Wednesday, December 10, 2014

KESKIVIIKKO 10.12.14


KESKIVIIKKO 10.12.14
1. AAMUN ilma tuntui epämiellyttävän kostealta ja viileältä eilisten sateitten jälkeen, vaikka lämpöä oli mittarin mukaan yli 10 astetta. Paikoin näkymät olivat sumuverhon peittämät ja kuun puolikas pyrki esittäytymään ennen auringon nousua hajotakseen sitten näkyvistä valoisuuden noustessa. Lämpötilat tänään: Jerusalem 12 -17; Tiberias 15 -22; Suolameri 15 -24; Eilat 15 -26 +C-astetta. Ennusteet lupaavat aurinkoista säätä täksi päiväksi muuttuakseen puolipilviseksi huomenna; sateet alkavat uudelleen perjantaina. Lämpötila noussee asteen verran huomiseksi pudoten viikonvaihteen aikana uudelleen 16 asteeseen.
2. VAALITOIMINTA on alkanut puolueitten välisinä keskusteluina mahdollisista liittolaisista maaliskuun 17 päivän vaaleja varten. Kuten eräs analyytikko totesi, Israelissa ei valita henkilöitä vaan puolueita, joita puoluejohtajat käyttävät hyväkseen varmistaakseen oman valintansa. Tämä on varsin kyyninen näkökanta, mutta sisältänee totuuden siemenen. Monet puolueet eivät ole vielä valinneet ehdokkaitaan johtajaansa lukuun ottamatta, minkä johdosta mielipidetiedustelut mittaavat lähinnä puoluejohtajien välistä kansansuosiota.
Tätä näkemystä vahvistaa edelleen tosiasia, etteivät puolueiden vaaliohjelmat poikkea suuresti toisistaan, eli julkisissa lausunnoissa painotetaan samoja asioita vähän erilaiseen kääreeseen puettuina. Tämä ilmiö kummastuttaa sattumanvaraista vierailijaa, joka kiihkeitä vuorokeskusteluja seuratessaan voivat saada kuvan, että ihmiset ovat valmiit kuristamaan kilpailijansa. Kysymys lienee itämaisesta tavasta selvitellä keskinäisiä erimielisyyksiä, jossa kumpikaan osapuoli ei halua joutua nolatuksi. Kiivaan salailun ja sormien heristelyn päätteeksi keskustelijat taputtavat toisiaan selkään ja eroavat kättä lyöden. Tämä on ihan hyväksyttävä ja jopa suositeltava tapa keskustella, jos ei turvauduta kättä pitempään.
Viimeisten gallupien mukaan Labour on nousemassa suurimmaksi puolueeksi saaden 23 kansanedustajaa Likudin jäädessä nykyisestä 22 edustajaan. Tämä edellyttäen, että Labourin ja Hatnuaan välinen liittosuhde toteutuu; ilman sitä Labour saisi 17 edustajaa Hatnuan jäädessä alle äänikynnyksen 3.25 %. Tämä tuntuu varsin oudolta tulokselta, mikä kyseenalaistaa gallupin tekijän puolueettomuuden. Onhan tunnettua, että gallupit ostetaan niiden pitäjiltä, jotka asiakassuhteen jatkumisen vuoksi haluavat suosia maksajaa.
VAALIENNUSTEITA häiritsee Likudin sisällä käytävä kilpa puoluejohtajasta, jota on tarkoitus käsitellä tänään pidettävissä sisäisissä vaaleissa. Gideon Saar ei ole vielä päättänyt, heittääkö hän hattunsa kilpailuareenalle, mutta joutunee päättämään tänään. Hän kertoi jäätyään syrjään Netanyahun hallituksesta haluavansa nähdä lapsensa ensi askeleet. Tämä toteutui muutamia päiviä sitten, joten se veruke on poistunut tieltä. Likud asetti 10 vaalipistettä eri puolille maata. Natanyahu haluaa aikaistaa puoluejohtajan valintaa kilpailijansa vahingoksi, jolle ei ole jäänyt aikaa kosiskella vaalikarjaansa.
Toinen pahanlainen kanto vaalikaskessa on entisen Likudin jäsenen Moshe Kahlonin suunnittelema puolue, jolla ei ole vielä nimeä eikä jäseniä perustajaansa lukuun ottamatta. Gallupit lupaavat sille kuitenkin 10 -12 edustajaa, vaikka moni äänestäjä ei tiedä miehestä juuri mitään, pelkän nimen jos sitäkään, puolueohjelmasta puhumattakaan. Huhujen mukaan Kahlon ei ole vielä etsinyt vaalikumppaneita. Hän toimi Netanyahun hallituksen ministerinä vuodesta 2009 eroten sitten ja vetäytyen syrjään puoluetoiminnasta.
Naftali Bennettin Juutalainen Koti teki vaaliliiton Lapidin puolueen Yesh Atid kanssa viime vaaleissa, mutta aikoo nyt kilpailla yksinään. Jos tilanne niin vaatii – esim. Labourin ja vasemmiston selviytyessä voittajina 17.03.2015 vaaleissa – Bennett voi liittoutua tai yhdistää puolueensa Likudin kanssa luodakseen edellytykset oikeistolaisen hallituksen muodostamiseksi. TV-10 gallupin mukaan 23 % vastaajista suosii Netanyahua pääministeriksi, mutta Herzog hengittää raskaasti niskaan 22 %:n kannatuksella.
Shas ja UTJ seuraavat tilannetta sivusta lupaamatta mitään enempää oikeistolle kuin vasemmistollekaan, jotka molemmat kosiskelevat niitä. http://www.timesofisrael.com/likud-votes-on-early-primaries-with-pms-leadership-hanging-in-balance/, http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Netanyahu-faces-test-in-Likud-vote-today-384188
JORDANIN laakson alueneuvoston puheenjohtaja David Elhanan sanoo, ettei Israelissa ole keskustaa, se on median keksimä juoni vaalikarjan hämäämiseksi. Kysymys on vasemmiston ja oikeiston välisestä kamppailusta, jossa vasemmisto pyrkii hyödyntämään ihmisen lyhyttä muistia Oslon sopimusten turmiollisesta vaikutuksesta moraaliin tarjoten sen jatkoa uusilla myönnytyksillä ja Israelin turvallisuuden vaarantamisella. ”Vielä tänä aamuna ke. Amir Peretz (Hatnua) vaati Israelin vetäytymistä 1967 sotaa edeltäville aselepolinjoille vähäisin maanvaihdoin. He haluavat palauttaa kaiken PA:n arabeille”. Hän vakuutti, että suurin osa kansaa ajattelee oikeiston tavoin, mutta he ovat pudonneet median kaivamaan kuoppaan. Hän valittaa, että huolimatta kansan oikeistolaisuudesta, Knesset toimii vasemmistolaisesti, koska valitut kansanedustajat pettävät kansaa median tuella. Tämän johdosta monet vaativat vaalijärjestelmän muuttamista suoriksi tai alueellisiksi vaaleiksi, joissa äänestetään ehdokkaita eikä puolueita, jotka manipuloivat vaalien tuloksia keskeisin sopimuksin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/188463#.VIfqzENsO-o, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/188454#.VIfu0UNsO-o
3. ICC, Haagin Kansainvälinen rikosoikeus, antoi PA/PLO:lle virallisen tarkkailijan aseman. Se lienee esiaste täyden jäsenyyden myöntämiseksi poliittisille järjestöille, joiden peruskirjaan sisältyy YK:n jäsenmaan tuhoaminen, sillä PA/PLO ovat liittosuhteessa Hamasin ja Fatahin yhteisessä PA:n hallituksessa. PA:n arabit kuitenkin juhlivat ICC:n 122 jäsenmaan antaessa yksimielisesti PA/PLO:lle mahdollisuuden asettaa jalkansa oven väliin. Arabit kutsuvat tätä moraaliseksi voitoksi ja poliittiseksi saavutukseksi.
PA/PLO:n YK:n lähettiläs Riyan Mansour totesi New Yorkissa ICC:n tekemää päätöstä sen aseman nostamiseksi, että se tasoittaa tietä täyden jäsenyyden saamiseksi. Vielä ei ole selvää, miten tarkoin PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas noudattaa uhkauksiaan hakea jäsenyyttä kaikissa YK:n alaisissa järjestöissä, vaikka se on täysin Oslon sopimusten vastainen ja sellaisena laitonta, mutta koko hänen hallintonsa on laiton ilman laillisuuden hiventäkään.
PA:n arabit vaativat, että Abbasin tulee toteuttaa lupauksensa ja syyttää Israelia sotarikoksista ICC:ssä. Tämä voi soittautua kaksiteräiseksi miekaksi, sillä samalla se nostaa Qatarin, Turkin ja Iranin toimet terrorin tukemisesta tarkastelun piiriin, eivätkä Hamasin enempää kuin Fatahinkaan jauhot omassa pussissa liene puhtaat. Israelilainen oikeusjärjestö Shurat HaDin jätti ICC:lle syytteen Abbasia vastaan siitä, että Fatahin alainen järjestö Al-Aksa marttyyrit ampuivat raketteja Israelin siviilikohteita vastaan Gazan kesäsodan aikana, mikä syyte koskee myös Hamasia, jota Qatar, Turkki sekä Iran tukevat.
ABBAS kuvittelee voivansa käyttää hakemuksiaan YK:n instituutioihin voidakseen niiden kautta painostaa Yhdysvaltoja vaatimaan myönnytyksiä Israelilta, mutta häntä pidättelevät mahdolliset varatekijät noustakseen liian näkyvästi Israelin vastaiseksi. Netanyahun hallituksen saamattomuus ja halvaantuminen nousemaan aktiiviseen vastahyökkäykseen kummastuttaa ja syö hänen kansansuosiotaan. Israel odottaa vahvaa johtajaa.  http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Analysis-Will-Abbas-apply-for-full-membership-in-court-despite-US-opposition-384185
4. UUTISOTSIKOITA
·        PA/PLO HALUAA ANTAA Israelille karvaan joululahjan pyrkiessään kiirehtimään YK:n turvallisuusneuvostolle jättämäänsä esitystä arabivaltion perustamiseksi juutalaisten omistamalle maalle vielä ennen joulun pyhiä. USA:n kanta siihen ei ole ollenkaan varma, se voi jättää äänestämättä tai äänestää sen puolesta. Obaman mieltymykset ovat tunnettuja, eivätkä ne suosi Israelia ja juutalaisuutta, vaikka hän silmän-lumeeksi suostuukin osallistumaan joihinkin juutalaisten rituaaleihin. Hän sanoi eräässä tilaisuudessa, että kaunein lyriikka, mitä hän koskaan on tuntenut, on muslimien rukouskutsu minareetista. Siihen hän tottui muslimilapsena ja sitä hän kaipaa Valkoisessa Talossa. Erekat sanoi journalisteille jouluaterialla Betlehemissä, että jos YKTN hylkää heidän esityksensä, PA/PLO liittyy samana päivänä Rooman julistukseen ja kaikkiin muihin kansainvälisiin järjestöihin jatkaakseen Israelin tuhoon johtavaa toimintaansa niistä käsin. Hän ei usko viiden pysyvän jäsenen vetollaan estävän myönteisen päätöksen syntymistä aikana, jolloin USA tarvitsee arabimaiden tukea taistelussaan ISIS-joukkoja vastaan. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/PA-hopes-for-UN-resolution-by-Christmas-384187
·        USA:n varapresidentti Joe Biden osallistuu Valkoisen Talon 35. kansallisen menora-kynttilän sytyttämiseen Washingtonissa hanukka-ajan ensimmäisenä päivänä 16. joulukuuta. Tilaisuuden sponsoroi Lubawitz-järjestön amerikkalaiset ystävät, chabad-liikkeen Washingtonin toimisto. http://www.jpost.com/Diaspora/US-Vice-President-Biden-to-light-National-Menorah-in-DC-384197
·        ISARELIN turvallisuusjoukot pidättivät kaksi PA:n arabia Tekoan juutalaisyhteisön ulkopuolella Juudeassa tiistaina. Yksi pidätetyistä oli kolmen juutalaisnuoren, Gil Ad Saer, Eyal Yifrah ja Naftali Frenkel, kesäkuussa sieppaamiseen ja murhaan osallistuneen terroristin Amar Abu Eishan serkku. Eisha sai surmansa tulitaistelussa häntä pidättämään tulleiden sotilaitten kanssa syyskuussa. Tekoan asukkaat saivat kiinni toisen arabeista, toisen IDF:n sotilaat pidättivät. Toisella heistä oli veitsi mukanaan, mutta molemmat olivat päättäneet tehdä hyökkäyksen Tekoaan. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Terror-attack-by-nephew-of-Israeli-teens-murderer-thwarted-outside-Tekoa-384098
·        Gallupin mukaan useimmat israelilaiset uskovat, että Obaman ja Netanyahun huonot välit vaikuttavat maiden välisiin - perinteisesti hyviin - suhteisiin vahingollisesti. Gallup oli tehty diplomaattisen kokoontumisen kunniaksi, jonne JPost on kutsunut 300 diplomaattia sadasta maasta kuuntelemaan maan poliitikkojen ja johtajien, entisten ja uusien, luentoja maailman ja maan viimeisistä tapahtumista, kuten ne täältä käsin nähdään. Luennoitsijat ovat hallituksen virkailijoita, sekä kaupallisia, teollisia ja sotilaallisia asiantuntijoita maassa. http://www.jpost.com/Diplomatic-Conference/Poll-Most-say-poor-Netanyahu-Obama-ties-are-harmful-384189
·        Israelin hävittäjien 07.12. 2014 suorittamat iskut kahteen kohteeseen Damaskoksen lähellä Syyriassa tuhosivat Venäjän toimittamia ilmatorjuntaohjuksia SA-25, panssarin-torjuntaohjuksia sekä UAV- koneita tai niiden ja aseiden osia. Tapansa mukaan Israel ei ole suoraan tunnustanut iskua, mutta amerikkalaislähteen mukaan IAF:n koneet olivat iskujen takana. Syyria valitti niistä YK:lle ja Venäjä esitti varoituksen Israelille vaatien selitystä. Aseet oli tarkoitettu Assadin ja Hitzbullahin joukoille, jotka taistelevat IS:n joukkoja vastaan Irakissa ja Syyriassa. Debkafilen artikkelin mukaan Turkki on antanut USA:n hävittäjille luvan toimia IS:n joukkoja vastaan tehdyissä ilmaiskuissa turkkilaisia sotilaslentokenttiä, aiemmin lupa koski vain tiedustelulentoja sekä UAV:n, miehittämättömien pienkoneitten, toimintaa. DF:n mukaan USA on sopinut Assadin kanssa USA:n syyrialaisen Damaskon lentokentän käyttämiseksi koneittensa hyökkäyksiin IS:n joukkoja vastaa Kobanin kurdi-kaupungin puolustamiseksi, jota IS:n joukot piirittävät.   http://www.debka.com/article/24289/Israel-air-strikes-wiped-out-Russian-hardware-for-thwarting-US-no-fly-zone-plan-over-Syria
·        80 % Gazan ja PA:n arabeista kannattaa yksittäisiä hyökkäyksiä israelilaisia vastaan ja 60 % kannattaa raketti-iskuja Israelin siviilikohteisiin. Gallupin suoritti PA:n arabi Khalil Shikaki, tulokset julkistettiin tiistaina. Sen mukaan Hamas tulisi voittamaan PA:n lakiasäätävän neuvoston ja puhemiehen (presidentin) vaalit. Tämä uhka on estänyt Abbasia pitämästä vaaleja halliten laittomasti PA:lle luovutettuja alueita tammikuusta 2009 lähtien. Hamas suoritti lähes verettömän vallankeikauksen Gazassa 2006 poistaen Fatahin virkailijat tärkeiltä paikoilta, mutta jotka ovat siitä lähtien saaneet PA:n maksamaa palkkaa pääosin länsimaiden antamista lahja-varoista tekemättä mitään. Abbas pelkää henkensä puolesta, ja syystäkin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4601684,00.html
·        Israelin historian suurimmassa luonnolle aiheutetussa katastrofissa valui 5 miljoonaa litraa raakaöljyä tuhoutuneesta putkesta laajalle alueelle Negeviä lähelle Eilatia. Viranomaiset pelkäävät sateitten pahentavan tilannetta levittämällä öljyä. Arava-alueelta on poistettu 20 tonnia saastunutta maata kokoamisalueella. Suurimmat öljylammikot on valutettu pois, mutta useita pienempiä on vielä hoitamatta. Putken tuhoutuminen tapahtui n. 20 km:n päässä Eilatista pohjoiseen.  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4601393,00.html
·        USA:n ulkoministeriön kiistäessä tiedot Israelin boikotista, PA:n virkailijat toteavat, että ensimmäiset merkit boikotista ovat tulleet julkisuuteen. Tämän mukaan USA ei tue enää Israelia kansainvälisillä areenoilla, kuten YK:n turvallisuusneuvostossa. USA ei ole edes vihjannut sanktioista PA/PLO:ta vastaan sen yksipuolisten Israelin vastaisten toimien johdosta, virkailija totesi anonyymisti. USA:n kongressi on pyytänyt/vaatinut Obamalta tietoja mahdollisista syrjimistoimista Israelia vastaan. Obama pyrkii hallitsemaan hallinnollisin allekirjoituksin ohittaen kokonaan kongressin, kuten laki vaatii. Obamaa vastaan on jo nostettu syytteitä asemansa väärinkäyttämisestä ja lisää on luvassa. Obama myös pelkää henkensä puolesta. Hänen henkivartioitaan on lisätty ja turvatoimia tehostettu. http://www.wnd.com/2014/12/obama-makes-1st-move-toward-sanctions-on-israel/
Post a Comment