Thursday, August 14, 2014

TORSTAI 14.08.14


TORSTAI 14.08.14
1. TORSTAIPÄIVÄ alkoi toivoa täynnä, eikä toivo saata meitä häpeään, kuten Paavali toteaa Rm.5:5: ”Mutta toivo ei saata meitä häpeään, sillä Jumalan kirkkaus on vuodatettu meidän sydämiimme Pyhän Hengen kautta, joka on meille annettu”.
Sääennusteet lupaavat helteistä ja aurinkoista säätä täksi päiväksi, joka tuntuu jo aamun tunteina mittarin osoittaessa 23 astetta. Lämpötilat tänään: Jerusalem 22 -33; Tiberias 28 -40; Suolameri 32 -42; Eilat 30 -43 +C-astetta. Aurinkoinen ja helteinen sää jatkunee lähipäivien aikana. Kinneretin vedenpinta laskee parin sentin verran vuorokaudessa.
2. Toivoa on myöskin Gazan tilanteen selviämiseksi - ainakin tilapäisesti – osapuolten sopiessa viiden vuorokauden tulitauosta viime yönä rauenneen edellisen 72 tuntia kestäneen tulitauon jatkoksi. Parilla terrorijärjestöllä – Fatahin alaisella Al-Aksan prikaatilla ja Abu Ali Musrafa prikaatilla, joka edustaa PFLP:n aseellista siipeä – loppui kärsivällisyys kaksi tuntia ennen virallisen tulitauon loppumista laukaisten viisi rakettia Israelin suuntaan tavanomaisen huonolla tähtäyksellä. Hälytyssireenit soivat Kiryat Gatissa, Hof Ashkelonin, Shaar HaNegevin ja Yoavin alueilla. Iron Dome eliminoi kaksi rakettia, muiden pudotessa vaarattomasti tyhjille alueille. IDF vastasi rakettituleen iskemällä ainakin neljään kohteeseen Gazan Zitunan ja luoteisosan alueilla. Sekä pää- että puolustus-ministerit kehottivat armeijaa vastaamaan lujasti tulitaukorikkomuksiin.
Yksi Gazasta ammuttu raketti harhautui Egyptin puolelle Rafahin alueella surmaten 13-vuotiaan tytön Sara Salaman ja haavoittaen pahoin hänen nuorempia sisaruksiaan, 8-vuotiasta veljeä Khaled ja 3-vuotiasta sisarta Rahaf. Heidät vietiin sairaalaan, eikä vielä tiedetä, oliko laukaus tarkoituksellinen vai vahinko, ja kuka raketin ampui. Se voi olla muistutus Egyptille puolueellisuudesta Israelin hyväksi.
Eilisen illan kuluessa ilmassa oli vahva tunne siitä, etteivät osapuolet voineet ylittää mielipide-erojaan ja delegaatiot valmistautuivat matkustamaan koteihinsa. PA:n delegaatio matkusti sittemmin Ramallahiin informoimaan Mahmoud Abbasia neuvottelujen vaiheista ja sopimaan yhteisestä taktiikasta jatketun 5-päiväisen tulitauon aikana. PA:n tiimin toimintaa ovat häirinneet sisäiset risti-riidat Qatarin ryhmittymän vaatiessa keskeisten kysymysten ratkaisemista ennen pitkäaikaisen sopimuksen allekirjoittamista, kun Gazan ryhmittymä vaatii periaatteellisen sopimuksen allekirjoittamista jättäen kiistakysymysten selvittelemisen myöhempää ajankohtaan. Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh vaatii, että Gazan saartotoimet on poistettava välittömästi, sillä hän tuntee kansansa ahdistuksen ja painostuksen selvemmin kuin Qatarissa asuvat Hamasin johtajat.
HAMAS kirjoitti keskiviikkona websivullaan neuvottelujen kohdanneen ohittamattoman esteen ja että delegaatio valmistautuu lähtöön. Myöhemmin kuitenkin todettiin sopimuksen syntyneen, vaikka Israelin delegaatio matkusti kotiinsa kuitenkin todeten, että Egyptin välittäjä jatkaa keskusteluja PA:n delegaation kanssa. Sen johtaja Azzam al-Ahmed ilmoitti neuvottelujen päättyneen, mutta ei silloin maininnut, oliko delegaatio hyväksynyt Egyptin viimeisen välitysesityksen. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4558497,00.html
3. ynetnews.com artikkelissa kerrotaan vuoroin kolmen päivän ja viiden päivän tulitauon jatkumisesta. PA:n delegaation johtaja Azzam al-Ahmad sanoo asian näin: ”Suostuimme viiden päivän tulitaukoon” todeten, että merkittävää edistystä on saavutettu neuvotteluissa, vaikka erimielisyyksiä esiintyy edelleen turvallisuusjärjestelyissä, Gazan jälleenrakentamisponnisteluissa sekä kalastukseen sovitun merialueen leveydestä. Se on nyt 6 merimailia, jota halutaan kaksinkertaistaa 12 merimailiin. Hamasin jäsen PA:n delegaatiossa Izzat al-Rishq kirjoitti keskiviikkona twiit-sivullaan, että tulitaukoa jatketaan kolme vuorokautta (72 tuntia) keskustelujen jatkumiseksi. Hamasin hallituksen entinen pääministeri Ismail Haniyeh painottaa pitkäaikaisen tulitauon tarvetta todeten samalla, että IDF:n pelottelutaktiikka joukkojensa ryhmittämiseksi hyökkäysasemaan vain vahvistaa palestiinalaisten vaatimuksia, joista ensimmäinen ja tärkein on Gazan henkilö- ja tavaraliikenteen rajoitusten purkaminen sekä Egyptin että Israelin rajoilla.
HAMASIN poliittinen johtaja Khaled Mashaal sanoo, että Gazan kansan suuret menetykset eivät salli neuvottelijoiden tehdä kompromisseja heidän vaatimuksistaan. Hänen käsityksensä mukaan taisteluja täytyy jatkaa viimeiseen gazalaiseen saakka. Jos pitkäaikaista sopimusta ei saada aikaan, Gazan kansan kärsimykset tulevat kasvamaan potentiaalisesti nykyisistä.
OPERAATIO Protective Edge alkoi 08.heinäkuuta 2014 viikkoja kestäneiden kiihtyvien raketti- iskujen ja vastaiskujen jälkeen v. 2012 solmitun aselevon ollessa voimassa. IAF teki operaation aikana lähes 5 000 ilmaiskua Gazaan, ja sieltä ammuttiin n. 3 500 rakettia Israelin siviilikohteisiin. IDF sanoo tuhonneensa 3 000 rakettia Gazassa, joten Hamasilla lienee vielä yli 3 000 rakettia käyttökunnossa. Gazan arabien antamien tilastotietojen mukaan operaatio on vaatinut lähes 2000 gazalaisen hengen, heistä neljännes lapsia. IDF pitää lukuja liioiteltuina. IDF:n menetykset ovat 64 sotilasta kaatuneina, lisäksi 3 siviiliä sai surmansa raketti-iskuissa. Haavoittuneita on toista sataa, suurin osa sairaalassa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4558451,00.html
4. BEN-DROR JEMINI:n laatimassa unetnews.com co.op artikkelissa tarkastellaan Gazan terrori-ryhmien toimien järjellisyyttä länsimaisen mittapuun mukaan arvioiden.  Hän päättelee Israelin johtajien tulitauosta antamiensa lausuntojen perusteella kuvittelevan, että ne toimivat järjellisesti. Jemini kuitenkin näkee, että Hamasin logiikka on sama kuin ISIS-joukoilla: Sekasorto, tuho ja kuoleman teollistaminen. Gazan arabit sanovat: Israel kunnioittaa elämää, he kuolemaa.
JEMINI sanoo, että vielä päättymättömällä sodalla – jota IDF ei halua kutsua sodaksi – on 3 johtajaa: Pääministeri, puolustusministeri ja armeijan komentaja. Nämä kolme johtajaa ovat harjoittaneet suurta itsehillintää, jopa siinä määrin, että heidän arvostelijansa ovat äärioikealla, ei vasemmistossa. Heidän ainoa kritiikkinsä tulee äärilaidan oikeiston parista, joka on siirtynyt sosiaalisista verkostoista kaduille huutamaan eriäviä mielipiteitään. Jemini ei pidä oikeana, etteivät johtajat ehdi tulla kaduille vastaamaan heihin kohdistettuihin arvosteluihin kuten: ”Murhaajat liittyvät Israelin ilmavoimiin”.
JEMINI sanoo, että jokainen noista kolmesta sodanjohtajasta vuorollaan kehottaa kärsivällisyyteen. He ymmärtävät, että tarkasteltaessa vaikka Venäjän Chechnian väkivallan taltuttamiseksi käyttämiä keinoja, jossa Venäjän mahti ei useiden kuukausien aikana - ilman TV-kameroita jokaisessa kulmauksessa - pystynyt alistamaan päättäväistä vastustajaa, Israel ei kykene siihen muutaman päivän tai viikon aikana TV-kameroiden rekisteröidessä kaiken ja julkistaessa sen välittömästi pitkin maailmaa. Jemini katsoo Israelin sodanjohtajien olleen viisaampia kieltäytyessään hoitamasta asiaa kertarysäyksellä, joka Jeminin mukaan ei olisi onnistunut. He hoitivat ongelmaa pienemmällä tuholla ja paljon pienemmällä ihmisuhrimäärällä. He olivat kuitenkin väärässä julistaessaan Gazan rajan tuntumassa asuville Israelilaisille ensimmäisen tulitauon aikana, että he voivat turvallisesti palata koteihinsa vain joutuakseen samaan liemeen rakettitulen alkaessa uudelleen ilman varoitusta kesken sovittua tulitaukosopimusta, Jemini selvittelee.
BEN-DROR JEMINI sanoo, että tässä on juuri se villakoiran ydin. Terrorijärjestöjen – Hamas, Hizbullah, ISIS – logiikka ei noudata länsimaista logiikkaa. Hamas rikkoi kaikki heidän uskonsa: Hamas rikkoi tulitauon, asukkaat palasivat koteihinsa Gazan rajalle ja IDF:n vastareaktio oli tehoton. ”Ja mikä pahinta, he vetosivat lausunnoissaan Hamasin järkevyyteen, jolle oli annettu tuhat tilaisuutta osoittaa logiikkansa järkevyys, eikä se menetellyt siten. Hamasin logiikka on ISIS-logiikkaa, joka hallitsee kaikkia islamin ääriainesten toimintaa Pakistanissa, Afganistanissa, Somaliassa kuten myös Nigeriassa, jossa 99 % sen uhreista on muslimeja. Eikä se ole vain heidän pelottelutaktiikkansa, vaan se johtaa heitä. He uskovat harjoittamansa äärimmäisen terrorin avulla lopulta saavansa hallitus-vallan”. He ovat teollistaneet ihmisen tappamisen, kuten IS tekee Irakissa ja Syyriassa.
JEMINI kutsuu lapsellisiksi niiden asiantuntijoiden lausuntoja, joissa hyväuskoisesti kehotetaan antamaan vielä vähän lisää ja taas lisää kuvitellen, että he tulisivat tyydytetyiksi. Tämä ei päde ääri-islamin logiikkaan, ei Gazassa eikä Länsirannalla, kuten se ei ole toiminut muuallakaan. Kuten Jemini mainitsee, Hamas on ilmoittanut alusta lähtien, että Israelin kanssa tehtyjen sopimusten tarkoituksena on voittaa aikaa valmistautuessa uuteen sotaan paremmin asein ja koulutetuin joukoin.  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4558169,00.html
5. UUTISOTSIKOITA
·        Pääministeri Netanyahu sanoi kansliassaan järjestämässään tiedotustilaisuudessa, että YK:n ihmisoikeusneuvosto laillistaa terrorismin nostaessaan terrorijärjestö Hamasin samaan luokkaan kuin Lähi-Idän ainoa demokraattisesti toimiva maa Israel, joiden moraaliset ja eettiset lähtökohdat ovat vastakkaisia. ”Ihmisoikeusneuvosto laillistaa sellaisen murhanhimoiset järjestöt kuin Hamas ja ISIS”, Netanyahu selitti journalisteille. ”Sen sijaan, että se tutkisi Hamasin hyökkäyksiä Israelin siviiliasukkaita vastaan ja sen ihmiskilpien käyttämistä, se haluaa tutkia Israelin toimia”. Israelin YK:n lähettiläs Ron Prosor sanoi puhuessaan tutkimuskomitean nimittämistä vastaan, että UNHRC:n nimi ”YK:n Ihmisoikeusneuvosto” tulee muuttaa muotoon ”YK:n ihmisvääryysneuvosto”, joka oikein kuvaa sen toimintaperiaatteita. Tutkimuskomitean johtoon nimitetty kanadalainen professori William Schabash on useassa yhteydessä hyökännyt Israelia vastaan esittäen Benyamin Netanyahun ja Shimon Peresin tuomista kahleissa neuvoston tai ICC:n eteen syytettyinä ihmisoikeusrikoksista ja etnisestä puhdistuksesta. Schabash väitti eräässä TV-haastattelussa, ettei hän ole Israel vastainen. Hän väisti kysymyksen, onko Hamas terroristijärjestö. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4558442,00.html
·        USA sanoo rajoittavansa asemyyntiä Israeliin johtajien välien viilentyessä entisestään, vaikka Netanyahun sanotaan soittaneen Obamalle äskettäin. Välejä ovat pahentaneet Valkoisen Talon saadessa tietää, että Pentagon oli toimittanut aseita ja ohjuksia Israeliin sen tietämättä. Ilmeisesti niitä on toimitettu rutiininomaisesti, kuten kahden läheisen ystävä-maan tuleekin toimia, mutta se ei sovi Obaman omaksumaan islamilaiseen maailmankuvaan. Valkoisen talon nykyjohtoa risoo erityisesti se, että USA:n toimittamia täsmäohjuksia kuten Hellfire on käytetty Gazan operaation yhteydessä. Tästä lähtien jokainen asetoimitus tulee hyväksyttää Obaman hallituksen virkakoneistossa, mikä tarkoittaa toimitusviiveitä. Englannin hallitus ilmoittaa, että se keskeyttää asetoimitukset Israeliin Gazan operaation ajaksi. http://www.timesofisrael.com/washington-limiting-arms-transfers-to-israel-as-ties-cool-report/, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184037#.U-x6nkNsO-o
·        Hallituksen ministerit ovat tuohtuneet siitä, ettei heitä informoida Kairon neuvotteluista eikä siitä, mistä neuvottelijat ovat sopineet. He eivät halua olla vain kumileimasimia, joilla automaattisesti vahvistetaan sovitut dokumentit, mikä ei anna heille mahdollisuutta puuttua sopimusten sisältöön. http://www.timesofisrael.com/ministers-fume-over-lack-of-updates-from-pm/
·        New Yorkin kuvernööri Andrew Cuomo lausui Israelin vierailunsa alussa halunneensa seurueensa kanssa osoittaa tukensa Israelin hallitukselle sen tehdessä Gazassa, mitä sen tulee tehdä. Puhuessaan kahden päivän vierailunsa yhteydessä presidentti Reuven Rivlinin virkatalossa Cuomo painotti Israelin oikeutta puolustaa itseään. Rivlin sanoi uskovansa, että myös USA:n hallitus tukee Israelin taistelua terrorismia vastaan, joka uhkaa koko Lähi-Itää ja ennen pitkää Eurooppaa ja Yhdysvaltoja, kuten niiden edustajat tunnustavat. http://www.timesofisrael.com/ny-governor-offers-total-solidarity-on-israel-visit/
·        Hamas avustaa tuhansien Gazan asukkaitten matkustamista Rafahin terminaalin kautta Egyptin puolelle. Terminaali on vain kahdeksan tuntia auki ja siitä aktiivista aikaa vain neljä tuntia tulli- ja turvallisuustarkastusten hitauden vuoksi, kuten asukkaat valittavat. http://www.jpost.com/Middle-East/Hamas-helping-thousands-leave-Strip-via-Rafah-371049
·        Kolme juutalaista palvojaa pyrkivät nousemaan Temppelivuorelle, mutta arabien muodostama massa esti sen, minkä johdosta poliisi poisti muut paitsi muslimit Vuorelta välttääkseen suurempaa yhteenottoa. Knessetissä on hyväksytty laki, jonka perusteella jokaisella on oikeus vierailla Temppelivuorella uskontoon ja rotuun katsomatta, mutta muslimit vastustavat sitä ehdottomasti vaatien jopa täyttä kieltoa päästä Vuorelle muilta kuin muslimeilta. Toinen kysymys on rukoilemisoikeus Vuorella, jota poliisi ei halua myöntää etenkään juutalaisille, mutta tarkkailee kaikkia kiellon rikkojia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184015#.U-x61kNsO-o

Post a Comment