Friday, January 16, 2015

PERJANTAI 16.01.15


PERJANTAI 16.01.15
1.       VIIKON viimeistä edellinen päivä alkoi pimeänä ja sumuisena, ilma oli viileä ja kostea. Aamulla puoli seitsemän maissa satoi vielä muutamia vesipisaroita, ja maassa olevat vesilätäköt todistivat yöllisistä sateista, joiden ennustetaan jatkuvan tänään ja vielä huomennakin. Taivas oli aamulla paksun pilviverhon peitossa, minkä johdosta oli epätavallisen pimeää eikä auringosta ollut tietoakaan, mikä ei tarkoita sitä, etteikö se pilkistelisi päivän mittaan.
Lämpötilat tänään: Jerusalem 5 -10; Tiberias 8 -16; Suolameri 10 -17; Eilat 9 -19 +C-astetta. Yölämpötilat pysynevät alhaisina, mutta päivälämpötilat noussevat asteen tai parin verran huomenna ja sunnuntaina. Paikallisia ja ajoittaisia sateita voi tulla parin päivän aikana taivaan pysytellessä puolipilvisenä.
2.       PUOLUEET ovat pitäneet vaaliehdokkaiden valintavaalejaan, ja kuten asiaan kuuluu Israelissa, tahallisia tai tahattomia väärinkäytöksiä tapahtuu äänestys-paikoissa tai ääniä laskettaessa. Ehkä digitaaliseen äänestystapaan siirtyminen voisi nopeuttaa prosessia ja estää joitakin väärinkäytöksiä, mutta se voisi tuoda mukanaan uusia ongelmia, joita olisi vaikea korjata tai näyttää toteen.
Likudin ehdokasasettelussa Tzipi Hotoveli sai epärealistisen 30. paikan listalla, mutta tarkastuslaskennassa hän sai 20. paikan syrjäyttäen Avi Dichterin, joka aavistaen mahdollisen muutoksen vaati myös uusintalaskentaa. Puolueet ovat myös pyrkineet muotoilemaan vaaliteemaansa ja iskulausetta, jonka puitteissa pyritään vaikuttamaan ”hyödyllisiin idiootteihin”, eli vaalikarjaan, meihin tavallisiin ”matti ja maija meikäläisiin”.

Labourpuoleen ehdokasvaaleissa (primaries) naiset saivat kolme potentiaalista valintapaikkaa puheenjohtajan Isaac Herzogin ja hänen naispuolisen varjonsa Tsipi Livnin jälkeen, jotka valitaan äänimäärästä riippumatta. Herzogin vaaliteemana oli keskittyä Israelin ja PA/PLO:n välisten ongelmien ratkaisemiseen, mutta äänestäjät valitsivat ehdokkaita, joilla sosiaaliset ja taloudelliset kysymykset ovat etualalla.

Jotkut näkevät vaalitulosten protestiksi Herzogin vaaliteemalle ja jopa alkuna hänen korvaamistaan uudella johtajalla. Yleinen tunnelma Labour-leirissä oli helpottunut ja voittoa uhkuva Netanyahun valtakauden lopettamiseksi ja uuden aloittamiseksi sosiaalisin perustein. Vaalikampanjan nimeksi hyväksyttiin ”HaMahane HaTzioni” (Tzionin tori). Jotkut konkariedustajat kuten Eitan Gabel eivät voineet ymmärtää heikkoa suosiotaan.
Herzog esitteli valittuja ehdokkaita, että ”siinä ovat Israelin tulevat johtajat”.
Tuoreen gallupin mukaan Labour johtaa Likudia kolmella edustajalla 25 -22.
Likudin mielestä Labourin ehdokasasettelu on äärivasemmistolainen, josta todisteena on arabitaustainen Zoner Bahalul, joka ylisti Mavi Marmaran Gazan saarron murtamista sekä syytti Israelia Hizbullahin surmaamista arabeista. http://www.jpost.com/Israel-Elections/Labor-renames-itself-after-choosing-socioeconomic-list-387760
3.       BEIT YEHUDIN puheenjohtaja Naftali Bennett esitteli puolueensa ehdokasvaalien 11 hengen ehdokaslistan. Hän uhkui myös voitonvarmuutta todeten puheessaan puolueensa jäsenille, etteivät vanhat poliitikot ymmärrä, että säännöt ovat muuttuneet eikä kukaan ole kertonut sitä heille.
Hän selitti, että jos seuraava pääministeri valittaisiin TV-studiossa, Meretzin puheenjohtaja Galon valittaisiin pääministeriksi, tai jos vaalit suoritettaisiin jonkun yliopiston henkilöstötiloissa, päämisterinä vuorottelisivat Dov Khanin ja Hanin Zoabi. He kuitenkin edustavat pientä vähemmistöä, ja kansan todellinen tahto mitataan äänestyskopeissa, kuten hän selvitti. ”He ovat jumiutuneet 90-luvulle, ja heidän äänitorvensa Herzog ja Livni toistavat samaa vanhaa teemaa viimeisten 20 vuoden ajan esittäen toistuvia myönnytyksiä”, Bennett lisäsi. Hän viittasi Gazan kesäsodan aikaan, jolloin Beit Yehudi sai taistella monen viikon ajan IDF:n johtoa vastaan, ennen kuin he uskoivat hyökkäystunnelien vaaraan ja olemassaoloon aloittaen niiden poistamisen.

Bennett sanoi, että hänen puolueensa oli ainoa, joka vastusti terrorivankien vapauttamista, minkä johdosta viimeinen erä jätettiin vapauttamatta. Hän toisti myös puolueensa vastustavan kannan maan luovuttamiseksi 23. arabivaltion perustamiseksi. ”On olemassa valtava maanalainen koko valtion kattava virta, joka pulppuaa Toran virkistävistä lähteistä. Ihmiset kaikkialla haluavat juutalaisuutta, he haluavat juutalaista musiikkia, koskettaa Toraa. Tämä virta voimistuu ja nostaa päätään sanoen: Me emme pyytele enää anteeksi”. Bennett viittasi kehotukseen taistella katu kadulta, ”zenga –zenga”, etsiessään muotoa puolueensa korkeajännitteiselle vaalityöskentelylle.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/190027
4.       KULANU-puolueen puheenjohtaja Moshe Kahlon esitteli torstaina virallisen ehdokasluettelon, jossa on 11 ehdokasta. Hänen takanaan on useita tunnettuja henkilöitä: Kenraalimajuri Yoav Galant; Tseka Maluki; entinen USA:n lähettiläs tri Michael Oren; Jerusalemin apulaispormestari Rachel Azaria; köyhyyttä vastaan taistelevan Alaluf-komitean johtaja Eli Alaluf; tri Yifat Sasha-Biton, Kiryat Shmonan kaupungin-valtuuston jäsen ja entinen apulaispormestari, sekä viisi muuta. Kahlon sanoi puoleensa edustavan sosiaalista uudistusta ja työskentelevän ihmisen edun nimissä, jotka Likud on unohtanut ja joissa Lapidin johtama Yesh Atid osoittautui pettymykseksi. On aika muutokselle, hän sanoi.
Kahlon selvensi puolueensa kantaa neuvotteluihin PA/PLO:n kanssa, että hän vastustaa 67-sotaa edeltäviä linjoja uuden arabivaltion rajoiksi sekä vastustaa Jerusalemin jakamista.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/190031
5.       Israelin median epäsuosioon joutunut Shas-puolueen puheenjohtajan Ari Derin eroaminen ja paluu puoleensa johtajan paikalle on Jpostin artikkelin mukaan pelästyttänyt useita sen kansanedustajia, että heidät voidaan asettaa epärealistiselle paikalle Derin peukaloidessa maaliskuun 17. päivän ehdokaslistaa. Shasin suosio on gallupeissa heilunut 6-7 edustajan tienoilla Eli Yishain erottua kannattajineen ja perustettua uuden puolueen Yahad HaAm Itanu, joka joittenkin gallupien mukaan ei ylitä 3.25 %:n vaalikynnystä. Tämä voisi kannustaa muutamia epävarmoja siirtämään kannatuksensa Shasille, etteivät heidän antamansa äänet menisi hukkaan, mutta toisaalta pakottaa Shasin syrjäytetyt siirtymään Yishain puolueen kannattajiksi. http://www.jpost.com/Israel-Elections/Shas-MKs-increasingly-concerned-over-Deris-intentions-for-electoral-list-387912
6.       Terrorinvastaisen kampanjan korkea belgialainen virkailija sanoi CNN:n mukaan, että viranomaiset eliminoivat löytämänsä terrorisolun torstaina Belgian itäosissa
Verviersin kaupungissa sen valmístautuessa hyökkäykseen.
Poliisin mukaan Syyriasta palanneet terroristit olivat suunnitelleet laajaa terroriaaltoa maassa. Syyttäjän mukaan heidät pidätettiin Verviersin kaupungissa, mutta pidätyksen aikana tapahtuneen tulitaistelun aikana poliisi ampui 2 terroristia. Poliisi sanoo suorittaneensa kaikkiaan 10 ratsiaa epäiltyjen terroristien asuntoihin, osan niistä Brysselissä.
Länsimaiden tiedustelun arvion mukaan Euroopassa on kaikkiaan 20 nukkuma-solua odottaen lähempiä ohjeita toiminnan aktivoimiseksi.
CNN:n Belgian viranomaiselta saaman tiedon mukaan Verviersin kaupungissa hajotetun terrorisolun jäseniä oli matkustanut Syyriaan, jossa he tapasivat Islamin Valtion edustajia, jotka antoivat heille ohjeita kostoiskujen suorittamiseksi USA:n Syyriassa ja Irakissa suorittamien ilmaiskujen johdosta.
Virkailijoiden mukaan 20:en nukkumasoluun kuuluu ainakin 120 jäsentä, mutta he eivät osanneet sanoa, olivatko Pariisin hyökkäykset näihin liittyviä.
Belgian syyttäjän mukaan operaatio terroristien löytämiseksi jatkuu edelleen. Belgiassa on yleinen varoitus nostettu toiseksi korkeimpaan luokkaan. Brysselissä ja Antwerpissä koulut peruutettiin perjantaina terroriuhkan vuoksi.

TURVALLISUUSVIRKAILIJAT jatkavat Pariisin veristen terrori-iskujen tutkimista selvitellen, mitä tukihenkilöitä iskuihin oli liittynyt. He sanovat, ettei Charlie-Hebdon iskun suorittanut Coulaby toiminut yksin. He tutkivat myös hänen avovaimonsa osuutta aseitten hankkimiseksi asetoimittajien kautta. http://www.timesofisrael.com/belgian-terror-cell-linked-to-islamic-state-official-says/
7.       HIZBULLAHIN pääsihteeri Hassan Nasrallah esitti uhkauksia Israelia vastaan sen jälkeen, kun hän joutui tunnustamaan viikkoja sitten paljastetun Mossadin asettaman vakoilijan pidättämisestä järjestön korkeimmassa hierarkiassa.
Nasrallah vakuutti tiistaina, että heillä on aseita, joita Israel ei voi edes kuvitella sen omistavan. Terrorijohtaja Naim Qassem vakuutti, etteivät paljastetut vakoilutapaukset ole vähentäneet Hizbullahin taisteluvalmiutta.
Keskiviikkona Nasrallah lisäsi löylyä kiukaaseen uhaten, että Hizbullah pystyy ottamaan valvontaansa koko Galilean, ja että heillä on kaikkea, mitä tarvitaan Israelin vastaisessa taistelussa.

Hizbullah valvoo täysin Libanonin eteläosaa solmittuaan sopimuksen armeijan kanssa verukkeella, että sen tarkoituksena on suojalle Libanonin turvallisuutta Israelin hyökkäysaikeita vastaan. Käytännössä se asettaa koko Libanonin alueen sotatoimialueeksi mahdollisessa sotatilanteessa Israelin kanssa. IDF on antanut useita varoituksia, että IDF tulee iskemään kaikkialle, minne aseita, ja ohjuksia on varastoitu tai niiden laukaisualustoja asennettu, useimmiten asuntotaloihin.

ISRAELIN puolustusministeri Moshe Yaalon totesi äskeisen maan pohjoisosaan tehdyn vierailun yhteydessä, ettei Hizbullah ole louhinut tunneleita rajan ali Israelin puolelle. Hän sanoi asukkaitten kuulemien kaivausäänien olevan hevosten kavioitten kapsetta naapurikylässä. Yaalon vähätteli hyökkäystunnelien asettamaa uhkaa Gazan kesäsodan aikanakin, mutta joutui perumaan sanansa IDF:n löydettyä kymmeniä hyvin varustettuja tunneleita, joista tuhottiin 31. Niitä löydetään silloin tällöin uusia, etenkin Gazasta Siinaille.
Israelin entinen turvallisuuspolitiikan neuvonantaja Amidror arvioi, että Hizbullahin hankkiman ohjusarsenaalin määrä ylittää 150 000. USA:n Libanonin armeijalle toimittamia uudenaikaisia aseita virtaa Hizbullahille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/189999
8.       UUTISOTSIOITA
·         Poliisi teki torstaina Israelin arabin omistamaan taloon Deir Al-Assadissa Galileassa löytääkseen epäillyn pistoolin. Poliisit kiinnittivät huomion siihen, miten WC:n viemäri ei toiminut kunnolla. Tarkemmissa tutkimuksissa he löysivät 300 pistoolin patruunaa piilotettuina pyttyyn siten, etteivät ne menneet viemäriin tyhjennyksen aikana. Yksi talon ulkopuolelle jäänyt poliisi havaitsi epäillyn heittävän joitain ikkunasta ulos, mikä osoittautui pistooliksi, jonka hän oli varastanut jostain. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/190010
·         Ranskan pääministeri Manuel Valls vakuuttaa, etteivät Pariisin tehdyt terrori-iskut liity millään tavoin Israelin ja PA/PLO:n välisiin ongelmiin. Hän myös vakuutti, etteivät ne millään tavoin vaikuta Ranskan suhtautumiseen PA/PLO:n tekemiin aloitteisiin YK:n instansseissa. Ranskan presidentti Hollande vastusti pääministeri Netanyahun osallistumista Pariisin ”marssiin”, koska hän joutuisi silloin kutsumaan myös Abbasin, joka hetken epäröityään päätti tulla mukaan monien mieliharmiksi. Marssi oli pelkkä fototilaisuus, sillä toisesta kulmasta otetun kuvan mukaan johtajille tarkoitettuun ”marssiin” osallistui vain muutama kymmenen henkilöä eikä heidän takanaan ollut ketään.  http://www.timesofisrael.com/frances-stance-on-palestine-recognition-unchanged-by-attacks/
·         Rooman paavi Franciscus I puuttui myös Pariisin viimeisiin tapahtumiin tuomiten CharlieHebdo makasiinin pilapiirrokset toteamuksella, ettei ole oikein pilailla minkään uskonnon harjoittajien kustannuksella, koska jokaisella uskonnolla on oma arvokkuutensa. Hän tuomitsi samalla surmaamisen jumalan nimissä, mutta kritisoi tapaa, jolla sananvapauden varjolla pilaillaan toisen uskonnon kustannuksella. http://www.timesofisrael.com/pope-says-cannot-insult-other-peoples-religion/
·         Ranskan presidentti Francois Hollande vakuutti suojelevansa myös maansa muslimeja, joiden hän katsoi joutuneen äärimuslimien uhriksi. Hänen mukaansa kahdessa terrorihyökkäyksessä saaneiden 17 henkilön todelliset uhrit ovat muslimit. Ranskan muslimiyhteisö on Euroopan suurin ja heidän vaikutusvaltansa sen mukainen maan hallintoon. http://www.timesofisrael.com/hollande-muslims-main-victims-of-fanaticism/
·         Ranskan poliisi pidätti 10 epäiltyä pommi-iskun mahdollisuuden kasvaessa. Hyökkäyskohteena on ollut myös Pariisin Eiffel-torni, joka on jouduttu ajoittain sulkemaan tai poistamaan sen valaistus. Pariisin päärautatieasema jouduttiin sulkemaan ja keskeyttämään junaliikenne tuoreen pommiuhkan vuoksi. 250 poliisia osallistui epäiltyihin kohteisiin tehtyihin ratsioihin Berliinissä. USA:n ulkoministeri John Kerry matkusti pitkän tauon jälkeen Pariisiin tavaten maan ulkoministeri Laurent Fabiuksen ja myöhemmin presidentti Hollanden todeten, että on hyvä olla Pariisissa ja että keskusteltavaa on paljon. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4615765,00.htmlWednesday, January 14, 2015

KESKIVIIKKO 14.01.15


KESKIVIIKKO
·         PÄIVÄ alkoi selkeänä ja viileänä. ennusteen mukaan puolipilvisenä, mutta sateita ei ennusteta vielä tänään. Lämpötila on ennusteen mukaan 5 -11 +C-astetta, mutta huomisesta alkaen sateita voi tulla paikallisesti jatkuen muutaman päivän ajan. Lämpötila notkahtaa välillä hieman alaspäin, mutta ilman suuria heittoja.
Lämpötilat tänään: Jerusalem 5 -11; Tiberias 10 -16; Suolameri 8 -18; Eilat 9 -20 +C-astetta. Kuten totesin, lämpötiloissa ei tapahtune suuria muutoksia, yölämpötilat ovat alhaiset koko maassa, myös perinteisesti lämpöisissä osissa kuten Suolameri ja Eilat, mikä on syytä huomioida, jos suunnittelee matkaa tänne. Tuuli on usein kiusallisen voimakas, mikä lisää epämukavuuden tunnetta.

·         Ranskassa terroristien murhaamat neljä juutalaista Ranskan kansalaista haudattiin eilen Jerusalemissa Har Hamenuhot hautausmaalle. Kukin arkku oli peitetty sinivalkoisella rukousliinalla lähelle pystytettyjä soihtuja.

Presidentti Reuven Rivlin murehti miehiä, joiden elämä katkesi tunnottoman terroristin käden kautta todeten: ”Olisimme halunneet teidät tänne elävinä”. Tuhansia ihmisiä oli saapunut seuraamaan tilaisuutta tai saattamaan rakkaansa viimeiselle matkalle. Useat kantoivat käsissään tai selässään Israelin lippuja. Muutamat kantoivat plakaattiin kiinnitettyä murhatun kuvaa varustettuna tekstillä: ”Minut tapettiin, koska olen juutalainen”.

Presidentti Rivlin totesi saattopuheessaan, ettei mikään määrä multaa voi peittää verimäärää, joka vuodatettiin Pariisin kosher supermarketissa, eikä mikään pysty parantamaan tuskaa murhatun neljän miehen johdosta. ”Samalla kuin hyökkäys oli vastoin inhimillisyyttä, se oli suunnattu juutalaista kohdetta ja juutalaisuhreja vastaan”. Hän sanoi edelleen, että raaka juutalaisviha iskee terrorihyökkäysten muodossa Jerusalemissa, Tel Avivissa, Pariisissa, Toulousessa ja Brysselissä yhtä hyvin kuin Mumbaissa. ”On vaarallista kieltää, että me puhumme antisemitismistä, joko uudesta tai vanhasta”.
RIVLIN esitti vakavan pyynnön Euroopan johtajille toimimaan päättävästi palauttaakseen eurooppalaisten juutalaisten turvallisuuden. ”Emme voi sallia, että vuonna 2015, 70 vuotta toisen maailmansodan päättymisen jälkeen, juutalaiset pelkäävät kävellä Euroopan kaupunkien kaduilla kantaen kalottia ja tzitzittiä”.
Hän esitti Ranskan juutalaisille vetoomuksen: ”Kotimme on teidän kotinne, ja me ikävöimme nähdäksemme teidän asettuvan asumaan tänne”.
Murhatun neljän juutalaisen ruumisarkut lennätettiin Pariisista Israeliin EL AL:in koneella tiistaiaamuna, heidän omaistensa seuratessa Israeliin samassa koneessa, mutta ennen sitä heidät lennätettiin Tunisiaan Kisse Rahamim Yeshivaan Bnei Brakissa, jossa yeshivan rabbi Meir Mazuz piti heille eulogian, muistopuheen.

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu myötäili puheessaan presidentin puhetta todeten, että koko Israelin valtio ympäröi heidät rakkaudellaan. Hän muistutti, että heidät murhattiin siksi, että he ovat juutalaisia. Hän totesi, että ääri-islamilaiset ryhmät, joihin murhaaja kuului, ovat inhimillisyyden vihollisia. Hän vakuutti terroristeille: ”Te ette koskaan tule voittamaan meitä”. Hän viittasi Ranskan juutalaisten voimaan ja Israelin valtion kestävään voimakkuuteen. ”Israelin valtion voiman lähde on sen yksimielisyydessä, uskossa, vastustuskyvyssä ja keskinäisessä velvollisuudentunnossa. ”Muinaisen kansan vastustuskyky on voittanut jokaisen esteen ja vastuksen ja on noussut tuhkasta yhä uudelleen. Maan ulkopuolella asuvat juutalaiset, nekin jotka ovat toisen maan kansalaisia, tietävät sydämessään, että heillä on vain yksi kotimaa, Israel, historiallinen kotimaa, joka vastaanottaa heidät avosylin. Tänään, enemmän kuin koskaan, Israel on meidän todellinen kotimme”.

OPPOSITIOJOHTAJA Isaac Herzog, jonka isoisän isä oli toiminut Pariisin rabbina yli 100 vuotta sitten, on haudattuna vähän matkan päähän paikasta, jonne terrori-hyökkäyksen neljä uhria haudattiin. Hän kertoi muinaisen isoisänsä isä-rabbin rakentaneen synagogan Pariisiin, joka säilyi holokaustin syövereissä. Mutta nyt, 70 vuotta myöhemmin Ranskan juutalaisten synagogat ovat vaarassa joutua suljettaviksi terroriuhkan vuoksi.

Ranskan energiaministeri Segolene Royal matkusti Israeliin erityisesti ollakseen mukana muistotilaisuudessa kuin muistutuksena, että murhatut juutalaiset olivat kunnioitettuja Ranskan valtion kansalaisia. ”Ranskan Tasavalta ottaa osaa teidän menetykseenne. Teidän surunne on meidän surumme. [G1] [G2]  Tuskanne on koko Ranskan tuska”. Hän sanoi samalla, että uhreille oli myönnetty kuoleman jälkeen Ranskan kunnialegioonan arvomerkki. ”Ranska ei ole enää Ranska ilman juutalaisia”, hän sanoi vakuuttaen, että Ranskan hallitus taistelee päättäväisesti kaikkia antisemitismin muotoja vastaan. ”Siksi valtion päämies ilmoitti, että taistelu rasismia ja antisemitismiä vastaan on koko valtion kansallinen tehtävä vuonna 2015”. http://www.jpost.com/Israel-News/Rivlin-We-wanted-you-to-come-home-alive-387677
·         PÄÄMINISTERI Netanyahun osallistuminen Pariisin marssiin on herättänyt ristiriitaisia kommentteja ja artikkeleita. Erään tiedon mukaan Ranska ei ollut virallisesti kutsunut häntä mukaan eikä turvallisuussyistä johtuen katsonut voivansa pitää hänen osallistumistaan tervetulleena. Hän kuitenkin meni mukaan ja marssi kulkueen eturivissä monien muitten valtionjohtajien kanssa. Sitä vain monet jäivät ihmettelemään, miksi Mahmoud Abbasille, alias Abu Mazen, oli annettu paikka valtionjohtajien rinnalla, vaikka hän ei ole valtionjohtaja ja toiseksi hän solmi liiton Hamasin kanssa, joka on USA:n terroristijärjestöjen listalla. Abbasin leveä, jopa vahingoniloinen hymy eturivin keskiosassa, aiheutti myös hämmästeleviä kyselyjä. Ranskan viranomaiset vihjaavat, että Abbas kutsuttiin, koska Netanyahukin tuli. Pahat kielet kuiskuttelevat, että se johtui presidentti Hollanden myönnytys-politiikasta, että hän uskoi tällä tyynnyttelevänsä muslimikansaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/189896
·         PARIISIN terrorihyökkäykset ovat kylväneet pelkoa Euroopan juutalaisten sydämiin. AFP:n suorittaman kyselyn mukaan 45 % Britannian juutalaisasukkaista katsoo, ettei Englanti eikä Eurooppa ole enää turvallinen asua eikä heillä ole tulevaisuutta siellä. Tiedustelu suoritettiin antisemitismikampanjan (CAA) yhteydessä, jossa haastateltiin 2 230 brittijuutalaista 23.12.2014 – 01.01.2015 välisenä aikana, jolloin ei vielä tiedetty Pariisin CharlieHabdon ja kosher supermarketin hyökkäyksistä.
CAA:n puheenjohtaja Gideon Falter totesi tiedustelun olevan shokeeraava herätys-huuto pian Pariisin hyökkäysten jälkeen. Hän sanoi Britannian olevan nyt käännekohdassa. ”Ellei antisemitismiin puututa nolla-toleranssilla, se tulee kasvamaan ja brittijuutalaiset alkavat toden teolla kysellä paikkaansa omassa maassaan. Neljännes CAA:n kyselyyn vastanneista ilmoitti haluavansa muuttaa pois maasta viimeisen kahden vuoden aikana. CAA:n mukaan useimmat 30 vuotta sitten poliisin alkaneista rekisteröimistä hyökkäyksistä tapahtuivat vuoden 2014 aikana. Lontoon keskustapoliisin mukaan antisemiittiset hyökkäykset yli kaksinkertaistuivat vuoden aikana vuoden loppuun mennessä edellisvuoteen verrattuina.

Gallupin suorittanut YouGov toteaa, etteivät antisemiittiset tuntemukset ja hyökkäykset ole vieraita briteille. Neljännes 3411 tiedusteluun osallistuneista väitti, että juutalaiset haalivat rahaa enemmän kuin muut kansalaiset; 17 % katsoi juutalaisilla olevan liikaa valtaa ja 13 % syytti juutalaisia holokaustin käyttämisestä sadakseen sympatiaa. 45 % uskoi ainakin yhden syytöksen olevan oikeutettu.
Englannin kriittinen suhtautuminen juutalaisia kohtaan lisääntyi huomattavasti Gazan kesäsodan Protective Edge johdosta. Tuhansia englantilaisia osallistui Israelin vastaisiin mielenosoituksiin. Birminghamissä mielenosoittajat tunkeutuivat Tesco myyntikeskukseen, koska se kieltäytyi boikotoimasta israelilaisia tuotteita. Mielen-osoituksiin osallistui palestiinalaisia tukevia arabeja, Samankaltainen vandalismi tapahtui Kedem-myyntikeskuksessa Mancherterissä, johon liittyi kuoleman-uhkauksia liikkeen toimihenkilöitä vastaan.
Viimeiset tiedot kertovat, että antisemitismi ja rikokset juutalaisia vastaan ovat nousseet 383 % maailmanlaajuisesti vuoden 2014 aikana, yksin Euroopassa 436 %.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/189918
5.       UUTISOTSIKOITA
·         USA:n Jerusalemin konsulivirasto järjestelee uudelleen toimitilojensa turvallisuutta. Toimet aloitettiin kuukausia sitten, jolloin konsulaatti erotti 7 israelilaista turvallisuusvirkailijaa ja yhden palestiinalaisen. Äskettäin konsulaatti erotti 3 israelilaista turvallisuusvirkailijaa pestaten heidän tilalleen 30 palestiinalaista, joita koulutetaan USA:n toimesta Jerikossa. Raportin mukaan palestiinalaiset virkailijat myös aseistetaan. Heitä käytetään turvaamaan amerikkalaisten VIP-vierailijoiden matkoja Juudeassa ja Samariassa. Israelin ja konsulaatin tekemän sopimuksen mukaan arabi-turvallisuusmiehet eivät saa kantaa asetta. Raportissa kerrotaan, että joillakin koulutettavista palestiinalaisista on rikollinen tausta. Konsulaatti käyttää autonkuljettajina palestiinalaisia, jotka esiintyvät hyökkäävästi IDF:n sotilaita ja poliiseja vastaan tiesuluilla ja tarkastuspisteissä. Äskettäin paljastui tilanne, jossa 2 konsulaatin autoa ajoi juutalaiskylään mukanaan amerikkalaisia vierailijoita, joiden sanottiin haluavan tarkastaa arabien väitteitä, joiden mukaan juutalaiset olivat tuhonneet heidän oliivipuitaan. Syntyneen sanaharkan aikana konsulaatin autoissa istuneet turvallisuus-virkailijat vetivät aseensa esiin uhaten niillä. Konsulaatti ei ollut sopinut vierailusta IDF:n kanssa, kuten keskinäiset sopimukset vaativat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/189924
·         Labour-puolueen äänestäjät antoivat Shelly Yechimovichille korkeimman sijan maaliskuun 17. päivän vaaleissa. Tuloksia ei ole vielä kokonaan käytettävissä. Tuoreen gallupin mukaan Labour saisi 24 edustajaa; Likud 23; Beit Yehudi 16; Yesh Atid 12; arabien yhteislista 10; Kulan 9; Israel Beitenu 7; UTJ 7; Shas 6; Meretz 6 kansanedustajaa, jos vaalit olisivat nyt.
·         Otzma Yehudit ja Yahad HaAm Itanu neuvottelevat yhteisestä listasta.
·         Beit Yehudi puolueen ehdokasvaalit ovat vaarassa siirtyä ehdokkaiden syytettyä virkailijoita virheellisestä toiminnasta.
·         Avi Dichter ja Tzipi Hotoveli valittivat Likudin ehdokasvaaleista, kumpikin katsovat, että heille annettu sija on epärealistinen.
·         Shasin päärabbi sanoi eronneelle puheenjohtajalle Arie Derille, ettei hän voi noin vain erota. Deri sanoi nöyrästi palaavansa puolueen johtoon. http://www.israelnationalnews.com/Special/Elections/
·         Charlie Hebdo pilapiirroslehden viimeisin numero myytiin Ranskassa muutamassa minuutissa. Sen kansilehdessä on viimeisin piirros, joka kuvaa profeetta Muhammedia käsissään plakaatti Je Suis Charlie. ”Minä olen Cahlie”, otsikkona ”Kaikki on annettu anteeksi”. Normaalimäärä on 60 000 kpl, mutta viimeisestä numerosta tehtiin 3 miljoonan painos. Painos on englanniksi, italiaksi, espanjaksi, arabiaksi ja turkiksi. http://www.timesofisrael.com/post-attack-charlie-hebdo-sells-out-across-france-in-minutes/
·         Sunni-muslimien korkein instanssi Al-Azhar varoitti julkaisemasta uusia CharlieHedbo piirroksia islamista ja Muhammedista, koska ne vain lisäävät vihaa ja saavat aikaan väkivaltaa. Al-.Azhar tuomitsi Pariisin hyökkäykset, mutta Turkin presidentti Erdodan hämmästeli, miten Netanyahu voi osallistua Pariisin marssiin, kun hän komensi sotilaansa surmaamaan  2500 Gazan asukasta. Turkki ei ole koskaan tunnustanut surmanneensa 1.5 miljoonaa armenialaista 1. maailmansodan aikana marssittamalla siviilejä autiomaassa ilman ruokaa ja juomaa, eikä kurdien vastaisia hyökkäyksiään. http://www.timesofisrael.com/top-muslim-body-warns-new-muhammad-cartoons-will-stir-hatred/

