Friday, March 13, 2015

PERJANTAI 13.03.15

PERJANTAI 13.03.15
1.       ISRAELIN vaaliennusteet osoittavat, että Likudin loppukiri alkoi liian myöhään, jos se ylipäänsä alkoikaan. Aamun uutisten mukaan Herzog/Livni kaksikon johtama Sionistinen Unioni Labourin ja Hatnuan välillä on päässyt repäisemään neljän kansanedustajan kaulan Likudiin nähden luvuin 25 -21. Eilen illalla TV:n tentissä puhunut Herzog esiintyi uskoa ja luottamusta uhkuen, vaikka hänen poikamaisen nuorekas esiintymisensä ei oikein tukenut sinänsä oikeita sanavalintoja. Miten hän siitä pystyisi miehistymään, on ajan kysymys, jos sitä hänelle annetaan. Tuntien Livnin vallanjanon on luultavaa, että Tzipi Livni tulee toimimaan päättävänä elimenä, jos valtiolaivan ohjaus uskotaan heidän käsiinsä.

Herzog ei tässä vaiheessa sano haluavansa yhteishalitusta Likudin – ja oikeiston – kanssa, minkä johdosta hän joutuisi liittoutumaan Meretzin ja Arabiunionin kanssa, mikä herättää vaikeita turvallisuusongelmia. Herzog tarjoaa Ahmed Tibille paikkaa arvostetussa ulko- ja turvallisuusvaliokunnassa, mikä mahdollisuus kauhistuttaa monia puoluekannasta riippumatta. Tibi on toistanut Israelia syyttäviä ja tuomitsevia lausuntojaan, jotka jotkut ovat antaneet aiheen kyseenalaista hänen uskollisuutensa Israelin valtiota kohtaan samaan aikaan samaistumalla PA:n arabeihin.
Meretz on entinen kommunistinen puolue, jonka johtajan Gal Onin antamat lausunnot antavat myös aiheen epäillä hänen todellisia motiivejaan. Meretzin vihamieliset suhteet haredi-puolueisiin vaikeuttaisivat Herzogin johtaman hallituksen toimia, jos sellainen muodostetaan.

ARABIUNIONIN edustajat toisaalta ovat innoissaan vaaliennusteiden antamasta suosiosta, mikä voisi nostaa heidät hallitukseen, mutta toisaalta heillä on epäilyksiä, ettei Herzog/Livni unioni toisi muutosta palestiinalaiskysymyksen hoitamiseksi.
Erään arvion mukaan uusi hallitus voisi olla seuraava: Sionistinen Unioni (25); Arabiunioni (15); Yesh Atid (12); Kulanu (7); Meretz (5), yhteensä 63 kansanedustaja. Kulanu ja Yesh Atid ovat vakuuttaneet, etteivät he istu samaan hallitukseen Meretzin kanssa; ja arabiunioni sanoo vieroksuvansa sionistisia arvoja.
Presidentti Reuven Rivlin sanoo, että hän haluaa hallituksen muodostamista mahdollisimman pian, ja että hän suosittelee yhteishallitusta, jota johtaisi eniten ääniä saaneen puolueen puheenjohtaja.
Gallupeissa Benyamin Netanyahu saa edelleen vahvan 48 %:n kannatuksen pääministeriksi Herzogin 36 prosenttia vastaan, joskin ero pienenee. Toisessa gallupissa 41 % suosittaa Bibiä, 48 % vastustaa. Herzon ei halua vuorotella Bibin kanssa pääministerinä mahdollisessa yhteïshallituksessa. http://www.jpost.com/Israel-Elections/Post-poll-Zionist-Union-extends-its-lead-over-Likud-393810,
UTJ:n Yaacov Litzman sanoo, ettei hän vastusta liittymistä Sionistisen Union johtamaan hallituksen, mutta ei Yair Lapidin johtaman Yesh Atidin kanssa. Meretz-puolue on hänelle sopiva, mistä hänellä on myönteisiä kokemuksia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192559#.VQJ_RVPPQzE
PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu (Bibi) sanoi useille TV-yhtiöille antamissaan haastattelulausunnoissa, ettei hallitus ollut onnistunut asuntojen rakentamisessa eikä joillain muillakaan aloilla, mutta lupasi korjata asiat seuraavan hallituksensa aikana. Hän torjui ajatuksen vaalitappiosta todeten, että kansa haluaa hänet. Hän valitti vaimonsa Saran joutumisesta hyökkäysten kohteeksi perusteettomin syytöksin, mikä ei ole voinut olla vaikuttamatta hänen toimintaansa. Tappion kalkki olisi hänelle tosi karvas, ja hän epäilee Herzog/Livni kaksikon kykyyn johtaa maata vaikeiden kysymysten ristitulessa, joiden aiheuttamia paineita he eivät kestäisi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4636545,00.html

2.       DEBKAFILE kertoo omassa analyysissaan, että Netanyahu näyttää riutuneelta ja pettyneeltä ellei peräti pelokkaalta havaitessaan voiton lipsuvan käsistään, mutta hän jatkaa taistelua vieraillen useissa kohteissa Mahane Yehuda vihannestorilta alkaen, jossa häntä suositaan. Herzog vieraili Tel Avivin vihannestorilla, jossa kansa huuteli Bibi, Bibi, mikä ei varmaan rohkaissut häntä.
DF:n mukaan Bibi keskittyi liikaa Iranin kysymykseen, mikä ei ole enää keskeinen kysymys Israelissa, ja odotti liikaa Washingtonin puheestaan, mikä sopi amerikkalaisille, mutta ei siinä määrin israelilaisille. Sen sijaan hänen olisi pitänyt keskittyä Juudean ja Samarian aiheuttamaan turvallisuuskysymykseen, jossa Hamas vaanii tilaisuutta poistaa PA Hizbullahin avulla, ja jonne myös IS pyrkii ulottamaan toimintaansa uhaten Tel Avivia ja muita rannikkokaupunkeja. Lisäksi hänen hallituksensa epäonnistuminen sosiaali- ja asutuskysymyksissä sai kansan tuntemaan, että Bibi oli vieraantunut alemmasta ja keskitason kansasta. http://www.debka.com/article/24455/Netanyahu-and-his-Likud-are-running-out-of-time-to-survive-the-March-17-ballot

3.       PA:n poliisijoukot pidättivät viime viikon aikana viitisen sataa Hamasin jäsentä ja kannattajaa, mikä antoi Hamasille aiheen syyttää PA:n toimivan IDF:n käsikassarana. Syytös liittoutumasta Israelin kanssa on vakava syytös arabimaailmassa, josta helposti voi joutua kuoleman uhkan alaiseksi.
Hamasin tiedetään suunnitelleen toistuvasti Abbasin teloittamista ja PA:n hallinnon kaatamista. Vain IDF:n läsnäolo Juudean ja Samarian alueilla on pysyttänyt PA:n vallassa ja suojannut Abbasin hengen, joka kiitollisuudenvelasta riippumatta vakuuttaa jatkavansa rikossyytteitä ICC:n kansainvälisessä oikeudessa, vaikka häntä on varoitettu siitä, sillä hänellä itsellään on raskaita rikoksia tunnollaan. Peläten teloitusta Abbas viettää suurimman osan ajastaan ulkomailla.

Hamasin kannattajien pidätykset tehtiin pääosin sunnuntain ja tiistain välisenä aikana. Koska hän ei täysin luota poliisinsa kykyyn suojella häntä, hän pyysi IDF:n turvalisuusyksiköitä suojaamaan hänen turvallisuutensa.
IDF:n järjestämät 3 000 -10 000 reserviläisten harjoitukset eivät virallisesti liity PA:n poliisin toimiin eikä heitä sijoitettu Juudeaan ja Samariaan, vaan lähialueille, joista heidät voidaan nopeasti siirtää haluttuihin kohteisiin. Ne eivät myöskään millään tavoin liittyne Israelin parlamenttivaaleihin 17. maaliskuuta. http://www.debka.com/article/24451/Palestinian-forces-detain-500-Hamas-West-Bankers-to-thwart-coup-and-Abbas-assassination-plot-

4.       USA:n väsymätön ulkoministeri John Kerry lentää kokouksesta toiseen pyrkien samalla torjumaan väitteet, että USA olisi vetäytymässä Lähi-Idästä. Tänään perjantaina israelilaisten juostessa Jerusalemin maratonia, hän tapaa Kairossa Mahmoud Abbasin ja kuningas Abdullah II:n Egyptin kanssa pitämiensä neuvottelujen ohessa. Egyptin presidentti Abdul Fattah Sisi voi osallistua myös Abbasin ja Abdullahin kanssa pidettäviin keskusteluihin.
PA:n talous on täysin retuperällä taitamattoman taloudenhoidon johdosta ja siksi, että pääasiassa länsimaitten antamat lahjoitukset osoitetaan kaikkiin muihin kohteisiin kuin niihin, jotka rakentaisivat instituutteja ja teollisuutta, mitkä lisäisivät työpaikkoja. PA:n sisällä rehottava lahjonta vie päältä suuren osan kaikista lahjaeristä. Lisäksi PA:n koko talous on perustettu lahjavarojen varaan luottaen siihen, että sekä länsimaat että myös arabimaat korvaavat puuttuvat varat. Yksi suurimmista epäkohdista on PA:n taloudenhoitoon pesiytynyt käsitys, ettei tilattuja toimituksia ja sovittuja maksueriä tarvitse suorittaa. Täten PA:n velat Israelille nousevat miljardeihin NIS, eikä Israelin johtajat henno katkaista sähkötoimituksia sekä vedenjakelua PA:n ja Hamasin valvomille alueille peläten PA:n ja Hamasin arabien nousevan kapinaan, mikä voisi romuttaa koko PA:n hallinnon siirtäen sen Israelin hartioille. Abbas on usein uhannut Israelia juuri tällä.

EGYPTIN presidentti Sisi haluaa osoittaa konferenssin järjestämisellä, että tilanne maassa on turvallinen ja vakaa, mikä voisi rohkaista rahoittajia jatkamaan välillä keskeytyneitä liiketoimiaan Egyptin kanssa. USA:n intressissä voi olla pyrkiä palauttamaan Obaman katkaisemat sotilaalliset yhteistoimintamuodot peläten Venäjän vaikutuksen kasvua runsaitten asetoimitusten vuoksi Venäjältä, jotka Saudi Arabia ja UAE rahoittavat. John Kerry ei piipahda Israelissa, mikä voi olla viisasta vaalien ollessa lähestymässä ratkaisupäiväänsä tiistaina. Obama, Biden ja Kerry keksivät kaikenlaisia tekosyitä voidakseen jättäytyä pois Netanyahun puheesta USA:n kongressille koskien Iranin ydinasesuunnitelmia. http://www.jpost.com/Breaking-News/Kerry-to-meet-Abbas-Jordans-Abdullah-in-Egypt-on-sidelines-of-economic-meeting-393817

5.       Maailman johtavat valtiot keskustelevat YK:ssa mahdollisuuksista poistaa Iranille asetetut sanktiot, jotka pahoin vaikeuttavat Iranin talouskehitystä. Ne on tarkoitus poistaa vähitellen ilman suurempia seremonioita vastustuksen vuoksi, mitä se tulisi aiheuttamaan monissa maissa Israelin ohella.
Sanktioitten helpottamisen ehtona on kuitenkin sopimuksen valmistuminen P5+1 maiden ja Iranin välille, mikä vaikeuttaisi USA:n kongressin mahdollisuuksia jatkaa ja ehkä koventaa sanktioita. Kerry vakuuttaa, ettei kongressille olisi laillista oikeutta muuttaa allekirjoitettua sopimusta, eikä jatkaa tai lisätä sanktioita.

KERRY kertoi USA:n kongressille keskiviikkona, ettei sopimus ole laillisesti sitova vihjaten tällä, että tukevat presidentit voisivat jättää noudattamatta sen klausuulit.
USA;n kongressin 47 jäsentä laativat kirjeen Iranin hallitukselle todeten siitä, että uusi presidentti Obaman jälkeen voi mitätöidä sen. Kirje aiheutti vihanpurkauksia Iranin johdossa etenkin ylimmän kaitsijan Ali Khamenein taholta, joka syytti Yhdys-valtoja, ettei siihen voi luottaa kutsuen USA:ta selkään puukottajaksi. Obaman hallituksen jäsenet kutsuivat kirjeteen lähettäjiä jopa maanpettureiksi.
P5+1 maiden keskuudessa aikaa ilmetä selvää väsymystä vuodesta toiseen kestäviin neuvotteluihin Iranin vuoroin hyväksyessä ja vuoroin hylätessä esitetyt tarjoukset, mikä voi olla Iranin taktiikkana. Tämä voi johtaa siihen, että ne voivat sopia huonon sopimuksen, mistä Netanyahu varoitti kongressille pitämässään puheessa. http://www.jpost.com/Middle-East/Major-nations-hold-talks-on-ending-UN-sanctions-on-Iran-officials-say-393812
6.       UUTISOTSIKOITA
·         IDF varustautuu mahdollisuuteen, että Siinaille pesiytyneet terroristit aloittavat laajamittaiset terrorihyökkäykset Siinailta Israelin puolelle. Egyptin armeija on usean viikon ajan pyrkinyt karkottamaan ja eliminoimaan terrori-järjestöt Siinailta, mutta sen vaikea vuoristoinen maasto ja alueen beduiinien antama tuki osin samaistuen niihin vaikeuttavat puhdistustoimia. Hyökkäykset Israelin alueille kohdistuisivat Eilatin turistikohteita vastaan. Ensimmäinen suuri testi on pääsiäinen, jolloin niihin matkustaa kymmeniä tuhansia turisteja. Siinailla toimii Ansar Al-Maqdis järjestö, joka äskettäin solmi liittosuhteita IS:n kanssa toiminnan koordinoimiseksi Siinailla ja Libyassa, joista tehdään hyökkäyksiä Egyptiin ja myös Israeliin. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/IDF-prepares-for-possibility-of-multi-pronged-terror-attack-coming-form-Sinai-393759
·         Tänään juostavan Jerusalemin maratonin aiheena on taistelu terrorismia vastaan ja vammautuneiden lasten auttaminen. Tämä on viides vuosittainen tapahtuma, johon osallistunee 20 000 juoksijaa Israelista ja ulkomailta. http://www.jpost.com/Israel-News/Sports/Jerusalem-Marathon-athletes-running-against-terrorism-for-disabled-children-393753
SÄÄTILA tänään: Jerusalem 09 -17; Tiberias 13 –24; Suolameri 17 -26; Eilat 15 -25 +C-astetta. Taivas on tänään puolipilvinen, huomenna aurinkoinen, ylihuomenna puolipilvinen. Lämpötila nousee hissukseen lähelle 20 astetta ja ylikin. Kinneretin pinta nousi 1 sm:n, ollen nyt n. 212.0 m merenpinnan alapuolella.


Wednesday, March 11, 2015

KESKIVIIKKO 11.03.15

KESKIVIIKKO 11.03.15
1.       ENNUSTEET lupaavat 14 -15 lämpöastetta täksi keskiviikkopäiväksi, mutta omat mittarimme näyttivät yli 18 astetta, mikä päivän kuluessa noussee 23 -25 asteen tienoille. JP:n sääproffa lupaa jopa vesisateita tänään koko maahan, mutta Time of Israel (ToI) vasta huomiseksi. Lämpötiloissa tapahtuu melkoinen romahdus, jos ennusteisiin on luottamista: JP 12 -22; ToI 09 -13 torstaina, mikä laskee edelleen seuraavina päivinä. Taivas pysyttelee edelleen puolipilvisenä.
Säätilat tänään: Jerusalem 15 -23; Tiberias 18 -29; Suolameri 26 -31; Eilat 24 -34 +C-astetta. Jos lämmintä kaipaa, paras mennä Suolamerelle tai aina Eilatiin asti. Taivaankansi pysyttelee edelleen kainosti osittaisen pilviverhon suojassa ja sateitakin voi ripotella paikoittain. Kinneretin vedenkorkeus nousi 1 sm:n, ja on nyt 212.11 m. Välimeren pinnan alapuolella.

2.       VAALIUUTISIA
Viikko sitten mielipidetiedustelujen mukaan Likud oli 5 edustajan johdossa Labour Unioniin nähden, mutta aamulla julkaistun gallupin mukaan Herzog/Livnin johtama Sionistinen Unioni oli repinyt neljän kansanedustajan johtoaseman Likudista. Netanyahun suosio pääministeriksi sen sijaan pysyy vahvana. 49 % kannattaa häntä, Herzogin suosio on nyt 36 %. Termiittipesän kuningattaresta ei mainita mitään, mutta Herzogin ja Livnin keskeisen sopimuksen mukaan Herzog johtaisi valtiolaivaa kaksi ensimmäistä vuotta; Livni seuraavat kaksi, ellei joku kaada laivaa ennen sitä.

Kansanedustajien jako olisi sen mukaan seuraava: Sionistinen Unioni 25; Likud 21; Jewish Home ja Arabilista molemmat 13, Yesh Atid 12; Kulanu 8; Shas 7; Israel Beitenu ja UTJ kumpikin 6; Meretz 5 ja HaAm Yachad Itanu 4 kansanedustajaa.
Edellisen paikkajaon mukaisesti Herzog/Livni voisivat muodostaa enemmistö-hallituksen 64 edustajan tuella Yesh Atid, Kulanu, Shas, UTJ ja Israel Beitenun varaan edellyttäen, ettei Meretz halua istua saman pöydän ympärillä ortodoksipuolueiden kanssa, joilla on myös jotain hampaankolossa Yesh Atidin kanssa.
Toinen vaihtoehto olisi Likud, Yesh Atid, Kulanu, Shas ja UTJ varaan rakennettu kansallinen yhteishallitus, jolla olisi 73 kansanedustajan tuki.
Netanyahu voisi rakentaa oikeistohallituksen, jossa olisivat Likud, Jewish Home, Shas, UTJ, Yachad, 65 kansanedustajan tuella. Israel Beitenu lisäisi tukea neljällä kansanedustajalla.
Gallupissa haastateltiin 1003 äänestysikäistä kansalaista, virhemarginaali 3 %. Edellinen tiistain gallup antoi Unionille 24 edustajaa, Likudille 21. http://www.timesofisrael.com/poll-gives-zionist-union-four-seat-advantage-over-likud/

3.       SHASIN edesmenneen hangellisen johtajan Ovadia Yosefin tytär Adina Bar-Shalom tuntee olonsa epämukavaksi puoluejohtajan Arie Derin vakuutettua kannattavansa Likudia sekä Netanyahua pääministeriksi.
Adina Bar-Shalom ei itse asettunut ehdokkaaksi vaaleihin, koska Shas ei hyväksy sitä, mutta hän on jäsenenä puolueen naisten asiaa ajavassa neuvostossa.
Hän sanoo pelkäävänsä oikeistohallituksen johtavan maan yhden valtion ratkaisuun, minkä vuoksi puolueen tulee hallituksessa ajaa voimallisesti kahden valtion asiaa. Hän ei hyväksy tapaa, millä Israelissa kohdellaan maan arabivähemmistöä, eikä niitä, jotka haluavat nousta Temppelivuorelle, mikä voi aiheuttaa verenvuodatusta. Hän viittaa siihen, että hänen isänsä Ovadia Yosef tunsi vastenmielisyyttä oikeistolaisesti ajattelevia kohtaan ja kielsi ehdottomasti nousun Temppelivuorelle.

”Pelkään ongelmia, mitä äärioikeistolaisen hallituksen muodostaminen tulisi aiheuttamaan”, hän toteaa TV2:n vaalitilaisuudessa. ”Me emme halua yhden valtion periaatteen toteuttamista, mutta jos status quo tilanne jatkuu, me joudumme siihen. Paljon verta on vuodatettu ja uusi sota on näköpiirissä. Ainoa vaihtoehto yhden valtion ratkaisulle on kaksi valtiota kahdelle kansalle. Ajan kuluessa potentiaalinen sopimus huononee”, hän selvitti tuntojaan.

Ovadia Yosefin tytär Adina Bar-Shalom näyttää asettuvan oppositioasemaan Shas puolueensa puheenjohtajaa Arie Deriä vastaan, joka antoi tukensa Netanyahun johtamalle oikeistohallitukselle. Hän kuitenkin sanoo uskovansa, että pölypilven hälvettyä vaalien jälkeen Deri ja muut Shasin kansanedustajat tulevat toimimaan täysin rinnoin kahden valtion periaatteen toteuttamiseksi.
”Isäni rakasti Eli Yishaita, mutta hän vihasi oikeistolaisia. Eli Yishai erosi kannattajineen Shasista muodostaen oman Yachad puolueensa”. Bar-Shalom sanoo Yachadista näin: ”Eli Yishai erosi muodostaen oman kansallis-uskonnollisen puolueensa liittyen niihin, jotka nousevat Vuorelle, minkä isäni kielsi ehdottomasti. Vuorelle nousevat aiheuttavat verenvuodatusta”.  

TOINEN kysymys, joka Bar-Shalomille on tärkeä, on suhteutuminen Israelin arabi-vähemmistöön. ”Olemme jotenkin unohtaneet, että maassamme asuu myös arabeja. Me olemme kieltäneet heidän oikeutensa, eikä katujen nimiä merkitä arabiaksi, ja heidän elämänsä on surkea. Syrjiminen aiheuttaa heissä vihaa sen sijaan, että he toimisivat siltana palestiinalaisväestöön”.
Arie Deri asettui tukemaan Netanyahu, mutta puhuessaan tiistaina Nokia Areenan tilaisuudessa puolueensa uskollisille, hän lähetti viestin pääministerille: ”Netanyahu, sinun tule toimia kuten Menachem Begin, jota perinteiset sefardiyhteisöt arvostivat suuresti, eikä kuten Yair Lapid, jota Shasin alhaisen palkkaluokan jäsenet pitävät torjuvana ja eliittisenä”, hän opasti pääministeriä. ”Me haluamme Bibi-Beginin eikä Bibi-Lapidia”.
Edellistä Times of Israel henkilökunnan laatimaa artikkelia lukiessa sei voi välttyä vaïkutelmalta, että lehden toimituskunta tukee Zionistista Unionia. http://www.timesofisrael.com/ex-shas-spiritual-leaders-daughter-fears-far-right-coalition/

4.       EU:n harjoittamaa kolonialismia Jerusalemissa rakentaen laittomia rakennuksia beduiineille Israelin valtion omistamalle maalle, joka on varattu puistoalueeksi.
EU on tilastojen mukaan rahoittanut ja osan niistä rakennuttanut pari sataa laitonta rakennusta Juudeaan ja Samariaan ”perustaakseen todisteita maaperälle”, kuten sanonta kuuluu tulevia rauhanneuvotteluja odoteltaessa. Rakennukset on tarkoitettu pääosin alueen beduiineille, joita liikkuu Jerusalemin ympäristössä.
Israelin hallitus on antanut useita huomautuksia ja varoituksia EU:n asioita Israelissa hoitaville virkailijoille ja alueen yhteistoiminnan koordinaattorille, mutta ilman tulosta. Lopulta Netanyahun hallitus päätti tarttua ”härkää sarvista” ja antoi määräyksen rakennusten tuhoamisesta.

Kyseiset rakennukset ovat kevytrakenteisia ja ne on varustettu EU:n kylteillä erehdysten estämiseksi, kuten NGO-järjestö Regavim raportoi.
Aikaisin tiistaiaamuna puskutraktorit aloittivat työnsä tuhoten ensimmäiset laittomat rakennukset, joiden romukasoissa edelleen komeilee EU:n suuret kyltit.
Regavim totea raportissaan, että EU on ottanut lain ja oikeuden omiin käsiinsä heittäen ne tarpeettomina roskiksiin. EU rohkaisee PA:n arabeja ja beduiineja kaikin tavoin polkemaan Israelin asettamia rajoituksia B- ja C-alueilla, joista edellisellä Israelilla on turvallisuusvastuu PA:n vastatessa siviiliasioista; C-alueet ovat Oslon sopimusten mukaan Israelin täydessä siviili- ja turvallisuusvastuussa.
A-alueilla PA:n arabit vastaavat sekä siviili- että turvallisuushallinnosta. Heidän rakentamisensa B- ja C-alueille vaatii Israelin aluehallituksen erikoisluvan.
EU näyttää sivuuttavan täysin Oslon sopimuksen edellytykset j[G1] a vaatimukset käyttäytyen kolonialismin periaatteiden mukaan, joissa sillä on pitkä kokemus. [G2] 

REGAVIM lähetti raporttinsa EU:n harjoittamasta laittomasta rakentamisesta Israelin valtion maalle Europarlamentin asiasta huolestuneille jäsenille (MEP) odottaen sen toimenpiteitä. EU:n politiikka Juudeassa ja Samariassa on aiheuttanut hämmennystä ja epäuskoa Israelissa ja muualla Israelin ystävien keskuudessa. EU pyrkii kuitenkin kaikin tavoin esiintymään puolueettomana välittäjänä, mutta käytännössä toimii vastoin omia periaatteitaan ja lainkuuliaisuusvaatimustaan. Regavim täsmentää, että se on rekisteröinyt 499 EU:n rakentamaa laitonta rakennusta tai rakennelmaa Juudean ja Samarian alueilla, jotka on pystytetty luvatta vastoin Oslon sopimuksia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192445#.VP_1iVPPQzE

5.       ISRAELIN harjoittama rakentaminen Juudean ja Samarian C-alueilla on lähes romahtanut vuoden 2014 aikana, kuten tilastot osoittavat, eli 52 %.
Vuonna 2013 Juudean ja Samarian C-alueilla aloitettiin 2829 rakennusta, mutta vuoden 2014 aikana vain 1344.
Valmistuneita rakennuksia kirjattiin vuoden 2013 aikana 1454, vuonna 2014 niitä valmistui 1500. Vaalipropagandassa oppositio syyttää rahan virtaamisesta Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen rakentamiseen.
Likudin päämajassa on myös huomattu tämä selvä liukuminen asetetuista periaatteista, ja pyritään korjaamaan vielä vaalien kynnyksellä, mitä voi enää korjata. Pääministeri Netanyahu matkusti tiistaina helikopterilla IDF:n päämajaan Ramallahin ja Beit Elin juutalaisyhteisön välillä, jota artikkelissa kutsutaan nimellä ”setlementti”.
Pääministeri sanoi pitämässään puheessa, että Iranin ydinaseen valmistumisen estämisen ohella Israelin toinen kohtalonkysymys on Israelin läsnäolo Juudeassa ja Samariassa.
Seistessään puolustusministeri Moshe Yaalonin rinnalla hän esitti lievennetyn version aiemmasta puheestaan, jossa hän totesi, että nykyisen turvallisuustilanteen vallitessa Israel ei voi edes harkita vetäytymistä Juudeasta ja Samariasta tai antaa myönnytyksiä PA:n arabeille.
”IDF:n aktiivitoiminta ja turvallisuuspalvelut ovat välttämättömiä estämään radikaalielementtien hyökkäykset israelilaisten siviiliasutuksia vastaan, joita varmaan tapahtuisi, ja uhaten PA:n hallintoa uhaten sen kansan valvontaa”. Pääministeri lupasi, että Israel tulee varmistamaan turvallisuuden ja estämään radikaalielimien soluttautumisen alueelle.
Kuten aiemmassa artikkelissa kerrotaan, Israelin rakentaminen Juudeassa ja Samariassa on pudonnut huolestuttavasti vuoden 2014 aikana edellisvuoteen verraten.
Asuntorakentaminen on nousut yhdeksi tärkeimmistä vaaliteemoista opposition syyttäessä Netanyahun hallitusta asuntojen korkeista hinnoista ja riittämättömästä rakentamisesta. Jewish Home etenkin vakuuttaa muuttavansa tilanteen. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Israeli-construction-in-West-Bank-settlements-dropped-by-52-percent-in-2014-393553
6.       UUTISOTSIKOITA
·         Jordanian kuningas Abdullah II sanoo, että rauhansopimus Israelin ja PA:n arabien välillä on välttämätön IS:n ja muiden ääriryhmittymien etenemisen pysäyttämiseksi, kuten hän vakuutti puheessaan EURO-parlamentaarikoille. Hän vakuutti konfliktin jatkumisen antavan niille kannustusta levittäessään veristä hallintoaan arabimaissa ja Afrikassa sekä pyrkien innolla jatkamaan sotahuutoaan myös turvallisina pidettyihin länsimaihin. Abdullah väitti, että PA:n arabien oikeuksien polkeminen on juurisyy konfliktin jatkumiseen. Arabi-ja muslimimaan johtajalta odottaisi parempaa muslimiuskonnon tuntemista. Arabit rynnivät pitkin Lähi-Itää kolkutellen myös Euroopan portteja maailman valloituksessaan vuosisatoja sitten, eikä Israelin ja PA:n arabien välisestä konfliktista ollut tietoakaan. Lisäksi arabimuslimi katsoo, että kerran miehitetty maa kuuluu siitä lähtien islamille ikuisesti. Jos he hyökkäävät Espanjaan ja Mustanmeren ympäristöön, he ovat vain palauttamassa heille kuuluvat alueet valvontansa alle ja puhdistaen sen lännen saastutuksesta. http://www.timesofisrael.com/jordan-king-palestinian-peace-deal-needed-to-defeat-is/
·         IDF:n upseeri haavoittui Syyriasta ammutusta kivääritulesta. IDF yleensä vastaa iskuihin ohjusiskuilla. Syyrian armeija pyrkii Hizbullahin avulla karkottamaan Israelin pohjoisrajan ja Damaskoksen väliin tunkeutuneet ääriainekset Al-Nusran ja muut järjestöt. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192420#.VQAOPlPPQzE
·         Amos Yadlin kehottaa muodostamaan Israelin ja USA:n välisen sopimuksen Iraniin suoritettavaa hyökkäystä varten, jos sopimus epäonnistuu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192400#.VQANEVPPQzE
·         Jerusalemin kaupungille tulisi antaa velvollisuus vastata kansallisesti tai uskonnollisesti merkittävistä kohteista, sanoo ke. rabbi Eli Ben-Dahan. Hän mainitsee esimerkiksi Rachelin hautakammion, joka on toistuvasti saanut kokea arabien ilkivaltaa. Mutta ei pääkaupunki ole pystynyt estämään arabien väkivaltaa juutalaisten hautoja vastaan Jerusalemin itäosissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192388#.VQAOjFPPQzE
·         Jerusalem aloittaa mustan listan muodostamisen Jerusalemin itäosan arabeista, mikä voisi helpottaa poliisitutkimusten suorittamista. http://www.timesofisrael.com/jerusalem-city-hall-creates-blacklist-of-arab-residents/

 [G1]
 [G2]

Sunday, March 08, 2015

SUNNUNTAI 08.03.15

SUNNUNTAI 08.03.14
1.       SELKEISTÄ merkeistä voisi päätellä, että talven selkä on taitettu ja kevään tulo on alkanut tosissaan. Talven viileä ote on muuttunut lämpimäksi henkäykseksi heti sunnuntaiaamusta alkaen lämpömittarin osoittaessa 12 astetta, joka päivän aikana noussee 23 asteen tienoille. Taivas on ennusteen mukaan puolipilvinen ennusteajan loppuun eli tiistai-iltaan saakka lämpötilan saavuttaessa 25 asteen ennätyksen, mutta keskiviikkona lämpötila notkahtaa uudelleen muutaman asteen alaspäin. Näin ennustaa Times of Israel säätieteilijä, mutta JP edustaa varovaisempaa nousua.
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 12 -23; Tiberias 18 -28; Suolameri 22 -30; Eilat 20 -30 +C-astetta. Mutta kuten olen usein aiemminkin varoittanut, ei tämä ole mikään velvoittava ”suolaliitto”, suuriinkin heittoihin ennusteissa on syytä varautua.

2.       PERJANTAIAAMUNA klo kymmenen maissa Rosh al-Amudin lähiössä, lähemmin Shimon HaTzadik kadulla, tapahtunut terrori-isku on vielä tutkimusten alla. Ei vielä tiedetä terroristin henkilöllisyyttä – hän oli kotoisin ehkä Rosh al-Amudista – eikä myöskään, toimiko hän yksin, vai oliko kysymys jonkun järjestön suunnittelemasta hyökkäyksestä. Hamasin tiedottaja Sami Abu al-Suhri sanoo, ettei Hamas ollut sekaantunut siihen. Näin kertoo Jerusalem Post.
Terroristi ajoi autonsa tarkoituksellisesti nais-rajapoliisien muodostamaan partioon jalkakäytävällä haavoittaen heistä neljää ja yhtä pyöräilijää. Hän jatkoi ajoaan satakunta metriä, pysäytti siellä autonsa, tuli ulos autosta heiluttaen kädessään suurta lihaleikkuria aikoen ilmeisesti täydentää iskunsa hyökkäämällä haavoittuneiden kimppuun. Siinä vaiheessa rajapoliisin tukikohdasta tulleet rajapoliisit ja vartija ampuivat terroristia kahdesti rintaan saaden hänet pysäytettyä.

Paikalle tuli kaksi poliisin yksikköä varmistaakseen, ettei paikalla ollut muita terroristeja. Muutamassa minuutissa myös Magen David Adom ambulanssit tulivat paikalle vieden haavoittuneet ensiavun jälkeen Hadashan sairaalaan Ein Keremissä sekä Shaare Zedekin sairaalaan. Terroristi vietíin Hadashan lääkintä keskukseen. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Car-rams-into-5-pedestrians-in-suspected-terror-attack-in-Jerusalem-393138

3.       Times of Israel lisää edelliseen, että hyökkäys tehtiin lähellä kevyen junan asemaa ja rajapoliisin tukikohtaa. Terroristin nimi on Mohammad Salima, 21-vuotias; tullessaan ulos autostaan hänellä oli kädessään teurastajan puukko, jolla hän yritti osua ohi-kulkeviin ennen kuin poliisit haavoittivat häntä. Hän haavoittui vaikeasti ja on sairaalassa. Myös kolme haavoittunutta naispoliisia en edelleen sairaalassa. Yksittäisiä hyökkäyksiä sekä poliiseja että siviilejä vastaan on tapahtunut pääkaupungin alueella ja etenkin Temppelivuorella. Pormestari Nir Barkat on vaatinut poliisia koventamaan otteitaan väkivaltaisuuksien estämiseksi, mikä on vähentänyt väkivaltaisia hyökkäyksiä etenkin Vuorella. Samaa taktiikkaa noudatetaan myös maanteillä kivittäjiä ja petrolipommien heittäjiä vastaan. Lisäksi väkivaltaissuuksiin syyllistyneiden omaisilta vaaditaan korvauksia aiheuttamastaan taloudellisesta ja henkilövahingoista, minkä uskotaan rauhoittavan tilannetta. http://www.timesofisrael.com/five-wounded-in-suspected-car-ramming-attack-in-jerusalem/
4.       PLO:n hallitus päätti viime viikolla suositella PA:lle, että sen tulee keskeyttää turvallisuusyhteistyö Israelin kanssa vastaukseksi siitä, ettei Israel ole suorittanut keräämiään vero- ja tulli maksuja PA:n tileille. Israel päätti lopettaa varojen siirrot PA:n esitettyä sotarikossyytöksiä Israelin johtajia vastaan ICC:ssa.
PA:n ilman mandaattia toimiva puheenjohtaja Mahmoud Abbas päätti jatkaa turvallisuusyhteistyötä Israelin vaaleihin saakka, mutta lupaa harkita asiaa uudelleen sen jälkeen. Toisten tietojen mukaan PA on tehnyt päätöksen aseellisten väkivaltaisuuksien kiihottamiseksi, joskaan massaiskuja ei ole tehty. USA:n presidentti Barack Obama varoitti Abbasia kiihottamasta tilannetta ennen Israelin vaaleja. PA:n omat parlamenttivaalit ovat viisi vuotta myöhässä, mikä asettaa Abbasin ja hänen nimittämänsä PA:n hallituksen vallan laittomaksi.

ABBAS antoi haastattelun Lontoossa toimivalle Al-Hayat lehdelle todeten, että hän haluaa seurata Israelin maaliskuun 17. päivän vaalien tuloksia, mutta ellei vaalien jälkeinen uusi hallitus vapauta maksuja, hän päättää yhteistyön lopettamisesta Israelin kanssa Länsirannalla ja Gazassa. Sekä USA että EU ovat vaatineet, että Israelin tulee vapauttaa kokoamansa maksut, koska PA:n talous on romahduksen partaalla, eikä selviä hengissä ilman niitä. http://www.timesofisrael.com/abbas-wont-cut-security-ties-with-israel-before-elections/

5.       Iranin ydinaseen valmistumisen uhka on aiheuttanut Lähi-Idän maiden varustautumisen mahdolliseen yhteenottoon joko Iranin johtaman liittoutuman tai Islamilaisen Valtion kanssa.
Aseostojen kärjessä on Saudi Arabia, jonka aseostot nousivat v. 2014 edellisvuoden 6 miljardista 8. 4 miljardiin USD. Yhdessä UAE:n kanssa saudien aseostot olivat v. 2014 yhteensä 8.7 miljardia USD. Intian aseostot olivat viime vuonna 5.8 miljardia USD. Samalla Israel menetti 7. sijan maailman 10 eniten aseita myyneiden joukossa.
Tänä vuonna asetuonti maailmalla noussee 52 % eli 9.8 miljardiin USD, eli 1 USD jokaisesta 7 käytetystä dollarista maailmanlaajuisesti. Arvio perustuu tehtyihin sopimuksiin ja suunnitelmiin aseostoista tänä vuonna.

ARTIKKELIN LAATIOJA Ben Moores sanoo, että aseisiin käytettyjen varojan määrä on ennen kuulumaton, kun huomioi, että Lähi-Itä jatkaa poliittista hajaantumistaan.  Mutta maat, joilla on runsaasti öljytuloja, katsovat aseistautumisen olevan välttämätöntä turvallisuutensa säilyttämiseksi ja oman tulevaisuuden näkynsä toteuttamiseksi. Saudi Arabia on huolestunut alueen geopoliittisesta kehityksestä, kun USA on enemmän kiinnostunut IS:n aiheuttaman uhkan poistamisesta, mutta molempien maiden tavoitteet edellyttävät alueen maiden entistä suurempaa aseistautumista. USA:n taloudelle aseostot merkitsevät myös tervetullutta talouden aktiivisuuden nousua. USA myös hyötyy tästä kehityksestä eniten. Asemyyjien kärjessä ovat Boeing, Lockheed Martin ja Raytheon, jotka kaikki toimivat USA:ssa.

Järjellisesti ajatellen Saudi Arabian ja Iranin tulisi toimia yhteistyössä IS:n etenemisen pysäyttämiseksi, mutta se edellyttäisi Sunni- ja Shia-muslimien vuosisatoja kestäneiden vihollisuuksien ja kilpailun lopettamista. Ne ovat pystyneet toimimaan ennenkin yhteistä uhkaa vastaan, mutta eivät ole vielä siinä pisteessä. http://www.timesofisrael.com/saudi-arabia-becomes-worlds-biggest-defense-importer/
6.       UUTISOTSIKOITA
·         Pääministeri Netanyahu on joutunut ennen näkemättömien hyökkäysten kohteeksi sekä poliittisen opposition että ulkomaisen painostuksen vuoksi, jonka tarkoituksena ja estää hänen uudelleen valintansa. Obaman lähettämät oman vaalitaistelunsa onnistuneesti junailleet agentit ovat USA hallituksen ja EU-maiden rahoittamina lisänneet Netanyahun vastaisen propagandansa volyymia saattaakseen hänet epäilyttävään ja vastuuttomaan valoon äänestäjien silmissä. Viimeisin suuri hyökkäys tapahtui viime viikon lopulla julkistamalla Netanyahun ja Molchon salaiset neuvottelut PA:n edustajien kanssa, jotka perustuivat lähes täysin arabialoitteen pohjalle 1967 linjoin, Jerusalemin jakamisineen, juutalaisyhteisöjen purkamiseen Juudeassa ja Samariassa sekä arabi-pakolaisten paluuoikeuteen ja muihin.
Neuvotteluista oli tietoja uutisissa jo vuosia sitten, mutta oppositio uskoo kansan jo unohtaneen ne. Tämä voi olla myös Obaman kosto Netanyahulle Washingtonin puheen vuoksi. Vaikka pääministeri on kieltänyt neuvottelut perusteettomina, hän on joka tapauksessa joutunut puolustuskannalle, mikä nakertaa hänen uskottavuuttaan 9 päivää ennen vaaleja. Sekä Likudin että Jewish Home parissa on huomioitu operaation vaarallisuus, mutta niiden vastahyökkäyksessä on puolustelun makua ja paniikin tuntua. Netanyahu on kuitenkin kansan suosikki pääministeriksi 52 %:n kannatuksella. Yli kolmannes kansasta haluaisi hallituksen kokonaan uudelta pohjalta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192272#.VPwMrOrPQzE
·         Rukousviittaansa ja fylaktereihinsa pukeutunut juutalaismies sai syytteen yleisen turvallisuuden vaarantamisesta ajaessaan autollaan Jerusalemissa. Naistuomari Sharon Larry-Bavli antoi päätöksen toisten autoilijoiden hengen vaarantamisesta huomioiden, ettei syytetty ollut paikalla asiaa käsitellessä, vaikka hänet oli velvoitettu siihen. Tuomari lätkäisi miehelle 1000 NIS sakon ja määräsi hänen ajokorttinsa takavarikoitavaksi neljä kuukauden ajaksi 3 kuukauden koeajalla. Jotkut voivat nähdä naistuomarin päätöksessä antaa maksimirangaistus vähäisestä rikoksesta uskonnollista vainoamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192274#.VPwNU-rPQzE
·         Iranin uskonnollinen johtaja, ylin kaitsija ajatollah Ali Khamenei on Breitbartin julkaiseman uutisen mukaan kuollut. Mitään virallista ilmoitusta ei ole julkaistu, vaan tieto perustuu internetin vihjeisiin. Khamenei julkisti ennen kuolemaansa useita ilkeän kärjekkäitä hyökkäyksiä Israelia vastaan, josta hän ei koskaan käyttänet sen oikeaa nimeä. Hänen twiittaamissaan lausunnoissaan esiintyi tuomioita kuten: ”Sionistihallitusl ei tunne mitään rajoja ilkeydessään, julmuudessaan, ja ihmisoikeuksien rikkomuksissaan polkien maahan inhimilliset oikeudet ja etiikan. He ylpeilevät rikoksistaan, kansan murhistaan, massatuhoistaan, lasten, naisten ja kodittomien surmaamisesta”. Toisessa lausunnossa hän kutsui Israelia ilkeimmäksi terroristiksi. Viimeisen tiedotteen mukaan hänet kiidätettiin sairaalaan hänen useitten elintoimintojensa massatuhoutumisen vuoksi. Hän julkisti yhtä kiivaita USA:n vastaisia hyökkäyksiä neuvottelujen aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192270#.VPwP7erPQzE
·         Vaaliuutisia lyhyesti. Liberman vastustaa hallitustyötä haredimin kanssa. –Arabiliittoutuman ehdokas Haneen Zoabi sanoo, ettei se halua Herzogia pääministeriksi. – Likud sanoo, että Tel Avivin massa kokous oli rahoitettu ulkomaisten lähteiden toimesta. – Yair Levin (Likud) syyttää Mossadin entistä johtajaa Meir Dagania vastuuttomista lausunnoista ja puheista, jotka vaarantavat valtion turvallisuuden. Dagan oli pääpuhuja Labourin ja Meretzin järjestämässä vaalitilaisuudessa Tel Avivissa eilen illalla, johon osallistui 30 000 ihmistä. Mielenosoituksessa vaadittiin Netanyahun poistamista poliittisesta elämästä tai ainakin estää hänen uudelleen valintansa. Presidentti Reuven Rivlinillä on kitkuinen tehtävä valitessaan uuden hallituksen muodostajan ja potentiaalisen pääministerin. Dagan syyttää Netanyahua Gazan kesäsodasta ja nykyisen turvallisuustilanteen heikkoudesta. Hänen mukaansa Netanyahulta puuttuu kyky nähdä asioita ja suunnitella tietä eteenpäin. – Vasemmisto syyttää Netanyahun hallitusta ”tuhojen hallintahallitukseksi” ilman omaa näkyä tulevaisuudesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192259#.VPwUMOrPQzE
·         Asevelvollisten motivaatioaste on edelleen 75 % maajoukkojen osalta. Uudet asevelvolliset astuvat ruotuihinsa useimmiten maaliskuussa. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Ahead-of-draft-IDF-says-motivation-for-combat-units-stands-at-75-percent-393254
·         Iron Dome patteristojen onnistuneen torjunnan pelottelemina Hamasin suunnittelijat ovat siirtymässä lyhyen matkan raketteihin ja kranaatteihin. Sen mukaan pitkän matkan raketit eivät tuoneet toivottua tulosta. Tämä merkitsee sitä, että Gazan rajan pinnassa sijaitsevat juutalaisyhteisöt tulevat olemaan entistäkin kovemman tulituksen alla. http://www.timesofisrael.com/dampened-by-iron-dome-hamas-shifts-to-short-range-rockets/
·         IS:n joukot jatkavat hillitöntä kulttuuriterrorismiaan tuhoten äärettömän arvokkaita arkeologisia ja historiallisia kohteita Irakissa ja Syyriassa, joista useita ei ole tutkittu eikä kirjoituksia tulkittu. Viimeisin kohde UNESCO:n muinaiskohteiden listalla oleva Hatran kaupunki, jota he tuhoavat tuhottuaan aiemmin Nimrodin aikaa kuvaavat patsaat ja kirjoitukset. IS:n ahtaan tulkinnan mukaan ne edustavat epäjumalanpalvontaa ja sellaisenaan saastaisuutta, jotka tulee tuhota säilyttämisen asemesta. Muinaisia arkeologisia aarteita on ilmestynyt myös välittäjien tiloihin, joista niitä myydään korkealla hinnalla keräilijöille. Niiden historiallinen tai arkeologinen arvo kuitenkin laskee, koska ei tiedetä miltä ajalta ja mistä ne ovat peräisin.  http://www.timesofisrael.com/is-destroying-iraqs-ancient-archaeological-city-of-hatra/
·         New Yorkin entinen pormestari Giuliani syyttää Obamaa vastuuttomasta toiminnasta Iranin ydinaseneuvotteluissa, koska kukaan ei voi taata, että he tulevat muuttamaan epäuskottavuutensa kokonaan sopimuksen ansiosta. http://www.timesofisrael.com/giuliani-slams-obamas-reckless-stance-on-iran/
·         Israelissa harkitaan oman Suezin kanavan rakentamista Ashkelonista Eilatiin, jolla helpotettaisiin Egyptin omistaman kanavan kapasiteettia ja ehkä nopeutettaisiin liikennettä. Kanava kulkisi ensin Jordanin uomaa pitkin 80 km ja kääntyisi sieltä länteen. Se olisi 100 km pitempi kuin Suezin kanava, joka on 193 km:n pituinen. Sellaisen kanavan rakentaminen olisi valtava urakka eikä halpa, mutta se toisi valtavia etuja. Israel antoi kiinalaisille urakan kaivaa rautatie Ahskelonista Eilatiin, mutta ei olisi vaihtoehtoinen edellisen kanssa.  Egypti suunnittelee toisen kanavan rakentamista entisen rinnalle. http://www.jpost.com/Opinion/An-Israeli-Suez-Canal-393225