Friday, March 25, 2011

PERJANTAI 25.03.11

1. GAZAN terroristit ampuvat testirakettejaan kohti Tel Avivia, joka näyttää olevan heidän maalitaulunaan. Eilen he ampuivat Katyusha Grad-tyyppisen (iranilainen Fajr) raketin, joka putosi Ashdodin lähelle lennettyään 30 km. Seuraavina heidän tähtäimissään ovat Tel Avivin lähellä sijaitsevat Rishon Lezion ja Gedera ja ”valkoisen kaupungin” eteläiset lähiöt.
Kotirintaman johto oli eilen yhteydessä Rishon Lezion ja Gederan kunnalliseen johtoon antaen ohjeet niiden ja läheisten kibbutsien asukkaille pysytellä tarkkaavaisina seuraavien rakettien varalta. Koulut Ashdodissa, Ashkelonissa ja Kiryat Gatissa päätettiin pitää suljettuina perjantaina. Räjähdysten äänet kuultiin Javnessa ja Rehovotissa saakka.

TORSTAIN aikana Gazasta ammuttiin Israelin puolelle kaikkiaan 11 rakettia sekä kuusi kranaattia Eshkolin alueelle torstai-iltana. Ihmisvahinkoja ei ole raportoitu. Ashdodin lisäksi Sderot sai tuntuman rakettitulesta, josta se on kärsinyt vuosikaudet yhden raketin pudotessa sen alueelle. Hamas on toistamiseen ilmoittanut, ettei se ole osallistunut raketti- ja kranaattituleen ja että se on kehottanut Islamic Jihadia ja muita järjestöjä lopettamaan tulitukset, mutta ilmeisesti sillä ei ole voimaa tai todellista halua valvoa kehotustaan.

Beershebassa Grad-raketin sirpaleista eilen pahoin haavoittunut ja lopulta vammoihinsa sairaalassa menehtynyt 59-vuotias brittiopiskelija oli nimeltään Mary Jane Gardner. Kaksi muuta haavoittunutta 40:stä on sairaalassa kriittisessä kunnossa, toistakymmentä hoidetaan edelleen sairaaloissa saamiensa vammojen vuoksi.
Hän opiskeli Jad Hasmonassa raamatunkääntäjäksi.
http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=213733

2. RAKETTI- ja kranaattitulen alle joutuneet Gazan rajan pinnassa asuvat asukkaat ovat yhä kärjekkäimmin kyselleet, miksi puolustusministeriö ja puolustusministeri Barak panttaavat kallista Iron Dome puolustusjärjestelmää, jonka suunnitelmien ja onnistuneitten testien mukaan pitäisi pystyä estämään lähestyvät raketit ja kranaatit 4 - 70 km:n etäisyydellä sadan neliökilometrin alueella. Kriitikot ovat alkaneet etsiä todellista syytä siihen, että ministeriö on tilannut ja saanut 2 valmista patteristoa, mutta pitää niitä varastoituina.

PAHAT KIELET sanovat, että Barak esittelee niitä ylpeänä vieraileville potentiaalisille ostajille, mutta ei halua asentaa niitä kaupunkien suojaksi joko siksi, että pelkää niiden epäonnistuvan torjunnassaan tai siksi, että yksi torjuntaohjus maksaa 100 000 USD, kun Kassam maksaa korkeintaan viidenneksen siitä. Yhtenä verukkeena pidetään sitä, että jos se pystyy suojelemaan yhden kaupungin asukkaita, sen asentaminen aiheuttaa turhaa kritiikkiä toisissa kaupungeissa, joihin raketit suunnataan, mitä pyritään välttämään.

PAHENEVA tilanne Gazan lähialueilla ja kasvava arvostelu sai lopulta puolustusministeriön lupaamaan, että ensimmäinen Iron Dome (teräskupu) patteristo asennetaan sunnuntaina. Saapa nähdä, pitääkö lupaus paikkansa, vaikka helmikuussa tehdyt viimeiset testit onnistuivat. Ministeriön edustajat väittävät, ettei järjestelmä ole vielä asennuskunnossa. Apulaispuolustusministeri kenraalimajuri Yiar Naveh on pitänyt useita keskustelutilaisuuksia IAF:n ja operaatiohallinnon johdon kanssa kiirehtiäkseen puolustusjärjestelmän asentamista.
http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=213741,

3. MIELENOSOITUKSET Syyriassa ovat jatkuneet hallituksen turvallisuusjoukkojen turvautuessa yhä kovempiin vastatoimiin. Torstaina Daraan kaupungissa marssi kaikkiaan 20 000 asukasta vaatien lisää vapautta ja kieltäen hallituksen syytökset, että ”aseistetut jengit olivat Daraan kaupungissa tapahtuneitten mielenosoittajien surmaamisen ja väkivallan takana”. ”Petturit eivät surmaa omaa kansaansa”, he huutelivat. ”Allah, Syyria, Vapaus. Marttyyrien veri ei vuoda turhaan”, olivat heidän iskulauseensa. Torstaina turvallisuusjoukot surmasivat ainakin 37 mielenosoittajaa tulittaessaan heitä; surmattuja on kaikkiaan ainakin 100.
USA on lisännyt moitteitaan Syyrian hallituksen kovien otteiden käyttämisestä. Viimeksi puolustusministeri Robert Gates totesi Israelin vierailunsa yhteydessä torstaina, että Syyrian armeijan tulee seurata Egyptin esimerkkiä ja avustaa kansaa kaatamaan Assadin hallitus, kuten Egyptin armeija avusti Egyptin kansaa kaatamaan Hosni Mubarakin hallitus.

GATES totesi palattuaan juuri vierailultaan Egyptistä, jossa hän tapasi sotilasneuvoston johtoa, että toiset maat onnistuvat paremmin kuin toiset. Hän mainitsi esimerkkeinä Syyrian, Libyan ja Iranin, joitten yksivaltiaat sortavat asukkaitaan käyttäen väkivaltaa heitä vastaan. Hän sanoi olevansa toiveikas tulevaisuudesta Lähi Idässä, mikä voi avata uusia mahdollisuuksia.

EHUD BARAK sen sijaan ei ollut yhtä toiveikas tulevaisuudesta, vaan totesi tähän tapaan. ”Rauhan mahdollisuuksista Syyrian kanssa; on liian aikaista sanoa, mihin rauhattomuudet siellä johtavat, hyvään vai pahaan. Mutta kun Syyrian hallitus päättää, että se on valmis neuvotteluihin kanssamme, me tulemme olemaan avoimia.”
Republikaanisenaattorit Jon Kyl Arizonasta ja Mark Kirk Illinoisista julkistivat torstaina lausunnon, jossa he painottivat, että ”Syyrian kansan tulee tiedostaa USA:n seisovan heidän rinnallaan vastustaessaan Bashar Assadin julmaa hallitusta. Emme voi avuttomina seurata sivusta demokraattista kansannousua.” He kehottivat presidentti Obaman hallitusta avustamaan enemmän oppositioryhmiä ja vaativat, että Syyrian lähettiläs Robert Ford ponnistelee tarmokkaammin lähetystöstään käsin saadakseen yhteyden oppositioryhmiin.

ASSADIN neuvonantaja Bouthaina Shaaban kertoi torstaina Assadin luvanneen listan myönnytyksiä, joihin kuulunee 48 vuotta kestäneen hätätilan poistaminen ja poliittisten vankien vapauttaminen, joista oppositiojohtajan Mazen Darwishin pidättäminen on viimeisin. Mielenosoittajat sanovat, etteivät he luota Assadin lupauksiin, vaan vaativat tekoja.
Raskaasti aseistautuneet turvallisuusmiehet partioivat Daraan kaupungin katuja. Ihmiset ovat alkaneet hamstrata ruokia ja muita tavaroita peläten hallituksen murskaavan kaiken opposition väkivalloin. Eräs Daraan kaupungin asukas totesi: ”Jos Syyrian kansa ei nouse muualla maassa, me olemme tuomitut.” He pelkäävät massamurhaa. Mielenosoitukset ovat levinneet Bunyanin ja Aleppon kaupunkeihin. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=213722
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=213609

4. PÄÄMINISTERI Netanyahu oli päivän vierailulla Moskovassa, jossa hän pyrki selvittelemään Kremlin johtajien kanssa päivänpolttavia asioita, joita onkin roppakaupalla. JP:n artikkelin mukaan Netanyahu pyrki selittämään presidentti Medvedeville, miksi ”rauhanprosessi” ei etene. Hän selitti, että PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas varmaan puhui rauhasta vierailtuaan Moskovassa, jonka hän tuntee hyvin opiskellessaan siellä ja jonka yliopistossa hän viimeisteli tohtorinväitöskirjansa todistellen, ettei holokaustissa kuollut kuin muutama tuhat juutalaista, kaikki sen yli menevä on juutalaisten propagandaa.
Mutta Netanyahu epäili, että hän koskaan puhuu samalla tavoin omalle kansalleen.

NETANYAHU epäili, onko tuollaisesta miehestä rauhankumppaniksi, mutta sliipattuna liike-miehenä antaa kuvan, että hän on valmis aloittamaan keskustelut rauhasta ilman ennakko-ehtoja koska vain. Hän epäili, ettei Abbas koskaan uskalla tunnustaa kansalleen arabian-kielellä sitä, mistä hän puhuu länsijohtajille englannin kielellä. ”Hän ei uskalla tunnustaa Israelia juutalaisena, demokraattisena valtiona, vaan syyttää ”setlereitä”, ikään kuin he olivat kaiken edistymisen jarruina; ei omalla kielellään omalle kansalleen”.
Pääministeri selitti, että on naurettavaa väittää, että parin talon rakentaminen kadun varteen, jossa on ennestään 100 taloa, muodostaisi esteen rauhankeskusteluille.
Hän selitti edelleen, että ”puolet palestiinalaisista kannattaa rauhaa Israelin kanssa, toinen puoli vastustaa sitä jopa siinä määrin, että jos tänään ilmestyisi mies, joka haluaisi solmia rauhan Israelin kanssa, huomenna hän ei enää olisi elossa. Siksi on vaikea tietää, kenen kanssa sopimuksia pitäisi solmia.” ”On aika sanoa hänelle: riittää jo”, hän totesi.

VIITATEN Jerusalemin äskeiseen pommi-iskuun hän totesi, ettei sitä tarvitse selittää Venäjällä, sillä siellä toimii sama järjetön islamilainen radikalismi räjäytellen Moskovassa teattereita ja lentokenttiä. Hän otti myös toisen maailmansodan esimerkiksi, miten järjetön viha voi tuhota massoittain ihmisiä. Venäjä menetti 30 miljoonaa sotilasta ja siviiliä siinä sodassa. Hän varoitti isäntiään, että ydinasein aseistettu Iran voi aivan hyvin toistaa saman hyökkäämällä rauhallisten kansojen kimppuun. Hän kehotti huomioimaan, miten maailman juutalaiskansa menetti kaksi kolmasosaa väestöstään Hitlerin murhaajien käsissä.
Netanyahu yritti vaikuttaa isäntiinsä, että he peruisivat Syyrialle lupaansa Yakhnot yliäänen risteilyohjuksen, mutta hänelle todettiin, ettei sitä voi enää peruuttaa.
Netanyahu tapasi Medvedevin ohella pääministeri Vladimir Putinin, ulkoministeri Sergei Lavrovin sekä johtavia Moskovassa toimivia venäläisiä journalisteja.(JP H Keinon)

5. UUTISOTSIKOITA
- Ranskan ulkoministeri Alain Juppe totesi maassaan vierailevalle ulkoministeri Avigdor Liebermanille, että Israelin turvallisuudesta ei voida keskustela, mutta että nykyinen jähmettynyt tilanne Israelin ja PA:n välillä on kestämätön. Ranska on selvästi ottamassa entistä näkyvämpää asemaa USA:n väistyessä sivustakatsojan asemaan. Ranska on myös äänekkäimmin vaatinut Libyan pommittamista ja ehkä maajoukkojen lähettämistä sinne, koska näyttää, etteivät Gaddafin joukot usko selvää sanaa. Tämä tuntuu selkäkarvoja nostattavalta uhkaukselta, sillä Libyassa testataan uutta maailmanjärjestystä, ja viimeiseksi se voi kääntyä Israelia vastaan. (JP, H Keinon)
- YK:n pääsihteeri selvitteli järjestön kantaa Libyan taisteluihin todeten, että päätöksen tarkoituksena on suojella siviilejä ja estää Libyan ilmavoimien hyökkäykset heitä vastaan. Hän sanoi, ettei ole merkkiäkään, mitkä todistaisivat Gaddafin lupaamasta tulitauosta. Hän sanoi Tunisian ja Egyptin olevan syvästi huolestunut niiden rajojen yli tulvivista pakolaisista, jotka pakenevat sotaa Libyassa. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=213808
- YK:n ihmisoikeusneuvosto UNHRC äänesti torstaina päätöslauselmasta 497 äänin 29 puolesta 16 vastaan, jossa tuomitaan Israelin toimet Golanilla saattaen siellä voimaan omat lakinsa, oikeustoimensa ja hallintonsa vastoin kansainvälistä lakia. Syyrian tapahtumien valossa voisi kuvitella, että Golanin druusiväestö voi onnitella itseään asuessaan Israelin puolella rajaa. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=213791
- Professori, aiempi YK:n lähettiläs Gabriela Shalev varoittaa, että Israelin tulee tehdä voitavansa estääkseen PA:n esittämän Palestiinan valtion perustamisen YK:n päätöksellä. Hän varoittaa, ettei pidä paikkaansa yleinen käsitys, että yleiskokouksen päätökset ovat vain ohjeellisia ilman suurempaa merkitystä. Hän esittää esimerkiksi YK:n Etelä Afrikkaa koskevan päätöslauselman no 377, jolla tunnustettiin Namibian irtaantuminen Etelä Afrikasta ja julistautuminen itsenäiseksi. Hän varoittaa, että sellainen päätöslauselma Palestiinan itsenäisyydestä velvoittaisi jäsenvaltioita omaehtoisesti rajoittamaan yhteyksiään Israelin kanssa ja saattamaan voimaan kovenevia sanktioita, kuten tapahtui esimerkkitapauksessa.(JP, pääartikkeli)
- IDF:n sotilas haavoittui palestiinalaisen hakatessa häntä kivellä pyrkien varastamaan hänen aseensa. Tämä tapahtui Tomer risteyksessä lähellä Tomer kibbutsia valtatie 90 varrella Jordanjoen laaksossa. Poliisi avasi tulen ja haavoitti palestiinalaista. Hänet ja sotilas vietiin helikopterilla sairaalaan kohtalaisessa kunnossa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143137

Thursday, March 24, 2011

TORSTAI 24.03.11

1. ISRAELISSA hämmästellään, ovatko terrori-iskut siviilejä vastaan todella alkaneet. Eilinen päivä oli verinen ja antaa viitteitä, että näin on todella tapahtumassa monen vuoden jälkeen.

SILMINNÄKIJÄT kertovat voivansa tunnistaa henkilön, joka ripusti kangaspussinsa puhelintelineeseen lähelle bussipysäkkiä lähtien paikalta. Läheisen kioskin hoitaja havaitsi pussin ja pyrki varoittamaan paikalla runsaasti liikkuvaa kansaa menemään kauemmas pussin läheisyydestä ja alkoi soittaa käsipuhelimellaan poliisille, mutta pussissa ollut pommi laukesi kesken hänen puheluaan. Paikalla olleet kertoivat, että äänekkään paukauksen jälkeen oli kymmenien sekuntien hiljaisuus, ja sitten ihmisten tuskanhuudot alkoivat.
Pommi-iskussa yksi n. 60-vuotias naishenkilö – arvattavasti turisti, sillä poliisi ei vielä paljasta hänen henkilöllisyyttään – menehtyi haavoihinsa ja 39 ihmistä hoidettiin sairaalassa saamiensa eri asteisten vammojensa johdosta; kahden vammat ovat vaarallisia. Pommituspaikalla hoidettiin kaikkiaan viitisenkymmentä ihmistä pienempien haavojen ja shokin vuoksi.

KIOSKIN omistaja Moshe Shimshon kertoo, että kioski joutui pommituksen kohteeksi 25.12.1994 itsemurhapommittajan tuhotessa sen. Pommi laukesi ennen aikaisesti surmaten pommin kantajan ja haavoittaen 13 sivullista. Moshe rakensi kioskinsa uudelleen myyden siinä voileipiä, juomia sekä pikkupurtavaa bussimatkalle lähtijöille. Hän alkoi kutsua kioskiaan ironisesti nimellä ”Blast of a Kiosk”, Pitzuk shel Kiosk, Räjähdyskioski.

Eilen iltapäivällä Moshe pyysi sisarensa miestä, David Amuyavia, 52, hoitamaan kioskia sen aikaa, kun hän itse levähtää hetken kotonaan tuntemansa heikkouden vuoksi. Kolmen aikaan Amuyav havaitsi pussin roikkuvan bussipysäkin viereisestä puhelintelineestä. Hän kehotti välittömästi ihmisiä siirtymään kauemmas ja otti itse puhelun poliisin numeroon 100 kertoen epäilyttävästä pussista. Pitemmälle hän ei ehtinyt, kun pommi laukesi, ilmeisesti kännykän avulla. Poliisi kertoo, että pommi oli 2-3 kg:n kokoinen ja laukaistiin kauko-ohjauksella. Pommin asettaja ei ilmeisesti ollut ehtinyt kauaksi paikalta painaessaan vihreää nappia.

David Amuyav haavoittui pommi-iskussa vaikeasti ja hänet leikattiin eilen Ein Keremin sairaalassa. Hänellä oli sisäistä verenvuotoa ja syviä haavoja jaloissaan.
Poliisi arvioi, että pommin asettaja kuuluu Islamic Jihadin Ramallahissa toimivaan soluun, ja on luultavasti saanut koulutuksensa, ohjeensa ja pomminsa Iranin agenteilta.
Moshe kertoi, ettei poliisia ole paikalla, minkä johdosta hän joutuu toimimaan tällä paikalla, jossa ihmisiä liikkuu aina runsaasti. Ihmiset kääntyvät hänen puoleensa havaitessaan jotain epäilyttävää. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=213442, http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=213510

2. PÄÄMINISTERI Netanyahu oli valmiina aloittamaan matkansa Venäjälle tavatakseen siellä virallisella vierailulla presidentti Dmitri Medvedevin ja pääministeri Vladimir Putinin, mutta saatuaan tiedon pommi-iskusta hän siirsi lähtöään muutamalla tunnilla. Vierailu on kuitenkin tarkoitus toteuttaa aikataulun mukaisesti.

NETANYAHU lupasi ennen nousemistaan koneeseen, että Israel tulee toimimaan aktiivisesti, vastuullisesti ja harkitsevasti voidakseen säilyttää vuosikaudet kestäneen suhteellisen rauhan kauden. Hän tapasi ennen matkaansa USA:sta juuri palanneen puolustusministeri Ehud Barakin, kotirintaman komentajan Matan Vilnain, IDF:n komentajan Benny Gantzin sekä Israelin turvallisuusjärjestön johtajan Yuval Diskinin, jotka yhdessä harkitsivat, millaisia vastatoimia päivän aikana ja sitä edellisinä päivinä sattuneet väkivaltaisuudet vaativat.
Tilaisuudesta ei annettu tiedotetta julkisuuteen, mutta IDF:n vastineen uskotaan olevan rajun.
NETANYAHU viittasi lyhyessä lausunnossaan journalisteille, että maassa on elimiä, jotka haluavat rauhallisen kauden loppumista. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=213506

3. GAZAN terroristit ampuivat eilen kaksi Grad-rakettia Beershebaan ja yhden Ashkelonin liepeille. Lisäksi he ampuivat ainakin 10 kranaattia rajan lähellä sijaitsevia juutalaisyhteisöjä kohti. Osa kranaateista oli täytetty fosforiräjähteellä, mutta onneksi ne putosivat pelloille. Beershebassa ja Ashkelonissa päätettiin pitää koulut suljettuina torstaina turvallisuusriskin vuoksi. Ensimmäinen raketti Beershebaan ammuttiin 05.30 aikoihin, toinen muutaman tunnin kuluttua. Kovaäänisten välittämä hälytyssireeni sai ihmiset juoksemaan pommisuojiin, sillä aikaa raketin iskeytymiseen oli vain muutamia sekunteja. Yksi ihminen haavoittui lievästi.

IDF aloitti vastaiskunsa Gazan kaistalle aikaisin torstaina, kertovat palestiinalaislähteet. Iskut kohdistettiin tunneleihin Egyptin ja Gazan rajalla, sekä Hamasin harjoituskentälle Gazan keskiosalla. Kolmas ilmaisku kohdistettiin sähkömuuntajaan, mikä pimensi lähialueet.
IDF painottaa, ettei kukaan loukkaantunut iskuissa.
Keskiviikon aikana terroristit ampuivat 7 kranaattia Eshkolin alueelle, ja myöhemmin kolme kranaattia Shaar HaNegevin alueelle. IDF tuhosi laukaisualustan, jolta Grad-tyyppinen Katyusha-raketti oli ammuttu Ashkeloniin. Islamic Jihad ilmoittautui rakettien ampujaksi. IDF surmasi tiistaina Gazan alueella neljä Jihadin aktivistia, jotka olivat ampuneet raketteja.
Torstaiaamuna terroristi ampuivat yhden raketin Ashkelonin lähelle.
http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=213546

4. USA:n presidentti Barack Obama esitti oman valittelunsa ja tuomionsa Jerusalemin bussiaseman lähellä tapahtuneesta terrori-iskusta, mutta hän on ominut Mahmoud Abbasin käyttämän retoriikan. Hän ei voinut mitenkään esittää tuomiotaan ja valittelujaan samaistamatta sitä IDF:n iskuissa Gazan kaistalle surmansa saaneihin terroristeihin. Hän ei myöskään sanallakaan maininnut, miten Gazan terroristit ampuvat rakettinsa ja kranaattinsa asutuksen keskeltä, minkä johdosta vastaiskuissa heitä vastaan kuolee myös sivullisia.

