Friday, August 29, 2014

PERJANTAI 29.08.14


PERJANTAI 29.08.14
1. EGYPTIN välittämä tulitauko Israelin ja Gazan terrorijärjestöjen välillä on toistaiseksi pitänyt, vaikka epäusko sen jatkuvuuteen on Israelissa suuri, ja toisaalta yleinen mielipide on hämmentynyt ja epätietoinen, miten kaikki päättyi ratkaisemattomaan. Kansan mielipiteitä tutkitaan eri tahojen suorittamien mieli-pidetiedustelujen avulla, ja ehkä ne jotain suuntaviivoja antavatkin yleisestä tunnosta, mutta eivät millään tavoin vakuuta kansaa tai rauhoita sen epämääräisiä pelkotiloja tai aavistuksia. Gazan operaatio raastoi kansan sydäntä paljon syvemmin kuin uskotaan. On syytä muistuttaa, että Gazan terrorijärjestöillä oli n. 10 000 rakettia, joilla ne pystyivät 50 vuorokauden ajan terrorisoimaan n. 1.8 miljoonaa ihmistä. Hizbullahilla on arvioiden mukaan 100 000 paljon tehokkaampaa rakettia, osa niistä ohjausjärjestelmällä varustettuja ohjuksia. Syyrian ohjusten lukumäärästä on epämääräisisä tietoja, mutta se valmistaa keski- ja lyhyenmatkan scud-ohjuksia itse. Lisäksi sillä on 1000 ballistista ohjusta, jotka on ohjelmoitu iskemään Israelin siviili- ja sotilaskohteisiin.
Ehkä eräs vihje siitä, mitä tulee tapahtumaan, oli suurehkon Gazan arabijoukon kokoontuminen turva-aidan lähelle – ilmeisesti IDF:n antama julistus sotilasalueesta ei enää ole voimassa – kivittäen IDF:n sotilaita ja huudelleen heille pilkkaavia iskulauseita. Sotilaat vastasivat sotilaan tavoin ampuen varoitus-laukauksia, jotka onneksi eivät osuneet kehenkään. Jos saman-tapainen tai suurempi massa ryntää puskutraktorin avustamana yhdessä turva-aidan läpi Israelin puolelle varoituslaukauksista välittämättä, seurauksena on katastrofi. Tämä osoittaa, miten tärkeä tehtävä puskurivyöhykkeellä on, ja miten tyhmää sen poistaminen. Hamas pyrki kaikin tavoin kiihottamaan Israelin ja PA:n arabit kolmanteen intifadaan, ja oli selvästi pettynyt, ettei se siinä onnistunut, kuten ei yrityksissään PA:n hallinnon kaatamiseksi Shin Betin paljastettua pitkälle valmistellun suunnitelman. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Palestinians-riot-throw-stones-at-Gaza-border-fence-372642
2. Jerusalem Postin Geocartography Instituutilta tilaaman gallupin mukaan IDF voitti Gazan operaation, mutta Israel hävisi. 61 % katsoi, että IDF taisteli Gazassa hyvin 32 % ollessa vastaista mieltä, mutta 58 % vastaajista katsoi, että poliittisen johdon olisi pitänyt antaa armeijalle vapaat kädet terrori-järjestöjen sotilaallisten kykyjen vähentämiseksi, ja että keskeyttämällä hyvin alkaneen operaation sodanjohto riisti armeijalta sen saavutukset ja mahdollisuuden osoittaa todelliset kykynsä.
33 % katsoi, että tulitauko oli oikea askel kohti diplomaattista ratkaisua Israelin ja arabien välisen konfliktin ratkaisemiseksi PA:n ja maltillisten arabimaitten (keitä ne lienevätkin) kanssa. Aiemman TV-2:n gallupin mukaan Netanyahun kannatus oli 32 %, mutta JP:n gallupin mukaan 49 % katsoi Netanyahun toimineen hyväksyttävästi, 26 % keskinkertaisesti, 20 % huonosti, 5 % ei osannut sanoa. Moshe Yaalonin toiminnan hyväksyi 53 %, 23 % keskinkertaisesti, 12 % huonosti, 12 % ei tiennyt. Armeijan komentaja Benny Gantz sai 72 %:n hyväksymisen, 12 % keskinkertaisen. 6 % ei tiennyt.
OIKEISTOON kuuluvat puolueet saisivat 84 kansanedustajaa Knessetin 120 jäsenestä, nyt 61. Likud saisi 32 kansanedustajaa; Beit HaYehudi 18; Israel Beitenu 17; Labour 12; UTJ 10; Yesh Atid 9; Shas 7; Meretz 6; arabipuolueet yhteensä 9 kansanedustajaa, jos vaalit pidettäisiin nyt. Gallupissa kysyttiin 500 kansalaisen mielipidettä, virheprosentti on 4.5 %. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Post-poll-IDF-not-Israel-won-in-Gaza-372726
3. PA:n ilman mandaattia toimiva puheenjohtaja Mahmoud Abbas on aktivoitunut pyrkien hyödyntämään ilman omaa ansiota noussutta merkitystään. Hän pyrkii osoittamaan sekä toimillaan että lausunnoillaan, että hän on palestiinalaisten kiistaton johtaja, joka antaa komennot, joita sekä Gazan että PA:n arabien tulee noudattaa, mikä ei ole ollenkaan itsestään selvä. Hamasin suosio on edelleen korkea sekä Gazassa että Länsirannallakin. Hamasin johtaja Khaled Mashaalin kannatus nousi ennätyslukemiin Gazan operaation aikana.
ABBAS selvitteli, ettei Hamasilla ole eikä ollut oikeutta aloittaa sotaa Israelia vastaan, koska hän yksin päättää sodasta ja rauhasta. Hän perustanee väitteensä PA:n ja Hamasin välille solmittuun yhteistoiminta-sopimukseen ja yhteishallituksen perustamiseen, jonka päätöksiä hän sanoo valvovansa.
ABBAS moitti Israelin ja Gazan terrorijärjestöjen välille solmittua tulitaukosopimusta kysellen, mitä Hamas & co sodalla voittivat, koska tulitaukosopimus ei paljon eroa v. 2012 sopimuksesta. Hän haluaa pidättää itsellään kunnian sopimuksesta todeten: ”PA (eli siis Abbas) oli se joka pyysi Egyptiä laatimaan esityksen tulitaukosopimukseksi, jolla taistelut saataisiin loppumaan, jonka hän sanoi tärkeimmäksi toivomuksekseen.
Abbas syytti Hamasia laittomasta ihmisten teloituksista, joita ei ollut syytetty ja joille ei annettu mahdollisuutta puolustautua. Hän kutsui tätä viattomien ihmisten teloitukseksi, joka on rikos. ”Syylliset tulee tuomita oikeuden mukaisesti, eikä katukokouksissa”, hän päätteli, ja tunnusti, että Hamas oli asettanut operaation aikana Fatahin jäseniä Gazassa kotiarestiin.
ABBAS, jota Netanyahu pyrkii lähentelemään ja jota Israelin vasemmisto pitää rauhankumppanina, jonka käsiin voidaan uskoa Gazan jälleenrakentaminen ja rakennusvarojen valvonta, syytti Israelia kiivaasti sotarikoksista ja massamurhasta Palestiinan kansaa vastaan operaation aikana uhaten viedä syytökset YK:n turvallisuusneuvostoon ja tarvittaessa Haagin kansainväliseen rikosoikeuteen (ICC). Pääministeri Netanyahu on joutunut kovaan ristituleen siksi, ettei hän antanut turvallisuuskabinetin keskustella ja päättää tulenlopettamissopimuksesta.
ABBAS väittää, että Netanyahu on suostunut fiktiivisen Palestiinan valtion rajoiksi 1949 aselevon mukaiset linjat. Pääministeri myönsi julkisesti Bar Ilan puheessaan hyväksyvänsä kahden valtion periaatteen, mitä hän on joutunut katkerasti katumaan. Se oli hätiköiden tehty myönnytys ulko- ja sisäpoliittisen myötätunnon haalimiseksi, mutta se sitoo hänen kätensä, ja aiheuttaa jatkuvaa epävarmuutta oikeiston kansanedustajien parissa hänen uskottavuudestaan. Pääministerin kanslia on kiivaasti kiistänyt Abbasin väitteet 1949 aselepolinjojen hyväksymisestä.
PÄÄMINISTERI tapasi Abbasin salaa juuri ennen Kairon tulitaukosopimuksen allekirjoittamista Ammanissa. Mistä he keskustelivat ja mistä sopivat, on arvailujen varassa, mutta ilmeisesti PA:n nostaminen keskeiseksi tekijäksi Gazan jälleenrakentamiseksi ja Abbasin rooli siinä lienevät olleet aiheina. Abbas sanoo julkisuudessa, että ellei Israel suostu määrittelemään vetäytymisen aikataulua Juudeasta ja Samariasta, hän alistaa asian YK:n turvallisuusneuvostoon tai kansainväliseen oikeuteen. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Abbas-says-Hamas-accepted-same-cease-fire-plan-it-rejected-at-beginning-of-war-372717, http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Palestinians-to-UN-Force-Israel-out-of-West-Bank-or-well-seek-try-Netanyahu-for-war-crimes-372645
4. HAMASIN ulkopolitiikan johtaja Khaled Mashaal puhui torstaina Dohassa, päivä sen jälkeen, kun entinen pääministeri Ismail Haniyeh esiintyi Gazassa voitonmarssin ja juhlinnan yhteydessä. Mashaal väitti, että Hamas pakotettiin sotaan vastatakseen IDF:n hyökkäykseen ja valitti, että Shin Bet esti kolmannen intifadan syttymisen täyteen liekkiinsä Länsirannalla.
MASHAAL vastusti – luultavasti Qatarin painostuksesta – viimeiseen asti tulitaukosopimuksen hyväksymistä Egyptin esittämin ehdoin, mutta joutui alistumaan siihen massiivisen painostuksen alla. Mashaal julisti puheessaan, ettei sota Israelia vastaan ole suinkaan päättynyt: ”Sota pakotettiin meille, palestiinalaisille. He painostivat ja saartoivat meidät, ja huomattuaan ettei saarto riittänyt, he hyökkäsivät kimppuumme silmittömästi”, Hän sanoi että puoli miljoonaa ihmistä joutui pakenemaan kodeistaan Gazassa, monet ilman ruokaa ja juotavaa 50 vuorokautta kestäneen hyökkäyksen ajaksi, mutta lupasi, että kaikki rakennetaan ennalleen ja ihmisille toimitetaan kaikki, mitä he tarvitsevat. ”Tämä on meidän roolimme, arabikansan rooli, ja yhteishallituksen rooli”.
MASHAAL ei suostu tunnustamaan häviötään, vaikka PA:n virkamiehetkin toteavat, että se olisi rohkea ja oikeudenmukainen tunnustus haavojen parantumisen alkamiseksi. Hän esitti vaatimuksen, että Egyptin tulee avata Rafahin terminaali pysyvästi Gazasta Siinaille, kuten veljien kesken sopiikin. ”He iskivät lentokentällemme, me teimme samoin heille, he iskivät syvälle maahamme, me teimme
samoin, heidän ohjuksensa ulottivat kaikkialle maassamme, meidän rakettimme ulottuivat heidän kaupunkeihinsa. Yli 5 miljoonaa israelilaista joutui pakenemaan suojatiloihinsa”. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4565395,00.html
5. UUTISOTSIKOITA
·        Al-Qaidan alainen terrorijärjestö Jabhat Al-Nusra ilmoitti torstaina miehittäneensä Quneitran raja-aseman Israelin ja Syyrian rajalla poistaen Syyrian lipun ja korvaten sen Al-Qaidan lipulla. He videoivat lipun vaihtamisen mustaan hyökkäyslippuun, joka oli Muhammedin taistelu-lipun väri. He esiintyivät raja-aidan lähettyvillä ja portin edessä. Al-Qaida on virallisesti Israelin pohjoisrajalla. Aiemmin viikolla kapinalliset pidättivät 43 YK:n UNDOF-joukkojen miestä miehittäen YK:n valvonta-aseman. Syyria pyrki vaikuttamaan taisteluihin pommittamalla Al-Nusran joukkoja Quneitran lähellä olevasta kylästä, mutta niillä tuskin oli paljonkaan merkitystä kylän valtaukseen. IAF asetti koneitaan hälytysvalmiuteen, mutta ei muuten puuttunut Syyrian ilmavoimien pommituslehtoihin. Filippiinit ovat kutsuneet 331 valvontajoukkojen sotilastaan kotiin tapahtumien saaman käänteen vuoksi.  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4565411,00.html, http://www.debka.com/article/24223/Israeli-forces-caught-up-in-Al-Qaeda’s-complex-toils-in-both-Golan-and-Gaza-
·        USA:n presidentti Obama tunnustaa julkisesti, ettei hänen hallituksellaan ole mitään suunnitelmaa, miten Irakin ja Syyrian alueilla kehittyviin tilanteisiin tulisi suhtautua ja miten keskeyttää ISIS, ISIL, IS joukkojen ilmiömäisen esteetön eteneminen molemmissa maissa. Obamaa syytetään, että hän kuluttaa pääosan ajastaan golfkentällä, jonne hän karkaa voidakseen välttää epämiellyttävien päätösten tekemistä. Hän sanoo pyytäneensä alueelle lähetettyjä neuvonantajia laatimaan esityksiä, mitä pitäisi tehdä, ja lähettää ulkoministeri John Kerryn Irakiin tarkkailemaan tilannetta. On lähes mahdotonta enää päättää, kuka tukee ketäkin ja ketkä sotivat keitäkin vastaan Irakissa ja Syyriassa, niin sotkuisia ovat sieltä tulevat uutiset. Israelin kannalta tämä on turhauttavaa, sillä Al-Qaidalla on joukkojaan sekä Gazassa että ennen kaikkea Siinailla, jonne ne pyrkivät rakentamaan tukikohtiaan hyökkäyksiin Israelia vastaan. Jerusalemiin kaikki mustan lipun alla taistelevat pyrkivät. http://www.washingtontimes.com/news/2014/aug/28/obama-admits-isil-dilemma-we-dont-have-strategy-ye/, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4565482,00.html
·        Israel menetti 71 miestä ja naista kaatuneina Gazan operaation seurauksena, 64 heistä sotilaita. Perjantaiaamuna Ashdodiin tehdyssä kranaatti-iskussa haavoittunut 22-vuotias Netanel Maman, kotoisin Gan Yavnesta, menehtyi kranaatinsiruista saamiinsa vammoihin. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/71st-victim-of-Operation-Protective-Edge-succumbs-to-wounds-from-rocket-attack-sustained-last-week-372744
·        Amerikan juutalainen, 23 – vuotias yeshiva-opiskelija Aaron Sofer meni ystävänsä kanssa kävelyretkelle Jerusalemin metsikköön Ein Kerem lähiössä. Hän eksyi ystävästään, eikä hänestä kuulunut mitään. Lopulta tehostettujen etsintöjen tuloksena hänen ruumiinsa löydettiin metsiköstä. Hänessä ei ole väkivallan merkkejä, eikä kuolinsyytä vielä tiedetä. Hänen vanhempansa matkustivat Israeliin luvaten 100 000 NIS palkkion hänen löytämisekseen. http://www.timesofisrael.com/us-yeshiva-students-funeral-set-for-friday-morning-in-beit-shemesh/
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 20 -31; Tiberias 26 -39; Suolameri 31 -41; Eilat 28 -41 +C-astetta. Aurinkoinen hellesää jatkuu edelleen. Kinneretin vedenpinta laski 1sm:n.Thursday, August 28, 2014

TORSTAI 28.08.14


TORSTAI 28.08.14
1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu sanoi eilen illalla pitämässään lehdistötilaisuudessa, että Hamas tuli pahoin piestyksi eikä saavuttanut mitään tavoitteistaan. Hänen tukenaan tilaisuudessa olivat puolustusministeri Moshe Yaalon ja armeijan komentaja Benny Gantz. ”Hamas vaati satamaa, eikä saanut; lentokenttää, mitä ei hyväksytty; vaati Qatarin välittäjäksi neuvotteluissa, ei onnistunut; Turkin osallistumista neuvotteluihin, ei hyväksytty”, Netanyahu luetteli.
ISRAEL sen sijaan sai kaiken kattavan oikeuden kansainväliseltä yhteisöltä tehdä hyökkäyksiä terrori-kohteisiin Gazan kaistalla, pääministeri totesi. ”IDF tuhosi hyökkäystunneleita; tuhosi raketin laukaisu-alustoja; surmasi tuhatkunta terroristia ja iski useaan komento-ja valvontakeskukseen Gazan kaistalla”. Hän selitti, että ”on liian aikaista päättää, saavutimmeko tavoitteemme rauhantilasta, mutta Hamas yllättyi Israelin kansan kestävyydestä näyttäessämme heille, ettemme salli rakettien tihkua millekään osalle Israelin maata”.
NETANYAHU sanoi, että Israel vastasi Hamasin näännytyssotaan iskemällä lujasti, mutta nähdessään terroritornien tuhoutumisen Hamas ymmärsi, että hinta oli liian korkea. Hän viittasi tällä moni-kerroksisiin kerrostaloihin sijoitettuihin Hamasin komento- ja valvontakeskuksiin, jotka IAF tuhosi. Kysyttäessä, oliko IDF onnistunut juurittamaan Hamasin kokonaan Gazasta, pääministeri selitti: ”Taistelu terrorijärjestöä vastaan vaatii kärsivällisyyttä ja tupakkaa, mihin demokratian periaatteiden noudattaminen tuo omat vaikeutensa, eikä USA onnistunut tuhoamaan Al-Qaidaa”. Hänen mielestään Hamasin riisuminen aseista onnistuu vain kansainvälisessä valvonnassa.
PÄÄMINISTERI sanoi saaneensa turvallisuuskabinetilta oikeuden neuvotella tulitauosta ja myöhemmin luvan sopia siitä yhdessä puolustusministerin kanssa ilman äänestystä kabinetissa. Hän lupasi, että jos koskaan päästään sopimaan pitkän tähtäyksen aselevosta – mitä hän epäilee – sopimusluonnos esitellään kabinetille. ”Eikä ole mitään takuita sellaisen mahdollisuudesta, ja neuvottelut siitä alkavat kuukauden sisällä”. Hän vakuutti uudelleen, että Hamas joutui luopumaan kaikista vaatimuksistaan.
NETANYAHU puuttui myös rauhankeskusteluihin PA:n kanssa todeten, että arabimaailma ei mennyt Hamasin taakse taistelujen aikana, mikä on uusi tervetullut piirre. Tämä osoittaa arabimaiden olevan paljon enemmän kiinnostuneen seuraamaan radikaalin islamin etenemistä Lähi-Idässä kuin Israelin ja palestiinalaisten välisestä konfliktia, hän totesi nähden tässä uusia mahdollisuuksia poliittisella areenalla. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas jäi Gazan operaation aikana sivunäyttelijän asemaan, mutta ”voidakseen toimia positiivisesti jatkossa, hänen tulee valita asemansa taistelussa radikaaleja islamilaisia ryhmittymiä vastaan”, pääministeri selvitteli. Hän sanoi toivovansa, että PA haluaa rauhaa Israelin kanssa, joka aina etsii rauhanpolkuja sodan asemesta. Hänen mielestään PA:n joukkojen osallistuminen lain ja järjestyksen valvontaan Gazan kaistalla olisi tervetullut kehitys.  
PUOLUSTUSMINISTERI Moshe Yaalon tuki pääministerin näkemyksiä varoittaen uskomasta Hamasin väitteitä voitosta, sillä sen kykyä ja voimaa oli vähennetty useita vuosia taaksepäin. Hän lupasi, että turvallisuusjoukot suorittavat tarkkoja analyysejä operaatiosta ja tekee havaittujen tosiasioiden perusteella tarvittavat muutokset ja parannukset tulevaisuutta varten. Hän lupasi tekevänsä kaikkensa, että IDF:n kaatuneitten sotilaiden Hadar Goldin ja Oron Shaul ruumiit saadaan palautettua hautausta varten Israeliin (mikä edellyttänee vankien vapauttamista Israelin vankiloista).
IDF:n komentaja Benny Gantz sanoi tukevansa Yaalonin ponnisteluja kaatuneitten palauttamiseksi. Hän sanoi, että Gazan operaatiossa toteutettiin IDF:n maa- meri-ja ilmavoimien keskeistä hyvin monimutkaista, yhteen sovitettua sotilasoperaatiota käyttäen edellisinä vuosina rakentamaansa joukko-osastoa. Hän totesi armeijan seuranneen huolestuneena siviilien ponnisteluja maan etelä-osassa Gazan operaation taistelujen aikana ja lupasi, että näin tapahtuu myös tulevaisuudessa voidakseen varmistaa, että he tuntevat olonsa turvallisiksi asuntoyhteisöissään.
Adiv Stermanin laatimassa artikkelissa todetaan, että Israel ja PA allekirjoittivat tiistai-iltana ilman määräaikaa olevan tulitaukosopimuksen, joka näyttää pitäneen siitä lähtien. Sopimuksella lopetettiin
yksi verisimmistä aseellisista taisteluista IDF:n ja Gazan terrorijärjestöjen välillä, mutta se sysää tuonnemmaksi kaikkein hankalimmat kysymykset, joista aloitetaan keskustelut kuukauden sisällä. Hamas tulee pysymään vallassa Gazan kaistalla pahoin kolhittuine aseineen ja sotilaallisine joukkoineen. Egypti ja Israel tulevat valvomaan Gazan kaistalle johtavia raja-asemia ja niiden kautta kulkevaa tavara- ja henkilöliikennettä. Hamasin vaatimus vuonna 2007 asetettujen rajoitusten poistamiseksi ei toteutunut tällä asiakirjalla, vaan niistä neuvotellaan erikseen.
HAMAS ilmoitti eilen voittaneensa operaation Protective Edge, vaikka sen menetykset ovat suuret. Operaation aikana menehtyi 2 143 Gazan arabia; yli 11 000 haavoittui ja 100 000 ihmistä menetti kotinsa joutuen tyytymään tilapäismajoitukseen. Gazan arabilähteen ja YK:n tilaston mukaan kolme neljäsosaa henkensä menettäneistä oli siviilejä. Israel kiistää luvut virheellisinä todeten, että sen laskelmien mukaan karkeasti puolet surmansa saaneista oli Hamasin aseellisia joukkoja, ja että siviili-uhrien korkeaan lukuun vaikuttaa aseettomien siviilien sekä nuorten ja lasten käyttäminen inhimillisinä kilpinä, mikä on selvä sotarikos.
Gazan operaation aikana surmansa sai kaikkiaan 70 ihmistä, heistä 54 sotilasta. Sotilaita haavoittui pitkästi toista sataa, osa edelleen sairaaloissa; fyysisesti haavoittuneista siviileistä ei ole tietoja, mutta henkiset painajaiset ja traumat seuraavat heitä lopun elämänsä ajan. Raketti- ja kranaattitulen alaisilla alueilla asui n. 1.8 miljoonaa ihmistä; 60 000 joutui pakenemaan kodeistaan; osan alkaessa suunnitella palaamista, osan suhteutuessa hyvin epäluuloisesti vakuutuksiin tulitauosta seuraten tilannetta. http://www.timesofisrael.com/no-guarantee-of-quiet-but-well-hit-hamas-hard-if-attacked-pm-says/
2. ARVOSTETTU kolumnisti Nahum Barnea kirjoittaa ynetnews.com kriittisessä analyysissään, että Gazan operaatio jätti jälkeensä monta myrkkymaljaa: Israel on ilman luotettua johtajaa; ilman poliittista luottamusta, heikko side yhteiseloon ja demokratiaan, sekä alamäki USA:n suhteissa.
BARNEA toteaa, että vaikka Abbas oli sivustakatsoja operaation aikana, hän selviytyi sen todellisena voittajana, sillä sekä arabimaailma että kansainvälinen yhteisö näkee hänet henkilönä, jonka käsiin voidaan uskoa Gazan jälleenrakentaminen ja miljardien USD varojen valvonta huolimatta häneen kohdistetuista korruptiosyytöksistä. Operaatio voi olla jopa se katalyytti, joka edistää Palestiinan valtion muodostamista, hän toteaa. Toiseksi Barnea katsoo, että edellisten sotien ja operaatioiden seurauksena Israelin arvostus nousi diplomaattisesti, mitä nyt ei ole tapahtunut, koska hallitus ei ole aktivoinut diplomaattista prosessia. Lisäksi tulitauko olisi pitänyt saada aikaan pari viikkoa aiemmin, mutta koska näin ei käynyt, kansan luottamus hallituksen kykyyn hoitaa asioita pieneni uhrilukujen kasvaessa. Israelin kansa on tehnyt Gazan operaation aikana 4 epämukavaa havaintoa:
Huolimatta IDF:n tunnustetusti valtavasta ylivoimasta se ei 50 vuorokauden sisällä pystynyt alistamaan pienehköä, heikosti aseistettua terrorijärjestöä. Toiseksi Israelin kansa joutui maksamaan hinnan, jota se ollut valmistautunut maksamaan. Hinta maksettiin sotilaiden verellä, etelän siviilien verellä, siviilien kohtalolla, jotka hallitus oli hylännyt operaation ajaksi, elämän häiriintymisellä miljoonilta maan keskiosissa sekä miljardien taloudellisten menetysten muodossa. Kolmanneksi ilmeni, ettei Israelissa ollut hallitusta, jonka olisi pitänyt havaita, että ellei Gazan elämän rajoituksia helpoteta, Hamas kiihdyttää rakettitultaan. Barnea toteaa, että jos hallitus olisi toiminut silloin, koko operaatiota ei ehkä olisi tarvinnut aloittaa.
Hän vihjaa artikkelissaan, ettei IDF ollut valmis sotaan ja meni mukaan vastahakoisesti poliittisen päätöksen velvoittamana. Hän näkee myös peittelyä ja epärehellistä välttelyä päätösten tekemisessä, jossa kansalle ei kerrottu koko totuutta. Neljänneksi Gazan operaation aikana kansa alkoi havaita yhä selvemmin, että arabien ja juutalaisten oli yhä vaikeampaa asua rinnakkain. Arabiväestö radikalisoitui, kuten teki myös juutalaisväestö. Tämä puolestaan synnyttää kansassa kasvavaa vastustusta itsenäisen palestiinalaisvaltion perustamiseksi Israelin maan keskelle jo pelkästään turvallisuussyistä, mitkä tulivat räikeinä esiin Gazan operaation aikana. Viimeiseksi USA:n suhteet Israeliin ovat kärsineet lähes korjaamattomia vaurioita, mikä voi kostautua YK:n valtuuttaman tutkimuskomitean raportin aikanaan tullessa äänestykseen YK:n turvallisuusneuvostossa, kuten Barnea ennakoi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4564941,00.html
3. TUOREEN gallupin mukaan israelilaiset eivät ole tyytyväisiä tulitaukosopimukseen. 54 % vastaajista sanoo vastustavansa sopimusta; 37 % kannattaa sitä. Vain 29 % uskoo, että IDF voitti Hamasin, kun 59 % uskoo päinvastaista. 59 % ilmoitti tyytymättömyytensä Netanyahun hallintoon, kun kannatus oli vielä torstaina 55 % ja heinäkuun 23. päivänä 82 %. Gallupin suoritti TV-2 ja TV-10, mikä julkaistiin keskiviikkoiltana.
MIDGAN-poll/TV-10 gallupin mukaan tulokset kohtelevat Netanyahua helläkätisemmin. Netanyahun kannatus oli siinä 55 %; 32 % katsoi Israelin voittaneen, 25 % Hamas, 26 % tasatulos, loput eivät osanneet sanoa. Suurin puute Netanyahu suosiossa oli se, ettei operaatiota jatkettu katkeraan loppuun saakka. Enemmistö ennusti, että uusi sota uhkaa vuoden sisällä, 37 % mukaan puolen vuoden sisällä; 60 % katsoo tuntevansa olonsa vähemmän turvalliseksi nyt kuin ennen sotaa.
Gallupien antamista epäluottamuslauseista huolimatta pääministerin politiikkaa arvostelleiden puolueiden johtajat eivät halua kaataa hallitusta tässä vaiheessa, mutta kapinahenki elää pinnan alla. Likudin keskuskomitea kokoontunee parin viikon sisällä, jossa asiaa käsitellään, ellei kokenut puolue-poliitikko Netanuahu pysty estämään kokoontumisen tai ainakin, ettei asiasta äänestetä. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Protective-Edge-began-with-huge-support-ended-with-Israel-shamed-and-confused-says-Likud-MK-372472
4. ISRAELIN pohjoisraja Syyriaa ja Libanonia vastaan osoittaa kasvavaa levottomuutta ja hermostuneisuutta taistelujen Assadin hallituksen joukkojen ja sitä vastaan taistelevan Al-Qaidan kanssa siteissä olevan Al-Nusta-järjestön välillä siirtyessä yhä lähemmäksi rajaa. Israelin ja Syyrian välille Syyrian puolelle muodostettiin 1973 sodan jälkeen aseistamaton puskurivyöhyke, jonka koskemattomuutta valvoo YK:n alaiset aseistamattomat kansainväliset sotilaat. Heidän tehtävänsä on tarkkailla tilannetta ja raportoida havainnoistaan YK:lle, mutta ei puuttua tilanteisiin muulla tavoin. Sopimus on toiminut hyvin siihen saakka, kunnes Assadin hallitusta vastaan taistelevat kapinallisten joukot tunkeutuivat alueelle. He katsovat etteivät Syyrian tekemät sopimukset sido heitä, ja ovat ottaneet välillä YK:n partioita panttivangeiksi varastaen heidän kulkuneuvonsa ja varusteensa.
AL-Nusra valloitti eilen kylän aivan Israelin rajan tuntumassa, ja sieltä ammutut harhalaukaukset haavoittivat kahta IDF:n sotilasta Israelin puolella. IDF vastasi laukauksiin tykistötulella, joka kohdistettiin sinne, mistä luotien arvioitiin tulleen. Aamun uutisten mukaan Syyrian hävittäjät pommittivat Al-Nusran joukkoja kylässä lähellä Quneitran kaupunkia. IDF seuraa tilanteen kehitystä omalta puoleltaan rajaa. Irakissa ja Syyriassa suuria maa-alueita vallanneet IS- taistelijat eivät ole vielä Israelin rajalla, mutta ne antavat pahaenteisiä lausuntoja, että hoidettuaan lähiympäristön operaatioita laajennetaan Libanoniin ja Jordaniaan. Perimmäisenä tavoitteena on ulottaa valta Andalusiaan ja Roomaan, jonka valtaaminen on tärkeä, koska sitä pidetään kristityn maailman pääkaupunkina, jonka miehittäminen symbolisoi islamin voittoa rististä. Jerusalemin vuoro tulee myös aikanaan, he ennustavat, koska siitä tulee Islamin pääkaupunki. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Syrian-jets-bomb-border-post-near-Israel-captured-by-rebels-372578
5. UUTISOTSIKOITA
·        Huumekauppiaat Israelin pohjoisosassa olivat muodostaneet kartelleja Libanonissa toimivien Hizbullah joukkojen kanssa varojen keräämiseksi. Israelin poliisi ja Shabak, turvallisuus-järjestö, ilmoittivat torstaina pidättäneensä useita Israelin arabeja maan pohjoisosassa. Heidän pidätyksensä ja kuulustelunsa on suoritettu useiden kuukausien aikana. Juttua käsiteltiin aluksi vain huumeiden salakuljetus operaationa Libanonista Israeliin, mutta kuulustelujen antamien tietojen mukaan saatiin selville Hizbullahin edustajien pyrkimys rekrytoida salakuljettajia toimittamaan aseita Israelin puolelle ja osallistumaan terrori-iskuihin Israelissa. Huumekauppiaat toimittivat salakuljettajille aseita. Tämä tulee sitäkin ajankohtaisemmaksi Iranin ilmoittaessa aseistavansa PA:n arabit Juudean ja Samarian alueilla heidän valmistellessaan kolmatta intifadaa. Huumeita ja aseita tuodaan myös Jordanian rajan yli, koska rajavalvonta on siellä paljon heikompi kuin Libanonin ja Syyrian rajoilla. Kuulustelujen perusteella nähtiin Hizbullahin voimistuva osuus huumekauppiaiden toiminnassa aseiden salakuljettajina ja osallistumisena terrorismiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184509#.U_7qGkNsO-o
·        Uutisraporttien mukaan Israelissa rakennettu miehittämätön Hermes tiedustelukone ammuttiin alas Iranissa Natanzin ydinlaitoksen lähettyvillä. Toisen uutisen mukaan toinen Hermes kone tuhoutui Irakissa, kuten libanonilainen TV-yhtiö Al-Mayadeen raportoi. Irakissa Bagdadin yllä lentänyt kone räjähti ilmassa, mikä viittaa siihen, että siihen osui ohjus. Iranissa ammuttu Hermes kone oli lähetetty Azerbaianista. Hermes pystyy lentämään 1600 km ilman välitankkausta. Ei ole selvää, olivatko koneet Israelissa valmistettuja Hermes-tyyppisiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184508#.U_7uJkNsO-o
LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 20 -31; Tiberias 28 -38; Suolameri 32 -41; Eilat 28 -42 +C-astetta. Aurinkoinen hellesää jatkunee toistaiseksi.  
Wednesday, August 27, 2014

KESKIVIIKKO 27.08.14


KESKIVIIKKO 27.08.14
1. TULITAUKOSOPIMUS Israelin ja PA:n delegaatioden välillä allekirjoitettiin eilen Kairossa Egyptin laatiman sopimustekstin mukaisesti. Sopimus astui voimaan eilen illalla 19.00 ilman määräaikaa. Tämä keskeytti 50 vuorokautta kestäneen operaation Protective Edge, mutta edellisiin kokemuksiin perustuen Israel seuraa tilanteen kehittymistä epäluuloisena ja pahoin aavistuksin. Ensimmäiset 12 tuntia kuluivat kuitenkin häiriöittä, kuten seitsemän aikaan keskiviikkoaamuna voitiin todeta.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas halusi ottaa kunnian itselleen ilmoittaen mahtipontisesti TV-uutisissa, että PA:n johto päätti hyväksyä Egyptin laatiman tulitaukoluonnoksen, minkä johdosta PA:n arabeja valui Ramallahin kaduille juhliakseen tärkeää voittoa Israelin armeijasta. Sopimus todettiin voitoksi arabeille myös Gazan kaistalla, jossa ihmiset ryntäsivät kaduille juhliakseen voittoa Lähi-Idän voimakkaimmasta ja voittamattomasta armeijasta. Arabitavan mukaan aseita lauottiin ja muutamat ihmiset haavoittuivat ja yksi kuoli huolimattomasti tähdättyjen aseiden luodeista.
PA:n neuvottelutiimin johtaja Azzam Ahmad selvitteli sopimusehtoja seuraavasti (ToI, AFP):
·        Rajavalvontaa helpotetaan välittömästi kahdella tärkeimmistä Israelin ja Gazan välissistä rajanylityspaikoista avustus- ja rakennustarvikkeiden osalta. Humanitäärinen avustus, ruoka-tarpeet, lääkinnälliset toimitukset sekä materiaali avaininfrastruktuurin korjaamiseksi mukaan lukien vesijohto-ja sähköverkosto, sekä käsipuhelinjärjestelmät, ovat sallittuja.
·        Kalastusoikeus Välimeren rannikon edustalla ulotetaan 6 merimailiin ja sitä laajennetaan myöhemmin 12 merimailiin.
·        Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien arabivankien vapauttamisesta ja vankien vaihtamisesta keskustellaan erikseen. Kahden israelilaissotilaan ruumiit voidaan vaihtaa Gilad Shalitin vankienvaihdon aikana vapautettuja mutta Israelin uudelleen pidättämiä vankeja vastaan. Hamasin vaatimuksena on vapauttaa satoja vankeja, heidän joukossaan kesäkuussa Brothers Keeper operaation aikana pidätetyt 60 arabia, sekä 2011 vankien vapauttamis-sopimuksen mukaisesti vapautetut mutta uudelleen pidätetyt arabit.
·        Neuvottelut Gazan lentokentän sekä merisataman uudistamista ja laajentamista koskevat neuvottelut aloitetaan kuukauden kuluessa. Hamasin perustajiin kuuluva Mahmoud Zahar, joka ensimmäistä kertaa uskalsi tulla esiin kesäkuun 8. päivän jälkeen, uhosi, että Hamas rakentaa lentokentän ja sataman joka tapauksessa kysymättä keltään lupaa.
·        8 vuotta kestäneitä rajoituksia Gazan ja Israelin väliseen tavaroiden ja henkilöliikenteeseen poistetaan sitä mukaa, kuin odotukset toteutuvat ja jatkoneuvottelut etenevät Kairossa. Israel asetti rajoituksia niihin Hamasin kaapattua vallan Gazassa 2006 ja on tiukentanut niitä edelleen Gazasta tehtyjen raketti- ja kranaattihyökkäysten vuoksi.
·        Rakennusmateriaalien viennin tarkastusjärjestelmä sovitaan jatkoneuvotteluissa, kuten myös tavaroiden ja hyödykkeiden vienti ja henkilöliikenne Gazasta Länsirannalle. Israel halusi kytkeä Gazan ja Länsirannan välisten tavara- ja henkilöliikennettä koskevien rajoitusten lieventämisen ja mahdollisen poistamisen Gazan aseistariisumiseen, mutta terroriryhmät torjuivat sen ehdottomasti.
Hamasin johtajistoon kuuluva Moussa Abu Marzouk totesi tulitaukosopimuksesta, että Israel lopettaa Hamasin komentajien teloitukset, ja että se sallii vapaan liikkumisen kaikkialla Gazan alueella.
USA:n YK:n lähettiläs Samantha Power totesi, että USA on täysin sitoutunut humanitäärisen avun toimittamiseen Gazaan ja sen jälleen rakentamiseen niin pian, kuin tilanne rauhoittuu maassa.
2. YK:n turvallisuusneuvostossa keskusteltavana olevan Jordanian arabiliiton nimissä esittämän päätöslauselman käsittelyä päätettiin siirtää huomion keskittyessä Kairon tulitaukoneuvottelujen tuloksiin, joihin halutaan tutustua ennen ratkaisevia päätöksiä.  
JORDANIAN tekemä päätöslauselmaesitys on ollut jäissä 04.08. lähtien. Tämä sekä siksi, että on haluttu katsoa, miten tilanne kehittyy osapuolten välillä, että siksi, että Englanti, Saksa ja Ranska sorvaavat omaa elementtiään, jonka he haluavat lisätä Jordanian esitykseen. EU-maiden nimissä toimivat maat haluavat muodostaa seurantajärjestelmän, jonka tulee huolehtia siitä, että osapuolet noudattavat sopimusasiakirjoja. Saman tiedon mukaan myös USA:lla on omia lisäyksiä päätöslauselmaan. YK:n turvallisuusneuvoston presidentin varamies Peter Wilson puhui asioista varsin yleisin termein, mutta hän antoi ymmärtää, että päämääränä on saada päätöslauselma, jolla turvataan pysyvä rauhantila, joka johtaisi rauhansopimukseen Israelin ja PA:n välillä.
3. OPERAATION Protective Edge 50 vuorokautta ovat olleet Gazan turva-aidan läheisyydessä asuville juutalaisyhteisöjen asukkaille kamalaa koettelemusta, mitä ovat lisänneet sodan johtajien, ennen muuta pää- ja puolustusministerien, rauhoittavat viestit tilanteen hoitamisesta ja tilapäisten tulitaukojen yhteydessä antamat rohkaisut palata koteihinsa, joista he olivat joutuneet pakenemaan ja uudelleen pakenemaan jatkuvia raketti- ja kranaatti-iskuja, sekä yöllä että päivällä. Kukaan ei liene laskenut, kuinka paljon heitä pakeni, mutta Arielin kaupunki järjesteli tilapäisiä majoitustiloja sadoille pakolaisille. Kuin suolan ripottamiseksi verestäville haavoille ”Hamas antoi tiistai-iltana käskyn juutalaisille palata koteihinsa” vakuuttaen, että taistelut ovat tällä erää loppuneet. Hamas lienee tehnyt toistakymmentä sopimusta tulen lopettamiseksi vain rikkoakseen ne kaikki, mikä ei vakuuta tämänkään sopimuksen pitävyyttä.
HAMASIN päätöksentekoa seuranneet valittavat, ettei sillä ole henkilöä, jonka sana olisi lopullinen, vaan asioista äänestetään ja enemmistön kanta voittaa. He valittavat myös sotilaallisen ja poliittisen johdon näkemysten ja pyrkimysten erilaisuutta, mikä monimutkaistaa neuvotteluja. 30 vuotta sitten 7 hengen perustama järjestö on levittäytynyt arabimaailmaan, kuten myös sen johtavat virkailijat, minkä vuoksi päätöksiä on vaikea saada, eikä yhteistä kantaa asioihin voi saada nopeasti. Kuten Qatarin tapaus osoittaa, päätöksentekijöitä on helppo painostaa vastoin järjestön intressejä.
HAMASIN, Harakat al-Muqavama al-Islamiya”, eli Islamin Vastarintaliike, perustettiin Ahmed Yassinin ja kuuden muun henkilön toimesta 1987. Kohtalon ivaa lienee se, että Israel tuki Hamasin perustamista vastapainoksi PLO:lle antaen sille etuisuuksia ja oikeuksia. Hamasin peruskirjaan otettiin kohtia, joissa sen päätehtävä on Israelin vastainen toiminta ja sen tuhoaminen, jota aluksi toteutettiin aluksi israelilaisautoilijoiden kivittämisenä ja erillisinä hyökkäyksinä juutalaisasukkaita vastaan.
Hamas voitti palestiinalaisten vaalit 2006, ja kaappasi vallan Gazassa seuraavana vuonna syrjäyttäen Fatahia edustavat virkailijat hyvinkin kovakouraisesti. Hamas solmi PA:n kanssa sopimuksen, jonka perusteella se suostui yhteishallitukseen Fatahin kanssa, mikä romutti lopullisesti Israelin ja PA:n välillä käydyt rauhankeskustelut. Hamas on jatkanut rakettitulitustaan Israelin siviiliyhteisöjä vastaan Gazan rajan tuntumassa, minkä johdosta IDF aloitti operaation Protective Edge kahdeksas kesäkuuta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4563846,00.html
4. PÄÄMINISTERIN kanslian info-osaston johtaja Liran Dan vakuuttaa, että Israel voitti Gazan sodan neuvotteluvaiheen todeten, että IDF antoi murskaavia iskuja Hamasin rakentamalle infrastruktuurille. Hän lisäsi, että IDF murskasi rakettien, hyökkäystunnelien ja terrorijoukkojen verkoston, joita sen tarkoituksena oli käyttää Israelia vastaan. Hän katsoo toisaalta, että Hamas ei voittanut yhtään mitään aloittaessaan raketti-iskut Israelia vastaan, eikä myöskään saanut vedettyä Turkkia ja Qataria mukaan päättämään Israelin ja Hamasin välisistä asioista. Pääministeri ei vienyt tulitaukosopimusta Israelin turvallisuuskabinetin äänestykseen käyttäen lain antamaa oikeutta päättää siitä itse. Kabinetin jäsenistä ainakin puolet vastustivat suostumista Egyptin laatimaan tulitaukosopimukseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184471#.U_2He0NsO-o
GAZAN turvallisuusaidan lähellä sijaitsevien juutalaisyhteisöjen asukkaat ovat pettyneitä ja vihaisia siitä, että hyvin alkanut puhdistusoperaatio Gazassa keskeytettiin kesken kaiken. Sdot Negevin alueneuvoston puheenjohtaja Tamir Idan sanoo: ”Jos olen ymmärtänyt oikein, tulitauko on voimassa vain kuukauden ja Hamasilla on oikeus rakentaa ilma- ja meritukikohtansa. Silloin Israel on antautunut terrorismille”. Hän ei myöskään ymmärrä, miksi Israel ei vastannut Hamasin tuntia ennen tulitauon alkamista Eshkolissa Nirim kibbutsia vastaan tehtyyn kranaattihyökkäykseen, joka surmasi kaksi juutalaista miestä ja haavoitti ainakin viisi. Tämän tekee sitäkin vakavammaksi tosiasia, että Hamasilla oli tiedossaan tulitauon alkaminen 19.00 aikaan, mutta se tavoilleen uskollisena aloitti kiivaan tulituksen juuri ennen sen virallista voimaantuloa. Tamir Idan sanoo, että Israel hyväksyy Hamasin toimet käyttäytyä vastoin yleisiä normeja vastaamatta niihin mitenkään. Israelin kansan parissa tämä monien muiden tosiasioiden kanssa antavat kuvan, että Israel vaati sopimusta melkein polvillaan rukoillen. Islamin ääriainekset varmaan tulevat käyttämään tätä ”antautumista” hyökätessään propagandassaan Israelia vastaan, joka amerikkalaisen analyytikon mukaan ei halunnut voittaa.
ASHKELONIN pormestari Itamar Shimoni sanoo, että kompromissi terroristien kanssa antautumista sen edessä. ”Israelin ja etenkin etelän asukkaat halusivat nähdä lopullisen päätöksen tämän operaation kautta, mutta ilmeisesti niin ei tule tapahtumaan”, hän toteaa lisäten: ”Me halusimme nähdä Hamasin voitettuna ja rukoilevan henkensä säästämistä, mutta me näimme Israelin juoksevan jokaiseen neuvottelupöytään jokaisessa tilanteessa. Emme me menettäneet 64 sotilastamme ja viisi (6) siviiliä, heidän mukanaan 4-vuotias poika, vain tämän ”saavutuksen” hyväksi, emmekä myöskään raskaita taloudellisia vahinkoja lähes kahden kuukauden ajalta. Me odotimme paljon enemmän”.
ESHKOLIN alueneuvoston puheenjohtaja Haim Yelin vakuuttaa, ettei hän aio kutsua alueen asukkaita palaamaan koteihinsa. ”Jerusalemissa näyttää olevan tulitauko. En vain tiedä, mistä he oikein puhuvat. Jerusalemissa he tuntevat olonsa turvallisiksi, kuten joillain alueilla Gazassa, mutta me emme. Me menimme tähän asemasotaan, josta me maksoimme raskaan hinnan perheittemme hengellä ja haavoittuneiden syvällä tuskalla. Armeija oli valmistautumaton tähän sotaan”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184469#.U_2LakNsO-o
LIKUDIN keskuskomitean puheenjohtaja Danny Danon sanoo, että operaatio Protective Edge alkoi kansan suurella tuella, mutta se päättyi Israelin häpeään ja hämminkiin. Hän sanoi, että Likudin keskuskomitea kokoontuu parin viikon sisällä Ashkelonissa keskustellakseen Gazan operaatiosta.
Beit Yehudin kansanedustajat sanoivat, että vaikka sodan lopputulos oli heille pettymys, he aikovat pysytellä hallituksessa eikä käyttää tilaisuutta voittaakseen muutaman parlamenttipaikan. Labour-puolueen puheenjohtaja Isaac Herzog sanoi, ettei hän usko Netanyahun ottavan diplomaattisia askeleita sodan seurauksia, siihen tarvitaan uudet vaalit, hän uskoo. Hänen huolensa kohdistui Juudean ja Samarian kohtaloon, ettei siellä toistuisi Gazan tapainen kehitys, mikä vaatii diplomaattisia ratkaisuja. Vasemmisto kannattaa perinteensä mukaan palaamista 1949 aselepolinjoille, kompromissien tekemistä ja maan luovuttamista sopimuspaperia vastaan. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Protective-Edge-began-with-huge-support-ended-with-Israel-shamed-and-confused-says-Likud-MK-372472
Yesh Atid puolueen puheenjohtaja Yair Lapin ounastelee uusien vaalien mahdollisuutta, vaikka puolue on menestynyt gallupeissa huonosti. Lapid sanoo, että tilannetta arvioidaan lähiaikoina pölyn laskeuduttua Gazan operaation jälkeen. http://www.timesofisrael.com/day-51-truce-takes-hold-hamas-hails-victory-after-2-israelis-killed-in-mortar-attack/
Viranomaiset arvioivat, että 40 % Gazan rajan läheisyydessä asuvista juutalaisista joutui pakenemaan raketti- ja kranaattitulen vuoksi, mikä tarkoittaa 40 000 asukasta on joutunut pakolaiseksi omassa maassaan. http://www.timesofisrael.com/gaza-attacks-triggers-israeli-exodus-from-border/
TV-2:n teettämän gallupin mukaan Netanyahun kannatus on romahtanut onnettomasti päättyneen Gazan operaation vuoksi. Häntä kannattaa nyt 38 % kansasta, kun se oli viides elokuuta 63 % ja juuri ennen operaation alkamista 82 %. http://www.timesofisrael.com/massive-drop-in-support-for-netanyahu-poll/
PA pelkää toista vallansieppausyritystä muutaman viikon sisällä. PA:n turvallisuusjoukot ovat kuulustelleet PA:n entisen pääministeri Salaam Fayadin perustaman järjestön virkailijoita. Käsky näyttää tulleen Abbasilta, jonka asema on heikko ja heikkeni edelleen Gazan operaation aikana. http://www.timesofisrael.com/pa-security-questions-employees-of-abbas-rival/

SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 20 -31; Tiberias 27 -38; Suolameri 31 -41; Eilat 28 -42 +C-astetta. Säätilassa ei ole odotettavissa suuria muutoksia. Kinneretin pinta laskee 1 sm:n.Tuesday, August 26, 2014

TIISTAI 26.08.14


TIISTAI 26.08.14
1. TÄNÄÄN on saavutettu eräs merkkipaalu operaatio Protective Edge historiassa, kuten Ben Hartman sanoo JP:n artikkelissaan. Hän tarkoittanee, että tänään on 50. päivä siitä, kun IDF aloitti operaation rakettitulen lopettamiseksi Gazasta Israelin siviilikohteisiin. Tuhansia raketteja on ammuttu Israeliin ja IAF on tehnyt tuhansia pommituslentoja Gazan alueille tuhoten Hamasin pääasemia ja tukikohtia, rakettien valmistusverstaita ja – laukaisualustoja ja muita strategisesti tai taktisesti sotilaallisesti tärkeitä kohteita. Ilmavoimat tarjoutuivat hoitamaan Hamasin vastarinnan yksin, mutta satojen ja tuhansien kohteiden pommitusten jälkeen selvisi, ettei se riitä, tarvittiin maajoukkojen apua. Ilmavoimat ovat kuitenkin jatkaneet täsmäohjuksin suoritettuja iskujaan kiihdyttäen niitä etenkin maajoukkojen vetäydyttyä takaisin omalla puolelleen.
Maajoukkojen mentyä Gazan kaistalle he löysivät tunnelien suuaukkoja, joiden tutkiminen johti valtavan tunneliverkoston löytymiseen. IDF tuhosi löytämistään tunnelien suuaukoista 32, joista suuri osa päättyi Israelin puolelle, mutta niitä on kaikkiaan satoja etenkin kaupunkien alle piilotettuina, joita on liitetty toisiinsa yhdistävillä tunneleilla. Tunneliverkosto on varustettu sähkövaloilla ja tieto-liikennekaapeleilla sekä Qatar Hamasille lahjoittamalla hälytys-järjestelmällä, jolla valvomosta käsin pystytään seuraamaan liikennettä tunneliverkostossa. Sen avulla Hamas pystyy asentamaan pommiansoja ja väijytyksiä IDF:n sotilaille, jotka uskaltavat tunkeutua tunneliverkostoon. Tunneleihin on rakennettu maanalaisia komento- ja valvontakeskuksia,  ase- ja rakettivarastoja sekä rakettien laukaisualustoja, jotka on piilotettu avattavilla luukuilla. Maajoukot keskittyivät tunnelien tuhoamiseen, minkä johdosta alkuperäinen tavoite rakettitulen poistamiseksi sai toisarvoisen aseman. Vaikka IDF sanoo tuhonneensa tuhansia raketteja ja niiden laukaisualustoja, raketteja ammutaan edelleen päivittäin jopa saavuttaen ennätysmäärän 168, kuten sunnuntaina tapahtui.
IDF on ottanut ohjelmaansa uuden toimintamallin, jonka puitteissa se pyrkii teloittamaan IAF:n täsmäiskuilla Hamasin korkeinta johtoa. Tämä edellyttää tarkkoja tiedustelutietoja, joita saadaan sekä agenteilta Gazassa että elektronista tiedonvälitystä kuten puheluja kuuntelemalla sekä lento-tiedustelun avulla, jota suoritetaan pääosin miehittämättömillä pienkoneilla (drones). Täten IDF pystyi muutaman päivän sisällä teloittamaan Hamasin sotilassiiven neljä korkeinta komentajaa sekä Hamasin talousjohtajan, jonka tehtäviin kuuluivat pääomasiirrot Gazaan ja sieltä ulos. IDF uhkaa, etteivät Hamasin poliittiset johtajatkaan ole turvassa, mikä uhkaa Khaled Mashaalia, Abu Marzoukia, Ismail Haniyheia ja muita. IAF:n täsmäiskut tehdään joko autoihin, joissa kohde matkustaa, tai asuntoihin ja jopa kerrostaloihin, joissa teloituskohteena olevat henkilöt asuvat tai pitävät kokouksiaan. Merkittävin kohde oli Hamasin päämajan ja useita komennus- ja valvonta keskuksia sisältänyt 12- kerroksinen rakennus, jonka IAF tuhosi ampumalla siihen viisi tuhannen kilon Bunker Buster täsmäpommia, jotka romahduttivat muiden kerrostalojen keskellä sijainneen rakennuksen siististi perustuksiaan myöten. Iskussa kuoli kolme Hamasin sotilasjohtoon kuuluvaa komentajaa.
PÄÄMINISTERI Netanyahu ilmoitti heti Gazan operaation alussa, ettei tarkoituksena ole Hamasin hallinnon kaataminen, vaan saada rakettituli loppumaan Gazasta Israelin siviilikohteisiin ja rauhantilan palauttaminen Gazan rajan tuntumassa oleviin juutalaisyhteisöihin. Strategisena lausuntona tämä oli huonosti ajoitettu, sillä se antoi Hamasin johdolle vakuutuksen koskemattomuudesta, minkä IDF:n omaksuma uusi taktiikka johtajiston teloituksista romuttaa. Historioitsijat varmaan aikanaan tutkivat, miten viisas tai tyhmä Netanyahun ilmoitus Hamasin koskemattomuudesta oli, mutta se kuitenkin jäädytti IDF:n suunnitelmat iskeä kaikin voimin Gazana kaistalle, ja jakamalla sen nopeilla siirroilla kolmeen osaan aloittaa sitten kunkin osa-alueen puhdistaminen raketeista ja terroristeista. Se myös antoi Hamasille mahdollisuuden toteuttaa omaa suunnitelmaansa IDF:n pystymättä estämään sitä. Puolustusministeriö ilmoittaa, ettei maahyökkäys ole poistettu ohjelmasta, ja että siihen turvaudutaan, jos se havaitaan hyödylliseksi kokonaisuuden kannalta. Asiantuntijat kuitenkin varoittavat, että IDF menetti kultaisen tilaisuutensa, ja ettei aika ole enää IDF:lle suosiollinen.
ISRAELIN operaatioon Gazan rauhoittamiseksi liittyy ulkopoliittinen aspekti, johon journalistit vain ohimennen viittaavat. Operaation alkuvaiheilla kävi selväksi, että sekä Saudi Arabia että UAE seurasivat tarkoin IDF:n sotatoimia, ja myös Egypti ja Jordania ilmaisivat varovaisen hyväksymisensä. Näille valtioille on tärkeää Hamasin nousevan vaikutusvallan murskaaminen, sillä sen katsotaan edustavan Iranin valtapyrkimyksiä Lähi-Idässä, missä sen intressit iskevät Saudi Arabian ja UAE:n kansallisia intressejä vastaan. Hamas on syntynyt Muslimiveljeskunnan avustuksella ollen sen haaraosasto, ja tämä järjestö pyrkii toiminnallaan horjuttamaan Saudi Arabian ja UAE:n hallituksia. Nämä öljyrikkaat maat pelkäävät Irania enemmän kuin vihaavat juutalaista valtiota. Saudivirkailijat ovat alkaneet julkisesti vaatia, että arabien tulee muuttaa suhtautumistaan Israeliin, kuten saudien Englannin lähettiläs sanoi, eikä hän ole ainoa. Saudit ilmaisevat pettymyksensä, ettei IDF vienyt hyvin alkanutta operaatiotaan loppuun asti.
IDF:n omaksuma Hamasin johtajien teloituskampanja on aiheuttanut vastaliikkeen Gazassa. Siellä Hamasin pyssymiehet, joita jotkut kutsuu taistelijoiksi, ei sotilaiksi, ovat pidättäneet tusinoittain siviilejä, naisia ja miehiä, syyttäen heitä IDF:n agenteiksi. Arabien kuulustelutavan mukaan heiltä kiristetään tunnustus raakalaismaisen kidutuksen kautta, jonka päätteeksi ihminen tunnustaa mitä tahansa saadakseen kidutuksen loppumaan. Heitä teloitettiin julkisesti moskeijan edessä yli kaksikymmentä, mutta pidätettyjä on moninkertainen määrä. Heille ei annettu oikeutta asianajajaan eikä oikeuteen, vaan teloitus suoritettiin nopeasti. Heidän nimiään ei julkistettu – mukamas perheen kunnian säilyttämiseksi – mutta luultavammin siksi, ettei heidän syyllisyydestään oltu varmoja. Tämä on selvä sotarikos, josta Hamasia voidaan syyttää. Ihmisoikeusjärjestöt esittivät vastalauseita. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4562954,00.html
2. KAIRON tulitaukoneuvottelut eivät tuottaneet toivottua tulosta, eikä Egyptin presidentti al-Sisi voinut tehdä ilmoitusta tulitauosta eivätkä neuvottelijat päässeet allekirjoittamaan sopimusta, kuten oli suunniteltu. Huhujen mukaan se on Israel, joka vetää nyt jäykistynyttä jalkaansa eikä osaa päättää. Olisi syytä käydä jaloittelemassa hotellista mustan teenjuonnin ja mukavan keskustelun lomassa.
Gazan terrorijärjestöt kiihdyttivät eilen illalla tulitustaan, kuten niillä on tapana ennen tärkeää tilaisuutta. Ne ampuivat maanantaipäivän aikana ainakin 115 rakettia ja kranaattia Israelin siviili-kohteisiin. IAF iski maanantain aikana 70 kohteeseen eri puolilla Gazan kaistaa, mukaan lukien rakettimiehistö, joka oli laukaissut rakettinsa, sekä raketin laukaisualusta koulun läheisyydessä. Iron Dome eliminoi yhden raketin Ashdodin kaupungin yllä, mutta tuhoutuneen raketin kappale putosi kauppakeskuksen lasikattoon jääden siihen kiinni. Kukaan ei haavoittunut. Edellä mainitusta 115 raketista ja kranaatista Iron Dome eliminoi 14. Hamas ampuu nyt enemmän kranaatteja, joita Iron Dome ei pysty torjumaan niiden lyhyen kantomatkan vuoksi. Libanonista ammuttiin Israeliin kaksi rakettia eilen illalla, ainakin toinen niistä putosi asumattomalle maalle. IDF vastasi niihin tykistötulella.
Viime yö sen sijaan kului suhteellisen rauhallisesti, mutta entinen raketti-inferno alkoi uudelleen aamun valjettua. Ashkelonissa hälytyssireeni ilmoitti raketin lähestymisestä. Omakotitalossa asunut 6-henkinen perhe heräsi hälytykseen, ja vanhemmat menivät kiireesti siirtämään lapsensa turvalliseen huoneeseen. Lähes välittömästi vanhempien poistuttua makuuhuoneestaan raketti iski suoraan heidän makuuhuoneeseensa aiheuttaen suurta tuhoa rakennuksessa. Paikalle kutsutun Magen David Adom mukaan he keräsivät paikalta 40 eri tavoin haavoittunutta ihmistä. 20 heistä oli haavoittunut kadun toisella olevan kerrostalon ikkunan sirpaleista ja muista lentävistä esineistä; parikymmentä ihmistä hoidettiin shokin vuoksi. Haavoittuneet kuljetettiin Barzilaín lääkintäkeskukseen.
HÄLYTYSSIREENIT soivat aamun tunteina Tel Avivin keskustan alueella, Ashdodin ja Ashkelonin sekä Eshkolin alueilla. Hamas ilmoitti ampuneensa raketit ja kranaatit. Tuhoista ei ole raportoitu. IAF ilmoittaa iskeneensä yön aikana 15 kohteeseen Gazassa. Gazan arabilähteen mukaan kaksi ihmistä kuoli ja iskussa korkeaan kerrostaloon 20 ihmistä haavoittui. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Rocket-sirens-pierce-air-after-quiet-night-in-Israel-372327, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184426#.U_w97kNsO-o
3. UUTISOTSIKOITA
·        Shin Bet on julkistanut muutamia pidätetyiltä Gazan arabeilta saamiaan tietoja, miten Hamas käyttää lastentaloja, moskeijoita ja sairaaloita toiminnalliseen tarkoitukseensa. Eräs heistä Mohammad Kadra Khan Yunisista sanoo, että jokainen tietää, miten Ismail Haniyeh piileskelee Shifan sairaalassa. Kaksi pidätettyä Beit Lahiyasta sanoivat, että beduiinikylästä kaivettu tunneli, joka johti Israelin puolelle, päättyi lastentarhan viereen. Mahdolliset siepatut panttivangit oli tarkoitus tuoda lastentarhaan, ja viedä heidät sieltä muualle. Abd al-Rahman Baalusha Khan Yunisista kertoi, että Al-Safa ja Al-Abra Gazan kaupungissa oli tarkoitus käyttää terrorijoukkojen kokous- ja asuinpaikkoina.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184429#.U_w_B0NsO-o
·        Hamas-johtaja Moussa Abu Marzouk kertoi medialle, että Hamas hyväksyy Egyptin viimeisen tulitaukoluonnoksen. Hän sanoo, että huolimatta hyökkäävästä asenteestaan Israel on innokas solmimaan tulitaukosopimuksen. Israel on vakuuttanut, ettei se neuvottele tulen alla, ettei se antaisi Hamasille oikeutta sanoa, että rakettituli sai Israelin alistumaan. Islamic Jihad ilmoitti jo aiemmin, että se hyväksyy sopimusehdot. Sopimus perustunee paljolti 2012 sopimusdokumenttiin tulen lopettamiseksi, Rafahin aukaisemiseksi ja kalastus alueen laajentamiseksi nykyisestä kolmeen ja myöhemmin kuuteen merimailiin. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Senior-Hamas-leader-Language-of-Egyptian-ceasefire-proposal-acceptable-372346
·        USA:n armeijan korkea kenraali John Allen, joka laati Israelin tuomitseman suunnitelman Jordanin laakson turvallisuussuunnitelman, matkusti Israeliin avustaakseen Israelin ja Gazan terrorijärjestöjen välisiä epäsuoria tulitaukoneuvotteluja. Allen on 4-tähden kenraali, joka johti USA:n joukkoja Afganistanissa. Hänen roolistaan Gazan tulitaukoneuvotteluissa ja mahdollisissa aseleponeuvotteluissa ei ole tarkempia tietoja.  http://www.timesofisrael.com/top-us-general-in-israel-for-post-ceasefire-talks/
·        PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas yrittää saada YK:n turvallisuusneuvoston päättämään aikataulusta, jonka puitteissa Israel vetää joukkonsa ja asukkaansa Juudeasta ja Samariasta. Jos tämä naula ei vedä, Abbas alistaa asian ICC:n ratkaistavaksi. Sadakseen asialleen enemmän perustaa hän koordinoi suunnitelmansa arabiliiton pääsihteerin Nabil Elarabin kanssa. Abbas, jolla ei ole mandaattia edustaa palestiinalaisia, ei anna USA:n kieltävän kannan pelottaa itseään. Hän vakuuttaa, ettei se ole sodanjulistus Israelille, mutta Netanyahun hallitus voi nähdä sen sellaiseksi. Abbas leikkii vaarallisilla vesillä, vaikka Israelin hallituksessa ja Knessetissä on niitä, jotka haluaisivat Abbasin nostamiseksi Gazan ja Länsi-rannan arabien johtajaksi, mitä on pidettävä todella typeränä esityksenä. Abbas ei ole Israelin ystävä; häntä on pidettävä vihollisena, joka haluaa Israelin tuhoa. http://www.timesofisrael.com/arab-league-to-demand-israel-west-bank-withdrawal-from-un/
·        Iran sanoo ampuneensa alas Israelin lähettämän Hermes miehittämättömän tiedustelu-koneen sen lentäessä Natanzin rikastuslaitoksen yläpuolella. Koneen hylyssä ei ole nähtävissä Israelin tunnuksia, mutta kone pystyy lentämään 1600 km. Iranin vallankumouskaarti sanoo ampuneensa koneen alas ja purkavansa sen tietokoneen tallentamat tietokannat. Se myöskin lupaa aseistaa Hamasin uudelleen korvaten sen menetykset Gazan operaation aikana.  http://www.timesofisrael.com/iran-will-arm-palestinians-after-israeli-drone-downed/
·        Gazan lähettyvillä asuvat juutalaiset pakenevat pohjoiseen. Arielin kaupunki on avannut porttinsa pyrkien majoittamaan heidät tiloihinsa. Arielin yliopiston opiskelijat ovat järjestäneet ohjelmaa lapsille, jotka kärsivät syvästä traumasta jatkuvan rakettitulen vuoksi. Daniel Tragermanin vanhemmat vakuuttavat, että he ovat saaneet tarpeekseen eivätkä enää aio palata Nahal Oz kibbutsiin, jossa he asuivat. Satoja asukkaita majoitetaan Arieliin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184409#.U_xKP0NsO-o
·        22-vuorias arabi Wadi Jozin arabilähiöstä pidätettiin hänen kivitettyään lähiön kautta ajavaa israelilaisautoa maanantai-iltana Jerusalemin itäosassa. Autossa istuneet 3 lasta haavoittuivat. Kasvonaamarilla varustettu arabi kivitti myös häntä pidättämään tulleita poliiseja. Kuulusteluissa hän tunnusti monia aiempia kivityksiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184417#.U_xLu0NsO-o
·        Beit Umar arabikylän läpi ajanutta israelilaisautoilijaa kivitettiin, iso kivenmurikka särki tuulilaisin ja iski kuljettajaa kasvoihin. Kuljettaja menetti autonsa hallinaan, ajoi turvakaidetta vasten, jolloin auto kääntyi ympäri. Heillä oli auton takaistuimella sylivauva. Paikalle kertyi kylän asukkaita, joita vaimo ensin pelkäsi, mutta oli iloisesti yllättynyt heidän tarjotessaan apuaan, ottaen vauvan pois takaistuimelta ja viihdyttäen sitä sylissään. Paikalle kutsuttu ambulanssi vei heidät sairaalaan, jossa 25-vuotias Yedaya Sharchaton joutui tarkkoihin tutkimuksiin ehkä aivovaurion saaneena. Hänen 24-vuotias Hadasha selviytyi pienen naarmuin ja kuhmuin. Tämä tapahtui lauantai-iltana. Sotapoliisi tutkii asiaa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4563835,00.html
Säätilat tänään: Jerusalem 22 -33; Tiberias 29 -41; Suolameri 34 -43; Eilat 31 -44 +C-astetta. Helteinen sää jatkuu edelleen, Kinneretin pinta on nyt 212.31 m Välimeren pinnan alapuolella, laskee 1 sm/päivä.

Monday, August 25, 2014

MAANANTAI 25.08.14


MAANANTAI 25.08.14
1. ”He parantavat Minun kansani vamman kepeästi sanoen: Rauha, rauha, vaikka rauhaa ei ole”. (Jer.6:14) Joka puolella pyritään solmimaan rauhan siteitä, laatimaan aselepoja tai tulitaukoja, mutta samaan aikaan aseet jylisevät omaa kuoleman ja rauhattomuuden kieltään. Kuinka monta sopimusta tulen lopettamiseksi Israelkin on tehnyt viimeisten vuosien aikana lähinaapuriensa ja järjestöjen kanssa vain joutuakseen yhä uudelleen toteamaan, että käsi, joka puristi kättä rauhan merkiksi, oli petturin käsi, joka piilotteli tappavaa asetta.
Aamun uutiset kertovat suurin otsikoin: ”IAF iskee Hamasin johtajiin rakettien sataessa maahan”. ”Erez rajanylityspaikka suljetaan kranaatin haavoittaessa kolmea”. ”Sinä olit elämäni rakkaus, täydellinen poika. Perhe ja ystävät surevat 4-vuotiasta Daniel Tragermania hautajaisissa Hevel Shalomissa”. ”Netanyahu: Gazan konflikti voi jatkua syyskuuhun. Jos Hamas-johtavat luulevat voivansa väsyttää meidät, he ovat väärässä, meillä on kärsivällisyyttä, sanoo puolustusministeri”. ”Poliisi aloittaa ihmisjahdin Jerusalemin metsikössä kadonneen Amerikkalaisen yeshiva-opiskelijan löytämiseksi”. ”Jihadi-syöpä elää ja voi hyvin Lontoossa”. Ben Caspit kyselee ulkoministeriltään: ”Kerro minulle, ulkoministeri, asutko sinä Britanniassa? Ja jos asut, oletko sinä kuuro, sokea ja mykkä? Sillä jos et ole, nousee kysymys: Mikä sinua hämmästyttää ja kauhistuttaa? Jos olet todella tietoinen tilanteesta Britanniassa ja teet satunnaisen kävelyretken Lontoossa pyrkien kävelemään lähiöissä ja kaupunginosissa, jotka islamistit ovat miehittäneet viime vuosina, ja pyrit ymmärtämään, mitä ne ovat saarnanneet seurakuntalaisilleen niissä samoissa moskeijoissa, joita nousee kuin sieniä sateen jälkeen, sinun ei todellakaan pitäisi hämmästyä. Muuten, Mr. Hammond, yritäpä tehdä se pukeutuneena vaikka Ortodoksijuutalaiseksi. Ihmettelen, jos selviäisit hengissä, ja missä kunnossa”. ”Abbas paljastaa tärkeän ratkaisunsa konfliktiin. PA:n johtaja sanoo, ettei ei-tavanomainen prosessi sisällä sodanjulistusta Israelille”.
EDELLÄ esitetyt otsikot on koottu Jerusalem Postin maanantain 25.08. etusivulta, mutta ne voisivat olla minkä tahansa Israelin päivälehden sivulta, pienin muutoksin ja painottein varustettuina.
Edellä esitetty Ben Caspitin kommentti jatkuu vielä, ja koska se kuvaa tilannetta monessa Euroopan pääkaupungissa, otan pienen pätkän siitä: ”En halua pilkata sinua, Mr. ulkoministeri, tai Britanniaa. Täällä Israelissa me kunnioitamme Britanniaa valtavasti, koska sen johtajisto vielä tietää, miten erottaa hyvän pahasta, ja olen varma siitä, että nimettömässä äänestyksessä sekä pääministeri David Cameron että te itse äänestäisitte Israelin puolesta sen sodassa Hamasia vastaan. Sen tulisi olla nimetön, koska muuten joutuisitte maksamaan liian suuren poliittisen hinnan äänestäjillenne. Me osaamme laskea yhteen ja tiedämme muslimikansalaisten lukumäärän Britanniassa näinä päivinä ja miten vaikutusvaltaisia he ovat”.  http://www.jpost.com/International/Comment-Jihadi-cancer-thrives-in-London-372185
2. Ettei asia pääsisi unohtumaan, otetaan päivän säätila tähän väliin. Jerusalem 23 -36; Tiberias 30 -42; Suolameri 35 -44; Eilat 31 -45 +C-astetta. Aurinkoinen ja helteinen sää jatkunee viikon ajan. Rannikolla lämpötilat ovat päivisin viitisen astetta alemmat mutta myös kosteammat. Operaatio Prostective Edge jatkuu edelleen, tänään maanantaina on sen 49. päivä.
3. Rakettituli virtasi sunnuntain aikana Israelin siviilikohteisiin koko päivän ajan alkaen aamu-varhaisesta iltamyöhään saakka. Gazan terroristit ovat yhä runsaammin siirtyneet kranaattien käyttöön tulituksessaan, ehkä siksi, että niiden laukaisupaikkaa on vaikeampi havaita, mutta ehkä siksi, että niiden on havaittu aiheuttavan suurempaa uhrimäärää kuin rakettien, joita ammutaan ilman ohjausta jonnekin kohdetta kohti, missä osumistarkkuus pienenee matkasta johtuen. Kranaattien tehokas ampumaetäisyys on muutamia satoja metrejä, raskaalla lähelle kilometriä. Uutisista ei selviä, minkä tyyppisiä kranaatin heittimiä Gazassa käytetään, mutta kuvista päätellen sinkotyyppisiä aseita on takavarikoiduissa aseissa runsaasti. RPG kranaatin, jossa ammuksen lentoa siivittää raketti, ampumaetäisyys on suurempi.
ISLAMIC Jihadin tiedottaja ilmoittaa, että Egyptin tekemä uusin tulitaukoesitys on ollut osapuolten tutkittavana ja että sovun löytäminen on lähellä. Tämä ei kuitenkaan millään tavoin näytä vaikuttaneen rakettien ja kranaattien laukomiseen Israelin puolelle.
Raketteja putoili Eshkolin alueneuvoston alueille, joista on tullut Hamasin rakettimiehistöjen suosikki-kohde. Niiden maanantaina aiheuttamista vaurioista ihmisille tai rakennuksille ei ole raportoitu. IDF tunnusti, että hälytyssireenit soivat puoli yhdeksän maissa Tel Avivissa, Raananassa, Herzliassa ja Ramat HaSharonissa virheellisesti väärän hälytyksen johdosta. Ashdodissa ja Ashkelonissa annettu sireeninääni oli sen sijaan aito hälytys. Hiljaiseloa oli jatkunut edellisenä yönä 5 tunnin ajan.
IAF:n lentäjät sen sijaan tekivät työtä koko yön aikana. He iskivät 35 terrorikohteeseen Gazassa, iskuissa kuoli kaksi ihmistä.
GAZAN arabilähteet vakuuttavat, että asiakirjat tulitauon välittömästä allekirjoittamisesta ovat lähes valmiit, ja että kysymys on vain muutamista tunneista. Israelin neuvottelijat eivät ole kommentoineet asiaa, mutta varmaan Egyptin välittäjät ovat informoineet heitä. Islamic Jihadin apulaisjohtaja Ziad Nakhled kertoi libanonilaisen Al-Mayadeen TV:n lähetyksessä: ”Olemme sopineet 0-hetkestä, ja se tulee toteutumaan muutaman tunnin kuluessa. Hamasin tiedottaja Osama Hamdan sanoi, että neuvottelut ovat edistyneet positiivisesti, ja että nopeita päätöksiä on odotettavissa muutaman tunnin kuluessa. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Rockets-land-in-Israel-despite-reports-of-progress-in-Cairo-372187
4. Tulitauon mahdollisesta alkamisesta on ristiriitaisia tietoja. Hamas ilmeisesti arkailee vielä, ehkä se haluaa varmistaa, ettei Qatar pahoita mieltään ja potki Khaled Mashaalia pois maasta, sillä hänellä ei ole monta vaihtoehtoa Qatarin ohella, se voi olla jopa ainoa. Egypti valmistautuu ilmoittamaan ilman määräaikaa olevasta – ehkä kuukauden mittaisesta – tulitauosta tänä maanantai-iltana. Se edellyttää, että sekä Israelin että PA:n delegaatiot ovat hyväksyneet Egyptin esityksen. Walla! uutistoimiston mukaan Egypti suostuu avaamaan Rafahin terminaalin sopimuksen tullessa voimaan.
ISRAEL joutui sulkemaan Erez terminaalin Gazaan, sillä neljän israelilaisen taksin odottaessa siellä Gazassa haavoittuneita kuljettaakseen heidät sairaalahoitoon Israeliin, terminaalia kohti avattiin raketti- ja kranaattituli, joka haavoitti neljää taksinkuljettajaa. Heidät vietiin sairaalaan hyvin vihaisina siitä, etteivät Gazan terroristit kunnioita edes sen vertaa omia kansalaisiaan, että sallisivat heidän haavoittuneittensa päästä sairaalahoitoon. Erez terminaali avattiin uudelleen tänä aamuna. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Report-Progress-in-cease-fire-talks-in-Cairo-372177
5. SUNNUNTAI oli kiireinen päivä rakettimiehistöille kuten myös Iron Dome patteristoille. IDF:n antaman tiedon mukaan sunnuntain aikana ammuttiin 177 muusta kohti Israelia, joista 80 oli kranaatteja ja loput raketteja. Viimeinen sireeninsoitto oli 23.56 Ashdodissa.
Otan esille joitain tapahtumia siitä taaksepäin sunnuntain aikana.
·        23.30 -23.51 Hälytys annettiin Ashdodissa ja muissa Gaza-vyöhykkeen kaupungeissa.
·        23.00 ilmoitti tuhonneensa tuntia aiemmin laukaisualustan, josta ammuttiin raketit Jerusalemia ja sen lähialueita kohti aiemmin illalla.
·        22.35 Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunta antoi luvan kutsua 10 000 reserviläistä aseisiin entisten lisäksi. Valiokunta jatkoi erityistilannetta Gazan lähialueilla syyskuun toiseen päivään saakka sekä valtuutti talousministeriön maksamaan korvauksia menetyksistä.
·        21.20 Iron Dome eliminoi raketin Jerusalemin vuorten yläpuolella. Tuhoista ei ole raportoitu.
·        21.05 hälytyssireenit soivat Beit Shemeksen ja Jerusalemin lähialueilla.
·        20.30 IDF kertoo, että ainakin 80 kaikkiaan 117:sta ammuksesta kohti Israelia oli kranaatteja. IDF:n tiedottaja kertoi, että 108 iskukohdetta löydettiin, Iron Dome eliminoi 9 rakettia.
·        19.35 -18.00 välisenä aikana raketteja putoili ainakin Ashdodiin ja Ashkeloniin, Eshkoliiin, Shaar HaNegeviin, Ashkelonin teollisuusalueelle, Sderotin keskustaan saaden yhden ihmisen shokkitilaan ja runnellen pysäköityjä autoja. Kissufimissa soi hälytyssireeni.
·        17.50 IDF ilmoitti iskeneensä kahteen raketteja Sderotiin ampuneeseen mieheen. Gazasta oli ammuttu siihen mennessä 100 ammusta, kranaattia tai rakettia. IAF iski 50 kohteeseen Gazassa, rakettimiehistöihin, rakettivarastoihin ja – verstaisiin sekä harjoituskentille.
·        Raketteja ammuttiin pitkin sunnuntain iltapäivää useisiin Gazan lähellä oleviin kaupunkeihin.
·        16.03 IDF ilmoitti iskeneensä autoon, jossa oli Hamasin taloudenhoitaja Mohamed al-Aoul, joka vastasi varojen siirtämisestä Hamasin tileille.
·        14.30 puolustusministeriö sulki Erez-terminaalin terroristien tulitettua sitä kranaateilla haavoittaen kahta ihmistä vakavasti, yhtä lievemmin (13.00). Sen kautta on kuljetettu haavoittuneita gazalaisia sairaalahoitoon Israeliin.
·        11.13 UNICEF lasten rahaston tiedottajailmoitti tuomitsevansa Daniel Tragermanin surman. Hän kuoli kranaatin sirpaleesta Nahal Oz kibbutsissa perjantaina pyrkiessään suojatilaan, mutta ei ehtinyt. UNICEF valittaa lasten kärsimyksiä ja kehityshäiriöitä sodan johdosta. http://www.jpost.com/Defense/LIVE-BLOG-Israels-Operation-Protective-Edge-in-Gaza-361892
6. UUTISOTSIKOITA
·        Israel ilmoittaa hyväksyneensä ainakin kuukauden mittaisen tulitauon; Hamas haluaa varmista, että sopimusehdot sopivat kaikille terroriryhmille. Egypti avaa Rafahin terminaalin sopimuksen saatua allekirjoitukset. Israel lupaa laajentaa kalastusoikeutta Välimerellä, jos sopimus kestää, ja avaa Kerem Shalomin terminaatin, jota myös tulitettiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184389#.U_r55kNsO-o
·        Terroristin kranaatista surmansa saaneen 4-vuotiaan Danielin idoli oli jalkapallotähti Lionel Messi, joka lähetti surunvalittelut hänen vanhemmilleen. Liran Cohen Israelista kirjoitti FB-sivulleen, jolla oli yhteys Messiin: ”Hyvä Leo Messi, katsohan tuota poikaa, Daniel Tragerman, pitäessään yllään kansallista puseroa maailman parhaasta jalkapalloilijasta. Kuten näet, sinä olit Danielin sankari. Hän sai surmansa tänään Hamasin ampumasta kranaatista, terrori-järjestön, jota järjestösi tärkeimmät tukijat sponsoroivat. Onko tämä sitä, mitä sinä edustat? Onko tämä sitä, mitä FC Barcelona edustaa? Rahalla arvatakseni voi ostaa mitä vain”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184385#.U_r7GUNsO-o
·        Islamin Valtion, IS, joukot valtasivat Syyrian armeijan tärkeimmän lentokentän Raqqassa maan pohjoisosassa, saaden mahtavan sotasaaliin: Ohjuksia, tankkeja, tykistöpattereita, helikoptereita ja lentokoneita. Tabqa lentoasema antautui useiden päivien kiivaiden taistelujen jälkeen, jotka vaativat ainakin 500 Syyrian armeijan sotilaan ja valtaajien sotilaan hengen. Lisäksi 150 sotilasta oli saarrettu ja ovat IS:n joukkojen armoilla. Syyrian armeija yritti lievittää menetystä ja tappion katkeraa kalkkia sanoen, että tukikohta evakuoitiin järjestelmällisesti, mutta paikalta otetut kuvat kertovat muuta. IS hallitse nyt Raqqan provinssia ja laajaa aluetta Syyrian pohjoisosassa sekä Irakissa, joiden välinen rajalinja on hävitetty julistuksella, että molemmat maat kuuluvat nyt Islamilaisen Valtioon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184391#.U_r-SkNsO-o
·        Gazan terroristit ovat ampuneet maanantaiaamun aikana kymmeniä raketteja Gazasta Israelin siviilikohteisiin, ainakin yksi pitkän matkan raketti maan keskiosaan. Tel Aviv, Raanana ja Herzlia ovat olleet heidän ”tähtäimissään” yrittäen osua niihin ruuhka-aikana. Terroristien huolena eivät ole inhimilliset kärsimykset tai ihmisoikeudet, heidän päämääränään on murhata mahdollisimman monta ja haavoittaa monta vertaa enemmän. Aiheuttamansa kaaoksen kautta he uskovat edistävänsä lopullista päämääräänsä, joka on Israelin valtion tuhoaminen ja juutalaisten tappaminen viimeistä naista ja miestä, viimeistä tyttöä ja poikaa myöten, koska Allah haluaa sitä, eikä hän voi lähettää mahdia maailmaan ennen sitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184383#.U_sC0ENsO-o

Sunday, August 24, 2014

SUNNUNTAI 24.08.14


SUNNUNTAI 24.08.14
1. TÄNÄÄN on operaation Protective Edge 48. päivä, eikä sen loppua ole näkyvissä. Egyptin presidentti Al-Sisi pyrkii löytämään tulitaukosopimuksen, joka sopisi molemmille osapuolille. Myös Mahmoud Abbas kävi esittämässä Sisille toivomuksensa tulen lopettamiseksi, mutta pahin jarru tässä näyttää olevan Khaled Mashaal, jota Qatarin emiiri painostaa maasta karkotuksen uhalla kieltäytymään alle-kirjoittamasta Egyptin välitysehdotusta. Hamasilla on joukko vaatimuksia, joita se haluaa liitettäviksi sopimukseen ehtona sopimusdokumentin allekirjoittamiseksi. Israel puolestaan katsoo niiden olevan kohtuuttomia eikä edes liittyvän Gazan taisteluihin, kuten Israelissa terrorismista vankeuteen tuomittujen terroristien vapauttamista, lentokenttää, merisatamaa, kaikkien terminaalien avaamista Gazasta Israeliin ja Egyptiin, vapaata kulkuoikeutta Gazasta Länsirannalle ja muita vastaavia. Israelin näkökannan mukaan niistä keskustellaan aseleponeuvotteluissa.
GAZAN terroristit ampuivat viikonvaihteen aikana Israelin siviilikohteisiin 250 rakettia ja kranaattia. Kranaatit ovat uusin ase, ne ammutaan lähempää iskukohdetta, minkä vuoksi niiden kantomatka on lyhempi ja varoitusaika muutama sekunti. Niiden torjumiseen kehitetty laser-käyttöinen Iron Beam valmistuu käyttökuntoon vasta ensi vuonna. Nahal Oz kibbutsi on ollut kranaattitulen kohteena. Kranaatinsiru surmasi 4-vuotiaan Daniel Tragermanin hänen juostessaan suojatilaan, ja haavoitti erästä miestä käsivarteen hänen ehdittyään koota lastentarhan pihamaalla leikkivät lapset suojattuun tilaan saaden itse haavan lasin läpi tulleesta sirpaleesta.
IAF:n hävittäjä iski lauantai-iltana ohjuksillaan 12-kerroksiseen tornitaloon tuhoten sen kokonaan. Zafer-talossa asui arabi-lähteen mukaan 44 perhettä. IDF:n mukaan talo toimi Hamasin päämajana, jossa sillä oli useita komentokeskuksia, ja iskuhetkellä vain Hamasin aktivisteja. IAF ampui varoitus-ohjuksen ennen varsinaista ohjusiskua lähettäen useimmat talossa olleet pakosalle, mutta raportin mukaan 17 ihmistä haavoittui iskussa, osa lapsia, joskin lukumäärä vaihtelee eri raporteissa.
KAHDEKSAN aikaan lauantai-ilta hälytyssireenit soivat useissa kaupungeissa Tel Avivin alueella, Rishon LeZionista Bnei Brakiin ja Gitataymiin. Tel Avivin yllä kuultiin useita räjähdyksiä merkkinä siitä, että Iron Dome oli eliminoinut lähestyviä raketteja - erään uutisen mukaan kaksi ja kolmannen annettiin pudota ilman vastatoimia asumattomalle alueelle. Niiden aiheuttamista fyysisistä vaurioista ei ole raportoitu, mutta asukkaille aiheutettuja henkisiä vauriota ei kukaan pystyne arvioimaan. Esimerkiksi Nahal Oz kibbutsin asukkaat päättivät muuttaa pohjoiseen, viimeinen perhe lähti eilen. 4-vuotiaan pojan surma perjantaina juostessaan suojatilaan oli heille viimeinen pisara.
EILEN terroristit Libanonissa ampuivat viisi rakettia Golanilla sijaitsevia juutalaisyhteisöjä kohti. Ainakin kahden lapsen raportoidaan saaneen haavoja rakettien siruista. Tapaus osoittanee Israelin maan pienuuden; minne täällä voi paeta, missä eivät olisi terroristit vastassa raketteineen? Tämä on terrorismia sen aidoimmassa muodossaan: Pelotella ihmiset pakenemaan kodeistaan ja muuttamaan jonnekin, jossa he kuvittelevat olevansa turvattuja. Onko tämä enää ihmisen arvoista elämää? Puolustusministeri Moshe Yaalon kävi tapaamassa Nahal Oziin jäljelle jääneitä asukkaita kehottaen heitä pysymään lujina edes vihjaamatta, koska tämä venäläinen ruletti loppuu. Hallitus käyttäytyy ikään kuin se odottaisi jotain uutta käännettä, ehkä Hamasin antautumisilmoitusta? Uutisraportit kertovat kuitenkin päinvastaista; Hamas valmistautuu IDF:n uuteen maahyökkäykseen siirtäen joukkojaan tunneleihin ja trimmaten pommiansoja ja väijytyksiä Israelin joukkojen tuhoamiseksi, jos ne uskaltautuvat Gazan maaperälle. http://www.timesofisrael.com/day-48-mortar-victim-daniel-tragerman-4-to-be-buried-sunday-fire-from-lebanon-rocket-hits-beersheba-car/
2. DEBKAFILE kertoo artikkelissaan tänään, että merkit osoittavat sekä IDF:n että Hamasin valmistelevan IDF:n maajoukkojen osittaista tunkeutumista Gazaan tuhotakseen lyhyen kantaman raketit ja kranaatit, joilla Hamas on terrorisoinut 3 -7 km:n etäisyydellä Gazan turva-aidasta olevia juutalaista juutalaisyhteisöjä, maatiloja, kyliä, kibbutseja ja kaupunkeja. Asukkaat ovat monissa yhteisöissä katsoneet pakenemisen kodeistaan ainoaksi mahdollisuudeksi, koska hallitus ei pysty suojeleman heitä. Tämä on vaarallinen pelon esiaste, joka helposti muuttuu paniikiksi ja pakokauhuksi, mitä tapahtuu jo monissa yhteisöissä.
Hamas lienee havainnut tämän ja lisäsi viimeisen 48 tunnin aikana painostustaan kiihdyttämällä raketti- ja kranaattitultaan.
DEBKAFILE kertoo, että Hamas on komentanut kokonaisia prikaateja maan alaisiin tunneleihin, asentanut miina-ansoja ja sijoittanut väijytysyksiköitään puutarhoihin ja hedelmätarhoihin. Hamasilla on tiettävästi runsaasti it- ja pst-aseita, joita se voi käyttää panssaroituja kuljetusvaunuja ja sotilasryhmiä vastaan, kuten Hizbullah teki Libanonin kakkossodan aikana. IDF:n panssarivaunut on suojattu Trophy-nimisellä torjuntajärjestelmällä, joka pelasti useita panssareita tuholta ensimmäisen maahyökkäyksen aikana Gazaan.
HAMAS hylkäsi Egyptin laatiman viimeisen tulitaukoesityksen esittäen vaatimuksia, joita Israel ei voi hyväksyä. Khaled Mashaal torjui PA:n puheenjohtajaan Mahmoud Abbasin yrityksen pehmentää hänen kantaansa suostumalla tulitaukoon ilman lisävaatimuksia. Abbas välitti tiedot neuvottelun epäonnistumista Mashaalin kanssa Egyptin presidentti Abdel Fatteh al-Sisille sekä myös USA:n ulkoministeriölle varoittaen sodan laajenemisesta. DF:n mukaan Qatarin emiiri sheikki Tamimj al-Thani petti sekä presidentti Barach Obaman että saudikuninkaan Abdullahin odotukset painostaa Mashaal tulitaukoon. Käytännössä näyttää käyneen juuri päinvastoin, sillä emiiri al-Thani uhkasi Mashaalia karkotuksella, jos hän suostuu Egyptin tekemään esitykseen. http://www.debka.com/article/24213/Israeli-army-set-for-ground-strikes-in-Gaza-Hamas-conceals-terrorist-and-suicide-ambush-units-
3. TURHAANTUNEET Gazan rajan tuntumassa asuvat juutalaiset katsoivat saaneensa tarpeekseen 14 vuotta jatkuvan rakettitulen alla asumisesta ja päättivät 4-vuotiaan pojan Danielin surmaamisen johdosta aktivoitua vaatimaan oikeuksiaan. He katsovat, että valtion ja sen hallituksen velvollisuutena on suojella kansalaisiaan, mitä ei ole tapahtunut heidän tapauksessaan.
Asukkaat järjestivät mielenosoituksen pääministerin talon edustalla lauantai-iltana. Heillä oli mukanaan jäänteitä edellisten päivien aikana heidän asuntoalueilleen ammutuista raketeista, jotka he asettivat pääministerin asuntoryhmään johtajan tien eteen. He vaativat saada tavata pääministerin henkilökohtaisesti, jonka he edellyttävät esittävän pitävän suunnitelman rauhan ja turvallisuuden takaamiseksi. He sytyttivät kynttilän ja pitivät sen jälkeen hiljaisen hetken 4-vuotiaan Daniel Tragermanin muistoksi. He sanoivat, etteivät he syytä raketin tai kranaatin laukaisijoita, vaan Israelin hallituksen kyvyttömyyttä muuttaa tilannetta.
Gazasta on ammuttu ainakin 3 500 rakettia operaation Protective Edge alkamisen jälkeen 48 vuorokautta sitten, ja 8 500 rakettia IDF:n vetäydyttyä Gazasta 2005 tuhottuaan ensin siellä sijainneet 21 juutalaisyhteisöä. Raketti-iskut tuntuivat pahiten rajan läheisyydessä olevissa yhteisöissä, ja sitä on jatkunut jo 14 vuotta, vain pahentuen, eikä hallituksella näytä vieläkään olevan edes suunnitelmaa tilanteen ratkaisemiseksi, mikä olisi pitänyt hoitaa välittömästi, asukkaat valittavat. He olivat pystyttäneet teltan pääministerin asunnon eteen laatien kirjelmän, joka oli tarkoitus toimittaa pääministerille henkilökohtaisesti, jos hän vain tohtii tavata heitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184343#.U_l_dUNsO-o
4. PA:n ilman mandaattia toimiva puheenjohtaja, jota maailman media edelleen kutsuu presidentiksi, vetoaa Hamasin ulkopolitiikan johtajan Khaled Mashaalin kanssa pitämiensä keskustelujen jälkeen, jotka he aloittivat torstaina, YK:n apuun ”aikataulun laatimiseksi Israelin miehityksen lopettamiseksi Länsirannalla ja Gazan kaistalla”. Toiseksi PA laati kirjelmän, jolla se Hamasin tuella hakee Haagin kansainvälisen oikeuden ICC jäsenyyttä voidakseen syyttää Israelia siellä rikoksista ihmisyyttä ja ihmisoikeuksia vastaan sekä etnisestä puhdistuksesta. Eikö kukaan ole kertonut Abbasille ja Mashaalille, että kansainvälisen oikeuden mukaan Juudea ja Samaria, Gaza ja Golanin ylänkö, kuuluvat juutalaiselle kansalle tarkoitettuun alueeseen juutalaisten kotimaan perustamiseksi, vaikka itse asiassa kysymys ei ole uuden perustamisesta, vaan vuosituhantisen oikeuden palauttamisesta?
Tämä on varsin kummallinen tilanne. Terrorijärjestöksi luokiteltu järjestö tukee ICC:n jäseneksi palestiinalaisten hallitusta, joka kaiken järjen mukaan on laiton ja ilman mitään oikeuksia allekirjoittaa sopimuksia kenenkään kanssa. Lisäksi PA:n tärkein osajärjestö Fatah ilmoittaa tukevansa Hamasin raketti-iskuja Israeliin, ja sen alainen Al-Aksa Marttyyrien prikaati ilmoittaa aloittaneensa aseellisen taistelun Israelia vastaan. Hamasia on verrattu ISIS-joukkoihin Irakissa ja Syyriassa, mikä sai Khaled Mashaalin pyytämään, ettei maailman media yhdistäisi niitä väittäen, ettei Hamas ole eikä toimi kuten ISIS. Mashaal kuitenkin tunnusti, että Hamas oli siepannut 3 juutalaista nuorta opiskelijaa ja murhannut heidät kylmäverisesti.
Hamas ilmoitti perjantaina surmanneensa 18 yhteistoiminnasta Israelin kanssa epäiltyä. Pian sen jälkeen Hamas ilmoitti löytäneensä 3 muuta epäiltyä ampuen heidät moskeijan edessä kaiken kansan silmien alla, ja tänä aamuna Hamas ilmoitti ampuneensa 4 lisää nostaen kokonaismäärän 25:en. Kaikki nämä nuoret miehet surmattiin ilman oikeuden käyntiä tai oikeutta puolustautua. Mutta PA toimii aivan samalla tavoin Juudeassa ja Samariassa pidättämiään Hamasin jäseniä vastaan, joiden he epäilevät vehkeilevän Abbasia ja hänen hallitustaan vastaan. Miltä nämä mahtavat tuntua ICC:n oikeustajunnassa ja miten oikeutetulta sen hakemus jäseneksi kansainvälisessä oikeudessa?
Hamas ja Fatah päättivät panna hyntteensä yhteen ja aloittaa yhteiselämä kesäkuussa yhteis-hallituksen alla, jota johtaa Rami Hamdallah Abbasin tiukassa valvonnassa. Täten ”nuo kaksi eivät enää ole kaksi lihaa vaan yksi”, lainatakseni avioliiton perustetta. Abbas vielä vahvisti, että hän vastaa kaikesta, mitä tuon hallituksen alla tapahtuu, eli sekä Fatahin että Hamasin teoista. Tämä oli se viimeinen pisara, joka sai Israelin katkaisemaan neuvottelut PA:n kanssa. Hamasilla oli pitkälle valmisteltu suunnitelma Fatahin ja PA:n syrjäyttämiseksi ja vallan sieppaamiseksi myös Juudeassa ja Samariassa, kun Shin Bet särki hyvät suunnitelmat paljastaen koko salasuunnitelman maailmalle.
Qatarin emiiri otti puhelinluurin Mashaalilta ja Abbasilta ja puhui suoraan YK:n pääsihteerin Ban ki-Moonin kanssa keskustellen muodoista, joilla Israelin miehitys lopetettaisiin Juudeassa ja Samariassa. Artikkelin mukaan Hamas ampui 3.500 rakettia viimeisen 48 tunnin aikana. IDF:n iskuissa Gazaan on kuollut arabilähteiden mukaan - joita epäillään suurennelluiksi - 2000 arabia rakettitulen ja tunnelien aiheuttaman uhan poistamiseksi. IDF:n mukaan lähes puolet heistä olivat aseellisia pyssymiehiä. Israelin menetykset ovat 64 sotilasta ja 4 siviiliä, mutta tässä ei huomioida Iron Dome torjunta-patteriston eliminoimia n. viittäsataa rakettia, jotka olivat menossa kohti juutalaiskaupunkeja ja – kyliä. Ilman niiden tuhoamista Israelin menetykset olisivat tuhansia surmattuja ja haavoittuneiden luvut olisivat nousseet satoihin tuhansiin. http://www.timesofisrael.com/abbas-mashaal-seek-un-timetable-to-end-israeli-occupation/
5. UUTISOTSIKOITA
·        Lomalle päässyt sotilas Netanel Maman, 21, haavoittui pahoin Garad-raketin sirpaleesta päähänsä perjantaina lähellä Ashdodia ajaessaan autollaan kotiinsa. Hänet vietiin kriittisessä tilassa sairaalaan. Hän oli silloin Gan Yavnen lähellä. http://www.timesofisrael.com/off-duty-soldier-hit-by-rocket-still-critical-after-surgery/
·        Egypti vaatii aselepoa ilman määräaikaa ja neuvottelujen aloittamista uudelleen välittömästi. Netanyahu kertoi YK:n pääsihteerille, että Hamasilla on ISIS:n metodit ja ideologia. Israelin ulkoministeriö ei vielä halunnut vastata Egyptin viimeiseen esitykseen. http://www.timesofisrael.com/egypt-urges-open-ended-truce-new-ceasefire-talks/
·        Arnold Schwarzenegger ja Sylvester Stallone johtavat Hollywoodin vetoomusta, jonka ovat allekirjoittaneet jo 187 enemmän tai vähemmän tunnettua näyttelijää ja toimihenkilöä. He valittavat ihmishenkien menetyksiä Israelin ja palestiinalaisten välisissä taisteluissa. He tuomitsevat vihan ja etnisen puhdistuksen ideologian, joka sisältyy Hamasin peruskirjaan. Esimerkkinä artikla 7, jossa sanotaan: ”Juutalainen piileskelee takanani, tule ja tapa hänet”. http://www.timesofisrael.com/stallone-schwarzenegger-lead-hollywood-assault-on-hamas/
·        IDF:n korkea upseeri sanoi lauantaina, että Hamas on menettänyt 75 % iskukyvystään ja kapasiteetistaan, ja siksi kiihdyttää Israelin vastaista retoriikkaansa ja pyrkii osoittamaan vielä jäljellä olevalla rakettiarsenaalillaan olevansa voimissaan. Hamas on myös kiihdyttänyt siviileihin kohdistamaansa brutaalia alistustoimintaansa surmaten tai haavoittaen ja pidättäen kaikki mielenosoituksiin osallistuneet sekä teloittaen yhteistoiminnasta Israelin kanssa epäillyt henkilöt julkisesti kaiken kansan nähden herättääkseen pelkoa kansassa. Tässä se täysin muistuttaa ISIS-joukkoja. Amnesty International esitti varoituksen Hamasille viattomien ihmisten murhaamisesta ilman oikeudenkäyntiä. Hamas kehotti sittemmin kaadereitaan pidättymään epäiltyjen teloittamisesta, ainakin julkisesti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184335#.U_me1kNsO-o
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 22 -34; Ti8berias28 -41; Suolameri 33 -43; Eilat 31 -44 +C-astetta. Aurinkoista säätä luvataan edelleen, Kinneretin pinta laski yhden sm:n.