Thursday, September 04, 2014

TORSTAI 04.09.14


TORSTAI 04.09.14
1. MAA vapisee, savu nousee ja sula laava purkautuu 50 metrin korkeuteen maan sisuksista Islannin Bardarbunga tulivuoren lähelle avautuneesta maanpinnan halkeamasta levittäen sulaa laavaa 6.2 neliökilometrin alueelle siirtyen lähelle jokea, mikä voi aiheuttaa kaasuräjähdyksiä. Tulivuori ei itse ole vielä purkautunut täyteen voimaansa, vaikka savua ja kaasuja siitä on purkautunut taivaalle. Lentoyhtiöt ovat kuitenkin varautuneet pahinta varten antaen alueen lähellä lentäville koneille punaisen eli korkeimman varoitusmerkin. Maailman suurimmassa purkauksessa 8000 vuotta sitten tulivuori purkautui levittäen laavaa 950 neliökilometrin alueelle.
ISLANTI kuuluu alueeseen, jossa maankuoren sisäiset rauhattomuudet ovat jatkuvia ilmiöitä ulkoisine purkauksineen, joten tämä ei sinänsä ole mitään uutta, mutta se liittynee osana Tyynenmeren alueita ympäröivän ns. tulirenkaan toistuviin maanjäristyksiin tulivuoren purkauksineen kuin osoituksena jännityksistä maapallon sisäosissa, jotka pyrkivät muotoutumaan uudelleen aiheuttaen repeämiä ja muutoksia maan kuoressa, kuten Jesaja kertoo kirjassaan. ”Maa murskaksi musertuu, maa halkeilee ja hajoaa, maa horjuu ja huojuu. Maa hoippuu ja hoipertelee kuin juopunut, huojuu kuin lehvämaja. Raskaana painaa sitä sen rikkomus, se kaatuu eikä enää nouse”. (Jes.24:19 -20)
2. TORSTAIPÄIVÄ alkoi Israelissa normaalin kesäpäivän tapaan ohuen pilvipeitteen verhotessa taivaan-kannen. Aurinko ei ollut vielä noussut vuoteeltaan puoli seitsemän maissa, mutta punainen hehku itäisellä taivaalla osoitti sen valmistautuvan jokapäiväiseen kiertoonsa. Lämpömittari osoitti lupaavat 21 astetta, mikä päivän aikana noussee selvästi yli 30 asteen Jerusalemin kukkuloilla. Ennusteet lupaavat pilvetöntä hellepäivää koko maassa tänään ja lähipäivien aikana. Säätilat tänään: Jerusalem 22 -32; Tiberias 29 -40; Suolameri 32 -42; Eilat 30 -42 +C-astetta.
TÄNÄ vuodenpäivänä vuonna 1975 allekirjoitettiin ns. Siinain sisäinen sopimus Genevessä järjestetyssä seremoniassa. Sopimuksen mukaisesti Egyptin tuli diplomaattisten neuvottelujen kautta saada takaisin Siinain alueet, jotka Israel oli miehittänyt 1967 Kuuden päivän sodan aikana, vahvistaen siten YK:n julkilausumaa no 338. Julkilausumassa todettiin, että Israelin ja Egyptin väliset konfliktit tulee sopia rauhanomaisin keinoin, ja että maiden välille muodostetaan YK:n valvoma puskuri-vyöhyke. Julkilausuma johti myöhemmin rauhanneuvotteluihin ja rauhansopimukseen maiden välillä, joka Jordanian ohella on ainoa arabimaan ja Israelin välille solmittu rauhansopimus.
3. ISRAELIN ja PA/PLO:n väliset rauhankeskustelut ovat selvästi joutuneet taka-alalle USA:n presidentti Obaman hallituksen käsittelylistalla. Tämä johtunee osittain sekä Obaman hallituksen lamaantumisesta (lame duck) viimeisten vajaan tuhannen päivän toimintakautensa ajaksi, että muista kiireellisistä ja tärkeistä kysymyksistä, joiden käsittely vaatii hallituksen kaiken huomion.
Neuvottelut Iranin ydinsuunnitelmasta kattavan sopimuksen laatimiseksi eivät etene odotetulla tavalla. Irakin ja Syyrian alueille noussut uusi uhkatekijä IS, eli Islamin Valtio, uhkaa sekä hajottaa lopunkin yhtenäisyyden, mitä Irakin demokratiasta on vielä jäljellä, että hävittää Irakin ja Syyrian välille Englannin ja Ranskan keskeisellä sopimuksella muodostetun rajalinjan. Islamin Valtio, joka kutsuu itseään kalifaatiksi johtajanaan kalifi Abu Bakr al-Baghdadi, on miehittänyt laajoja alueita Irakista ja lähes kolmanneksen Syyriasta, on omaksunut islamin perustajan Muhammadin iskulauseen ja sotahuudon mustine sotalippuineen: ”Käänny tai kuole”, mikä ei tunne vaihtoehtoja.  
ISLAMIN VALTION päämääränä on luoda yhtenäinen islamilainen kalifaatti Lähi-Itään, joka ulottuu Irakista Syyriaan, Libanoniin, Jordaniaan ja Gazan alueille ja siitä edelleen laajentaen alueitaan ja vaikutusvaltaansa pohjoisen, itään ja etelään, sekä edelleen Islamin aikoinaan hallitsemille alueille Euroopassa ja Pohjois-Afrikassa. Israelin valtio on tässä suunnitelmassa paha oksa. joka täytyy poistaa aikanaan, mutta Bagdadi on varovainen mies, joka ei antane tunteiden hallita päätöksiään. Hän on järjestelmällisesti miehittänyt alueita, jotka eniten hyödyttävät hänen tulevia suunnitelmiaan. Siten Mosulin valtaaminen oli tärkeä, sillä sieltä hän takavarikoi pankin lähes puolen miljardin USD varat, sekä miehittäen öljykenttiä, joista saadut tulot sopivasti lisäävät hänen varojaan. Miehistö on kasvanut ilman omia ponnisteluja, sillä miehiä suorastaan tulvii hänen joukkoihinsa sekä Euroopasta ja Amerikasta että arabimaista. Islamin Valtion joukkojen suoraviivainen ja inhimillisistä arvoista piittaamaton kohtelu pidätettyjä ja siviilejä kohtaan näyttää vetoavan määrätyn elämänfilosofian omaksuneisiin miehiin ja naisiin. Se toimii myös pelotteena vastustajille, jotka usein mieluummin pakenevat kuin antautuvat IS-joukkojen hyväntahtoisuuden armoille.
EUROOPAN ja Amerikan johtavat ovat kauhistuneina seuranneet IS:n etenemistä Lähi-Idässä ja odottavat sydän kylmänä, koska IS:n joukoissa palvelleet sadat ja tuhannet länsimaiset sotilaat palaavat kotimaihinsa tuoden mukanaan omaksumansa ideologian ja saamansa koulutuksen.
Tämä uhka näyttää herättelevän Obamaakin, mutta hänen kylmäkiskoinen reaktionsa uutisiin kahden Amerikan kansalaisen arabitavan mukaisesta pään leikkaamisesta herättää kysymyksiä hänen todellisesta suhtautumisestaan IS:n etenemiseen, vaikka hän lupaakin jahdata amerikkalaisten murhaajat oikeuteen – kuten varapresidentti Biden totesi – aina helvettiin saakka. Obaman käyttäytyminen osoittaa, että hän pakenee karua todellisuutta vetäytyen mieluiten golfkentilleen.
Presidentti Obaman akuutein kysymys on kuitenkin kuumentunut Ukrainan kriisi, jonka hän joittenkin artikkeleitten mukaan itse pani alulle kaataen sen Venäjälle myötämielisen hallituksen ja tukien uutta länsimielistä hallitusta. Tässä hän joutui suoraan kasvokkain Venäjän intressien kanssa, jotka ovat vastakkaisia Obaman suunnitelmille. Venäjä kieltää osallisuutensa Ukrainan sisäisiin taisteluihin, mutta silminnäkijät väittävät nähneensä venäläisiä sotilaita ja panssareita kriisialueilla. Venäjän itsevaltainen presidentti Vladimir Putin muistuttaa, että maa on yksi kehittyneimmistä ydinvaltioista, mikä heittää kylmän ydinsodan varjon Euroopan ja koko maailman ylle.
OBAMA teki harvinaisen vierailun Viroon osoittaakseen tukeaan tälle piskuiselle NATO-maalle vakuuttaen, ettei Viron itsenäisyyden menettäminen tule koskaan toistumaan. Tämä koskettaa tuskallisen läheisesti jo Suomenkin rantoja ja turvallisuutta, sillä Venäjä varustautuu raskaasti Suomen itärajan takana tuoden sinne runsaasti miehistöä ja sotilaallista kalustoa tankkeineen ja hävittäjineen. Suomen ja NATO:n väliset suhteet ovat tänne kantautuneitten uutisten mukaan kehittymättömät ja epämääräiset, mikä aiheuttaa tarpeetonta epäluuloa itäisessä naapurissa.
USA:n ulkoministeriö seuraa kuitenkin silmä tarkkana Israelin toimia Juudean ja Samarian alueilla, joita USA virallisesti pitää miehitettyinä alueina, puuttuen välittömästi pieniinkin muutoksiin nykyiseen tilanteeseen. USA:n virallinen kanta Israeliin ja sen vapauttamiin alueisiin periytyy Israelin perustamisen aikaan. Silloin Saudi Arabian kuningas Saud kävi tapaamassa USA:n presidenttiä selittäen maansa kannan juutalaisvaltion olemassaoloon, mitä hän piti täysin tarpeettomana. Tämä käänsi USA:n silloisen presidentin suhtautumisen torjuvaksi Israeliin, mikä ajoittaen kehittyy lähelle vihamielisyyttä presidentin omasta suhtautumisesta riippuen, kuten Obaman aikana todetaan.
OBAMAN hallitusta kutsutaan enemmän toimenpidehallitukseksi kuin aktiiviseksi vaikuttajaksi. PA:n pääneuvottelijana tunnettu Saeb Erekat matkusti Yhdysvaltoihin, mutta hänen uskotaan käsittelevän enemmän Israelin ja Hamasin välistä tulitaukoa ja PA:n mahdollista roolia Gazan kaistan jälleen-rakentamisen ja sen lahjavarojen valvojana kuin rauhankeskusteluja. USA:n ulkoministeriön tiedottaja Jan Psaki sanoi lehdistötilaisuudessa, että USA ei pidä Abbasin suunnitelmaa palestiinalaisvaltion perustamiseksi YK:n avustuksella kolmen vuoden sisällä neuvottelematta Israelin kanssa hyödyllisenä. Amerikassa on etenkin juutalaisjärjestöjen piirissä vahvistunut käsitys, ettei aika ole suotuisa jatkaa Israelin ja PA/PLO:n välisiä neuvotteluja. He painottavat, että siihen tarvitaan kummankin osapuolen aktiivinen ja positiivinen osallistuminen, mikä nyt puuttuu. He valittavat hukkaan heitettyjä kuukausia pyrittäessä sovittaa sovittamattomia ja käyttäen senkin ajan vaikka Irakin ja Syyrian tilanteeseen. http://www.timesofisrael.com/in-lame-duck-period-obama-administration-retreats-from-peace-endeavors/
4. UUTISOTSIKOITA
·        IS-joukkojen Syyriassa murhaama journalisti Steven Sotloff oli sekä USA:n että Israelin kansalainen. Hän kuitenkin salasi onnistuneesti juutalaisuutensa pyrkien kuitenkin noudattamaan tärkeimpiä juutalaisia tapoja ja rituaaleja salassa pidättäjiltään, kuten uutissähkeet kertovat. Ihmisenä hänet tunnettiin sovinnollisena ja joviaalina miehenä, jolla ei ollut vaikeuksia ihmissuhteissaan. Hänen murhansa järkyttää IS:n toimien mielettömyydestä. http://www.timesofisrael.com/steve-sotloff-beheaded-by-isis-militants-had-deep-roots-in-israel/
·        IDF:n sotilaat ovat seuranneet Jabhat Al-Nusra Front järjestön etenemistä aivan Israelin pohjoisrajan tuntumaan. Tämä järjestö ei ole tunnettu IS-joukkojen mielettömästä raakalaismaisuudesta, mutta senkin jäljillä kerrotaan nunnien ja siviilien raiskaamisesta ja jäsenten katkomisesta jopa eläviltä naisilta vain siksi, että he kieltäytyivät vaatimuksiin antautua militaristien seksuaalisiin tarpeisiin. Mielenkiintoista on nähdä, miten IS selvittää välinsä Al-Nusran ja Hizhullahin sekä Assadin hallituksen kanssa. Mikäli aiemmat kokemukset antavat viitteitä, tulemme näkemään teurastuksia ja kokonaisten heimojen tuhoamista siksi, että ne kieltäytyvät antautumista militaristien valtaan. Afganistanin Taliban lähetti delegaationsa Irakiin sopimaan järjestön liittymisestä Islamin Valtioon. http://www.timesofisrael.com/a-different-sort-of-dangerous-the-new-jihadi-threat-from-syria/
·        Uutisraportit kertovat, että 10 norjalaista taistelee IS:n joukoissa, ja että kaksi johtavaa komentajaa IS:n joukoissa ovat norjalaisia, jotka raportoivat toimistaan suoraan ”kalifi” Baghdadille ja saavat myös käskynsä häneltä. Kaikkiaan 50 norjalaista on matkustanut Syyriaan liittyäkseen siellä taisteleviin kapinallisiin. http://www.timesofisrael.com/report-pegs-2-norwegians-as-islamic-state-commanders/
·        Pääministeri Netanyahu vakuutti viimeisessä Knessetin ulko- ja turvallisuusvaliokunnan kokouksessa, ettei hän suostu terroristien uusiin vapauttamisvaatimuksiin. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/No-more-prisoner-releases-for-Abbas-Netanyahu-says-374301
·        Jerusalemin Temppelivuorella on nähty myös mustia IS-joukkojen sotalippuja. Poliisi ei tiettävästi katsonut sitä pahalla. Nyt oikeuskansleri Yehuda Weinstein on tehnyt päätöksen, että Hamasin, Hizbullahin ja muiden terrorijärjestöjen liput ovat kiellettyjä Israelissa ja että niiden käyttämisestä julkisuudessa voidaan rangaista. Sen sijaan PLO:n, vaikka se on Israelin terrorijärjestöjen listalla, lippuja saa käyttää lähentyneitten suhteitten vuoksi. Oikeus-kanslerin päättämä tulkinta tuskin hyväksytään Israelissa ilman vastaväitteitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184739#.VAgkD0NsO-o
·        IDF:n korkea-arvoinen upseeri tunnustaa, että IDF aliarvioi Hamasin kyvyt ja kestävyyden viimeisen Gazan operaation aikana. Arvion taustalla voi olla armeijan upseeriston turhautuminen maan poliittisen johdon päätöksiin, jotka sitoivat joukot vihollisen tule alle useaksi viikoksi ilman selvää ohjetta ja käskyä operaation jatkamisesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184708#.VAgmckNsO-o
·        Englannin brittijoukkojen entinen komentaja Afganistanissa eversti Richard Kemp kertoi Knessetin ulko- ja turvallisuusvaliokunnan kokouksessa keskiviikkona, että IDF:n aiheuttamat Gazan arabien siviili- ja aseellisten ihmisten välinen suhde operaatio Protective Edge aikana on neljäosa keskimääräisistä taistelujen aikana syntyneistä uhriluvuista maailmassa. Hän selitti, että Gazan sodassa kuoli yksi siviili surmattua terroristia kohti, kun maailmassa keskimääräinen suhde on 4 siviiliä yhtä taistelijaa kohti. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Former-British-commander-in-Afghanistan-No-army-acts-with-as-much-discretion-as-IDF-does-374382
·        Al-Qaidan johtaja Ayman al-Zawahiri sanoo, että järjestön Intian haaraosasto vannoo uskollisuutta Talibanin johtajalle Mullah Omarille. Hän vakuutti järjestön taistelijoiden nostavan Al-Qaidan lipun koko Intian mantereen alueelle. IS:n komentaja al-Baghdadi puolestaan vaatii, että kaikkien muslimijärjestöjen tulee alistua IS:n johtoon. http://www.jpost.com/Breaking-News/Al-Qaida-announces-India-wing-renews-loyalty-to-Taliban-chief-374365


Post a Comment