Friday, July 31, 2015

PERJANTAI 31.07.15

PERJANTAI 31.07.15
1.       EILEN marssivat homot ja lesbot vuosittaiseksi kehittyneessä häpeämarssissaan, jota he kutsuvat nimellä ”Jerusalem pride”, ikään kuin sillä olisi jotain josta ylpeillä. Media tuskin huomioi tapahtumaa etukäteen, mutta yhden - ilmeisesti haredi - miehen puukotettua kuutta ihmistä, kaksi heistä hengenvaarallisesti, Jerusalem Post kertoo asiasta kissan kokoisin kirjaimin etusivun artikkelissaan. Mies oli puukottanut ihmisiä jo edellisenkin vuosittaisen marssin aikana, ja hänet päästettiin vapaaksi 3 viikkoa ennen marssia.

Tänä iltana nähdään harvinainen sininen kuu, ja ainakin joissain osissa maapalloa epätavallisen runsas meteorisade. Ne voivat värittää iltataivaan omilla ”tähden-lennoillaan” useimpien niistä palaessa ennen syöksymistään maahan.
Ennusteet lupaavat täksi päiväksi 33 asteen huippulämpöä, ja ensi viikon alussa sunnuntaina 37 asteen lukemia, jotka voivat tehdä olon todella kiusalliseksi. http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015073020108678_uu.shtml,

SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 24 -33; Tiberias 25 -40; Suolameri 30 -40, Eilat 30 -42 +C-astetta. Sunnuntaina Eilatin huippulukema on 44 astetta. ja helle jatkunee koko ensi viikon ajan välillä vähän hellittäen, välillä kirien sen uudelleen ylös.

2.       ISREALIN raja- ja tavallinen poliisi kävivät tuhoamassa Beit Elin kaksi asuntotaloa, joissa oli yhteensä 24 asuntoa. Tämä siitä huolimatta, että maapohjan omistusoikeus on kiistanalainen, kylän asukkaitten aktiivisesta vastarinnasta ja pääministerin kielto-kehotuksia huomioimatta. Käskyn talojen tuhoamisesta antoi puolustusministeri Moshe Yaalon, joka johtaa Juudean ja Samarian siviilihallintoa.
Poliisin teko herätti kiivaita vastalauseita muutamien kansanedustajien taholta, joista eräs kehotti raivaustraktoreita suunnistamaan seuraavaksi korkeimman oikeuden rakennuksia kohti tasoittaakseen nekin maan tasalle. Hän selitti samalla, että kehotus oli vain sýmbolinen ja osoituksena siitä, että hän tuomitsee korkeimman oikeuden päätöksen asiassa, joka ei itse asiassa kuulu sen toimivaltaan, koska selvitykset maanomistuksesta tulee suorittaa alueoikeuksissa.

Tätä vinoutunutta käytäntöä käyttävät hyväkseen kymmenet vasemmistolaiset NGO-järjestöt, joiden tarkoituksena on tukemalla arabien vaatimuksia häiritä Netanyahun hallitusta, joka on pyrkinyt poistamaan NGO-järjestöjen ulkomaiset tukiaiset, mutta vasemmiston vastalauseiden vuoksi se ei ole onnistunut. Toinen kysymys on se, miten tosissaan pääministeri ajaa lakimuutosta, jolla kysymys ulkomaisesta rahoituksesta korjattaisiin. Tuen kieltäminen toisi vastalauseita EU:n ja YK:n taholta, ja USA:n ulkoministeriö seuraa myös suurennuslasin kanssa Israelin hallituksen toimia puuttuen välittömästi pieniinkin muutoksiin.  http://www.timesofisrael.com/right-wing-lawmaker-walks-back-call-for-razing-of-supreme-court/,http://www.timesofisrael.com/idf-prepares-to-clear-reoccupied-ruins-of-west-bank-settlement/,

3.       PÄÄMINISTERI Netanyahu ilmoitti välittömästi Beit Elin rakennusten tuhoamisen jälkeen 300 uuden asunto9yksikön rakentamisesta samaan kylään. Tuntuu oudolta tuo, että puolustusministeri voi yksin päättää rakennusten tuhoamisesta Juudeassa ja Samariassa jopa vastoin pääministerin tahtoa. Aiemmin hallitus perusti toimikunnan käsittelemään Juudean ja Samarian rakennusasioita, mutta toimikunta ei ilmeisesti toimi tai se on lakkautettu hiljaa ilman surunvalitteluja.
Apulaisulkoministeri Tzipi Hotoveli – Netanyahu toimii myös ulkoministerin ominaisuudessa – vakuuttaa, että hallitus tulee tukemaan uusien asuntojen rakentamista Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin, joista media itsepintaisesti ja itsetuhoisesti käyttää termiä ”setlement”. Hotovali täydensi torstaina julkaisemaansa lausuntoa todeten uusien rakennusten peruskiven muuraustilaisuudessa Beit Elissä: ”Israelin valtio ei ole vihollinen, eikä korkein oikeuskaan ole vihollinen. Vihollinen on se, joka haluaa tuhota juutalaisyhteisöt”. Edellisenä päivänä satoja nuoria aikuisia oli kerääntynyt rakenteilla olevan kahden rakennuksen eristävän teräsaidan eteen poliisien suojatessa rakennuksia, etteivät mielenosoittajat päässeet rakennuksiin, mikä olisi vaikeuttanut tuhotöitä.
Torstaina mieltään osoittavat olivat uudelleen samalla kadulla, mutta nyt juhlimassa uusien rakennusten peruskiven muurausta. Muutamat heistä huutelivat Hotovelille: ”Missäs olit eilen, kun kaksi rakennusta tuhottiin?” Apulaisulkoministeri Hotoveli pyrki vakuuttelemaan, että ”hallitus tukee rakentamista ja vastustaa tuhoamista, mutta kaikessa on noudatettava lakia, jota oikeuslaitokset soveltavat”. Todisteeksi hallituksen hyvästä tahdosta hän ilmoitti 300 uuden asunnon rakentamisesta.
USA:n ulkoministeriön tiedottaja Mark Toner ilmoitti välittömästi USA:n vastustavan – kuten hän sanoi ”setlementtien laajentamista” – koska se vaikeuttaa kahden valtion periaatteen toteuttamista ja kyseenalaistaa Israelin hallituksen vilpittömyyden sanoessaan tukevansa kahden valtion periaatetta. Hän kehotti Israelia luopumaan tallaisista toimista, jotka eivät avusta päämäärän saavuttamista. Kukaan ei liene kertonut Obamalle, että kahden valtion periaate on kuollut.
HOTOVELI puolestaan kyseenalaisti USA:n ulkoministeriön kannan todeten, että Israel haluaa rauhaa, eikä asuntojen rakentaminen millään tavoin ole esteenä sille. ”Terrorismi on esteenä rauhalle”, hän julisti lisäten: ”Kuka hyvänsä ei ole valmis myöntämään, että juutalainen voi palata kotimaahansa, ei voi hyväksyä juutalaista missään osassa maailmaa. Oikeutemme ja velvollisuutemme on rakentaa Israelin maata”. http://www.jpost.com/Israel-News/Hotovely-Netanyahu-government-will-back-more-settlement-building-410729
4.       ARABIVAUVA kuoli ilmeisesti juutalaisten ääriainesten suorittamassa tuhopoltossa Duman kylässä Nablusin (Sikemin) eteläpuolella aikaisin perjantaiaamuna. Kaksi asuntoa oli sytytetty tuleen. Sytyttäjät olivat raapustelleen seiniin tekstin ”kauan eläköön kuningas Messias” varustettuna Davidin tähdellä. Tekoa kutsutaan tuhopoltoksi, mutta muutamat uutistoimistot kutsuvat sitä ”hintalappu” kostoksi.

PALESTIINALAISTEN lääkintäviranomaisten mukaan palossa menehtynyt vauva Ali Saad Dawabsha oli 18-kuukauden ikäinen.
Molemmat vanhemmat ja vauvan 4-vuoden ikäinen veli saivat pahoja palohaavoja ja vietiin sairaalaan. Dawabsha omistaa toisen palaneista asunnoista, toinen oli sillä hetkellä tyhjillään. Palo oli sytytetty kahden aikaan perjantaiaamuna. Palot oli sytytetty joko palopommeja tai syttyviä aineita käyttäen.
Polttopaikalle saapui runsaasti turvallisuushenkilöstöä poliisin vakuuttaessa, että poliisi tekee voitavansa sytyttäjien löytämiseksi mahdollisimman pian, sillä henkirikokset tuhopolton yhteydessä tekevät asian vakavaksi.
Poliisin ja uiden[G1]  turvallisuushenkilöiden suurin huoli on se, että tapaus voi herättää laajat mielenosoitukset ja rikkoa heiveröisen tasapainotilan. http://www.timesofisrael.com/west-bank-infant-killed-in-apparent-price-tag-arson-attack/, http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/idf-and-police-bracing-for-arab-revenge-after-murder-of-baby-near-shechem/2015/07/31/,

5.       ISRAELIN korkea turvalisuushenkilö kertoo anonyymisti JP:n artikkelin mukaan, että PA:n ilman mandaattia toimiva Mahmoud Abbas on tärkeä tekijä tasapainon säilyttämiseksi Juudeassa ja Samariassa. Tämä voidaan lukea siten, että Abbas haluaa nykyisen tilanteen säilyvän, koska se palvelee hänen päämääriään. Hän haluaa pysyä vallankahvassa niin kauan kuin mahdollista. Hän vastustaa vuosikaudet siirtämiään vaaleja, koska niiden lopputulos voisi lopettaa hänen ylivaltansa ja nostaa Hamasin hallitukseen, kuten tapahtui Gazassa.

Abbasilla on vaarallisia vastustajia myös Fatahin sisällä, joista Mohammed Dahlan on merkittävin, jota Abbasin syrjäyttämä PLO:n pääsihteeri Abdel Rabbo tukee.
Abbasin ikä hänen lähestyessään 80 vuotta, asettaa omat vaatimuksensa. Hän on toistamiseen vihjaillut eroavansa heikentyvän terveytensä vuoksi, mutta se voisi aiheuttaa pahan aukon PA:n johdossa ja johtaa arvaamattomiin tuloksiin.
Abbasin kannatus keskittyy lähinnä Ramallahiin, eikä hän uskalla liikkua vapaasti PA:n valvomilla alueilla hallituskorttelinsa Mukatan ulkopuolella, puhumattakaan Gazasta, jossa avoimesti uhataan hänen henkeään, kuten petturille kuuluu.

Artikkelin alaotsikossa todetaan, että vaikka yhteistoiminta PA:n ja Israelin turvallisuusjärjestöjen välillä on hyvä, Abbas on onneton Israelin viranomaisten helpottaessa PA:n arabien oloja ja liikkumista Länsirannalla, koska se samalla vähentää heidän halukkuuttaan osallistua Israelin vastaisiin mielenosoituksiin. Abbasin hallitusta syytetään sukulaisten suosimisesta ja syvästä korruptiosta, eikä myökään hänen yksinvaltainen hallitustapansa tyydytä demokratian kannattajia. Vahvimmat Abbasin seuraajaehdokkaat lienevät Saeb Erekat ja Rajoub Jibril. http://www.jpost.com/Israel-News/Abbas-significantly-contributing-to-stability-in-West-Bank-senior-security-source-says-410667

6.       PA:n taholta ilmoitettiin torstaina, että Abbas on laatinut uuden ministerilistan Hamasin ja Fatajhin välisestä yhteishallituksesta, ja että uudet ministerit vannovat virkavalansa Abbasin edessä käsi Koraanilla Abbasin virastossa Ramallahissa  Mukatan virasto-keskuksessa perjantain rukousten jälkeen, kuten Jewish Press Com raportoi.
YHTEISHALLITUS ei ole käytännössä toiminut ollenkaan, eikä ole luultavaa, että tämä hallitus voisi parantaa tilannetta. Yhteishallitus PLO:n ja Hamasin välille perustettiin toukokuussa 2014 suurin lupauksin ja toivein.

Abbas tunnusti samalla, että on turhaa kieltää tosiasiaa, että ISIS on perustanut tukikohtansa Gazan kaistalle.  ISIS:in agentit ovat suorittaneet useita pommi-iskuja Gazassa, mutta ne ovat olleet luoteeltaan enemmän näytöksiä ISIS:n voimasta. Vaarallisempi on sen sijaan IS:n  agenttien ampuvat raketit Israelin puolelle, koska ne aiheuttavat välittömät vastaiskut IDF:n taholta ja voivat eskaloitua sodaksi. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/abbas-reshuffles-unity-govt-with-hamas-claims-isis-is-already-in-gaza-no-sense-denying-it/2015/07/31/

7.       UUTISOTSIKOITA
·         Iran ostaa Kiinalta 150 kpl J-10 hävittäjäkonetta, joiden teknologia perustuu
Israelin suunnittelemaan LAVI-hävittäjään, joka oli valmis prototyyppiä myöten, mutta jonka Israel hyllytti USA:n vastustuksen vuoksi. Kone oli suunniteltu Israelin oloja ja tarpeita varten, ja sen uskottiin monin tavoin ylittävän amerikkalaiset vastaavat koneet. Kiina on kehittänyt suunnitelmien pohjalta uusia versioita, joita se kauppaa ulkomaille. Koneen ominaisuudet kaipaavat hiomista, kuten onnettomuustilastot todistavat. Iran neuvottelee Moskovassa myös 250 uudenaikaisten Shukhoi SU-30MK.1 koneen ostamista. Iranilla on satoja miljardeja USD käytettävissään Wienin sopimuksen poistaessa Iranin vastaiset sanktiot. http://www.debka.com/article/24771/Iran-orders-from-China-150-J-10-fighter-jets-that-incorporate-Israeli-technology-
·         Keniasta ja Etiopiasta kotiutunut (ruskettunut?) presidentti Barack Obama pyrkii löytämään viisasten kiveä, jolla hän saisi tarvittavan enemmistön kongressissa P5+1 maan ja Iranin väliselle Wienin sopimukselle. Hän suunnittelee konferenssin kutsumista käsittelemään asiaa, mutta hänen neuvonantajansa varoittavat, ettei tarvittavaa tukea ole saatu. Obama pitää sopimusta hänen presidenttikautensa huippusaavutuksena, jolla vältettiin verinen sota Iranin kanssa, kuten hän vakuuttelee.
Sopimuksen mitätöityminen olisi uusi epäonnistuminen hänen urallaan, kun Obamacare terveysvakuutus on sekin joutunut kongressin käsittelyyn ja mahdolliseen mitätöimiseen. Hän koki Keniassa melkoisen kasvojensa menetyksen esittäessään vaatimuksen, että Kenian ja koko Afrikan tulee uudistaa lainsäädäntönsä homoille myönteiseksi. Kenian presidentti Keniatta totesi kohteliaasti mutta vakuuttavasti, että Obaman on syytä mennä sinne mistä tulikin, eikä tulla ehdottelemaan Afrikan perinteen ja kulttuurin vastaisia esityksiään. Saivatkohan Obaman tyttäret uusia naimatarjouksia Keniassa? Satoja lehmiä, vuohia, lampaita ja kameleja tarjosivat ainakin kaksi potentiaalista kandidaattia ennen matkaa Keniaan.

USA:n kenraalit ja amiraalit vakuuttavat, että USA:lla on muitakin mahdollisuuksia sodan asemesta, jos Wienin sopimus raukeaa. Obama syyttää USA:n miljardöörejä, että he pyrkivät rahan voimalla upottamaan sopimuksen Iranin kanssa, ehkä tarkoittaen presidenttiehdokas Trumsia. Obaman tappio kongressissa näyttää varmistuvan yhä useamman demokraatin ilmoittaessa vastustavansa Wienin sopimusta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/198865#.Vbsfc4rxQwA, http://www.timesofisrael.com/obama-in-call-to-arms-stop-big-money-from-quashing-nuke-deal/,
·         Englannin pääministeri David Cameron pyrkii käännyttämään Englannin saarivaltakuntaan tulvivien siirtolaisten parvet (swarms) takaisin sinne mistä tulivatkin, mutta sai välittömästi vastaansa erilaiset järjestöt, jotka sanovat hyvin läpinäkyvin poliittisin perustein ajavansa ihmisoikeuksia. He syyttävät Cameronia epäinhimillisestä terminologiasta siirtolaisia kohtaan. Vain Japani on tässä kuten yleensä pystynyt estämään vierasmaalaisten kuten muslimien tunkeutumisen maahansa erittäin tiukalla seulonnalla. http://www.timesofisrael.com/uk-leader-comes-under-fire-for-remarks-on-migrants/
 [G1]

No comments: