Friday, August 29, 2014

PERJANTAI 29.08.14


PERJANTAI 29.08.14
1. EGYPTIN välittämä tulitauko Israelin ja Gazan terrorijärjestöjen välillä on toistaiseksi pitänyt, vaikka epäusko sen jatkuvuuteen on Israelissa suuri, ja toisaalta yleinen mielipide on hämmentynyt ja epätietoinen, miten kaikki päättyi ratkaisemattomaan. Kansan mielipiteitä tutkitaan eri tahojen suorittamien mieli-pidetiedustelujen avulla, ja ehkä ne jotain suuntaviivoja antavatkin yleisestä tunnosta, mutta eivät millään tavoin vakuuta kansaa tai rauhoita sen epämääräisiä pelkotiloja tai aavistuksia. Gazan operaatio raastoi kansan sydäntä paljon syvemmin kuin uskotaan. On syytä muistuttaa, että Gazan terrorijärjestöillä oli n. 10 000 rakettia, joilla ne pystyivät 50 vuorokauden ajan terrorisoimaan n. 1.8 miljoonaa ihmistä. Hizbullahilla on arvioiden mukaan 100 000 paljon tehokkaampaa rakettia, osa niistä ohjausjärjestelmällä varustettuja ohjuksia. Syyrian ohjusten lukumäärästä on epämääräisisä tietoja, mutta se valmistaa keski- ja lyhyenmatkan scud-ohjuksia itse. Lisäksi sillä on 1000 ballistista ohjusta, jotka on ohjelmoitu iskemään Israelin siviili- ja sotilaskohteisiin.
Ehkä eräs vihje siitä, mitä tulee tapahtumaan, oli suurehkon Gazan arabijoukon kokoontuminen turva-aidan lähelle – ilmeisesti IDF:n antama julistus sotilasalueesta ei enää ole voimassa – kivittäen IDF:n sotilaita ja huudelleen heille pilkkaavia iskulauseita. Sotilaat vastasivat sotilaan tavoin ampuen varoitus-laukauksia, jotka onneksi eivät osuneet kehenkään. Jos saman-tapainen tai suurempi massa ryntää puskutraktorin avustamana yhdessä turva-aidan läpi Israelin puolelle varoituslaukauksista välittämättä, seurauksena on katastrofi. Tämä osoittaa, miten tärkeä tehtävä puskurivyöhykkeellä on, ja miten tyhmää sen poistaminen. Hamas pyrki kaikin tavoin kiihottamaan Israelin ja PA:n arabit kolmanteen intifadaan, ja oli selvästi pettynyt, ettei se siinä onnistunut, kuten ei yrityksissään PA:n hallinnon kaatamiseksi Shin Betin paljastettua pitkälle valmistellun suunnitelman. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Palestinians-riot-throw-stones-at-Gaza-border-fence-372642
2. Jerusalem Postin Geocartography Instituutilta tilaaman gallupin mukaan IDF voitti Gazan operaation, mutta Israel hävisi. 61 % katsoi, että IDF taisteli Gazassa hyvin 32 % ollessa vastaista mieltä, mutta 58 % vastaajista katsoi, että poliittisen johdon olisi pitänyt antaa armeijalle vapaat kädet terrori-järjestöjen sotilaallisten kykyjen vähentämiseksi, ja että keskeyttämällä hyvin alkaneen operaation sodanjohto riisti armeijalta sen saavutukset ja mahdollisuuden osoittaa todelliset kykynsä.
33 % katsoi, että tulitauko oli oikea askel kohti diplomaattista ratkaisua Israelin ja arabien välisen konfliktin ratkaisemiseksi PA:n ja maltillisten arabimaitten (keitä ne lienevätkin) kanssa. Aiemman TV-2:n gallupin mukaan Netanyahun kannatus oli 32 %, mutta JP:n gallupin mukaan 49 % katsoi Netanyahun toimineen hyväksyttävästi, 26 % keskinkertaisesti, 20 % huonosti, 5 % ei osannut sanoa. Moshe Yaalonin toiminnan hyväksyi 53 %, 23 % keskinkertaisesti, 12 % huonosti, 12 % ei tiennyt. Armeijan komentaja Benny Gantz sai 72 %:n hyväksymisen, 12 % keskinkertaisen. 6 % ei tiennyt.
OIKEISTOON kuuluvat puolueet saisivat 84 kansanedustajaa Knessetin 120 jäsenestä, nyt 61. Likud saisi 32 kansanedustajaa; Beit HaYehudi 18; Israel Beitenu 17; Labour 12; UTJ 10; Yesh Atid 9; Shas 7; Meretz 6; arabipuolueet yhteensä 9 kansanedustajaa, jos vaalit pidettäisiin nyt. Gallupissa kysyttiin 500 kansalaisen mielipidettä, virheprosentti on 4.5 %. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Post-poll-IDF-not-Israel-won-in-Gaza-372726
3. PA:n ilman mandaattia toimiva puheenjohtaja Mahmoud Abbas on aktivoitunut pyrkien hyödyntämään ilman omaa ansiota noussutta merkitystään. Hän pyrkii osoittamaan sekä toimillaan että lausunnoillaan, että hän on palestiinalaisten kiistaton johtaja, joka antaa komennot, joita sekä Gazan että PA:n arabien tulee noudattaa, mikä ei ole ollenkaan itsestään selvä. Hamasin suosio on edelleen korkea sekä Gazassa että Länsirannallakin. Hamasin johtaja Khaled Mashaalin kannatus nousi ennätyslukemiin Gazan operaation aikana.
ABBAS selvitteli, ettei Hamasilla ole eikä ollut oikeutta aloittaa sotaa Israelia vastaan, koska hän yksin päättää sodasta ja rauhasta. Hän perustanee väitteensä PA:n ja Hamasin välille solmittuun yhteistoiminta-sopimukseen ja yhteishallituksen perustamiseen, jonka päätöksiä hän sanoo valvovansa.
ABBAS moitti Israelin ja Gazan terrorijärjestöjen välille solmittua tulitaukosopimusta kysellen, mitä Hamas & co sodalla voittivat, koska tulitaukosopimus ei paljon eroa v. 2012 sopimuksesta. Hän haluaa pidättää itsellään kunnian sopimuksesta todeten: ”PA (eli siis Abbas) oli se joka pyysi Egyptiä laatimaan esityksen tulitaukosopimukseksi, jolla taistelut saataisiin loppumaan, jonka hän sanoi tärkeimmäksi toivomuksekseen.
Abbas syytti Hamasia laittomasta ihmisten teloituksista, joita ei ollut syytetty ja joille ei annettu mahdollisuutta puolustautua. Hän kutsui tätä viattomien ihmisten teloitukseksi, joka on rikos. ”Syylliset tulee tuomita oikeuden mukaisesti, eikä katukokouksissa”, hän päätteli, ja tunnusti, että Hamas oli asettanut operaation aikana Fatahin jäseniä Gazassa kotiarestiin.
ABBAS, jota Netanyahu pyrkii lähentelemään ja jota Israelin vasemmisto pitää rauhankumppanina, jonka käsiin voidaan uskoa Gazan jälleenrakentaminen ja rakennusvarojen valvonta, syytti Israelia kiivaasti sotarikoksista ja massamurhasta Palestiinan kansaa vastaan operaation aikana uhaten viedä syytökset YK:n turvallisuusneuvostoon ja tarvittaessa Haagin kansainväliseen rikosoikeuteen (ICC). Pääministeri Netanyahu on joutunut kovaan ristituleen siksi, ettei hän antanut turvallisuuskabinetin keskustella ja päättää tulenlopettamissopimuksesta.
ABBAS väittää, että Netanyahu on suostunut fiktiivisen Palestiinan valtion rajoiksi 1949 aselevon mukaiset linjat. Pääministeri myönsi julkisesti Bar Ilan puheessaan hyväksyvänsä kahden valtion periaatteen, mitä hän on joutunut katkerasti katumaan. Se oli hätiköiden tehty myönnytys ulko- ja sisäpoliittisen myötätunnon haalimiseksi, mutta se sitoo hänen kätensä, ja aiheuttaa jatkuvaa epävarmuutta oikeiston kansanedustajien parissa hänen uskottavuudestaan. Pääministerin kanslia on kiivaasti kiistänyt Abbasin väitteet 1949 aselepolinjojen hyväksymisestä.
PÄÄMINISTERI tapasi Abbasin salaa juuri ennen Kairon tulitaukosopimuksen allekirjoittamista Ammanissa. Mistä he keskustelivat ja mistä sopivat, on arvailujen varassa, mutta ilmeisesti PA:n nostaminen keskeiseksi tekijäksi Gazan jälleenrakentamiseksi ja Abbasin rooli siinä lienevät olleet aiheina. Abbas sanoo julkisuudessa, että ellei Israel suostu määrittelemään vetäytymisen aikataulua Juudeasta ja Samariasta, hän alistaa asian YK:n turvallisuusneuvostoon tai kansainväliseen oikeuteen. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Abbas-says-Hamas-accepted-same-cease-fire-plan-it-rejected-at-beginning-of-war-372717, http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Palestinians-to-UN-Force-Israel-out-of-West-Bank-or-well-seek-try-Netanyahu-for-war-crimes-372645
4. HAMASIN ulkopolitiikan johtaja Khaled Mashaal puhui torstaina Dohassa, päivä sen jälkeen, kun entinen pääministeri Ismail Haniyeh esiintyi Gazassa voitonmarssin ja juhlinnan yhteydessä. Mashaal väitti, että Hamas pakotettiin sotaan vastatakseen IDF:n hyökkäykseen ja valitti, että Shin Bet esti kolmannen intifadan syttymisen täyteen liekkiinsä Länsirannalla.
MASHAAL vastusti – luultavasti Qatarin painostuksesta – viimeiseen asti tulitaukosopimuksen hyväksymistä Egyptin esittämin ehdoin, mutta joutui alistumaan siihen massiivisen painostuksen alla. Mashaal julisti puheessaan, ettei sota Israelia vastaan ole suinkaan päättynyt: ”Sota pakotettiin meille, palestiinalaisille. He painostivat ja saartoivat meidät, ja huomattuaan ettei saarto riittänyt, he hyökkäsivät kimppuumme silmittömästi”, Hän sanoi että puoli miljoonaa ihmistä joutui pakenemaan kodeistaan Gazassa, monet ilman ruokaa ja juotavaa 50 vuorokautta kestäneen hyökkäyksen ajaksi, mutta lupasi, että kaikki rakennetaan ennalleen ja ihmisille toimitetaan kaikki, mitä he tarvitsevat. ”Tämä on meidän roolimme, arabikansan rooli, ja yhteishallituksen rooli”.
MASHAAL ei suostu tunnustamaan häviötään, vaikka PA:n virkamiehetkin toteavat, että se olisi rohkea ja oikeudenmukainen tunnustus haavojen parantumisen alkamiseksi. Hän esitti vaatimuksen, että Egyptin tulee avata Rafahin terminaali pysyvästi Gazasta Siinaille, kuten veljien kesken sopiikin. ”He iskivät lentokentällemme, me teimme samoin heille, he iskivät syvälle maahamme, me teimme
samoin, heidän ohjuksensa ulottivat kaikkialle maassamme, meidän rakettimme ulottuivat heidän kaupunkeihinsa. Yli 5 miljoonaa israelilaista joutui pakenemaan suojatiloihinsa”. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4565395,00.html
5. UUTISOTSIKOITA
·        Al-Qaidan alainen terrorijärjestö Jabhat Al-Nusra ilmoitti torstaina miehittäneensä Quneitran raja-aseman Israelin ja Syyrian rajalla poistaen Syyrian lipun ja korvaten sen Al-Qaidan lipulla. He videoivat lipun vaihtamisen mustaan hyökkäyslippuun, joka oli Muhammedin taistelu-lipun väri. He esiintyivät raja-aidan lähettyvillä ja portin edessä. Al-Qaida on virallisesti Israelin pohjoisrajalla. Aiemmin viikolla kapinalliset pidättivät 43 YK:n UNDOF-joukkojen miestä miehittäen YK:n valvonta-aseman. Syyria pyrki vaikuttamaan taisteluihin pommittamalla Al-Nusran joukkoja Quneitran lähellä olevasta kylästä, mutta niillä tuskin oli paljonkaan merkitystä kylän valtaukseen. IAF asetti koneitaan hälytysvalmiuteen, mutta ei muuten puuttunut Syyrian ilmavoimien pommituslehtoihin. Filippiinit ovat kutsuneet 331 valvontajoukkojen sotilastaan kotiin tapahtumien saaman käänteen vuoksi.  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4565411,00.html, http://www.debka.com/article/24223/Israeli-forces-caught-up-in-Al-Qaeda’s-complex-toils-in-both-Golan-and-Gaza-
·        USA:n presidentti Obama tunnustaa julkisesti, ettei hänen hallituksellaan ole mitään suunnitelmaa, miten Irakin ja Syyrian alueilla kehittyviin tilanteisiin tulisi suhtautua ja miten keskeyttää ISIS, ISIL, IS joukkojen ilmiömäisen esteetön eteneminen molemmissa maissa. Obamaa syytetään, että hän kuluttaa pääosan ajastaan golfkentällä, jonne hän karkaa voidakseen välttää epämiellyttävien päätösten tekemistä. Hän sanoo pyytäneensä alueelle lähetettyjä neuvonantajia laatimaan esityksiä, mitä pitäisi tehdä, ja lähettää ulkoministeri John Kerryn Irakiin tarkkailemaan tilannetta. On lähes mahdotonta enää päättää, kuka tukee ketäkin ja ketkä sotivat keitäkin vastaan Irakissa ja Syyriassa, niin sotkuisia ovat sieltä tulevat uutiset. Israelin kannalta tämä on turhauttavaa, sillä Al-Qaidalla on joukkojaan sekä Gazassa että ennen kaikkea Siinailla, jonne ne pyrkivät rakentamaan tukikohtiaan hyökkäyksiin Israelia vastaan. Jerusalemiin kaikki mustan lipun alla taistelevat pyrkivät. http://www.washingtontimes.com/news/2014/aug/28/obama-admits-isil-dilemma-we-dont-have-strategy-ye/, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4565482,00.html
·        Israel menetti 71 miestä ja naista kaatuneina Gazan operaation seurauksena, 64 heistä sotilaita. Perjantaiaamuna Ashdodiin tehdyssä kranaatti-iskussa haavoittunut 22-vuotias Netanel Maman, kotoisin Gan Yavnesta, menehtyi kranaatinsiruista saamiinsa vammoihin. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/71st-victim-of-Operation-Protective-Edge-succumbs-to-wounds-from-rocket-attack-sustained-last-week-372744
·        Amerikan juutalainen, 23 – vuotias yeshiva-opiskelija Aaron Sofer meni ystävänsä kanssa kävelyretkelle Jerusalemin metsikköön Ein Kerem lähiössä. Hän eksyi ystävästään, eikä hänestä kuulunut mitään. Lopulta tehostettujen etsintöjen tuloksena hänen ruumiinsa löydettiin metsiköstä. Hänessä ei ole väkivallan merkkejä, eikä kuolinsyytä vielä tiedetä. Hänen vanhempansa matkustivat Israeliin luvaten 100 000 NIS palkkion hänen löytämisekseen. http://www.timesofisrael.com/us-yeshiva-students-funeral-set-for-friday-morning-in-beit-shemesh/
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 20 -31; Tiberias 26 -39; Suolameri 31 -41; Eilat 28 -41 +C-astetta. Aurinkoinen hellesää jatkuu edelleen. Kinneretin vedenpinta laski 1sm:n.Post a Comment