Sunday, October 11, 2015

SUNNUNTAI 11.10.15

SUNNUNTAI 11.10.15
1.       UUSI viikko alkoi kosteana ja suhteellisen lämpimänä sateitten loputtua tällä erää. Osittainen pilvisyys jatkunee ennusteiden mukaan ainakin kesiviikkoon saakka. Lämpötila noussee tänään 30 asteen tienoille ennusteen mukaan nousten myös yölämpötilojen osalta, jotka pysyttelevät 16 ja 20 asteen tienoilla. Säätila on kuitenkin yhtä epävakainen kuin poliittinen tilanne Lähi-Idässä, ja nopeita muutoksia on odotettavissa sateineen ja tuulineen.

SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 18 -30; Tiberias 24 -37; Suolameri 27 -36; Eilat 24 -36 +C-astetta. Lämpötilan viileneminen alkaa tiistaina siten, että keskiviikoksi luvataan 27 astetta Jerusalemissa vaikka taivaankasi selkeneekin.

2.       UUTISRAPORTTIEN otsikot huutavat kuin hädissään terrorin uhrilukujen kasvamisesta. ”Kymmenen haavoittui terrori-iskujen jatkuessa maanlaajuisesti”, kertoo Jerusalem Postin etusivun ykkösotsikko. Alaotsikossa lisätään: Israelilaisia pahoinpideltiin pääkaupungissa ja Länsirannalla; Kolme terroristia sai surmansa Jerusalemissa; Vanha Kaupunki ja Shuafatin pakolaisleiri ovat väkivallan pääkohteita; Hyökkäystä yrittänyt nainen haavoittui Afulassa.

Ei tämä ole millään tavoin miellyttävää raportointia, mutta tuskin päivästä toiseen ja viikosta viikkoon jatkuvien väkivaltaisuuksien lukeminenkaan on mieltä ylentävää. Kuitenkin järjestyksen ja tilastojen vuoksi on syytä ja aihetta käydä läpi näkyvimmät – tai jos niin halutaan – verisimmät ja vaarallisimmat tilanteet.

JP:n raportin mukaan arabiterroristit haavoittivat 10 siviiliä ja neljää poliisiupseeria ja Juudeassa ja Samariassa viikonvaihteen aikana. Lauantaina poliisi avasi tulen hyökkääjiä kohti surmaten heistä kaksi.
Toisessa tilanteessa 25-vuotias arabimies haavoittui poliisin luodeista avattuaan tulen poliiseja kohti Shuafatin pakolaisleirissä, jossa asukkaat olivat järjestäneet täydellisen mellakan lauantaiaamuna; mies kuoli myöhemmin haavoihinsa. Mellakka alkoi 22-vuotiaan arabin Ahmed Kalin hautajaisten jälkeen. Kali oli puukottanut 15-vuotiasta israelilaista poikaa lähellä Jerusalemin koillisosan kevyen rautatien päätepysäkkiä. Kali lähti juoksemaan karkuun, mutta rajapoliisi juoksi hänen peräänsä ja haavoitti häntä kuolettavasti.
Raportin mukaan ainakin 11 rajapoliisia ja kymmenittäin arabimellakoitsijoita haavoittui Juudean ja Samarian alueilla viikonvaihteen aikana.

LAUANTAIN ensimmäinen hyökkäys tapahtui 11.00 aikaan 16-vuotiaan arabin puukotettua kahta 60-vuotiasta juutalaismiestä 150 metrin päässä Damaskos-portista. Puukotettujen miesten haavat vaihtelevat keskinkertaisesta kevyeen. Arabipoika hyökkäsi sen jälkeen poliiseja kohti, jotka avasivat tulen haavoittaen häntä kuolettavasti. Haavoittuneet miehet vietiin Hadashan yliopistolliseen sairaalaan Ein Keremissä.
Jerusalemin vanhassa kaupungissa arabit alkoivat mellakoida pian tapahtuman jälkeen, mikä pakotti poliisit turvautumaan ei-kuolettaviin mellakanhallinta menetelmiin ja välineisiin, mukaan lukien tainnutusgranaatit ja kumiluodit.

TOISESSA hyökkäyksessä Jerusalemissa lauantaina, joka on juutalaisten sapatti, noin 15.00 aikaan 19.vuotias arabimies, joka oli tullut Shuafatin pakolaisleiristä, puukotti erikoisjoukkojen partion kahta poliisia Damaskos-portin lähellä.
Poliisin tiedottaja Micki Rosenfeld totesi lakonisesti: ”Poliisi avasi tulen arabia kohti surmaten hänet” kertoen tilanteesta näin: Aiemman terrorihyökkäyksen seurauksena poliisi tarkkaili väkijoukkoa, ja havaittuaan epäilyttävän arabimiehen pysäytti hänet pyytäen häntä esittämään henkilökorttinsa osana poliisin alkamaa tiivistä poliisi-operaatiota Vanhan Kaupungin alueella estääkseen uudet väkivaltaisuudet.

