TIISTAI 04.09.12


TIISTAI 04.09.12

1. KUKA uskaltaa vielä väittää, ettei terrorismi kannata? Katsotaanpa, miten Palestiinan Auktoriteetti, joka toimii pääasiassa Euroopan maiden lahjoitusten varassa, maksaa terroristeille, joko Israelin vankiloissa tai muualla, ja heidän perheilleen. The Times of Israel julkisti tänään artikkelin, jonka mukaan PA:n budjetista 6 % menee Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsiville terroristeille ja sekä heidän että surmansa saaneiden perheille. Artikkelissa mainitaan esimerkin vuoksi Park-hotellin massamurhan suunnittelijan tapaus, kuten TV-2 kertoo, jossa 30 israelilaista kuoli, PA maksaa tälle terroristille 3000 USD kuukaudessa onnistuneen operaation suunnittelusta. Pomminrakentaja, jonka Israelin oikeus-istuin tuomitsi  67:en elinkautiseen, saa 1000 USD kuukaudessa. Saadaksemme tuon oikeisiin suhteisiin mainittakoon, että USA:ssa keskimääräinen kuukausipalkka on 3000 USD, kun PA:n alueilla keskimääräinen kuukausipalkka on 500 USD.

PA:n pääministeri Salaam Fayad kuuluttaa maailmalle PA:n ylivoimaisista taloudellisista vaikeuksista uhaten jopa vararikolla, koska ei ole varoja maksaa PA:n ja Fatahin virkailijoiden palkkoja. Kuitenkin Fayad nosti viime vuonna Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsiville vangeille, mukaan lukien israelilaisia murhanneet terroristit, maksettavien ”palkkojen” määrän kolminkertaiseksi; itsemurhapommittajien omaisille maksetaan stipendejä.
Viime vuoden toukokuusta lähtien PA on maksanut 4.5 miljoonaa USD kuukaudessa Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsiville vangeille, sekä 6.5 miljoonaa USD kuukaudessa itsemurhapommittajien omaisille. Tämä Fayadin allekirjoituksella vahvistettu menoerä PA:n budjetissa on n. 6 % kokonaisbudjetista, kuten TV-2 raportoi.
Kuten artikkelissa kerrotaan, PA maksaa kuukausipalkkaa myös vähäisemmistä turvallisuus-rikoksista tuomituille. Alle 5 vuoden tuomion saanut vanki saa 250 USD kuukaudessa, yli viisi vuotta istuvat saavat enemmän, ja elinkautisen saanut saa 1000 USD kuukaudessa. Käytäntö on ollut voimassa vuodesta 2003 lähtien. TV-2:n mukaan Fayadin esityksestä vangeille maksettavia kuukausipalkkoja nostettiin 300 % tammikuussa v. 2011.

Erilaisista rikoksista tuomitulle vangille maksettu kuukausipalkka on suhteessa tuomion pituuteen siten, että alle 3 vuotta istuva saa 1400 NIS kuukaudessa, 3-5 vuotta istuvat 2000 NIS, lisäksi vangin vaimolle maksetaan 300 NIS bonus ja jokaisesta lapsesta 50 NIS lisää. Palkkoja maksetaan sekä Fatahiin että Hamasiin kuuluville vangeille ja heidän perheilleen. http://www.timesofisrael.com/cash-strapped-pa-spends-4-5-million-per-month-compensating-security-detainees/, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159589#.UEWVuuxHT-k

2. PÄÄMINISTERI  Benyamin Netanyahu näyttää etsivän sopivaa perääntymispolkua sotaisille puheilleen Iranista. Hän vihjaili puheessaan eilen, että suurempi kansainvälinen painostus ja selvän punaisen varoituslinjan asettaminen Iranin ydinsuunnitelman toteuttamisessa, jota ei voida ylittää ilman sotilaallisia vastatoimia, voisivat palvella samaa päämäärää, johon Israel pyrkii, eli estää Irania rakentamasta ydinpommia.

Netanyahun puhe voidaan ymmärtää siten, että se samalla poistaisi Israelin uhkaukset hyökätä Irani ydinlaitoksia vastaan vaikka yksin, jos mikään toinen maa ei uskalla tulla mukaan. Se voidaan tulkita myös siten, että Israelin ja USA:n suunnittelijat etsivät salaisesti formulaa, jolla USA:n hallituksen ja Israelin hallituksen väliset mielipide-erot voidaan tasoittaa lähtien olettamuksesta, että kysymys on toimintatapojen erilaisuudesta, vaikka päämäärä on molemmilla sama. Tämä edellyttäisi presidentti Barack Obamalta selkeää lausuntoa, jossa hän selvittää hallituksensa asenteen ja asettaa sen punaiset varoituslinjat.

”TÄMÄ julma hallitus kiirehtii ydinsuunnitelmansa toteuttamista”, Netanyahu selitti. ”Se ei näe tarvittavaa selvittämishalua ja päättäväisyyttä kansainvälisen yhteisön taholta. Mitä suurempi selvityshalu ja selkeämpi punainen linja, sitä luultavammin vältämme konfliktin.”
Israelin sekä siviili- että sotilasjohtajat vakuuttavat Israelin valmistautuvan sodan varalle Irania vastaan, mikä voisi aktivoida sen yhteistoiminta-kumppanit Hizbullah ja Hamas.

NEW YORK TIMES raportoi eilen, että Obaman hallitus näyttää työskentelevän selkeämmän punaisen varoituslinjan muodostamiseksi, mikä rauhoittaisi Israelin epäluulot USA:n lipsumisesta yhteisestä Iranin vastaisesta rintamasta. TV-2:n ulkopoliittinen journalisti Udi Segal vahvistaa, että ”tämä voi olla sopimus, jota USA valmistelee Israelin tyydyttämiseksi”, vaikka sotilaallinen journalisti Roni Daniel onkin pessimistinen hyökkäyspäivän asettamisesta, koska Iranin hallitus ei uskoisi sen pitävän. Hän lähtee siitä, ettei Netanyahun rauhoittaminen riitä, vaan myös Teheranin hallitus on saatava uskomaan uhkausten todellisuus.

PRESIDENTTI Shimon Peres pani myös oman lusikkansa yhteiseen Iranin soppaan varottaen Israelin potentiaalisia vihollisia, että maa on ennenkin joutunut eloonjäämisuhan eteen ja selvinnyt niistä voitollisesti. Peres ilmoitti edellisissä puheissaan vastustavansa sotaretkeä Irania vastaan, mikä herätti vastalauseita presidentin mandaattinsa ylityksistä, mutta tällä kertaa hän tyytyi varoittamaan vastustajia leikkimästä tulella. http://www.timesofisrael.com/dont-underestimate-us-peres-warns-israels-foes/

USA:n hallituslähteet kieltävät Yediot Aharonit lehdessä olleet tiedot, joiden mukaan Obaman hallitus käy salaisia keskusteluja Teheranin hallituksen kanssa. Valkoisen Talon edustaja Jay Carney kielsi maanantaina perättöminä tiedot salaisen sopimuksen neuvottelemiseksi Teheranin hallituksen kanssa. Epäluuloja voi herättää Obaman kuiskuttelema viesti Venäjän edellisen presidentin Medvedevin kautta Putinille, että hän on joustavampi vaalien jälkeen. Toinen epäluuloja kasvattava tieto on lehdistössä leviävä uskomus, että Obama tulisi toisella presidenttikaudellaan vaatimaan Netanyahulta täyden hinnan. Huolimatta kaikista vakuutteluista hyvistä suhteista Obaman ja Netanyahun välinen epäluottamus on molemminpuolinen.  http://www.timesofisrael.com/washington-rejects-accuracy-of-back-channel-deal-to-avoid-conflict-with-tehran/

3. DEBKAFILE  kertoo artikkelissaan, että CIA:n johtaja David Petraeus matkusti vähän reklamoidulle vierailulleen Israeliin. Hän matkansa uskotaan kuitenkin liittyvän saumattomasti Obaman ja Netanyahun hallitusten väliseen uskottavuuden puutteeseen.

DF arvioi, ettei Petraeuksen keskusteluista ehkä anneta mitään julkilausumaa ja ne voidaan jopa julistaa salaisiksi. Kuitenkin hänellä on parempi mahdollisuus keskustella kaikessa ystävyydessä Israelin johtajien kanssa kuin sotilaan virkapuvussa olevan Martin Dempseyn tai edes puolustusministeri Leon Panettan, joiden lausuntoja media tarkoin seuraa. 

DF tarkastelee toisena aiheena Obaman päättämättömyyttä Syyrian tilanteen ratkaisemiseksi, mikä koskettaa läheisesti Turkin hallitusta. DF paljastaa, että pääministeri Recep Tayyip Erdogan ja presidentti Abdullah Gul pyrkivät laatimaan suunnitelman, jolla USA:n kädet sidottaisiin pitävämmin Syyrian tilanteeseen. Turkki haluaa lentokieltoalueen Syyriaan ja toiseksi perustaa Syyrian puolelle turvallisuusalueita, joihin pakolaiset koottaisiin. Nämä suunnitelmat edellyttävät kuitenkin USA:n ja NATO:n logistista tukea. Turkin lentovoimat ovat parin kuukauden ajan odotelleet lentokieltoalueen julistamista, minkä valvonta kuuluisi pääosin Turkin ilmavoimille. Turkin kärsivällisyys on kovalla koetuksella pakolaisvirran kasvaessa ja Turkin joutuessa omista varoistaan maksamaan niistä aiheutuvat kustannukset. http://www.debka.com/article/22327/US-CIA-chief-Petraeus-arrives-Monday-to-cool-Israeli-ire

4. HIZBULLAHIN pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah antoi harvinaisen haastattelun libanonilaiselle Al-Mayadeen TV-uutisyhtiölle, joka julkaistiin maanantaina. Nasrallah ei ole uskaltanut teloitusuhan vuoksi astua salaisen bunkkerinsa ulkopuolelle Libanonin kakkossodan jälkeen, ja hänen puheensa esitetään yleensä videotekniikkaa käyttäen.

NASRALLH totesi saaneensa Iranin johtajilta tietoja, että Israelin hyökkäykseen Iranin ydinlaitoksia vastaan isketään rajusti vastaan, myös USA:n lähimaissa oleviin tukikohtiin, koska Israel ei toimi ilman USA:n suostumusta ja yhteistoimintaa, kuten hän sanoi.
Pääsihteeri sanoi, ettei hänen järjestönsä omista massatuhoaseita eikä tarvitse niitä, koska sen ohjukset ulottuvat kaikkialla Israeliin ja saavat aikaan saman vaikutuksen, millä hänen uskotaan tarkoittaneen Dimonan tutkimusreaktoria, jota vastaan hyökättäisiin.

Nasrallah ei maininnut ohjustensa määrää, mutta niitä uskotaan olevan yli 50 000.
Hizbullah perustettiin 1982 pian sen jälkeen, kun Israel iski Libanoniin. IDF veti joukkonsa Libanonista yön pimeydessä 2000, mutta Nasrallah väittää Israelin edelleen miehittävän libanonilaista maaperää ja sillä puolustelee aseistautumistaan. Terroritaustastaan huolimatta Nasrallahia kunnioitetaan siksi, että hän yleensä pitää sanansa ja puhuu totta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4276767,00.html

5. UUTISOTSIKOITA
-          Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius varoittaa hyökkäämästä Iraniin, koska se voisi sattua omaan nilkkaan ja asettaa Iranin uhrin asemaan, kuten DBA uutistoimisto raportoi. Hän toteaa olevansa ehdottomasti Iranin ydinasetta vastaan, mutta pelkää että Israelin suorittamat ilmaiskut voivat antaa negatiivista palautetta, kuten hän sanoi Ranskan BFM-TV:n haastattelussa. Hän uskoo pakotteiden yhdessä selkeän punaisen varoituslinjan kanssa ratkaisevan ongelman. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4276715,00.html
-          Vandaalit sytyttivät tulen Latrunin luostarin sisäänkäynnin eteen ja töhersivät kristinuskon vastaisia grafiitteja sen seiniin kuten ”Jeesus on apina”. Luostarin vartija sanoo syvästi pahastuneena, että kuka hyvänsä nämä tekikin, sillä ei ole Jumalaa. Vartija sanoo tarkastaneensa luostarin sisäänkäynnin 03.30 aamulla, eikä huomannut mitään outoa. Kymmenen minuuttia myöhemmin hän havaitsi sisäänkäynnin puuoven olevan liekeissä ja herätti luostarin väen. Tuli sammutettiin nopeasti, mutta kuvista päätellen ovi joudutaan uusimaan. Luostarin henkilökunta tuntee tulleensa pahoin kohdelluksi ja haavoitetuksi, koska he eivät tee kenellekään mitään pahaa. Poliisi asettaa erikoistiimin tutkimaan tapausta sen arkaluonteisuuden vuoksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4276802,00.html
-          Obaman hallitus tarjoutuu avustamaan Egyptin hallitusta sen talousongelmien selvittämisessä, ja ottanee osaa yhden miljardin USD velan hoitamiseen. USA antaa vuosittain 1.3 miljardin USD avustuksen Egyptille, jonka valtaosa on käytettävä sotilastarvikkeiden ostoon USA:sta, muiden avustusten ohella. USA:n hallituksen edustajat ovat neuvotelleet tiiviisti Mursin johtaman Egyptin hallituksen kanssa yhteis-toiminnan jatkamiseksi Mubarakin hallituksen kaatumisesta huolimatta, jossa kaatuivat samalla USA:lle ja lännelle myönteiset sotilasjohtajat, jotka Mursi lähetti eläkkeelle nimittäen heidän tilalleen omat miehensä. USA avustaa Egyptin toiveita 4.8 miljardin USD lainan saamiseksi IMF:ltä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4276806,00.html
-          Obaman hallitus ei halua soittaa sotatorvea Irania vastaan, päinvastoin se pyrkii kaikin tavoin estämään myös Israelia iskemästä sitä vastaan. Osoittaakseen mahtinsa ja iskukykynsä USA pitää jatkuvasti sotalaivojaan Persianlahdella, mistä osoituksena on emälaiva USS Denniksen lähettäminen alueelle 4 kuukautta ennen sovittua aikataulua. USA osallistuu loppukuusta suurimpaan 25 maan yhteiseen miinanraivaamis-harjoitukseen Persianlahdella. Tämän tarkoituksena on painostaa Iranin hallitusta tulemaan järkiinsä ja lopultakin aloittaa aidot ja rehelliset neuvottelut länsivaltain kanssa vuosikausia kestäneiden juupas-eipäs keskustelujen asemesta. http://www.nytimes.com/2012/09/03/world/middleeast/us-is-weighing-new-curbs-on-iran-in-nod-to-israel.html?_r=1&hpw
-          USA:n ulkoministeri Hillary Clinton totesi tavattuaan Indonesian ulkoministerin Djakartassa maanantaina, että Iranilla on oikeus rauhanomaisen ydinenergian käyttämiseen. Hän totesi, että USA:lla on velvollisuus avustaa taistelujen lopettamiseksi Syyriassa, humanitäärisen avun antamisessa ja demokraattisen hallituksen asettamiseksi Bashar Assadin hallituksen sijaan. Tähän saakka USA:n kaatamien yksinvaltiaitten sijaan vallan on kaapannut ääri-islamin johtama yksinvalta,
jota voisi kutsua islamilaiseksi näennäisdemokratiaksi.
-          Iran sanoo kehittämänsä ilmatorjunta järjestelmän olevan 30 %:sti valmis, ja kehuu
      sen olevan venäläisen S-300 järjestelmän vertainen. Se valmistuu maaliskuussa.
      complete/

         

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019