 [G1]
 [G2]

Sunday, January 11, 2015

SUNNUNTAI 11.01.15


SUNNUNTAI 11.01.15
1.       VIIKKO alkaa hyvin kosteana ja märkänä, vetää on sadellut sapatin aikana, välillä antaen tilaisuuden auringollekin näyttää olemassaolonsa, välillä ukkonen on pelotellut salamoillaan ja kumealla jyrinällään. Luonnonvoimat näyttävät olevan kiihtyneitä jostain syystä, tai sitten vain laskevat ulos sisäistä patoutuneisuuttaan. Maan pohjoisosassa. Golanilla, Galileassa ja Hulalaaksossa pakkautunut lumi sulki teitä ja jopa 9 pakkasasteeseen laskenut lämpötila rikkoi vesiputkia ja katkoi sähköiset yhteydet jättäen satoja talouksia ilman sähkövoimaa ja lämpöä.

Sapattipäivän vastaisen yön aikana lunta oli sadellut muutamia senttejä saaden puiden oksat roikkumaan raskaan painon alla. Lumi suli sapatin aikana kokonaan Jerusalemin ympäristössä lämpömittarin osoittaessa neljää lämpöastetta.
Ilma on edelleen sumuinen, ja ennusteiden mukaan myrskyiset tuulet loppuvat sunnuntain iltapäivän aikana. Vesisateet näyttävät myös loppuneen kellon osoittaessa 07.38 aamulla, mutta sumu tihenee entisestään häipyen sitten.

Lämpötilat tänään: Jerusalem 2 -9; Tiberias 6 -14; Suolameri 9 -15; Eilat 7 -16 +C-astetta. Lämpötilan odotetaan nousevan koko maassa huomisesta alkaen siten, että tiistaiksi ennustetaan 12 asteen päivälämpötiloja Jerusalemissa, yöt ovat viileitä.
Jos myrskyinen ja kylmä sää onkin koetellut monen israelilaisen kestävyyttä muistuttaen kuolevaisuudestaan, pahimmin kylmä sää on koetellut niitä satoja ja tuhansia, jotka asuvat teltoissa tai heikosti varustetuissa parakeissa. Raportin mukaan kaksi lasta kuoli Gazassa kylmyyteen. Tilanne pakolaisleireissä on talvella katastrofaalinen veden vallatessa telttojen väliset kulkutiet muuttaen kuivan maan saviliejuksi, jossa ihmiset joutuvat talsimaan päästäkseen vettä tihkuviin telttoihinsa.
Lämmin sää, jota ennustetaan lähipäiviksi, on enemmän kuin toivottu antaakseen edes hetkeksi tilaisuuden kuivatella pihateitä ja märkiä vaatteitaan. Lämmin auringonpaiste lisää myös ihmisen uskoa parempaan tulevaisuuteen.

2.       RANSKAN poliisi pystyi ratkaisemaan molemmat viikon aikana sattuneet terrori-hyökkäykset ja niitä seuranneet panttivankidraamat. Molempiin hyökkäyksiin osallistuneet terroristit saivat surmansa poliisien kanssa käymiensä tulitaistelujen aikana, mutta poliisien kärsimät uhriluvut eivät lisääntyneet.
Vankien vapauttamiseen osallistuneet joukot olivat erikoiskoulutettuja ja he olivat varustautuneet luotiliivein ja uudenaikaisin asein, mikä teki tulitaisteluista epätasaisen. Turvallisuusjoukot jatkavat kuitenkin hyökkäyksiin osallistuneitten etsimistä, joista yksi on kosher-liikkeen panttivankeja ottaneen mustaihoisen Amedy Coulabalyn 27-vuotias naisystävä Hayat Boumeddiene, joka Reutersin mukaan lensi Ranskasta Espanjaan ja sieltä edelleen Turkkiin. Turkin viranomaiset sanovat, että nainen on luultavasti livahtanut hataran rajan yli Syyriaan.

Ranskan juutalaisjärjestöjen kattojärjestön taholta ilmoitettiin, että hyökkäyksessä sai surmansa neljä juutalaista joiden nimet julkistettiin – kaikki Ranskan kansalaisia - sekä haavoittaen neljää muuta. Kaikki loputkin panttivangit vapautettiin.

