Wednesday, February 05, 2014

KESKIVIIKKO 05.02.14


KESKIVIIKKO 05.02.14
1. TAIVAS näyttää tänään olevan lähes pilvetön, vain heikkoja sumuisia pilviä taivaanrannan reunoilla, mutta lämpötila oli aamulla pistävän kirpeä, kaksi +astetta, maan pohjoisimmassa kärjessä Kiryat Shmonassa pari pakkasastetta. Lämpötilan ennustetaan kipuavan päivän aikana Jerusalemissa kymmeneen lämpöasteeseen ja nousevan muuallakin maassa, mutta pysyttelevät alhaalla ainakin huomisen päivän, joskin parin asteen nousua ennustetaan. Huomiseksi ennustetaan puolipilvistä säätä. Kinneretin vedenpinta nousi 10 sm tiistain aikana, mikä antaa pientä lohtua tiedoille, että tammikuu oli ennätyksellisen kuiva ja sateeton. Suolameren vedenpinta jatkaa hälyttävää laskuaan. Lämpötilat: Jerusalem 10 -2; Tiberias 16 -5; Suolameri 20 -9; Eilat 20 -8 +C-astetta.
2. ISRAELIN korkein oikeus sohaisi ampiaispesään tehdessään päätöksen, jonka mukaan valtion Haredi-opiskelijoille heinäkuun lopussa 2012 Tal-lain mukaan maksettava stipendi on jäädytettävä, kunnes Knesset on hyväksynyt sitä korvaavan uuden lain. Päätöksen johdosta talousministeri Yair Lapid keskeytti stipendin maksun 3 000:lle Haredi-opiskelijalle. Talouden ministeri Naftali Bennett arvosteli kirpeästi korkeimman oikeuden päätöstä todeten, että oikeuden olisi pitänyt odottaa, kunnes asiaa koskeva lakiesitys, joka on komiteakäsittelyssä, olisi ehditty vahvistaa Knessetissä.
Haredi-kansanedustajat kieltävät korkeimman oikeuden päätöksen kiivain sanoin sanoen, että korkein oikeus puuttui päätöksellään lain säätämisprosessiin. He kutsuivat päätöksen tehnyttä instituutiota "Haredi-kansan viholliseksi, joka kylvää kansaan sisällissodan siemeniä". Useat painostusryhmät, kuten Movement for Quality Government ja Hiddush, joka vaatii uskonnollista vapautta ja tasa-arvoa, olivat valittaneet asiasta korkeimpaan oikeuteen vanhentuneen Tal-lain mukaisten stipendien maksamista vastaan Haredi-opiskelijoille. Valtion maksama stipendi oli Tal-lain mukaan 500 NIS kuukaudessa, mutta se pudotettiin puoleen sen jälkeen, kun Tal-laki poistettiin. Korkein oikeus päätti stipendin poistamisesta, vaikka oikeusministeriö oli kehottanut jatkamaan stipendejä, kunnes kysymys ehditään hoitaa lainsäädännöllä. Oikeus ei kuitenkaan päättänyt valitusten mukaisesti asepalvelukseen velvoitettujen Haredi-opiskelijoitten värväämistä välittömästi, vaan antoi valtiolle kehotuksen maaliskuun loppuun mennessä antamaan selvityksen lain käsittelystä.   http://www.jpost.com/National-News/Haredi-draft-High-court-interim-order-blocks-funding-for-some-yeshivas-340333
3. JUUDEAN ja Samarian alueilla toimivat juutalaisyhtiöt ovat huolestuneina seuranneet keskusteluja maailmalla ja erityisesti EU-maissa leviävästä Israelin vastaisesta boikotista, joka viimeiseksi on kohdistunut Israelin suurimpiin pankkeihin, joiden ne väittävät rahoittavan yrityksiä, jotka toimivat Juudeassa ja Samariassa. Times of Israel käsittelee kysymystä artikkelissaan tarkastellen muutamia yrityksiä, joiden toiminta on joko osittain tai kokonaan noilla "kiistanalaisilla alueilla". Yhtiöt, joiden tuotannosta suurin tai huomattava osa menee EU-maihin, tuntevat sanktiot tai niillä uhkaamiset kipeästi liiketoimissaan, mutta toiset katsovat, ettei niillä ole ratkaisevaa merkitystä.
Sanktioitten alkuvaihe käsittää Juudeassa ja Samariassa toimivien israelilaisten yhtiöitten tuotteiden merkinnän valmistuspaikasta, mikä asettaa valinnan viime kädessä ostajan harkinnan varaan, mutta sen vaikutus tuntuu jo välittäjissä, jotka mieluummin harjoittavat liiketoimiaan yhtiöitten kanssa, joilla ei ole vastaavia uhkakuvia. Yhtiöt eivät itsenäisesti voi tehdä paljoakaan sanktioitten poistamiseen, ja siksi ne odottavat, että valtio tarttuisi kysymykseen nykyistä tarmokkaammin.
Esimerkkitapauksena on Maale Adumimissa toimiva SoodaStream, joka nousi lehtien otsikoihin Scarlet Johanssonin tapauksen yhteydessä, ja joka valmistaa kodeissa käytettäviä soodakoneita. Toisina ovat Barkan teollisuusalueella Jerusalemin pohjoisosassa sijaitseva tehdas Lipski; Psakot viininvalmistuslaitos; sekä Rami Levy Kashikma Market, jonka supermarket ketjulla on kolme markettia Juudean ja Samarian alueilla, ja jotka työllistävät 2000 palestiinalaista. Lipskin 90 työntekijän määrästä puolet on palestiinalaisia, ja Barkanin 20 työntekijästä 4 on palestiinalaisia. SoodaStream Maale Adumimin tehtaan työntekijöistä puolet on palestiinalaisia, joille maksetaan sama palkka kuin muillekin ja yhtiö huolehtii heidän kuljetuksestaan koteihinsa.
Juudeassa ja Samariassa toimivien yhtiöitten on vaikea ymmärtää, millä tavoin niiden toiminta on vastoin rauhanneuvotteluja ja mikä on sanktioitten perimmäinen tarkoitus, koska eivät ne ainakaan lisää yhteisymmärrystä PA:n arabien ja juutalaisten välillä. Ei voi välttyä ajatukselta, että kaiken takana on Euroopan juutalaisviha ja antisemitismi.  http://www.timesofisrael.com/for-some-west-bank-ceos-no-lost-sleep-over-boycott-threat
4. PAAVI Francis(cus) I toteuttanee suunnitellun matkansa Israeliin 24 – 26. toukokuuta, jonka aikana hän vierailee myös Jordaniassa ja PA:n alueella. Rabbi Sergio Bergman, Argentiinan parlamentin jäsen ja läheinen ystävä paavin kanssa, sanoo Makor Rishon uutisen mukaan, että paavin tarkoitus on esittää itsensä palestiinalaisten Che Queverana. Paavi pitää suuren messunsa Betlehemissä eikä Jerusalemissa painottaakseen tällä palestiinalaisten kamppailua itsenäisyytensä puolesta. Häntä ei häiritse ollenkaan Abbasin Betlehemin joulujuhlassa antama väittämä, että Jeesus Nasaretilainen oli palestiinalainen.
Apulaisulkoministeri Zeev Elkin kuitenkin kiistää uutisen ja toteaa, että vaikka se olisi tottakin, heillä on keinot estää sen toteutuminen. INN:n artikkelin mukaan tämä on varsin ironista, sillä PA:n hallinnon alla kristittyenemmistöinen kaupunki on menettänyt valtaosan kristityistä asukkaistaan PA:n heitä vastaan kohdistaman painostuksen ja suoranaisen vainon vuoksi siten, että kaupungin väkiluvusta on enää alle 20 % kristittyjä ja vähenee jatkuvasti. Vaikka Elkin kiistää Makor Rishonin tiedon, paavilla on selviä marxistisia mieltymyksiä.
Jerusalemin Temppeli-instituutin johtaja rabbi Yisrael Ariel toteaa, että vastoin Elkinin vakuutusta, paavin vierailun aikana Siionin vuorella Davidin haudan yläkerroksessa sijaitseva viimeisen ehtoollisen yläsali cenacle voidaan virallisesti luovuttaa Vatikaanille.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177110#.UvHx7kBsNDQ
5. PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat jatkaa räikeitä hyökkäyksiään Israelia vastaan, jota hän kutsui rasistiseksi valtioksi, jota maailman ei tulisi vain boikotoida vaan rangaista. Hän esitti näkemyksensä Mynchenin konferenssissa. Hän totesi, miten Tzipi Livni syyttää heitä siitä, etteivät he halua rauhaa. Hän vastasi siihen, että "Israel harjoittaa apartheidia, jota edes Etelä-Afrikassa ei harjoitettu. Siksi maailman tulee nousta tätä rasistista maata vastaan, todeta se syylliseksi ja rangaista sitä".  
"Minä kerron koko maailman silmien edessä, ettei me muuteta historiaamme, aluettamme emmekä kulttuuriamme. Me olemme laillisia Palestiinan lapsia, emmekä tunnusta Israelia juutalaisena valtiona", Erekat messusi maailman silmien edessä Maan uutistoimiston mukaan. Sen jälkeen hän esitti väitteen, että "Palestiinan kansa on alkuperäinen kanaanilainen kansa, joka asui alueella 5 500 vuotta ennen kuin Joosua Ben Nun poltti meidän kaupunkimme Jerikon". Miten tällaisten haihattelijoiden kanssa voi rakentaa rauhaa järjellisin perustein, niin kaukana he ovat todellisuudesta?
Erekat tapasi John Kerryn Washingtonissa viime viikolla todeten, ettei Kerry esittänyt mitään uusia näkemyksiä, mutta että kehyssopimuksen julkistaminen viivästyy osapuolten kaukana toisistaan olevien mielipiteitten vuoksi ja siksi, ettei Israel hyväksy kahden valtion periaatetta. Hän sanoi, että "heinäkuusta 2013 lähtien, jolloin neuvottelut aloitettiin, Israel on aloittanut 10 000 "setleritalon" rakentamisen, tuhonnut 219 palestiinalaistaloa ja surmannut 40 palestiinalaista".
Israelin oikeisto on kriittisin sanoin tuominnut John Kerryn Israelia uhkaavat seuraukset, jos rauhanprosessi ei tuota tulosta. Hän sanoi Mynchenin konferenssissa, ettei nykyinen tasapinotilanne voi jatkua ennustaen, että Israel tulee joutumaan maailmanlaajuisen boikotin ja laittomuusjulistuksen alaiseksi. PA/PLO uhkaa aloittaa uudelleen valtionsa tunnustamiskysymyksen käsittelyn kansainvälisissä instansseissa, ennen muuta YK:n elimissä ja Haagin ICC oikeudessa. http://www.timesofisrael.com/world-should-punish-racist-israel-pa-official-says
6. Times of Israel julkistaman tutkimuksen mukaan Netanyahu on edelleen suosituin ehdokas jatkamaan pääministerikauttaan 8 vuoden jälkeenkin niin kauna, kuin haluaa. Kaiken varalta tutkimuksessa pyritään selvittämään, ketkä olisivat mahdolliset seuraaja-ehdokkaat. Heistä suosituimmat ovat puolustusministeri Moshe Yaalon ja toisena Naftali Bennett. Kolmantena mainitaan Moshe Kahlon, joka on melko tuntematon. Vasemmistolla ei ola yhtään varteenotettavaa ehdokasta. Tutkimukset tuloksia voi tarkastella alla olevassa linkissä.   http://www.timesofisrael.com/yaalon-liberman-lead-the-pack-as-potential-heirs-to-netanyahu/No comments: