Wednesday, October 15, 2014

KESKIVIIKKO 15.10.14


KESKIVIIKKO 15.10.14
1. KAIRON konferenssiin osallistuneet 50 Gazan uudelleen rakentamisen tukijamaata totesivat tyytyväisinä, että PA:n ilman valtuuksia toimivan puheenjohtajan Mahmoud Abbasin toivoma määrä 4 miljardia USD ylitettiin reilusti päätyen kokonaislukuun 5.4 miljardia USD, josta puolet on tarkoitettu rakentamiseen, loput epämääräisiin muihin tarpeisiin. Erään uutisen mukaan päältä otetaan 1 miljardi USD, jonka Qatar lupasi Hamasin tarpeisiin virkailijoittensa palkkojen maksamiseen ja muihin kohteisiin.
HAMAS ei ollut kutsuttu Kairon kokoukseen – kuten ei Israelkaan – ja siksi Hamasin johto joutui seuraamaan sivusta Abbasin kohoamista kukkona Gazan tunkiolle pyrkien mielistelevillä puheillaan kosiskelemaan tukijamaita, joista monet tulivat lännestä ja jotka ovat tärkeässä roolissa käsiteltäessä Abbasin laatimia Palestiinan valtion perustamis-suunnitelmia YK:n turvallisuusneuvostossa. Abbas pyrki myös vakuuttelemaan, miten vastuullisesti ja avoimesti hänen johtamansa PA:n yhteishallitus pystyy hoitamaan luvatut miljardit. Abbasin mielistely näyttää menevän täydestä länsimaiden johtajiin, joiden tärkein huoli on saada Gazan rakentaminen käyntiin voidakseen keskittyä Israelin painostamiseen myönnytysten tekemiseksi PA:lle ja rakennus- ja muun toiminnan lopettamiseksi Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä. Abbas muisti muistuttaa Kairon puheessaan tukijamaiden johtajille, miten juutalaisten harjoittama ”setlementtitoiminta” on kaiken pahan alku ja juuri.
KAIRON konferenssissa ei edes mainittu Israelin vaatimusta Hamasin riisumiseksi aseista ja Gazan julistamista aseettomaksi vyöhykkeeksi, ei puututtu mitenkään Hamasin harjoittamaan aseteollisuuteen eikä tunnelien rakentamiseen. Hamasin aseellinen siipi izza Al-Din Al-Qassam saa jatkaa toimintaansa, joukkojensa kouluttamista ja aseistamista, kenenkään estämättä, ja Hamasin poliisit liikkuvat Gazan kaistalla valvoen järjestystä yhteis-hallituksen keskittyessä opetus- ja sosiaalitoiminnan hoitamiseen.  Hamas on nyt käytännön pakon sanelemana esittänyt hyvin matalaa profiilia antaen Abbasin hoitaa avustusten kerjäämisen, jonka hän osaa.
Kuten merkit osoittavat, Hamas on aloittanut uudelleen rakettiensa kehittämisen. Todisteena siitä pidetään Hamasin 26. elokuuta järjestämä uusien rakettien kokeilu, jossa raketit ammuttiin Välimerelle. Testeistä ei ole olemassa tulostietoja, olivatko ne onnistuneita vai ei, eikä IDF seurannut niitä, mutta hälytyssireeni ilmoitti raketin ampumisesta. Hamasin sotilassiipi on myös aloittanut jäsentensä rekrytoinnin ja koulutuksen. Viime viikon torstaina yhteishallituksen pitäessä ensimmäisen istuntonsa Gazassa Hamasin sotilassiipi piti näyttävän sotilasparaatin Shejaiyan pahoin tuhotussa lähiössä. Tarkkailijat huomioivat, että monet pääministeri Rami Hamdallahin vastaanottoseremoniaan osallistuneet upseerit, kuten Marwan Issa ja Mohammad Sanwar, olivat näyttävästi esillä myös sotilasparaatissa. Hamas on joutunut etsimään uusia komentajia monien entisten saatua surmansa IAF:n täsmäiskuissa. Siiven entisen komentajan Mohammed Deifin kohtalosta ei tiedetä.
HAMASIN sotilassiiven ja poliittisen johdon välille muotoutunut tasapainotila, joka vallitsi operaation Protective Edge aikana, on pysynyt ennallaan, eikä ole selvyyttä, miten Hamasin poliittinen johto, jonka edustajat asuvat osin Gazassa, osin Qatarissa ja osin Turkissa, tulevat toimimaan yhteishallituksen kanssa. Hamas ei kuitenkaan tule vähällä luopumaan rakentamastaan hallintojärjestelmästä eikä roolistaan Israelin tuhoamisessa. Jos PLC:n ja presidentin vaalit lopulta pystytään järjestämään, niissä tullaan päättämään, tuleeko palestiinalaisia hallitsemaan Fatahin vaiko Hamasin johtama hallitus. Hamas uhoaa, että jos se saa johtavan aseman yhteishallituksessa, siitä alkaa Israelin lopullinen tuhoutuminen. Abbas ei ole aiemmin uskaltanut vierailla Gazassa lynkkauksen pelossa, mutta suunnittelee nyt matkaa sinne imagonsa nostamiseksi Gazan arabien keskuudessa.
YK:n pääsihteerin Ban ki-Moonin vierailua Gazassa on sanottu lähinnä koomiseksi hänen todellisuudesta poikkeavien lausuntojensa vuoksi. Hän jopa suostui median tyydyttämiseksi ryömimään Hamasin rakentamassa hyökkäystunnelissa voidakseen kehua New Yorkissa, miten perusteellisesti ja omakohtaisesti hän halusi tutustua tilanteeseen Gazassa. Hän vaati kaistan miehittämisen lopettamista, ja koska hän ei tavannut yhtään IDF:n sotilasta Gazassa, hänen uskotaan tarkoittaneen, että miehittäjänä on Hamas. http://www.timesofisrael.com/recruiting-and-building-rockets-hamas-determined-to-retain-gaza-grip/
2. USA:n ulkoministeri John Kerry, jonka takki ryvettyi pahoin hänen sponsoroimiensa 9 kuukautta kestäneiden rauhankeskustelujen tuottaessa nahkapäätöksen, sai Kairon konferenssista uuden innoituksen puhaltaa uudelleen liekkiin täysin sammuneen hiilikasan. Hän vihjaili jo Kairossa, että Gazan rakentaminen antaa sopivat puitteet aloittaa keskustelut uudelleen PA:n ja Israelin välillä.
KERRYN agenttien kerrotaan jo tiedustelleen pääministeri Netanyahulta, millaisin ehdoin hän on valmis näyttämään vihreää valoa neuvottelujen aloittamiseksi. Kerryn päämääränä on ensisijaisesti pyrkiä estämään Abbasin yksipuolisen suunnitelman käsittely YK:n turvallisuusneuvostossa, jossa USA pakotettaisiin käyttämään veto-oikeuttaan. Hänen esityksensä perustuu lähinnä arabiliiton hyväksymään suunnitelmaan 1967 sotaa edeltävin aselepolinjoin ja pakolaiskysymyksen oikeudenmukainen ratkaisu. Netanyahu on vihjailut puheissaan, ettei kahden valtion periaate ole enää ajankohtainen, mutta hän on joutunut luopumaan aiemmin ehdottamana pitämästään kannasta, joten se voi toistua tässäkin.
ABBASIN päämääränä on saada YK:n turvallisuusneuvosto asettamaan ehdottoman aikamäärän, johon mennessä Israelin tulisi vetää joukkonsa Juudeasta ja Samariasta. Israelin kansanedustajat syyttävät, että Abbas haluaa tällä välttyä tekemästä epämiellyttäviä ja arabi-kansan vaikeasti nieltäviä kompromissiratkaisuja. Jos hänen suunnitelmansa onnistuu ja turvallisuusneuvosto tekee tarvittavat päätökset, sitä seurannevat Israelille asetettavat katkerat boikottitoimet, jolla sen talous tulisi kärsimään korvaamatonta vahinkoa. Abbasin suunnitelmassa ei tietenkään puututa ollenkaan Israelin turvallisuusvaatimuksiin. Julkisuuteen vuotaneiden tietojen mukaan Israelille annettu määräaika olisi marraskuu 2016.
Kerry nosti neuvottelukysymyksen esiin tavatessaan Netanyahun kaksi viikkoa sitten USA:ssa. Netanyahun tiedetään suhtautuneen Kerryn esitykseen arabisuunnitelman pohjalta vastahakoisesti, mutta ei suoraan torjuvasti. Toisaalta ei ole tietoa, miten Abbas ja PA/PLO tulisivat suhtautumaan siihen, mutta niiden oletetaan esittävän vaatimuksia vankien vapauttamiseksi – myös Israelin arabien – sekä rakennustoiminnan täyttä keskeyttämistä Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä. Hamasin ja Fatahin yhteishallituksen muodostamisen uskottiin romuttaneen lopullisesti neuvottelumahdollisuudet, mutta Kerry on buldoggi, joka ei hellitä hampaitaan kerran saatuaan pitävän otteen vastustajastaan. USA:n ulkoministeriön tiedottaja Jen Psaki totesi journalisteille tiistaina, ettei USA ole nähnyt mitään muutosta osapuolten halusta jatkaa keskeytyneitä neuvotteluja. http://www.timesofisrael.com/kerry-said-to-seek-new-talks-to-hold-off-pa-security-council-bid/
3. Iranin ja P5+1 maiden väliset keskustelut eivät ole edistyneet toivottavalla ravalla eikä laadittua aikataulua pystytä noudattamaan, mutta osapuolet ovat valmiit jatkamaan sitä.
Israel ilmoitti välittömästi mielipahansa sovitun aikataulun jatkamisesta, koska sen uskotaan vain antavan lisää aikaa Iranille uraanin rikastamiseksi, joka jatkuu neuvottelujen aikana. Pahin kompastuskivi on ollut Iranin vaatimus centrifugien, rikastusmoottoreiden, lukumäärän nostamiseksi kaksin- kolminkertaiseksi P5+1 maiden tarjoamasta.
Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei on tähän saakka tukenut Hassan Rouhanin johtaman tiimin käymiä neuvotteluja, mutta vihjailee nyt, että asetetun päivämäärän 24.marraskuuta ylittäminen johtuu amerikkalaisten taktiikasta, johon hän ei luota. USA:n ulkoministeri John Kerry tapasi iranilaisen virkaveljensä Mohammad Javad Rarifin tunnustellen päivämäärän siirtämisen mahdollisuutta. Opposition edustajat sekä Iranissa että USA:ssa vastustavat aikataulun siirtämistä. Iranin kannan päättää lopullisesti Khamenei, joka on ilmaissut epämukavuutensa neuvottelujen jatkamisesta määräpäivän jälkeen. Khamenei on sairastellut viime aikoina, ja Iranissa kaavaillaan, kuka voisi astua hänen paikalleen.
USA:n senaatin parissa epäillään, että sanktioitten liian aikainen helpottaminen tai poistaminen rohkaisee Irania jatkamaan uraanin rikastamista entistä nopeammin. http://www.timesofisrael.com/iran-nuclear-talks-extension-possible/
4. UUTISOTSIKOITA
·        Ranskasta on matkustanut satakunta naista liittyäkseen ISIS-joukkoihin, heidän joukossaan myös juutalaisia. He joutunevat ”viihdytysjoukkoihin”, sillä arabin on vaikea nähdä naista taistelemassa tasavertaisena. Yksi Ranskan juutalaistyttö otettiin kiinni rajalla hänen ollessaan matkalla Syyriaan. Hän on uskonnollisesta perheestä, mutta vaihdettuaan uskoaan peittää kasvonsa kokonaan muslimin kasvoliinalla. Häntä ei käännytetty, vaan hän itse päätyi ratkaisuunsa omaksua islamin uskon, minkä jälkeen hän muuttui äärimmäisen antisemiittiseksi väittäen joutuneensa salaliiton uhriksi. Hän yritti jopa pommittaa vanhempiensa omistaman liikkeen. Hän on hyvästä, rakastavasta perheestä, ja menestyi hyvin opinnoissaan, kunnes muuttui kokonaan omaksuttumaan omaehtoisen kääntymisensä hyljäten vanhempansa. Tekisi tytölle hyvää kokea, miltä tuntuu joutua pakotetuksi avioon terroristin kanssa, jonka mielestä nainen on - ellei tarpeeton ja sharialain vastainen - ainakin huone-kaluun verrattava olio, jota voi käsitellä miten tahtoo. 1000 Ranskan kansalaista on liittynyt ISIS joukkoihin, ja osa heistä palaa karaistuneina terroristeina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/186188#.VD4bNkNsO-o
·        Ali Khamenei väittää, että USA, Israel ja kavala Brittihallitus yhdessä perustivat ISIS järjestön, joka nyt etenee näköjään esteettä miehittäen laajoja alueita Irakissa ja Syyriassa. Hän on oikeassa siinä, että USA koulutti ISIS joukkoja Turkissa, Jordaniassa ja Irakissa, ja antoi heille uudenaikaisia aseita opettaen myös käyttämään niitä. ”Amerikka, Zionismi ja ilkeämielinen Englannin hallitus - veteraani hajotustoimissa - ovat lisänneet rajusti ponnistelujaan aiheuttaakseen hajaannusta sunni- ja shia-muslimien välille”, Khamenei kertoi web-sivullaan referoiden puhettaan muslimijuhlien aikana. USA aloitti liittolaistensa kanssa ilmaiskut Syyriassa 23. syyskuuta, mutta niiden vaikutus ei vastaa odotuksia, vaan ISIS joukot jatkavat operaatioitaan. Iran lupautui vastentahtoisesti USA:n johtamaan liittoutumaan, mutta käytännössä pysyttelee sivussa sen ilmaiskuista. Turkki lupasi osallistua ilma-iskuihin, mutta sen koneet pommittivat kurdijoukkoja Turkissa. Epäselvää on, antoiko turkki lopultakaan liittoutuneitten koneille luvan lentää Turkista käsin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/186181#.VD4fOENsO-o
·        Arieh King, Jerusalemin valtuuston jäsen ja Israel Land Fund johtaja, kehottaa juutalaisia pitämään käsissään omistamansa maan Jerusalemin itäosissa. Hänen viimeisin huolenaiheensa on dunamin määräala ja kolmesta asunnosta levittäytyen 300 neliömetriä Damaskos-portin vastapäätä vanhasta kaupungista pohjoiseen Hanevim-kadun varrella ”Eshel Avraham” Georgian lähiössä. Lähiön perustivat satakunta Georgiasta 1892 muuttanutta perhettä. Vuoden 1929 arabimellakoiden aikana arabit hyökkäsivät heidän lähiöönsä surmaten 7 ihmistä ja polttaen heidän talonsa ja synagogansa. Asuntoja ja maata on myyty enemmän tarjoavalle, olipa arabi tai juutalainen, minkä johdosta omistussuhteet ovat useimmiten sekavia. King toimii aktiivisesti saadakseen juutalaiset muuttamaan myös pääkaupungin itäosiin, eikä luovuttamaan maataan ja asuntojaan arabeille, joista Jordania on ollut aktiivisesti mukana muuttaakseen lähiöitä arabienemmistöisiksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/186187#.VD4iJUNsO-o
SÄÄTILAT tänään. Jerusalem 13 -22; Tiberias 18 -29; Suolameri 22 -32; Eilat 20 -32 +C-astetta. Sateita luvataan paikoittain tänään ja huomennakin, ja taivas pysyttelee puoli-pilvisenä toistaiseksi. Lämpötilat noussevat heikosti viikonvaihteen aikana.


Post a Comment