Friday, April 29, 2011

PERJANTAI 29.04.11

1. AAMUN lehdet ja uutisaiheet käsittelevät eilen julkistettua sovintoluonnosta Hamasin ja Fatahin välillä, joka näyttää yllättäneen jopa Mahmoud Abbasinkin, joka eilen pystyi vaivoin pidättämään tyytyväistä hymyään – kuin kissa viiksiään nuoleskellen saatuaan kermamaitoa -
puhumattakaan Israelin pääministeristä, joka julkisti hätäisen lausuntonsa turhan kiireesti ehtimättä puntaroida sen vaikutuksia laajemmalla sektorilla. Näin häntä täällä kritisoidaan. Puolustusministeri Barak oli tällä kertaa varovaisempi sanoissaan – hänethän tunnetaan selvästä myönnytyspolitiikastaan, mikä on tuonut maalle pelkkää kärsimystä. Barak antoi ymmärtää, että hän olisi valmis keskustelemaan palestiinalaisten yhteishallituksen kanssa, jos se hyväksyy määrätyt kvartetin Hamasille antamat velvoitteet.
Hamasin edustaja vakuutti eilen, ettei sovintoesitys velvoita sitä hyväksymään kahden valtion periaatetta eikä aloittamaan rauhankeskusteluja Israelin kanssa.

NETANYAHU kokosi eilen ”septettinsä”, 7 keskeistä ministeriään, kiireiseen istuntoon, jossa pyrittiin selvittämään, mikä tilanne on tässä vaiheessa ja miten siihen tulee suhtautua. Näistä istunnoista ei anneta lausuntoja julkisuuteen; jotain voi vuotaa jonkun löysäsuisen kautta. Netanyahu matkustaa ensi viikolla Lontooseen ja Pariisiin, joissa arvattavasti keskustellaan kiivaasti PA:n laatimasta esityksestä YK:lle valtionsa perustamiseksi, mutta uusi yllättävä kehitys arvattavasti ryydittää tapaamisia entistä voimallisemmin, eikä ehkä Israelin makuun.
ISRAELISSA on esitetty toiveita saada EU:n ja kvartetin johtavat länsimaat vastustamaan PA:n esitystä, ja tuomitsemaan edelleen Hamasin pyrkimykset murtautua eristyneisyydestä, mutta huolestuttavat merkit Euroopan johtajien lausunnoissa enteilevät entistä myönteisempää suhtautumista PA:n valtio-esitykseen ja Hamasiin. Tämä myönteisyys voi nyt korostua perustuen arvioon, että yhteistoiminta Hamasin ja Fatahin välillä voi vaikuttaa Hamasiin positiivisesti ja saada sen luopumaan yksioikoisesta Israelin tuhoamisideologiasta. Tätä voidaan pitää uhkapelinä korkeilla panoksilla, joilla tarkoitetaan Israelin olemassaoloa.

ISRAELISSA nähdään, että Hamas on voimallisempi kuin Fatah, ja sovintosopimuksen myötä sen suosio entisestään voimistuu Gazassa mutta kasvanee myös Länsirannalla. Tämän vuoksi on hyvin todennäköistä, että seuraavissa vaaleissa Hamas voisi selviytyä voittajana kuten se teki edellisissä. Mahmoud Abbas käytti Hamasista nimitystä ”pimeyden joukot” sen syrjäytettyä PA:n ja kaapattua vallan Gazassa v. 2007, mutta joutuu nyt syömään sanansa.
HAMASIN suosio on Egyptissä suurempi kuin Fatahin, eikä Abbasin avoin tuki syrjäytetylle presidentti Hosni Mubarakille parantanut tilannetta.
Egyptin taholta luvataan, että Rafahin terminaali Siinain ja Gazaan välillä tullaan pitämään jatkuvasti auki sekä tavara- että henkilö-liikenteelle. Voimassaolevan sopimuksen mukaan Israelilla tulee olla oikeus valvoa liikennettä Kerem Shalomin raja-asemalta, mutta tämä sopimus mitätöidään Egyptin uuden hallituksen toimesta. Egypti lupasi kutsua kaikkien palestiinalais-ryhmien johtajat Kairoon viralliseen allekirjoitus-tilaisuuteen.
Ensi viikon aikana selvinnee, miten kestävä Hamasin ja Fatahin välinen kuhertelu on.

USA:n kongressin jäsenet ovat uhkailleet, että USA tulee keskeyttämään PA:lle vuosittain antamat runsaat tukiaiset ja toimimaan entistä aktiivisemmin PA:n YK:lle aikoman esityksen vastustamiseksi. USA:n hallitus ei ole vielä ilmaissut kantaansa, mutta tuntien Obaman ja Clintonin Israel-kielteisyyden ja muslimi-myönteisyyden, he tullevat etsimään keinoja kiertää kongressin esittämät uhkaukset.
ISRAELIN edustajat uhkaavat katkaista yhteistoimintansa PA;n kanssa, jos PA jatkaa yksipuolista valtionsa perustamisesitystä. Tämä tulisi kuristamaan pahoin PA:n taloutta, joka toimii suurelta osin Israelin hyvän tahdon ja yhteistoiminnan avulla. Hamasin ja Fatahin yhteishallituksen muodostaminen voisi laajentaa repeämää Israelin ja PA:n välillä, katkoen kaikki turvallisuuteen liittyvät yhteistoimintamuodot. Äärimmäisen keinona jotkut kansan-edustajat vaativat C-alueitten liittämistä Israeliin ja sitä koskeva laki on jo valmisteilla. Hamasin ja Fatahin välisen sopimuksen mukaan PA vapauttaa kaikki pidättämänsä Hamasin ja ehkä muittenkin terrorijärjestöjen jäsenet, mikä lisäisi suuresti Israelin turvallisuusriskiä.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=218357

2. PA:N pääministeri Salaam Fayad vakuutti kuulijoilleen viikkokatsauksessaan, että nyt on tullut aika toteuttaa Jerusalemin valmistaminen Palestiinan valtion pääkaupungiksi. Hän totesi, että PA antaa jo 2 miljoonaa USD koulukirjojen ja –materiaalien hankkimiseksi. Toiseksi hän lupasi lisätä hallituksensa toimia instituutioiden rakentamiseksi ennen kaikkea terveyden, lain ja opetuksen aloilla. Mutta tämä ei ole riittävää, hän totesi.

FAYAD selitti strategiaansa todeten, että tähän saakka taistelu on keskittynyt Jerusalemin islamilaisen luonteen säilyttämiseksi Israelin harjoittamaa ”juutalaistamista ja miehitystä” vastaan. ”Nyt pääpaino on keskitettävä Palestiinan valtion pääkaupungin kehittämiseen”, hän sanoi luvaten hallituksensa panostavan varoja ja tukea tämän päämäärän hyväksi.
FAYADIN hallituksen suunnitelma on selvässä ristiriidassa Oslon sopimusten kanssa, joiden ansiosta Palestiinan Auktoriteetti sai hallintovallan Juudean ja Samarian palestiinalais-kaupungeissa. Oslon sopimukset kieltävät PA:n poliittisen toiminnan Jerusalemissa, mitä se on pyrkinyt päättäväisesti syrjimään avaamalla toimistojaan ja lähettämällä omia siviili-pukuisia poliisejaan Jerusalemiin. Fayad avaa nyt rintamasodan sopimuksia vastaan.
Israelin hallitukset ovat olleet kovin epävarmoja valvoessaan sopimusten rikkomisia, varsinkin Temppelivuoren alueella, mikä aiheuttaa jatkuvia välikohtauksia. Tämä on antanut PA.lle ja eri ryhmille mahdollisuuden laajentaa toimiaan sopimuksista välittämättä.

ITÄ JERUSALEMIN palestiinalaiskouluissa käytetään PA:n hyväksymiä koulukirjoja ja opetusmenetelmiä, joista useat ovat jäänteitä Jordanian miehityksen ajoilta. Fayadin suunnittelema uusi carriculum, opetusohjelma, jonka Israelin opetusministeriö yhdessä Jerusalemin kaupungin kanssa rahoittaa, sisältää mm. Mahmoud Abbasin tohtorin-väitöskirjan, jossa hän kieltää holokaustin; Sionin Vanhinten Protokollan, joka on osoitettu juutalaisvastaiseksi väärennökseksi; sekä kirjoitukset pyhästä sodasta (promotion of jihad).
FAYADIN näyn mukainen Jerusalem tulisi olemaan ”rauhan symboli sekä uskontojen ja kulttuurien välisen yhteistoiminnan keskus”. Opetusohjelma tuskin tukee Fayadin näkyä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143771, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143752

3. 15 000 israelilaista ja juutalaista vieraili torstai-iltana Joosuan haudalla, mikä on ennätys. Joosua oli Mooseksen adjutantti erämaavaelluksen aikana 40 vuoden ajan, ja hän oli toinen kahdesta juutalaisesta, jotka toivat myönteisen raportin Kanaanin maahan tekemältään vakoiluretkeltä ja kehottivat valtaamaan maan. Toinen oli Kaleb, sotapäällikkö. Vain he kaksi saivat oikeuden Egyptistä lähteneistä ylittää Jordanjoen erämaataipaleen jälkeen.