Arabimies ojensi ID-korttinsa, mutta poliisin tutkiessa sitä mies puukotti yhtä poliisiupseeria niskaan ja toista yläruumiiseen. Lähettyvillä seisonut poliisi avasi tulen surmaten arabimiehen, mutta vahingossa haavoitti kolmatta poliisia lievästi käteen. Haavoittuneet poliisit kiidätettiin Shaare Zedekin lääkintäkeskukseen. Heidän haavansa vaihtelevat vaarallisista keskinkertaiseen.
Rosenfeld kertoi, että poliisi sulki alueen Damaskos-portin läheisyydessä aloittaen tutkimukset, oliko lähettyvillä muita epäilyttäviä, ja toimiko mies yksin.  

POLIISI pyrki neuvotteluilla Ahmed Kalin perheen kanssa varmistamaan, että hänen hautajaisensa sujuisivat rauhallisesti. Kuitenkin joukko naamioituneita ja aseistettuja arabeja hyökkäsi rajapoliiseja vastaan hautajais-seremonian aikana.
Rajapoliisit aloittivat vastahyökkäyksensä noin 23.00 aikaan, mutta heitä vastaan hyökkäsi satoja arabeja, jotka kivittivät heitä, heittivät palo- ja putkipommeja ja myös tulittaen ampuma-aseella. Turvallisuutensa vuoksi poliisi eliminoi aseen-käyttäjän surmaten hänet ja takavarikoiden hänen aseensa. Sen jälkeen poliisi otti käyttöönsä mellakan hajottamiseen tarkoitettuja ei-kuolettavia välineitä.
Poliisit evät haavoittuneet mellakan aikana, eikä ketään pidätetty.

UUSI mellakka on kuitenkin jo kytemässä ja lähellä purkautumistaan Shuafatin pakolaisleirissä 20-vuotiaan Wissam Farajin saatua surmansa torstai-iltana. Hän hyökkäsi rajapoliisia vastaan näiden tullessa suorittamaan tarkastusta Subhi Abu Khalilkan kodissa, jonka epäillään puukottaneen 16-vuotiasta yeshiva-opiskelijaa olkaan Schmuel Hanavi-kadulla, kuten Rosenfeld kertoi. Opiskelija ei aluksi edes huomannut tulleensa puukotetuksi. Häntä puukottanut arabimies pääsi karkuun, mutta poliisi jäljitti hänet. 43-vuotias mies haavoittui päähän osuneesta kivestä matkustaessaan arabien kivittämässä bussissa samalla kadulla lauantaina.

Poliisin tiedottaja Rosenfeld kertoi median edustajille: ”poliisi on tehostanut väkivallan estämiseksi tarkoittamiaan toimia ja nostanut turvallisuuden palauttamisen korkeimmalle tasolle. Poliisiyksiköt saapuvat terrorihyökkäysten aallon aikana hyökkäyskohteeseen lähes välittömästi varmistaakseen, että terroristit on pidätetty, eliminoitu tai surmattu välittömästi. Lisäjoukkoja on lähetetty Vanhaan kaupunkiin ja julkisille paikoille, myös bussi- ja rautatieasemille ja kauppakuskuksiin voidakseen toimia välittömästi tilanteen vaatimusten mukaan”.

