Sunday, August 09, 2015

SUNNUNTAI 09.08.15

SUNNUNTAI 09.08.15
1.       UUSI VIIKKO – juutalaisen kalenterin mukaan – alkaa aurinkoisena 24 asteen lämmössä, joka kuitenkin tuntui varsin viileältä ehkä korkeasta kosteuspitoisuudesta johtuen. Lännen puoleinen näkymä on heikon sumuverhon hämärtämä; useina aamuina sumu on ollut varsin paksu. Lämpötila noussee iltapäivällä 34 asteen tienoille. Huomenna sen odotetaan laskevan 31 asteeseen. Ennusteiden mukaan lämpöaalto tulee pysyttelemään Israelin yllä elokuun ajan, mutta vähän hellittäen.

SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 24 -34; Tiberias 27 -41; Suolameri 32 -41; Eilat 31 -43 +C-astetta.  Kuten mainitsin, lämpötila alkaa vähitellen laskea huomisesta alkaen, mutta ennusteiden mukaan sittenkin vain tilapäisesti keskiviikkoon saakka.

2.       18 kuukauden ikäisen PA:n arabilapsen Ali Dawabshan 31-vuotias isä Sa´ad Dawabsha kuoli perjantaina hänen kotiaan vastaan tehdyssä murhapoltossa 31.07. saamiinsa palovammoihin. Hänen vaímonsa Riham taistelee sairaalassa hengestään.
Sekä pääministeri Netanyahu että puolustusministeri Yaalon ovat vannoneet löytävänsä murhapalon suorittaneet, joita he kutsuvat juutalaisiksi terroristeiksi, vaikka poliisi ei ole vielä pystynytkään vahvistamaan, keitä he ovat. Heitä kuitenkin uhataan lain ankarimmalla rangaistuksella.
Juutalainen laki sallii kuoleman-tuomion, mutta sitä ei ole käytetty vuosikausiin. Jotkut lainlaatijat ovat vaatineet kuoleman-tuomion ottamista käytäntöön hyvin raskauttavissa terroritapauksissa, mutta aloite lain muuttamiseksi ei ole saanut tarvittavaa tukea ulkomailla eikä kotona. Käytännön muuttamista on vaadittu erityisesti vankeinvaihdon yhteydessä käytettyä tapaa vastaan vapauttaa myös useita murhia tehneitä terroristeja, joista useat palaavat rikollisuuteen.

SA`AD Dawabsha haudattiin lauantaina. Hautausseremonioitten jälkeen sadat arabit täyttivät Duman arabikylän kadut polttaen autonrenkaita kylään johtavalla päätiellä. minkä johdosta IDF sulki liikenteen kylään tilapäisesti kokonaan.  Arabit kivittivät sotilaita, jotka lienevät saaneen käskyn pysytellä rauhallisina eikä vastata kivitykseen estääkseen mielenkuohun nousemisen. Kawabshan perheen 4-vuotias Ahmad ei enää ole hengenvaarassa.

PA/PLO:n ulkoministeri Riad Malki vannoi lauantaina, että kansainvälisen yhteisön tulee tuomita murhapolttoon syyllistyneet, mitä ei voi jättää rankaisematta. Hän syytti Israelin viranomaisia tästä kauheasta rikoksesta. Hän kehotti PA /PLO:n lähetystöjä kaikkialla paljastamaan Israelin suorittamia rikoksia heidän kansaansa kohtaan, erityisesti ”setlereitten” suorittamat hyökkäykset ja terrorismin. ”Israelin äärioikeistolainen hallitus on täysin vastuussa tuhopolttoon, eikä ole tehnyt voitavaansa syyllisten löytämiseksi”, Malki uhosi. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sanoo valittaneensa murhapoltosta Haagan kansainväliseen oikeuteen.

Sekä PA:n että Hamasi lippuja näkyi hautausseremonioitten aikana. Hamasin johtaja Juudeassa ja Samariassa Hassan Yousef kehotti arabeja hyökkäämään israelilaisia kohteita vastaan kaikkialla vaatien kolmannen intifadan aloittamista, kuten TV-2 raportoi lauantaina todeten, että Sa´ad Kawabsha oli Hamasin kannattaja.
IDF ottaa uhkaukset tosissaan ja valmistautuu tilanteen kiihtymisen varalta.
Duman murhapolttoon liittyen PA:n arabi ajoi tarkoituksellisesti neljän hengen sotilaspartion yli Duman eteläpuolella torstaina iltapäivällä haavoittaen heistä kolmea. Partion johtaja yhdessä haavoittumattoman sotilaan kanssa avasi tulen kohti terroristin autoa, jonka kuljettaja menetti ajokkinsa hallinnan. Auto kääntyi ympäri kuljettajan jäädessä puristuksiin auton sisälle. Hänet vietiin vaikeasti haavoittuneena sairaalaan. http://www.timesofisrael.com/israel-braces-for-west-bank-escalation-after-death-of-ali-dawabshas-father/

3.       USA:n presidentti Barack Hussein Obama juhli Wienin sopimusta Iranin kanssa mennen ottamaan pari kierrosta golfkentällä, missä hänen väitetään viettävän aikaansa enemmän kuin työpöytänsä äärellä. Hän kehui kongressin käsittelyssä olevaa sopimusta paremmaksi kuin mitään muuta vaihtoehtoa todeten, että se antaa otollisen tilaisuuden USA:n ja Iranin välisten suhteitten parantamiseksi. Hän otaksui, että sen kautta lienee mahdollisuus laajentaa keskustelua myös Syyrian tilanteesta uudelta pohjalta – vain esimerkin vuoksi, kuten hän vihjaili.

Obama vakuutti CNN:n haastattelussa sunnuntaina, että maailman kuuden johtavan maan ja Iranin välisellä sopimuksella poistetaan Iranin taloutta kuristavat sanktiot sitä vastaan, että Iran rajoittaa ydinteollisuuttaan. Hän kehui allekirjoitetun sopimuksen toteuttavan nämä päämäärät paremmin kuin mikään muu suunnitelma.

Republikaaninen puolue vastustaa sopimusta laajasti, koska se ei heidän mielestään anna välttämättömiä tarkastusoikeuksia IAEA:lle, joilla pystyttäisiin valvomaan, ettei Iran luistele sopimuksesta. Yhä useammat demokraatit korkeinta johtajatasoaan myöten ovat epäluuloisia sopimuksen pitävyydestä. Heidän epäluuloaan lisää tieto, että sopimustekstin ohella IAEA ja Iran ovat tehneet salaisia sopimuksia, joiden sisältöä ei ole paljastettu: Kerry itsekään ei ole lukenut niitä, kuten hän myönsi.
Obama on tällä hetkellä lomalla Marthas Vineyard nimisellä tilalla Massachusettissa. eikä ehdi golfinsa ohella käsitellä muita kysymyksiä, kuten Valkoisen Talon lehti-sihteeri Josh Ernest luonnehti. CNN:n haastattelu tehtiin siellä. http://www.timesofisrael.com/obama-sees-chance-for-improved-relations-between-us-iran/

4.       Monet USA:n johtavat tutkijat ovat antaneet hyväksymisensä P5+1 maiden ja Iranin väliselle Wienin sopimukselle koskien Iranin ydinasesuunnitelmia.
Heidän joukossaan on tunnettuja fyysikoita, entisiä virkailijoita, viisi Nobelilla palkittua ja ensimmäisen hydrogen pommin suunnittelija Richard Garwin.
Kahden sivun mittaisessa kirjelmässään he sanoivat pyrkivänsä avustamaan Obaman hallituksen ponnisteluja sopimustekstin hyväksymiseksi kongressissa.

Sopimuksen myötä Iranin ulkomaille jäädytettyjä varoja vapautetaan 150 miljardin USD edestä. Israelin ohella useat Euroopan maiden johtajat ovat esittäneet vakavia varauksia sopimuksessa olevista aukoista. Siinä ei puututa millään tavoin Iranin ballististen ja muiden hyökkäysaseiden tuotantoon, joilla Iran voi uhata sekä EU:n että USA:n kaupunkeja, Israelia ja muita Lähi-Idän maita. Myöskään Israelin ja USA:n vastaisiin toistuviin uhkauksiin ja mielenosoituksiin ei tekstissä puututa. http://www.timesofisrael.com/top-us-scientists-pen-letter-in-support-of-iran-deal/.
5.       Iranin parlamentti ja korkein tuvallisuusneuvosto käsittelevät Wienin sopimusta lähipäivien aikana. Nämä ovat Teheranin korkeimmat päättäjäelimet, joskin lopullinen sana on ylimmällä kaitsijalla Ali Khameneilla.
Iranin korkein sotilasjohto antaa armeijan komentajan kenraali Hassan Firouzabadin johdolla Wienin sopimukselle varovaisen hyväksymisen määrätyin varauksin.

KENRAALI Firouzabadin, joka on läheinen Ali Khameneille, sanoo sopimuksen antavan Iranilla 16 etuisuutta, kuten puolivirallinen uutistoimisto IRNA raportoi lauantaina. Armeijan johdon tuki on tärkeä maltillisten saamiseksi tukemaan sopimusta, joskin jotkut kovan linjan kannattajat vastustavat sitä sanoen, että Iran antoi liikaa. Ylin kaitsija Ali Khamenei ei ole vielä antanut selvää lausuntoaan sopimuksesta puolesta tai vastaan, joskin hän tuki neuvottelijoita. Hän jopa kerran tyynnytteli ulkoministeri Zarifia liian hyökkäävästä ja äänekkäästä kielenköytöstä. Eräässä tilanteessa Zarif heitti täytekynänsä Kerryä kohti. Ensimmäinen ohjus?

ULKOMAAT ovat syyttäneet, että Iran pyrkii poistamaan viimeisetkin merkit Parchin sotilastukikohdan käyttämisestä ydinpommin laukaisumekanismin testaamiseksi. Ulkoministeri Mohammad Javad Zarif syytti ulkomaita valehtelusta todeten, että satelliittikuvissa näkyvät maansiirtotyöt liittyvät teiden kunnostamiseen.  http://www.timesofisrael.com/iran-military-chief-backs-nuke-deal-despite-concerns/

6.       UUTISOTSIKOITA
·         Obama alkaa käyttäytyä yhä vihamielisemmin Israelia kohtaan, Viimeisissä lausunnoissaan hän syyttää, että Israelin puuttuminen USA:n asioihin on ennenkuulumaton. Hän sanoo, ettei hänellä ole tietoa vastaavanlaisesta puuttumisesta minkään muun asian yhteydessä. CNN:n toimittaja Fareed Zakaria kysyi Obamalta, onko hänen mielestään sopivaa, että ulkomaan johtaja työntää itseään USA:n sisäisiin asioihin. Obama esitti kysymyksen heittämistä Netanyahulle – jos hän suostuu haastatteluun – mutta ei sano muistavansa vastaavaa tilannetta. Tosin Obaman muisti ei ulotu kovin pitkälle menneisyyteen. Obama totesi kiukkuaan pidätellen, että Bibi on täysin väärässä väittäessään, ettei sopimus estä Iranin ydinasetta. ”Tosi asiassa sopimus on hyvin edullinen Israelille”, hän totesi. Aiemmassa puheessaan hän tunnusti, että Bibi on aito, mutta täysin väärässä.  http://www.timesofisrael.com/obama-says-israeli-interference-in-us-affairs-over-iran-deal-unprecedented/
·         Meretz puolueen osanottoryhmä kävi lauantaina Ramallahissa esittämässä valittelunsa Gal Onnin johdolla. Abbas kuunteli silmät puolitangossa todeten sen jälkeen, ettei hän tiedä, kenelle hänen tuli valittaa tilanteesta. Hän syytti suoraan Netanyahun hallitusta terrorismin tukemisesta - ja ehkä jopa Obaman hallitusta - PA:n kansaa vastaan. Hän esitti peitellyn vihjeen, että jos murhapolttoa ei ole selvitetty ensi kuuhun mennessä, tilanne on aivan toinen. Tällä hän ilmeisesti haluaa sanoa, että hän voi erota. Israelin taholta todetaan: Tervemenoa, kuka häntä kaipaakaan. Epäilykset kohdistuvat mahdolliseen seuraajaan ellei peräti siihen, että PA:n hallitus romahtaa. Sen taloudenhoito on täysin retuperällä ja koko hallinto vararikossa. Fatahin virkailijat pyrkivät selittämään, että Abbasin sanat on ymmärretty väärin. http://www.timesofisrael.com/is-abbas-about-to-quit-israel-had-better-pray-he-isnt/
·         Israelin turvallisuusjoukot tekivät yön aikana yllätysratsiat kahteen juutalaisyhteisöön Adei Ad ja Givat HaBladim sunnuntaiaamuna syytä ilmoittamatta. Ratsioiden uskotaan liittyvän äskeisiin ”juutalaisten terroristien” suorittamiin iskuihin arabeja vastaan. Adei Ad yhteisössä lähellä Shiloa Shin Betin miehet tutkivat 7 asuntoa pidättäen kaksi miestä. Toinen ratsia tehtiin Givat HaBladim yhteisöön, jossa he pidättivät 7 henkilöä. Yhteisö on lähellä Kohav HaShahar juutalaisyhteisöä. Ihmisoikeusjärjestö Honenu pyrkii selvittämään, mihin ratsiat liittyvät. Oikeudellisen tuen he lienevät saaneen Moshe Yaalonin päätöksestä, joka antaa poliisille oikeuden pidättää ihmisiä puolen vuoden ajaksi ilman asianajajaa ja oikeudenkäyntiä. Taustalla voivat olla uhkaukset sekä Netanyahua että Rivliniä vastaan. Tämä antaa polisille mahdollisuuden tehtailla syytöksiä ilman näyttöä, kuten muutamissa aiemmissa tapauksissa näyttää käyneen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199203#.VccFjmDxQwA
·         Yli sata arabivankia liittyi syömälakkoon tukeakseen sairaalaan siirretyn Muhammad Allanin tapausta. Israelin Knessetissä hyväksytyn lain mukaan syömälakon aloittaneet voidaan pakkosyöttää, jos on ilmeistä, että heidän henkensä on vaarassa. Laki sai runsaasti vastustusta sekä arabijärjestöjen että ulkomaiden taholta. Heidän mielestään ihmisellä on oikeus näännyttää itsensä kuoliaaksi, jos niin tahtovat, vaikka sairaalassa lääkärin valvonnassa. Allan on ollut 50 päivää syömättä ja on Punaisen kuunsirpin mukaan välittömässä hengenvaarassa. YK:n virkailijoitten mielestä pakko-syöttäminen on kidutusta, mutta kärsiä nälkää ei sitä ole, koska se on vapaaehtoista. Se sotii kuitenkin juutalaisen oikeustajua vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199206#.VccJfmDxQwA
·         ”Lämmin koti jokaiselle sotilaalle”- järjestö vaatii, että Moshe Yaalonin täytyy maksaa korotetut palkat IDF:n sotilaille välittömästi, eikä kuten Yaalon kaavailee, vasta heidän lähdettyään armeijan palveluksesta. Vaatimusta perustellaan sillä, että maksamattomien laskujen määrä lisääntyy, vaikka mies olisi armeijassakin, mikä vaikeuttaa heidän tilannettaan erottuaan armeijan leivistä. Monet haluavat työskennellä asepalvelun aikana pystyäkseen hoitamaan asioitaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199202#.VccMcmDxQwA
·         Arabit ja poliisit ottivat yhteen Jerusalemin itäosissa sekä Maale Adumimissa. Arabit kivittivät poliiseja, yhä useammin myös petrolipommein, jotka ovat hengenvaarallisia kuten myös isot kivenjärkäleet. Kukaan ei haavoittunut näissä mellakoissa, mutta jännitys on korkealla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199195#.VccOfWDxQwA
·         IAF:n koneet kävivät jättämässä tervehdyksen Gazan keskikaistalle Israeliin ammutun raketin vastineeksi. Uhreista ei ole tietoa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199180#.VccPpmDxQwA
·         Turvallisuusjoukot pidättivät Ben Gurionin lentoasemalla ruotsalais-libanonilais-syntyisen Hizbullahin vakoilijan 21. heinäkuuta. Hänen tehtävänsä oli koota iskukohteita Israelin alueilta. Epäilty Hassan khalil Hozran, 55, otettiin talteen kuulusteluja varten aiemmin saadun tiedusteluvinkin perusteella. http://www.jpost.com/Israel-News/Security-forces-arrest-Lebanese-Swedish-Hezbollah-spy-411573
·         USA ja Venäjä mairittelevat Saudi Arabiaa avustamaan Bashar Assadin pelastamista, vaikka se tulisikin vaarantamaan Israelin ja Jordanian turvallisuuden. Uusi koaliittio on suunniteltu Islamin valtiota vastaan, ja siihen liittyisivät myös Gulfmaat. Koaliittion puuhamies on Omanin ulkoministeri Khalid bin Mohamed Al-Attiyah.  Koaliittion päämäärä on ISIS-järjestön tuhoaminen, mutta se aloitettaisiin Syyriassa, jonka sisällissota on vaatinut yli 300 000 kuolonuhria ja kasvaa. Tähän soppaan liittyy myös saudien sota Jemenissä, jonne he ovat lähettäneet joukkojaan Adeniin. Syyriassa taistelevat kapinalliset epäilevät salaisista sopimuksista heidän selkänsä takana, ja pyytävät Irania välittämään sopimusta Assadin kanssa. Iranin Quds-joukkojen komentaja Qassem Soleimani kävi salaisella vierailulla Venäjässä, vaikka se on vastoin sanktioita. http://www.debka.com/article/24796/Russia-and-US-woo-Saudis-to-help-save-Assad---albeit-putting-Israel-and-Jordan-in-danger-from-S-Syria
·         Israelin rannikon edustalle nousseiden luonnonkaasutornien kohtalo on epävarma, koska Israelin hallituksen edustajat ovat sotkeneet löydöistä saatavien osinkojen määrän ja tavan siinä määrin, että suurimmat jäsen-järjestöt uhkaavat vetäytyä ja mennä Iranin kentille. Talousministeri Kahlon on viimeinen kokki, joka pyrkii hämmentämään tätä soppaa. Hän hylkää tehdyt sopimusluonnokset haluten laatia itse paremmat ilman monopoleja. http://www.globes.co.il/en/article-kahlon-gas-roadmap-cannot-be-approved-1001059191
·         Apulaisulkoministeri Tzipi Hotoveli vastasi kärkevästi entisen ISA järjestön (Shin Bet) johtajan Yuval Diskinin perjantaina julkistamaan lausuntoon, jossa Diskin varoitti uskonnollinen sionismisn pyrkivän muodostamaan omaa valtiota Juudeaan, jossa laittomuus rehottaa.”Tämä on se kahden valtion periaate”, Diskin kirjoitti. Hotoveli vastasi todeten, että Diskiniä pelottaa sekulaarin eliitin valvonnan menettäminen. Määrättyjä tahoja Israelissa kauhistuttaa ”setlerien” kasvun lisääntyminen määrään, jossa kahden valtion periaatetta on mahdotonta toteuttaa. Tällä kaikella valmistellaan maaperää juutalais-yhteisöjen tuhoamiseksi Juudeassa ja Samariassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199193#.VccgjWDxQwA


Post a Comment