Friday, March 08, 2013

PERJANTAI 08.03.13


PERJANTAI 08.03.13

1. HALLITUSNEUVOTTELUT alkavat olla kriisivaiheessaan, joko ne saadaan periaatteessa ratkaistua tänään tai Netanyahu joutuu kertomaan valittaen presidentti Shimon Peresille hänen palattuaan Euroopan matkaltaan ensi viikon keskiviikkona, ettei hänelle uskottu tehtävä hallituksen muodostamiseksi onnistunut. Ilmassa on sentään toivoa, että myönteinen päätös saadaan sittenkin runnottua. Yesh Atidin johtaja Yair Lapid on tiettävästi joustanut vaatimuksessaan ulkoministerin paikasta ja hallituksen ministerien lukumäärästä siten, että hallituksessa voi olla 14 ministeriä, joista yksi on Netanyahun lupaama ulkoministerin paikka Libermanille odottaen oikeuden päätöstä häntä vastaan nostetuista syytöksistä.

Bait Yehudin puheenjohtaja Naftali Bennett vaatii, että rauhansopimuksesta palestiinalaisten kanssa tulee pitää kansanäänestys ennen sen allekirjoittamista. Netanyahun ja Tzipi Livnin välillä solmitussa sopimuksessa kansanäänestys voidaan järjestää tarvittaessa. Uutiset sen sijaan eivät kerro, mitä on sovittu rauhanprosessin siirtämisestä kokonaan Livnin käsiin, mitä Bennett vastusti ehdottomasti todeten, että se on kuin poliisinvaltuuksien antamista mafiapomolle. Bennett vastustaa ehdottomasti maan luovuttamista palestiinalaisille.
Mikäli positiiviset näkymät pitävät, pääministeri Netanyahu esittelee hallituksensa kokoonpanon presidentti Peresille keskiviikkona ja se vahvistetaan Knessetissä seuraavien päivien aikana. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=305679

2. USA:n presidentti Barack Hussein Obama ei osallistunut AIPAC:in konferenssiin, mutta hän tapasi USA:n 25:n juutalaisjärjestöjen johtajia Valkoisessa Talossa valmistellakseen suunniteltua Israelin matkaansa, jonka tulisi alkaa 20. maaliskuuta. Aiemmin oletettiin, että vierailu voidaan peruuttaa, ellei Netanyahu saa hallitustaan kasaan ennen 16. maaliskuuta, mutta viimeisten tietojen mukaan vierailu toteutunee kaikesta huolimatta.
OBAMAN suurin huoli näyttää olevan, miten saada muutettua syvälle Israelin kansaan juurtunutta näkemystä, että hän vihaa Netanyahua eikä ole kiinnostunut Israelista tai sen ja PA:n välisestä rauhansopimuksesta, jossa huomioitaisiin Israelin turvallisuustakuut.

Valkoisen Talon tilaisuuteen osallistuneita oli varoitettu etukäteen välttää esittämästä medialle, mistä Obama puhui tai miten siihen suhtauduttiin. Pari kolme  juutalaisjohtajaa ei kuitenkaan voineet pitää suutaan kiinni, vaan vertailivat tekemiään muistiinpanoja.
Heidän muistiinpanojensa ja havaintojensa perusteella Obama näytti rasittuneelta ja pyrki vakuuttamaan, ettei hänellä ole merkittävää Lähi Idän suunnitelmaa alueelle.  Se sijaan hän kehotti Israelia ja palestiinalaisia välttämään yksipuolisia toimia, jotka voisivat häiritä pyrkimyksiä rauhankeskustelujen aloittamiseksi. Nämä termit USA:n johtajien terminologiassa tavallisesti tarkoittavat Israelia ja juutalaisyhteisöjen rakentamista, eivät palestiinalaisten toimia, joista sen tekemä esitys Palestiinan valtion hyväksymiseksi ei-valtiojäseneksi YK:n yleiskokoukselle, joka hyväksyi sen 29. marraskuuta 2012, on huutava esimerkki. USA:n johto YK:n ja EU:n säestyksellä tuomitsi Israelin hallituksen hyväksymät Jerusalemiin ja Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin rakennussuunnitelmat vastauksena PA:n yksipuolisille toimille. Käytännössä päätökset olivat periaatepäätöksiä, joilla suunnittelu voidaan aloittaa, eikä niiden toteuttaminen onnistu lähi aikoina Israelin byrokratian monimutkaisuuden vuoksi.

OBAMA ei sanonut kannattavansa sotilaallista puuttumista Iranin ydinasesuunnitelmiin, mutta sanoi sellaisen mahdollisuuden olevan edelleen pöydällä, mutta vasta diplomatian lopullisesti epäonnistuttua. Hän sanoi, ettei hän halua osallistua ihmisten kosiskeluun ”rintaansa takoen” saadakseen heidät tuntemaan olonsa paremmaksi.
OBAMA myönsi, että on luonnollista ihmisten puhuvan usein ristiin ja omistavan erilaisia mielipiteitä. Tällä hän pyrki osoittamaan, etteivät Israelin ja USA:n johdon joskus kiivaatkin erimielisyydet tarkoita suhteiden huononemista, sillä ne ovat mielipidekysymyksiä, joita esiintyy USA:n ja Israelin näkemyksissä ja myös turvallisuuskysymyksissä.
Obamalla on tarkoitus tavata Israelin johtajat, PA:n ilman mandaattia hallitseva puheen-johtaja Mahmoud Abbas, sekä piipahtaa Jordaniassa jututtamassa kuningas Abdullah kakkosta. Hän totesi rauhannäkymien olevan heikkoja, mutta ei ole heittänyt kirvestä kaivoon. Hän sanoi kertovansa sekä Israelin että PA:n johtajille, että rauhan mahdollisuus riippuu palestiinalaisista. Hän vakuutti, ettei vierailun tarkoituksena ole ratkoa ongelmia vaan saada omakohtainen vaikutelma, miten asiat nähdään paikan päällä. Toiseksi hän haluaa puhua suoraan kansalle yhteisestä historiasta, intresseistä ja kulttuuritaustasta.
Washingtonin ortodoksiunionin johtaja Nathan Diament sanoi opastaneensa Obamaa käsittelemään puheessaan israelilaisille juutalaisten syvästä kiintymyksestä Israeliin. Obama itse haluasi puhua nuorille, joiden hän olettaa paremmin ymmärtävän hänen ajatuksiaan. Tämä voisi tapahtua Jerusalemissa. Toiseksi hän ehkä haluaisi vierailla Länsimuurilla, mutta turvallisuusongelmat rajoittavat hänen liikkumistaan, kuten myös PA:n johtajien varoitukset olla vierailematta Jerusalemin itäosassa, koska se voidaan tulkita Israelin oikeuksien tunnustamiseksi edelleen kiistanalaisilla alueilla. YK:n näkemyksen mukaan Jerusalem on edelleen YK:n valvonnan alainen, mitä USA:n presidentit tukevat kieltäytyen tunnustamasta Jerusalemia Israelin pääkaupungiksi. Siksi USA:n lähetystö on edelleen Herzliassa, vaikka kongressi päätti vuosia sitten muuttaa sen Jerusalemiin. USA:n presidentit ovat vuodesta toiseen siirtäneet päätöksen toteuttamista. YK:lla on edelleen vahva miehitys Jerusalemissa ”Pahan Neuvon Vuorella”, kuin symbolina Israelin pääkaupungin heikosta asemasta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=305708

3. POHJOIS-KOREAN johto pahoitti mielensä lopullisesti YK:n turvallisuusneuvoston päätettyä entistä kovemmista sanktioista maata vastaan, ja ilmoitti mitätöineensä Pohjois-Korean ja Etelä-Korean välille solmitun hyökkäämättömyyssopimuksen, joka on ollut voimassa viimeisestä koreoiden välisestä sodasta lähtien. Samalla Pohjois-Korea ilmoitti poistaneensa maiden välille asennetun ns. ”kuuman linjan”, jonka tarkoituksena oli poistaa erehdyksessä syntyneet vihollisuudet. Asiasta raportoi AFP.

POHJOIS-KOREAN ilmoitus huonontaa ennestään jännittyneitä suhteita kahden Korean välillä. Maailma yllättyi Pohjois-Korean tehdessä onnistuneen ohjuskokeen viime kuussa. Viime perjantaina tehty onnistunut ydinkoe on tarkkailijoiden oletusten mukaan voinut olla Iranin valmistama ballistisen ohjuksen kärkeen soveltuva ydinräjähde.
Tämän mukaan Iranin ydinase on ollut valmis jo jonkun aikaa.
Torstaina Pohjois-Korea nosti jännitystä edelleen uhkaamalla Yhdysvaltoja ennalta ehkäisevällä ydinpommi-iskulla. Maan johtajat turvautuvat toistuvasti ärsyynnyttyään jostain kärkeviin uhkauksiin ilman seurauksia, joten niihin on totuttu. Ongelmana on tietenkin se, että jossain vaiheessa uhkaus voidaan toteuttaa, tai jonkun sotilaan liipaisimella lepäävä suonenvedon omainen sormi laukaisee kuolettavan aseen päästäen helvetin valloilleen.

POHJOIS-KOREAN valvoman Korean jälleenyhdistämiskomitean (CPRK) lausunnossa todetaan, että ”Pohjois-Korea mitätöi kaikki etelän ja pohjoisen välille solmitut hyökkäämättömyyssopimukset”, kuten AFP:n välittämässä raportissa todetaan.
Molempia osapuolia sitova sopimus solmittiin 1991, jossa vakuutetaan ongelmien ratkaisemista rauhanomaisesti pyrkien estämään vahingossa syntyvät sotilaalliset kriisit.
Koreoiden välille asennettiin ns. kuuma linja 1971. Pohjois-Korea on usein ennenkin uhannut katkaista puhelinyhteydet, ja on niin tehnytkin kahdesti, solmien ne uudelleen.

YK:n turvallisuusneuvosto kiristi Pohjois-Korean vastaisia sanktioita vähentäen sen mahdollisuuksia kansainvälisessä valuutanvaihdossa vastauksena sen suorittamalle ydinkokeelle 12. helmikuuta 2013. Lisäksi turvallisuusneuvosto asetti Pohjois-Korean mustalle listalle ja antoi hallituksille oikeuden tarkastaa sen laivoja merillä.
USA:n hallitus totesi pystyvänsä puolustamaan itseään ja sen liittolaisia, mukaan lukien Etelä-Korea, mitä tahansa pohjoisesta tulevaa uhkaa vastaan. USA aloitti yhteiset sotaharjoitukset viime viikolla yhdessä Etelä-Korean kanssa nimellä ”Foal Eagle”, joihin osallistuu 10 000 USA:n ja 200 000 Etelä-Korean sotilasta. Pohjois-Korean lausunnossa uhataan vastata mihin tahansa sen maa-, meri- ja ilmatilan loukkauksiin säälimättä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166012#.UTmFDWJHT-k

4. ISRAELIN ja Kreikan laivastot aloittivat torstaina kaksi viikkoa kestävät harjoitukset ”Noble Dina” Välimerellä. Harjoitusten tarkoituksena on tutkia  Välimeren pohjasta löydettyjä valtavia kaasuesiintymiä hyödyntävien porauslauttojen puolustamista ulkoista uhkaa vastaan. Harjoituksissa selvitetään erilaisia toimintamuotoja, kuten navigointi, etsintä ja pelastus-palvelut, valmius kriisitilanteissa, joihin merivoimat voivat joutua tehtäväänsä suorittaessaan, lääkinnällinen evakuointi ja muita vastaavia. AFP:n mukaan kaasukenttien puolustaminen on yksi harjoitusten päämäärä, mutta ei ainoa. Libanon ei ole tyytyväinen Israelin esittämään kaasualueiden rajauksiin ja uhkaa puolustaa oikeuksiaan vaikka sodalla. Turkilla on samoin omia vaatimuksiaan lähellä Kreikan kaasulöytöjä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166002#.UTmVxWJHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          USA:n senaatti vahvisti torstaina John Brennanin CIA:n johtajaksi. Valintaa edelsi kiivas keskustelu Valkoisen Talon ajamaa oikeutta hyökätä miehittämättömillä koneillaan epäilyttäviä henkilöitä, myös USA sisällä sen omia kansalaisiaan vastaan. Etenkin republikaanien parissa tätä oikeutta pidetään erittäin vaarallisena, koska hallitus voi käyttää sitä keinona eliminoidakseen vastustajiaan ja kriitikoitaan ilman syytöksiä ja oikeuden päätöksiä. Brennanin tausta on hämärän peitossa, eikä häntä tunneta julkisuudessa, kuten oli laita edellisten kiistanalaisten nimitysten kanssa. Hän on palvelut 25 vuotta CIA:n leivissä ja hän oli kiistanalaisen käytännön toteuttaja käyttää miehittämättömiä tiedustelukoneita (drones) ulkomailla eliminoitaviksi määriteltyjen henkilöiden surmaamiseksi. Senaatti hyväksyi nimityksen äänin 63 – 34 senaattori Rand Paulin järjestämän 13 tuntia kestäneen jarrutus-taktiikan jälkeen. Hän halusi tarkempia tietoja hallituksen päätöksestä eliminoida USA:n kansalaisia miehittämättömien tiedustelukoneitten avulla. Näillä koneilla on käytettävissään tekniikan viimeisimmät laitteet etsiä ja tunnistaa henkilöitä keräämiensä biologisten tunnisteiden kuten kasvokuvan perusteella sekä täsmäaseitten käyttäminen kohteen tuhoamiseksi aiheuttamatta hämminkiä ympäristössään. Vuodesta 2004 lähtien USA on tehnyt 350 hyökkäystä drones-koneillaan surmaten 1963 – 3293 ihmistä, niistä siviilejä 261 – 305. Obama peri tämän käytännön George Bushilta, ja on laajentanut ja tehostanut sitä presidenttinä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166013#.UTmZKmJHT-k
-          Hollannin hallitus antoi direktiivin, jonka mukaan Juudean ja Samarian sekä Golanin ylängöllä valmistetut ja maatalouden tuotteisiin tulee merkitä, mistä ne ovat peräisin. Myös Jerusalemin itäosassa valmistettuihin tuotteisiin tulee merkitä valmistuspaikka. Tämän tarkoituksena on aloittaa laajamittainen Israelin tuotteiden boikotointi. Hollanti on ollut yksi Israelin läheisimmistä tukijoista Euroopan sisällä, joten tämä direktiivi tulee yllätyksenä. Päätös tehtiin sen jälkeen, kun asiasta oli keskusteltu EU:n asiaa käsittelevän komission kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166004#.UTmd6mJHT-k
-          USA:n ulkoministeriö ilmoitti torstaina, ettei egyptiläinen toisinajattelija Samira Ibrahim saa Michelle Obaman myöntämää arvostusmitalia ennen kuin hänen twiitissä kertomansa mielipiteet on tutkittu. Ibrahim kiisti koskaan kirjoittaneensa raskauttavat mielipiteet tweetin sivullaan ja väitti jonkun kirjoittaneen ne hänen tietämättään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166007#.UTmfdGJHT-k
-          Likudin kansanedustaja Ofir Akunis sanoo, että Likud on hyväksynyt Yair Lapidin laatiman haredi-kansan asevelvollisuussuunnitelman. Shas ja UTJ jäänevät hallituksen ulkopuolelle ainakin tässä vaiheessa. Ulkoministerin paikka jää odottamaan oikeuden päätöstä. Akunis vakuuttaa, että talousministeriötä tarjottiin Lapidille, mutts Atidin taholta kielletään sellaisen tarjouksen tekeminen. Hallituksen muotoutuminen näyttää kuitenkin toteutuvan, ellei uusia karikoita esiinny reitillä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=305746
-          21 YK:n filippiiniläistä sotilasta siepanneet kapinalliset sanovat, että sotilaita pidetään heidän vierainaan eikä heillä ole mitään hätää. Heidät luvataan vapauttaa sitten, kun Assadin joukot ovat poistuneet alueelta, jossa heitä pidetään. Vapaan Syyrian Armeijan johto sanoo sieppausta erehdykseksi ja lupaa vapauttaa heidät, mutta sillä ei taida olla edellytyksiä päättää heidän kohtalostaan. YK:n sotilaitten lähettäminen Israelin ja Syyrian väliselle puskurivyöhykkeelle ilman aseita hyvin tiedostaen, että kapinalliset valvovat sitä, on komentajan tekemä virhe. Assadin armeija ei kuitenkaan osoita mitään merkkejä vetäytymisestä Jamian kylästä, jossa heitä pidetään. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=305706Thursday, March 07, 2013

TORSTAI 07.03.13


TORSTAI 07.03.13

1. EGYPTIN hallinto-oikeus mitätöi presidentti Mohammad Mursin päättämät parlamenttivaalit, joiden tuli alkaa 22. huhtikuuta ja toimittaa neljässä erässä kahden kuukauden aikana. Syynä mitätöimiseen oli se, ettei perustuslaki-oikeus ollut hyväksynyt Mursin esitystä vaaleista, kuten laki vaatii. AP:n mukaan sekä presidentti Mursi että Egyptissä valtaa pitävä Muslimiveljeskunta sanovat kunnioittavansa oikeuden päätöstä, vaikka presidentti harkitsee muutoksen hakemista hallinto-oikeuden päätökseen, jonka tuomari Abdel Meguib al-Moqanen totesi päätöksessään, ettei presidentti Mursi ollut alistanut päätöstään vaaleista perustuslakioikeuteen, kuten perustuslaki vaatii.

Lain oli säätänyt senaatti (ylähuone), koska parlamentin edustajainhuoneen vaalit peruutettiin väärien ehdokasvalintojen vuoksi. Senaatti oli lähettänyt lakiesityksen perustuslakioikeuteen, jossa useita kohtia muutettiin ja esitys palautettiin senaattiin. Vaaditut muutokset tehtiin, mutta senaatti ei lähettänyt korjattua esitystä perustuslakioikeuteen lopullista vahvistusta varten.
Vaalien siirtämissotku asettaa presidentti Mursin varsin kiusalliseen asemaan ja on omiaan vähentämään kansan entisestäänkin heikentynyttä luottamusta Muslimiveljeskunnan kykyyn hoitaa maan asioita tyylikkäästi ja laillisesti.

EGYPTIN oppositio kritisoi presidentti Mursin päätöstä vaalien järjestämisestä sanoen, ettei ajankohta ole sopiva eikä sisäinen tilanne maassa ole tasoittunut vaalirauhan säilymiseksi.
Pääoppositiopuolue Kansallinen Pelastusrintama (NSF) oli jo aiemmin esittänyt vaalien boikotoimista ja vaatinut vaalilain uudistamista. Se pelkää vaalien avoimuuden puolesta. Opposition ja Mursin johtaman hallituksen välinen kuilu on vain kasvanut talvella 2011-2012 pidettyjen vaalien jälkeen Mursin runnottua suurella kiireellä nimittämänsä perustuslakia laativan komitean laatiman uuden perustuslain. NSF syyttää Muslimiveljeskuntaa maan instituuttien miehittämisestä omilla kannattajillaan ja että hallitus nimitettiin ennen vaaleja.
Presidentti Mursin hallintoa ovat häirinneet paheneva taloustilanne sekä maassa jatkuvat mielenosoitukset varsinkin Kairon ulkopuolisissa kaupungeissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165962#.UTggR2JHT-k

2. ISRAELIN hallitusneuvotteluissa on lopultakin edetty ministerivalintoihin, ja pyörittely eri vaihtoehdoista ja ministerien henkilöllisyydestä värittävät keskusteluja. Päällimmäisenä on kysymys hallituksen koosta. Netanyahun nykyisessä hallituksessa on kaikkiaan 30 ministeriä ja apulaisministeriä, mitä sekä Lapid että Bennett haluavat karsia. Lapidin alkuperäinen vaatimus 18 ministeriä maksimissaan, mutta koska Bennett vaatii puolueelleen neljää ministeriä, luku nousisi 24:än. Bennett sanoo hyväksyvänsä enintään 25 ministeriä.

NETANYAHU haluaa säilyttää ulkoministerin aseman Libermanille, jonka jatkaminen virassa riippuu siitä, tuomitaanko hänet syylliseksi oikeudessa. Oikeuskansleri Weinstein tulkitsi lakia siten, että kysymys ministerinpaikan ”säästämiseksi” henkilöä varten on poliittinen kysymys, eikä siten kuulu hänen päätösvaltaansa. Lapid on kiinnostunut ulkoministeriöstä, mutta Netanyahu tarjoaa hänelle talousministeriötä, joka jäänee Bennettin käsiin, jos Lapid saa ulkoministeriön. Talousministerin virka on potentiaalisesti vaarallinen, koska talousministeri joutuu tekemään päätöksiä, jotka eivät aina miellytä kansaa.

YESH ATID, Bait Yehudi ja Kadima ovat aamun uutisten mukaan muodostaneet yhteisen puolue-blokin, jolla on 33:n kansanedustajan tuki. Tämä voi aiheuttaa kylmiä väreitä pääministerin selkäpiissä, sillä se voi antaa presidentti Peresille aiheen antaa hallituksen muodostaminen Yair Lapidille, jos Netanyahu ei onnistu siinä 16. maaliskuuta mennessä, tai vaihtoehtoisesti julistaa maahan uudet vaalit, joissa Likutenulle ennustetaan murskatappiota. 
Lapid kuitenkin rauhoittelee, ettei yhteisen blokin muodostamisen tarkoituksena ole esittää uhkavaatimusta Likutenulle, mutta  se lisää painostusta Netanyahulle. Kadima lupautui jo uuteen hallitukseen Hatnuan lisäksi, joten pääministerillä on 39 kansanedustajan tuki.
Netanyahun sanotaan murehtivan niiden ministerien kohtaloa, jotka menettävät paikkansa, jos Lapidin ja Bennettin vaatimus hallituksen pienentämisestä 18-24 ministeriöön toteutuu. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=305579

3. TERRORINVASTAINEN toimisto varoittaa israelilaisia 26.maaliskuuta alkavasta pääsisäis-lomasta, joka jatkuu 01.04.saakka, että sekä Iranin ulkomailla pääosin toimiva Al-Quds Force osastot ja Hizbullah suunnittelevat terrori-iskuja erityisesti ulkomailla.
Kansallisen Turvallisuusneuvoston vastaterrorismin toimiston keskiviikkona antamaan varoitukseen sisältyy 27 maata, joihin matkustaville annetaan eriasteisia varoituksia.
Siinain niemimaa, jota israelilaiset suosivat sen läheisyyden ja pitkien hiekkarantojen vuoksi, on varoituslistan kärjessä, minkä johdosta lomanviettäjiä kehotetaan etsimään vaihtoehtoisia lomailukohteita. Siinaille on annettu useita sekä pommi-iskuja että sieppausvaroituksia.

Kolmanteen varoitusluokkaan lasketaan kuuluviksi Turkki, Kenia, Nigeria ja Azerbaijan, joissa terroriuhka on jatkuvasti voimassa.
Vuoden aikana on estetty kymmeniä suunniteltuja terrori-iskuja eri puolella maailmaa.
Turvallisuusvirkailijat katsovat, että shia-terrorismia maailmalla harjoittavat Hizbullah ja Al-Quds Force ovat suorittaneet tehtäväjaon siten, että Al-Quds Force keskittyy iskuihin Israelin lähetystöihin ja muihin israelilaisiin symboleihin kuuluvia laitoksia vastaan, kun Hizbullah suunnittelee iskujaan israelilaisten suosimiin turistikohteisiin.

VAROITUKSET on annettu turvallisuusviranomaisten antamien tietojen perusteella. Terrori-järjestöt ovat joutuneet peruuttamaan joitain suunnitelmiaan niiden paljastumisen vuoksi.
Uutislähde selittää, että shia-terrorismi on viimeisen kahden vuoden aikana huolellisesti ajanmukaistanut verkostoaan iskeäkseen sekä Israelin kansalaisia että ulkomailla asuvia juutalaisia vastaan, ja organisoinut yhteistoimintansa eri maissa. Lisäksi turvallisuus-viranomaiset ovat havainneet sen kokoavan tietoja kohteistaan ei maissa, kuten Kyproksella, Kreikassa, Turkissa sekä Thaimaassa ja Intiassa, joissa israelilaisia lomailee.

ISRAELIN turvallisuusviranomaiset ovat olleet yhteyksissä maihin, joihin israelilaisten lomamatkat suurelta osin suuntautuvat pyytäen niitä tehostamaan turvallisuustoimiaan. Tarkoitus ei ole estää ihmisiä matkustamasta kohteisiinsa, vaan osoittamaan suurinta varovaisuutta ja pitämään silmänsä ja korvansa auki.
Helmikuussa Nigerian turvallisuusjoukot pidättivät Iranin tukeman terrorisolun, joka suunnitteli iskuja Israelin ja USA:n kohteita vastaan Nigeriassa. He syyttävät Abdullahi Mustapha Berendeä ja kahta muuta nigerialaista toimimisesta iranilaisten valvojiensa käskyjen mukaan kooten tietoja israelilaisten ja amerikkalaisten käyttämistä hotelleista. Berende herätti huomiota useilla epäilyttävillä Iranin vierailuillaan ja kontakteillaan siellä. Vuonna 2010 Nigeria takavarikoi iranilaisen aseita kuljettavat 13 konttia, jotka oli lähetetty Iranin Bandar Abbas satamasta. Asiaan todettiin liittyvän Iranin vallankumouskaartin upseerin ja 2 nigerialaista.
Syyriassa sunni-muslimien global-jhad on aktivoitunut, ja sen toimia seurataan tiiviisti. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=305554

4. VENEZUELAN diktaattorin Hugo Chavezin menehtyminen  58-vuotiaana syöpään on herättänyt toiveita Israelissa maitten välisten suhteitten parantamiseksi sellaisiksi, kuten ne perinteisesti ovat olleet. Chavezin viha kohdistui ennen kaikkea amerikkalaisiin ja USA:n valvomiin yhtiöihin niiden hyödyntäessä rikkauksia maassa omaksi edukseen. Hän pyrki etsimään tukijaa NL:n hajottua ja Kuuban joutuessa talousvaikeuksiin, ja vähitellen sellainen löytyi Iranista, jonka kanssa Venezuela solmi lukuisia sopimuksia yhteistoiminnasta ja keskinäisestä ystävyydestä. Asiantuntijat painottavat, ettei Chavez varsinaisesti vihannut juutalaisia, joita maassa asuu 10 000 ja joita hän toisinaan vakuutti suojelevansa, vaan tämä tuli tavallaan kylkiäisenä Amerikan vihasta ja suhteista Iranin kanssa.

ISRAELIN ja Venezuelan suhteiden ei kuitenkaan odoteta paranevan kovin nopeasti, sillä maa on tavallaan tuuliajolla voimakkaan ja impulssiivisen johtajan poistuttua näyttämöltä. Kukaan ei osaa ennustaa, miten maan johto nyt muotoutuu mahdollisten vaalien jälkeen. Venezuela on johtava maa Etelä Amerikan maiden muodostaman Bolivarian Alliance ALBA keskuudessa, johon kuuluvat Venezuela, Bolivia, Kuuba, Ecuador ja Nicaragua, joita yhdistävät epäluuloiset ja vihamieliset tunteet USA:n ylivaltaa vastaan. Chavez avusti petro-dollareillaan muita Etelä A meriakan maita, mm. Kuubaa, jonka kouluttamia lääkäreitä toimii useissa maissa.  http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=305558

5. UUTISOTSIKOITA
-          Syyrialainen virkailija sanoo SANA-uutistoimistolle antamassaan lausunnossa, että he löysivät Israelin asettamia vakoilu- ja tiedusteluvälineitä. Uutisessa ei kerrota, missä päin maata löytö tehtiin, mutta viitataan rannikkoon. Välineistön toimintoihin kuului uutisen mukaan puhelin-kuuntelu, valokuvaus, tallennus ja tietojen välittäminen. Syyrian hallituksen virkailijat ovat toistamiseen väittäneet löytäneensä Israelin asentamia vakoilulaitteita. Toiseksi he väittävät erään pidättämänsä ”terrorijengin” hallusta löytyneensä pitkälle kehitettyjä amerikkalaisia tai israelilaisia aseita, kiväärejä, tarkkuuskiväärejä, ohjuksia ja muita aseita. Vapaan Syyrian Armeijan (FSA) taholta on kiistetty tällaiset väitteet. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165964#.UThIr2JHT-k
-          USA:n ensimmäinen nainen Michelle Obama ja ulkoministeri John Kerry tulevat perjantaina kunnioittamaan 10 naista ”International Women of Courage” kunnianosoituksella. Naisten joukossa on egyptiläinen, 25-vuotias Shamira Ibrahim, jonka meriittilistaan kuuluu osallistuminen Egyptin kansanousuun sen alusta lähtien ja sen jälkeen mielensä osoittaminen naisten raiskauksia vastaan mielenosoitusten aikana, kuten myös siveettömyystestien suorittaminen protesteihin osallistuneille naisille, ettei sotilaita ja poliiseja voitaisi syyttää raiskauksista. Testit suorittanut lääkäri vapautettiin, mutta Ibrahim aikoo valittaa asiasta kansainväliselle oikeudelle. Ulkoministeriön laatimasta Ibrahimin meriittilistasta on unohtunut joukko muita tietoja. Shamira Ibrahim on vannoutunut Hitlerin kannattaja; toiseksi hän vihaa Amerikkaa kiihkeästi, hän haluaisi syyskuun 11. päivän 2001 WTC:n tuplatornien tapaisen hyökkäyksen uusimisen, ja että jokainen kolkka USA:ssa  sytytetään tuleen. Israelissa tapahtuneita terrori-iskuja hän kuvaa ”hyvin ihastuttaviksi uutisiksi”. Nämä Ibrahimin ”meriitit” kaivoi esiin Breibart News toimittaja Ben Shapiro. Kun tieto tästä levisi julkisuuteen, ulkoministeriö keksi valheen, että Ibrahimin tweet-sivut oli varastettu eikä niistä siten saatu tietoja. Varkausilmoitus tehtiin kuitenkin vasta sen jälkeen, kun Shapiron tiedot oli julkistettu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165972#.UThLnGJHT-k
-          Yesh Atid puolueen puheenjohtaja Yair Lapid sanoo selvästi närkästyneenä, että Likutenun taholta on tarpeeksi jauhettu hallituspaikkojen jakoa, ja että Likutenun kyynisyys täytyy loppua. Hän kieltää uhanneensa hallituksen muodostajaa todeten, ettei se ole hän, joka viivyttää hallituksen muodostamista, vaan Likud, joka pitää kiinni ulkoministeri paikasta luvattuaan sen Libermanille, jonka oikeuskäsittely voi siirtyä kuukausien päähän. Eikö ulkomaan asioitten hoito ole Netanyahulle tärkeä? Likudin Knessetin jäsenten puheenjohtaja Zeev Elkin sanoo, että hallitus voidaan muodostaa nopeasti, jos Lapid luopuu ulkoministeriöstä eikä vaadi 20 ministerin maksimi-hallitusta. Hallitusyhteisyö voi ajaa karikolle varsin pian, jos se muodistetaan näitten henkilökohtaisten sympatioitten ja antipatioitten varaan. Labour-puolueen sisällä kuohuu myös. Kansanedustaja Cabel vaatii Yachimovichin erottamista ja hänen nimittämistään puolueen johtoon, koska hän haluaa hallitukseen, mitä puheenjohtaja vastustaa väittäen maailmankatsomuseroja Netanyahun kanssa liian suuriksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165974#.UThQxWJHT-k
-          Harvardin yliopiston juutalaisopiskelijoille annettiin tekaistuja evakuointimääräyksiä ”Israelin apartheid-viikon” aikana. Viikon kunniaksi järjestetään tilaisuuksia maailman-laajuisesti yliopistojen ja opistojen asuntoalueilla. Kampanjan juutalaisopiskelijoitten ”evakuoimisesta” hoiti Harvardin Palestiinan Solidaarisuuskomitea, jonka ”häätökäskyssä” sanottiin: ”Ilmoitamme pahoitellen, että asuttamanne asunto on tarkoitus tuhota seuraavan kolmen päivän sisällä”. Anti Defamation League (ADL) esitti voimallisen vastalauseen tästä yrityksestä häväistä juutalaisia opiskelijoita ja demonisoida Israelin valtiota todeten: ”Tämä taktiikka on suunniteltu hiljentämään ja uhkailemaan Israelin puolesta toimivia opiskelijoita Harvardissa ja koko maassa”. Yliopistot ja muut korkeantason opintolaitokset näyttävät kokonaan unohtaneen niille kuuluvan arvostuksen ja kunnioituksen säilyttämisen antautuessaan yhä julkeammin Israelia ja juutalaisia pilkkaavien ja islamin asiaa ajavien äänitorviksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165975#.UThUyWJHT-k
-          Syyrian kapinalliset valvovat Israelin ja Syyrian välille muodostetulla aseettomalla vyöhykkeellä it-aseitaan esitellen, vain muutaman metrin päässä IDF:n partiosta. Kapinalliset sieppasivat 20 YK:n aseetonta sotilasta esittäen vaatimuksia heidän vapauttamisekseen. YK:n tulee kiireesti puuttua asiaan tai IDF tekee sen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165953#.UThZCGJHT-k

Wednesday, March 06, 2013

KESKIVIIKKO 06.03.13


KESKIVIIKKO 06.03.13

1. USA:N entinen ulkoministeri Henry Kissinger puhui äskettäin Maailman Talousfoorumissa Lähi Idän näkymistä varoittaen ennalta nähtävästä kriisistä alueella, minkä ydinasein varustettu Iran tulee aiheuttamaan. Tämä juutalaissyntyinen, 89-vuotias Nobel palkinnon voittanut tunnettu poliitikko ja diplomaatti sanoi, että Iranin ydinaseen aikaansaama ydinaseiden leviäminen Lähi Idän alueella tulee lisäämään ydinsodan mahdollisuutta – mikä olisi käännekohta ihmiskunnan historiassa. Mielenkiintoinen tuo Kissingerin käyttämä termi ”käännekohta”, jota myös Iranin johtajat käyttivät Almatyn P5+1 ja Iranin välisistä ydinase-neuvotteluista viime viikolla. Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad totesi osallistuessaan arabiliiton kokoukseen Kairossa, että Iran on jo ydin- ja avaruusvalta.

KISSINGER sanoi uskovansa, että tuo aika on jo nähtävissä aivan lähitulevaisuudessa.
Iranin tilanteeseen liittyen hän myös kehotti USA:ta ja Venäjää yhdessä ratkaisemaan Syyrian ongelman. Hän totesi, että alueella esiin nousseista kysymyksistä ajankohtaisin ja kiireisin on ydinaseiden leviäminen. Hän sanoi, että YK :n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenet ovat viimeisen 15 vuoden ajan ilmoittaneet, ettei ydinaseistettu Iran ole hyväksyttävissä, mutta se on nyt kuitenkin lähellä toteutumistaan. Hän sanoi länsivaltojen ja Iranin kiistelleen sen ydinsuunnitelmasta, jota Iran väittää rauhanomaiseksi vastoin lännen epäilyksiä.
Kissinger varoitti, että elleivät vakavat neuvottelut saa pikaista ratkaisua kysymykseen, Israel voi toimia oma-aloitteisesti viimeisenä keinona varottaen Irania, että sen käyttämä viivyttely-taktiikka ajan voittamiseksi saadakseen ydinaseensa valmiiksi kehittää tilanteen erittäin vaaralliseksi. ”Teheranin ohjelman seurauksena myös muut maat haluaisivat ydinaseita. Tämän johdosta on tarjolla vaara, että ydinaseet tulisivat lähes tavanomaisiksi”.

THE Extinction Protocol artikkelin kakkososassa kerrotaan, miten Venäjä järjesti helmikuun 17. – 21. päivien aikana suurimmat ydinaseharjoitukset 20:en vuoteen, mikä herätti vakavaa huomiota USA:n ja Euroopan sotilaspiireissä. Venäjä toi harjoituksissa länsirajansa tuntumaan sekä strategisia että taktisia ydinaseita. Harjoituksen jälkeen Venäjän massiiviset TU-95 pommikoneet tekivät harjoituslentoja Guam-saaren yllä Tyynellämerellä, sekä Alaskan ja  Kalifornian yllä kesä-heinäkuussa simuloiden pommituslentoja.
Pentagonin tiedottaja everstiluutnantti Wesley P Miller ei halunnut yliarvioida harjoitusten merkitystä, mutta kieltäytyi vastaamasta kysymykseen, oliko NATO:n joukot asetettu hälytysvalmiuteen todeten, ettei Pentagon julkista tiedustelukysymyksiä. Hän sanoi, että vastaavia harjoituksia tehdään molemmin puolin rutiininomaisesti, eikä niistä tarvitse siten  olla erityisen huolestunut.
MILLER kuitenkin lisäsi, että äskeisten harjoitusten laajuus ja siinä liikuteltujen määrä on syytä tarkoin huomioida USA:n kansallisen turvallisuuden vuoksi. Venäjän harjoituksiin osallistui puolustusministeriön salainen 12. päädirektoraatti, joka tunnetaan nimellä GUMO, armeijan tärkein ydinaseita valvova osasto. Tiedot sen siirtämistä ydinaseista ovat salaisia, mutta Gumon tiedetään harjoituksissa siirtäneen suuria määriä aseita Euroopan vastaisen rajansa tuntumaan, Latviassa ja Valkovenäjällä. Venäjällä on kaksi muuta ydinasevarastoa Euroopan tuntumassa, Zukovka lähellä Valkovenäjää ja Golovchino lähellä Kharkovia Ukrainassa.

artikkelin kolmannessa osassa kerrotaan, että Pohjois-Korea varoittaa mitätöivänsä vuosien 1950 – 1953 välisen sodan lopettaneen tulitauon ja vetävänsä edustajansa pois Panmunjomin kylästä, jossa on toiminut tulitauon jälkeinen neuvottelutoimisto, ellei USA lopeta ”Etelä-Korean nukkehallituksen” kanssa aloittamansa sotaharjoitukset. Pohjois-Korea varoitti ennen perjantaina alkaneita harjoituksia, joihin osallistuu 10 000 USA:n ja 200 000 Etelä-Korean sotilasta, ”surkealla kohtalolla”, ellei kaksi kuukautta kestäviä harjoituksia peruuteta. Pohjois- ja Etelä-korea ovat edelleen teknisesti sotatilassa. Ulkoministeri John Kerry kehotti Pohjois-Koreaa neuvottelemaan avoimesti ydinaseohjelmastaan eikä uhkailemaan toisia maita tuholla.

ARTIKKELIN neljännessä osassa todetaan, että vain hetkeä ennen ilmoitusta Venezuelan presidentti Hugo Chavezin menehtymistä syöpään varapresidentti Nicolas Moduro karkotti maasta kaksi USA:n sotilaallista lähettiä syyttäen heidän pyrkineen horjuttamaan Venezuelan sisäistä tasapainotilaa.

2. USA:n armeijan keskuskomennuskunnan komentaja kenraali James Mattis totesi puhuessaan armeijan palvelujen komitealle, etteivät Iranin vastaiset sanktiot ole pystyneet estämään Irania kehittämästä edelleen ydinaseohjelmansa toteuttamista. ”Katson, että meidän tulee jatkaa sanktioita, mutta sen rinnalla meillä tulee olla toisia optioita”. Hän totesi, että lienee mahdollista saada Iran muuttamaan suuntaansa puhtaasti kustannussyistä, mutta tällä hetkellä sen ydinohjelma jatkuu täyttä vauhtia sanktioista huolimatta.

KENRAALI Mattis sanoi näin: ”Taloudellisilla sanktioilla, diplomaattisella eristämisellä ja rohkaisemisella sellaista toimintaa, joka voi merkitä poliittisen tuen vähenemiseen siinä määrin, että se voi johtaa vallan menettämiseen, lienee mahdollisuus saada heidät järkiinsä”. Hän selitti, ettei sellainen välttämättä johda avoimeen selkkaukseen, mutta sotilaallinen operaatio on yksi optioista, joihin armeija valmistautuu.
Pääministeri Netanyahu varoitti AIPAC:n videopuheessaan, että aika Iranin pysäyttämiseen lipsuu käsistä eikä sanktiosta ole saatu toivottuja tuloksia.
Varapresidentti Joe Biden totesi myös AIPAC:n konferenssissa, että presidentti Obama on tosissaan varoittaessaan, ettei USA tule sallimaan ydinasein varustettua Irania.
IRANIN ulkoministeriön tiedottaja Ramin Mehmanparast syytti, että tietyt länsivallat syyttävät Almatyn neuvotteluja epäonnistuneiksi omista poliittisista päämääristään johtuen. http://www.timesofisrael.com/sanction-on-iran-arent-working-top-us-general-says/

3. USA:n ulkoministeri John Kerry totesi tavatessaan Saudi Arabian ulkoministerin Saud al- Faisalin  Riadissa, jota tuki vapapresidentin Joe Bidenin vastaava lausunto AIPAC:n konferenssissa, ettei ikkuna neuvotteluihin Iranin kanssa ole auki loputtomiin, kuten Qatarissa toimiva uutistoimisto raportoi.
Lontoossa ilmestyvä arabiakielinen Al-Hayat kertoi artikkelissaan, että Saudi Arabia on yhtä lailla pitkästynyt Iranin johdon ajanpeluuseen: ”Neuvottelujen tarkoituksena on käsitellä kysymyksiä vakavasti ja järkevästi ja asettaa selkeät vastuut jokaiselle. Neuvottelut eivät ole sitä varten, että joku pyrkii pettämään meitä ja pelaten meillä. Tämä on väärä tapa neuvotella”. Faisal sanoi, ettei Iran ole neuvotellut vakavalla mielellä vaan voittaakseen aikaa saadakseen ydinpomminsa valmiiksi.

ARTIKKELIN kakkososassa kerrotaan Egyptin tilanteesta, joka Port Saidin s satama-kaupungissa on kehittynyt väkivaltaiseksi haavoittaen kymmeniä, surmaten yhden poliisin ja jonka aikana kaupungin poliisiasema sytytettiin tuleen. Vaikka mielenosoitusten varsinainen sytyke aiheutui jalkapallo-ottelun jälkitilanteessa syntyneistä väkivaltaisuuksista, ne ovat kohdistuneet Muslimiveljeskunnan vallankahmimiseen maassa. Egyptiläinen lehti Al-Ahram kertoo websivullaan, että protestit jatkuivat tiistaina turvallisuusaseman lähellä, jossa kivitettiin poliisiautoja kivin ja petrolipommein, poliisin vastatessa niihin kyynelkaasulla.
Al Jazeerassa julkistetussa artikkelissa vaaditaan uskonnon ja valtion välistä tasapainoa, ei liikaa uskontoa eikä liikaa erottamista.
Al-Masry Al-Joum lehden kolumnisti todistelee, että USA:n suunnitelma tukea suurinta poliittista ryhmittymää Muslimiveljeskuntaaa Mubarakin kaatumisen jälkeen on osoittautunut vääräksi, sillä se ei ole pystynyt vakauttamaan maassa turvallisuutta ja järjestystä. Artikkelissa todetaan, että 40 vuotta maassa vallinnut tasapaino on järkkynyt, kuten myös Egyptin sotilaalliset ja turvallisuuslaskelmat, mistä osoituksena on Israelin Egyptin ja Syyrian vastaisille rajoilleen rakentama turva-aita.

4. UUTISOTSIKOITA
-          USA:n kongressinulkomaanasioitten valiokunnan puheenjohtaja senaattori Robert Menandez varoittaa, ettei USA:n Egyptille myöntämä 1.3 miljardin USD vuotuinen avustus ole avoin sekki. Hän kiitteli, että yhteistoiminta Egyptin kanssa on ollut suureksi eduksi USA:lle tasapainottaen tilannetta ja vakuuttaen vapaan liikenteen Suezin kanavan kautta, sekä sallien USA:n koneitten ylilennot. Pohjimmaisena siinä on Israelin ja Egyptin välinen rauhansopimus vuonna 1979, minkä vuoksi maiden väliset suhteet ovat pysyneet rauhallisina. http://www.timesofisrael.com/us-aid-to-egypt-not-a-blank-check-top-senator-says/
-          YK:n alainen UNRWA peruutti Gazan maratonin tukemisen, koska Hamas kielsi naisten osallistumisen massatilaisuuteen. Tämä tarkoittanee maratonin peruuttamista. Jerusalemin maratonjuoksuun osallistui yli 20 000 ihmistä. http://www.timesofisrael.com/un-cancels-gaza-marathon-over-hamas-ban-on-women/
-          Malmössa ilmestyvä lehti Världen Idag syyttää kaupungin pormestaria Ilmar Reepaalua valehtelusta hänen väitettyään P1TV-ohjelmassa tehneensä aloitteen keskusteluista USA:n erikoislähettilään Hanna Rosenthalen kanssa huhtikuussa, jonka tehtäviin kuului tiedottaa antisemitismistä ja taistella sitä vastaan. Lehti kertoo lokakuussa eronneen Rosenthalin todenneen, että se oli ehdottomasti hän, joka halusi neuvotteluja Reepaalun kanssa. Malmössä rekisteröidään kymmeniä anti-semiittisiä ja antisionistisia väkivaltaisuuksia. Kaupungin väkiluvusta arviolta 1000  kuuluu juutalaisiin ja 30 % muslimeihin. http://www.timesofisrael.com/swedish-mayor-challenged-on-anti-semitism-meeting/
-          Egyptistä Siinain yli Israelin puolelle lentäneet heinäsirkat (locusts) asettuivat tiistaina levähtämään ja einehtimään ennen matkansa jatkumista edemmäs pohjoiseen. Tuholaisia vastaan aloitettiin ruiskutukset lentokoneista, mutta ne olivat ehtineet pahoin vahingoittaa perunaviljelmiä. Lentoruiskutuksia jatkettiin edelleen keskiviikko-aamuna, vaikka suurin osa niistä oli saantu nitistettyä hengiltä. Tuholaiset olivat päässeet myös Gazan kaistalle, josta niillä on tilaisuus levittäytyä edelleen. http://www.timesofisrael.com/millions-of-locusts-chow-down-on-israeli-crops/
-          Turkki jatkaa edelleen Israelin härnäämistä ymmärtämättä, että riita on molemmin-puolinen ja sen vaikutukset koskevat myös sitä. Turkilla on ollut konsuli Akir Ozkan Tornular  Ramallahissa, mutta nyt Turkki päätti nostaa hänen tehtävänsä lähettilästasolle.
-          Hallitusneuvotteluissa toimintaperiaatteet ja ohjelmakysymykset näyttävät siirtyvän
taaemmas, ja nyt on aloitettu kamppailu henkilökohtaisella tasolla, kuten Times of
      Israel arvioi. Likutenu käy neuvotteluja pääasiassa Bait Yehudan ja sen 
            puheenjohtajan Naftali Bennettin kanssa, joka tuntuu varovaisen optimistiselta niiden   
            etenemiseen. Yesh Atidin puheenjohtaja Yair Lapid varoittaa, että vielä on runsaasti
            asioita sopimatta. Lapid haluaa ulkoministerin paikan, jota Netanyahu säilyttää 
            Avigdor Libermanille, mutta oikeuskansleri aloitti tutkimukset, onko se laillista.
            Bennett näyttää saavan talousministeriön, jota Lapid ei halua. Lapid haluaa kaataa
            useita uskonnollisen sektorin vaatimia käytännön muotoja, kuten julkisen liikenteen
            jatkumista viikonvaihteen yli, siviiliavioliiton hyväksymistä ja muita. Hänen ohjelmansa
            tähtää Israelin kehittämiseen länsimaiseksi demokratiaksi, jossa uskonto ja valtio ovat
            erotetut, mutta jossa valtio sanelee ehdot myös uskonnolliselle sektorille. Lapid haluaa
           ulko-, sisä-, liikenne- ja opetusministeriön; Bennett haluaa talous-, asunto- ja
           rakennus-, liikenne ja uskonnollisten asiain ministeriön. Opetusministeri Gideon Saar 
           Likudista haluaa pitää opetusministeriön, mitä hän on hallinnut ansiokkaasti. Häntä
           vastaan nostettu syytös seksuaalisesta häirinnästä alaistaan kohtaan oli aiheeton. 
           Tämän hetken tilanteen mukaan Shas ja UTJ jäävät pois hallituksesta. UJT esittää,
           että äsken valittu Knesset hajotetaan ja pidetään uudet vaalit.     
     -     Shin Betin rekisterin mukaan palestiinalaisten aiheuttama väkivalta on selvästi
    noussut. Viime vuoden aikana rekisteröitiin 139 tapausta, joiden mukana oli petroli- ja
    putkipommihyökkäyksiä Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemissa. Tammikuussa
    hyökkäyksiä rekisteröitiin 83. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=305415
-          IDF:n komentaja Benny Gantz totesi puhuessaan IDF:n ATK-osaston hallinnon perustamisjuhlassa, että kukaan ei pysty ennustamaan ainakaan oikein, miten kehitys etenee Lähi Idässä, ja siksi Israelin tulevaisuus on myös mysteeri. Hän sanoi, että hämärästä tulevaisuudesta johtuen IDF:n tulee pitää järkensä kirkkaana ja ruutinsa kuivana, joskaan ei aivan näillä sanoilla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165929#.UTcOwmJHT-k
-          Al-Qaidan terroristit ovat Syyrian armeijan vedettyä joukkonsa Israelin vastaisen rajalla olevalta puskurivyöhykkeeltä tulleet aivan raja-aidan varteen, josta käsin he tarkkailevat IDF:n sotilaitten päivärutiinia, mikä yleensä tapahtuu sotilaallisen ohjesäännön mukaan tarkan ohjelman puitteissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165930#.UTcPhGJHT-k
    


Tuesday, March 05, 2013

TIISTAI 05.03.13


TIISTAI 05.03.13 

1. TILANNE Israelin ja Syyrian välisellä puskurivyöhykkeellä, jonne Syyrian armeija ei saanut viedä joukkojaan, on muodostumassa vaaralliseksi, koska kapinallisten ryhmiä on - Syyrian armeijan vedettyä joukkonsa puskurivyöhykkeen ja Damaskoksen väliltä - mennyt sinne ja ampunut sieltä kranaatteja Israelin puolelle. Israel ja Syyrian sodan loputtua 1967 maitten välille muodostettiin tulitauon mukainen rajalinja, ja sen taakse YK:n valvoma puskurivyöhyke. Sinne tunkeutuneet kapinalliset ilmeisesti kuuluvat löysästi al-Qaidaan.

SEKÄ Israel että Venäjä esittivät varoituksen YK:lle, että alueella on kehittymässä vaarallinen tilanne, johon on syytä tarttua välittömästi.
ISRAELIN YK:n lähettiläs Ron Prosor lähetti kirjeen YK:n turvallisuusneuvostolle valittaen, että puskurivyöhykkeeltä Israelin puolelle ammuttiin lauantaina 2. maaliskuuta viisi kranaattia todeten mm.: ”Israelin ei voida olettaa seuraavan toimettomana sivusta, kun Syyrian armeijan holtittomien toimien johdosta sen kansalaiset joutuvat vaaralle alttiiksi”, vakuuttaen, että ”Israel on noudattanut äärimmäistä pidättyvyyttä tähän saakka”. 

VENÄJÄN YK:n lähettiläs Vitaly Churkin kutsui puheessaan tilanteen kehitystä ”hyvin vaaralliseksi ilmiöksi aseellisten ryhmien operoidessa puskurivyöhykkeellä” jatkaen, että se on jotain, joka voi potentiaalisesti vaarantaa Syyrian ja Israelin välisen turvallisuuden”.
Vitaly Churkin toimii maaliskuun aikana turvallisuusneuvoston presidenttinä. Hän totesi, että YK:n asettamat valvontajoukot ovat aseettomia eivätkä voi hallita syntynyttä tilannetta.
Hän muistutti, että Syyria ja Israel ovat edelleen teknisesti sotatilassa.

DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että tapaus sattui Venäjän kannalta pahaan aikaan, vain päivää ennen Venäjän sponsoroimia Syyrian hallituksen ja kapinallisten välisiä keskusteluja Moskovassa. Venäjä pelkää Israelin mahdollisten vastatoimien häiritsevän keskusteluja. Edellisellä kerralla Israel vastasi tammikuussa Syyriasta ammuttuihin kranaatteihin lähettämällä IAF:n koneet ilmaiskuihin Damaskoksen lähellä sijaitsevaa sotilaallista tutkimusasemaa vastaan. DF kertoo, että samanlainen ei-kenenkään maa  muodostuu myös Syyrian ja Jordanian väliselle alueelle, josta armeija on vetänyt joukkonsa. Tämä voisi antaa Israelille aiheen muodostaa tukikohtiaan sinne estääkseen aseellisten kapinallisryhmien asettumista sinne. Churkin kutsui näitä aseistettuja ryhmiä, joihin kuulunee Jabhat al-Nusra, jonka USA asetti terroriryhmien listalle, ”potentiaalisiksi häiriköiksi”, mutta kehottaen samalla Israelia pidättyvyyteen, ettei se aiheuttaisi viivytyksiä neuvotteluille verenvuodatuksen lopettamiseksi Syyriassa. http://www.debka.com/article/22803/Russia-and-Israel-each-warn-trouble-building-up-on-Golan-border,
Apulaispääministeri Moshe Yaalon totesi äskettäin, että Israel seuraa tilanteen kehitystä Syyrian rajan takana, mutta ei halua puuttua siihen tässä vaiheessa. ”Seuraamme tilannetta tarkasti, mutta niin kauan kuin siitä ei ole meille välitöntä vaaraa, emme halua sekaantua Syyrian sisällissotaan. Tällä hetkellä emme näe mitään erityistä vaaraa”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165881#.UTWIZGJHT-k

2. Kapinallisten miehitettyä Raqqan kylän Irakin rajan tuntumassa Syyrian armeijan sotilaita pakeni Irakin puolelle. Heidät päätettiin palauttaa Syyriaan Rabiyan rajanylityspaikan kautta, mutta sotilaita kuljettanut autosaattue joutui Irakin puolella al-Qaidaan kuuluvan ryhmän asettamaan väijytykseen. Autosaattuetta tulitettiin kranaatein ja kivääritulella Akashatin kylän lähellä. Irakin pääministerin tiedottaja Ali al-Moussawi kertoi AP:lle, että syyrialaiset sotilaat olivat aseettomia ja muutamat heistä haavoittuneita. Hän vakuutti, ettei Irak halua ottaa kantaa taisteleviin joukkoihin Syyriassa, mutta sotilaiden sallittiin päästä Irakiin inhimillisistä syistä johtuen. Hän totesi, että väijytyksessä kuoli 48 syyrialaista ja 9 irakilaista sotilasta. Irakin puolustusministeriön ilmoituksen mukaan lisäksi 10 syyrialaista sotilasta haavoittui. Hän arvioi, että väijytys oli huolella valmisteltu ja että hyökkääjät olivat saaneet tiedon saattueesta.
Anbarin provinssin neuvoston jäsen Jassim al-Halbousi totesi hyökkäyksen ilmentävän selviä al-Qaidan käyttämiä tunnusmerkkejä.
Irakin pääministeri Nouri al-Maliki totesi AP:lle antamassaan lausunnossa, että hän pelkää kapinallisten mahdollisen voiton muodostavan Syyriasta terroristien pesäpaikan, josta käsin ne voisivat vaarantaa koko alueen turvallisuuden aiheuttaen taisteluja Jordaniassa ja Irakissa. http://www.timesofisrael.com/48-syrian-soldiers-killed-in-al-qaeda-ambush-in-iraq/, http://www.timesofisrael.com/syrian-rebels-say-theyve-liberated-northern-town/

ENGLANNIN ulkoministeri William Hague totesi BBC:n Andrew Marr ohjelmassa tilanteen Syyriassa kehittyneen  niin vaaralliseksi, ettei Englanti voi enää seurata sivusta, vaan tulee harkitsemaan kapinallisten aseistamista. USA ja Englanti ovat aiemmin päättäneet antaa taloudellista apua kapinallisille. Haguen lausunto asettaa Englannin virallisen kannan Syyrian tilanteen arvioimiseksi varsin kyseenalaiseen valoon. Eivätkö Euroopan ja USA:n johtajat todellakaan ole tietoisia, millaisten ryhmien kanssa he ovat tekemisissä ja keitä aseistavat? Eikö tilanteen kehitys Pohjois-Afrikan maissa ole avannut näkemään, että he avustavat ääri-islamin funda-mentalisteja, joiden päämääränä on islamin sharia-lain voimaan saattaminen sen kireimmässä muodossaan demokratian valheellisen kaavun suojassa? http://www.bbc.co.uk/news/uk-21647014

3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu harkitsee erilaisia myönnytyksiä palestiinalaisille ”hyvän tahdon eleenä” presidentti Obaman suunnitellun Israelin vierailun kunniaksi. Myönnytyspaketti on tiettävästi Ehud Barakin johtaman puolustusministeriön laatima.
Pakettiin kuuluvat pienten maa-alueitten luovuttaminen C-alueelta, jota Israel täysin hallitsee, rakennuslupien myöntäminen palestiinalaisille sekä vankien vapauttamista. Nämä kuuluvat Israelin johdon vakiomyönnytyksiin ilman, että PA tekisi elettäkään vastavuoroisesti.

Ron Friedmanin kirjoittaman ”Times of Israel” julkaiseman artikkelin mukaan, joka perustuu MAARIV-lehden tiistaina julkaisemaan artikkeliin, pääministeri Netanyahu harkitsee puolustusministeriön laatimaa myönnytyspakettia, johon kuulunevat seuraavat ”hyvän tahdon eleet”: Israel luovuttaa Rawabin arabikaupunkiin palestiinalaisten laittomasti C-alueelle rakentama tiepohja; toinen Tulkarmiin johtava tiepohja; taannehtivien rakennuslupien myöntäminen kymmenelle laittomasti rakennetulle palestiinalaiskylälle, joita uhkaa purkaminen, sekä 123 Fatah-ryhmittymään kuuluvan Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivän palestiinalaisen terroristin vapauttaminen. Lisäksi Israel luovuttaa PA:n poliisille ammuksia USA:n toimittamiin aseisiin, jotka voidaan kääntää IDF:n sotilaita vastaan mahdollisen konfliktin aikana, kuten asiantuntijat varoittavat ja kuten on tapahtunut aiemmin.

MYÖNNYTYSPAKETISTA on keskusteltu jopa EU:n koordinaattorin Tony Blairin kanssa, mutta siinä vaiheessa Netanyahu hylkäsi sen. Puhuessaan AIPAC:n konferenssille videon kautta hän viittasi tähän, mutta keskittyi puheessaan Israelin turvallisuuden takaamiseen. Ehud Barak sen sijaan esitti ilman ehtoja yksipuolisten toimien tekemistä, koska näyttää, ettei rauhanprosessi etene aivan lähiaikoina. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-mulling-minor-land-transfer-to-palestinians-ahead-of-obama-visit/

4. USA:n ulkoministeri John Kerry ehti Lähi Idän kiertueellaan Saudi Arabiaan, jossa hän saudien pääkaupungissa Riadissa keskusteli prinssien kanssa saudien ongelmista ja Iranista. Uutiset ovat kovin niukkasanaisia keskustelujen aiheista ja tuloksista.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas oli myös yllättäen tunkeutunut sinne seurueineen, ja Kerry viivytteli koneensa lentoa seuraavaan etappiin antaakseen keskustelumahdollisuuden tälle entiselle terrorijohtajalle, joka vaatii ”setlementtitoiminnan jäädyttämistä”.
Ghana Yaarin kirjoittaman Arutz Sheva laatiman artikkelin mukaan Abbas ilmestyi Riadiin yllättäen vaatien Kerryltä audienssia, joka järjestettiin Ritz-Charlon hotellissa molempien delegaatioden kesken ”viime minuutin tapaamisessa” saudien pääkaupungissa.

ARTIKKELISSA todetaan, että keskeisin aihe oli presidentti Obaman Lähi Idän ja Israelin 3-päivän vierailu, joka alkanee 20. maaliskuuta.
”Tilaisuus keskittyi rauhanprosessin elvyttämiseen”, sanoi PA:n delegaation jäsen lisäten, että toiseksi keskusteltiin presidentti Obaman vierailusta.
Abbas otti esille kysymykset ”Israelin harjoittamasta laittomuudesta Jerusalemissa”, ”setlementeistä” ja palestiinalais-vankien syömälakosta Israelin vankiloissa, kertoo Riadissa toimiva PA:n lähettiläs Jamal al-Shawbaki ”Voice of Palestine” radio-ohjelmassa.
Kerry totesi, ettei hän katsonut tärkeäksi vierailla Israelissa ennen uuden hallituksen syntyä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165861#.UTWZwGJHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Maailmalla arvaillaan, mitä tapahtuu, jos Hizbullah saa kemiallisia aseita. Yiftah Shapir Kansallisesta Turvallisuustutkimuksesta varoittaa, että siinä tapauksessa maailma voi valmistautua terroristien käyttävän hyökkäyksissään kemiallisia aseita, kuten hän selitti Arutz Shevan haastattelussa. Hän kuitenkin ehkä yllättäen totesi, ettei Hizbullah välttämättä ole suurin uhka, kahdesta syystä johtuen: Ensiksi sillä ei ole tarvittavia ohjuksia niiden lähettämiseksi kohteisiinsa, ja toiseksi se pelkää kemiallisen hyökkäyksen jälkiseurauksia järjestöään ja Libanonia vastaan. Yleisesti on tiedotettu jo kuukausia sitten, että Hizbullahilla on pieniä määriä massatuhoaseita ja Iran pyrkii toimittamaan niitä sille lisää. Shapir arvioi, että Syyrian hallitus voi antaa niitä Hizbullahille varastoitaviksi turvallisuuden vuoksi, etteivät ne joutuisi kapinalisten käsiin. Kuten aiemmin julkistettiin, IAF:n koneet iskivät tammikuussa paitsi tutkimuskeskusta vastaan Damaskoksen lähellä, myös SA-17 ilmatorjunta-ohjuksia kuljettavaa autokolonnaa vastaan. Shapir arvioi, että suurin uhka on mahdollisuudessa, että massatuhoaseet joutuvat kapinallisten käsiin, minkä sekä länsimaat että Israel ovat valmiit estämään tarvittaessa ottamalla niiden varastot omiin käsiinsä. Tilanne Syyriassa on kuitenkin niin epäselvä, että tuskin edes Bashar Assad on itse täysin varma, mitä maassa tapahtuu kapinallisten valvoessa suurta osaa maasta, kuten Yiftah Shapir toteaa.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165884#.UTWkRGJHT-k
-          Israel sulki Kerem Shalomin rajaterminaalin Gazan kaistalle seurauksena Ashkeloniin ammutusta kahdesta Grad-raketista. Terminaali oli tarkoitus avata maanantaina, ja 70 rekka-autoa täynnä ruoka- ja muita välttämättömyystarvikkeita odottaa terminaalin edessä Hamasin päätettyä sulkea pääsyn Gazaan. Tämä johtuu siitä, että Hamas haluaa poistaa rajanylitystä valvovan PA:n vuokraaman yksityisyhtiön ja asettaa sinne oman vuokralaisensa. Tämän johdosta nykyinen vuokralainen sulki ylityspaikan kokonaan. Israelin asettama koordinaattori territorioissa kenraalimajuri Eitan Dangot neuvotteli Ramallahissa tilanteesta todeten, ettei Israel voi ottaa riskiä antaa Kerem Shalomin turvallisuustarkastus Hamasin käsiin, etenkään nykyisessä jännittyneessä tilanteessa. Ei tämä ainakaan osoita, etteikö Gazassa olisi tarvikkeita ilman näitä toimituksiakin, joita viedään sinne 300 rekallista päivässä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165859#.UTWotWJHT-k
-          Shin Bet julkisti maanantaina terrorisolun paljastamisen Hebronissa. Sitä johti Gilad Shalitin vapauttamisen yhteydessä vapautettu 23-vuoptias Manjad Junidi, jonka syytetään olleen yhteydessä Gazaan karkotetun terroristin Basel Heimunin kanssa. Junidi pidätettiin marraskuussa viime vuonna. Lisäksi 25-vuotias Muhammad Shiidam Hebronista oli liittynyt solun jäseneksi. Häntä syytetään kuulumisesta terrorijärjestöön ja putkipommien rakentamisesta, jollainen häneltä löydettiin pidätettäessä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165857#.UTWrUmJHT-k
-          IDF varoittaa israelilaisia ja turisteja sieppaamisyrityksistä retkeillessään maastossa, mikä näin kevään aikana luonnon alkaessa olla kukkeimmillaan on entistä suositumpi harrastus. IDF:n mukaan viime vuonna estettiin 20 terroriryhmää, jotka suunnittelivat  sotilaitten ja siviilien sieppauksia. Erityisesti yksinään maastossa pyöräilevät ovat IDF:n mukaan vaarassa joutua terroristien käsiin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4352095,00.html
-          Kahta Labour-puolueen kansanedustajaa epäillään äänten ostamisesta, puolueen johtaja syyttää siitä Amir Peretziä. Poliisi aloitti tutkimukset maanantaina pian sen jälkeen, kun samanlaiset tutkimukset on käynnissä Likutenun ja Bait Yehudin parissa. http://www.timesofisrael.com/labor-mks-former-minister-suspected-of-buying-votes/
-          Israelissa aloitettiin ”vain arabeille” bussiliikenne Juudean ja Samarian alueilla. Joku ei pidä tästä, sillä Kvar Qasimin arabikylässä maanantaiyönä poltettiin kaksi bussia, jotka kuuluivat Afikim-yhtiölle, joka liikennöi kiistanalaisia busseja. Arabit pitävät kokeilusta, joka päätettiin aloittaa juutalaisten valitettua turvallisuusriskiä yhteisissä busseissa. http://www.timesofisrael.com/two-buses-torched-in-kafr-qasim/
-          Israel vie miehittämättömiä tiedustelukoneita 49:än maahan. Israel on USA:n jälkeen suurin koneitten viejämaa. IAF:n teollisuuden markkinointijohtaja Zwi Kalron kertoo, että tekniset laitteet toimivat nopeammin kuin viisi aistia. Hän sanoo, että koneitten lähettäminen taistelukentälle poistaa inhimillisen epäröintitekijän, onko jokin oikein tai väärin, onko se sallittua tai ei ja voiko siitä joutua vastuuseen. Koneen valvojat ovat kuitenkin viime kädessä vastuussa koneen toimista. IAF aloitti koneitten valmistuksen 1974, ja nyt siellä työskentelee yli 1000 ihmistä. http://www.timesofisrael.com/future-pilot-free-battlefield-already-in-reach/
-          Netanyahu aikoo ottaa Jonathan Pollardin vapauttamisen  USA:n vankilasta keskusteluihin Obaman kanssa, mitä myös presidentti Shimon Peres ajaa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=305271


Monday, March 04, 2013

MAANANTAI 04.03.13


MAANANTAI 04.03.13

1. NETANYAHU on lopulta ymmärtänyt, ettei hän saa murrettua Yesh Atidin ja Bait Yehudin välistä sopimusta, ja on aloittanut keskustelut näiden kanssa ilmoittaen ensin Shasin puheen-johtajalle Eli Yishaille, etteivät haredi-puolueet mahdu tähän hallitukseen. Yishai varoitti katkerana, että Netanyahu tulee vielä katumaan jättäessään heidät rannalle yrittäessään saada hyväksytettyä lakiesityksiä Knessetissä. Hän epäili voivansa myöhemmässä vaiheessa liittyä hallitukseen, joka on jo tehnyt haredi-kansaa haavoittavia päätöksiä. Netanyahu moitti Lapidia ja Bennettiä kokonaisen kansanosan boikotoinnista. Lapid sanoo vielä epäilevänsä, että Netanyahu voi yrittää saada salaisen sopimuksen Labour-puolueen kanssa voidakseen kuitenkin solmia hallituksen Labourin ja Shasin varaan. Henkilökohtainen epäluulo ja luottamuspula näyttää pelaavan keskeistä roolia näissä neuvotteluissa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=305211

YESH ATIDIN neuvottelutiimin jäsen rabbi Shai Piron vahvisti sunnuntaina aiemmin liikkuneet huhut, että Likutenu oli tarjonnut Atidille hallituspaikkaa ilman Bait Yehudia luvaten, että hallitus tulee evakuoimaan muutamia erillisiä juutalaisyhteisöjä Juudeassa ja Samariassa. Asiasta kirjoitti ensin MAARIV-lehti, minkä Piron vahvistaa. Netanyahu selitti syyksi sen, että koska Bait Yehudi vastustaa juutalaisyhteisöjen karkottamista, sitä ei voida ottaa hallitukseen. Rabbi Piron kielsi tiedot, joiden mukaan Atid ei halua haredi-puolueita hallitukseen, mutta selitti puolueensa painottavan määrättyjä uudistuksia, joita haredi-puoleet vastustavat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165835#.UTQvJGJHT-k

2. PUOLUSTUSMINISTERI Euhd Barak sanoi AIPAC-kokouksen puheessaan sunnuntai-iltana, että Iranin kysymyksessä kaikki optiot ovat edelleen pöydällä sen ydinaseen valmistamisen estämiseksi. ”Kun Israel sanoo, että kaikki optiot ovat pöydällä estääkseen Irania saamasta ydinasetta, se myös tarkoittaa sitä”. Hän sanoi, että on sanoin kuvaamaton tunne nähdä niin paljon ystäviä ympärillään. ”Haluan sanoa kuusi sanaa teille kaikille: Thank you, thank you, thank you”. Sen jälkeen hän osoitti ”henkilökohtaisen arvostuksensa presidentti Obamalle ja puolustusministeri Panettalle heidän horjumattomasta tuestaan Israelille”. Hän vakuutti, että ”historia tulee vahvistamaan heidän mittaamattomasta tuestaan Israelin vahvistamiseksi ja todella erikoisen yhteistoiminnan hoidosta kahden kansan välillä”. Sen jälkeen hän toivotti kaikkea mahdollista hyvää Chuck Hagelille uudessa virassaan.

BARAK kiitteli edelleen ”kallionlujia suhteita” Yhdysvaltain ja Israelin välillä, mikä yhdessä IDF:n tehtäväänsä antautuneiden sotilaiden kanssa varmistaa Israelin puolustuskyvyn voiman. ”Iron Dome esti äskettäin yli 400:n terroristien ampuman raketin osumista maaliinsa, kuin kuulan estäminen vastakuulalla. Ja viime viikolla suoritimme erittäin onnistuneen kokeen Arrow-3 ohjuksella. Se on ohjuspuolustuksemme tulevaisuus”.
Ehud Barak tähdensi, että ympäristö, jossa Israel sijaitsee, on hyvin vaikea. ”Monet uskovat, että ongelmien ydin on Israelin kyvyttömyys sopia rauhasta palestiinalaisten kanssa, mutta se ei ole totta. Viime aikojen kehitys Lähi Idän alueella ei ole meidän aiheuttamamme eikä meistä riippuvainen. Vaikka rauha PA:n kanssa olisikin solmittu, Muslimiveljeskunta olisi päässyt valtaan Egyptissä, veristä sisällissotaa käytäisiin Syyriassa ja Iran rakentaisi ydinpommia”. Hän painotti, että Iranin havittelema ydinase on suurin uhka Israelille, alueelle ja koko maailmalle. Jos Iranista tulee ydinasevalta, Saudi Arabia, Turkki ja Egypti seuraavat. Hän selitti, että vaikka sanktiot haavoittavat Iranin kansaa ja diplomatia tekee voitavansa, hän ei sitenkään usko Iranissa valtaa pitävien mullahien luopuvan ydinasehaaveistaan. Siksi kaikki optiot on edelleen pidettävä pöydällä.

KÄSITELLESSÄÄN rauhanprosessia Barak totesi omasta kokemuksestaan, että kaikkea mahdollista on kokeiltu ja tarjottu yli kohtuuden, jopa ennen kuulumaton 10 kuukauden rakennuskielto Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä, ilman minkäänlaista kiinnostusta palestiinalaisten kanssa päätyen toteamukseen, että ”he kantavat siitä päävastuun”.
Todeten seuraavaksi, että koska rauhansopimus ei näytä mahdolliselta juuri nyt, Israelin tulisi pyrkiä kaikin tavoin saamaan väliaikainen sopimus palestiinalaisten kanssa. Ja vaikka sekin epäonnistuisi, Israelin tulisi pyrkiä vaikuttamaan tilanteeseen yksipuolisin toimin yhden valtion toteutumisen estämiseksi. Hän esittää rajalinjan asettamista Israelin puolelle, jonka sisäpuolella olisivat voimakkaat juutalaisyhteisöt, sekä IDF:n asemia Jordaninlaaksossa. Tämä tarkoittaa rajalinjan ulkopuolelle jäävien juutalaisyhteisöjen evakuoimista tai sopimusta palestiinalaisten kanssa, jolla ne saisivat jäädä paikoilleen. Barak tähdensi, että Israelin maan ja kansan turvallisuus tulee huomioida kaikissa päätöksissä ennen muita näkökohtia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165836#.UTQxzGJHT-k

Arutz Sheva haastatteli AIPAC-konferenssin yhteydessä tri Stephen Berkiä, joka toimii Union Collegen holocaustin ja juutalaistutkimuksen professorina. Hän vakuutti että USA:n ja Israelin väliset suhteet pysyvät lujina, sillä vaikka suhteissa havaitaan ajoittaisia muutoksia ja jännitteitä, useimmat tiedostavat, että Lähi Idän taisteluissa Israel on oikealla puolella.
Hän totesi, että koska Obaman ei tarvitse rakentaa imagoa seuraava kautta varten, on vaikea ennustaa, miten hän tulee toimimaan, mutta juuri siitä syystä hän tullee painostamaan Israelia. Israelille Iran on keskeinen kysymys, mutta vaikka Obama vakuuttaa estävänsä Irania saamasta ydinasetta, Israelin tulee valvoa, että hän pysyy sanassaan.
Palestiinalais-kysymyksessä tri Berk uskoo Obaman painostavan Israelia lujasti sopimukseen palestiinalaisten kanssa, mutta häneltä tulee vaatia turvallisuustakuita. Hän ei pystynyt arvioimaan, millaisia takuita Obama pystyisi antamaan, jotka tyydyttävät Israelia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165840#.UTQ9-GJHT-k

3. WORLD TRIBUTE kertoo sunnuntain julkaisussaan, että presidentti Obama tulee keskittymään Israelin vierailullaan Iraniin ja palestiinalaisongelmaan. Raportissa toetaan, että Obama on tehnyt selväksi Netanyahulle, että hän vaatii yksityiskohtaisen aikataulun, jonka puitteissa Israel vetäytyy Juudeasta ja Samariasta. Artikkelissa tähdennetään, ettei Obama tule katselemaan maisemia, vaan haluaa saada vierailunsa aikana pitäviä päätöksiä Iranista ja Palestiinan valtiosta. ”Times of Israel” toteaa, ettei se ole pystynyt vahvistamaan uutista.

WEBSIVULLA julkaistu artikkeli vihjaa, että ellei Israelin taholta anneta Obamalle hänen vaatimaansa vetäytymissuunnitelmaa, hän tulee toimimaan oma-aloitteisesti. Artikkelin mukaan Obaman päämääränä on muodostaa Palestiinan valtio vuoden 2014 aikana, mistä Israelin vetäytyminen Juudeasta ja Samariasta on osa.
Times of Israel toteaa, että World Tribute on konservatiivinen sanomalehden ja huhuja levittävän blogin välimuoto. Sen perusti entinen Washington Times lehden toimittaja Robert Morton 1998.
World Tributen artikkeli on ristiriidassa ulkoministeri John Kerryn antamien tietojen kanssa, joissa hän sanoi Obaman tulevan kuuntelemaan eikä esittämään tai painostamaan Israelia. Kerry totesi Reutersin mukaan, että hän neuvottelee ja Obama kuuntelee. http://www.timesofisrael.com/obama-to-demand-timetable-for-west-bank-pullout/

4. MIELENOSOITUKSET ovat jatkuneet Port Saidin kaupungissa kehittyen mellakoiksi, jotka haavoittivat ainakin 253 ihmistä, poliisiasema sytytettiin tuleen ja yksi turvallisuusmies sai surmansa. Ihmiset osoittavat mieltään sitä vastaan, että viime vuoden tammikuun 21. päivänä paikallisen ja kairolaisen jalkapallojoukkueen ottelun jälkeisissä mellakoihin, joissa kuoli 74 ihmistä, osallistunutta 39 pidätettyä uhkaa kuolemantuomio, josta päätös annetaan lauantaina. Ainakin 40 ihmistä on saanut surmansa toistuvissa mielenosoituksissa vuoden aikana. Kansan suuttumusta lisäsivät tiedot, että tuomioitaan odottavat pidätetyt oli siirretty tuntemattomaan paikkaan.

Turvallisuusmiehen antamien tietojen mukaan mielenosoittavat kivittävät poliisiasemaa tässä Suezin kanavan varrella sijaitsevassa kaupungissa pyrkien sytyttämään sen tuleen petroli-pommeillaan onnistuen siinä lauantaina. Poliisi pyrki hajottamaan kansanjoukot kyynelkaasua
käyttäen. Port Saidin asukkaat valittavat, että maan johto syrjii heidän kaupunkiaan, mikä lisää tyytymättömyyttä kaikkeen, mikä tulee pääkaupungista Kairosta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4351839,00.html

5. UUTISOTSIKOITA
-          Shasin johtokolmikko Eli Yishai, Ariye Daeri ja Ariel Attias tapasivat pääministeri Netanyahun sunnuntaina 30 minuutin ajan, jonka jälkeen he katsovat olevan selvää, ettei heitä haluta tähän hallitukseen ja puolue valmistautuu oppositioon. He kertoivat pääministerin kertoneen heille, että vaikka hän odotti heitä hallitukseen, Shelly Jechimovichin kieltäytyminen tekee hänelle mahdottomaksi muodostaa toimivaa hallitusta haredi-puolueiden varaan, koska Yesh Atid ja Bait Yehudi eivät halua istua heidän kanssaan samassa hallituksessa. Shasin taholta kerrotaan, ettei tämä hallitus tule suhtautumaan ystävällisesti Juudean ja Samarian juutalais-yhteisöihin, ja että Bait Yehudi tulee yllättymään tukijoittensa hupenemisesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165843#.UTRS1GJHT-k
-          Gazan kaistaa hallitseva terrorijärjestö Hamas kieltäytyi ottamasta vastaan Libyasta sille lähetettyä aselastia epäillen, että Israel oli asentanut niihin vakoilu- ja paikantamislaitteita. Aseiden joukossa oli 28 pitkänmatkan ohjusta, kertoo egyptiläinen lehti Al-Joum Al-Sabaa sunnuntaina. Aseet oli toimitettu Libyasta Siinain vuoristoalueelle odottaen siellä jatkotoimitusta Gazaan. Artikkelin mukaan päivää ennen toimitusta salakuljetustunnelien kautta, Hamasin asiantuntija tuli tarkastamaan ne ja havaitsi silloin niihin asennetut vakoilu- ja paikantamislaitteet. Artikkelin mukaan Hamasin ja sen keskeisen aseidentoimittajan välit ovat viilentyneet. Salakuljettajat ovat käyttäneet hyväkseen Egyptissä vallitsevaa sekavaa tilannetta ja vahvistaneet asemiaan, myös muodostaen yhteisen neuvoston johtamaan niiden toimintaa. Egypti on pyrkinyt sulkemaan salakuljetustunnelit pumppaamalla niihin vettä, mikä aiheutti vastalauseita Hamasin johdon taholta, koska se hyötyy suuresti salakuljetuksesta. Jemenissä äskettäin tarkastetussa aluksessa oli Kiinassa valmistettuja pitkälle kehitettyjä aseita ja ohjuksia, jotka oli tarkoitetta Jemen kapinallisille tai Gazaan. Tapaus herätti vastalauseita Iranissa, joka on toimittanut aseita molemmille.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165839#.UTRV12JHT-k
-          IDF:n entinen komentaja Dan Halutz sanoo viitaten raportteihin Hizbullahin pääsihteerin Hassan Nasrallahin sairaudesta, ettei se ole yllätys, koska hän on elänyt bunkkerissaan 7 vuotta aurinkoa näkemättä ja toivoi jatkuvaa sairautta. Hän totesi, että Libanonin kakkossodan aikana IAF yritti tavoittaa Nasrallahin onnistumatta, mutta että nyt Israelilla lienee melko tarkka tieto hänen olinpaikastaan tiedustelu-välineiden kehittymisen johdosta. Siksi hän sanoi toivovansa hänen parhaakseen, ettei Hizbullah aloita uutta sotaa. Hän sanoi, että tilanteen arviointi Libanonissa on vaikeaa, koska yleistilanne on sekava. Hän arvioi myös, ettei PA halua aloittaa välivalta-aaltoa Israelia vastaan, koska tämä on viimeinen mahdollisuus sopia ongelmista rauhallisesti ilman verenvuodatusta.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165831#.UTRZ0GJHT-k
-          Poliisi pysäytti palestiinalaisauton Taibehin lähellä haluten tarkastaa kuljettajan henkilöllisyyden. Tarkastuksessa osoittautui, että miehellä oli väärä henkilökortti. Mies komennettiin ulos autosta, ja riisuessaan takkiaan hänen piilottamansa linkkuveitsi putosi maahan. Mies tempasi sen käteensä yrittäen puukottaa poliiseja, joista toinen oli naispuolinen. Yhdessä he kuitenkin pystyivät estämään puukotuksen ja pidättivät hänet kuulusteluja varten. Tapaus sattui sunnuntai-iltana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165829#.UTRcEmJHT-k
-          Jerusalemin poliisi nostaa kädet pystyyn tutkiessaan sille ilmoitettuja ”hintalappu”-ilkivallantöitä. Vuonna 2012 sille ilmoitettiin 56 tapausta, mutta se pystyi selvittämään niistä vain 12. Tarkkailijat ovat huomauttaneet, että ehkä poliisi etsii väärästä paikasta. Nämä ”hintalappu” (pricetag) toimet ovat grafiittien maalaamista seiniin tai autojen vahingoittamista ja polttamista. Kosran arabikylässä ilmoitettu hintalappu-tapaus, jossa arabien ilmoituksen mukaan ”setlerit” olivat polttaneet useita autoja kylässä, on kuvaava esimerkki. Tilanne, jossa se julkistettiin medialle, videoitiin B´Tzelemin jäsenten todistaessa. Videoita tutkittaessa havaittiin, että autot oli poltettu jossain muualla ja raahattu sieltä paikalle muka osoitukseksi ”setlerien” väkivallasta. Vasemmistoryhmät niiden mukana ”rabbits for humanrights” tuomitsivat ”setlerit” kovin sanoin, mutta poliisi totesi tutkittuaan tapausta, että se oli täysin arabien suorittama hämäysoperaatio, eikä ”setlereillä” ollut mitään tekemistä sen kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165828#.UTRebmJHT-k
-          Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh sanoo, että Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien vankien syömälakko on heidän velvollisuutensa toimia islamin hyväksi pakottaakseen Israelia vapauttamaan lisää vankeja. Hänelle on samantekevää vankien kärsimykset ja mahdollinen nälkäkuolema – jota vankilaviranomaiset pyrkivät välttämään lääkärintarkastuksin ja toimittaen vaarassa olevat sairaalaan – ei ollenkaan näytä kiinnostavan Hamasin pääministeriä. Nälkälakkolaisen kuolema vankilassa antaa oivan verukkeen aloittaa väkivaltaisia mielenosoituksia, joissa ihmisiä haavoittuu ja joskus kuolee. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165837#.UTRh72JHT-k
-          Likudin kansanedustaja Moshe Feiglin oli niiden joukossa, joilta estettiin pääsy Temppelivuorelle. Jerusalemin poliisi katsoo, että tilanne Juudeassa ja Samariassa on niin jännittynyt, ettei se halua ottaa riskiä yhteenotoista Temppelivuorella. Arabit sen sijaan saanevat mennä sinne halunsa mukaan. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=305254Sunday, March 03, 2013

SUNNUNTAI 03.03.13


SUNNUNTAI 03.03.13

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu kävi eilen illalla hakemassa presidentti Shimon Peresiltä kahden viikon lisäajan hallituksensa muodostamiseksi. Peres antoi hänelle takarajaksi 16 maaliskuuta. USA:n hallitus ilmoitti, että ellei Netanyahun hallitus ole silloin valmis, presidentti Obama tulee peruuttamaan Israelin matkansa. Tämä lisää pääministerin sisäisiä paineita, ikään kuin hänellä ei olisi niitä tarpeeksi jo ennestään. Hänen suosituimman hallituskumppaninsa Yesh Atidin puheenjohtaja Yair Lapid kirjoitti Facebookin sivullaan pitkähkön selityksen tavoitteistaan ja vaatimuksen ihmetellen, ”Miksi Shas on se puolue, joka on aina jokaisessa hallituksessa, johti sitä kuka tahansa”? Hän epäili, että Shas olisi kuitenkaan valmis istumaan hallituksessa, joka ”muuttaa valtion tukemien asuntojen kriteerit, perusopetus-järjestelmän pakolliseksi kaikkiin kouluihin, osallistumisen asepalveluun ja yeshiva-budjettien leikkaaminen, mutta kansa äänesti näiden puolesta”. Hän kritisoi myös Shasin tapaa käyttää poliittista taktikointia vastoin demokratian sääntöjä.
Käsitykseni mukaan Lapid ei tuon tekstin mukaan kieltäydy tulemasta samaan hallitukseen Shasin kanssa vastoin artikkelissa esitettyä väitettä, mutta suhtautuu siihen epäillen.

BAIT YEHUDIN puheenjohtaja Naftali Bennett purkaa sisäistä loukkaantumistaan siinä, että Netanyahu kutsui ennen hänen puoluettaan lähes kaikkien muiden johtajat keskusteluun boikotoiden Bait Yehudia. Hän sanoo Facebookin sivullaan Likutenun ilmaisseen selvästi, että kaikkein viimeiseksi Netanyahu haluaa hallitukseensa kansallisen uskontopuolueen selittäen, ”ettei se voi käydä rauhankeskusteluja PA:n kanssa, jos Bennettin puolue on hallituksessa”. Bennett arvioi, että pääministeri haluaa nyt muodostaa hallituksensa Shasin ja vasemmisto-puolue Labourin kanssa, mutta ilman Lapidia. Bennett muistuttaa, ettei hänen puolueensa boikotoi mitään puoluetta. Hän viittasi Netanyahun lausuntoon ”setlementtien” boikotoimisesta lisäten: ”Haluaisin saada Netanyahulta selkeän vastauksen, miten hän selittää oudon yhteytensä Tzipi Livniin, jonka boikottiohjelma ja rakennustoimen jäädyttäminen (Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä) on kaikkien tiedossa?” Julkisuudessa liikkuu huhuja, joiden mukaan pääministeri kosii hallitukseensa Yesh Atidia mutta jättäisi Bait Yehudin pois. Likutenun neuvottelutiimin johtaja David Shomron kielsi vihaisesti huhujen todenperäisyyden kutsuen niitä ”valheiksi ja petoksiksi”.
Netanyahu ja Bennett tavannevat toisensa tänään sunnuntaina.

ISRAEL tarvitsisi kiireesti vahvan ja toimintakykyisen hallituksen, mutta sivusta katsoen Likutenun neuvottelutaktiikka näyttää eksyneen väärille urille alusta lähtien ymmärtämättä, etteivät vanhat keinot poliittisesta ”hajota ja hallitse” taktiikasta päde enää.  http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=305088

2. USA:N PRESIDENTTI Barack Obama nimitti lauantaina uuden Lähi Idän, Pohjois-Afrikan ja Gulfmaiden asioitten koordinoijan, nimeltään Philip Gordon. Hän on Valkoisen Talon  antaman lausunnon mukaan ulkopolitiikan asiantuntija, joka palveli maaliskuusta 2009 lähtien Euroopan ja Euraasian asioitten apulaisulkoministerinä. Vuoden 2008 presidentinvaaleissa hän toimi Barack Obaman ulkopoliittisena neuvonantajana.

USA:n kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Tom Donilov luonnehtii Philip Gordonia näin:
”Phil on ollut presidentti Obaman ulkopoliittisen tiimin avainjäsen viimeisen neljän vuoden ajan, ja hänen yönsä eurooppalaisten liittolaisten ja kumppanien kanssa on ollut korvaamaton auttaessaan meitä muotoilemaan politiikkaa ja antamaan lausuntoja kaikkialla maapallolla, mukaan lukien Libya, Syyria ja Iran”, Donilov sanoi lisäten: ”Hänen työnsä kansainvälisen turvallisuuden, kansainvälisen talouden ja Euroopan ja Lähi Idän asiain parissa tekevät hänestä täydellisesti sopivan henkilön koordinoimaan politiikkaamme näinä haasteiden ja mahdollisuuksien aikana Lähi Idässä, Pohjois-Afrikassa ja Gulf-(Persianlahden) maissa”.

Philip Gordon aloittaa uudessa tehtävässään 11. maaliskuussa, vain muutamia päiviä ennen Obaman Israelin matkaa 20.-22.03.2013 täydentäen Obaman hallituksen avainvirkojen täyttämistä ulkoministeri John Kerryn, puolustusministeri Chuck Hagelin ja CIA:n johtajan John Brennanin nimitysten jälkeen, jotka kaikki ovat herättäneet vastustusta. http://www.timesofisrael.com/obama-appoints-new-middle-east-coordinator/

3. SYYRIAN presidentti Bashar Assad kritisoi Sunday Times viikkolehdelle antamassaan
haastattelussa Englantia siitä, että se aseistaa Syyrian hallitusta vastaan taistelevia kapinallisia. Hän sanoi sunnuntaiaamuna julkaistun haastattelun mukaan Englannin painostavan (bulling) Syyriaa. Hän kutsui Englannin politiikkaa ”lapselliseksi, sekopäiseksi ja epärealistiseksi” pyrkiessään rikkomaan EU-maiden asettaman asevientikiellon voidakseen aseistaa Syyrian kapinallisia. ”Tämän hallituksen ongelma on se, että sen kapea-alainen ja kehittymätön retoriikka vain korostaa tätä painostamisen ja hegemonian traditiota”, hän analysoi lisäten: ”Miten voimme odottaa Britannian pelaavan mitään roolia sen samaan aikaan tukiessa kysymyksen sotilaallistamista? Miten voimme olettaa sen työskentelevän väkivallan vähentämiseksi, kun se lähettää aseita terroristeille?”

ENGLANNISSA silmälääkäriksi erikoistuva ennen kutsuaan maan johtoon presidentti Bashar Assad puhui haastattelussa englanniksi artikkelin mukaan rauhallisesti, vaikka maassa riehuvat sisäiset taistelut ovat vaatineet 70 000 – 100 000 ihmisen hengen pakottaen lähes miljoona maan kansalaista pakenemaan taisteluja maan sisällä tai ulkomaille. Hän viime aikoina ilmaisemansa halukkuus neuvotella kapinallisten kanssa voi olla osoituksena hänen asemansa heikkenemisestä.

KÄSITELLESSÄÄN tammikuussa 2013 Damaskoksen lähellä sijaitsevaa tutkimusasemaa vastaan tehtyä ilmaiskua hän selitti, että Syyria tulee vastaamaan siihen omalla tavallaan. Hän sanoi, ettei koston tarvitse olla ohjuksia tai aseiden ammuksia, vaan Syyria tulee tekemään sen tavalla, jonka Israel tunnistaa. ”Me vastasimme siihen omalla tavallamme, ja vain Israel tietää, mitä me tarkoitimme. Vastaiskumme ei tarvitse olla ohjus ohjuksesta tai ammus ammuksesta. Meidän tapaamme iskeä vastaan ei tarvitse julkistaa”, hän selitti.

ASSAD kielsi, että Hizbullahin pyssymiehiä tai Iranin sotilaita taistelisi Syyrian armeijan rinnalla, ja kieltäytyi keskustelemasta väitteistä, että Syyria luovuttaa kemiallisia aseitaan Hizbullahille. Hän otti voimallisesti kantaa USA:n ulkoministeri Kerryn ilmoitukseen, että USA antaa 60 miljoonan USD arvosta ei-sotilaallisia tarvikkeita kapinallisille todeten, että ”tiedustelu, tietoliikenne ja taloudellinen apu ovat hyvin tappavia”. Hän kutsui USA:n päätöstä talousavusta kapinallisille kaksinaamaiseksi. mikä vain pidentää ongelman ratkaisua.
Syyrian ulkoministeri Walid Moallem ja Iranin ulkoministeri Aki Akbar Salehi sopivat äskettäin, että presidentti Assad pysyy virassaan, kunnes uudet vaalit on pidetty Syyriassa v. 2014. http://www.timesofisrael.com/assad-accuses-uk-of-bullying-vows-to-hit-back-at-israel/

4. USA:N ulkoministeri John Kerry lensi Turkista kiertueensa kolmanteen maahan Egyptiin, jossa hänet otettiin virallisten seremonioiden ohella plakaateilla, joissa häntä kehotettiin menemään kotiinsa ja lopettamaan tukensa bin Ladenin hallitukselle vaatien valtaa kansalle. Mielenosoitukset jatkuivat kolmantena viikkona väkivaltaisina Port Saidissa, jossa he polttivat poliisiaseman. Kerry keskustelee maan poliittisesta tilanteesta presidentti Mursin kanssa. Keskustellessaan maan talouselämän johtajien kanssa hän painotti IMF:n alustavasti myöntämän 4.8 miljardin USD lainan saamisen tärkeyttä maan talouden tasapainottamiseksi.
”On keskeinen, tärkein ja kiireinen tehtävä saada Egyptin talous voimakkaammaksi, että se pystyy nousemaan jaloilleen”, Kerry sanoi: ”Meille on selvää, että lainasopimus IMF:n kanssa on voitava viimeistellä, kasvattaaksemme kaupallisen ryhmittymän tarvitsemaa luottamusta.
Kerry tapasi myös arabiliiton pääsihteerin Nabil al-Arabin sanoen keskusteluja  tyydyttäviksi. Myöhemmin hän tapaa Egyptin ulkoministerin Kamel Amran. Hän keskusteli puhelimessa arabiliiton entisen pääsihteerin Amr Moussan, sekä oppositiossa olevan kansallisen pelastus-koaliittion (NSF) johtajien Mohammed ElBaradein ja Hamdeen Sabahin kanssa.

Kerry painotti kansallisen sovittelun tärkeyttä NSF:n ilmoitettua boikotoivansa presidentti Mursin päättämiä parlamenttivaaleja.
Mursin kausi alkoi suurin odotuksin, mutta hylättyään Muslimiveljeskunnan perinteisen  odottavan ja rauhoittavan politiikan, hänen kiireinen tapansa ottaa itselleen diktaattorin valtuudet ja runnoa läpi maan uusi perustuslaki herättivät raivokkaita mielenosoituksia, joita on kestänyt kolmatta viikkoa. Mursi joutui perumaan joitain kahmimiaan valtaoikeuksia, mutta se ei pystynyt lopettamaan epäilyksiä hänen pyrkimyksistään opposition hiljentämisestä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165784#.UTL0qWJHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Israelin puolustusministeri Ehud Barak lentää Yhdysvaltoihin, jossa hän tapaa USA:n uuden puolustusministerin Chuck Hagelin ensimmäisenä ulkomaisena virkaveljenään. Tapaaminen on sovittu tapahtuvaksi Pentagonissa tiistaina. Miesten keskustelujen ohjelmasta ei ole kerrottu julkisuudessa, mutta Iranin kysymys lienee johtoteema. Hagelin valinta oli ennen kuulumattoman vaikea ja kyselytunti kongressissa rassaava juutalaisjärjestöjen syyttäessä häntä Israelin vastaiseksi. Hänen kansliansa sanoo Hagelin olevan kunnioitettu saadessaan ensimmäiseksi tavata Israelin puolustusministerin. Hagel on itse vakuuttanut syytöksiä perättömiksi ja tuntevansa syvästi Israelin merkityksen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165795#.UTMA9WJHT-k
-          Lauantai-iltapäivänä Syyriasta ammutut kolme kranaattia putosivat vaarattomasti Ramot Magshimim lähelle. IDF:n taholta todettiin, että kysymys oli tahattomasta Syyrian armeijan ja kapinallisten välillä käydystä laukausten vaihdosta, jossa helposti ammukset harhautuvat maalistaan. IDF tekee kuitenkin valituksen YK:lle tulitauko-linjan yli tapahtuneesta loukkauksesta. Samantapaisia harhalaukauksia on tapahtunut ennenkin sisällissodan saartaessa yhä tiukemmin Damaskoa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165781#.UTMC3WJHT-k
-          PA:n pääministeri Salaam Fayad oli kansansuosiota haaliessaan mennyt mielenosoittajien mukaan Bili:n kylän lähellä Israelin rakentamaa turva-aitaa vastaan  mieltään osoittavien joukkoon. Paikalle komennettu IDF:n osasto joutui käyttämään kyynelkaasua – kuten se tekee lähes joka perjantai – hajottaakseen mielenosoituksen. Fayad oli innoissaan mennyt aivan etulinjaan, ja joutui kyynel-kaasupilven sisään, josta turvallisuusmiehet veivät hänet kiireesti turvaan. IDF on levottomana silmäillyt palestiinalaisten toimia peläten kolmannen intifadan puhkeamista, jolla PA:n johtajat uhkailevat Abbasia myöten. IDF on antanut kehotuksia, että tuo sana intifada, jolla tarkoitetaan tapaa, jolla koira hätistelee kärpäsiä ympäriltään, poistettaisiin retoriikasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165775, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165769
-          Gazan palestiinalaiset terroristit tulittivat perjantaina iltapäivällä kohti Shaar Hanegev juutalaisyhteisöä. Tulitus ei aiheuttanut ihmisvahinkoja, mutta IDF:n Gzan divisioonan komentajan auto kärsi vaurioita. Tämä oli ensimmäinen tulitus Gazasta Israelin puolelle Kairossa solmitun tulitaukosopimuksen aikana, mutta kranaatteja sieltä on ammuttu ainakin kolmeen eri kertaan, viimeksi tiistaiaamuna, jolloin kaksi Grad-rakettia ammuttiin kohti Ashkelonia. Hälytys oli silloin kytketty pois päältä, mutta raketit eivät aiheuttaneet vahinkoa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165773#.UTMHBmJHT-k
-          Oli sotatila tai ei Israelin ja Syyrian välillä, Golanilla kasvatettuja omenoita viedään tänäkin vuonna kuten aiemminkin Syyriaan. Poikkeuksena oli viime vuosi johtuen Syyrian sisällissodasta. Omenat ovat druusien viljelmiltä Golanilla. Heillä on paljon sukulaisia Syyriassa ja kuulumisia vaihdetaan ns. ”huutokukkulan” laelta Syyrian puolelle. Operaatio toteutetaan YK:n ja Punaisen Ristin yhteistoimin. Omenalasti puretaan israelilaisista kuorma-autoista rajalla ja lastataan uudelleen Punaisen Ristin kuorma-autoihin. Syyrian puolella ne kulkevat vain muutaman sadan metrin matkan, josta paikalliset kaupustelijat hakevat ne omilla autoillaan. Operaatio omena alkoi 2005, jolloin 5000 tonnia druusien kasvattamia omenoita vietiin Syyriaan. http://www.timesofisrael.com/israel-to-renew-apple-exports-to-syria/
-          Libanonissa toimiva uutisweb-sivu Ya Libnan kertoo, että al-Qaidan kanssa toimiva Jabhat al-Nusra ryhmittymä miehitti Syyrian armeijan Deir al-Zour asevarikon. Saaliin joukossa oli Scud-ohjuksia, kuten uutisessa kerrotaan. Israelin apulaispääministeri Moshe Yaalon sanoo Israelin seuraavan tilanteen kehittymistä rajan toisella puolella, mutta ei katso tämän vahingoittavan Israelin turvallisuutta. Kapinallisryhmän edustaja sanoi ilahtuneena, miten ”Irakissa valmistetut ohjukset ovat nyt heidän käsissään”. Yaalon sanoi, että jos aihetta ilmaantuu, IDF tulee puuttumaan tilanteeseen Syyrian puolella rajaa, kuten se on tehnyt aiemminkin.  http://www.timesofisrael.com/islamist-syrian-rebels-reportedly-seize-up-to-13-scud-missiles/
-          Pääministeri Netanyahu käväisi salaisella vierailulla Ammanissa, jossa hän keskusteli kuningas Abdullah II:n kanssa Syyrian kemiallisista aseista. Toisena aiheena oli rauhanprosessin nykytila. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-met-with-king-abdullah-over-peace-talks-report/