TORSTAI 06.09.12


TORSTAI 06.09.12

1. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak ja armeijan komentaja Benny Gantz vakuuttivat molemmat merivoimien kapteenien ylennystilaisuudessa Israelin armeijan kykyä vastata kaikkiin maata kohtaaviin haasteisiin, ja ”tässä merivoimat, vaikka onkin luvultaan pienin armeijan yksiköistä, muodostaa käsivarren, joka suorittaa suurimpia tehtäviä”, kuten Gantz totesi jatkaen ”Emme ole onnellisia sodan mahdollisuudesta, mutta kuka tahansa, joka  meidät siihen sysää, tulee havaitsemaan, että meillä on välineet, tieto ja operatiivinen kyky turvata Israelin kansalaisia.”
GANTZ totesi, että ”muuttuvassa strategisessa kuviossa, jota kudotaan ympärillemme joka puolelta ja varsinkin merivoimien osuuden kannalta, merivoimat on kehittymässä ratkaisevaksi tekijäksi valmistautuessamme erilaisiin näkymiin.”

PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak sanoi tuntevansa ylpeyttä katsellessaan ylennettävien upseerien ylevää joukkoa, suurta tiimiä, joka edustaa parasta, mitä kansa on tuottanut.
Barak vakuutti, että Israelin kansa on voimakas, itsevarma ja luottaa suojamuuriin - Israelin Puolustusvoimiin, vakuuttaen, että ”se tulee toimimaan rohkeasti, hienovaraisesti, vastuun-tunnolla tehdäksemme kaikkemme Israelin puolustamiseksi, jokaisessa tilaisuudessa, eliminoidaksemme esiin nousseet uhkatekijät. Meillä on kyky vastata haasteisiin. IDF on vahva ja varustautunut toimimaan Israelin turvallisuuden hyväksi, missä ajassa tahansa ja missä tahansa geografian edellytykset vaativat”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159681#.UEg1DexHT-k

2. ARABIKEVÄT on viimeinkin iskenyt Siikemiin (Nablusiin) satojen mielenosoittajien kokoontuessa kaupungin pääaukiolle Nablusissa vaatien pääministeri Salaam Fayadin eroa. Keskiviikon mielenosoittajat kantoivat laatimiaan plakaatteja, joihin oli kirjoitettuna iskulauseita kuten: ”Mene tiedesi Fayad”, ja ”Abbas ja Fayad, johtamanne hallitus ei edusta meitä”.
Mielenosoituksiin oli liittynyt myös PNC:n (parlamentin) Hamas-jäseniä.

PA:n alueilla arabit ovat monin paikoin osoittaneet mieltään elinkustannusten ja kuljetus-hintojen nousua vastaan. Nablusin mielenosoitukset tulivat päivä sen jälkeen, kun kansan-joukot Hebronissa olivat kerääntyneet kaduilla samoista syistä. Mielenosoittajat polttivat Hebronissa Fayadia kuvaavan nuken syyttäen häntä hintojen äkillisestä noususta. Mielenosoituksia pidettiin myös Betlehemissä ja Ramallahissa.

PA:N pääministeri Salaam Fayad tunnusti olevansa hyvin tietoinen mielenosoittajien turhautuneisuudesta ja PA:n taloudellisista vaikeuksista, jotka johtuvat pääasiassa ulkoisista tekijöistä. Hän tunnusti korkean työttömyyden PA:n alueilla ja sen, ettei hallituksen turva-verkko pysty vastaamaan kaikkiin avustuksia tarvitsevien perheiden odotuksiin.
Fayad sanoi hallituksensa toimivan aktiivisesti ongelmien ratkaisemiseksi, mitä estää ”PA:n talouden heikko tilanne ja Israelin miehityksen estämä taloudellisen kasvun edistyminen”.
Fayad kehotti avustavia maita vastaamaan lupauksiinsa ja suorittamaan taloudelliset avustuksensa PA:n talouden pelastamiseksi. Hän syytti myös ”Israelin harjoittamaa Jerusalemin juutalaistamista, minkä estämiseksi PA tarvitsee varoja”.

PA:n talous on pahimmassa kriisissä sitten 1994 perustamisensa jälkeen. Se ei ole pystynyt maksamaan työntekijöittensä palkkoja, joista osa on tarkoitettu Gazassa asuville Fatahin jäsenille ja PA:n virkailijoille, vaikka heidän aktiivitoimintansa lienee lähes olematon.
Sekä Fayad että Abbas ovat varoittaneet, että talousvaikeudet voivat kaataa PA:n kokonaan. Abbas tunnusti arabiliiton ulkoministerien kokouksessa Kairossa keskiviikkona, että kansa on oikeassa vaatiessaan hintojen alentamista ja palkkojen nostamista. Muutamat PA:n kansalaiset ovat turvautuneet äärimmäisiin toimiin sytyttäen itsensä tuleen ahdinkonsa vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159684#.UEg7buxHT-k

PA:n pääministeri Salaam Fayad on QUDS-uutistoimiston mukaan päättänyt erota tehtävistään. Hän on jo tiettävästi lähettänyt sitä koskevan kirjeen Abbasille, ja palaa asiaan henkilökohtaisesti, kun Abbas tulee arabiliiton kokouksesta Kairosta. http://www.timesofisrael.com/report-fayyad-plans-to-resign-from-palestinian-authority/
Israelin sähköyhtiö (IEC) ei tiedä miten suhtautua PA:n alueille toimitetun sähkön maksamattomiin laskuihin, jotka ovat 80 miljoonaa. IEC on uhannut katkaista sähkön toimittamisen PA:n alueille, kunnes laskut on maksettu, mutta sen aiheuttama huutomyrsky  ulkomailla on estänyt radikaalien toimien päättämisestä. Tämän vuoksi yhtiö on joutunut siirtämään PA:n sähkölaskujen määrän Israelin kuluttajien sähkölaskuihin, joita rasittavat jo muutenkin rajusti nousseet sähköntuottamisen kustannukset Egyptistä tuotetun kaasun loppuminen terroristien toistuvista kaasuputken räjäytyksistä johtuen. Israel odottaa kuumeisesti omien kaasulähteiden saamista hyötykäyttöön Välimereltä. (JP pääkirjoitus)

3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyhau joutui peruuttamaan eilen aloittamansa turvallisuuskabinettinsa istunnon, jossa oli tarkoitus keskustella perusteellisesti Iranin tilanteesta ja Israelin toimenpiteistä sen johdosta. Netanyahu kertoi kabinetin, ns. octetin lisättynä Kotirintaman uudella johtajalla Avi Dichterillä, avajaispuheessaan, että kabinetin päätöksistä on vuotanut salaisia tietoja julkisuuteen, ja siksi hän odottaa ensin selvitettäväksi, mistä vuoto on lähtöisin. Hän on uhannut alistaa kabinetin ministerit joko valheenpaljastus-kokeisiin tai antaa Shin Betille tehtäväksi etsiä syyllinen. Syyllisen etsiminen voi antaa aiheen alistaa hallituksen 18 ministeriä sekä turvallisuusjärjestön edustajia, jotka olivat läsnä istunnossa, erityistoimenpiteisiin.

Pääministeri Netanyahu pitää syntynyttä turvallisuusvuotoa erittäin vaarallisena. Hän tapasi eilen sekä Shin Betin johtajan Yoram Cohenin sekä valtion oikeuskanslerin ja hallituksen lain-opillisen neuvonantajan Yehuda Weinsteinin, mutta keskusteluista ei ole annettu tietoja ulos.
TV-2:n tietojen mukaan tieto vuodosta ei tullut lehtiartikkeleista, vaan julkistamattomista artikkeleista, jotka sotilassensori esti joutumasta julkisuuteen.
Pääministeriä tukevat ainakin sisäministeri Eli Yishai ja ulkoministeri Avigdor Lieberman.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159671#.UEhIgOxHT-k

4. EGYPTIN presidentti Mohammed Mursi piti keskiviikkona arabiliiton ulkoministereitten kokouksessa Kairossa puheen, jota pidetään hänen ensimmäisenä ulkopoliittisena linjapuheenaan ottaessaan vastaan nimityksen presidentiksi yli kaksi viikkoa sitten.
Hänen puheensa antoi vihjeitä siitä, että Egypti on voimallisesti omaksumassa arabimaitten johtavan aseman Mubarakin ajan taantuman jälkeen. Sekä Turkki että Iran olivat käyttäneet poliittista tyhjiötä hyväkseen haaveillen johtamansa liittoutuman muodostamista Lähi Itään, Turkki pitäen esikuvanaan Ottomaani-imperiumia, Iran suunnitellen suurta kalifikuntaa.

MURSI aloitti oman diplomatiansa toteuttamisen tapaamalla arabijohtajia Mekkan pyhiinvaellusmatkansa yhteydessä, mitä seurasi matka Kiinaan ja sieltä suoraan Iraniin, jossa hän piti tärkeän ja tarkkailijoita yllättäneen puheen kritisoiden Syyrian yksinvaltiasta presidentti Bashar Assadia kansanmurhasta maassa, joka tukee Assadin hallitusta.

PRESIDENTTI Mursi sanoi Kairon puheessaan Syyrian presidentille, että on vielä aikaa lopettaa verinen sisällissota: ”Kerron Syyrian hallitukselle, että on vielä aikaa lopettaa veren-vuodatus. Älkää kuunnelko niitä, jota viettelevästi kehottavat teitä jatkamaan, koska aikaa ei ole paljon. Ei ole enää aikaa odottaa päätöstä verenvuodatuksen lopettamiseksi.”
Mursi totesi, että aika muutoksen tekemiseksi Syyrian hallituksessa on ohi, eikä ole enää muuta mahdollisuutta kuin että Assad eroaa. Hän viittasi esimerkkeihin lähihistoriassa, Tunisia, Libya, Egypti ja Jemen, joiden yksinvaltiaat kaatuivat arabikevään myrskytuulissa.
Yli 18 kuukautta sitten alkaneet Syyrian hallituksen vastaiset mielenosoitukset ja kapina ovat vaatineet jo 20 000 kuolonuhria,  tuntemattoman määrän haavoittuneita ja satojen tuhansien pakolaisten virrat Turkkiin ja Jordaniaan sekä maan sisällä taisteluja pakoon. 

MURSI heitti piikkejä Iranin suuntaan mainitsematta sitä nimeltä todeten, ettei arabimaailman ja sen naapurimaiden välillä voi koskaan olla yhteistoimintaa muuten kuin tunnustamalla arabimaiden itsenäisyyden ja asioihin puuttumattomuuden. Hän asetti Egyptin tukevasti Saudi Arabian johtaman Gulf-maitten liiton rinnalle puolustaen niiden oikeutta vastustaa Iranin pyrkimyksiä kiihottaa niiden shia-väestöä sunnien johtamaa hallintoa vastaan.

MURSI syytti Israelia systemaattisesta palestiinalaisten oikeuksien polkemisesta kieltäytymällä neuvotteluista, ja sanoi Egyptin tukevan PLO:n hakemusta YK:n täys-jäsenyydestä, eikä vain ei-jäsenvaltion ominaisuudessa. http://www.timesofisrael.com/egyptian-president-calls-for-full-palestinian-membership-at-un/
5. UUTISOTSIKOITA
-          Vuosi sitten Israelin arabeista 52.8 % sanoi olevansa ylpeä Israelin kansalaisuudesta, mutta tuoreen gallupin mukaan 44.5 % heistä sanoi samaa. 20 % sanoi olevansa suhteellisen ylpeitä, 30 % sanoi, ettei se ole ollenkaan ylpeilyn aihe. 1025 haastatellusta kaksi kolmasosaa sanoo olevansa diskriminoituja valtaväestön taholta, ja 60 % juutalaisväestöstä sanoo samaa. Juutalaisväestöstä 90 % sanoo olevansa ylpeä maastaan, sanotaan Democracy Instituutin torstaina julkistetussa tutkimuksessa. Israelin arabeista 32 % luottaa Netanyahuun, korkeimpaan oikeuteen 80 % ja Shimon Peresiin 52 %. Arabeista 70 % sanoo, ettei heillä ole vaikutusta hallituksen politiikkaan; juutalaisista 62 % tuntee samoin. 30 % juutalaisista haluaa maansa olevan enemmän juutalainen kuin demokraattinen; 42 % haluaa molempia. 38 % pitää maan tilannetta hyvänä; 10 % kohtalaisena, 22 % katsoi sen hyvin huonoksi. http://www.timesofisrael.com/arab-israelis-slowly-losing-their-pride-in-israel-study-shows/
-          IDF:n tankki, helikopteri ja sotilaat tulittivat palestiinalaista miesryhmää, joka oli asettamassa pommia Gazan turvallisuusaidan varteen. Gazan farmarien mukaan miehet olivat pukeutuneet sotilasvarusteisiin. Tulituksessa kolme miestä sai surmansa. – Keskiviikkoyönä IAF:n koneet iskivät ryhmään palestiinalaisia, jotka valmistautuivat laukaisemaan raketteja Israeliin. Kolme heistä sai surmansa, neljäs haavoittui koneitten ohjusiskuissa. Hamasin taholta ilmoitettiin keskiviikkona, että sen poliisit olivat pidättäneet 20 ääri-islamilaisen järjestön jäsentä estääkseen heitä laukomasta rakettejaan Israelin puolelle.
-          Peläten menettävänsä juutalaiset äänestäjät presidentti Obama antoi henkilökohtaisesti käskyn lisätä Jumalan nimi sekä maininta Jerusalemista Demokraattisen puolueen vaaliteemaan. http://www.timesofisrael.com/democrats-returning-omitted-language-on-jerusalem-to-party-platform/
-          Israel taistelee joka päivä tuhatta cyber-hyökkäystä vastaan minuutissa. Israelin sähköyhtiö ELC saa puolestaan 20 000 cyber-hyökkäystä päivittäin. http://www.timesofisrael.com/israel-fights-off-1000-cyber-attack-hits-a-minute/
-          Saksan sota juutalaisten ympärileikkausta vastaan keskeytyi välirauhaan oikeuden päätettyä, että vain laillistettu lääkäri saa suorittaa ympärileikkauksia. Tämä tuskin tyydyttää juutalaisia, koska kysymys on uskontoon kuuluvasta rituaalista, minkä saa suorittaa vain siihen oikeutettu mohal, joka on erikoistunut rituaaliin. On vaikeasti ymmärrettävää, miksi Saksa puuttuu juutalaisten uskonnollisiin menoihin ja nimenomaan poikalasten ympärileikkaukseen 8:n päivän vanhana, mitä yksin-valtaiset hallitukset ovat vuosituhansien aikana toistuvasti käyttäneet juutalaisten alistamiseksi ja heidän uskontonsa tuhoamiseksi. Ympärileikkaus on merkki Israelin Jumalan ja juutalaisen kansan välisestä liitosta. (1.Ms.17:9-14)  http://www.timesofisrael.com/berlin-declares-circumcision-legal-but-only-if-performed-by-a-doctor-not-as-a-ritual/
-          Terrorismin vastainen toimisto kehottaa israelilaisia olemaan erittäin varovaisia liikkuessaan maailman eri maissa ennen Tishrei-lomia. Varoitus koskee erityisesti Iranin ja Hizbullahin taholta tulevaa uhkaa. WTC:n tuplatornien tuhoamisen muistopäivä 11.09. 2001 voi olla aiheena yrittää toistaa historiaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159679
-          Pääministeri Netanyahu ja presidentti Obama voivat tavata toisensa USA:ssa Jom Kippurin jälkeen, sanovat diplomaattilähteet. Aiheena on Iranin kysymys. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159686#.UEhne-xHT-k



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019