PERJANTAI 01.08.14


PERJANTAI 01.08.14
1. TÄNÄÄN elokuun ensimmäisenä päivänä alkaa USA:n ja YK:n yhteisen ilmoituksen mukaan 72 tuntia kestävä humanitäärinen tulitauko Israelin ja Hamasin välisissä taisteluissa, joista on käytetty nimitystä operaatio Protective Edge, mutta jota IDF mieluummin nyt kutsuu sodaksi, mikä muuttaa myös siihen sovellettavat kansainväliset sopimukset mm. korvausten maksamiseksi. Taisteluja on käyty kahdeksas heinäkuuta lähtien ja IDF:n maajoukot tunkeutuivat Gazan maaperälle 17. heinäkuuta. IDF otaksuma nopea ja siisti rakettitulen lopettaminen Gazasta Israelin siviilikohteisiin ei ole edistynyt toivotulla tavalla, sillä vasta mentyään paikan päälle IDF:n sodanjohto ja maan hallitus kauhukseen havaitsivat Hamasin todelliset suunnitelmat, joissa rakettituli on vain varsinaisen operaation valmistelemista.
ISRAELIN sodanjohto ja hallitus ovat olleet tietoisia Gazasta Israeliin kaivetuista tunneleista ainakin Gilad Shalitin sieppaamisesta lähtien, ja valtiontarkastajan raportti v. 2007 varoitti niistä, mutta mitään oleellista uutta niiden suhteen ei ole tehty. Armeijan löytämät 32 tunnelia ja aukkoa Gazassa pakottivat muuttamaan kiireellisyysjärjestystä, sillä sodanjohto havaitsi, että Gazassa löydetty tunneliverkosto oli monin verroin monimutkaisempi ja teknisesti kehittyneempi, kuin mitä he olivat pystyneet kuvittelemaankaan. Useat näistä tunneleista päättyivät Israelin puolelle turvallisuusaitaa, lähelle juutalaisasutuksia ja jotkut jopa niiden keskelle asuntotilojen lattian alle. Monet juutalaisasukkaat ovat vuosien kuluessa valittaneet kuulevansa outoja ääniä, mitä on hoidettu lääkärien toimesta hermosto-sairauksina, mutta joiden nyt katsotaan olleen syvällä maan sisällä suoritettuja kaivaus-ääniä. Gazan arabit käyttivät kaivauksissa sähköisiä ja magneettisia poria edeten 4 -6 metriä päivässä maan laadusta riippuen. Tunnelit vahvistettiin esivalmisteisilla betonilaatoilla, katto usein kaarevilla laatoilla. Niihin asennettiin sähkö- ja puhelinjohdot, ehkä myös tuuletusaukkoja.  
TUNNELEITÄ käytetään Siinain rajalla pääasiassa tavaroiden, eläinten ja ihmisten salakuljetuksiin Siinailta Gazaan ja päinvastoin. Kaupunkien ja julkisten rakennusten alle kaivetut tunnelien labyrintit on tarkoitettu elintarvikkeiden, aseiden, ammusten ja räjähteiden sekä rakettien varastoiksi, mutta myös turvattuun liikkumiseen paikasta toiseen kriisitilanteissa sekä hyökkäyksiin aavistamatonta vihollista vastaan. Hamas oli vuosikaudet valmistautunut pitkään sotaan Israelia vastaan, jota käytäisiin suurelta osin maan alta. Hamasin komento- ja valvontakeskukset on myös sijoitettu maan alaisiin bunkkereihin, joiden olinpaikka on harvojen ja luotettujen tiedossa.
Israeliin jopa lähes pari km johtavat tunnelit on tarkoitettu hyökkäyksiin Israelin siviilikohteita vastaan joko panttivankien sieppaamiseksi tai iskuksi määrättyä kohdetta vastaan. Israelin puolelle päättyvien tunnelien suuri määrä, jota ei vielä täysin tiedetä, vihjaa suunnitelmaan satojen tai tuhansien pyssymiesten samanaikaiseen hyökkäykseen Israelin siviilikohteisiin suuren ihmisjoukon surmaamiseksi ja yhteisöjen ottamiseksi Hamasin hallintaan, joita voitaisiin käyttää vaatimusten esittämiseksi neuvotteluissa. IDF:n olisi vaikea käyttää asevoimaansa niiden vapauttamiseen. Tämä lienee ollut suurin syy siihen, miksi IDF ei suoralla maajoukkojen ja panssarien hyökkäyksellä jakanut Gazan kaistaa kahteen tai useampaan osaan keskittyen sitten rakettien ja niiden laukaisualusten tuhoamiseen. Raketit eivät sittenkään olleet suurin uhka Israelille; tunnelit olivat sitä. Suurhyökkäys Israeliin oli tarkoitus toteuttaa juutalaisen uudenvuoden päivänä.
2. Aiempiin tulitaukosopimusten rikkomiseen perustuen tarkkailijat epäilevät tämänkään 3 vuorokautta kestävän tulitauon pitämiseen. Hamas kiihdytti rakettiensa laukomista perjantaiaamun aikana, ja viimeiset raketit havaittiin Ashdodin yllä muutama minuutti ennen tulitauon alkamista. Iron Dome eliminoi niistä kuusi, kolme muuta putosivat aukeille alueille. Hamasin TV-asema raportoi, että IDF:n tykistö ampui viimeiset ammukset muutama minuutti kahdensan jälkeen ja IAF iski kohteisiin Siinain rajalla Philadelphia-käytävällä, mikä voi olla sotapropagandaa. Muuten tulitauko näyttää pitävän ennen yhdeksää aamulla.
Aiemmin perjantaiaamuna sireenit soivat Shaar HaNegevin sekä Beersheban ja Ofakimin alueilla, vähän myöhemmin Gan Yavnessa ja toistuvasti Ashdodissa, jossa Iron Dome tuhosi kaksi rakettia. Hamasin todetaan useimmiten ampuvan rakettinsa 11. 00 aamulla, kuuden ja seitsemän välillä illalla sekä myöhemmin 21.00 aikaan lasten jo ollessa vuoteissaan. Ynetnews.com raportoi, että IAF:n koneet iskivät Khan Younisiin surmaten kuusi siviiliä.
Torstai-iltana Gazan alueelta ammuttiin kranaatti ja rakettisalvo Israelin puolelle, joka surmasi viisi IDF:n sotilasta nostaen sen uhrilukuja, joka on nyt 61 kaatunutta. 19 muuta sotilasta on haavoittunut 24 tunnin kuluessa.
USA:n ulkoministeri John Kerry sanoi 72 tunnin tulitaukosopimuksen julkistamistilaisuudessa seisoessaan YK:n pääsihteeri ki-Moonin rinnalla, ettei tässä ole aihetta juhlimiseen eikä ilakoimiseen eikä mihinkään muuhun kuin päättäväisyyteen ja keskittymiseen jokaisen yrittäessä löytää tietä tästä eteenpäin. ”Tämä on hengähdystauko. Tämä on mahdollisuuden hetki, ei loppu eikä ratkaisu. Se antaa mahdollisuuden ratkaisun löytämiseen”. http://www.timesofisrael.com/day-25-us-slams-indefensible-israeli-strike-pa-could-press-war-crimes-charges/
3. ynetnews.com raportoi, että viimeisen 24 tunnin kuluessa 79 Gazan arabia on menettänyt henkensä taisteluissa IDF:n sotilaitten kanssa kokonaismenetysten ollessa 1 437 torstai-iltaan mennessä. Luvut perustuvat Gazan arabien antamiin tietoihin, joiden todellisuutta ei voida referoida.
IDF:n korkea upseeri toteaa, että Hamas oli kuukausien ajan valmistautunut kesäsotaa varten, mikä vihjaa, että se provosoi Israelin armeijaa vastatoimiin. Aikataulua ehkä joudutti kolmen juutalais-nuoren sieppaus ja murha sekä arabipojan murhapoltto, ellei juutalaispoikien sieppaus kuulunut Hamasin sotasuunnitelmaan. Juutalaisnuorten sieppauksen ja murhan tekijöitä ei ole saatu kiinni. Hamas menetti kuitenkin sen seurauksena satoja jäseniään pidätysselleihin ja lukuisia laitoksia ja järjestöjä suljettiin, mikä tuntuvasti heikensi Hamasin vaikutusta ja valtaa Länsirannalla IDF:n suorittamien tehostettujen etsintöjen ja ratsioitten vuoksi.
Hamasin terveyspalvelujen tiedottaja Ashraf al-Qudra tiedotti, että IAF:n suorittamassa ilmaiskussa sai surmansa 11 saman perheen jäsentä Nusseiratin pakolaisleirissä Gazan keskiosassa. Hän lisäsi, että kolme muuta sai surmansa yön aikana käydyissä taisteluissa, minkä jälkeen Gazan arabien kuolon-uhrien luku on ynetnews.com. laskelman mukaan 1 437.
IDF:n mukaan torstain aikana Gazasta ammuttiin yli 90 rakettia, osa niistä syvälle Israeliin. Niissä haavoittui 8 Israelin kansalaista ja Kiryat Gatissa 1 ulkomainen työntekijä. Myös Tel Aviv oli rakettien suuntauksen kohteena, jossa Iron Dome eliminoi yhden raketin kaupungin yllä. IDF:n korkea upseeri arvioi, että IDF on tuhonnut tunneleista 80 % ja saavuttaa muutamassa päivässä 90 %:n tason. Tulitaukosopimuksen mukaan IDF:n sotilaat saavat jäädä asemiin, joissa ne tauon alkamisen hetkellä olivat. IDF katsoo, että sillä on oikeus jatkaa tunnelien tuhoamista tulitauon aikana. Hamas pyrkii väheksymään IDF:n antamia arvioita, että se olisi pahoin kolhinut Hamasin sotilaallista voimaa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4553124,00.html
IDF kertoo INN:n mukaan iskeneensä torstain ja perjantain välisen yön aikana 120:en kohteeseen. Kohteisiin kuuluivat merivoimien iskut rakettien laukaisualustoihin, 2 laskuvarjojääkärien eliminoimaa terroristia, Islamic Jihadin komentokeskus, jossa oli 2 miestä toisen menehtyessä, sekä 2 Givati-prikaarin löytämää tunnelin suuaukkoa. 3 aiemmin löydettyä tunnelia räjäytettiin yön aikana. IDF:n haavoittuneista sotilasta 139 on edelleen sairaalassa, 16 heistä kriittisesti haavoittuneita, 13 keskikertaisesti, loput lievemmin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183598#.U9s_PkNsO-o
4. UUTISOTSIKOITA
·        USA:n senaatti esti kongressin alahuoneen suunnitelman 225 miljoonan USD hätäapupaketin toimittamiseksi Israelille Iron Dome patteriston toiminnan jatko- ja kehitystoimiin. Republikaanit hämmästelevät Demokraattien vastustusta, sillä tarve on todellinen. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/US-Senate-blocks-Iron-Dome-funding-to-Israel-369699
·        Hamas Gazassa on kärsinyt kovia kolhuja ja suostunut 72 tunnin tulitaukoon, mutta se ei ole millään tavoin murskattu eikä antautumassa. Tarkkailijat uskovat, että se nousee tästä entistä vahvempana, ennen kaikkea poliittisesti ulkomailla. Iran lupaa korvata Hamasin menetykset ja tutkii uusia teitä rakettien ja ohjusten toimittamiseksi Gazaan. Hamas neuvottelee Pohjois-Korean kanssa entistä tehokkaampien ja tarkempien rakettien ja ohjusten toimittamisesta Qatarin luvatessa maksaa viulut. Hamasin tilannetta tutkivat katsovat, että Hamas tahallaan antoi maailmalle kuvan itsestään heikkona ja taloudellisesti romahtamaisillaan olevana, joka ei pysty maksamaan virkailijoittensa palkkoja. Tämä näyttää Gazan sotatilanteeseen verrattuna silmänlumeeksi suunnitelluksi propagandaksi.
Pääministeri Netanyahu teki ehkä taktisia virheitä julistaessaan, että IDF vastaa rauhaan rauhalla, ja ettei Israelin tarkoituksena ole miehittää Gazaa eikä kaataa Hamasin valtaa. Israelin suostuminen pitkään tulitaukoon rohkaisee vastustajaa ja antaa sille aikaa koota ja ryhmitellä joukkojaan uudelleen sekä ulkomaisen tuen haalimiseksi. Tarkkailijat ehdottavat jo nyt, että Hamas on saanut diplomaattisen ja PR-voiton Israelista. Tätä tukevat länsimaissa lisääntyneet Israelin vastaiset mielenosoitukset. Etenkin presidentti Obaman ja Netanyahun välien kylmeneminen ennesään heikentää Israelin diplomaattista asemaa. Hamasin vahva mies Khaled Mashaal julisti sopimuksen jälkeen, että se on suuri tappio Israelille. Hamasin päämääränä ei ole rauha juutalaisvaltion kanssa vaan sen tuhoaminen. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Weakened-but-not-down-for-the-count-Hamas-may-resurface-stronger-than-before-369689
·        Kairon johtajat eivät tunnusta Hamasin oikeutta esiintyä itsenäisesti, vaan osana Palestiinan Auktoriteettiä, ja vaativat, että Hamasin tule esiintyä julkisuudessa Fatahin rinnalla, eikä Egypti neuvottele suoraan Hamasin kanssa vaan osana PA:n delegaatiota, jota johtaa Azzam al-Ahmjad. Egypti myös vaatii, että Rafahin terminaalin henkilökunta tulee olla PA:n valvonnassa, eikä Hamasin. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/No-Hamas-members-allowed-in-ceasefire-talks-unless-with-Fatah-says-Egypt-369633
·        Kymmenen maissa perjantaiaamuna sireenit soivat varoittaen raketin lähestymisestä, minkä johdosta liikenne katkaistiin sen kautta. Israel on toimittanut välttämättömyystavaroita Gazaan sodasta huolimatta, normaalisti n. 275 rekka-autollista päivässä. IDF:n tykistö aloitti kiivaan tulituksen alueille Gazassa, joista raketteja ammuttiin. Kiivaat taistelut alkoivat myös Rafahin kaupungin alueella. Tulitauko on haaretzin ja ynetin mukaan pirstaleina.  Rafahissa ilmoitetaan kolmen Gazan arabin menettäneen henkensä. http://www.timesofisrael.com/day-25-us-slams-indefensible-israeli-strike-pa-could-press-war-crimes-charges/
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 20 -32: Tiberias 26 -38; Suolameri 31 -41; Eilat 29 -42 +C-astetta. Aurinkoinen ja helteinen sää jatkuu koko maassa lähipäivien aikana.



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019