Sunday, July 05, 2015

SUNNUNTAI 05.07.15

PERJANTAI 05.07.15
1.       PÄIVÄSTÄ tulee helteinen, mittari osoitti heti ennen puolta kuutta aamulla 21 lämpöastetta ja noussee hellelukemiin 31 astetta iltapäivällä. Minulle olisi riittänyt 28 astetta, mutta eipähän minun mielipidettäni kysytty, toiset tahot näitä johtavat. Säätila näyttää jatkuvan toistaiseksi samankaltaisena, taivas on pilvetön. Suolamerellä ja maan eteläisissä osissa lämpötila ylittänee tänään 40 asteen rajan.
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 19 -31; Tiberias 22 -35; Suolameri 30 -40; Eilat 28 -40 +C-astetta. Times of Israel ennustaa asteen pari alempia lämpöasteita., mutta muuten noudattelee samoja linjoja; kuumaa ja aurinkoista säätä lähipäivinä.

2.       RAPORTIT vihjaavat varovaisesti, että läpimurto on saavutettu P5+1 maiden ja Iranin välisissä neuvotteluissa koskien avainkysymyksiä. Tämä voitaneen tulkita siten, että USA on myöntynyt tunnustamaan Iranin ydinvallaksi ja johtavaksi voimaksi Lähi-Idässä. Ehkä tämä oli epämiellyttävänä kunnianosoituksena Yhdysvaltain kansallisena juhlapäivänä lauantaina, kuin näyttävänä merkkinä maailman mahtavimman valtion taantumisesta, mikäli vielä epämääräiset raportit pitävät paikkansa. Jotkut voinevat ylistää sitä demokratian voittona, mutta suuremmalla syyllä sitä voidaan kutsua laittomuuden voittona.

”TEHERAN tulee olemaan immuuni uhkauksille ja saamassa valvontaansa kaiken, mitä tahansa se haluaa”, sanoo Ram Ben Barak, Israelin strategisten asiain ministeriön pääsihteeri ja johtava ehdokas Mossadin johtajaksi. ”Iranin kanssa todennäköisesti solmittava sopimus tulee voimistamaan Iranin Lähi-Idän johtavaksi valtioksi ja sytyttämään ydinasekilpailun alueella”, hän varoittaa.
Ben Barak toteaa, että ongelmallisin asia sopimuksessa on pykälä, joka antaa Iranille oikeuden päättää, koska se halua rakentaa ydinaseita. Hän analysoi edelleen todeten, että ”sopimus antaa Iranille valtamerellisen varoja, joilla se voi ostaa vaikutusvallan Lähi-Idässä ja nousta asemaan, jossa kukaan ei voi uhata sitä, sekä saada valvontaansa mitä hyvänsä se haluaa”.

BEN BARAK selittää, ettei Lähi-Idässä ole mitään aluetta, jossa Iran ei olisi mukana: Irakissa Iranin ja USA:n intressit ovat yhteneväiset; Libanon, jossa Hizbullah on käytännössä Iranin valvoma divisioona; Jemen, jonka Iran on miehittänyt puoliksi. Hän analysoi omaa asemaansa todeten, että ministeriön pääsihteerin ominaisuudessa hän toimii pääministerin silminä ja korvina. Hänen mielestään Iranin kansio on tärkein kysymys, jota hän hoitaa. ”Iranin kysymyksellä on suuri vaikutus-valta, ylittäen tosiasian, ettei ydinvalta Iran ole jotain, jota - Israelin mielestä - voidaan sietää”. Netanyahun tavoin hän uskoo, että ”jos USA olisi painostanut lujemmin, parempi ydinsopimus olisi voitu saada aikaan. Jokainen ymmärtää, että hyvä sopimus on parempi kuin sota, mutta huonolla sopimuksella on todella ikävät seuraukset”.
BEN BARAK sanoo, että melkein varmasti ainakin Egypti ja Saudi Arabia tulevat mukaan ydinasekilpaan tasoittaakseen Iranin ydinvaltahaaveet.
”Melko varmasti tämä prosessi tulee alkamaan. Saudi arabia ja Gulfmaat ovat aivan yhtä suuresti huolissaan Iranin ylivallasta alueella kuin Israel. Iranin ydinase liittyy  sunni ja shia-muslimien väliseen suurempaan sotaan Lähi-Idässä. Rahasta ei ole puutetta Gulfmaissa. Ne voivat ostaa mitä tahansa. Niin pian kuin Iran astuu
käytävälle, joka johtaa ydinaseeseen, he myös astuvat sille käytävälle, ja siten koko Lähi-Itä on joutunut asekilpailun pyörteisiin”.

BEN BARAK selittää, että Irania lukuun ottamatta kaikki Gulfmaat ovat sunni-enemmistöisiä, kun taas Iran edustaa persialaista enemmistöä. Hän ei halua mennä yksityiskohtiin Israelin mahdollisuuksista, joita geopoliittinen tilanne tarjoaa Israelille liittosuhteiden solmimiseksi sunni-maiden kanssa. Hän sanoo, että Egyptin intressit ovat yhteneväiset tässä kysymyksessä, ja uskoo, että myös monet muut sunni-maat katsovat intressiensä yhtenevän Israelin vastaaviin.
”Sunni-maat käyvät kaksoissotaa, toisaalta ne taistelevat Iranin ylivaltaa vastaan, ja toisaalta ne taistelevat sunni-radikalismia vastaan, joka pitää heidän kansa-valtioitaan kerettiläisinä. Iran on ostanut sunniradikaaleja ja Hizbullahin taistelemaan puolestaan, mutta ne eivät pysty alistamaan kapinallisia”.

”SHIAT eivät ole enempää huolestuneet radikaalista sunni-islamista kuin juutalaisistakaan. Neljässä viidessä vuodessa Libanonissa toteutuu uusi todellisuus, Golanilla se on jo toteutumassa. Syyrian armeijaa ei ole enää. Huomenna meillä voi olla terrorihyökkäyksiä pohjoisrajan takaa”, Ben Barak ennustaa. Hän ei usko länsimaiden mahdollisuuteen vaikuttaa sunni- ja shia-muslimien väliseen sotaan. Hänen mielestään tämä islamin uskonsuuntien välinen konflikti on voimallisempi kuin USA:n ja Venäjän tai muunkaan ulkopuolisen vaikutusvalta. ”Islamin Valtio ja Al-Qaidan tukema Al-Nusra Front eivät välitä ulkoisista vaikuttajista, ja Bashar Assad on vain yksi tekijä monista”.

”Joittenkin näkemys, että islamin ryhmittymien väliset taistelut Irakissa ja Syyriassa ovat eduksi Israelille, on lapsellinen. Sota loppuu aikanaan, ja silloin meillä on uusi todellisuus. Syyrian hallituksen kaatuminen rampauttaa Hizbullahin, koska sillä on vaikeampaa saada Iranin tukea. Tämä on edullista Israelille, mutta mitä sen jälkeen tapahtuu? Ei ole varmaa, että vaihtoehto on parempi. Sodan loputtua Syyriassa tilanne vakiintuu, ja silloin meillä on vastassa yhdistynyt vihollinen. Tätä tilannetta varten meidän tulee valmistautua”, hän analysoi. http://www.timesofisrael.com/top-israeli-official-nuke-deal-will-set-up-iran-to-take-over-middle-east/

3.       IRANIN ulkoministeri Mohammed Javad Zarif kehottaa USA:n ulkoministeriölle lähettämässään kirjeessä luopumaan vaatimuksista ja painostuksesta neuvotteluissa vihjaten, että hänen maalleen hyväksyttävissä oleva sopimus avaa mahdollisuudet yhteistoiminnalle taistelussa Lähi-Idässä nousseita äärisuuntia vastaan, jotka uhkaavat kummankin osapuolen intressejä.  
Kirjeessä ei mainita Yhdysvaltoja nimeltä, mutta koska USA on johtanut niitä lähes suvereenisti, on selvää, että USA on sen pääkohde. Neuvottelut ovat jumiutuneet uuden kohdeaikamäärän heinäkuun 7. päivän lähestyessä, vaikka raportit vihjaavatkin, että pääkohdissa on saatu aikaan läpimurto.

Zarif kehotti kirjelmässään lopettamaan epäreilut sanktiot ja kehotti länsimaita liittymään taisteluun ääriaineksia ja barbarismia vastaan Lähi-Idässä.
Obaman hallituksen mukaan Iranin yhteistoiminta IAEA:n valvontamekanismin kanssa on yksi avainkysymyksistä, mikä tulee ratkaista. IAEA epäilee Iranin
salaa edenneen ydinaseen valmistamiseksi, vaikka se uskottelee ydinsuunnitelmansa tarkoituksena olevan kehittää maan sähköntuotantoa. Toiveet pikaisesta etenemisestä hämärtyivät uudelleen perjantaina. Vuosia kestänyt epäluuloisuus ja luottamuksen puuttuminen vaivaavat edelleen osapuolia. http://www.timesofisrael.com/iran-to-us-nuke-deal-could-result-in-joint-cooperation-2/

4.       UUTISOTSIKOITA
·         Venäjän presidentti Vladimir Putin pyrkii käyttämään Venäjän ortodoksista ja Idän ortodoksista kirkkoa poliittisena aseena. Venäjän ortodoksikirkon jäsenten lukumäärä on 160 miljoonaa ja idän ortodoksien jäsenmäärä on 100 miljoonaa. Idän ortodoksikirkko on suurin maissa: Belarus, Bulgaria Kypros, Georgia, Kreikka, Makedonia, Moldova, Montenegro, Romania Venäjä, Serbia ja Ukraina. Albaniassa, Bosniassa, Herzegovinassa, Virossa Latviassa ja Liettuassa on voimakas idän ortodoksisuuden vaikutus. Albania, Kreikka, Bulgaria, Viro, Latvia ja Liettua ovat NATO-jäseniä; Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Bulgariassa on vahva venäläisasutus. Kaikkia näitä maita Putin pyrkii hyödyntämään pyrkimyksissään NATO:n vaikutuksen vähentämiseksi. Putin tapasi äskettäin Kreikan pääministerin Alexis Tziprasin keskustellen Kreikan talousongelmien ratkaisemiseksi tarjoten Venäjän apua, kuten uutiset vihjaavat. (Myös Kiina mainitaan potentiaalisena avustajana). Venäjän vaikutuksen pelätään vaikeuttavan EU-maiden ponnistuksia jäsenmaansa Kreikan pysyttämistä EU-jäsenenä. Putinin päämääränä lienee saada 1054 syntyneen suuren murtuman korjaamiseksi Rooman katolisen ja Venäjän ortodoksisen kirkkojen välillä. Toiveet siihen ovat kuitenkin vähäiset paavi Francis I:n myötämielisyydestä huolimatta. http://www.wnd.com/2015/07/putin-uses-church-as-foreign-policy-tool/
·         Entinen kansallisen petosryhmän tutkija luutnanttikomentaja Efraim Bracha surmasi itsensä havaittuaan, että hänen nimensä mainittiin rabbi Yoshiyahu Pinton petosvyyhden selvittelyissä. Pinto tarjosi Brachalle 200 000 USD tiedoista, joissa kerrotaan poliisin tutkimuksista Hazon Yeshaiya avustus-organisaatiota vastaan. Bracha ilmoitti tarjouksesta esimiehilleen välittömästi, mutta hänen nimensä säilyi tutkimusdokumenteissa. Pinton väitetään varastaneen järjestölle annettuja ruoka-avustuksia ja myyneen ne edelleen kymmenien miljoonien hinnasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/197690#.VZjfv7LxQwA
·         Haifan Al-Mida teatterin johtaja Adnan Tarabash erosi tai jättäytyi lomalle Haifan kaupungin keskeytettyä teatterin tukemisen sen ottaessa ohjelmistoonsa kiistanalaisen teatterikappaleen, joka käsittelee tuomitun terroristin Walid Dakan elämää. Kulttuuriministeri Meri Regev lopetti valtionavun teatterille toukokuussa Dakan murhaaman IDF:n sotilaan Moshe Tamammin omaisten ja terrorinuhrien järjestön valitusten johdosta. Haifan kaupunginjohtaja Yona Yahav palautti kaupungin avustuksen tutkimus-komitean ilmoitettua, ettei kaupunki voi noin vain keskeyttää avustukset. Israel Beitenun puheenjohtaja Avigdor Liberman vaati pormestarin eroa valiten puhe- ja kiihottamisvapauden välillä, ja syytti teatteria johtamisvastuun siirtämiseksi Ghassan Abu Wardalle, joka toimii Adalan järjestön juristina, Adalah on Israelin arabivähemmistön maaoikeuksia ajava järjestö, joka toimii aktiivisesti Juudeassa ja Samariassa sekä Negevissä. Teatteri ilmoitti hakevansa avustuksia arabimailta ja Qatarista, minkä johdosta Liberman kehotti teatteria siirtymään Qatariin esittäen siellä terroristien elämää ihannoivia teatterikappaleitaan.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/197686#.VZjiB7LxQwA
·         Poliisin mukaan Israelissa viikonvaihteen aikana riehuneet tulipalot ovat tahallisesti sytytettyjä tuhopolttoja. Poliisi löysi jäänteitä molotovin koktaileista palopaikan läheltä, joka syttyi lauantaina Bidun arabikylän lähellä. Useita palokuntia osallistui palon sammuttamiseen. Palot tuhosivat metsää yhden neliökm:n alueelta. Silminnäkijät raportoivat nähneensä ihmisten heittävän jotain liekkien sekaan. Syyllisiä etsitään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/197683#.VZjoTbLxQwA
·         17-vuotias nuorukainen murtautui Jerusalemin päärabbi Shlomo Amarin asuntoon sapatin aikana. Rabbi Amar perheineen on ulkomailla, ja talo oli tyhjillään. Poliisi sai nuorukaisen kiinni. Poliisi havaitsi särjetyn ikkunan ja meni sitä kautta sisälle. Murtautuja löydettiin IDF:n sotilaspukuun puettuja piileskellen pahvilaatikoiden takana.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/197682#.VZjqKLLxQwA
·         Kansanedustaja Ahmed Tibi sanoi turkkilaiselle uutistoimistolle antamassaan haastattelussa Moskovassa, että on oikein painostaa Israelia boikotoimalla sitä, kunnes se suostuu lähtemään Juudeasta ja Samariasta. Tibi edustaa yhdistettyä arabilistaa. Hän on koulutukseltaan gynegologi. Hän valitti, että juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa estävät kahden valtion perustamisen, vaikka Netanyahu väittää tukevansa sitä. Ahmed Tibi tunnetaan värikkäästä Israelin vastaisesta retoriikastaan, mitä on yritetty estämään lainsäädännöllä, mutta vasemmiston tuella esitykset ovat kaatuneet. Hän kutsuu Netanyahun hallitusta apartheid-hallitukseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/197680#.VZjrjbLxQwA
·         IS jatkaa Palmyran kaupungin arvokkaiden muinaismuistojen tuhoamista, ja järjestää teatterinäytäntöjä sen ulkoilmateattereissa surmaamalla massoittain kaupungin asukkaita; Yhdellä kertaa 20 miestä syyttäen heitä yhteistoiminnasta Assadin hallituksen kanssa. http://www.jpost.com/Middle-East/Islamic-State-conducts-mass-execution-in-Palmyra-407978
·         Shushan kaupunki muinaisen persian alueella nostetaan maailman perinnekohteitten luokkaan. Siellä näyteltiin Eshterin kirjassa kerrottu tilanne, jossa juutalaisten kohtalo oli taas kerran vaakalaudalla. Purim-tarinaan liittyvä kertomus Shushan linnassa näyteltiin 2 500 vuotta sitten.
Moderni versio siitä näytellään Viinissä P5+1 maiden ja Iranin välillä.Post a Comment