Wednesday, August 19, 2015

KESKIVIIKKO 19.08.15

KESKIVIIKKO 19.08.15
1.       ”ISRAELILLA ei ole vain Jumalan antama oikeus Juudeaan ja Samariaan, vaan joka kerran, kuin se on luovuttanut maata sieltä, se on tuonut mukanaan ongelmia ja terroria”, totesi Mike Huckabee, yksi USA:n republikaanien presidentti-ehdokkaista tiistaina, Hän oli lyhyellä vierailulla Israelissa, ja meni ensimmäiseen vierailu-kohteeseensa Shiloon Samariassa suoraan Iowan vaalikiertueelta.
Entinen Arkansasin kuvernööri Huckabee on aina seisonut lujasti Israelin tukena ja puolustanut sen oikeuksia Juudeaan ja Samariaan todeten, että jokaisen presidenttiehdokkaan tulisi tehdä vierailu Israeliin. Eikä vain Ben Gurionin lentokentälle ja Jerusalemiin, kuten useimmat tekevät, vaan Israelin maahan kokonaisuudessaan, josta Juudea ja Samaria muodostavat oleellisen osan. Hän sanoi matkansa liittyvän varainkeräykseen presidentin vaalityöskentelyä varten. Joillekin lienee vaikea ymmärtää, onko syrjäinen pieni juutalaisyhteisö Samarian vuorilla sovelias kohde maailman mahtavimman valtion presidenttiehdokkaan vaalityölle.

TÄMÄ on kuitenkin nähtävä oikeassa ympäristössään. Huckabee haluaa vaikuttaa USA:n evankeliseen kansanosaan, joka perinteisesti seuraa hyvin läheisesti ja suurella myötätunnolla Israelin taistelua vihamielisessä ympäristössä. Se kansanosa tukee ja hyväksyy myös Israelin oikeudet Juudeaan ja Samariaan ja Israelin rakentamiin juutalaisyhteisöihin siellä. Siksi vaikutusvaltaisen entisen kuvernöörin julkisella kannanotolla on merkittävä vaikutus USA:n kansaan.

PRESIDENTTI George Bush ensimmäiseksi omaksui kriittisen asenteen Israelin harjoittamaan politiikkaan ja ennen kaikkea juutalaisten rakentamiseen Juudean ja Samarian alueille. Bush katsoi, että se on laitonta kuten myös Jerusalemin itäosat, jotka Israel liitti virallisesti pääkaupunkiin 1967 puolustussodan jälkeen.
Tämän politiikan mukaisesti Bush katsoi, että Lähi-Idän ongelmien keskeisin kysymys oli Israelin ja sen alueilla asuvien arabien välisten suhteitten ratkaiseminen perustamalla arabeille oma valtio Israelin keskeisille alueille Juudeaan ja Samariaan.

Obaman hallitus on jatkanut Bushin aloittamalla saralla seuraten hyvin kiinteästi Israelin toimia Juudeassa ja Samariassa tuomiten välittömästi uudet rakennus-hankkeet, vaikka ne olisivatkin liittyneet aiemmin perustettujen ja virallisesti hyväksyttyjen juutalaisyhteisöjen rajojen sisäpuolella luonnollisen kasvun vuoksi.  Obaman hallitus katsoo myös, että Israelin ja arabien välisten ongelmien ratkaiseminen on avain koko alueen kaaoksen selvittämiseen. Tunisiassa alkanut ns. arabikevät romutti tehokkaasti tämän virheellisen näkemyksen, mutta Obaman johdolla USA:n hallitus jatkaa vääristynyttä ulkopolitiikkaansa.
Jay Shapiro analysoi Obaman asennetta todeten, ettei hän ole antisemitisti. Hän toteuttaa johdonmukaisesti islamin periaatetta, jossa länsimaissa vallitseva juudeo-kristillinen kulttuuri edustaa islamille vihamielistä ideologiaa, jota vastaan tulee taistella. Israel on tässä asettelussa nähty länsimaiden etuvartioasemana islamin meren kyljessä, joka sellaisena on poistettava vieraana ja vaarallisena.

MIKE HUCKABEE vastustaa Obaman ja demokraattisen puolueen ohjelmaa sen keskeisiltä osiltaan mukaan lukien ns. perhesuunnittelu, obamacare, abortti- ja monet uskonnolliseen vakaumuksen liittyvät kysymykset, joissa Obaman nähdään
toimivan islamin maailmankatsomuksensa mukaan kristinuskon tuhoamiseksi. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Moving-the-needle-on-settlements-debate-412518,

2.       ISRAELISSA jatkuu edelleen helteinen sää, joka tuntuu epämiellyttävän kostealta ja hautovan lämpimältä, eikä ennusteiden mukaan näköpiirissä ole selvää muutosta parempaan suuntaan, vaikka pientä poukkoamista tapahtuukin ylös ja alas. Onneksi olemme sentään säästyneet joitakin naapurimaita runnelleilta huippuhelteistä. Kesään kuuluvat kärpäset ja itikat, enkä tarkoita itikoilla Pohjanmaan lehmiä, vaan oikeita siivekkäitä hyönteisiä, jotka Israelissa ovat aivan eri rotua kuin Suomessa, jossa ne kesäiltoina lentelevät moottori ulvoen täysillä, ja löydettyään sopivan kohteen iltapalan haukkaamiseksi asettelevat jokaisen koipensa tukevalle alustalle ennen puudutuspiikin ja imutorven työntämistä ihon läpi.

Täkäläinen kanta, vaikka kuuluneekin samaan peruslajiin, on kooltaan paljon pienempi ja väriltään tummempi. Se lentää salakavalasti huomiota herättämättä iholle usein hämäämistarkoituksessa iskien useita puudutuspiikkejä ennen poraamisen aloittamista. Siksi iho alkaa puudutusaineen tehon vähetessä kutista laajalla alueella, mikä jatkuu pitkin yötä, ellei puudutusainetta saa puristettua pois välittömästi. Usein ne lentävät edes takaisin kasvojen edessä ennen poraamista.
Myös kärpäset kuuluvat Israelin kesään siinä missä Suomessakin. Niitä tulee paikalle välittömästi, kun alkaa grillata lihaa, mikä on Israelissa suosittua ja jota harjoitetaan puistoissa ja muissa avoimissa paikoissa pienillä kannettavilla grilleillä, joihin voi ostaa poltto- ja sytytysaineita kaupoista. Mäkäräisiä ei liene täällä, ei ainakaan siinä laajuudessa, kuin Suomessa - etenkin heinänteon aikaan.

LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 21 – 33; Tiberias 21 -39: Suolameri 32 -41; Eilat 29 -42 +C-astetta. Lämpötilat pysyttelevät edelleen korkealla, yhden tai parin asteen heittoja tapahtunee ennusteaikana, mutta ei suurta muutosta. http://www.timesofisrael.com/egypt-says-heat-wave-death-toll-climbs-to-106/,

3.       USA on johtanut pientä MFO rauhanturvaajien joukko-osastoa Siinailla vuodesta 1979 alkaen, jolloin Anwar Sadat ja Menachem Begin allekirjoittivat Israelin ja Egyptin välisen rauhansopimuksen. MFO:n joukkoja lienee tällä hetkellä 700 miestä, armeijan pataljoonan verran mukaan lukien avustusjoukot. Näiden joukkojen ei ole tarkoituskaan estää taisteluja, vaan toimia tarkkailijoina ja raportoida tilanteen kehittymisestä Pentagoniin ja YK:n keskuksiin.

Myös MFO:n joukkoja vastaan on hyökkäilty, mikä on yhdessä tilanteen Siinailla kehittyessä yhä sekavammaksi pakottanut Pentagonia harkitsemaan tukikohdan tulevaisuutta ja joukkojen roolia puolueettomana tarkkailijana.
Harkittavina on muutamia vaihtoehtoisia malleja. Yksi on jatkaa tarkkailua ja raportointia, mutta tehostamalla joukkojen puolustuskykyä tehokkailla aseilla, joiden avulla pystyttäisiin torjumaan tukikohtaa vastaan tehdyt hyökkäykset. Koska joukoilla ei ole oikeutta etsiä hyökkääjiä niiden tuhoamiseksi, ne joutuvat olemaan kuin puolustuskyvyttömät ankat alttiina vihollisen yhä tehokkaampien aseitten alla.
Toinen vaihtoehto on tukikohdan sulkeminen ja toiminnan lopettaminen. Koska tukikohdan miehistö koostuu useasta kansasta, ratkaisu on tehtävä yhteisesti.
Camp Davidissä neuvotellun sopimuksen mukaan USA:lla on oikeus vetää omat joukkonsa Siinalta, mutta ei voine tehdä yksipuolista päätöstä.
MFO Nothern Camp (monikansallinen sotilas- ja tarkkailijaosasto pohjoinen leiri), kuten tukikohtaa virallisesti nimitetään, muodostaa myöskin poliittisen ongelman.
Egyptin edellinen presidentti Mohammed Mursi halusi muuttaa rauhansopimuksen tekstiä, joka sallisi Egyptin vievän Siinaille enemmän sotilaallisia joukkojaan ja perustamaan sinne tukikohtiaan-

Presidentti Abdel Fattah al-Sissi kannattaa sopimuksen noudattamista, mutta hän on joutunut pyytämään Israelilta lupaa joukkojen lisäämiseksi taistelussaan Siinaille pureutuneita kapinallisia islamisteja vastaan, joiden päämääränä on islamilaisen tasavallan perustaminen Siinaille Islamin Valtion tapaan. MFO-joukoilla on symbolinen merkitys alueen tasapainolle. Jos MFO joukot vedetään pois, islamistit katsovat saaneensa tärkeän voiton USA:n johtamista joukoista, mikä voi vaikuttaa heikentävästi Egyptin joukkojen moraaliin. http://www.timesofisrael.com/us-may-pull-out-sinai-force-that-helps-keep-israel-egypt-peace/

4.       DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että Iranin vallankumouskaarin Al-Quds joukkojen komentaja Qassem Soleimani perusti ylimmän kaitsijan Ali Khamenein käskystä uuden itäisen komento-keskuksen. Al-Quds joukot valvovat Hizbullahia Libanonissa, palestiinalaisia taistelujoukkoja, Syyriaa, Irakia ja Persianlehden maita, artikkelissa kerrotaan.
Artikkelin mukaan uusi itäinen komentokeskus keskittyy aseiden ja ohjusten jakamiseen jokaiselle ryhmälle Juudeassa ja Samariassa sekä Gazassa, joka sanoo tarvitsevansa niitä taistelussa Israelin miehitystä vastaan. Perimmäisenä päämääränä on Jerusalemin vapauttaminen, mutta ensimmäisenä tavoitteena on Juudean alueiden muodostamiseksi Israelille vihamieliseksi ja Samarian miehityksen lopettaminen,  samaan tapaan kuin Hizbullah Libanonissa ja Hamas Gazassa.

IRANIN ylin kaitsija Ali Khamenei julkaisi elokuun ensimmäisellä viikolla 416 sivun mittaisen ohjekirjasen nimellä ”Jihadin lipunkantaja Jerusalemin vapauttamiseksi”.
Kirja julkaistiin länsimaissa. Siinä kutsutaan Israelia usealla nimellä, jotka tarkoittavat sen eliminoimista (nabudi), häviämistä (imha) ja poistamista (zaval).
Khamenei selittää kirjassaan laajasti, että Israel tulee tuhota ja poistaa kartoilta, koska se miehittää islamin kolmanneksi pyhintä kaupunkia ja on USA:n liittolainen. Hän selittää, ettei sitä tule toteuttaa suoralla hyökkäyksellä, vaan kuluttamalla sitä ulkoapäin. Tekemällä sen asukkaitten elämän niin vaikeaksi, etteivät he enää kestä, vaan muuttavat pois.

IRANIN ulkoministeri Mohammed Javad Zarif sanoi vieraillessaan Beirutissa 12. elokuuta, että Wienin sopimuksen tultua allekirjoitetuksi seuraavaksi Iranin tulee vastata alueen haasteisiin, joista tärkein on Israelin sionistinen äärihallitus.
USA:n ulkoministeri John Kerry vähätteli Iranin johtajien vaatimuksia USA:n ja Israelin tuhoamiseksi kutsuen sitä vain poliittiseksi retoriikaksi ilman tositarkoitusta. Hän sanoi varoittaneensa Zarifia, että ne mutkistavat uskottavuutta, ja että he toimivat tyhmästi. Ehkä tämä oli se tilanne, jossa Zarif heitti kynänsä Kerryä kohti.
Khamenein teesejä voidaan vähätellä lännessä, mutta Iranissa ja shia-muslimien parissa ne otetaan sitovina ohjeina ja määräyksinä.
DF:n artikkelissa mainitaan, että todisteena Khanenein vaikutusvallasta on se, että Abbasin neuvonantaja, PLO:n hallituksen jäsen Jemail Majdalani saapui Teheraniin valmistelemaan PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin vierailua Iranissa useiden vuosien jälkeen. Toisen uutisen mukaan vierailun tarkoituksena on saada Iranin sanktioista vapautuneita miljardeja Iranin ja Hamasin välisten suhteitten viilennyttyä äkisti Hamasin pyrkiessä lähentymaan Saudi Arabiaa.  http://www.debka.com/article/24817/Iran-to-arm-West-Bank-Palestinians-for-new-Eastern-Front-to-%E2%80%9Cefface%E2%80%9DIsrael

5.       DEBKAFILE kertoo toisessa artikkelissaan, että Venäjän presidentti Vladimir Putin tarkoittaa täyttä totta vakuuttaessaan Saudi Arabian ulkoministerille Adel al. Jubairille tämän Moskovan vierailun yhteydessä 11.08., että Venäjä vastustaa ehdottomasti suunnitelmaa, johon kuuluu Bashar Assadin syrjäyttäminen. Sanojensa vakuudeksi Venäjä lähetti Syyriaan kuusi MIG-31 Fozhound hävittäjää sekä Antonov 124 Gondor kuljetuskoneen, joka toi Syyriaan 1000 Kornet 9M 131 kolmannen sukupolven panssarintorjuntaohjusta. Mig 31 on Venäjän vastaus USA:lle sen toimitettua Turkille 6 F-16 hävittäjäkonetta.

Venäjän presidentti Putin haluaa osoittaa, että hän vastaa USA:n siirtoon vastaavanlaisella siirrolla tasoittaakseen puntit.
Venäjän pelkää, että USA yhdessä Turkin ja Iranin kanssa juonittelevat Syyrian sekavan tilanteen ratkaisemiseksi salaisella sopimuksella, johon sisältyy Assadin poistaminen joko vapaaehtoisesti tai väkivalloin. Sitä Putin ei voi hyväksyä. http://www.debka.com/article/24819/Six-Russian-MiG-31-interceptor-aircraft-land-in-Damascus-to-rescue-Assad-regime

6.       UUTISOTSIKOITA
·         USA:n kongressin jäsenten pohtiessa omaa äänestysratkaisuaan koskien Wienin sopimusta alkaa näyttää ilmeiseltä, ettei sopimusta vastustavien leiriin saada tarpeeksi jäseniä, jolla voitaisiin etukäteen eliminoida Obaman uhkaama veto-oikeuden käyttäminen. Monet republikaanien presidentti-ehdokkaat ovat vakuuttaneet, että presidenttinä he mitätöisivät sen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199640#.VdQ9GGD7RsU
·         Sosiaalisen tasavertaisuuden ministeri Gila Gamliel suunnittelee valtion järjestämiä tutustumismatkoja Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin. Tarkoituksena on vahvistaa ikääntyneiden sekä nuorten kansalaisten suhteita raamatullisiin alueisiin Samariassa. Gamliel kävi tiistaina valmistelemassa ideansa toteuttamismahdollisuuksia vieraillen useissa kohteissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199639#.VdQ-c2D7RsU
·         Jerusalemin pormestari Nir Barkat sulki 8 minimarkettia, joita oli pidetty auki sapattina. Kriitikot sanovat, että tämä on lehmänkauppa haredi-kansan kanssa, jotta voidaan pitää elokuvateattereita avoinna sapattina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199635#.VdRANGD7RsU
·         Israelin ulkoministeriön henkilökunta, joka taistelee palkkojensa nostamiseksi, sanoo, etteivät hallituksen nimittämät lähettiläät saa passeja- YK:n lähettilääksi nimitettiin Danny Danon, Italian lähettilääksi Fiamma Nirenstein ja Brasilain lähettilääksi Danny Dayan. Virkailijoiden edustaja vakuuttaa, ettei ministeriö avusta näitä kolmea nimitettyä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199619#.VdRBJmD7RsU
·         Vanhahko USA:sta muutama kuukausi sitten muuttanut nainen joutui Temppelivuorella vieraillessaan musliminaisten pahoinpitelemäksi, eikä lähellä seisonut Jerusalemin poliisi puuttunut asiaan ollenkaan. Hän tokaisi naiselle. Jos teitä on kohdeltu väärin, tehkää ilmoitus. PA:n arabit ovat palkanneet useiden naisten muodostaman osaston Vuorelle, joka seuraa Vuorelle nousseita ja huutelee heille häväistyksiä Allahinsa kunniaksi. Heille maksetaan pientä palkkaa tästä vieraanvaraisuudestaan. Temppelivuoren hallinta on luisumassa PA:n ja Hamasian käsiin eikä hallitus tee mitään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199597#.VdRCkGD7RsU
·         ”Me iskemme jokaista, joka yrittää iskeä meitä”, BIBI julisti vierailtuaan maan pohjoisrajan tuntumassa. Hän ei tainnut tarkoittaa arabinaisia Vuorella, vaan IS:n ja muiden islamistien joukkoja Syyriassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199616#.VdREgGD7RsU
·         PA syyttää Israelia, että se käy salaisia keskusteluja Hamasin edustajien kanssa, eikä tämä ole ensimmäinen kerta. Israel ja Hamas haluavat pitkäaikaista aselepoa, jolla vähennettäisiin jännitystä Gazan rajalla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199624#.VdRFdWD7RsU
·         Neljä juutalaista ja yksi arabi haavoittuivat arabien kivittäessä bussia ja kahta muuta autoa Öljyvuorella A-Tur lähiössä tiistai-iltana. He rikkoivat bussin ja autojen tuulilasit haavoittaen sisällä istuneita ihmisiä. Poliisi etsii hyökkäykseen osallistuneita. Osa haavoittuneista hoidettiin paikalla, neljä heistä vietiin Hadashan sairaalaan. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/4-Jews-1-Arab-wounded-in-Jerusalem-rock-attack-on-Mount-of-Olives-412516
·         Syömälakossa ja kuolemaisillaan oleva palestiinalainen arabi on tarkoitus vapauttaa marraskuussa, jos hän elää sinne saakka. Hän oli välillä koomassa, mutta heräsi siitä kieltäytyäkseen muuttamaan ulkomaille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199638#.VdRI-2D7RsU
Post a Comment