Friday, October 09, 2015

PERJANTAI 09.10.15

PERJANTAI 09.10.15
1.       PERJANTAIAAMU alkoi kosteana ja suhteellisen viileänä 16 asteen lämpötilalla. Jpost lupaa sateita monin paikoin maata täksi päiväksi, mutta sää selkenee osittain sapatiksi ja edelleen sunnuntaista alkaen, jolloin myös lämpötila nousee tämän päivän 24 asteesta 27 asteen tienoille. Ei tullut sateita, aurinkoa vai.
LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 16 -24; Tiberias 19 -31; Suolameri 27 -34; Eilat 23 -35 +C-astetta. Kuten mainitsin, Jpost ennustaa sateita tälle päivälle monin pakoin maata, mutta kuivempaa säätä huomisesta alkaen. ToI ennustaa puolipilvistä tästä päivästä alkaen, mutta ei sateita; myös lämpötiloissa on vähän heittoa.

2.       TERRORIAALTO jatkuu edelleen, eilen terroristit surmasivat 4 israelilaista ja haavoittivat useita eri puolilla maata. Sosiologit ja muuta asiasta kiinnostuneet arvailevat, joko nykyistä terroriaaltoa voitaisiin kutsua intifadaksi no 3.

PA/PLO:n jo 11:sta vuotta ilman kansan antamaa valtakirjaa eli mandaattia toimiva puheenjohtaja Mahmoud Abbas pidättelee varovaisen ja pelkurimaisen luonteensa mukaisesti puukkosankareitaan - osa heistä naisia, jotka propagandasyistä on valjastettu mukaan hyökkäyksiin sotilaita ja siviilejä vastaan. Ehkä naisten on myös helpompi piilotella puukkoaan hameittensa alla kuin miesten ilman kauhtanaa, kuten myös lähestyä varomatonta uhriaan, joka ei odottaisi tällaista naisen kädestä.

IDF:n sotilaat ja poliisit ovat käyttäneet yhä useammin tuliaseitaan saadakseen kiihottuneen ja verenmakuun päässeen terroristin pysäytettyä ja rauhoitettua, eikä tilanteen ollessa kuumimmillaan aina ehdi suorittaa tähtäystä kunnolla jalkoihin tai muualle vähemmän hengenalttiisiin ruumiinosiin. Tämän johdosta surmansa saaneiden terroristien lukumäärä on myös suhteellisen korkea. Toisaalta kun on tekemisissä terroristien kanssa, mikä hänen pysäyttämisekseen on kohtuullista?

3.       JERUSALEMIN pormestari Nir Barkat kuljettaa asetta aina mukanaan – hän on entinen eliittijoukkojen upseeri – ja kehottaa kaupunkinsa asukkaita pitämään luvallisen pistoolinsa aina mukanaan, mitä kaikki eivät hyväksy peläten sen vain lisäävän verisiä yhteenottoja. Toisaalta sodassa tulee uhreja ja yleisen ohjeen mukaan ”jos on ammuttava, ammu äläkä arkaile”. ”Jerusalem käy sotaa terrorismia vastaan”, hän toteaa. Barkat sanoo kehitelleensä suunnitelman, jolla pääkaupunkia ja sen imagoa rauhan kaupunkina pahoin runnellut väkivalta saadaan loppumaan.
Kaupunkilaisilla alkaa olla vaikeaa hyväksyä tilannetta, jossa iltaisin ei uskalla mennä rauhalliselle kävelylle ja ikkunaostoksille kaupungin kaduille. Toiseksi toistuvat verisistä hyökkäyksistä kertovat uutisotsikot aiheuttavat ihmisissä arkuutta ja vaistomaisen toiminnon tähyillä ympäristöään ja tarkkailla muita kävelijöitä arvaillen, voisiko ehkä tuokin olla vaarallinen puukkosankari.

Pormestari Nir Barkat – sen lisäksi, että hän kehottaa asukkaitaan aseistautumaan – aikoo pystyttää kaikkiin vanhan kaupungin sisäänkäynteihin metallinpaljastimia. Hänen suunnitelmansa Jerusalemin rauhoittamiseksi on kaksitahoinen.
”Taistele pahoja ihmisiä vastaan, mutta käyttäydy hyvin – niin hyvin kuin suinkin – väestön enemmistölle, joka etsii rauhaa ja turvallisuutta”.  
Ensimmäisen toteuttamiseksi hän kehottaa pääkaupungin asukkaita kantamaan laillista asettaan aina mukanaan, sillä se antaa heille turvallisuuden tunteen, ettei hän ole vaarallista vihamiestä vastassa paljain käsin. Hän vertasi kotoista tilannetta siihen, mikä se on Amerikassa, jossa aseellisen miehen näkeminen aiheuttaa ihmisissä turvattomuuden tunteen. Israelissa pelkästään aseen havaitseminen jollakin tuo turvallisuuden tunteen.
Ongelmana tietenkin on, että väkijoukossa voi vahingossa osua viattomaan sivulliseen. Viikon aikana on ollut tilanteita, joissa terroristi on haavoitettuaan uhriaan varastanut hänen aseensa alkaen ampua sillä väkijoukkoon, kuten tapahtui Jerusalemin Öljyvuorella, mutta näissäkin tapauksissa paikalle ehtineet poliisit ovat pystyneet eliminoimaan terroristin ilman suurempaa vahinkoa. Tämä osoittanee myös, etteivät kaikki asetta kantavat ole harjoitelleet sen käyttämistä.

Toiseksi Barkat haluaa, että metallinpaljastimia asennetaan kaikkiin vanhan kaupungin sisäänkäynteihin ja muuallekin, sekä myöhemmin myös vanhan kaupungin ulkopuolelle. Tämä on Barkatin aktiivisen luonteen ja upseerikoulutuksen mukaista, toimia eikä istua kädet ristissä odottaen jotain tapahtuvaksi. Hän uskoo käsikäyttöisten ja laajempien metallinpaljastimien lisäävän turvallisuuden tunnetta, vaikka hän tunnustaakin niiden häiritsevän ihmisten liikkumista. Tarkastuksia suoritetaan sekä sattumanvaraisesti että jatkuvana ihmisvirran tarkastamiseksi, kuten tapahtuu kauppakeskusten sisäänkäynneillä.

PORMESTARI Nir Barkat aikoo ulottaa rauhoitustoimensa myös arabilähiöihin, joista Shuafat ja Issawiya ovat vaikeimmat, sekä kouluihin.
Hän on ottanut yhteyttä arabijohtajiin Jerusalemissa ja pitänyt yhteisiä neuvotteluja heidän ja poliisiupseerien kanssa aikoen jatkaa suoria keskusteluja heimo-päälliköiden kanssa, joilla on usein enemmän arvovaltaa kuin poliittisilla johtajilla, jotka ovat enemmän tai vähemmän vieraantuneet kansastaan. Toinen kohde keskusteluille ovat liikemiehet ja pienkauppojen omistajat.
Torstai-iltana 20-vuotias arabimies sai turmansa ja yhdeksän rajapoliisia haavoittui Shuafatissa järjestetyissä mellakoissa.

BARKAT sanoo pyrkivänsä avustamaan koulujen johtajia pitämään nuoret kouluissa, missä he ovat turvassa. Joissakin tapauksissa koulutyötä jatketaan viiteen asti illalla. Hän sanoo varttuneempien arabien puoltavan toimia rauhan palauttamiseksi, sillä vastuuntuntoisina he näkevät, etteivät mellakat auta ketään mutta kaikki niissä menettävät. Useimmat mellakointiin osallistuvat ovat Jerusalemissa 14 -15-vuotiaita, jotka ovat alttiina kiihotukselle, jota poliitikot ja saarnaajat harjoittavat oman kansansuosionsa nostamiseksi; mutta kiihotusta tulee monelta taholta: Sitä tulee PA/PLO:n johtajilta, Israelin arabikansanedustajilta ja Hamasilta sosiaalisen median välityksellä. Barkat sanoo kuitenkin olevansa optimistinen. http://www.timesofisrael.com/guns-and-metal-detectors-jerusalems-mayor-has-plan-to-calm-his-city/

4.       PA/PLO:N arabien aloittama terrorikampanja, jota PA epäsuorasti tukee ja vahvistaa medialle antamillaan lausunnoilla, on heilutellut myös pääministeri Netanyahun hallituskoostumusta, joka taiteilee yhden äänen enemmistön varassa.
Hallituksen oikeistolaiset – tai kansalliset, kuten heitä voisi myös nimittää – vaativat, että arabien terroriin tulee vastata rakentamalla lisää asuntoja Juudeaan ja Samariaan, mitä myös Juudean ja Samarian asukasjohtajat vaativat.
Toisaalta pääministeriä syytetään rauhanprosessin täydellisestä pysähtymisestä, sekä välien tulehtumisesta USA:n presidentti Obaman ja hänen hallituksensa kanssa.
Pääministerillä on kolme huonoa vaihtoehtoa:
-          Hän soi yrittää suurta hallituskumppanuutta Sionistisen Unionin kanssa, joka on hätyytellyt hallitusta rauhankeskustelujen keskeytymisestä, mutta ei ole sulkenut pois mahdollisuutta hallitusyhteistyöstä. Tämä siirto voisi rauhoittaa EU-maita ja Yhdysvaltoja, mutta henkilövalinnat ministeripaikkoihin voivat osoittautua vaivalloisiksi. Bennettin johtama Juutalainen koti luultavasti eroasi siinä tapauksessa vieden mukanaan 8 kansanedustajaa. Livnin mukaan tulo voi aiheuttaa skismaa hallitusohjelmaa laadittaessa, mutta se antaisi hallitukselle vakavuutta ja voisi avustaa kansan yhtenäisyyden kasvattamiseksi terroria vastaan. Yesh Atidin puheenjohtajan Yair Lapidin ja Netanyahun välit ovat tulehtuneet tasolle, mikä voi vesittää yhteistyökumppanuuden.
-          Toinen vaihtoehto on uusien vaalien järjestäminen, mikä voisi palvella Bennettin odotuksia puolueensa kannatuksen lisääntymisestä. Hän ja pääministerin välit eivät ole hyvät, mikä on häirinnyt hallituksen toimia. Bennett jättäytyi pois Knessetistä antautuakseen opetusministeriönsä hoitamiseen sekä puolueensa sisäisen yhtenäisyyden nostamiseen.
-          Kolmas vaihtoehto on nykyisen tilanteen jatkuminen, mikä tuntuisi oikealta terrorin riehuessa maassa. Netanyahu joutui peruuttamaan täksi viikoksi suunnitellun hallitusten väliseen vierailuun liittyvän matkan Berliiniin. Jos Bennett katsoo hyötyvänsä enemmän uusita vaaleista, hän voi saada ne eroamalla hallituksesta. Bennett kannattaa uusíen asuntojen rakentamista Juudeaan ja Samariaan, mitä pääministeri vastustaa valmistellessaan tapaamista presidentti Obaman kanssa. http://www.timesofisrael.com/as-terror-wave-surges-so-does-friction-in-netanyahus-coalition/

5.       ISRAELIN turvallisuusjoukot arvioivat, että väkivaltaiset hyökkäykset Juudeassa ja Samariassa ovat laantumassa, vaikka eilen torstaina 4 israelilaista sai surmansa ja useita muita haavoittui. Perjantai on muslimien normaali rukouspäivä, jolloin he - saatuaan muslimisaarnaajiensa aivopesun ja kiihotuksen - hyökkäävät ensi töikseen poliisien ja Vuorelle nousseiden turistien kimppuun. Tästä on tullut heille normaali perjantaipäivän rutiini. Näin lienee tilanne tänäänkin, vaikka poliisi on yleensä tilanteen kuumentuessa pyrkinyt estämään alle 50-vuotiaitten pääsyn Temppeli-vuorelle. Osa nuorista tulee kuitenkin sinne jo edellisenä päivänä viettäen yönsä moskeijassa voidakseen olla valmiit aloittamaan taistot heti aamulla.

Väkivaltaisten hyökkäysten suurin kiihottaja on ollut Islamilaisen Liikkeen pohjoisen haaran johtaja Raed Salah, joka tahallaan härnää poliisia ruokottomilla huudoillaan, joskus jopa pyrkien fyysisesti vastustamaan poliisia, minkä johdosta hän ollut usein pidätettynä ja istunut linnassa tuomioitaan kärsien.  

Islamilaisen liikkeen tiedottaja Zahi Najidat kertoi journalisteille, että liike tulee jatkamaan Israelin vastaisia hyökkäyksiä siinäkin tapauksessa, että hallitus pidättää sen johtajat ja keskeyttää sen toiminnan Israelissa. Hän kertoi jordanialaiselle Quds
Press toimittajalle, että ensimmäistä kertoo hallitus uhkaa koko järjestöä eikä vain sen johtajia.
”Emme ole hämmästyneitä tästä uhkauksesta, sillä tiedämme, että Al-Quds moskeijan puolustamisella on hintansa, vaikka se ei pelota meitä jatkamaan moskeijan ja Jerusalemin puolustamista.” Raed Salahin kiihotuspuheeseen sisältyy usein lause: ”Al-Aksa on vaarassa”, ja pyytää kaikkia muslimeja tulemaan Vuorelle puolustamaan moskeijaa, vaikka todellisuudessa sitä ei uhkaa kukaan, Israel kaikkein viimeisimmäksi, sillä Israel arvostaa muitten uskontojen pyhättöjä.
Muslimien väite, että he toimivat myös kristittyjen kirkkojen ja pyhien paiukkojen suojelijana, on pelkkää propagandaa, sillä he painostavat ja ahdistelevat kristittyjä kaikilla PA:n valvomilla alueilla pakottaen heidät luopumaan omaisuudestaan ja muuttamaan ulkomaille. Betlehemin kristitty-enemmistöinen kaupunki ennen Osloa on muuttunut islamilaiseksi siten, että kristittyjä on enää n. 15 % kaupungin väestöstä ja pienenee edelleen. Israelin alueilla kristittyjen määrä kasvaa yli 2 %.n vuosivauhtia, ja he ovat parhaiten koulutettu kansanosa Israelissa.

ISLAMILAISEN liikkeen johtaja Raed Salah syytti torstaina, että nykyiset väkivaltaisuudet johtuvat Netanyahun antamista käskyistä saattaa laki voimaan Temppelivuorella. Israelilaisten kansanedustajien vaatiessa, että Salahin johtaman järjestön toiminta tulee lakkauttaa, Salah kirosi heitä Allahin vihollisina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/201628#.VhditVOnI6s

6.       UUTISOTSIUKOITA
-          Juutalaiset alkavat vastata kovaan kovalla, eli hyökätä arabien kimppuun. Dimonassa israelilainen mies puukotti kolmea arabityöläistä ilmeisesti kostoksi arabien hyökkäyksille. Kaksi puukotettua saivat kohtalaisia vammoja, kolmas lievemmin. Puukottaja pidätettiin. Pahemmin haavoittuneet vietiin Sorokan sairaalaan Beershebassa. Useissa Israelin kaupungeissa järjestettiin arabien vastaisia mielenosoituksia, mikä osoittaa, että kansalaisten mitta alkaa olla täysi, eivätkä Netanyahun hallituksen toimet hyökkäysten lopettamiseksi ole riittäviä. Raportteja kostotoimista on tullut paitsi Jerusalemista monista muista kaupungeista, joissa marsseihin osallistuneet pysäyttävät ohikulkevia kysellen, ovatko he arabeja voidakseen pahoinpidellä heitä. Tämä on uusi kehitysvaihe, joka voi helposti johtaa litanteen luisumisen pois käsistä. http://www.timesofisrael.com/israeli-man-stabs-three-palestinians-in-dimona-attack/, http://www.timesofisrael.com/israeli-man-stabs-three-palestinians-in-dimona-attack/,
-          Poliisi varautuu uusiin hyökkäyksiin muslimien rukoustilaisuuden päätyttyä Jerusalemin Temppelivuorella. Tuhansia poliiseja komennettiin Jerusalemin vanhaan osaan ja Temppelivuoren alueille. Hamasin jäsenet vaativat raivon päivää väkivaltaisuuksien ja niissä surmansa saaneiden arabien vuoksi. Järjestön johtaja Juudeassa ja Samariassa Hassan Yousef uhkasi, että Juudea ja Samaria tulevat palamaan, vaikka hän normaalisti pitää matalaa profiilia. Poliisi salli vain yli 50”-vuotiaat miehet Vuorelle tänään, mutta ei rajoittanut naisten pääsyä, vaikka naiset ovat yhä useammin tehneet hyökkäyksiä poliisi ja sotilaita vastaan.   http://www.timesofisrael.com/police-brace-for-new-attacks-ahead-of-friday-prayers/
-          Euroopan rypiessä pahimmassa kriisissään pitkään aikaan kymmenien tuhansien
-          maahanmuuttajien rymistellessä väkisten heikosti jos ollenkaan vartioitujen rajojen yli Shengen sopimuksen mukaisesti, kvartetti aikoo aloittaa uuden kampanjan rauhankeskustelujen aloittamiseksi Israelin ja PA/PLO:n välillä. Ehkä Netahnyahu aavistelee pahaa ja enteilee hallituksensa laajentamista vasemmalle oikeiston alkaessa osoittaa kärsimättömyyden merkkejä, koska he haluavat vastata arabihyökkäyksiin rakentamalla lisää. Pääministerin vastaus heille on kylmän torjuva: ”Me tarvitsemme nyt yhteishallitusta eikä lisää asuntoja”. Hän kielsi arabikansanedustajien nousun Temppelivuorelle kiellettyään sen aiemmin juutalaisilta kansanedustajilta. Arabikansanedustajat aikovat testata kiellon pitävyyden sunnuntaina, juutalaiset kolleegat ovat hiljaa.  http://www.jewishpress.com/indepth/opinions/application-of-sovereignty-the-command-of-the-hour/2015/10/09/
-          Realistinen vaihtoehto Oslon sopimuksille ja kahden valtion periaatteelle: Video http://www.jewishpress.com/indepth/opinions/application-of-sovereignty-the-command-of-the-hour/2015/10/09/
-          Abbas ei suostu tunnustamaan arabiterrorismia, vaan sen sijaan syyttää Israelia viattomien arabien ampumesta. Hän katsoo, että mielenosoitukset ovat laillisia ja ymmärrettäviä Israelin suorittamien rikosten ja laittomuuden vuoksi laajentamalla juutalaisyhteisöjäänJuudeassa ja Samariassa. Kovin kätevästi tämä arkkiterroristi kääntää kaiken ylösalaisin kuvitellen, että joku voi jopa uskoa häntä, eikä hän väärässä olekaan, kun seuraa EU:n ja USA:n päättäjien touhuja. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/u-n-officials-on-way-to-rescue-israel-and-pa-with-peace-process/2015/10/08/Post a Comment