Wednesday, June 24, 2015

KESKIVIIKKO 24.06.15

KESKIVIIKKO 24.06.15
1.       TAIVAANKANSI oli aamulla ohuehkon, repaleisen pilviverhon peittämä, ja tuuli tuntui viileän kostealta. Mittari osoitti kuitenkin 18 lämpöastetta, vaikka ennusteet lupaavat vain 16, joka iltapäivään mennessä kipuaa 25 asteen tienoille. Lämpötilan uskotaan pysyttelevän suhteellisen tasaisena lähipäivien aikana osittaisen pilviverhon peittäessä taivaan, joskin vanhaa sinistä taivasta näkyy paikoin.
Muuten voisi todeta, ”ettei mitään uutta länsirintamalta”, kuten sensuurin rajoittamassa uutiskatsauksessa todettiin sodan aikana.

LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 16 -25; Tiberias 22 -34; Suolameri 25 -35; Eilat 24 -37 +C-astetta. Hellekausi näyttää ennusteiden mukaan jatkuvan Tiberiassa, Suolamerellä ja Eilatissa, mutta 40 asteen ylityksiä ei ennusteta lähipäivinä.

2.       YK:n julkistama raportti Gazan kesäsodasta Operaatio Protective Edge on saanut varsin tuomitsevia ja epäileviä kommentteja muualtakin kuin Israelista.
USA:n ulkoministeriö toteaa lausunnossaan, että raportti on laadittu väärille perusteille, millä se viitannee siihen, että sisältö on lähes kokonaan lainattu Israelin NGO-järjestöjen antamista hyvin yksipuolisista raporteista. Israelissa on pyritty laatimaan lakeja, joilla nämä ulkomaiden rahoittamat ns. NGO-järjestöt voitaisiin julistaa laittomiksi ja lakkauttaa, mutta vasemmiston vastustuksen takia se ei ole onnistunut. Useimmat näistä yrityksistä ovat ideologialtaan vasemmistolaisia.

JEWISH HOME kansanedustaja Yinon Magal esitti tiistaina lakiluonnoksen, jolla pyritään rajoittamaan ulkomaiden tukemien NGO-järjestöjen rahoitusta siten, että yli 50 000 NIS ylittävästä tuesta joudutaan maksamaan veroa 37 %. Laki koskisi NGO-yrityksiä, jotka tukevat IDF:n sotilaitten rangaistuksia ulkomaisissa oikeusistuimissa, tai kampanjoita Israelin instituutioiden tai tuotteiden syrjimiseksi. Lakiluonnoksessa myös mainitaan, että hallituksen ministeriöitten ja IDF:n tulee välttää yhteistyötä sellaisten NGO-järjestöjen kanssa.

Lakiluonnoksen esittelyssä Magal totea: ”Lain tarkoituksena on vaikeuttaa niiden NGO-järjestöjen toimintaa, jotka vapaaehtoisesti palvelevat ulkomaisten hallitusten ja niiden järjestöjen tarkoitusperiä, jotka kokoavat tietoja Israelin vihollisille voidakseen koota itselleen voittoa halventamalla Israelin uudisasukkaita, IDF:n sotilaita tai Israelin nimeä ulkomailla”.
Lakiesitys perustuu vuonna 2011 esitettyyn luonnoksen, jolla Netanyahun toivomuksesta olisi pyritty erottamaan toisistaan vasemmistolaiset ja ihmisoikeudelliset NGO-järjestöt. Oikeuskansleri Yehuda Weinstein vastusti esitystä, koska se hänen mielestään rajoitti puheenvapautta ja tasa-arvolakeja.
Esitys uusittiin 2013 Ayelet Shakedin toimesta, joka nyt on oikeusministerinä. Esitys kaatui silloisen oikeusministeri Tzipi Livnin vastustukseen.

YK:n UNHRC:n laatima raportti Gazan kesäsodasta Operation Protective Edge on tuomittu lähes laidasta laitaan Israelin kansanedustajien toimesta. Raportin laatineen UNHRC:n komitean puheenjohtajana toimi amerikkalainen juristi Mary McGowan Davies. Siinä tuomitaan molemmat osapuolet syyllisinä sotarikoksiin. Israelin näkemyksen mukaan raportti käsittelee Israelin demokraattista hallitusta ja terrorijärjestö Hamasin johtamaa hallitusta Gazassa tasavertaisina, mikä ei ole oikeudenmukaista. Sota sai alkunsa Hamasin toistuvien raketti- ja kranaatti-iskujen vuoksi Israelin siviilikohteisiin tulitaukosopimuksista huolimatta. Yli puoli miljoonaa israelilaista eli kuukausien ajan jatkuvassa pelossa pakottaen heidät kiirehtimään lähimpään pommisuojaan sekä yöllä että päivällä aina sireenin varoittaessa.

Magalin laatima lakiluonnos esitetiin pian YK:n raportin julkistamisen jälkeen.
Juutalainen Koti puolueen puheenjohtaja ministeri Naftali Bennett sanoo, että lakiluonnos on sopivan vastaus UNHRC:n yksipuoliseen raporttiin, joka perustuu pääosin vasemmistolaisten NGO-järjestöjen kuten B´Tzelem ja Breaking the Silence kokoamaan aineistoon selvittämättä niiden oikeellisuutta.

Bennett sanoo tutkineensa vasemmistoon kallistuneen New Israel Fund websivua ja löytäneensä sieltä uutisen, jonka mukaan B´Tzelem on valittu ”sosiaalinen muutos” palkinnon saaja-ehdokkaaksi. Miksi, kysyy Bennett? Siksikö, että se luettelee raportissaan Gazan kesäsodassa surmansa saaneiden lasten nimet?

Beaking The Silence on IDF:n sotaveteraanien 2004 perustama järjestö, joista valtaosa palveli IDF:n joukoissa Hebronissa. Järjestön raportti perustuu sotilailta keräämiinsä haastatteluihin usein ilmoittamatta haastateltujen nimiä. Osa heistä sanoo joko todistaneensa tai itse osallistuneensa sotilaallisiin operaatioihin Gazassa. He syyttävät armeijaa ylimitoitetun voiman käytöstä, mikä aiheutti suuret siviiliuhrit.
IDF:n taholta tuomittiin haastattelumetodi epäasiallisena ja virheellisenä, mutta lupasi tutkia omalta osaltaan kaikki esitetyt väitteet turhan suuren voiman käytöstä.
NGO-järjestöjen edustajat tapasivat alkukuussa Valkoisen Talon ja ulkoministeriön edustajia Washingtonissa keskustellen väitetyistä sotarikoksista Gazan sodassa.

GAZAN kesäsodassa 2014 sai Hamasin arabien antamien tietojen mukaan n. 2100 Gazan arabia, joista IDF:n tutkimusten mukaan 44 % olivat aseistettuja. IDF:n sotilaita kuoli 66, ja 7 israelilaista siviiliä sai sumansa Hamasin raketti- ja kranaatti-iskuissa. Tämä epäsuhde Hamasin ja Israelin surmansa saaneiden välillä on yksi syytöksen aihe. YK:n mukaan molempien osapuolten uhrilukujen tulisi olla tasavertaiset, mikä osoittaa komitean omituisen käsityksen sodankäynnistä.

BREAKING the Silence järjesti alkukuussa kuva- ja tekstinäyttelyn Zyrichissä Gazan ja PA:n arabeista. Vastalauseiden vuoksi näyttely välillä suljettiin, mutta avattiin uudelleen. Israelin apulaisulkoministeri Tzipi Hotoveli pyrki heti nimityksen saatuaan mobilisoimaan Israelin Bernin lähetystöä ja ministeriönsä virkailijoita toimimaan näyttelyn sulkemiseksi yksipuolisena sekä Israelin valtion että IDF:n mainetta pilaavana, mutta yritykset olivat ”liian heikkoja liian myöhään”. Näyttelyssä kuvataan PA:n arabien jokapäiväistä elämää Juudeassa ja Samariassa kuvin ja sanoin.  http://www.timesofisrael.com/jewish-home-revives-bill-limiting-foreign-funds-for-left-wing-groups/
Pääministeri Netanyahu julkisti päivää ennen YK:n raporttia hallituksen laatiman raportin, jossa vakuutetaan ilman epäilyksiä, että Israel toimi sotilaallisissa operaatioissaan Gazan kesäsodan aikana täysin kansainvälisen lain puitteissa. Israelissa lähdetään vuosikymmenien kokemuksiin nojaten, että YK on korkeinta virkamiehistöään myöten asennoitunut vihamielisesti Israelia kohtaan, ja että sitä syytetään aina, oli se tehnyt jotain tai ollut tekemättä. Lisäksi UNHRC on keskittynyt toiminnassaan käsittelemään lähes yksinomaan Israelia koskevia kysymyksiä, vaikka maailmassa tapahtuu paljon räikeitä ihmisoikeusrikkomuksia avoimesti kaikkien silmien alla, joilla on silmät päässään ja järki vielä toimii. http://www.jewishjournal.com/opinion/article/owning_up_to_truths_the_unhrc_and_its_report

3.       ISRAELIN Golanin kukkuloilla tapahtui ikävä välikohtaus. IDF:n sotilaat olivat käyneet hakemassa Syyrian puolelta Israeliin hoitoa saamaan syyrialaisen haavoittuneen, kuten se on tehnyt satoja kertoja aiemminkin. Tämä tapahtui kuitenkin druusein asuttaman Syyrian rajan pinnassa sijaitsevan kylän lähettyvillä.

Druusi epäilivät – ehkä IDF:n sotilaalta saamansa vihjeen perusteella - , että ambulanssissa kuljetettiin haavoittunutta ääri-islamilaista taistelijaa israelilaiseen sairaalaan, ja järjestivät väijytyksen kuljetuksen estämiseksi.
Satakunta druusia kokoontui ambulanssin ämpärille pysäyttäen sen etenemisen, ja he lynkkasivat vaikeasti haavoittuneen taistelijan ambulanssiin haavoittaen toista.
Kuljetuksella ei ollut poliisi- eikä sotilassuojaa, joten ambulanssin henkilökunta ei voinut estää selvää murhaa kirkkaassa päivänvalossa.
Pääministeri lupasi aloittaa tutkimukset välittömästi.

ISRAELIN poliisi pidätti tiistai-iltana kymmenen druusia sekä Golanin että Galilin druusikylissä. Pidätettyjen epäillään syyllistyneen yhden haavoittuneen Syyrian kansalaisen murhaan ja toisen haavoittamiseen lähellä Majdal Shamsia Golanilla. Toisten epäillään hyökänneen ambulanssia vastaan Horfishissa. Yksi epäillyistä oli joutunut kerran saman ambulanssin yliajamaksi, ja hänet vietiin sairaalaan.
Druusit ovat aiemminkin syyttäneet, että Israel hoitaa myös jihadisteja sairaaloissaan. IDF ei julkaise hoitamiensa haavoittuneiden henkilötietoja.

SYYRIAN druusit ovat ahtaalla Al-Nusra Front piirittäessä sen kyliä, joskaan suoraa hyökkäystä niihin ei ole aloitettu. Druusit vakuuttavat, että heillä on koulutettuja sotilaita, mutta he tarvitsevat uudenaikaisia aseita puolustautuakseen hyvin aseistautuneita militaristeja vastaan. Israel on pyrkinyt huolellisesti pysymään sivussa Syyrian taisteluista, mutta on vakuuttanut menevänsä väliin, jos Al-Nusra tai muu ryhmittymä valmistelee druusien kansanmurhaa. Israelin armeijassa palvelee useita druusisotilaita vastuullisissa tehtävissä, minkä johdosta Netanyahu puhuu veriliitosta druusien kanssa ja sen velvoitteista druusikansaa kohtaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/197186#.VYpZ01PxQwA

4.       PA/PLO:n johto on saanut uutta pontta ja uusia aseita Israelin vastaisessa taistelussaan YK:n UNHRC:n julkaisemasta Gazan kesäsotaa koskevasta raportista.  
Korkea PA:n virkailija kertoo, että PA:n entinen ulkoministeri Riyad Maliki aikoo hyödyntää YK:n julkaisemaa raporttia jättäessään virallisen syytteen Israelin suorittamista sotarikoksista ICC:n rekisteritoimistoon tiistaina aamupäivällä. Abbas hajotti PA:n yhteishallituksen, muodostaakseen uuden toiselta pohjalta.
Maliki pyytää, että ICC:n syyttäjä Fatou Bensouda luovuttaa heidän käyttöönsä kokoamiaan eri arabimaiden PA/PLO:n hyväksi jättämiä dokumentteja. Tämä satoja sivuja pitkän dokumentin oli laatinut 45 jäsenen muodostama toimikunta, jonka jäsenistä puolet kuuluu Hamasin puoluetoimiston henkilökuntaan.
PA/PLO:n tarkoituksena on käyttää UNHRC:n raporttia esittääkseen syytteitä sotarikoksista IDF:n korkeita upseereita ja hallituksen ministereitä vastaan, ja rikoksista kansainvälistä lakia vastaan Gazan kesäsodan aikana.
Omar Hajizi, juristi, joka osallistui dokumentin laadintaan, sanoo sen jakaantuvan kolmeen osaan. Yksi käsittelee Israelin toimia Juudeassa ja Samariassa; toinen Israelin pidättämiä ja tuomitsemia terroristeja vankiloissa; kolmas osa käsittelee Gazan kesäsotaa v. 2014.
Israel on ilmoittanut, ettei se suostu yhteistoimintaan ICC:n kanssa, jonka arvovaltaa se ei ole koskaan tunnustanut. Israelissa hämmästellään ICC:n toimien ripeyttä Israelin kysymyksessä, koska tutkimukset kestävät tavallisesti vuosia. Israel on myös kyseenalaistanut syyttäjäksi valitun Fatou Bensoudan pätevyyden kansainvälisten asiain käsittelemiseksi.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/197188#.VYpd8VPxQwA
5.       UUTISOTSIKOITA
·         Maatalousministeri Uri Ariel poisti B´Tzelemin NGO-järjestöjen luettelosta, jonka tarjoamia palveluja ministeriö voisi käyttää. Ariel johtaa kansallista vakuutus instituuttia, jonka kansallisen palvelun ohjelma tarjoaa mahdollisuuksia saada toimeksiantoja. ”Tuleeko Israelin maksaa järjestöille, jotka toimivat sitä ja sen sotilaita vastaan?” hän kyselee jatkaen, ettei se koske vain B´tzelemiä, vaan monia muita vihamielisiä järjestöjä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/197168#.VYpliVPxQwA
·         Korkein oikeus harjoittaa rasismia juutalaisia vastaan, sanoo B´Tzelmo organisaation puheenjohtaja Yehuda Puah vastineessaan korkeimman oikeuden päätökseen juutalaisten rakentamien talojen tuhoamiseksi Beit Elin kylässä, sekä toiseksi ”Patriarkkain Polun” varrelle rakennetun 17 juutalaisten omistaman rakennuksen tuhoamiseksi Hebronin ja Kiryat Arban välillä. Kiistoja maan omistamisesta on toistuvasti korkeimman oikeuden ratkaistavina, vaikka sen mandaattiin ei kuulu käsitellä maan omistamiseen kuuluvia kysymyksiä, ne tulee valmistella alemmalla oikeustasolla, alue- eli piirioikeuksissa. NGO-järjestöt käyttävät hyväkseen tätä selvää poikkeamista hyvästä hallinnosta hyvin tiedostaen, ettei korkeimmalla oikeudella ole henkilökuntaa tutkimusten suorittamaan kentällä tai virastoissa.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/197160#.VYpnc1PxQwA
·         Prikaatinkenraali Imad Fares (res.), korkein druusi upseeri koskaan IDF:n palveluksessa, sanoo, ettei Israel voi osallistua Syyrian sisällissotaan, ei edes hänen druusiveljiensä auttamiseksi Syyriassa Al-Nusran ja Al-Qaidan hyökkäyksiä vastaan.  Fares asuu Hurfeishin kylässä Golanilla. Hän pyrkii tyynnyttelemään kohonneita jännityksiä äskeisen lynkkaustapauksen johdosta ja vakuuttaa, että druusit pysyvät uskollisina Israelille. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Former-Senior-army-official-The-IDF-cannot-intervene-in-Syrias-war-406914
·         Puolustusministeri Moshe Yaalon sanoo, että cyber-turvallisuus on oma taistelukenttänsä, ja että sillä tulee olla oma rahoituksensa infrastruktuurin rakentamiseksi cyber-hyökkäysten torjumiseen. Cyber-hyökkäyksien avulla koulutetut hakkerit pystyvät tunkeutumaan potentiaalisen vihollisen salaisille sivuille varastaen sieltä sadoittain salaisia tietoja, kuten äsken paljastuneet hyökkäykset USA:n armeijan ja monien muiden laitosten tieto-pankkeihin. Syylisiksi epäillään Venäjää, Kiinaa, Irania ja Pohjois Koreaa. Hyökkäyksiä tehdään myös Israelia vastaan, tavallisesti lukuisat hakkerit samaan aikaan. Yaalon kertoi, että hakkeroinnin avulla voitiin todistaa, että tiistaina Gazasta ammuttu raketti oli Hamasin ampuma vastoin sen omia väitteitä. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Yaalon-Cyber-is-its-own-battlefield-406973
·         USA:n ulkoministeriön tiedottaja John Kirby totesi lehdistötilaisuudessa, ettei UNHRC:n laatimaa raporttia Gazan kesäsodasta ole tarpeen käsitellä YK:n turvallisuusneuvostossa. Hän kehotti YK:n johtoa hyllyttämään koko raportin, koska se perustuu ilmi selvästi Israel-vastaisuuteen ja se laadittiin valmiiksi ennen tutkimuksia. Raporttia käsiteltäneen pesäkuun 29. päivänä UNHRC:n kokouksessa, jolloin päätetään sen lähettämisestä edelleen. http://www.timesofisrael.com/washington-calls-on-un-to-ignore-biased-gaza-war-report/
·         Tiistai-iltana Gazasta ammuttu raketti pakotti Gazan rajan pinnassa asuvat juutalaisasukkaat pommisuojiin. Raketti putosi aukealle pelolle Yad Mordechain alueella eikä aiheuttanut vahinkoa. http://www.timesofisrael.com/iaf-jets-strike-gaza-rocket-launcher-used-in-earlier-attack/
·         Islamin Valtion terroristit tuhosivat Palmyran kaupungin ikivanhan muslimien mausoleumin. Heidän mielestään hautojen ja hautakammioitten rakentaminen ja niiden kunnioittaminen tarkoittaa palaamista pakanuuteen. Tämä kuuluu erityisesti Saudi Arabian Wahhabi-suunnan vaatimuksiin. Terroristit sanovat miinoittaneensa Palmyran kaupungin ikivanhat rakennukset tai rauniot niistä, joista joittenkin uskotaan olevan kuningas Salomon rakennuttamia. Paran kaupunki on YK:n perinnekohteitten listalla, mutta terroristit viis veisaavat vääräuskoisten päätöksistä. http://www.timesofisrael.com/is-destroys-ancient-muslim-mausoleums-in-syrias-palmyra/
·         Kurdit ovat Syyriassa ainoa järjestö, joka pystyy valloittamaan takaisin IS:n miehittämiä kyliä ja kaupunkeja. He vapauttivat Tel Abyadin kaupungin IS:n pääkaupunkina pitämän Raqqan lähellä. Tel Abyad on ollut tärkeä huoltoreitti Turkkiin, josta se sai ase- ja miehistötäydennystä. USA suunnittelee pestaavansa kurdit taistelemaan sen sotia Syyriassa ja aseistamaan sen. http://www.timesofisrael.com/kurds-syrian-offensive-against-islamic-state-continues/
·         IS painattaa oma rahayksikköään, dinaria. Kolikon malli on otettu Cuthmanin kalifaatista n. 634. IS:n Islamin kultadinari on arvoltaan 139 USD. http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/islamic-state/11694838/Islamic-State-mints-its-own-Islamic-Dinar-coins.html
·         Jordania seuraa hermostuneena IS:n toimia kurdien alueilla Syyriassa. Jordaniassa on ennestään n. 600 000 Syyrian pakolaista, eikä halua lisää. http://www.timesofisrael.com/jordan-tiptoes-around-syrian-druze-refugee-issue/

No comments: