Friday, May 01, 2015

PERJANTAI 01.05.15

PERJANTAI 01.05.15
1.       NÄIN sitten alkoi toukokuun ensimmäinen päivä lämpömittarin osoittaessa 12 lämpöastetta, vaikka tuntuma ilmaan oli vähän viileä näin aamutuimaan, mutta saavuttanee päivän helteisinä tunteina 23 asteen rajan. Taivas on tänään – kuten myös lähipäivien aikana – ohuehkon pilviverhon peitossa, länsisuunnalla on sumuista häkkärää, mikä voinee auringon lämmössä haihtua pois.
Ihmiset kaikkialla ovat viettämässä vappua, josta Israelissa ei kukaan edes mainitsekaan ellei sitten jossain matkakertomuksessa Euroopasta tai USA:sta, Kieviin kokoontuivat maailman johtavat noidat, velhot ja muut henkimaailman salaisia ilmiöitä kokevat ja harrastavat taitajat harjoittamaan salaperäisiä menojaan. Suuressa osassa Suomea taisivat lumisateet ja viileät säät häiritä innokkaimpien vapun juhlintaa, mutta olihan simaa ja tippaleipiä tai hillosokeri-munkkeja tarjolla mielen ylennykseksi, kuten perinteisiin kuuluu.

Tämän päiväinen sumuisen utuinen sää – ainakin aamuisin - jatkunee ainakin ennusteajan loppuun eli maanantaihin saakka – lämpötilan alkaessa nousta hiljalleen mutta ei kuitenkaan muutamia päiviä sitten 33 asteen hellelukemiin.
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 12 -22; Tiberias 16 -28; Suolameri 21 -32; Eilat 21 -32 +C-astetta. Eilatissa ja Suolamerellä päivän korkein lämpötila pysyttelee viikon aikana 33 asteen paikkeilla, Jerusalemin alueilla 13 -23 lämpöastetta. Times of Israel ennustaa pilvetöntä taivasta, JP puolipilvistä, joten jotain esteitä taivaalla liikkunee.

2.       ISRAELIN pääministeri Benyamin Netanyahu jatkaa hallituksensa väsäämistä epäluuloisten ja vaaleissa tappïoita kärsineitten puolueitten johtajien kanssa, mikä näyttää olevan yhtä työlästä kuin se on ollut aina ennenkin. Juutalaisilla kun on ominaisuus, että missä kaksi heistä keskustelee asioista, siinä on kolme mielipidettä. Löydä siinä sitten Salomonin tuomio, eli lapsen halkaiseminen, jotta kumpikin oikeutta hakeva saisi oman osansa, koska toisen lapsi oli kuollut yön aikana.

PÄÄMINISTERILLÄ on aikaa ensi viikon keskiviikkoon klo 20.00 saakka esittää hallituksensa kokoonpano ja ministerilistansa presidentti Reuven Rivlinille, joka esittelee sen Knessetille uuden Netanyahun hallituksen toiminnan alkamiseksi. Jos näin ei tapahdu, presidentti Rivlin antaa hallituksen muodostamisen jollekin toiselle kansanedustajalle, eli palataan lähtöpisteeseen..  
Natanyahu on saanut allekirjoitetut sopimukset vasta Moshe Kahlonin Kulanu- ja Yaacov Litzmanin johtaman ultra-ortodoksi puolueen UTJ:n kanssa, joka hallitus-neuvotteluissa tähdensi lapsilisien nostamista siitä, mihin ne olivat valuneet edellisten hallitusten aikana. Tämä oli UTJ:lle tärkeämpi kohta kuin ”Toran vastaisten lakien” hyväksyminen, kuten neuvottelijat asian ilmaisivat. Asiaa oli painotettu massa-mielenosoituksilla Bnei Brakissa maaliskuussa.

Jeremy Sharon katsoo tämän sopimuksen UTJ:n ja Likudin kesken nostavan oleellisesti haredi-kansan taloudellista asemaa, sillä heillä on suuret perheet, ja puolet heidän kansastaan on alle 14–vuotiaita. Koulujärjestelmään kuuluvista lapsista 25 % tulee ortodoksijuutalaisten taholta. Se myöskin on omiaan vakauttamaan Netanyahun 4. hallituksen pysyvyyttä ja toimintaa, mikä on ollut yksi Netanyahun keskeisistä pyrkimyksistä.  
UTJ:n ja Likudin sopimuksessa todetaan, että UTJ tulee saamaan veto-oikeuden kaikissa uskonnollisissa asioissa, mitä Jewish Home hallitsi edellisessä hallituksessa. Sopimuksessa mitätöidään Yair Lapidin vaatimia haredi-kansaa sitovia päätöksiä, kuten pakollinen asepalvelus rangaistuksen uhalla ja osallistuminen työelämään Toran tutkimisen vastapainoksi, joita UTJ kutsuu Toran vastaisiksi.

Neuvotteluissa SHAS:in, Jewish Home ja Israel Beitenun kanssa selvinnee, miten ne tulevat sopeutumaan uskonnollisen johdon luovuttamiseksi UTJ:n vastuulle.
Kulanu-puoluen puheenjohtaja Moshe Kahlon sanoo olevansa tyytyväinen saatuaan haluamansa talousministerin, ympäristön suojelun, talonrakennuksen ja apulaisulkoministerin johdon sekä Israelin maan hallinnon, mikä antanee sille tarvittavat aseet toteuttaa Kahlonin esittämiä uudistuksia asuntorakentamisen kiihdyttämiseksi sekä hintatason yleisen alentamisen kansalaisten elintason ja ostovoiman kohentamiseksi. http://www.timesofisrael.com/securing-first-partners-likud-inks-coalition-deals-with-kulanu-utj/, http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Coalition-talks-down-to-the-wire-as-deadline-looms-400785,

3.       PARI SATAA Etiopiasta muuttanutta juutalaista järjestivät eilen mielenosoituksen Jerusalemin poliisin pääaseman edustalla vastustaakseen poliisin harjoittamia väkivaltaisia toimia heidän jäseniään vastaan. He perustavat mielenosoituksensa useisiin tilanteisiin, jossa poliisi tai vapaaehtoiset poliisivirkailijat ovat osoittaneet kohtuutonta väkivaltaa mieltään osoittavia etiopialaistaustaisia juutalaisia vastaan. Viimeinen pisara oli videon tallentama tilanne, jossa kaksi poliisiupseeria pahoin-
piteli nuorta Etiopiasta muuttanutta sotilasta ilman näkyvää syytä. Poliisit vapautettiin virastaan, mutta poliisin väkivaltainen käyttäytyminen on paljon yleisempää eikä rajoitu Etiopiasta muuttaneisiin.

SISÄISEN TURVALLISUUDEN ministeri Yitzhak Aharonivitz, jonka valvonnassa poliisi toimii, keskusteli pääministeri Netanyahun kanssa tilanteesta todeten: ”Tuomitsen poliisin ja vapaaehtoisten polisien toiminnan heidän piestyään Etiopian juutalaisen sotilaan. Tulen huolehtimaan siitä, ettei se tule toistumaan ja etteivät kyseiset kaksi poliisi-upseeria tule jatkamaan poliisivoimissa”.
Hän ei kuitenkaan malttanut tyytyä siihen vaan lisäsi, että hän tuomitsee lain ottamisen omiin käsiin väkivallan harjoittamiseksi poliisia vastaan, pyytäen kansalaisia rauhoittumaan ja pidättymään mielenosoituksista.

TORSTAINA järjestettyisä mielenosoituksissa ainakin 13 poliisia haavoittui Chaim Bar-Lev kadun mielenosoituksissa sekä osalla kevyen liikenteen rataa. Poliisi keskitti paikalle runsaasti joukkojaan, niiden mukana ratsupoliiseja, estäen mielenosoittajia pääsemästä poliisin päämajan sisälle.
”Ei diskriminoimiselle, ei rasismille, demokratia on vaarassa”, mielenosoittajat huutelivat. Sosiaalisen tasavertaisuuden Etiopian juutalaisille järjestön johtaja Gadi Yevarkan totesi: ”Tämän on seurausta heitteillejätöstä ja vuosia kestäneestä syrjinnästä. Nuorukaisemme ovat epätoivoisia, ja ellei valtio aloita pikaisia toimia tilanteen korjaamiseksi, tämä on vasta alkua”, hän totesi journalisteille.
              ETIOPIAN juutalaisyhteisön edustajat tapasivat poliisin komentajan Yohanan      
              Daninon torstaina keskustellen viimeisistä tapahtumista.
Nuoren Etiopialaisen sotilaan pahoinpitely alkoi siitä, että sotilas halusi mennä kotiinsa, kun poliisit tukkivat tien sanoen, että katu on suljettu, ja lopulta ilman varoitusta hyökkäsivät hänen kimppuunsa hakaten ja heittäen hänet maahan. Poliisit erotettiin virastaan välittömästi odottaen oikeudellisia toimia heitä vastaan.

MINISTERI Yitzhak Aharonovitz on ollut jatkuvasti median hampaissa poliisin lepsun toiminnan johdosta arabimellakoitsijoita vastaan Jerusalemin itäosissa ja etenkin Temppelivuorella, joissa poliisi toimii arabi-säätlön wafkin valvojien kanssa yhteistoiminnassa, etteivät vain kenenkään ei-muslimin huulet liiku hiljaisessa rukouksessa, sillä poliisin ja muslimien mielestä Vuorella saa rukoilla vain Allahia, eikä mitään muutakaan epäjumalaa, eikä varsinkaan Israelin Jumalaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/194841#.VUMW5lPxQwA, http://www.jpost.com/Israel-News/Netanyahu-condemns-police-beating-of-Ethiopian-soldier-but-calls-for-calm-amid-protests-400755,

4.       NEPALIN kuolonuhrien määrä ylittää jo 6 200 ihmisen rajan etsintöjen edelleen jatkuessa etäisissä kylissä ja lähes täysin tuhoutuneissa Katmandun keskustassa. Israel toimitti Nepaliin pikavauhtia ”lähes koko armeijansa”, kuten eräs henkilö luonnehti tilannetta. Sinne lennätettiin lähes 300 aseetonta sotilasta raivaaman lentokenttää ja paikkoja majoitustiloille sekä kenttäsairaalalle, joka on hoitanut keskiviikosta lähtien yli 200 potilasta. Etusija on tietenkin järistyksen haavoittamien hoitaminen, mutta yksi ensimmäisiä toimia oli uuden nepalilaisen syntyminen.

Nepalissa kadonneista yhtä lukuun ottamatta kaikki muut on löydetty. Kadoksissa on enää Gazan kesäsodassa haavoittunut, mutta parantunut ja Nepaliin retkeilemään tullut Or Asraf, on edelleen kadoksissa. Häntä etsitään helikopterin avulla, mutta huono sää estää etsintöjä. Hänen isänsä tuli myös Nepaliin etsimään poikaansa.
Nepalin asukkaat ovat paikoin muuttuneet väkivaltaisiksi syyttäen hallitusta hitaasta ja tehottomasta toiminnasta. Asukkailta puuttuu vettä ja ruokaa, ja tilapäisten majoitustilojen puuttuminen ja lääkintähoidon puuttuminen kärjistävät tunnelmia. He eivät myöskään välttämättä katso hyvällä paikalle tulleiden avustusretkikuntien keskittymistä omien kansalaistensa hoitamiseen.

ISRAELIN Nepaliin lähettämät avustusyksiköt nykyaikaiset lääkintähoidot tarjoavine kenttäsairaaloineen ovat herättäneet ihailua sekä paikallisten että muitten retkikuntien taholta. Israelilaiset katsovat tämän kuuluvan juutalaisille annettuun käskyyn maailman parantamiseksi (tikkun olam). Se on täysin vastoin maailmassa yleisesti vallitsevia inhimillisiä normeja, jotka perustuvat itsekkyyteen ja oman voiton pyyntiin. Tämä huolimatta siitä, että Israelia syytetään jatkuvasti kaikissa YK:n alaisissa instituutioissa ja muissa kansainvälisissä elimissä ihmisoikeuksien rikkomisesta ja vähemmistökansalaistensa syrjimisestä.
Kansallisen hätäoperaatiokeskuksen perjantaina julkistetun raportin mukaan kuolonuhreja on Nepalissa 6 204, haavoittuneita on 13 932 viime lauantaina tapahtuneen 7.8 R-asteen maanjäristyksen johdosta, joka surmasi ainakin 100 ihmistä Intiassa ja kymmenittäin Kiinassa. http://www.timesofisrael.com/as-death-toll-tops-6200-searches-to-resume-for-last-missing-israeli/.
Koiran selkään kiinnitetty videokamera näyttää koiran etsintätoimia Nepalissa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4652580,00.html.

5.       UUTISOTSIKOITA
·         Kasvoiltaan pyöristynyt USA:n varapresidentti Joe Biden puolustaa Iranin kanssa tehtyä kehyssopimusta, jota kehitetään edelleen allekirjoituskuntoon ennen kesäkuun loppua, vaikka Iranin ulkoministeri Javad Zarif vakuuttaa, etteivät päivämäärät ole pyhiä, niitä voidaan venyttää. Hän heitti muutaman piikin Netanyahun suuntaan todeten, että ”muutamat, jotka uskovat sopimuksen johtavan pommiin, eivät vain pysty ymmärtämään sitä”. Toisaalta hän tunnusti, että Israelilla on kaikki syyt olla huolissaan, mutta ei liian syvästi. Hän jutteli näitä mukavia Washingtonin Lähi-Idän instituutin gala-illallisilla keskittyen lähes kokonaan P5+1 maiden ja Iranin välillä käytäviin neuvotteluihin, joille varattua aikaa on enää 2 kuukautta. Hän uskotteli, että jos Iran ei noudata sopimuksen ehtoja, sanktiot voidaan nopeasti asettaa uudelleen Irania vastaan. Se on kuitenkin kuvittelua, sillä sanktioita puretaan jo kiivasta tahtia länsimaiden odottaessaan kieli pitkällä Iranin tarjoamia miljardisopimuksia. http://www.timesofisrael.com/biden-critics-of-iran-deal-dont-get-it/
·         Raporttien mukaan Iran pyrkii ostamaan ydinpommin rakentamiseen tarvitsemaansa teknologiaa ulkomailta vastoin kehyssopimusta. Pariisissa toimiva Iranin kansallinen vastarintajärjestön johtaja Maryam Rajavi vahvistaa raportin tiedot ja sanoo, että ainoa ratkaisu Iranin kysymykseen on sen hallituksen vaihtaminen. http://www.timesofisrael.com/iran-wants-nukes-to-foster-extremism-opposition-leader-tells-us/,
·         Israel levitti YK:n aseistariisumisneuvottelijoille lausuntoaan, jossa se toteaa, että pahimman jarrun muodostavat paikallisten hallitusten vastarinta aloittaa vilpittömät keskustelut Israelin juutalaisvaltion kanssa. Neuvoston päämääränä on ydinaseettoman vyöhykkeen perustaminen Lähi-Itään. Israel ei ole sen jäsen eikä voi esittää kantaansa kateederilta, mutta esittää mielipiteitään sen jäsenille, kuten tapahtui torstaina. http://www.timesofisrael.com/israel-faults-arab-neighbors-for-stalling-on-nuke-free-zone/
·         PohjoisKorean epäillään aktivoineen uudelleen pysäyttämänsä ydinreaktorin. Lumen havaitaan sulaneen reaktiorakennuksen ulkopuolelta Yongbyongissa ja sen poistojohdosta havaittiin pieni veden virtaus rakennuksen ulkopuolelle.  Reaktori pysäytettiin 2005 ja 2007 se aktivoitiin uudelleen korjaus- ja kunnostustöiden hämäämiseksi. Reaktori tuottaa 6 kg plutoniumia vuodessa, eli tarpeeksi yhden ydinpommin rakentamiseksi. Jokin aika sitten Kiina tiedotti USA:n virkailijoille, että PohjoisKorealla on 20 ydinpommia ja että se voi kaksinkertaistaa sen vuoden aikana. http://www.timesofisrael.com/n-korean-may-have-reactivated-nuclear-reactor-report/
·         Iran valtasi yhden USA_n omistaman aluksen ennen tanskalaista laivaa, jota se piti vuorokausia satamassaan velan maksamiseksi. Iranin kaksi sotalaivaa pääsi Adenin edustalla ”turvaamaan esteetöntä merenkulkua”. http://www.timesofisrael.com/iran-to-release-seized-danish-ship-after-debt-settled/.


Wednesday, April 29, 2015

KESKIVIIKKO 29.04.15

KESKIVIIKKO 29.04.15
1.       KESÄ näyttää sittenkin olevan tulossa, mikäli selviin todisteisiin on uskomista, eivätkä ne ole vääriä todisteita, sen voi havaita silmillään ja tuntoelimillään. Lämpömittari näytti varhain aamulla 22 astetta kukon vielä oikoillessa koipiaan valmistautuessaan laulamaan oman herätyksensä. Lämpötila noussee päivän mittaan 33 asteen tienoille. Iloitkaamme siitä, mikä on tänään, eikä huomisesta, joka tuo omat murheensa ja lämpötilan romahduksen, kuten ennusteet uhkaavat.
Mutta tänään aurinko paistaa täydeltä terältään, mikä jatkunee lähipäivien aikana. Lämpötila putoaa huomenna 17 -24 asteen tienoille ja siitä edelleen 13 -22 asteeseen syytä ilmoittamatta. Sallittakoon se ilmojen Säätäjälle, Hän tietää paremmin. Taivas näyttää kuitenkin pysyttelevän pilvettömänä, mikä todettakoon.

SÄÄTILAT tänään. Jerusalem 22 -33; Tiberias 20 -38; Suolameri 27 -39: Eilat 26 -42 +C-astetta.

2.       ISRAELIN uutisvälineissä Nepalin tilanteen seuraaminen on edelleen tärkeällä paikalla etusivulla, mutta sen rinnalle alkavat kotoisemmat aiheet kuten Syyria ja Hizbullah sekä Hamas ja Gazan tilanne kilpailla kansan huomiosta.
Nepalissa on raporttien mukaan saanut surmansa yli 4000 ihmistä, ja uhrien määrä kasvaa sitä mukaa, kuin ihmisiä tai heidän ruumiitaan kaivetaan esiin. Israel lähetti kiireesti katastrofipaikalle useita lentokoneita täynnä tarvikkeita, 240 sotilasta ja lääkintähenkilöitä. Sotilaitten tehtävänä oli raivata paikkaa henkilöstön majoitus-tiloille sekä täydelliselle kenttäsairaalalle, jossa pystytään suorittamaan myös kirurgisia operaatioita. Sairaala aloittaa toimintansa tänään. Tavan mukaan se ehkä jätetään pelastusoperaation jälkeen paikallisten terveysviranomaisten käyttöön.

ISRAELILAISIA oli Nepalissa parisen sataa, joista valtaosa on kuljetettu kotimaahan, mutta 70 israelilaista ilmoittivat jäävänsä maahan toistaiseksi. Kymmenisen israelilaista on edelleen kateissa, eikä heidän kohtalostaan tiedetä.
Nepalissa synnyttäjiä vuokranneet voivat joutua vaikeuksiin viranomaisten kanssa tuodessaan Nepalissa syntyneen surrogate-vauvansa Israeliin, sillä maassa ei ole vielä lainsäädäntöä, jolla heidän asemansa määriteltäisiin. Surrogate mahdollisuutta ovat hyödyntäneet etenkin homomiehet, ei siksi, etteikö heitä hyväksyttäisi – homoja ei syrjitä maassa - vaan siksi, ettei surrogate äitejä kasva joka puussa. Mutta laillisesti ei tiedetä, mikä ei-juutalaisesta äidistä syntyneeseen lapseen tulisi suhtautua. Tämä ongelma koskee myös aviopareja, jotka eivät ole saaneet lapsia. Heitä hoidetaan sairaaloissa, jotka ovat erikoistuneet myös hedelmällisyysongelmiin siinä määrin, että potilaita tulee runsaasti ulkomailta, jopa vihamielisistä maista tai maista, joilla ei ole diplomaattisia suhteita Israelin kanssa.

On selvää, ettei äidin vuoraaminen kaukaisesta Katmandusta ole joka miehen ratkaisu, sillä se maksaa runsaasti. Aiemmin Intia oli suosittu maa tähän tarkoitukseen, mutta eri syistä johtuen se kanava on tyrehtynyt.
Nepal vaatii äidin suostumisen siihen, että hänen lapsensa viedään maasta pois, mutta äidin hoito synnytyksen jälkeen on avoin kysymys. Nepal vaatii myös isyys-tutkimuksen varmistaakseen, että mies on lapsen isä ja ettei sitä käytetä ihmis-kaupan välineenä, joka laittomana jatkuu monissa maissa.
Nepalin katastrofin jälkeen Israeliin tuotiin 26 surrogate vauvaa Israelin valtion kustannuksella. Rabbien määritelmän mukaan ihmisen juutalaisuus määriytyy äidin mukaan, mikä nostaa esiin kysymyksen. Ovatko he juutalaisia? Sen ohessa nousee esiin useita uskonnollisia, moraalisia, sosiaalisia ja eettisiä kysymyksiä, joihin täytyy löytyä vastaus. Kukaan ei kiistäne ihmisen oikeuteen lisääntyä, olkoon homo tai ei, jopa vankeuteen tuomituille terroristeille Israelin vankiloissa sallitaan sitä tarkoittavat heidän vaimojensa vierailut vankiloissa. Toinen kysymys on, jota tieteellisesti pyritään selvittämään, ovatko kaikki parit kelvollisia toimimaan lasten vanhempina, mikä siirtää kysymyksen koko yhteiskuntaa koskevaksi. http://www.jpost.com/Israel-News/Babies-born-to-surrogate-mothers-in-Nepal-face-religious-obstacles-once-they-arrive-here-400502

3.       ISRAELIN turvallisuusvirkailijat ovat päästäneet julkisuuteen rapotit, joissa kerrotaan Hamasin suunnittelemasta suuresta operaatiosta panttivankien sieppaamiseksi kaivamiensa lukuisten tunnelien kautta Gazan kesäsodan (Operaation Protective Edge) ensimmäisen viikon aikana. Raportin mukaan Hamas oli valmistautunut monen vuoden aikana operaatioon kaivattamalla kymmeniä hyökkäystunneleita Gazasta Israelin puolelle. Operaation olisi toteutettu Israelin uuden vuoden aikana.
Suunnitelman mukaan Hamasin terrorístien tuli samaan aikaan tunkeutua useista tunneleista Israelin maaperälle, mikä olisi sekoittanut IDF:n vastatoimet ja antanut suotuisan tilaisuuden siepata suuren joukon israelilaisia – siviilejä ja sotilaita – sekä surmata heitä joukoittain. Operaation painopiste oli Kerem Shalomin lähellä.
Hamas ei kuitenkaan toteuttanut operaatiota, sillä Hamas-johtaja Khaled Mashaal sai kylmät varpaat epäillessään, että se voisi aiheuttaa IDF:n massiivisen vasta-operaation koko Gazan alueella Hamasin hallinnon lopettamiseksi.

PÄÄMINISTERI Netanyahu mainitsi jossain puheessaan Hamasin operaatiosta, mutta ei maininnut Kerem Shalomia eikä muitakaan yksityiskohtia.
Toinen kysymys on, tiesikö IDF:n johto operaatiosta ja tunnelien aiheuttamasta vaarasta? IDF:n hyökkäyksen teemana Gazaan oli rakettitulituksen lopettaminen. Vasta tunkeuduttuaan Gazan alueelle IDF kauhukseen havaitsi Hamasin kaivamien tunnelien lukumäärän, ja keskittyi niiden tuhoamiseen keskeyttäen etenemisen. Tähän liittyy Jewish Home johtajan Naftali Bennettin vierailu etulinjassa todetakseen itse tunnelien aiheuttaman vaaran puolustusministeri Moshe Yaalonin suureksi harmiksi, joka syyttää Bennettiä luvattomasta tunkeutumisesta sotilasalueelle.
Yaalon väitti silloin, että IDF oli tietoinen tunneleista, mutta ei ilmeisesti pitänyt niitä oleellisen tärkeinä eikä aloittanut operaatiota niiden tuhoamiseksi.
IDF sai tuhottua 31 tunnelia Gazan kesäsodan aikana, mutta tunnusti jo silloin, ettei se löytänyt kaikkia. Hamas esitteli paria tunnelia lehtimiehille tulitauon alettua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/194727#.VUB3qVPxQwA

HAMAS jatkaa tunnelien kaivamista edelleen ja on raporttien mukaan hankkinut uudenaikaisia porauslaitteita työn jouduttamiseksi ja lapsityövoiman lopettamiseksi, koska se aiheutti kansainvälisen kohun useiden lasten kuollessa raskaissa oloissa.
Gazan rajan pinnassa asuvat israelilaiset sanovat kuulevansa porausääniä, mutta Yaalon väittää, ettei niitä ole kaivettu, eikä ainakaan rajan ali Israelin puolelle.
Myös Israelin pohjoisrajan lähellä asuvat israelilaiset väittävät kuulevansa tunnelien porausäänis, mutta paikalla käynyt Yaalon väittää niitä läheisessä juutalaisyhteisössä liikkuvien hevosten kavioitten tömistelyksi. Luulisi asukkaitten tuntevan hevosten kavioitten äänet ja erottavan ne muista äänistä. Tämä voi herättää vaikean kysymyksen Moshe Yaalonin uskottavuudesta. Tunnelien kaivamisen Hamas sai Hizbullahilta, joka puolestaan sai idean niistä vietnamilaisilta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/194727#.VUB3qVPxQwA

4.       IRANISSA vieraileva Syyrian puolustusministeri kenraali Fajd al-Freij sai läheiseltä liittolaiseltaan Iranilta ohjeita Israelin vastaisten hyökkäysten aloittamiseksi Hizbullahin kanssa koko Israelin vastaisella raja-alueella Syyriassa ja Libanonissa. Freijin tiistaina alkanut kahden päivän vierailu Teheranissa on ensimmäinen sen jälkeen, kun sisällissodaksi kehittyneet Assadin vastaiset mielenosoitukset v. 2011 ovat hajottaneet koko Bashar Assadin hallitseman maan.

Iran tukee Syyriaa 35 miljardilla USD vuosittain ja sillä on artikkelin mukaan tuhansia sotilaita Syyriassa, joskaan ei rintamalla, vaikka Iran kiistää sen. Syyrian kautta kulkeva reitti Välimerelle on tärkeä Iranille, eikä se halua menettää sitä.
Viime viikolla IDF eliminoi neljä militaristia, jotka olivat asentamassa räjähteitä Syyrian vastaiselle rajalle. Eilen Syyriasta ammuttiin Israelin puolelle kaksi rakettia, jotka putosivat aukeille alueille sytyttäen pensaspaloja. Al-Nusta Front tai al-Qaidan alaiset joukot olivat ampuneet ne. IAF:n väitetään iskeneen Bekaan laaksossa Syyriasta Hizbullahille matkalla olevaan saattueeseen, joka kuljetti ohjuksia, sekä Hizbullahin rakentamaan kiitorataan pienkoneita varten. Toinen tieto kerto, että hyökkäyksen teki Al-Qaidan osasto syyttäen siitä Israelia.

BASHAR ASSADILLE uskolliset joukot ovat kärsineet joukon menetyksiä viime aikoina, mikä vaikeuttaa presidentti Assadin asemaa. USA:n presidentti Obama haluaa hänen hallintonsa kaatamista, mutta on kieltäytynyt lähettämästä USA:n sotilaita Lähi-Itään. Saudi Arabia tukee Obamaa Syyriaa vastaan maksamattomien kalavelkojen vuoksi Hafez Assadin osallistuttua Libanonin pääministeri Rafik Haririn murhaan. Arviolta puolet Syyrian alueesta on Islamin valtion ja muiden terroristien valvonnassa. Sisäissodassa arvioidaan kuolleen ainakin 220 000 syyrialaista.
Syyria on tärkeä Iranin vaikutusvallan laajentamiseksi Irakin kautta Libanoniin ja Välimerelle. Hizbullah taistelee Assadin armeijan rinnalla, mikä on sitonut sen voimat siten, ettei sillä riitä kapasiteettia Israelin häiritsemiseksi.
5.       UUTISOTSIKOITA
·         Hamasin terrorikomentaja Mohammed Deif sai surmansa iAF:n iskiessä hänen kotiinsa Gazan kesäsodassa, mutta nyt Hamasin ilmoituksen mukaan Deif on parantunut iskussa saamistaan vammoista ja on nyt ottamassa paikkansa Hamasin sotilaallisen siiven komentajana. Hän pyytää Iranilta lisää rahaa, sillä käteinen raha on tiukalla Gazassa tuottavan salakuljetuksen hiipuessa Egyptin tuhottua valtaosan yli tuhannesta tunnelista Siinaille ja pitäessä rajalla toimivaa terminaalia suljettuna. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/194729#.VUCNEFPxQwA
·         Saudikuningas Salman nimitti Mohammed bin Nayefin potentiaaliseksi kruununprinssiksi. Nayef on saudien terrorinvastaisen taistelun veteraani. http://www.timesofisrael.com/saudi-king-names-counterterrorism-czar-as-new-crown-prince/
·         Mielenosoitukset ja väkivaltaisuudet Baltimoren kaupungissa USA:ssa jatkuvat edelleen toista päivää. Ne ovat luonteeltaan kehittyneet mustien ja valkoisten väliseksi rotusodaksi, jossa mustaihoiset mellakoitsijat hyökkäilevät muita asukkaita vastaan, sekä särkien näyteikkunoita ja ryöstäen kauppoja ja varastotiloja. Niiden pelätään leviävän muihin kaupunkeihin USA:ssa ja lisäävän sekasortoa ja turvattomuutta maassa, jossa armeijan yksilöitten valtavat liikkeet paikkakunnilta toisille herättävät levottomuutta ja epävarmuutta Obaman hallituksen todellisesta tarkoituksesta. Maassa leviää pelko sotatilasta ja pyrkimyksestä yksinvaltaan. http://www.timesofisrael.com/police-clash-with-baltimore-protesters-for-second-night/, http://www.dailymail.co.uk/news/article-3059073/Baltimore-begins-clean-night-rioting.html, http://www.naturalnews.com/049512_Baltimore_total_chaos_rioting.html,
·         Arabien väkivaltaisuuksien lisääntyessä pääkaupungin itäosissa sisäisen turvallisuuden ministeri Yitzhak Aharonovitch määräsi 500 poliisia lisää arabien asumiin kaupungin osíin. Maanantai-iltana rajapoliisi haavoittui lievästi arabien mellakoissa Wadi Jozin lähiössä. Arabit kivittivät poliiseja ja heittivät palopommeja heitä kohti, jotka voivat olla hengenvaarallisia, jos ne sytyttävät vaatteet tai auton sisään heitettynä auton tuleen. http://www.jpost.com/Israel-News/Border-Police-officer-lightly-hurt-during-east-Jerusalem-riot-400504


Sunday, April 26, 2015

SUNNUNTAI 26.04.15

SUNNUNTAI 26.04.15
1.       OLI AIVAN lämpöinen tuulahdus pistäytyessäni aamulla hakemaan lehteä kadunvarresta. Lämpömittari osoitti 15 astetta, mutta ennusteet 12. Sisälämpötila sen sijaan on pysytellyt 15 asteen tienoilla, kun aurinko ei ole vielä päässyt kunnolla lämmittämään kivisiä rakenteita. Tuuli oli aamulla tarpeettoman kova ja viileä. Lämpötilat alkavat nousta tästä päivästä alkaen siten, että maanantaina on ulkolämpöä 14 -28 ja keskiviikkona 20 -31 ilman ollessa hyvin kuuma ja kuiva.
Säätilat tänään: Jerusalem 12 -26; Tiberias 14 -31; Suolameri 20 -32; Eilat 16 -34 +C-astetta. Eilatissa päivä korkein lämpötila ylittää keskiviikkona 40 asteen rajan.

2.       MAAN kuorikerros näyttää olevan kiihkeässä muuttumisvaiheessa. Tulivuoria aktivoituu etenkin Tyynenmeren rantoja seuraavalla ns., tulivyöhykkeellä (rings of fire) sekä Amerikan että Aasian puolella.
Viimeisin maanjäristys ja sitä seuraava maanvyörymä tapahtui Nepalissa, jossa uutisten mukaan sai surmansa yli 1 950 ihmistä, mutta uhriluku kasvaa sitä mukaa kuin pelastuspartiot ehtivät kaivaa maanjäristyksen irrottamaa maata laaksoissa ja tutkia romahtaneita rakennuksia. Israel lähetti kolme lentokoneellista aputarvikkeita ja etsintäpartioita ollen aina ensimmäisten joukossa tarjoamassa apuaan. Tätä tarjotaan jopa vihamielisille valtiolle, joiden kanssa sillä ei ole diplomaattisuhteita.

YK:n ihmisoikeusneuvosto ei näytä olevan ollenkaan tietoinen juutalaisvaltion ponnisteluista levittää inhimillistä avustustaan kaikkialle, missä sitä tarvitaan. Neuvoston aika kuluu tehtaillessa jatkuvasti syytöksiä Israelille ihmisoikeus-rikkomuksista ja naisten huonosta asemasta YK:n jäsenvaltioitten toimesta, joiden omassa maassa ihmisten raajoja katkotaan varkauksista, naisia kivitetään syytettyinä aviorikoksesta, vaikka he olivat joutuneet raiskauksen kohteiksi; 6 -9 vuoden ikäisiä tyttölapsia naitetaan 50-vuotialle miehille, jotka hääyönä käyttävät lapsivaimojaan hyväkseen siten, että monet heistä kuolevat aamulla verenvuotoon.  

CHABA-house Katmandussa raportoi, että kymmenet tuhannet ihmiset yöpyivät taivasalla viileässä ilmassa joutuen sunnuntaina jälkijäristysten kouriin. Monet kansainväliset etsintäretkikunnat haravoivat lauantaina sattuneen voimakkaan (7.9) maanjäristysten uhrien löytämiseksi. Ainakin 1 865 ihmistä raportoidaan menehtyneen Himalajan alueella. Nepalissa yksin raportoidaan 1 805 ihmisen menehtymisestä, mutta tähän saakka rekisteröidyt luvut kasvavat raporttien tullessa etäisistä kylistä.
Sisäministeriön virkailija Laxmi Dhakal sanoi, että 4 718 ihmistä on loukkaantunut lisäten, etteivät luvut ole lopullisia.

MAANJÄRISTYKSEN keskeisin kohde oli Katmandun ulkopuolella. Tämä oli köyhää Nepalia kohdannut suurin luonnonkatastrofi 80 vuoden aikana. Järistys tuntui myös naapurivaltioissa, Kiinassa, Tibetissä, Intiassa, Bangladeshissä ja Pakistanissa, jossa raportit kertovat 60 ihmisen saaneen surmansa. Myös Mount Everestin kiipeilijöiden leiri kärsi vaurioita, jossa 17 ihmistyä kuoli ja 61 haavoittui.
ISRAELIN lähettämä ensimmäinen kone vei henkilöitä, joiden tehtävänä on valmistella lentokenttää Katmadussa. Toinen kone vie 240 Kotirintaman sotilasta, jotka etsivät ainakin seuraavat kaksi viikkoa haavoittuneita ja kuolleita. He valmistelevat Nepalissa lomailevien israelilaisten paluuta kotimaahansa. Muutkin järjestöt suunnittelevat avustusretkikuntia Nepaliin. Yhdenkään Nepalissa tai sen lähialueilla lomailleen Israelilaisen ei tiedetä saaneen surmansa maanjäristyksessä.
Israelin ulkoministeriö aikoo lähettää koneita siirtämään Katmanduun jääneet vanhemmat (homot ja lesbot?) ja surrogate-äideistä syntyneet lapset Intiaan, koska Katmandussa heillä ei ole turvapaikkaa eikä lääkintähoitoa.
Tiedemiehiä oli kokoontunut Katmanduun muutamia päiviä ennen maanjäristystä pohtimaan, miten suunnitella tulevan katastrofin hoitamista. Heillä oli aavistus tulevasta järistyksestä, mutta kukaan ei varoittanut ylikansoitetun kaupungin asukkaita eikä heitä siirretty ajoissa turvaan. http://www.timesofisrael.com/week-before-quake-experts-warned-of-looming-danger/

3.       ISRAELISSA tapahtui viikonvaihteen aikana useita hyökkäyksiä sekä poliiseja että sotilaita ja muita ihmisiä vastaan. Mea Shearimissä tuhottin IDF:n upseerin auto.

JERUSALEMIN Öljyvuorella arabiautoilija haavoitti kolmea partioretkellä ollutta poliisia tahallisessa murhayrityksessä lauantai-iltana. Paikalle hälytetty lääkintäryhmä sanoo hoitaneensa paikalla yhtä 20-vuotista naispoliisia, joka oli saanut kohtalaisen vaikeat vammat, sekä lievemmin haavoittunutta nais- ja miespoliisia. Heidät toimitettiin Shaare Zedek sairaalaan Jerusalemiin. Poliisi sanoo päälle ajoa varovaisesti epäillyksi tarkoitukselliseksi hyökkäykseksi.
Poliisit tulittivat pakoon pyrkivää autoa, joka löydettiin hylättynä lähialueelta. Poliisit etsivät auton kuljettajaa. Poliisit löysivät kuljettajan myöhemmin tänään
Paikalle kokoontuneet arabit kivittivät paikalle lähetettyjä apujoukkoja sekä pormestari Nir Barkatin autoa, jota myös tilanne kiinnosti.

AIKAISIN lauantaiaamuna 16-vuotias A-Turista kotoisin oleva arabi hyökkäsi lähellä olevassa tarkastuspisteessä sotilaitten kimppuun yrittäen puukottaa heitä. Sotilaat avasivat tulen surmayen hänet. A-Turin arabit osoittivat mieltään lauantaina iltapäivällä arabinuorukaisen surman jälkeen. 20 arabia haavoittui mellakassa.

LAUANTAI-ILTANA arabi hyökkäsi rajapoliisia vastaan puukottaen häntä pahoin rintaan ja niskaan Hebronissa. Hän sai surmansa sotilaan avattua tulen häntä kohti.
Poliisi sulki lauantai-iltana Jerusalemiin johtavan tien no 443 tiellä kulkeneen bussin sytyttyä tuleen. Poliisin arvion mukaan bussiin heitettiin palopommi. http://www.timesofisrael.com/thre-israeli-police-struck-by-car-on-mount-of-olives/

EILATIN lähellä sijaitsevan kauppakeskuksen liepeillä kolme nuorikaista haavoittuivat ilmeisessä autosta aloitetussa tulituksessa. Paikalla ollut poliisi arvioi, että tulitus liittyy jengien keskeiseen kilpailuun ja että nuoret olivat sen kohde. 15-vuotias poika haavoittui hengenvaaralisesti, 8- ja 10 vuotiaat tytöt haavoittuivat lievemmin. Heidät vietiin sairaalaan, Ampujaa ei ole tavoitettu.
Perjantai-iltana Eilatissa 30-vuotiasta miestä puukotettiin kauppakeskuksen edessä. Hän on kohtalaisessa kunnossa sairaalassa, Ei vielä tiedetä, onko näillä yhteyttä. http://www.timesofisrael.com/three-minors-injured-in-shooting-near-eilat-mall/
Hebronin juutalaisten järjestön johtaja Noam Arnon sanoo, että arabien hyökkäykset juutalaisia vastaan ovat seurauksena Euroopasta ja muualta tulleiden anarkistien kiihottamisesta. Hän sanoo anarkistien hyökkäilleen patikoitsijoita vastaan Hebronin lähellä. Poliisi ei ole löytänyt tapaa, millä estää heidän laiton toimintansa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/194535#.VTyM_fnPQzE

4.       13. palestiinalaiskonferenssi Euroopassa alkoi lauantaina Berliinissä terrorin-vastaisen järjestön ja Israelin hallituksen tiukassa valvonnassa nähdäkseen, miten pitkälle konferenssi on edennyt suhteissaan Hamasiin. Tilaisuuden järjestäjänä ovat Lontoossa toimiva Palestiinan paluujärjestö sekä palestiinalaisyhteisö Saksassa.  Tilaisuuteen oli ilmoittautunut ennakolta 3 000 ihmistä. Pari sataa Hamasin vastustajaa Berliinissä osoittivat mieltään konferenssin ulkopuolella.
Dilek Kolat, Berliinissä toimiva sosiaalidemokraatteja edustava senaattori, hyökkäsi konferenssin teemaa vastaan todeten, ettei se sanoudu irti Israelin tuhoamisesta, jota Berliinissä pidetään sopimattomana ja tuomittavana.

KONFERENSSIN logo näyttää Lähi-Idän ilman Israelia, ja sen järjestäjät vaativat palestiinalaisten paluuoikeutta alueille, joista heidän esi-isänsä lähtivät, ja kaikkialle Israeliin, eikä vain Juudeaan ja Samariaan PA:n valvomille alueille.
Turkin presidentti Erdoganin johtaman ”oikeus ja kehityspuolueen” apulaispuheen-johtaja ulkomaan asioissa Yasin Akary oli kutsuttu vieraaksi, mutta ei tiedetä, osallistuiko hän konferenssiin. Hamasin päämaja on Turkissa.  
Joulukuussa EU:n yleinen tuomioistuin teki päätöksen, jolla Hamas luettiin terrori-järjestöjen joukkoon lehtitietojen perusteella, eikä pätevien asiantuntijoitten lausuntoihin vedoten, kuten yleinen käytäntö vaatisi.

EU on hyvin vaivalloisesti ja nastahakoisesti pystynyt erottamaan Hamasin ja Hizbullahin poliittista ja sotilaallista toimintaa toisistaan. EU tunnustaa Hizbullahin poliittisen toiminnan, mutta hylkää sen sotilaallisen siiven. Hamasin suhteen EU on ollut vieläkin enemmän hämillään haluten esiintyä maailmalla palestiinalaisten puoltajana ja sen haluaman valtion tunnustajana, mutta Hamasin suorittamat terrori-iskut ja rakettituli Israelin siviilikohteisiin tulitauon aikana tekevät sen vaikeaksi menettämättä kasvojaan, mikä arabille on pahempi kuin kuolema.

5.       UUTISOTSIKOITA
·         Arabiankieliset uutiskanavat Al-Jazeera ja Al-Arabiya raportoivat 25,04. uutislähetyksissään, että IAF:n koneet olivat tehneet hyökkäyksiä Libanonin alueelle 22. ja 24.04. iskien Hizbullahin autosaattueita vastaan, jotka kuljettivat ohjuksia Syyriasta tai Iranista. Keskiviikon hyökkäyksessä kuoli yksi ihminen. IDF sanoo, ettei se kommentoi vihollislähteistä tulevia uutisia. Debkafile, joka asioista raportoi, epäilee uutisten todellisuutta, koska Syyrian eikä Libanonin media ole tarttunut niihin. Raporttien mukaan yksi IAF:n iskukohteista oli Hizbullahin rakentama miehittämättömien koneitten lentokenttä Bekaan laaksossa Mt. Hermelissä. Satelliittikuvissa näkyy 670 m pitkä ja 50 m leveä kiitorata, joka olisi riittävä sellaisille pienkoneille. http://www.debka.com/article/24558/Arab-sources-report-Israel-air-strikes-against-Syrian-Hizballah-missile-bases-Hizballah-arms-convoys-DEBKAfile-Hizballah-secret-airstrip-possible-target-
·         Irakin armeija yritykset vapauttaa ISIS-joukkojen miehittämiä alueita Anbar provinssissa koki pahan vastaiskun terroristien itsemurhaajan pysäytettyä autokollonnan, jossa olivat prikaatinkenraali Hassan Abbar Toufan ja kolme hänen henkilökuntansa jäsentä. Saatuaan saattueen pysäytettyä terroristit avasivat automaattiaseillaan tulen saattuetta kohti surmaten useita sen jäseniä, heidän mukanaan kenraali avustajineen, eversti ja kaksi everstiluutnanttia Nadhem Al-Taqseem alueella, 160 lm Bagdadista.  http://www.debka.com/newsupdatepopup/11170/
·         Obaman ja Netanyahun välinen kriisi on kehittynyt tasolle, jossa Obama heittelee sopimattomuuksia Israelin pääministeristä, joita ei uskoisi USA:n presidentin käyttävän Lähi-Idän uskollisimman valtion johtajasta. Hän sanoi eräässä tilaisuudessa, että USA:n kongressin puheenjohtaja John Boehner on kutsunut Netanyahun puhujaksi hänen hautajaisiinsa. Obama puhui nimekkäitten kutsuvieraitten läsnäollessa Valkoisen Talon kirjeen-vaihtajien lounaalla. Tämä on jo selvää parjausta ja avointa loukkaamista, mikä osoittaa Obaman luonteen vääristyneisyyden. Hän halvensi räävittömästi myös republikaanien entisiä ja tulevia johtajia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/194552#.VTyhePnPQzE
·         Pääministeri Netanyahun ponnistelut hallituksen muodostamiseksi ovat edelleen hajallaan. Viimeiseksi hän sanoo saaneensa periaatteessa hyväksyvän vastauksen Moshe Kahlonilta, mutta yhtään sopimusta ei ole allekirjoitettu. Eräs artikkelin kirjoittaja esitti kuvitteellisessa artikkelissaan, että puoli yön jälkeen salaperäinen hahmo ilmestyi pääministerin ovelle valittaen, että on myöhässä yrittäessään päästä eroon Livnistä, joka seuraa hänen jokaista askeltaan. Mutta pian he alkoivat jakaa ministerin salkkuja keskenään heittäen jonkin vähemmän merkittävän salkun pienpuolueille edes silmän lumeeksi, jotta demokratia säilyisi. Bennett sanoo luopuvansa ulkoministeriöstä, jos saa uskontoministeriön, jota myös Shas haluaa.  http://www.timesofisrael.com/bennett-said-to-drop-foreign-ministry-demand-in-coalition-breakthrough/