Monday, October 13, 2014

MAANANTAI 13.10.2014


MAANANTAI 13.10.14
1. LOKAKUUN 13.päivä valkenee heikosti pilvisenä ja suhteellisen näin aamutuimaan, mutta on toiveita, että taivas selkenee ja lämpötila nousee, vaikka ennusteet eilen lupailivatkin pilvisyyttä ja sateita tänään ja huomiseksi. Älköön tuo luku 13 myöskään herättäkö kenessäkään pahoja aavistuksia, minua se on seurannut eri tilanteissa ilman huonoja seurauksia. Israelissa on edelleen kesäaika, minkä johdosta nouseminen tuntia normaalia aikaisemmin yön pimeydessä tuntuu tarpeettomalta. Säätilat tänään: Jerusalem 16 -25; Tiberias 21 -32; Suolameri 25 -33; Eilat 23 -33 +C-astetta. - Historiassa tämä 13. lokakuuta on ollut kohtalokas. Rooman keisari Claudius myrkytettiin epäselvissä olosuhteissa v. 54 eKr. Italian uusi hallitus julisti sodan Saksaa vastaan v. 1943; Ranska hyväksyi 4. tasavallan perustuslain v. 1943.
Tänä viikonpäivänä v.2014 Jerusalemin poliisi antoi yllättäen ke. Moshe Feiglinille ja hänen tukijoilleen luvan nousta Temppelivuorelle pidettyään sen ensin suljettuna 4 päivää arabien mielenosoitusten vuoksi. Poliisin aiempi päätös sulkea juutalaisten kaikkein pyhin alue juuri Lehtimajan juhlien aikana raivostutti juutalaisia, jotka juhlivat muistoa pääsystään vapaiksi Egyptin työorjuudesta. Kansanedustajat kyselevät kärjekkäästi, keitä Jerusalemin poliisi tottelee: väkivaltaisia arabejako, joiden hillitseminen ja palauttaminen järjestykseen kuuluvat sen tehtäviin, vaiko maan hallitusta? Heidän mielipahaansa lisäsi se, että poliisi sanoi Vuorelle nousun estämisen syyksi sen, että juutalaiset rukoilivat Länsimuurin edessä. Feiglin sanoo, että he pitävät rukoustilaisuuden ennen nousua Vuorelle puhdistautuakseen, mutta eivät halua ärsyttää poliisia tarpeettomasti rukoilemalla Vuorella, mitä poliisi ei salli.
2. OLIIVIEN korjuun alettua alkoivat myös taistelut oliivilehdoissa. Joka vuosi arabit syyttävät ”setlereitä” siitä, että he katkovat heidän oliivipuitaan. Usein on ilmennyt, että he itse ovat katkoneet niitä europasta tulleiden kiihottajien yllyttäminä, joita Israelin poliisi ei näytä saavan kuriin. Aamun uutisten mukaan poliisi pidätti kaksi ”setleriä” siksi, että arabit väittivät heidän hyökänneen heidän kimppuunsa korjatessaan oliivisatoaan. Oliivipuiden omistuksesta käydään kovaa kisaa joka vuosi epäselvien omistusrajojen johdosta. Poliisin tiedottaja Luba Samri kertoi, että arabiperhe oli joutunut juutalaisten hyökkääjien kohteeksi piesten yhden naisen sairaalakuntoon, kuten arabit väittivät. Poliisi uhkaa pidättää lisää oletettuja hyökkääjiä. Siinä sopiva succot-lahja poliisilta juutalaisille. Edellä kerrottu tilanne syntyi Kfar Yassuf arabikylän laitamilla lähellä Nablusia. Koska Israelissa on shmita-vuosi, sen aikana juutalaiset eivät voi korjata satoaan, mitä arabit voivat käyttää hyväkseen korjaten myös juutalaisten omistamien oliivipuiden sadon.
Juudean ja Samarian alueilla on kaikkiaan n. 10 miljoonaa oliivipuuta. Niiden sadon korjaamiseksi omistajat palkkaavat 100 000 työntekijää, joiden työpanos nostaa PA:n konkurssin partaalla heiluvaa taloutta 70 miljoonalla Eurolla vuosittain. http://www.timesofisrael.com/two-israelis-held-for-allegedly-attacking-olive-pickers/
Pieni sivuhuomautus koskien USA:n entistä presidentti Billy Clintonia ja hänen juutalais-syntyistä tyttöystäväänsä Monica Lewinskyä. Dokumenttien mukaan Clintonin tuomioon on voinut vaikuttaa juutalaisen Lain tulkinta, jonka mukaan aviorikoksi lasketaan vain naimisissa olevan miehen romanttinen seikkailu naimisissa olevan naisen kanssa. Lewinsky oli silloin naimaton. Siten Clintonin synti oli pahimmillaan masturbointiin verrattava. http://www.jpost.com/Diaspora/Clinton-era-document-suggests-Jewish-law-as-defense-in-Monica-Lewinsky-affair-378628
3. KAIROON kokoontuneet Gazan jälleen rakentamisen tukijamaat osoittivat harvinaista anteliaisuutta – tai toisten mielestä leväperäisyyttä asettamatta mitään seurantamekanismia luovuttaessaan varat miesten käsiin, jotka tunnetaan korruptoituneiksi – luvatessaan 5.4 miljardia USD PA:n pyytäessä neljää miljardia. USA lupasi 225 miljoonaa USD, mihin Qatarin emiiri lisäsi luvaten yksi miljardia USD. Öljyn hinnan noustessa maailman ongelmakohteiden vuoksi arabimailla on ongelmia, minne työntää yllättäen nousseet tulot. Ei niille näytä tulevan mieleenkään, että ne voisivat parantaa omassa maassaan lähes työorjuutta muistuttavissa oloissa työskentelevien ulkomaalaisten asemaa. Qatarin rakenteilla oleva olympia-areena maailman cupia varten on karmiva esimerkki tästä.
Kairon konferenssiin osallistuva YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon syytti Gazan sodan aiheuttamista tuhoista Gazan kaistan miehitystä, vaikka Israel veti kaikki joukkonsa ja asukkaansa pois Gazan kaistalta jo 2005. Informaatio kulkee hitaasti YK:n instituutioissa. Moon vierailee Israelissa tänään matkaten Gazaan huomenna tiistaina. Hän keskustellee pääministeri Netanyahun kanssa ja tavannee myös Livnin. Monet hänen lausunnoistaan osoittavat hämmästyttävää asiantuntemattomuutta huomioimatta realiteetteja. Hänen varsinainen asiansa Israelissa on kahden valtion periaatteen toteuttaminen. Ilmeisesti kukaan ei ole kertonut hänelle, että tämä periaate on jo kuollut ja odottaa hautaamistaan.
ISRAELIA ei kutsuttu Kairon konferenssiin, mutta Kerry puhui puhelimessa Avigdor Libermanin kanssa, joka totesi, että hyväksyttiinpä se tai ei, Israel näyttelee tärkeää roolia Gazan jälleenrakentamisessa, ja että Israelin turvallisuusvaatimukset on huomioitava sen yhteydessä. Sen sijaan Israelin esittämä vaatimus Gazan kaistan julistamiseksi aseettomaksi vyöhykkeeksi, oli unohdettu kokonaan konferenssin ohjelmasta, vaikka sekä Fatahin että Hamasin johtajat puhuvat avoimesti Hamasin aseitten pyhyydestä, joihin ei saa koskea.
KAIRON konferenssin isäntä Egyptin presidentti Fatah Abdel al-Sisi totesi avajaispuheessaan, että konferenssivieraiden tulee keskittyä edistämään Israelin ja arabien välisen konfliktin ratkaisemista. Hän viittasi puheessaan Saudi Arabian esittämään aloitteeseen v. 2002, joka tarjoaa hyvät edellytykset Israelin ja arabimaiden välisten ongelmien ratkaisemiseen hyväksyttävällä tavalla, mikä lopettaisi arabimaiden boikotin Israelia kohtaan ja täysien diplomaattisuhteiden solmimiseksi niiden välille. Arabiliitto hyväksyi myöhemmin aloitteen omaksi esityksekseen. Se vaatii Palestiinan valtion perustamista 1949 aselepolinjojen mukaisin rajoin ja oikeudenmukaisin järjestelyin arabipakolaisille.
USA:n ulkoministeri John Kerry totesi puheessaan, etteivät tulitauot koskaan poista rauhan-sopimuksen tarpeellisuutta. Hän vaati rauhankeskustelujen aloittamista uudelleen, mutta hänellä ei ollut esittää mitään uutta suunnitelmaa edellisen epäonnistuttua PA:n hylätessä sen tosiasiassa ennen 9 kuukautta kestäneiden neuvottelujen alkua, vaikka se kävi ilmeiseksi neuvottelujen loppuvaiheessa Abbasin lähettäessä jäsenyysanomuksia YK:n instituutioissa sekä lopullisesti solmiessaan Hamasin kanssa yhteishallituksen perustamiseksi, mikä yllätti Kerryn täysin ja nöyryytti USA:n ulkoministeriötä. Kerry totesi neuvotteluista, että niissä kuitenkin saavutettiin merkittävää edistystä ja kurottiin umpeen erimielisyyksiä. Kerry tapasi konferenssin aikana myös PA:n puheenjohtajan Abbasin.
Venäjän apulaisulkoministeri Mikhael Bogdanov totesi, että hänen maansa valmistautuu tukemaan YK:n 15 maan turvallisuusneuvostossa PA/PLO:n esitystä Palestiinan valtion perustamiseksi 1967 sotaa edeltävien aselepolinjojen mukaisin rajoin. Venäjä äänesti 1912 PA/PLO:n hyväksymisen puolesta YK:n tarkkailijajäseneksi ei-valtion mandaatilla. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Egypts-Sisi-opens-Gaza-donor-conference-urges-Israel-to-consider-Arab-peace-initiative-378634
4. KAIRON konferenssin tukijamaiden lupaamista 5.4 miljardista USD vain puolet on tarkoitettu Gazan rakentamiseen, toinen puoli 2. 7 miljardia USD menee PA:n budjettivajauksen tasapainottamiseen, talouselämän aktivoimiseen ja hätäapuun jne. Tärkeimmät osanottajamaat sanoivat kuitenkin, että ilman lopullista rauhansopimusta Israelin ja PA:n arabien välillä varat voivat mennä hukkaan.
Luvattujen varojen epämääräinen käyttötarkoitus ja pätevän seurantajärjestelmän puuttuminen antavat edulliset lähtökohdat varojen väärinkäyttämiseen ja korruptioon. Toiseksi Israelin vaatimus Gazan riisumiseksi aseista ei noussut edes keskusteluaiheeksi, mikä tarkkailijoiden mukaan luo lähes vuorenvarmat edellytykset taistelujen uusiutumiseen lähivuosien aikana. Joittenkin Israelin viranomaisten mukaan sellainen mekanismi on sovittu ja YK tulisi osallistumaan siihen, mutta epäilijöiden mielestä se ei olisi käytännöllinen, eikä kellään ole selvää ohjetta, miten sen tulisi toimia.
YKSI epäilyttävä tekijä varojen käyttämisestä rehellisesti ja avoimesti käyttötarkoituksensa mukaisesti on tosiasia, että Hamas on mukana Rami Hamdallahin johtamassa hallituksessa ja sillä on oikeus vaatia omien tarpeittensa tyydyttämistä. Abbasin propagandapuheet ”PA:n hallituksen suunnitelmasta Gazan jälleen rakentamisesta täysin vastuullisesti ja tilivelvollisesti yhdessä YK:n, tukijoiden, kansainvälisten talousinstituutioiden, julkisen ja yksityissektorin kanssa”, ovat vain propagandaa ja niihin tulee suhtautua vastaavasti. Gazan asukkaitten tarpeet ovat tosiasioita ja heidän kärsimyksensä lähestyvän talven kourissa ovat myös tosiasioita, jotka vaativat pikaisia toimenpiteitä. http://www.timesofisrael.com/only-half-of-donated-funds-to-go-toward-gaza-reconstruction/
5. UUTISOTSIKOITA
·        Poliisi teki yllätysrynnäkön Temppelivuorelle seitsemän aikaan maanantaiaamuna eristäen vuorella olleet kymmenet arabinuoret Al-Aksa moskeijaan. Poliisi löysi kasoittain kiviä, palopommeja ja ilotulitusraketteja sekä piikkilankaa, mikä osoitti, että arabit olivat suunnitelleet verisisä hyökkäyksiä juutalaispalvojia vastaan. Juutalaiset päästettiin Temppelivuorelle 08.30 aikaan aamulla. http://www.timesofisrael.com/palestinian-rioters-holed-up-on-temple-mount/
·        IS:n julkaisema viikkolehti julkaisi sunnuntaina artikkelin, jossa se tunnustaa, että IS:n taistelijat pidättivät, orjuuttivat ja myivät Yazidi-naisia ja lapsia. Yksittäisiä tietoja ja videoita on esiintynyt tästä aiemminkin, mutta nyt IS julkistaa asian itse. Ihmisoikeusjärjestön edustaja kertoo, että sadoittain Yazidi miehiä, naisia ja lapsia on koottu IS:n hätäisesti perustamiin kokoamisleireihin Syyriassa ja Irakissa. Tämä on raaka malliesimerkki etnisestä puhdistuksesta nykymaailmassa, miten se toimii ja miten sitä toteutetaan käytännössä maailman haukotellessa todeten, ettei asia kuulu meille. Jos nykyinen trendi jatkuu EU-maissa ja monissa muissa maissa, pian ne saavat kokea omakohtaisesti, miten se koskee heitäkin. Joissakin Afrikan maissa Boko Haram toteuttaa samaa ohjelmaa, vaikka siitä ei puhuta yhtä julkisesti. IS järjestää orjamarkkinoita, joissa naisia ja lapsia myydään, naisen hinta on 1000 USD, osa naisista annetaan taistelijoille orjiksi palkkioksi osallistumisestaan taisteluihin. http://www.timesofisrael.com/islamic-state-magazine-says-group-enslaved-yazidis/
·        Turkki on lopulta päättänyt antaa lentoasemiaan liittoutuneitten koneitten suorittamiin ilmapommituksiin IS:n joukkojen keskityksiä vastaan rajansa läheisyydessä. Se lupaa myös antaa sotilaskoulutusta tuhansille ”maltillisille” sunni-ryhmille. Ne tulevat kuitenkin aivan liian myöhään voidakseen pelastaa Kobanin 160 000 asukasta massamurhalta ja raakalaismaiselta kohtelulta IS:n pidättämiä kurditaistelijoita, naisia ja lapsia kohtaan. Mikäli USA:n, Turkin ja Saudi Arabian salainen suunnitelma Kobanin kaupungin jättämiseksi petojen kynsiin pitää paikkansa, voidaan sanoa, että ne uhraavat 160 000 kurdia öljyteollisuuden alttarille. Turkki on aina vihannut kurdeja ja haluaa heidän tuhoamistaan lopullisesti.

Presidentti Obaman hallituksen toimet ovat epäilyttäviä ja osoittavat yhä selvemmin muslimiksi itsensä lukeutuvan Obaman mieltymyksen kohteet. Hän ei mielellään sodi toista muslimia vastaan, ja siksi hän antaa sotilasapua Irakin ja Syyrian ISIS-joukoille ja koulutti heidän taistelijoitaan Turkissa, Jordaniassa ja Saudi Arabiassa. Turkki vahvistaa, että se suostuu kouluttamaan 4000 sunni-muslimia, mutta jokainen taistelija joutuu tarkkaan Turkin tiedustelujoukkojen seulaan ennen hyväksymistä.

USA:n ulkoministeri John Kerry totea, että se on joutunut muuttamaan käsitystään IS:n voimasta ja taistelijoista, ja että sota heitä vastaan voi kestää vuosia. Kuka pystyy arvioimaan IS:n kynsiin joutuneitten ihmisten vainon ja kärsimysten määrät niiden kuukausien aikana? USA:n asevoimien komentajien puheenjohtaja kenraali Martin Dempsey arvioi, että Syyrian asukkaitten suojeleminen IS:n joukoilta vaatii satoja taistelukoneita ja miljardin USD kuukaudessa ollakseen tehokas. http://www.timesofisrael.com/us-says-turkey-oks-use-of-bases-against-jihadists/
·        Väitetysti Israelin teloittaman Hizbullah-johtajan Imad Mughniyehin poika Jihad Mughniyeh on nimitetty vastuulliseen toimeen Israelin vastaisen rajan tuntumassa oleville järjestön joukoille. Hänen isänsä Imad teloitettiin 2007 epäselvissä olosuhteissa, mutta Hizbullah syyttää Israelia hänen teloittamisestaan. http://www.timesofisrael.com/slain-hezbollah-leaders-son-takes-command-on-israels-border/


Post a Comment