Wednesday, April 22, 2015

KESKIVIIKKO 22.04.15

KESKIVIIKKO 22.04.15.
1.       TÄNÄÄN keskiviikkona, kaatuneitten muistopäivänä, Israelissa hiljennytään muistamaan ja kunnioittamaan niitten kansalaisten veriuhria, jotka antoivat kaikkensa, myös henkensä, juutalaisille luvatun maan puolustamiseksi rajojen takaa ja myös sen sisäpuolelta hyökkääviä vihollisjoukkoja vastaan, joiden perimmäisenä päämääränä oli tuhota 1948 itsenäisyytensä julistanut nuori juutalainen valtio, ajaa juutalaiset mereen tai massamurhata heidät viimeistä myöten.
Arabiliiton pääsihteeri Azzam Pasha julisti radiossa 1948 sodanaattona lähettäessään viiden arabimaan joukot hävittämään itsenäistynyt juutalaisvaltio: ”Tämä tulee olemaan hävityksen ja kohtalokkaan massamurhan sota”.

Huonosti aseistautuneet juutalaisjoukot löivät koko maailman hämmästellessä viiden arabimaan hyvin aseistautuneet vakinaisten armeijoitten joukot.
Juutalaiset ovat joutuneet sen jälkeen torjumaan toistuvat arabimaitten hyökkäykset, joita nyt ajoi loputtoman vihan ohella myös niille aiheutetun häpeän poistaminen. Arabimaitten rinnalla taistelleet Luvatun Maan sisällä asuvat arabit ovat jatkaneet omaa sotaansa hillittömien terrori-iskujen muodossa. Ne ovat Jasser Arafatin jälkeen johtoon nousseen Mahmoud Abbasin aikana muotoutuneet diplomaattiseksi terroriksi, jota he käyvät lähinnä YK:n yleiskokouksissa ja sen alaisissa instituuttioissa. Arabien alkuperäinen päämäärä Israelin valtion tuhoamiseksi ei ole missään vaiheessa poistunut, vaan se on liitetty osaksi ”palestiinalaisiksi” itseään kutsuvien Luvatun Maan sisällä Israelin vastaisten arabijärjestöjen perustus-dokumentteihin. Israelin vastainen propaganda aloitetaan lastentarhoissa ja sitä jatketaan korkeimpiin oppilaitoksiin saakka., kuten myös arabihallituksen valvomassa julkisessa mediassa sopimusten vastaisesti.  

Juutalaiset, joiden ainoana päämääränä oli muodostaa heille vuosituhansia sitten luvatun hoitamattomana ränsistyneen Luvan Maan rakentaminen juutalaisten kotimaaksi kansainvälisten julistusten mukaisesti, ovat joutuneet maksamaan kalliin hinnan itsenäisyydestään, mutta kukaan ei kyseenalaistane sen merkitystä.
Israelin valtion syntyminen vuosituhansien jälkeen ja sen kehittyminen lyhyessä ajassa monilla aloilla maailman johtavien valtioitten joukkoon on sekä Jumalan ihme että myös inhimillisesti ylittämätön saavutus.

Israel ei ole kuitenkaan jäänyt ”lepäilemään laakereillaan”, vaan on aktiivisesti levittänyt useimmiten omatoimisesti kehittämäänsä teknistä, tieteellistä ja humanitääristä osaamistaan etenkin heikosti kehittyneisiin maihin Afrikassa, Etelä Amerikassa ja Aasiassa arabimaitten torjuessa heille tarjotun kehittämisavun.
Jatkuvan ulkoisen uhan alla asuva Israelin valtio on joutunut kehittämään myös aseteollisuuttaan, minkä omaperäiset ratkaisumallit ja sovellukset ovat mullistaneet perinteistä sodankäyntiä pyrkiessään nopeaan voittoon väestömäärän pienuuden vuoksi pyrkien samalla minimoimaan siviiliuhrien määrää. http://www.jpost.com/Israel-News/JPost-history-398565,

2.       ISRAELIN asukasmäärä on nyt kansallisen tilastokeskuksen julkistamien tietojen mukaan 8 345 000. Tästä määrästä juutalaista syntyperää olevien osuus on
6 251 000 kansalaista (74.9 %). Arabeja on 1 730 000 (20.7 %). Loput 364 000 maassa asuvat (4.4 %) ovat ei-arabikristittyjä, muihin uskontokuntiin kuuluvia tai niitä, jotka eivät katso kuuluvansa mihinkään rekistettyyn uskontoon.
Väestömäärä kasvoi vuoden aikana 364 000 kansalaisella (2 %), lapsia syntyi
176 000, mutta 44 000 kuoli ja 32 000 muutti vihreimmille laitumille.
Vuonna 2014 maan juutalaisista 75 % oli maassa syntyneitä (sabra), vuonna 1948 heitä oli 35 %. Tel Aviv-Jaffan asukasmäärä ylitti ainoana kaupunkina 100 000 vuossa 1948. Tänä päivänä 14 kaupungin asukasluku ylittää 100 000, niistä kuusi kaupunkia: Jerusalem, Tel Aviv, Haifa, Rishon HaZion, Ashdod ja Petah Tiqva ylittävät 200 000 asukkaan määrän.
Israelin väkiluku oli itsenäisyysjulistuksen aikaan 806 000 asukasta.

3.       ISREALIN 10.presidentti Reuven Rivlin selvitteli englantiapuhuvan journalisti-joukon edessä tuntemuksiaan ja näkemyksiään Israelista demokraattisena maana. Hänet valittiin Israelin 10. presidentiksi Knessetin päätöksellä Shimon Peresin jälkeen, jonka pitkäaikaista kautta vasemmisto pyrki jatkamaan erikoislailla. Reuven Rivlinin valinta osoitti oikeaksi näkemyksen, ettei kukaan ole korvaamaton.
Times of Israel päätoimittaja David Horovitz selvitteli hänen puheittensa pääkohtia julkaisten yhteenvetonsa artikkelin muodossa, jota referoin seuraavassa:

PRESIDENTTI Rivlin totesi puheensa alussa, että hänen syntyessään 75 vuotta sitten Jerusalemissa, Israelissa (silloisessa Palestiinassa) asui 200 000 juutalaista. Kun hän oli 9-vuotias, juutalaisia oli 700 000. Hän sanoi toivoneensa silloin, että v. 2000 juutalaisia olisi miljoona, mutta maassa oli 6 miljoonaa juutalaista, ja tänään määrä on 6.5 miljoonaa ennustaen, että seuraavan vuosikymmenen aikana määrä nousee miljoonalla juutalaisella. (Juutalaisten kokonaismäärä lienee  yli 13 miljoonaa.)

RIVLIN totesi, ettei Israelia perustettu itsestään selvyytenä eikä korvauksena holokaustista, sillä se oli tosiasia, joka vain odotti toteutumistaan. Juutalaiset kaikkialla olivat rukoilleet ja toivoneet 2000 vuoden ajan.

Juutalaiset ovat aina eläneet sovussa arabimuslimien kanssa, eivätkä he sodi heitä vastaan. Mutta fundamentalisteja on kaikissa uskonnoissa, ja me asumme tulivuoren juurella. Jerusalemin Temppelivuori on muslimien mielestä heille hyvin tärkeä, mitä me arvostamme, mutta heidän tulee ymmärtää, että juutalaisille se on pyhä.

IRAN uhkaa tuhota Israelin, ja se on ydinpommin kynnyksellä. Maailma pyrkii löytämään formulaa, jolla ydinasein varustettu Iran voitaisiin estää rauhanomaisesti. Mutta maailma – jossa USA etunenässä – kehottaa Israelia tottumaan ajatuksen, että Iran on tuleva ydinvalta huomioimatta, että Iran pyrkii valta-asemaan Lähi-Idässä.
USA:n antama tuki ja turvatakuu Israelille, kuten länsimaailmalle, on tärkeä ja Israelin tulee tehdä kaikkensa hyvien suhteitten säilyttämiseksi USA:n kanssa.  

RIVLIN suosittelee neuvottelujen aloittamista Abbasin kanssa, jonka hän sanoo tunteneensa 25 vuoden ajan. ”Ei meitä ole tuomittu asumaan PA:n arabien rinnalla, vaan se on meidän kohtalomme. Ehkä federaatio PA:n arabien kanssa olisi hyvä”.
Rivlin tunnustaa, että monet arabit vastustavat Israelin tunnustamista juutalaisena valtiona, ja muutamat haluavat Israelin tuhoamista. Heidän vaatimuksensa arabi-pakolaisten paluuoikeudesta on uhka Israelin turvallisuudelle, sillä arabit väittävät, että arabipakolaisia on 20 miljoonaa. Heidän paluunsa tukahduttaisi Israelin.

Terroristien unelmana on tuhota Israel, ja sitä he pyrkivät toteuttamaan kaikin tavoin. Heillä on tukikohta Gazassa, jonka 1.5 miljoonaa asukasta Hamas pitää panttivankinaan. ”Me emme hyökänneet Gazaan, vaan sieltä hyökättiin Israeliin”. (Jos he saisivat Juudean ja Samarian alueet, niistä tulisi samanlainen tukialue terroristeille).
RIVLIN painottaa demokratian tärkeyttä, mutta katsoo, että Israel kuuluu juutalaisille.  Siksi ehkä federaatioajatus voisi olla hyvä, hän kaavailee. Hän kauhistelee lasten vastauksia juutalaisesta demokratiasta, että se kuuluu vain juutalaisille. ”Juutalainen idea ja demokratia voivat elää rinnakkain. On kamalaa kuulla arabilapsen suusta, että suurin paha maailmassa on israelilainen sotilas”.
Rivlin sanoo olevansa ylpeä, että Knessetissä on 11 arabikansanedustajaa, mikä todistaa demokratiasta käytännössä. Mutta tosiasia on, että arabien – myös Israelin arabien – ja juutalaisten välillä on selvittämättömiä ongelmia ja arabit tiedostavat sen. http://www.timesofisrael.com/israels-conflicted-president-wrestles-with-democracy-jewish-historical-rights/

4.       PA:n ja Gazan arabit yrittävät edelleen löytää formulaa, jolla voitaisiin toteuttaa yhteishallitus ja arabialueitten yhtenäisyys. USA:n entinen presidentti Jimmy Carter on tulossa maahan pyrkien saamaan osapuolet yhteisymmärrykseen. Israelin korkein johto, sekä presidentti Rivlin että pääministeri Netanyahu kieltäytyivät tapaamasta Carteria hänen Israelin vastaisten toimiensa ja lausuntojensa vuoksi. Amerikan kansa ja sen juutalaisväestö etunenässä, on hyvin kansallismielinen ja voi pahoittaa mielensä tämän johdosta ja antaa Obaman hallitukselle kuivaa ruutia Netanhyahun vastaisuudessaan.
Amerikan kansa katsoo, että oli Carter hyvä tai huono, mutta USA:n entisenä presidenttinä hän ansaitsee tulla kohdelluksi arvonsa mukaisesti.

PA:n hallitus lähetti 40 hengen delegaation, heidän joukossaan 8 ministeriä, Gazaan sunnuntaina hieromaan rauhaa. Hamas pani heidät koriarestiin, ja pian sen jälkeen he saivat kiittää Allahiaan, että pääsivät palaamaan ehjinä koteihinsa. Ei näytä oikein ruusuisilta Carterin, sen entisen maapähkinäfarmarin, joka sanoo olevansa uudesti-syntynyt kristitty – eikä ole syytä kieltää sitä – mahdollisuudet sovíntoon Gazassa.
PA:n terveysministeri Jawad Awwad, joka oli mukana delegaatiossa, sanoi, että Hamas ei pitänyt toivottuna heidän vierailuaan, vaan sulki heidät hotelliin eikä sallinut vierailuja. ”Hamas häiritsi työskentelyämme eikä sallinut meidän tavata kansaamme ja ystäviämme. Emme pysty työskentelemään painostuksen alla, joten katsoimme parhaaksi palata kotiin maanantaina”.

YKSI ongelmista on voinut olla edelleen selvittämätön palkkakiista Hamasin ja PA:n virkailijoitten välillä. Hamas erotti Fatahin palkkaamat 70 000 virkailijaa ja palkkasi heidän tilalleen 50 000 omaa virkailijaansa. PA maksaa palkan omille virkailijoilleen mutta ei Hamasin palkkaamille. Hamas katsoo, että syy on delegaatiossa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/194406#.VTdNrPnPQzE
5.       TILANNE Jemenissä on vähintäänkin epäselvä. Saudia arabia sanoo lopettaneensa Houthi-kapinallisten asemien ja asevarastojen sekä joukkojen pommittamisen ehkä siksi, että syytökset siviiliuhreista kasvavat eivätkä mitenkään nosta arvostusta. Houtit sanovat kuitenkin, että Jemenin meri- ja ilmasaarto jatkuu edelleen eivätkä siten katso aselevon velvoittavan heitä.
USA lähetti Persianlahdelta USS Theodor Rooseveltin Adenin edustalle valvomaan, että meriliikenne toimii ilman esteitä. Lentotukialuksen saattueessa on kaikkiaan 12 alusta.
Iran puolestaan sanoo lähettäneensä 9 aluksen saattueen Jemenin rannikon läheisyyteen. Ne voivat joutua kosketukseen amerikkalaisten alusten kanssa, mikä aiheuttaa uhan laukaustenvaihdon kehittymiseen vaaralliseksi.
USA katsoo oikeudekseen tarkistaa kaikki Jemeniin menevät alukset, etteivät ne kuljeta aseita kapinallisille. Jos Iranin sota-alukset pyrkivät suojaamaan siviilialuksia, tuloksena voi olla tilanteen kärjistyminen.
USA:n saattueessa on risteilijä USS Normandy, jonka aseistukseen kuuluu risteily- ohjuksia. Aluksissa on miehistöjä, jotka on koulutettu suorittamaan tarkastuksia pysäyttämillään aluksilla.
Jemenin läheisillä vesillä seilaa myös egyptiläisiä ja saudi arabialaisia sotalaivoja.
”Iranin aluksilla on oikeus purjehtia avoimella merellä, mutta ei Jemenin aluevesillä”, sanoi Saudi Arabian armeijan tiedottaja prikaatinkenraali Ahmed al-Assiri, mikä viittaa mahdollisuuteen aseellisesta yhteenotosta.
USA jakaa tiedustelutietojaan Saudi Arabia armeijalle, mutta ei itse osallistu taisteluihin. Se toimittaa aseita syrjäytetyn presidentin joukoille. http://www.debka.com/article/24546/US-Iranian-naval-collision-building-up-in-Gulf-of-Aden, http://www.debka.com/article/24548/Although-Saudis-halt-air-strikes-no-Yemen-ceasefire-yet-Obama-warns-Iran-against-shipping-threat,
6.       UUTISOTSIKOIUTA
·         Israel liitti Abu Khaderin, jonka juutalaiset nuoret murhasivat ja polttivat Jerusalemin metsässä, terrorin uhrien luetteloon, mutta terrorin uhrien omaiset (Almagor) kuten myös hänen isänsä, vaativat hänen nimensä poistamista. Almagor selittää, että Abu Khaderin surmaajat ovat rikollisia, eikä sitä tule sekotta terroriin.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/194397#.VTdjQ_nPQz
·         Kaksi arabia hyökkäsivät Daniella Weissin auton kimppuun yrittäen avata hänen autonsa oven, mutta epäonnistuttuaan siinä heittivät suuria kiviä hänen autonsa ikkunoihin. Weiss oli perustajajäsen NACHALA järjestössä (Maa Israelille) ja on pitkäaikainen johtajahahmo juutalaisten asukkaitten parissa Juudeassa ja Samariassa. Weiss ajoi autollaan Jit arabikylän lähellä Kedumimin alueella joutuessaan arabien hyökkäyksen kohteeksi. Weiss ei haavoittunut hyökkäyksessä, mutta auto kärsi vaurioita. Weiss sanoo, että kysymyksessä oli sieppausyritys. Poliisi ja IDF etsivät syyllisiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/194399#.VTdjovnPQzE
SÄÄTILAT tänään. Jerusalem 12 -20; Tiberias15 -24; Suolameri 22 -28; Eilat 19 -30 +C-astetta. Pilvisyys jatkuu lähipäivien aikana ja huomenna voi sataa vettä paikoitellen lämpötilan pudotessa selvästi tämän päivän lukemista, ennusteen mukaan (11 -16).
Koska huomenna on itsenäisyyspäivä, eivät lehdet ilmesty huomenna eivätkä perjantaina, Lupaan kuitenkin kirjoittaa lyhennetyn raportin perjantaiaamuna, mikäli tilanteet sen sallivat.Post a Comment