Friday, March 20, 2015

PERJANTAI 20.03.15

PERJANTAI 20.03.15
1.       PERJANTAIAAMUN lämpömittari osoitti 8 lämpöastetta, mutta siitä huolimatta ilma tuntui lähes kolealta. mikä johtunee osaksi ilman korkeasta kosteuspitoisuudesta. Lännen ja pohjoisen puolella näkymä on sumuinen ja epäselvä, mutta tuuli on heikko. Puolipilvisyys jatkunee ennusteen mukaan tänään ja huomenna sekä maanantaina, sunnuntaina on aurinkoista. Lämpötilan ennustetaan nousevan tuntuvasti maanantaista alkaen. Sateet ovat toistaiseksi ”menneet menojaan” korkean veisun sanoin. Lämpötilat tänään: Jerusalem 8 -16; Tiberias 12 -21; Suolameri 18 -28; Eilat 14 -.26 +C-astetta. Ilma on vielä viileä etenkin auringon laskettua, mikä kannattaa huomioida vaatetuksen suhteen.

2.       USA:n ulkoministeri John Kerry toimi edes alkeellisten diplomatian sääntöjen mukaan onnitellen Netanytahua vaalivoiton johdosta, mutta presidentti Obamalla oli vaikeuksia niellä loukatun ylpeytensä vaatimuksia viivytellen onnittelusoittoaan torstai-iltaan saakka saatuaan viestin, että Netanyahu oli pyörtänyt juuri ennen vaalipäivää antamansa epäpyhät sanansa, ettei arabivaltiota perusteta hänen hallituskautensa aikana, luvaten sittenkin kannattaa kahden valtion periaatetta. USA:n turvallisuusneuvoston lausunnossa todettiin: ”Presidentti Obama soitti Israelin johtajalle onnitellen häntä vaalivoitosta ja enemmistön saavuttamisesta Knessetissä”.
Valkoisen Talon lausunnon mukaan Obama tähdensi USA:n läheisiä suhteita armeijan, tiedustelun ja turvallisuusyhteistyön alueilla Israelin kanssa, mikä ilmentää syvää ja horjumatonta toveruutta – ei ystävyyttä - molempien maiden välillä. Molemmat johtajat lupasivat informoida toisiaan vaikeissa alueellisissa kysymyksissä mukaan lukien ongelmallisen Israelin ja PA:n välisen konfliktin ratkaiseminen.

Netanyahun hyppeleminen arabivaltion kieltämisestä sen tunnustamiseen muutaman päivän sisällä ei ole omiaan herättämään luottamusta häneen enempää Israelissa kuin PA:n arabien ja maailman yleisessä mielipiteessä. Arabit, jotka ovat lähempänä erämaan rajuissa olosuhteissa asuvia beduiineja, ovat säilyttäneet luontaisen ominaisuutensa nähdä ihmisen teeskentelyn lävitse. Siksi he eivät ole koskaan luottaneet Netanyahuun, joka totesi Jasser Arafatille, ettei tämä taida luottaa häneen, johon Arafat vastasi ilmeisen rehellisesti: En koskaan. Politiikassa ja rakkaudessa kaikki keinot ovat luvallisia, kuten sanotaan. Bibi oli ilmeisen kauhuissaan mahdollisuudesta, että hän häviää vaalit ja siksi sanoi, mikä ei tullut sydämestä, ja mikä osoittautui pelkäksi vaalitempuksi äänten voittamiseksi.

Se kuitenkin riitti USA:n presidentin loukatulle ylpeydelle reaalipolitiikan nimissä.
Valkoisen Talon lausunnossa tähdennettiin USA:n pitkäaikaista tukea kahden valtion periaatteelle jonka päämääränä on turvallinen Israel itsenäisen ja elinkelpoisen Palestiinan valtion rinnalla. Valkoisen Talon tiedottaja kertoi aiemmin medialle, että Obaman hallitus tulee arvioimaan uudelleen Israelille antaman tuen YK:n elimissä, mikä toteutuessaan olisi tarkoittanut, ettei USA enää käytä veto-oikeuttaan tai sen uhkaa Israelia haavoittavien päätöslausuntojen estämiseksi YK:n turvallisuus-neuvostossa ja muissa instituutioissa.

OBAMA oli pannut koko arvovaltansa peliin estääkseen Netanyahun puheen USA:n kongressille pelätessään sen voivan vaikeuttaa Iranin kanssa kriittisessä vaiheessa olevia ydinneuvotteluja.
Toiseksi hän oli antanut runsasta taloustukea Netanyahun uudelleenvalinnan estämiseksi toimiville järjestöille lähettäen oman voitolliseen vaalikamppailuun osallistuneen karhukoplansa Israeliin avustamaan Herzog/Livnin vaalityötä oikeiston voittamiseksi. Obama joutui shokkiin tajutessaan, etteivät hänen hyväksi havaitut lääkkeensä toimineetkaan Israelin sekavassa ja vaikeatajuisessa vaalimyllyssä.
Bibin julkinen takinkääntö antoi hänelle sopivan verukkeen niellä kiukkunsa.

OBAMA vakuutti Netanyahulle, että USA tulee pyrkimään kaiken kattavaan sopimukseen Iranin ydinteollisuutta koskevassa kysymyksessä. USA on kuitenkin valmis hyväksymään, että Iran saa pitää ainakin 6 000 sentrifugia toiminnassa, sen ei tarvitse romuttaa sen yli meneviä moottoreita eikä purkaa kiistanalaisia ydin-laitoksiaan, joiden toimintaa valvotaan IAEA;n tarkastajien toimesta.
Israelin pelkona on, ettei Iran tule noudattamaan solmimiaan sopimuksia, kuten se ei ole kunnioittanut aiempiakaan. Siksi Israel on ollut lähellä iskeä yksipuolisesti Iranin ydinlaitoksiin, mutta pidättäytynyt siitä peläten USA;n vastatoimia, joihin kuului USA:n peitelty uhkaus ampua alas Iranin ylle pyrkivät IAF:n koneet. Erään huomioitsijan mukaan Israel on nyt lähempänä kuin koskaan iskeä Iraniin.

USA syytti Netanyahua rasismista kritisoidessaan USA:n tukemien bussien kuljettaessa Israelin arabeja vaalipaikoille. Obaman kanslia kutsui sitä ”Israelin harjoittamaksi kyyniseksi vaalipäivän taktiikaksi”.
USA valmistelee uutta aloitetta rauhanneuvottelujen uudelleen aloittamiseksi. Abbas sanoi eilisessä lausunnossaan, että neuvottelut Israelin kanssa ovat ohi. Hän haluaa paneutua nyt Israelin johtajien syyttämiseen sotarikoksesta ICC:n oikeudessa. Abbasia vastaan on esitetty ainakin pari syytöstä terrorismista samassa oikeudessa. http://www.timesofisrael.com/after-wait-obama-congratulates-netanyahu-on-election-victory/

3.       USA:n kongressin puheenjohtaja John Boehner kritisoi Obaman tapaa suhtautua Netanyahuin voittoon maaliskuun 17. päivän vaaleissa kutsuen hänen myöhäistä onnitteluaan journalistin kysymykseen ”laimeaksi” röhönaurun saattelemana.
Boehner esitti kutsun Netanyahulle tulla puhumaan kongressille neuvottelematta siitä ensin presidentti Obaman kanssa, joka katsoi sen loukkaavan hänen arvovaltaansa ja kieltäytyi ulkoministerinsä ja varapresidenttinsä kanssa tapaamasta Israelin pääministeriä Washingtonin vierailun yhteydessä keksien kaikenlaisia verukkeita ulkomaanmatkoista lähtien.

Boehner kiitteli Netanyahun antautumista puhua kongressille jopa oman vaalityönsä kustannuksella pari viikkoa ennen vaaleja. Boehber sanoi, että oli tärkeää sekä USA:n kansan että koko maailman saada kuulla Israelin pääministerin huolen Lähi-Itää ja koko maailmaa koskevasta uhkasta, jos Iran saa rakentaa ydinpomminsa. Juutalainen painostusjärjestö USA:ssa JStreet teki myös kaikkensa estääkseen Netanyahun uudelleen valinnan. Sen lausunnossa kuvastuu syvä pettymys syyttäen Netanyahun repineen hajalle USA;n kahden puolueen tuen Israelille sekä syyllistyneen pelottelun ja rasismin käyttämiseen. http://www.timesofisrael.com/boehner-mocks-administration-reaction-to-netanyahu-win/

4.       KAHDEN valtion periaatetta on pyritty toteuttamaan väen vängellä, mutta se on osoittautunut kuin elävän kyykäärmeen tunkemiseksi pulloon, jossa helposti saa myrkyllisen piston omaan käteensä, kuten monet ovat joutuneet kokemaan. Mielipiteet ovat kuitenkin luutuneet niin tiukasti tämän mahdottoman yhtälön ratkaisemiseksi vain yhdellä vääräksi osoittautuneella tavalla, ettei kukaan ole uskaltanut edes esittää mitään muuta joutumatta syytetyksi rasistiseksi tai haihattelijaksi. Sen taakse ovat asettautuneet maailman johtavat maat ja yhteisöt: USA, YK, EU, arabit sekä Afrikan maat, joille lopultakaan kysymys ei paljoa merkitse.

TRI Mordechai Kedar Begin/Sadat keskuksen strategisten asiain osastolta on uskaltautunut tarttumaan tähän niljakkaaseen kysymykseen, josta ei tiedä, mikä on häntä ja mikä pää, ja esittää omana ratkaisunaan PA:n ja Hamasin hallitsemien kaupunkien muodostamiseksi UAE:n tapaan itsenäisten kaupunkien muodostamaksi emiiri-kunnaksi. Hän katsoo, että arabien asuttamat kaupungit, jotka kaikki sijaitsevat ns. A-alueella, jossa niillä on täysi siviili- ja turvallisuusvastuu – Jenin, Sikem (Nablus); Ramallah, Jerico, Tulkarm. Kalkiliya Jerusalemissa. arabien asuttama osa Hebronia – muodostaisivat seitsemän itsenäisen kaupungin muodostaman emiraatin – tai kahdeksan, jos Gaza otetaan mukaan, jossa voisi toteutua sama idea.

Tri Kedar sanoo, että maailmassa on useita kaupunkivaltioita, jotka toimivat erittäin hyvin ja kukoistavat, usein paljon paremmin kuin keinotekoiset valtiot. Hän ei näe kysymystä rajoista kovin tärkeiksi, sillä ei niitä ole veistetty kiveen.
Hän kehottaa katsomaan arabimaihin, joissa on voimakas jako alueisiin heimosidonnaisuuden tai uskonnollisten vakaumusten mukaan. Hän näkee samanlaisen heimojakaantumisen PA:n ja Hamasin asuttamilla alueilla: Erekatit Jerikossa, Barghoutit Ramallahissa, Jabarit Hebronissa ja Masrit Sikemissä.

ONGELMAN muodostaa se, että Yasser Arafatin mukana tulivat Libanonin sodissa parkkiutuneet sotilaalliset johtajat, jotka kaappasivat vallan Israelin heille luovutetuissa kaupungeissa muodostaen Palestiinan auktoriteetin. Kaupunkien asukkaat kokevat sen hallinnon vieraaksi, eikä sillä ole mitään tunne- tai heimo-yhteyksiä kaupunkien alkuperäisten asukkaitten kanssa. Kukaan ei valinnut heitä kansan johtoon, vaan he nimittivät itse itsensä. Suoritetuissa vaaleissa he asettuivat ehdokaslistojen kärkisijoille syrjäyttäen paikalliset ehdokkaat.

KEDAR esittää PA.n romuttamista ja vallan siirtämiseksi pakallisille kaupunkien hallituksille, joille tukijamaat voisivat ohjata tukensa. PA/PLO pelkää heimojen valtaa, jotka puolestaan pelkäävät PA/PLO:n valtaa, joiden he katsovat kaapanneen vallan ja käyttävän resursseja omaksi hyödykseen ylläpitäen syvää korruptiosta.
PA/PLO:n johtama talous on konkurssin partaalla, ja PA:n puheenjohtaja, itseään presidentiksi kutsuma, Mahmoud Abbas uhkaa järjestelmän romuttamisella. Tämä olisi hyvä tilaisuus toteuttaa tri Kedarin kehittelemä idea.   http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192908#.VQvQFFPPQzE

5.       UUTISOTSIKOITA
·         Hamas näkee taivaanmerkkien osoittavan, ettei taloudellinen tilanne parane itsestään, ja haluaa kokeilla taas kerran yhteishallitusta PA:n kanssa. Hamas-johtaja Ismail Haniyeh toteaa puheessaan kansainvälisen, alueellisen ja sionistisen edistymisen osoittavan, että periaatteilleen antautuneet ihmisryhmät menestyvät. Hän kehotti palestiinalaisten johtavien ryhmittymien toteamaan vallitseva tilanne ja kokoontumaan päättääkseen uudistuksista. Jako Hamasin ja PA:n välillä tulee lopettaa, toteuttaa Hamasin ja Fathin välille solmittu sovintosopimus, presidentin ja parlamentin vaalit on pidettävä ja PLC:n tulee kutsua PLO:n johto kokoon päättämään asioista, mitä ei ole tapahtunut Gazan kesäsodan jälkeen. Hamas ja Israel neuvottelevat viiden vuoden rauhansopimuksesta, joka pääsi vuotamaan julkisuuteen. Haniyeh hämmästelee, miksi PA pidättää kymmenittäin Hamasin jäseniä ja tukijoita hallitsemillaan alueilla Länsirannalla ilman syytä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192922#.VQve0FPPQzE
·         Palestiinan Kansallinen Neuvosto päätti julkistaa laatimansa suunnitelman taloudellisen sodan aloittamiseksi Israelia vastaan. Yhteistoiminta Israelin kanssa lopetetaan ja Israelin tavaroiden ja tuotteiden boikottia syvennetään. PA päätti hätäbudjetin toteuttamisesta jäädyttäen 70 % PA:n budjetista. PLO:n apulaispääministeri ja kansallinen talousministeri tri Mohammed Mustafa paljasti torstaina Ramallahissa suunnitelman yksityiskohtia Maan uutis-toimistolle. Israel jäädytti tammikuussa keräämänsä arabien vero ja tullisaavat 127 miljoonaa USD, mikä vastaa 70 % PA:n budjettivaroista, kuten PA:n talousministeri Shukri Bishara kertoi. Mustafa kehottaa syventämään Israelin tuotteiden boikottia ja laatimaan listan yhtiöistä, joita se koskee. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192924#.VQvjLlPPQzE
·         Obaman hallitus ei oikein usko silmiään ja korviaan pääministeri Netanyahun äkillisestä mielenmuutoksesta kieltää kahden valtion periaate ja muuttaa mielensä muutaman päivän päästä päinvastaiseksi. Obaman tiedottaja kutsui kolmen päivän sisällä tapahtunutta muutosta paniikkireaktioksi. http://www.timesofisrael.com/obama-administration-rejects-netanyahu-backtrack-on-two-states/

Wednesday, March 18, 2015

KESKIVIIKKO 18.03.15

KESKIVIIKKO 18.03.15
1.       ISRAELIN vaalipäivä oli ja meni, ja nyt on edessä vain vaalitulosten aiheuttamat näkymät. Vaalin voittanut pääministeri juhlii voittoaan kaikista vastoinkäymisistä ja pahan onnen toivotteluista huolimatta, viiden kansanedustajan erolla kakkoseksi jääneen Sionistisen Unionin jäädessä nuolemaan näppejään – joskin urheasti vakuuttaen saavutustaan. Äänikynnyksen juuri ja juuri ylittäneet Meretz ja Israel Beitenu onnittelevat itseään. Tappion karvaan kalkin juoneet Yahad HaAm Itanu joutuu miettimään Shasista eroamisen mielekkyyttä. Tuloksia tarkastellessa tulee mieleen Hesarissa julkaistu Karin aikoinaan piirtämä pilakuva maalaisliiton äänestäjästä, rehevästä maanviljelijästä, joka aamukahviaan hörppien ja vaalituloksia lehdestään tutkien tokaisi: ”perskules, enhän minä näin äänestänyt”.

Likudin saamat 29 kansanedustajaa, viisi enemmän kuin pahin kilpailija sionistinen Unioni, antavat Netanyahulle mahdollisuuden hakea mahdollisimman tukevan pohjan hallitukselleen, jonka muodostajaksi presidentti Reuven Rivlin hänet nimittänee suosituksella, että maalle olisi eduksi muodostaa yhtenäishallitus. Vaalien tulokset jouduttaneen vielä lopullisesti vahvistamaan vasta sitten, kun viimeisetkin potentiaaliset protestit ja väärinkäytökset on tutkittu ja niiden mahdollisesti aiheuttamat pienet muutosäänijakaumaan korjattu.
Tämänhetkinen edustaja jakauma on seuraava:
Likud 29 edustajaa 50. Knessetiin, mikä noussee 30:en.
Zionistinen Unioni 24.
Yhtynyt Arabi-lista 14,
Yesh Atid 11,
Kulanu 10,
Jewish Home 8,
United Tora Judaism (UTJ) 7,
Shas 7,
Israel Beitenu 6,
Meretz 4,
Eli Yishain johtama Yahad HaAm Itanu ei ylittänyt 3.25 %:n äänikynnystä.

2.       PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu totesi ilmoittaessaan kannattajilleen vaali-voitosta, että ”tulos merkitsee suurta voittoa kansalliselle leirille ja kansalle”. Israelin keskusvaalilautakunta julkisti vaalien tulokset keskiviikkoaamuna.

Kulanu-puolueen puheenjohtaja Moshe Kahlon suosittelee unohtamaan vaali-taistelujen tiimellyksessä huolimattomasti heitetyt herjat ja keskittymään yhtenäisyyden saavuttamiseksi polttavien ongelmien ratkaisemiseksi yhteisin voimin. Puhuessaan puoluetoimistossaan hän sanoi tukijoilleen: ”Tämä ilta on erittäin hyvä, toivon ilta. Nämä olivat historialliset vaalit, joissa kosketeltiin kaikkia ajankohtaisia ongelmia. Meidät yritettiin johtaa pois valitsemaltamme tietä, puhuen Washingtonin puheesta, Iranista, Syyriasta ja ISIS-joukoista – kaikki tärkeitä aiheita, mutta elämämme täällä on yhtä tärkeä”.
Kahlon puhui nuorten mahdollisuuksista hankkia kohtuuhintaisia asuntoja ja saada työpaikkoja, sekä ikääntyneiden mahdollisuuksista elää ja jatkaa elämäänsä vanhuuteen arvokkaasti ilman loukkaavia etuisuuksia. Hän sanoi taistelleensa näiden arvojen puolesta vuodesta 1977 lähtien, mutta valitti taistelujen helteessä syntyneitä kiistoja kiihkeitä yhteenottoja. Hän kehoiti kaikkia unohtamaan ne ja yhdistymään löytääkseen yhteisen nimittäjän, joka yhdistää meitä. ”On aika parantaa ja yhdistyä. On aika tehdä sovintoa keskenämme”.  

Yesh Atid johtaja Yair Lapid totesi vaalitulosten osoittavan, että hänen puolueensa on tullut jäädäkseen. Hän totesi puolueensa kuuluvan poliittisen kentän mahtitekijöihin lukuisina tulevina vuosina. Hän viittasi useita toisia puolueita saastuttaneeseen korruptioon, josta hänen puolueensa on vapaa. Hänen ongelmansa on se, että hän antautui täysin Herzogin kannattajaksi, ja Netanyahun johtaman Likudin suuri voitto oli hänelle epämiellyttävä yllätys.  http://www.timesofisrael.com/yesh-atid-is-here-to-stay-says-lapid/

Jewish Home puheenjohtaja Naftali Bennett oli 4 edustajan vaalitappiosta huolimatta toivorikas saatuaan 8 edustajanpaikkaa. Puolue kärsi saman kohtalon kuin Israel Beitenu edellisissä vaaleissa, joissa Likud-johtaja Netanyahu kehotti äänestäjiä keskittämään äänensä Likudille pääministerin paikan varmistamiseksi. Niissä Kadima sai yhden edustajan enemmän kuin Likud, mutta presidentti Peres antoi hallituksen muodostamisen Netanyahulle, mikä oli karvas pettymys Kadiman silloiselle puheenjohtajalle Tzipi Livnille. Peres käytti oikeuttaan omaan harkintaan vakiintuneen käytännön vastaisesti, eikä Livni voinut sille mitään.

Livni liittyi ennen vaaleja yhden Kadiman edustajan kanssa Herzogin johtajaan Zionistiseen Unioniin jättäen puolueensa muut jäsenet orpoina tien sivuun. Liittymissopimukseen kuului Herzogin ja Livnin vuorottelu pääministerinä, mikäli Unioni voittaa vaalit. Kaikkien kummastukseksi Livni ilmoitti vaalipäivän aattona luopuvansa vuorottelusta hallitusneuvottelujen helpottamiseksi.

Jewish Home jäsenet sanovat, että heille tuli kehotuksia äänestää Yahadia sen säilymiseksi Knessetissä, mikä yhdessä kehotusten kanssa äänestää Likudia hajotti puolueen kannatusta ja teki siitä tavallaan uhrilampaan, joka uhrautui toisten hyväksi, ja Yahadin tapauksessa turhaan, koska se ei kuitenkaan yltänyt ääni-kynnyksen yli. Yishain olisi kannattanut tehdä sopimus toisen puolueen kanssa tarpeettomien äänien luovuttamisesta, millä olisi vältetty äänten menetys.

Puolueen jäsen, listassa kahdeksantena ollut Bezalel Smotrich totesi, että vaikka odotukset olivat korkeammalla, jäsenet ottavat äänestäjien hellän muistutuksen vastaan kiitollisuudella muistuttaen, että ennen näkemättömän älyttömän vaalikamppailun jälkeen he ovat tyytyväisiä oikeiston voittoon kokonaisesti arvioiden. Maan johdon luovuttaminen kokemattoman ja ideologialtaan arveluttavan Isaac Herzogin käsiin, joita Tzipi Livnin vallanhimo olisi ohjaillut, olisi merkinnyt katastrofia maan turvallisuudelle, kuten he asian kokevat.
Jewish Home toimii tavallaan hallituksen valvojana ja airueena (harbinger) maan turvallisuutta ja juutalaista haavetta koskevissa kysymyksissä. Netanyahun joskus hätäisesti ilman harkintaa tehnyt ratkaisut osoittavat sen merkittävyyden. http://www.timesofisrael.com/despite-poll-battering-jewish-home-party-defiantly-upbeat/
3.       ZIONIST UNIONIN johtajakaksikko Herzog/livni ovat jo lähes varmana pitämänsä voiton luisumisesta Netanyahun käsiin tointumassa shokista ja karvaasta pettymyksestä. Se on sitä erityisesti Livnille, joka uhkui kostonhalua ja vihaa oikeiston johtajalle. On melkoinen mysteeri, mihin Labourpuolueen äkillinen suosion nouseminen perustui Livnin perustaman Hatnuan liityttyä Herzogin leipiin. Herzog muutti yhdistyneiden puolueiden nimen Zionistiseksi Unioniksi ilmeisenä tarkoituksenaan haalia uskonnollisen sionismin ääniä, mikä näyttikin toimivan, sillä Unioni johti useiden viikkojen ajan mielipidetiedusteluissa ja juuri ennen vaaleja peräti neljän kansanedustajan turvin.

Henkilönä LIvni ei ole erityisen suosittu, häntä pidetään opportunistisena ja vallanhimoisena ilman näkyvää ideologiaa loikkien puolueesta toiseen: Likudista Kadimaan, siitä perustamaansa Hatnuaan ja siitä edelleen Labouriin. Monet ennustivat tämän ”synnissä syntyneen” liiton päättyvän omaan mahdottomuuteensa. Sopimuksen mukaan Herzog ja Livni olisivat vuorotelleet pääministerinä, jos Unioni voittaa vaalit. Livni luopui vuorottelusta vaalien aattona, eikä ole tietoa, miten ilmoitus vaikutti äänestäjiin, tai miten yhteys heidän välillään tulee jatkumaan muuttuneessa tilanteessa.
Urhoollisesti Herzog kuitenkin soitti Netanyahulle onnitellen voitosta. Labourin entinen puheenjohtaja Shelly Jechimovich näytti varsin hapanta naamaa vaali-tappion jälkeen vaatien puolueen palaamista perinteiseen ideologiaansa ja aloittamaan kaiken rakentamista uudelta pohjalta seuraavia vaaleja ajatellen.

4.       PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu ilmoitti, että hän pyrkii muodostamaan hallituskoaliittion parin tai kolmen viikon sisällä edellyttäen, että presidentti Reuven Rivlin antaa hänelle uuden hallituksen muodostamisen. Likudin kansanedustaja Hotoveli kertoi journalisteille muutamia päiviä sitten, että Netanyahun vuonna 2000 Bar Ilan yliopistolla antama lupaus Palestiinan valtiosta on peruutettu. Pääministerin kanslia ilmoitti, että se on Hotovelin kanta eikä edusta Netanyahun kantaa.

PLO:n hallitus kokoontuu tänään keskustelemaan Israelin vaalien tuloksista ja niiden aiheuttamasta uudesta tilanteesta. PLO suositteli edellisessä kokouksessaan turvallisuusyhteistyön lopettamista Israelin kanssa. USA:n vaatimuksesta Abbas ei ole antanut sitä koskevaa päätöstä, mutta hän on uhkaillut useasti sen lopettamista, mutta pidättäytynyt USA:n vaatimuksesta.
Israel teki päätöksen jättää kokoamansa tulli- ja verosaatavat siirtämättä PA:n tileille Abbasin liityttyä Rooman sopimuksiin ja sen kautta ICC:n jäseneksi, mikä antaa sille oikeuden syyttää Israelin johtajia Haagin kv. oikeudessa. Tämän johdosta Israelin hallitus päätti pidättää keräämänsä saatavat, mutta ei ole lyhentänyt niillä PA:n miljardivelkoja Israelin valtion omistamille sähkö- ja vesiyhtiöille.
USA:n ulkoministeri John Kerry painostaa Netanyahua vapauttamaan PA:lle kuuluvat varat, koska sen talous on konkurssin partaalla ja toimii hätäbudjetin varassa.
Oslon sopimukset kieltävät kaikki yksipuoliset toimet. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192812#.VQk-fVPPQzE,

5.       VENÄJÄ valmistautuu huolella mahdolliseen sotaan Yhdysvaltoja vastaan järjestäen laajoja harjoituksia eri puolella maailmaa, myös arktisella alueella ja Alakurtin tukikohdan alueella aivan Suomen rajan tuntumassa.
Uutiset kertovat, että Venäjä on asettanut maan koillisosassa Psakon alueella olevat laskuvarojoukot hälytysvalmiuteen. He ovat marssilla kokoontumisalueilleen osallistuakseen komento- ja henkilöstöportaiden harjoituksiin, kuten Venäjän puolustusministeriö ilmoitti tiistaina Itartass mukaan. Joukot ovat siellä korkeassa hälytysvalmiudessa.
Laskuvarjojoukot käyvät läpi useita eri tason harjoituksia keskitysalueillaan koskien maastoutumista, insinööri- ja säteilytiedustelun alueella sekä toimia vihollisen simuloituja ilmavoimia ja häirintäyrityksiä vastaan. Laskuvarjojoukot kootaan lentokentille, joissa heitä valmistetaan tulevia harjoituksia varten.

VENÄJÄN eteläisen sotilasalueen laskuvarjojoukot on myös asetettu hälytys-valmiuteen harjoitusten ajaksi kuten myös Baltian alueet merivoimat.
Venäjän läntisen sotilasalueen pohjoiset meri- ja ilmavoimat hälytettiin maanantaina valmiuden yllätysharjoitusta varten. Harjoitukseen osallistuu 38 000 henkilöstön jäsentä, 3 360 hyökkäysvälineitten yksikköä, 41 meritaistelualusta, 15 sukellusvenettä sekä 110 ilmataistelukonetta ja helikopteria. http://tass.ru/en/russia/783280, http://tass.ru/en/russia/783204, http://tass.ru/en/russia/783207,

6.       UUTISOTSIKOITA
·         25 VUOTTA VANHA Hubbles teleskooppi lähettää hämmästyttäviä kuvia avaruudesta. Niitä tulee sieltä satoja tuhansia avustaen tiedemiehiä avaruuden tutkimisessa ja ymmärtämisessä, mutta myös antaen näytteitä avaruuden kauneudesta ja moninaisuudesta. http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2999807/Hubble-s-greatest-hits-revealed-Stunning-images-showcase-25-year-old-telescope-transforming-knowledge-space.html
·         Perjantaina 20. maaliskuuta on kevätpäiväntasaus, eqiunox, ja erittäin harvinainen auringonpimennys, eclipse, eli bloodmoon, joka nähdään täydellisenä vain pohjoisnavalla parin minuutin ajan. 20. maaliskuuta aloittaa juutalaisen ajanlaskun Nissan kuun, joka on raamatullisen uuden vuoden ensimmäinen kuukausi. Tätä ilmiöitä ei ole tapahtunut ihmiskunnan historiassa koskaan aiemmin; seuraavan kerran 100 000 vuoden päästä. Rabbit kutsuvat sitä Jumalan sormeksi, ja kuten juutalainen kansa vapautettiin Nissan kuussa, maailman vapauttaminen alkaa siinä kuussa. Juutalaiset kutsuvat sitä ”lunastuksen lomaksi”. Pääsiäinen alkaa aina 15. nissankuuta. Tämä lienee se päivä, josta Joel 2:11 kertoo: ”Suuri on Herran päivä, ja sangen pelättävä, kuka voi sitä kestää?” http://www.breakingisraelnews.com/32497/passover-blood-moon-preceded-by-exceedingly-rare-solar-eclipse-biblical-zionism/#fTpHSj7izsYALCFH.97
·         NASA on havainnut auringon pinnalla kaksi valtavaa aukkoa, toinen 10 % sen pinnasta. http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2999520/Is-sun-going-dark-Latest-Nasa-images-reveal-TWO-giant-holes-one-covering-10-solar-surface.html
·         Tilauslasten ja ihmisen perimän käsitteleminen ovat Business Insider artikkelin mukaan paljon lähempänä kuin yleisesti tiedetään. Peukaloimalla ihmisen geeniperintöä he uskovat voivansa tuottaa ihmisyksilöitä, joilta puuttuu alttius sairauksiin ja joille voidaan kehittää normaalia suurempia älyn lahjoja, eli he ovat terveempiä, voimakkaampia ja älykkäämpiä, jos niin halutaan. Teknologia tarjoaa kuitenkin mahdollisuuden ali-ihmisen kehittämiseksi, orjaluokka, sotilasluokka, eliittiluokka, johtajaluokka jne. http://www.businessinsider.com.au/how-to-make-a-genetically-edited-human-2015-3
·         Meretzin johtaja Zahava Gal-on aikoo erota Knessetistä huonon vaalimenestyksen vuoksi. Likudin edustajien määrä Knessetissä on noussut viimeisten tietojen mukaan yhdellä, ollen nyt 30. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192807#.VQlg0FPPQzE
·         PA:n ja Israelin arabit odottivat Herzogin voittoa. Koska näin ei tapahtunut, PA/PLO tehostaa hyökkäyksiä Israelia vastaan etenkin ICC:n kautta. PA pidätti viime viikolla 30 Hamasin jäsentä varoittaen samalla, että Hamas suunnitteli hyökkäyksiä vaalipäivänä. IDF pidätti 12 PA:n arabia varotoimena. Ehkä Israelin tulisi vetää IDF:n joukot pois PA:n hallitsemilta alueilta ja antaa Hamasin hoitaa likaiset työt Juudeassa ja Samariassa. Ongelmana olisi vain IS:n pääsy Hamasin mukana Israelin sydämeen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192800#.VQlhwVPPQzE
·         Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh toteaa PA:lle, että Israelin vaalien tulokset ja oikeiston voitto merkitsee rauhanprosessin kuolemaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192808#.VQljCFPPQzE
·         Israel taiteilee varsin kiikkerällä köydellä suhteissaan Venäjään, jonka perimmäisistä tavoitteista ei ole varmaa tietoa. Se pyrkii Israelin kavereksi mutta aseistaa Israelin vihollisia ja rakentaa uusia ydinlaitoksia Iraniin ja myös Egyptin ensimmäinen ydinreaktorin. Venäjä toimittaa Egyptille runsaasti raskasta aseistusta, ohjuksia, panssareita, helikoptereita ja tarjoaa myös huippunykyaikaisia hävittäjiä Saudi Arabian rahoittamana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192735#.VQljrFPPQzESunday, March 15, 2015

SUNNUNTAI 15.03.15

SUNNUNTAI 15.03.15
1.       VIIKON ensimmäinen päivä valkeni aurinkoisena joskin vielä varsin viileänä 9 asteen lämmöstä huolimatta, mutta sen ennustetaan nousevan päivän mittaan 18 asteen tienoille taivaankannen pysyessä puolipilvisenä kirkastuen ylihuomenna lämpötilan pysyessä kuitenkin lähellä tämän päiväistä. Sisälämpötila nousi välillä 19 asteeseen ulkolämpötilan 24 asteen ansiosta, mutta on laskenut siitä 16.5 asteeseen, jota nyt voitaneen pitää suhteellisen siedettävänä.
KÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 09 -17; Tiberias 16 -27; Suolameri 18 -26; Eilat 16 -27 +C-astetta. Times of Israel ennustaa hieman alhaisempia lämpötiloja, mutta yleinen suuntaus näyttää olevan sama pienin eroavuuksin.  

2.       Samaa vähäistä heittoa näyttää Likudin ja Zionistisen Unionin (Labour) välinen ero perusasioissa - ainakin näin kaksi päivää ennen tiistain vaalipäivää, minkä johdosta suu on pidettävä supussa, ettei tule luvattua tai kiellettyä liikaa. Pienet lipsahdukset eivät maata kaatane, mutta jos ”hyödyllisillä idiooteilla” on jo ennestään pieniä epäilyksiä pääministeriehdokkaan luotettavuudesta, niiden merkitys kasvaa. Johtavien puolueiden puheenjohtajat eivät pystyneet sovittamaan epäilyksiään vastapuolen luotettavuudesta ja kieltäytyivät julkisesta väittelystä ennen vaaleja, mutta presidentti Reuven Rivlinin pyynnöstä suostuivat salaiseen tapaamiseen kahden kesken presidentin toimiessa erotuomarina.

Rivlin toivoi tapaamisella voivansa tasoittaa kansallista yhteishallitusta Likudin ja Unionin kesken terästettynä keskustan ja oikeiston puolueilla. Tapaamisesta vuotaneiden tietojen mukaan keskustelu oli sävyltään jännittynyt ja katkera eikä henkilökohtaisia hyökkäyksiä pystytty välttämään.
Macor Rishon kertoi tapaamisesta jo perjantain julkaisussaan, jotka vahvistuivat tapaamisesta vuotaneista tiedoista lauantaina. Rivlin oli tehnyt aloitteen tapaamisesta havaittuaan ennusteista, ettei kumpikaan pääpuolue osoittanut selvää pesä-eroa kilpailijaansa, minkä vuoksi kansallinen yhteishallitus olisi maan edun ja tulevan hallituksen toiminnan kannalta välttämätön, tai suositeltavin.

Tapaaminen järjestyi presidentin virkatalossa lauantai-iltana ilman median läsnäoloa. Rivlin kertoi aluksi, että kansainvälinen yhteisö odottaa sen toteutumista.
Vaikka sekä pääministeri Benyamin Netanyahu että Isaac (Yitzhak) Herzog torjuivat yhteishallituksen muodostamisen viikon aikana, keskusteluista vuotaneiden tietojen mukaan kielteinen suhtautuminen siihen mahdollisuuteen pieneni osapuolen kohdatessa toisensa kasvoista kasvoihin.
Netanyahu halusi tietää, miksi Herzog vastustaa Israelin rakentamista pääkaupunkiinsa. Herzog väisti kysymyksen toteamalla, ettei hän pääministerinä jakaisi Jerusalemia. ”Se oli Netanyahu, joka nosti Jerusalemin kansainvälisen huomion kohteeksi. Minun johtamani hallitus ei tule jakamaan Jerusalemia”.

Herzog huomautti Bibille, että PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kieltäytyi neuvottelemasta hänen kanssaan, koska ”Netanyahu on heikko johtaja”, kuten hän sanoi. ”Kansainvälinen yhteisö tietää heikkoutesi eikä hyväksy kantaasi”. Hän yritti saada Netanyahulta selkeän vastauksen kysymykseen, suostuuko hän siihen, että eniten kansanedustajia voittanut puolue muodostaa uuden hallituksen. Netanyahu vastasi, että sellainen periaate tulisi voimaan vasta näitten vaalien jälkeen.

Tiedostaen tilanteen kriittisyyden Jewish Home puheenjohtaja Naftali Bennett ehdotti lauantaina, että Likud ja Jewish Home muodostaisivat ”teknisen blokin”, joka suosittelisi Netanyahua hallituksen muodostajaksi. Likudin juristit kuitenkin sanoivat, ettei laki tunne sellaista teknistä blokkia eikä sillä tulisi olemaan vaikutusta Rivlinin päätökseen hallituksen muodostajasta. Bennettin taholta tähdennettiin, ettei hän tarkoita puolueiden yhtymistä kuten tapahtui Israel Beitenun ja Likudin välillä ennen viime vaaleja, mikä varmisti Likudin aseman suurimpana puolueena.
Israel Beitenun puheenjohtaja Avigdor Liberman syytti Netanyahua, ettei hänestä koskaan voi tietää, onko hän oikeiston johtaja, vai henkilö, joka luovutti Hebronin PA:lle ja äänesti Gazan kaistalta vetäytymisen puolesta. Hän vakuutti, ettei hänen puolueensa riveä ideologiastaan edes poliittisen menetyksen hinnalla.  

VASEMMALLE kallistuvat puolueet Zionist Union etunenässä ovat vakuuttaneet seuraavansa maan ensimmäisen pääministerin David Ben Gurionin ideologiaa. Tämä peruste sai pahan iskun, kun Ben Gurionin tyttärenpoika Yariv Ben-Elieser kertoi lauantaina antavansa tukensa Yesh Atidille. Hän kertoi taistelevansa uskonnollista pakkovaltaa, naisten syrjimistä ja homofobiaa vastaan. ”Uskon vaarini olevan ylpeä päätöksestäni ja perusteistani. Tarkistin kaikki vaalilistat ja huomasin vain yhden listan olevan puhdas ilman yhdenkään ehdokkaan moraalista tai eettistä likaantumista”, hän selitti.  http://www.jpost.com/Israel-Elections/Rivlin-to-encourage-but-not-force-unity-government-393937

NETANYAHUN suurin heikkous Israelin pääministerinä on ollut se, että hän pyrki johtamaan maata kuin suurta liikeyritystä, eikä häneltä jäänyt tarpeeksi kiinnostusta ja aikaa seurata sosiaalisten tarpeitten tyydyttämistä, mitä on vaikeuttanut hallitus-taustan kirjavuus. Ensimmäisiä virheitä olivat oikeusministeriön luovuttaminen Livnille ja hänen hajoamassa olleen Hatnua-puolueensa nostamiseksi ensimmäiseksi hallituspuolueeksi, sekä Yair Lapidin asettaminen talousministeriön johtoon tiedostamatta enempää Livnin kuin Lapidin vallanjanoa, jotka molemmat lopulta kääntyivät häntä vastaan pakottaen Netanyahun erottamaan heidät. Tämä puolestaan johti arvaamattomiin ja ennenaikaisiin vaaleihin.

Netanyahu keskittyi enemmän kansainvälisiin kysymyksiin kuvitellen sillä saralla saavuttamiensa ansioiden takaavan hänen kotoisen kansansuosionsa, mikä osoittautui vääräksi. Hän ei myöskään ennakoinut Obaman hallituksen päättäväisyyttä toimia hänen syrjäyttämisekseen tukemalla poliittisesti ja taloudellisti Zionistista Unionia, joka kiitollisuuden velasta noudattaisi ja tukisi hänen ulkopoliittisia toiveitaan. USA:n kongressi vaatii tutkimuksia, joilla selvitetään USA:n ulkoministeriön osuus Israelin Zionist Unionin vaalityön tukemisesta One Voice ja V15 järjestöjen kautta, joille se on antanut ainakin 350 000 USD lahjoituksen.  http://www.wnd.com/2015/03/senate-targets-obama-meddling-in-israel-election/, http://www.wnd.com/2015/02/another-u-s-backed-scheme-to-defeat-netanyahu-exposed/

3.       Hizbullahin apulaisjohtaja Libanonissa sheikki Naim Qassem varoittaa, että Islamin Valtio voi aloittaa suurhyökkäyksen Libanonin armeijaa vastaan jo ensi kuun aikana. Hän syyttää Länsimaita ja Persianlahden arabimaita ISIS-joukkojen taloudellisesta tuesta sekä niiden aseistamisesta.
Qassem sanoo IS:n suunnittelevan suurta operaatiota talvikauden päättyessä ensi kuussa. Libanonin armeija on tehnyt valmisteluja operaation torjumiseksi. Hizbullah on osallistunut Syyrian armeijan rinnalla taisteluissa IS:n ja Al-Qaidan kanssa löysästi liittoutuneen Jabhat Al-Nusran joukkoja vastaan etenkin Damaskoksen ja Israelin välisellä alueella, mutta avustaneet myös Libano0nin armeijaa ISIS:n hyökkäyksiä vastaan. IDF seuraa hämmentyneenä Hizbullahin saadessa yhä enemmän jalansijaa Israelin pohjoisrajan tuntumassa etenkin Quneitran lähistöllä.

QASSAMIN varoitus perustuu tosiasioihin, että islamistit ovat koonneet arviolta
3 000 miestään Syyrian Qalamountin alueelle, josta ne suunnittelevat hyökkäyksiä kristittyjen asumia kaupunkeja vastaan Libanonin pohjois- ja eteläosassa aina Bekaan laaksoa myöten sekä Saidia ja Siidonia vastaan Beirutin eteläpuolella. Hizbullah on Libanonin armeijan kanssa pommittanut tykistöllään ISIS-joukkoja Libanonin pohjoisosassa pyrkien ennakoimaan odotettavaa kesähyökkäystä. ISIS joukot ovat tehneet rajoitettuja iskuja Libanoniin Qalamount vuorilta, jotka Libanonin armeija on pystynyt torjumaan, mutta ISIS joukot surmasivat 22 Libanonin sotilasta ja ottivat muutamia vangeiksi.
Qassem selittää, että USA:n johtama koaliittio muodosti ISIS-joukot. ”Kuulemme huhuja, että maailma haluaa taistella ISIS joukkoja vastaan, koska se edustaa vierasta (takfiri) terrorismia”. Hän selittää, että USA ja sen liittoutuneet arabimaat ovat varustaneet ISIS-joukkojen aseistuksen ja koulutuksen (pääosin Jordaniassa). ”Israel on avannut sairaalansa ISIS-joukkojen haavoittuneille ja jatkaa yhteyttään takfit-terroristien kanssa Syyrian Quneitrassa, ja tämä yhteistoiminta jatkuu, koska he ovat mukana USA:n johtamassa liittoutumassa”. YK:n rauhanturvaajat Syyrian eteläosassa ovat vahvistaneet Qassimin väitteet.

ISRAELIN kurdivähemmistö on huolestunut Israelin suhteista ISIS-joukkojen kanssa, joiden he päättelevät voivan vaarantaa heidän asemansa. He myös varoittivat Libanonin kurdeja pysymään sivussa Israelin vaaleista. WND:n artikkelin mukaan Baalbekin kaupunki ja sen muinaisajalta periytyvät kristityt ovat vaarassa joutua ISIS joukkojen hyökkäyksen kohteeksi muodostaakseen siitä tukikohdan jatkoiskuille. Rooman sotapäällikkö Marcus Antonius antoi Baalbekin kaupungin syntymäpäivä-lahjaksi silloiselle rakastetulleen Egyptin kuningattarelle Cleopatralle. Kaupunki on selviytynyt barbaarien, kreikkalaisten ja roomalaisten hyökkäykset, mutta jos ISIS joukot miehittävät sen, sitä odottaa täydellinen tuho.
Libanonin armeijan ja Hizbullahin torjuntaoperaation takfit hyökkäyksiä vastaan ovat saaneet aiheuttaneet ISIS-joukkojen kostoiskut kirkkoja ja kristittyjä vastaan Beirutin ja Damaskoksen välillä sijaitsevissa kylissä, joiden asukkaat ovat alkaneet hankkimaan aseistusta ja kouluttamaan miehiään ISIS:n hyökkäyksien varalta. http://www.wnd.com/2015/03/isis-could-launch-major-offensive-into-lebanon-next-month/
4.       KRISTITTYJEN asema Irakissa ja Syyriassa ja yhä enemmän myös Libanonissa on muuttumassa katastrofaaliseksi ilman, että länsimaailman johtajat korvaansa lotkauttavat asialle, vaikka useimmat heistä väittävät edustavansa kristittyjä.
Syyrian Aleppon arkkipiispa Jean-Clement Jeanbart lähettää epätoivoisen avunpyynnön assyrialaisten kristittyjen puolesta. Heidän huutonsa kuulostavat yhä epätoivoisimmilta ISIS-joukkojen jatkaessa murhanhimoista ja epäinhimillistä kohteluaan kiinni saamiaan kristittyjä kohtaan, joita he metsästävät kuin metsän riistaa käyttäen heitä harjoitusmaaleinaan, raiskaten, silpoen, haudaten elävältä, ristiinnauliten ja kaikin normaaliajattelun ulkopuolisin menetelmin ja kidusmuodoin ennen murhaamista. Mutta kuka heitä kuulee?  

Viimeisin avunpyyntö tuli Aleppon arkkipiispalta Jean-Clmenet Jeanbartilta, joka kertoi ISIS-joukkojen kaapanneen 250 Assyrian kristittyä helmikuun lopulla Syyrian koillisosassa lähellä Turkin rajaa. ”Monet heistä siepattiin vuoteistaan ennen aamun sarastusta”, kertoi NBS-uutisissa mies, joka ei uskaltanut antaa nimeään. ”ISIS pitää edelleen ainakin 220 heistä, jotka kuuluvat assyrialaisiin kristittyihin, jotka ovat asuneet alueella muinaisen Mesopotamian ajoilta lähtien apostoli Tuomaan tuotua evankeliumin sanoman heille ensimmäisellä vuosisadalla. He ovat pystyneet voittamaan islamin hyökkäykset ja säilyttämään Jeesuksen seuraajien aseman puhuen edelleen aramea kieltä, joka on vaarassa tuhoutua heidän mukanaan.

Aleppon arkkipiispa esitti sydäntä särkevän hätähuudon maailman kristityille Syyrian uskonveljien ja sisarten pelastamiseksi varmalta tuholta, ellei ISIS joukkoja pysäytetä. ”Me tässä maassa, me kristityt tässä maassa, asuimme rauhassa ja turvallisesti hyvissä suhteissa maan muslimien kanssa. Mutta sitten tuli ISIS, joka tekee kaikkensa kristittyjen pelottelemiseksi, karkottaen heidät ja useammin kuin harvoin haavoittaen tai murhaten heitä”.
Aiemmin arkkipiispa paljasti ”länsimaisen salaliiton” Lähi-Idän tyhjentämiseksi kristityistä, joita hän sanoo ISIS-joukkojen pelkäävän enemmän kuin heitä vastaan taistelevia muslimeja, koska heillä on yhteydet länsimaihin. Kristityt ovat myös helppo saalis, koska he eivät taistele vastaan eikä heillä ole aseita.

Arkkipiispa sanoo, että hänen laumassaan on 300 000 lammasta eikä hän voi jättää laumaansa susille. Hän tunnustaa voivansa joutua teloitetuksi, mutta hän jatkaa.
Hän sanoo ISIS joukkojen tappavan heidän historiansa ja muistonsa.
Hyökkäykset Syyrian kristittyjä vastaan alkoivat arabikevään myötä, mutta niitä tehtiin Lähi-Idässä jo paljon aiemmin jatkuen vain kiihtyneessä ja järjestelmällisessä muodossa, jota muslimisaarnaajat kiihottavat puheissaan. http://www.wnd.com/2015/03/archbishop-makes-desperate-plea-for-assyrian-christians/
5.       UUTISOTSIKOITA
·         Naftali Bennett hyökkäsi vielä vähän ennen vaaleja Netanyahua vastaan todeten, että nykyinen pääministeri voi nahkansa säilyttämiseksi kallistua vasempaan eli solmia Juudaksen sopimuksen Herzog/Livnin kanssa, koska Bibi kieltäytyy teknisestä sopimuksesta Bennettin kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192621
·         Kuwaiti-lehti Al-Jarida kertoo, että Herzog neuvottelee arabiunionin ja sen ristiriitaisen edustajan Haneen Zoabin kanssa hallitusyhteistyöstä. Raportin mukaan edustajien väliset neuvottelut ovat kiihkeitä, koska aikaa ei ole paljon yhteistoiminnan aloittamiseksi vaalien jälkeen. Arabilistan Ballad puolue  on aiemmin torpedoinut jäännösäänien jakamisen toisen puolueen kanssa. Keskustelut osoittanevat Herzogin mielen jakautuneisuuden, eikä häntä syyttä nimitettäne ”Herzogin perheen mustaksi lampaaksi”. Arabilista saanee viimeisen gallupin mukaan 11 -13 kansanedustajaa, mikä nostaa sen merkittäväksi tekijäksi hallitusneuvotteluissa, jos osapuolet pystyvät ylittämään perinteisen epäluuloisuutensa.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192617#.VQVaNVPPQzE
·         Raporttien mukaan Netanyahu tarjoaa Kulanu puolueen puheenjohtajalle Moishe Kahlonille talousministerin paikkaa, jos Kahlon suosittelee häntä pääministeriksi. Kahlonilla on kuitenkin huonoja kokemuksia Netanyahun uskottavuudesta ja sanoo pitävänsä portit auki moneen suuntaan. http://www.jpost.com/Israel-Elections/Netanyahu-offers-Kahlon-position-of-finance-minister-in-his-would-be-coalition-government-393945, http://www.timesofisrael.com/kulanus-kahlon-rebuffs-finance-minister-offer-from-netanyahu/
·         USA:n ulkoministeri John Kerry sanoo Iranin kanssa solmittavan ydinsopimuksen olevan hilkkua vaille valmis ja ennustaa sen allekirjoituksen tapahtuvan pian. Ainoa avoin kysymys on, miten kongressi suhtautuu siihen, koska se haluaisi saada sen tutkittavakseen ennen allekirjoitusta. Eräässä artikkelissa kerrottiin Obaman harkitsevan kongressin piirittämistä armeijan voimin voidakseen tällä estää kongressin viivytys toimet. Kerry osallistui Kairon konferenssiin, jossa käsiteltiin Egyptille tarjottavien avustusten rajua nostamista. Gulfmaat lupasivat Egyptille 12 miljardia USD.  Kerry kritisoi USA:n kongressin republikaanien lähettämää kirjettä Iranille pitäen sitä perustuslain vastaisena, unohtaen, että Obama rikkoo sitä toistuvasti allekirjoittaessaan lakeja ilman kongressin käsittelyä. http://www.timesofisrael.com/kerry-says-iran-deal-hopefully-in-next-days/
·         Jerusalemin Temppeli-instituutin valmistama Pyhä Alttari valmistui kaksi vuotta kestäneiden rakennustöiden jälkeen todeten että Alttari on valmis käytettäväksi koska vain. Tämä on viimeisimpiä ja vaativimpia tehtäviä, jotka Temppeli-instituutti on ottanut tehtäväkseen valmistaa kaikki Temppeli-palveluksessa tarvittavat varusteet. Alttari on 5 metrin korkuinen (tall) ja 16 metrin mittainen (wide), sen kulmat on nostettu ylöspäin, lisäksi siihen kuuluu ramppi. Alttarin häpäiseminen kuului oleellisesti ”hävityksen kauhistuksen” asettamiseen Temppeliin. Alttari mainitaan myös raamattu-koodeissa vuoden 2015 -2016 ajalla. http://www.wnd.com/2015/03/holy-altar-constructed-for-third-jewish-temple/