Ranskan poliisit tekivät perjantaina rynnäkön kahden Charlie Hebdo-lehden päämajaan tehneiden terroristiveljeksen lymypaikkaan surmaten molemmat. Yksi terroristeista sanoi ennen kuolemaansa, että operaation oli maksanut Al-Qaidan Jemenin haaraosasto (AQAP). Jemenin Al-Qaida haaraosaston johtaja sheikki Hareth al-Nadhari sanoi internetissä julkaistussa videossa, että isku oli kosto Ranskan sopimattoman käyttäytymisen vuoksi häväistyään islamia ja profeettaa. Saudi Arabiassa yksi blogikirjoittaja tuomittiin tuhanteen raipaniskuun, jotka annetaan hänelle 50 eri tilaisuudessa. Se merkitsee sadistista, hidasta ja tuskallista kuolemaa, sillä kukaan ei kestä niin monta raipaniskua.

Ranskan presidentti Farncois Hollande tuomitsi hyökkäykset kovin sanoin varoittaen samalla, ettei vaara ole silti ohitettu. ”Näillä mielettömillä, fanaatikoilla ei ole mitään yhteyttä islamin uskonnon kanssa”, Hollande totesi televisioidussa lähetyksessä lisäten, ettei Ranska ole vielä nähnyt hyökkäysten päätöstä. Hänen määrityksensä islamin todellisesta luonteesta on kuitenkin pahasti pielessä, sillä Koraani kehottaa taistelemaan viimeistäkin juutalaista vastaan, ja että jopa kivet ja kannotkin toteavat: ”Takanani piileskelee juutalainen, tule (aito muslimi) ja tapa hänet”.  Islamin uskomuksen mukaan islamin messias, mahdi, ei voi tulla, ennen kuin juutalaiset on voitettu ja alistettu – tai tapettu.

Euroopan maiden johtajat ovat tuominneet Ranskassa tehdyt terrori-iskut, jopa Hamas tuomitsi ne mainitsematta syytä. Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah sanoi, että tällaiset hyökkäykset vahingoittavat islamia enemmän kuin pilapiirrokset. EU-johtajien vähättely ja selittely islamin todellisesta luonteesta on vaarallista leikkiä tosiasioilla pyrkiessään voittamaan muslimin myönnytyksillä, mikä vain vahvistaa hänen uskoaan länsimaiden pelokkuudesta, heikkoudesta ja alistumisesta. http://www.timesofisrael.com/four-jews-cut-down-by-an-islamist-killer-who-showed-no-mercy/, http://www.timesofisrael.com/fears-raised-paris-attacks-could-be-start-of-new-terror-wave/,
Ranskassa todetaan, että jos 100 000 Ranskan juutalaista muuttavat pois maasta, se tarkoittaa Ranskan kuolemaa sellaisena kuin sen tunnemme. Ranskan juutalaisten muutto Israeliin lisääntyi viime vuonna ennätyslukemiin. Maailman juutalais-järjestöjen johtaja Nathan Sharansky sanoi, että viime vuoden aikana järjestö sai 50 000 tiedustelua Ranskan juutalaisten muuttomahdollisuuksista Israeliin. Netanyahu kannustaa heitä todeten, että Israel on heidän todellinen kotimaansa. http://www.timesofisrael.com/french-pm-france-without-jews-would-be-a-failure/
Kosher marketin muslimi-työntekijä Lassana Bathily pelasti 15 marketin juutalais-asiakkaan hengen piilottamalla heidät hyökkäyksen ajaksi rakennuksen pohja-kerroksen kylmätilaan ja sulkien sen kompressorin, kunnes vaara oli ohi.  http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/15-french-jews-alive-thanks-to-lassana-bathily/2015/01/10/
3.       RANSKASSA kokoontui satoja tuhansia spontaaniin mielenosoitukseen lauantaina osoittaakseen tuomionsa ja halveksuntansa viikon aikana tehtyihin terrori-hyökkäyksiin maassa.  He marssivat Toulousesta etelässä Rennesiin lännessä osoittaakseen myötätuntoaan uhrien omaisille. Hyökkäyksissä sai surmansa kaikkiaan 17 ihmistä ja useita haavoittui.  
Se oli kuitenkin vain kenraaliharjoitus tänään pidettävää massamarssia varten, johon uskotaan osallistuvat yli miljoona ranskalaista, heidän mukaan useiden maitten johtajia tai merkittäviä henkilöitä. Israelista Pariisiin matkustavat pääministeri Netanyahu sekä ulkoministeri Liberman, jotka käyttävät tilaisuutta hyväkseen tavatakseen henkilökohtaisesti Ranskan presidentti Francoise Hollandea.
YLI 2000 poliisia on käsketty suojelemaan sunnuntaina järjestettävää massamarssia. Marssin teemana on yhtenäisyys yli terrorismin. Poliisit on komennettu suojelemaan Pariisin synagogia, moskeijoita ja kouluja sekä muita kohteita Ranskassa.

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu sanoi ennen matkustamistaan Pariisiin, että hän tervehtii avosylin Ranskan juutalaisia, jos he päättävät muuttaa Israeliin.
Hänen varsinainen asiansa oli kuitenkin liittyä niihin, jotka taistelevat islamin terrorismia vastaan, joka uhkaa koko maailmaa, ja josta hän on varoitellut vuosikaudet saaden vain sympatiaa - jos sitäkään - useimpien taholta.  
Hän sanoi tapaavansa Ranskan juutalaisjohtajia kehottaen heitä harkitsemaan muuttoa Israeliin, jossa heidät otetaan vastaan avosylin. Käytännössä se ei kuitenkaan ole ihan yksinkertaista, sillä maassa on pula sopivista asunnoista, ensin on opeteltava maan virallinen kieli heprea, eikä työpaikan löytäminen suurelle joukolle ole helppoa, mutta juutalaisilla on kokemusta muutosta.

UKRAINAN presidentti ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ovat marssijoiden mukana, kuten myös Englannin, Saksan, Naton ja useiden Afrikan maiden johtajat sekä arabiliiton edustajien uskotaan liittyvän marssijoihin lukemattomien ranskalaisten kanssa poliittisesta laidasta toiseen.
EU-maiden ja USA:n turvallisuusviranomaiset pitävät keskeisiä neuvottelu-tilaisuuksiaan sopiakseen yhteisestä linjasta ja toimenpiteistä vastaavissa tilanteissa.
Ranskan pääministeri Manuel Walls sanoi lauantaina, että marssin tarkoituksena on osoittaa Ranskan kansan voimaa ja arvokkuutta, joka tulee vaatimaan rakkautta vapauteen ja hyväksyntään toivoen miljoonien osallistuvan sunnuntain marssiin.

SEKÄ Hamas että Hizbullah tuomitsivat hyökkäykset joskin vihjaten, että päämäärä on oikea mutta menetelmä siihen pääsemiseksi on väärä. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas osallistunee myös marssiin, vaikka on epäselvää, mitkä hänen motiivinsa ovat, kun muistaa hänen terrorismitaustansa. Hänen varsinainen tarkoituksensa lienee saada länsimaiden sympatiaa valmistautuessaan esittämään valtioesityksensä uudelleen YK:ssa sekä oikeustapaukset Israelia vastaan ICC:n oikeussaleissa Haagin kv. oikeusistuimessa. USA:n kongressi harkitsee kovia otteita PA/PLO:n johtoa vastaan yksipuolisten toimien johdosta.

RANSKAN viranomaiset pidättivät viisi ihmistä selvitellessään hyökkäysten taustoja. Hyökkäyksiin osallistuneiden terroristien omaisia on kuulusteltu ja heitä vastaan on esitetty alustavia syytöksiä. USA:n tiedustelu oli saanut käsiinsä Islamin Valtion laatiman suunnitelman internetissä, jossa esitettiin laajoja hyökkäyksiä Euroopassa. He olivat myös varoittaneet Ranskan viranomaisia mahdollisista iskuista. Eiffel-torni Pariisissa on ollut aiemminkin terroristien iskukohteena, ja Pariisin Disneyland suljettiin lauantaina hetkeksi, mutta päätös peruttiin myöhemmin. http://www.timesofisrael.com/france-gears-up-for-massive-anti-terror-rally-amid-hunt-for-attack-accomplice/
4.       UUTISOTSIKOITA
·         Pariisin suursynagogan rabbi Moshe Sabag arvioi juutalaisten muuton Ranskasta Israeliin kaksinkertaistuvan vuoden 2015 aikana. Hänen arvionsa mukaan 14 000 - 15 000 juutalaista haluaa muuttaa muinaiseen kotimaahansa äskeisten terrorihyökkäysten kiihdyttäminä. Sabag puhui IDF:n radion haastattelussa näin: ”Ranskassa on voimakas tunne, että meidän on aika muuttaa pois, että nämä tapaukset vain lisääntyvät ja kehittyvät pahemmiksi. Meillä on tunne, että on muutettava Israeliin tai jonnekin muualle. Jokaisella juutalaisella on vahva tunneside Israeliin”. Viime vuonna Ranskasta muutti Israeliin lähes 7 000 juutalaista, ja viranomaiset uskovat sen kaksinkertaistuvan tänä vuonna. On lisäksi toden-näköistä, että Ranskan esimerkki tulee vaikuttamaan muihin EU-maiden juutalaisiin, koska hyökkäysten pelätään yleistyvän monissa maissa. Kansanedustaja Yoni Chetboun (Yahad HaAm Itanu) kuitenkin varoittaa, ettei Israel ole valmis siirtolaismäärän äkilliseen kasvuun. Knessetin sulauttamis- ja siirtolaisuus-valiokunta järjestää hätäkokouksen, jossa pohditaan, mitä toimenpiteitä tilanne vaatii. Päällimmäisenä on tietenkin varojen asettaminen operaation käynnistämiseksi, mitä vaikeuttaa Israelin poliittinen tilanne maan valmistautuessa maaliskuun 17. päivän vaaleihin, eikä maalla ole toimintakykyistä hallitusta.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/189770
·         Viimeisen gallupin mukaan Likud johtaa 24 edustajalla, Labour on kakkosena 23 edustajalla. Beit Yehudan osuus on 16 edustajaa, Yesh Atid 11; Kulanu 9; UTJ 7; Israel Beitenu 6; Meretz ja Shas kumpikin 6; arabit 11, Yahad HaAm ja Kadima eivät ylitä 3.25 %:n vaalikynnystä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/189764
·         Poliisi pidätti 15-vuotiaan arabin Jerusalemin itäosassa syytettynä hyökkäyksestä juutalaismiestä vastaan ruuvitaltalla vioittaen hänen keuhkoaan. Tilanne tapahtui Damaskosportin lähellä vanhassa kaupungissa.
·         Jerusalemin alueoikeus esitti syytteen arabimuslimia Hamza Gabaria vastaan syyttäen häntä useiden vuosien aikana mielenosoitusten yhteydessä heittämistään palopommeista juutalaisia vastaan, joista jotkut ovat joutuneet sairaalahoitoon ja kuoleman vaaraan. Israelin viranomaiset ovat koventaneet suhtautumistaan kivien ja palopommien (molotovin koktailien) heittämisestä vaatien heittäjien omaisia vastaamaan tuhoista. Monet heistä ovat Israelin lain mukaan alaikäisiä. Temppelivuoren alue on ollut yksi keskeisistä kohteista, jota muslimit suojelevat mustasukkaisesti syyttäen juutalaisia perättömästi Al-Aksa moskeijan tuhoamisaikeista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/189727
·         Israelin turvallisuusjoukot paljastuivat ISIS-terrorisolun Hebronissa muutamia päiviä sitten, mutta se on vain tulivuoren huippu, sillä satojen Hamasin jäsenten uskotaan liittyneen ISIS-joukkoihin. Entiset Hamasin jäsenet sanovat, että he liittyivät ISIS-joukkoihin siksi, että Hamas on heille liian maltillinen. He kaipaavat veristä toimintaa, jota ISIS tarjoaa heille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/189706
·         Tiedustelulähteiden mukaan Syyria suunnittelee ydinaseen rakentamista Libanonin rajan läheisyydessä olevassa rakennuksessa. Rakennusta suojaavat Hizbullahin pyssymiehet, kuten der Spiegel raportoi perjantaina. http://www.timesofisrael.com/assad-said-seeking-nuclear-weapons-with-hezbollah-aid/