ARABIT ovat kritisoineet poliisin toimia pyrkiessään neutraloimaan arabinaisen, joka oli aiemmin yrittänyt puukottaa poliisia Afulan keskusbussiasemalla perjantaina. Videoidussa tilanteessa nainen seisoo puukko kädessään, mutta kieltäytyen pudottamasta asettaan poliisin käskystä. Jännittyneen hetken jälkeen poliisi ampuu naista jalkoihin uskaltamatta lähestyä häntä. Nainen haavoittui kohtalaisesti ja vietiin sairaalaan. Shin Bet selvitti naisen henkilöllisyyden: 30-vuotias Asra Zidan Abd Nasaretista. Hänellä ei ole aiempia merkintojä rikosrekisterissään.
Päivää aiemmin arabimies puukotti pahoin IDF:n sotilasta Afulassa. Sivulliset ottivat arabin kiinni pidellen häntä, kunnes poliisit ehtivät paikalle.
Perjantaina IDF:n sotilas haavoittui luodeista yläruumiiseen Kiryat Arban eteläisen sisään-käynnin lähellä. Päivää aiemmin israelilaista miestä puukotettiin samassa paikassa.
Perjantaina iltapäivällä arabit kivittivät Shilosta Maale Levonaan ajanutta autoa, jossa istuneet viisi henkilöä haavoittuivat lievästi, kolme heistä lapsia. Yksi haavoittuneista oli Samarian alueen johtajan Yossi Daganin vaimo Oriya Dagan, ja heidän kolme lastaan. He olivat menossa tapaamaan Yossi Dagania, joka asuu protestiteltassa lähellä Netanyahun asuntoa Jerusalemissa. Dagan johtaa juutalaisyhteisöjen ja oikeiston kampanjaa painostaakseen Netanyahua lisäämään asuntojen rakentamista vastapainoksi arabiterrorismille.

Muualla Juudeassa ja Samariassa kaksi rajapoliisia ja tusinoittain PA:n arabeja haavoittui sarjassa mielenosoituksia.
Lauantai-iltana 53-vuotias haavoittui lievästi lasinsirpaleista arabien kivitettyä hänen autoaan tiellä no 60 tunnelitietä matkalla Jerusalemista Efratiin.
Perjantaina arviolta sata arabia kivitti sotilaita Hebronissa armeijan tarkastus-pisteessä. Heidän hajottamisekseen käytettiin mellakantorjumisvälineitä.

Kafr Kaddum, Nablusista länteen, nelisenkymmentä arabia kivittivät sotilaita ja vierittivät palavia autonrenkaita heitä kohti. Heidät hajotettiin tarvittavin keinoin.
Halhoul-sillan lähelle kokoontui 300 arabia ja Raakelin hautakammion lähelle pari sataa lisää kivittäen sotilaita, jotka käyttivät mellakantorjunta välineitään.
Jalamassa lähellä Jeniniä arabit kivittivät kivin ja palopommein rajapoliiseja.
Jalandian tarkastusasemalla Jerusalemin ja Ramallahin välillä 300 arabia kivitti sotilaita ja poliiseja. Yksi arabi sieppasi sotilaan aseen, joka saatiin takaisin. Yksi poliisi vietiin sairaalaan saatuaan iskun kivestä.

Perjantai-iltana Neguhotin juutalaisyhteisön turvaksi asetettu sotilas havaitsi arabin lähestyvän kylää. Hän hälytti paikalle yhteisön aseistetun siviilipuolustusryhmän, joka ampui puukolla aseistautunutta arabia jalkoihin. Hänet vietiin sairaalaan.
Parisataa arabia aiheuttivat väkivaltaisen mellakan Ramallahin ja Beit Elin välisellä tiellä Ayosh-risteyksessä.
Pienempiä mielenosoituksia ja hyökkäyksiä on tapahtunut muuallakin, mutta tässä lienee pureskeltavaa toistaiseksi. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/10-wounded-as-terror-attacks-continue-nationwide-over-the-weekend-421552.

3.       UUTISOTSIKOITA
·         Arabinainen haavoittui vaikeasti ajaessaan autollaan Jerusalemiin lähellä Maale Adumimia. Poliisit havaitsivat epäilyttävän auton lähestyvän tarkastuspistettään ja valmistautuivat pysäyttämään sen. Auton sisällä istunut nainen kuitenkin yritti heittää pommin autostaan kohti poliiseja huutaen Allahu Akhbar, mutta pommi laukesi hänen käsissään haavoittaen häntä vaarallisesti. Hänet vietiin saíraalaan. Yksi poliisi haavoittui lievästi. http://www.timesofisrael.com/bombing-attempt-outside-jerusalem-wounds-police-officer/,
·         Perjantaina 400 Hamasin ja Jihadin kannattajaa kokoontui Gazan turvallisuusaidan taakse tarkoituksenaan päästä aidan läpi Israelin puolelle. Sotilaat yrittivät keskustellen hätistellä heidät pois sotilasalueelta, mutta joutuivat lopuksi avaaman tulen kovilla panoksilla mellakan pahetessa. Raporttien mukaan 6 ihmistä sai surmansa ja 19 haavoittui.
Näytelmä toistui lauantaina 60 arabin kokoontuessa turvallisuusaidan taakse, mutta he onnistuivat leikkaamaan aukkoja aitaan ja tulivat Israelin puolelle. Sotilaat saartoivat heidät, pidättivät 5 ja ajoivat loput takaisin Gazan puolelle turva-aitaa. http://www.timesofisrael.com/2-gaza-teens-said-killed-by-idf-in-second-day-of-border-clashes/
·         Pääministeri Netanyahu aikoo ottaa hallituksen kokouksessa tänään esiin kysymyksen palestiinalais-johdon harjoittamasta kiihotuksesta. Hän määräsi tuhansia poliiseja lisää estämään väkivaltaa ja terroria sekä löytämään Shin Betin ja tiedustelujärjestöjen kanssa keinoja tilanteen saamiseksi hallintaan. Hän pyysi turvallisuusjärjestöjä valmistelemaan esityksiä toimenpiteistä, joita hallituksen tulisi tehdä. Netanyahu on alkanut ymmärtää, ettei PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ole se maltillinen arabijohtaja, johon voi luottaa ja joka pyrkii hillitsemään mielenosoittajia. Abbasin julkiset lausunnot ja puheet ovat täynnä vihaa ja ylenkatsetta juutalaisia kohtaan. Caroline Glick käsitteli lauantain artikkelissaan myyttiä Abbasista rauhanmiehenä otsikolla ”Abbas täytyy pysäyttää”.
·         Saudi Arabia kuningas Salman Bin Abdelaziz, 72 on Debkafilen uutisen mukaan viety sairaalahoitoon. Artikkelin mukaan hän oli saanut henkisen tasapainotilan järkkymisen vuoksi halun vahingoittaa itseään. DF epäilee palatsivallankumousta, josta on ollut vihjeitä jo aiemmin.  http://www.debka.com/newsupdatepopup/13073/Saudi-king-Salman-hospitalized-Palace-coup-suspected
·         Netanyahu ilmoitti tänään lisäävänsä turvallisuusjärjestöjen toimia integroiduissa kaupungeissa kuten Ramle, jossa arabit osoittivat mieltään
äskettäin. Israelin arabiväestön uskollisuus Israelia kohtaan on jatkuva epävarmuustekijä, mitä arabikansanedustajat lietsovat lausunnoillaan. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/security-presence-to-be-raised-in-integrated-cities/2015/10/11/
·         Gazasta ammuttiin kaksi rakettia Israelin puolelle, toinen putosi Eshkolin alueelle, toisen Iron Dome tuhosi Ashkelonin taivaalla. IDF siirtää yhden Iron Dome patteriston Beersheban suojaksi, koska Hamas-johtaja Ismail Hamiyeh sanoo aloittaneensa sodan Israelia vastaan vakuuttaen olevansa valmis siihen. IAF kävi tuhoamassa joitain Hamasin rakenteita Gazassa. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/security-presence-to-be-raised-in-integrated-cities/2015/10/11/
·         Kurdien lähettämät – kuten uskotaan – kaksi itsemurhapommittajaa surmasivat Ankarassa Turkissa ainakin 86 ihmistä ja haavoittivat lähes 200. Turkin vaalit pidetään 2 viikon päästä, joten pommi-iskut voivat liittyä niihin. Pommit sytytettiin rauhanmarssin aikana. Toinen vakava ehdokas pommien asettajaksi on Islamin Valtio, joka haluaa levittää kaaosta Turkkiin. http://www.jewishpress.com/news/terrorists-kill-86-in-biggest-attack-in-turkeys-history-video/2015/10/10/
·         Väkivaltaisuudet ja terrorismi Israelin alueella on lisännyt Hamasin ja Is lamic Jihadin kansansuosiota, arvio Times of Israel analyysissaan. Jos vaalit pidettäisiin nyt, Hamas voittaisi helposti, eivätkä Abbasin yritykset mielistellä Netanyahua paranna tilannetta. Abbasin suosio on alempi kuin koskaan, ja on merkkejä, että arabikevät on saavuttanut PA/PLO:n valvomat alueet. Tämä voi osoittaa, että Abbasin on aika katsella uutta asuinpaikkaa, ettei käy kuten Libyan johtajalle Gaddafille, jonka roskajoukko lynkkasi. http://www.timesofisrael.com/terror-upsurges-main-beneficiaries-are-hamas-and-israels-islamic-movement/
·         Ärsyyntynyt israelilainen pani sianlihaa haavoittuneen arabiterroristin päälle tämän maatessa paareilla. Muslimien mukaan sika on saastainen eläin ja siihen koskeminen voi viedä taivasosuuden. http://www.jewsnews.co.il/2015/10/11/a-must-watch-video-israeli-man-fed-up-with-terror-dumps-pig-flesh-on-wounded-arab-terrorist-on-a-stretcher/


Post a Comment