Friday, August 21, 2015

PERJANTAI 21.08.15

PERJANTAI 21.08.15
1.       ENNUSTEET lupaavat aurinkoista ja pilvetöntä säätä koko ennusteajan aikana päivälämpötilan pysytellessä uskollisesti 30 asteen tienoilla, ja vasta maanantaiksi ennustetaan pientä notkahdusta alaspäin. Yölämpötilat sen sijaan ovat tänään 20 asteessa pudoten siitä asteen verran ennusteajan kuluessa.
Vaikka ennusteet lupaavat kirkasta auringonpaistetta, taivas on seitsemän maissa aamulla puolipilvinen ja näkyvyys on sumun heikentämänä heikko. Kosteus lienee edelleen melko korkea, mikä tarkoittaa märkää puseroa tänä päivänä.

Lämpötilat tänään: Jerusalem 20 -30; Tiberias 27 -38; Suolameri 31 -40; Eilat 30 -41 +C-astetta. Kinneretin vedenkorkeus laskee edelleen 1 sm päivässä ollen nyt 212.42 metriä merenpinnan alapuolella.
Suurin huoli ja suru on kuitenkin Suolameren kohtalo, jota kutsutaan myös nimellä Kuollutmeri, vaikkei se vielä kuollut ole. Sen vesimäärä pienenee jatkuvasti, mikä aiheuttaa sen rantamaiden suolan kuivumista ja makean veden tunkeutumista sen tilalle liuottaen suolan pois, mikä heikentää maan sitovuutta. Tämän johdosta ranta-alueilla tapahtuu jatkuvia ennalta arvaamattomia maan vajoamia, ”potholes”, usean metrin syvyisiä kuoppia, vetäen mukanaan kaiken maan pinnalla olleet rakenteet, puut ja pensaat. Jopa muutamat rantahotellit ovat vaarassa, kuten myös Ein Gedin kibbutsin rakennukset.

2.       ISRAELIN juomavesitilanne on hyvä, mikä johtuu Välimeren rannikolle rakennetuista meriveden puhdistuslaitoksista, jotka kattavat kotoisen tarpeen ja ylikin. On jopa ajateltu puhdistetun veden viemistä ulkomaille, sillä kuivuus ja pohjaveden väheneminen on ongelmana monissa maissa. Israel puhdistaa myös viemärivettä, mutta sitä käytetään pelkästään maatalouden kasteluvetenä, ei juomavetenä. Kinneretin vettä käyttävät kaivojen lisäksi pääosin PA:n arabit ja Jordania, mutta pohjavesi-varastojen liikakäyttö aiheuttaa niiden suolaantumisen, minkä palautuminen normaalitasolle voi kestää vuosikymmeniä. Kaivojen kaivamista pyritään valvomaan, mutta PA:n alueilla laittomia kaivoja kaivetaan jatkuvasti, ja viemärivedet lasketaan sellaisinaan maastoon, mikä tunkeutuu pohjavesiin lisäten pohjavesien saastumista. Tilanne on sama Negevin beduiinien parissa.

KNESSETISSÄ on nostettu esille kysymys käyttöveden hinnasta, joka on laskelmien mukaan kolminkertainen siitä, mikä vastaisi sen toimittajalle valtionyhtiö Mekorot aiheutuneita tuotanto- ja toimituskustannuksia.
Kuluttajat maksavat nyt 9.20 NIS/kuutiometri vettä, mikä on kolminkertainen sen keskimääräisiin tuotantokustannuksiin verraten.
Knessetin sisäisen komitean puheenjohtaja David Amsalem kertoo havainnoistaan, että - huomioiden kohtuullinen voittotaso – veden objektiivinen hinta olisi 2.50 NIS/kuutiometri vettä. Amsalem (Likud) aikoo palata asiaan Knessetin aloittaessa toimintansa kesätauon jälkeen. Puhdistuslaitokset kattavat 40 % juomaveden tarpeesta. Meriveden puhdistaminen maksaa 3 NIS/kuutio, pohjaveden puhdistaminen 70 agoraa. Amsalem tunnustaa, että valtion tulee tukea maataloutta, mutta ei valtaväestön vedenjakelun kustannuksella. Hän ei puuttunut siihen että Israel toimittaa vettä myös PA:n alueille ja Gazaan useimmiten Israelin veronmaksajain kustannuksella, koska ne eivät maksa saamastaan vedestä. Inhimilliset ja kansainväliset sopivuussäänöt estävät kuitenkin veden toimittamisen katkaisemisen, mitä on ehdotettu, mikä koskee myös Israelin sähkötoimituksia, joissa PA/PLO:n velka Israelin valtion sähköyhtiölle nousee miljardeihin NIS. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Were-paying-300-percent-more-than-what-we-should-for-water-something-has-to-be-done-412745

3.       JOS ISRAELIN taivas ja näkymät maan pinnalla ovatkin vielä kahdeksan maissa edelleen hämyiset ja epämääräiset, tilanne on tuskin yhtään selkeämpi poliittisella ja diplomaattisella kentällä.
Obaman hallituksenvuosia sitten Tunisiassa alulle panema ”arabikevät” jatkuu edelleen, mutta vienojen kevättuulten asemesta nyt viimaisen purevina syysmyrskyinä (helleaalloista huolimatta). Maasta toiseen Lähi-Idässä siirtyneen sekasorron ja tiilanteen sekavuutta lisää se, että USA on vetänyt joukkojaan ja sen mukana vaikutusvaltaansa pois alueelta, mikä on nostanut esiin kipeän kysymyksen: kuka nyt aluetta johtaa, ja kuka antaa tarvittavat turvatakuut?
Kysymys ei ole pelkästään poliittisesta tai diplomaattisesta johtajuudesta, vaan alueen maiden turvallisuudesta, mikä aiemmin lepäsi USA:n mahdin varassa.

Kuten olen aiemmin toisessa yhteydessä maininnut: ”Aseeton mies Lähi-Idässä on alaston”. Tämä sisältää sen tosiasian, että miehen tulee perustaa turvallisuutensa kädessään pitämäänsä aseeseen, eikä luottaa naapurin antamaan suojaan ja tukeen. Juutalaiset pukivat tämän sanonnan muotoon: ”Jos sinä et itse puolusta itseäsi, kuka sitten? Ja jos et tee sitä nyt, koska sitten?” Tämä antaa sen moraalisen ja eettisen perustan, jonka Israel on rakentanut oman armeijansa ja puolustusjärjestelmänsä – tosin USA:n suosiollisella avustuksella – jota pidetään Lähi-Idän voimakkaimpana ja neljänneksi vahvimpana maailmassa.

Monet arabimaat sen sijaan ovat suurelta osin laiminlyöneet oman armeijansa kehittämisen, ja ovat nyt havainneet seisovansa alastomina potentiaalisten vihollistensa edessä. Tämä koskee etenkin Persianlahden ns. GCC yhteistoiminta-maita, jotka Iranin mahdin noustessa esteettömästi näkevät haavoittuvuutensa. Tilanteen vaarallisuus lisääntyy potentiaalisesti Iranin rakentaessa oman ydinaseensa, jolla se pystyy painostamaan naapureitaan. Obaman tukeman Wienin sopimus, jonka tarkoitus oli estää Iranin ydinpommi, todellisuudessa antaa Iranille oikeuden kehittää ydinsuunnitelmaansa lännestä ostamansa kehittyneen teknologian avulla entistä nopeammin, mikä koskee myös sen ohjusteollisuutta.

Perinteisesti Israel on ollut arabimaiden suurin vihollinen, jonka tuhoamisen ne ovat nähneet välttämättömäksi ”islamin hallitseman alueen pyhyyden” palauttamiseksi. Uudessa tilanteessa ne ovat alkaneet tunnustaa – ei vielä julkisesti, vaan salaisissa neuvotteluissa – että uskonnolliset näkökohdat sivuuttaen arabien sunni-mailla ja Israelissa on yhteinen intressi vastustaa Iranin shia-muslimien valtapyrkimyksiä. Sunni-arabit katsovat, että islamin shia-haara edustaa harhaoppia. Vaikka juutalaisuus on myös islamin sunni-haaran mukaan harhaoppinen - juutalaisten katsotaan väärentäneen alkuperäiset dokumentit ja historian – turvallisuus- kysymykset sanelevat tässä kylmät tosiasiat. Siksi arabit katsovat, että Israel on ainoa varteenotettava tuki tässä tilanteessa.
Vaikka arabimaat ovat yksinvaltaisesti hallittuja maita, joissa hallitsija määrää, mitä tehdään selittämättä kansalle, miksi, nykyisen tiedonvälityksen laajentuessa jokaisen
käyttöön rajoitustoimista välittämättä, yksinvaltiaat joutuvat seuraaman kansansa reaktioita, eikä vuosisatoja ja kymmeniä jatkunutta kasvatusta määrätyn ideologian tai ajatussuunnan mukaiseksi voida hetkessä muuttaa. Muutos ei tapahtuu hitaasti. Asioita mutkistavat Lähi-Idässä vahvistuneet uskonnolliset tai ei-uskonnolliset ääri-liikkeet, jotka vahvasti aseistautuneina ja terroria hyväkseen käyttäen vetoavat nuoreen sukupolveen, joka valistuneena ja usein länsimaissa opiskelleena pystyy seuraamaan tilannetta muualla maailmalla ja näkemään maansa takapajuisen järjestelmän. Tämä on hedelmällinen maaperä hallituksen vastaisille liikkeille.

Näin tapahtui Afrikan pohjoisosan maissa, ja näin jatkuu edelleen Irakissa ja Syyriassa, joissa länsimaat kaatoivat tai tuomitsivat perinteisen hallitusmuodon murskaten niiden sisäisen turvallisuusjärjestelmän ja avaten laajat maat alttiiksi ääriliikkeille. Egyptin presidentti Sissi nousi vastustamaan sitä maassaan. Egypti oli aiemmin Lähi-Idän johtava arabimaa, mutta on menettänyt asemansa.
Prosessi jatkuu Libanonissa ja Jordaniassa, ja uhkaa tasapainoa Egyptin Siinailla ja Gazassa, ja jonka vaikutukset tuntuvat Somaliassa ja Jemenissä sekä myös Persianlahden maissa ja Saudi Arabiassa. Saudit joutuvat jatkuvasti kamppailemaan ääriliikkeitä vastaan, joiden kohteina ovat saudien öljyalueet maan itäosissa sekä pyhät kaupungit Mekka ja Medina. Saudi Arabia sotaretki Jemeniin on ennalta-ehkäisevää toimintaa Al-Qaidan tukemia houti-kapinallisten yksikköjä vastaan, jotka uhkaavat pyhiä kaupunkeja.

Terrorismin vahvin tukija on ollut Iran, ja sen vaikutuksen pelätään nyt voimistuvan oleellisesti sanktioista vapautuvien miljardien USD ansiosta. Ajatollah Ali Khamanei esittää julkistamassaan opaskirjassaan varsinaisiksi vihollisekseen USA:n, ”suuren saatanan”, ja toiseksi Israelin, ”Pienen saatanan”, joka miehittää islamin kolmanneksi pyhintä kaupunkia, Jerusalemia. Jerusalemilla ei ollut muslimeille juuri mitään merkitystä ennen juutalaisten muuttamista ”Palestiinaan” ja Israelin valtion perustamista. Se oli islamin takamaata, jonka nostettiin esiin poliittisista syistä, mitä on tuettu 1948 lähtien vuodesta toiseen palestiinalaispakolaisten asemalla, joilta on kielletty normaalit ihmisoikeudet ja oikeus päästä asumismaansa kansalaisiksi.

OBAMAN hallitus on pyrkiessään etsiä arabimaiden suosiota kääntynyt yhä vihamielisemmäksi Israelia kohtaan, mitä kasvatti Netanyahun avoin vastustus USA:n johtamille neuvotteluille Iranin kanssa. Bibi pyrkii vaikuttamaan Wienin sopimuksen käsittelyyn kongressissa, joka Israelin näkemyksen mukaan vain kiihdyttää Iranin ydinteollisuuden kehitystä ja ydinpommin rakentamista. Ennakoiden mukaan kongressi tullee hyväksymään sopimuksen, tai ainakin, ettei  saada tarvittavaa 2/3 enemmistöä Obaman veto-oikeuden mitätöimiseksi.

USA:n presidentti ehdokkaan Mike Huckabeen avoin tunnustus Israelin oikeuteen koko maahan Jordanjoesta Välimereen ja Jerusalemin itäosiin oli miellyttävä poikkeus yleisestä tendenssistä tuomita Israelin rakentaminen Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin itäosissa laittomana. Tämä entinen Arkansasin kuvernööri ja babtisti-pappi puhui sydämestään rakkaudestaan Israelin maahan. Hän sanoi, että Israelilla on suurempi oikeus maahansa kuin USA:lla Manhattaniin. Hän tapasi myös Netanyahun ennen keskiviikon palaamistaan kotiin, mutta ei halua kertoa siitä julkisuudessa estääkseen pääministerin joutumisen noloon asemaan. http://www.jpost.com/International/Huckabee-Israel-has-more-of-a-connection-toShiloh-than-Americans-have-to-Manhattan-412600, http://www.jpost.com/Opinion/Obamas-insinuations-of-Jewish-influence-and-interference-412787, http://www.jpost.com/Opinion/Middle-Israel-The-decadence-of-American-politics-412790, http://www.timesofisrael.com/obama-vows-to-up-israel-defense-aid-if-nuke-deal-approved/,

4.       UUTISOTSIKOITA
·         Wienin sopimuksen salaisessa liitteessä, joka allekirjoitettiin IAEA:n ja Iranin välillä, Iranille annetaan oikeus itse suorittaa tarkastukset IAEA:n haluamissa kohteissa ja ottaa sen vaatimat 7 maanäytettä. USA:n hallitus väittää, ettei asia ole näin, mutta IAEA:n pääsihteeri Yamano sanoo olevansa huolestunut sopimuksesta. USA:n kongressin republikaanijäsenet ja johtajat ovat hyvin ärtyneitä sopimuksesta ja etenkin sen salaisista liitteistä käyttäen sanamuotoja, jotka muistuttavat maan myymistä viholliselle, eli valtio-petosta, käyttämättä tätä termiä.  Tämä jos mikään on nostattamassa epäilyksiä Obaman toimien vilpittömyydestä ja uskollisuudesta USA:n kansalle, jota hän vannoi puolustavansa - joskin epäselvissä olosuhteissa. http://www.timesofisrael.com/us-iaea-in-no-way-allowing-iran-to-self-inspect-nuke-site/, http://www.timesofisrael.com/read-full-text-of-secret-deal-between-iran-and-iaea-on-inspections/,
·         Israelin pohjoisosaan ammuttiin eilen neljä rakettia, jotka sytyttivät pensaspaloja rutikuivilla alueilla. Islamic Jihad kieltää ampuneensa raketit. IDF sanoo, että raketit ampuivat Iranin vallankumouskaartin Al-Quds yksiköt Syyriassa. IDF vastasi tuleen iskemällä hävittäjillään 14 kohteeseen Syyrian puolella, mikä oli laajin operaatio Syyrian alueella 1967 sodan jälkeen. http://www.timesofisrael.com/irans-revolutionary-guards-behind-syria-rocket-fire-army-says/
·         Tel Avivin maamerkkinä tunnettu Maariv-silta tuhottiin eilen uusien suunnitelmien vuoksi. Kevyt rautatien rakentaminen aloitettiin Tel Avivissa, mikä tulee aiheuttamaan häiriöitä muutenkin sekavaan liikenteeseen. http://www.timesofisrael.com/watch-tel-avivs-landmark-maariv-bridge-demolished/
·         Washingtonin synagogan naisten puhdistusaltaalla (mikve) viime vuonna paljastunut skandaali seurakunnan rabbin videoitua altaaseen meneviä naisia katsellakseen niitä omaksi viihdytyksekseen, on aiheuttanut seurakunnan naisten kapinan rituaalin pyhyyden palauttamiseksi ja kaikenlaisen epäpyhän toiminnan lakkauttamiseksi. He vaativat myös, että altaiden seiniin on asennettava tilanteeseen sopivia korkokuvia tai maalauksia. Rabbi Barry Freundel pidätettiin viime vuonna videoituaan salaa kymmenien naisten puhdistautumisen mikve-altaassa Ortodox Ohov kansallisessa Synagogassa Washingtonissa. Naisten luottamusta ikivanhan rituaalin pyhyyteen on vaikea saada palautettua. http://www.timesofisrael.com/after-voyeurism-scandal-dc-women-reclaim-mikvah-with-mural/
·         Israelin myymät aseet Etelä Sudanin hallitukselle ovat herättäneet kyselyjä toiminnan mielekkyydestä maahan, jossa käydään edelleen verisiä taisteluja. Israel puolustautuu toteamalla, että taisteluja käydään siellä Iranin tukemia
ryhmittymiä vastaan, mikä on Israelin intressien mukaista.
·         65 vuorokautta kestänyt syömälakko vaurioitti Mohammed Allaanin aivoja, kuten aivokuvaus osoittaa. Korkein oikeus määräsi hänet vapautettavaksi mikä olisi IDF:n säännön mukaan tapahtunut ilman eri päätöstä. Allaan kieltäytyi siihen, että hänet olisi vapautettu ulkomaille. Allaan pidätettiin epäiltynä kuulumisesta kiellettyyn terrorijärjestöön ja valtion vastaisista toimista. Häntä pidettiin pidätettynä hallinnollisella päätöksellä. Hän itse vaati syytettä ja oikeudenkäyntiä, mitä IDF ei voinut tehdä todisteiden puuttumisen vuoksi. Uuden lain mukaan IDF voi pidättää kenet tahansa kuuden kuukauden ajaksi hallinnollisella päätöksellä ilman asianajajaa ja oikeudenkäyntiä. IDF käyttää sitä ns. juutalaisia kukkulanuoria vastaan. http://www.timesofisrael.com/palestinian-prisoner-ends-hunger-strike-condition-improving/
·         Egyptin tiedustelujoukot pidättivät Siinailla neljä Hamasin laivaston jäsentä, joiden epäiltiin olevan matkalla Iraniin saamaan jatkokoulutusta.  http://www.timesofisrael.com/gazans-nabbed-in-sinai-were-hamas-naval-commandos-en-route-to-training/
·         Englanti avaa lähetystön Teheranissa viikonvaihteen aikana 4 vuoden tauon jälkeen. http://www.timesofisrael.com/britain-to-reopen-embassy-in-tehran-this-weekend/
·         Valtatie no 443 Jerusalemin luoteispuolella on uusin terrorismin isku-
kohde, jossa tapahtuu toistuvasti autojen kivityksiä, ja jossa arabit sytyttivät bensiiniaseman tuleen. Torstai-iltana neljä israelilaista joutui heidän pahoinpitelynsä kohteiksi päivää aiemmin haavoitettuaan 2-vúoden ikäistä lasta päähän. Eilinen hyökkäys tapahtui lähellä Dor Alon bensiiniasemaa, jossa arabit puukottivat useasti israelilaista asiakasta työntekijöitten ilkkuessa ja seuratessa tilannetta sivusta. Terrorismi on luisumassa poliisin valvonnan ulkopuolelle ja lähestyy kolmatta intifadaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199741#.VdbkdYr7RsU
·         Syyria ilmoittaa, että IDF:n iskussa Quneitran tukikohtaan kuoli 1 ja haavoittui 7 Syyrian armeijan sotilasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199743#.VdbnIIr7RsU, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199745#.VdbojIr7RsU,
·         IDF asentaa yhden Iron Dome patteristin Ashdodin ja toisen Beershevan lähelle peläten rakettitulen alkavan uudelleen Gazasta Iranin tukeman Al-Qaidan ryhmittymän toimesta. http://www.debka.com/newsupdatepopup/12387/,http://www.debka.com/newsupdatepopup/12390/
·         Poliisin yksiköt tekivät ratsioita arabien koteihin Issawiyan arabilähiössä Jerusalemissa pidättäen epäilemiään terroristeja. Poliisi sulki neljä lähiöön johtavista teistä voidakseen paremmin valvoa liikennettä alueella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199719#.Vdbo54r7RsU
·         PA/PLO:n sisällä kuhisee vaarallisesti. mikä enteilee muutoksia johdossa. Abbas pyrkii eliminoimaan pahimmat kilpailijansa ennen tärkeitä vaaleja, hän erotti Abed Rabbon PLO:n pääsihteerin virasta ja lakkautti hänen ja entisen pääministeri Salaam Fayyadin johtaman NGO-yrityksen Ramallahissa. Hänen pahin kilpailijansa voiolla Jibril Rajoub, koska Marwan Barghouti on vankilassa. Abbas näyttää suosivan Saeb Erekatia. Teheran kieltäytyi ottamasta vastaan Abbasia, joka halusi päästä osille vapautetuista miljardeista ja aseista, joita Iran lupaa jakaa jokaiselle, joka taistelee Israelia vastaan, mutta ei Abbasille.  http://www.jpost.com/Middle-East/Abbas-courting-Iran-is-like-riding-a-tiger-terror-expert-says-412737
·         Israel hajotti EU:n rahoittamat ja rakennuttamat rakennukset E1 alueella Maale Adumimiin menevän tien varrella. Alue on C-aluetta, joka on Israelin täydessä siviili- ja turvallisuusvastuussa. EU toimii harkitun provokatiivisesti osoittaakseen, ettei alue kuulu Israeliin. Israelin tulisi nostaa syytteet EU:ta vastaan kansainvälisen sopimuksen rikkomuksista ja kiihotuksesta. USA:n ulkoministeriö esitti oman vastalauseensa rakennusten purkamisesta. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/US-troubled-by-Israeli-escalation-of-Palestinian-home-demolitions-412824

Post a Comment