Friday, December 18, 2015

PERJANTAI 18.12.15

PERJANTAI 18.12.15
1.       TIMES OF ISRAEL ennustaa tänään puolipilvisyyttä kuten seuraaviksi lähipäiviksikin, mutta pistäytyessäni ulkona kuuden maissa vettä sataa siten, että Michalin Kfir koira kieltäytyi lähtemästä lenkille ennen kuin sille laitettiin sadevaatteet ylle. JP:n sääennustaja sen sijaan ennustaa sateita ainakin sunnuntaihin saakka lämpötilan ollessa öiseen aikaan kuusi ja päivällä 13 astetta. luvaten yölämpötilan nousua parilla astella. Eihän tässä muuten ole hätäpäivää, mutta sapattipäivän aamuretki luontoon on vaarassa, mikäli sateet jatkuvat. Silmähavaintojen mukaan 11.30 aikaan aurinko paistaa, joten retki voinee toteutua sittenkin.

SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 6 -13; Tiberias 13 -18; Suolameri15 -21; Eilat 10 -21 +C-astetta. Kinneretin vedenkorkeus pysyttelee eilisissä lukemissa.
Kuten jo mainitsin, ToI ennustaa puolipilvisyyttä täksi ja huomiseksi päiväksi, mutta sunnuntaina ja maanantaina jo kirkasta auringonpaistetta. Jos näin on sovittu, sopii minullekin; paikat alkoivatkin olla märkiä ja kosteita, joten pieni tauko kuivattelua varten ei olisi pahitteeksi, mutta sehän ei ole minun päätettävissäni.

2.       MAAILMAN tilanteessa näyttää olevan rintamalinjojen uudelleen arviointi, ainakin näin Israelista katsoen. Vaikka Israel on yksi pienimmistä maarääpäleistä kokonsa puolesta, se on kuitenkin yksi johtavista kohteista uutiskatsauksissa, ja harvoin jos ollenkaan myönteisesti maailman mediassa. Se on maailman syntipukki, jonka niskaan kaikkien muitten synnit on kasattu, ja joka lopulta ajetaan erämaahan.

Turkin ja Venäjän välit alkavat painua tasolle, josta jokaisen rauhantilanteen jatkumisesta kiinnostuneitten tulisi kantaa nousevaa huolta. Vihaisia korkeimman tason kommentteja lausutaan molemmilta suunnilta Erdoganin ja Putinin välillä, ja maailman media esittelee Putinista piirroksia tai valokuvia, joissa tämä esitetään todella ärsytetyn – takapäähän ammutun - karhun tavoin, kuten Suomessa todettaisiin. Voi olla, että Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on ylittänyt valtuutensa luottaen NATO-jäsenyytensä antamaan suojaan ja - kuten arvioidaan, USA:n antaman kehotuksen mukaisesti pudottaessaan venäläisen hävittäjän – kuten näyttää – Syyrian ilmatilassa, mitä voisi pitää sotatoimena. Venäjä on avannut alasammutun koneen mustan laatikon, joten pian kuuluaneen jotain uutta.

Presidentti Putin katsoo, että hänen arvovaltansa yhtenä maailman johtavien maiden päämiehenä on kyseenalaistettu ja Venäjän kunniaa loukattu, mitä ei voida sivuuttaa olankohautuksella. Pudotetun hävittäjän musta laatikko löydettiin ja sitä tutkitaan Lontoossa, voisivatko siihen tallennetut tiedot selvittää puolueettomasti, oliko kone Turkin alueella vai ei, ja annettiinko sille varoituksia, kuten Turkki väittää.

YKSI sivupyörre Turkin ja Venäjän välisten suhteitten kylmenemisestä on aivan ilmeisesti Turkin lähentyminen Israelia. Tämä olisi enemmän kuin vain toivottavaa, sillä muutamia vuosia sitten maiden välillä vallinneen vilkkaan kaupankäynnin tyrehtyminen käytännössä lähes nollaan vahingoittaa molempia maita. Turkki tarvitsee Israelin teknisen ja tieteelisen korkean tason tuotteita ja tietotaitoa monilla aloilla, mitä se ei ole saanut tyydytettyä Euroopan yhteyksistään. Presidentti Erdoganin suureelliset toiveet ja haaveet maansa nostamiseksi johtavaksi muslimimaaksi Lähi-Idässä murenivat Irakin ja Syyrian hajoamisen myötä, ja Iranin ja Saudi Arabian aktivoitua uusien miesten ottaessa johtavan aseman saudien kuningaskunnassa Erdogan alkoi havaita joutuneensa pahasti paitsioon, kun Egyptikin alkaa nousta jaloilleen presidentti Sisin uudistuspolitiikan ansiosta.

Joka tapauksessa Turkista tulleet tiedot kertovat, että Erdogan on valmis unohtamaan menneet – tosin Mavi Marmara tapauksessa 20 miljoonan USD korvauksilla Israelista yhdeksän surmansa saaneen aktivistin omaisille – mutta kuitenkin vähäisin järjestelyin valtioitten välisten suhteitten parantamiseksi.
Israel odottaa, että Turkkiin suunniteltu kaasujohto saataisiin rakennettua, jonka kautta Israelin Välimeren porauslautoilta koottua kaasua voitaisiin saada kätevästi Euroopan markkinoille, mikä hyödyttäisi myös Turkkia.
Israel, Egypti ja Kypros neuvottelevat yhteisestä taktiikasta valtavien kaasuvarojen hyödyntämiseksi, eikä Turkki halua jäädä siinä sivusta katsojaksi.

TOI kertoo artikkelissaan ”dramaattisesta” kohentumisesta maitten välisissä suhteissa viitaten Turkin ja Israelin korkeitten virkailijoitten välisiin salaisiin neuvotteluihin, joita käytiin Sveitsissä. Netanyahun kanslian mukaan neuvotteluissa olivat mukana Mossafin uusi johtaja Yossi Cohen, entinen ulkoministerin johtaja Joseph Ciechanover, joka hoitaa pääministerin nimittämänä Turkin asioitten johtajana, ja Turkin ulkoministeriön pääsihteeri Feridun Sinirlioglua.
Neuvottelijat saavuttivat yhteisymmärryksen, jonka pohjalta jatkoneuvottelut aloitetaan lähipäivien aikana.
Turkin ulkoministeriö tiedottaja vahvisti tiedot turkkilaiselle Harriyet päivälehdelle antamassaan tiedotteessa todeten että jännityksen lieventyminen voi olla välitön.
Israelin ulkoministeriön pääsihteeri Dore Gold kävi salaisia keskusteluja turkkilaisen virkaveljensä Sinirliogluan kanssa ennen Sveitsin neuvotteluja pohjustaen niitä. Turkin suhteet Hamasin kanssa ovat olleet yksi piikki suhteissa, mutta ilmeisesti Turkki on jo aloittanut Hamasin toiminnan rajoittamisen maassaan.  http://www.timesofisrael.com/israel-and-turkey-on-verge-of-dramatic-revival-of-ties/

3.       TIMES OF ISRAEL käsittelee toisessa Avi Issacharoffin laatimassa artikkelissa meneillään olevaa ”intifadaa”, sen syitä ja päämäärää, sekä Palestiinan Auktoriteetin (PA) asemaa otsikolla Palestiinan Auktoriteetin luhistuminen on vain ajan kysymys.

Artikkelissa todetaan aluksi, että Mahmoud Abbasin syytökset Israelin miehitysestä enempää kuin pääministeri Netanyahun syytökset PLO:n kiihotuksesta eivät pysty selittämään, miksi 200 -250 nuorta arabimiestä ja -naista on valmis antautumaan kuolemanvaaraan hyökätessään puukoin, saksin tai ruuvitaltoilla aseistettuina – osa myös käsiasein - sotilaita ja siviilejä vastaan pystymättä aina edes arvioimaan, ovatko iskukohteet juutalaisia, arabeja tai ulkomaisia turisteja.
Tähän päivään saakka 130 arabia on saanut surmansa ja jos huomioidaan IDF:n tai PA:n poliisin tekemät pidätykset ennen hyökkäystä, kokonaismäärä nousee 200 -250 välille, tämä kaikki 75 päivän kuluessa, kuten artikkelissa todetaan. Se tarkoittaa km. kolme terroristia tai siksi pyrkivää päivässä etsii hyökkäyskohdettaan.

Abbas väittää, että epätoivo Israelin miehityksestä ja kahden valtion periaatteen romuttumisesta ovat saaneet aikaan nuorison kapinan.
Netanyahu syyttää Abbasia kiihotuksesta ja valheellisesta propagandasta väittäen Israelin haluamista muutoksista Temppelivuorella tai toiveitten itsenäisestä Palestiinan valtiosta siirtyessä yhä heikommiksi. Pääministeri viittasi puheessaan äskeiseen gallupiin, jonka mukaan kaksi kolmasosaa PA:n arabeista Juudeassa ja Samariassa vastustaa kahden valtion periaatetta, ja saman verran heistä kannattaa väkivalta-aallon jatkamista ilman käytännöllistä ratkaisua sen lopettamiseksi.

