Friday, July 03, 2015

PERJANTAI 03.07.15

PERJANTAI 03.07.15
1.       AAMULLA oli kovin kostean sumuista pilviverhon peittäessä taivaankannen. Mittari osoitti 18 lämpöastetta, ennusteen mukaan 17, nousten iltapäivään mennessä 27 asteen tienoille. Yritin eilen illalla kuvata Venuksen ja Juppiterin kuhertelua taivaalla, mutta paksu pilvipeitto esti yritykset, vaikka eiväthän sellaiset asiat kuulukaan sivullisille. Itse asiassa ne ovat varsin kaukana toisistaan – Venus n. 90 miljoonaa km ja Jupiter lähes 900 miljoonaa km maasta – ne vain sattuvat osumaan maasta katsoen samalle linjalle. Kuvasin kyllä edellisenä iltana, mutta niiden välinen etäisyys oli silloin melkoinen.
LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 17 -27; Tiberias 25 -36; Suolameri 28 -38; Eilat 26 -36 +C-astetta. Lämpötilat nousevat huomenna ja sunnuntaina siten, että sunnuntain maksimilämpötila on 32 astetta, alkaen sen jälkeen laskea asteen päivässä. Taivas on tänään puolipilvinen, mutta selkiytyy sunnuntaista lähtien. Näin eletään Times of Israel mukaan; JP ennustaa asteen pari alempia lämpötiloja.

2.       EGYPTI käy Siinailla lähes täysimittaista sotaa Islamin Valtion kanssa liittosuhteessa olevaa islamilaista ryhmittymää vastaan, joka teki useita pommi-iskuja ja aseellisia hyökkäyksiä sotilaallisia tukikohtia vastaan niemimaalla. Hyökkäyksiä edelsi pommi-isku Kairossa aiemmin viikolla, joka surmasi Egyptin yleisen syyttäjän. Egyptin poliisit aloittivat laajan operaation Kairossa syyllisten etsimiseksi poliisien kulkiessa ovelta ovelle kotietsintöjen suorittamiseksi. Presidentti Abdel-Fattah al-Sis pyrkii koventamaan terrorin vastaisia lakeja saadakseen laillisen tuen koville otteilleen.

KESKIVIIKKONA poliisin erikoisjoukot tekivät ratsian asuntoon Kairossa surmaten yhdeksän Muslimiveljeskunnan jäsentä, joka vaatii yleistä kapinaa Egptissä.

EGYPTI on vienyt lisää joukkojaan Siinaille ja lisännyt ilmaiskujaan ääri-islamistien tukikohtia vastaan. Torstain ilmaiskuissa Rafahin kaupungista etelään kuoli 23 ihmistä, raportoivat Siinain turvallisuusjoukot. Rafah on rajakaupunki Gazan eteläpuolella, jonka asutus ulottuu osittain Gazan puolelle rajaa. Turvallisuusjoukot kertoivat, että sotilaat suorittavat etsintöjä Sheikh Zuweidin kaupungissa, jossa islamistit tekivät useita hyökkäyksiä armeijan asettamia tarkastuspisteitä vastaan.
Virkailija kertoi anonyymisti, että sotilaat poistivat tienvarsipommeja ja miina-ansoja rakennuksista. Armeija tiedotti myöhemmin, että Sheikh Zuweidin alue on puhdistettu pommeista ja miinoista.
Armeija suoritti kotietsintöjä myös Rahain kaupungissa surmaten kuusi islamistien jäsentä, joilla oli yllään armeijan sotilaspuvut.
AP:n kirjeenvaihtaja raportoi kuulleensa pommien räjähdyksiä ja nähneensä paksujen savupilvien nousevan alueella torstain iltapäivän kuluessa. Lentokoneet tekivät omia ilmaiskujaan, ja panssaroidut autot partioivat pohjoisrajan tuntumassa.

TÄNÄÄN perjantaina 03.07. on kaksi vuotta siitä, kun al-Sisin sotilaat kaatoivat presidentti Mohammed Mursin hallituksen, joka odottaa vankilassa oikeuden päätöksen toimeenpanoa. Hänet tuomittiin kuolemaan, mutta hän valitti siitä.
Viranomaiset ja hallitusta tukeva lehdistö syyttävät Muslimiveljeskuntaa (MV) viimeisistä verisistä hyökkäyksistä armeijan tukikohtia vastaan, mutta MV kieltää osallisuutensa niihin. Armeija ja poliisit ovat jatkaneet MV:n jäsenten pidätyksiä operaatiossaan sen lopulliseksi murskaamiseksi pidättäen tuhansia MV:n jäseniä.

SIINAIN taisteluihin osallistuneista ääri-islamilaisista ryhmistä merkittävin käyttää itsestään nimitystä ”Islamin Valtion Siinain provinssi”. Se sanoi julkaisemassaan tiedotteessa tehneensä iskuja 15:en sotilas- ja poliisinasemaan, tehneensä kolme itsemurhaiskua, joista 2 tarkastusasemaa ja yksi alueen suurimman kaupungin El-Arishin upseeriklubia vastaan. Tietoja ei ole voitu verifioida.

Armeijan tiedotteen mukaan taisteluissa on kuollut 17 sotilasta ja yli 100 ääri-islamilaista taistelijaa. Turvallisuusjoukkojen taholta kuitenkin kerrotaan, että sotilaita on kuollut runsaasti enemmän kuin armeijan tiedotteessa sanotaan.
Egyptin sisäministeriön mukaan MV oli valmistellut iskuja poliisia, oikeus-viranomaisia ja mediaa vastaan. MV kutsuu kansaa yleiseen kapinaan, mikä voi innostaa MV:n maltillisia ryhmiä liittymään taisteluihin.
Raportit eivät kerro siviilien tappioista, joita varmaan tullut etenkin ilmaiskuissa. Sheikh Zuweidin jotkut asukkaat ilmoittavat joutuneensa taistelujen saartamiksi ja jääneensä ilman vettä ja sähköä.
HALLITUSTA lähellä oleva uutislehti kertoi torstaina, että islamisteilla on käytössään uudenaikaisia aseita, venäläisvalmisteisia Kornet PST-sekä IT-ohjuksia. Al-Watan kertoi, että he käyttävät kranaatteja sekä ohjattuja IT-pattereita.

PÄÄMINISTER Netanyahu varoitti taistelujen voivan levitä Israelin puolelle, minkä johdosta IDF vahvistaa joukkojaan raja-alueilla ja sulki Egyptin rajaa seuraavan tien. Netanyahu viittasi ääri-islamistien erittäin raakaan taistelumoraaliin.  
IDF antoi luvan Egyptille tuoda Siinaille sotilaitaan ja raskasta aseistustaan sekä lisätä ilma-iskuja Siinailla yli sen, mitä rauhansopimus sallii. http://www.timesofisrael.com/egypt-warplanes-strike-back-at-extremists-in-troubled-sinai/

KENRAALIMAJURI Yoav Mordechai, joka toimii koordinaattorina hallituksen toimissa Juudeassa ja Samariassa, kertoi Al-Jazeeran toimittajalle, että Hamas avustaa Siinain IS:n taistelijoita toimittaen heille aseita ja räjähteitä sekä lääkintäapua. Hän kertoi, että keskiviikon iskujen suorittaja on Wilayat Sinai- niminen järjestö.
Mordechain mukaan Hamasin korkea virkailija Wa´al Faraj on järjestänyt IS:n haavoittuneiden kuljettamisen Gazaan saamaan lääkintähoitoa.
Hamasin toinen korkea virkailija Abdullah Kishta oli osallistunut IS:n joukkojen kouluttamiseen Siinailla. Mordechai toteaa, että IDF voi todistaa tiedot.
Wilayat Sinai (Siinain provinssi) tunnettiin aiemmin nimellä Ansar Beit Al-Miqdas. Se on ajoittain ampunut raketteja Israelin puolelle Eilatin lähelle.
IDF seuraa tilannetta Siinailla sivusta, mutta valmistautuu pahimman varalle. http://www.timesofisrael.com/idf-official-says-hamas-helping-is-in-sinai/

