Wednesday, December 17, 2014

KESKIVIIKKO 17.12.14


KESKIVIIKKO 17.12.14
1. TÄNÄÄN on hanukka-viikon ensimmäinen päivä. Eilen sytytettiin kaksi ensimmäistä kynttilää sen muistoksi, kun Maccabi-ajalla puhdistetun Temppelin uudelleen vihkimis-tilaisuudessa todettiin, että erityisesti puhdistettua öljyä menoraan oli vain päiväksi. mutta se kesti kahdeksan päivän ajan, kunnes saatiin uutta öljyä. Hanukka-aika kestää kahdeksan päivän ajan; jokainen ilta sytytetään ”palvelijakynttilän” ohella yksi lisää, kunnes kaikki 49 kynttilää on sytytetty. Juutalaiset viettävät tätä aikaa valon juhlana, eräänlaisena vastikkeena kristittyjen joulun ajan vietolle jouluvaloineen ja – lauluineen sekä tiedotus-välineissä että marketeissa sekä kaupoissa ja kaduilla virittäen etenkin lasten juhlamieltä. Israelissa myydään tehdasvalmisteisia pakkauksia, joissa on 49 pientä öljyllä ja sydänlangalla varustettua lasipurkkia. Niillä kynttelikön sytyttäminen käy vaivattomasti.
SÄÄENNUSTEEN mukaan tänään on enimmillään 16 lämpöastetta. Puoli seitsemän maissa lämpömittari näytti ennusteen mukaiset 12 astetta, mutta tuuli oli suhteettoman, jopa viimaisen kova, mikä tuntuu luissa ja ytimissä. Mutta talvi on vasta alkuvaiheissaan. Säätilat tänään: Jerusalem 12 -16; Tiberias 14 -23; Suolameri 16 -25; Eilat 15 -26 +C-astetta. Kuten edellä totesin, on syytä varustaa kiertoajeluille tuulta pitävää ja ohutta lämmintä vaatetta. Paikallisia sateita voi olla, mutta yleisiä sateita ei luvata täksi päiväksi. Taivas on tänään ja lähipäivien aikana puolipilvinen, lämpötiloissa voi olla pientä nousua.
2. VAALIT
ISRAELIN poliittisessa kentässä tapahtuu pientä kuhinaa puolueiden valmistautuessa varsinaisiin taisteluihin ”hyödyllisten idioottien” kalastelemiseksi pyydyksiinsä voidakseen sitten hallitusneuvottelujen ja – sopimusten jälkeen palata arkipäivään ja unohtaakseen antamansa lupaukset keskittyäkseen ajankohtaisten kysymysten selvittelyyn Knessetissä. Joukko tärkeitä lakiesityksiä jäikin odottamaan uutta Knessetiä maaliskuussa. Netanyahun hallitus jatkaa toimenpidehallituksena kolmen kuukauden ajan. Koska Knesset on hajotettu, hallitus joutuu toimimaan omin voimin ilman Knessetin ja sen valiokuntien tukea.
ISRAELIN, maailman ainoan juutalaisen valtion, poliittinen kenttä on jakautumassa entistä selvemmin oikeistoon ja vasemmistoon lukeutuviin puolueisiin. Vasemmiston blokkia johtaa Labourpuolue, joka imaisi viittansa liepeisiin vähäisen Hatnua-puolueen 4 kansanedustajaa heidän mukanaan Tzipi Livnin tarjoten hänelle kakkospaikan vaalilistallaan. Labourin ohella blokkiin kuuluvat Meretz ja jokunen pienryhmittymä. Arabipuolueet, joille luvataan edustus-paikkojen lisääntymistä, etenkin jos ne pystyvät muodostamaan vaalirenkaita, voivat tarvittaessa antaa taustatukea potentiaaliselle vasemmistohallitukselle.
OIKEISTOA johtaa Likud vanavedessään Naftali Bennettin luotsaama Beit Yehudi (Juutalainen Koti), joka on liitossa uskonnollisen sionistipuolueen Tekuman kanssa. Tekuman puheen-johtaja Uri Ariel vaatii puolueensa jäsenille suurempaa sananvaltaa liittoutumassa, mikä on osoittautunut vaikeaksi pähkinäksi avata rikkomatta ydintä. Neuvottelut osapuolten välillä jatkuvat edelleen. Olisi koko oikeistoryhmittymälle onnetonta, jos puolueiden hyvin jatkunut yhteistoiminta häiriintyy tai rikkoutuu puoluejohtajien henkilökohtaisen vallantavoittelun vuoksi. Likud ja Beit HaYehudi-puolueet ovat muodostaneet oikeistoblokin ytimen.
VAALITAISTELUN alkumetreistä alkaen sitä on luonnehdittu puoluejohtajien henkilö-kohtaisten suurten tavoitteitten väliseksi kamppailuksi, mikä tekee ennusteiden laatimisen kovin epävarmaksi lukuisista gallupeista huolimatta. Puoluejohtajat ovat omineet ehdottoman oikeuden määritellä puolueohjelmat, valita vaaliehdokkaat ja heidän asemansa ehdokaslistassa. Osa paikoista on ns. varmoja paikkoja, joita ei valita puolueen sisäisissä vaaleissa (primaries). Puolueiden välisistä lehmäkaupoista sovitaan pimeissä takahuoneissa, joissa puoluejohtajan sana on strategian vuoksi ratkaiseva.
Vasemmiston ja oikeiston välisellä vyöhykkeellä liikkuvat ”kolme muskettisoturia”, jotka tarjoavat palveluksiaan eniten tarjoaville. Näistä tärkeimmät ovat Avigdor Liberman (Israel Beitenu), Yair Lapid (Yesh Atid) ja Moshe Kahlon (Kulanu), jotka eivät ole vielä päättäneet lopullisesta paikastaan, mutta joiden johtajilla on voimakas pyrkimys päästä ”kalifiksi kalifin paikalle”. Ne ovat myös neuvotelleet keskenään ”keskustan vaaliliiton” perustamiseksi, mutta jos siitä on jotain kehitteillä, julkisuuteen sitä ei ole kerrottu. Ortodoksipuolue Shas on hajoamassa Eli Yishain perustaessa oman ryhmittymänsä, mikä pudottaa Shasin merkityksen valittaessa maalle uutta johtoa seuraavaksi 4-vuotiskaudeksi.    
PUOLUEETTOMAT tarkkailijat pitävät erittäin valitettavana sitä, että vasemmistoon ja keskustaan lukeutuvien puolueiden johtava vaaliteema on iskulause: ”Kuka hyvänsä kunhan vain ei Netanyahu”. Tarkkailijat tunnustavat, ettei Netanyahun pääministerikausi ole ollut rikkeetön. He syyttävät kriitikkoja siitä, etteivät he huomioi sitä, että Netanyahu on joutunut toimimaan eritäin vaikeissa olosuhteissa sekä ulkoisten että maan sisäisten painostusten ja uhkausten ristitulessa. Mielenkiintoinen on myös USA:n juutalaisten asenne siinä tapauksessa, että vasemmisto muodostaa Israelin seuraavan hallituksen. He ovat perinteisesti omaksuneet vasemmiston sosiaalipolitiikan, ja siksi he myös äänestivät valta-osaltaan Obamaa kuvitellen hänen lupaamansa muutoksen toteutuvan, mutta ovat siihen pettyneinä alkaneet orientoitua oikealle. Tämä voi muuttua Israelin vaalitulosten myötä.
Toistuvista yksittäisistä terrori-iskuista huolimatta terrorismi ei ole pystynyt nousemaan ”intifadan” asteelle Shin Betin ja poliisin tiiviin yhteistoiminnan paljastaessa terrorisolut niiden kehitysvaiheessa. Israelin ulkoinen imago maailmalla on huono, minkä muodostumiseen ovat osaltaan vaikuttaneet puoluejohtajien – jopa hallituksen sisällä – antamat kriittiset lausunnot julkisuudessa. Netanyahun hallitus on ollut sisäisesti hajanainen alusta lähtien sen toimintaan osallistuvien puoluejohtajien ajaessa omia tavoitteitaan, mikä lopulta johti kestämättömään tilanteeseen ja hallituksen hajoamiseen. Israelin sosiaaliset kysymykset, maan hyvinvoinnin epätasainen jakautuminen ja köyhyys-rajan alapuolella elävien ihmisten suuruus (21.8 % v. 2013) ovat vaikeita haasteita uudelle hallitukselle, johtakoon sitä kuka tahansa. http://www.jpost.com/Israel-Elections/Analysis-Misobibi-or-anti-Bibi-ism-384768, http://www.jpost.com/Israel-Elections/Parties-use-poverty-report-to-slam-PM-384846, http://www.jpost.com/Israel-Elections/Lapid-denies-offering-top-slot-to-Kahlon-384868, http://www.jpost.com/Israel-Elections/Bennett-Ariel-meeting-yields-no-results-384842, http://www.jpost.com/Israel-Elections/Analysis-Yishais-new-party-may-spell-end-of-Shas-384893, http://www.timesofisrael.com/will-us-jewish-groups-pivot-left-if-herzog-wins/, http://www.timesofisrael.com/will-us-jewish-groups-pivot-left-if-herzog-wins/,
3. EUROPARLAMENTTI pehmensi tiistaina Israelin ja PA/PLO:n välisiä rauhanponnisteluja koskevaa lausuntoaan pidättäytyen suosittelemasta jäsenmaiden hallituksille, että niiden tulisi seurata Ruotsin esimerkkiä ja tunnustaa olematon arabivaltio juutalaisten omistamalle maalle Juudeaan ja Samariaan. Esityksen EUP:lle olivat tehneet sos.dem, vasemmistosiipi ja vihreät. Symbolisessa äänestyksessä hyväksyttiin sen sijaan vaatimus neuvottelujen jatkamisesta. EUP:n johtavat puolueet sanoivat, että tunnustaminen tulee olla osa neuvottelujen kautta sovittua rauhansopimusta eikä yksipuolinen päätös.
Päätöksen selitysosassa todetaan, että EUP periaatteessa hyväksyy kahden valtion periaatteen ja Palestiinan valtion perustamisen 1949 aselepolinjoilla pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosa, mutta se ei hyväksy yksipuolisia päätöslauselmia. Ranska ja Irlanti ovat seuraavat valtiot, jotka harkitsevat palestiinalaisvaltion symbolista tunnustamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/188748#.VJE5JkNsO-o
4. UUTISOTSIKOITA
·        PA:n ilman mandaattia toimivan puheenjohtajan Mahmoud Abbasin neuvonantaja uskonnollisissa ja islamia koskevissa asioissa Mahmoud al-Habbash vakuutti televisioidussa viikkosaarnassaan perjantaina, että Israelin valtio tulee tuhoutumaan ja että PA:n arabit harkitsevat sotilaallisen toiminnan aloittamista auttaakseen sen toteutumisessa. Habbash toimii myös PA:n korkeimman oikeuden tuomarina. Hänen saarnansa käänsi PMW (Palestinian Media Watch). ”Kaikki tämä maa palautuu meille, kaikki miehitetty maa, kaikki oikeutemme Palestiinassa – maassamme, kansamme perinteet, esivanhempiemme saavutukset”, hän vakuutti lisäten: ”Kärsivällisyys on avain voittoon, ja me olemme kärsivällisiä vastarinnan merkityksessä, jossa kaikki optiot ovat pöydällä, myös diplomatiassa”.
Diplomatialla hän tarkoitti PA/PLO:n nimissä jätettyä esitystä YK:n turvallisuus-neuvostolle 23. arabivaltion perustamiseksi Juudeaan, Samariaan ja Gazaan neuvottelematta ja jättäen huomiotta Israelin vastaväitteet. Tämä on vastoin 1993 solmittua Oslon sopimusta ja romuttaa kaiken yhteistoiminnan Israelin kanssa. USA vastustaa yksipuolisia toimia ja viimeiseen asti pyrki taivuttamaan Abbasin siirtämään esitystään ja aloittamaan vakavat neuvottelut Israelin kanssa. Ulkoministeri John Kerry ilmoitti lopulta maanantaina Lontoossa, että USA estää YK:n turvallisuus-neuvoston päätöksen veto-oikeudellaan. PA/PLO uhkaa alistaa kysymyksen valtiostaan Haagin kansainväliseen oikeuteen ICC.
Habbash saarnasi lokakuussa, että koko maa Jordanjoesta Välimereen kuuluu islamin säätiölle (wagf), ja että Israel varasti sen pitäen sitä laittomasti hallussaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/188752#.VJE9_kNsO-o
·        Kerry ja Netanyahu tapasivat toisensa Roomassa maanantaina, jonka jälkeen Netanyahu sanoi lehtimiehille tehneensä Kerrylle selväksi, mitä Israel ajattelee PA/PLO:n esityksestä YK:lle sanomatta suoraan, mikä USA:n kanta oli. Israel on pyrkinyt taivuttamaan USA:n pysymään aiemmassa kannassaan vastustaa yksipuolisia lausuntoja ja päätöksiä Israelin ja PA:n välisissä suhteissa. Artikkelin mukaan Kerry totesi tiistaina, että USA ole tehnyt päätöstä asiassa. Kerry sanoi neuvotelleensa Ranskan kanssa sen laatimasta esityksestä YK:lle, joka paremmin huomioi Israelin esittämät varaukset ja turvallisuusvaatimukset. Ranskan ohella Englanti ja Saksa laativat omaa esitystään YK:lle. PA/PLO:n johto ilmoittaa jättävänsä esityksensä YK:lle keskiviikkona, vaikka USA on ilmoittanut pitävänsä siinä esitettyä kahden vuoden aikaa vuoteen 2016 mennessä epärealistisena, mikä vihjannee USA:n kuitenkin käyttävän veto-oikeuttaan. Kerry sanoi pitävänsä erittäin tärkeänä, ettei Israelin vaalikamppailua häiritä, mikä osaltaan vaikuttanee USA:n kantaan. Aiemmin syytettiin, että USA tekee kaikkensa, ettei Netanyahu enää johda Israelia. http://www.jpost.com/Middle-East/Kerry-says-US-has-made-no-determinations-as-Palestinian-statehood-bid-at-UN-expected-today-384902
·        Hizbullah sanoo pidättäneensä Mossadin vakoojan, joka vastasi pääsihteeri Hassan Nasrallahin turvallisuudesta. Kuwaitilaisen uutistoimiston mukaan Mossadin vakoojan, josta käytetään nimitystä MS, paljastaminen ja pidätys oli huomattava saavutus. Lehden mukaan MS on kotoisin Libanonin eteläosasta kylässä, jossa hänen Hizbullahille myönteinen sukunsa asuu. Artikkelissa vakuutetaan, ettei hänen perhettään vahingoiteta, koska heillä ei ole mitään osuutta vakoiluun. Vakoojan paljastumisen jälkeen Hizbullah lähetti uskollisia joukkojaan kaikkiin osastoihin varmistamaan, ettei vakoilu ollut tehnyt vahinkoa muualla. http://www.jpost.com/Middle-East/Report-Mossad-spy-that-infiltrated-Hezbollah-was-in-charge-of-Nasrallahs-security-384914
·        YK:n Lähi-Idän lähettiläs Robert Serry varoitti tavattuaan Mahmoud Abbasin maanantaina, että yhden valtion periaate on väistämätön, elleivät Israel ja PA/PLO aloita neuvottelujaan välittömästi lukkiutuneen tilanteen avaamiseksi. Hän lausui mielipiteensä paria päivää ennen, kuin PA/PLO:n laatima esitys jätetään YK:n turvallisuusneuvostolle. Serry varoitti myös, että konflikti on saamassa yhä selvemmin uskonnolliset piirteet, jotka tukevat vaikeuttamaan sopimuksen solmimista ja aiheuttamaan väkivallan kasvua. Serry varoitti myös Gazan tilanteen vaarallisuudesta ja mahdollisesta uudesta yhteenotosta Israelin ja Hamasin välillä. Hamas on testannut uusia pitemmän matkan rakettejaan ja jatkanut tunnelien kaivamista Israelin puolelle varautuen uuteen sotaan. 80 000 perhettä asuu vaurioituneissa kodeissaan ja 19 000 ihmistä asuu tilapäismajoituksessa. Serry varoittaa räjähdyksen mahdollisuudesta, kun talvikylmät todella alkavat. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/UN-Mideast-envoy-one-state-reality-is-on-the-parties-doorstep-if-dead-lock-not-broken-384873
·        Hamasin perustajajäsen ja entinen ulkoministeri Mahloud Zahar paljastaa, että Fatahin ja Hamasin välit olivat aluksi kireät, mutta v. 2000 Camp Davidin neuvottelujen päättyessä tuloksettomina, Arafat antoi käskyn toimittaa aseita Hamasille väkivalta-aallon aloittamiseksi. Siitä alkoi toinen intifada, joka jatkui vuoteen 2005. Zaharin paljastus vahvistaa aiempia epäilyksiä, ettei Ariel Sharonin Temppelivuoren vierailulla ollut mitään akuuttia vaikutusta väkivallan syntyyn, vaan se oli suunniteltu valmiiksi ja vain odotti sopivaa veruketta. Fatahin ja Hamasin yhteishallitus ei toimi käytännössä. Fatah odottaa edelleen selvitystä Hamasin joukkojen hyökkäillessä joitakin viikkoja sitten Fatahin virkailijoita vastaan Gazassa. Fatahin virkailija Azzam al.Ahmad ilmoitti Egyptin todenneen heille, että Muslimi-veljeskunnan haaraosasto Hamas ei kunnioita valtion lakeja, joissa se toimii, ja että Hamas on osallistunut terrori-iskuihin Egyptissä. http://www.timesofisrael.com/arafat-gave-us-arms-for-second-intifada-attacks-hamas-official-says/
·        Madridin kaupungin imaami Acuqueca de Henares Espanjassa on joutunut poliisin kuulusteluihin saarnattuaan Gazan tilanteesta ja esittäen vaatimuksen Allahille: ”Oi Allah, kaikkein armollisin, kivitä heitä. Kivitä heitä, äläkä jätä yhtäkään heistä eloon. Oi Allah, tuhoa heidät”.-Häntä syytetään vihapuheista ja provokaatiosta välivaltaan. Saarna julkaistiin 19.lokakuuta. Hänen opistonsa, jossa hän opettaa, julkisti anteeksipyynnön hänen puolestaan todeten, että IDF:n Gazan kesäsodan väkivaltainen luonne on vaikuttanut häneen ja aiheuttanut vastareaktion.  http://www.timesofisrael.com/spanish-imam-probed-for-asking-allah-to-destroy-jews/

                          


Post a Comment