Friday, January 14, 2011

PERJANTAI 14.01.11

1. LIBANONISSA on nyt Haririn hallituksen kaatumisen jälkeen odottava tunnelma. Hariri kiirehti kotiin Washingtonista ja kotimatkalla Ranskaan tekemältään vierailulta voidakseen paremmin luodata syntynyttä tilannetta. Hän lensi Libanonista Turkkiin keskustelemaan, miten lahden toisella puolella asiat nähdään. Hän tapaa Turkin johtajia tänään.
HIZBULLAHIN pääsihteeri Hassan Nasrallah vakuuttaa sisällissotahuhuja lieventääkseen, ettei shiat tule osoittamaan aseitaan sunneja kohti. Mutta hän syyttää tilanteesta pääministeri Hariria, joka torjui hänen tarjouksensa tilanteen rauhoittamiseksi, jos hallitus tekee päätöksen, ettei se toteuta tribunaalin tutkimusten suosituksia mahdollisista syytetoimista, millä Hizbullah olisi vapautettu joutumasta oikeusistuimen eteen, jossa sen moraalinen puhtaus asetetaan kyseenalaiseksi ja jopa tuomitaan kaiken kansan silmien edessä. Tämän Nasrallah halusi estää millä keinolla tahansa, ja tästä hän syyttää Hariria. Syyrian osuus 2005 terrori-iskuun Beirutissa, joka surmasi Rafik Haririn ja 22 muuta ja haavoitti runsaasti sivullisia, on ilmeisesti vesitetty tribunaalin tutkimuksissa, mutta jos Nasrallah on tietoinen siitä – kuten on oletettavissa – miksi hän ei tuo esille todisteita siitä?

SYYRIA JA IRAN ovat merkittävästi joutuneet sivuun Libanonin sisäisessä kehityksessä, vaikka molemmat maat liittyvät kiinteästi siihen, mitä ”suurten setrien maassa” tapahtuu. WikiLeaksin julkistamassa sähkeessä kerrotaan Iranin pyytäneen, että Syyria, Hizbullah ja Hamas sitoutuisivat liittymään Iraniin, jos sitä vastaan hyökätään. Tarjouksen teki luultavasti Iranin presidentti Ahmadinejad Assadille, joka sähkeen mukaan torjui pyynnön selittäen, että Iran on tarpeeksi vahva taistelemaan yksin Israelin ja USA:n joukkoja vastaan, mutta että Syyria on siihen liian heikko. Hän myös vastasi Hizbullahin ja Hamasin puolesta, ettei niilläkään ole halua osallistua sotaan tässä vaiheessa. Assadin vastaukseen sisältyy havainto, että Syyria ja sen kanssa liitossa olevat järjestöt haluavat jatkaa aseistautumistaan ja odottaa sopivampaa tilaisuutta, koska Israel on vielä liian vahva.
Libanonissa kuitenkin pelätään, että jos tilanne alkaa kehittyä väkivaltaiseksi, Syyria voi katsoa tilaisuuden sopivaksi lähettää armeijansa joukkoja Libanoniin, mikä iskisi lopulliset niitit Libanonin itsenäisyyden arkkuun.

ISRAELIN armeijan parissa tehdään alustavia valmisteluja kaiken varalta, jos Hizbullah jossain vaiheessa katsoo tilanteen vaativan kovempia toimia ja iskevän ohjuksillaan Israeliin, mutta armeija ei ole vielä kutsunut reservijoukkoja aseisiin rajan tuntumaan.
TILANTEEN jännittyneisyyttä kuvaa kuitenkin kahden kranaatin heittäminen Free Patrioric Movement (Vapaa isänmaallinen järjestö) puolueen toimistoon Beirutin pohjoispuolella. Tämän kristillisen puolueen johtaja kenraali Michael Aoun liittoutui Hizbullahin pääsihteerin Nasrallahin kanssa. Vain toinen kranaateista räjähti eikä toinenkaan aiheuttanut suurta tuhoa, mutta osoittanee, etteivät kaikki hyväksy kristillisen puolueen liittoa terrorijärjestön kanssa.
Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah tapasi eilen druusijohtajan Walid Jumblattin, joka kertoi tilaisuuden jälkeen keskustelleensa hänen kanssaan poliittisesta kehityksestä kertomatta yksityiskohtia. Jumblatt matkustaa Syyriaan tavatakseen Bashar Assadin.
Nasrallah syyttää Rafik Haririn murhasta Israelia kuten myös tribunaalin tutkimuksia, joiden tarkoituksena on hänen mukaansa Hizbullahin hajottaminen.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4013536,00.html, http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=203562

USA:N Pentagon seuraa Libanonin tilanteen kehittymistä tiiviisti, toteaa sen edustaja David Lapan AFP:n mukaan. Hän tunnustaa, että poliittiset jännitteet voivat herkästi kehittyä väkivaltaisiksi, mikä puolestaan voisi pahoin häiritä Lähi Idän tasapainotilaa. Lapan toivoi USA:n ulkoministeriön edustaja P J Crowleyn tavoin, että paikalliset puolueet pystyisivät ratkaisemaan tilanteen rauhallisesti ilman verenvuodatusta. Lapan sanoi, että Libanonin armeija on tärkeä USA:n liittolainen ja että USA: antama apu sille on kriittinen. Hän totesi, ettei USA katso tässä vaiheessa aiheelliseksi lähettää aluksiaan Libanonin aluevesille. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=203565

2. EHUD YAARI kirjoittaa ”Policy Watch” artikkelissaan Hamasin kyvystä kehittyä suhteellisen mitättömästä järjestöstä IDF:n vetäytymisen jälkeen Gazasta merkittäväksi taloudelliseksi järjestöksi. Tähän se on noussut käyttäen onnistuneesti hyväkseen ulkomaitten ja Fatahin antamaa taloudellista tukea sekä kehittämällä erityisiä verotusmenetelmiä ja muita tapoja.
Yaari perustaa artikkelinsa Washington Instituutin Lähi Idän politiikan tutkijan Eyal Oferin taloudellisiin erityistietoihin. Yaari on Washingtonin Instituutin Lafer kansainvälinen jäsen.
Artikkelissa todetaan, että Hamas on keskittynyt omien jäsentensä ja tukijoittensa hyvinvoinnin varmistamiseen ja jättänyt puolentoista miljoonaisen kansan muun osa toisten vastuulle, minkä, kuten Yaari valittaa, kansainväliset järjestöt mutta myös PA ovat hyväksyneet ja toteuttavat käytännössä samalla tukien tahtomattaan sen valtaa Gazassa.

Artikkelissa todetaan, ettei Hamasin johto halua julkisesti käsitellä talousasioitaan. IMF on kuitenkin laskenut, että GDP (bruttokansantuote) kasvoi Gazassa 12 % vuonna 2009. Syyskuun 2010 IMF:n raportin mukaan Länsirannan ja Gazan yhteinen GDP oli 7 miljardia USD. Koska alueitten tulotason ero/asukas on 48 %, asukaskohtainen tulotaso Gazassa on 1400 USD, mutta artikkelissa oletetaan, että todellinen per capita GDP Gazassa on 2100 USD. Tähän todetaan, että suuri osa siitä ei tule tuottavista toimista, työttömyys on korkea.
Palestiinan pankkijärjestelmä on siirtänyt Gazaan 2007 lähtien, jolloin Hamas kaappasi vallan kaistalla, 2 miljardia USD. PA yksin siirtää 1.2 miljardia USD Gazaan siellä toimivien 77 000 Fatahin jäsenen palkkoihin, vaikka ne eivät työskentele sen hyväksi.
PA:n pääministeri Salaam Fayad sanoo, että 54 % PA:n 3.17 miljardin 2010 budjetista meni Gazaan. UNRWA siirtää vuosittain 200 miljoonaa USD Gazaan ja sen lisäksi 250 miljoonan USD edestä tuotteita, viljaa ja polttoaineita.
Hamas saa suoraa taloustukea Iranilta, jonka suuruus vaihtelee eri arvioissa 100:sta miljoonasta Abbasin antamaan arvioon 500:an miljoonaan USD vuosittain. Erilaisten verojen vuosituotto lienee 250 miljoonaa, artikkelissa arvioidaan.
Hamasin hallituksen budjetti vuonna 2010 oli arviolta 540 miljoonaa USD.

Artikkelissa todetaan yhteenvetona, että Hamas on pystynyt kansainvälistä tukea ja omaperäistä innovaatiokykyään käyttäen kasvattamaan kehittyvän talouden, joka tukee sen poliittista valtaa Gazan kaistalla ilman, että ulkovallat pystyvät horjuttamaan sitä.
http://www.jpost.com/Features/InThespotlight/Article.aspx?id=203323

3. JERUSALEMIN KEHITYSALLINTO, joka edustaa useita pääkaupungin hallintohaaroja, antoi luvan insinöörin valvonnassa poistaa rakennustelineet, jotka oli jätetty paikalla suoritettujen korjaustöitten jälkeen paikoilleen häiriten kokoontumisia ns. Pikku Kotellin (Pienen Länsimuurin) viereisellä aukiolla. Telineitten poistamisesta oli keskusteltu jo edellisen pormestarin Teddy Kollekin aikana, mutta vaikka niillä ei todettu olevan mitään rakenteellista tekemistä aukion yläpuolella olevien arabitalojen turvallisuuden kanssa, asian arkaluonteisuuden vuoksi ne jätettiin paikoilleen.

Ateret Kohenim järjestön toivomuksesta ne päätettiin poistaa, vaikka – kuten asiasta raportoiva haaretz-com kertoo web-sivullaan – Temppelivuoren päivärutiinista vastaava muslimisäätiö wakf oli vakavasti varoittanut sen aiheuttamasta vastustuksesta arabien taholta. Aukio rajoittuu pieneltä osaltaan Länsimuuriin.
Artikkelissa todetaan, että Länsimuuria pidetään juutalaisten toiseksi pyhimpänä kohteena Temppelin kaikkein pyhimmän paikan jälkeen, jonka paikkaa ei ole voitu tarkoin määrittää, koska muslimit eivät salli arkeologisia kaivauksia vuorella.
Ateret Jerushalayim Yeshivan opiskelijat rukoilevat joka perjantai Little Kotel aukiolla, ja he ovat valittaneet paikan käyvän ahtaaksi kasvavalle joukolle, joten lisätilaa tarvittiin. Mitään levottomuuksia ei ole missään vaiheessa todettu rukouskokousten vuoksi.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/jerusalem-opens-muslim-quarter-jewish-site-to-prayer-upsetting-status-quo-1.336881

4. UUTISOTSIKOITA
- FightHatred.com websivun mukaan Belgiassa lisääntyneet juutalaisiin kohdistuneet väkivaltaisuudet ovat saaneet maan juutalaiset entistä suuremmin joukoin muuttamaan maahan, jossa juutalainen saa olla juutalainen. Lisäystä viime vuonna edelliseen verraten oli 63 %, eli 250 juutalaista muutti Belgiasta Israeliin, edellisvuonna 152 ihmistä. Belgiassa on vielä 40 000 juutalaista, puolet heistä Antwerpissä, joka on kuuluisa timanttiteollisuudestaan. Maassa tapahtuu 60 antisemiittistä hyökkäystä vuodessa. Juutalaisia vastaan tehtyjen hyökkäysten kasvu todetaan monissa maissa Euroopassa, joista Malmössä tapahtuneet hyökkäykset synagogia vastaan ovat rajuimmat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141733
- Shasin hengellinen johtaja Ovadia Yosef lähetti presidentti Obamalla henkilökohtaisen viestin, jossa hän pyytää presidenttiä vapauttamaan Jonathan Pollardin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141734
- Golani-sotilaat vannoivat valansa Länsimuurilla ensimmäisen kertaan 22 vuoteen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141732
- Tel Avivin pörssi TASE piti eilen vuosittaisen mediatilaisuutensa kertoen osanottajille, että Israelin taloudella menee hyvin ja maailman tulee olla tietoinen siitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141731
- Carmel Shama (Likud) teki lakiesityksen, jolla estetään talojen tuhoaminen Juudeassa ja Samariassa ilman Knessetin ulko- ja puolustusvaliokunnan käsittelyä. Sillä estettäisiin kahden sotasankarin Roi Kleinin ja Eliraz Peretzin talojen purkaminen Samariassa. Pääministeri lupasi eilen, ettei heidän talojaan pureta, vaikka ne kuuluvat purettavien joukkoon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141730
- Brisbanen kaupungin tulvat Australiassa uhkasivat kaupungin 125-vuotta vanhan Heprealaisen seurakunnan synagogaa, jonka vuoksi sen arvokkaat Tora-rullat pelastettiin tulvan alta. 14 ihmistä on kuollut tulvissa, jotka osoittavat laskusuuntaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141722
- Oikeuskansleri Weinstein uhkasi Jerusalemin pormestaria, että tämän tulee sulkea Jonathanin talo, tai häntä voidaan syyttää oikeuden päätöksen mitätöimisestä. Kiistanalainen 7-kerroksinen asuintalo sijaitsee Silwanin (Shiloan) arabilähiössä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141724
- Entisen pääministeri Ariel Sharonin Gilad-poika liittyi Kadimaan. Ariel Sharon on lääkärien mukaan alkanut vastata tehtyihin kokeisiin ja avannut silmänsä. Hän makaa edelleen syvässä koomassa sairaalassa. Kadimasta on kehittymässä uusi työväenpuolue, johon myös Amir Peretz ja Dan Halutz liittyivät. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141723
- New Yorkin kristityt johtajat ovat heränneet muuttaakseen suuntaa, jolla abortista on tullut suosituin ehkäisyväline. 41 % raskauksista päätyy aborttiin, mutta luku on suurempi nuorison keskuudessa. 87 274 aborttia tehtiin viime vuonna. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141715

Thursday, January 13, 2011

TORSTAI 13.01.11

1.LIBANONIN hallitus kaatui, kun Hizbullahin ja sen kanssa liitossa olevan kristittyjen puolueen ”Muutos ja Uudistus” liittoutuman 11 ministeriä 30:stä erosivat hallituksesta. Kenellekään ei liene epäselvää, että eron syynä on Haagin kansainvälisen oikeuden asettaman Spezial Tribunal for Lebanon”, Libanonin erityistribunaalin, puheenjohtajan Daniel Bellemaren valmistautuminen julkistamaan tribunaalin tutkimusten tulokset entisen pääministeri Rafik Haririn murhasta. Julkistaminen oli tarkoitus tehdä viime vuoden lopussa, mutta tuntemattomasta syystä sitä siirrettiin, ja se julkistettaneen lähipäivien aikana.

Alustavien tietojen mukaan neljä Hizbullahin johtajistoon kuuluvaa on murhan pääepäiltyjä, joista Hizbullahin pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah ilmoitti, ettei yksikään heistä tule esiintymään oikeuden edessä. Uhkauksella uskottiin tarkoitettavan, että Hizbullah mieluummin kaappaa vallan maassa kuin antautuu julkisesti tuomittavaksi oikeudessa. Nasrallah valitsi tämän tien, mikä kaatoi hallituksen ja asetti maan sisäpolitiikan sisäiseen kaaokseen.
Saudi Arabia yritti Syyrian kautta saada tilanteen laukeamaan ilman poliittista kriisiä, mutta se ei onnistunut, vaikka Libanonin pääministeri Saad Hariri pyysi tutkimuskomiteaa lopettamaan hänen isänsä murhaa koskevat tutkimukset, mihin komitea ei voinut suostua.

ISRAEL pysyttelee sivussa Libanonin sisäisestä tilanteesta, mutta armeija varustautuu kaiken varalta epäillen, että Hizbullah voi viimeisenä keinona tehdä yllättävän ohjusiskun Israeliin jollain tekosyyllä saadakseen huomion siirretyksi muualle.
Libanonin pääministeri Hariri oli hänen hallituksensa kaatumisen hetkellä Washingtonissa, jossa hän tapasi presidentti Obaman, joka lupasi USA:n tuen hänelle. Ulkoministeri Hillary Clinton kutsui Hizbullahin eroa ja hallituksen kaatumista ”näkyväksi pyrkimykseksi oikeuden mitätöimiseksi sekä Libanonin itsenäisyyden ja itsemääräämisoikeuden heikentämiseksi”. Clinton antoi lausuntonsa Qatarista, jossa hän on virallisella vierailulla. USA:n, Saksan ja Ranskan sotalaivoja on tiettävästi Välimerellä lähellä Libanonin rannikkoa, mutta ei tiedetä, tulisivatko ne puuttumaan tilanteeseen, jos se kehittyy väkivaltaiseksi.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=203358

2. LIBANONIN pääministeri Rafik Hariri ja 22 sivullista saivat surmansa valtavassa autopommissa Beirutin keskustassa helmikuussa 2005. Terrori-isku johti miljoonien ihmisten mielenosoituksiin Libanonissa, minkä johdosta Syyria joutui ulkomaisen painostuksen vuoksi vetämään joukkonsa Libanonista, jonne ne oli lähetetty rauhoittamaan sisäisiä taisteluja 29 vuotta aiemmin. Syyrian joukoilla oli erittäin tuottava tulolähde Bekaan laakson huume viljelyksistä, joilla kustannettiin suuri osa armeijan menoista Libanonissa.

Monet uskovat edelleen, että terrori-isku suunniteltiin Syyriassa ja että sillä oli ehkä ratkaiseva osa sen toimeenpanossa. Syyrian johto on järjestelmällisesti kieltänyt syyllisyytensä. Jotkut epäillyt ovat lähellä Syyrian presidentti Bashar Assadin perhettä.
Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei julkisti jokin aika lausunnon, jossa hän ilmoitti maansa kantana, että Haririn murhaa tutkivan komitean tulokset ovat mitättömiä eikä Iran tule niitä hyväksymään. http://www.debka.com/article/20538/

3. IDF:n pohjoisen lohkon komentaja kenraalimajuri Gadi Eisenkot kertoi JP:n kolumnistille Yaacov Katzille, että hän odotti tämänkaltaista kehitystä Libanonissa odoteltaessa Haririn murhatutkimusten julkistamista. Hälyttävin uhka ei ehkä suuntaudukaan Israeliin vaan siihen, että Hizbullah voi lähettää mielenosoittajat Beirutin kaduille, mikä voi kehittyä verisiksi yhteenotoiksi Hizbullahin kannattajien ja hallituksen tukijoitten välillä. Sellainen kehitys voisi helposti riistäytyä käsistä siitä huolimatta, että Hizbullahin kannattajat ovat hyvin kurinalaisia ja noudattavat johtajiensa käskyjä.

JOS TILANNE kehittyy Hizbullahin ja hallitusta kannattavien joukkojen välisiksi yhteenotoiksi, Hizbullah voinee niin halutessaan kaapata vallan maassa, sillä hallituksen joukot eivät vedä vertoja Nasrallahin hyvin koulutetuille ja aseistetuille joukoille. Nasrallah on tähän saakka välttänyt tätä mahdollisuutta, sillä tilanne oli suotuisa sen kannalta. Sillä oli 11 ministerin tuki ja veto-oikeus hallituksen kaikista päätöksistä, mikä soi sille poliittisen suojaverhon, samalla kun se voi rauhassa kouluttaa aktivistejaan ja lisätä aseistustaan, jota tulee jatkuvasti Iranista Syyrian kautta, ja joista osa varastoidaan Syyrian puolelle tai lähelle sen rajaa, josta ne tarvittaessa voidaan nopeasti siirtää taistelualueille.

HIZBULLAHIN pääsihteeri Hassan Nasrallahin laskelmia voi tietenkin vain arvioida, mutta kuten Katz kertoo artikkelissaan, on vaikea nähdä, mitä se voittaisi aiheuttaessaan poliittisen kriisin ja mahdollisesti kaaoksen maassa. Ilmeisesti poliittisen uskottavuuden ja moraalisen puhtauden vaatimus Libanonin tahrattomana puolustajana painavat eniten vaakakupissa.
Tilannetta mutkistaa se, että Iran on joutunut omien talousongelmiensa vuoksi supistamaan Hizbullahin tukea 40 %, ja toiseksi Iranin vallankumouskaartin Hizbullahin sotilaallisten operaatioitten valvojiksi lähettämien komentajien suhteet Hizbullahin sotilaskomentajien kassa ovat kireät ja epäluuloiset.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=203304

4. NORJAN ulkoministeri Jonas Gahr Störe, joka etukäteen kehui tuntevansa tilanteen Lähi Idässä, osoittautuu Israelin vierailunsa aikana antamiensa lausuntojen mukaan olevansa juuri niin harhaan johdettu, kuin hänen epäiltiinkin olevan. Störe sanoi olevansa hyvin huolestunut kehityksestä, joka johti Knessetin hyväksymään lakiin tutkimusten suorittamiseksi Israelissa toimivista NGO-järjestöistä, joista monet ovat levittäneet ulkomaille Israelia pahoin kohtelevia tietoja, joita ne sanovat keränneensä eri tahoilta mutta varsinkin palestiinalaisten lausunnoista ja yksityiskeskusteluista, mutta joiden todenperäisyys on vähintään kyseenalainen. Kuitenkin ulkomaiset järjestöt, EU, YK, Media ja hallitukset ovat usein perustaneet päätöksensä niihin.

Ulkoministeri Störe, joka viettää kaksi päivää aurinkoisessa mutta viileätuulisessa maassa, totesi tähän tapaan: ”Kun johtavat poliitikot tulevat ulos kuorestaan ja vertaavat ja sitovat NGO-järjestöt terrorismiin, luulisin sen olevan hyvin vaarallista. Nämä viestit saavat aikaan valtavan vaikutuksen ja aiheuttavat epäluuloa, yleistä epäluuloa ja ilmapiirin, mitä demokratiassa ei tulisi olla. Mielestäni se on hyvin huolestuttava piirre.”
Störe näyttää unohtavan kokonaan, että asiasta on Israelissa keskusteltu vuosikaudet ja että epäilyt joittenkin NGO-järjestöjen – ei kaikkien – on todettu toimineen ilmiantajina ja useimmiten väärin perustein tilanteissa, joissa toisena osapuolena ovat IDF:n sotilaat tai poliisit ja toisena osapuolena palestiinalaiset.

Kuvaava esimerkki on Goldsteinin raportin perusteet, joista yli kolme neljäsosaa perustuu NGO-järjestöjen antamiin tietoihin ilman näyttöä niiden todellisuudesta, tai toisena esimerkkinä ilmeisesti NGO-järjestöjen keräämien tietojen pohjalta Englannissa eräällä web-sivulla julkistettu 200 hengen lista IDF:n upseereista, joita syytetään sotarikoksista ilman näyttöä. Listassa on mukana upseerien ja sotilaitten henkilökohtaisia tietoja, minkä johdosta heidän pelätään muodostavan otollisen kohteen terroristeille. Osa tiedoista on voitu koota Facebookista tai yleisestä rekisteristä, mutta myös yksityiset sotilaat ovat voineet olla tietojen antajina. IDF on varoittanut upseereita ja sotilaita vaarasta. (JP 13.01.11 Yaacov Katz)
Ulkoministeri Störe ei ilmeisesti tiedosta, että Israel elää jatkuvassa salaisessa sodassa sitä vastaan taistelevien valtioiden ja järjestöjen kanssa, missä kuka tahansa voi olla ilmiantaja tai epäilty. Siksi Israelilla ei ole varaa hetkeksikään hellittää valppauttaan.
ULKOMINISTERI Lieberman valisti Störeä, että Israel arvostaa NGO-järjestöjen roolia, mutta että valtiolla tulee olla oikeus puolustaa itseään eikä antaa radikaalien ryhmien yleis-hyödyllisen toiminnan varjolla levittää vihaa ja terrorismia maassa ja sen ulkopuolelle.
ESPANJAN lähettiläs Alvar Iranzo, jonka maa myös tukee NGO-järjestöjä, sanoi ymmärtävänsä Israelin sisäisen tarpeen valvoa NGO-järjestöjä, mutta totesi, ettei EU ole kovin onnellinen siitä, että Israel vaikeuttaa niiden toimintaa. Hän arveli, että asiasta keskustellaan EU-Israel järjestön seuraavassa kokouksessa.
Herrojen reaktioista kuvastuu syyttävä omatunto, jos poliitikolla sellainen onkaan. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=203355, http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=203379, http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=203306

5. UUTISTOTSIKOITA
- YK:n erityislähettiläs Michael Williams sanoo voivansa auttaa Libanonin toiveita Israelin ja Libanonin välisen merialueen kartoittamiseksi, koska pääsihteeri kielsi YK:n avun selittäen, ettei se kuulu lauselman 1701 piiriin. Israel tarkkailee tilannetta huolestuneena. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=203293
- Hamas on saanut Islamic Jihadin vakuutuksen olla ampumatta raketteja Israeliin. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=203310
- Peace Now vaatii korkeinta oikeutta määräämään 12 talon Hayovelissa ja kuuden talon Hareshissa purkamisen, koska ne rakennettiin ilman lupaa. Kaksi taloa kuuluu sodissa menehtyneille, majuri Roi Klein Libanonin sodassa ja majuri Eliraz Peretz Gazan rajakahinoissa. Kansa vaatii, ettei näiden kahden taloa saa purkaa. Pääministeri tehnee päätöksensä asiassa lähipäivinä. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=203382
- Libanonissa arabit pelkäävät sisällissodan puhkeamista Hizbullahin erottua Haririn hallituksesta ja hallituksen kaaduttua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141714
- Yad L´Achim varoittaa buddalaisten rakentamasta opintokeskuksesta, jota ne kutsuvat nimellä ”Viisaus ja Älykkyys”. Keskus on rakennettu Negeviin, sitä johtaa Amerikassa buddismin löytänyt lama Dvora Tzvieli. Järjestäjien lupa-anomuksessa kohdetta kutsuttiin nimellä ”hengellinen yliopisto” ilman mainintaa buddismista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141713
- Pireuksen metropoliitta Seraphim, joka antoi web-sivullaan anti-semiittisiä lausuntoja, selittää, ettei hänen tarkoituksena ollut levittää vihaa eikä hän vihaa juutalaisia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141712
- 39 % Itä Jerusalemin asukkaista haluaa asua Israelissa, 31 % Palestiinassa, 40 % sanoo, että jos kaupunki jaetaan, he muuttavat asumaan Israelin puolelle. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4013000,00.html
- Ruuan hinnan hallitsematon nousu pakottaa Jordanian hallituksen alentamaan veroja kulutustavaroista. Jordania ei suinkaan ole ainoa, joka kokee vaikeina ruuan hintojen nousun. Pohjois-Afrikan valtioissa mellakoidaan nousua vastaan ja sama koskee Persianlahden öljymaita, joissa joittenkin ruokatarpeitten hinnat ovat nousseet 500 %. Hintojen nousu johtuu epäonnistuneesta sadosta monissa maissa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4012408,00.html

Wednesday, January 12, 2011

KESKIVIIKKO 12.01.11
1. PA:N pääneuvottelija Israelin kanssa Saeb Erekat vakuutti eilen, että keskustelut ovat nyt päättyneet ja PA harkitsee uusia teitä edistääkseen valtionsa perustamista. Hän selitti tilannetta ennen matkaansa Washingtoniin, jossa hän tapaa Obaman hallituksen jäseniä. EREKAT sanoo informoivansa USA:n virkailijoita nykyisestä tilanteesta ja vakuuttavansa, ”ettei ole mitään mahdollisuuksia suorille keskusteluille Israelin kanssa, ellei se lopeta kaikkea rakentamista Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin itäosassa”.
Hän kertoi saaneensa kutsun Washingtonista kuulemaan USA:n uusia esityksiä keskustelujen uudelleen aloittamiseksi, mutta vakuutti, ettei PA aio suostua salaisiin keskusteluihin, joita hän sanoo Israelin tarjonneen edellisten kuukausien aikana.

EREKAT lupasi informoida Obaman hallituksen virkailijoita Israelin viimeisistä toimista Jerusalemin itäosissa: ”Sheikh Jarran historiallisen, tyhjänä seisoneen Shepherds hotellin purkamisesta, teloituksista Gazassa ja Länsirannalla, setlementeistä ja Gazan kaistan jatkuvasta saarrosta”. Hän lupasi myös kertoa Washingtonissa PA:n laatimasta esityksestä YK:n turvallisuusneuvostolle, jolla juutalaisyhteisöt Länsirannalla julistettaisiin laittomiksi ja vaadittaisiin kaikki toiminnot siellä lopetettaviksi välittömästi, ja jolla suojeltaisiin palestiinalaisia. Tämä viimeinen tieto suojeluksesta on uusi, eikä tiedetä, mitä se tarkoittaisi; ehkä YK:n joukkojen asettamista Länsirannalle?
Erekat selvensi, että PA:n näkemyksen mukaan ”Netanyahun ohjelma perustuu setlementteihin, sanelupolitiikkaan, muureihin, IDF:n hyökkäyksiin PA:n alueille, teloituksiin, saartotoimiin ja sulkuihin”. Hän väitti Netanyahun hallituksen luopuvan kaikesta, mitä aiemmin on sovittu, ja haluavan palata nollatilanteeseen.

PA:n johto on selkeästi päättänyt, ettei se halua neuvotteluja Netanyahun hallituksen kanssa, ja siksi esittää vaatimuksia, joista se tietää, ettei Israelin hallitus voi hyväksyä niitä ehdoiksi keskustelujen aloittamiseksi. Erekat vihjasi, että Ehud Barak ja Dennis Ross olivat lähestyneet PA:n neuvottelijoita salaisten keskustelujen mahdollisuudella, mutta vakuutti, ettei PA suostu niihin. Hän sanoi, ettei Ross tavannut PA:n johtajia viime viikon salaisen Israelin matkansa aikana. Myös Abbasin toimistoa lähellä olevat vahvistavat, että salaisia keskusteluja on tarjottu heille useammin kuin kerran, mutta Abbas kieltäytyi niistä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=203163

2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu sanoi eilen vuosittaisessa pääministerin katsauksessa Mossadin johtajan Meir Daganin arviosta, että Iranin edellytyksistä valmistaa ydinpommi on viivästynyt ja siirtynyt vuoteen 2015 selittäen, että tiedustelujohtajan arvio on vain arvio, joka voi perustua suotuisimpiin tai kielteisimpiin tulkintoihin saaduista tiedustelu- tiedoista. Hän sanoo omana arvionaan, että aikataulu voi olla paljon lyhempi. Siksi hän kehottaa koventamaan sanktioita Irania vastaan lisäten, etteivät sanktiot selvästi ole saaneet haluttua muutosta aikaan Iranin toimissa. Netanyahu vaatii, että kovennettujen sanktioitten rinnalla on pidettävä jatkuva sotilaallisen operaation mahdollisuus.
Hän selitti, että 15 vuotta sitten Iran keskeytti ydinsuunnitelmansa jatkamisen pelätessään USA:n hyökkäystä Irakin sodan yhteydessä. ”Iranin ydinaseen seurauksena rauhanpyrkimykset PA:n kanssa loppuisivat ja jokainen arabivaltio sen lähituntumassa tuntisi olonsa uhatuksi”. Netanyahu uskoo edelleen keskustelujen elpymiseen PA:n kanssa.

PÄÄMINISTERI esitti vakavan varoituksen Gazassa valtaa pitävälle Hamasin johdolle ja muille siellä toimiville terrorijärjestöille, että ne tekevät raskaan virheen koetellessaan Israelin hallituksen päättäväisyyttä suojella kansalaisiaan.

NETANYAHU pyrki mitätöimään PA:n johdon toistuvat syytökset, joitten mukaan Israel ei halua rauhaa todeten, miten monta kertaa hän on tarjonnut suoria keskusteluja ilman ennakkoehtoja, mutta jotka PA on torjunut esittäen ennakkoehtoina verukkeita, joista on tarkoitus keskustella neuvottelupöydässä. Hän samalla luetteli myönnytyksiä ja luottamusta kasvattavia toimia, joilla oli tarkoitus luoda sovinnollisempi ilmapiiri: Tiesulkujen poistamista, kahden valtion periaatteen hyväksyminen Bar Ilan yliopiston puheessaan, 10 kuukauden moratorium Länsirannalla sekä suostuminen uuteen 3 kuukauden kieltoon, mutta jonka USA katsoi tarpeettomaksi uskoen, ettei se kuitenkaan tyydytä PA:n johtoa.
Netanyahu päätyi loppupäätelmään, että PA:n johto tekee kaikkensa voidakseen välttää joutumasta kasvokkain Israelin kanssa mahdollisen rauhansopimuksen solmimiseksi.
NETANYAHU totesi Syyriasta, että ”historian tosiasioitten mukaan Egypti suostui allekirjoittamaan rauhansopimuksen Israelin kanssa vasta sitten, kun se oli saatu irrotettua Venäjän sidonnaisuudesta. Siksi sama prosessi tulee tapahtua Syyrian sidonnaisuudesta Teheraniin, ennen kuin mitään konkreettista voi tapahtua tällä suunnalla”. Mahdollisuudet tällaisesta muutoksesta lähi aikoina eivät näytä suosiollisilta.

Viimeiseksi pääministeri puuttui ”pahaan demokratian vastaiseen tuuleen”, joka puhaltelee maassa viitaten rabbien kirjeeseen kieltäytyä vuokraamasta tai myymästä asuntoja arabeille sekä rabbien vaimojen kirjelmää, joissa juutalaisnaisia kehotetaan välttämään seurustelua arabimiesten kanssa. Hän valitti, että tällaiset julkiset kannanotot vaarantavat Israelin maineen demokraattisena juutalaisena maana ja likaavat sen imagoa.
Toisaalta hän viittasi, että ”neuvottelukumppani tiellä rauhaan” on säätänyt lain, jolla maan myyminen juutalaisille rangaistaan kuolemalla. Netanyahu lopetti esittämällä ihmettelynsä, ettei maailman media puutu tähän millään tavoin.

AL-JAZEERAN naisreportterille esitettiin turvatarkastuksen yhteydessä vaatimus, että hänen tulee poistaa rintaliivinsä, mistä hän kieltäytyi eikä siksi päässyt seuraamaan pääministerin puhetta. http://www.jpost.com/VideoArticles/Article.aspx?id=203161, http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=203179

3. MELLAKKAPOLIISIT tulivat aikaisin aamulla Shiloan lähellä sijaitsevaan nuorten rakentamaan muutaman parakin muodostamaan yhteisöön tuhoten kaikki rakennukset ja takavarikoiden nuorten kännykät estääkseen heitä valokuvaamasta tilannetta ja kutsuakseen apujoukkoja paikalle. Poliisit tulivat paikalle 04.30 aikaan varmistaakseen täydellisen yllätyksen nuorten ollessa vielä sikeässä unessa.

Nuoret asuivat huonosti rakennetuissa parakeissa viljellen maata ja paimentaen lampaitaan alueella. Yksi poliisien hajottamista hökkeleistä toimi lampaitten suojana.
Nuoret valittivat, että poliisi käytti tarpeetonta väkivaltaa, minkä mahdollisti se, ettei paikalla ollut ulkopuolisia eikä kukaan ollut dokumentoimassa tilannetta.
Poliisien raakaa käyttäytymistä on hillinnyt ulkopuolisten läsnäolo sekä se, että tilanteesta on voitu saada kuvia, minkä poliisi esti tässä tapauksessa.
Nuoret aloittivat uusien rakennusten pystyttämisen välittömästi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141684

4. KIRJAILIJA ja uskollisena Israelin ystävänä tunnettu Melanie Phillips esittää rajua kritiikkiä Israelin olemattomalle ulkopolitiikalle ja ”hasbaralle”, tiedotustoiminnalle ulkomailla, selittäen, ettei Israelin ulkoministeriö ja hallitus näytä olevan edes tietoinen sodasta, jota käydään kaiken aikaa. Hän selittää, että ”tämä on muodostanut tyhjiön, jonka arabit ovat halukkaasti ja onnistuneesti täyttäneet”.
PHILLIPS selittää, että kysymys on taistelu Euroopan asukkaitten mielestä, heidän suhtautumisestaan Israeliin, mikä perustuu arabien levittämään tarkoituksellisen valheelliseen informaatioon todellisesta tilanteesta Lähi Idästä. Hän esitti väitteen, ettei keskiverto eurooppalainen tiedä juuri mitään, mitä Israelissa ja sen lähiympäristössä tapahtuu.
TV-1 haastattelussa Phillips kutsuu Israelin ulkoministeriön käymää ”hasbara” kampanjaa hupijutuksi (joke), mikä on paljastanut Israelin puolustuskyvyttömäksi vuosien aikana.

PHILLIPS vakuuttaa, että Israel olisi pystynyt vuosien aikana vakuuttamaan ainakin osan Euroopan maiden akateemikoista ja journalisteista asiansa oikeutuksesta. Sen sijaan, että Israel olisi tiedostanut Euroopan maiden vihamielisyyden sitä kohtaan, se on jättänyt sen huomioimatta ja jättänyt taistelukentän ihmisten mielistä avoimeksi antaen vastustajilleen vapaat kädet toimia halunsa mukaan. ”Arabit ovat valloittaneet mielten taistelukentän valheilleen ja propagandalleen, eikä Israel pysty muuttamaan länsimaalaisen mielipidettä, jotka ovat menettäneet tuntuman totuuteen.” (Joittenkin toisten mielestä Israelin vastaisuuden taustalla on antisemitismi ja antisionismi, mitä ei mikään hasbara voi muuttaa.)

PHILLIPS vakuuttaa, että ihmiset lännessä ovat täysin ulkona siitä, mitä todella tapahtuu Lähi Idässä. Sen lisäksi hän hämmästelee, miten Israelin yliopistojen johtavat akateemikot, jotka itse ovat saaneet valheellisen opetuksen tosiasioista, siirtävät sen oppilailleen ja heidän kauttaan valhe siirtyy toiselle sukupolvelle. Hän selitti, että suuri osa brittimediassa perustuu akateemikkojen ja ns. vapaan sanan varjolla laadittuihin Israelin vastaisiin kirjoituksiin Israelin mediassa, mitä Haaretz edustaa artikkeleineen. Hän selitti, että Haaretz kirjoittaa mitä haluaa, mutta hallitus on vastauksissaan sidottu tosiasioihin.

PHILLIPS totesi lopuksi, että jo vuosikymmenien ajan on tiedetty, ettei kahden valtion periaatteella ole mitään todellisuuspohjaa, sillä arabit eivät halua Israelin säilymistä. Hän selittää, että jokainen totuudesta puhuva leimataan oikeistoon kuuluvaksi, hän itse muiden mukana, mutta totuus ei kuulu oikeistoon eikä vasemmistoon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141668

5. UUTISOTSIKOITA
- Michael Eitan (Likud), joka äänesti vastaan lakiesitystä NGO-järjestöjen tutkimisesta, esittää rakentamisen Juudeassa ja Samariassa keskittämistä vain suuriin juutalaisyhteisöihin ja rajoittaen sitä eristetyissä yhteisöissä. Hän selittää, että kansainvälisen painostuksen alla Israel joutuu joka tapauksessa luovuttamaan suuren osan Juudeasta ja Samariasta. (JP)
- Kansanedustaja Daniel Ben-Simon halusi erota Labour-puolueesta, mutta lupautui siihen, että jokaisen puolueen kansanedusrajan tulee suostua siihen. Ben-Eliezer kieltäytyy allekirjoittamasta Simonin eroa, joten hänen haaveensa muodostaa yhden miehen puolue jäi limboksi. (JP)
- Pääministeri haluaa, että haredim-väen osuus armeijan ja siviilipalveluksessa kaksinkertaistuu lähi vuosina.(JP)
- Maariv-lehti paljasti artikkelissaan Ben Gurionin yliopiston Israelin vastaisuuden sen opettajien ja professoreiden keskuudessa. Tämä on saattanut yliopiston johdon epämukavaan asemaan, sillä se ei tule toimeen ilman lihavia lahjoituksia Amerikan juutalaisilta, jotka eivät olleet tietoisia asiasta. Nämä filantroopit uskoivat palvelevansa Israelin parasta tukiessaan Ben Gurionin Negeviin perustamaa opinahjoa vain joutuakseen toteamaan, että he ovat tukeneet susia lammasten vaatteissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141665
- Gazasta ammuttiin eilen raketti Ashkelonin rannikolle Gazan pohjoispuolelle, mutta se ei aiheuttanut vahinkoa. Hamas pyrkii hillitsemään Jihadin, PRC:n ja al-Qaidan kiihkeitä terroristeja peläten IDF:n uutta operaatiota, jota tuskin jätettäisiin tällä kertaa kesken, kuten tapahtui Olmertin aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141664
- Barakin ja Ashkenazin välit ovat niin tulehtuneet, ettei Barak voinut tulla Knessetin kyselytunnille, koska Ashkenazi oli paikalla. Toivottavasti maa ei joudu sotaan niin kauan kuin Barak toimii puolustusministerinä; Ashkenazi eroaa helmikuussa.
- A-Taibeh arabikylän asukkaat sanoutuvat irti arabikansanedustaja Hanin Zuabisin politiikasta, jolla tämä morkkaa Israelia. Kylän asukkaat haluavat, että heidät hyväksytään luotettavina Israelin kansalaisina. http://english.themarker.com/arab-villagers-in-a-taibeh-struggle-to-be-accepted-as-israelis-1.336520
- Iran uhkaa naapurimaitaan kovilla vastatoimilla, jos ne sallivat Israelin ja USA:n tiedustelun asiamiesten toimivan alueeltaan. http://www.debka.com/article/20536/
-

Tuesday, January 11, 2011

TIISTAI 11.01.11

1. VALKOISEN TALON neuvonantaja Dennis Ross vieraili viime viikon lopulla salaisesti
Israelissa pyrkien selvittelemään, mitä mahdollisuuksia rauhankeskusteluilla PA:n kanssa on saada uuteen alkuun. Uutinen hänen Israelin matkastaan on luonnollisesti epämääräinen ja vain vihjaa, mikä oli sen varsinainen tarkoitus. Jotkut arvioivat, että hänet ehkä nimitetään George Mitchellin tilalle välittäjän tehtävään Israelin ja PA:n keskusteluissa, koska Mitchell on ollut kovin näkymätön viime aikoina. Toisten mukaan Mitchell suunnittelee Israelin matkaa lähiaikoina, mikä vihjaa edistymistä tapahtuneen rauhankeskustelujen valmisteluissa.

JULKISUUDESSA liikkuvien tietojen mukaan Netanyahun nimittämä pääneuvottelija Yitzhak Molcho matkustaa pian Washingtoniin neuvotteluja varten. Myös palestiinalaisten edustajan oletetaan matkustavan sinne, mutta PA ei ole vahvistanut asiaa. Rossin vierailu Israelissa oli toinen kolmen viikon aikana. Hän kirjoittaa varsin kriittisesti Netanyahusta julkaistussa kirjassaan ”The Missing Peace”, mutta ilmeisesti sen ei anneta häiritä.
Molcho voi tavata Washingtonissa Obaman nimittämän uuden henkilöstöpäällikön Bill Daleyn, jonka myös kerrotaan esittäneen kriittisiä lausuntoja Netanyahusta puheessaan Brookings Instituutissa 1998. Daley totesi silloin, että ”Netanyahu näyttää olevan vähemmän kiinnostunut rauhasta palestiinalaisten kanssa kuin Israelin kansa, jonka valtaosa kannattaa rauhansopimusta”. Netanyahu pahoitti silloin mielensä siten, että hän vaati Daleylta anteeksipyyntöä, jota hän tuskin sai. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=203054

2. NORJAN ulkoministerin Jonas Gahr Stören odotetaan saapuvan viralliselle vierailulle Israeliin Lähi Itään suuntautuvan matkansa yhtenä kohteena. Hän vieraili Syyriassa ja Jordaniassa, ja käynee myös Ramallahissa, mutta ei ole pyytänyt lupaa mennä Gazaan tällä kertaa. Hän sanoi toteuttavansa Israelin vierailun, vaikka sen ulkoministeriön virkailijat ovat lakossa ja olivat pyytäneet häntä peruuttamaan vierailunsa. Störe totesi, että hänen delegaationsa tarvitsee vain pari autoa, ja sen Norjan lähetystö pystyy järjestämään.

ISRAELIN viranomaiset ovat kritisoineet sitä, että Norja nosti PLO:n edustajan aseman maassa lähetystöksi, koska se ei millään muotoa ainakaan edistä rauhankeskusteluja.
Ulkoministeri Störe vakuutti, ettei hänellä ole aikomuksia tunnustaa Palestiinan valtiota muutamien Etelä Amerikan maitten tapaan. Norja ei ole EU:n jäsen, joten sen uskottiin antavan tunnustuksensa helpommin kuin EU-maitten. Stöte selitti, että hän kannattaa keskusteluja kriittisistä asioista kuten Jerusalem, pakolaiset ja vesi ennen valtion perustamista, mutta vakuuttaa, ettei hänellä ole maagista ratkaisua ongelmiin.

ULKOMINISTERI Störe sanoi tuntevansa alueen ongelmat ja erityisesti tiedostavansa Israelin turvallisuusvaatimukset Iranin, Hizbullahin ja Hamasin taholta. Hän myös kehui, että Norja on hyvin informoitu Lähi Idän sekavasta tilanteesta, minkä tulisi selittää sen toiminnot. Hän uskoi Israelin käyneen läpi suuren sisäisen muutoksen miljoonan Venäjän juutalaisen siirtolaisen integroituessa sen väestöön. Hän tavannee pääministeri Netanyahun, puolustusministeri Ehud Barakin ja oppositiojohtaja Tzipi Livnin.

PÄÄMINISTERI Netanyahu selitti eilen, ettei EU:n johdon julkistama ”direktiivi” Jerusalemin konsulaateille ole mikään uusi toimenpide, sillä se uusitaan vuosittain samassa muodossa. Uutinen siitä oli julkaistu jo aiemmin, mutta se ei herättänyt huomiota. Se julkistettiin nyt Independentin toimesta uudelleen, koska se sattuu sopivasti yhteen Shepherds hotellin purkutöiden kanssa. Haaretz julkaisi uutisen direktiivistä Israelissa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=203014

3. ULKOMINISTERI Israel Beiteinu puolueen puheenjohtaja Avigdor Lieberman kritisoi värikkäällä tavallaan Likudin jäseniä, jotka Knessetin äänestyksessä vastustivat esitystä tutkimuskomitean muodostamiseksi selvittämään NGO-järjestöjen rahoitustaustoja. Lieberman kutsui näitä nimellä ”feinshmeker”, jolla tarkoitetaan hienostelevaa, valikoivaa henkilöä. Hän sanoi ihmettelevänsä, että kansallisten puolueitten jäsenet äänestävät tällaisissa kysymyksissä yhdessä arabipuolueitten kanssa.
Lieberman vertasi heitä sarvikuonoihin, jotka ovat valmiit toimimaan vastoin moraalista kompassiaan pyrkien sillä osoittamaan, miten he ovat oikeassa ennen muita.
Pääministeri Netanyahu puolestaan kritisoi Liebermania todeten, että Likud on vapaamielinen puolue, jonka sisällä velloo monenlaisia aatteita. Hän sanoi, ettei Likudissa toimita diktaattorien tapaan, minkä katsotaan kritisoivan Liebermanin puoluetta, jossa yhden miehen päätös on laki. Tähän voisi sanoa, etteivät jauhot ole aina puhtaat Netanyahunkaan pussissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141661

4. ULKOMINISTERI Lieberman syytti NGO-järjestöjä ( ei-hallituksen tukemia) terrorijärjestöjen tukemisesta, ja siksi hän moitti niitä oikeistolaisia, jotka äänestivät vastaan lakiesitystä, jolla hallitus velvoitetaan tutkimaan niiden taustatukijoita ja rahoitusta. Lieberman sai tukea Im Tirzu-opiskelijajärjestön suorittamista tutkimuksista, jonka mukaan ainakin 13 vasemmistoon lukeutuvan NGO-järjestön yhteydet terrorijärjestöihin todetaan. Mukana ovat B´Tzelem ja Hamoked (yksityishenkilön suojelukeskus) ja Ramallahissa toimiva Kansallinen Kehityskeskus (NDC), jolla on kiinteät yhteydet Hyvinvointijärjestöön (WA). WA saa varoja Al-Aksa rahastolta, joka puolestaan tukee rahallisesti terroristien omaisia, jotka itsemurha-operaatioissaan Israelin siviilien murhaamiseksi menettivät henkensä.

IN TIRZU toteaa tutkimuksessaan, että vastaanottaessaan varoja NGO-järjestöt velvoitetaan taistelemaan Israelia vastaan propagandan ja oikeustoimien kautta.
Tutkimuksessa todetaan, että Ramallahissa toimiva NDC antoi rahallista tukea 13:lle NGO-järjestölle 2008-2009 aikana kaksi miljoonaa USD. Eniten tukea sai Hamoked, 450 000 USD, B´Tzelem sai 400 000 USD.
NDC perustettiin vuona 2006, ja sitä tukevat Sveitsin, Ruotsin, Hollannin ja Tanskan hallitukset. NDC:n web-sivulla kerrotaan, että sen tuki, järjestelmä ja perustajat tulivat WA:lta.
Im Tirzun tutkimuksessa todetaan, että NDC:n virallisen kriteerin mukaan tukea saavat järjestöt sitoutuvat tarkkailemaan (monitor) Israelin miehitysjoukkojen tekemiä ihmis-oikeuksien loukkauksia sekä johtamaan propagandaa ja oikeudellisia toimia miehitystä vastaan.
NDC:n päämaja sijaitsee Ramallahissa, ja sen johtaja on PA:n jäsen, sen hallituksen 13:sta jäsenestä viisi ovat samalla WA:n jäseniä Ramallahissa, joka saa varoja Islamilaiselta pankilta, Israelille vihamielisiltä arabivaltioilta sekä Al Aksa rahastosta. Al-Aksa rahasto antoi WA:lle varoja 797 000 USD vuonna 2007.
Sekä B´Tzelem että Hamoked väittävät saavansa tukensa eri lähteistä täysin laillisesti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141662

5. NOF ZION, uusi juutalaisyhteisö Jerusalemin itäosassa, oli vaarassa joutua arabiliike-miehen Bashar al-Masrin omistukseen. Kohteeseen rakennetaan 300 asuntoa, joista 100 on jo varattu uskonnollisille juutalaisille, mutta herätettiin epäilys, että uusi arabiomistaja voisi myydä asunnot arabeille, mikä voisi aiheuttaa vaikeita ongelmia. Masri ilmoitti, että hän tulisi erottamaan juutalaiset ja arabiasukkaat toisistaan kertomatta, miten se tapahtuisi samassa kerrostalossa asuvien kesken. Artikkelissa viitataan ”apartheid-muuriin”.

Nyt kuitenkin näyttää, että nouseva liikemies Rami Levi on valmis tulemaan mukaan rahoituksen järjestämiseksi, jolla Leumi-pankin velkasaatavat Digal-yktiöstä hoidetaan.
Maariv-NRG websivulla Yehudah Sharoni kirjoittaa otsikolla ”Rasismia bisneksessä” Nof Zion tapauksesta kertoen, että al-Masrin asianajaja toteaa Leumi-pankin taipuneen ”setlerien” painostuksen alla ja jäädyttäneen Masrin tarjouksen. Sharoni valittaa, että al-Masrin tarjous ostaa Nof Zion kaatui. Hän lienee juutalaisia, jotka eivät halua juutalaisia Itä Jerusalemiin.
Uuden tarjouksen taustalla esiintynyt asianajaja kehotti Leumi-pankkia jäädyttämään al-Masrin shekin, koska se rikkoo Israelin lakia rahanpesusta. PA:n pankkien shekkejä ei hyväksytä Israelissa, koska PA ei ole suostunut tunnustamaan määrättyjä järjestöjä terroria harjoittaviksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141660

6. UUTISOTSIKOITA
- Iranin tiedusteluministeriö ilmoitti TV-lähetyksessään pystyneensä pitkällisten ja moni-mutkaisten toimien kautta soluttautumaan Israelin vakoiluverkostoon. Se esitti ohjelmassa nuoren miehen, jonka Iranin tiedustelu oli paljastanut. Mies kertoi, miten hän sai koulutuksensa Mossadin keskuksessa jossain Tel Avivin ja Jerusalemin välillä, ja miten häntä oli opastettu käyttämään Iranissa valmistettua moottoripyörää ja miten hänelle annettiin tarkat toimintaohjeet. Israelin viranomaisten taholla on oltu aivan hiljaa, mutta asioita tarkastelevat kolumnistit epäilevät Iranin antamaan lausunnon todellisuutta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141655
- 300 sudanilaista pakolaista Israelissa osoitti mieltään Sudanin eteläosassa käytävien äänestysten puolesta, joissa ratkaistaan kristitty-enemmistöisen eteläosan erottaminen muslimien hallitsemasta pohjoisosasta. Muslimit saivat koko maan hallinnon Englannin luopuessa siirtokunnastaan. Tämän jälkeen muslimihallinto on vainonnut armotta etelän kristittyjä, joiden sanotaan menettäneen 2 miljoonaa ihmistä muslimien järjestelmällisissä tuhoamisoperaatioissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141653
- Gazan terroristit ampuivat kolme lyhyen matkan Kassam-rakettia Ashkelonin kuntarajan sisälle, mutta ne eivät aiheuttaneet vahinkoa. Kranaattien ja rakettien ampumisesta on tullut päivittäinen riesa, minkä johdosta ministeri Silvan Shalom sanoi tilanteen kehittyneen erittäin vakavaksi ja enteili cast lead II operaatiota. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141653
- Purim on Israelissa iloinen lasten juhla, jolloin he pukeutuvat hullunkurisiin asuihin muistellessaan miten kuningatar Eshter taivutti Persian yksinvaltiaan pelastamaan juutalaiset massatuholta. Iranissa on aloitettu liikehdintä, jolla on tarkoitus muodostaa purim- juhlan vastajuhla. Iranin viranomaiset ovat jo tarttuneet asiaan poistamalla Eshterin hautakammion edestä taulun, jolla se julistetaan kansalliseksi kohteeksi, jota lukuista juutalaiset ja muutkin Iranista ja sen ulkopuolelta ovat käyneet katsomassa. Iranin uutistoimisto Fars uhkaa, että mausoleumi puretaan ja aloitetaan surujuhlien vietto niiden 75 000 iranilaisen muistoksi, jotka ilkeä kuningatar Eshter murhasi. Iranin puolisotilaallinen Basij nuorisojärjestö kävi jo uhkailemassa mausoleumin tuhoamisella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141629
- Israel ostaa Kanadasta kuusi sammutuslentokonetta 200 miljoonan USD dollarin hinnalla. Hallitus lupasi 800 miljoonaa pelastus- ja sammutustoimiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141654
- YK lupaa avustaa Libanonin ja Israelin välisen merialueen määrittämiseksi Libanonin pyynnöstä. Libanon on valittanut, että Israel varastaa sen kaasua Välimerellä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141651
- Palestiinalaiset osoittavat välipitämättömyytensä Temppelivuoren pyhyyteen pelaamalla jalkapalloa siellä. Pelaajat olivat vihaisia, kun joku kuvasi tapahtumaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141657
- Lämpötila Israelissa on 6/12-15 C-astetta lähipäivinä, sateista ja viileää. Lämmintä ja tuulenpitävää mukaan.

Monday, January 10, 2011

MAANANTAI 10.01.11

1. SHEPHERDS hotellin yhden siiven purkaminen paikalle rakennettavien asuntojen tieltä sai sekä USA:n ulkoministeriön että EU:n ulkomaan toimiston johtajan tuomiot. Se myös revähdytti vasemmistoon lukeutuvien journalistien sanalliset arkut, jotka julistavat maailmalle, että ”rauhanprosessi kuoli lopullisesti tämän kautta”.
On vaikea nähdä, onko kysymys tyhmyydestä vai sokeudesta, kuten JP:n kolumnisti Barry Rubin olettaa, vai tahallisesta ja tarkoituksellisesta kiihotuksesta, mutta tuntuu omituiselta, että 20 asunnon rakentaminen Jerusalemissa maalle, joka sattuu sijaitsemaan 1949 aselepolinjan itäpuolella, olisi todella niin ratkaisevan tärkeä ja vaarallinen kuin julkisesti kuulutetaan. Luulisi USA:n ja EU:n virkailijoilla olevan paljon tärkeämpiä ja kiireisempiä kysymyksiä kuin tämä.

SHEPHERDSIN hotellin nimellä kulkevan rakennuksen rakennutti 1930-luvulla Jerusalemin muslimien silloinen päämufti Haj Muhammad Amin al-Hussein (toimi virassaan 1921-1948). Hän käytti sitä osaa rakennuksesta asuntonaan, joka nyt purettiin. Rakennuksen hankki omistukseensa 1985 amerikkalainen liikemies ja filantrooppi Irvin Moskovitz, joka on rahoittanut useita rakennuskohteita Jerusalemiin itäosiin. Moskovitz toimii Ateret Kohanim järjestön kanssa, joka pyrkii sijoittamaan asuntoihin uskonnollisia juutalaisperheitä. Rakennuslupa kohteelle myönnettiin 6 kuukautta sitten, mutta Faisal Husseinin (1940-2001), entisen PA:n Jerusalemin asiain ministerin ja Haj al-Husseinin serkun, perhe väitti omistavansa osan maata, jonka kautta tieyhteys kohteeseen on rakennettava. Oikeus katsoi vaatimuksen Husseinin omistusoikeudesta vääräksi, mikä poisti viimeisen esteen rakentamisen tieltä.
Vanhan siiven purkaminen suoritettiin sunnuntaina, mutta sen historiallisen arvon vuoksi osa julkisivusta säilytettiin ja se tulee osaksi uutta rakennusta.

JP:N vakiokolumnisti Herb Keinon, joka siteeraa AP:n antamia tietoja, kertoo artikkelissaan, miten paikalliset asukkaat vastustavat rakennushanketta. Toiseksi siteerataan Saeb Erekatin lausuntoa, jossa hän syyttää Israelia halusta ajaa arabit pois Jerusalemista ja puhdistaa sieltä islamilaisen väestön kulttuurin ja historian voidakseen korvata sen juutalaisilla setlereillä. Erekat kutsuu ”hanketta laittomaksi, jonka tarkoituksena on romuttaa kahden valtion idea”.
Palestiinalaiset saivat tuekseen 50 hengen protestijoukon Sheikh Jarrah solidaarisuus-järjestöstä, jotka avuliaasti kokoontuivat osoittamaan mieltään kuten he tekevät joka viikko.

Moskovitzin tarkoituksena oli rakentaa paikalle 100 asuntoyksikköä, mutta koska se olisi vaatinut alueellisen suunnitelman muutosta ja vaatinut lisäaikaa, hän luopui siitä ja tyytyi kahdenkymmenen asunnon rakentamiseen, mikä voidaan toteuttaa Jerusalemin kaupungin myöntämällä rakennusluvalla.
Rakennuksen aloittamisen ovat tuominneet USA, Englanti, Ranska, Saksa, Ruotsi ja Venäjä. Englannin konsulaatti sijaitsee rakennuskohteen naapurissa, joten sillä on lähituntuma tilanteeseen, eikä viivytellyt tuomitessaan sen kovin sanoin. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=202890

2. EU:n diplomaatit ottivat Shepherds hotellin yhden siiven purkamisesta ja uuden asuinrakennuksen rakentamisesta sen tilalle aiheen aloittaa kiivas hyökkäys Israelin harjoittamaa politiikkaa vastaan Jerusalemissa, jonka he sanovat ”aiheuttavan suurta huolta ja vaarantavan Itä Jerusalemin muodostamista Palestiinan valtion pääkaupungiksi”. EU:n Brysselin johdon laatimassa kirjelmässä 25:n EU-maan konsuleille sanotaan: ”Israel on jättänyt palestiinalaiset lähiöt entistä eristyneimmiksi, sekä pyrkien laillisin että käytännön toimin toteuttamaan (laitonta) maan hankintaa järjestelmällisesti vähentäen palestiinalaisten määrää kaupungissa”, kuten Lontoolainen Indipendent raportoi.

KIRJELMÄSSÄ esitetään lisäksi, että EU:n konsulien täytyy voida olla läsnä kaupungin talojen purkamisessa ja voida seurata asukkaitten karkotusten oikeuskäsittelyä sekä varmistaa EU:n väliintulo Israelin viranomaisten pidättäessä tai estäessä palestiinalaisten rauhallista kulttuurillista, sosiaalista tai poliittista aktiivisuutta.
Kirjelmässä painotetaan näitten ”EU:n valvovien ja estävien toimien kiireellisyyttä, ennen kuin Israelin harjoittamat toimet Itä Jerusalemissa varantavat sen muodostamista tulevan Palestiinan valtion pääkaupungiksi”. Sen sanotan puolestaan ”vaarantavan pyrkimykset kestävän rauhan ja kahden valtion perustamiseksi Jerusalem pääkaupunkinaan”, kuten Indipendent kertoo artikkelissaan.

EU:n johdon konsuleilleen antama kirjelmä on mitä karkein loukkaus itsenäisen valtion itsenäisyyttä ja itsemääräämisoikeutta vastaan. Kirjelmässä itse asiassa Israel halutaan asettaa EU:n holhouksen alaiseksi ja vaaditaan, että EU:n tulee voida hyväksyä tai hylätä kaikki Israelin toimet pääkaupungissaan. Jos tämä ei ole toisen valtion sisäisiin asioihin puuttumista, mitä se sitten on? Oireellisesti kirjelmässä mainitaan tässä yhteydessä Jerusalem kokonaisuudessaan, eikä vain sen itäisiä osia. Kirjelmässä ei huomioida ollenkaan, että Oslon sopimusten mukaan PA:n poliittinen toiminta Jerusalemin itäosissa on kielletty. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=202911

3. Israelin keskusrekisteritoimiston viimeisen raportin mukaan Juudean ja Samarian (Yeshan) juutalaisten asukkaitten lukumäärä kasvoi 4.5 % vuoden 2010 aikana siitä huolimatta, että siellä oli rakennuskielto, joka päättyi syyskuun lopulla. Koko maan väestönlisäys oli 2.9 %.
Juutalaisten lukumäärä Yeshan alueella kasvoi 15 000:lla hengellä ja on nyt kokonaisuudessaan 327 800 henkeä.
Edellisvuonna kasvua oli 5.8 %, mikä selvästi osoittaa rakennuskiellon vaikutuksen, mutta ei voinut estää kasvua yli maan keskiarvon.
Edellisiin lukuihin ei lasketa mukaan Jerusalemin itäisten osien juutalaisasukkaita, joiden lukumäärä oli 230 000 henkeä.

PÄÄMINISTERI Netanyahu puhui Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnassa todeten, että kun palestiinalaiset puhuvat historiallisista oikeuksistaan maahan, heidän historialliset siteensä ovat paljon nuoremmat kuin juutalaisten, jotka tulivat maahan 4 000 vuotta sitten. ”On syytä muistaa puhuttaessa rajoista, että me juutalaiset olemme olleet laajojen rajojen sisällä tuhansia vuosia, ei satoja kuten palestiinalaiset. Kun palestiinalaiset puhuvat historiallisista oikeuksista, heidän tulee muistaa, että he ovat olleet täällä lyhyemmän ajan. Juutalaisten oikeudet pakkoihin kuten Hebron, Beit El, Raakelin hautakammio ja Shiloa ovat paljon vahvemmat kuin palestiinalaisten. Siksi näitten tulisi pysyä juutalaisten käsissä kaikissa sopimuksissa.”

Kansanedustaja Yaakov Katz (Ketzalev) totesi, että ennusteiden mukaan ilman uusia rakennuskieltoja Yeshan juutalaisten määrä ylittää puoli miljoonaa vuonna 2018. Hän sanoi tämän osoittavan ihmisten halun asuttaa koko Luvattu maa kokonaisuudessaan.
Yksityisistä kohteista Bracha kasvoi 11.4 % (nyt 1672 asukasta); Givat Zeev 8.2 % (12 643); Beit El 3 % (5 867); Betar Illit 6.4 % (40 000); Modiin Illit 7.7 % (50 000).
Gush Etzionin 14 yhteisöä kasvoivat 5 % (16 583); Shomronin alueneuvoston 30 kaupunkia kasvoivat 6 % (lähes 26 000 asukasta). http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141613

4. JUUDEAN ja Samarian juutalaisyhteisöjen neuvosto järjesti harvinaisen tilaisuuden Labour-puolueen johtajille saada omakohtainen tuntuma juutalaisyhteisöihin alueella kutsumalla heidät opastetulle kiertueelle. Labourin johtajien delegaatiota, joka koostui sen korkeista johtajista, johti puolueen puheenjohtaja Hilik Bar. Yesha-neuvoston virkailijat toimivat heidän oppainaan eri kohteissa.
Kiertue aloitettiin Barkanin teollisuusalueella, jossa juutalaiset ja arabit työskentelevät rinta rinnan kuin todisteena siitä, että yhteistoiminta on mahdollista. Oppaana siellä toimi Yeshan alueneuvoston johtaja Gershon Mesika.

Barkanista delegaatio matkasi Yovelin juutalaisyhteisöön lähellä Eliä, jossa useita asuintaloja on määrätty oikeuden päätöksellä purettaviksi väittämällä, että ne on rakennettu laittomasti.
Seuraava kohde oli Tel Shilo, joka toimi juutalaisten pääkaupunkina 400 vuotta juutalaisten vallattua Luvan Maansa ja asuessaan omilla heimoalueillaan tuomarien löyhässä johdossa. Tilanne muuttui vasta kuningas Davidin vallattua Jerusalemin ja muodostaessa siitä valtakuntansa pääkaupungin 3 000 vuotta sitten. Neuvoston puheenjohtaja Danny Dayan toimi delegaation isäntä siellä.
Seuraavaksi tutustuttiin Elon Moreh yhteisöön, jonka näköalapaikalta Mount Kabirilla puheenjohtaja Bar innostui niin, että halusi valokuvata itsensä näköalan edessä. Sieltä näkyy lähes koko rannikkoalue juutalaisasutuksen keskuksineen. Viimeiseksi käytiin Arielin kaupungissa, jossa todettiin sen tekninen ja tieteellinen kehitys ja tutkimus sen yliopistossa.

LABOURIN puheenjohtaja Bar muistutti puheessaan, että se oli Labour-puolue, joka rakensi nämä kaupungit ja totesi, ettei oikeiston tarvitse opettaa heille sionismia ja juutalaisyhteisöjen merkitystä Israelille. Hän kuulutti yhteisymmärrystä ja yhteistoimintaa Yeshan kehittämiseksi, vaikka osia siitä jouduttaisiinkin luovuttamaan rauhansopimuksen solmimiseksi. Hän haluaa, että Yesha tuodaan lähemmäs maan keskustaa fyysisesti ja henkisesti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141617

5. UUTISOTSIKOITA
- Hamas pyytää toisia terrorijärjestöjä pidättymään rakettien ja kranaattien ampumisesta ja muista väkivaltaisuuksista Israelia vastaan, ettei Israel saisi siitä aihetta aloittaa uusi sota Gazan kaistalla. IAF iski kahteen kohteeseen Gazassa sieltä ammutun kranaattitulen vuoksi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=202907
- Hillary Clinton ei pitänyt eronneen Mossadin johtajan Meir Daganin arviota Iranin ydinaseen valmistumisen hidastumisesta oikeana vaan haluaa kovempia sanktioita. Hän myös totesi, ettei YK ole oikea paikka selvitellä Israelin ja PA:n välisiä ongelmia, millä hän tarkoitti PA:n tekemää esitystä, jolla YK julistaisi juutalaisten rakentamisen Juudeassa ja Samariassa laittomaksi ja lopetettavaksi välittömästi. Clintonin tarkoituksena on saada Persianlahden öljymaat tukemaan USA:n aloitteita Iranista. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/clinton-dismisses-outgoing-mossad-chief-s-assessment-about-iran-nuclear-program-1.336173
- 150 israelilaista akateemikkoa vaatii Arielin yliopiston boikottia siksi, että se sijaitsee vihreän linjan itäpuolella. Todellisia jästipäitä nämä proffat, joista opetusministeri sanoo, että he provosoivat kansaa ja kiihottavat palestiinalaisia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141638
- Sderotin asukkaat valmistautuvat uuteen sotaan Hamasin ja Israelin välillä, mikä tarkoittaisi lukuisia kranaatteja ja raketteja juutalaiskaupunkeihin, ja niiden asukkaitten pakottamista uudelleen pommisuojiin peläten lastensa ja kotiensa vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141636
- B´tzelemin tukema palestiinalaismies syytti kahta armeijan upseeria pahoinpitelystä vuonna 2008. Tarkkasilmäinen asianajaja Vered Cohen kuitenkin havaitsi jotain outoa esitetyissä kuvissa, ja vaati alkuperäisiä. Niistä selvisi, että kuvat oli otettu kaksi vuotta aiemmin väitettyä pahoinpitelyä. Oikeus harkitsee asiaa uudelta pohjalta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141626
- Arielin kaupunki valittaa, ettei se ole saanut tarpeeksi rakennuslupia. 15 vuoden aikana se on rakentanut vain 1 220 asuntoa, kun Modiin illit rakensi 6 725; Beitar Illit 5 430 ja Maale Adumim 4 859 asuntoa samana aikana. Arielin pormestari Ron Nachman on kerännyt lukuisia johtajien ja pormestarien allekirjoituksia kirjelmänsä alle, jonka hän aikoo esittää hallitukselle asian korjaamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141621
MAANANTAI 10.01.11

1. SHEPHERDS hotellin yhden siiven purkaminen paikalle rakennettavien asuntojen tieltä sai sekä USA:n ulkoministeriön että EU:n ulkomaan toimiston johtajan tuomiot. Se myös revähdytti vasemmistoon lukeutuvien journalistien sanalliset arkut, jotka julistavat maailmalle, että ”rauhanprosessi kuoli lopullisesti tämän kautta”.
On vaikea nähdä, onko kysymys tyhmyydestä vai sokeudesta, kuten JP:n kolumnisti olettaa, vai tahallisesta ja tarkoituksellisesta kiihotuksesta, mutta tuntuu omituiselta, että 20 asunnon rakentaminen Jerusalemissa maalle, joka sattuu sijaitsemaan 1949 aselepolinjan itäpuolella, olisi todella niin ratkaisevan tärkeä ja vaarallinen kuin julkisesti kuulutetaan. Luulisi USA:n ja EU:n virkailijoilla olevan paljon tärkeämpiä ja kiireisempiä kysymyksiä kuin tämä.

SHEPHERDSIN hotellin nimellä kulkevan rakennuksen rakennutti 1930-luvulla Jerusalemin muslimien silloinen päämufti Haj Muhammad Amin al-Hussein (toimi virassaan 1921-1948). Hän käytti sitä osaa rakennuksesta asuntonaan, joka nyt purettiin. Rakennuksen hankki omistukseensa 1985 amerikkalainen liikemies ja filantrooppi Irvin Moskovitz, joka on rahoittanut useita rakennuskohteita Jerusalemiin itäosiin. Moskovitz toimii Ateret Kohanim järjestön kanssa, joka pyrkii sijoittamaan asuntoihin uskonnollisia juutalaisperheitä. Rakennuslupa kohteelle myönnettiin 6 kuukautta sitten, mutta Faisal Husseinin (1940-2001), entisen PA:n Jerusalemin asiain ministerin ja Haj al-Husseinin serkun, perhe väitti omistavansa osan maata, jonka kautta tieyhteys kohteeseen on rakennettava. Oikeus katsoi vaatimuksen Husseinin omistusoikeudesta vääräksi, mikä poisti viimeisen esteen rakentamisen tieltä.
Vanhan siiven purkaminen suoritettiin sunnuntaina, mutta sen historiallisen arvon vuoksi osa julkisivusta säilytettiin ja se tulee osaksi uutta rakennusta.

JP:N vakiokolumnisti Herb Keinon, joka siteeraa AP:n antamia tietoja, kertoo artikkelissaan, miten paikalliset asukkaat vastustavat rakennushanketta. Toiseksi siteerataan Saeb Erekatin lausuntoa, jossa hän syyttää Israelia halusta ajaa arabit pois Jerusalemista ja puhdistaa sieltä islamilaisen väestön kulttuurin ja historian voidakseen korvata sen juutalaisilla setlereillä. Erekat kutsuu ”hanketta laittomaksi, jonka tarkoituksena on romuttaa kahden valtion idea”.
Palestiinalaiset saivat tuekseen 50 hengen protestijoukon Sheikh Jarrah solidaarisuus-järjestöstä, jotka avuliaasti kokoontuivat osoittamaan mieltään kuten he tekevät joka viikko.

Moskovitzin tarkoituksena oli rakentaa paikalle 100 asuntoyksikköä, mutta koska se olisi vaatinut alueellisen suunnitelman muutosta ja vaatinut lisäaikaa, hän luopui siitä ja tyytyi kahdenkymmenen asunnon rakentamiseen, mikä voidaan toteuttaa Jerusalemin kaupungin myöntämällä rakennusluvalla.
Rakennuksen aloittamisen ovat tuominneet USA, Englanti, Ranska, Saksa, Ruotsi ja Venäjä. Englannin konsulaatti sijaitsee rakennuskohteen naapurissa, joten sillä on lähituntuma tilanteeseen, eikä viivytellyt tuomitessaan sen kovin sanoin. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=202890

2. EU:n diplomaatit ottivat Shepherds hotellin yhden siiven purkamisesta ja uuden asuinrakennuksen rakentamisesta sen tilalle aiheen aloittaa kiivas hyökkäys Israelin harjoittamaa politiikkaa vastaan Jerusalemissa, jonka he sanovat ”aiheuttavan suurta huolta ja vaarantavan Itä Jerusalemin muodostamista Palestiinan valtion pääkaupungiksi”. EU:n Brysselin johdon laatimassa kirjelmässä 25:n EU-maan konsuleille sanotaan: ”Israel on jättänyt palestiinalaiset lähiöt entistä eristyneimmiksi, sekä pyrkien laillisin että käytännön toimin toteuttamaan (laitonta) maan hankintaa järjestelmällisesti vähentäen palestiinalaisten määrää kaupungissa”, kuten Lontoolainen Indipendent raportoi.

KIRJELMÄSSÄ esitetään lisäksi, että EU:n konsulien täytyy voida olla läsnä kaupungin talojen purkamisessa ja voida seurata asukkaitten karkotusten oikeuskäsittelyä sekä varmistaa EU:n väliintulo Israelin viranomaisten pidättäessä tai estäessä palestiinalaisten rauhallista kulttuurillista, sosiaalista tai poliittista aktiivisuutta.
Kirjelmässä painotetaan näitten ”EU:n valvovien ja estävien toimien kiireellisyyttä, ennen kuin Israelin harjoittamat toimet Itä Jerusalemissa varantavat sen muodostamista tulevan Palestiinan valtion pääkaupungiksi”. Sen sanotan puolestaan ”vaarantavan pyrkimykset kestävän rauhan ja kahden valtion perustamiseksi Jerusalem pääkaupunkinaan”, kuten Indipendent kertoo artikkelissaan.

EU:n johdon konsuleilleen antama kirjelmä on mitä karkein loukkaus itsenäisen valtion itsenäisyyttä ja itsemääräämisoikeutta vastaan. Kirjelmässä itse asiassa Israel halutaan asettaa EU:n holhouksen alaiseksi ja vaaditaan, että EU:n tulee voida hyväksyä tai hylätä kaikki Israelin toimet pääkaupungissaan. Jos tämä ei ole toisen valtion sisäisiin asioihin puuttumista, mitä se sitten on? Oireellisesti kirjelmässä mainitaan tässä yhteydessä Jerusalem kokonaisuudessaan, eikä vain sen itäisiä osia. Kirjelmässä ei huomioida ollenkaan, että Oslon sopimusten mukaan PA:n poliittinen toiminta Jerusalemin itäosissa on kielletty. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=202911

3. Israelin keskusrekisteritoimiston viimeisen raportin mukaan Juudean ja Samarian (Yeshan) juutalaisten asukkaitten lukumäärä kasvoi 4.5 % vuoden 2010 aikana siitä huolimatta, että siellä oli rakennuskielto, joka päättyy syyskuun lopulla. Koko maan väestönlisäys oli 2.9 %.
Juutalaisten lukumäärä Yeshan alueella kasvoi 15 000:lla hengellä ja on nyt kokonaisuudessaan 327 800 henkeä.
Edellisvuonna kasvua oli 5.8 %, mikä selvästi osoittaa rakennuskiellon vaikutuksen, mutta ei voinut estää kasvua yli maan keskiarvon.
Edellisiin lukuihin ei lasketa mukaan Jerusalemin itäisten osien juutalaisasukkaita, joiden lukumäärä oli 230 000 henkeä.

PÄÄMINISTERI Netanyahu puhui Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnassa todeten, että kun palestiinalaiset puhuvat historiallisista oikeuksistaan maahan, heidän historialliset siteensä ovat paljon nuoremmat kuin juutalaisten, jotka tulivat maahan 4 000 vuotta sitten. ”On syytä muistaa puhuttaessa rajoista, että me juutalaiset olemme olleet laajojen rajojen sisällä tuhansia vuosia, ei satoja kuten palestiinalaiset. Kun palestiinalaiset puhuvat historiallisista oikeuksista, heidän tulee muistaa, että he ovat olleet täällä lyhyemmän ajan. Juutalaisten oikeudet pakkoihin kuten Hebron, Beit El, Raakelin hautakammio ja Shiloa ovat paljon vahvemmat kuin palestiinalaisten. Siksi näitten tulisi pysyä juutalaisten käsissä kaikissa sopimuksissa.”

Kansanedustaja Yaakov Katz (Ketzalev) totesi, että ennusteiden mukaan ilman uusia rakennuskieltoja Yeshan juutalaisten määrä ylittää puoli miljoonaa vuonna 2018. Hän sanoi tämän osoittavan ihmisten halun asuttaa koko Luvattu maa kokonaisuudessaan.
Yksityisistä kohteista Bracha kasvoi 11.4 % (nyt 1672 asukasta); Givat Zeev 8.2 % (12 643); Beit El 3 % (5 867); Betar Illit 6.4 % (40 000); Modiin Illit 7.7 % (50 000).
Gush Etzionin 14 yhteisöä kasvoivat 5 % (16 583); Shomronin alueneuvoston 30 kaupunkia kasvoivat 6 % (lähes 26 000 asukasta). http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141613

4. JUUDEAN ja Samarian juutalaisyhteisöjen neuvosto järjesti harvinaisen tilaisuuden Labour-puolueen johtajille saada omakohtainen tuntuma juutalaisyhteisöihin alueella kutsumalla heidät opastetulle kiertueelle. Labourin johtajien delegaatiota, joka koostui sen korkeista johtajista, johti puolueen puheenjohtaja Hilik Bar. Yesha-neuvoston virkailijat toimivat heidän oppainaan eri kohteissa.
Kiertue aloitettiin Barkanin teollisuusalueella, jossa juutalaiset ja arabit työskentelevät rinta rinnan kuin todisteena siitä, että yhteistoiminta on mahdollista. Oppaana siellä toimi Yeshan alueneuvoston johtaja Gershon Mesika.

Barkanista delegaatio matkasi Yovelin juutalaisyhteisöön lähellä Eliä, jossa useita asuintaloja on määrätty oikeuden päätöksellä purettaviksi väittämällä, että ne on rakennettu laittomasti.
Seuraava kohde oli Tel Shilo, joka toimi juutalaisten pääkaupunkina 400 vuotta juutalaisten vallattua Luvan Maansa ja asuessaan omilla heimoalueillaan tuomarien löyhässä johdossa. Tilanne muuttui vasta kuningas Davidin vallattua Jerusalemin ja muodostaessa siitä valtakuntansa pääkaupungin 3 000 vuotta sitten. Neuvoston puheenjohtaja Danny Dayan toimi delegaation isäntä siellä.
Seuraavaksi tutustuttiin Elon Moreh yhteisöön, jonka näköalapaikalta Mount Kabirilla puheenjohtaja Bar innostui niin, että halusi valokuvata itsensä näköalan edessä. Sieltä näkyy lähes koko rannikkoalue juutalaisasutuksen keskuksineen. Viimeiseksi käytiin Arielin kaupungissa, jossa todettiin sen tekninen ja tieteellinen kehitys ja tutkimus sen yliopistossa.

LABOURIN puheenjohtaja Bar muistutti puheessaan, että se oli Labour-puolue, joka rakensi nämä kaupungit ja totesi, ettei oikeiston tarvitse opettaa heille sionismia ja juutalaisyhteisöjen merkitystä Israelille. Hän kuulutti yhteisymmärrystä ja yhteistoimintaa Yeshan kehittämiseksi, vaikka osia siitä jouduttaisiinkin luovuttamaan rauhansopimuksen solmimiseksi. Hän haluaa, että Yesha tuodaan lähemmäs maan keskustaa fyysisesti ja henkisesti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141617

5. UUTISOTSIKOITA
- Hamas pyytää toisia terrorijärjestöjä pidättymään rakettien ja kranaattien ampumisesta ja muista väkivaltaisuuksista Israelia vastaan, ettei Israel saisi siitä aihetta aloittaa uusi sota Gazan kaistalla. IAF iski kahteen kohteeseen Gazassa sieltä ammutun kranaattitulen vuoksi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=202907
- Hillary Clinton ei pitänyt eronneen Mossadin johtajan Meir Daganin arviota Iranin ydinaseen valmistumisen hidastumisesta oikeana vaan haluaa kovempia sanktioita. Hän myös totesi, ettei YK ole oikea paikka selvitellä Israelin ja PA:n välisiä ongelmia, millä hän tarkoitti PA:n tekemää esitystä, jolla YK julistaisi juutalaisten rakentamisen Juudeassa ja Samariassa laittomaksi ja lopetettavaksi välittömästi. Clintonin tarkoituksena on saada Persianlahden öljymaat tukemaan USA:n aloitteita Iranista. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/clinton-dismisses-outgoing-mossad-chief-s-assessment-about-iran-nuclear-program-1.336173
- 150 israelilaista akateemikkoa vaatii Arielin yliopiston boikottia siksi, että se sijaitsee vihreän linjan itäpuolella. Todellisia jästipäitä nämä proffat, joista opetusministeri sanoo, että he provosoivat kansaa ja kiihottavat palestiinalaisia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141638
- Sderotin asukkaat valmistautuvat uuteen sotaan Hamasin ja Israelin välillä, mikä tarkoittaisi lukuisia kranaatteja ja raketteja juutalaiskaupunkeihin, ja niiden asukkaitten pakottamista uudelleen pommisuojiin peläten lastensa ja kotiensa vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141636
- B´tzelemin tukema palestiinalaismies syytti kahta armeijan upseeria pahoinpitelystä vuonna 2008. Tarkkasilmäinen asianajaja Vered Cohen kuitenkin havaitsi jotain outoa esitetyissä kuvissa, ja vaati alkuperäisiä. Niistä selvisi, että kuvat oli otettu kaksi vuotta aiemmin väitettyä pahoinpitelyä. Oikeus harkitsee asiaa uudelta pohjalta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141626
- Arielin kaupunki valittaa, ettei se ole saanut tarpeeksi rakennuslupia. 15 vuoden aikana se on rakentanut vain 1 220 asuntoa, kun Modiin illit rakensi 6 725; Beitar Illit 5 430 ja Maale Adumim 4 859 asuntoa samana aikana. Arielin pormestari Ron Nachman on kerännyt lukuisia johtajien ja pormestarien allekirjoituksia kirjelmänsä alle, jonka hän aikoo esittää hallitukselle asian korjaamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141621

Sunday, January 09, 2011

SUNNUNTAI 09.01.11

1. OMA TULI surmasi yhden IDF:n sotilaan ja haavoitti neljää muuta Gazan turva-aidan tuntumassa sattuneessa tilanteessa. IDF:n 202 pataljoonan autopartio laskuvarjojääkäri-prikaatista meni tarkastamaan aidan varteen sijoitettua pommia ja joutui terroristien väijytykseen, mikä aloitti niiden välisen tulitaistelun. Paikalle saapunut toinen IDF:n osasto ampui kranaatteja terroristien asemia kohti, mutta yksi kranaateista ohjautui väärään suuntaan ja räjähti IDF.n sotilaitten lähellä tuhoisin seurauksin.
Kranaatti ohjautui 300 metriä sivuun kohteestaan ja surmasi kersantti Nadav Rotenbergin, joka seisoi 80 metrin päässä aidasta Israelin puolella sekä haavoitti neljää muuta. Kolme palestiinalaista terroristia tiettävästi haavoittui taistelussa, mutta he onnistuivat pakenemaan. Tutkimukset tapauksen johdosta jatkuvat.