ToI:n artikkelissa viitataan Taha Katnanin16-vuotiaaseen tyttäreen Ashrakatiin, jonka Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen neuvoston johtaja Gershon Mesika ajoi autollaan kumoon voidakseen pysäyttää puukkoa heiluttavan arabitytön, jonka turvallisuusjoukkojen sotilaan ampuivat kuoliaaksi Hawaran tarkastuspisteessä lähellä Sikemiä (Nablus). Tytön isä toimii Askarin pakolaisleirin yhden moskeijan imaamina Nablusissa. Hän kertoo hyvistä väleistä lastensa kanssa, ja miten Ashrakat sai liikkua vapaasti ilman rajoituksia toteuttaen omia harrastuksiaan.
Taha Kanani kertoi PA:n TV:n lähetyksessä kuuluvansa Islamic Jihadiin. Hänen tyttärensä oli esittänyt isälleen, että jos miehitysjoukot surmaavat hänet, hänen ruumistaan ei saa käyttää kaupankäyntivälineenä.
Taha kertoi keskusteluistaan Israelin turvallisuus virkailíjoitten kanssa, miten he yrittivät selvittää tytön motiivia, oliko heidän perheessään ristiriitoja tai muita ongelmia, mutta hän kielsi sellaisen mahdollisuuden.
”Miehittäjät eivät ymmärrä”, hän totesi itkusilmin. ”Hän kasvoi Israelille vihamielisessä kodissa, mutta perheen sisällä ei ollut patologisia ongelmia”.

Hänen viittauksensa Israelia kohtaan tuntemaan yleiseen vihaan on luultavasti ongelman ydin. Se ei syntynyt hetkessä, se alkoi 1920-luvulla Hajj Amin al-Husseinin aloittamasta vihakampanjasta, mitä hän saarnasi Jerusalemin Al-Aksa moskeijassa ja muissa kaupungeissa. Sen seurauksena arabit hyökkäilivät juutalaisia vastaan kaikkialla silloisen Palestiinan maassa englantilaisten hiljaisella tuella. Vuosisadat rinnakkain Hebronissa asuneet arabit hyökkäsivät juutalaisnaapuriensa kimppuun surmaten heitä kymmenittäin ja hakaten jo surmatuilta jäseniä irti ja muutenkin häväisten heitä syvän vihansa ilmaisuna.
Israelilaiset voivat kuitenkin liikkua vapaasti arabien kaupungeissa ostellen heiltä tarvitsemiaan tavaroita, ja arabit liikkuivat samoin Israelin alueilla ilman rajoituksia. Tämä muuttui Arafatin tuodessa verenhimoiset murhaajansa Tunisiasta Oslon sopimusten mukaisesti 1993, ja on pahentunut siitä alkaen.

TOI:n artikkelissa viitataan päättäjätason muuttamiseen, joka voisi ratkaista ongelmat, mutta vuosikymmenien aikana pakkosyötetty juutalaisviha ei lähde neuvottelupäätöksillä eikä hyväntahtoisilla lausunnoilla. Koko ajatuskuvio itsenäisestä Palestiinan valtiosta on hylättävä ja päätökset tehtävä yksipuolisesti lähtien siitä, että Balfourin julistuksen ja sitä seuraavan Churchillin suorittaman juutalaisten kotimaan rajoittaminen Jordan joen ja Välimeren väliin ilman haihatteluja uudesta jihadvaltiosta ovat ainoat perusteet, joilla rauha saadaan. Se voi edellyttää uutta sotaa Lähi-Idässä, jota monet ennustavat alkavaksi koska vain. Se tulisi olemaan alkuna kolmannelle maailmansodalle, jota joittenkin mukaan jo käydään enemmän cybertekniikan ja internetin kautta kuin suurten asevoimien liikuttamisella. Se voi alkaa myös yllätyshyökkäyksenä esim. EMP:n avulla, jolla Yhdysvaltoja varoitetaan valmisteluja suorittamiseksi sen varalta.
USA:n presidentti Obaman jatkama Venäjän aliarvioiminen, ja sen KGB:n koulutuksen saaneen presidentti Putinin vähätteleminen ja henkilökohtainen loukkaaminen ovat lyhytnäköistä ja vaarallista leikkiä tulella. Monien näkemysten mukaan Barack Hussein ei tule palvelemaan ensi vuoden loppuun USA:n presidenttinä, vaan muutos tulee ennen sitä, jopa niin, että hän on viimeinen USA:n presidentti, mikä viittaa Yhdysvaltojen tuhoutumiseen. http://www.timesofisrael.com/demise-of-the-palestinian-authority-is-only-a-matter-of-time/

4.       USA:n, Venäjän ja muiden maailman mahtivaltioitten johtajat kokoontuvat tänään perjantaina New Yorkiin keskustelemaan taas kerran Syyrian tilanteesta, joka vuodesta 2011 lähtien on osoittautunut liian liukkaaksi kenenkään käsiteltäväksi. Tilanne on nyt poikkeava aiemmista sinä, että Venäjä näyttelee nyt ratkaisevaa osaa neuvotteluissa. YK:n turvallisuusneuvostossa päätetään ensin yhteisestä lausunnosta, minkä jälkeen valtioitten johtajat sopivat jatkotoimista.

Muutosta edelliseen tilanteeseen osoittaa myös se, että Syyrian presidentti Bashar Assadin välitöntä eroa ei vaadita, vaan hän saa jatkaa ainakin siihen saakka, kunnes uusi tilapäinen hallitus on saatu nimitettyä. Tämä on yksi Venäjän avain-
vaatimuksista, joita se on esittänyt viimeisen 4 vuoden ajan. Nyt sekä USA että arabimaat ovat pitkin hampain hyväksyneet välttämättömän ratkaisun.
Päätöksessä kaikki Assadin hallitusta vastaan taistelleet kapinalliset ryhmät ovat mukana, mutta Islamin Valtio ja Al-Qaida ovat kaikkien yhteisiä vihollisia. Kapinallisten miehittämille alueille annettaneen jonkinasteinen itsehallinto, mutta kaikki sotatoimet niitä vastaan lopetetaan, eivätkä enempää Syyrian kuin Venäjänkään koneet pommita niiden alueita. Jordania on toiminut aktiivisesti pyrkien välittämään eri osapuolten välillä.

Sopimuksen luonnoksen ovat hyväksyneet sellaisetkin veriviholliset kuin Irann ja Saudi Arabia, mikä antaa toiveita poliittiselle ratkaisulle sodassa, joka alkoi koululasten mielenosoituksena ja on siitä kehittynyt sisällissodaksi ja monien kansojen sodaksi, joka on vaatinut 300 000 kuolonuhria, satoja tuhansia haavoittuneita ja karkottanut miljoonia ihmisiä sisäiseen tai ulkoiseen maanpakoon.
Israel on luonnollisesti erittäin kiinnostunut, millainen valtio tulee hallitsemaan pohjoisrajan takana, ja miten taataan rauhantilan jatkuminen raja-alueilla. http://www.timesofisrael.com/russia-calling-the-shots-as-nations-lock-down-syria-plan/

5.       UUTISOTSIKOITA
·         PA:n korkea virkailija väittää pidätetyn Hamasin aktivistin väittäneen. että Hamas on julkistanut uuden protokollan Juudeaan ja Samariaan. Sen mukaan Hamas tulee aloittamaan itsemurhaiskut Israelia vastaan, kutsuen sitä intifada II:n toistoksi. Väkivaltaa harjoittaneet terroristit ovat pääosin Hamasin jäseniä kuulumatta mihinkään järjestöön, ja useimmat heistä ovat kotoisin Hebronista ja Sikemistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/205115#.VnPKpVN706s
·         Venäjän presidentti Putin kannattaa Donald Trumpin valinta USA:n presidentiksi kutsuen häntä suureksi johtajaksi.
·         Kansainväliset asiantuntijat olivat kokoontuneet Israeliin, jonka päätteeksi he ylistivät Israelia oikeusvaltiona todeten, että sillä on kansainvälisesti merkittäviä  juristeja, joiden tulee siirtää huomionsa kansainvälisille areenoille esittääkseen Israelin oikeudellisen aseman koko Israelin maahan Jordanista Välimereen. He totesivat, ettei Israelia voida syyttää Gazan sodista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/205088#.VnPMjlN706s
·         Israelin Saksasta tilaama viides sukellusvene Rahav on matkalla kotisatamaansa Haifaan, jossa se telakoitunee ensi viikolla. http://www.timesofisrael.com/israels-newest-sub-leaves-germany-bound-for-haifa/
·         Donald Trump sanoo vaatiessaan siirtolaisten rajoittamista vain saman, mitä useimmat arabimaat jo toteuttavat ilman maailmanlaajuista huutoa. http://blogs.timesofisrael.com/donald-trump-is-merely-saying-what-most-muslim-states-already-do/
·         Australialaisen johtama kansainvälinen delegaatio teki Ramallahissa sen, mitä useimmat ovat välttäneet kuin ruttoa. He tekivät monia kärkeviä kysymyksiä, jota media kutsuu jopa skandaalimaisiksi, kuten miksi PA nimittää katujaan, puistojaan, lasten tapahtumia ja monia kansalisia juhliaan tunnettujen terroristien mukaan. Tilaisuus oli tarkkailijoiden mukaan hyvin räjähdysaltis ja haastava, mihin PA:n johtajat eivät olleet varautuneet. http://www.jewishpress.com/news/scandal-in-ramallah-australian-delegation-asks-why-pa-names-streets-after-murderers/2015/12/18/
·         Turkki perustaa sotilastukikohdan Qatariin, josta käsin se pystyy sotimaan yhteistä vihollista vastaan. http://www.debka.com/newsupdatepopup/14169/Turkey-to-establish-military-base-in-Qatar-to-fight-shared-enemies-Post a Comment