SUNNUNTAI 30.10.11

1. GAZAN KAISTAN ja Israelin eteläosan välillä käydään julistamatonta pienoissotaa, joka sai aiheen siitä, että IDF ja Shin Bet havaitsivat terroriryhmän valmistautuvan ampumaan raketteja Israeliin, ja lähetti IAF:n helikopterit paikalle, jotka ohjuksillaan tuhosivat viiden hengen solun. Heidät tunnustettiin Islamic Jihadin johtajiksi, mukana järjestön rakettitoiminnan komentaja sheikki Ahmed Khalil. IDF:n ilmoituksen mukaan tämä solu ampui viime viikolla raketin Rehovotiin. Raketin ampuminen oli ilmeisesti tarkoitettu 1995 Maltalla teloitetun Islamic Jihadin johtajan Fathi Shikakin muiston kunnioittamiseksi. Shikaki julkaisi kirjasen, jossa hän ensimmäisenä laillisti itsemurhaiskujen käytön islamin pyhässä sodassa (jihad).

EGYPTILÄISLÄHTEET kertovat sopineensa tulitauon alkamisesta kuuden aikaan sunnuntaina, mutta rakettituli jatkui siitä huolimatta. Jihadin mukaan se ei tiennyt mitään sopimuksesta. Kenen kanssa Egypti lienee sopinut tulitauosta?
Lauantaipäivän aikana terroristit ampuivat ainakin 20 rakettia Gazasta Israeliin, ja sunnuntain vastaisen yön ja aamun aikana 11 rakettia lisää.
Osa raketeista oli Katjusha-raketin muunnoksia, ns. Grad-raketteja, joiden kantomatka yltää Gazasta Ashdodin yli. Iskujen kohteina olivat varsinkin Beersheba, Ashkelon ja Ashdod, mutta myös muihin kohteisiin ammuttiin useita raketteja ja kranaatteja. Iron Dome järjestelmä pudotti yhden raketin Beersheban lähellä, mutta Ashdodin ja ”Ashkelonin suojaksi asennettu patteristo oli asetettu huoltoon kalibrointia varten”, kuten IDF:n edustaja totesi. Tämä on varsin outo tapa käydä sotaa Gazassa, sillä iskiessään Jihadin rakettisolua vastaan IDF:n johto oli varsin hyvin tietoinen, että Jihad tulee kostamaan korkean komentajansa kuoleman.

IDF ilmoittaa surmanneensa lauantain aikana 10 Islamic Jihadin jäsentä toistuvissa ilmaiskuissa Gazan kaistalle. Lauantain vastaisen iltana IAF iski neljään kohteeseen. Iskukohteista kertovat JP:n artikkelit ovat hajanaisia, joiden perusteella on vaikea esittää selkeää kuvaa tilanteista. IAF:n iskukohteina ovat olleet salakuljetustunnelit Gazan eteläosassa, sekä Jihadin koulutusleirit ja terrorisolut, jotka ovat aikeissa ampua raketteja. Uutena ilmiönä nähdään Gazassa otetuissa kuvissa Libyasta Gazaan salakuljetettuja autoon asennettuja raketin laukaisu-alustoja, jotka pystyvät ampumaan viisi rakettia saman aikaisesti.
ISRAELILAISTEN tappiot ovat sunnuntaiaamun mennessä yksi kuollut ja 4 haavoittunutta. 56-vuotias Ami Moshe Ashkelonin lähiössä menehtyi raketin sirpaleista saamiinsa vammoihin. Hän pysäytti autonsa ja oli juoksemassa suojatilaan, kun raketti iski häneen. Neljä muuta haavoittui lievemmin Ashkelonissa ja Ashdodissa. Raketit ovat aiheuttaneet suurta tuhoa rakennuksille ja sytyttäneet useita tulipaloja osuessaan paikoitettuihin autoihin.

ISLAMIC Jihadin aseellisen siiven johtaja vakuuttaa, että lauantain aikana ammutut raketit olivat vain alkaneen operaation alkulaukaukset ja uhkasi, että iskuja tullaan jatkamaan suuremmalla teholla. Hän vihjaili, ettei autoon asennettu rakettipatteristo ole ainoa yllätys, vaan suurempia yllätyksiä on varastossa.
Järjestön Damaskoksessa toimiva johtaja Ramadan Abdullah osallistui äskettäin Teheranissa Israelin tuhoamiseksi järjestettyyn konferenssiin. Hän totesi puheessaan, että Iranin ylimmän kaitsijan Ali Khamenein laatima ”tiekartta osoittaa tien sionistisen hallituksen miehittämien alueitten vapauttamiseen”, eli Israelin tuhoamiseen. Jihadin johto on aiemmin kuvaillut, että se on yksi Iranin aiemman ylimmän kaitsijan Rudollah Khomeinin istuttaman puun hedelmistä. Eipä se mätä hedelmä näytä kauas pudonneen puusta. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=243661

TÄMÄN hetken tietojen mukaan Jihad kieltäytyi Egyptin tarjoamasta tulitauosta. Rakettituli jatkuu edelleen; INN:n mukaan pahimmillaan yksi raketti tai kranaatti kuudessa minuutissa. Iron Dome tuhosi kaksi lähestyvää rakettia Ashdosissa. ynetnews.com mukaan lauantain aikana ammuttiin ainakin 27 rakettia Gazasta Israeliin.
KOULUT on suljettu 40 km:n päässä Gazan rajasta sijaitsevissa yhteisöissä. Arviolta 200 000 koululaista on pakotettu jäämään toistaiseksi koteihinsa. Ihmisiä on kehotettu tuolla alueella pysyttelemään lähellä suojatilaa voidakseen nopeasti siirtyä niihin hälytyssireenin ilmoittaessa lähestyvästä raketista. Koska sireeni ei kerro, mihin raketti iskee, ihmiset joutuvat laajalla alueella elämään jatkuvan uhan alla ja aina sireenin soidessa siirtymään suojatilaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4140989,00.html
Kansanedustaja Joel Hasson (Kadima) vaatii, että Knessetin tulee puuttua tilanteeseen.
Hänen mielestään Jihad aloitti rakettitulen Israeliin Shalit-operaation seurauksena. Jihad vastusti sitä ja haluaa nyt osoittaa mieltään sen johdosta. Toiset vaativat, että Israelin tulee käyttää tilaisuutta hyväkseen, kun panttivanki on vapautettu, eikä sitä tarvitse huomioida. Ulkoministeri Lieberman varoitti Jihadia hillitsemään iskujaan tai seuraukset voivat olla sille arvaamattomat. Hän haluaa voiman käyttöä vain silloin kun sitä tarvitaan.
Hamasin arvion mukaan Israel halusi aloittaa väkivaltaisuuden Gazassa voidakseen siirtää sopimuksessa mainittujen 550 terroristin vapauttamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149206#.Tqz83nL3vO0

2. RAKETTI-ISKUJEN kiihtymisessä Gazasta Israeliin tulee huomioida Muslimiveljeskunnan voimistunut toiminta ja vaikutus. Egyptin sotilasjuntta antoi Muslimiveljeskunnan delegaatiolla luvan vierailla Gazassa, ensimmäistä kertaa maan vallankeikauksen jälkeen. Tarkkailijat katsovat tämän vierailun vahvistavan Hamasin ja Muslimiveljeskunnan välisiä suhteita.

Mubarakin hallituksen aikana veljeskunta oli kielletty ja sen toiminta tiukan tarkkailun alainen. Nyt sen uskotaan voittavan johtavan aseman maan seuraavissa vaaleissa marraskuun lopulla, jos ne voidaan pitää suunnitelmien mukaan. Sen kannatus on gallupien mukaan 35 %:n luokkaa, mutta voi nousta siitä.
Muslimiveljeskunnan delegaation vierailun uskotaan vahvistavan käsityksiä, että Iranin ja veljeskunnan muodostama akseli tiivistyy Hizbullahin kautta Gazan kaistalle. Tämä tulee edelleen kiristämään Israelia ympäröivää islamin ääriliikkeen muodostamaa saartorengasta Iranista Egyptiin ja sieltä edelleen Jordanian kautta Irakiin.
USA:n presidentti Barack Obama tukee Muslimiveljeskuntaa, joka hänen hallituksensa tulkinnan mukaan kannattaa rauhanomaista maansa kehitystä ilman väkivaltaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149209#.Tqz-xHL3vO0

3. DEBKAFILE raportoi artikkelissaan, että Islamic Jihad aloitti rakettitulensa Israeliin viime viikon keskiviikkona, jolloin se ampui kolme rakettia, joista vain yksi rekisteröitiin mediassa. DF arvioi, että niiden tarkoituksena oli tarkentaa tulevien kohteiden osumatarkkuutta, ja ainakin yksi raketeista ammuttiin strategiseen kohteeseen. Lauantain aikana ammuttujen rakettien osumatarkkuus on selvästi parantunut aiemmista, mikä osoittaa joko teknisen tai ammatillisen kehityksen kohoamista. Paitsi rakettien kantomatka yli 30 km:n säteellä myös niiden kantokuorma on noussut sallien suuremman räjähdekärjen.

DEBKAFILE (DF) arvioi artikkelissaan, että koska Islamic Jihad saa ohjeensa Iranista ja Damaskoksesta, jossa sen terävin johto toimii, Jihad ei Gazassa voinut päättää itsenäisesti Egyptin tarjoamasta tulitauosta, ja tämä voi selittää, ettei se todella tiennyt sopimuksesta.
DF arvioi edelleen, että Jihadin intressinä voi olla toistaiseksi toimia enemmän Iranista kuin Egyptistä tulevien ohjeiden mukaan, koska rahoitus ja poliittinen tuki tulee Iranista.
DF kertoo varsin merkittävän huomion Syyrian presidentti Bashar Assadin rajusta varoituksesta länsivalloille Daily Telegraphin haastattelussa 30.10., etteivät ne puuttuisi hänen hallituksensa toimiin mielenosoittajia vastaan.
”Syyria on nyt Lähi Idän keskipiste, se on siirtymälinja, ja jos te häiritsette maapohjaa, te aiheutatte maanjäristyksen. Haluatteko uuden Afganistanin – tai useita Afganistaneja? Ongelma Syyriassa tulee polttamaan koko alueen”, hän varoitti haastattelussaan.
DF arvioi, että Iran haluaa pullistella lihaksiaan sekä omien ongelmiensa että Syyrian presidentin ympärille kohoavien ongelmien vuoksi. Siksi Jihad sai käskyn toimia rajoitetulla väkivallalla, mutta varoen aiheuttamasta täyttä sotaa Israelin kanssa. http://www.debka.com/article/21430/