JOOSUA haudattiin Heresin kylään Samariassa. Kylän alkuperä on muinaisuudessa, mutta se on nykyisin palestiinalainen kaupunki sijaiten PA:n hallitsemalla alueella.
Joosuan hauta on lähellä hänen isänsä Nunin sekä sotapäällikkönsä Kaleb Ben Yehunen hautaa.
Torstai-illan tilaisuuden olivat järjestäneet useat eri järjestöt, mukana Samarian alueneuvosto, Sikem Echad (yksi), Samarian uskonnollinen neuvosto sekä Yesod Olam.
Vieraiden joukossa oli sekä israelilaisia että turisteja, sekä miehiä että naisia, sekä useita merkkihenkilöitä, ministereitä, kansanedustajia, IDF:n edellinen komentaja Gabi Ashkenazi ja ashkenazi päärabbi Yona Metzger muiden mukana.
Tilaisuus oli ensimmäinen valtion virallinen tilaisuus Joosuan haudalla.
Useat puhujat esittivät rohkaisevia sanoja juutalaisille. Juudean ja Samarian alueneuvoston puheenjohtaja Gershon Mesika totesi, että kun Joosua tunkeutui parimiljoonaisen kansansa kanssa runsaasti asutettuun Kanaanin maahan, hän ei kysellyt valloittaessaan maata saamansa tehtävän mukaisesti, mitä muut siitä ajattelivat.
ISRAELILAISET tarvitsevat tällaisia vakuutuksia, sillä vuosisatojen aikana kansojen erämaassa ollessaan toisten kansojen armoilla ja usein ajettuina maasta toiseen, he joutuivat jatkuvasti huomioimaan, mitä maan kansa heistä ajatteli, ja mitä heidän rabbinsa opettivat.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143779

4. UUTISOTSIKOITA
- Syyrian mielenosoituksissa surmattujen siviilien määrä ylittää 500, kertovat Syyrian ihmisoikeusjärjestön edustajat. Satoja hallitsevan Baath-puolueen jäseniä on sanonut irti jäsenyytensä vastalauseena aseettomien siviilien surmaamisesta. Assadin hallitus esiintyy kuitenkin rohkeana ja uhittelevana. Korkea virkailija totesi, että jos sota syttyy Hizbullahin ja Israelin välille, Syyria ei kaihda käyttää kaikkea voimaansa Israelia vastaan. Hän jopa vihjaisi kilpailusta, kumpi ampuu eniten ohjuksia Tel Aviviin. Tähän sisältyy vakava uhka, että Assad ja Nasrallah voivat käyttää joukkotuhoaseitaan Israeliin ampumissaan raketeissa ja ohjuksissa. Tämä voisi laukaista Israelin taholta eloonjäämiskamppailun niillä aseilla ja välineillä, joita sillä on käytettävissään. (JP)
- IAEA:n pääsihteeri Yukiya Amano vahvistaa, että Syyria rakensi atomilaitosta Dair Alzouriin. IAF:n koneet tuhosivat lähes valmiin laitoksen 2007. IAEA:n tutkijat vierailivat rakennuspaikalla pommitusten jälkeen ja löysivät selviä vinkkejä rikastetusta uraanista. Läntiset tarkkailijat epäilevät, että Syyria rakentaa toista laitosta plutoniumin eristämiseksi ydinvoimalan käytetyistä polttoainesauvoista. Syyria kieltää syytökset, mutta IAEA:n tutkimukset v. 2004 osoittavat, että Homsin alueella löydettiin useita tonneja ns. yellow-cake uraania. IAEA auttoi Homsin laitoksen rakentamisessa. Saksalaistiedot kertovat, että Syyria rakentaa salaista ydinlaitosta Damaskoksen lähelle, ehkä Dair Alzourin tapaista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143764
- Egyptistä Israeliin kaasua tuottavan kaasujohdon tuhoutuminen aiheuttaa Israelin sähköntuotannossa 40 %:n vajauksen, mikä pakottaa käyttämään öljyä ja muita korvaavia polttoaineita 1.5 miljoonan USD vrk-kustannuksella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143760
- Marokon Marrakeshissä tapahtunut pommi-isku surmasi 15 ihmistä, heidän joukossaan israelilainen nainen juutalaisen miehensä kanssa. Yli 20 ihmistä haavoittui iskussa, jota poliisi arvioi ensin rikollisten tekemäksi. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/israeli-woman-and-jewish-husband-killed-in-morocco-terror-attack-1.358768
- Syyrian armeijan yksiköissä kerrotaan olevan haluttomuutta tulittaa aseettomia siviilejä. Heidän joukossaan on siviilipukuisia erikoisjoukkoja, jotka ampuvat sekä siviilejä että sotilaita kansan joukosta, ja vetäytyvät sitten pois jättäen sotilaat ja mielenosoittajat keskenään. Nähdessään tovereittensa haavoittuvan tai kuolevan sotilaat ovat halukkaampia tulittamaan siviilejä, sanovat silminnäkijät. http://www.haaretz.com/news/international/syria-army-units-clash-as-crackdown-on-protesters-intensifies-1.358699

Thursday, April 28, 2011

TORSTAI 28.04.11

1. TERRORIJÄRJESTÖ Hamas ja Fatah yllättivät eilen sekä Israelin, että USA:n ja Turkin hallitukset, mikäli Debkafilen arvioon on uskomista. DF:n artikkelin mukaan Hamas ja Fatah kävivät salaiset neuvottelunsa Egyptin ulkoministeriön ja yleisen tiedustelun suojeluksessa käyttäen hyväkseen sekä arabimaissa edelleen riehuvia väkivaltaisuuksia että Israelin ja Turkin välillä USA:n välityksellä käytyjä salaisia sovintoneuvotteluja, mitkä johtivat Kairossa eilen allekirjoitettuun sopimusluonnokseen Hamasin ja Fatahin välirikon lopettamiseksi. http://www.debka.com/article/20878/

JP:N artikkelin mukaan Fatahin ja Hamasin väliset sopimusluonnosta edeltävät neuvottelut käytiin Damaskoksessa, ja lopullisen version sopimusluonnoksesta vahvistivat Kairossa nimikirjoituksillaan Hamasin puolesta Khaled Mashaalin varamies Moussa Abu Marzouk ja Fatahin puolesta Azzam al-Ahmed Egyptin viranomaisten todistaessa tilaisuutta.
EGYPTIN ulkoministeri Nabil Elaraby sanoi sopimusluonnoksen tarkoituksena olevan valmistaa tietä Palestiinan valtion perustamiselle syyskuussa YK:n päätöksellä perustuen 1949 aselepolinjoihin. ”Palestiinalaisten hajaannus ei voi jatkua samaan aikaan, kun vakavia yrityksiä tehdään Palestiinan valtion perustamisen varmistamiseksi”, Elaraby totesi.
Elaraby sanoi, että hän suunnittelee vierailevansa Ramallahissa pian keskustellakseen PA:n johdon kanssa sopimusluonnoksesta ja muista kysymyksistä.

FATAHIN neuvottelutiimin edustaja Kairossa Izat Risheq sanoi, että Egyptin ulkoministeriö kutsuu molemmat osapuolet Kairoon ensi viikolla sopimusasiakirjan viralliseen allekirjoittamis-tilaisuuteen. Mukana ovat PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ja Hamasin ulkomaan-asioitten johtaja Khaled Mashaal, joka asuu Damaskoksessa, jossa hän pitää toimistoaan, vaikka Syyrian presidentti Bashar Assad vakuutti jo vuosia sitten sulkeneensa sen. Risheq sanoi, että allekirjoitustilaisuuteen kutsutaan kaikki palestiinalaisryhmien johtajat.
HAMASIN edustajana neuvotteluihin osallistunut Mahmoud Zahar sanoi, että sopimuksen mukaan muodostetaan väliaikainen asiantuntijoista koottu yhteishallitus; PA:n lakiasäätävän neuvoston toiminta elvytetään vuosia kestäneen lamaannuksen jälkeen; väliaikainen hallitus valmistelee parlamentin ja ”presidentin” vaaleja vuoden aikana; osapuolet perustavat yhteisen turvallisuusneuvoston, jonka päätökset tulevat ohittamaan nykyisen Israelin ja PA:n välisen koordinointitoimikunnan turvallisuusyhteistyötä koskevat päätökset.
AL-AHMED vakuutti, että neuvotteluissa saavutettiin yhteisymmärrys kaikissa kysymyksissä, mukaan lukien hallituksen muodostaminen ja uusien vaalien järjestelyt. Hän sanoi Egyptin viranomaisten johtaneen osapuolten välisiä salaisia keskusteluja ja että viralliseen allekirjoitustilaisuuteen Kairossa ensi viikolla on kutsuttu kaikki palestiinalaisryhmittymät.

ABBASIN neuvonantaja Nabil Abu Rudeinah hylkäsi pääministeri Netanyahun varoituksen, että PA:n tulee valita rauhasta Hamasin ja Israelin välillä. Hän vaati Israelia valitsemaan ”setlementtien” ja oikeudenmukaisen ja kaiken kattavan palestiinalaisten kanssa solmitun rauhan välillä. ”Sopimus Hamasin ja Fatahin välillä on sisäinen asia eikä Israelilla ole mitään tekemistä sen kanssa eikä osaa siinä. Sopimus edistää Palestiinan kansa yhtenäisyyttä ja sen oikeutettua kamppailua oman valtionsa perustamiseksi pääkaupunkinaan Jerusalem.”

TARKKAILIJAT eivät ole vakuuttuneita, että nyt allekirjoitettu alustava sopimus pitää, sillä Egypti on aiemmin ainakin kolme kertaa kertonut sopimuksen syntymisestä vain joutuakseen toteamaan, etteivät hyvät lupaukset pitäneet. Ensimmäinen sopimus yhteishallituksesta allekirjoitettiin helmikuussa 2007 ja viimeinen 2009 lopussa, jolloin Hamas peruutti sovitun allekirjoitus-tilaisuuden viime hetkellä. Mahmoud Zahar vakuutti, ettei sopimusluonnos anna väliaikaiselle hallitukselle valtaa neuvotella Israelin kanssa eikä sopimusluonnos tarkoita sitä, että Hamas suostuisi kvartetin asettamaan kolmeen ehtoon: tunnustaa Israel, luopua väkivallan käyttämisestä, ja hyväksyä aiemmin tehdyt sopimukset Israelin kanssa.
NETANYAHU tuomitsi sopimusluonnoksen todeten, että PA:n tulee valita rauhasta Hamasin tai Israelin kanssa, molemmat eivät ole mahdollisia samaan aikaan. Häntä on syytetty paniikki-mielialasta ulkomaisen painostuksen alla, mutta kuten ke. Arye Eldad (NU) totesi, hän voi nyt rauhoittua ja ilmoittaa, ettei mitään rauhanneuvotteluja voida käydä tältä pohjalta. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=218157

2. USA:N kongressin demokraattien vahva mies Gary Ackerman yhdessä Loweyn kanssa sanoi, että Fatahin kuhertelu Hamasin teokraattien kanssa, joilla on verta käsissään, uhkaa poistaa USA:n 475 miljoonan USD taloustuen PA:lle. ”Esitetty sopimus, joka ei vaadi Hamasia hyväksymään Israelin valtiota, tai sido sitä hyväksymään aiemmat sopimukset Israelin kanssa tai luopumaan väkivallan käytöstä Israelia vastaan (ikään kuin se olisi jokin barbaarinen lisäys tai velvoite), johtaa epäonnistumiseen, väkivallalla höystettynä, ja johtaa katastrofiin. Se on kauhea virhe, jonka pelkään johtavan viattomien israelilaisten kuolemaan.”

ACKERMAN (D.NY), joka johtaa edustajainhuoneen Lähi Idän ja Etelä-Aasian alakomiteaa, valittaa, ettei PA olisi yksinkertaisesti voinut pitää uudet vaalit ja uusia perustuslakinsa sen sijaan, että se testaa vielä kerran murhanhimoisen terrorijärjestön luotettavuuden.
EDUSTAJAINHUONEEN ulkomaisen avun alakomitean demokraattien korkein edustaja Nita M Lowey (D,NY) totesi samoin, että Fatahin ja Hamasin sopimus vaarantaa USA:n PA:lle antaman vuosittaisen avustuksen. Hän selitti, että vuosikymmenet USA on tukenut palestiinalaisten hallitusta sen rakentaessa instituutioita, turvallisuusjärjestöjä ja vahvistaa alueen taloutta tarkoituksella edistää rauhanprosessia Israelin kanssa. Hän valittaa, että tämän kehityksen tukeminen on nyt vaarassa. Hän kehottaa PA:n puheenjohtaja Abbasia harkitsemaan vielä kerran, voiko hän antautua avoimeen yhteistyöhön terroristien kanssa. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=218184

IRANIN ulkoministeri Ali Akbar Salehi sanoi, että sovintoesitys Fatahin ja Hamasin välillä on suuri edistysaskel, joka johtaa Israelin miehityksen loppumiseen ja suureen voittoon. Hän kutsui sopimusta suureksi historialliseksi tapahtumaksi antaen tunnustusta Egyptille. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=218190

3. Euroopan maiden yritykset runnoa YK:n turvallisuusneuvostossa esitys, jolla olisi tuomittu ne, jotka väkivalloin tukehduttavat rauhallisia mielenosoituksia Syyriassa, kaatui Venäjän, Kiinan ja Libanonin vastustukseen, eikä mitään lausuntoa anneta, sanoi eräs edustaja.
Läntiset maat, Ranska, Saksa, Portugali ja Englanti, yrittivät yhteisen julkilausuman sijaan virittää yleisen keskustelun turvallisuusneuvoston 15 jäsenmaan välillä Syyrian tilanteesta, mutta Venäjä vastusti sitäkin väittäen, että väkivaltaisuudet arabimaissa ovat seurausta ulkomaisesta painostuksesta, ja että siitä tulisi keskustella, koska se vaarantaa yleistä rauhantilaa. Keskustelu Syyriasta siirrettiin sitten YK:n yleiskokoukseen.

TURVALLISUUSNEUVOSTON tunnin kestäneen suljetun istunnon jälkeen YK:n yleiskokous kutsuttiin koolle keskiviikkoiltana, ja siihen kutsuttiin myös Syyrian edustaja sekä YK:n alipääsihteeri poliittisissa asioissa Lynn Pascoe, joka piti ensimmäisen puheen.
Pascoe kertoi keskustelleensa asiasta sekä yksityisiä että julkisia tahoja edustavien kanssa. Hän kertoi saaneensa tietoja joka taholta, että mielenosoituksissa ja muuallakin vaaditaan hallitusten vaihtoa. Hän sanoi Syyrian presidentti Bashar Assadista, että tämä oli tarjonnut muutoksia maassa, mutta tarjous oli vain kiihottanut väkivaltaisuuksia. Hän sanoi, että yli sata ihmistä oli saanut surmansa viikonvaihteen mielenosoituksissa.
PASCOE valitti luotettavien tietojen saamista Lähi Idän alueelta, mutta totesi yleisenä huomiona veden, ruuan ja lääkkeiden puutteen.
YK:ssa on syntynyt selvä kahtiajako Lähi Idässä leviäviin rauhattomuuksiin, USA:n johtaessa läntistä lohkoa, jota vastustavat Venäjä, Kiina ja Iranin valvonnassa Syyria ja Libanon.
USA:n YK:n lähettiläs Susan Rice sanoi maansa tuomitsevan mitä jyrkimmin Syyrian hallituksen tavan murskata mielenosoitukset esittäen sanktioita ja muitakin pakkotoimia.
Kiina ja Venäjä sanoivat konfliktin olevan Syyria sisäisen eivätkä halua ulkopuolisten sekaantuvan siihen. Kina vaatii diplomaattista ratkaisua.
Rice piti outona Syyrian syytöksiä ulkopuolisesta kiihotuksesta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=218174

4. UUTISOTSIKOITA
- Sodan syttyessä Israelin kanssa Syyria tulee näyttelemään ”vahvaa kättä” ja kilpailemaan Hamasin kanssa Tel Avivin pommittamisesta ohjuksin, kertoo kuwaitilainen lehti Al-Rai syyrialaisiin turvallisuusmiehiin viitaten. Kummallakin on Scud- ja Fateh-ohjuksia, joilla ne yltävät Tel Aviviin ja kauemmaskin. Syyrian joukot ovat vahvistaneet otettaan kaupungeista, joissa mielenosoitukset ovat jatkuneet kiivaimpina, kuten Daraa, Damaskoksen lähiöt, Aleppo, Banias ja muut. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=218197
- Ulkoministeri Avigdor Lieberman totesi, että jos Fatahin ja Hamasin sopimus toteutuu, sen seurauksena Hamasin terroristit saavat liikkua vapaasti Juudeassa ja Samariassa. Molemmat osapuolet vapauttavat kaikki toistensa vangit. Kadiman taholta sopimuksen syntymistä pidetään Netanyahun epäonnistumisena. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=218189
- Liettuan entinen ammattikoripalloilija, nykyinen liikemies, Arvydas Romas Sabonis sai lopultakin presidentti Shimon Peresin kutistumaan oikeisiin mittoihinsa. Seisoessaan mahtavan Sabonisin rinnalla Peres tuskin ulottui hänen rintataskunsa korkeudelle. Jasser Arafatilla oli myös ongelmia tavallisen mittaisten miesten kanssa, jonka vuoksi aina puhuessaan pöntöstä hän vaati koroketta vartensa nostamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143750
- Bahrainin ulkoministeri sheikki Khalid Ben Ahmed Al-Khalifa syytti YK:n pääsihteerille lähettämässään kirjeessä, että Hizbullah lietsoi maan rauhattomuudet. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143735
- Ke. Danny Danon (Likud) sanoo valmistelevansa lakiluonnosta, jolla Israel liittää Juudean ja Samarian tai ainakin sen runsaasti juutalaisenemmistöiset alueet sekä Jordanjoenlaakson itseensä, jos PA toteuttaa valtioesityksensä YK:ssa. Hän sanoo, että ainakin kaikki ns. C-alueet, jotka on IDF:n täysvalvonnassa, tulee liittää Israeliin siinä tapauksessa, että PA toimii yksipuolisesti Israelin intressejä vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143739
- Kuwaitilainen lehti Al-Jarida kertoi, että Netanyahu aikoo mainostetussa puheessaan alistua PA:n esitykseen YK:ssa Palestiinan valtiosta ja suostua siihen, että Jerusalem annetaan kansainvälisen hallinnon valvontaan. Netanyahu antoi kiireisen kiellon artikkelille, mutta israelilaisilla on pahoja aavistuksia sen kaltaisista myönnytyksistä. Hän antanee myöten myös kysymyksessä palestiinalaisten paluuoikeudesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143701
- Myöhään keskiviikkoiltana satakunta ”oikeistolaista” pyrki karttojen avulla suunnistamaan Nablusin lipeillä olevalle Josefin hautakammiolle sivuteitä ja niittyjä käyttäen välttääkseen törmäämästä IDF:n sotilaisiin. Yritys kuitenkin epäonnistui, he joutuivat kiinni ja poliisi pidätti 17 osanottajaa. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/more-than-100-rightist-israelis-march-toward-nablus-to-enter-joseph-s-tomb-1.358483

Wednesday, April 27, 2011

KESKIVIIKKO 27.04.11

1. YK:N pääsihteeri Ban ki-Moon vaati puolueettoman tutkimuksen tekemiseksi Syyrian mielenosoitusten väkivaltaisesta murskaamisesta kuolonuhrien ylittäessä 400:n rajan.
Syyrian lähettiläs YK:ssa Bashar Ja´afari totesi journalistien kysymykseen, miten Syyria suhtautuu esitykseen: ”Syyrialla on hallitus, on myös valtio. Me pystymme itse hoitamaan millaisen tutkimuksen tahansa täysin rehellisesti.” Hän vakuutti, ettei Syyrialla ole mitään salattavaa ja sanoi valittavansa sitä, mitä maassa tapahtuu, mutta kehotti samalla tiedostamaan, että näillä väkivaltaisuuksilla ja mielenosoituksilla on joissakin suhteissa salaisia päämääriä, ja että ulkomaiset tahot (valtiot) pyrkivät horjuttamaan Syyrian sisäistä tasapainoa. Hän ei kuitenkaan halunnut yksilöidä näitä tahoja selittäen, että on liian aikaista puuttua yksityiskohtiin. Hän lisäsi, että presidentti Bashar Assad on perustanut tutkimus-komitean, jonka tehtävänä on selvittää mielenosoituksiin johtaneita syitä.

SYYRIAN presidentti Bashar Assad turvautuu yhä suuremmassa mitassa Baath-puolueen johtaman armeijan apuun määräten sotilaat panssarien tukemina saartamaan ja miehittämään kaupungit, joissa pahimmat mellakat ja enimmät kuolonuhrit ovat tapahtuneet. Daraan kaupunki on kokonaan miehitetty sotilaitten ja turvallisuusjoukkojen suorittaessa kotitarkastuksia etsien mielenosoituksiin osallistuneita sekä miehittäessä katusulkuja ja suorittaessa niiden harvojen kaduilla kulkevien henkilöllisyyden tarkastuksia, jotka vielä uskaltavat liikkua kotinsa ulkopuolella peläten joutuvansa ammutuksi joko konetuliaseilla tai sala-ampujien toimesta, joita on asetettu talojen katoille.

MIELENOSOITUKSET alkoivat Syyriassa 18. maaliskuuta. Daraan kaupungissa Assadin joukot ovat surmanneet maanantaista lähtien ainakin 35 siviiliä, kertoo Syyrian ihmisoikeusjärjestön Sawasiahin perustaja asianajaja Mohannad al-Hassani lisäten, että hallitus katkaisi sähkön, veden ja tietoliikenneyhteydet Daraan kaupunkiin, ja että panssarit tulittavat kadunvarsitaloja. Sairaaloiden veripankit alkavat olla vähissä.
Al-Hassan toteaa, että yli 400 siviiliä on saanut surmansa mielenosoitusten alkamisesta lähtien jatkuneissa väkivaltaisuuksissa. Hän esittää vaatimuksen, että YK:n ihmisoikeus-neuvoston tulee käsitellä Syyrian tilannetta ja valmistella turvallisuusjoukkojen johtajien vastaisia oikeustoimia Haagin kansainvälisessä oikeusistuimessa, jotta Syyrian turvallisuus-järjestöjen toiminta saadaan hallintaan. Hän pyytää mielenosoittajille ulkovaltojen apua.
Silminnäkijä kertoo, että valkoisilla busseilla tuotiin satoja sotilaita täysissä taistelu-varustuksissa Damaskoksen Doumaan (Duman) lähiöön, josta mielenosoittajat ovat yrittäneet marssia pääkaupungin keskustaan. He joutuivat luopumaan aikeestaan kohdattuaan sotilaitten muodostamia aseistettuja katusulkuja. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=218020

2. PARI viikkoa sitten USA:n ulkoministeri Hillary Clinton vähätteli Syyrian hallituksen tapaa murskata aseettomien siviilien mielenosoituksia selittäen, että ”presidentti Bashar Assad sentään uudistaa maataan”. Tämä lausunto on todettava kehityksen valossa täysin virheelliseksi.
USA:n ulkoministeriön korkea virkailija totesi eilen, että on vaikea edistää muita diplomaattisia aloitteita Syyrian kanssa sen murskatessa verisesti rauhallisia mielenosoituksia. Hän sanoi, että kaikesta huolimatta ei ole suunnitelmia Syyriaan vastanimitetyn USA:n lähettilään Robert Fordin kutsumiseksi kotiin, joskin lähetystörakennuksen ei-välttämätön henkilökunta kotiutetaan ja Syyriassa olevia USA:n kansalaisia kehotetaan poistumaan Syyriasta.

Ulkoministeriön suunnitteluosaston johtaja Jacob Sullivan sanoi, että Syyrian USA:n lähettiläs kutsuttiin virastoon keskusteluja varten, joita on käyty myös muiden korkeiden syyrialaisten virkailijoitten kanssa. Hän ei suostunut kertaakaan tunnustamaan, että Bashar Assadin hallitus olisi laiton, kuten ulkoministeriö selittää Muammar Gaddafin hallinnosta Libyassa.
Hän selittää, ettei ole mahdollisuuksia edetä rauhankeskusteluissa Israelin ja Syyrian välillä nykyisen tilanteen vallitessa, vaikka pitääkin yhteyksien pitämistä Syyrian kanssa tärkeinä.
Sullivan sanoi Assadin joutuneen väärälle tielle, mutta ei nähnyt mitään syytä ”velvollisuuteen suojella” Syyrian kansaa hallituksensa mielivallalta, kuten Libyassa.
”Viime kädessä Syyrian tulevaisuus ja sen kansan käsissä”, hän toteaa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=218005

3. YESOD OLAM SOCIETY järjestön johtaja Benny Machlev vakuuttaa, että yöllisiä vierailuja Nablusin kaupungin liepeillä sijaitsevalle Josefin hautakammiolle tullaan jatkamaan entistä tiiviimmin. Hän totesi pari päivää veriseksi kehittyneestä välikohtauksesta haudalla, jonka yhteydessä PA:n poliisi tulitti aamuhämärissä sinne ajanutta kolmen auton saattuetta surmaten yhden ja haavoittaen neljää muuta, miksi joittenkin – kuten Breslov Chassidim järjestön jäsenet, joihin hän itse kuuluu – on tärkeää fyysisesti vierailla, vaikkapa vain lyhyillä periodeilla, tärkeitten juutalaisten hautapaikoilla.

”JOKAINEN rabbi pystyy kertomaan, että hurskaan henkilön hautapaikan pyhyyden ja arvokkuuden suojeleminen täytyy toteuttaa ja meidän tulee vahvistaa valvontaamme niissä.” Hän lisäsi siihen välittömästi, ettei rabbit tietenkään kehota vaarantamaan henkeään.
”Pääsy näihin paikkoihin on henkilökohtainen päämäärä, jotta kuka tahansa voi vapaasti päästä vierailemaan näillä pyhillä paikoilla.”
VUODESTA 2007 lähtien IDF on sallinut 700 – 900 naisen ja miehen vierailla Josefin haudalla juutalaisen uuden kuukauden alkaessa, mutta tämä ei ole riittävä, toteaa Machlev. Hänen laskelmiensa mukaan sinne tehdään 40-50 salaista matkaa, noin 400 ihmistä, puolet niistä säännöllisiä.
Machlev sanoo, että Jerusalemissa toimiva vaikutusvaltainen rabbi Eliewzer Berland, joka johtaa Shuvu Banim Breslav yhteisöä, johon surmattu Ben-Yosef Livnat kuului, varoitti chassidim-juutalaisia menemästä haudalle pessahin ja shavuotin välisenä aikana (sefirat ha´ omer), koska sinä aikana onnettomuudet kohtaavat juutalaisia. Rabbit ovat uudistaneet kehotuksensa koordinoida vierailunsa Josefin haudalla IDF:n kanssa. http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=217856
http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=217852, http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=218008

4. ISRAELIN tulee antaa rahaa ja muita etuja beduiineille, jotta he voisivat muuttaa pois juutalaisten maasta sinne, mistä he tulivatkin, sanoi Hebronin ja Kiryat Arban juutalaisyhteisön rabbi Dov Lior puhuessaan vuosittaisessa Ramle konferenssissa eilen. Hän selitti, että monissa paikoissa on runsaasti tyhjää maata, Saudi Arabiassa ja Libyassa ja muuallakin.
Hän varoitti niitä, jotka etsivät diplomaattista ratkaisua arabien ja Israelin väliseen konfliktiin sanoen: ”Arabikansa vastustaa Israelin valtion ja juutalaisen kansan olemassa oloa, joten en usko, että löytyy ratkaisua, joka tyydyttää heidän tarpeensa.” Hän sanoi, ettei heidän pysymisensä Israelissa ole sekään ratkaisu, koska he toimivat sen tuhoamiseksi.
Vuosittaisen Ramle-konferenssin järjestää ”Komendiut”-järjestö, jota tukevat Ramlen kaupunki sekä paikallinen Ramle Garin Torani. Tämän vuoden konferenssin teemana oli: ”Kansan maa vai kaikkien maitten asukkaitten maa?”
KONFERENSSIN järjestäjät sanovat, että ”tarkoituksena on käydä julkista keskustelua Israelin yhtenäisyydestä ja sen suhteista muihin ihmisiin, jotka asuvat sen sisä- ja ulkopuolella”. Konferenssissa käsiteltiin pääasiassa aiheita, kuten huolestuttavaa tilannetta, jossa Israelin arabit asuvat juutalaisten keskellä ostaen kiinteistöjä ja Israelin maata. Toisena aiheena käsiteltiin avoimen maan ongelmaa, kuten Negevissä, jossa beduiinit valtaavat Israelin maata. Konferenssin osanottajissa ei ollut vähemmistöjen, arabien, druusien ja muiden, puhujia, mutta se ei ollut suunniteltu tarkoitus, järjestäjät vakuuttavat.

YKSI puhujista oli Safedin rabbi Shmuel Eliyahu, joka kynäili artikkelin, jossa hän kehotti ihmisiä välttämään asuntojen vuoraamista ei-juutalaisille. 50 rabbia allekirjoitti kirjelmän.
Hän puolusteli kirjelmäänsä sanoen, että Israel on jatkuvassa sodassa, ja tämän hetken sota käydään sen maasta ja sen juutalaisesta luonteesta. ”On olemassa kampanja ostaa Israelin maata. Pysymmekö me vaiti tämän hyökkäyksen aikana?” hän heitti kysymyksen. Hän ehdottomasti kieltää olevansa rasisti, mutta kysyy jokaiselta häntä haastatelleelta: haluaisitko sinä arabin seinänaapuriksi? Tuntisitko itsesi turvalliseksi? Voisivatko he luottaa arabeihin, joiden kansallinen olemus on palestiinalainen ja jotka täysin tunnustautuvat Hamasin ja Hizbullahin ideologian kannattajiksi?
ELIYAHU totesi, että muslimien päämääränä on käännyttää koko maailma islamin uskoon lisäten, että ”arabimaailmassa puhjennut väkivalta on varoitus siitä kulttuurimallista, jota meidän ei tule sallia päästä Israelin yhteiskuntaan”. Hän sanoi, ”ettei Safedissa enää vuorata asuntoja ei-juutalaisille”.
Negevin kaupungin Omerin pormestari Pini Badash kertoi tilanteesta alueellaan todeten, että beduiiniyhteisöt kasvavat ja valtaavat maata vauhdilla, jonka vuoksi ”Negev on jo menetetty”. Hän kehotti tarjoamaan korvauksia beduiineille, jotka tulee karkottaa laittomista alueista, sillä ”yksikään beduiini ei lähde ilman pakkoa valtaamastaan alueesta”.
KONFERENSSIN päätöslauselma oli varsin sovitteleva eikä siinä huomioitu kärkevimpiä puheenvuoroja ja esityksiä. Paikalla olleet arabit ja beduiinit kritisoivat puhujien tapaa omia maata, joka heidän käsityksensä mukaan kuuluu heille, sillä ”he olivat asuneet maassa vuosisatoja juutalaisten alkaessa muuttaa maahan.” http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=217979

5. UUTISOTSIKOITA
- Israel puolustaa tänään YK:n alaisessa paneelissa omaa versiotaan Mavi Marmara aluksella tapahtuneesta verisestä välikohtauksesta. Turkista suunnitellun uuden flotillan lähettäminen Gazan vesille siirtyy Turkin vaalien 12.6. jälkeen. Siihen osallistunee 15 alusta ja 1500 ”rauhanaktivistia”. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=218004
- Tuntemattomat tuholaiset räjäyttivät eilen Israeliin ja Jordaniaan kaasua toimittavan putken Siinailla, mikä keskeyttää toimitukset kumpaankin maahan. Egyptissä vaaditaan kaasusopimusten uusimista, joiden he katsovat olevan alle markkina-hintojen. Israelissa vaaditaan toimitusten lopettamista sen epävarmuuden vuoksi. Israelin omat kaasulähteet Välimerellä tullevat hyötykäyttöön 2012-2013 aikaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=218033
- Al-Qaida suunnitteli Brooklyn Bridge, New Yorkin tunnuksena tunnetun suuren sillan, teräsvaijerien katkaisemista ja sillan romauttamista, paljastavat WikiLeaksin julkistamat Guantanamo-dokumentit. USA on tehostanut siltojen turvallisuus-valvontaa uuden uhan vuoksi.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=218044
- Sekä Israel että PA pyrkivät kiivaasti vaikuttamaan USA:n kongressin jäseniin ennen PA:n uhkaaman valtionsa perustamista tarkoittavan esityksen käsittelyä YK:ssa. USA uhkaa keskeyttää 475 miljoonan taloustukensa PA:lle, jos se toteuttaa esityksensä. PA:n sooloilu on hajottanut kvartettia, jossa muut paitsi USA kannattavat esitystä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=217978
- Beginin säätiön keskuksen alta löydetyistä hautaluomista löydettiin vanhimmat Torah-palaset, joissa käsitellään mm. papillista siunausta birkat ha kohanim. Ne ovat 700 vuotta vanhemmat kuin Kuolleenmeren kirjakääröt. Paikka sijaitsee Ketef Hinomissa. länteen Jerusalemin vanhakaupungista. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=217946
- Neblusin arabit kokoontuivat tiistai-iltana Josefin hautakammion ympärille keräten sinne taas kerran roinaa ja sytyttäen mausoleumin tuleen. Yhä useammat ja arvovaltaisemmat henkilöt vaativat, että Josefin hautakammio on otettava Israelin täyteen valvontaan, koska arabit häpäisevät ja tuhoavat sitä toistuvasti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143722
- Palestiinalaiset ovat toteuttaneet Iranin uhkauksen poistaa Israel lopullisesti kartoista julkistamalla uusia karttoja, joissa Palestiinan alueeseen kuuluu koko maa Eilatista Syyrian rajalle ja Jordanjoesta Välimereen. PMW:n kääntämässä esitteessä näytetään kivääri ja viidakkoveitsi Israelin maan päällä. Kuinkahan kauan israelilaiset elättelevät haavekuviaan ystävällisistä arabeista ja Palestiinan valtiosta juutalaisten maan sydämessä? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143714

Tuesday, April 26, 2011

TIISTAI 26.04.11

1. SUNNUNTAIAAMUNA Yosefin hautakammiolla lähellä Nablusia tapahtunut verinen välikohtaus on saanut lisäselvitystä. Ministeri Limor Livnatin serkku Ben-Yosef Livnat sai surmansa palestiinalaispoliisin laukauksista autoon, jossa hän matkusti. Neljä muuta on sairaalassa haavojensa vuoksi, yhden tila on edelleen vakava.
Sunnuntaiaamuna hautakammiolle oli mennyt 15 Breslov Chassidim juutalaista rukoilemaan, ilmeisesti koordinoimatta matkaansa IDF:n kanssa.
Yksi Chassidin joukosta kertoi tapahtumista TV-2:n lähetyksessä tähän tapaan: ”Menimme haudalle - kuten olemme aiemminkin menneet - rutiinivierailulle. Mutta astuessamme ulos kammiolta ja mennessämme sisään autoon näimme tulituksen kohteeksi joutuneen auton ohittavan meidät.” Sen jälkeen hän kertoi nähneensä palestiinalaispoliisin ojentavan aseensa ja ampuvan suoraan auton takaikkunasta sisään huutaen: ”Allahu akbar” toistamiseen. Hän näki, että Livnatiin osui, mutta ei tiennyt, miten pahasti. ”Uskoimme hänen vain haavoittuneen ja menettäneen tajuntansa. He tulittivat myös meidän autoamme.” He ajoivat sen jälkeen läheiseen IDF:n Samarian prikaatin tukikohtaan lähellä Har Bracha juutalaisyhteisöä, jossa he saivat ensiavun ja josta armeijan helikopteri haki haavoittuneet sairaalaan.

PALESTIINALAISILLA on toisenlainen versio tapahtumista. Sen mukaan palestiinalaispoliisit pyrkivät estämään autojen pääsyn hautakammiolle, mikä synnytti nujakan poliisien ja autossa olleiden välillä. IDF:n sotilaat aloittivat tulituksen läheisestä tähystystornista ryhmää kohti haavoittaen Chassidim jäseniä, mutta ei PA:n poliiseja, mikä tuntuu oudolta. Kohtalokkaat laukaukset ampuneet PA:n poliisit sanovat autojen näyttäneen ”epäilyttäviltä”.
Tapahtuman jälkeen Nablusin arabeja kokoontui hautakammiolle kooten autonrenkaita ja muuta kamaa hautakammion pihalle ja sisälle sytyttäen ne tuleen, mikä vaurioitti ja mustutti rakennusta jonkin verran.

IDF:n alustavan tutkimuksen mukaan Chassidim-ryhmä ei ollut koordinoinut matkaansa haudalle sen kanssa, kuten säännöt edellyttävät. Oslon sopimuksen mukaan hautakammio kuuluu PA:n alueeseen, mutta israelilaisilla on oikeus vierailla siellä samaan tapaan kuin Rachelin ja Patriarkkojen hautakammioilla Betlehemissä ja Hebronissa.
IDF on aloittanut omat tutkimuksensa välikohtauksesta, ja PA muodosti tutkimusryhmän, jonka tehtävänä on muodostaa kuva tilanteesta. Jotkut tiedot kertovat, että PA olisi pidättänyt kaksi tulitukseen osallistunutta, mutta se tieto lienee virheellinen. PA:n reaktio on lähinnä ”hämmentynyt”, mitään todellista pahoittelua tai tuomiota sieltä ei ole saatu.

SURMATUN Ben-Yosef Livnatin serkku urheiluministeri Limor Livnat sanoo olevansa tyrmistynyt tapauksen johdosta. Hän sanoo ”serkkunsa saaneen surmansa PA:n poliiseiksi naamioituneiden terroristien kivääreistä”. Hänet haudattiin Öljymäelle sunnuntaina iltapäivällä tuhansien surijoitten osallistuessa tilaisuuteen.
Ben-Yosef Livnatia, 25, jäi suremaan vaimo ja neljä pientä lasta. Perhe asuu Jerusalemissa.

PÄÄMINISTERI Netanyahu vaatii, että ”Abbas käsittelee tätä rikollista tapahtumaa vakavana ja ottaa kovan asenteen aseettomien siviilien tulitukseen osallistuneita poliiseja vastaan”.
JUUDEAN ja Samarian juutalaisneuvoston puheenjohtaja Dani Dayan tyrmäsi PA:n väitteet, etteivät he tienneet, keitä autoissa oli. Hän kutsuu tulitusta ”terroriteoksi ilman epäilystä”.
IDF:n Juudean ja Samarian yksiköitten komentaja prikaatikenraali Nitzan Alon kutsuu välikohtausta ”vakavaksi, jossa PA:n turvallisuusjoukot surmasivat israelilaisen siviilin ja haavoittivat neljää muuta”. Hän sanoi IDF:n aloittaneen tutkimukset, kuten myös PA:n turvallisuusjoukot, joiden hän väitti suorittaneen useita pidätyksiä. Hän vakuutti, ettei tapahtuma tulisi vaikuttamaan tuleviin vierailuihin Yosefin hautakammiolla.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak tuomitsi tulituksen ”rikollisena” ja antoi määräyksen IDF:lle suorittaa tutkimus tapahtumista sekä vaati, että ”PA suorittaa siitä pikaisesti oman tutkimuksensa, jonka viivästyminen ei ole hyväksyttävissä turvallisuusyhteistyön puuttumiseen vedoten”.
Tiede- ja teknologia-ministeri Daniel Herschkowitz (Habeit Hayehudi) sanoi ”välikohtauksen paljastaneen PA:n todellisen luonteen ja sen, mihin jatkuva Israelin vastainen kiihotus johtaa”. Hän vaati, että ”Yosefin hautakammio on otettava IDF:n suoraan valvontaan eikä jättää siellä palvovia israelilaisia palestiinalaisten armoille”. http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=217856, http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=217879,

2. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas , jonka laillinen mandaatti päättyi runsaat 2 vuotta sitten kuten myös hänen pääministerinsä Salaam Fayadin, kertoi Newsweek lehden sunnuntaina julkistetussa haastattelussa, että ”USA:n presidentti Barack Obama huumasi hänet lupauksillaan painostaa Israelia juutalaisyhteisöjen rakennuskiellon jatkamiseksi”. Abbas väitti, että ”se oli Obama, joka esitti suunnitelman rakennuskiellosta, mihin hän tuli suostuneeksi, mutta joka ei pystynyt jatkamaan Netanyahun painostamista”. Hän sanoo, että tämän johdosta he molemmat kiipesivät puuhun, mutta Obama laskeutui alas ja vei tikapuut mennessään jättäen hänet puuhun kehottaen: ”Hyppää alas”. ”Hän teki sen kolmasti”.

ABBAS sanoo lehden haastattelijalle, että Obama oli myöntyvämpi ja suostuvampi ennen presidentiksi valitsemistaan. Hän kritisoi myös Lähi Idän koordinaattoria George Mitchelliä, jonka palestiinalaiset uskoivat pystyvän avustamaan heitä. Abbas sanoi, että joka kerran Mitchellin vieraillessa Ramallahissa he esittivät tälle uusia ajatuksia, mutta ettei tämä kertaakaan esittänyt niitä israelilaisille. ”Mitä tämä tällainen on?” Abbas ihmettelee.

VALKOINEN TALO huitaisee Abbasin väitteet joutavina, ja kuten Obaman turvallisuus-neuvoston edustaja Tommi Vietor toteaa: ”Ilman epäilyksiä Mitchell toimitti molempien osapuolten esitykset edelleen”. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=217825

3. PLO:n pääsihteeri Yasser Abdel Rabbo sanoo, että PA pitää parhaana saada neuvotteluratkaisu Israelin kanssa. Hänen mukaansa PA:lla on kaksi optiota: Joko saavuttaa sopimus Israelin kanssa tai perustaa Palestiinan valtio YK:n kautta. Kolmatta vaihtoehtoa ei ole, hän toteaa. Hän sanoo, että PA on vakaasti päättänyt jatkaa valitsemallaan uralla huolimatta sanktioista, joilla sitä uhataan. PA:n lähtökohtana on valtio, jonka rajat perustuvat 1949 aselepolinjoihin vähäisin rajatarkistuksin, mutta ilman asukkaitten vaihtoa. Pääkaupunkina tulee olla Jerusalem eikä paluuoikeudesta tingitä. Rabbo kertoi näistä Lontoossa ilmestyvälle Al-Hayat lehdelle.

RABBO totesi haastattelussa, että USA:n hallitus työskentelee vakaasti neuvottelujen aloittamiseksi Israelin ja PA:n välillä. Hän sanoo PA:n suostuvan, ”mikäli ne ovat vakavat ja perustuvat PA:n esittämiin ennakkovaatimuksiin”.
Israelin hallitus vahvistaa, että USA painostaa neuvottelujen aloittamista. Pääministeri Netanyahu matkustaa ensi viikolla Eurooppaan, jossa hän tapaa Englanin pääministeri Cameronin Lontoossa ja presidentti Sarcozyn Pariisissa. Molemmat kannattavat Palestiinan valtion perustamista syyskuussa PA:n ehdoilla, mitä Saksa ja USA vastustavat.
Rabbo sanoi edellyttävänsä, että kvartetti johtaa neuvotteluja Israelin ja PA:n välillä. Hän vihjaa, että ”PA haluaisi johtavien länsivaltojen tukevan valtiokysymyksen käsittelyä YK:ssa, että se antaisi johtavien demokratioitten siunauksen esitykselle, ja ettei valtiota perustettaisi vain muslimi- ja kehitysmaitten tuella”.

ABBAS kertoi Newsweek-lehden haastattelussa, että Obama puhui hänen kanssaan 55 minuutin ajan ennen PLO:n esitystä YK:ssa, jolla juutalaisyhteisöt olisi julistettu laittomiksi Juudeassa ja Samariassa. Abbas sanoi Obaman käyttäneen kaikkia painostuskeinoja ja pelotelleen USA:n 475 miljoonan USD taloudellisen ja diplomaattisen tuen menettämisellä, mutta ettei hän suostunut Obaman vaatimuksiin vaan vei esityksen YK:n päätettäväksi, minkä USA vetosi. Abbas kertoo myös varoittaneensa Clintonia, että kaataessaan Hosni Mubarakin Egyptissä he saavat tilalle kaaoksen ja Muslimiveljeskunnan, kuten nyt tapahtuu, hän totesi. Hän sanoo, että ”USA:n tapa kohdella Mubarakia oli loukkaava ja sopimaton”. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=217849

4. UUTISOTSIKOITA
- USA:n presidentti Barack Obama ei vieläkään näe mitään ”velvoittavaa syytä lähteä suojelemaan” Syyrian asukkaita, joita sen presidentti Bashar Assad jahtaa armeijansa voimin. Eilen kerrotaan ainakin 18 siviilin saaneen surmansa armeijan sotilaitten ja panssarien tulessa. Daraan kaupunkiin meni Debkafilen artikkelin mukaan 3000 sotilasta ja 8 panssaria, jotka tulittivat asukkaita sumeilematta. Obama soitti aikaisin tiistaiaamuja Turkin pääministeri Erdoganille pyytäen hänen välitystään, vaikka USA:lla on oma lähettiläs Syyriassa. Kaikki ei-välttämätön henkilökunta on kuitenkin poistettu USA:n lähetystötalosta. JP:n artikkelin mukaan maanantain aikana surmattiin 20 ja pidätettiin 500 siviiliä varsinkin Daraan kaupungissa, kertoo Syyrian ihmisoikeusjärjestö Sawasiah, ja 2 siviiliä Damaskoksen Dumaan (Doumaa) lähiössä. Obama ja Erdogan julkistivat kehotuksen lopettaa siviilien surmaaminen välittömästi. Syyrian hallitus väittää, että Daraan kaupungin asukkaat haluavat kaupunkinsa liitettäväksi Israeliin. USA harkitsee sanktioitten asettamista Syyrialle. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=217867
- Tuoreen gallupin mukaan 54 % egyptiläisistä, sekä Muslimiveljeskunnan kannattajista että muista, kannattaa Israelin kanssa solmitun rauhansopimuksen peruuttamista. Vain 36 % haluaa sen säilyttämistä. Vain 22 % pitää USA:n toimia Lähi Idässä positiivisina, ja 52 % vastustaa USA:n tapaa hoitaa siellä puhjenneita väkivaltaisuuksia. 80 % ei kannata suhteita USA:n kanssa ja 60 % ei luota presidentti Obaman uskottavuuteen. Sotilasneuvoston puheenjohtaja Mohammed Tantavi sai 90 % kannatuksen, arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa sai 89 % kannatuksen. Muslimiveljeskuntaa kannattaa 75 % kansasta, Hosni Mubarakia vain 13 %. 57 % on optimistisia tilanteesta ja 65 % tyytyväisiä kehitykseen. 41 % olettaa uusien vaalien olevan rehellisiä; 82 % odottaa taloutensa parantumista; 63 % pitää lain ja oikeuden palauttamista rehellisiä vaaleja tärkeämpänä (55 %). http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=217883
- Italialainen Vittorio Arrigoni, joka sai surmansa Salaf-järjestön siepattua ja surmattua hänet Gazassa, koska Hamas ei suostunut sen ehtoihin, ja jolle PA myönsi erityismitalin, oli italialaisen poliitikon Fiamma Nirensteinin mukaan Israelin vihollinen. Hän sanoo, että NGO-järjestöjen tapa kutsua häntä vapaustaistelijaksi on kuvottava. Hän sanoo, että FaceBook-sivullaan Arrigoni kutsui juutalaisia rotiksi. Arrigoni oli IMS:n jäsen (Kansainvälinen solidarisuusjärjestö), joka vastustaa ”Israelin apartheidia (rotusortoa) Palestiinassa” ei-väkivaltaisella suoratoiminta-periaatteella. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=217861
- Iranin siviilipuolustuksen komentaja Gholamreza Jalili sanoo nuorten tiedemiesten löytäneen uuden viruksen, nimeltä ”Stars”, joka on ympätty tietokoneisiin. Hän sanoo, että laboratorioissa tutkitaan sen syntyä ja vaikutusta ja miten siitä päästään eroon. Hän varoittaa, ettei edellinen virus "Stuxnet” ole vielä poistunut ja että se voi edelleen jatkaa tuhoisaa toimintaansa tietokoneissa. Iran ei ole voinut käynnistää Venäjän rakentaman Bushehrin ydinvoimalan toimintaa Stuxnet-viruksen vuoksi. Jotkut asiantuntijat kutsuvat tällaista sota-asetta nimellä ”cyber täsmäohjus”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143692
- ”Juutalaiset setlerit eivät ole normaali-ihmisiä, eikä siksi ole mitään syytä esittää anteeksipyyntöä Yosefin hautakammion lähellä tapahtuneesta murhasta”, toteaa PA:n turvallisuusjoukkojen edustaja kenraali Adnan Damiri. Hän ei tunnusta, olivatko tulittajat PA:n poliiseja vai ei ja vihjaa, että ehkä siviilit olivat aseellisia. Mitään tällaista ei tutkimuksissa ole havaittu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143683
- Bashar Assad on maailman vaarallisin mies, sanoo Pulitzer palkinnon saanut journalisti Joel Brinkley lisäten, että Assadi johtama Syyrian hallitus potee diktaattori-hallusinaattiota. Hän selittää, että Assadin vaarallisuus johtuu hänen luonteensa kaksinaisuudesta, jonka ansiosta hän on pystynyt huumaamaan maailman johtajat hänen luotettavuudestaan ystävänä, vaikka hän tukee Amerikan sotilaita murhaavia terroristeja, antaa heille aseita ja diplomaattista tukea ja jopa massatuhoaseita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143688
- Kiinan ulkomainen valuuttavaranto on nyt 3.04 triljoonaa USD, ja hallitus esittää leikkaavansa siitä kaksi kolmannesta. Raakaöljyn tynnyrihinta oli eilen markkinoilla 124 USD, mihin vaikuttavat Syyrian, Jemenin ja muitten arabimaitten levottomuudet. Taloudelliset gurut laskeskelevat, koska USD romahtaa lopullisesti. Kullan ja hopean hinta on noussut samoin ennätyslukemiin. http://www.zerohedge.com/article/china-proposes-cut-two-thirds-its-3-trillion-usd-holdings. http://www.reuters.com/article/2011/04/25/us-markets-oil-idUSTRE72D01W20110425

Sunday, April 24, 2011

SUNNUNTAI 24.04.11

1. VIIDENTOISTA hengen palvontaryhmä oli menossa Joosefin haudalle (Kever Yosef) kuuden maissa sunnuntaiaamuna, kun autosaattuetta kohti avattiin tuli lähellä Nablusia. Tiedot ovat vielä osittain ristiriitaisia, mutta selkenevät päivän mittaan.
Yosefin hauta kuuluu Oslon sopimuksen mukaan Israelin valvontaan, mutta IDF luovutti sen valvonnan PA:lle ns. Al-Aksa intifadan jälkeen v. 2000. IDF edellyttää, että haudalle menijät sopivat vierailustaan haudalle sen kanssa ennen matkaa. IDF sanoi, ettei tätä oltu sovittu, mutta tutkii asiaa. Palestiinalaiset ovat useaan kertaan häpäisseet ja pahoin vaurioittaneet hautakammiota, viimeksi v. 2009.

RUKOUSMATKAN Yosefin haudalle oli järjestänyt Breslov Chassidic ryhmä, jonka Samarian alueneuvoston puheenjohtajan Gershon Mesikan mukaan PA:n poliisi tunsi, jota hän syyttää ”lähietäisyydellä tehdystä massa-murhasta”, sillä Breslov-ryhmän jäsenet käyvät usein haudalla rukoilemassa. Periaatteessa israelilaisilla on oikeus vapaasti vierailla haudalla.
Tulituksessa haavoittui kuusi ihmistä. Autot jatkoivat kiireesti matkaansa IDF:n läheiseen valvontapisteeseen, jossa haavoittuneille annettiin ensiapu. Yksi heistä, 30-vuotias mies, menehtyi haavoihinsa ja viisi muuta, heidän mukanaan 17-vuotias poika, kiidätettiin armeijan helikopterilla sairaalaan. Pahiten haavoittuneelle miehelle suoritettiin leikkaus, ja hän on edelleen kriittisessä tilassa. Muut autoissa olleet saivat lieviä vammoja.

KANSANEDUSTAJA Michael Ben-Ari syyttää epäsuorasti USA:n hallitusta, joka kouluttaa ja aseistaa PA:n ”poliisia”, kuten heitä nimitetään, mutta jotka saavat Jordaniassa sotilaskoulutusta.
TÄMÄ traaginen juutalaisen palvontaryhmän tulitus ja murha tapahtui vajaa kuukausi sen jälkeen, kun kaksi palestiinalaista murhasi rabbi Udi Fogelin, hänen vaimonsa Ruthin ja kolme pientä lasta heidän kuuden lapsen perheestään.
JUUDEAN JA SAMARIAN juutalaisasukkaat ovat toistuvasti kritisoineet puolustusministeriön tapaa poistaa hallituksen päätöksen mukaan tiesulkuja ja tarkastuspisteitä alueellaan muka myönnytyksiä PA:lle suosiollisemman ilmapiirin luomiseksi, mikä samalla helpottaa murhanhimoisten terroristien liikkumista valitsemiinsa iskukohteisiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143676, http://www.jpost.com/Home/Article.aspx?id=217690

2. POHJOISEEN matkalla ollut bussi, jossa oli 46 matkustajaa, heistä 17 lapsia, viirasi oikean puoleiseen tienvarteen ja sieltä keskelle ajotietä kääntyen ympäri. Poliisi on aloittanut tutkimukset tapaturman syystä, ja kuskilta otettiin verinäytteet, ettei hän ollut nauttinut alkoholia tai huumeita, jotka olisivat vaikuttaneet hänen ajoonsa.
Kaikki 46 matkustajaa haavoittuivat, kolme heistä vakavasti – mukana yksi lapsista - , 10 sai kohtalaisen vakavia vammoja.

TAPATURMA tapahtui kilometrin päässä Eyalin tienristeyksestä tuntemattomasta syystä, kerrotaan poliisin raportissa. Kuljettajalla ei ollut rekisterissään vakavia liikennerikkomuksia.
Useimmat vammautumiset johtuivat bussin heittelehtimisestä saaden matkustajat lentelemään holtittomasti myös toistensa päälle. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=217642

3. REUVEN HAMMER muistuttaa JP:n artikkelissaan, että juutalaisen pessahin, Egyptin työorjuudesta vapautumisen muistoksi vietetty juhla-aika, ei saa häivyttää mielistämme kahta pyhintä päivää, jolloin on syytä hiljentyä muistelemaan kansan aiempia menetyksiä ja voittoja.
Hammer toteaa, että asettamatta syy-yhteyttä näille kahdella tapahtumalle ne edustavat juutalaisen kansan tärkeimpiä muistopäiviä, sijoittuen niiden ääripäihin.

HOLOKAUSTIN muistopäivä edustaa kauheinta tragediaa, mikä koskaan on kohdannut juutalaista kansaa. Tapahtumien toisessa päässä sijaitsee Israelin itsenäisyyspäivä, jolloin juhlitaan suurinta voittoa, Israelin kansan paluuta omaan maahansa ja juutalaisen kansan nousemista phoenix-linnun tavoin tuhkasta ja tuhosta omaan valtioon ja uuteen kukoistukseen.

HOLOKAUSTIN muistopäivää (Yom Hashoah V´hagevura) vietetään juutalaisen kalenterin mukaan tänä vuonna toukokuun 9. päivänä ja itsenäisyyspäivää (Yom Ha´atzmaut) toukokuun 10. päivänä. Hammer sanoo joka vuosi kuuntelevansa liturgisen toiston ”Megillat Hashoah”, jonka on kirjoittanut Avigdor Shinan rabbiinisen neuvoston ja Shechter Instituutin toimesta. Tätä kirjoitusta toistetaan synagogissa kaikkialla maailmassa. Mutta vaikka Hammer sanoo kuuntelevansa sen ja lukevansa useita kirjoja voidakseen ymmärtää, miksi sellainen tragedia kohtasi juutalaista kansaa, hän on sittenkin ymmällä.
TÄMÄN ohella Hammer muistuttaa, että kauheinta mitä hän tietää, on kuulla sekä juutalaisten että ei-juutalaisten ja eri ryhmien, sekä oikealla että vasemmalla, nimittävän toista ihmistä ja ihmisryhmää natsiksi tai jopa Hitleriksi. Hän sanoo kuulleensa, että myös Israelin poliisia kutsutaan joskus natsiksi.

HAMMER viittaa anti-semitismin pitkään historiaan Euroopassa, joka oli yhtä voimakas Ranskassa kuin Saksassakin, mutta myös kristilliseen opetukseen, sekä katoliseen että protestanttiseen, jossa juutalaisia syytettiin Jumalan murhaajiksi, jota opetettiin kirjoissa ja uskonnollisissa kouluissa, mikä ei voinut jäädä ilman vaikutusta. Hän toteaa, että kirkko sentään hyväksyi heidän elämänsä joskin alistettuina ja köyhyydessä esimerkin vuoksi.

NATSIT sen sijaan kielsivät juutalaisten oikeuden elämään; he pitivät heitä jonkinlaisina syöpäläisinä, jotka oli tuhottava sukupuuttoon. Siksi Hammer kauhistuu kuullessaan jonkin syyttävän toista natsiksi tai Hitleriksi, sillä se osoittaa suurta tietämättömyyttä ja toisen tuntojen huomiotta jättämistä. ”Holokaust oli natsien kehittämä kylmän laskelmoinnin tulos viimeisimmän tekniikan käyttämiseksi juutalaisten tuhoamiseksi, yhden toisensa jälkeen, kunnes viimeinenkin heistä olisi tuhottu. Tällä perusteella on väärin esittää mitä tahansa ihmis-ryhmää alempiarvoiseksi ja toista ryhmää ylivertaiseksi toisiin verraten”, Hammar sanoo. http://www.jpost.com/JewishWorld/Judaism/Article.aspx?id=217459

4. MASSAMURHAT ja summittaiset pidätykset jatkuvat esteettä Syyriassa ilman, että länsivallat tai YK puuttuvat siihen muuten kuin sanahelinällä, joka jää ilman vaikutusta.
USA:n presidentti Barack Obama kutsuu Bashar Assadin toimia törkeiksi (outrageous), mutta muu maailma ja ”kansainvälinen yhteisö” on täysin hiljaa.
ASSADIN turvallisuusjoukoille, poliisille ja armeijalle ei riitä enää se, että ne ampuvat omaisia, jotka hautaavat edellisissä tilanteissa murhattuja, vaan estävät ambulansseja pääsemästä sairaaloihin, ja tunkeutuvat sairaaloihin raahaten sieltä haavoittuneita joko vietäviksi salaisiin vankiloihin tai surmaten heidät kadulla ilman turhia kyselyjä ja valmisteluja.

”SUUREN PERJANTAIN” aikana Assadin komennuksessa olevat poliisit ja turvallisuusjoukot armeijan tukemina ampuivat lähietäisyydeltä sata mielenosoittajaa, ja lauantaina he surmasivat Damaskoksessa ainakin 13 surmattuja omaisiaan hautaavia aseettomia asukkaita. Viikonvaihteen aikana surmattujen luku on ainakin 113 ihmistä.
Vastalauseeksi kaksi parlamentin jäsentä ja yksi uskonnollinen johtaja erosi.
Mielenosoitukset eivät ole laantuneet, päinvastoin tulleet entistä suuremmiksi huolimatta Assadin lupauksista ja myönnytyksistä. Syyrian asukkaat ovat ilmeisesti tottuneet siihen, että viranomaisten ja heidän presidenttinsä toimii kahdella tasolla: Toisaalta lupaavat helpotuksia mutta samalla antavat uusia sääntöjä ja määräyksiä, joilla poistetut kierretään.

MUUTAMAT harvat ulkomaiset tarkkailijat ja journalistit, jotka ovat päässeet seuraamaan läheltä mielenosoituksia, kertovat kauhistuneina, miten poliisit ja turvallisuusjoukot ampuvat suorasuuntauksella väkijoukkoon ilman varoitusta ja kiihotusta.
OBAMA on saanut kirpeää kritiikkiä tasapaksun tuomionsa ja toimettomuutensa vuoksi, mutta Syyrian hallitus kieltää senkin todeten, ettei se perustu todellisiin tilanteisiin.
TARKKAILIJAT ovat päätyneet lopputulokseen, ettei Bashar Assadin hallitus pelastu, ellei se jatka Hafez Assadin tapaa turvautua kansanjoukkojen entistä raaempaan alistamiseen. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=217661, http://www.debka.com/article/20870/

5. UUTISOTSIKOITA
- Jemenin presidentti Ali Abdulah Saleh lupasi erota 30 päivän sisällä. Kolme kuukautta kestäneiden mielenosoitusten aikana ainakin 100 ihmistä on saanut surmansa. Hän hallitsi 32 vuotta yksinvaltiaan tavoin maata, jota pidetään al-Qaidan tukialueena. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143678
- Egyptissä on meneillään entisen diktaattorin Hosni Mubarakin häväistyskampanja, jonka puitteissa hänen nimeään kantavat kadut, puistot tai muut julkiset alueet ja rakennukset kuten myös tuhannet kunnianosoitukset nimetään uudelleen. Mubarakin terveydentila on lääkärien mukaan epävakaa, mutta oikeustoimet häntä ja hänen kahta poikaansa vastaan jatkuvat keskeytyksettä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143670
- OBAMAN lupaama rauhansuunnitelma sisältää ennakkotietojen mukaan Palestiinan valtion perustamisen 1949 aselepolinjoille ja Jerusalemin jakamisen, mutta ei palestiinalaisten paluuoikeutta. PA:n johto ilmoitti välittömästi ennakkotietoihin perustuen, ettei PA tule hyväksymään sitä, vaan paluuoikeus tulee säilyttää. Netanyahu lupaa esittää oman kilpailevan suunnitelmansa USA:n kongressissa pitämässään puheessaan toukokuun lopulla ja ennakkoon Knessetissä. ”Israelin tulevaisuudesta huolestuneet naiset” sanovat kärkevästi, ”ettei kenelläkään ole oikeutta varastaa Israelin maata. Obaman Lähi Idän suunnitelma luo terrorismin ja kaaoksen aallot. Rauhansuunnitelma verhoaa kateuden ja halun tuhota Israel.” Ryhmän lausunnossa viitataan Libyan epäonnistuneeseen operaatioon, jonka tuli olla kenraaliharjoitus Israelia varten. Toiseksi siinä kritisoidaan Obaman tapaa tuhota USA:n talous ja häntä pyydetään luopuvan sosialistisista haaveistaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143672
- JP:n artikkelissa käsitellään Länsirannan/Gazan kaistan tukijamaiden kokouksen päätöslauselmaa, jossa todetaan PA:n valmius itsenäiseen valtioon. Artikkelissa esitetään kolme varausta, joita tukijamaat eivät ole huomioineet. Ensimmäinen on Israelin ja PA:n välisen yhteistoiminnan jatkuminen, mikä ei ole ollenkaan varmaa PA:n yksipuolisten toimien vuoksi. Toiseksi siinä ei huomioita sitä, että Gazan kaista on erillinen hallintoyksikkö eikä PA:n hallintovallassa. Kolmanneksi PA;n poliittinen valmius ei ole riittävä laajemmassa mitassa. Tukijamaat olettavat PA:n instituutioiden rakentamisen jatkuvan Israelin myötävaikutuksella, mutta ilman sitä alkaa takaperoinen kehitys, eli niiden purkautuminen. Esimerkkinä on verojen kerääminen PA:n alueille menevistä tavaroista. Israel tilittää ne PA:lle, arvoltaan 1.26 miljardia USD. PA:n omat vastaavat verosaatavat ovat 750 miljoonaa. Tästä voidaan nähdä, ettei PA pysty ilman Israelin suosiollista yhteistyötä maksamaan palkkoja ja muita maksujaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=217691, Salaam Fayad esitti tukijamaille 5 miljardin USD vaatimuksen valtion rakentamiseksi.