Wednesday, January 28, 2015

KESKIVIIKKO 28.01.15

KESKIVIIKKO 28.01.15
1.       EILEN 27.tamikuuta vietettiin Israelissa ja kaikkialla maailmassa holokaustin muistopäivää, jona päivänä Auschwitzin keskitysleiri vapautettiin 70 vuotta sitten. Israelissa sen muistoksi liikenne pysähtyi hetkeksi kaikilla teillä ja kaduilla ihmisten tullessa ulos auroistaan pyrkien keskittymään juutalaista kansaa kohdanneeseen kansanmurhaan. Päivän kunniaksi annetuissa lausunnoissa ja puheissa vakuutetaan, ettei se tule toistumaan enää koskaan – ei ainakaan juutalaisen kansan kohdalla. Kuitenkin kansanmurhaan verrattavaa ihmisten, erityisesti uskonnollisten tai rodullisten vähemmistöjen, surmaamista tapahtuu kaiken aikaa monin paikoin maailmaa. Joissakin Euroopan maissa, etenkin Saksassa ja Ranskassa, on ihmisten keskuuteen leviämässä vaatimus, että on aika unohtaa menneisyys ja katsoa tulevaisuuteen, mutta holokaustin kauheudet kokeneet sanovat, ettei sitä saa koskaan unohtaa.
Lähihistorian syrjiminen voi helposti johtaa tehtyjen virheiden toistamiseen, mistä maailmalla leviävä ja voimistuva anti-semitismi ja hyökkäykset juutalaisia vastaan ovat varoittavia esimerkkejä, he toteavat.
2.       SÄÄENNUSTEET lupaavat puolipilvistä säätä ainakin perjantaihin saakka lämpötilan hieman laskiessa, mutta lauantaina taivaankannen ennustetaan kirkastuvan lämpötilan noustessa parin asteen verran. Lämpötilat tänään: Jerusalem 06 -12; Tiberias 11 -19; Suolameri 16 -22; Eilat 12 -22 +C-astetta. Kinneretin veden-korkeuden sanotaan nousseen 3 sm:n verran. Ilmeisesti siellä satoi vielä.
3.       Saudi Arabia sai uuden kuninkaan 23. tammikuuta 2015 menehtyneen Abdullahin sijaan. Uuden kuninkaan nimi on Salman ibn Abdulaziz ibn Al-Saud. Hän on 79-vuotias, kuningas Abdullahin velipuoli (tai veli, kuten lähteet sanovat).
Saudien monarkian perusti kuningas Faud syyskuun 22. päivänä 1932 halliten 09.marraskuuta 1953 saakka. Kuninkuuden peri hänen poikansa Faisal. Kaikki hänen jälkeensä valtaistuimelle nousseet kuninkaat – Khalid, Fahd, Abdullah - ovat olleet Saudin poikia, kuten myös nyt valtaan noussut kuningas Salman.
Kuningas Abdullah aloitti maansa varovaisen uudistamisen sallimalla naisille äänestysoikeuden ja osallistumisen julkiseen elämään, mutta nainen ei saa ajaa autoa eikä poistua kodistaan ilman sukulaismiehen seuraa. Hän puuttui myös prinssien ja prinsessojen tuhlailevaan elintyyliin valtion kustannuksella.
Kuningas Salmania pidetään konservatiivisena, joka haluaa tukeutua edellisten kuninkaitten aikana vakiintuneeseen hallitustapaan. Abdullahin kuolema nosti hetkellisesti raakaöljyn hintaa, mutta sen odotetaan laskevan uudelleen.

KUNINGAS Salman on sairaalloinen, hän on kärsinyt ainakin yhden halvaus-kohtauksen, joka rajoittaa hänen vasemman kätensä liikkeitä. Hänellä tulee olemaan vaikeuksia hallita 20 miljoonan kansaansa, josta yli puolet on alle 25-vuotiaita. Heistä monet ovat opiskelleet ulkomailla ja pystyvät seuraamaan internetin kautta ulkomaailman tapahtumia. Toinen ongelma on naisten aktiivisuuden lisääntyminen, mikä muuttaa perinteisiä perhesuhteita. Etenkin beduiiniheimot vastustavat peläten menettävänsä lastensa valvonnan uusien aatteiden myötä.
Samalla kuninkaallisella tiedotteella, jolla ilmoitettiin Salmanin nimittämisestä kuninkaaksi, ilmoitettiin kruununperijäksi 69-vuotias Saudin poika prinssi Muqrin. Kuningasperhe pitää yksinvaltiutta ainoana mahdollisuutena, koska kansa on jakaantunut voimakkaisiin heimoihin. Tämän hallitusjärjestelmän äkillinen muutos voisi saattaa maan sekasortoon ja johtaa Syyrian kaltaiseen tilanteeseen.
Kuningas Saud syytti juutalaisia siitä, että he kehittivät kommunismin ja demokratian, joista kumpikaan ei hänen mukaansa sovi arabimaailmaan.

Salman kuuluu ns. Sudeiri-seitsikkoon, seitsemään veljekseen, jotka synnytti yksi Saudin lempivaimoista Hussa Bint Ahmad Sudeiri. Tämä seitsikko muodostaa perheen voimayksikön, johon kuului myös kuningas Fahd sekä kaksi kruunun-perillistä Sultan ja Fayef, jotka kuolivat 2011 ja 2012 saamatta kruunua. Perheen sisäisten perimysriitojen välttämiseksi kuningas Abdullah perusti uskollisuus-neuvoston, jossa äänestetään perustuen saavutuksiin eikä vain ikään. Salman on osallistunut diplomatiaan 50 vuoden ajan toimien myös perheen sovittelijana. Hän on pystynyt pitämään hyviä suhteita maansa beduiiniväestöön, mitä on lisännyt hänen osuutensa perheen liiketoimiin, kuten arabimaissa yleisesti luettuun ASharg Al-Awsat, joka usein puuttuu Lähi-Idän tilanteisiin. Saudi Arabian varallisuus ja merkitys maailmalla perustuu sen raakaöljyn tuotantoon, joka on maailman suurin.

Salman toimi Riadin kuvernöörinä nähden sen nousemisen 4 miljoonan asukkaan suurkaupungiksi pilvenpiirtäjineen ja yliopistoineen tukien kohtuuhintaisten asuntojen rakentamista. Hän sanoo vastustavansa militantteja, mutta pitää yhteyksiä äärisuunnan mullaheihin. Saudi Arabian pääuskonto on Wahhabilainen suunta, joka painottaa palaamista profeetta Muhamedin opetuksiin.
Hän sanoi juutalaisten ja kristittyjen avustaneen islamin äärisuuntien etenemistä varoittaen, että USA joutuu vielä vaikeuksiin maassa toimivien kristittyjen ja juutalaisten radikaalien vuoksi. Tärkein kysymys on Israelin ja PA:n välisten ongelmien ratkaiseminen, sillä Israel on kuin riippakivi USA:n kaulassa. http://timesofindia.indiatimes.com/world/middle-east/Who-is-Saudi-Arabias-new-King-Salman/articleshow/45991382.cms, http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/king-salman-just-five-days-in-saudi-arabias-new-king-has-already-overseen-a-beheading-10005779.html
4.       USA:n presidentti Barack Obama kehotti muutamia viikkoja sitten kaikkia pysyttelemään poissa Israelin vaalitaistelusta. Nyt paljastuneitten tietojen mukaan Obama on valtuuttanut hänen voitollista vaalikampaansa johtaneen ryhmän toimimaan Netanyahun johtamaa oikeistolaista ryhmittymää saamasta vaalivoittoa 17.03. 2015 parlamenttivaaleissa.
Raportin mukaan ryhmää johtaa Obaman vaalitaistelua v. 2012 johtanut Jeremi Bird, jonka amerikkalainen ryhmä on lähes kokonaisuudessaan siirtynyt Israeliin käyttäen itsestään nimitystä V15, jota tulee vasemmistolainen ryhmittymä One Voice.   Haretz lehti raportoi asiasta maanantaina todeten, että ryhmä varoo käyttämästä aiemmin tunnettua iskulausetta ”Kuka tahansa paitsi Netanyahu”. Ryhmän taholta todetaan, ”ettei kampanja ole kohdistettu ketään yksityistä henkilöä vastaan, vaan uuden hallituksen ja muutoksen aikaansaamiseksi, koska monien vuosien oikeistolaisen hallituksen aikana vähän on tapahtunut muutosta”.
One Voice-ryhmittymän uskotaan sulautuvan V15 ryhmittymään ennen vaaleja.  
V15 ryhmittymän tarkoituksen on käydä henkilökohtaisesti lähes jokaisessa
perheessä samaan tapaan kuin Obaman vaalikampanjassa. Jeremi Bird perusti voitollisen Obama-vaalikampanjan jälkeen järjestön 270 Strategies, jolla on tarkoituksena ulottaa toimintansa kaikkialle maailmaan. Bird pitää Israelin ihanteellisena kohteena ja testinä strategiansa hiomiseksi maahan sopivaksi, mihin Israelin pienuus antaa hyvät mahdollisuudet.
Birdin 270 Strategies perustajajäsen Linda Tran vahvisti ”Daily Caller” tiedusteluun toimivansa One Voice kanssa, mutta kieltäytyi paljastamasta yksityiskohtia. Hän korostaa kansalaisten ruohonjuuritason voimistamista ja merkitystä maan kehittämiseksi haluttuun suuntaan. V15 perustajiin kuuluva Nimrod Dweck vakuuttaa, ettei strategia pyri toimimaan yksityishenkilöä vastaan, vaan sillä on suuremmat päämäärät. Tarkoittaneekohan hän uutta maailmanjärjestystä, joka etenee salaa monella rintamalla. Nimrod tarkoittaa petosta, tai kapinaa, jota joku ehdottaa V15 liikkeen liikenimeksi.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/190591#.VMiWo1Mp6PY,
5.       UUTISOTSIKOITA
·         IDF uskoi lopulta paikallisia asukkaita Libanonin rajan läheisyydessä ja aloitti poraukset väitettyjen Libanonista Israelin puolelle kaivettujen hyökkäys-tunnelien löytämiseksi. Asukkaat äänittivät porausääniä. Eräs yksityinen tarjoutui rahoittamaan etsinnät, mutta IDF ei suostunut kauppaan. Puolustusministeri Moshe Yaalon kiistää tunnelien olemassa olon, mutta hän ei uskonut niitä olevan Gazasta Israeliin. IDF kuitenkin lopulta uskoi löydettyään niitä yhä lisää tuhoten niistä 30, mutta tunnustaa, että niitä voi olla lisää. Hamas valmistautuu voimallisesti uuteen sotaan ja sanoo kehittäneensä tunnelien kaivamiseen uusia menetelmiä. Se on testannut uusia rakettejaan ampuen kymmeniä raketteja Välimereen. http://www.jpost.com/Israel-News/IDF-drilling-in-northern-Israel-amid-fears-of-Hezbollah-attack-tunnels-389236
·         Syyriasta ammuttiin eilen kaksi rakettia Israelin puolelle. Ne putosivat Hermoinin vuoren juurelle aiheuttamatta vahinkoa, mutta laskettelu Hermonilla keskeytettiin toistaiseksi. IDF vastasi ampumalla tykeillään rakettien oletettua ampumispaikkaa. Tiistai-illan aikana Syyriasta ammuttiin kaksi uutta rakettia, jonka johdosta IAF:n koneet iskivät Syyrian armeijan kohteisiin. Erään arvion mukaan Hizbullah, joka ampui raketit, härnää Israelia maasotaan, jota IDFD ei halua. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/IDF-confirms-additional-strike-on-Syrian-army-targets-389194,
·         USA:n presidentti Obama vei vaimonsa Michellen Riadiin osoittaakseen surun valittelunsa kuningas Abdullahin kuoleman johdosta ja onnitellakseen uutta kuningas Salmania. Michelle oli peittänyt käsivartensa ja säärensä, mutta ei päätään, mikä on vastoin saudien protokollaa, joskaan sitä ei sovelleta täydellisesti länsimaisiin arvovieraisiin. http://www.wnd.com/2015/01/michelle-obama-wont-cover-head-in-saudi-arabia/
·         USA tuo 10 000 Syyrian pakolaista, suurin osa muslimeja, Yhdysvaltoihin asuttaen heidät eri kaupunkeihin. Määrän uskotaan nousevan 75 000 tuhanteen vuoden 2015 aikana. Obama ei halua kristittyjä eikä muidenkaan uskontojen edustajia. sillä muslimina hän suosii muslimeja. http://www.wnd.com/2015/01/secret-planting-of-up-to-75000-syrian-muslims-begins-in-u-s/
·         IDF uhkaa Syyrian presidentti Bashar Assadia, että elleivät hyökkäykset sen alueelta Israeliin lopu, IDF tulee vastaamaan niihin päättäväisesti vihjaisten mahdollisuuteen Assadin hallituksen kaatamiseen. http://www.timesofisrael.com/israel-threatens-assad-after-golan-heights-rocket-fire/
·         Iranilainen websivu Shia-online uhkaa Israelin pääministerien omaisia kohdistetuilla iskuilla. Siinä mainitaan Sharonin ja Olmertin pojat sekä Netanyahun kaksi poikaa. Iran katsoo USA:n edustajalle antamassaan epäsuorassa viestissä, että Israel on ylittänyt punaisen varoitusviivan, mikä oikeuttaa Iranin vastaamaan samalla mitalla. Iranin johtajatason henkilöt uhkaavat Israelia lopullisella tuholla, joka on jo alkanut. http://www.jpost.com/Middle-East/Iranian-website-threatens-top-Israeli-officials-posts-family-pic-of-PM-389204
·         PA/PLO suunnittelee aiemmin YK:n turvallisuusneuvostolle jättämänsä anomuksen omasta valtiosta uusimista pienin muutoksin. USA kehottaa PA/PLO:n johtoa siirtämään anomuksen Israelin vaalien jälkeen, mutta Abbasilla on kiire ennen kuin aika jättää hänet. Netanyahun ja Obaman kiristyneet suhteet voivat vaikuttaa negatiivisesti USA:n veto-oikeuden käyttämiseen, jos anomus menee YK:n turvaneuvoston äänestykseen. Obaman kanslian taholta Netanyahun lupausta puhua USA:n kongressissa maaliskuun ´4. päivänä sopimatta siitä Obaman kanssa on verrattavissa iskuun selkään. Kongressin puheenjohtaja Boehner sanoo kuitenkin, että asiasta kerrottiin Obaman kanslialle. Presidentti Reuven Rivlin halusi myös Yhdysvaltoihin, ja sitten oppositiojohtaja Isaac Herzog halusi myös.  http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Washington-asks-for-PA-delay-in-resubmitting-UN-statehood-bid-389199
·         UNRWA sanoo lopettaneensa Gazan uudelleenrakentamis-ohjelmansa toteuttamisen, koska siihen luvatuista 5.4 miljardin USD varoista on saatu korkeintaan 2 %. Etenkin arabimaat ovat suurista lupauksistaan huolimatta hyvin haluttomia tuhraamaan öljyvarojaan Gazan epävarmaan sijoitukseen. Varojen käytön hallinta PA/PLO:n käsiin oli ehdoton virhe, koska yleisesti tiedetään ja tunnustetaan sen korruptoitunut hallintojärjestelmä. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Gaza-bound-donations-evaporate-as-UN-agency-unable-to-repair-wars-damage-389101, http://www.jpost.com/Opinion/New-Israel-Gaza-war-in-the-cards-388881
·         Erään vanhan profetian mukaan islamin odottama mahdi ilmaantuu Saudi Arabian kuninkaan nimeltä Abdullah kuoleman jälkeen.


Post a Comment