Sunday, May 17, 2015

SUNNUNTAI 17.05.15

SUNNUNTAI 17.05.15
1. KÄY lämmin henkäys talvisäässä, sanotaan eräässä joululaulussa. Ei Israelissa ihan talvisää ole, mutta viileää on ollut ja tuulista ja sumuista tihkua on ollut, joten tuntui kesäisen ihanalta lämmin henkäys aamulla puoli seitsemän maissa mennessäni hakemaan lehteä. Lämpömittari osoitti jo 21 astetta, mikä enteilee hellepäivien alkamista. Kesän tuntua lisäsi valkoisen ruusupensaan lähes huumaava tuoksu. Elämä on ihanaa, kuten joku väittää.
Tänään viikon ensimmäisenä päivänä lämpötila kipuaa 31 asteen tienoille ja siitä seuraavana kahtena päivänä edelleen 36 asteeseen pudoten sen jälkeen siedettävämpään 30 asteen tienoille keskiviikkona. Näin ennustaa Times of Israel säätieteilijä.
Säätilat tänään: Jerusalem 19 -31; Tiberias 20 -37; Suolameri 27 -37; Eilat 24 -41 +C-astetta. Kuten edellä mainitsin, lämpötila nousee useilla paikkakunnilla yli 40 asteen, mikä alkaa tuntua hengityksessä muillakin kuin siitä normaalisti kärsivillä. Onneksi ilma on kuivaa.
2. ISRAEL on joutunut kansainvälisen diplomaattisen tsunamin kohteeksi Vatikaanin, EU:n ja YK:n tiivistäessä painostustaan USA:n tuella, kuten JP otsikoi aihetta käsittelevän artikkelinsa, eivätkä näkymät kotoisella areenalla näytä juuri yhtään valoisemmilta.
Vatikaani julkisti viime viikolla päätöksensä tunnustaa PA:n arabien oikeuden omaan valtioonsa kiinnittämättä mitään huomiota siihen, että PA:n hallitsemilla alueilla ja Gazassa kristityt ovat joutuneet kohoavan painostuksen alaisiksi, mikä uhkaa tuhota kristittyjen yhteisöt kokonaan. Näkyvin esimerkki tästä on Jeesuksen syntymäkaupunki Betlehem, joka oli ennen Arafatin jengien saapumista sinne kristitty kaupunki; nyt kristittyjä on alle 20 % kaupungin väestöstä ja sen pelätään muutamassa vuosikymmenessä kutistuvan kokonaan. Sama ilmiö jatkuu Jerusalemin itäosan alueilla, joissa on muslimi-enemmistö. Syyrian ja Irakin sekä Afrikan kristittyjen raivokkaista vainoista Vatikaani ei liene edes kuulleenkaan, niin täysin välinpitämätön sen suhtautuminen on ollut järkyttävään tragediaan.
KEIKEN kukkuraksi paavi syleili Abbasia vastaanotollaan kuin parasta ystäväänsä ja kutsui häntä ”rauhan enkeliksi”. Jon Abbas on enkeli, hän edustaa pimeyttä eikä valkeutta.
EU:n piirissä valmistellaan omaa julkilausumaa Ranskan ja Englannin johdolla, jolla pyritään painostamaan Israel suostumaan sen asettamiin vaatimuksiin Palestiinan valtiosta 1967 sotaa edeltävillä aselepolinjoilla pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosa. Käytännössä EU:n päätöslauselma antaisi PA:lle verukkeen pysyä poissa rauhan neuvotteluista. koska se uskoo kansainvälisen painostuksen kautta saavansa enemmän sitoutumatta mihinkään.
Kansainvälinen jalkapallofederaatio FIFA on selvästi kallistumassa PA:n urheilujärjestön johtajan Jibril Rajoubin esityksen taakse Israelin karkottamiseen FIFAsta.
Israelin korkea virkailija sanoo anonyymisti, että määrättyä rapautumista on havaittavissa entistä laajemmalla rintamalla Israelin kansainväkisissä suhteissa. Hän kuitenkin lohduttaa, että huolimatta kansainvälisistä lausunnoista Israelin tulee kuitenkin hyväksyä ne. Näin onkin, mutta kansainvälisiin päätöksiin liittyy sanktioita, joilla Israelia voidaan kiristää suostumuksiin, jotka voivat vaarantaa maan turvallisuuden.
VATIKAANIN ja PA/PLO:n välinen sopimus ei ole sitova, mutta sillä on valtava symbolinen merkitys maailman 1.2 miljardin katolisen kansan parissa. Rooman kirkolla on mahtava vaikutus useisiin valtioihin, jotka äänestävät kansainvälisillä areenoilla Vatikaanin suositusten mukaisesti. Vatikaanin PA:lle myönteinen politiikka ei ole mitenkään uutta, tämä on havaittu useissa tilanteissa koskien katolisia instituutteja sen alueilla ja Jerusalemin pyhiä paikkoja.
Tarkkailijat sanovat kuitenkin, että Israelin tulisi olla enemmän huolissaan suhteistaan USA:n kanssa, sillä heikentymisestään huolimatta Yhdysvallat on johtava länsimaa. Ranska on vuosikymmenet vastustanut USA:n politiikkaa, eikä ole varmaa, että USA tulisi tukemaan Ranskan aloitteita YK:ssa ja sen alaisissa instituutioissa. Tämä on kuitenkin laiha lohdutus, sillä Obaman onnitteluihin hallituksen muodostamisesta liittyi toivomus, että Netanyahun neljäs hallitus omaksuisi kahden valtion periaatteen, mitä ei edes mainittu hallituksen ohjelmajulistuksessa.
NETANYAHUN neljäs hallitus sai Knessetin hyväksymisen äänin 61 -59, mutta tyytymätöntä murinaa kuuluu edelleen Likudin aktivistien parissa. Netanyahu sanoo itse hoitavansa myös ulkoministerin tehtäviä, mutta tarkkailijoiden mukaan ulkoministerin salkku on varattu Sionistisen Unionin 1. puhemiehelle Isaac Herzogille. Herzog vain ei ymmärrä, miten päästä eroon Unionin 2. puhemiehestä Tzipi Livnistä, jota Bibi ei halua hallitukseensa. Lisäksi oikeuskansleri Weinstein katselee pahalla rikoksista tuomittujen tai epäiltyjen nimittämistä ministeriksi. Useat ennustavat, ettei hallituksesta tule pitkäikäistä. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Israel-at-center-of-international-diplomatic-storm-as-vatican-FIFA-EU-step-up-pressure-403201,
3. JUUTALAISET kaupungit Negevissä Dimona, Arad ja Jeruham esittävät vastalauseensa mahdollista työpaikkojen vähenemistä vastaan sulkemalla kaikki kunnalliset instituutit ja palvelut tämän päivän ajaksi. Muutamia kouluja on liittynyt lakkoon. Israelin kemiallisen teollisuuslaitoksen työntekijöitä uhkaa lomautus tai irtisanominen. Koulut Dimonassa ovat suljettuina, mutta Aradissa ja Jeruhamissa niiden oletetaan toimivan normaalisti.
Myös suurta mielenosoitusmarssia on suunniteltu samaan aikaan. Tuhansien ihmisten odotetaan osallistuvan näihin mielenosoituksiin vastalauseeksi lomautuksille ja muille oikeuksien pienentämistoimille. Muutamat poliitikot osallistunevat rauhattomuuksiin, jotka helposti voivat muuttua hallituksen vastaisiksi. Tämä lienee ensimmäinen vakavampi toimi, jota hallituksen vastaavat ministerit joutuvat ratkomaan.
Sionistisen Unionin Knesset-ryhmä päätti solidaarisuussyistä järjestää viikkokokouksensa Dimonassa.
Israel Chemicals tehtaat – Dead See Wroks Sodomassa ja Bromine tuottaja Neot Hovavissa – ilmoittavat joutuvansa vähentämään työntekijöitään. Molempien yhtiöitten unionin puhemiehet suosittavan vapaaehtoisia järjestelyjä – ikääntyneitten siirtymistä ennen aikaiselle eläkkeelle muiden järjestelyjen kanssa irtisanomisten välttämiseksi.
Histadrutin työvoimafederation johtaja Avi Nissenkorn neuvotteli teollisuusyhtiöitten edustajien kanssa lauantai-iltana työriidan selvittelemiseksi. Lakkoa ja mielenosoituksia ei kuitenkaan ehditä enää välttää, mutta keskustelut jatkuvat. Dimonassa työttömyys on 15 %. Katseet suuntautuvat hallitukseen, joka on luvannut tukea Negevin alueiden kehittämistä. http://www.timesofisrael.com/southern-cities-shut-down-to-protest-factory-layoffs/
4. RABBI Moshe Levinger, jota pidetään juutalaisen asutustoiminnan aloittajana Juudeassa ja Samariassa, kuoli lauantaina 80-vuoden ikäisenä. Hänen juutalaiset vanhempansa muuttivat Saksasta Jerusalemiin, jossa hän syntyi. Hän opiskeli uskonnollisen sionismin johtajan rabbi Tzvi Hacohen Yehuda Kookín johdolla.
Rabbi Levingeriä pidetään juutalaisyhteisöjen perustajana Juudeassa ja Samariassa. Heti 1967 voittoisan puolustussodan jälkeen hän päätti siirtää juutalaisia asukaan Hebroniin. Hänellä oli kaksi mahdollisuutta; joko Hebronin kaupunkiin tai läheisille kukkuloille. Hän vuokrasi hotellin Hebronista, jossa vietettiin seder juhlia. Sen päätyttyä ryhmä kieltäytyi lähtemästä, ja vasta jonkin ajan kuluttua, tehtyään sopimuksen IDF.n kanssa, he suostuivat siirtymään armeijan tukikohtaan Kiryat Arbassa. n 2 vuotta myöhemmin he saivat IDF:n luvan aloittaa juutalaisyhteisön rakentamisen Kiryat Arabaa v. 1970. Hänen muodostamansa ryhmä tapasi Moshe Dayanin avustajan Shlomo Gazittin, joka kehotti heitä laatimaan piirroksen suunnitelmista. Se laadittiin ja luovutettiin valtion toimien koordinoija Gazittille Territorioissa, mutta kun vastausta ei kuulunut, he päättivät aloittaa Hebronin asuttamisen odottaen luvan saamista myöhemmin.
Kun Kiryat Arba oli onnistuneesti aloittanut toimintansa, Levinger päätti 1979 juutalaisten paluusta itse Hebronin kaupunkiin. Samoihin aikoihin ryhmä juutalaisia naisia siirtyi Beit Hadashaan perustaen uuden juutalaisyhteisön, jonne myös rabbi Levinger muutti. Hänen poikansa Malachi Levinger toimii Kiryar Arban neuvoston puheenjohtajana.
Ariel Sharonin johtama 21 juutalaisyhteisön karkottaminen Gush Katiufista Gazassa ja kolmen juutalaisyhteisön tuhoaminen Samariassa v. 2005 ei lannistanut rabbi Moshe Levingeriä, vaan hän kehotti perustamaan uusia juutalaisyhteisöjä tuhottujen sijaan. Hän perusti Gush Emunim järjestön. http://www.jpost.com/Israel-News/Rabbi-Moshe-Levinger-ideological-force-behind-Jewish-settlement-in-Hebron-dies-403273
5. UUTISOTSIKOITA
·         Amerikkalaisen eliittijoukkojen ryhmän suorittamassa ratsiassa, ensimmäisessä Syyrian alueella, sai surmansa ISIS-joukkojen öljyntuotannon johtaja Abu Sayyaf, joka vastusti antautumista, hänen vaimonsa pidätettiin. USA ei informoinut ratsiasta Syyrian hallitusta katsoen, ettei se halua olla missään yhteydessä sen kanssa. USA:n presidentinvaalien republikaaniehdokkaat ovat kritisoineet Obaman toimintaa Syyriassa todeten, etteivät johtajien teloitukset ole strategiaa. ISIS joukot ovat osittain päässeet Palmyran kaupunkiin Syyriassa. http://www.debka.com/article/24605/First-US-ground-operation-in-Syria-kills-ISIS-oil-chief---as-Islamists-advance-on-three-new-fronts-, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195498#.VVhXvFPxQwA,
·         Mielipidetutkimuksen mukaan 92 % israelilaisista sanoo, että Jerusalem on Israelin ikuinen pääkaupunki. Saman tutkimuksen mukaan 48 % kannattaa Jerusalemin tutkimuksen liittämistä koulujen Jerusalem-päivän oppimisohjelmaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195495#.VVhTVVPxQwA
·         Perjantain nagba-päivän väkivalta jatkui lauantaina nuorten arabien hyökkäillessä sotilaita vastaan kivin ja polttopulloin. Ainakin 100 arabia osallistui lauantai-päivän mellakointiin, johon sotilaat vastasivat mellakantorjunta välineillään. kaksi tai kolme arabia haavoittui lievästi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195475#.VVhUnlPxQwA
·         Kolme miestä hyökkäsi juutalaisnaisen kimppuun Pariisin esikaupungissa huudellen ”saastainen rotu” ja ”Hitler jätti työnsä kesken”. Hyökkääjät olivat afrikkalaista syntyperää. Polisi ilmoitti, että naisen vammojen paraneminen kestää 2 viikkoa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195479#.VVhV91PxQwA
·         Ainakin 4000 juutalaista otti osaa Josefin haudalla Sikemissä järjestettyyn tilaisuuteen perjantain vastaisena yönä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195453#.VVhXB1PxQwA
·         Jerusalemin yhdistämisen 48. vuosipäivänä sunnuntaina kymmenien tuhansien juutalaisten ja ulkomaalaisten uskotaan osallistuvan päivän kunniaksi järjestettyyn marssiin, joka suuntautuu Leijonaportista Jerusalemin vanhaan kaupunkiin muslimi-korttelin läpi. Marssia suojaavat poliisit, joita sijoitetaan runsaasti matkan varrelle. http://www.timesofisrael.com/memorials-and-controversial-march-expected-for-jerusalem-day/
·         Hizbullah halusi osoittaa voimansa ja sen pääsihteerin Nasrallahin hyvän kunnon järjestämällä tilaisuuden, jossa se esitteli perjantaina myös uusia aseitaan. Järjestön uskotaan menettäneen 250 mistään kiivaissa taisteluissa Qalamoun vuoriston omistuksesta, joka on tärkeä Assadin armeijaa vastaan taisteleville kapinallisille yhteyksien kannalta Välimeren rannikolle, josta ne saavat aseita ja ammuksia.  http://www.nytimes.com/2015/05/17/world/middleeast/hezbollah-deploys-new-weapon-a-press-tour-in-syria.html?smprod=nytcore-ipad&smid=nytcore-ipad-share&_r=1, http://www.timesofisrael.com/nasrallah-dismisses-rumored-ill-health-as-psychological-warfare/,
·         Jerusalemin tilastotietoja alla olevassa linkissä, asukkaita oli 829 000 v. 2013. http://www.jpost.com/In-Jerusalem/Jerusalem-by-the-numbers-402976
·         Syyrian armeijan joukot pystyivät karkottamaan Palmyran kaupunkia uhkaavat ISIS,joukot kiivaitten taistelujen jälkeen Armeijan tappiot olivat 76 miestä. http://www.timesofisrael.com/syrian-army-pushes-back-islamists-from-ancient-palmyra/


Post a Comment