Friday, August 14, 2015

PERJANTAI 14.08,15

PERJANTAI 14.08.15
1.       HELTEET Israelissa ovat jatkuneet viikkokausia ja sikäli kuin ennusteisiin on uskomista, helteet palaavat pienen hengähdystauon jälkeen ensi viikon alusta. Viranomaiset kehottavat kansalaisia huomioimaan tämän ja huolehtimaan siitä, että elimistölle välttämätön nestetasapaino säilyy. Tasapainon järkkyminen voi tulla huomaamatta iskien etenkin fyysisten ponnistelujen aikana, he selittävät. Lämpötilat pysyttelevät yli 40 asteessa Eilatissa ja Suolamerellä, ja Tiberiassakin lähellä sitä, mutta rajumpi muutos alkaa sapattina, jolloin mittarin lukema pääkaupungissa tullevat osoittamaan tämän päivän 32 asteen lukemista nousua 34 asteeseen.

LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 22 -32; Tiberias27 -39; Suolameri31 -41; Eilat 29 -42 +C-astetta. Kinneretin vedenpinnan korkeus laskee sm:n päivässä ja on nyt -212.47, mikäli pystyin lukemaan Trivagon ilmoittamat lukemat oikein. Alempi punainen linja on -213.00. Historiallisesti mitattu alin korkeus on -214.87.

2.       ENGLANNIN työväenpuolueen uusi puheenjohtaja ehdokas Jeremy Corbin tunnetaan antisemiittisistä lausunnoistaan, joissa hän tukee Hamasia ja Hitzbullahia. 66-vuotias Corbin tuli ehdokasasetteluihin mukaan sivusta tunnuksella ”Yez, we can” apinoiden Barack Obaman vaalitunnusta. Hänen poliittinen ohjelmansa on kuitenkin lähempänä Kreikan Syrizan marxilaista ohjelmaa kuin Obaman edustamaa.
Englannin entinen pääministeri Tony Blair, joka pyrkii sovittelemaan sekä Hamasin ja Fatahin että Israelin ja PA:n arabien välillä, varoittaa, että Corbin valinta merkitsee Työväenpuolueen ajautumista kiville ja ehkä lopullista tuhoutumista.  
”Jos Jeremy Corbi valitaan johtajaksi, se ei merkitse vain 1983 tapaista vaalitappiota, vaan 2015 vaaleissa puolue tullaan hajottamaan, tuhoamaan” Blair selittää.

3.       USA:n senaatin jäsen Charles Schumer (D NY), joka ilmoitti julkisesti vastustavansa Wienissä solmittua sopimusta Iranin kanssa, sanoo, ettei hän luota EU kumppaneiden kykyyn rangaista Irania, mikäli osoittautuu, ettei Iran noudata sopimusehtoja. Wienin sopimus tarjoaa Iranille sanktioitten helpottamista edellyttäen, että Islamilainen Tasavalta supistaa ydinohjelmansa toteuttamista.

EU-maat ovat innokkaina kiirehtineet Iranin vapautuville markkinoille voidakseen valita päältä parhaat miljardiluokkaa olevat kauppasopimukset.
Wienin sopimus edellyttää, että Iran supistaa rajusti uraanin rikastamistaan sekä luopuu toiveistaan ydinpommin rakentamiseksi ainakin 10 vuoden ajaksi.
Demokraattisen senaatin jäsenen Schumerin lausunto alleviivaa, että USA:n tulkintaa 14. heinäkuuta 2015 solmittu sopimus on kansainvälinen ja koskee kaikkia P5+1 allekirjoittajamaita: USA, Venäjä, Kiina, Ranska, Englanti ja Saksa, joiden tulee yhdessä valvoa Wienin sopimuksen toteutumista.
SCHUMER esittää epäilyksensä, etteivät edullisia liikesopimuksia solmineet maat ole halukkaita vaatimaan IAEA:n tarkastuksia Iranissa edes selvissä tapauksissa, jotka voisivat edellyttää sanktioitten palauttamista ja mahdollista koventamista.  
SCHUMER julkisti lausuntonsa 06.08. saaden ylleen syytöksiä salaliitosta.
Länsimaiden ohella myös Kiina ja Venäjä ovat kiirehtineet allekirjoittamaan sopimuksia toimituksista Iranin kanssa.
Kiina toimittaa Iranille 24 hävittäjäkonetta, joiden rakenne perustuu väitteiden mukaan Israelin suunnittelemaan ja Kiinalle myymiin Lavi-koneen suunnitelmiin. Israel joutui romuttamaan Lavi-koneensa rakennusohjelman USA:n painostuksesta. Kiina saa oikeuden Iranin öljykenttiin 20 vuoden ajaksi, kertovat taiwanilaiset lähteet. Venäjä toimittaa Iranille uusia ydinvoimaloita Bushehrin lisäksi, sekä parannetun version S-300 ilmapuolustus-järjestelmästä, mitä Israel on vastustanut vuosikaudet. S-300 vaikeuttaa potentiaalisia ilmaiskuja Iraniin.

EUROOPASSA toimiva JCALL järjestö, joka toimii samaan tapaan kuin STREET USA:ssa Israelin painostusryhmänä, sanoo Wienin sopimuksen myötä alkaneen taloudellisen yhteistyön vaikuttavan positiivisesti demokratian toteutumiseen Iranissa ja samalla auttavan sitä kehittymään  positiiviseksi tekijäksi kansojen yhteisössä. http://www.timesofisrael.com/as-eu-eagerly-eyes-iran-trade-sanctions-snapback-may-be-tough-sell/

4.       USA:n Obaman hallituksen energiaministeri Ernest Moniz kävi valistamassa USA:n juutalaisia kuuluisan Wienin sopimuksen, josta hän käytti nimeä ”parempi sopimus”, erinomaisuudesta. Hän kuitenkin sanoi olevansa Obaman hallituksen tavoin huolestunut sen mahdollisesta vaikutuksesta terrorismin lisääntymiseen sekä muihin tuhoisiin seurausilmiöihin.
Kuten julkisuudessa on kerrottu, neuvotteluissa ei edes käsitelty terrorismin leviämistä maailmalla ja Iranin osuutta siihen, kuten ei myöskään Islamilaisen Tasavallan korkeimman johdon käyttämästä terminologista sekä USA:n että Israelin tuhoamiseksi, joita se kutsuu suureksi ja pieneksi saatanaksi.

TERRORISMIN tukemisen ohella Moniz mainitsi USA:n hallituksen huolen, että Iran käyttää vapautuneita miljardeja USD painostaakseen alueen muita maita ja aiheuttaakseen tasapainon järkkymistä Lähi-Idässä.
”Me katsomme erittäin hankalaksi -. lievästi sanoen – Iranin käyttämän Israelin vastaisen ja antisemiittisen kielenkäytön”. Moniz sanoi Valkoisen Talon olevan huolestunut Iranin sekaantumisesta Syyrian ja Jemenin asioihin.
Entisenä fysiikan professorina Moniz käsitteli yksityiskohtaisesti Iranin lupaamia toimia ydinohjelmansa kohdistamiseksi pelkästään siviilikäyttöön. Hän ylistää sopimusta sanoen sen ylittäneen kaikkien toiveet. http://www.timesofisrael.com/white-house-concerned-iran-deal-could-boost-terror-top-official/

5.       USA:n Israelin lähettiläs Dan Shapiro, joka on juutalaista syntyperää, puolusti pääasiassa Obaman hallituksen neuvottelemaa sopimusta Iranin kanssa siinä määrin ponnekkaasti, että joutui samalla kritisoimaan pääministeri Netanyahua, joka on voimallisesti ja kansainvälisesti vastustanut Wienin sopimusta Israelille vaarallisena, että se herätti Israelin kansallismielisten vihat häntä kohtaan.
Israelin turvallisuusvirkailijat ovat ottaneet lähettiläs Shapirolle toimitetut uhkauskirjeet vakavasti ja lisänneet lähettilään ja Tel Avivissa toimivien lähetystö-rakennusten tarkkailua ja vartiointia. USA:lla on konsulaatti Jerusalemissa.
Shapiroa verrataan natsivartijaan (kapo). Kirjeitä toimitettiin USA:n lähetystöön viikonvaihteen aikana ja keskiviikkona kolme lisää, kertoo Jediot Aharonot. Poliisi on myös aloittanut tutkimuksen Shapiroa vastaan esitettyihin uhkauksiin.
Samankaltaisia uhkauksia on esitetty myös Israelin pääministeriä ja presidenttiä vastaan, joita esiteltiin sosiaalisessa verkostossa natsiunivormuihin puettuina. Poliisi tutkii myös näitten uhkausten taustoja, sillä vaikka mitään laajempaa salaliittoa ei olisikaan, aina löytyy henkisesti tasapainottomia nuoria miehiä ja naisia, jotka uskovat toimivansa jonkin uskonnollisen tai poliittisen aatteen edistämiseksi.

Lähettiläs Dan Shapiro kertoi toimittajille Obaman halun tiivistää yhteistyötä terrorismin vastaisessa taistelussa riippumatta siitä, hyväksyykö USA:n kongressi Wienin sopimuksen tai ei. Hän sanoi toivoneensa Netanyahun positiivista suhtautumista Valkoisen Talon ponnisteluihin jännityksen lievittämiseksi myös neuvottelujen aikana. Obaman ja Netanyahun henkilökohtaisen kemian soveltumattomuus leimasi heidän suhteittensa kehittymisen negatiivisiksi ensimmäisestä tapaamisesta lähtien, mistä molemmat maat kärsivät. Israel on ollut ja tulee olemaan USA:n luotettavin liittolainen Lähi-Idässä, mikä molempien maitten johtajien olisi syytä tunnustaa syrjäyttäen henkilökohtaiset anti- ja sympatiansa. http://www.timesofisrael.com/us-ambassador-to-israel-gets-death-threats-over-iran-deal/

6.       UUTISOTSIKOITA
·         Iranissa vieraillut Amerikan juutalainen reportteri Larry Cohler-Esses kertoo harvinaisesta tutustumisesta iranilaiseen elämään, vaikeasta tiukasta mullahien valvonnasta vastahakoisen ja vastustelevan kansan välillä. Hän toteaa elämän Iranissa olevan suhteellisen vapaata, mikä ilmeni hänen toiveittensa toteutumisena valitessaan haastattelemiaan ihmisiä. Hän kertoo vaikutelmistaan juutalaisessa Daily Forward lehdessä, jonka apulaispäätoimittajana hän toimii. Hän kertoo myös vaikeuksistaan viisumin hankkimiseksi, missä auttoi Iranissa asuva aktiivijuutalainen, kuten myös haastateltavien, mullahien, ajatollahien, hallituksen virkailijoiden ja tavallisten kansalaisten, valinnassa ja lupien hankinnassa. Hän joutui käyttämään hallituksen virkailijaa sekä kääntäjää, mutta toteaa, että yhteiskunta on kaukana syytöksistä natsivallan tapaisesta pakkovallasta, joskin jännitystä esiintyy. Iranin kansa on mukautunut mullahien johtamaan hallituksen, mutta ei suinkaan alistunut, hän vakuuttaa. Ehkä on sittenkin mahdollista solmia yhteyksiä Iranin kanssa henkilökohtaisella tasolla. http://www.timesofisrael.com/us-jewish-journalist-tells-of-relative-freedom-on-unprecedented-trip-to-iran/
·         Palestiinalainen ihmisoikeusjärjestö vaatii PA:n hallitukselta miljoonakorvauksia lainvastaisesta pidätyksestä ja kidutuksesta sen aikana. Opiskelija kertoo, että PA:n poliisi pidätti hänet hänen kritisoituaan hallitusta paikallisessa sosiaalisessa mediassa. Hänet pidätettiin ja pidettiin sellissä viisi vuorokautta, jonka aikana hän ei saanut nukkua, häntä hakattiin kepeillä ja kartuilla, uhattiin ja pakotettiin tekemään nöyryyttäviä toimia.
Opiskelija Ahmad Bilal Abd al-Malak al-Deed esitti Nablusin oikeudessa 1 miljoonan USD korvausvaateen PA:n hallitusta vastaan. Hän opiskelee Al-Quds avoimessa ylipistossa.  http://www.timesofisrael.com/palestinian-rights-group-sues-pa-over-prison-torture/
·         USA:n entinen presidentti Jimmy Carter, joka väittää olevansa uudesti-syntynyt kristitty, ylistää Obaman hallituksen neuvottelemaa sopimusta Iranin kanssa erinomaiseksi. Hän sanoo, että kahden valtion periaate Israelin ja PA/PLO:n välillä on kuollut Israelin vuoksi, mutta pidättyi tällä kertaa vertaamasta Israelia apartheid-valtioon. Netanyahu sanoi jokin aika sitten Carterin suunnitellessa vierailua Gazaan ja Länsirannalle, ettei hän ole tervetullut. Carterin kerrotaan ilmoittaneen, että hän sairastaa syöpää. http://www.timesofisrael.com/jimmy-carter-two-state-solution-is-dead-israel-to-blame/
