Wednesday, July 30, 2014

KESKIVIIKKO 30.07.14


KESKIVIIKKO 30.07.14
1. KESKIVIIKKOAAMUN valkeni lämpimänä ja pilvettömänä ennustaen uutta hellepäivää. Tämä päivä on operaation Protective Edge 23. päivä, eikä operaation jatkosta ole tietoisuutta, lopetetaanko se pitkäaikaiseen tulitaukoon ja sitä seuraaviin neuvotteluihin, vai jatketaanko katkeraan loppuun saakka jomman kumman osapuolen todetessa voimiensa loppuneen tai tavoitteensa saavutetuksi. IDF:n sotilaat Gazassa tuntevat olonsa epämukaviksi ja vaarallisiksi odotellessaan poliittisten päättäjien päätöksiä. IDF:n taholta vaaditaan joko operaation jatkamista tai joukkojen vetämistä pois Gazasta, kuten ynetnews.com raportoi. Armeijan upseerit olivat jo kauan sitten varoittaneet poliittista johtoa tunnelien aiheuttamasta vaarasta vastoin Netanyahun ja Yaalonin lausuntoja, raportissa todetaan. He sanovat, että heidän vastuullaan on johtaa hyökkäystä minne sen tulee mennä, eikä minne kansa haluaa. ”Tämä ei ole reaali-TV esitys eikä pisteiden keräämistä”. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4551817,00.html
UUTISRAPORTIT kertoivat eilen Hamasin pohtivan joko 24 tai 72 tunnin tulitaukoa Kairossa, mutta poliittinen johtoporras näyttää olevan erimielinen, mikä hyödyttäisi heitä eniten. Hamasin sotilassiiven Izz ad din al-Qassam johtaja Mohammed Deif rikkoi vuoden 2012 Pillar of Defense operaatiosta alkaneen hiljaisuutensa antamassaan lausunnossa Hamasin TV-kanavalle. Tämä terroristin mallina pidetty edellisissä yhteenotoissa haavoittunut, osittain halvaantunut ja pyörätuoliinsa sidottu hämäräperäinen mies totesi Hamasin johdon vaatimusten mukaisesti, ettei Hamas suostu tulitaukoon, ellei Gazan saartoa lopeteta kokonaan. ”Tulitus loppuu vain, jos Israel lopettaa hyökkäyksensä ja saarto poistetaan. Sionistinen yhteisö ei tule nauttimaan turvallisuudesta, ellei myös kansamme voi elää turvattuna ja kunnioitettuna”.
Deif kutsui IDF:n toimia barbaarisiksi, joissa surmataan lapsia. ”Vihollinen tuhoaa kotimme. Palestiinan kansan päättäväisyys tuo voiton taisteluissa”, hän selvitteli tuntemuksiaan Hamasin TV:ssä. Fyysisestä kunnostaan huolimatta häntä pidetään Hamasin sotataktiikan suunnittelijana ja Izz ad din al-Qassam sotilassiiven komentajana. IDF on useaan kertaan yrittänyt hänen eliminoimistaan, viimeksi paripäivää sitten tuhoamalla hänen kotitalonsa, mutta hän ei itse ollut paikalla. Hänen uskotaan piileskelevän jossain maanalaisessa bunkkerissa, jonka sijaintia harvat tietävät.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183498#.U9h4aENsO-o
2. USA:n edellinen ulkoministeri Hillary Clinton lausui Fusion TV:n haastattelussa totuuksia, joiden perusteella voi ihmetellä, onko Hillary etääntynyt todellisuudesta, vai onko hänen palautumisensa ulkoministerikautensa rasituksista pahasti kesken. Hänen uskotaan asettuvan ehdolle Demokraattien presidenttikampanjassa, ja siksi poliittiset haukat seuraavat hänen jokaista askeltaan ja sanaansa.
Hillary Clinton totesi haastattelussa, että viimeinen taistelukierre Gazassa alkoi, koska Hamas, joka oli selkä seinää vasten ja halusi provosoida Israelia, alkoi ampua raketteja Israeliin. ”Israel sanoi, että heidän tulee lopettaa rakettitulitus, mutta sitten he löysivät tunnelit. Israel käytti oikeuttaan puolustautua”, hän sanoi. Sen jälkeen Clinton pyrki selittämään, miksi taisteluissa tulee niin paljon siviiliuhreja ja siviilien käyttämistä ihmiskilpinä. ”En ole sotilaallinen suunnittelija, mutta – Hamas asettaa rakettinsa, ohjuksensa, siviilialueille, osittain siksi, että Gaza on maa-alaltaan pieni ja tiheään asuttu. He panevat komento- ja valvontakeskuksensa, sotilasjohtajansa, noille siviilialueille. Tiedän, että IDF varoittaa ja kehottaa asukkaita siirtymään kodeistaan syrjään, mutta missä tahansa konfliktissa tulee aina siviiliuhreja. Meidän tulee saada tulitauko niin pian kuin mahdollista”.
YK:n suojatilana käytetyn koulun tulituksessa kuoli keskiviikkona 16 ihmistä Gazan pohjois-osassa. YK:n edustaja syyttää tulituksesta Israelin armeijaa. Sama tapahtui muutamia päiviä aiemmin. Siinä kouluun osunut raketti surmasi 15 siviiliä. IDF kieltää ehdottomasti ampuneensa kouluun osuneen raketin, jonka uskotaan olleen Hamasin Haifaan ampuma Fajr-75 raketti, joka harhautui suunnastaan. IDF aloitti tutkimukset viimeisestätapauksesta, eikä ota kantaa raketin ampujasta.
IDF sanoo omaavansa videoita, joissa todistetaan, että Hamas ampui raketteja koulun alueilta tai niiden sisältä. Keskiviikkona UNRWA sanoo löytäneensä raketteja kolmannesta sen omistamasta koulusta, mutta kieltäytyy antamasta tietoja, minkä tyyppisiä raketit olivat tai kuvia niistä. Edelliset raketit luovutettiin Hamasille eikä pioneereille tuhottaviksi. Keskiviikkona raketin vaurioittama koulu sijaitsee Jabalian pakolaisleirissä, kuten Hamasin hätäpalvelujen tiedottaja Ashraf al-Qudra sanoi. Hänen mukaansa kouluun osui ainakin yksi raketti, sillä rakennuksen ulkoseinä oli vaurioitunut tulituksessa ja raketin tuhoamassa luokassa ihmiset olivat kokoamassa ruumiin jäännöksiä veren tahraamalta lattialta, kuten AFP raportoi. UNRWA:n nimeämätön virkailija Gazassa sanoi, että pesuhuone ja kaksi luokkahuonetta olivat vaurioituneet tyttökouluun osuneen raketin iskussa.
Gazan palestiinalaislähteisiin perustuvien tietojen mukaan - keskiviikon 32 surmansa saanutta mukaan lukien - taisteluissa on menehtynyt 1260 Gazan arabia tämän hetken tilaston mukaan. IDF:n saamat menetykset ovat 53 kaatunutta ja 3 siviiliä. Yli 360 sotilasta on haavoittunut, 43 heistä vakavasti, 103 keskinkertaisesti ja loput 216 lievästi. Gazan terveysvirkailijat sanovat, että tiistaipäivän kovissa pommituksissa sai surmansa 84 palestiinalaista. Hamas vastasi IDF:n pommituksiin ampumalla tiistaina rakettejaan Beit Shemeksen ja Etzionblokin alueille sekä Jerusalemin eteläpuolen kukkuloille. Beershebaan ammuttiin 9 rakettia, joista Iron Dome tuhosi 4, muut putosivat pelloille. Myöhemmin tiistai-iltana sireenit soivat Ramat Gan, Bnei Nrak, Kiryan Ono, Holon, Bat Yam ja Rishon LeZion alueilla, sekä Ashkelonissa ja Ashdodissa. Tuhoista tai uhreista ei ole raportoitu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183507#.U9iANUNsO-o, http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Rockets-found-at-UNRWA-school-for-third-time-369358
3. IDF kiihdytti iskujaan Gazan kaistalle tiistain ja keskiviikon välisen yön aikana iskien yli kahdeksaan-kymmeneen (80) Hamasin ja Islamic Jihadin kohteeseen. Iskujen kohteina olivat myös moskeijat, joita oli käytetty komentokeskuksena ja valvontapisteenä IDF:n liikkeiden seuraamiseksi tai asevarastoina. Yksi moskeija sijaitsi aivan lasten leikkipaikan vieressä.
SOTILAAT löysivät myös tunneleita, joista takavarikoitiin suuret määrät erityyppisiä aseita ja pst- ja it-ohjuksia, operatiivisia karttoja, kranaatteja ja muuta sotilasvälineistöä. Eräässä moskeijasta tankkimiehistö löysi suuren määrän aseita, niiden mukana ”coronet” ja pst-ohjuksia, sekä räjähteitä ja karttoja. Tiistaina tankin ohjus osui Gazan ainoaan voimalaitokseen sytyttäen sen tuleen, joka levisi sen polttoainetankkeihin. Palokunnat voivat vain sivusta seurata laitoksen tuhoutumista, joka toimitti kaksi kolmannesta Gazan sähkön tarpeesta. Tiistain aikana iDF iski 135:en Hamasin ja Jihadin kohteeseen, maanantain ja tiistain välisen yön aikana 70:en kohteeseen. Hamasin pääministerin Ismail Haniyehin kotitalo, jota käytettiin komennuskeskuksena, oli tuhottujen listalla. Neljä moskeijaa, tunneli sekä maahan kätketty raketin laukaisualusta, olivat myös listalla. Yhdessä moskeijassa oli tunnelin suuaukko; toista moskeijaa käytettiin komentokeskuksena.
Viisi IDF:n sotilasta haavoittui tiistaina Hamasin kranaattitulessa Gazassa, 2 heistä kiidätettiin Sorokan sairaalaan, 3 Barzilain sairaalaan Bershevassa.  Maanantaina Hamasin lähettämä kommandoyksikkö panttivankien ottamiseksi ampui pst.-ohjuksen noustuaan tunnelista vartiotornissa lepäävää sotilas-ryhmää kohti surmaten heistä viisi. Tornin yläosassa ollut sotilas avasi tulen arabiryhmää kohti, joka oli raahaamassa yhden kaatuneen sotilaan ruumista tunneliin, surmaten heistä yhden toisten ehtiessä juosta takaisin tunneliin. Gazasta ammuttiin useita raketteja Israelin puolelle pitkin tiistai-iltaa ja keskiviikkoaamua, ensimmäinen puoli kolmen maissa aamuyöstä. Myös Tel Aviv oli rakettien kohteina. Niiden aiheuttamista tuhoista ei ole raportoitu. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/IDF-strikes-Gaza-power-plant-Haniyehs-home-369353, http://www.timesofisrael.com/day-23-us-and-israel-deny-report-of-harsh-obama-netanyahu-call-rockets-fired-on-ta-confusion-over-truce/
4. UUTISOTSIKOITA
-         Eshkolin alueneuvoston johtaja Haim Yalin sanoo, että turvallisuusmiehet oivat tietoisia 7 -10 tärkeimmän tunnelin paikasta, mutta ovat jo löytäneet yli 30 ja lukumäärä voi nousta 60:en. Hän totesi, että Israelin on päätettävä jatkaako sotaa vai tulitaukoa. Hän sanoi, ettei Washingtonin painostus ole tärkeä, koska tunnelit eivät ulotu Pentagonin tai Valkoisen Talon alueille.
-         IDF:n johto arvioi, että sen täytynee vaihtaa joitain Gazassa toimivia reserviläisyksiköitä, ehkä sotaväsymyksen vuoksi. Israel kutsui 60 000 reserviläistä aseisiin Gazan operaation vuoksi.
-         IDF jatkaa kiireisen yön jälkeen, jonka aikana iskettiin 80:en kohteeseen, kiihdytettyä tahtiaan tärkeitten kohteitten tuhoamiseksi. Gazan lääkintäviranomaisen raportin mukaan kiivaassa tulituksessa kuoli muiden ohessa 10-henkinen perhe, ja UNRWA:n kouluun osuneessa raketti-iskussa 16 ihmistä. Raketin ampujasta mielipiteet poikkeavat.
-         IDF:n sotilaat taistelevat kiivaasti Shejaiyen alueella Hamasin pyssymiesten kanssa saaden tukea hyökkäyshelikoptereilta ja panssarijoukoilta.
-         IDF:n sotilaspartio joutui tulituksen kohteeksi Libanonin rajan pinnassa Manaran alueella. Vielä ei tiedetä, kuka tai mikä ryhmä ampui laukaukset, jotka eivät aiheuttaneet vahinkoa.
-         Gazan arabilähteen mukaan menehtyneitten arabien luku on 1255, haavoittuneita on 7 100. Useat sadat kuolleista olivat aseellisia pyssymiehiä, jotkut heistä 15 -16-vuotiaita.
-         Hamasin joukoille saarnannut imaami Gazan Dir al-Balah moskeijassa totesi, että Hamas tulee tuhoamaan juutalaiset. Saarna videoitiin ja esitettiin Hamasin Al-Aksa TV:ssä, käännöksen suoritti Lähi-Idän Media-tutkimus Instituutti. ”Meidän oppimme teistä juutalaisista on, että me tulemme täysin tuhoamaan teidät. Emme jätä yhtään teistä henkiin, koska te olette vieraita tunkeilijoita maassa ja ikuisia ristiretkeläisiä”.
-         Iranin puolustusministeriön entinen neuvonantaja toteaa, että Iranin tulee aseistaa Juudean ja Samarian arabit, koska välimatka sieltä Haifaan ja Tel Aviviin on lyhempi kuin Gazasta. ”Uusi rintama tulee avata Länsirannalta”, sanoi Iranin tutkija Amir Mousavi Libanonin Mayadeen TV:n kanavan ohjelmassa lisäten, että heidät tulee aseistaa etenkin ohjuksilla.
-         Jerusalemin itäosissa lukuista PA:n arabit mellakoivat aamuyöstä kivittäen poliiseja ja sytytellen roskia tuleen. Poliisi käytti mellakkavarusteita massan hajottamiseksi.
-         Obaman ja Netanyahun viimeinen puhelu taltioitiin, mutta nyt kiistellään siitä, onko teippi aito vai peukaloitu. Tosiasia lienee, että Obama käytti hyvin hyökkäävää kieltä saadakseen Netanyahun taipumaan tulitaukoon, välittömästi ja ilman ehtoja. Obaman ja Netanyahun välinen sanailu on saavuttanut mittasuhteet, jota ei voisi odottaa kahden ystävälisen valtion päämiesten välillä. Kitkerä kritiikki kohdistuu myös ulkoministeri John Kerryyn.  http://www.timesofisrael.com/israel-us-deny-veracity-of-transcript-of-hostile-obama-call-to-netanyahu/
-         USA:n kongressin jäsenet ponnistelevat voidakseen turvata 225 miljoonan USD hätäpaketin Israelin Iron Dome patteriston käytön jatkumiseksi häiriöttä. Gazasta ammutut raketit voivat maksaa muutamia satoja tai tuhansia USD, mutta yksi torjuntaohjus kymmeniä tuhansia. http://www.timesofisrael.com/day-23-us-and-israel-deny-report-of-harsh-obama-netanyahu-call-rockets-fired-on-ta-confusion-over-truce/
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 21 -32; Tiberias 27 -39; Suolameri 32 -42; Eilat 29 -43 +C-astetta. Säätila jatkuu pilvettömänä ja helteisenä lähipäivien aikana.
Post a Comment