PAIKALLA oli sakea sumu, mikä on voinut aiheuttaa näköesteitä, mutta tällä hetkellä uskotaan, että onnettomuus tapahtui kranaatin ATK-ohjelman virheellisestä toiminnasta. IDF kuitenkin kielsi Keshet kranaatin ohjausjärjestelmän käytön tutkimusten ajaksi. Järjestelmä on sijoitettu muotoillun M113 panssariauton katolle; se ampuu 120 mm:n kranaatteja automaattisesti ATK-ohjelman mukaisesti. Viime viikolla ohjelma harhautti kranaatin harjoitusten yhteydessä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=202701

2. GAZAN terroristien väkivalta jatkui lauantain aikana. Terroristit ampuivat neljä kranaattia, joista yksi räjähti Shar NaNegev aluekeskuksen läheisessä kibbutsissa ulkomaalaisten työntekijöitten asuintiloissa haavoittaen kolmea thaimaalaista työntekijää. Yksi työntekijäistä haavoittui vaikeasti ja häntä hoidetaan Sorokan sairaalassa. Pari tuntia myöhemmin ammuttu kranaatti haavoitti autonkuljettajaa runnellen hänen autoaan.

LAUANTAI-ILTANA ammuttiin yksi kranaatti ja myöhemmin yöllä vielä yksi Eshkolin alueneuvoston lähelle, ne eivät aiheuttaneet vahinkoa.
IDF:n eteläisen haaran komentaja kenraalimajuri Tal Russo määräsi tutkimukset välittömästi sekä omasta että terroristien ampumasta kranaattitulesta. Hän epäili Rotenbergin kuolleen omasta tulesta, minkä johdosta hän määräsi ATK-järjestelmän tutkimukset.
Kenraalimajuri Russo vieraili kibbutsissa ja lupasi, että IDF tulee huolehtimaan niiden eliminoimisesta, jotka syyllistyivät kranaattituleen. Väkivalta kiihtyi sen jälkeen, kun IDF:n sotilaat surmasivat torstaina kaksi palestiinalaista heidän lähestyessään turva-aitaa.
IAF:n koneet iskivät useisiin kohteisiin torstaina vastauksena kranaattituleen. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=202739

3. IDF:n sotilaat kehottivat palestiinalaista, joka tuli ulos taksista alkaen juosta sotilaita kohti huudellen ”Allahu akbar”, pysähtymään tarkastusta varten. Sotilaat ampuivat ohjesäännön mukaan ensi ilmaan ja lopulta kohti, koska mies, Khaldoon Sammoudi, ei totellut heidän käskyjään vaan lähestyi sotilaita, kertoi armeijan radio lauantaina. Tapaus sattui Bekaot tarkastusasemalla Jordanjoen pohjoisosassa. Palestiinalaisen ruumiin ympärille oli sidottu kaksi putkipommia ja hänellä oli myös veitsi. Tapaus oli toinen samalla tarkastusasemalla viikon aikana. Edellinen tapahtui sunnuntaina viikko sitten. Silloinkin palestiinalainen, Muhammad Dharaghma, 21, kieltäytyi tottelemasta käskyjä vaan lähestyi sotilaita epäilyttävästi joutuen sotilaitten ampumaksi.

PERJANTAIAAMUNA. IDF:n sotilaat menivät pidättämään yhden PA:n vapauttamista Hamasin terroristeista Hebronissa. Sotilaat löysivät etsimänsä miehen, joka oli yksi kuudesta PA:n vapauttamista, yhdestä huoneesta pidättäen hänet, mutta toisessa huoneessa nukkunut 66-vuotias Omar Qawashmeh heräsi aloittaen liikehtiä tavalla, minkä sotilaat uskoivat tarkoittavan, että hän etsi asetta käsiinsä. Sotilaat avasivat tulen surmaten hänet. Miehen vaimo väitti sotilaitten ampuneen hänen miehensä hänen nukkuessaan.

SOTILAAT pidättämä terroristi Wael Bitarin kuului Hamasin terrorisoluun, joka 2008 teki terrori-iskun Dimonaan surmaten yhden israelilaisen ja haavoittaen 10 muuta. Bitar yritti vuosien aikana suorittaa useita muita iskuja, jotka IDF ja Shin Bet pystyivät estämään. Bitar oli mukana Hamas-ryhmässä, joka syyskuussa surmasi neljä israelilaista Kiryat Arbassa. Prikaatinkenraali Nitzan Alon, IDF:n Juudean ja Samarian joukkojen komentaja, kävi esittämässä anteeksipyynnön ja valittelut syyttömän miehen surmaamisesta. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=202669
IDF aloitti tutkimukset kaikista edellä mainituista tapauksista.

4. IDF:n sotilaat saivat pidätettyä kaikki kuusi PA:n vapauttamaa Hamasin jäsentä, jotka olivat IDF:n ja Shin Betin etsittyjen listalla.
IDF:n viikonvaihteen aikana suorittamat pidätykset aiheuttivat kiivaan sanasodan PA:n ja Hamasin välillä, joka syyttää Palestiinan Auktoriteettia (PA) yhteistoiminnasta Israelin kanssa. Hamas katsoo, että PA on vastuussa pidättämiensä Hamasin jäsenten turvallisuudesta.
Viikonvaihteen tapahtumien seurauksena PA ilmoittaa nyt, että se pitää pidättämänsä Hamasin jäsenet vankiselleissään heidän turvallisuutensa vuoksi. Tämä ei varmaan ollut sitä, mihin Hamas pyrki, sillä se on toistavasti syyttänyt PA:n johtoa jäsentensä pidätyksistä.

PA:n virkailijat puolustautuvat kertoen varoittaneensa Hamasia, että pidätetyt voivat joutua IDF:n joukkojen käsiin, jos heidät vapautetaan, kuten nyt tapahtui.
Fatahin PA:n Länsirannan joukkojen edustaja kenraali Adnan Dumairi sanoo Hamasin luvanneen suojelevansa omia joukkojaan ja kantaa siten vastuun heistä. PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat, joka tunnetaan löysästä suustaan eikä turhasta totuudenmukaisuudesta, väitti PA:n pidättäneen Hamasin jäseniä estääkseen heitä joutumasta IDF:n pidättämiksi.
Abbasin neuvonantaja Nimer Hammad syytti myös Hamasia, että se vaati jäsentensä vapauttamista, mutta ei pystynyt suojelemaan heitä.
Muutamat IDF:n pidättämien Hamasin jäsenten epäillään osallistuneen terroritekoihin Hebronin alueella.

PA kritisoi myös IDF:n pidätyksiä ja 66-vuotiaan miehen surmaamisesta. PA:n Hebronin kuvernööri Kamel Hmeid sanoi IDF:n pelaavan tulella ja ennusti sen toimien herättävän lisää väkivaltaisuuksia alueella. Hän kertoi, että PA:n vapautettua Hamasin jäsenet Abbasin käskystä IDF pidätti heidät lähes välittömästi sen jälkeen kaivaen maata Abbasin arvovallan alta ja pyrkien kiihottamaan PA:n ja Hamasin välistä kiistaa.
PA:n virkailija paljasti, että vangit olivat olleet syömälakossa 40 päivää, ja heidän vapauttamistaan olivat vaatineet Qatarin emiiri ja Islamilaisen Liikkeen johtaja Raed Salah. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=202689

5. USA:n kongressin jäsen, juutalaissyntyinen Gabrielle Giffords, 40, joutui ampumisväli-kohtaukseen ollessaan tapaamassa valitsijoitaan Tucsossa. Giffords haavoittui päähän ja hänet vietiin kriittisessä tilassa sairaalaan, jossa hänelle suoritettiin onnistunut leikkaus. Lääkärit totesivat sen jälkeen, että hänen tilansa on positiivinen.
Välikohtauksessa kuoli 9-vuotias tyttö sekä liittovaltion tuomari ja neljä muuta, ainakin 10 sivullista haavoittui. Gliffordsin toimiston edustaja C J Karamargin totesi, että useita hänen henkilökunnastaan haavoittui summittaisessa tulituksessa.

Poliisi sanoo, että ampuja, 22-vuotias Jared Loughner, pidätettiin. Hänen nimensä paljastettiin medialle anonyymisti, koska poliisilla ei ollut lupaa puhua siitä julkisuudessa. Ampujalla oli automaattinen pistooli. Poliisi sulki läheisen kauppakeskuksen ja esti journalisteja pääsemästä lähelle ampumapaikkaa. Poliisi epäilee, ettei mies toiminut yksin.

Gabrielle Giffords tapasi miehensä astronautti Mark E Kellyn eräässä komiteassa Kiinassa 2003, heidät vihittiin 2007. Kelly toimi komentajana Endeavour ja Discovery avaruus-sukkuloissa. Giffordsin vanhemmat ovat juutalaisia Tucsonista ja hän itse kuuluu kaupungin juutalaiseen reformiseurakuntaan. Hän muutti Washingtoniin tultuaan valituksi kongressiin vuonna 2006 demokraattien ehdokkaana ja uudelleen 2010. Hän kertoi silloin saaneensa vanhemmiltaan vapaamielisen asenteensa eri kulttuureihin ja uskontoihin. Hän kertoi kannattavansa ulkomaista tukea, mutta ei hyväksy USA:n antamaa tukea PA:n hallitukselle eikä Hamasille, jotka haluavat Israelin ja myös USA:n tuhoamista, eikä myöskään Iranille, mutta kannattaa inhimillistä tukea palestiinalaisille sekä Länsirannalla että Gazassa.
Poliittinen tilanne USA:n on jännittynyt ja kiihtyy helposti väkivaltaiseksi. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=202719

6. UUTISOTSIKOITA
- Chile liittyi Etelä Amerikan valtioihin, jotka tunnustavat ”Palestiinan valtion 1967 rajoilla”, vaikka sellaista valtiota ei ole koskaan ollut eikä toivottavasti tulekaan. Israelin hallituksen reaktio on mitään sanomaton, ilman mitään näkyviä toimia. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=202727
- USA:n ulkoministeri Hillary Clinton matkusti eilen lauantaina Persianlahden maihin ennen johtavien maitten keskusteluja Iranin kanssa Turkissa loppukuusta. Hän yrittää saada näitä maita tukemaan kovempia Iranin vastaisia sanktioita sekä saada niiden salakuljetukset Iraniin loppumaan, joilla sanktiota murretaan. Hänen uskotaan keskustelevan myös palestiinalaiskysymyksestä sekä Libanonin sekavasta tilanteesta pääministeri Haririn luistellessa entistä näkyvämmin Iranin syliin. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=202690
- Britannian mainosvalvonta on aloittanut tutkimuksen National Geographin julkaistessa mainoksen matkustamisesta Palestiinaan, jossa Israel on poistettu kartalta kokonaan. Advertising Standard Authority (ASA) sai 60 valitusta mainoksen johdosta ja katsoi olevansa pakotettu toimimaan asiassa. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=202744
- PA:n taholta valitetaan, että USA voi sittenkin käyttää veto-oikeuttaan estääkseen PA:n tekemää esitystä ”Palestiinan valtion perustamiseksi 1967 rajoilla” ilman neuvotteluratkaisua Israelin kanssa. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=202745
- Israelin ulkoministeriön lakkoilevat virkailijat vaativat, että lähetystövirkailijoitten tulee kieltäytyä kontakteista asemamaittensa viranomaisten kanssa lakon aikana. http://www.haaretz.com/news/national/israeli-diplomats-ordered-to-cut-off-contact-with-host-governments-1.335936
- Shepherds hotelli Sheikh Jarrah lähiössä Jerusalemissa poistetaan ja sen tilalle rakennetaan 20 asuntoa juutalaisille, joita ynetnews.com nimittää äärioikeistolaisiksi. Asuntojen rakentaminen aloitettiin poistamalla vanha rakennus tänään. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4010762,00.html