Friday, September 07, 2012

PERJANTAI 07.09.12


PERJANTAI 07.09.12

1. USA:N puolustusvoimien aselajien komentajien muodostaman neuvoston vara-puheenjohtaja amiraali James Winnefeld vieraili Israelissa - kuten hänen virastonsa sanoi ”Israelin armeijan apulaiskomentajan kenraalimajuri Yair Navehin kutsusta”. Lausunnossa todettiin edelleen, että vierailun tarkoituksena oli keskustella armeijoitten välisestä yhteis-toiminnasta ja yhteisistä puolustuskysymyksistä, jotka koskevat sekä Israelia että USA:ta.

PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak totesi torstain tapaamisen jälkeen, että keskusteluissa kosketeltiin ”aluetta koskevia haasteita tietenkään unohtamatta Iranin kysymystä”.
Barak totesi, että keskustelut käytiin vakavassa hengessä kasvoista kasvoihin. ”Meillä on yhteinen haaste, mutta kellomme käyvät eri tahtiin”, Barak totesi AFP:n edustajalle. ”Meillä on myös erimielisyyksiä; Israel pitää itsellään oikeuden toimia itsenäisesti, ja USA ymmärtää tämän. Kuitenkaan ei ole mitään epäilystä USA:n valmiudesta vastata mihin tahansa haasteeseen millä tasolla tahansa”, Barakin toimistosta todettiin AFP:n toimittajalle.

KOROSTAESSAAN Israelin itsenäistä päätäntävaltaa turvallisuuskysymyksissään, Barak vakuutti, että USA on Israelin tärkein liittolainen. ”Tiedusteluyhteistyö ja USA:n antama sotilaallinen tuki ovat syviä ja luoteeltaan erikoislaatuisia. Uskon sen säilyvän sellaisena millaisia näkymiä tulevaisuus tuoneekin eteemme”, Barak analysoi keskusteluja.
ARMEIJAN RADIO selitti, että vierailu haluttiin pitää mahdollisimman huomaamattomana eikä yhteistä julkilausumaa ja lehdistötilaisuutta järjestetty. Tämä siksi, että tilanne USA:ssa on jännittynyt presidenttivaalien siirtyessä loppuhuipentumia kohti eikä Israelin johtajat halua sekaantua siihen, ja myös siksi, että Israelin ja USA:n näkökohtien välinen epäselvyys suhteessa Iranin ydinsuunnitelmaan ja potentiaaliseen ydinaseen valmistumiseen ovat kärjistäneet suhteita Obaman ja Netanyahun hallitusten välillä.

Israelin johto alkaa olla kurkkuaan myöten täynnä USA:n ja Euroopan maiden taholta tuleviin tyynnytteleviin lausuntoihin, että aikaa on vielä runsaasti odottaa sanktioitten vaikutuksia, ja että Iran on vielä kaukana pommista määrittelemättä sitä tarkemmin.
Israelin tiedustelutiedot sen sijaan hälyttävät Iranin saavan immuniteetin lähiaikoina.
Kuvaavana esimerkkinä Israelin johdon kärsimättömyydestä on pääministeri Netanyahun ja USA:n Israelin lähettilään Dan Shapiron välillä käyty kiivas sananvaihto, joka kärjistyi huuto-keskusteluksi kongressin edustajan Mike Rogersin kuunnellessa suu auki. Shapiro vähätteli myöhemmin tilannetta todeten, että media suurenteli keskustelua typerästi.

Israelissa nähdään, että on aivan eri asia katsella asioita 6000 mailin päästä kuin katsoa suoraan tykinpiippuun arvioiden, onko se laukaisuvalmis vai ei. USA katsoo voivansa elää ydinasein varustetun Iranin kanssa, mutta Israelille se voi olla eloonjäämiskysymys.
Tilannetta ei suinkaan rauhoittanut USA:n armeijan aselajien komentajien puheenjohtajan Martin Dempseyn lausunto, ”ettei hän ole mukana, jos Israel iskee yksin Irania vastaan”. Hälyttävä esimerkki USA:n asenteen muutoksesta on tapa, millä se viime hetkellä valmistelujen ollessa viimeistelyvaiheessa kuroi takaisin osallistumistaan ”suurimmista Lähi Idässä koskaan järjestetyistä ohjuspuolustusharjoituksista”, kuten sitä aiemmin reklamoitiin, lähes kolmannekseen alkuperäisestä. Samaan aikaan USA:n armeija suunnittelee ilma- ja merivoimien yhteisharjoituksia Egyptin armeijan kanssa, sekä yhteisiä suuria miinanraivaus-harjoituksia Persianlahdella useiden maiden kanssa.

ISRAELIN  on vaikea niellä tosiasiaa, ettei se enää olekaan USA:n lellipoika, jonka intressit ylittävät kaikkien muiden vastaavat. Lienee entistäkin enemmän totta Henry Kissingerin aikoinaan antama lausunto, ettei diplomatiassa ole ystäviä, vain intressejä.
Presidentti Obaman ideologia ei lepää juutalaiskristillisellä perustalla, vaan hän näyttää hakevan perusteitaan islamin sharialaista ja opeista, mistä hänen kuhertelunsa Muslimiveljes-kunnan ja sen näkyvimmän edustajan Egyptin hallituksen kanssa on hälyttävänä esimerkkinä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159725#.UEmEWOxHT-k

2. ISRAELIN Knessetin entinen ulko- ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Tzahi Hanegbi, joka joutui jäähylle aiempien virheittensä takia, siirtyi Likudista Kadimaan ja nyt takaisin Likudiin, sanoi puheessaan suljetussa Likudin aktivistien tilaisuudessa Yaffassa, että seuraavat 50 vuorokautta ovat Israelin tulevaisuuden kannalta kaikkein kohtalokkaimmat.
Tilaisuus oli suljettu ulkopuolisilta, mutta puheen videoitu taltio päätyi Makon Rishon uutislehden reportterin Zeev Kamin käsiin, joka julkisti siitä osia.
”Pääministeri joutuu tekemään ratkaisuja, joilla on hintalappu mukanaan”, Hanegbi totesi. ”Iranille annettu lupa rakentaa ydinase tulee myös hintalapun kanssa. Käytännössä se tarkoittaa ydinasekilpailun alkamista koko Lähi Idän alueella.”

HANEGBI selitti näkemystään todeten, että ”sanoessamme että me ymmärrämme Iranin aiheuttaman uhan, kuten myös ymmärrämme, että sen estämisellä on hintalappu, sanomme siten, jotta voisimme estää poikiemme ja pojanpikiemme joutuvan maksamaan suhteettoman kovan hinnan.” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159724#.UEmR4-xHT-k

3. IDF:n komentaja Benny Gantz käsitteli torstaina antamassaan haastattelussa Israelia koskevia lähi ajan haasteita: Irania, Syyriaa ja Gazan kaistaa sekä Egyptin viimeistä diplomaattista ja sotilaallista kehitystä.
Gantz sanoi torstaina julkistetussa haastattelussa toivovansa, että Iran pystyisi ratkaisemaan ydinsuunnitelmaansa koskevan kiistansa länsimaitten kanssa ilman konfliktia. Samalla hän varoitti, että seuraava suuri sota tulee aiheuttamaan Libanonissa vuosikymmenien taantuman – olettaen, että sota tulisi väistämättä tempaisemaan Libanonin kurimuksiinsa. 
”Olemme paremmin varustautuneet, olemme parempia kuin menneisyydessä, olemme valmiit mihin tahansa mitä poliittinen taso päättää Irania koskevan keskustelun päätteeksi,” Gantz analysoi. ”Ydinasein varustettu Iran ei ole kyvykkyyden vaan päätöksen asia. Se on maailman-laajuinen ongelma. Lopulta se on Iran, joka päättää ydinohjelmasta luopumisesta.”
Gantzin haastattelu julkaistiin HALOCHEM, sotainvalidien lehdessä.

Kenraaliluutnantti Benny Gantz sanoi puheessaan tähän tapaan: ”Iran on suuri kansa, sillä on kymmeniä miljoona asukkaita, yliopistoja, tieteellistä ja taloudellista kyvykkyyttä, emmekä voi noin vain poistaa sitä heiltä. Uskoisin, että Iranin rikas kulttuuri tulee lopulta ratkaisemaan, että ydinaseesta maksettava hinta on sittenkin liian korkea. Uskoisin tämän ratkaisevan.
Että Iranin johto tajuaa, että ydinaseesta maksettava hinta on liian korkea maksettavaksi.”

GANTZ sanoi pohjoisrajasta, että Israel on sen suhteen hyvin varuillaan, sillä Syyrian keskus-hallinto on hajoamassa, menettäen valtaa. ”On vaikea kuvitella, miltä tuleva Syyria tulee näyttämään. Seuraamme tilannetta tarkoin ja valmistaudumme myös pahimman varalle.” Hän sanoi olevansa huolissaan Syyrian massatuhoaseista ja niiden joutumisesta terroristeille, mutta totesi olevan parasta säilyttää harkintakykynsä niidenkin suhteen todeten, että Israel voi joutua vedetyksi konfliktiin mukaan tahtomattaan.
Gantz esitti vakavan varoituksen Hizbullahille todeten, että IDF on paremmin varustettu kuin koskaan ja toimii monella tasolla. Hän varoitti aiemmin, että IDF voi joutua tuhoamaan kokonaisia kyliä, jos niistä ammutaan raketteja Israeliin. ”Kehottaisin heitä testaamasta voimiamme, sillä se voisi vahingoittaa heitä tasolle, jossa he tajuavat, kenen kanssa he mittelevät voimiaan ja kenen kanssa he pelaavat uhkapeliään”.

GANTZ kertoi olevansa vakuuttunut Egyptin kanssa solmitun rauhansopimuksen pitävyydestä todeten, että Egyptin sotilaalliset toimet Siinailla tapahtuvat yhteisymmärryksessä IDF:n kanssa. Hän kutsui rauhansopimusta strategiseksi aseeksi kummallekin maalle.
GAZAN tilanteesta IDF:n komentaja kenraaliluutnantti Benny Gantz totesi, että Israel veti joukkonsa ja siviiliasukkaansa pois Gazasta kuvitellen, että se rauhoittaisi tilanteen siellä ja lopettaisi hyökkäystoimet. Hän totesi, ettei näin ole käynyt, vaan Gazasta ammutaan jatkuvasti raketteja ja kranaatteja Israelin siviiliasutuksiin, mikä antaa Israelille oikeuden tehdä sinne uusi operaatio, jos ja kun tilanne niin vaatii. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159723#.UEmWM-xHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          Presidentti Barack Obama sanoi eilen ehdokkuutensa hyväksymispuheessaan, että USA:n kansa valitsee marraskuun kuudentena 2012 kahden tien välillä, ei vain kahden ehdokkaan tai puolueen vaan kahden tien välillä. Hän viittasi puheessaan suuriin ja pitkälle tulevaisuuteen vaikuttaviin päätöksiin, mitä kuluvan jakson aikana tehtiin, koskien sekä ihmisten arkielämää että sotaa ja rauhaa. Obama viittasi toistuvasti, ettei kansa valinnut häntä kertomaan sitä, mitä kansa haluaa, vaan kertomaan totuuden, eikä hän luvannut helppoa tietä. Hän lupasi miljoona uutta työpaikkaa teollisuudessa vuoteen 2016 mennessä; Energian osalla öljyn tuontia puolitetaan 2020 mennessä ja 600 000 työpaikkaa kaasuteollisuudessa 2020; opetuksen alalla hän lupaa kasvua ja opetuskustannusten puolittamista 10 vuoden aikana sekä matematiikan ja tieteen opettajien lukua lisättäväksi 100 000:lla; ihmisoikeuksia lisätään, miehille ja naisille, kristityille, muslimeille ja juutalaisille, mutta huolimatta edistyksestä, ongelmia on jäänyt; terrorismin salaliitot tulee paljastaa; Euroopan kriisi selvittää, Israelin turvallisuutta ei vaaranneta eikä pyrkimyksiä rauhaan. Iranin tulee tiedostaa koko maailman vastustavan sen ydinasehaaveita; arabimaita riepottavien muutosten tuulet tulee sovittaa tavallisen ihmisen toiveita ja tarpeita vastaaviksi. Obama syytti republikaanisia kilpailijoitaan kylmän sodan lietsomisesta. Obama lupasi kovaa ja epämukavaa tietä ja lopuksi jopa viittasi ”Kaikkivaltiaaseen” (Providence) Nimeä mainitsematta, joka on heidän kanssaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159733#.UEmo5-xHT-k
-          Poliisi on edelleen epätietoinen, keitä olivat ne nuoret huligaanit, jotka kaksi viikkoa sitten tunkeutuivat Bnei Akiva juutalaisnuorten tilaisuuteen Gilon lähiön puiston lähellä. Huligaanit tunkeutuivat yllättäen tilaisuuteen alkaen piestä ja hakata osan-ottajia. Tuloksena on murtuneita neniä, verisiä kasvoja, luunmurtumia ja sormien vahingoittamisia. Uhrit olettavat, että hyökkääjät tulivat lähiön sisältä, sillä sen puistoalue on ennenkin ollut epämääräisten nuorten miehittämä, varsinkin sen jälkeen, kun poliisi vähensi partioitaan siellä. Turvallisuusmiesten arvion mukaan joukko tuli Jerusalemin Beit Safafan arabilähiöstä. Bnei Akivan Jerusalemin koordinaattori Yair Feiglin kertoi, että tilaisuuden aikana joukko nuoria huligaaneja tuli heidän pihaansa, joka sijaitsee Gilon puiston lähellä, alkaen hakata paikalla olleita ilmeisenä tarkoituksenaan tappaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159734#.UEmvrOxHT-k
-          Migronin etäyhteisön asukkaitten karkotuksen yhteydessä jotkut poliisiupseereista kehottivat poliiseja surmaamaan nuoria miehiä, jotka olivat tulleet tukemaan karkotettavia vastustaakseen poliisien otteita. Osa nuorista oli kokoontunut talon katolle, josta he huutelivat vastalauseitaan, mutta eivät aktiivisesti vastustaneet poliisia, jotka piirittivät talon kehottaen heitä tuleman alas. Poliisin huudot kehittyivät yhä vaativimmiksi ja yksi heistä totesi: ”tule alas tänne, sinä olet kuollut, sinä kuolet”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159703#.UEmynuxHT-k
-          Hallitus tullee äänestämään sunnuntaina Arielin ylipiston aseman nostamiseksi virallisesti yliopistokeskuksen asemaan. Ehud Barak kehottaa pääministeriä siirtämään asian käsittelyä hallituksessa, kunnes korkein oikeus käsittelee asian. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159720#.UEm0O-xHT-k
-          Israel karkottaa 18 miestä 21:stä eritrealaisesta pakolaisesta, jotka odottavat turva-aidan takana. Kaksi Israeliin päästettävistä on naisia, kolmas 13-v. nuorukainen. Miehet pelkäävät mennä takaisin Siinaille, jossa he voivat joutua beduiinien käsiin pahoinpideltäviksi ja myydyiksi orjiksi. Israelin hallitus ja pääministeri ovat olleet vaikean ongelman edessä, mitä tehdä tämän joukon kanssa. Armeija kielsi antamasta heille ruokaa, juomaa kylläkin, eikä päästänyt ihmisoikeusaktivisteja heidän luokseen, ei myöskään lääkäreitä toteamaan heidän kuntonsa. Turva-aidan ansiosta laittomasti maahan tulleiden määrä putosi 90 %. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=284128
-          Obaman määräys panna Jerusalem ja Jumalan Nimi takaisin demokraattien vaali-ohjelmaan ei ole herättänyt luottamusta Obaman määräyksen aitouteen. Hänen uskotaan määränneen ne sinne vain vaaleja varten ilman vilpitöntä halua. Jopa oma vaalikansa buuasi salissa, jossa päätöksestä lisätä ne ohjelmaan ilmoitettiin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=284034
-          Syntymän yhteydessä kuolleiden vauvojen määrä on nyt 3.7/1000 synnytystä, kun se 1970-luvulla oli 24.2 tuhatta synnytystä kohti. http://www.jpost.com/Health/Article.aspx?id=284000

 


Thursday, September 06, 2012

TORSTAI 06.09.12


TORSTAI 06.09.12

1. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak ja armeijan komentaja Benny Gantz vakuuttivat molemmat merivoimien kapteenien ylennystilaisuudessa Israelin armeijan kykyä vastata kaikkiin maata kohtaaviin haasteisiin, ja ”tässä merivoimat, vaikka onkin luvultaan pienin armeijan yksiköistä, muodostaa käsivarren, joka suorittaa suurimpia tehtäviä”, kuten Gantz totesi jatkaen ”Emme ole onnellisia sodan mahdollisuudesta, mutta kuka tahansa, joka  meidät siihen sysää, tulee havaitsemaan, että meillä on välineet, tieto ja operatiivinen kyky turvata Israelin kansalaisia.”
GANTZ totesi, että ”muuttuvassa strategisessa kuviossa, jota kudotaan ympärillemme joka puolelta ja varsinkin merivoimien osuuden kannalta, merivoimat on kehittymässä ratkaisevaksi tekijäksi valmistautuessamme erilaisiin näkymiin.”

PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak sanoi tuntevansa ylpeyttä katsellessaan ylennettävien upseerien ylevää joukkoa, suurta tiimiä, joka edustaa parasta, mitä kansa on tuottanut.
Barak vakuutti, että Israelin kansa on voimakas, itsevarma ja luottaa suojamuuriin - Israelin Puolustusvoimiin, vakuuttaen, että ”se tulee toimimaan rohkeasti, hienovaraisesti, vastuun-tunnolla tehdäksemme kaikkemme Israelin puolustamiseksi, jokaisessa tilaisuudessa, eliminoidaksemme esiin nousseet uhkatekijät. Meillä on kyky vastata haasteisiin. IDF on vahva ja varustautunut toimimaan Israelin turvallisuuden hyväksi, missä ajassa tahansa ja missä tahansa geografian edellytykset vaativat”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159681#.UEg1DexHT-k

2. ARABIKEVÄT on viimeinkin iskenyt Siikemiin (Nablusiin) satojen mielenosoittajien kokoontuessa kaupungin pääaukiolle Nablusissa vaatien pääministeri Salaam Fayadin eroa. Keskiviikon mielenosoittajat kantoivat laatimiaan plakaatteja, joihin oli kirjoitettuna iskulauseita kuten: ”Mene tiedesi Fayad”, ja ”Abbas ja Fayad, johtamanne hallitus ei edusta meitä”.
Mielenosoituksiin oli liittynyt myös PNC:n (parlamentin) Hamas-jäseniä.

PA:n alueilla arabit ovat monin paikoin osoittaneet mieltään elinkustannusten ja kuljetus-hintojen nousua vastaan. Nablusin mielenosoitukset tulivat päivä sen jälkeen, kun kansan-joukot Hebronissa olivat kerääntyneet kaduilla samoista syistä. Mielenosoittajat polttivat Hebronissa Fayadia kuvaavan nuken syyttäen häntä hintojen äkillisestä noususta. Mielenosoituksia pidettiin myös Betlehemissä ja Ramallahissa.

PA:N pääministeri Salaam Fayad tunnusti olevansa hyvin tietoinen mielenosoittajien turhautuneisuudesta ja PA:n taloudellisista vaikeuksista, jotka johtuvat pääasiassa ulkoisista tekijöistä. Hän tunnusti korkean työttömyyden PA:n alueilla ja sen, ettei hallituksen turva-verkko pysty vastaamaan kaikkiin avustuksia tarvitsevien perheiden odotuksiin.
Fayad sanoi hallituksensa toimivan aktiivisesti ongelmien ratkaisemiseksi, mitä estää ”PA:n talouden heikko tilanne ja Israelin miehityksen estämä taloudellisen kasvun edistyminen”.
Fayad kehotti avustavia maita vastaamaan lupauksiinsa ja suorittamaan taloudelliset avustuksensa PA:n talouden pelastamiseksi. Hän syytti myös ”Israelin harjoittamaa Jerusalemin juutalaistamista, minkä estämiseksi PA tarvitsee varoja”.

PA:n talous on pahimmassa kriisissä sitten 1994 perustamisensa jälkeen. Se ei ole pystynyt maksamaan työntekijöittensä palkkoja, joista osa on tarkoitettu Gazassa asuville Fatahin jäsenille ja PA:n virkailijoille, vaikka heidän aktiivitoimintansa lienee lähes olematon.
Sekä Fayad että Abbas ovat varoittaneet, että talousvaikeudet voivat kaataa PA:n kokonaan. Abbas tunnusti arabiliiton ulkoministerien kokouksessa Kairossa keskiviikkona, että kansa on oikeassa vaatiessaan hintojen alentamista ja palkkojen nostamista. Muutamat PA:n kansalaiset ovat turvautuneet äärimmäisiin toimiin sytyttäen itsensä tuleen ahdinkonsa vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159684#.UEg7buxHT-k

PA:n pääministeri Salaam Fayad on QUDS-uutistoimiston mukaan päättänyt erota tehtävistään. Hän on jo tiettävästi lähettänyt sitä koskevan kirjeen Abbasille, ja palaa asiaan henkilökohtaisesti, kun Abbas tulee arabiliiton kokouksesta Kairosta. http://www.timesofisrael.com/report-fayyad-plans-to-resign-from-palestinian-authority/
Israelin sähköyhtiö (IEC) ei tiedä miten suhtautua PA:n alueille toimitetun sähkön maksamattomiin laskuihin, jotka ovat 80 miljoonaa. IEC on uhannut katkaista sähkön toimittamisen PA:n alueille, kunnes laskut on maksettu, mutta sen aiheuttama huutomyrsky  ulkomailla on estänyt radikaalien toimien päättämisestä. Tämän vuoksi yhtiö on joutunut siirtämään PA:n sähkölaskujen määrän Israelin kuluttajien sähkölaskuihin, joita rasittavat jo muutenkin rajusti nousseet sähköntuottamisen kustannukset Egyptistä tuotetun kaasun loppuminen terroristien toistuvista kaasuputken räjäytyksistä johtuen. Israel odottaa kuumeisesti omien kaasulähteiden saamista hyötykäyttöön Välimereltä. (JP pääkirjoitus)

3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyhau joutui peruuttamaan eilen aloittamansa turvallisuuskabinettinsa istunnon, jossa oli tarkoitus keskustella perusteellisesti Iranin tilanteesta ja Israelin toimenpiteistä sen johdosta. Netanyahu kertoi kabinetin, ns. octetin lisättynä Kotirintaman uudella johtajalla Avi Dichterillä, avajaispuheessaan, että kabinetin päätöksistä on vuotanut salaisia tietoja julkisuuteen, ja siksi hän odottaa ensin selvitettäväksi, mistä vuoto on lähtöisin. Hän on uhannut alistaa kabinetin ministerit joko valheenpaljastus-kokeisiin tai antaa Shin Betille tehtäväksi etsiä syyllinen. Syyllisen etsiminen voi antaa aiheen alistaa hallituksen 18 ministeriä sekä turvallisuusjärjestön edustajia, jotka olivat läsnä istunnossa, erityistoimenpiteisiin.

Pääministeri Netanyahu pitää syntynyttä turvallisuusvuotoa erittäin vaarallisena. Hän tapasi eilen sekä Shin Betin johtajan Yoram Cohenin sekä valtion oikeuskanslerin ja hallituksen lain-opillisen neuvonantajan Yehuda Weinsteinin, mutta keskusteluista ei ole annettu tietoja ulos.
TV-2:n tietojen mukaan tieto vuodosta ei tullut lehtiartikkeleista, vaan julkistamattomista artikkeleista, jotka sotilassensori esti joutumasta julkisuuteen.
Pääministeriä tukevat ainakin sisäministeri Eli Yishai ja ulkoministeri Avigdor Lieberman.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159671#.UEhIgOxHT-k

4. EGYPTIN presidentti Mohammed Mursi piti keskiviikkona arabiliiton ulkoministereitten kokouksessa Kairossa puheen, jota pidetään hänen ensimmäisenä ulkopoliittisena linjapuheenaan ottaessaan vastaan nimityksen presidentiksi yli kaksi viikkoa sitten.
Hänen puheensa antoi vihjeitä siitä, että Egypti on voimallisesti omaksumassa arabimaitten johtavan aseman Mubarakin ajan taantuman jälkeen. Sekä Turkki että Iran olivat käyttäneet poliittista tyhjiötä hyväkseen haaveillen johtamansa liittoutuman muodostamista Lähi Itään, Turkki pitäen esikuvanaan Ottomaani-imperiumia, Iran suunnitellen suurta kalifikuntaa.

MURSI aloitti oman diplomatiansa toteuttamisen tapaamalla arabijohtajia Mekkan pyhiinvaellusmatkansa yhteydessä, mitä seurasi matka Kiinaan ja sieltä suoraan Iraniin, jossa hän piti tärkeän ja tarkkailijoita yllättäneen puheen kritisoiden Syyrian yksinvaltiasta presidentti Bashar Assadia kansanmurhasta maassa, joka tukee Assadin hallitusta.

PRESIDENTTI Mursi sanoi Kairon puheessaan Syyrian presidentille, että on vielä aikaa lopettaa verinen sisällissota: ”Kerron Syyrian hallitukselle, että on vielä aikaa lopettaa veren-vuodatus. Älkää kuunnelko niitä, jota viettelevästi kehottavat teitä jatkamaan, koska aikaa ei ole paljon. Ei ole enää aikaa odottaa päätöstä verenvuodatuksen lopettamiseksi.”
Mursi totesi, että aika muutoksen tekemiseksi Syyrian hallituksessa on ohi, eikä ole enää muuta mahdollisuutta kuin että Assad eroaa. Hän viittasi esimerkkeihin lähihistoriassa, Tunisia, Libya, Egypti ja Jemen, joiden yksinvaltiaat kaatuivat arabikevään myrskytuulissa.
Yli 18 kuukautta sitten alkaneet Syyrian hallituksen vastaiset mielenosoitukset ja kapina ovat vaatineet jo 20 000 kuolonuhria,  tuntemattoman määrän haavoittuneita ja satojen tuhansien pakolaisten virrat Turkkiin ja Jordaniaan sekä maan sisällä taisteluja pakoon. 

MURSI heitti piikkejä Iranin suuntaan mainitsematta sitä nimeltä todeten, ettei arabimaailman ja sen naapurimaiden välillä voi koskaan olla yhteistoimintaa muuten kuin tunnustamalla arabimaiden itsenäisyyden ja asioihin puuttumattomuuden. Hän asetti Egyptin tukevasti Saudi Arabian johtaman Gulf-maitten liiton rinnalle puolustaen niiden oikeutta vastustaa Iranin pyrkimyksiä kiihottaa niiden shia-väestöä sunnien johtamaa hallintoa vastaan.

MURSI syytti Israelia systemaattisesta palestiinalaisten oikeuksien polkemisesta kieltäytymällä neuvotteluista, ja sanoi Egyptin tukevan PLO:n hakemusta YK:n täys-jäsenyydestä, eikä vain ei-jäsenvaltion ominaisuudessa. http://www.timesofisrael.com/egyptian-president-calls-for-full-palestinian-membership-at-un/
5. UUTISOTSIKOITA
-          Vuosi sitten Israelin arabeista 52.8 % sanoi olevansa ylpeä Israelin kansalaisuudesta, mutta tuoreen gallupin mukaan 44.5 % heistä sanoi samaa. 20 % sanoi olevansa suhteellisen ylpeitä, 30 % sanoi, ettei se ole ollenkaan ylpeilyn aihe. 1025 haastatellusta kaksi kolmasosaa sanoo olevansa diskriminoituja valtaväestön taholta, ja 60 % juutalaisväestöstä sanoo samaa. Juutalaisväestöstä 90 % sanoo olevansa ylpeä maastaan, sanotaan Democracy Instituutin torstaina julkistetussa tutkimuksessa. Israelin arabeista 32 % luottaa Netanyahuun, korkeimpaan oikeuteen 80 % ja Shimon Peresiin 52 %. Arabeista 70 % sanoo, ettei heillä ole vaikutusta hallituksen politiikkaan; juutalaisista 62 % tuntee samoin. 30 % juutalaisista haluaa maansa olevan enemmän juutalainen kuin demokraattinen; 42 % haluaa molempia. 38 % pitää maan tilannetta hyvänä; 10 % kohtalaisena, 22 % katsoi sen hyvin huonoksi. http://www.timesofisrael.com/arab-israelis-slowly-losing-their-pride-in-israel-study-shows/
-          IDF:n tankki, helikopteri ja sotilaat tulittivat palestiinalaista miesryhmää, joka oli asettamassa pommia Gazan turvallisuusaidan varteen. Gazan farmarien mukaan miehet olivat pukeutuneet sotilasvarusteisiin. Tulituksessa kolme miestä sai surmansa. – Keskiviikkoyönä IAF:n koneet iskivät ryhmään palestiinalaisia, jotka valmistautuivat laukaisemaan raketteja Israeliin. Kolme heistä sai surmansa, neljäs haavoittui koneitten ohjusiskuissa. Hamasin taholta ilmoitettiin keskiviikkona, että sen poliisit olivat pidättäneet 20 ääri-islamilaisen järjestön jäsentä estääkseen heitä laukomasta rakettejaan Israelin puolelle.
-          Peläten menettävänsä juutalaiset äänestäjät presidentti Obama antoi henkilökohtaisesti käskyn lisätä Jumalan nimi sekä maininta Jerusalemista Demokraattisen puolueen vaaliteemaan. http://www.timesofisrael.com/democrats-returning-omitted-language-on-jerusalem-to-party-platform/
-          Israel taistelee joka päivä tuhatta cyber-hyökkäystä vastaan minuutissa. Israelin sähköyhtiö ELC saa puolestaan 20 000 cyber-hyökkäystä päivittäin. http://www.timesofisrael.com/israel-fights-off-1000-cyber-attack-hits-a-minute/
-          Saksan sota juutalaisten ympärileikkausta vastaan keskeytyi välirauhaan oikeuden päätettyä, että vain laillistettu lääkäri saa suorittaa ympärileikkauksia. Tämä tuskin tyydyttää juutalaisia, koska kysymys on uskontoon kuuluvasta rituaalista, minkä saa suorittaa vain siihen oikeutettu mohal, joka on erikoistunut rituaaliin. On vaikeasti ymmärrettävää, miksi Saksa puuttuu juutalaisten uskonnollisiin menoihin ja nimenomaan poikalasten ympärileikkaukseen 8:n päivän vanhana, mitä yksin-valtaiset hallitukset ovat vuosituhansien aikana toistuvasti käyttäneet juutalaisten alistamiseksi ja heidän uskontonsa tuhoamiseksi. Ympärileikkaus on merkki Israelin Jumalan ja juutalaisen kansan välisestä liitosta. (1.Ms.17:9-14)  http://www.timesofisrael.com/berlin-declares-circumcision-legal-but-only-if-performed-by-a-doctor-not-as-a-ritual/
-          Terrorismin vastainen toimisto kehottaa israelilaisia olemaan erittäin varovaisia liikkuessaan maailman eri maissa ennen Tishrei-lomia. Varoitus koskee erityisesti Iranin ja Hizbullahin taholta tulevaa uhkaa. WTC:n tuplatornien tuhoamisen muistopäivä 11.09. 2001 voi olla aiheena yrittää toistaa historiaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159679
-          Pääministeri Netanyahu ja presidentti Obama voivat tavata toisensa USA:ssa Jom Kippurin jälkeen, sanovat diplomaattilähteet. Aiheena on Iranin kysymys. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159686#.UEhne-xHT-kWednesday, September 05, 2012

KESKIVIIKKO 05.09.12


KESKIVIIKKO 05.09.12

1. USA:N presidentinvaaleissa demokraattisella puolueella on nyt vuorostaan konferenssi, jossa päätetään puolueen presidenttiehdokas marraskuun vaaleihin. Ehdokkaan nimeämisessä ei liene mitään epätietoisuutta, sillä istuva presidentti Barack Hussein Obama saanee tämän oikeuden ilman vastaehdokasta, vaikka eräs tunnettu juristi varoittaakin, että jokainen, joka kannattaa Obamaa presidenttiehdokkaaksi syyllistää itsensä johtuen epäselvyyksistä, joita edelleen esiintyy Obaman vaalikelpoisuuden vuoksi. Hän viittaa siihen, ettei Havaijin valtio ole pysynyt tai halunnut julkistaa Obaman alkuperäistä syntymätodistusta, ja siihen ettei kukaan käytä 1.5 - 2.0 miljoonaa USD aikaisempaan elämäänsä liittyvien dokumenttien julistamiseksi salaisiksi, ellei hänellä ole jotain peiteltävää.

USA:N demokraattisen puolueen kansallinen konventti alkoi eilen Charlottessa Pohjois-Carolinassa. Konventissa vahvistetaan presidenttiehdokkaan valitsemisen ohella puolueen ohjelma vaalikaudeksi 2012.
Republikaanipuolueen vaalikampanjan taholta kritisoitiin rajusti sitä, ettei demokraattien vaaliohjelmassa edes mainita Jerusalemia tai sen asemaa Israelin pääkaupunkina, eikä siinä puututa Israelin ja palestiinalaisten väliseen rauhanprosessiin.
Republikaanisen puolueen juutalais-koaliittion toimitusjohtaja Matt Brooks kritisoi myös Obaman vaaliteemaa sanoen, että siinä on otettu esiin 2008 vaaliteema mutta pesten pois siinä esiintyneen maininnan Jerusalemista.

ENTINEN kongressin jäsen Robert Wexler, joka oli avustanut demokraattien tiistai-iltana hyväksytyn vaaliteeman laatimisessa, puolusti vaaliohjelmaa todeten: ”Demokraattisen puolueen vaaliohjelma kuvastaa selvästi presidentin muuttumatonta asennetta Israelin turvallisuuteen ja sen tulevaisuuteen juutalaisena valtiona.”
Wexler viittaa ohjelmassa esitettyyn presidentti Obaman antamaan Israelin turvallisuuden varmistamiseen ja USA:n tarjoamaan avustukseen sen turvaamiseksi ja presidentin toteamukseen, ettei ole mitään pysyvää rauhaa ilman Israelin turvallisuuden takaamista.
Hän vakuutti yhä uudelleen Obaman horjumatonta tukea Israelille ja siihen, ettei hän salli Iranin saavan ydinasetta, ja USA:n antamaan avustukseen Israelin diplomaattihenkilökunnan pääsemiseksi turvaan Kairon lähetystörakennuksesta mielenosoitusten aikana.
Wexler viittasi lopuksi Israelin johtajiin, jotka tuntevat asian parhaiten ylistäessään Oabamn antamaa tukea juutalaiselle kansalle.

WEXLERIN julkistama puolustus Obaman Israelille antamasta tuesta on kuitenkin vakavassa ristiriidassa viime päivinä julkisuuteen tulleiden tietojen kanssa, joiden mukaan USA vetäytyy kaikesta vastuusta tilanteessa, jossa Israel hyökkää Iranin ydinlaitoksia vastaan. USA on pyytänyt Irania iskemästä USA:n kohteisiin Persianlahdella vastapalvelukseksi siitä, ettei USA liity mukaan IDF:n yksipuolisiin iskuihin Irania vastaan.
Wexler kiteytti sanomansa todeten, että kiintopiste on Iranissa, ei palestiinalais-kysymyksessä, ja siksi sitä ei mainita vaaliohjelmassa.

KONGRESSIN vähemmistöjohtaja Steny Hoyer antoi tunnustusta vaaliohjelmalle todeten, että demokraatit ovat olleet ja tulevat olemaan horjumatta Israelin tukena. Hän ei sanonut tietävänsä, miksi Jerusalem oli pudotettu pois, mutta hän itse olisi säilyttänyt sen ohjelmassa.
Gallupin mukaan 67 % USA:n kansasta kannattaa kahden valtion periaatetta. http://www.jpost.com/USPresidentialrace/Article.aspx?id=283857

2. ISRAELIN hallituksen valitsema turvallisuuskabinetti käsitteli eilen illalla Iranin kysymystä pääsemättä yhteisymmärrykseen, miten suhtautua siihen. Yleinen kanta näyttää olevan, että ”tilanne on häiritsevä mutta ei liian painostava”.
Kabinetti ei päässyt yhteiseen näkemykseen siitä, milloin Iranin ydinaseen rakentaminen saavuttaa aseman, jossa se on peruuttamaton, eli Iran tunnustetaan ydinasemaaksi.
Kokouksessa ei myöskään sovittu mistään operatiivisista toimista.

Vaikka turvallisuuskabinetti ei pystynytkään päätymään yksimieliseen kantaan, koska Iranin ydinase on saavuttanut tason, joka antaa maalle immuniteetin, se toteaa, ettei Iran vain pyri hyvin määrätietoisesti rakentamaan ydinasetta, vaan tekee siihen johtavat jälkensä hyvin selviksi. ”Tilanne on huolestuttava mutta ei vielä pelottava”, kuten tilannetta kuvattiin.
Pääministeri on pyrkinyt rauhoittamaan tilannetta kehottaen välttämään julkisia lausuntoja. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4277187,00.html

3. EDWIN BLACK tarkastelee The Time of Israel lehden julkaisemassa artikkelissa perusteellisesti, miten Iran on vuosikymmeniä kestäneen taipaleensa kautta päätynyt nykyiseen tilanteeseen, jossa maailma odottelee Iranin lausuntoa, jossa se toteaa nousseensa ydinasevaltioitten klubiin, joka mustasukkaisesti pyrkii pitämään jäseneksi pääsyn vaikeana mutta antavan arvovallan, joka muilta mailta puuttuu.
Artikkeli on pitkä ja huolella laadittu lähtien Persian shaahin antamasta käskystä aloittaa maassa oma ydinteollisuus, jota toteutettiin Ranskan avustuksella. Kuten historia kertoo, islamilainen vallankumous syöksi shaahin vallasta ja perusti oman vallankumoushallintonsa, joka peruutti useimmat edellisen hallituksen ohjelmat, mutta piti voimassa ydinteollisuuden.

BLACK kertoo, että islamilaisen ydinpommin rakentamiseen antoi aiheen Intian ensimmäinen ydinasekoe, jolle annettiin outo nimi ”Smiling Buddha”, hymyilevä Budda, vuonna 1974. Intia ilmoitti silloin, että maanalainen koe oli laadultaan rauhanomainen, mutta se ei rauhoittanut Pakistanin johtajia, jotka katsoivat maansa joutuneen tasapainottomaan tilaan Intian rinnalla.
Pakistanin ydinteollisuuden varsinainen luoja ja kehittäjä on Abdel Qadeer Khan, joka opiskeli ja hankki tarvittavan kokemuksen ja tietotaidon Euroopassa. AQ Khan, kuten häntä tavallisesti kutsutaan, loi Pakistanin ydinpommin, mutta tarvittavan ohjuskapasiteetin luomiseksi hän turvautui Pohjois-Korean apuun, joka saatiin vaihtokaupalla ydinsalaisuuksien luovuttamisesta ja 50 miljoonan USD hinnalla Pohjois-Korean marxilaiselle hallitukselle.
AQ Khan rakensi nopeasti Pakistanin ydinteollisuuden, ja Intian laukaistessa toisen ydinpomminsa 1998 Pakistan teki pian ensimmäisen oman ydinpommikokeensa.

AQ Khan selitti 2009 antamassaan haastattelussa, että Iranin johtajat olivat kiinnostuneet ydinaseesta, ja koska Iran on tärkeä muslimimaa, hän katsoi oikeaksi ja asialliseksi luovuttaa Iranin mullaheille ydinteknologian salaisuuksia. Hän perusteli kantaansa sillä, että koska Israel oli noussut Lähi Idän mahtavimmaksi maaksi, joka oli nöyryyttänyt arabiarmeijoita ei vain kerran vaan moneen kertaan, Israelin vastapainoksi oli luotava maa, joka pystyisi neutralisoimaan Israelin ylivallan. Khan katsoi, että Iran oli siihen sopiva, vaikka se shia-uskontonsa puolesta poikkesikin islamin valtahaarasta, sunni-islamista. Kuten yleisesti tiedetään, Khan levitti ydinteknologian tietoisuuttaan muihinkin muslimimaihin, ainakin Libyaan ja mahdollisesti Egyptiin ja Saudi Arabiaan.

BLACK kertoo artikkelissaan Iranin kiirehtivän ydinteollisuutensa kehittämistä pisteeseen, jossa palaaminen entiseen on mahdotonta. Iranin 10 000 sentrifugia jauhavat yötä päivää uraanin rikastamiseksi ensin 3.5 %:n tasoon, mikä vie eniten aikaa,  ja siitä asteittain 20 %:n, 60%:n ja viimeiseksi 90 %:n tasoon, mitä ydinpommi vaatii. Iran on kehittänyt tietotaidon pommintasoon rikastetun uraanin muuttamisen metallimuotoon, joka edelleen muotoillaan Shahab-3 ohjuksen kärkiosaan sopivaksi. Edelleen Iran lienee ratkaissut ongelmat, miten ohjuksen kärkiosaan sullottu uraanimetalli sytytetään ja miten sen sytyttäminen ajoitetaan joko ohjuksen saavuttaessa määrätyn korkeuden – esim. 600 m maasta -  ennen maahan putoamista, tai vasta sitten, kun se on osunut kohteeseensa maassa.

ISRAEL on pyrkinyt saamaan kansainvälistä ja ennen kaikkea USA:n tukea Iranin ydinpommin estämiseksi, mutta kansainvälinen reaktio on ärsyttävän hidas ja USA:n tuki häilyvä ellei peräti olematon, mikä asettaa Israelin tilanteeseen, jossa se oli 1981 päättäessään operaatio Babylon iskusta Irakin rakenteilla olevaan ydinvoimalaan tai Syyrian reaktorirakennukseen 2007. Molemmissa tapauksissa Israelia varoitettiin iskemästä kohteisiinsa, vaikka operaatioita ylistettiin jälkikäteen. Ehkäisevät ilma-iskut Iranin ydinlaitoksiin ovat kuitenkin aivan eri luokkaa kuin edelliset esimerkit ja niiden onnistuminen suuren etäisyyden ja Iranin vastatoimien vuoksi vakavien arvailujen varassa. Israel luottaa kehittyneeseen teknologiaansa Iranin puolustuksen eliminoimiseksi, mutta USA pelkää Persianlahden alueille koottujen alustensa ja tukikohtiensa naapurimaissa kokevan uuden Pearl Harbourin katastrofin ja pyytää siksi Irania jättämään ne koskemattomiksi lupauksella, ettei USA osallistu Israelin iskuihin, ei edes niiden jälkiseurauksiin.

4. uutisotsikoita
-          iRANIN presidentti Mahmoud Ahmadinejad totesi puheessaan, että maata vastaan asetetut sanktiot aiheuttavat määrättyjä vaikeuksia öljyn myynnissä, mutta vakuutti, että ongelmat tullaan voittamaan. Hän sanoi sanktioitten olevan osa Iranin vastaista sotaa, joka vaikeuttaa öljynviennin lisäksi pankkitoimintaa sekä paikallisesti että kansainvälisesti. Hän sanoi, että öljytankkereille kerrotaan päivittäin, mikä reitti niiden tulee ottaa välttääkseen joutumasta öljyliikennettä valvovien alusten yllättämiksi.
      -      USA tarjoaa Israelille suurinta pommiaan, joka pystyy tunkeutumaan lähes 20 metriä
             paksun betoniseinän läpi, jos Israel suostuu siirtämään ilmaiskujaan Iranin
             ydinlaitoksia vastaan. Pommia valmistettiin USA:n armeijalle 30 kpl 200 miljoonan 
             hinnalla. Sen virallinen nimi on Massive Ordnance Penetrator (MOP), GBU 57A/B,
             pommin paino on 13 000 kg (30 000 paunaa). Pommi on USA:n tehokkain, joka on 
             valmistettu maanalaisten tilojen pommittamiseksi, mutta asiantuntijat ovat sittenkin 
             epäluuloisia, että se pystyisi tuhoamaan esim. Fordon uraanilaitokset.     
-          Turvallisuusmiehet ovat havainneet, että Gazasta tehdään yhä vähemmän terrori-iskuja Israelin puolelle, mutta että ne ovat lisääntyneet Siinailta ja Jerusalemin ympäristössä. Elokuussa tehtiin 21 terrorihyökkäystä Israeliin, heinäkuussa 28. Kaksi hyökkäystä tehtiin Israeliin Siinailta, ja niiden suuruus ja suunnittelu osoittaa niiden suunnittelijoiden lisääntyneestä ”ammattitaidosta” ja siitä, että niiden takana on hyvin organisoitu järjestö tai useampia yhteistyössä toimien. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159643#.UEcN1OxHT-k
-          PLO:n toimeenpaneva neuvosto (hallitus) ilmoitti tiistaina, että se on vakavasti päättänyt hakea YK:n ei-valtiojäsenen oikeutta. Neuvoston lausunnossa varoitettiin ”kehityksestä, joka vaarantaa kahden valtion perustamisen ja tähtää yhden rasistinen valtion muodostamisen niiden asemesta”. Lausunnossa osoitetaan, että Israel peittelee huonosti todellisen pyrkimyksensä estäessään rauhankeskustelut kieltäytymällä hyväksymästä PA:n asettamia ehtoja keskusteluille. Lausunnossa todetaan, että tilanne vaatii, että YK:n turvallisuusneuvosto ja kvartetti puuttuvat tilanteeseen ja painostavat Israelin neuvotteluihin. PA:n ulkoministeri Riyad al-Maliki uskoo, että PLO pystyy saamaan 130 – 140 jäsenmaata hakemuksensa taakse.
-          USA ja Egypti pitävät yhteiset sotilasharjoitukset Mubarakin hallituksen kaatumisen jälkeen. Harjoituksiin ”Eagle Arena 12” osallistuu sekä USA:n että Egyptin ilma- ja merivoimia, jotka harjoittelevat sekä Punaisenmerellä että sen ja Siinain yllä. Harjoitukset hämmästyttävät Israelin johtajia ja armeijan komentajia, jotka ovat huolestuneina katsoneet presidentti Mursin omavaltaisia toimia Muslimiveljeskunnan ylivallan toteuttamiseksi Egyptissä. Egyptin tilaus kahdesta sukellusveneestä Saksasta aiheutti pienoisen häiriön Israelin ja Saksan välisissä suhteissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159632#.UEcRFOxHT-k
-          Kiina syyttää Yhdysvaltoja, että se kiihottaa alueellisia kiistoja Kauko Idän alueella, eikä USA:n asenne ole tasapuolinen eri maille. USA:n ulkoministeri Hillary Clintonin mairean hymyn uskotaan jäykistyvän Kiinan johtajien jähmeän asenteen vuoksi. USA:n hallituksen velka ylitti 16 triljoonan USD rajan, mikä huolestuttaa Kiinaa yhä syvemmin sen USA:n suurten velka-asiakirjojensa vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159631#.UEcTBuxHT-k
-          Palestiinalaiset ovat alkaneet liikehtiä kaduilla osoittaakseen mieltään nousevia elinkustannuksia vastaan, mistä bensiinin hinnankorotus on viimeisin. Jotkut ovat turvautuneet äärimmäiseen keinoon polttaen itsensä. Taloudellinen ahdinkotila ei kuitenkaan jakaudu tasaisesti, sillä kerrotaan, että esim. Gazassa on 600 miljonääriä. Joillakin menee hyvin, oli keinotekoinen piiritystila todellinen tai ei. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4277357,00.html
-          Egyptin armeijan edustaja kertoi Ismailiassa, että armeija vetää raskaat panssarit pois Siinailta ja korvaa ne kevyillä panssaroiduilla ajoneuvoilla, jotka sopivat paremmin Siinain maastosuhteisiin. Mursi vakuuttaa, että armeija hajottaa Siinaille pureutuneet terroriryhmittymät, mutta kuten Debkafile raportoi, se sopii al-Qaidan osastojen kanssa, että niiden pyssymiehille annetaan armeijan sotilaan oikeudet ja heidät aseistetaan armeijan aseilla. DF:n mukaan heitä on n. 6 000 miestä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=283838

Tuesday, September 04, 2012

TIISTAI 04.09.12


TIISTAI 04.09.12

1. KUKA uskaltaa vielä väittää, ettei terrorismi kannata? Katsotaanpa, miten Palestiinan Auktoriteetti, joka toimii pääasiassa Euroopan maiden lahjoitusten varassa, maksaa terroristeille, joko Israelin vankiloissa tai muualla, ja heidän perheilleen. The Times of Israel julkisti tänään artikkelin, jonka mukaan PA:n budjetista 6 % menee Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsiville terroristeille ja sekä heidän että surmansa saaneiden perheille. Artikkelissa mainitaan esimerkin vuoksi Park-hotellin massamurhan suunnittelijan tapaus, kuten TV-2 kertoo, jossa 30 israelilaista kuoli, PA maksaa tälle terroristille 3000 USD kuukaudessa onnistuneen operaation suunnittelusta. Pomminrakentaja, jonka Israelin oikeus-istuin tuomitsi  67:en elinkautiseen, saa 1000 USD kuukaudessa. Saadaksemme tuon oikeisiin suhteisiin mainittakoon, että USA:ssa keskimääräinen kuukausipalkka on 3000 USD, kun PA:n alueilla keskimääräinen kuukausipalkka on 500 USD.

PA:n pääministeri Salaam Fayad kuuluttaa maailmalle PA:n ylivoimaisista taloudellisista vaikeuksista uhaten jopa vararikolla, koska ei ole varoja maksaa PA:n ja Fatahin virkailijoiden palkkoja. Kuitenkin Fayad nosti viime vuonna Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsiville vangeille, mukaan lukien israelilaisia murhanneet terroristit, maksettavien ”palkkojen” määrän kolminkertaiseksi; itsemurhapommittajien omaisille maksetaan stipendejä.
Viime vuoden toukokuusta lähtien PA on maksanut 4.5 miljoonaa USD kuukaudessa Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsiville vangeille, sekä 6.5 miljoonaa USD kuukaudessa itsemurhapommittajien omaisille. Tämä Fayadin allekirjoituksella vahvistettu menoerä PA:n budjetissa on n. 6 % kokonaisbudjetista, kuten TV-2 raportoi.
Kuten artikkelissa kerrotaan, PA maksaa kuukausipalkkaa myös vähäisemmistä turvallisuus-rikoksista tuomituille. Alle 5 vuoden tuomion saanut vanki saa 250 USD kuukaudessa, yli viisi vuotta istuvat saavat enemmän, ja elinkautisen saanut saa 1000 USD kuukaudessa. Käytäntö on ollut voimassa vuodesta 2003 lähtien. TV-2:n mukaan Fayadin esityksestä vangeille maksettavia kuukausipalkkoja nostettiin 300 % tammikuussa v. 2011.

Erilaisista rikoksista tuomitulle vangille maksettu kuukausipalkka on suhteessa tuomion pituuteen siten, että alle 3 vuotta istuva saa 1400 NIS kuukaudessa, 3-5 vuotta istuvat 2000 NIS, lisäksi vangin vaimolle maksetaan 300 NIS bonus ja jokaisesta lapsesta 50 NIS lisää. Palkkoja maksetaan sekä Fatahiin että Hamasiin kuuluville vangeille ja heidän perheilleen. http://www.timesofisrael.com/cash-strapped-pa-spends-4-5-million-per-month-compensating-security-detainees/, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159589#.UEWVuuxHT-k

2. PÄÄMINISTERI  Benyamin Netanyahu näyttää etsivän sopivaa perääntymispolkua sotaisille puheilleen Iranista. Hän vihjaili puheessaan eilen, että suurempi kansainvälinen painostus ja selvän punaisen varoituslinjan asettaminen Iranin ydinsuunnitelman toteuttamisessa, jota ei voida ylittää ilman sotilaallisia vastatoimia, voisivat palvella samaa päämäärää, johon Israel pyrkii, eli estää Irania rakentamasta ydinpommia.

Netanyahun puhe voidaan ymmärtää siten, että se samalla poistaisi Israelin uhkaukset hyökätä Irani ydinlaitoksia vastaan vaikka yksin, jos mikään toinen maa ei uskalla tulla mukaan. Se voidaan tulkita myös siten, että Israelin ja USA:n suunnittelijat etsivät salaisesti formulaa, jolla USA:n hallituksen ja Israelin hallituksen väliset mielipide-erot voidaan tasoittaa lähtien olettamuksesta, että kysymys on toimintatapojen erilaisuudesta, vaikka päämäärä on molemmilla sama. Tämä edellyttäisi presidentti Barack Obamalta selkeää lausuntoa, jossa hän selvittää hallituksensa asenteen ja asettaa sen punaiset varoituslinjat.

”TÄMÄ julma hallitus kiirehtii ydinsuunnitelmansa toteuttamista”, Netanyahu selitti. ”Se ei näe tarvittavaa selvittämishalua ja päättäväisyyttä kansainvälisen yhteisön taholta. Mitä suurempi selvityshalu ja selkeämpi punainen linja, sitä luultavammin vältämme konfliktin.”
Israelin sekä siviili- että sotilasjohtajat vakuuttavat Israelin valmistautuvan sodan varalle Irania vastaan, mikä voisi aktivoida sen yhteistoiminta-kumppanit Hizbullah ja Hamas.

NEW YORK TIMES raportoi eilen, että Obaman hallitus näyttää työskentelevän selkeämmän punaisen varoituslinjan muodostamiseksi, mikä rauhoittaisi Israelin epäluulot USA:n lipsumisesta yhteisestä Iranin vastaisesta rintamasta. TV-2:n ulkopoliittinen journalisti Udi Segal vahvistaa, että ”tämä voi olla sopimus, jota USA valmistelee Israelin tyydyttämiseksi”, vaikka sotilaallinen journalisti Roni Daniel onkin pessimistinen hyökkäyspäivän asettamisesta, koska Iranin hallitus ei uskoisi sen pitävän. Hän lähtee siitä, ettei Netanyahun rauhoittaminen riitä, vaan myös Teheranin hallitus on saatava uskomaan uhkausten todellisuus.

PRESIDENTTI Shimon Peres pani myös oman lusikkansa yhteiseen Iranin soppaan varottaen Israelin potentiaalisia vihollisia, että maa on ennenkin joutunut eloonjäämisuhan eteen ja selvinnyt niistä voitollisesti. Peres ilmoitti edellisissä puheissaan vastustavansa sotaretkeä Irania vastaan, mikä herätti vastalauseita presidentin mandaattinsa ylityksistä, mutta tällä kertaa hän tyytyi varoittamaan vastustajia leikkimästä tulella. http://www.timesofisrael.com/dont-underestimate-us-peres-warns-israels-foes/

USA:n hallituslähteet kieltävät Yediot Aharonit lehdessä olleet tiedot, joiden mukaan Obaman hallitus käy salaisia keskusteluja Teheranin hallituksen kanssa. Valkoisen Talon edustaja Jay Carney kielsi maanantaina perättöminä tiedot salaisen sopimuksen neuvottelemiseksi Teheranin hallituksen kanssa. Epäluuloja voi herättää Obaman kuiskuttelema viesti Venäjän edellisen presidentin Medvedevin kautta Putinille, että hän on joustavampi vaalien jälkeen. Toinen epäluuloja kasvattava tieto on lehdistössä leviävä uskomus, että Obama tulisi toisella presidenttikaudellaan vaatimaan Netanyahulta täyden hinnan. Huolimatta kaikista vakuutteluista hyvistä suhteista Obaman ja Netanyahun välinen epäluottamus on molemminpuolinen.  http://www.timesofisrael.com/washington-rejects-accuracy-of-back-channel-deal-to-avoid-conflict-with-tehran/

3. DEBKAFILE  kertoo artikkelissaan, että CIA:n johtaja David Petraeus matkusti vähän reklamoidulle vierailulleen Israeliin. Hän matkansa uskotaan kuitenkin liittyvän saumattomasti Obaman ja Netanyahun hallitusten väliseen uskottavuuden puutteeseen.

DF arvioi, ettei Petraeuksen keskusteluista ehkä anneta mitään julkilausumaa ja ne voidaan jopa julistaa salaisiksi. Kuitenkin hänellä on parempi mahdollisuus keskustella kaikessa ystävyydessä Israelin johtajien kanssa kuin sotilaan virkapuvussa olevan Martin Dempseyn tai edes puolustusministeri Leon Panettan, joiden lausuntoja media tarkoin seuraa. 

DF tarkastelee toisena aiheena Obaman päättämättömyyttä Syyrian tilanteen ratkaisemiseksi, mikä koskettaa läheisesti Turkin hallitusta. DF paljastaa, että pääministeri Recep Tayyip Erdogan ja presidentti Abdullah Gul pyrkivät laatimaan suunnitelman, jolla USA:n kädet sidottaisiin pitävämmin Syyrian tilanteeseen. Turkki haluaa lentokieltoalueen Syyriaan ja toiseksi perustaa Syyrian puolelle turvallisuusalueita, joihin pakolaiset koottaisiin. Nämä suunnitelmat edellyttävät kuitenkin USA:n ja NATO:n logistista tukea. Turkin lentovoimat ovat parin kuukauden ajan odotelleet lentokieltoalueen julistamista, minkä valvonta kuuluisi pääosin Turkin ilmavoimille. Turkin kärsivällisyys on kovalla koetuksella pakolaisvirran kasvaessa ja Turkin joutuessa omista varoistaan maksamaan niistä aiheutuvat kustannukset. http://www.debka.com/article/22327/US-CIA-chief-Petraeus-arrives-Monday-to-cool-Israeli-ire

4. HIZBULLAHIN pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah antoi harvinaisen haastattelun libanonilaiselle Al-Mayadeen TV-uutisyhtiölle, joka julkaistiin maanantaina. Nasrallah ei ole uskaltanut teloitusuhan vuoksi astua salaisen bunkkerinsa ulkopuolelle Libanonin kakkossodan jälkeen, ja hänen puheensa esitetään yleensä videotekniikkaa käyttäen.

NASRALLH totesi saaneensa Iranin johtajilta tietoja, että Israelin hyökkäykseen Iranin ydinlaitoksia vastaan isketään rajusti vastaan, myös USA:n lähimaissa oleviin tukikohtiin, koska Israel ei toimi ilman USA:n suostumusta ja yhteistoimintaa, kuten hän sanoi.
Pääsihteeri sanoi, ettei hänen järjestönsä omista massatuhoaseita eikä tarvitse niitä, koska sen ohjukset ulottuvat kaikkialla Israeliin ja saavat aikaan saman vaikutuksen, millä hänen uskotaan tarkoittaneen Dimonan tutkimusreaktoria, jota vastaan hyökättäisiin.

Nasrallah ei maininnut ohjustensa määrää, mutta niitä uskotaan olevan yli 50 000.
Hizbullah perustettiin 1982 pian sen jälkeen, kun Israel iski Libanoniin. IDF veti joukkonsa Libanonista yön pimeydessä 2000, mutta Nasrallah väittää Israelin edelleen miehittävän libanonilaista maaperää ja sillä puolustelee aseistautumistaan. Terroritaustastaan huolimatta Nasrallahia kunnioitetaan siksi, että hän yleensä pitää sanansa ja puhuu totta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4276767,00.html

5. UUTISOTSIKOITA
-          Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius varoittaa hyökkäämästä Iraniin, koska se voisi sattua omaan nilkkaan ja asettaa Iranin uhrin asemaan, kuten DBA uutistoimisto raportoi. Hän toteaa olevansa ehdottomasti Iranin ydinasetta vastaan, mutta pelkää että Israelin suorittamat ilmaiskut voivat antaa negatiivista palautetta, kuten hän sanoi Ranskan BFM-TV:n haastattelussa. Hän uskoo pakotteiden yhdessä selkeän punaisen varoituslinjan kanssa ratkaisevan ongelman. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4276715,00.html
-          Vandaalit sytyttivät tulen Latrunin luostarin sisäänkäynnin eteen ja töhersivät kristinuskon vastaisia grafiitteja sen seiniin kuten ”Jeesus on apina”. Luostarin vartija sanoo syvästi pahastuneena, että kuka hyvänsä nämä tekikin, sillä ei ole Jumalaa. Vartija sanoo tarkastaneensa luostarin sisäänkäynnin 03.30 aamulla, eikä huomannut mitään outoa. Kymmenen minuuttia myöhemmin hän havaitsi sisäänkäynnin puuoven olevan liekeissä ja herätti luostarin väen. Tuli sammutettiin nopeasti, mutta kuvista päätellen ovi joudutaan uusimaan. Luostarin henkilökunta tuntee tulleensa pahoin kohdelluksi ja haavoitetuksi, koska he eivät tee kenellekään mitään pahaa. Poliisi asettaa erikoistiimin tutkimaan tapausta sen arkaluonteisuuden vuoksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4276802,00.html
-          Obaman hallitus tarjoutuu avustamaan Egyptin hallitusta sen talousongelmien selvittämisessä, ja ottanee osaa yhden miljardin USD velan hoitamiseen. USA antaa vuosittain 1.3 miljardin USD avustuksen Egyptille, jonka valtaosa on käytettävä sotilastarvikkeiden ostoon USA:sta, muiden avustusten ohella. USA:n hallituksen edustajat ovat neuvotelleet tiiviisti Mursin johtaman Egyptin hallituksen kanssa yhteis-toiminnan jatkamiseksi Mubarakin hallituksen kaatumisesta huolimatta, jossa kaatuivat samalla USA:lle ja lännelle myönteiset sotilasjohtajat, jotka Mursi lähetti eläkkeelle nimittäen heidän tilalleen omat miehensä. USA avustaa Egyptin toiveita 4.8 miljardin USD lainan saamiseksi IMF:ltä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4276806,00.html
-          Obaman hallitus ei halua soittaa sotatorvea Irania vastaan, päinvastoin se pyrkii kaikin tavoin estämään myös Israelia iskemästä sitä vastaan. Osoittaakseen mahtinsa ja iskukykynsä USA pitää jatkuvasti sotalaivojaan Persianlahdella, mistä osoituksena on emälaiva USS Denniksen lähettäminen alueelle 4 kuukautta ennen sovittua aikataulua. USA osallistuu loppukuusta suurimpaan 25 maan yhteiseen miinanraivaamis-harjoitukseen Persianlahdella. Tämän tarkoituksena on painostaa Iranin hallitusta tulemaan järkiinsä ja lopultakin aloittaa aidot ja rehelliset neuvottelut länsivaltain kanssa vuosikausia kestäneiden juupas-eipäs keskustelujen asemesta. http://www.nytimes.com/2012/09/03/world/middleeast/us-is-weighing-new-curbs-on-iran-in-nod-to-israel.html?_r=1&hpw
-          USA:n ulkoministeri Hillary Clinton totesi tavattuaan Indonesian ulkoministerin Djakartassa maanantaina, että Iranilla on oikeus rauhanomaisen ydinenergian käyttämiseen. Hän totesi, että USA:lla on velvollisuus avustaa taistelujen lopettamiseksi Syyriassa, humanitäärisen avun antamisessa ja demokraattisen hallituksen asettamiseksi Bashar Assadin hallituksen sijaan. Tähän saakka USA:n kaatamien yksinvaltiaitten sijaan vallan on kaapannut ääri-islamin johtama yksinvalta,
jota voisi kutsua islamilaiseksi näennäisdemokratiaksi.
-          Iran sanoo kehittämänsä ilmatorjunta järjestelmän olevan 30 %:sti valmis, ja kehuu
      sen olevan venäläisen S-300 järjestelmän vertainen. Se valmistuu maaliskuussa.
      complete/

         

Monday, September 03, 2012

MAANANTAI 03.09.12


MAANANTAI 03.09.12

1. POLIISI ja IDF suorittivat Migronin juutalaisen etäyhteisön asukkaitten karkottamisen eilen etuajassa, sillä h-hetki oli tiistaina. Ehkä puolustusministeri Ehud Barakilla oli kiire saada asia pois päiväjärjestyksestä ennen kuin vastarinta ehtisi tiivistyä, eli kuten hän sanoi: ”IDF ei tule vetämään jalkojaan tässä asiassa”. JP:n artikkelin mukaan karkotus sujui rauhallisesti, vaikka tilanteesta otettujen kuvien perusteella määritelmä ei pidä täysin paikkaansa. Netanyahu kiitteli kuitenkin sitä, että asukkaat sallivat Barakin raivaustiimin tuhota heidän kotinsa nousematta vastarintaan: ”Meidän velvollisuutemme on kunnioittaa lakia ja velvollisuus vahvistaa juutalaisyhteisöjä (setlementtejä)”, hän sanoi jatkaen: ”Näiden välillä ei ole mitään vastakohtaisuutta.”  Hän jatkoi todeten, että lain kunnioitus on selvä periaate hänelle näinä arkaluonteisina aikoinakin: ”Totean tyydytyksellä, että sekä Migronin että Ulpanan tapauksessa (etäyhteisö Beit Elin lähellä) tilanne loppui vastuullisesti keskustelujen eikä väkivallan kautta. Tämä on kuten pitääkin olla ja kuten tapahtui.”

KODEISTAAN karkotetuille tilanne oli kuitenkin mitä selvin poliittinen ratkaisu, seisoessaan tuhotun kotinsa vierellä tietämättä, missä seuraavan yönsä nukkuisi ja mistä hankkisi toimeentuloa perheelleen, tai missä heidän lastensa julmasti keskeytetty koulutyö jatkuisi. Eräs heistä totesi, että korkein oikeus oli alistunut Peace Now (NGO järjestön) vasemmistolaisen ryhmän määräysten alle, joka jätti ensimmäisen vaateen asiasta 2006. Korkein oikeus perusteli kantaansa sillä, että Migronin talot oli pystytetty ilman rakennuslupia palestiinalaisten omistamalla yksityismaalle. Maapohjan omistusoikeus on kuitenkin hyvin kiistanalainen Juudean ja Samarian alueilla ja Jerusalemin itäosissa, ja Migronin tapauksessa 17 rakennuspaikkaa oli ostettu dokumentteihin perustuen, mutta oikeus ei huomioinut tätä  eikä palauttanut asiaa alueoikeuteen, jossa omistusoikeuksia käsitellään. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=283555, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159559#.UERNYOxHT-k

TIMES F ISRAEL otsikoi artikkelinsa: ”Karkotettuina, raskain sydämin, kuningas Shaulin näkymistä”, jatkaen alaotsikossa: ”Migronin asukkaat lähtevät rauhallisesti vakuuttaen – vaikka tuntien tulleensa petetyiksi -  että he palaavat”.
Hevosia kasvattanut Itay Harel, Yesha-neuvoston perustajajäseniä, puki tuntemuksensa sanoihin: ”50:n perheen karkottaminen Migronista sunnuntaina – on kauhea, epätodellinen, Jumalan Nimen häpäiseminen, mikä tulee uhkaamaan koko sionistista rakennelmaa.” Hän sanoi olevansa surullinen ja masentunut, ja ennen kaikkea tulleensa petetyksi Israelin hallituksen taholta.
Artikkelissa spekuloidaan, miten Harelin kaltaiset ideologisesti mutta myös käytännöllisesti Israelin maahan Jumalan lupaamana perintöosana suhtautuvat – ehkä lukumääräisesti vähemmistönä, mutta muodostaen koko liikkeen valtasuonen – valmiina uhraamaan henkilökohtaisesti kaikkensa tässä ajoittaen karussa ja vihamielisessä ympäristössä – luottavat kuitenkin Jumalaan ja Hänen lupauksiinsa raamatullisesta Israelista, mutta myös asemaansa liikkeen perustajina, sionistisen järjestelmän johtajina.

AMONAN rabbi, joka tutki Toraansa viimeistä kertaa Migronissa, puki tuntemuksensa sanoihin: ”Tämä on vain heijastuma siitä, mitä tapahtuu Israelin maassa. Siteet Israelin maahan ja Toraan puuttuvat edelleen. Ja tämä ilmenee näissä toimissa.” Asukkaat ovat pyytäneet hallitukselta, että edes Migronin vielä keskeneräinen synagoga säästettäisiin. Kun muistaa, miten Gazan palestiinalaiset häpäisivät sinne 2005 jätetyt synagogat, olisi parempi, jos tämäkin poistettaisiin eikä jätettäisi kuin voitonpalkinnoksi vastustajien käsiin.
Vaikka karkotettujen asukkaitten tunteissa on päällimmäisenä masentuneisuus, katkeruus ja petetyiksi joutumisen tuntemukset, taustalla on vahva usko uuteen rakentamiseen – jokaisen tuhotun yhteisön tilalle uusi tai kaksi – kuten Migroniin pysytetyssä kilvessä todetaan: ”Perustettu vahvaan uskoon Jumalan Sanaan, joka on palauttanut Israelin kansan Israelin maahan, ja etuoikeuteen osallistua Zionin jumalallis/historialliseen paluuseen tiellä, joka nousee ylös kohti Jerusalemia.”

2. ARIELIN YLIOPISTO ei ole saanut vielä virallista vahvistusta yliopisto-asemastaan siksi, että koska se sijaitsee vihreän linjan itäpuolella, se vaatii puolustusministeri Ehud Barakin allekirjoituksen, joka on kieltäytynyt allekirjoittamasta päätöstä. Äskettäin hän lähetti kirjeen pääministerille, jossa hän kehottaa Netanyahua viivyttämään asian ratkaisemista hallituksessa, kunnes korkein oikeus on antanut asiassa oman päätöksensä. Korkein  opintoneuvosto Juudeassa ja Samariassa on jo vahvistanut Arielin Yliopiston virallisesti. Barak perustelee kantaansa sillä, että koska kaikki muut yliopistot Israelia – Bar Ilan yliopistoa lukuun ottamatta – vastustavat Arielin aseman nostamista yliopistoksi, on asiallista odottaa korkeimman oikeuden tulkintaa ennen asian käsittelyä hallituksessa.

”EHUD BARAKIN kieltäytyminen allekirjoittamasta asiakirjaa Arielin aseman nostamiseksi yliopisto-keskukseksi on hallitusyhteistyösopimuksen räikeä rikkominen, johon hän ja hänen puolueensa ovat sitoutuneet” sanoo kansanedustaja Alex Miller (Israel Beitenu). ”Puolustusministeri turvautuu vääristeltyihin voimiin käyttäen arvovaltaa IDF:n ja keskuskomennuskunnan nimissä edistääkseen poliittisia mielipiteitään. Barak ilkkuu pääministerille, korkeimmalle opintoneuvostolle ja Arielin opiskelijoille.”
Miller totesi, että Barakin uusi Independant puolue tuskin ylittää vaalikynnystä, ja Barak kalastelee äärivasemmiston ja Meretzin tukea puolueelleen ajamalla niille sopivaa ohjelmaa.
TZIPI HOTOVELI (Likud) syyttää Barakia ”oikeuksiensa karkeasta ylittämisestä poliittisen edun tavoitteluksi” kehottaen puolustusministeriä ”keskittymään hoitamaan virkaansa maan korkeimpana turvallisuusvirkailijana eikä sotkeutumaan hänelle kuulumattomiin asioihin,  joista hän ei tiedä mitään”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159561#.UERNw-xHT-k

3. USA:n korkeat viranomaiset ovat Yediot Aharonit lehden saamien tietojen mukaan  lähettäneet viime aikoina useita viestejä Teheranin hallitukselle vakuuttaen, ettei USA liity Israelin mahdollisesti toteuttamiin ilmaiskuihin Iranin ydinlaitoksia vastaan.
Tämän taustalla on USA:n sotilasjohdon pelko, että Iran iskee Yhdysvaltain tukikohtiin ja laivaston aluksiin Persianlahdella ja mahdollisesti pyrkii estämään öljykuljetukset Hormuzansalmen kautta, jos Irania vastaan hyökätään kenen taholta tahansa, kuten Iranin sotilasjohtajat ovat toistuvasti varoittaneet.

Uutislähteen mukaan Obaman hallituksen virkailijat ovat käyttäneet Iranin kanssa suhteissa olevia Euroopan valtioita viestiensä saamiseksi perille, koska USA:lla ei ole diplomaattisuhteita Iranin mullah-hallituksen kanssa.
Kansallismielinen lehti Rishon Makor on syyttänyt, että Yediot Aharonit lehti toimii Obaman hallituksen käsikassarana sen yrityksissä taivuttaa Netanyahun hallitus luopumaan hyökkäys-suunnitelmistaan Iranin ydinlaitoksia vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159563#.UERZtexHT-k

4. USA:n varapresidentti Joe Biden antoi täyslaidallisen republikaanien presidenttiehdokasta Mitt Romneyta vastaan väittäen, että Romney on valmis sotimaan sekä Syyriaa että Irania vastaan, jos hänet valitaan presidentiksi marraskuun 6. päivänä pidettävissä vaaleissa.
BIDEN sanoi vaalipuheessaan Pennsylvaniassa Romneyn todenneen CNN:n mukaan, että oli virhe lopettaa Irakin sota ja kutsua taistelijamme kotiin vihjaten samalla, että hän on valmis aloittamaan sodan Syyriassa ja Iranissa.

MITT ROMNEY on hyökännyt rajusti Obaman harjoittamaa ulkopolitiikkaa vastaan todeten, että Obama heitti liittolaismaansa – mukaan lukien Israel ja Puola – bussin alle.  Romney totesi samalla, että jokainen amerikkalainen tuntee olonsa vähemmän turvalliseksi Obaman politiikan vuoksi luottaen keskustelujen jatkamiseen Iranin kanssa uraanin rikastamisen jatkuessa keskeytyksettä sen rikastuslaitoksissa. Hän vakuutti ehdokkuuden hyväksymis-puheessaan, että hänen johtamansa hallitus tulee olemaan luotettavampi.
CNN:n analyysin mukaan Romney haluaa ottaa lujemman asenteen Iranin suhteen, mutta ettei hänen asenteensa poikkea paljonkaan Obaman omaksumasta. Romney totesi, että sotilaallinen mahdollisuus on viimeinen keino, mutta ei yksilöinyt lausuntoaan.
Biden keskittyi kuitenkin puheessaan kritisoimaan Romneyn aisaparin Paul Rayanin talous-politiikkaa todeten, ettei se esitä mitään uutta eikä tule ratkaisemaan USA:n syviä ongelmia. Romney kuulutti puheessaan työpaikkojen perustamisen tärkeyttä: ”Uusia työpaikkoja, runsaasti uusia työpaikkoja.”
Valkonen Talo kielsi Romneyn syytökset, että Obaman hallitus on heittänyt Israelin ja Puolan bussin alle, kuten Jay Carney totesi: Tiedustelu- ja sotilasyhteistyö ei koskaan ole ollut parempi eikä USA:n apu Israelille ole koskaan ollut suurempi kuin Obaman aikana.
Hän muistutti, että ”USA ja Obaman hallitus ovat harjoittaneet hyvin läheistä yhteistyötä Israelin kanssa, mikä on suhteessa rikkoutumattomaan sitoumukseemme Israelin turvallisuuden takaamiseksi”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159556#.UERcc-xHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Gazassa toimiva salafi-liikkeseen kuuluva terrorijärjestö Shura al-Mujahidin, jolla on yhteyksiä al-Qaidan kanssa,  julkisti lausunnon, jossa se sanoo jatkavansa rakettien ampumista Israelin puolelle. Se tunnustaa olleensa lauantaina ja sunnuntaina Israeliin ammuttujen rakettien takana. Dalit Halevin kääntämän viestin mukaan järjestö ampui lauantaina 01.09. raketin Ashkeloniin klo 22.30, ampuen Grad-raketin Netivotiin sunnuntaina 02.09. klo 9.30 sekä ampuen kolme rakettia Kissufim rajanylityspaikkaa kohti samana päivänä klo 10.00. Lausunnossa esitettiin kummastelua sille, että Hamasin poliisi on jahdannut sen aktiivijäseniä Gazassa. Myös viime viikolla Israeliin ammutut raketit olivat sen ampumia, kuten viesti toteaa. Järjestö sanoo ampumisen olleen kostoksi juutalaisasukkaitten suorittamista arabien kivityksistä Länsirannalla ja Shuafatin lähiössä Jerusalemissa, IDF:n sotilaiden suorittamasta arabin pieksemisestä Hebronissa sekä arabityöntekijän surmaamisesta Qalqiliyassa. Järjestö otti syyn myös Sderotiin ammutusta raketista perjantaiaamuna. Se tuhosi yhden asunnon ja haavoitti yhtä siviiliä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159558#.UERit-xHT-k
-          Kansanedustaja Michael Ben Ari (NU) sanoi puheessaan Hadar-lähiössä Haifassa, että Israelin sisäiset erimielisyydet ovat suurempi uhka maan turvallisuudelle kuin Iran. Hän selitti, että tietoisuuden puuttuminen juutalaisesta perinnöstä on suurin uhka maan tulevaisuudelle, koska monet kansalaiset eivät ole tietoisia, mitä juutalaisuus merkitsee. Hän viittasi puheessaan Anat Kamin vakoilutuomioon jatkaen laittomien maahantunkeutujien asemaan päätyen Migronin karkotuksiin merkkeinä tietoisuuden puutteesta, joiden johdosta kansa tuntee olevansa osa jonkinlaista järjestelmää, ja joku on painanut sen itsetuhokytkintä. Hän kehotti niitä, jotka haluavat pommittaa Irania, pommittamaan ensin Gazaa, josta hyökätään jatkuvasti Israelia vastaan. Hän sanoi, ettei tule sotia pommeja vaan niitä toimittavia hallituksia vastaan, sillä jos Iranin ydinpommin rakentaminen estetään, se pystyy ostamaan valmiin pommin Itä Euroopasta tai Kiinasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159550#.UERmouxHT-k
-          Raananassa asuva Eyal Lerner, hänen vaimonsa ja vauvansa olivat vähällä kuolla myrkyllisiin aineisiin, jota ilmeisesti hänen kotinsa remonttihommia tehnyt arabi-työntekijä oli asettanut appelsiinijuomaa sisältävään juomaan. Sairaalassa hädin tuskin hengissä selviytynyt Lerner sanoo, ettei myrkytys poikkea millään tavoin Dolphinariumiin tai Sparro-kahvilaan tehdyistä pommi-iskuista. Hänen kotiaan korjannut arabi oli teettänyt saamastaan kodin avaimesta kopion, jonka avulla hän myöhemmin tunkeutui sisälle taloon varastaen erinäisiä esineitä, mm. TV:n ja kännykän. Lerner sanoo havainneensa murron ja kutsuneensa poliisin paikalle. Varas oli jättänyt keittiön pöydälle myrkyttämänsä appelsiinimehupullon ja siivilöityä vettä, josta hän, hänen vaimonsa ja poikansa sekä vapaaehtoispoliisi joivat. Kaikki he tunsivat pahoinvointia, mutta Eyal Lerner vietiin sairaalaan vakavasti myrkytettynä. Hän selviytyi, mutta tunnustaa, että heidän kotiinsa oli murtauduttu ennenkin, mutta tämä tuntui todella vakavalta, koska kysymys oli murhayrityksestä. Tämä tapahtui marraskuussa. Lerner on varovainen, ettei leimaisi arabeja varkaiksi yhden tapauksen perusteella. Poliisi löysi varastettuja esineitä läheisestä arabikylästä.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159542#.UERpx-xHT-k
-          Egyptin taholta ilmoitetaan Israelille, että sen Saksasta tilaamat kaksi 209-sukellusvenettä eivät millään tavoin liity Israelin intresseihin. Egyptin laivaston edustaja toteaa Al Ahram lehden artikkelin mukaan, että päätös veneiden ostamisesta tehdään Egyptin hallituksessa eikä Israelin mediassa, joka pyrkii hajottamaan Egypti sisäistä yhtenäisyyttä. http://www.timesofisrael.com/our-german-subs-are-none-of-your-business-egyptian-navy-tells-israel/
Sunday, September 02, 2012

SUNNUNTAI 02.09.12


SUNNUNTAI 02.09.12

1. USA:n korkeimman sotilasjohtajan kenraali Martin Dempseyn lausunto, jossa hän käytännössä sanoutui irti IDF:n mahdollisista ilmaiskuista Iranin ydinlaitoksia vastaan, herätti Israelissa paitsi kummastusta myös hämminkiä USA:n johdon todellisista aikeista mullahien johtaman vallankumoushallituksen ydinasesuunnitelmien estämiseksi. Diplomaatit ovat pyrkineet rauhoittelemaan, etteivät suhteet ole koskaan olleet paremmat kuin nyt – mikä voidaan lukea myös niin, etteivät ne koskaan ole olleetkaan kovin hyvät USA:n pettäessä Israelin ratkaisevalla hetkellä kerran toisensa jälkeen, kuten historia todistaa.

ISRAELIN tiedusteluministeri Dan Meridor sanoi lauantaina antamassaan haastattelussa, että Israel on samaa mieltä USA:n kanssa siitä, että Iranin ydinpommi on 18 -24 kuukauden päässä. Toiseksi hän vähätteli Israelin ja USA:n suhteiden huononemista todeten, etteivät maiden väliset näkökannat poikkea paljonkaan toisistaan: ”Menemme sotaan, jos sanktiot epäonnistuvat, kuten tilanne näyttää nyt kehittyvän”, hän sanoi lisäten: ”Jos olisin Iranin johtajia, olisin hyvin peloissani”. Hän viittasi presidentti Obaman lausuntoon, ettei USA hyväksy ydinasein varustettua Irania.
Meridor arvioi, että Iranin ylin kaitsija ajatollah Ali Khamenei viivyttää ydinpommin rakentamista koskevan päätöksen antamista pelätessään Netanyahun johtaman liittoutuman uhkauksia iskeä Iranin ydinlaitoksiin, jos Iran alkaa koota pommiaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159512#.UELssOxHT-k

PÄÄMINISTERI Netanyahu pyrki selittämään maassa vierailulla olevalle kongressin jäsenelle Mike Rogersille (R.MI), että aika juoksee käsistä USA:n presidentin viivytellessä päätösten tekemiseksi, miten suhtautua Iranin ydinsuunnitelmaan, raportoi Yediot Aharonot perjantaina. Paikalla olleiden mukaan Netanyahu kritisoi Obamaa, ettei tämä tee tarpeeksi asian hyväksi. ”Sen sijaan, että hän painostaisi Iranin hallitusta, Obama lisää painostusta Israelia kohtaan, että se luopuisi suunnitelmistaan iskeä vaikka yksin, jos muut eivät uskalla tulla mukaan. Tämän vuoksi aika juoksee käsistä”, hän selitti.

Paikalla ollut USA:n lähettiläs Daniel Shapiro puuttui keskusteluun puolustaen Obamaa todeten, ettei Obaman taktiikkana ole viivytys vaan tosiasia, että diplomatialla on vielä mahdollisuus ratkaista ongelma. Keskustelu Shapiron ja Netanyahun välillä kehittyi Yediot Aharonin artikkelin mukaan huutamiseksi kummankaan haluamatta kuunnella toisen vasta-väitteitä, mitä kongressin jäsen Rogers kuunteli silmät pyöreinä puuttumatta asiaan.
USA:n lähetystö ei halunnut kommentoida asiaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159502#.UELxgOxHT-k

2. KENRAALI Martin Dempseyn lausunto USA:n kieltäytymisestä tukea Israelia, mikä se iskee Iranin yksin koordinoimatta iskujaan USA:n armeijan kanssa, on vahvistanut Israelissa kaiken aikaa kyteneitä aavistuksia, että lopulta Israel on kuitenkin yksin Iranin ydinpommia ja mullah-hallituksen kansanmurha-aikeita vastaan. Netanyahun hallituksen virkailijat ovat pyrkineet tyynnyttelemään kansaa, että kysymys on myrskystä vesilasissa, eli jokaisen perheen sisällä käydään joskus kiivastakin sanasotaa kaikessa ystävyydessä.
Yksi suora seuraus kenraali Martin Dempseyn lausunnolla näyttää kuitenkin olevan.

IDF:n ja USA:n armeijan välille loppuvuodesta suunniteltua suurinta koskaan Lähi Idässä järjestettyä ohjuspuolustusharjoitusta on USA:n armeijan tiedotuksen mukaan pienennetty radikaalisti. Suunnitelman mukaan USA lähettää 5000 USA:n sotilasta Israeliin käsittelemään toimittamiaan Patriot- ja muita torjuntaohjuksia. Nyt ohjuksia käsitteleviä sotilaita lähetetään vain 1 500 tai vähemmän, vaikka torjuntaohjukset toimitetaankin.
”Austere Challenge 12” ohjuspuolustusharjoituksen suunnitelman mukaan harjoituksiin osallistuu kaksi USA:n Aegis ohjustorjunta-alusta. Nyt ilmoitetaan, että vain yksi alus osallistuu, mutta senkin osallistuminen on epävarmaa.
Israelissa arvioitiin aiemmin, että USA:n harjoituksiin toimittama torjuntakalusto olisi ollut tarpeen toimimaan Israelin kotirintaman suojelemiseksi, jos ilma-iskut Iraniin toteutuvat.

USA:n armeija kieltäytyy keskustelemasta harjoitusten vesittämisestä, mutta komentaja Wendy L Snyder kertoi TIME-makasiinin haastattelussa, että USA:n budjetin kiristykset ovat muutosten aiheuttajia, mutta että IDF on pidetty tietoisena muutoksista kaiken aikaa.
EFRAIM INBAR, israelilainen analyytikko, pitää USA:n selityksiä TIME-makasiinille antamassaan lausunnossa kovin huonosti verhottuina. Hän olettaa, ettei Obaman hallitus halua esiintyä julkisuudessa ikään kuin se suunnittelisi sotaretkeä yhdessä IDF:n kanssa.
Snyderin selitykset tuntuvat kovin heppoisilta kun huomioidaan, että ilmoitus muutoksista annettiin seuraavana päivänä Dempseyn lausunnon jälkeen.
USA:n ja Israelin diplomaattinen jännitys asettaa kyseenalaiseksi pääministeri Netanyahun ja presidentti Obaman välisen tapaamisen syyskuun loppupuolella, kuten suunniteltiin.
Ei tuntuisi ollenkaan hyvältä, jos Obama ja Netanyahu esittäisivät vastenmielisyytensä toisiaan kohtaan TV-kameroiden edessä – taas kerran. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159503#.UEL0_exHT-k

3. IRANIN vallankumouskaartin korkea virkailija, kulttuuri- ja tiedotusministeriön apulais-ministeri  Mohammad Ali Assoudi esitti lauantaina vakavan varoituksen USA:lle ja sen liittolaisille, jos ne suunnittelevat ”typerää” sotaretkeä Syyriaan. Hänen lausuntonsa julistettiin ensin hallituksen tukeman uutistoimiston kautta, mutta se vedettiin pois muutaman minuutin kuluttua. BBC:n persiankielinen web-sivu ehti kuitenkin kopioida lausunnon ja julkisti sen sivullaan.
”Jos USA toteuttaa tyhmän operaationsa ja hyökkää Syyriaan, Iran ja sen liittolaiset maailmalla reagoivat siihen voimakkaasti ja muuttavat operaation USA:n fiaskoksi”, uutisessa kerrotaan Assoudin sanoneen. Hän ei yksilöinyt, mitä vastatoimia Iran ja sen liittolaiset tekisivät, mutta hän viittasi Iranin ja Syyrian väliseen puolustussopimukseen, joka vaatii Irania avustamaan Syyria sen joutuessa hyökkäyksen kohteeksi. ”Amerikalla on Turkin, Qatarin ja Saudi Arabian kanssa aikomuksena iskeä rajusti Syyriaa vastaan hallituksen kaatamiseksi”, kuten Assoudi ennusti.

IRANIN vallankumouskaartin kenraali, komentaja Salar Abnoush sanoi viime viikolla ryhmälle vapaaehtoisia, että Iran tukee Syyrian hallitusta monin tavoin – sotilaallisesti sen taisteluissa kapinallisia vastaan kuten myös siviilitoimin.
YK tiedotti äskettäin Iranin toimittaneen aseita Assadin hallitukselle useita kertoja. Assadin taholta syytetään, että länsimaat toimittavat samoin aseita kapinallisille.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159514#.UEL-FuxHT-k

4. IRANIN ilmavoimien komentaja Farzad Esmaili totesi lauantaina, että Iranin armeija järjestää suuret ilmapuolustusharjoitukset ensi kuun aikana. Niihin osallistuu ilmavoimien koneita, maavoimien joukkoja ja tietokone-simulaatioita tehdään eri vaihtoehdoista. Asiasta kertoi Iranin englanninkielinen PRESS-TV.

ESMAILI kertoi, että harjoituksiin osallistuvat sekä armeija että vallankumouskaarti seuraten aiemmin tehtyjen harjoitusten kuten ”Suuri Profeetta 7” simulaatioita.
Israelissa pelätään, että Iran on valmistellut salaisesti ydinpommin rakentamista hankkimalla siihen tarvittavaa tietotaitoa ja osia, joista pommi voidaan nopeasti koota Khamenein annettua lopullisen käskynsä.
Iran ja Pohjois-Korea solmivat tieteellis-teknisen yhteistoimintasopimuksen lauantaina. Allekirjoittajat presidentti Ahmadinejad ja Pohjois-Korean kakkosmies Kim Jong Nam eivät antaneet yksityiskohtia sopimuksen sisällöstä.

5. PA:n puheenjohtaja Abu Mazen keskusteli viime viikolla Iranin presidentti Ahmadinejadin kanssa, joka tarjoutui välittämään Fatahin ja Hamasin välillä, mutta jonka sekä Abbas että Hamasin edustaja Salah Bardaweel torjuivat selittäen, että Egyptin on lähempänä ja tuntee palestiinalaisten toiveet. Ahmadinejad painotti Fatahin ja Hamasin sovintoneuvottelujen tärkeyttä taistelussa Israelia vastaan. Iran ei hyväksy kahden valtion periaatetta eikä keskusteluja Israelin ja PA:n välillä, eikä yleensä Israelin laillisuutta olla olemassa.
HAMASIN ja Iranin välit ovat olleet jännittyneet Hamasin kieltäydyttyä tukemasta Syyrian presidentti Assadia, minkä johdosta Hamasin edustajat Damaskoksessa joutuivat etsimään uuden pesäpaikan, joko Kairosta tai Ammanista, kolmantena vaihtoehtona Gulf-maat. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=283489

Sekä Avigdor Lieberman että Mahmoud Abbas ovat valittaneet toisistaan Haagin kv.  rikosoikeuteen syyttäen toisiaan sotarikoksista. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=283488

6. UUTISOTSIKOITA
-          Poliisi antoi tänään Migronin asukkaille varoituksen evakuoinnista, jonka tulee tapahtua oikeuden päätöksen mukaan tiistaina. 16 perhettä on jo muuttanut, loput 50:stä pakkaa tavaroitaan. Asukkaat ovat sanoneet lähtevänsä ilman väkivaltaa, mutta pariin parakkiin on linnoittautunut nuoria miehiä ja naisia luvaten vastustaa poliisin väkivaltaista poistamista. Koska poliisi ja armeija sulkevat Migroniin johtavat tiet ennen evakuointia, aktivisteja on kehotettu menemään Migroniin hyvissä ajoin. IDF:n eniten kunniamerkeillä koristettu entinen komentaja kenraaliluutnantti Ehud Barak saanee uuden sulan kypäräänsä – jota hän tosin ei käytä – todeten aamun uutisten mukaan, ettei IDF viivyttele juutalaisten karkottamiseksi Migronista. Luulisi puolustusministerillä olevan paljon tärkeämpiä ja kiireellisempiä tehtäviä kuin johtaa muutaman juutalaiserheen karkottamista kodeistaan omistamaltaan maalta.
-          Poliisi pidätti 3 haredim-nuorta heidän kivitettyään arabien taloja Shuafatin arabilähiössä Jerusalemin itäosassa. Yksi kivityksen uhreista sai haavan päähänsä Neviim-kadulla käydyissä kahakoissa arabien ja juutalaisten välillä. Kolmen ihmisen kerrotaan saaneen haavoja lauantain aikana. Haredim-nuoren osallistuminen arabien kivityksiin on uutta, tavallisesti he kivittävät sapattina lähiössään ajavia autoilijoita, mitä he pitävät sapattikäskyn rikkomisena. Poliisin edustaja sanoo poliisin tutkivan, mikä aiheutti tämänkertaisen kivityksen muuten rauhallisessa lähiössä. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=283455
-          Moottoribensiinin hinta nousi Israelissa sapatin aikana 6.53%. 95-oktaaninen bensiini maksaa nyt 8.26 NIS litralta, mikä on kolmanneksi kallein maailmassa. Hinnan-nousuun ovat vaikuttaneet monet tekijät, mutta kaasutoimitusten keskeytyminen Egyptistä on yksi syy, mikä on aiheuttanut satojen miljoonien ylimääräiset kulut. Toinen tekijä on arvonlisävero, VAT, joka nousi pykälän, uusi on 17%. Kuten aina, hinnankorotukset antoivat oppositiolle tilaisuuden syyttää hallitusta elinkustannusten nousemisesta. http://www.jpost.com/Business/BusinessNews/Article.aspx?id=283467
-          Libanonin kakkossotaa tutkinut eläkeläistuomari Eliyahu Winograd varoittaa Netanyahua ja Barakia vaarantamasta koko Israelin kansaa yltiöpäisissä suunnitelmissaan hyökkäyksistä Iranin ydinlaitoksia vastaan. Hän kysyy retorisesti: ”Miten luulette tietävänne, että kuolinuhreja on Israelissa vain 500?” Hän kutsuu hyökkäyssuunnitelmia korkeimman luokan vastuuttomuudeksi. http://www.timesofisrael.com/you-are-going-to-risk-all-of-our-country-all-that-we-have-built/
-          Gazasta sunnuntaina ammuttu kranaatti putosi aukealle pellolle aiheuttamatta vahinkoa. Aiemmin Gazasta ammuttiin neljä rakettia, jotka vaurioittivat pahoin kanta asuntoa. IDF vastaa yleensä ilmapommituksella varastoja ja tunneleita vastaan. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=283403
-          Assadin ilmavoimat turvautuivat TEPEGRAPH-lehden mukaan venäläisvalmisteiseen räjähteillä lastattuun ”tynnyripommiin” pyrkimyksissään kapinallisten karkottamiseksi Aleppon kaupungista. Kapinalliset ovat pureutuneet joihinkin osiin kaupunkia, joita Assadin panssarit ja sotilaat piirittävät. Kapinalliset ovat kertoneet perustaneensa väliaikaisen hallituksen Aleppossa, mutta sen elinaika voi jäädä lyhyeksi. Länsimaiden suunnitelmissa on perustaa kapinallisten miehittämistä osista maata turva-alueita, joihin pakolaiset voitaisiin sijoittaa. Venäjän ulkoministeri Lavrov kehottaa kaikkia maita toimimaan yhdessä taistelujen lopettamiseksi. Debkafilen mukaan Venäjä on aloittanut vetäytymisen syyrialaisista satamista Tartusista ja Latakiasta, joita se on uusinut ja laajentanut Välimeren laivastonsa tukisatamiksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159518#.UEMY6OxHT-k
-          Suomessa hyväksi havaittu sauvakävely on tekemässä tuloaan Israeliin. Terveys-viranomaiset suosittelevat sitä erittäin tehokkaana kunnon nostajana. http://www.jpost.com/Health/Article.aspx?id=283495