OBAMAN lausunnossa sanotaan mm. : ”Tuomitsen mitä jyrkimmin sanoin Jerusalemin pommi-iskun tänään, kuten myös raketit ja kranaatit, joita on ammuttu viime päivien aikana. Yhdessä Amerikan kansan kanssa ojennan syvimmän osanottoni haavoittuneille tai kuolleille.” Tähän saakka hyvin, mutta sitten hän jatkoi: ”Terrorismille ei ole mitään puolustusta. USA kehotta vastuullisia osapuolia lopettamaan nämä vihollisuudet välittömästi, ja me vakuutamme, että Israelilla toisten kansojen tapaan on oikeus itsepuolustukseen. Me myös esitämme syvimmän osanottomme palestiinalaisten siviilien kuoleman johdosta eilen. Me painotamme rauhan merkitystä ja kehotamme molempia osapuolia tekemään kaikkensa estääkseen väkivallan uusiutumista ja uusia siviiliuhreja.”

WND:n raportissa, jonka Jerusalemin toimiston johtaja Aaron Klein laati, todetaan, että tuomitsevassa lausunnossaan Obama huolellisesti pyrkii esittämään Israelin ja terrori-iskuihin syyllistyneet terrorijärjestöt samalle tasolle. Hän ei voinut yksiselitteisesti tuomita ilman provokaatiota tehtyjä terroritekoja Israelissa, vaan epäsuorasti totesi Israelin syyllistyneen samoihin tekoihin vastaiskuissaan Gazan kaistalla.
Obaman lausunto julkistettiin vain päivä sen jälkeen, kun kongressin enemmistöjohtaja Eric Cantor, Rep.Va., sanoi omassa lausunnossaan: ”Hallitus vaatii Israelia tekemään suuria myönnytyksi, joiden uskomme vaarantavan Israelin turvallisuuden, mutta vaatimatta samoja myönnytyksiä palestiinalaisilta. Miten syvästi janoammekin rauhaa Lähi Itään, se pysyy haavekuvana niin kauan, kuin Palestiinan kulttuuri ihannoi marttyyreina terroristeja, jotka murhaavat viattomia siviilejä.” http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=278641

5. WND kertoo toisessa artikkelissaan, että amerikkalainen, alun perin Euroopasta Yhdysvaltoihin muuttanut miljardööri filantrooppi George Soros on Libyaa vastaan meneillään olevan sodan ja pommitusten taustalla. Artikkelissa kerrotaan, että Soros istuu sen aktivistin rinnalla useissa järjestöissä, joka laati opin ”Responsibility to Protect” (vastuu suojella), jonka filosofia näkyy vahvasti Libyan pommitusten syyksi annetussa aiheessa: ”siviilien suojeleminen”. Artikkelissa todetaan, että tuo kansainvälinen järjestö ”Vastuu suojella” on läheisessä suhteessa Obaman nimittämän Kansallisen Turvallisuusneuvoston erikois-neuvonantajan ihmisoikeuskysymyksissä Samantha Powersin kanssa.

POWERS on artikkelin mukaan läheisesti sidoksissa em. opin laatijan kanssa. Hänen sanotaan myös vaikuttaneen siihen, että Obama oli – aikansa aikailtuaan päättämättömänä - keskeisin pommitusten vaatija Libyaan ja vaati, että USA johtaa koaliittion joukkoja ensi vaiheessa. Itse asiassa pommitus-operaatio Libyassa on ”Suojeluvastuuopin” testikenttä. Siellä YK:n hyväksynnällä testataan käytännössä, miten itsenäisyys ei ole vain etuoikeus vaan vastuullisuus, johon liittyy oppi maailmasta ilman rajoja.
OPIN mukaan mikä tahansa itsenäinen valtio voidaan miehittää, tarvittaessa sotilaallisin keinoin, jos kansainvälinen yhteisö päättää toimia voidakseen estää havaitsemansa kansanmurhan, sotarikokset, rikoksia inhimillisyyttä vastaan tai etnisen puhdistuksen.
Artikkelissa todetaan, että termi ”sotarikos” on toistuvasti esillä YK:n alaisten instituutioiden lausunnoissa ja tutkimuksissa kuten myös kansainvälisen tuomioistuimen päätöksissä. Sitä voidaan käyttää USA:n ulkomailla taistelevia joukkoja vastaan, kuten sitä on käytetty ja yhä enemmän käytetään IDF:n taisteluissa terrorismia vastaan kotimaassaan ja lähialueilla.
Gareth Evans on yleisesti tunnustettu ”Suojeluvastuuopin” kehittäjäksi. Hän esitteli oppiaan YK:n yleiskokouksessa 23.08.2009, jossa tehtiin päätös sen periaatteiden harkitsemisesta.
Pitkän artikkelin motiivina on osoittaa, että hyökkäyksellä Libyaan on tarkoitus käytännössä tutkia suoleluopin mahdollisuuksia. http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=278685
Artikkeli vahvistaa sen yleisesti tunnetun tosiasian, että Yhdysvaltoja johtaa naiskolmikko, johon kuuluvat ulkoministeri Hillary Clinton, Samantha Powers ja Valerie Jarret, joka istuu Obaman lähellä vastaten hänen ohjelmastaan ja jonka ohjeita presidentti kuuntelee.

6. UUTISOTSIKOITA
- PA:n poliisi pidätti kaksi Islamic Jihadin jäsentä. Abbas ja Fayad tuomitsivat terrori-iskun Jerusalemissa. Hamas julisti poikkeustilan Gazan kaistalle peläten IDF:n operaatiota. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=213588
- EU:n ulkoasioitten johtaja Ashton sanoi tuomitsevansa siviileihin kohdistuvat iskut ja varoitti tilanteen kärjistymisestä Gazassa. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=213592
- Kadima vaatii oikeuskansleria tutkimaan TV-kakkosen väitteet, että Netanyahu olisi käyttänyt useitten yksityisten ja yhtiöitten tarjoamia palveluja ja lahjuksia ulkomaan-matkojensa yhteydessä. Netanyahun kanslia pitää syytteitä naurettavina. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=213584
- Japanin suuronnettomuuden kustannuksiksi arvioidaan nyt 300 miljardia USD. Tokion juomaveden todetaan sisältävän radioaktiivista jodia liian suuria määriä, jotta sitä voisi antaa lapsille. Tämä pakottaa käyttämään pullovettä. Uhrimäärä on nyt 9 523, mutta 16 094 ihmistä on edelleen kateissa. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=213590
- Kotirintaman johtaja Matan Vilnai sanoo, että koska vihollinen kuuntelee, Israelin ei ole turvallista aktivoida valmista Iron Dome ohjustentorjuntajärjestelmää. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=213580
- YK:n alainen UNHCR äänestää kuudesta Israelia tuomitsevasta esityksestä. Yhtään esitystä ei tehty Iranin tai Libyan tekemistä laittomuuksista. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=213542
- Moshe Katzavin asianajajat aikovat valittaa oikeuden päätöksestä korkeimpaan oikeuteen. Katzav vakuuttaa syyttömyyttään. Hän heitettiin pois nelistävästä valjakosta ja jätettiin susien raadeltavaksi. Korkeat johtajat Peresiä myöten onnittelevat Israelia ja sanovat olevansa ylpeitä siitä, miten se kohtelee presidenttiään. Itse en näe asiassa mitään ylpeiltävää, vain suurta häpeää maan oikeuslaitosta, mediaa ja poliittista vastuuttomuutta kohtaan. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=213561

Wednesday, March 23, 2011

KESKIVIIKKO 23.03.11

1. TILANNE Israelin ja Gazan rajalla, jollaisena alueita erottavaa turva-aitaa voitaneen pitää, on huolestuttavasti alkanut kiihtyä vauhdilla, jota on vaikea hillitä. Aina ei ole selvää, mikä ryhmittymä kranaatit ja raketit sekä panssariohjukset Gazassa ampuu, mutta Hamasin osuus on varmistunut iskujen kiihtyessä. Hamas on antanut useita vakuutuksia – tänään viimeisen - , että se pidättää omaa tultaan ja pyrkii estämään muitakin, mutta viimeisistä iskuista päätellen huonolla menestyksellä. Terroriryhmien turvautuessa yhä tuhoisampiin aseisiinsa IDF on vastaavasti koventanut vastatoimiaan, eikä siviiliuhreilta ole vältytty.

EILISPÄIVÄN kuluessa IDF:n vastatoimet Gazassa surmasivat ainakin 9 palestiinalaista, heistä 4 siviiliä joukossa pari lasta. Pääministeri pahoittelee siviiliuhreja, mutta Hamas uhkaa kostaa IDF:n ilma- ja panssari-iskut. IDF:n ilmoituksen mukaan 4 surmansa saanutta kuului terrorisoluun, jotka olivat ampuneet Grad-raketteja Israeliin ja valmistautuivat uuteen iskuun. Tämä solu oli luultavasti ampunut Grad-raketin Beershebaan viime kuussa.

MAANANTAIYÖNÄ IAF:n ilmaiskussa haavoittui 19, heistä 4 terroristia.
Tiistaina aamupäivällä panssarijoukot havaitsivat terroriryhmän valmistautuvan ampumaan pt-ohjuksia heitä vastaan. Panssarit avasivat tulen osuen maaliinsa.
EILEN iltapäivällä IDF havaitsi terrorisolun, joka ampui kranaatteja heitä kohti lähellä Sajayan kaupunkia Gazan pohjoisosassa. Sotilaitten vastaisku harhautui ja osui siviiliryhmään, jossa kuoli neljä ihmistä, iältään 58-, 12-, 16- ja 17-vuotiaita. IDF aloitti tapauksen selvitykset, mutta syytti Hamasin terroristeja, koska ne ampuvat kranaattejaan asutuksen keskeltä.
Eilen myöhemmin iltapäivällä terroristit ampuivat 4 kranaattia Eshkolin alueelle, mutta ne putosivat aukealle pellolle ilman vahinkoja.
IAF:n koneet iskivät myöhemmin terroriryhmään, joka valmistautui ampumaan Grad-raketin Ashkelonin suuntaan.

HAMASIN edustaja sanoi, että Israel on yksin syyllinen tilanteen kiihtymiseen käyttäessään hyväkseen kansainvälisen huomion kiinnittymistä muihin päivän polttaviin aiheisiin. Hamasin hallituksen edustaja Taher U-Nunu syytti Saksaa ja Englantia, että ne oikeuttivat Israelin hyökkäykset Gazan kaistalle, joita Sami Abu Zuhri, toinen Hamasin edustaja, kutsui ”sotarikoksiksi, joiden vuoksi Hamas tulee antamaan Israelille opetuksen”, kuten Fawzi Barhoun totesi Gazassa. Monet pienemmät ryhmittymät Gazassa vannoivat samoin kostoa.

ABBASIN neuvonantaja Nimer Hammad kutsui IDF:n toimia Gazassa ”pahimmanlaatuiseksi terrorismiksi” palestiinalaisia vastaan.
Tilanne kiihtyi huomattavasti lauantaina Hamasin terroristien ammuttua 54 kranaattia Israeliin vaurioittaen useita rakennuksia ja haavoittaen kahta ihmistä.
IDF:n komentaja Benny Gantz totesi, ettei IDF halua kiihdyttää toimiaan Gazan kaistalla, mutta että se seuraa tilannetta siellä tiiviisti tehden omat johtopäätöksensä. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=213329

KESKIVIIKKOAAMUNA terroristit ampuivat Grad-raketin Beershebaan. 58-vuotias mies-henkilö haavoittui raketin sirusta rintaansa seuratessaan raketin putoamista 3. kerroksessa sijaitsevan asuntonsa ikkunasta. Kolme henkilöä hoidettiin lisäksi saamansa shokin vuoksi. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=213378

2. SYYRIAN tilanne näyttää kehittyvän yhä väkivaltaisemmaksi Assadin turvallisuusjoukkojen turvautuessa koviin otteisiin, mitkä puolestaan ovat saaneet ihmiset voittamaan heitä kohtaan tuntemansa pelon antautuessaan avoimeen vastarintaan heitä vastaan.
Mielenosoitusten kuudentena päivänä turvallisuusjoukot ampuivat neljä ihmistä rauhallisina alkaneen mielenosoituksen aikana.

KESKIVIIKKOYÖNÄ turvallisuusjoukot hyökkäsivät moskeijaan kokoontuneeseen aamurukouksiaan pitävään joukkoon surmaten kuusi Daraan kaupungissa maan eteläosassa.
Surmattujen joukossa oli tunnettu ja tunnustettu lääkäri Ali Ghassab al-Mahamid, joka oli tullut mukaan auttaakseen haavoittuneita mielenosoittajia.
Hyökkäys tapahtui Daraan kaupungin vanhassa osassa Omari-moskeijassa. Turvallisuusjoukkojen hyökkäys moskeijaan tapahtui pian puolenyön jälkeen nostaen uhriluvan kymmeneen. Ei tiedetä, oliko mielenosoittajilla aseita. He pystyttivät telttansa moskeijan alueelle vakuuttaen pysyvänsä siellä, kunnes hallitus suostuu heidän vaatimuksiinsa poliittisten vankien vapauttamiseksi, poliittisesta vapaudesta ja korruption lopettamisesta. Ennen joukkojen hyökkäystä alueelta katkaistiin sähkö- ja puhelinjohdot.

SYYRIAN varapresidentti Faroug a-Shara vakuutti tiistaina, että presidentti Bashar Assad on vakaasti antautunut uudistustoimiin ja jatkaa yhteiskunnan uudenaikaistamista.
Viranomaiset pidättivät opposition johtajan Loay Husseinin kodistaan Damaskoksessa. Hän oli pidätettynä 1984 – 1991 vastustaessaan Hafez Assadin yksinvaltaa ja hätätilan jatkamista, jonka Hafez julisti maahan 1963 kaapatessaan vallan maassa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=213366

3. SPONTAANISTI alkaneet ja jatkuvat – kuten pinnalta katsoen näyttää – levottomuudet, jotka ovat ravistelleet yksinvaltiaitten johtamia arabimaita, ovat Tunisiasta lähtien käyneet läpi maan toisensa jälkeen ja viimeiseksi haastaneet Assad-dynastian yksinvallan Syyriassa. Israelissa seurataan tilannetta mielenkiinnolla, jossa ei ole vahingoniloa ensinkään, sillä – kuten Yaacov Katz toteaa JP:n artikkelissaan, - nuo yksinvaltiaat olivat ja ovat paholaisia, jotka tunnetaan, mutta kukaan ei pysty sanomaan varmuudella, minkälaiset pitkähännät voivat seurata heidän jälkeensä.

VIISAAT analyytikot ja kommentoijat ovat samalla tavoin sormi suussa kuin muutkin asioita seuraavat. Yksi jos toinenkin epäilee, että taustalla voi piileskellä mörkö, joka ei ole vielä näyttänyt oikeita karvojaan. Mahdollisina ehdokkaina mainitaan Muslimiveljeskunta, joka toimii enemmän tai vähemmän näkyvästi Egyptissä, Jordaniassa ja Syyriassa, mutta myös todella huolestuttavasti Yhdysvalloissa, jos sieltä tuleviin tietoihin on luottamista. Toinen epämääräisempi on al-Qaida, jolla ei ole veljeskunnan tapaista kansallista organisaatiota eri maissa, mutta jonka tiedetään toimivan Libyassa ja Gazassa sekä Egyptin Siinailla.
Eikä ole mitään syytä jättää huomiotta Iranissa kasvavaa näkyä islamin messiaan, mahdin, nousemisesta kaaoksesta, mikä runtelee koko maailmaa ja ennen kaikkea Lähi Itää.

SYYRIAN tilanne huolestuttaa lähitulevaisuuden kannalta siksi, että Bashar Assad voi kiihottaa rauhallisena pysynyttä tilannetta Israelin vastaisella rajallaan, jonka läheisyydessä hallituksen vastaiset mielenosoitukset ovat olleet näkyvimmät. Yksinvaltiaat ovat kaikkina aikoina turvautuneet tämän kaltaisiin toimiin saadakseen huomion kiinnitetyksi pois omista ongelmistaan. Israelin kannalta minkä tahansa rajan läheisyydessä tapahtuva radikaali muutos voi räjäyttää koko jännittyneen mutta tasapainossa pysyneen tilanteen. Israelille vihamieliset kansat piirittävät sitä joka puolelta ja palestiinalaisten massamielenosoitukset sen sydämessä Juudeassa ja Samariassa voisi aiheuttaa houkuttelevan tilanteen liittyä mukaan.

JOS Bashar Assadin hallinto kaatuu, mikä Syyriassa tulisi sen tilalle? Syyrialla on sotilaallinen puolustussopimus Iranin kanssa, jonka tarkkaa sanamuotoa ja sisältöä ei tunneta, mutta ei tarvinne olla profeetta ennustaakseen, että Iranin vallankumouskaartin joukot tulisivat valvomaan tilannetta Damaskoksen ja muiden tärkeiden kaupunkien kaduilla edellyttäen, että ne ovat edelleen olemassa. Lisäksi on huomioitava Venäjän Välimeren laivaston tukisatamat Latakiassa ja Tartossa. Jotta soppa näyttäisi entistäkin sekavammalta, myös Kiina lähetti sotalaivansa Suezin kanavan kautta Libyan rannikolle muistutuksena voimastaan. Kiina on äänekkäimmin vaatinut liittoutuneitten sotatoimien lopettamista Libyassa.
Katz toteaa artikkelissaan, että mielenosoitusten ohella Assadin hallitus painii pahenevien talousongelmien parissa. Siltä puuttuu polttoainetta ja juomavettä, mikä on pakottanut maatilojaan hoitavat talonpojat kaupunkeihin liittyen kasvavaan työttömien joukkoon. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=213368

4. UUTISOTSIKOITA
- Naqba-laki hyväksyttiin kolmannessa äänestyksessä äänin 37 – 25 vasemmiston ja arabien voimakkaasta vastustuksesta huolimatta. Lain mukaan jokainen, joka hylkää Israelin demokraattisena juutalaisvaltiona, syyllistyy rikokseen. Arabikansanedustajat toteavat, että arabikansalaiset tulevat jatkossakin viettämään ”naqba-tilaisuuksia” vastustaakseen Israelin valtion perustamista 1948. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=213357
- Netanyahu totesi puheessaan Knessetissä, että Iran voi turmella kaikki hyvät toiveet mielenosoituksista arabimaissa, ja kehottaa länsivaltoja kohtelemaan sitä samalla tavoin kuin se kohtelee Libyaa. Hänen olisi kuitenkin syytä puhua varovaisemmin, sillä päästyään veren makuun sotilasjohtajien on vaikea pidätellä liipaisinsormiaan. Käytyään läpi arabimaat Israel voi joutua kohtaamaan saman liittoutuman. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=213333
- YK:n diplomaatit sanovat, että Iran yritti ostaa Pohjois-Koreasta sanktioitten kieltämiä varusteita ydin- ja ohjusteollisuudelleen. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=213355
- Libyan diktaattorin Muammar Gaddafin joukot ovat jatkaneet kapinallisten moukaroimista kaupungeissa, joissa he ovat vielä vallassa. USA haluaa luovuttaa johtavan asemansa Libyan vastaisessa liittoutumassa, eikä kukaan halua ottaa siitä vastuuta, mikä lopulta joutunee NATO:n käsiin. Toivoa sopii, ettei Suomen sota-hullut sekaannu tuohon uppoavaan hiekkaan. Yksi USA:n F-15 kone putosi ehkä moottori-vian vuoksi, mutta sen kaksi ohjaajaa pelastuivat heittoistuimilla ja ovat nyt kapinallisten hallussa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=213349
- USA:n puolustusministeri Gates ennustaa, että ilmaiskut Libyassa laantuvat lähipäivinä. Kukaan ei tiedä, seuraavatko niitä maajoukkojen hyökkäykset. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=213285
- Haaretz.com kertoo, että Hamas ampui jo toisen Grad-raketin Beershebaan. Tämäkään ei aiheuttanut suurta tuhoa. IDF pyrkii eliminoimaan ampujat. Yhä useampi Israelissa ihmettelee, missä on se kuuluisa Iron Dome, jonka pitäisi pystyä estämään tämänkaltaiset raketit? Puolustusministeri Barak pitää niitä kuin yksityisomaisuutenaan eikä halua luopua niistä. Yhä useampi vaatii hänen erottamistaan, sillä häntä pidetään vaarallisena Israelin turvallisuudelle. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/two-grad-rockets-hit-be-er-sheva-iaf-strikes-gaza-launching-squad-1.351301
- Apulaispääministeri Silvan Shalom ennustaa, että Israel voi joutua tekemään uuden rauhoittamisoperaation Gazan kaistalle rakettitulen kiihtyessä. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/israel-may-have-to-launch-fresh-operation-against-gaza-1.351331
- INN lisää edelliseen artikkeliin, että kahden Grad-raketin lisäksi terroristit ampuivat aamun kuluessa 7 kranaattia Israelin puolelle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143073
- Mubarakin hallituksen kaatumisen myötä Egypti joutuu kasvokkain uuden ongelman kanssa: Gazan arabit hakevat entistä sankemmin joukoin sen kansalaisuutta. He tietenkin katsovat, että tulevaisuus Gazassa on epävarma ja rajoitettu, mutta Egyptissä he odottavat voivansa olla mukana rakentamassa uutta yhteiskuntaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143071

Tuesday, March 22, 2011

TIISTAI 22.03.11

1. LIBYAN rannikkokaupunkien pommitukset ovat jatkuneet edelleen, useimmiten yöaikaan, ehkä siksi, että silloin valittujen iskukohteiden oletetaan olevan tyhjinä toimihenkilöistä ja siviili-asukkaat nukkuvat kodeissaan.
USA:n sotaanlähtö oli oudosti toteutettu. Muutamat demokraattiset kongressin edustajat vaativat Obamaa syytettäväksi sodan aloittamisesta ilman kongressin lupaa ja päätöstä, mikä perustuslain mukaan kuuluu saada.
Toinen USA:ssa kummastusta herättänyt tapaus on se, että presidentti Obama määräsi maan ilma- ja merivoimat hyökkäämään toisen valtion kimppuun ilman sodanjulistusta itse poistuen maasta viiden vuorokauden valtiovierailulle Etelä Amerikan maihin.
USA:n hallituksen taholta vakuutettiin, ettei USA halua johtaa Libyan sotatoimia, mutta nyt ilmaiskujen moukaroidessa lähes puolustuskyvytöntä maata sen vanhentuneen ilmapuolustuksen tultua lähes tyystin eliminoiduksi USA:n hallituksen taholta ilmoitetaan, että se haluaa jonkun toisen valtion ottavan johtavan roolin.
Media myös Suomessa seurannee sotatapahtumia Libyassa sen verran kattavasti, ettei ole syytä puuttua niihin tässä yhteydessä.

ISRAEL ei ole pitänyt Muammar Gaddafin hallitusta Israelille myötämielisenä – huolimatta väitteistä, että halachan mukaan Gaddaf on juutalainen - mutta ennusteiden ja saamiensa tiedustelutietojen mukaan Gaddafin hallinnon korvaava uusi hallitus voisi olla vielä paljon vihamielisempi Israelia kohtaan. Siksi Israel alussa varovaisesti tuki Gaddafia.
Libyassa ovat vallalla voimakkaat heimojärjestelmät eikä Gaddafi hyvistä yrityksistä huolimatta onnistunut yhdistämään sekavaa heimojärjestelmää, minkä hän peri kaataessaan kuningas Idriss I:n hallituksen 1969.
New York Times arvioi analyysissään, onko kysymys aidosta kapinasta Gaddafin hallitusta vastaan, vai heimojen välisestä sisällissodasta? Gaddafia kannattavat heimot asuvat pääasiassa maan länsiosissa ja opposition kannattajat itäosissa, joskin voimakkaan urbanisoitumisen vuoksi heimorajat ovat suurelta osin hävinneet.
http://www.nytimes.com/2011/03/22/world/africa/22tripoli.html?partner=rss&emc=rss

JEDIOTH AHARONIT ja Inyan Mercazy julkaisivat tietoja, jonka mukaan kenraalimajuri evp. Israel Ziv, joka johtaa kansainväistä CSV yritystä, oli tarjonnut apuaan palkkasotureitten palkkaamiseksi useista Afrikan maista, joissa se on kouluttanut ja aseistanut paikallisia sotilasosastoja. Gaddafilla kerrotaan olevan holveissaan 130 tonnia kultaa, joten hän pystyy tämän tiedon mukaan halutessaan jatkamaan sotaansa vielä pitkään ostettujen ja heimonsa sotilaitten kanssa, ellei hänen valtaansa lopeteta väkivaltaisesti.
Sodan toisena päivänä Tripolin hallitusvirastot tuhonneet kaksi risteilyohjusta ammuttiin tiettävästi englantilaisesta sukellusveneestä. Virastorakennuksen väitettiin toimineen sodanjohtokeskuksena ja sotilaallisen tukikohtana, mutta tuhotun rakennuksen raunioilla käyneet CNN:n toimittajat ja kuvaajat eivät mielestään löytäneet mitään todisteita sen käyttämisestä sotilaallisena päämajana. Ehkä tarkoituksena oli Gaddafin surmaaminen?

JP kertoo artikkelissaan, että ilmaiskut jatkuivat viime yön aikana Misratassa ja Zintassa, mutta asukkaat kertovat hallituksen joukkojen jatkavan kapinalisten vastaisia hyökkäyksiään ilmaiskuista välittämättä. USA:n taholta arvioidaan ilmaiskujen laantuvan tästä lähtien, ja tilannetta arvioidaan mahdollisia uusia toimenpiteitä varten.
Kapinallisten joukossa arvioidaan olevan kansainväliseen shufismi järjestöön kuuluvia aktivisteja. Tämä liikehdintä on löysästi islamiin liittyvä mystinen ja salaileva järjestö, joka tiukasti Muhammedin oppeihin pitäytyvänä on lisännyt niihin omia painotuksiaan, mitä kaikki eivät hyväksy. Sufismin aktivisteja toimii Gazassa vaatien islamin lakien noudattamista.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=213223

2. SYYRIAN mielenosoitukset saivat väkivaltaisen luonteensa turvallisuusjoukkojen avattua tulen mielenosoittajia kohti torstaina surmaten ainakin neljä mielensoittajaa, mutta myös seitsemän turvallisuusvirkailijan kerrotaan saaneen surmansa. Mielenosoituksen jatkuivat perjantaina, joissa turvallisuusjoukot surmasivat neljä mielenosoittajaa ja haavoittivat sataa. Aktivistit sanovat, että turvallisuusjoukot avasivat tulen ilman varoitusta tai kyynelkaasua käyttäen, mikä osoittaa, että he toimivat annettujen ohjeitten mukaan.
Mielenosoitukset ovat tapahtuneet pääsiassa etelässä druusien asuttamilla alueilla Daraassa mutta myös Baniyassa Välimeren rannikolla sekä muualla, vaikka uutistoimistot eivät niistä raportoi. Levotonta liikehdintää on tapahtunut myös pohjoisessa kurdien asuttamilla alueilla.
Mielenosoitusten keskeisinä vaatimuksina ovat olleet poliittisten vankien vapauttaminen ja Baath-puolueen yksinvallan lopettaminen. Presidentti Bashar Assadin vallan lopettaminen ei ole vielä ollut vaatimuksissa, mutta se voi nousta esiin levottomuuksien jatkuessa.
Assadin suku kuuluu vähemmistönä toimivaan Alawite-heimoon.
Hafez Assad kaappasi vallan maassa 1963, ja suku on hallinnut maata siitä lähtien hätätilan varjolla väkivaltaisesti murskaten kaikki hallituksen muutosta haluavat. Bashar Assad peri presidentin viran 36-vuotiaana erikoislain avulla, koska alin ikäraja virkaan on 40-vuota. Hafez Assad kuoli vuonna 2000. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143026

3. JAPANIN ponnistelut Daiichin atomivoimalan saamiseksi hallintaan kokivat uuden takaiskun harmaan savupatsaan alkaessa nousta reaktorista no 3, jossa polttoaineena käytettiin plutoniumin ja uraanin sekoitetta, ja jonka käytettyjä uraanisauvoja oli varastoitu jäähdytysaltaisiin reaktorin lähelle. Tilanteen vaarallisuutta kuvastaa se, että voimalassa on 20 kertaa enemmän uraanisauvoja kuin Chernobylin voimalassa. Jos uraanisauvat pääsevät sulamaan, niistä voi nousta ilmaan hienoa pölymäistä jauhetta, jotka levittävät radioaktiivisuutta ympäristöön. Varsinkin plutoniumin sulamista pidetään vaarallisena, koska plutoniumhiukkaset tunkeutuvat hengityksen mukana sisäelimiin, keuhkoihin ja sieltä luuytimiin ja maksaan jatkaen siellä säteilyään, mikä aiheuttaa syöpää.

ATOMIVOIMALAN lähettyvillä olevia maatiloja on kielletty käyttämästä vihanneksiaan. Pahin uhka on pohjaveden saastuminen, mikä on vaarana radioaktiivisen nesteen valuessa maahan ja tunkeutuessa sieltä pohjaveteen ja mereen, jossa on havaittu radioaktiivisuuden nousua voimalan läheisyydessä. Radioaktiivista jodia on havaittu Tokion juomavedessä, joskaan tilannetta ei pidetä hälyttävänä.

JAPANIN ydinonnettomuuden seurauksena monet maat, jotka suunnittelivat tai olivat jo tilanneet ydinvoimalan, ovat panneet suunnitelmansa jäihin voidakseen paremmin perehtyä Japanin onnettomuuden syihin ja seurauksiin.
ISRAEL JA JORDANIA, joilla molemmilla oli suunnitelmia atomivoimalan rakentamiseksi, ovat yhdessä pyrkineet tutkimaan, miten alueella odotettu suuri maanjäristys voisi vaikuttaa valmiisiin voimaloihin. Maat muodostivat harjoitustilaisuuden, jossa simuloitiin suuren järistyksen seurauksia, miten varautua siihen ja miten toimia sen sattuessa.
Harjoitus toteutettiin Kehitys- ja Strategia-forumin (DSF) neljännen kokouksen aikana. Tilaisuuteen osallistui useita järjestöjä ja yliopistoja, MDA, JRC ja BGU sekä Punaisen Ristin kansainvälisen neuvoston ja EU:n edustajia, jotka tukivat forumia.
Jordanian suunnittelema atomivoimala rakennettaneen maan eteläosan vähän asutulle seudulle lähelle Agaban ja Eilatin kaupunkeja. http://www.jpost.com/Health/Article.aspx?id=213002, http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=213238

4. UUTISOTSIKOITA
- Presidentti Moshe Katsav, jota syytettiin raiskauksesta ja moraalittomasta kontaktista vieraitten naisten kanssa, tuomittiin seitsemäksi vuodeksi vankeuteen sekä maksamaan sakkoja 25 000 NIS. Päätöksen mukaan hänen vankeutensa alkaa 8. huhtikuuta kahden vuoden koeajalla. Katsav vakuutti syyttömyyttään ja ennusti päätöksen kaatuvan vetoomusistuimessa. Hänen pääsyyttäjänsä A vaatii miljoonien vahingonkorvauksia. Tuomio julistettiin joulukuussa, mutta päätös julkistettiin vasta nyt. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=213254
- USA:n potentiaalinen republikaanien presidenttiehdokas seuraavissa vaaleissa Sarah Palin, joka etunimestään huolimatta ei liene juutalaista sukua joskin tunnustaa lämpimistä tunteistaan Israelia kohtaan, jatkoi eilen vierailuaan käyden tapaamassa pääministeri Netanyahua ja hänen perhettään. Hän jätti Betlehemin vierailun toiseen kertaan, mutta lupasi tulla uudelleen viikon mittaiselle vierailulle. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=213220
- UNCH:n palkkaama ”asiantuntija” ihmisoikeusasioissa, juutalaista sukua oleva Richard Falk jatkaa Israelin vastaisia syytöksiään. Viimeiseksi hän syyttää, että Israelin ”setlementtipolitiikka” Juudeassa ja Samariassa on ”etnistä puhdistusta”. Hän sanoo, että Israelin harjoittama arabiasukkaitten pakkosiirto on sietämätöntä. Hän tarkoittanee tällä kohteita kuten Silwanin lähiö, jossa arabit ovat rakentaneet kymmeniä taloja laittomasti ilman lupaa yleiseksi alueeksi varatulle maalle, josta parikymmentä taloa jouduttaisiin siirtämään uusien suunnitelmien tieltä, mutta asukkaat saavat uudet tontit suuremmalla rakennusoikeudella samalta alueelta. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=213167
- Rishon Lezion valmistelee pessahin ajaksi (juutalaisten pääsiäinen) elokuva-puistoa nimellä ”Hollywood”. Järjestäjät lupaavat päivien aikana runsaasti toimintoja myös luentojen muodossa näytäntöjen ohessa. Puisto on auki 20.- 22. huhtikuuta 2011. Ohjelmaan kuuluu myös musikaaleja ja tanssiesityksiä valtavalla esiintymislavalla. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=213234
- IAF teki viisi pommituslentoa Gazan kaistalle maanantaina iltapäivällä iskien terrorikohteisiin, joihin oli koottu aseita tai joissa niitä valmistetaan, sekä salakuljetustunneleita vastaan Gazan pohjoisosassa. Palestiinalaislähteen mukaan viisi henkilöä haavoittui, kaksi heistä lapsia. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/idf-strikes-gaza-five-times-following-recent-mortar-barrage-1.350986
- Israelissa vieraillut Sarah Palin sanoi Israelin johtajille, ettei ole mitään syytä esittää myöntyvyyttä ja anteeksipyyntöjä maata vastaan tehtyjen sotilaallisten tai poliittisten hyökkäysten johdosta islamille tai muille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143035
- Arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa kritisoi kovin sanoin ilmaiskuja Libyaan, mutta tavattuaan YK:n pääsihteerin Ban ki-Moonin hän sanoi alistuvansa sen päätöksiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143037
- Liberaali demokraatti Dennis Kubinits vaatii Obaman syytteeseen asettamista tavasta, millä on vei USA:n sotaan kolmatta maata vastaan ilman kongressin lupaa. Kongressin puheenjohtaja Boehner sanoi asian näin: ”He sanovat, ettei ole yhtään amerikkalaissaapasta maassa, mutta ilma on täynnä Tomahawk-ohjuksia”. USA on ampunut niitä tähän mennessä 118 kpl. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143033
- Israelin valtio määritteli korvausvaatimuksien vastineessaan, ettei ns. pikku Kotel, Länsimuurin 10 m pitkä ja matalampi jatke, ole ”pyhä”. Poliisi hajotti shofaria puhaltaneen väkijoukon 2006 pahoinpidellen muutamia, jotka valittivat siitä oikeuteen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143039

Monday, March 21, 2011

MAANANTAI 21.03.11

1. VAATIMUKSET muutoksista maan hallitukseen ja poliittiseen valtaan ovat nyt saavuttaneet Syyrian. Mielenosoitukset eivät enää rajoitu vain rauhallisiin marsseihin ja iskulauseisiin, vaan ehkä hallituksen joukkojen kovien otteiden ja mielenosoittajien surmaamisen seurauksena heidän antautumisensa asialleen on nostanut heidän rohkeutensa haastaa oma kohtalonsa ja mahdollinen vammautumisensa tai kuolema voittaessaan hallitusta vastaan tuntemansa pelon, mikä on tähän saakka lamauttanut heidän toimintansa.

MIELENOSOITTAJAT sytyttivät eilen tuleen useita rakennuksia. Deraan kaupungissa Damaskoksen lähellä he polttivat hallitusta johtavan Baath-puolueen päämajan. Samoin he sytyttivät tuleen kaksi puhelinyhtiön toimistorakennusta, joista toisen omistaa presidentti Bashar Assadin serkku Rami Makhlouf.
Eräs aktiivisesti mukana mielenosoituksissa oleva totesi, että ”tulipalojen sytyttäminen oli symbolinen, koska rakennukset edustavat hallituksen sortoa ja korruptiota. Läheisiin pankkeihin ei kuitenkaan koskettu”, hän totesi.

TUHANNET osoittivat mieltään 48 vuotta kestänyttä hätätilalakia vastaan Deraan kaupungissa mielenosoitusten jatkuessa kolmatta päivää maassa, jonka ulkoa katsoen uskottiin pystyvän estämään vallankumousaatteen leviämistä Alawite klaanin johtamaan maahan.
”Ei, ei hätätilalaille, me olemme kansa, joka on hullaantunut vapaudesta”, kansa huuteli. Hallituksen lähettämän delegaation surunvalittelut surmattujen omaisille eivät saaneet juuri mitään vastakaikua.
Eilinen mielenosoitus päättyi kuten edellisetkin: hallituksen joukot hermostuksissaan turvautuivat koviin otteisiin laukoen kyynelkaasupatruunoita kansanjoukkoon. Yli 40 ihmistä jouduttiin viemään sairaalaan kaasumyrkytyksen vuoksi.

PRESIDENTTI Hafez Assad kaappasi vallan vuonna 1963 ja julisti maahan hätätilan kieltäen samalla kaiken hallituksen vastaisen opposition.
Bashar Assadin serkku Makhlouf on ollut erityisesti korruptiosyytösten keskipisteessä, minkä myös USA huomioi asettaen rajoituksia liiketoimille hänen kanssaan. Hän omistaa useita suuria liikeyrityksiä Syyriassa. Mielenosoittajat kutsuivat Makhloufia nimellä ”varas”.

PERJANTAINA turvallisuusjoukot eivät enää kestäneet mielenosoittajien massoja, vaan avasivat tulen Deraan kaupungissa rauhallisia marssijoita kohti, jotka vaativat hallituksen pidättämien 15 koululapsen vapauttamista. Heidät oli pidätetty heidän piirtämiensä grafiittien johdosta, joissa vaadittiin poliittista vapautta ja korruption lopettamista. Neljä ihmistä kuoli turvallisuusjoukkojen luodeista. Hallitus vapautti myös mielenosoitustilaisuudessa pidättämänsä 10 ihmistä, mutta pitää lukuisia edelleen selleissään.
Aktivistien edustaja totesi, että mielenosoittajien pariin soluttautuu korkeita virkailijoita, jotka menevät sitten raportoimaan turvallisuusjoukoille vaatien epäilyttävien eliminoimista. Kansaa varoitetaan näistä ja pyydetään ilmoittamaan epäilyttävistä ilmiantajista.
Hallituksen myönnytykset osoittavat kuitenkin, että mielenosoitukset ovat alkaneet purra ja saaneet Bashar Assadin hallituksen entistä hermostuneemmaksi, mikä puolestaan rohkaisee mielenosoittajia tulemaan kaduille entistä suuremmin joukoin. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=213079, http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=213019

2. TERRORISTIEN kranaatti- ja rakettitulen kiintyminen Gazasta Israelin siviilikohteisiin on merkkinä siitä, että Hamasin itsevarmuus on voimistunut cast lead-operaation pelotus-vaikutelman hälvettyä, mikä antaa sille rohkeuden heittää haasteen toisensa jälkeen IDF:n sotilaille, jotka miettivät kahdesti ennen kuin avaavat tulen. Tämä siksi, että koko maailma seuraa silmä kovana heidän pienimpiäkin poikkeamiaan, joista kymmenet maassa ulkomaisen avun turvin toimivat NGO-järjestöt avuliaasti raportoivat kansainväliselle medialle, joka puolestaan halukkaasti tarttuu tällaisiin raportteihin välittämättä niiden oikeellisuudesta.

HAMASIN tiedetään pystyneen hankkimaan entistä tuhoisampia ja nykyaikaisempia aseita, ohjuksia ja raketteja. Egyptin sotilashallituksen ja sitä seuraavan siviilihallituksen politiikasta on pelkkiä arvailuja, mutta julkisuuteen levinneet merkit eivät lupaa hyvää. Sotilasjohto etsii yhteyksiä Syyrian johdon kanssa, ja toiseksi se vihjaa avaavansa rajan Gazaan henkilöliikenteen lisäksi myös liikeyrityksille ja kaupalle. Tämä tarkoittanee sitä, että kukoistanut salakauppa rajan ali kaivettujen tunnelien kautta pienenee.

TUNNELIEN kaivamiseen erikoistuneet beduiinit eivät kuitenkaan taida jäädä toimettomiksi, sillä heitä on palkattu kaivamaan ”terroritunneleita”, kuten JP:n toimittaja Yaacov Katz heitä nimittää, turvallisuusaidan ali Israelin puolelle.
IDF:n antamien tietojen mukaan tällaisten tunnelien lukumäärä on noussut viime vuosina. Katz selittää, että Hamasin armeija on jakaantunut viiteen alueelliseen prikaatiin: pohjoinen, Gazan kaupunki, Gazan kaistan keskiosa, Khan Younis ja Rafah Egyptin rajalla.
IDF:n edustaja tunnustaa, ettei heillä ole tietoa kaivettujen tunnelien määrästä, mutta jokunen niistä on löydetty ja tuhottu. Gilad Shalitin kaappasi tunnelin kautta Israelin puolelle tullut kommandoyksikkö lähellä Kerem Shalomia kesäkuussa 2006.

Katzin artikkelin mukaan Hamas on edistynyt sotilaallisesti, mistä hän mainitsee esimerkkeinä ohjusjoukkojen perustamisen sekä toisena Hamasin pyrkimyksen rakentaa oma riippumaton tiedotusverkosto kuten Hizbullah teki Libanonissa Iranin avustuksella. IDF havaitsi tiedotus-toiminnan puutteen Hamasin joukko-osastojen välillä, mikä esti niiden tehokkaan yhteis-toiminnan. IDF löysi suuria asevarastoja, mutta kukaan ei valvonut niitä miesten paettua.
Hamasin terroristit pystyivät ampumaan kranaattejaan ja rakettejaan myös taistelujen aikana. Hamas on saanut Fajr-raketteja, joilla se yltää Tel Aviviin. Toiseksi sillä on suuri määrä panssarintorjunta ohjuksia, joilla se uhkaa panssarijoukkoja. He ampuivat kaksi ohjusta kohti IDF:n panssaria, mutta tankkeihin asennettu Trophy-järjestelmä esti niiden iskeytymisen kohteisiinsa. Jälkimmäisessä tapauksessa tankin tutka havaitsi ohjuksen lähestymisen, mutta ei eliminoinut sitä, koska sen lentorata oli väärä. Tutka ilmoitti samalla ohjuksen ampuma-paikan, jonne avattiin tuli ja ohjusmiehistö eliminoitiin.
Maanantaiaamuna terroristit ampuivat Gazasta Grad-raketin, joka iskeytyi Ashkelonin laidalle erää talon läheisyyteen. Kaksi ihmistä hoidettiin shokin vuoksi. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=213034, http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=213071
http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=213083

3. LIITTOUTUMAN ilmaiskut Libyaan ovat herättäneet alussa mukaan tulleet arabimaat ja arabiliiton johdon kauhistumaan tuhoa, mitä länsivaltojen koneet ovat aiheuttaneet Libyassa. Arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa kutsui liiton edustajat kiireiseen hätäkokoukseen keskustelemaan, mihin tulikaan sekaannuttua. Moussa sanoo, että tarkoitus oli vain saada lentokielto Libyan taivaalle, mutta nyt ilmaiskut ovat kohdistuneet yhä suuremmassa määrin Libayn armeijan maajoukkoja ja panssareita vastaan kuten myös armeijan tukikohtiin ja asevarikkoihin. USA:n B2 stealth-pommittajat pommittivat lentokenttiä.

Viimeisin ohjusisku tehtiin Libyan hallintorakennukseen Tripolissa, joka tuhottiin. Siellä työskenteli siihen aikaan 300 ihmistä, eikä heidän kohtalostaan ole tietoa. Ei myöskään tiedetä, missä Gaddafi itse oleskelee tai oli iskun tapahtuessa. AP:n kirjeenvaihtaja sai luvan nähdä tuhotun rakennuksen todeten, että kolmannes ympyränmuotoisesta rakennuksesta oli romahtanut risteilyohjuksen voimasta.
USA:n asevoimien aselajien komentajien puheenjohtaja amiraali Mike Mullen totesi, että lentokielto on käytännössä toteutettu Libyassa; toisen tiedon mukaan kolmannes siitä.
Jos päämääränä oli lentokiellon asettaminen Libyaan, sen valvonta on käytännössä toteutettu, joten sotakiihkoilijat voisivat hillitä herkkiä liipaisinsormiaan.
Ilmaiskujen ansiosta, jotka surmasivat 120 asukasta, rauha on palautunut Benghaziin osapuolten pyrkiessä haarukoimaan, mikä tilanne on sen jälkeen. http://www.haaretz.com/news/international/western-forces-fire-missile-at-gadhafi-s-tripoli-compound-1.350764
Debkafile kertoo, ettei Libyan ilmatorjuntakykyä ole suinkaan tuhottu, sillä Gaddafi oli hajottanut taisteluhävittäjänsä ja tehokkaimmat torjunta-aseensa laajan maansa eri osiin ja varsinkin sen eteläosiin. DF kertoo, että Libyalla on SA-5 it-ohjuksia, joilla yltää keski- ja yläilmoissa lentäviin koneisiin, sekä olalta laukaistavia K-38 ja Igla-ohjuksia (SA-18), jotka on asennettu kuorma-autoon. http://www.debka.com/article/20786/

4.UUTISOTSIKOITA
- Persianlahden maat UAE ja Qatar kiirehtivät myös lähettämään omat lentokoneensa Libyaa vastaan taistelevien joukkojen tueksi. Niiden mukana olo lienee enemmän symbolinen, kuten myös Norjan, joka myös lähetti alueelle omia yksiköitään. UAE ja Qatar esittivät kritiikkiä Iranin valtapyrkimyksiä vastaa, jota ne joutuvat kohtaamaan kotimaissaan. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=213112
- USA:n kongressin puheenjohtaja John Kerry saapunee Israeliin loppuviikosta pistäydyttyään ensin Venäjällä. Häntä kehutaan läheiseksi Obaman kanssa, joten hän pystynee rauhoittamaan Netanyahua asiassa. Toinen huomattava vierailija tällä viikolla oli Sara Palin, joka oli varapresidenttiehdokkaana viime vaaleissa, ja on republikaanien ehdokkaana seuraavissa. Media vierastaa häntä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=213081
- Petah Tikvan maistraatin oikeus antoi median julkistaa, että Mossadin agentit olivat siepanneet Ukrainassa Gazassa toimivan insinöörin Dirar Abi Sisin, joka tuotiin Israeliin. Hän toimi Gazan ainoan sähkövoimalan johtajana. Tapauksen ympärillä on vahva salaisuuden verho, eikä yksityiskohtia ole paljastettu.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=213036
- Sosiaalivirkailijoitten lakko jatkuu edelleen, mutta nyt myös lääkärit valittavat liksansa pienuutta ja aikovat aloittaa lakon, mikä lomauttaisi 20 000 lääkäriä kotihommiin. http://www.haaretz.com/news/national/doctors-declare-work-dispute-on-way-to-general-strike-1.350577
- Fukushiman Daichin atomivoimalan työntekijät evakuoitiin sen jälkeen, kun harmaa savu alkoi nousta reaktorista no 3, joka on pahiten varioitunut. Toiveet alkoivat jo nousta, että uraanisauvojen kuumeneminen oli saatu hallintaan, mutta tämä aiheuttaa uusia huolia. Viranomaiset kertovat, että 18 000 kuollutta on rekisteröity onnettomuuden seurauksena, mutta sen uskotaan nousevan vielä. Maailmanpankki arvioi jälleen-rakentamisen maksavan 235 miljardia USD. Japanin velka oli yi 200 % bruttokansantuotteesta. Sen ulkomaisten osuuksien ja arvopaperien arvo on 886 miljardia USD. Jos japani joutuu realisoimaan tämän, se keikauttaa maailman taloutta pahan kerran, mutta pakkotilanteessa ainakin osa siitä lienee tehtävä. http://www.haaretz.com/news/international/workers-evacuated-from-japan-nuclear-complex-after-gray-smoke-rises-from-reactor-1.350865

Sunday, March 20, 2011

SUNNUNTAI 20.03.11

1. SOTA Libyaa vastaan alkoi eilen illalla. Ranskan ilmavoimat aloittivat sen omilla koneillaan jo ennen kuin liittoutuneet maat olivat tehneet virallisen päätöksen asiasta Pariisissa. Tämä sota on merkittävä siitä, että siihen osallistuu - ainakin symbolisesti joskaan ei käytännössä – myös arabimaita ja 22 arabimaata edustava arabiliitto, johon Libya kuuluu.
TÄTÄ liikuttavaa yhteenliittymää tarkastellessa ei voi olla näkemättä yhteyttä siihen kansainväliseen joukkoon, joka jossain vaiheessa tulee hyökkäämään Israeliin. Onko tämä ennakkonäytös ja harjoitus siitä, mitä tulee tapahtumaan Israelin kohdalla?
Libyan sodalle annettiin tunteellinen nimi ”Odyssey Dawn”, viitaten aamuhämärään tai aamun sarastukseen, ehkä tarkoittaen uudesta tulevaisuudesta. Huominen voi ollakin kovin hämärä, sillä ennen sodan aloittamista todettiin, ettei ole tietoa, keitä kapinalliset edustavat. Gaddafi viittasi omiin tietoihinsa tai propagandaansa viitaten, että hän taistelee al-Qaidaa vastaan.
WND on koonnut yhteenvedon liittoutuman joukoista ja tarkoituksesta.
http://www.msnbc.msn.com/id/42170704/ns/world_news-mideastn_africa/

USA sanoi pidättävänsä omien koneittensa liittymistä toisiin joukkoihin, mutta aamun uutisten mukaan sen ja Englannin sukellusveneet ovat ampuneet 112 Tomahowk risteilyohjusta libyalaisiin kohteisiin. Varsinkin armeijan tukikohdat ja joukkojen keskitykset sekä ilmapuolustusjärjestelmät ovat olleet niiden tutkaohjusten kohteina. Ranskalaiset koneet ilmoittivat jo eilen tulittaneensa useita panssareita ja joukkojen kuljetusautoja pääasiassa Benghazin ja Misratan liepeillä, joita Gaddafin joukot ovat pyrkineet valtaamaan kapinallisilta vielä sen jälkeen, kun Gaddafi oli julistanut aselevon.
Myös Zirten ja Zuwarahin kaupunkeja Välimeren rannikolla on tulitettu, kuten yleinen fraasi kuuluu: ”Siviilien suojelemiseksi Gaddafin joukoilta.”
Ulkoministeri Clinton ei halunnut suoraan tunnustaa, onko päämääränä Gaddafin kaataminen, vaan viittasi siihen, että liittoutuneet yhdessä päättävät, miten asetettu päämäärä siviilien suojelemiseksi toteutetaan. Maavoimia ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa tarkoitus käyttää.
Lauantaina iltapäivällä ammuttiin alas tuntematon hävittäjä Benghazin yläpuolella. Sen putoaminen tulipatsaana maahan esitettiin TV-kuvissa, mutta ei tiedetä kuka sen tuhosi. Sen lentäjän nähtiin pelastautuvan putoavasta koneestaan heittoistuimen avulla.

Libyan TV kertoi lähetyksessään, että ensimmäiset siviilien suojaksi tehdyt ilmaiskut olivat surmanneet 48 ihmistä ja haavoittaneet 150, niistä suurin osa siviilejä ”siviilialueilla”.
Gaddafin joukoilla ei ole juuri mitään mahdollisuutta vastata länsivaltojen kaikkein uusimpien ja tehokkaimpien aseitten yhteistuleen, sillä sen oma aseistus ja puolustusjärjestelmät ovat suurelta osin vanhentuneita venäläismallisia. Tästä sodasta tulleekin uusien aseitten kokeilu-kenttä, jossa niitä testataan tosioloissa.
VENEZUELAN presidentti Hugo Chavez esitti kirpeää kritiikkiä todeten: ”He haluavat kaapata Libyan öljyn eivätkä piittaa pätkääkään Libyan kansasta”, hän sanoi TV-lausunnossaan. ”Imperialististen jenkkien ja heidän liittolaistensa sotakiihkoisen politiikan petos on onneton, ja se on onneton myös siksi, että YK antoi tukensa sodalle - vastoin perusperiaatteitaan. Me tiedämme, mitä tulee tapahtumaan: pommeja, pommeja, pommeja, sotaa, enemmän ihmisten kärsimyksiä, se on kapitalismin käsi.”

Uutiset kertovat siviilien kokoontuvan ihmismuureina puolustamaan omilla ruumiillaan Gaddafin tukikohtia Tripolissa ja muissa kaupungeissa. Benghazin itäpuolella todettiin ihmisten pyrkivän kohti Egyptin rajaa kaikin käytettävissä olevin kulkuvälinein sotaa pakoon. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=212915

2. ISRAELIN eteläosa joutui eilen pienimuotoisen sodan näyttämöksi Hamasin sotilaallisen siiven aloitettua massiivisen kranaattitulen rajan yli sen läheisyydessä sijaitsevia juutalaisten maatiloja ja yhteisöjä vastaan. 15 minuutin sisällä laskettiin kaikkiaan 54:n kranaatin putoaminen Israelin puolella. Vuoden 2010 aikana Gazasta ammuttiin 215 kranaattia.
Kranaatit vaurioittivat useita asuintaloja ja autoja, mutta vain kahden henkilön todettiin saaneen lieviä haavoja summittaisissa iskuissa siviilikohteisiin. Yksi kranaateista putosi lastentarharakennuksen katolle, mutta sapatin vuoksi sisällä ei ollut ketään.
HAMASIN sotilassiipi Kassam Prikaatit ilmoitti tehneensä kranaatti-iskut. On epäselvää, miksi ne ammuttiin juuri nyt. Yhtenä syynä voi olla kosto siitä, että IDF:n sotilaat ampuivat kaksi palestiinalaista perjantaina iltapäivällä heidän lähestyessään turva-aitaa.
Toinen ja luultavasti oikeampi syy lienee kuitenkin pyrkimys häiritä Hamasin ja Fatahin sovintopyrkimyksiä, joiden onnistuminen ei ole joittenkin mieleen Hamasin johdossa. Toisaalta käskyn kranaattien ampumiseksi antoi sotilassiiven johtaja Ahmed Jabari ehkä vastoin pääministeri Haniyehin toiveita, kuten JP:n artikkelissa oletetaan.

IDF aloitti vastaiskut välittömästi käyttäen liikkuvaa tykistöään ja helikoptereita, jotka iskivät kymmeneen ennalta valittuun Hamasin kohteeseen, myös niihin, joita sen aktivistien tiedettiin hoitavan. Palestiinalaislähteen mukaan 1 ihminen kuoli ja 5 muuta haavoittui IDF:n iskuissa.
Israelin puolustusjoukkojen sisällä harkitaan Hamasin vastaisen toiminnan ulottamista kohdistettuina täsmäiskuina sen ”sotilaallisia johtajia” vastaan.
ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman antoi ohjeet maan YK:n lähettiläälle laatia virallinen vastalause Hamasin summittaisesta siviilikohteiden pommittamisesta. Hän kehotti samalla muistuttamaan, että suunnitelmat Palestiinan valtion perustamiseksi tulisivat tarkoittamaan, että yksi uusi terrorivaltio perustetaan Israelin sydänalueille. Lieberman totesi lausunnossaan, että palestiinalaiset luovat nahkansa ajoittaen kuten käärmeet tekevät, mutta eivät muuta taktiikkaansa, ne ovat yhtä myrkyllisiä ja entistä aktiivisempia sen jälkeen.

JUUTALAISYHTEISÖJEN johtajat viittaavat taas kerran puolustusministeriön haluttomuuteen parantaa heidän turvallisuuttaan. He kummastelevat, miksi Iron Dome (teräskupu) järjestelmää ei ole asennettu paikoilleen, vaikka se on ollut valmis kuukausikaupalla. Toisaalta puolustusministeri Barak voi olla oikeassa viivyttäessään sen asentamista, sillä se ei pysty estämään kranaattitulta antaen asukkaille väärän turvallisuudentunteen.
http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=212933

3. JAPANIN hallituksen tärkein apulaissihteeri Tetsuro Fukujama kertoi journalisteille, että viranomaiset ovat edistyneet jonkin verran ponnisteluissaan Kaiichin ydinvoimalan pelastamiseksi. Reaktori no 3, jossa käytettiin plutonumin sekaista polttoainetta, onnistuttiin saamaan hallintaan paloautoista ruiskutetun veden ansiosta.

Seuraavaksi pyritään johtamaan sähkövirta reaktorien 1, 2, 5 ja 6 pumppuihin, jotka työntävät jäähdytysvettä reaktoreihin. Jos se onnistuu, on saavutettu merkittävä edistysaskel, mutta tämä on yksi viimeisistä keinoista saada voimalan uraanisauvojen säteily ympäristöön lopetetuksi jotta reaktorien korjaus- ja kunnostustyöt voitaisiin aloittaa.
Viimeiseksi keinoksi jää reaktorien hautaaminen hiekka- ja betonikerrosten sisään.

Viranomaiset ovat todenneet helpotuksella, että uraanisauvojen lämpö reaktoreissa 5 ja 6 on palannut lähelle normaalia ja edistystä on havaittu myös reaktorissa 3. Reaktori no 4 on toistaiseksi jäänyt sivuun, mutta sinne yritetään päästä tiistaina.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=212945

JAPANIN juutalaisyhteisöt yhdessä amerikkalaisten avustusjärjestöjen kanssa aloittivat välittömästi varojen keräyksen katastrofin uhrien avustamiseksi. Japanissa asunee n. 2 500 juutalaista, joita on sinne muuttanut pääasiassa USA:sta ja Euroopasta, osa Israelista. He luovuttivat keräämänsä 35 000 USD hätäapua varten ruoka- ja juomatarpeiden sekä suojien hankkimiseksi. Tokion juomavedessä on havaittu lievää jodipitoisuuden kasvua.
Israel lähetti etsintä- ja pelastusryhmiä Japaniin heti onnettomuuden jälkeen, ja kerää uutta massiivista avustuspakettia. Lisäksi lääkäreitä lähetetään lisää avustustoimiin.
Viranomaisten arviot menehtyneitten määrästä lisääntyvät. Viimeisen arvion mukaan kuolleita on yli 20 000. Yhden prefektuurin lähes kaikki 15 000 asukasta menehtyivät tsunamissa. http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=212926

4. UUTISOTSIKOITA
- Damaskoksen lähellä Deraa kylässä Syyriassa 10 000 ihmistä kokoontui mielenosoituksissa surmattujen hautaustilaisuuteen huudellen vallankumousta ja muutosta. Viranomaiset vastasivat niihin ampumalla kyynelkaasuraketteja kansan joukkoon. ”Allah, Syyria, Vapaus. Jokainen joka surmaa omaa kansaansa on petturi”, he huutelivat. Jotkut lähtivät moskeijalta mennäkseen osoittamaan mieltään Damaskoksen keskustaan. Kaksi mielenosoittajaa kuoli perjantaina poliisien avattua tulen kansanjoukkoon. Kolmas kuoli haavoihinsa myöhemmin perjantaina ja neljäs samoin vammoihinsa lauantaina. USA vaati Syyriaa hillitsemään voimatoimia. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=212892
- Palestiinalaiset miettivät, miten hyödyntää arabimaailmaa heiluttelemaa vallankumousten aaltoa. He suunnittelevat aseettomia massamarsseja, joilla pyrittäisiin murtamaan turva-aidat ja IDF:n tarkastuspisteet raja-asemilla. Jos tämä toteutuu, IDF on todellisissa vaikeuksissa, mitkä voivat lopulta johtaa laajempiin väkivaltaisuuksiin Gazan ja Libanonin ja myös Jordanian rajoilla. On syytä tässä vaiheessa muistuttaa tilanteesta, jossa kansainvälinen yhteisö voi katsoa oikeaksi ja välttämättömäksi iskeä ”siviilien suojelemiseksi” myös Israeliin. Saudi Arabia oli ainoa arabimaa, joka ehdottomasti sanoutui irti Libyan ”Odyssey Dawn” operaatiosta. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=212687
- Naamioitunut mieshenkilö yritti väkivalloin siepata aseen panssarijoukkojen 22-vuotiaalta sotilaalta sunnuntaiaamuna Jaffassa. Hän haavoitti sotilasta pahoin, mutta pakeni paikalta onnistumatta aikeessaan. Poliisi pidätti useita palestiinalaisia kuulusteluihin. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=212948
- Egyptiläiset äänestävät ensimmäistä kertaa maansa perustuslaista olosuhteissa, joiden uskotaan ja toivotaan sujuvan ilman äänten ostamista ja väärentämistä. Osanotto on raporttien mukaan ennen kokematon. IAEA:n entinen pääsihteeri El-Baradey joutui nuorten ”huligaanien” kivittämiseksi, jota jatkui vielä hänen päästyään autoonsa turvaan. He vaativat häntä poistumaan Egyptistä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=212950
- Hartfordin Yliopiston professori Richard Freund kertoo löytäneensä muinaisen Atlantiksen, jonka hän olettaa olleen Raamatussakin usein mainitun Tarshis kaupungin. Freund sanoo, että kaupungin tuhosi valtava tsunami, hyökyaalto. Freund kertoo tutkimusten perustuvan tieteen viimeisempiin keinoihin, syväporauksiin, maaperä tutkimuksiin, maan sisään tunkeutuviin tutkahavaintoihin sekä mikroeliötutkimuksiin jne. Simcha Jacopovichi on tehnyt löydöstä filmin, jonka esitykset National Geograph aloitti tässä kuussa. http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=212935
- Professori Uzi Even varoittaa, että 40-vuotta vanha Dimonan tutkimusreaktori, joka rakennettiin samoihin aikoihin kuin Daiichin reaktorit Japanissa, ovat potentiaalinen vaara Israelille. Sen pohjasuojaukset eivät kestäisi uraanisauvojen lämpötilan nousua kuten eivät Daiichissakaan joko maantärähtelyn tai tahallisen vahingoittamisen vuoksi. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=212621
- Viisi vuorokautta Itamarin murhien jälkeen yhteisön kaksi jäsentä päättivät viettää vihkimysseremoniansa Josefin hautakammiolla Sikemissä. Sulhanen Moshe Orlinsky ja hänen viehättävä morsiamensa Natalia Zucher solmivat irralliset narunpäät yhteen erityisen koskettavassa tilaisuudessa, kertoo INN. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142957
- Egyptin uudet sotilasjohtajat ovat erityisen kiinnostuneita solmimaan kiinteämmät suhteet Syyrian kanssa. Toiseksi he aikovat avata liikenteen Gazan kaistalle, mikä sallii myös aseitten ja Iranin asiamiesten entistä helpomman pääsyn Gazaan. Erässä artikkelissa arvioitiin, että Victoria aluksen kaappaaminen Välimerellä oli enemmän onnenkauppaa kuin tiedusteluun perustuva, ja uskoo ainakin kahden aselaivan päässeen Egyptiläiseen satamaan ilman välikohtauksia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142977