Friday, October 16, 2015

PERJANTAI 16.10.15

PERJANTAI 16.10.15
1.       SÄÄENNUSTEET lupaavat tälle ja huomiselle päivälle aurinkoista ja lämmintä säätä. Sunnuntaina taivas saa uudelleen osittaisen pilvipeitteen lämpötilan hieman laskiessa, mutta pysyenä kohtuullisissa rajoissa.
LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 18 -30; Tiberias 22 -35; Suolameri 26 -34; Eilat 24 -36 +C-astetta.- Maanantaiksi ennustetaan 18 -27 asteen lämpötilaa ja puolipilvistä säätä. Kinneretin vedenpinta laskee 0.5 sm päivässä.

2.       YKSITTÄISIÄ hyökkäyksiä tai niiden yrityksiä tapahtuu edelleen eri puolilla Israelia, mutta vain Gazasta on yritetty tehdä joukkoryntäyksiä Israelin puolelle pystyen leikkaamaan aukkoja juuri tehostetun turvallisuusaidan. Aidan läpi päässeet on palautettu omalle puolelleen pyrkien käyttämään vain mellakantorjuntaan tarkoitettuja välineitä, mutta välttäen kovien patruunoiden käyttämistä.
Juudean ja Samarian alueilla ei vastaavaa ryntäystä ole tapahtunut. Jerusalemin Temppelivuorella nuoret arabit pyrkivät kivittämään Vuorella nousseita poliiseja ja palvojia, sekä juutalaisia että monista maista tulleita pyhiinvaeltajia, joille käynti Vuorella on matkan kohokohta.

Sekä poliisi että armeija ovat lisänneet miesvahvuuttaan Jerusalemin alueilla pyrkien suojelemaan elintärkeitä kohteita. Armeija ei mielellään aseta sotilaitaan Temppelivuorelle uskoen sen suojelemisen poliisille ja rajapoliisille.
Poliisi rajoittaa tänään Vuorelle pyrkivien muslimien määrää päästäen sinne vain vanhempia ja viisastuneempia muslimeja, mistä on tullut toistuva käytäntö sekä muslimien että juutalaisten erityisten juhlapyhien aikana.  

Turvallisuusjärjestöissä seurataan huolestuneina tilanteen kehitystä pohjoisrajan takana Syyriassa. Uutislähteiden mukaan Iran lähettää Damaskoksen alueille entisten sotilaitten lisäksi 30 000 sotilastaan. Koska IDF joutuu vetämään pois omia sotilaitaan muilta lohkoilta vahvistaakseen maanteiden ja kaupunkien keskusten suojelemista, heillä on herännyt pelko, että heikentynyt puolustus Israelin puolella rajaa voi antaa Syyriassa toimiville ryhmittymille, kuten Hizbullah, aiheen pyrkiä nopeilla komando-iskuilla miehittämään alueita Israelin puolella.
Taistelujen tapahtuessa lähellä rajaa jokunen harha-ammus iskee myös Israelin puolelle, mihin IDF vastaa iskemällä ohjuksillaan kohteeseen, josta tulitus tuli.

ISRAELIN poliisin ja armeijan sotilaitten ongelmana on aina nopeissa tilanteissa pystyä päättämään, onko tilanne sellainen, mikä oikeuttaa käyttämään tuliaseita. Jotkut tunnetut rabbit ovat kehottaneet omana mielipiteenään surmaamaan terroristi, jos siihen on aiheitta, eikä säästämään hänen henkeänsä. Hämmennystä ovat tuoneet Israelin pääministerien omaksuma kanta vapauttaa myös terroristeja, jotka on tuomittu elinkautiseen vankeuteen – Israelissa ei Eihmanin hirttämisen jälkeen ole käytetty kuolemanrangaistusta. Pitkällisen salapoliisityön ja oikeus-käsittelyn jälkeen tuomittujen terroristien vapauttaminen pääministerin päätöksellä on herättänyt turhautumista turvallisuusjoukoissa. Tämäkin antaa jollekin aiheen toteuttaa sanontaa: ”Jos on ammuttava, ammu, äläkä mieti”. Israelissa jokainen taisteluihin osallistuva tiedostaa, että hänen toimiaan seurataan suurennuslasilla, ja jos on vähänkään aihetta, runsas NGO-järjestöjen joukko on valmis nostamaan syytteitä myös selvissä tilanteista.

PA/PLO uhkaa jokaisen epäselvän tilanteen jälkeen alistaa syytöksensä Haagoin kansainväliseen oikeuteen sotarikoksista epäiltyinä, kuten tapahtuu nykyisen välivalta-aallon yhteydessä. PA(PLO käyttää kansainvälisen rikosoikeuden ICC palveluita hyväkseen samalla tavoin, kuin NGO-järjestöt käyttävät hyväkseen Israelin korkeinta oikeutta. Korkein oikeus kuuliaisesti tutkii esitetyt syytökset, kuten maanomistustapaukset, vaikka eivät kuulu sen toimivaltaan, sillä alueoikeuksien tulee käsitellä sellaiset tapaukset. http://www.timesofisrael.com/as-knife-wielders-are-subdued-questions-on-shoot-first-ask-later/

3.       TURVALLISUUSJOUKKOJEN päivittäisten toimintojen ohella Israelissa käydään kiivasta propaganda- ja informaatiosotaa. Pääministeri Benyamin Netanyahun ja PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin lisäksi yksittäiset ministerit ja tiedottajat julkaisevat omia lausuntojaan, joiden taustoja ei aina ole huolella verifioitu, minkä johdosta tulee ristiriitaisia tulkintoja tilanteista.
Jotkut julkistetut lausunnot on tarkoituksellisesti kiedottu valheelliseen, kiihottavaan tai vastustajaa halventavaan kääreeseen, josta heikosti asioita seuraavan lukijan tai kuulijan on mahdotonta saada tietää, mitä todella tapahtui. Julkisuuteen päästetyn vääristellyn aiheuttama vahinko on kuitenkin jo päässyt tapahtumaan, vaikka sitä pyritään peittelemään tai oikomaan joko julkaisijan tai sivullisten toimesta.

TYYPPIESIMERKINÄ valheellisesta, tarkoitushakuisesta informaatiosta voidaan käyttää Abbasin PA:n televisiossa pitämää puhetta, jossa käsiteltiin Pisgat Zeevissä tapahtunutta terrori-iskua, jossa kaksi arabiveljestä Ahmed Manasta, 13, ja Hassan Manasta, 15, puukottivat 13-vuotiasta juutalaispoikaa, joka käytyään asioillaan valmistautui lähtemään pyörällään kotiin. Arabiveljekset puukottivat juutalaispoikaa yli 10 kertaa rintaan ja potkivat maahan lysähtänyttä poikaa kengillään. Läheisen liikkeen omistaja tullessa ulos arabiveljekset lähtivät karkuun heiluttaen puukkojaan käsissään. Yhden arabipojista Ahmedin paikalle ajanut autoilija tyrkkäsi kumoon katuun haavoittaen häntä kohtalaisesti.
Toinen arabipoika Hassan jatkoi pakoaan jalan läheiselle kevyen rautatien kiskoille poliisin ajaessa häntä takaa. Hassan yritti hyökätä poliisin kimppuun puukkoaan edelleen heiluttaen. Poliisi avasi tulen surmaten hänet. Molemmat tilanteet tallentuivat alueen turvallisuuskameroihin.  
Paikalle tulleen israelilaisen ottamassa videossa Hassan nähdään makaavan maassa kiemurrellen tuskissaan. Paikalle tullut tuntematon mies huutaa: ”Sinä koiranpentu, kuole”, ambulanssin viedessä Ahmedin Ein Keremin yliopistolliseen sairaalaan, missä häntä hoidetaan ja luvataan kotihoitoon parin päivän aikana. Journalistit kävivät kuvaamassa ja haastattelemassa poikaa sairaalassa, jonne perhe oli tuonut hänelle runsaasti ruokia ja juomia. Hassan kertoi halunneensa tappaa juutalaisia.  
Hänen uhrinsa 13-vuotas juutalaispoika on kriittisessä tilassa sairaalassa. Ahmed haavoitti myös vaarallisesti 25-vuotiasta miestä.

MAHMOUD ABBAS syytti Israelia Ahmed Manasran tunteettomasta teloittamisesta puheessaan PA:n televisiolle jatkaen tähän tapaan: ”Emme tule antamaan periksi raa´an voiman logiikalle, miehitykselle ja hyökkäävälle politiikalle, jota Israelin hallitus ja setlereitten terrorisoiva joukko, harjoittavat kansaamme vastaan, pyhiä
paikkojamme, kotejamme, puitamme vastaan, kylmäverisesti teloittaen lapsiamme, kuten he tekivät pojan Ahmed Manasran ja muiden suhteen.” Puheeseen liittyvässä TV-kuvassa Ahmed makaa maassa liikkumattomana. Paikallisen PA:n virkailijan mukaan Abbas tiesi pitäessään puheettaan, ettei Ahmed ollut kuollut, vaan hoidatti haavojaan Israelin valtion tarjoamassa sairaalahoidossa.

Nähtyään Abbasin TV-puheen Hadashan sairaalan johtaja tri Asher Salmon julkisti tiedotteen, jossa vakuutettiin arabipojan olevan hyvässä kunnossa ja pääsevän kotiin lähipäivien aikana. ”Yleisesti katsoen, arabipojan kunto on hyvä, hän on lievästi haavoittunut ja häntä hoidetaan nyt yhdessä parhaimmista osastoista”.
Abbasín kanslia julkisti korjatun mutta edelleen virheellisen version tapahtumasta, mutta PA:n lehdistössä Ahmed Manasran edelleen väitetään saaneen surmansa.

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu tarttui tähän Abbasin räikeään valehteluun ja kiihottamiseen todeten: ”PA:n presidentti tarkoituksellisesti valehteli tästä arabi-pojasta, koska hän halusi saada symbolin, jonka varjolla voisi kiihottaa arabeja uusin terrorihyökkäyksiin. Abbas tahallisesti valehteli 13-vuotiaasta arabipojasta, joka puukotti kahta israelilaista, väittäen hänen saaneen surmansa, vaikka hän elää”. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Photo-of-Palestinian-stabber-proves-Abbas-execution-victim-still-alive-426018, http://www.timesofisrael.com/terrorist-teen-executed-by-israel-confesses-to-attack/

4.       UUTISOTSIKOITA
·         Poliisi antoi vain yli 40-vuotialle miehille ja kaikille naisille luvan nousta Temppelivuoren rukoustilaisuuteen perjantaina, mutta poliisi on lisännyt upseereittensa määrää peläten kiihtyneen väkijoukon pyrkivän noudattamaan Hamasin kehotusta ”raivon päivästä”. Arabeja kehotetaan marssimaan tarkastuspisteille ja muutenkin käyttäytymään hyökkäävästi sotilaita ja poliiseja vastaan. Jerusalemin alueen poliisipäällikkö Moshe Edri sanoi, että koko vanhan kaupungin alue on poliisin erikoistarkkailun alaisena. Hän sanoi sotilaitten avustavan turvallisuuden säilyttämisessä. Abbas kertoi John Kerrylle antaneensa käskyn jännityksen ja kiihotuksen vähentämiseksi. Kerry lupasi matkustaa Israeliin voidakseen vaikuttaa tilanteen kärjistymiseksi nykyisestään. Pelkona on, että Juudean ja Samarian arabit liittyvät Gazan arabien tavoin hyökkäyksiin israelilaisia vastaan.  http://www.timesofisrael.com/israel-braces-for-new-violence-as-hamas-declares-day-of-rage/
·         Arabit sytyttivät Josefin hautakammion tuleen aikaisin perjantaiaamuna. PA:n poliisi hätisteli mausoleumin ympärille kokoontuneet 150 arabia pois ennen IDF:n sotilaitten saapumista paikalle. PA:n johto sanoutui kiireesti irti tuhopoltosta, jonka suuruutta ja sen tekemiä vahinkoja ei vielä ole arvioitu. Arabit ovat monta kertaa aieminkin polttaneet mausoleumin tai yrittäneet sitä. Hallituksen oikeistoon lukeutuvat ministerit vaativat Josefin haudan ja sen läheisyydessä olevan Yeshivan alueen ottamista Israelin hallintaan. http://www.timesofisrael.com/october-16-2015-liveblog/, http://www.timesofisrael.com/palestinians-try-to-set-fire-to-josephs-tomb-in-nablus/.
·         YK:n turvallisuusneuvosto kutsuttiin kiireelliseen istuntoon perjantaina käsittelemään Israelin ja PA:n arabien välille kehittynyttä jännittynyttä tilannetta. Neuvoston kutsui kokoon Jordania keskusteltuaan sitä ennen arabimaitten lähettiläitten kanssa. PA/PLO:n lähettiläs Riyad Mansour kutsui tilannetta räjähdysalttiiksi kehottaen Neuvostoa ottamaan hartioilleen osavastuun rauhantilan palauttamisesta. Kerry soitti Abbasille kehottaen häntä lopettamaan Israelin vastaiset kiihotuspuheensa. http://www.timesofisrael.com/security-council-to-hold-emergency-talks-on-jerusalem-violence/
·         John Kerry suunnittelee oman ”kvartetin”, Netanyahun, Abdullahin, Abbasin ja Kerryn, tapaamista Ammanissa Israelin matkansa aikana. Netayahu sanoo olevansa valmis, muitten mielipiteistä ei ole tietoa.  Netanyahu vakuuttaa olevansa valmis myös rauhanneuvotteluihin ilman ehtoja, mutta olettaa PA:n tunnustavan Israelin ennen niiden alkamista. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-perfectly-open-to-meeting-with-abbas/
·         UAE vakuuttaa USA:n kongressin jäsenille, että koska Iran sai oikeuden rikastaa uraania, myös heillä täytyy olla sama oikeus. http://www.timesofisrael.com/uae-to-us-lawmaker-we-have-a-right-to-enrich-uranium-too/
·         Iran esitteli äskettäin maanalaisia ohjustukikohtiaan, joista yhtä näytettiin myös vierailijoille. Pitkien tunnelien päässä on luolasto, josta ohjuksia voidaan ampua. Iranin vallankumouskaartin ilmavoimien komentaja Amir Ali Hajizadeh esitteli ylpeydellä maansa useita ohjuksia, jotka oli lastattu kuorma-autoihin. Tällaisista luolista ohjuksia voidaan ampua varoituksetta. Esitelty luolasto sijaitsee 500 metriä maanpinnan alapuolella. http://www.timesofisrael.com/watch-threatening-enemies-iran-shows-off-secret-ballistic-missiles/
·         Intian Israelissa vierailulla ollut presidentti Pranab Mukherjee aiheutti tahtomattaan pienen myrskyn vesilasissa puhuessaan Knessetin erityis-istunnossa. Hän kertoi ihastuneensa paikalliseen Hamasiin, mutta hetken hiljaisuuden jälkeen selvisi, että hän tarkoitti humusta. Media on ollut valitettavan hiljaa hänen vierailustaan – edustaahan hän sentään runsaasti yli miljardia ihmistä ja Intia on yksi Israelin nopeimmin kasvavista kauppasuhteista. Ehkä hiljaisuuteen oivat vaikuttaneet paitsi väkivaltaisuudet maassa myös e, ettei hän edes maininnut niistä vieraillessaan Ammanissa ja Ramallahissa, ja jos mainitsi, vain Israelille kielteisessä merkityksessä. Jerusalemissa hän sentään löysi kielensä tuomiten ne, mutta diplomaattisen hienovaraisesti. http://www.timesofisrael.com/hamas-vs-hummus-indian-president-raises-mks-eyebrows/
·         USA:n ulkoministeri John Kerry tuomitsi Israelin ”setlementit” syyllisinä väkivaltaan ja viattomien ihmisten surmaamiseen, mutta havaitsi sitten puhuneensa sivu suunsa ja perui aiemmat puheensa. Presidenttiehdokas Ted Cruz kehotti Kerryä joko pyytämään anteeksi tai eroamaan, Kerry
mainitsi myös ”setlerien harjoittamasta terrorismista”, mikä osoittaa PA/PLO:n propagandan saavuttaneen otollisen maaperän. Kerryn Sveitsissä saamansa isku päähän on tainnut pehmittää hänen aivonsa, mitä monet muutkin, kuten Vladimir Putin, ovat epäilleet myös Obaman suhteen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/201987#.ViCuc1OnI6s
·         Nahal Haredi joukot olivat mukana paljastamassa kaksi terrorisolua ennen niiden iskemistä kohteisiinsa. He sotivat toisten sotilaitten joukossa ja välillä syventyvät Rambam-opiskeluihinsa. Haredi- ja ortodoksi sotilailla on tavallisia sotilaita parempi keskittymiskyky opintojensa johdosta ja siksi he sopivat erittäin hyvin tiedustelu- ja ATK-joukkoihin, vaikka monet heistä haluavat enemmän hyökkäysjoukkoihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/201960#.ViCw5lOnI6s


Post a Comment