Friday, April 17, 2015

PERJANTAI 17.04.15

PERJANTAI 17.04.15
1.       EILEN hiljennyttiin Israelissa muistamaan niitä siskoja ja veljiä, jotka olivat menehtyneet holokaustin kourissa Euroopan valtioissa toisen maailmansodan aikana. Päivän merkitystä paibottivat pitkin päivää jatkuneet ohjelmat kipeistä muistoista ja toivosta paremmasta tulevaisuudesta, jossa veli ei sorra veljeään eikä sisar syrji sisartaan. Omaksutun tavan mukaan liikenne pysähtyi kymmenen aikaan teillä ja kaduilla pariksi minuutiksi, mitä myös teillä liikkuvat kiitettävästi seurasivat. http://www.timesofisrael.com/rivlin-invokes-palestinian-victims-in-holocaust-comments/, http://www.timesofisrael.com/should-the-allies-have-bombed-auschwitz-a-still-incendiary-question/,http://www.jpost.com/Diaspora/WATCH-LIVE-Thousands-walk-from-Auschwitz-to-Birkenau-for-March-of-the-Living-398311,

2.       Holokaust kohtasi myös muita kansallisuuksia, kuten armenialaisia ensimmäisen maailmasodan aikaan, jotka menettivät puolitoista miljoonaa jäsentään Turkin järjestämissä tuhoamis- ja näännyttämismarsseissa ja muissa syrjintä-toimissa. Rooman paavi tuomitsi nämä toimet saaden Turkin presidentti Erdoganin raivon partaalle, mutta joita YK:n kaikkitietävä pääsihteeri Ban ki-Moon katsoi vain maan sisäisten asioitten järjestelemiseksi kuuluviin siviilitoimiin. http://www.jpost.com/Christian-News/Pope-statement-about-Armenian-genocide-likely-to-strain-relationship-with-Turkey-396821, http://www.jpost.com/Opinion/Lessons-not-learned-The-Armenian-genocide-396478,

3.       ILMA oli aamulla sumuinen ja kostea, lämpömittarin osoittaessa 10 lämpöastetta, sisällä vähän yli 15. Mustarastas oli sekin heti aamutuimaan selvittelemässä laulu-ääntään parin päivän tauon jälkeen, mutta päätti jättää enemmät yritykset siihen, että aurinko lopultakin huolehtii velvoitteistaan ja aloittaa kesän valmistelut.
Ennusteiden mukaan taivas on puolipilvinen tänään ilman sateita, mutta selkeytyy huomiseksi jatkuen aurinkoisena myös seuraavina päivinä. Lämpötila noussee lauantaina, eli juutalaisten sapattina, 20 asteen tienoille ja noussee edelleen parin asteen verran sunnuntaina.
LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 11 -18; Tiberias 14 -22; Suolameri 19 -26; Eilat 18 -27 +C-astetta. Aurinkoinen sää jatkunee ainakin ennusteajan aikana eli maanantaihin saakka, jolloin Jerusalemin sää olisi 17 -26 +C-astetta. Sillä tavalla, tämä tuntuu jo paljon paremmalta, vaikka eihän ihminen koskaan ole täysin kiitollinen, ei ainakaan pitkää aikaa, eli pian valitetaan hellettä. Kiitetään Luojaamme kuitenkin siitä, mitä on, eikä valiteta siitä, mitä ei ole.

4.       P5+1 maiden ja Iranin väliset neuvottelut koskien Iranin ydinsuunnitelman toteuttamista jatkuvat Lausannessa 22.04.2015. Neuvotteluissa saavutettu raamisopimus, jonka jatkoneuvottelujen tulisi johtaa lopulliseen sopimukseen kesäkuun loppuun mennessä, on kohdannut kovaa vastatuulta jo pelkästään siksi, että USA:n ja Iranin julkaisemat sopimusluonnokset poikkeavat jyrkästi toisistaan. Iran julkaisi oman versionsa sovituista kohteista keskiviikkona, muutama päivä USA:n julkaiseman version jälkeen.
Erilaisuudet koskevat sallittujen sentrifugien määrää ja sopimuksen kestoaikaa, mutta Iran vaatii kaikkien Iranin vastaisten sanktioitten välitöntä poistamista, mikä USA:n version mukaan sovittiin tapahtuvaksi vaiheittain.
Toiseksi Iran katsoo, että neuvotteluissa Iranin sallitaan käyttävän 10 000 sentrifugia uraanin rikastamiseen Natanzissa ja Fordowssa, ja että rajoitteet kestävät enintään viisi vuotta kymmenen tai viidentoista asemesta, kuten USA:n versio toteaa.
USA:n versiossa todetaan, että Iran pienentää asentamansa 19 000 sentrifugin määrän viiteen tuhanteen seuraavan 10 vuoden aikana.

USA:n kongressi tarttui kehyssopimukseen aktiivisesti ja teki päätöksen, jonka mukaan mikä tahansa Iranin ydinteollisuutta koskeva sopimus tulee alistaa sen tutkittavaksi ja harkintaan, Obama vastusti kiivaasti lain laatimista, mutta katsoi lopulta parhaaksi myöntyä kongressin tahtoon. http://www.jpost.com/Middle-East/Iran-releases-fact-sheet-of-nuclear-agreement-at-odds-with-US-version-398360

5.       VENÄJÄ katsoo Lausannen kehyssopimuksen poistaneen esteet toimittaa Iranin v. 2007 tilaamat S-300 ilmatorjuntajärjestelmät sekä avata muukin kaupankäynti maitten välillä vaihtokauppaa käyttäen. Iran toimittaa öljyään Venäjän toimitusten maksamiseksi aiemmin tehdyn sopimuksen mukaisesti.
USA:n hallituksen mielestä Venäjä tarvitsee valuuttaa ja on siksi kiirehtimässä kaupan aloittamista Iranin kanssa.

Des Reichman kirjoittaa ToI:n artikkelissa, että presidentti Obamalla on oikeus poistaa useita sanktioita ilman kongressin päätöstä. Hän on tehokkaasti käyttänyt tätä menetelmää asioitten jouduttamiseksi, ja voi nyt vastahakoisen kongressin aikana turvautua tähän myös Iranin sanktioiden poistamisessa ja niissä etenkin valuuttavaihdon yhteydessä, mikä vapauttaisi Venäjän ja Iranin välisen kaupan. Samoin Iranin arviolta 100 miljardin USD pankkivarojen vapauttaminen sanktioista merkitsisi purevimpien pakotetoimien poistamista.-
IRANIN öljyn viennin rajoitusten poistaminen lisäisi Iranin tuloja 19 miljardia USD vuodessa. Obama pystyisi poistamaan nämä rajoitteet allekirjoituksellaan. http://www.timesofisrael.com/obama-could-ease-many-iranian-sanctions-without-congress/

6.       PUTININ päätös toimittaa Iranin tilaama ja maksama S-300 järjestelmä antoi aiheen pääministeri Netanyahulle soittaa Putinille esittääkseen vastalauseen sen johdosta. Putin ilmoitti kuitenkin, että Venäjän tulee toimia kauppasopimusten mukaisesti samalla vakuuttaen, ettei järjestelmästä aiheudu vaaraa Israelille.
Israelin ilmavoimien, IAF, Nevataim sotilaskentän komentaja, prikaatinkenraali Lihu HaCohen kertoi journalisteille: ”Ilmavoimat valmistautuvat kaikkia tilanteita varten, mukaan lukien tämä järjestelmä. Ilmavoimat katsovat, jos tilanne niin vaatii, pystyvänsä ylittämään myös tämän haasteen”.

HaCohen kertoi, että Venäjä on luvannut tätä järjestelmää Iranille, Syyrialle ja Egyptille, mutta ettei tiedetä, minkä järjestelmän version millekin maalle. Hän sanoi, että jos se asennetaan Israelin pohjoisrajan tuntumaan, se tulee aiheuttamaan jatkuvan uhan rajan läheisyydessä lentäville IAF:n koneille. Hän myöntää, että S-300 järjestelmä tulisi monimutkaistamaan potentiaalisia iskuja Iraniin – kuten Syyriaan ja Egyptiin - mutta ettei se sulje taivaita IAF:n koneilta. ”IAF:llä oli mahdollisuus iskeä Iranin ydinlaitoksiin ennen S-300 järjestelmää, ja se pitää paikkansa edelleen”.
Toinen potentiaalinen uhka aiheutuu siitä, että jos Iran saa sen, Teheranin mullahit voivat antaa luvan toimittaa sen edelleen Syyriaan ja sieltä Hizbullahille.

Prikaatinkenraali Lihu HaCohen puhui medialle samaan aikaan, kun Lockheed Martinin toimittama F-35 koneitten simulaattori asennettiin Nevataimin lentotuki-kohtaan. IAF:n lentäjät ovat jo saaneet tuntumaa USA:ssa koneen epätavallisiin ominaisuuksiin toimittajan päämajassa, mutta ensimmäiset F-35 koneet on nykyisten tietojen mukaan tarkoitus toimittaa vasta joulukuussa 2016.
Israelin ilmavoimat haluaa saada kaksi 25 koneen laivuetta, mutta on tilannut vain 33 konetta. Steve Over, F-35 koneen kansainvälisen bisneksen kehittämisosaston johtaja, sanoo, että F-35 kone on varustettu tehokkailla sensoreilla, jotka pystyvät sieppaamaan torjuntajärjestelmien tutkasignaalit sen ohella, että se on täysin stealth, eli tutkasignaalit torjuva. http://www.timesofisrael.com/israel-air-force-s-300-a-surmountable-challenge/,

7.       USA:n armeijoitten esikuntapäälliköitten puheenjohtaja kenraali Martin Dempsey sanoi, että USA:n sotilaallisen mahdollisuuden käyttäminen Iranissa, jos neuvottelut epäonnistuvat, on edelleen pöydällä riippumatta Venäjän toimittamasta S-300 järjestelmästä.
kenraali Dempsey totesi, että S-300 järjestelmän toimittamis-mahdollisuus on ollut heillä tiedossa jo vuosikaudet, ja että he tietävät kaiken tarpeellisen sen ominaisuuksista ja toiminnasta, eivätkä katso sen aiheuttavan ylittämättömän esteen. USA:n ja Israelin johtajat pitävät kiinteää ja jatkuvaa yhteyttä toisiinsa, missä varmaan tämäkin ongelma on tiedostettu ja jaettu tarpeellisilta osin.  
S-300 järjestelmä pystyy torjumaan ballistisia ohjuksia, risteilyohjuksia ja myös matalalla lentäviä sotilaskoneita.
Iranin ylimmän kansallisen turvallisuusneuvoston sihteeri Ali Shemkhani sanoi, että Venäjä voi toimittaa S-300 järjestelmän tänä vuonna. http://www.timesofisrael.com/us-military-option-on-iran-intact-despite-russian-missiles/
8.       UUTISOTSIKOITA
·         USA:n YK:n Samantha Power sanoo, että USA jatkaa läheistä yhteistyötä Israelin kanssa, mutta ei suoralta kädeltä torju Israelin vastaisten lauselmien laatimista YK:ssa. Tämä saa Israelin viholliset tehtailemaan niitä.
Power oli vastaamassa kongressin edustainhuoneen esittämään huoleen, että sen saamien tietojen mukaan USA:n edustaja ei enää puolusta Israelia vastaan tehdyiltä hyökkäyksiltä. Edustajat esittivät huolensa, että USA antaa Israelin vastaisten päätöslauselmien etenemisen YK:ssa. Power ei vastannut suoraan, vaan venkoili vastauksessaan todeten, että USA tulee tarttumaan kysymyksiin tarpeen mukaan, ilman ennalta määriteltyä käyttäytymismallia. Hän viittasi PA:n arabiongelmaan todeten, että Israelista tule ristiriitaisia tietoja, kannattaako se kahden valtion periaatetta vai ei. http://www.timesofisrael.com/power-us-wont-dismiss-anti-israel-un-resolutions/,
·         Holokaustin muistopäivän aattona yhden israelilaisen miehen surmanneen ja naista pahoin haavoittaman terrori-iskun nimittäminen ensiksi liikenne-onnettomuudeksi ja vasta päivien jälkeen toteaminen, että ehkä se sittenkin oli terrori-isku, antaa varsin oudon kuvan turvallisuusmiesten mielentilasta. Turvallisuuskamera taltioi koko tilanteen, jossa arabin ajama auto törmäsi pysäkillä odottaviin ihmisiin, ja peruutettuaan arabi aikoi täydentää hyökkäyksensä, mutta kiireissään törmäsi teräspylvääseen haavoittaen itsensä sairaalakuntoon. Hyökkäys tapahtui Ranskalaisella Kukkulalla Chaim Bar Lev-kadulla. Surmansa saanut 29-vuotias Shalom Johai Sherki, joka haudattiin eilen, oli tunnetun sionistirabbin Uri Sherkin poika. Hänen naisystävänsä Klein haavoittui vaikeasti. Tunnettu Jerusalemin valtuutettu King sanoo, että hyökkäys liittyy arabien yrityksiin vallata maata aivan Jerusalemin keskustassa valtatie 1:n varrelta pelotellen juutalaiset pois. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/194189#.VTC7ofnPQzE
·         Ensi tiistaina klo 20.00 alkaa Israelin kaatuneitten muistopäivä sireenien minuutin mittaisella soitolla.
Israel on menettänyt terrori-iskuissa yhteensä 23 320 kansalaistaan. Vuoden 2014 aikana menehtyi 116 israelilaista, heistä 72 Gazan kesäsodan nimellä kulkevassa Operaatio Protective Edge johdosta. Kaikkiaan 16 760 perhettä kutsutaan sureviksi perheiksi, 9 753 surevíksi vanhemmiksi, 4 953 leskeä ja
2 093 orpoa. 1.5 miljoonan ihmisen arvioidaan käyvän omaistensa ja rakkaittensa haudoilla keskiviikkona ja torstai, mikä työllistää palvelu-yrityksiä pyrkien hoitamaan heitä vesipulloin ja muilla tavoin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/194190#.VTDAdvnPQzE,
·         Yair Lapid syyttää EU:n ulkoministerien päätöstä varustaa Juudeasta ja Samariasta tulevat tuotteet selvästi, missä ne on valmistettu. Tämä kuuluu EU:n politiikkaan tiivistää Israelin vastaista syrjintäänsä. Kaikkiaan 16 EU-maata kannattivat päätöstä, joka tulee pahoin sekoittamaan Israelin talouden. Kirjoittajien etunenässä olivat Englanti, Ranska, Espanja ja Italia. Kirjelmän oli laatinut Belgian ulkoministeri ja ensimmäinen allekirjoittaja oli Itävalta, eikä Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja tainnut nähdä mitään vaikeuksia allekirjoittaa tämä BDS-toimintaan kuukuvan päätöksen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/194179#.VTDD9PnPQzE
No comments: