Friday, January 23, 2015

PERJANTAI 23.01.15

PERJANTAI 23.01.15
1.       ENNUSTEEN mukaan taivas on tänään osittain tai kokonaan pilvetön lämpötilan noustessa korkeimmillaan selvästi yli 20 asteen. Viileä tuuli kuitenkin vähentää liikaa intoa. Puolipilvisyys vahvenee huomenna ja sunnuntaina lämpötilan pysyessä korkeana, mutta maanantaina pilvisyys tiivistyy ja lämpötila notkahtaa alaspäin muutaman asteen verran.
Lämpötilat tänään: Jerusalem 14 -21; Tiberias 11 -22; Suolameri 14 -23; Eilat 12 -27 +C-astetta. Maanantaina lämpötila laskenee selvästi, 07-18 +C-asteeseen.
2.       Israelin armeija valmistautuu odotettuun Hizbullahin kostoiskuun, joilla se on uhannut juutalaisvaltiota moneen kertaan IDF:n iskujen johdosta sen asesaattueita tai muita kohteita vastaan joko Syyriassa tai Libanonissa. Terrorijärjestön pääsihteeri selittää uhkaustensa toteuttamisen viipymisen syyksi sen, että se on toistaiseksi siinä määrin kiinni taisteluissa presidentti Bashar Assadin hallinnon kaatamista haluavien kapinallisten kanssa, ettei heillä riitä aikaa eikä voimia muuhun. Lisäksi Al-Nusran ja muut Al-Qaidasta irrottautuneet ryhmittymät kuten ISIS tekevät ajoittaisia iskuja sen asemia ja laitoksia vastaan Libanonissa.

Israelin puolustusarmeija IDF pyrkii hyödyntämään Gazan sodissa saamiaan kokemuksia ja opetuksia kaupunki- ja epäsymmetrisessä sodankäynnissä. Nasrallah uhkaa miehittää Galilean ja tunkeutua syvemmälle Israelin maaperälle, vaikka hän on viestittänyt, ettei hän halua täysimittaista sotaa vielä tässä vaiheessa. Tämän uskotaan tarkoittavan, että iskut tulevat raketti-ja ohjusiskujen muodossa tai rajoitettuna kommando-hyökkäyksenä rajan läheisyydessä olevaan kylään tai kaupunkiin. IDF haluaa kuitenkin varautua pahimman varalle, ja vahvistaa asemiaan sekä Libanonin että Syyrian rajoilla ja kehottaa juutalaisyhteisöjä tehostamaan valmiuttaan sekä toistaiseksi välttämään työskentelyä pelloillaan. Monet juutalaisyhteisöt ovat alkaneet valmistella omia aseellisia puolustusyksiköitään etenkin Juudean ja Samarian alueilla.

JÄNNITYS Israelin pohjoisen rajan tuntumassa nousi selvästi IDF:n iskettyä, kuten väitetään, kolmen auton kolonnaan muutama päivä sitten Syyrian Golanilla surmaten kuusi Hizbullahin ja kuusi Iranin upseeria ja sotilasta. Hizbullahin kuolleitten joukossa oli legendaarisen komentajan Imaad Mughniyehin poika Yihad sekä korkea komentaja; Iranin sotilaitten joukossa oli Iranin vallankumouskaartin IRGCC:n kenraali, minkä johdosta IRGCC:n komentaja uhkasi Israelia verisillä salamaniskuilla. He olivat tarkastusmatkalla ohjustukikohdan rakentamiseksi rajan tuntumaan, josta käsin olisi ohjattu hyökkäyksiä Israelin puolelle. http://www.timesofisrael.com/in-prepping-for-hezbollah-battle-army-draws-from-gaza-lessons/, http://www.timesofisrael.com/israel-targeted-iranian-general-in-syria-strike-report-claims/,
3.       USA:n ulkoministeri John Kerry totesi eilen Lontoossa seisten Englannin ulkoministeri Philip Hammondin rinnalla, että USA:n johtaman koaliittion ilmaiskuilla on pystytty estämään Islamin Valtion etenemine Irakissa ja Syyriassa, vaikkakaan ne eivät ole pystyneet vapauttamaan kaikkia IS:n miehittämiä kaupunkeja.
Kerry kertoi, että ilmavoimat ovat tehneet lähes 2000 ilmaiskua, joilla on eliminoitu tuhansia IS:n sotilaita ja lähes puolet sen sotilasjohtajista.
Irakin pääministeri Haider al-Abadi kritisoi USA:n ja sen kanssa liitossa olevia maita AP:n toimittajalle antamassaan haastattelussa päivää ennen kokousta, etteivät ne ole toimittaneet Irakille luvattuja aseita tarvittavan nopeasti. Hän totesi, että paljon on puhuttu ja luvattu, mutta kentällä niitä ei näy.

USA:n puolustusministeri Chuck Hagel tarttui al-Abadin kritiikkiin Pentagonissa sanoen: ”Olen eri mieltä pääministerin lausunnon kanssa. Lisäisin siihen jopa, ettei kritiikki auta asiaa. Meillä on yli 60 maan muodostama liittoutuma, joka pyrkii avustamaan Irakia. Mielestäni pääministerin tulisi huomioida tämä lausunnoissaan”.
Ensi kuussa eroava puolustusministeri Hagel luetteli Irakin toimituksia todeten, että Irakille on toimitettu ainakin 1500 Hellfire ohjusta, 250 miina-ansan kestävää ajoneuvoa sekä tuhansittain kiväärejä ja ammuksia. Kolme neljästä koulutusleiristä ovat toiminnassa, ja neljäs aloittaa toiminnan pian Irakin sotilaitten kouluttamiseksi”.

KERRY kertoi journalisteille kokouksen jälkeen, että ”koaliittioon osallistuvat maat voisivat tehdä enemmän estääkseen militanttien värväysyritykset, mitätöidä niiden varainhankinnat sekä haastaa niiden äärilaidan idealismin, mikä on vanginnut islamin radikaalien mielikuvituksen Euroopassa, kuten se ampuja, joka murhasi neljä ihmistä Pariisin kosher-myymälässä tässä kuussa”.
Ulkoministeri Hammond ja pääministeri al-Abadi puhuivat konferenssiin osallistuneitten 21 maan virkailijoiden kanssa todeten, että he voisivat lausunnoissaan paremmin huomioida saavutukset. Al-Abadi totesi, että hänen kritiikkinsä ennen kokousta oli huomioitu hänen pyytäessään enemmän avustusta.

JOHN KERRY vakuutti, että IS:n eteneminen on todella pysäytetty. Irakin joukot ovat vapauttaneet 270 neliökilometriä maata ja estäneet militantteja käyttämästä 200 öljy- ja kaasulaitosta. Kuitenkin strategisesti tärkeä Mosulin kaupunki ja 2 muuta kaupunkia ovat edelleen IS:n joukkojen miehittämiä.
USA:n Irakin lähettiläs Stuart Jones puolestaan kertoi, että koaliittion ilmaiskut ovat surmanneet yli 6 000 Islamin Valtion taistelijaa Irakissa ja Syyriassa, minkä Pentagon sanoi vahvistavansa. ISIS-joukot ovat alkaneet vahvistaa asemiaan miehittämillään alueilla ja erityisesti Anvar provinssissa. Koaliittion operaatio kestää vielä pitkään. http://www.timesofisrael.com/kerry-air-strikes-eliminated-50-of-is-leadership/
4.       USA:n kongressin puheenjohtaja John Boehner esitti kutsun pääministeri Netanyahulle Washingtoniin puhuakseen kongressille helmikuun 11. päivänä. Boehnerin esittämä kutsu on aiheuttanut melkoista ristivetoa sekä Israelissa että USA:ssa. Israelissa katsotaan kutsun tarkoituksena olevan vaikuttaa Israelin maaliskuun 17. päivän vaaleihin vasemmiston vaatiessa myös Isaac Herzogin kutsumista. Päivämääräksi sovittiin myöhemmin maaliskuun 4. päivä, jotta Netanyahu voisi osallistua AIPAC:in kokoukseen matkansa aikana.
Kongressin demokraattien johtaja Harry Reid ilmaisi hämmästyksensä, ettei heillä oltu kerrottu mitään vierailusta, mutta lupasi tulla kuuntelemaan, mitä Bibillä on kerrottavana.
Valkoisen Talon tiedottaja Bernadette Meehan kertoi journalisteille, ettei Obama tapaa Netanyahua omaksumansa periaatteen mukaan olla tapaamatta ulkomaiden johtajia vaaliaikana. Ulkoministeri John Kerry sen sijaan ilmoittaa voivansa tavata Netanyahun Washingtonin vierailun aikana, mutta varmaa se ei ole.
Valkoisen talon edustajan mukaan Boehner ei keskustellut Netanyahun vierailusta presidentti Obaman kanssa, kuten diplomaattinen protokolla edellyttää. Tämä voi olla Boehnerin näpäys Obamalle hänen tavastaan ohittaa kongressi vahvistaessaan tärkeitä lakeja, jotka vaativat presidentin allekirjoituksen. http://www.timesofisrael.com/in-snub-obama-wont-meet-netanyahu-during-us-visit/
5.       UUTISOTSIKOITA
·         Mossadin johtajaa Tamir Pardoa syytettiin, että hän oli esittänyt kantanaan, ettei Iranille asetettuja sanktioita saa koventaa, mikä on vastoin pääministerin kantaa mutta on Obaman näkemyksen mukainen. Pardo tarkensi kantaansa todeten, ettei hän vastusta sanktioitten koventamista.  http://www.jpost.com/Israel-News/Mossad-in-rare-move-denies-it-contradicted-Netanyahu-by-lobbying-against-stiffer-Iran-sanctions-388616
·         Israelin aikomus korvata Temppelivuoren Mughrabiportille johtava vaaralliseksi havaittu puinen kävelysilta pysyvällä rakenteella aiheutti jännityksen kasvamisen myös Jordanian esittäessä vastalauseensa. Jordania on virallisesti muslimien pyhien paikkojen suojelija Jerusalemissa, vaikka käytännössä sekä PA että Hamas ovat toistuvasti haastaneet Jordanian velvollisuuden toimimalla omien intressiensä mukaan. Muslimien mukaan vain heillä on oikeus rukoilla Temppelivuorella, eikä Israel ole käyttänyt sille kuuluvaa omistusoikeuttaan poistaakseen muslimien yksinoikeuden.

Arkeologien ja yhteisöaktivistien muodostama järjestö Emek Shaveh, joka tutkii arkeologian vaikutusta Israelin ja PA:n arabien välisessä konfliktissa, toteaa raportissaan, ettei v. 1967 sodan jälkeen Vuoren geopoliittisessa asemassa ole tapahtunut oleellisia muutoksia, mutta se kohdistaa huomionsa Israelin yritykseen uuden sillan rakentamiseksi aiheuttamaan poliittiseen laskeumaan. Tuntuu jotenkin typerältä seurata korkean tason kiistaa sillan rakentamisesta, joka palvelee ei-muslimeja, jotka haluavat nousta Vuorelle. Muslimeilla on useita kulkureittejä. Arabien päämääränä on kieltää kaikkien muiden paitsi muslimien pääsy Vuorelle, ja se koskee erityisesti juutalaisia, joiden he epäilevät suunnittelevan kolmannen Temppelin rakentamista Al-Aksa moskeijan raunioille. PA vaati jokin aika sitten, että Vuoresta tulee käyttää nimitystä Haram al-Sharif, ylevä pyhättö. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Report-Construction-of-footbridge-to-Temple-Mount-exacerbated-geopolitical-tensions-388645
·         Tel Avivin bussipuukotuksiin keskiviikkona syyllistynyt 23-vuotias Hamza Muhammad Hasan Matrouk, kotoisin Tulkarmin pakolaisleiristä, sanoo motiivikseen Israelin käymän kesäsodan Hamasia vastaan Gazassa. Toiseksi hän esitti Israelin toimet temppelivuorella. Hän oli Israelissa laittomasti. Hän puukotti 12 bussin matkustajaa ja yhtä ulkopuolista kadulla, joista 4 vaarallisesti, ennen kuin vankilapalvelun upseeri sai hänet pysähtymään ampumalla häntä jalkaan. Bussinkuljettaja oli kauan tajuttomana taistellessaan puukottajaa vastaan. Matroukin yhteyksiä terrorijärjestöön tutkitaan. Jokin aika sitten pooliisi pidätti 7-hengen IS-solun Haifan alueelta. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Tel-Aviv-terrorist-says-he-was-motivated-by-Operation-Protective-Edge-388446
·         ISIS-ryhmittymän edustaja ”Palestiinassa” sanoo järjestön taistelevan ”tyranniaa ja vääräuskoista” poliisia ja armeijaa vastaan vallan kaappaamiseksi. Edustaja sanoi, että sen tarkoituksena on poistaa sekä Hamas että PA päämääränsä saavuttamiseksi. ISIS-haaraosasto Palestiinassa käyttää itsestään nimeä ”Bayt Al-Mqdis”, jolla tarkoitetaan Temppelivuorta. ISIS levittäytyy järjestelmällisesti Gazaan ja Siinaille sekä Juudeaan ja Samariaan, keskittyen pakolaisleireihin, joissa maaperä on otollinen sen edustamalle ideologialle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/190384#.VMILi1Mp5Zw
·         Eli Yishai ei halua yhdistää Yahad HaAm Itanu ryhmittymäänsä Otzma Yehudit ryhmän kanssa varmistaakseen pääsynsä Knessetiin, koska se ei ylitä 3.25 %:n vaalikynnystä, kuten gallupit ennustavat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/190387#.VMIOBFMp5Zw
·         Saudi Arabian kuningas Abdullah ibn Abdulaziz Al-Saud kuoli eilen pitkällisen sairauden murtamana 90-vuotiaana. Hänen tilalleen nousi prinssi Salman Ibn Abdulaziz Al-Saud, joka on nyt 79-vuotias. Monarkian ulkopolitiikka tuskin muuttuu kovin radikaalisti, vaikka Saudi Arabia on etsinyt uutta turvallisuutensa takaajaa USA:n vetäytyessä vastuusta Obaman sekavan ulkopolitiikan seurauksena. Saudit ovat jo vuosia harkinneet oman ydin-teollisuuden aloittamista ja atomipommin rakentamista Iranin vastapainoksi, mutta raporttien mukaan se on ostanut pommit Pakístanista kuten myös ohjukset niiden kuljettamiseksi kohteisiinsa. Saudit taistelevat Muslimi-veljeskuntaa ja Al-Qaidan haaraosastoja vastaan, jotka uhkaavat sitä Jemenistä, joka nyt näyttää luisuvan ISIS-joukkojen haltuun vaarantaen öljyn merikuljetukset Suezin kanavan kautta Eurooppaan. Saudi Arabia on varovaisesti pyrkinyt modernisoimaan yhteiskuntaansa, mikä voi kiihtyä uuden kuninkaan myötä, vaikka islamin vanhoillinen wahhabi-haara tuskin on valmis siihen.  http://www.jpost.com/Breaking-News/Saudis-deny-rumors-King-Abdullah-has-died-388681

Wednesday, January 21, 2015

KESKIVIIKKO 21.01.2015

KESKIVIIKKO 21.01.15
1.       PUOLI SEITSEMÄN maissa pistäytyessäni ulkona lämmin henkäys leyhähti vastaan, ja tosiaankin mittari osoitti 12 lämpöastetta aivan ennusteiden mukaisesti. On mukava saada välillä lämmin paussi viikkoja kestäneen kylmävirtauksen jälkeen. Talvi on kuitenkin vasta keskivaiheilla, joten vaihtelevasti kylmää ja lämmintä on odotettavissa. Kevätaurinko alkaa todella lämmittää vasta maaliskuun lopulla.
Taivas pysytellee pilvettömänä tänään ja huomenna, mutta perjantaina ennustetaan pilvimuodostelmien palaavan taivaan kannelle lämpötilan samalla hieman laskiessa. Lämpötilat tänään: Jerusalem 12 -20, Tiberias 10 -23; Suolameri 14 -22; Eilat 11 -25 +C-astetta. Kinneretin pinta on noussut edelleen muutamia senttejä, mutta eilen näytettiin nollaa, eli sateitten vaikutus on tältä erää ohitettu.
2.       MIESHENKILÖ vetäisi puukon esille matkustaessaan bussissa Tel Avivissa lähellä vilkasta Maariv-siltaa keskiviikkoaamuna vähän ennen kahdeksaa. Hän ehti puukottaa kymmentä matkustajaa, kahta heistä vaarallisesti, ennen kuin bussi pysäytettiin ja puukottaja yritti juosta karkuun.
Paikalla ollut turvallisuusmies ampui häntä jalkaan saaden hänet pysähtymään. Hänet vietiin kuulusteluihin. Poliisi pitää tapausta terrorihyökkäyksenä.  Uutiset tapahtumasta ovat puutteelliset ja tarkentuvat päivän kuluessa. http://www.timesofisrael.com/several-stabbed-in-tel-aviv-attack/
3.       USA:n presidentti Barack Hussein Obama sanoi Unionin tilaa koskevassa puheessaan, että ensimmäistä kertaa diplomaattisin keinoin Iran on saatu keskeyttämään ydinohjelmansa toteuttamisen ja vähentämään jo rikastamansa ydinmateriaalin määrää. Hän puhui edustajainhuoneen ja senaatin jäsenille tarkoitetussa vuosittaisessa Unionin tilaa koskevassa raportissaan perustuslain edellyttämällä tavalla.

Obama mainitsi Israelin nimeltä todetessaan tähän tapaan: ”Yhdysvalloilla on tilaisuus neuvotella kattava sopimus, joka estää Iranin kehittymästä ydinvallaksi, turvaa Amerikan ja sen liittolaiset – mukaan lukien Israel – välttäen samalla uuden Lähi-Idän konfliktin”.
Etenkin Saudi Arabia, Persianlahden maat ja Israel, ovat olleet huolissaan Iranin ydinaseen valmistumisesta, jolla se voisi uhata niitä.

OBAMA totesi puheessaan, ettei ole olemassa vakuuksia neuvottelujen onnistumisesta, mutta varoitti kongressia asettamasta uusia pakotteita, jotka voisivat vain varmistaa diplomatian epäonnistumisen, mikä tulisi vieroittamaan USA:n liittolaisistaan ja antaisi Iranille verukkeen jatkaa ydinaseen rakentamista. Obama totesi edelleen, että Amerikan kansa edellyttää hallituksen menevän sotaan vain viimeisenä mahdollisuutena.

Tulevien viikkojen aikana valmistuu puolueiden yhteisesti laatima lakiesitys, jonka esittävät Robert Menendez (D-NJ) ja Mark Kirk (R-IL), joka automaattisesti asettaa uusia tai kovennettuja pakotteita Irania vastaan, mikäli neuvottelut epäonnistuvat eikä Obama pysty esittelemään kongressille kattavaa sopimusta Iranin kanssa ennen heínäkuun viidettä päivää. Menendez sanaili Obaman kanssa lakiesityksestä Demokraattisen puolueen retriitissä.
Senaatin ulkoasiain komitean puheenjohtaja Bob Corker (R-TN) sanoo, että hän on
laatimassa esitystä, joka oikeuttaa kongressin äänestämään mistä tahansa sille esitetystä sopimuksesta Iranin kanssa. Obama vihjaa käyttävänsä veto-oikeuttaan estääkseen näitä kolmea esitystä saamasta lain voimaa.
Republikaanien juutalais-koaliittion toimitusjohtaja Matt Books vastasi nopeasti Obaman kommenttiin republikaanien viralliseen reaktioon Obaman puheesta, vaikka siinä ei edes mainittu Irania nimeltä, näin: ”Huolimatta kongressin ja kansainvälisen yhteisön vetoomuksista, presidentti – läkähdyttävien neuvottelujen jälkeen keskeyttää Iranin ydinsuunnitelman toteuttaminen – palkitsee Iranin antamalla sille vielä lisää aikaa. Obaman hallituksen Iran-politiikka epäonnistuu. Kongressin tulee koventaa sanktioita vakuuttaakseen Iranin neuvottelijat, että olemme vakavissamme vaatiessamme Irania keskeyttämään ydinohjelmansa toteuttamisen. Presidentin veto tulee vain vahvistamaan Iranin päättäväisyyttä jatkaa uhaten samalla koko aluetta ja maailmaa”.

KONGRESSIN molemmat kamarit saivat tervetulleen tilaisuuden osoittaa innostustaan saatuaan tiedon, että Alan Gross vapautetaan Kuuban vankeudesta maiden välisten suhteitten alkaessa osoittaa lämpenemistä aina diplomaatti-suhteiden uudelleen solmimista myöten. Kuuban viranomaiset pidättivät Allan Grossin v. 2009 hänen ollessaan työskentelemässä Kuubassa USA:n Agencyn aliurakoitsijana kansainvälisen kehityksen ohjelmassa. Hänet vapautettiin humanitäärisistä syistä joulukuussa 2014 viiden vuoden vankeuden jälkeen.
Obama tervehti parvekkeella istuvaa Grossia, joka oli menettänyt hampaitaan huonon terveydenhoidon vuoksi: ”Tervetuloa kotiin, Gross”.

OBAMA sanoi USA:n armeija johdon Syyriassa ja Irakissa pystyvän voittamaan Islamin Valtion etenemisen, mutta pyysi kongressia hyväksymään heitä tukevan lain osoittaakseen maailmalle, että USA on yhtenäinen tässä kysymyksessä. Hän sanoi USA:n saaneen kovia opetuksia 11.09.2001 terrori-iskujen jälkeen ja sanoi hallituksensa noudattavan näitä opetuksia. Hän sanoi USA:n muodostaman koaliittion pystyvän voittamaan Islamin Valtion ilman USA:n maajoukkoja, mutta että se vie aikaa.
Hän sanoi luottavansa siirtymiseen eteenpäin kehittyneemmän USA:n hallituksen johdossa, joka yhdistää sotilaallisen voiman ja voimakkaan diplomatian. Tätä hän suositteli USA:n diplomatiaksi tulevaisuudessa; ei rynnäköiden eikä hätäisin päätöksin sotilaallisen voiman käyttämiseksi, vaan käyttäen harkintaa ja järkeä.
Hän kuitenkin tunnusti USA:n pidättävän oikeuden yksipuolisiin toimiin, jos tilanne sitä vaatii esim. yllättävien terrori-iskujen vuoksi. Hän sanoi vastustavansa antisemitismin nousua joissakin maailmaa – saaden suosionosoituksia – kuten myös yleistävää kritiikkiä muslimia kohtaan – kongressi pysyessä silloin vaiti.
Palestiinalaiskysymystä hän ei edes maininnut suoraan, vain Iranin yhteydessä. http://www.timesofisrael.com/obama-reiterates-vows-to-veto-iran-sanctions-bills/

Käytännössä Obaman ”voimakas diplomatia” on jättänyt jälkeensä kaaosta ja verisiä taisteluja Pohjois-Afrikassa, Irakissa ja Syyriassa. USA:n mahtavaa armeijaa Obama on pyrkinyt heikentämään peruuttamalla elintärkeitä ohjelmia ja suunnitelmia aseitten kehittämiseksi, sekä romuttamalla armeijan osastoja ja erottamalla sen avainkenraaleita ja muita johtajia. Samaan aikaan USA:n pahimmat kilpailijat Kiina ja Venäjä kehittävät entistä tehokkaampia asejärjestelmiä sekä kouluttaen armeijoitaan pitäen pahimpana vastustajaan Amerikan Yhdysvaltoja.
4.       IDF:n suorittamat ohjusiskut kolmen auton kolonnaa vastaan Syyrian Golanilla sunnuntaina onnistuivat ilmeisesti paremmin kuin oli osattu toivoakaan. IDF:n tiedotteen mukaan tarkoitus oli iskeä keskitason johtajiin ja joukkoihin eikä Iranin kenraaliin. Kaupanpäällisinä iskussa sai saivat surmansa Hizbullahin korkea johtaja, Imaad Mughniyehin poika Jihad, joka johti tärkeiden hyökkäyssuunnitelmien laatimista hyökkäyksiin Galileaan ja syvälle Israelin alueelle, sekä järjestön korkea upseeri Mohammed Issa.
Syyria ja Libanon ovat muodollisessa sotatilassa Israelin kanssa
IDF:n tiedotteen mukaan se oli saanut tietoja Hizbullahin suunnittelemasta tukikohdasta Syyrian Golanille, josta käsin Israelia vastaan tehtäviä iskuja johdettaisiin. Iranin vallankumouskaartin kenraali Muhammad Ali Allahdadi oli neuvonantajana suunnitelmia laadittaessa. Häntä pidettiin asiantuntijana ballististen ohjusten kysymyksissä.

ISRAELIN TV-2:n mukaan Jihad Mughniyeh, joka johti shia-muslimien operaatioita Syyrian Golanilla, ja Hizbulllahin korkea upseeri Mohammed Issa olivat tarkastus-matkalla Golanilla valmistellessaan ohjustukikohdan perustamista Syyrian Golanille. Issa oli vastuussa ohjusten kuljettamisesta Iranista, Syyriasta ja Libanonista. TV-2:n mukaan Hizbullah laski, että ohjusten ampuminen Syyriasta ei sotkisi Hizbullahia suoraan hyökkäyksiin Israeliin eikä mahdolliseen sotaan, jota se ei vielä halua, koska sen kiireisin tehtävä on tukea Assadin pysymistä vallassa Syyriassa.  

HIZBULLAHIN johdon vastaus oli mieto, mutta Iranin tiedotteessa uhattiin Israelia verisellä salamaniskulla, vaikka se ei ole virallisesti tunnustanut iskua. ”Nämä marttyyriydet todistavat, ettei meidän tule ottaa kevyesti jihadia”, sanotaan Iranin vallankumouskaartin ylimmän komentajan Mohammad Ali Jafarin lausunnossa tiistaina. ”Sionistien tulee varautua tuhoisiin salamaniskuihin. He ovat saaneet tuntea raivoamme ennenkin”. Lausunnossa väitettiin, että ”Allahdadi tolimi Assadin ja hänen kansansa neuvonantajana taistelussa takrifisteja ja salafisteja vastaan antaen arvokkaita analyyseja ja neuvoja taistelussa sionistien johtaman salaliiton neutraloimiseksi Syyrian maaperällä”.
Iranin Tasnim-uutistoimiston mukaan Jafari sanoi, että Iran tulee laajentamaan apuaan muslimi-taistelijoille Lähi-Idässä, kunnes sionistinen hallitus on kaadettu. Helikopterista suoritetussa ohjusiskussa kuoli 6 iranilaista ja 6 hizbullahin miestä.

ISRAELIN hallitus käsitteli tilannetta tiistaina ja päätti vahvistaa voimiaan Syyrian rajan tuntumassa, sulkien joitakin teitä sekä kieltäen maanviljelijöitä työskentelemästä pelloillaan. Lisäksi rajan tuntumaan asennetaan Iron Dome patteristo. Turvallisuusjoukot asetettiin hälytysvalmiuteen, vaikka asukkaille ei annettu tarkempia ohjeita tilanteen nopean kiihtymisen varalta.
Sekä Syyrian että Irakin johtajat lähettivät surunvalittelunsa Nasrallahille hänen kärsimiensä tappioiden vuoksi. http://www.timesofisrael.com/israeli-strike-targeted-hezbollah-bid-to-set-up-missile-bases-on-golan/
5.       NETANYAHU SANOO, ettäTel Avivissa keskiviikkoaamuna tehtyterrori-isku on suoraa seurausta PA:n ilman mandaattia toimivan puheenjohtajan Mahmoud Abbasin raivokkaasta kiihotuksesta. Liberman lisäsi listaan Ismail Haniyehin,
Haneen Zoabin ja Ahmed Tibin. Israelin hallitus päätti lopettaa pidättämiensä verosaatavien tilittämisen PA:n tileille, kunnes Abbas lopettaa Israelin tuomitsemien ja vangitsemien terroristien ”stipendien” maksamisen.

Tilanteen kummallisuutta lisää se, että Abbas, entinen ja nykyinen terroristi, joka avoimesti kunnioittaa juutalaisten murhaajia, käyden esittämässä surunvalittelunsa surmansa saaneiden arabiterroristien omaisille ja luvaten heille rahakorvauksia ja puistojen, katujen ja nuorisotilaisuuksien nimeämistä heidän nimiinsä, sekä pitäen verta hyydyttäviä vihapuheita Israelia ja sen kansalaisia vastaan, kutsuttiin Ranskan presidentti Hollanden toimesta Pariisin ”marssille” lukuisten maiden johtajien rinnalle eturiviin. Se oli raskas loukkaus kaikille terroria ja väkivaltaa vastustaville johtajille. Eihän Abbasilla ole valtiota eikä edes PA:n arabien antamaa valtakirjaa.
Abbas osoittikin oman ”vastalauseensa” hymyilemällä leveästi toisten osoittaessa murhetta ja kauhua mieletöntä väkivaltaa vastaan.

Monet puoluejohtajat ilmaisivat tuomionsa Tel Avivin terrori-iskun johdosta. Oppositiojohtaja Isaac Herzog sanoi, ettei Israelilla ole todellista turvallisuutta, ei Gazan rajan tuntumassa, ei Jerusalemissa eikä muuallakaan maassa, mistä Rahassa Negevissä sattuneet mielenosoitukset ovat todisteena, jossa kaksi ihmistä sai surmansa ja kymmeniä haavoittui. On myös syytä muistaa, että PA solmi yhteishallitus-sopimuksen Hamasin kanssa, joka on USA:n terrorilistalla. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Liberman-The-incitement-of-Abbas-Haniyeh-Zoabi-and-Tibi-behind-Tel-Aviv-terror-attack-388429
6.       UUTISOTSIKOITA
·         Israelin Nachson vankilapalvelun yksikkö sattui ohittamaan Tel Avivin juuri terrori-iskun aikaan ja sen upseerit pystyivät eliminoimaan terroristin suuremman onnettomuuden estämiseksi. Sen kolmen upseerin joukkoa johtanut Benny Botarschvili sanoi olleensa miestensä kanssa matkalla oikeuteen, kun he kuulivat bussin matkustajien avunhuudot mennen tarkastamaan tilannetta. He näkivät terroristin pyrkivän juoksemalla karkuun, mutta he ryntäsivät hänen peräänsä ampuen ensin ilmaan ja sitten jalkoihin, kun mies ei pysähtynyt. Miehen kaaduttua he pitelivät häntä paikoillaan, kunnes poliisi saapui paikalle. Se vaati nopeaa tilannearviointia ja toimintaa, muuten terroristi olisi päässyt jatkamaan puukotuksiaan. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Officer-who-stopped-terrorist-Passengers-were-screaming-from-the-bus-for-help-388426
·         Vain tuntia Tel Avivin terrori-iskun jälkeen PA:n media julkisti ensimmäiset Bahaa Yasheenin laatimat pilapiirrokset, joissa ylistetään iskua ja sen tekijää. Piirroksessa kuvataan keffiellä varustettu arabi verinen puukko kädessään. Hänen takanaan on kyltti jossa lukee ”miehitetty Tel A-rabia”, bussilinjan numero 40 sekä juutalaisten Davidin tähti ja veren peittämä Israelin lippu. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Palestinian-cartoons-praise-Tel-Aviv-stabbing-attack-388440
·         Pariisin koschermarketiin hyökännyt terroristi, joka surmasi poliisinaisen ja 4 liikkeen asiakasta, oli poliisin kuulusteltavana vain muutamaa päivää aiemmin epäillen hänen liittyvän Charlie Hebdon pilapiirroslehden toimitiloihin tehtyyn murhaan, jossa sai surmansa 12 ihmistä.  http://www.timesofisrael.com/kosher-market-terrorist-stopped-by-police-days-before-attacks/
·         Rajut mielenosoitukset jatkuvat edelleen beduiinien asumassa Rahatin kaupungissa Negevissä. Siellä asuu pääosin beduiineja, jotka eivät ole tyytyväisiä hallituksen toimintaan heidän asioittensa hoitamiseksi. Beduiinien kuten myös arabien mielenosoituksia johtajat useimmiten Israelin juutalaiset ja ulkomaiset agitaattorit, joille poliisi ja armeija eivät näytä löytävän sopivaa keinoa heidän hillitsemisekseen. Paikalle menevät poliisit joutuvat usein todelliseen hengenvaaraan, kuten nytkin tapahtui. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4617399,00.html
·         Israelin oikeuskansleri Joseph Shapira tuo kolme kansainvälistä asiantuntijaa avustamaan hänen tutkimuksiaan koskien Gazan kesäsotaa, sen alkamista koskevia päätöksiä ja päätöksentekijöitä, sekä muita sotaan liittyviä epäselvyyksiä, joista IDF:n aluksi kieltämien tunnelien olemassaolo ja vaarallisuus ovat yksi. Shapiran tutkimus tapahtuu samaan aikaan, kuin YK:n nimittämä toimikunta pyrkii laatimaan oman tutkimuksensa. Israel ei päästänyt sen johtajaa kanadalaista professoria William Schabaia Israeliin eikä Gazaan hänen ennakkoon antamiensa israelilaisia johtajia syyttävien lausuntojensa vuoksi. http://www.jpost.com/Israel-News/Shapira-brings-in-outside-experts-to-help-judge-IDF-compliance-with-intl-law-388398Sunday, January 18, 2015

SUNNUNTAI 18.01.15


SUNNUNTAI 18.01.15
1.       ALKOI UUSI PÄIVÄ ja uusi viikko uusine haasteineen taivaankannen ollessa harsomaisen pilviverhon peittämä. Aurinko ei ollut vielä noussut vähän kuuden jälkeen hakiessani lehden kadun varrelta, mutta terävä kuunsirppi oli lähellä paikkaa, josta auringon tulisi ilmestyä kaakon suunnalla. Ilman lämpötila tuntui seitsemästä lämpöasteesta huolimatta viileältä, mitä tuntumaa kylmettymisen jälkitaudit lisäävät, mutta parempaan suuntaan ollaan kuitenkin menossa. Säätilat tänään: Jerusalem 7 -13; Tiberias 11 -19; Suolameri 14 -22; Eilat 12 -22 +C-astetta. Taivas pysyttelee puolipilvisenä tänään ja maanantaina, tiistaiksi luvataan aurinkoista.

2.       Ihan samaa helpotuksen tuntua ei voi sanoa maailman tämän hetken tilanteesta, sillä potentiaalisen sodan varjot häilyvät monella suunnalla.
Hizbullah uhkaa iskeä 150 000 raketin ja ohjuksen sekä kaikkien kuviteltavissa olevien aseitten voimalla ennalta varoittamatta Israeliin, miehittävänsä Galilean alueet ja pureutuvansa syvälle juutalaisvaltion alueelle. Myös Hamas uhittelee sanoen olevansa valmis entistä paremmin asein. Miten PA:n arabit tulisivat käyttäytymään näissä näkymissä tai niistä huolimatta, on arvoitus.
Samaan aikaan EU-maiden asukkaille jaetaan 100-sivuista ohjekirjasta, jossa selvitetään, miten selviytyä hengissä vihollisen miehitettyä maan. Asukkaitten oletetaan tietävän, mistä suunnasta miehittäjä tulisi. USA:n painostamana EU asetti kovia pakotteita Venäjää vastaan, joka vastasi keskeyttämällä kaasutoimitukset kuuteen EU-maahan Ukrainan kautta, mikä on varsin kova päätös talvipakkasten ollessa uhatessa muutenkin kylmää Euroopan mannerta.
Tämä on kylmää taloussotaa, jossa ruplan arvo kärsii kovia iskuja, mutta joka tulee käsittelemään myös EURO:a varsin kovakouraisesti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/190050, http://www.shtfplan.com/headline-news/report-russian-invasion-survival-manual-to-be-issued-to-citizens-in-european-union_01162015

3.       Haagin kansainvälinen rikosoikeus ICC ilmoitti aloittavansa PA/PLO:n pyytämät alustavat tutkimukset Israelin suorittamista sotarikoksista Gazan kesäsodan aikana. USA:n ulkoministeriö ilmoitti välittömästi vastustavansa ehdottomasti ICC:n päätöstä tutkimusten aloittamiseksi, mitä seurasi Israelin vastaava hylkäyspäätös. USA sanoutui irti Rooman Statuesta v. 2002 vastalauseeksi ICC:n perustamisesta, ja hyväksyi lain, American Servise Members Act, joka antaa presidentille oikeuden käyttää kaikkia välttämättömiä tai tarvittavia keinoja vapauttaakseen henkilön, joka on pidätetty tai vangittu ICC:n toimesta tai sen toimeksiannosta. Näiden henkilöiden asema kuvataan lain B-osassa. Lain katsotaan koskevan myös Israelia, koska siinä mainitaan USA:n kanssa liittosuhteessa olevat maat.
Asiantuntijat katsovan tämän tarkoittavan sitä, että elleivät varoitukset ja uhkaukset tuota toivottua tulosta, USA:n presidentti voi viimeisenä keinonaan turvautua Delta kommando-joukkojen käyttämiseen henkilöiden vapauttamiseksi NATO-maan alueella Alankomaissa. Laki voi vaatia selvennyksiä Israelia koskevalta osalta.

USA:n ei uskota hyökkäävän suoraan ICC:tä vaan PA/PLO:ta vastaan. USA:n kongressi julkisti viime viikolla lakiesityksen, jolla kielletään avustusten antaminen PA:lle, kunnes se peruuttaa ICC:lle jättämänsä jäsenyyshakemuksen. USA lopettaisi vuosittaisen PA:lle myönnetyn yli 400 miljoonan USD avustuksen, mikä tulisi lopullisesti romuttamaan PA:n talouden. Israel lopetti keräämiensä 137 miljoonan USD verojen maksamisen PA:n tileille PA:n allekirjoitettua Rooman Statuen.
PA on lisäksi velkaa Israelin Sähköyhtiölle ILC yli 1.5 miljardia NIS sähkön toimittamisesta arabialueille sekä Gazassa että Juudeassa ja Samariassa.

Yksi kongressille viime viikolla tehdyn kahden lakiesityksen laatijoista Alcee Hastings (D-Florida) totesi tähän tapaan: ”Emme voi seistä sivussa PA:n, joka solmi hallitus-sopimuksen Hamasin kanssa, tehdessä perättömiä ja tuhoavia vaatimuksia IDF.n sotilaita ja Israelin kansalaisia vastaan, jotka asuvat yhteisöissään kiistanalaisella Länsirannalla. Kongressin tulee keskeyttää 400 miljoonan USD tuen maksamisen PA:lle, kunnes se peruuttaa kyseenalaisen hakemuksensa ICC:n jäsenyydestä ja palaa neuvottelupöytään Israelin kanssa”.
Hastings kutsui Abbasin allekirjoittamaa hakemusta saada ICC:n jäsenyys selväksi hyökkäykseksi niitä vastaan, jotka vuosikaudet ovat ponnistelleet rauhanomaisen ratkaisun löytämiseksi Israelin ja PA:n väliseen ongelmaan. ”PA:n Israelia vastaan esittämät syytökset sotarikoksista tulevat ilman epäilyä estämään rauhan-keskustelut tulevaisuudessa aikana, jolloin kahden valtion perustaminen on tärkeämpää kuin koskaan aiemmin” Hastings selvitteli esitystään.

TOISEN lain esitteli pari päivää myöhemmin Curt Clawson (R-FL). Molemmat lait esitettiin ulkoministeriön ulkoasioiden valiokunnalle. Hastings totesi, että molemmat lakiesitykset ovat samansuuntaisia kuin Rand Paulin viikkoa aiemmin tekemä lakiesitys. Neljä senaattoria - kaksi demokraattia, kaksi republikaania - julkistivat yhteisen julkilausuman, jossa he toteavat, että jos PA jatkaa ICC:lle tekemäänsä tutkimuspyyntöä sotarikoksista tai aktiivisesti tukee sitä, kaikki PA:lle antama tuki tulee lopettaa. He kehottivat kongressia tutkimaan mahdollisuuksia puolustaa Israelin kansalaisia ICC:n päätöksiä vastaan. Vuoden 2002 laki voinee tarvita kuitenkin lisäyksiä sen soveltamiseksi Israeliin.

ICC:n taholta täsmennetään, että koska PA/PLO:lla ei ole virallista valtion tunnustusta, sen syyttäjä tummaihoinen ja paksuhuulinen Fatou Bensouda ilmoitti aloittavansa alustavat tutkimukset väitetyistä sotarikoksista YK:n pääsihteerin Ban ki-Moonin nimenomaisesta vaatimuksesta. ICC on YK:n alainen instanssi.
USA on kuitenkin YK:n suurin taloudellinen tukija – 1/3 sen budjetista - ja se voi halutessaan peruuttaa maksunsa sille, mikä lamaannuttaisi YK:n toiminnan. USA:n kaksi vuotta vanhan lain mukaan, jos YK tai sen alaiset instituutiot antavat PA:lle saman aseman kuin virallisille valtioille, ne menettävät USA:n myöntämän tuen. USA kuitenkin mieluummin kiristää ruuvia Abbasin peukalossa. http://www.timesofisrael.com/short-of-invading-the-hague-not-much-us-can-do-to-thwart-icc-probe-of-israel/

4.       HAMAS ilmoitti Gazassa, että sillä on tuhansia dokumentteja ja todisteita IDF:n suorittamista sotarikoksista Gazan kesäsodan aikana. Sen edustajat ilmoittivat tervehtivänsä tyydytyksellä ICC:n päätöstä aloittaa alustavat tutkimukset PA/PLO:n tekemän pyynnön mukaisesti. ”Nyt tarvitaan käytännön toimia nopeasti tähän suuntaan, ja me olemme valmiit luovuttamaan oikeudelle tuhansia raportteja ja dokumentteja vakuuttaaksemme ICC:n oikeudelle Israelin vihollisarmeijan suorittamista sota-rikoksista”, totesi Hamasin tiedottaja Fawzi Barhoium. ICC:n syyttävät vakuuttavat tutkimustensa puolueettomuutta ja itsenäisyyttä, mikä tuskin vakuuttaa epäilijöitä aiempien esimerkkien valossa. Protective Edge nimellä tunnetun kesäsodan 2014 johdosta sai surmansa n. 2 200 Gazan arabia ja 71 israelilaista. Arabit käyttivät siviilejä, naisia ja lapsia, ihmiskilpinä sekä varastoivat YK:n ylläpitämiin kouluihin ja muihin julkisiin kuten myös asuntorakennuksiin raketteja ja muita aseita vastoin kansainvälisiä lakeja tehden siten sotarikoksia. Gazan arabit laskivat siviiliuhrien joukkoon aseistettuja miehiä ja muista syistä sairaaloissa kuolleita potilaita, mikä kyseenalaistaa PA:n ilmoittamat uhriluvut. YK käyttää niitä kuitenkin Gazan kesäsotaa koskevissa raporteissaan.

ISRAELIN taholta todetaan, että ICC:n tutkimuksia voidaan käyttää myös arabeja vastaan, ja jotkut israelilaiset lakiasiaintoimistot ovat jo jättäneet syytöksiä Abbasia ja muita PA/PLO:n johtajia vastaan. He toteavat, että Hamasin suorittamat sotarikokset tulittamalla tuhansilla raketeilla Israelin siviilikohteita tulitauon ollessa voimassa ovat raakoja sotarikoksia.  USA:ssa aloitettiin oikeudenkäynti PA/PLO:n johtajia vastaan lukuisista itsemurha- ja pommihyökkäyksistä, joissa kuoli useita USA:n kansalaisia. Tutkimukset ulottuvat Jasser Arafatin aikaan vuosien 2000 -2004 välisenä aikana, mutta niitä voidaan jatkaa 2004 jälkeen. Mahmoud Abbas oli Arafatin läheisin avustaja ja tukija ollen siten osasyyllinen. Abbas rahoitti Mynchenin 1972 olympialaisten aikana tehdyn terrori-iskun Israelin olympiajoukkuetta vastaan, jonka terroristit teloittivat lähes kokonaan.  http://www.timesofisrael.com/hamas-lauds-icc-probe-of-alleged-israeli-crimes/
5.       UUTISOTSIKOITA
·         Radikaali islamjärjestö pyrkii salaisesti heikentämään Fatahin vaikutusta Gazassa ja solmimaan suhteita Hizbullahin ja Iranin kanssa. Hamasin entinen sisäministeri Gazassa Fathi Hamad oli keskiviikkona harvinaísen avoin syyttäessään PA:n yhteishallitusta ja Mahmoud Abbasia tilanteesta Gazassa. ”Yhteishallitus ja Abbas ovat vastuussa Gazan saarrosta ja ne yhdessä muodostavat esteen Gazan jälleenrakentamiseksi”. Hamad tunnetaan yhtenä radikaalina, joten hänen sanansa ovat yllättäviä, mutta hänen tiedetään erottautuneen muista, mikä voi olla merkki hänen salaisista yhteyksistään Iranin ja Hizbullahin kanssa. Hänen muodostamansa ryhmä on hyökkäillyt Fatahin jäseniä ja virkailijoita vastaan Gazassa. http://www.timesofisrael.com/cracks-appearing-in-hamas-leadership-in-gaza/
·         Islamin Valtio julkisti videoita kahdesta miehestä, jotka heitettiin monikerroksisen rakennuksen katolta syytettyinä homoseksualismista. Lisäksi IS on julkistanut videoita kahden miehen ristiinnaulitsemisesta syytettyinä varkaudesta, sekä naisen kivittämisestä syytettynä harhaopista. Videoissa näytetään miesten putoaminen ilmassa, sekä myöhemmin heidän murskaantuneet ruumiinsa maassa. Tiistaina IS julkisti videon, jossa nuori alaikäinen poika suorittaa miehen teloituksen ampumalla. IS:n johtajat sanovat näiden teloitusten julkistamisen tarkoituksena olevan puhdistaa maa syntisistä ja vääräuskoisista, jonka jälkeen he voivat keskittyä laajentamaan toimintaansa rajojen ulkopuolelle. IS:n uskotaan teloittaneen tuhansia ihmisiä Irakissa ja Syyriassa, josta he valvojat puolet maa-alasta. http://www.timesofisrael.com/islamic-state-throws-men-off-building-for-being-gay/
·         PA:n virkailija, jolla on läheiset suhteet Abbasin kanssa, sanoo, että PA on valmis peruuttamaan ICC:n oikeudelle tekemänsä syytökset Israelin sota-
rikoksista, jos Israel lopettaa kaiken toiminnan ”setlementeissä”. Samalla virkailija esitti uhkavaatimuksen, että ellei Israel suostu PA/PLO:n vaatimuksiin, turvallisuusyhteistyö Israelin kanssa lopetetaan.
PA:n toinen virkailija sanoi, että tarjous ja ultimaatumi esitettiin Jordanian ja Egyptin kautta. Hän sanoi, että uhkavaatimukseen kuuluu se, että Israel tilittää pidättämänsä n. 135 miljoonaa USD verosaatavat PA:n kassaan.

Abbasin muisti alkaa pätkiä, sillä hän ei muista, että elokuussa Israelin turvallisuusjoukot paljastivat ja eliminoivat Abbasin hallinnon kaatamiseksi muodostetun salaliiton. IDF pidätti 55 salaliittoon osallistunutta. Ilman IDF:n tukea Abbasin hallitus olisi kaatunut ja kaatuisi. Arafat oli aikoinaan samanlainen käenpoika, jota Israel helli, syötti ja varjeli pesässään tietäen aivan hyvin, että käenpojan ensimmäinen refleksi on potkia pesästä kaikki sinne munitut ja haudotut munat tai jo kuoriutuneet linnun omat poikaset. Tätähän Gazan ja PA:n arabit julistavat, juutalaisten karkottamista tai tuhoamista heille ikuiseksi perinnöksi luvatusta maastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/190095
·         INN:n vaaliuutisia on alla olevassa linkissä. http://www.israelnationalnews.com/Special/Elections/
Likudin edustajaehdokas Yoav Kish, Danin alueelta, sanoo tukevansa Jerusalemin jakamista arabien kanssa. Häntä ilmeisesti arveluttaa Jerusalemin itäosien arabit, jotka tuskin äänestäisivät häntä tulevissa vaaleissa. Likudin vaalitoimisto vakuuttaa, että puolueen kannan mukaan Jerusalem on yhtenäinen ja jakamaton Israel juutalaisvaltion pääkaupunki. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/190096
·         Saudi Arabia rakentaa lähes 1000 km pitkän ”suuren muurin” Irakin vastaiselle rajalleen pystyäkseen estämään tai ainakin vaikeuttamaan IS:n joukkojen levittäytymisen rajan yli saudien monarkkiaan. Egypti on laajentanut rakentamaansa puskurivyöhykettä Gazan rajallaan kahteen kilometriin tuhoten kaikki alueella olevat rakennukset ja karkottaen asukkaat. Egyptin löysi äskettäin räjähteillä lastatun 1.2 km:n pituisen tunnelin Gazasta Siinaille. Maailman media on kovin vaitonainen tästä. http://www.jpost.com/Middle-East/Saudi-Arabia-builds-wall-to-thwart-IS-388096
·         Poliisit ovat lisänneet juutalaisten instituutioiden valvontaa sekä Ranskassa, että Belgiassa ja Englannissa. Juutalaisten mieliala alkaa olla pelokas ja haavoittuva yhä useammassa EU-maassa yhä useamman juutalaisen harkitessa muuttoa rauhallisemmille seuduille, mutta potentiaalisia mahdollisuuksia on yhä vähemmän. Perinteiset USA, Australia ja Etelä Amerilla ovat nekin muuttumassa vaarallisiksi juutalaiselle. Lopulta ainoaksi vaihtoehdoksi jää Israelin juutalaisvaltio.  http://www.jpost.com/Diaspora/British-PM-The-idea-that-Jews-feel-unsafe-is-sickening-388074