·         Israelin rakentama Tifferet Israel synagoga Jerusalemin vanhassa kaupungissa ärsyttää edelleen muslimeja. Ensimmäisen kerran synagoga rakennettiin 2960-luvulla, mutta jordanialaiset räjäyttivät sen miehitettyään Jerusalemin itäosat sekä Juudean ja Samarian 1948 sodassa: He tuhosivat miehityksen aikana kaikkiaan 58 synagogaa ja muita juutalaisten uskonnollisia rakennuksia Jerusalemin alueilla. Aö-Aksa moskeijan imaami Hussein sanoo, että kaikki alueet moskeijan lähiympäristössä ovat muslimien pyhää aluetta, ja että Jerusalem on luonteeltaan arabi ja muslimi, ja että juutalaisten yrittävät juutalaistaa sitä. Virallisesti Temppelivuoren päivärutiinia valvoo muslimisäätiö wakf, jonka päämaja on Jordaniassa. Vuori on kuitenkin Israelin omaisuutta ja sen turvallisuutta valvoo Jerusalemin kaupunki, jonka tulisi myös valvoa kaikkea rakennustoimintaa Vuorella ja sen läheisyydessä. Käytännössä wakf toimii vuorella omistajan elkein sanellen käyttäytymisohjeet sinne nousseille turisteille ja palvojille. Se sallii vain muhamettilaisten rukoilemisen Vuorella, mikä nostattaa kasvavaa tyytymättömyyttä juutalaisten keskuudessa. Poliisi myötäilee muslimien vaatimuksia pidättäen jokaisen, jonka epäillään rukoilevan vaikka salaisesti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199460#.Vc2cImD7RsU
·         Arabiterroristit heittivät palopommin Nof Shmuel juutalaisren asuttamaan rakennukseen Beit Haninan arabikorttelissa Jerusalemin itäosassa. Onneksi kukaan ei loukkaantunut, mutta pommi aiheutti tuhoa ja poltti perheen auton.  – Keskiviikkona arabit hyökkäsivät israelilaisen autoilijan kimppuun hakaten häntä puukartuilla ja nyrkeillään Atarotissa. Joku hälytti poliisin paikalla, joka saapui minuuteissa. Arabit pakenivat Qalandian arabikylän alueelle. Autoilija kiittää onneaan, että tapaus sattui Israelin puolella kylää. Jos se olisi sattunut muutaman sadan päässä Qalandiassa, häntä ei olisi mikään voinut pelastaa arabien raivolta. – Aiemmin tällä viikolla israelilainen Inbal Arzak joutui palopommin uhriksi Bait Haninassa. 27-vuotia nainen selvisi kolmannen asteen palovammoilla 25 % alueella kehossaan. Hänen miehensä pääsi pakoon vähäisin vammoin, mutta auto tuhoutui kokonaan.  – Öljyvuorella arabiterroristit kivittivät bussia, joka kuljetti juutalaisia muisto-tilaisuuteen Öljyvuorella. Arabit tuhoavat juutalaisten hautakiviä alueella. – Arabiterroristi Allaan, joka on ollut 54 päivää syömättä, siirrettiin Soriókan sairaalasta Ashkeloniin, koska lääkärit kieltäytyivät pakko-syottämästä häntä. Sairaalan lähellä osoitetaan mieltä puolesta ja vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199459#.Vc2gEmD7RsU
·         ISIS joukot ovat käyttäneet sinappikaasua taisteluissaan kurdeja vastaan Irakissa, uskovat USA:n virkailijat. Kurdit ovat osoittaneet täysin vastaavansa ISIs-joukkojen hyökkäyksiin vapauttaen useita kaupunkeja ja kyliä heiltä, minkä myös Pentagon on joutunut vastahakoisesti myöntämään luvaten kurdeille aseapua.  Turkki käytti ilmaiskujaan IS:n asemiin hyväkseen tehden samalla lukuisia ilmaiskuja kurdien asemiin. Kovin läpinäkyvää farisealaisuutta. http://www.jpost.com/Middle-East/ISIS-Threat/US-believes-Islamic-State-likely-used-chemical-weapons-in-Iraq-attack-412123

Post a Comment