Friday, December 12, 2014

PERJANTAI 12.12.14


PERJANTAI 12.12.14
1. TAIVAS oli aamulla heikon pilviverhon peittämä, jonka läpi pienenevä kuu pyrki saamaan itsensä huomatuksi ennen auringonnousua. Ilma oli epämiellyttävän viileä ja tuuli suhteettoman kova. Ilman lämpötila oli kuitenkin ennusteen mukaan 15 asteen kieppeillä. Pyhiinvaeltajien on syytä varautua sopivin lämpöisin ja tuulta ja sadetta kestävin vaattein. Lämpötilat tänään: Jerusalem 15 -18, Tiberias 18 -23; Suolameri 21 -26; Eilat 18 -28 +C-astetta. Tänään luvataan sateen mahdollisuutta lämpötilan romahtaessa pääkaupungin alueella 10 -14 asteeseen huomenna ja siitä edelleen 7-13 asteeseen maanantaina. Paikallisia sateita voi tulla ajoittaen taivaan kannen pysytellessä puolipilvisenä.
Tänä vuodenpäivänä 1862 upposi USS Kairo Yazoojoella, ensimmäinen panssaroitu laiva, joka upotettiin sähköisellä merimiinalla. Yazoojoki on Missisippijoen suuntainen joki USA:n mantereella. Laiva nostettiin ylös ja on nykyisin museona. – Edelleen tänä vuodenpäivänä v. 1941 Saksan diktaattori Adolf Hitler julkisti suunnitelman juutalaisten tuhoamisesta kolmannen valtakunnan oikeuskanslerin virastossa. – Ja tänä vuodenpäivänä 1950 Paula Ackerman sai rabbiiniset oikeudet USA:ssa, ensimmäisenä naisena. (ToI)
2. VAALIUUTISIA
Likudin jäsenet antoivat Netanyahulle luvan aikaistaa vaaliehdokkaiden valintatilaisuutta, (primaries) jossa on tarkoitus myös valita puolueen uusi puheenjohtaja. Gideon Saar katsoi, ettei hän halua asettua Netanyahu vastaehdokkaaksi Netanyahua vastaan peläten joutuvansa epäreilun kohtelun alaiseksi. Vaalitilaisuus pidettäneen ennen vuoden loppua.
Gallupien mukaan Likud ja Beit Yehudi saisivat 48 kansanedustajaa, jos ne menevät vaaleihin erillisin listoin; niistä Beit Yehudi saisi 15. Yhteisin listoin ne saisivat yhteensä 33 edustajaa. Beit Yehudin johtaja Naftali Bennett vastustaa yhteistä listaa, koska se ei voisi estää Herzogin Livnin johtamaa uutta Labouria saamasta vaalivoittoa, mitä gallupit ennakoivat.
Herzog ja Livni sopivat puolueiden yhdistämisestä ja pääministerin paikan vuorottelusta Herzogin ja Livnin kesken, mikä toteuttaisi ”kansallismielisten painajaisen” Livnistä pääministerinä, eikä Herzogillakaan ole aineksia pääministeriksi. Herzog ja Livni kävivät yhdessä mielistelemässä presidentti Reuven Rivliniä, että tämä antaisi Labourpuolueen johtamalle vasemmistoblokille uuden hallituksen muodostamistehtävän vaalien jälkeen.
Entinen talousministeri Yair Lapid moitti Netanyahua, ettei hän vieläkään, kahden vuoden ministeri- ja turvallisuusneuvoston jäsenkauden jälkeen, tiedä Netanyahun kantaa rauhanprosessiin eikä alueelliseen kysymykseen arabisuhteista. Hän sanoo ehdottavansa Egyptin presidentti Abdel Fatah el-Sisille, että hän kutsuisi Israelin pääministerin arabiliiton kokoukseen Sharm el-Sheikissa heti Israelin vaalien jälkeen. Lapid sanoi puheessaan JP:n Jerusalemin diplomaattisessa konferenssissa torstaina, ettei ole syytä aloittaa uutta neuvottelukierrosta PA/PLO:n kanssa, vaan aloittaa neuvottelut arabiliiton maiden kanssa alueellisesta sopimuksesta ja erottautumiseksi PA:n arabeista. Hän sanoo, että ilman maltillisten arabimaiden tukea Israel ei koskaan tule saavuttamaan hyväksyttävää sopimusta Gazan ja PA:n arabien kanssa, joka varmistaisi sen turvallisuuden.
Lapid sanoo, että Egypti johtaa Saudi Arabian kanssa maltillisia arabimaita, joilla on yhteinen intressi Israelin kanssa taistelussa ääri-islamilaisia aineksia vastaan, jotka uhkaavat yhtä hyvin Egyptiä, Saudi Arabiaa ja Jordaniaa kuin Israeliakin. Debkafile kertoi artikkelissaan, että IS on perustanut alueellisen päämajan Siinaille saaden valvontaansa Siinailla toimivat terrori-järjestöt, joista Ansar Beit al- Maqdas on suurin ja vaarallisin. Israelin tulisi maaliskuun loppupuolella järjestää alueellinen turvallisuuskonferenssi, jossa sovittaisiin yhteisestä strategiasta terrorin vastaisessa taistelussa, Lapid kaavailee lisäten, ettei sopimus arabi-maiden kanssa takaisi 100 prosenttista turvaa terrorismilta, mutta johtaa erottautumiseen, koska on osoittautunut, etteivät nämä kaksi kansaa voi jakaa käytettävissä olevaa maa-kaistaa molempia tyydyttävällä tavalla. Lapid ei puheessaan komentoinut Herzogin ja Livnin liittoa, joka oli varmaan karvas pala hänelle, koska hän halusi samaa, mutta ilmaisi katkeruutensa tapaan, jolla Netanyahu erotti hänet hallituksesta joulukuun toisena päivänä.
SHAS-puolueen sisällä kuohuu myös entisen puheenjohtajan Eli Yishain uhatessa eroavansa Arie Derin johtamasta puolueesta perustaakseen oman ryhmänsä. Jotkut huomattavat rabbit ovat uhanneet siinä tapauksessa seuraavansa Yishain mukana. Derin kannattajilla on kuitenkin johtava asema Shasin vanhimpien neuvostossa. Puolueen hajoaminen ja riitely johtajuudesta juuri ennen vaaleja pienentää sen vaalimenestystä ja vaikutusvaltaa vaalien jälkeen. Shasin hengellisen johtajan Ovadiah Yosefin kuoleman jälkeen puolue on ollut hengellisesti tuuliajolla, koska tarvittavan karisman omaavaa seuraajaa ei ole löydetty.
Beit Yehudan ja Tekuman välinen sopimus on ollut vaarassa rikkoontua sekin Tekuman puheenjohtajan Uri Arielin ja Beit Yehudan puheenjohtajan Naftali Bennettin välisten erimielisyyksien vuoksi. Tämä vaarantaa puolueen positiiviset ennusteet maaliskuun vaaleissa. Bennett kritisoi Netanyahun ja hänen hallituksensa päätöksiä ja toimia etenkin Gazan kesäsodan aikana, mutta pääministerillä ei ollut varaa nostaa kissaa pöydälle, koska Bennettin puolueen tuki oli elintärkeä hallituksen jatkumiselle.
Kahlonin puolue sai lopulta nimen: Kulanu (yhdessä). Kahlon lupaa pysytellä puolueensa peräsimessä ainakin vuoteen 2023. Hän pidättää itsellään oikeuden määrätä puolueensa vaaliehdokkaista, hallitusjäsenyydestä, puolueen johtavista jäsenistä, ministereistä ja sopimuksista muiden puolueiden kanssa. Hän sanoi tärkeimmäksi vaaliteemakseen kustannustason yleisen ja erityisesti asuntojen hintojen alentamisen. Puolueohjelma on ilmeisesti vielä hiottavana. Hänen aiempi ilmoituksensa kahden valtion kannattamisesta tullee pudottamaan osan potentiaalisista äänestäjistä.
3. ISLAMIN VALTIO, lyhyesti IS, on levittämässä aktiivista toimintaansa ja vaikutusvaltaansa Egyptin omistamalle Siinain niemimaalle. Siinai on harvaan asuttu, vuoristoinen maa, jossa liikkuminen on vaikeaa ja nykyaikaiselle liikenteelle sopivia teitä on vähän. Alueen asukkaat ovat valtaosin beduiineja, joiden elinsuhteitten ja – olojen parantaminen on jäänyt hallituksen kiireysjärjestyksessä syrjittyyn asemaan, eivätkä työnsaantimahdollisuudet ole mainittavat rannikoiden turismiteollisuutta lukuun ottamatta.
Beduiinit elävät hyvin patriarkaalista elämää noudattaen omia vuosisataisia heimo-perinteitään. He toimivat alueillaan oppaina ja erilaisten ruoka- ja muiden välttämättömyys-
tavaroitten kuljettajina, eikä salakuljetus ole vierasta heille. He myös liittoutuvat sen kanssa, joka maksaa eniten. Täten erilaiset järjestöt ovat saaneet jalansijaa Siinailla nauttien beduiinien tarjoamasta avustuksesta. Egyptin uusi presidentti Sisin johtama hallitus on pyrkinyt voimatoimin karkottamaan kutsumattomat vieraat Siinailta, koska ne tekevät terrori-iskuja sekä Egyptin armeijan sotilaita ja tukikohtia vastaan että myös alueen turismikohteisiin. Egypti syyttää, että Hamas on liittoutunut näiden järjestöjen kanssa, ja harjoittaa sieltä hallituksen vastaista toimintaansa Muslimijärjestön kanssa. Armeija on kärsinyt suuria menetyksiä tuossa verisessä puhdistusoperaatiossa. Israel sallii Egyptin tuovan lisäjoukkoja rauhansopimuksen vastaisesti sekä suorittaa sotilaslentoja alueella.
Kuten Debkafile kertoo, ainakin kymmenen IS:n operaattoria ja virkailijaa on päässyt Kairon turvallisuustarkastusten läpi väärennettyjä passeja käyttäen esiintyen lomamatkailijoina Euroopasta tai Lähi-Idän maista. Päästyään Sharn el-Sheikhiin he jatkavat matkaansa Siinaille ottaen siellä toimivan terrorijärjestön Ansar Beit al-Muqdasin johtajuuden. IS:n johtajan kaliifi Abu Bakr al-Bagdadin johtamat operaattorit tekivät hyökkäyksiä Egyptin armeijan sotilaita vastaan Libyasta, josta virtaa edelleen aseita muihin maihin presidentti Muammar Gaddafin entisistä asevarikoista, myös Siinaille ja Gazaan, vaikka yhteydet sinne ovatkin vaikeutuneet Egyptin sulkiessa salakuljetustunnelit, joita löydetään yhä uusia. Äskettäin Egypti ilmoitti 60 löydetyn tunnelin tuhoamisesta. Egyptin armeija raivaa kilometrin syvyistä puskurivyöhykettä Gazan puolelle rajaa armotta tuhoten kaikki alueen asunto- ja muut rakennukset estääkseen uusien tunnelien kaivamisen.
JOS Israel aloittaisi samanlaisen puskurivyöhykkeen perustamisen Gazan rajalleen, maailman ihmisoikeus- ja muut sosiaaliset järjestöt olisivat yhtenä laumana syyttämässä Israelia sota-rikoksista ja kaikista muista mahdollisista vääryyksistä, Nyt kaikkia ovat hiiren hiljaa, kun Egypti tuhoaa 800 asuntorakennusta raivaten koko 50 km:n pituisen alueen putipuhtaaksi. Israelin turvallisuuden kannalta Egyptin armeijan toimet Siinailla hyödyttävät Israelia. http://www.debka.com/article/24291/ISIS-posts-a-new-forward-command-group-to-Egyptian-Sinai---at-Israel’s-back-door
4. UUTISOTSIKOITA
·        PÄÄMINISTERTI Netanyahu tapaa USA:n ulkoministeri John Kerryn Roomassa ensi viikolla. He keskustelevat PA/PLO:n jättämästä esityksestä YK:n turvallisuus-neuvostolle yhden uuden arabivaltion perustamiseksi entisten 22 lisäksi. Presidentti Obama on ilmaissut haluttomuutensa käyttää veto-oikeuttaan neuvoston kokouksessa estääkseen YK:n jäsenmaita sitovan päätöslauselman syntymisen. PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin laatima ja sponsoroima esitys on vastoin Oslon 1993 ja muiden sen jälkeen solmittuja sopimuksia ja siten laiton ja asettaa USA:n presidentinvarsin kiusalliseen asemaan. Israelin tiedustelujohtaja sanoo, ettei Israel painosta Yhdysvaltoja Iranin vastaisten pakotteiden koventamiseksi. http://www.jpost.com/Middle-East/Intel-official-Israel-not-pushing-for-tougher-Iran-sanctions-until-nuke-talks-deadline-384394
·        PLO ja Fatah keskustelevat turvallisuus- ja muiden suhteitten katkaisemisesta Israelin kanssa torstaina sattuneen 300 henkilön mielenosoittajajoukon ja IDF:n sotilaitten välillä tapahtuneen yhteenoton vuoksi, jossa PA:n hallituksen ministeri Zaid Anu Ein sai sydänkohtauksen ja kuoli sairaalassa. Ministeri Einin johtama joukko oli matkalla istuttamaan oliivipuita Israelin täyden valvonnan alaiselle C-alueelle ilmeisenä tarkoituksenaan maan varastaminen kirkkaassa päivänvalossa. Sotilaat antoivat 300 hengen joukon osoittaa mieltään, mutta estivät heitä pääsemästä istutusalueelle. Syntyneen kahinan aikana sotilaat työnsivät arabeja kivääreitään käsissään pitäen. On epäselvää, iskikö sotilas kiväärinperällään kuten PA väittää – Abbasin sanoi brutaalia väkivaltaa käyttäen - mutta Ein kouraisi kädellään rintaansa sydämen kohdalta ja kaatui maahan. Hän kieltäytyi IDF:n tarjoamasta ensiavusta, mikä olisi voinut pelastaa hänet. Hän kuoli PA:n sairaalassa torstain aikana.
Sekä Israelin että PA:n kuolinsyyn tutkijat totesivat, että Ein kuoli sydänhalvaukseen. PA:n johto kuitenkin jatkaa Israelin syyttämistä karkeasta murhasta kiistäen tutkimusten oikeellisuuden. PA teki valituksen tapauksesta YK:lle, joka on kehittymässä sen toimintapisteeksi.
Zeid Abu al-Ein ei ollut mikään enkeli – vaikka Abbas antoikin hänelle marttyyrin sädekehän – hänet tuomittiin Israelissa elinikäiseen vankeuteen kahden israelilaisen murhasta ja muusta terrorismista, mutta vapautettiin 3 vuoden kuluttua myönnytyksenä Abbasille, joka palkitsi hänet ministerinviralla. Israelilainen patologi sanoi tutkittuaan Einin ruumista, että hänen sydämensä oli toiminut 80 %:n teholla. Hän kärsi korkeasta verenpaineesta ja muista sairauksista. PA:n patologi sanoo löytäneensä jälkiä pahoinpitelystä kielessä, kaulassa ja henkitorvessa.
Tapaus sai aikaan mielenosoituksia etenkin Hebronissa ja ne voivat uusiutua tänään Temppelivuorella ja Jerusalemin itäosissa aamurukousten jälkeen. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/PLO-Fatah-to-discuss-cutting-security-ties-with-Israel-over-Abu-Eins-death-384455
·        Homous on yllättäen noussut yhdeksi vaaliteemaksi. Kissan nosti pöydälle avoimesti ja ylpeästi seksuaalisen suuntauksensa tunnustava journalisti Gal Ohovski, joka varoittaa Labourin johtajaa Isaac Herzogia vakavista seurauksista, ellei Labour tuo päivänvaloon homo- ja lesbo-kansanedustajansa. Hän sanoo Livnin Hatnua-puolueen saaneen homojärjestöjen täyden tuen viime vaaleissa, ja varoittaa sen menettämisestä, elleivät Labour/Hatnua kansanedustajat tee samoin nyt. Hän sanoo, että Likudilla on voimakas homo-edustus Knessetissä, ja sitä johtaa Amir Ohava. Toinen vakava homo on Meretzin kansanedustaja Nitzan Horowitz, joka äskettäin antoi näytteen AIDS:n varalta. Artikkelissa todetaan, että juutalainen laki kieltää miestä makaamasta miehen tai naista naisen kanssa, mutta tätä ei ole rohjettu käsitellä julkisuudessa sen arkaluonteisuuden vuoksi, koska on oletettavissa, että monet kunnioitetut ja arvostetut henkilöt ovat salahomoja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/188579#.VIqvnUNsO-o

Wednesday, December 10, 2014

KESKIVIIKKO 10.12.14


KESKIVIIKKO 10.12.14
1. AAMUN ilma tuntui epämiellyttävän kostealta ja viileältä eilisten sateitten jälkeen, vaikka lämpöä oli mittarin mukaan yli 10 astetta. Paikoin näkymät olivat sumuverhon peittämät ja kuun puolikas pyrki esittäytymään ennen auringon nousua hajotakseen sitten näkyvistä valoisuuden noustessa. Lämpötilat tänään: Jerusalem 12 -17; Tiberias 15 -22; Suolameri 15 -24; Eilat 15 -26 +C-astetta. Ennusteet lupaavat aurinkoista säätä täksi päiväksi muuttuakseen puolipilviseksi huomenna; sateet alkavat uudelleen perjantaina. Lämpötila noussee asteen verran huomiseksi pudoten viikonvaihteen aikana uudelleen 16 asteeseen.
2. VAALITOIMINTA on alkanut puolueitten välisinä keskusteluina mahdollisista liittolaisista maaliskuun 17 päivän vaaleja varten. Kuten eräs analyytikko totesi, Israelissa ei valita henkilöitä vaan puolueita, joita puoluejohtajat käyttävät hyväkseen varmistaakseen oman valintansa. Tämä on varsin kyyninen näkökanta, mutta sisältänee totuuden siemenen. Monet puolueet eivät ole vielä valinneet ehdokkaitaan johtajaansa lukuun ottamatta, minkä johdosta mielipidetiedustelut mittaavat lähinnä puoluejohtajien välistä kansansuosiota.
Tätä näkemystä vahvistaa edelleen tosiasia, etteivät puolueiden vaaliohjelmat poikkea suuresti toisistaan, eli julkisissa lausunnoissa painotetaan samoja asioita vähän erilaiseen kääreeseen puettuina. Tämä ilmiö kummastuttaa sattumanvaraista vierailijaa, joka kiihkeitä vuorokeskusteluja seuratessaan voivat saada kuvan, että ihmiset ovat valmiit kuristamaan kilpailijansa. Kysymys lienee itämaisesta tavasta selvitellä keskinäisiä erimielisyyksiä, jossa kumpikaan osapuoli ei halua joutua nolatuksi. Kiivaan salailun ja sormien heristelyn päätteeksi keskustelijat taputtavat toisiaan selkään ja eroavat kättä lyöden. Tämä on ihan hyväksyttävä ja jopa suositeltava tapa keskustella, jos ei turvauduta kättä pitempään.
Viimeisten gallupien mukaan Labour on nousemassa suurimmaksi puolueeksi saaden 23 kansanedustajaa Likudin jäädessä nykyisestä 22 edustajaan. Tämä edellyttäen, että Labourin ja Hatnuaan välinen liittosuhde toteutuu; ilman sitä Labour saisi 17 edustajaa Hatnuan jäädessä alle äänikynnyksen 3.25 %. Tämä tuntuu varsin oudolta tulokselta, mikä kyseenalaistaa gallupin tekijän puolueettomuuden. Onhan tunnettua, että gallupit ostetaan niiden pitäjiltä, jotka asiakassuhteen jatkumisen vuoksi haluavat suosia maksajaa.
VAALIENNUSTEITA häiritsee Likudin sisällä käytävä kilpa puoluejohtajasta, jota on tarkoitus käsitellä tänään pidettävissä sisäisissä vaaleissa. Gideon Saar ei ole vielä päättänyt, heittääkö hän hattunsa kilpailuareenalle, mutta joutunee päättämään tänään. Hän kertoi jäätyään syrjään Netanyahun hallituksesta haluavansa nähdä lapsensa ensi askeleet. Tämä toteutui muutamia päiviä sitten, joten se veruke on poistunut tieltä. Likud asetti 10 vaalipistettä eri puolille maata. Natanyahu haluaa aikaistaa puoluejohtajan valintaa kilpailijansa vahingoksi, jolle ei ole jäänyt aikaa kosiskella vaalikarjaansa.
Toinen pahanlainen kanto vaalikaskessa on entisen Likudin jäsenen Moshe Kahlonin suunnittelema puolue, jolla ei ole vielä nimeä eikä jäseniä perustajaansa lukuun ottamatta. Gallupit lupaavat sille kuitenkin 10 -12 edustajaa, vaikka moni äänestäjä ei tiedä miehestä juuri mitään, pelkän nimen jos sitäkään, puolueohjelmasta puhumattakaan. Huhujen mukaan Kahlon ei ole vielä etsinyt vaalikumppaneita. Hän toimi Netanyahun hallituksen ministerinä vuodesta 2009 eroten sitten ja vetäytyen syrjään puoluetoiminnasta.
Naftali Bennettin Juutalainen Koti teki vaaliliiton Lapidin puolueen Yesh Atid kanssa viime vaaleissa, mutta aikoo nyt kilpailla yksinään. Jos tilanne niin vaatii – esim. Labourin ja vasemmiston selviytyessä voittajina 17.03.2015 vaaleissa – Bennett voi liittoutua tai yhdistää puolueensa Likudin kanssa luodakseen edellytykset oikeistolaisen hallituksen muodostamiseksi. TV-10 gallupin mukaan 23 % vastaajista suosii Netanyahua pääministeriksi, mutta Herzog hengittää raskaasti niskaan 22 %:n kannatuksella.
Shas ja UTJ seuraavat tilannetta sivusta lupaamatta mitään enempää oikeistolle kuin vasemmistollekaan, jotka molemmat kosiskelevat niitä. http://www.timesofisrael.com/likud-votes-on-early-primaries-with-pms-leadership-hanging-in-balance/, http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Netanyahu-faces-test-in-Likud-vote-today-384188
JORDANIN laakson alueneuvoston puheenjohtaja David Elhanan sanoo, ettei Israelissa ole keskustaa, se on median keksimä juoni vaalikarjan hämäämiseksi. Kysymys on vasemmiston ja oikeiston välisestä kamppailusta, jossa vasemmisto pyrkii hyödyntämään ihmisen lyhyttä muistia Oslon sopimusten turmiollisesta vaikutuksesta moraaliin tarjoten sen jatkoa uusilla myönnytyksillä ja Israelin turvallisuuden vaarantamisella. ”Vielä tänä aamuna ke. Amir Peretz (Hatnua) vaati Israelin vetäytymistä 1967 sotaa edeltäville aselepolinjoille vähäisin maanvaihdoin. He haluavat palauttaa kaiken PA:n arabeille”. Hän vakuutti, että suurin osa kansaa ajattelee oikeiston tavoin, mutta he ovat pudonneet median kaivamaan kuoppaan. Hän valittaa, että huolimatta kansan oikeistolaisuudesta, Knesset toimii vasemmistolaisesti, koska valitut kansanedustajat pettävät kansaa median tuella. Tämän johdosta monet vaativat vaalijärjestelmän muuttamista suoriksi tai alueellisiksi vaaleiksi, joissa äänestetään ehdokkaita eikä puolueita, jotka manipuloivat vaalien tuloksia keskeisin sopimuksin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/188463#.VIfqzENsO-o, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/188454#.VIfu0UNsO-o
3. ICC, Haagin Kansainvälinen rikosoikeus, antoi PA/PLO:lle virallisen tarkkailijan aseman. Se lienee esiaste täyden jäsenyyden myöntämiseksi poliittisille järjestöille, joiden peruskirjaan sisältyy YK:n jäsenmaan tuhoaminen, sillä PA/PLO ovat liittosuhteessa Hamasin ja Fatahin yhteisessä PA:n hallituksessa. PA:n arabit kuitenkin juhlivat ICC:n 122 jäsenmaan antaessa yksimielisesti PA/PLO:lle mahdollisuuden asettaa jalkansa oven väliin. Arabit kutsuvat tätä moraaliseksi voitoksi ja poliittiseksi saavutukseksi.
PA/PLO:n YK:n lähettiläs Riyan Mansour totesi New Yorkissa ICC:n tekemää päätöstä sen aseman nostamiseksi, että se tasoittaa tietä täyden jäsenyyden saamiseksi. Vielä ei ole selvää, miten tarkoin PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas noudattaa uhkauksiaan hakea jäsenyyttä kaikissa YK:n alaisissa järjestöissä, vaikka se on täysin Oslon sopimusten vastainen ja sellaisena laitonta, mutta koko hänen hallintonsa on laiton ilman laillisuuden hiventäkään.
PA:n arabit vaativat, että Abbasin tulee toteuttaa lupauksensa ja syyttää Israelia sotarikoksista ICC:ssä. Tämä voi soittautua kaksiteräiseksi miekaksi, sillä samalla se nostaa Qatarin, Turkin ja Iranin toimet terrorin tukemisesta tarkastelun piiriin, eivätkä Hamasin enempää kuin Fatahinkaan jauhot omassa pussissa liene puhtaat. Israelilainen oikeusjärjestö Shurat HaDin jätti ICC:lle syytteen Abbasia vastaan siitä, että Fatahin alainen järjestö Al-Aksa marttyyrit ampuivat raketteja Israelin siviilikohteita vastaan Gazan kesäsodan aikana, mikä syyte koskee myös Hamasia, jota Qatar, Turkki sekä Iran tukevat.
ABBAS kuvittelee voivansa käyttää hakemuksiaan YK:n instituutioihin voidakseen niiden kautta painostaa Yhdysvaltoja vaatimaan myönnytyksiä Israelilta, mutta häntä pidättelevät mahdolliset varatekijät noustakseen liian näkyvästi Israelin vastaiseksi. Netanyahun hallituksen saamattomuus ja halvaantuminen nousemaan aktiiviseen vastahyökkäykseen kummastuttaa ja syö hänen kansansuosiotaan. Israel odottaa vahvaa johtajaa.  http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Analysis-Will-Abbas-apply-for-full-membership-in-court-despite-US-opposition-384185
4. UUTISOTSIKOITA
·        PA/PLO HALUAA ANTAA Israelille karvaan joululahjan pyrkiessään kiirehtimään YK:n turvallisuusneuvostolle jättämäänsä esitystä arabivaltion perustamiseksi juutalaisten omistamalle maalle vielä ennen joulun pyhiä. USA:n kanta siihen ei ole ollenkaan varma, se voi jättää äänestämättä tai äänestää sen puolesta. Obaman mieltymykset ovat tunnettuja, eivätkä ne suosi Israelia ja juutalaisuutta, vaikka hän silmän-lumeeksi suostuukin osallistumaan joihinkin juutalaisten rituaaleihin. Hän sanoi eräässä tilaisuudessa, että kaunein lyriikka, mitä hän koskaan on tuntenut, on muslimien rukouskutsu minareetista. Siihen hän tottui muslimilapsena ja sitä hän kaipaa Valkoisessa Talossa. Erekat sanoi journalisteille jouluaterialla Betlehemissä, että jos YKTN hylkää heidän esityksensä, PA/PLO liittyy samana päivänä Rooman julistukseen ja kaikkiin muihin kansainvälisiin järjestöihin jatkaakseen Israelin tuhoon johtavaa toimintaansa niistä käsin. Hän ei usko viiden pysyvän jäsenen vetollaan estävän myönteisen päätöksen syntymistä aikana, jolloin USA tarvitsee arabimaiden tukea taistelussaan ISIS-joukkoja vastaan. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/PA-hopes-for-UN-resolution-by-Christmas-384187
·        USA:n varapresidentti Joe Biden osallistuu Valkoisen Talon 35. kansallisen menora-kynttilän sytyttämiseen Washingtonissa hanukka-ajan ensimmäisenä päivänä 16. joulukuuta. Tilaisuuden sponsoroi Lubawitz-järjestön amerikkalaiset ystävät, chabad-liikkeen Washingtonin toimisto. http://www.jpost.com/Diaspora/US-Vice-President-Biden-to-light-National-Menorah-in-DC-384197
·        ISARELIN turvallisuusjoukot pidättivät kaksi PA:n arabia Tekoan juutalaisyhteisön ulkopuolella Juudeassa tiistaina. Yksi pidätetyistä oli kolmen juutalaisnuoren, Gil Ad Saer, Eyal Yifrah ja Naftali Frenkel, kesäkuussa sieppaamiseen ja murhaan osallistuneen terroristin Amar Abu Eishan serkku. Eisha sai surmansa tulitaistelussa häntä pidättämään tulleiden sotilaitten kanssa syyskuussa. Tekoan asukkaat saivat kiinni toisen arabeista, toisen IDF:n sotilaat pidättivät. Toisella heistä oli veitsi mukanaan, mutta molemmat olivat päättäneet tehdä hyökkäyksen Tekoaan. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Terror-attack-by-nephew-of-Israeli-teens-murderer-thwarted-outside-Tekoa-384098
·        Gallupin mukaan useimmat israelilaiset uskovat, että Obaman ja Netanyahun huonot välit vaikuttavat maiden välisiin - perinteisesti hyviin - suhteisiin vahingollisesti. Gallup oli tehty diplomaattisen kokoontumisen kunniaksi, jonne JPost on kutsunut 300 diplomaattia sadasta maasta kuuntelemaan maan poliitikkojen ja johtajien, entisten ja uusien, luentoja maailman ja maan viimeisistä tapahtumista, kuten ne täältä käsin nähdään. Luennoitsijat ovat hallituksen virkailijoita, sekä kaupallisia, teollisia ja sotilaallisia asiantuntijoita maassa. http://www.jpost.com/Diplomatic-Conference/Poll-Most-say-poor-Netanyahu-Obama-ties-are-harmful-384189
·        Israelin hävittäjien 07.12. 2014 suorittamat iskut kahteen kohteeseen Damaskoksen lähellä Syyriassa tuhosivat Venäjän toimittamia ilmatorjuntaohjuksia SA-25, panssarin-torjuntaohjuksia sekä UAV- koneita tai niiden ja aseiden osia. Tapansa mukaan Israel ei ole suoraan tunnustanut iskua, mutta amerikkalaislähteen mukaan IAF:n koneet olivat iskujen takana. Syyria valitti niistä YK:lle ja Venäjä esitti varoituksen Israelille vaatien selitystä. Aseet oli tarkoitettu Assadin ja Hitzbullahin joukoille, jotka taistelevat IS:n joukkoja vastaan Irakissa ja Syyriassa. Debkafilen artikkelin mukaan Turkki on antanut USA:n hävittäjille luvan toimia IS:n joukkoja vastaan tehdyissä ilmaiskuissa turkkilaisia sotilaslentokenttiä, aiemmin lupa koski vain tiedustelulentoja sekä UAV:n, miehittämättömien pienkoneitten, toimintaa. DF:n mukaan USA on sopinut Assadin kanssa USA:n syyrialaisen Damaskon lentokentän käyttämiseksi koneittensa hyökkäyksiin IS:n joukkoja vastaa Kobanin kurdi-kaupungin puolustamiseksi, jota IS:n joukot piirittävät.   http://www.debka.com/article/24289/Israel-air-strikes-wiped-out-Russian-hardware-for-thwarting-US-no-fly-zone-plan-over-Syria
·        80 % Gazan ja PA:n arabeista kannattaa yksittäisiä hyökkäyksiä israelilaisia vastaan ja 60 % kannattaa raketti-iskuja Israelin siviilikohteisiin. Gallupin suoritti PA:n arabi Khalil Shikaki, tulokset julkistettiin tiistaina. Sen mukaan Hamas tulisi voittamaan PA:n lakiasäätävän neuvoston ja puhemiehen (presidentin) vaalit. Tämä uhka on estänyt Abbasia pitämästä vaaleja halliten laittomasti PA:lle luovutettuja alueita tammikuusta 2009 lähtien. Hamas suoritti lähes verettömän vallankeikauksen Gazassa 2006 poistaen Fatahin virkailijat tärkeiltä paikoilta, mutta jotka ovat siitä lähtien saaneet PA:n maksamaa palkkaa pääosin länsimaiden antamista lahja-varoista tekemättä mitään. Abbas pelkää henkensä puolesta, ja syystäkin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4601684,00.html
·        Israelin historian suurimmassa luonnolle aiheutetussa katastrofissa valui 5 miljoonaa litraa raakaöljyä tuhoutuneesta putkesta laajalle alueelle Negeviä lähelle Eilatia. Viranomaiset pelkäävät sateitten pahentavan tilannetta levittämällä öljyä. Arava-alueelta on poistettu 20 tonnia saastunutta maata kokoamisalueella. Suurimmat öljylammikot on valutettu pois, mutta useita pienempiä on vielä hoitamatta. Putken tuhoutuminen tapahtui n. 20 km:n päässä Eilatista pohjoiseen.  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4601393,00.html
·        USA:n ulkoministeriön kiistäessä tiedot Israelin boikotista, PA:n virkailijat toteavat, että ensimmäiset merkit boikotista ovat tulleet julkisuuteen. Tämän mukaan USA ei tue enää Israelia kansainvälisillä areenoilla, kuten YK:n turvallisuusneuvostossa. USA ei ole edes vihjannut sanktioista PA/PLO:ta vastaan sen yksipuolisten Israelin vastaisten toimien johdosta, virkailija totesi anonyymisti. USA:n kongressi on pyytänyt/vaatinut Obamalta tietoja mahdollisista syrjimistoimista Israelia vastaan. Obama pyrkii hallitsemaan hallinnollisin allekirjoituksin ohittaen kokonaan kongressin, kuten laki vaatii. Obamaa vastaan on jo nostettu syytteitä asemansa väärinkäyttämisestä ja lisää on luvassa. Obama myös pelkää henkensä puolesta. Hänen henkivartioitaan on lisätty ja turvatoimia tehostettu. http://www.wnd.com/2014/12/obama-makes-1st-move-toward-sanctions-on-israel/
Sunday, December 07, 2014

SUNNUNTAI 07.12.14


SUNNUNTAI 07.12.14
1. EILEN lauantaina, juutalaisten sapattina, oli lämmin ja aurinkoinen päivä 23 asteen lämpötilalla. Tänään luvataan myös aurinkoista säätä, mutta lämpötila putoaa parin asteen verran. Maanantaina taivas peittyy osittaiseen pilviverhoon lämpötilan hieman noustessa, mutta tiistaista alkaen ennustetaan pilvimuodostelmien lisääntyvän paikoittaisine sadekuuroineen lämpötilan romahtaessa useita asteita ja edelleen hieman aleten keskiviikkona. Säätilat tänään: Jerusalem 14 -21; Tiberias 15 -24; Suolameri 18 -25; Eilat 18 -27 +C-astetta. Kuten mainitsin, tiistaina lämpötilan ennustetaan nousevan vain 17 lämpö-asteeseen ja laskevan siitä hieman lisää. Israelin talvi alkaa sateineen ja kylmineen.
2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu (Bibi) yritti vielä viikonvaihteen aikana löytää yhteis-toimintakumppaneita, joiden kanssa maaliskuun 17 päiväksi päätetyt parlamenttivaalit olisi voitu välttää ja säästää 1.6 -20 miljardia NIS. Tänään sunnuntaiaamuna uutisissa todetaan, että viimeisetkin toiveet ovat rauenneet, ja huomenna maanantaina Knesset vahvistanee lain, jolla se hajottaa 33. istuntokautensa. Kenttä on siten avautumassa vaalitaisteluille.
Uutistoimistot sekä oikealla että vasemmalla toteavat, että vaaleissa äänestetään ennen kaikkea uudesta pääministeristä ja hänen edustamastaan ohjelmasta maansa hallitsemiseksi. Tulevan pääministerin ja hänen johtamansa hallituksen haasteet ovat valtavat: Miten taistella kolmella rintamalla Hamasia, Hizbullahia ja Islamilaista Valtiota vastaan; miten nostaa Israelin heikentynyt talous uuteen nousuun, alentaa elinkustannuksia ja parantaa ihmisten – etenkin heikoimmissa olosuhteissa asuvien - elintasoa, pienentää eliittiportaan ja tavallisen kansan välistä elintasokuilua, joka pikemminkin on osoittanut kasvua kuin laskua. Kaiken tämän pääministeri joutuu suorittamaan läntisen maailman ja USA:n epäluuloisessa ilmapiirissä uhkaavine syrjimistoimineen muslimimaailman odottaessa vain sopivaa tilannetta juutalaisongelman lopulliseksi ratkaisuksi, mikä natseilta jäi kesken, kuten ne sanovat. Hitlerin Mein Kamf ja Juutalaisvanhinten Protokollat ovat vuodesta toiseen pysyneet suosituimpien kirjojen listan kärkisijoilla arabi- ja muslimimaissa.
PALESTIINALAISKYSYMYS jäi edellisiä vaaleja edeltävissä taistoissa syrjittyyn asemaan, mutta tämän hetken tuntemusten valossa se tullee kilpailemaan sosiaalisten, taloudellisten ja turvallisuuskysymysten kanssa tasapäisesti ellei johtavana teemana. Sekä USA:n että EU:n johtajien ja kansanedustajien äänenpainot osoittavat nousevaa ärtymystä ja uhkailua tuon vuosikymmeniä jatkuneen kysymyksen ratkaisemiseksi lopullisesti, koska se vie paljon diplomaattien aikaa ja tulee kalliiksi Gazan ja PA:n arabien sekä pakolaisleirien tukijamaille. ”Kaikki menetetyt miljardit dollarit heitettyinä kuin Kankkulan kaivoon ilman minkäänlaista poliittista ratkaisua, Gazan ja PA:n arabien taloudellista nousua tai yleisen sotaisen ilmapiirin muuttumista rauhan ilmapiiriksi”; tätä niiden on vaikea sulattaa ja ymmärtää. USA:ssa yleinen mielipide on kallistumassa yhden valtion periaatteen kannalle, koska Israelin turvallisuusvaatimukset voidaan toteuttaa vain sen kautta. Se olisi myös ainoa ratkaisu estää ISIS- joukkojen ja aatteen leviäminen PA:n arabien keskuuteen, kuten se leviää Gazassa.  
Israelin vasemmisto- ja keskustapuolueet ovat puuhaamassa yhteistä rintamaa, jonka vaali-teemana on Meretzin johtajan Gal-Onin mukaan ”kuka tahansa, kunhan vain ei Netanyahu”. Labour tarjoaa puheenjohtajaansa Isaac Herzogia, Hatnua Tzipi Livniä, ja mustia hevosia liikkuu myös hevosmarkkinoilla, mutta kellään niistä ei ole tarvittavaa karismaa. Bibi ja Bennett ovat sopineet, etteivät he tällä kertaa hyökkää toisiaan vastaan. Talousministeri Yair Lapid laskelmoi, että 2015 budjettiin soluttamiensa yhteiskunnallisten uudistusten, joista haredi-kansan kytkeminen osaksi muuta kanssa työ- ja asevelvollisuuksineen oli yksi merkittävimpiä, sekä terveydenhoidon ja opetustoimen uudistusten ohella, hänen kansansuosionsa kasvaisi tarpeeksi noustakseen todelliseksi pääministeriehdokkaaksi. Ehkä tämän vaaran näkeminen oli yksi syy, miksi Bibi runnoi uusien vaalien pitämisen välttämättömäksi, koska ne samalla mitätöivät Yesh Atidin ja Lapidin saavutukset.
IKÄVINTÄ vasta idullaan olevassa vaalitaisteluissa on ulkomaiden lisääntyvä pyrkimys sekaantua niihin, mistä USA:n Valkoisen talon ja ulkoministeriön avoimen vakavat toimet Netanyahun imagon halventamiseksi ja tekemiseksi syntipukiksi diplomatian edistymiseksi Lähi-Idässä ja erityisesti suhteessa rauhanponnisteluissa PA:n kanssa, ovat todisteina. Obama voi myös kantaa kaunaa tavasta, millä Bibi tuki Mitt Romnia USA:n presidentiksi. http://www.timesofisrael.com/will-netanyahu-face-his-own-six-year-itch/, http://www.timesofisrael.com/bennett-netayahu-and-i-agreed-not-to-attack-one-another/
3. JERUSALEMIN muslimien johtaja sheikki Muhammed Hussein esitti vaatimuksen Jerusalemin Har Nof synagogassa 18.11. 2014 tulitaistelussa turvallisuusmiesten kanssa surmansa saaneen kahden terroristin, joita hän kutsuu nimellä shahib, marttyyri, ruumiiden palauttamiseksi mahdollisimman pian, jotta heille voitaisiin pitää islamin shria-lain edellyttämät hautajaiset. Hän puhui terroristien omaisten pystyttämässä suruteltassa järjestetyssä media-tilaisuudessa sunnuntaina 23. 11. Jabel Mukaberissa, pääkaupungin itäisessä lähiössä. Hallitus viivyttelee ruumiiden luovuttamisessa.
Terroristiperheen asianajaja Raed Bashir sanoi PMW:n käännöksen mukaan, että Netanyahu on syyllinen kahdeksan ihmisen murhaan, ja että häntä vastaan tulee nostaa syyte murhista. Raportin mukaan Bashir sanoi. ”Miehitysjoukkojen syyllistyessä operaattioon, jossa kahdeksan ihmisen sai surmansa; kuusi setleriä, ja kaksi marttyyria Ghassan ja Uday Abu al-Jamal, syyte on nostettava miehitystä edustavaa pääministeri Netanyahua vastaan, koska hän vastaa asioista Jerusalemissa”.
PMW raportoi PA:n päivälehden toisesta artikkelista, jossa todettiin ”kahden marttyyrin suorittaneen tuliasein ja kirvein suoritetun operaation äärijuutalaisia vastaan miehitetyn Jerusalemin itäosassa”. Kolmannessa artikkelissa esitettiin kuva yhdestä terroristista taustanaan Al-Aksa moskeija tekstillä: ”Käskystäsi Al-Aksa”. Artikkelissa esitettiin yksityis-kohtainen kuvaus, miten hyökkäys synagogaan suoritettiin. Eräässä raportissa annettiin terroristeista kuvaus: ”Juutalaiseen synagogaan tehdyn operaation henkilöt: marttyyri Ghassan Abu Jamal, 28, naimisissa ja 3 lapsen isä; marttyyri Uday Abu Jamal, 22. He olivat serkuksia Jabal Mukaberista, miehitetyn Jerusalemin itäosasta. Nämä kaksi marttyyria kuuluivat PFLP:n joukkoihin ja olivat vapautettuja vankeja”.  
WND:n raportin mukaan toisen terroristin Udayn äiti luki suruteltassa seuraavat riimitykset:
”Minä olen pukeutunut kirjailtuun kaapuun, kuinka kaunis on sinun marttyyriytesi. Olet asettanut kruunun päähäni ja tähden olkapäilleni. Oi Ghassan ja Uday, jotka suorittivat operaation, olkoot kätesi siunatut sormenpäivä myöten, olkoot siunattuja kohdut, jotka kantoivat teidät, siunatut rinnat, jotka ravitsivat teitä. Gazan tytär sanoi: Jerusalemin asukkaat uhrasivat verensä, lapset ja puolisot asiansa hyväksi. Minä, Jerusalemin tytär, annan Gazalle tämän kauniin lahjan. Ghassan äiti ja Uadyn äiti sanoivat: Minä kasvatin lapseni islamin uskontoon. Eilen annoin kauneimman lahjani. Marttyyrin veri ei vuoda turhaan. Minä olen palestiinalainen”. http://www.wnd.com/2014/12/martyrs-who-butchered-5-in-synagogue-to-be-honored/
4. UUTISOTSIKOITA
·        Entinen parlamentaarikko Shama HaCohen sanoo ystävästään Moshe Kahlonista, ettei hän vain anna vasemmistolaisia lausuntoja vasemmiston miellyttämiseksi, vaan että hän on todella siirtynyt ideologisesti vasemmalle. Aiemmin raportoitiin, että Kahlon vastustaa alueluovutuksia PA:n arabeille, mutta nyt hän sanoo myöntyvänsä niihin rauhan edistämiseksi. Shama vakuutti, ettei hän itse ole ehdokkaana vaaleissa. ”Emme jätä käyttämättä tilaisuutta rauhan hyväksi emmekä arkaile luovuttaa maata” Kahlon totesi puheessaan lisäten, että hän on piirun verran keskustan oikealla puolella, kuten Likud oli aikoinaan. Shama HaCohen selvensi: ”Hän sanoi sen selvästi ilman kaksoismerkitystä. Kansa saa päättää. Ehdokkaalla on oikeus muuttaa mielipidettään muuttuneiden olosuhteitten mukaan”. Kahlon oli aiemmin Moshe Feiglinin läheinen ystävä ja palkkasi hänen lähimmän kannattajansa Michael Fuahin neuvonantajakseen toimiessaan terveysministerinä. Huhtikuussa 2011 Kahlon totesi PA:n uhatessa yksipuolisella itsenäisyysjulistuksella, että Israelin tulee liitää itseensä Juudean ja Samarian ja muut territoriot samana päivänä, ja PA:n taloudellinen tukeminen tulee myös lopettaa. Hän hyväksyi juutalaisten rakentamisen Juudeassa ja Samariassa juutalaisyhteisöjen ulkopuolella, mutta valitti sitä liian vähäiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/188318#.VIQZgENsO-o
·        Tunnetut Israelin vasemmistolaiset kirjailijat ja vaikuttajat laativat kirjelmän Belgialle tukeakseen sen suunnitelmia tunnustaa kuvitteellinen Palestiinan valtio. Kirjelmän allekirjoittivat mm. Amos Oz, A B Yehoshua ja David Grossman. He kehottavat EU-parlamenttia tunnustamaan palestiinalaisvaltion Israelin rinnalle. He saivat kootuksi 800 Israelin asukkaan kannatuksen kirjelmälleen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/188316#.VIQeMkNsO-o
·        Naftali Bennett ja entinen USA:n Israelin lähettiläs PA:n kanssa käydyissä neuvotteluissa Martin Indyk kävivät ajoittain kiihtyneen kaksinkamppailun Saban Forumissa Washingtonissa lauantaina. Bennett heitti Indykille kysymyksen: ”Kuinka monen ihmisen täytyy vielä saada surmansa, ennen kuin te heräätte? Uskoakseni viime kesän Gazan taistelut saivat 10 % vasemmistosta muuttamaan mielensä keskustaan ja keskustasta edelleen oikealle” Bennett arvioi lisäten, ettei se ollut päivän tai kahden vaan 50 päivän asia, minkä Gazan kesäsota kesti. Bennett esitti sen jälkeen mielipiteensä, jonka mukaan Israelin tulee liittää itseensä Juudean ja Samarian C-alueet tarjoten niiden arabeille oikeutta anoa kansalaisuutta ja pysyvää oleskeluoikeutta, tai muuttoa korvausta vastaan. Hän totesi, että Jerusalemin arabit kaikkein viimeiseksi haluavat jäädä asumaan PA:n korruptoituneen hallinnon alle. Hän totesi, että koska kumpikin osapuoli asuu maassa pysyvästi, on löydettävä yhteinen ratkaisu molempien eduksi. Hän kritisoi Netanyahun suostumista kahden valtion periaatteeseen, joka ei tule toimimaan kummankaan hyväksi, vaan tulee johtamaan katastrofiin. Bennettin kanttoni-ajatus on kuitenkin puolinainen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/188315#.VIQf2ENsO-o
·        Likudin keskuskomitea päättää maanantain erityisistunnossaan Arielissa, koska Likudin vaalikokous pidetään, jossa sinetöidään vaaliehdokkaat ja puolueen uusi puheenjohtaja. Maanantaina lyödään myös lukkoon Likudin säännöt, joiden mukaan keskuskomitean tulee toimia. Toisena asiana on päättää lopullisesti päivä, jolloin puolueen kokous pidetään vaaliehdokkaiden ja puheenjohtajan valitsemiseksi. Aiemmin julkisuudessa mainittiin, että kokouspäivä on 06.tammikuuta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/188317#.VIQkE0NsO-o
·        Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah tapasi Venäjän apulaisulkoministerin
Mikhail Bogdanovin Beirutissa äskettäin, kuten ItarTass raportoi. Nasrallahin
liikkeistä ei kerrota julkisuudessa etukäteen, koska hänen turvallisuutensa on aina uhattuna liikkuessaan bunkkerinsa ulkopuolella. Bogdanov tapasi kahden päivän vierailunsa aikana myös Libanonin poliittisen opposition johtajia. Hänen vierailunsa Libanonissa oli Venäjän tuen antaminen Libanonin jouduttua ISIS-joukkojen hyökkäysten kohteeksi. Hän vakuutti Libanonin rajojen koskemattomuutta. http://www.jpost.com/Middle-East/Hezbollah-chief-Nasrallah-meets-Russian-deputy-foreign-minister-in-Beirut-383861
·        Raakaöljyn hinnan äkillinen romahdus ei ole vaikuttamatta maailman talouteen kuten myös kansojen välisiin suhteisiin. Öljyn hinta oli enimmillään 103 USD tynnyriltä, viime viikolla se laski alimmillaan 65 USD tynnyriltä. Tämä vaikuttaa monen öljyntuottajamaan talouden vakavuuteen, koska budjetit laadittiin öljyn korkean hinnan pysyvyyden varaan. Tämä koskee Venäjää, mutta myös Venezuelaa ja Saudi Arabia kuten Iraniakin. Monella öljymaalla ei ole teollisuutta eikä korvaavaa tulolähdettä, mitä voi aiheuttaa levottomuuksia ja hallituksen vastaisia mielen-osoituksia, kuten on tapahtunutkin ainakin Venezuelassa. Miten se tulee vaikuttamaan Israelin ja naapurimaiden suhteisiin? Arabimaat ovat käyttäneet öljynhintaa painostaakseen Israelia myönnytyksiin, mikä ei enää toimi. Saudit lupasivat myydä öljyään jokaiselle, joka maksaa siitä, jopa Israelille. USA:n öljykivi-teollisuus joutuu myös vaikeuksiin ja monen yhtiön pelätään tekevän konkurssin. Pahimmillaan öljyn hinnan rajut heilahtelut voivat aiheuttaa sotia. Egypti, Saudi Arabia ja UAE ovat muodostamassa Iranin ja Venäjän vastaista liittoutumaa, missä öljyn hintaa voidaan käyttää aseena. Venäjän ajaminen nurkkaan ei lupaa hyvää.  Joittenkin mielestä Netanyahu voisi käyttää hyväkseen Egyptin, Saudi Arabian ja UAE:n liittoa vaalitaistelussaan todeten, että Israel liittyy niiden ryhmittymään jättäen USA:n ulkopuoliseksi. http://www.jpost.com/International/Middle-Israel-Crude-awakening-in-Vienna-383719
·        Venäjän ja USA:n välinen sananvaihto alkaa muistuttaa - ellei jo ylittäen - kylmän sodan aikaiset diplomaattiset keskustelut. Tämä on vaarallista aikana, jolloin jopa suurvallat ovat vaikeuksissa. Paul Craig Roberts analysoi artikkelissaan, että Venäjällä on vain länsimaisia vihollisia, ei liittolaisia. Presidentti OIbama on kongressin edustajainhuoneen tuella aloittanut Venäjän ja Putinin demonisoimisen aiheuttaakseen häiriötä ja horjuttaakseen Venäjän hallitusta. Päämääränä on Putinin vallan lopettaminen. Venäjän väitetään osallistuneen Fergusonin kaupungin mielenosoituksiin USA:ssa. Kongressin alahuoneen julkistama raportti Venäjästä on Robertsin mielestä täynnä valheita ja puolitotuuksia, mutta hyväksyttiin kuitenkin suurella enemmistöllä. USA:n liittolaiset ja vasallit Euroopassa käyttävät samoja argumentteja. USA:n presidentti Obaman Venäjän vastaisuus alkoi selvemmin Libyan hallituksen ja diktaattorin kaatamisella, ja se jatkui USA:n suunnitelmille Syyrian ja Irakin suhteen ja jatkuu edelleen Ukrainassa, joissa suurvaltojen intressit lyövät vastakkain. USA:n kongressi kehottaa Obamaa aseistamaan Ukrainan hallitusta vastoin Venäjän tavoitteita. EU:n ja Venäjän välinen erimielisyys vaikuttaa kaasuputkien vetämiseen Lähi-Idästä ja Venäjältä Eurooppaan, joka on riippuvainen kaasutoimituksista niiden kautta. Eurooppaan voi tulla kylmä talvi.   http://www.paulcraigroberts.org/2014/12/05/russia-western-enemies-partners-paul-craig-roberts/