Friday, May 08, 2015

PERJANTAI 08.05.15

PERJANTAI 08.05.15
1.       ISRAEL sai sitten lopultakin hallituksen, vaikka sille osoitetaan ja pyydetään vain lyhyttä elinaikaa. Zionist Unionin puheenjohtaja Isaac Herzog sanoo aloittavansa sodan sen kaatamiseksi, ja tuohtuneena kiistää huhut, että hänelle olisi tarjottu ulkoministerin paikkaa uudessa hallituksessa. Netanyahu jätti joka tapauksessa ulkoministerin paikan täyttämättä – luvaten itse toimia ministeriön johtajana Michael Orenin toimiessa apulaisministerinä – mikä osoittanee pääministerin odottavan, josko vaikka Herzogin pää kääntyisi. Hänen ongelmanaan on Tzipi LIvni, josta on vaikea päästä eroon, ja jota Bibi ei halua hallitukseen.
Likudin sisällä on kapinahenkeä siksi, että moni mielestään ansioitunut oli odottanut ministerin paikkaa, eikä niitä riittänyt jokaiselle. Druusien edustaja Ayoun Kara sanoo, että hallituksessa tulisi olla ainakin yksi vähemmistöjen edustaja.
Hallituksen virkavalan vannominen siirrettiin ensi viikkoon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195165#.VUw7J1PxQwA,

2.       SÄÄTILA osoittaa kuitenkin varsin siedettävää viikonvaihdetta. Lämpömittari osoitti 16 astetta ulkona ja noussee auringon kunnolla herättyä 26 asteen tienoille pääkaupungin alueilla.
Säätilat tänään: Jerusalem 17 -26; Tiberias 18 -32; Suolameri 25 -33; Eilat 24 -35 +C-astetta. Taivas on tänään pilvetön kuten myös huomenna, mutta sunnuntaista lähtien ennustetaan puolipilvistä säätä. Lämpötila pysyttelee edelleen korkeana.

3.       USA:n presidentti Barack Hussein Obama, jolta ei viime aikoina ole juuri liiennyt kehuja Netanyahulle, soitti sentään hänelle onnitelleen uuden hallituksen muodostamisesta. Hän kiitteli ja vakuutti syvää ja kestävää kumppanuutta Israelin kanssa sanoen odottavansa yhteistyötä Netanyahun kanssa, joskin Valkoisen Talon lausuntoa kutsutaan liikemiesmäiseksi ilman tavanomaisia korulauseita.

OBAMAn hallitus ilmoitti heti Israelin maaliskuun 17. päivän vaalien tulosten tultua julkisuuteen arvioivansa uudelleen Israelin ja PA:n välistä rauhanprosessia ja Israelin puolustamista kansainvälisillä foorumeilla kuten YK:n turvallisuusneuvostossa. Tämän aiheuttivat Netanyahun ristiriitaiset lausunnot, joissa hän totesi, ettei arabivaltiota perusteta Israelin sydänalueille hänen toimikaudellaan, tosin kumoten sen uudessa lausunnossaan heti vaalien mentyä.

Obaman kannanotto sai kylmät väreet kulkemaan Israelin valtion tulevaisuudesta huolestuneitten selkäpiissä, mikä on myöhemmin osoittautunut aiheelliseksi raporttien vahvistaessa, että USA tulee toimimaan yhteistoiminnassa YK:ssa EU:n kanssa PA:n arabien valtion perustamiseksi. USA on jo ottanut yhteyttä Ranskan halitukseen, joka selkeimmin tulee PA:n johtajan Abbasin aloitteita YK:ssa.

Netanyahun vakuuttelut vaalien jälkeen, että hän tukee rauhanomaista kestävää kahden valtion periaatetta, ei täysin vakuuttanut Obaman hallitusta, joka totesi odottavansa uuden hallituksen muotoilevan oman hallitusohjelmansa.
Valkoisen Talon lausunnossa torstaina todettiin mm: ”Kuten presidentti painotti, USA asettaa suuren merkityksen läheiselle sotilas-, tiedustelu- ja turvallisuus-yhteistyölle Israelin kanssa, mikä osoittaa syvän ja kestävän kumppanuuden maiden välillä. Me myös odotamme läheistä ja jatkuvaa konsultointia useissa aluetta koskevissa kysymyksissä, mukaan lukien kansainväliset neuvottelut Iranin kanssa, joilla pyritään estämään Irania saamasta ydinasetta, sekä ponnisteluissa kahden valtion perustamiseksi”, kuten lausunnossa todetaan.

VALKOISEN TALON edustaja sanoi presidentin vakuuttaneen juutalaisjohtajille USA:ssa, ettei hän kutsu Netanyahua vierailulle ennen P5+1 ja Iranin välisten neuvottelujen päättymistä kesäkuun 30. päivänä. Erään tiedon mukaan Kerryn tarkoituksena oli vierailla Israelissa vaalien jälkeen, mutta Netanyahu opasti häntä odottamaan uuden hallituksen muodostamista. Kerry kiisti suunnitelleensa matkaa. USA:n kongressin edustajia sen sijaan vierailee Israelissa toistuvasti, mikä osoittaa heidän syvän kiinnostuksensa ja ystävyytensä juutalaisvaltioon. http://www.timesofisrael.com/obama-congratulates-netanyahu-on-coalition-urges-2-state-solution/

4.       PÄÄMINISTERI Netanyahu on täysin tietoinen uuden hallituksensa heiveröisestä perustasta, joskin hän urheasti puolustaa 61 kansanedustajan tukea todeten: ”61 on ihan hyvä luku, joskin 61+ on parempi”. Likudissa tunnustetaan nyt, että Zionist Unioni olisi ollut parempi vaihtoehto kuin Jewish Home, mutta Herzog vaati Livnin ottamista mukaan hallitukseen, mitä Bibi ei voinut hyväksyä.
Likud tarjosi Herzogille joko varapääministerin asemaa tai ulkoministeriötä, jota pidetään edelleen potentiaalisena mahdollisuutena joko Herzogille tai joillekin toiselle ehdokkaalle. Bibin tarkoituksena opposition hajottaminen.

JEWISH HOME (Juutalainen Koti) puheenjohtaja Naftali Bennett väänsi Netanyahun kättä aivan viimeisille tunneille asti tiedostaen Netanyahun vaikean aseman. Hän sai siten lähes haluamansa: oikeusministeriön Ayelet Shaketille – joskin rajoitetuin oikeuksin - sekä tärkeitä jäsenyyksiä Knessetin valiokunnissa aiempien lisäksi.

ISAAC HERZOG syyttää hallitusta vastuuntunnon, tasapainon ja hallinnon puutteesta sanoen sen ”syntyneen synnissä”, mikä on hyvin juutalainen näkemys. ”Uusi hallitus on kansallinen onnettomuus, heikko ja kapea hallitus, joka on altis kiristykselle ja joka ei saa mitään merkittävää aikaan. Toivon mukaan se nopeasti korvataan vastuuntuntoisella ja toivotulla vaihtoehdolla”.

Hallituksen tuki Knessetissä on 61 kansanedustajaa: Likud 30; Kulanu 10; Jewsih Home 8; Shas 7; UTJ 6.
Opposition kannatus: Zionist Union 24 edustajaa; Yhtynyt arabilista 13; Yesh Atid 11; Israel Beitenu 6; Meretz 5; eli yhteensä 59 kansanedustajaa.  http://www.timesofisrael.com/hoping-to-woo-herzog-netanyahu-to-keep-foreign-ministry-in-back-pocket/, http://www.timesofisrael.com/druze-lawmaker-demands-cabinet-posts-not-just-for-jews/,

5.       JERUSALEM POST käsittelee pääkirjoituksessaan PA:n ja Gazan arabien vaaleja jotka ovat vuosikymmenen myöhässä. Otan siitä esille muutamia pääkohtia.
Aluksi JP esittelee PA:n johtohenkilöihin kuuluvan ja entisen PA:n pääneuvottelijan Saeb Erekatin lausunnon Israelin uudesta hallituksesta, josta hän toteaa mm: ”Netanyahun uusi hallitus on sotahallitus, joka tulee vastustamaan rauhaa ja tasapainoa alueellamme”. JP toteaa, että lausunto tuskin on suosiollinen alku suhteiden uudistamiseksi Israelin ja PA:n välillä eikä sellaisena mitenkään yllättävä, mutta avautuessaan torstaina AFP:n toimittajalle hän avasi samalla itsensä kritiikille verrattaessa vaalimenettelyä Israelissa ja PA:n valvomilla alueilla sekä Gazassa, jota valvoo terrorijärjestö Hamas.
Israelin hallitus muodostettiin demokraattisten ja avointen vaalien tuloksena ja osoituksena kansan enemmistön mielipiteistä, siten edustaen laillista poliittista johtoa Israelissa seuraaviin vaaleihin saakka. Samaa ei kuitenkaan voida sanoa Erekatista ja hänen tavallaan kriittisesti suhtautuvista PA:n johtajista.

JP toteaa Mahmoud Abbasin kantavan päässään useita hattuja, mm: Hän on PLO:n puheenjohtaja ja PA:n presidentti, hän myös otti itselleen Arafatin tapaan olemattoman Palestiinan valtion presidentin arvonimen.
Hän vannoi Palestiinan presidentin valan tasan 10 vuotta sitten, toukokuun 8. päivänä 2005. Virkakauden tuli kestää 4 vuotta, mutta se aloittaa toisen vuosi- kymmenensä.
Fatahin ja Hamasin sisäisen repeämän vuoksi presidentin eikä PLC:n vaaleja ole voitu järjestään vuosien 2005 ja 2006 jälkeen. Hamas voitti 2006 tammikuun vaalit ja kaappasi vallan lähes verettömässä vallankaappauksessa Gazassa 2006 eliminoiden Fatahin ja PA:n edustuksen Gazassa. Abbas pelkää kuollakseen uusia vaaleja, koska Hamas tulisi kaikkien merkkien mukaan voittamaan ja asettamaan Fatahin ja PA:n nykyiset johtajat vastuuseen korruptiosta, cronyismistä, tehottomuudesta ja kriitikoiden eliminoimisesta, mistä Mahmoud Abbasia syytetään ennen muita.
Israelissa on pidetty saman vuosikymmenen aikana neljät demokraattiset vaalit.

NELSON MANDELA ja Desmund Tutu perustivat ns. ”vanhempien klubin Johannesburgissa Etelä Afrikassa 2007. Sen jäsenistöön kuuluvat mm. USA:n entinen presidentti Jimmy Carter ja Norjan entinen pääministeri Gro Harlem Brundland. Carter vieraili äskettäin Israelissa todeten Ramallahissa, että Hamas on hyväksyttävä rauhankumppani, mutta Netanyahu ei, ja kehotti PA:n arabeja pitämään uudet vaalit mahdollisimman pian. JP toteaa, että ennen vaaleja PA:n tulisi rakentaa tarvittavat demokraattiset instituutiot kuten median vapaus, hallituksen toimien laillisuus, inhimilliset oikeudet, uskonvapaus sekä itsenäinen oikeuslaitos, sillä ilman näitä vaalit tulisivat olemaan katastrofaaliset. JP toteaa, että ”vanhinten klubin” tulisi ennen uusia vaaleja vaatia edellä mainittujen edellytysten toteutumista.
Hamasin saama ”rökälevoitto” Bir Zeit Yliopiston vaaleissa Ramallahissa on varoittava esimerkki, missä PA:n arabien mielipiteet liikkuvat.  Uuden sukupolven edustajien pääsemiseksi kansansa johtoelimiin edellyttää vaalitavan muuttamista, sillä nykyisen vaalitavan mukaan vanhat johtajat täyttävät potentiaaliset ehdokas-paikat tehokkaasti eliminoiden uhkausten, painostuksen ja korruption avulla nuoren polven kouliutumiseksi tehtäviinsä.

JP:n vakio arabi-kirjeenvaihtaja Khaled Abu Toameh varoittaa: ”Vapaat ja demokraattiset vaalit ovat viimeiset, mitä palestiinalaiset tarvitsevat nyt, koska lähes varmasti Hamas tulisi voittamaan ne, kuten se voitti 2006 vaalit.” http://www.jpost.com/Opinion/JPost-Editorial-Palestinian-elections-402451

6.       UUTISOTSIKOITA
·         Englannin ja Skotlannin vaaleissa konservatiivit näyttävät olevan matkalla yllätysvoittoon ja Cameronin johtaman hallituksen jatkamiseen. Israelin kannalta on mielenkiintoista, että Israelin vihaaja ja solvaaja Geoge Galloway joutuu ulos parlamentista. Hän julisti valvomansa Bradfordin kaupungin ”judenrein”, kielletyksi alueeksi israelilaisille. Hän sai alle puolet kilpailijansa labourin ehdokkaan äänistä. Galloway tunnetaan raivokkaana PA:n ja Gazan arabien (palestiinalaisten) esitaistelijana, joka pyrki järjestämään laittomia kuljetuksia Gazaan ja tuki kauppasaarron murtamisyrityksiä Välimerellä. http://www.timesofisrael.com/anti-israel-firebrand-galloway-loses-seat-in-uk-vote/,
Ovensuukyselyjen mukaan konservatiivit saavat 316 kansanedustajaa; työväenpuolue 239; vapaat demokraatit menettävät lähes kaikki paikkansa. http://www.timesofisrael.com/conservatives-look-to-be-winners-in-surprise-uk-election/,
·         Hollanti leikkaa 90-vuotiaan Hollannista Israeliin muuttaneen naisen eläkettä 35 %, koska hän asuu ns. vihreän linjan itäpuolella, juutalais-yhteisössä lähellä Modiinin kaupunkia. Nainen on entinen holaustista elävänä selvinnyt, hän sai Hollannista eläkettä 4 300 NIS kuukaudessa, mitä nyt aiotaan leikata 35 %. Hän sai kirjeen Hollannin valtiolta Jordanialaisen pankin kautta, koska israelainen pankki ei kelpaa. http://www.timesofisrael.com/dutch-said-to-cut-holocaust-survivors-pension-for-living-in-west-bank/,
·         Druusi kansanedustaja Ayoun Kara vaatii, ettei Israelin hallitus ole vain juutalaisten, vaan kaikkien sen kansalaisten etujen valvoja, ja siksi hallitukseen tulee nimittää ainakin yksi henkilö, joka edustaa Israelin vähemmistö-kansalaisia. Druusit ovat aina osallistuneet Israelin puolustamiseen ja ovat osoittaneet uskollisuutensa maan hallitukselle. http://www.timesofisrael.com/druze-lawmaker-demands-cabinet-posts-not-just-for-jews/,
·         USA:n lähettämä miehittämätön kone (drone) surmasi Al-Qaida johtajan Nasser bin Ali al-Ansin Jemenissä huhtikuussa 2015. Hän oli luultavasti suunnitellut ja valvonut terrorihyökkäyksen Charlie Hebdon tiloihin. Hän sai surmansa Jemenin satamakaupungissa Mukallassa kuten myös hänen veljensä ja muita kapinallisia. Al-Qaida Arabianniemimaalla (AQAP) on USA:n Washingtonin hallituksen mukaan yksi vesisimmistä terrorijärjestöistä.  http://www.timesofisrael.com/us-airstrike-kills-al-qaeda-leader-who-claimed-charlie-hebdo-attack/,
·         Aktivisti Syyriassa raportoi, että siellä on käytetty uudelleen kloriinia Idlibin taisteluissa. Raportin mukaan Assadin joukkojen helikopteri pudotti tynnyripommeja, jotka sisälsivät myrkkyä (kloriinia) haavoittaen 80 ihmistä. http://www.timesofisrael.com/syrian-activists-report-new-chlorine-attacks-in-idlib/,
·         USA:n senaatti hyväksyi äänin 98-1 lakiesityksen, joka antaa kongressille oikeuden valvoa minkä tahansa Iranin kanssa tehdyn sopimuksen. Koska äänimäärä on näin ylivoimainen, Obama ei voi vetollaan estää sen voimaan tuloa. Kongressi saa 52 vrk aikaa tarkastuksen suorittamiseen. http://www.timesofisrael.com/iran-nuclear-review-bill-clears-hurdle-in-us-senate/,


Post a Comment