Tuesday, September 22, 2015

TIISTAI 22.09.15

TIISTAI 22.09.15
1.       KOSKA huomenna keskiviikkona, joka on normaali raporttipäivä, mutta samalla Jom Kippur, juutalaisten yksi tärkeimmistä juhlapyhistä, eikä silloin ole mahdollisuutta laatia raporttia, katson asialliseksi antaa vaikka lyhennetynkin väliraportin tänään.

Tarkastellessa aamun uutisraportteja tulee hakematta mieleen Raamatun Sana vuosituhansien takaa: ”Mutta maa turmeltui Jumalan edessä ja maa tuli täyteen väkivaltaa”. (1. Ms. 6:11). Tämä johti Jumalan päätökseen maan hävittämisestä vedenpaisumisen kautta, ”koska kaikki liha oli turmellut vaelluksensa Hänen edessään”. Väkivallan yleistyminen maailmassa on yksi merkki siitä, että elämme aikaa, josta UT ilmoittaa: ”Niin kuin kävi Noan päivinä, niin käy myös Ihmisen Pojan päivinä. Ihmiset elivät normaaleissa askareissaan siihen päivään asti, kuin Noa meni arkkiin ja vedenpaisumus tuli ja hukutti heidät kaikki”. (Lk. 17:26) Kyllä ihmiset varmaan olivat täysin tietoisia siitä, että Noa rakensi arkkiaan kuivalle maalle, mutta he mieluummin ilkkuivat tai totesivat hyväntahtoisesti Noasta: ”Se meidän kylän höperö”. Näinköhän käy meidänkin sukupolvelle, kuten Jeesus totesi: ”Te ulkokullatut, taivaan ja maan muodon te osaatte arvioida, mutta kuinka ette arvioi tätä aikaa?” (Lk. 12: 56) Merkkejä maalla ja taivaalla on yllin kyllin, mutta kiinnitetäänkö niihin mitään huomiota?

Israelissa on ollut hellekausi useiden viikkojen ajan. Eilinen päivä oli pieni poikkeama yleisestä trendistä, mutta huomisesta Jom Kippr päivästä lähtien palataan normaaliin järjestykseen ja helteisiin.
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 20 -30; Tiberias 24 -36; Suolameri 30 -39: Eilat 25 -39 +C-astetta. Huomenna Jom Kippurina lämpötila kipuaa Jerusalemissa 33 asteeseen laskien sen jälkeen asteen tai pari, mutta jatkuen edelleen aurinkoisena ja helteisenä. Suolamerellä ja Eilatissa lämpötila kipuaa yli 40 asteen, kuten myös Tiberian alueilla osittain.

2.       JOM KIPPUR on juutalaisten suuri sovintopäivä, jolloin vuoden aikana tehdyt synnit oli sovitettava uhrieläimen veren kautta, jota ylipappi pirskotti Temppelin Kaikkein Pyhimmän alttarille omiensa ja koko kansansa syntien peittämiseksi.
Koska juutalainen Temppeli hävitettiin lopullisesti v. 70 jKr. eikä uutta ole voitu rakentaa, juutalaiset ovat joutuneet käymään prosessin läpi omassa sydämessään. Heidän edellytetään selvittelevän erimielisyyksiään ja riitojaan ennen suurta sovintopäivää, jona juutalaiset kokoontuvat synagogiinsa tai pyhille paikoille voidakseen tuntea edes hengessään Israelin Pyhän läsnäolon. Jotkut kokoontuvat Jom Kippurin yönä Länsimuurille huokaillakseen lähellä Temppelin Kaikkein Pyhimmän alttaria juutalaista kansaa kohdannutta katastrofia, mitä Temppelin menettäminen merkitsi valitulle kansalle.

VUODEN 5776 Jom Kippur sattuu ajankohtaan, jolloin jännitys Israelin ja maassa asuvien arabimuslimien väillä on korkealla. Tämä päivä sattuu olemaan tärkeä päivä myös muslimeille, silloin he viettävät Ramadanin eid al-Adha juhlaa. Islamin perinteen mukaan se ei merkitse heille sovinnontekoa lähimmäisen ja Allahin välillä, vaan oman opetuksensa mukaisen uskonkäsityksen lujittamista ja Koraanin käskyjen noudattamista, mikä edellyttää ehdotonta kuuliaisuutta ilman kysymyksiä.
Kärjistyneen jännityksen vuoksi Israel kiristää turvallisuusjärjestelyjä sekä Jerusalemissa että muualla maassa. Yhteydet Juudean ja Samarian arabi-alueilta Israelin alueelle katkaistaan kokonaan, vain ambulanssit ja turvalisuusjoukkojen ajoneuvot päästetään tiesulkujen läpi. Koko viikon kestäneet väkivaltaiset hyökkäykset poliiseja ja palvojia vastaan Temppelivuorella pakottivat viranomaiset lisäämään tuntuvasti turvallisuusjoukkojen lukumäärää.
Poliisi ja armeija ovat korkeassa hälytysvalmiudessa 25 tuntia kestävän Jom Kippur paaston aikana, joka alkaa tänä iltana auringon laskiessa ja jatkuu keskiviikkona tunnin auringonlaskun jälkeen. Tuhansia poliiseja on hajotettu ympäri pääkaupunkia. Muslimien eid al-Adha juhlat alkavat keskiviikkoiltana. Ne ovat yleensä hyvin meluisia ja äänekkäitä jatkuen pitkin yötä. Poliisi kielsi kaikilta alle 40-vuotiailta miehiltä pääsyn Temppelivuorelle, kielto ei koske naisia. Kielto alkoi maanantai-iltana ja kestänee muslimien juhlapäivän loppuun asti.

Muslimien väkivaltaisuudet saivat aiheensa poliisin tehtyä ratsian Al-Aksa moskeijaan juutalaisen uuden vuoden jälkeen. Ratsiassa löydettiin moskeijaan varastoituna runsaasti murskattuja kivi, palopommeja sekä putkipommeja. Pääministeri Netanyahu totesi vastaukseksi vastalauseille, joita esittivät useiden arabimaitten johtajat sekä Y:n pääsihteeri, jotka varoittivat ”vaarallisista seurauksista, mitä muslimien pyhien paikkojen saastuttaminen likaisilla kengillään aiheuttaa”, kuten Abbas runoili lisäten niihin Pyhän Haudan Kirkon, koska muslimit pitävät itseään myös kristittyjen kulttipaikkojen suojelijoina, etteivät tuollaiset hyökkäysaseet kuulu pyhinä pidettävien kohteiden varustetasoon. Jordania kuningas Abdullah II sanoi tavattuaan Israelin arabikansanedustajien delegaatin Ammanissa, että Al-Aksa on pelkästään muslimien rukouspyhättö, jonne muilla ei ole asiaa, mitä toistelivat Egyptin ja Turkin presidentit. Temppelivuoren järjestyksestä ja siivouksesta vastaa islamin säätlö, wakf, joka toimii Jordanian monarkin alaisena. Jerusalemin poliisi on lisännyt erityisiin suojeltaviin kohteisiin vanhan kaupungin mutkaiset ja ahtaat kujat sekä Länsimuurille johtavat kulkuväylät.

Maanantaiyönä arabinuorukainen sai surmansa olosuhteissa, jotka poliisin mukaan osoittavat nuorukaisen valmistelleen pommia, joka räjähti hänen käsissään surmaten hänet. Paikalle saapuneet armeijan sotilaat voivat vain todeta tapahtuman kuultuaan pamauksen tiesulun lähellä.
Poliisi on pidättänyt tusinoittain nuoria arabimiehiä syytettyinä väkivaltaisuuksista Vuorella ja muualla. Poliisi ja armeija ovat koventaneet otteitaan. Israelin hallitus kehottaa myös oikeuslaitosta koventamaan tuomioitaan, mistä lopullisesti päättää oikeuskansleri Yehuda Weinstein.

3.       TUOREESSA gallupissa, jonka suoritti Palestinian Center for Policy and Research kysellen 1 270 arabin mielipidettä Juudeassa ja Samariassa sekä Gazassa 17 -19.09. aikana todetaan, että arabit ovat entistä enemmän pitkästyneet rauhanprosessin jumiutumiseen, setlementtien rakentamiseen, tyytymättömiä omaan poliittiseen johtoonsa sekä epäilevät Israelin vakuutuksia vallitsevan tilanteen säilyttämisreksi nykyisellään Temppelivuorella.
66 % vastustaa rauhankeskustelujen aloittamista ilman ehtoja (jota Netanyahu esittää), ellei siihen sisälly setlementtitoiminnan keskeyttäminen.
88 % tukee Israelin syyttämistä ICC:n kansainvälisessä oikeudessa syytettynä ”setlementtien rakentamisesta ja muista rikoksista”.
51 % vastustaa kahden valtion periaatetta; 42 % kannattaa sitä. Kahden valtion kannattajista 65 % ei usko sen toteutuvan; 32 % pitää sitä vaihtoehtona.
Vain 30 % pitää mielekkäänä yhden valtion vaihtoehtoa, jossa arabit ja juutalaiset ovat tasavertaisia.
42 % katsoo aseellisen toiminnan tuovan parhaat tulokset oman valtion saamiseksi. 29 % uskoo neuvottelujen tuovan tuloksia.
85 % uskoo Israelin päämääränä olevan liittää 1967 sodan aikana vapauttamansa maa-alueet ja karkottaa sen asukkaat tai kiistää heidän oikeutensa.
64 % uskoo PA:n pystyvän paremmin kuin PLO saavuttamaan tuloksia neuvotteluissa Israelin kanssa.
58 % vastustaa Israelin tunnustamista juutalaisena ja Palestiinan palestiinalaisena valtiona.  Vain 40 % hyväksyy esitykset.
83 % kannattaa liittymistä kansainvälisiin järjestöihin.
65 % vaatii Mahmoud Abbasin eroa, vain 31 % tukee häntä; kannatus Länsirannalla on 38 %; 35 % sanoo äänestävänsä Fatahia, ja saman verran Hamasia.
Hamasin kannatus on korkeampi kuin Fatahin.
Abbasin seuraajaksi Marwan Barghoutia kannattaa 32 %, Ismail Haniyheiä 19 %, muut ehdokkaat Rani Hamdallah, Dahlan, Fayyad ja muut jäävät kauas taakse.  
53 % katsoo, että PA on rasite arabeille, 67 % katsoo, ettei PA täytä tehtäviään. http://www.timesofisrael.com/palestinians-cool-on-two-states-warm-to-armed-intifada-poll-finds/
Juutalaisten ja arabien asukasmäärien välinen ero pienenee. Arabien määrä kasvaa 2.4 % vuodessa, juutalaisten 1.9 %, kristittyjen 1.6 % ja druusien 1.5 %. Yli puolet muslimiväestöstä asuu maan pohjoisosissa. Jerusalemissa asuu 303 000 muslimia, eli 35.7 % pääkaupungin asukasmärästä. Rahatissa asuu 60 000 (98 %) ja Nasaretissa
52 000 ja Umm Al-Fahm 51 000 arabimuslimia.
Israelissa asuu 1 454 miljoonaa muslimia.
Syntyvyys: Muslimit saavat 3.4 lasta, juutalaiset 3.1 lasta, kristityt 2.3 ja druusit 2.2 lasta äitiä kohti. Beduiini-äidillä on km. 5.5 lasta äitiä kohti, mutta miehellä voi olla useita vaimoja, joten perheessä voi olla jopa 60 lasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/200867#.VgD_wlOnI6s
4.       UUTISOTSIKOITA
·         18-vuotias arabi-musliminainen yritti puukottaa sotilaita Hebronissa arabien ja juutalaisten kaupunginosia erottavalla tiesululla tänään sotilaitten toimiessa poliisien tukena. Sotilaat avasivat tulen haavoittaen häntä alaruumiiseen, sotilaat eivät haavoittuneet.  http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Palestinian-woman-shot-after-attempted-stabbing-attack-on-IDF-soldier-near-Hebron-417862
·         Israelin entiset lähettiläät kannustavat Abbasia tarttumaan Netanyahun tarjoukseen neuvotella ilman ennakkoehtoja. He myös kehottavat Brasilan presidentti Dilma Rousseffia hyväksymään Dany Dayanin Israelin lähettilääksi Brasiliaan. Dayan toimi Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen neuvoston puheenjohtajana, mitä Rousseff karsastaa. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Ex-ambassadors-tell-PA-President-Abbas-Call-Netanyahu-to-test-of-peace-417849
·         Pääministeri Netanyahu tapasi Venäjän presidentti Putinin Moskovassa eilen vieden mukanaan joukon armeijan korkeinta johtoa. Neuvottelut sujuivat raporttien mukaan kitkattomasti ja hyvässä hengessä. Putin sanoi ymmärtävänsä Israelin epäluulon Iranin aikeista avata uusi Israelin vastainen rintama Israelin puoleisella Golanilla, eikä vastusta IDF:n iskuja sotilaallisia autokolonneja vastaan. Bibillä oli tiedustelutietoja epäilystensä tueksi. Neuvotteluilla pyritään estämään venäläisten ja israelilaisten koneitten yhteenotot Syyrian yllä.  Raportit ei8vät kerro, oliko Israelin kaasulauttojen puolustus esillä neuvotteluissa, mitä Venäjä tarjoaa. http://www.debka.com/article/24897/Putin%E2%80%99s-slippery-evasions-for-Netanyahu%E2%80%99s-concerns-about-Iran-
·         SodaStream lupaa ottaa 200 Syyrian pakolaisperhettä, n. 1000 henkilöä, tiloihinsa Negevin Rahatissa. Heitä tarvitaan työntekijöiksi sinne. Israel julkisti suunnitelman palkata 20 000 kiinalaista rakennustyöntekijää, mitä JP:n pääartikkelissa vastustetaan. Israel ei mielellään ota maahan työntekijöitä, joilla suunnitelmana on jäädä pysyvästi maahan, mitä Syyrian pakolaiset voisivat haluta. Israel sulattaa yhteisöönsä vuosittain lähes 30 000 juutalaista maahanmuuttajaa. http://www.jpost.com/Israel-News/SodaStream-offers-to-take-in-Syrian-refugees-417830
·         Puolustusministeri Moshe Yaalon sanoo, että Israel säilytti toiminta-vapautensa Syyriassa neuvotteluissa Venäjän presidentti Vladimir Putinin ja sotilashenkilöitten välillä. http://www.timesofisrael.com/yaalon-israel-retains-its-freedom-to-act-in-syria/
·         Venäjällä on jo 28 lentokonetta Syyriassa ja aikoo lähettää 2000 sotilasta ja toimihenkilöä lisää Latakian läheisyyteen. Venäjällä on suuri laivastosatama Latakiassa, jonka suojaksi se tarvitsee ilma- ja maavoimia. Venäjä pyrkii haalimaan alueet, jotka USA:n vetäytyessä ovat jääneet avoimiksi. http://www.timesofisrael.com/russia-sending-thousands-of-troops-dozens-of-jets-to-syria/
·         Egypti hajotti tuhansia arabien asuttamia taloja Siinain ja Gazan välisellä vyöhykkeellä ns. Philadelphia-käytävällä, rakentaessaan esteitä, joilla poistetaan laiton salakuljetus Gazan ja Siinain välillä. Egypti tuhosi satoja salakuljetustunneleita ja lopulta katsoi, että ainoa mahdollisuus estää tunneleitten kaivaminen, on kaivaa rajalle kanaali ja täyttä se vedellä, mikä operaation on parhaillaan työn alla. Kukaan ei protestoinut Egyptin toimia perheitten karkottamiseksi ja asuntorakennusten tuhoamiseksi, mikä osoittaa YK:n puolueellisuuden. Jos Israel tuhoaa pari laittomasti rakennettua arabitaloa Jerusalemissa, koko maailma on kuohuksissaan ja USA:n ulkoministeriö uhkailee vastatoimilla. Egyptin hallitus karkotti 2 300 perhettä Siinain puskurivyöhykkeeltä. http://www.timesofisrael.com/egypt-demolished-thousands-of-homes-for-gaza-buffer-zone/Post a Comment