EGYPTIN armeija tullee kostamaan veriset hyökkäykset sotilaitaan vastaan, ja siinä se saa kansan tuen, sillä armeijaa kunnioitetaan Egyptissä. Kostoiskut tullevat kohdistumaan Siinain beduiiniheimoja sekä Hamasia vastaan, joiden tiedetään tukeneen IS:n taistelijoita. IS:n tukija Gazassa on Hamasin sotilaallinen siipi, joka toimii varsin itsenäisesti poliittisen johdon ulkopuolella. Egypti voi tehdä ilmaiskuja Hamasia vastaan Gazan alueella, mistä on jo vihjeitä.
IS:n taistelijoiden onnistuneet iskut paljastavat myös karun tosiasian, että Egyptin armeijan tiedustelu ei toimi Siinailla, koska mitään vihjettä iskuista ei saatu.

3.       TERRORISTIT olivat järjestäneet väijytyksen IDF:n joukoille Qalandia tarkastusaseman pohjoispuolella perjantaiaamuna Jerusalemista pohjoiseen.  Arabit saartoivat IDF:n sotilaat ja alkoivat kivittää heitä kivillä ja petrolipommeilla. Sotilaat vastasivat kivitykseen ampuen lopulta kovilla panoksilla surmaten yhden arabin.
Sotilaat selvisivät saarroksesta ilman vahinkoja.
Tiistai-iltana PA:n arabi yritti ajaa autollaan IDF:n sotilaiden yli samalla tarkastus-pisteellä huutaen Allahu akhbar. Sotilaat pysäyttivät hänen autionsa, mutta arabi jatkoi jalan kohti tarkastusasemaa. Sotilaan neutraloivat hänet ilman vahinkoa.
IDF:n tiedottaja julkisti tiedotteen, jossa hän kertoi: Perjantaiaamuna arabit hyökkäsivät IDF:n joukkoja vastaan A-Ram kylässä Ramallahin eteläpuolella. Joukko arabeja alkoi kivittää autoja lähietäisyydeltä. Joukkoja komentava eversti poistui autostaan peläten henkensä puolesta ja aloitti normaalioperaation joukon hajottamiseksi. Yksi arabeista haavoittui ja vietiin Ramallahiin sairaalahoitoon.

QAOALAJDIAN tarkastusasema Jerusalemin pohjoisrajalla Ramallahiin johtavalla tiellä on tärkeä, koska sen kautta terroristit pyrkivät pääkaupungin keskustaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/197643#.VZYuq7LxQwA, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4675812,00.html,

4.       UUTISOTSIKOITA
·         Israelin poliisi raportoi, että Juudean ja Samarian arabit käyttävät hyväkseen heille annettuja myönnytyksiä liikkumiseen vapaasti ramadahin aikana. Arabit tungeksivat hiekkarannoille käyttäytyen uhkaavasti ja sopimattomasti naispuolisia lomalasia vastaan. Tämä on jokavuotinen ilmiö Israelin hallituksen myönnytyspolitiikasta johtuen ramadanin aikana. Myönnytyksen tarkoitus oli antaa heille mahdollisuus osallistua Al-Aksan tilaisuuksiin, mutta nuoret miehet jäävät tilaisuuden jälkeen Israeliin mennen hiekkarannoille, joissa he lähentelevät juutalaisia naisia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/197645#.VZY0drLxQwA
·         Akateemikot pitivät eilen Menachem Begin perinnekeskuksessa keskustelu-tilaisuuden, jossa he käsittelivät akateemikkojen Israelin boikotointia aloitteeseen Akateemikot Vahvan Israelin puolesta. Keskustelun aikana he esittävät toivomuksen apulaisulkoministeri Tzipi Hotovelille syventää kansan tietoisuutta juutalaisyhteisöjen laillisuudesta 1949 aselepolinjan itäpuolella ja Jerusalemissa. Professori Elisha Haas ja tri Ronen Shovat katsoivat, että Hotovelin velvollisuutena on valistaa kansaa juutalaisten oikeuksista asua ja rakentaa koko Israelin alueella, kuten Levin komitean raportissa vuodelta 2012 todetaan. Haas mainitsi EU:n laatiman tulevaisuuden suunnitelman Horizon 2020 tieteellisen tutkimuksen rahoittamisesta, jossa vaaditaan boikotoimaan yrityksiä, jotka sijaitsevat vihreän linjan itäpuolella ja osissa Jerusalemia, mitä vastaan Israel esitti voimakkaan vastalauseen. EU:n ohjeiston mukaan nuo alueet eivät kuulu Israeliin. Akateemikot vaativat, että Israel julkistaa virallisen vastineen EU:n ohjeistoon. USA ei ole koskaan tunnustanut Israelin oikeutta niihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/197646#.VZY2pLLxQwA
·         PA:n turvallisuusjoukot pidättivät äskettäin 50 Hamasin jäsentä ja kannattajaa Juudean ja Samarian alueilla. Vain vähän aiemmin Fatahin ja Hamasian sovitteluyritykset romahtivat. Pidätyksiä tehtiin Hebronin, Betlehemin sekä Nablusin alueilla. PA:n puheenjohtaja Mahmouid Abbas pelkää tosissaan menettävänsä asemansa ja lisäksi päänsä, sillä Hamas pitää häntä kansan petturina. Abbas erotti äskettäin PLO:n pääsihteerin Abdel Rabbon väittäen hänen juonivan Muhammad Dahlanin kanssa hänen kaatamisekseen. Rabbo hämmästeli erottamista, josta hän sai tiedon mediasta, mutta ei mitään syytä erottamiseen. Hamas julkisti äskettäin tiedon, jonka mukaan se on solminut liiton IS:n kanssa kutsuen Gazan kaistaa ”Islamin Valtion Gazan provinssiksi”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/197642#.VZY8UrLxQwA
·         Palokunnat taistelevat suunnatonta pensas- ja metsäpaloa vastaan Yavnen alueella Galileassa. Myös Jerusalemin ympäristössä palaa HaHamishan alueella. Poliisi pyrkii selvittämään ovatko aina hellesään aikaan syttyneet palot ihmisten aiheuttamia vai luonnollisista syistä johtuvia. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4675672,00.html
·         P5+1 maiden ja Iranin välisissä neuvotteluissa koskien Iranin ydinsuunnitelman toteuttamista ei ole löydetty läpimurtoa. Käytännössä neuvottelut ovat vain USA:n ja Iranin välisiä, muut vain seuraavat sivusta. Iranille tämä sopii hyvin, vaikka pakotteet purevatkin, sillä se voi jatkaa ydinpomminsa rakentamista tarvitsematta pelätä IAF:n hyökkäyksiä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4675638,00.html, http://www.timesofisrael.com/iran-nuclear-talks-set-to-drag-into-weekend-and-beyond/,
·         ISIS jatkaa arvokkaiden muinaismuistojen tuhoamista Palmyran kaupungissa, eikä kukaan mahda sille mitään. http://www.timesofisrael.com/is-destroys-iconic-lion-statue-at-syrias-palmyra-museum/
·         Muutamasta onnistuneesta yksittäistapauksesta huolimatta, jossa joku IS:n tai Houtin komentaja on saatu surmattua, Obaman johtama terrorismin vastainen taistelu saa yhä laajemmat kansalaispiirit uskomaan, ettei Obaman ohjelma tuota tulosta terrorin voimakkaasti kasvaessa maailmalla. Obaman hallitus näyttää kadottaneen suuntavaistonsa thttp://www.timesofisrael.com/obamas-counterterrorism-policy-facing-mounting-criticism/ässä kuten ulko-politiikassaan yleensäkin, joka on pahoin eksyksissä.  http://www.timesofisrael.com/obamas-counterterrorism-policy-facing-mounting-criticism/No comments: