Friday, December 12, 2014

PERJANTAI 12.12.14


PERJANTAI 12.12.14
1. TAIVAS oli aamulla heikon pilviverhon peittämä, jonka läpi pienenevä kuu pyrki saamaan itsensä huomatuksi ennen auringonnousua. Ilma oli epämiellyttävän viileä ja tuuli suhteettoman kova. Ilman lämpötila oli kuitenkin ennusteen mukaan 15 asteen kieppeillä. Pyhiinvaeltajien on syytä varautua sopivin lämpöisin ja tuulta ja sadetta kestävin vaattein. Lämpötilat tänään: Jerusalem 15 -18, Tiberias 18 -23; Suolameri 21 -26; Eilat 18 -28 +C-astetta. Tänään luvataan sateen mahdollisuutta lämpötilan romahtaessa pääkaupungin alueella 10 -14 asteeseen huomenna ja siitä edelleen 7-13 asteeseen maanantaina. Paikallisia sateita voi tulla ajoittaen taivaan kannen pysytellessä puolipilvisenä.
Tänä vuodenpäivänä 1862 upposi USS Kairo Yazoojoella, ensimmäinen panssaroitu laiva, joka upotettiin sähköisellä merimiinalla. Yazoojoki on Missisippijoen suuntainen joki USA:n mantereella. Laiva nostettiin ylös ja on nykyisin museona. – Edelleen tänä vuodenpäivänä v. 1941 Saksan diktaattori Adolf Hitler julkisti suunnitelman juutalaisten tuhoamisesta kolmannen valtakunnan oikeuskanslerin virastossa. – Ja tänä vuodenpäivänä 1950 Paula Ackerman sai rabbiiniset oikeudet USA:ssa, ensimmäisenä naisena. (ToI)
2. VAALIUUTISIA
Likudin jäsenet antoivat Netanyahulle luvan aikaistaa vaaliehdokkaiden valintatilaisuutta, (primaries) jossa on tarkoitus myös valita puolueen uusi puheenjohtaja. Gideon Saar katsoi, ettei hän halua asettua Netanyahu vastaehdokkaaksi Netanyahua vastaan peläten joutuvansa epäreilun kohtelun alaiseksi. Vaalitilaisuus pidettäneen ennen vuoden loppua.
Gallupien mukaan Likud ja Beit Yehudi saisivat 48 kansanedustajaa, jos ne menevät vaaleihin erillisin listoin; niistä Beit Yehudi saisi 15. Yhteisin listoin ne saisivat yhteensä 33 edustajaa. Beit Yehudin johtaja Naftali Bennett vastustaa yhteistä listaa, koska se ei voisi estää Herzogin Livnin johtamaa uutta Labouria saamasta vaalivoittoa, mitä gallupit ennakoivat.
Herzog ja Livni sopivat puolueiden yhdistämisestä ja pääministerin paikan vuorottelusta Herzogin ja Livnin kesken, mikä toteuttaisi ”kansallismielisten painajaisen” Livnistä pääministerinä, eikä Herzogillakaan ole aineksia pääministeriksi. Herzog ja Livni kävivät yhdessä mielistelemässä presidentti Reuven Rivliniä, että tämä antaisi Labourpuolueen johtamalle vasemmistoblokille uuden hallituksen muodostamistehtävän vaalien jälkeen.
Entinen talousministeri Yair Lapid moitti Netanyahua, ettei hän vieläkään, kahden vuoden ministeri- ja turvallisuusneuvoston jäsenkauden jälkeen, tiedä Netanyahun kantaa rauhanprosessiin eikä alueelliseen kysymykseen arabisuhteista. Hän sanoo ehdottavansa Egyptin presidentti Abdel Fatah el-Sisille, että hän kutsuisi Israelin pääministerin arabiliiton kokoukseen Sharm el-Sheikissa heti Israelin vaalien jälkeen. Lapid sanoi puheessaan JP:n Jerusalemin diplomaattisessa konferenssissa torstaina, ettei ole syytä aloittaa uutta neuvottelukierrosta PA/PLO:n kanssa, vaan aloittaa neuvottelut arabiliiton maiden kanssa alueellisesta sopimuksesta ja erottautumiseksi PA:n arabeista. Hän sanoo, että ilman maltillisten arabimaiden tukea Israel ei koskaan tule saavuttamaan hyväksyttävää sopimusta Gazan ja PA:n arabien kanssa, joka varmistaisi sen turvallisuuden.
Lapid sanoo, että Egypti johtaa Saudi Arabian kanssa maltillisia arabimaita, joilla on yhteinen intressi Israelin kanssa taistelussa ääri-islamilaisia aineksia vastaan, jotka uhkaavat yhtä hyvin Egyptiä, Saudi Arabiaa ja Jordaniaa kuin Israeliakin. Debkafile kertoi artikkelissaan, että IS on perustanut alueellisen päämajan Siinaille saaden valvontaansa Siinailla toimivat terrori-järjestöt, joista Ansar Beit al- Maqdas on suurin ja vaarallisin. Israelin tulisi maaliskuun loppupuolella järjestää alueellinen turvallisuuskonferenssi, jossa sovittaisiin yhteisestä strategiasta terrorin vastaisessa taistelussa, Lapid kaavailee lisäten, ettei sopimus arabi-maiden kanssa takaisi 100 prosenttista turvaa terrorismilta, mutta johtaa erottautumiseen, koska on osoittautunut, etteivät nämä kaksi kansaa voi jakaa käytettävissä olevaa maa-kaistaa molempia tyydyttävällä tavalla. Lapid ei puheessaan komentoinut Herzogin ja Livnin liittoa, joka oli varmaan karvas pala hänelle, koska hän halusi samaa, mutta ilmaisi katkeruutensa tapaan, jolla Netanyahu erotti hänet hallituksesta joulukuun toisena päivänä.
SHAS-puolueen sisällä kuohuu myös entisen puheenjohtajan Eli Yishain uhatessa eroavansa Arie Derin johtamasta puolueesta perustaakseen oman ryhmänsä. Jotkut huomattavat rabbit ovat uhanneet siinä tapauksessa seuraavansa Yishain mukana. Derin kannattajilla on kuitenkin johtava asema Shasin vanhimpien neuvostossa. Puolueen hajoaminen ja riitely johtajuudesta juuri ennen vaaleja pienentää sen vaalimenestystä ja vaikutusvaltaa vaalien jälkeen. Shasin hengellisen johtajan Ovadiah Yosefin kuoleman jälkeen puolue on ollut hengellisesti tuuliajolla, koska tarvittavan karisman omaavaa seuraajaa ei ole löydetty.
Beit Yehudan ja Tekuman välinen sopimus on ollut vaarassa rikkoontua sekin Tekuman puheenjohtajan Uri Arielin ja Beit Yehudan puheenjohtajan Naftali Bennettin välisten erimielisyyksien vuoksi. Tämä vaarantaa puolueen positiiviset ennusteet maaliskuun vaaleissa. Bennett kritisoi Netanyahun ja hänen hallituksensa päätöksiä ja toimia etenkin Gazan kesäsodan aikana, mutta pääministerillä ei ollut varaa nostaa kissaa pöydälle, koska Bennettin puolueen tuki oli elintärkeä hallituksen jatkumiselle.
Kahlonin puolue sai lopulta nimen: Kulanu (yhdessä). Kahlon lupaa pysytellä puolueensa peräsimessä ainakin vuoteen 2023. Hän pidättää itsellään oikeuden määrätä puolueensa vaaliehdokkaista, hallitusjäsenyydestä, puolueen johtavista jäsenistä, ministereistä ja sopimuksista muiden puolueiden kanssa. Hän sanoi tärkeimmäksi vaaliteemakseen kustannustason yleisen ja erityisesti asuntojen hintojen alentamisen. Puolueohjelma on ilmeisesti vielä hiottavana. Hänen aiempi ilmoituksensa kahden valtion kannattamisesta tullee pudottamaan osan potentiaalisista äänestäjistä.
3. ISLAMIN VALTIO, lyhyesti IS, on levittämässä aktiivista toimintaansa ja vaikutusvaltaansa Egyptin omistamalle Siinain niemimaalle. Siinai on harvaan asuttu, vuoristoinen maa, jossa liikkuminen on vaikeaa ja nykyaikaiselle liikenteelle sopivia teitä on vähän. Alueen asukkaat ovat valtaosin beduiineja, joiden elinsuhteitten ja – olojen parantaminen on jäänyt hallituksen kiireysjärjestyksessä syrjittyyn asemaan, eivätkä työnsaantimahdollisuudet ole mainittavat rannikoiden turismiteollisuutta lukuun ottamatta.
Beduiinit elävät hyvin patriarkaalista elämää noudattaen omia vuosisataisia heimo-perinteitään. He toimivat alueillaan oppaina ja erilaisten ruoka- ja muiden välttämättömyys-
tavaroitten kuljettajina, eikä salakuljetus ole vierasta heille. He myös liittoutuvat sen kanssa, joka maksaa eniten. Täten erilaiset järjestöt ovat saaneet jalansijaa Siinailla nauttien beduiinien tarjoamasta avustuksesta. Egyptin uusi presidentti Sisin johtama hallitus on pyrkinyt voimatoimin karkottamaan kutsumattomat vieraat Siinailta, koska ne tekevät terrori-iskuja sekä Egyptin armeijan sotilaita ja tukikohtia vastaan että myös alueen turismikohteisiin. Egypti syyttää, että Hamas on liittoutunut näiden järjestöjen kanssa, ja harjoittaa sieltä hallituksen vastaista toimintaansa Muslimijärjestön kanssa. Armeija on kärsinyt suuria menetyksiä tuossa verisessä puhdistusoperaatiossa. Israel sallii Egyptin tuovan lisäjoukkoja rauhansopimuksen vastaisesti sekä suorittaa sotilaslentoja alueella.
Kuten Debkafile kertoo, ainakin kymmenen IS:n operaattoria ja virkailijaa on päässyt Kairon turvallisuustarkastusten läpi väärennettyjä passeja käyttäen esiintyen lomamatkailijoina Euroopasta tai Lähi-Idän maista. Päästyään Sharn el-Sheikhiin he jatkavat matkaansa Siinaille ottaen siellä toimivan terrorijärjestön Ansar Beit al-Muqdasin johtajuuden. IS:n johtajan kaliifi Abu Bakr al-Bagdadin johtamat operaattorit tekivät hyökkäyksiä Egyptin armeijan sotilaita vastaan Libyasta, josta virtaa edelleen aseita muihin maihin presidentti Muammar Gaddafin entisistä asevarikoista, myös Siinaille ja Gazaan, vaikka yhteydet sinne ovatkin vaikeutuneet Egyptin sulkiessa salakuljetustunnelit, joita löydetään yhä uusia. Äskettäin Egypti ilmoitti 60 löydetyn tunnelin tuhoamisesta. Egyptin armeija raivaa kilometrin syvyistä puskurivyöhykettä Gazan puolelle rajaa armotta tuhoten kaikki alueen asunto- ja muut rakennukset estääkseen uusien tunnelien kaivamisen.
JOS Israel aloittaisi samanlaisen puskurivyöhykkeen perustamisen Gazan rajalleen, maailman ihmisoikeus- ja muut sosiaaliset järjestöt olisivat yhtenä laumana syyttämässä Israelia sota-rikoksista ja kaikista muista mahdollisista vääryyksistä, Nyt kaikkia ovat hiiren hiljaa, kun Egypti tuhoaa 800 asuntorakennusta raivaten koko 50 km:n pituisen alueen putipuhtaaksi. Israelin turvallisuuden kannalta Egyptin armeijan toimet Siinailla hyödyttävät Israelia. http://www.debka.com/article/24291/ISIS-posts-a-new-forward-command-group-to-Egyptian-Sinai---at-Israel’s-back-door
4. UUTISOTSIKOITA
·        PÄÄMINISTERTI Netanyahu tapaa USA:n ulkoministeri John Kerryn Roomassa ensi viikolla. He keskustelevat PA/PLO:n jättämästä esityksestä YK:n turvallisuus-neuvostolle yhden uuden arabivaltion perustamiseksi entisten 22 lisäksi. Presidentti Obama on ilmaissut haluttomuutensa käyttää veto-oikeuttaan neuvoston kokouksessa estääkseen YK:n jäsenmaita sitovan päätöslauselman syntymisen. PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin laatima ja sponsoroima esitys on vastoin Oslon 1993 ja muiden sen jälkeen solmittuja sopimuksia ja siten laiton ja asettaa USA:n presidentinvarsin kiusalliseen asemaan. Israelin tiedustelujohtaja sanoo, ettei Israel painosta Yhdysvaltoja Iranin vastaisten pakotteiden koventamiseksi. http://www.jpost.com/Middle-East/Intel-official-Israel-not-pushing-for-tougher-Iran-sanctions-until-nuke-talks-deadline-384394
·        PLO ja Fatah keskustelevat turvallisuus- ja muiden suhteitten katkaisemisesta Israelin kanssa torstaina sattuneen 300 henkilön mielenosoittajajoukon ja IDF:n sotilaitten välillä tapahtuneen yhteenoton vuoksi, jossa PA:n hallituksen ministeri Zaid Anu Ein sai sydänkohtauksen ja kuoli sairaalassa. Ministeri Einin johtama joukko oli matkalla istuttamaan oliivipuita Israelin täyden valvonnan alaiselle C-alueelle ilmeisenä tarkoituksenaan maan varastaminen kirkkaassa päivänvalossa. Sotilaat antoivat 300 hengen joukon osoittaa mieltään, mutta estivät heitä pääsemästä istutusalueelle. Syntyneen kahinan aikana sotilaat työnsivät arabeja kivääreitään käsissään pitäen. On epäselvää, iskikö sotilas kiväärinperällään kuten PA väittää – Abbasin sanoi brutaalia väkivaltaa käyttäen - mutta Ein kouraisi kädellään rintaansa sydämen kohdalta ja kaatui maahan. Hän kieltäytyi IDF:n tarjoamasta ensiavusta, mikä olisi voinut pelastaa hänet. Hän kuoli PA:n sairaalassa torstain aikana.
Sekä Israelin että PA:n kuolinsyyn tutkijat totesivat, että Ein kuoli sydänhalvaukseen. PA:n johto kuitenkin jatkaa Israelin syyttämistä karkeasta murhasta kiistäen tutkimusten oikeellisuuden. PA teki valituksen tapauksesta YK:lle, joka on kehittymässä sen toimintapisteeksi.
Zeid Abu al-Ein ei ollut mikään enkeli – vaikka Abbas antoikin hänelle marttyyrin sädekehän – hänet tuomittiin Israelissa elinikäiseen vankeuteen kahden israelilaisen murhasta ja muusta terrorismista, mutta vapautettiin 3 vuoden kuluttua myönnytyksenä Abbasille, joka palkitsi hänet ministerinviralla. Israelilainen patologi sanoi tutkittuaan Einin ruumista, että hänen sydämensä oli toiminut 80 %:n teholla. Hän kärsi korkeasta verenpaineesta ja muista sairauksista. PA:n patologi sanoo löytäneensä jälkiä pahoinpitelystä kielessä, kaulassa ja henkitorvessa.
Tapaus sai aikaan mielenosoituksia etenkin Hebronissa ja ne voivat uusiutua tänään Temppelivuorella ja Jerusalemin itäosissa aamurukousten jälkeen. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/PLO-Fatah-to-discuss-cutting-security-ties-with-Israel-over-Abu-Eins-death-384455
·        Homous on yllättäen noussut yhdeksi vaaliteemaksi. Kissan nosti pöydälle avoimesti ja ylpeästi seksuaalisen suuntauksensa tunnustava journalisti Gal Ohovski, joka varoittaa Labourin johtajaa Isaac Herzogia vakavista seurauksista, ellei Labour tuo päivänvaloon homo- ja lesbo-kansanedustajansa. Hän sanoo Livnin Hatnua-puolueen saaneen homojärjestöjen täyden tuen viime vaaleissa, ja varoittaa sen menettämisestä, elleivät Labour/Hatnua kansanedustajat tee samoin nyt. Hän sanoo, että Likudilla on voimakas homo-edustus Knessetissä, ja sitä johtaa Amir Ohava. Toinen vakava homo on Meretzin kansanedustaja Nitzan Horowitz, joka äskettäin antoi näytteen AIDS:n varalta. Artikkelissa todetaan, että juutalainen laki kieltää miestä makaamasta miehen tai naista naisen kanssa, mutta tätä ei ole rohjettu käsitellä julkisuudessa sen arkaluonteisuuden vuoksi, koska on oletettavissa, että monet kunnioitetut ja arvostetut henkilöt ovat salahomoja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/188579#.VIqvnUNsO-o

Post a Comment