lle antamassaan haastattelussa väittäen, että sopimuksen vartijat pysyvät vartiotorneissaan ”ikuisesti”, kuten ja sanoi.  
Kerry syytti sopimuksen vastustajia hysteriasta – selvästi tarkoittaen Netanyahua ja hänen tukijoitaan sanomatta sitä suoraan. Kerry on tietenkin vain Obaman nimittämä rakkikoira, jota suorittaa haukkumiset hänen puolestaan.

Kauheaa on seurata sivusta, miten USA:n presidentit kerran toisensa jälkeen leikkivät ”kaikkivaltiasta” Israelin turvallisuuden kustannuksella. Näkyvin epäonnistuminen nähtiin Jim Carterin aikana hänen kieltäessä välttämättömän tuen Iranin shaahilta Reza Pahlavilta antaen näin vapaat kädet ajatollah Khomeinein nousulle valtaan, mikä oli alkuna Iranin islamilaiselle tasavallalle ja kaikelle, mitä sen jälkeen seurasi. (Carter oli eilen Ramallahissa sanoen, ettei Bibi halua rauhaa.)
Carter pyrki tunnustavana kristittynä vetoamaan Khomeinin uskonnolliseen vakaumukseen ollenkaan huomioimatta ja ymmärtämättä hänen todellisia tavoitteitaan ja uskonnollista fanaattisuuttaan. Carter jopa teetätti Raamatusta nahkakansiin sidotun erikoispainoksen, jonka hän lähetti Khomeinille vedoten siihen, että kun he molemmat ovat uskonnollisesti heränneitä, he ymmärtävät toisiaan.
Muslimien mielestä Raamattu on väärennetty, ja ainoa oikea kertomus muinaisista tapahtumista on enkeli Gabrielin ilmoitus Mohammedille Medinan lähellä sijaitsevassa luolassa, jossa Muhammed kävi meditoimassa.

JOHN KERRY ei liene muslimi, vaikka hän toisinaan pyyteleekin Allahin suojelua vaikka onkin perimältään juutalainen ja hänen omaisiaan surmattiin natsileireillä. Hän kertoi TV-10 haastattelussa USA:n ulkoministeriössä Washingtonissa, että itse asiassa ydinsopimus Iranin kanssa suojelee Israelia.
”Presidentti Obama on vahvasti vakuuttanut, etteivät he saa ydinasetta – meillä on tarkastajia siellä joka ainoana päivänä, ei 10 vuoden aikana, vaan ikuisesti”, kuten Kerry sanoi ennustajaeukkona.
Kerry jatkoi selvästi osoittaen ennen muita Netanyahua, että ”asiaan liittyy paljon hysteriaa” ja kehotti katsomaan vielä työn alla olevan sopimuksen tosiasioita.
Hän tyynnytteli myös Persianlahden arabimaita, joilla on paljon ajankohtaisempi pelko Iranin laajennushaluista juuri heidän suuntaansa. Saudi Arabian öljykenttien valtaosa sijaitsee Arabian niemimaan itäosissa, joissa asuu runsaasti shia-muslimeja.
Kerry lupaa Persianlahden alueen arabimaille sotilaallista tukea, mihin sisältyy F-35 koneitten toimituksia 3 vuoden aikana, mikä huolestuttaa syvästi Israelia. http://www.timesofisrael.com/critics-of-iran-deal-are-guilty-of-hysteria-kerry-tells-israeli-tv/,http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/biden-iran-2-3-months-from-nukes/2015/05/03/,

3.       USA:n presidentinvaalien republikaanien ehdokkaat alkavat selkiytyä. Raporttien mukaan he kannattavat laidasta laitaan Israelin ja tuntevat vastenmielisyyttä ellei peräti halveksuntaa Teheranin käyttäytymisestä, kuten Bill Barrown laatimassa artikkelissa todetaan. Hän toteaa aluksi, että vaalitaistelun aikana he joutuvat kääntymään toisiaan vastaan, mutta tällä hetkellä osoittavat hylkäystään Obaman politiikalle, Iranille ja Lähi-Idän ääriaineksille.

ETELÄ Carolinen konventiossa Floridan entinen kuvernööri Jebb Bush kutsui Obaman harjoittamaa kansainvälistä politiikkaa ilmiselväksi katastrofiksi. Pennsylvanian entinen kuvernööri Rick Santoro pitää Obamaa heikkona.
Teksasin entinen kuvernööri Rick Perry kutsui hallituksen harjoittamaa politiikkaa horjuvaksi ja epämääräiseksi.
Senaattori Lindsey Graham Etelä Carolinesta kutsui Obamaa kansainvälisillä areenoilla voimattomaksi.
Sekä Graham että Ted Cruz Teksasista kritisoivat Obaman tapaa ”johtaa takaa”.

Kaikki viisi republikaanien ehdokasta antavat yksimielisesti tukensa Israelille ja osoittavat vastenmielisyytensä Irania vastaan. Artikkelin kirjoittaja toteaa kuulijoiden helposti sopeutuvan ehdokkaiden osoittamiin mielipiteisiin jopa huudellen välihuudossaan aamentaan.
Tämä sopii myös hyvin heidän osoittaessaan demokraattien pääehdokkaalle Hillary Clintonille. ”Hillary Clinton ei ole oikea henkilö johtaman kansaa tasaisempaan tulevaisuuteen”, sanoi Jebb Bush. ”Hänen sormenjälkensä näkyvät kaikissa näissä ulkopolitiikan katastrofeissa”.

PRESIDENTTIEHDOKKAIDEN vaaliteemat ovat yhä selvemmin saamassa myös uskonnollista sisältöä joittenkin todetessa tilannetta juutalaiskristillisen uskonnon ja islamin kannattajien väliseksi kulttuurisodaksi. Santorium meni vähän pitemmälle todeten, ettei islam ole moderni muoto islamia, vaan edustaa 7. vuosisadan kulttuuria heittäen lonkalta: ”Ehkä meidän tulisi pommittaa heidät takaisin 7. vuosisadalle”. Bush ilmaisi varmaan lukuisten Amerikan kristittyjen tunnot todetessaan, että Israelin juutalaiset edustavat Jumalan tekemää VT:n liittoa muinaisten juutalaisten kanssa, minkä perillisiä he ovat. ”Peruspolitiikan tulisi tehdä selväksi ystävillemme, että heillä on meidän tukemme, ja vihollistemme tulisi samoin tiedostaa tämä tosiasia”, Bush sanoi. Obaman harjoittama politikka Syyriassa ja Irakissa sekä Afrikassa on myös ollut ehdokkaiden kriittisessä tarkastelussa. http://www.timesofisrael.com/on-gop-campaign-trail-fear-of-iran-and-loathing-for-obama/

4.       SITÄ mukaa kuin P5+1 maiden ia Iranin välinen ydinsopimuksen valmistuminen allekirjoituskuntoon 30.06.2015 lähenee, Israelin huolestuminen Obaman toimista Persianlahden arabimaiden rauhoittelemiseksi kasvavat. Obaman hallitus on jo vihjaíllut, että se voi toimittaa niille F35 koneita kolmen vuoden kuluessa sopimuksen valmistumisesta Iranin kanssa.  
USA:n puolustusministeri Ashton Carter antoi ryhmälle Lähi-Idän asiantuntijoita tehtäväksi suositella toimia, joita USA:n tulisi tehdä Saudi Arabian ja Persianlahden maiden, ennen kaikkea UAE, rauhoittelemiseksi Iranin sopimuksen vastapainoksi. Hänen uskotaan tiivistäneen antamansa tehtävän muotoon. ”Miten tehdä GCC-maille selväksi, ettei Amerikka tule ojentamaan Persianlahden arabimaiden talon pääavaimia Iranille ja sitten käännä huomionsa Aasiaan”?

GULFMAIDEN yhteistoimintaneuvoston (GCC) neuvottelijat ovat tavanneet USA:n hallituksen edustajia pyytäen, että USA antaa heille sitovamman dokumentin kuin vain memorandumin, jota Obaman ei tarvitse hyväksyttää kongressissa. He ovat kuitenkin todenneet, ettei heillä ole aikomusta suoraan vastustaa sopimuksen syntymistä, koska se olisi ajan haaskausta, mutta heidän huolensa on Iranin vaikutusvallan kasvaminen ja naapurimaiden painostaminen saatuaan käytännössä ydinvaltion aseman, minkä toteutumista ei voi enää estää.

USA on tähän saakka pyrkinyt pitämään asetasapainoa Israelin ja arabimaiden kanssa kieltäytymällä myymästä arabeille kehittyneimpiä aseitaan, mutta Obaman muslimi-myönteinen politiikka on muuttamassa kaiken. http://www.timesofisrael.com/israels-military-edge-at-risk-as-obama-scrambles-to-placate-arab-fears-on-iran-deal/

5.       UUTISOTSIKOITA
·         Iranin apulaisulkoministeri Hossein Amir Abdollahian toteaa, että Iranilla ia Jemenillä on yhteiset turvallisuusvaatimukset kritisoiden samalla lauantaina julkistetussa TV-ohjelmassa Saudi Arabian seikkailupolitiikkaa, kuten valtion TV:n websivulla todetaan. Hän sanoi Saudi Arabian julistaman sodan houti-kapinallisia vastaan hyödyntävän vain Israelia. Iranin suorittamat USA:n alusten miehittäminen kansainvälisillä merialueilla on herättänyt ihmettelyä, mihin se tällä pyrkii USA:n ja Iranin välisten ydinneuvottelujen ollessa loppusuoralla. Tilanteet on kuitenkin pystytty selvittämään ilman avointa yhteenottoa sota-alusten välillä, mutta vaara on potentiaalinen. http://www.timesofisrael.com/iran-yemen-share-common-security-says-iranian-official/
·         Israelilaisia varoitetaan terrori-iskun mahdollisuudesta Tunisiassa, minkä Tunisia hallitus kiistää. Israelin terrorin vastainen toimisto antoi vakavan varoituksen kehottaen israelilaisia pysyttelemään poissa Tunisiasta lag ba-omer juhlaan mennessä ja sen aikana. Lag baOmer päivä on torstaina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/194882#.VUXQYFPxQwA
·         IDF:n eteläisen lohkon komentaja sanoo taistelevansa Hamasin rakentamien tunnelien tuhoamiseksi mutta sanoo, ettei hän saa riittävää tukea puolustus-ministeriöltä. Hän sanoo, että koko eteläinen Gaza valmistautuu kiireellä uuteen sotaan ja on asettanut 1000 miestä useassa vuorossa rakentamaan uusia hyökkäystunneleita, joita se sanoo oleva<n yli 30 eli saman verran, mitä IDF tuhosi Gazan kesäsodan aikana. Hamas on raporttien mukaan hankkinut tehokkaita porauskoneita työn jouduttamiseksi. Näistä raporteista huolimatta Israel toimittaa jatkuvasti rakennusmateriaaleja Gazaan, suurimman päiväkohtaisen toimituksen ollessa 14 000 tonnia. Israel joutuu taistelemaan monella rintamalla samanaikaisesti; toisaalta pyrkien estämään aseisiin soveltuvien materiaalien toimitukset, mutta toisaalta taistellen maailman yleistä tuomitsevaa mielipidettä vastaan, joka syyttää Israelia Gazan saartamisesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/194880#.VUXRkVPxQwA, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/194848#.VUXUhFPxQwA,
·         Pääministeri Netanyahulla on vasta kohden puolueen allekirjoitukset hallitus-yhteistyöstä, mutta neuvotteluja käydään kiireellä Shahin, Israel Beitenun ja Jewish Home puolueiden kanssa. Neuvotteluja vaikeuttavat Shasin ja Jewish Homen välinen kilpailuasetelma uskonnollisen kentän valvonnasta. Deri uhkaa, ettei hän suostu kompromisseihin, vaikka Jewish Home onkin taipuvaisempi. Ministerilistan tulee olla valmis keskiviikkona. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/194891#.VUXUwlPxQwA
·         16-vuotias arabinuorukainen yritti puukottaa IDF:n sotilasta bussissa matkustajien poistuessa siitä turvatarkastuksen vuoksi Gush Etzionin ja Jerusalemin välisellä tunnelitiellä. Sotilaat selvittivät tilanteen ilman verenvuodatusta. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/idf-foils-stabbing-attempt-at-gush-etzion-tunnel-checkpoint/2015/05/02/,

·         Etiopiasta muuttaneet juutalaiset järjestävät uuden mielen-osoituksen Tel Avivissa tänään poliisin brutaalia toimintaa vastaan. http://www.timesofisrael.com/ethiopian-israelis-bring-anti-racist-protest-to-tel-aviv/,http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/arabs-leaders-to-join-ethiopians-in-new-protest-against-police/2015/05/03/,
·         Israel purkaa Nepaliin lähettämänsä avustusjoukot todetessaan, ettei juuri ole mahdollista löytää henkiin jääneitä. Yksi israelilainen mies on kateissa, ja hänen etsintöjään jatketaan.  http://www.timesofisrael.com/some-of-idf-team-to-leave-nepal-as-search-persists-for-missing-trekker/,http://www.timesofisrael.com/amid-destruction-in-nepal-signs-of-rebirth/,