4. UUTISOTSIKOITA
- Muslimioppinut Awad al-Qarni tarjosi 100 000 USD jokaisesta siepatusta IDF:n sotilaasta. Prinssi Khaled bin Talal pani paremmaksi tarjoten 900 000 USD jokaisesta IDF:n sotilaasta. Qarnin tarjous julkistettiin Facebookissa, ja se nostatti rajuja vastaväitteitä, jopa kuoleman-uhkauksia häntä vastaan. Prinssi Khaled sanoo tämän vaikuttaneen hänen tarjoukseensa osoittaakseen, että saudimonarkia hyväksyy tarjouksen. http://www.haaretz.com/print-edition/news/saudi-royal-offers-900-000-reward-for-capture-of-israeli-soldiers-1.392666
- Asevelvollisena puolustusministeriössä toiminut Anat Kam tuomittiin 4.5 vuodeksi vankeuteen salaisten dokumenttien varastamisesta ja julkistamisesta. http://www.haaretz.com/news/national/anat-kamm-sentenced-to-4-5-years-for-passing-on-classified-idf-information-1.392721
- USA ja EU työskentelevät estääkseen PA:n tekemän hakemuksen UNESCO:n jäseneksi. Abbas on lujasti päättänyt jatkaa hakemusta, vaikka USA uhkaa lopettaa UNESCO:n toiminnan tukemisen. USA antaa järjestölle vuosittain 40 miljoonaa USD, 22 % sen vuosibudjetista. Eurooppalaiset ja Israelin diplomaatit ovat laatineet kompromissi-ehdotuksen, mutta PA ei ole vielä vastannut siihen. YK:n 193 jäsenmaan edustajista yli 120 on ilmaissut tukevansa PA:n laatimaa esitystä, eikä kenelläkään maalla ole veto-oikeutta sen päätöksistä, joilla on suositusluonne. Jos PA pääsee UNESCO:n jäseneksi, sillä on oikeus aloittaa loputtomat toimet Israelin suorittamia arkeologisia kaivauksia vastaan, vaatia niiden lopettamista tai YK:n valvontaa, sekä vaatia Israelin Juudeasta ja Samariasta ja Jerusalemista löytämiä arkeologisia aarteita itselleen. Asia lienee UNESCO:n asialistalla maanantain/tiistain kokouksessa. http://www.haaretz.com/print-edition/news/u-s-eu-scramble-to-delay-palestinian-bid-to-join-unesco-1.392665
- Sderotin kaupunki Gazan rajalla, joka on ollut useimmiten raketti-iskujen kohteena, säilyi nyt pahimmalta ja elämä jatkuu siellä normaalisti, vaikka varmaan jokainen pitää korviaan ja silmiään auki äkillisen varoituksen varalta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149210#.Tq0NcnL3vO0
- Libyan murhatun diktaattorin Muammar Haddafin poika Seif al-Islam Gaddafi on siirtynyt Libyan eteläosaan Tuareg-heimon asuma-alueelle, jonne hänellä on verisiteitä. Hänen uskotaan olevan matkalla Maliin. Hän on ollut yhteydessä Haagin kansainvälisen oikeuden ICC:n kanssa tarjoutuen määrätyin ehdoin antautumaan. Hän vakuuttaa syyttömyyttään ihmisoikeuksien rikkomuksia vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149212#.Tq0OA3L3vO0
- Talous- ja sosiaaliuudistuksia vaativat mielenosoitukset ovat menettäneet terävimmän kärkensä, osoittivat lauantai-illaksi kutsuttujen osanottajien määrät. Arviolta 20 000 osoitti mieltään Tel Avivin Rabin-aukiolla. Järjestäjät eivät pidä Netanyahun asettaman komitean suosituksia riittävinä, vaan vaativat enemmän. http://www.haaretz.com/print-edition/news/a-passionless-protest-at-tel-aviv-s-rabin-square-1.392661
- Syyria miinoittaa Libanonin vastaista raja-aluetta estääkseen aseitten ja vapaaehtoisten soluttautumisen rajan yli kapinallisille. Tämä on yksi viimeisistä epätoivoisista toimista, joilla Assadin hallitus yrittää säilyttää valtansa. http://www.debka.com/article/21428/
- Islamic Jihad ilmoittaa hyväksyneensä tulitaukoesityksen. Aamun kuluessa se ampui neljä rakettia, kaksi niistä aukealle pellolle, kaksi muut Iron Dome tuhosi. Israelin poliitikot ovat erimielisiä siitä, miten tilanteeseen tulee suhtautua. Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnan puheenjohtaja Shaul Mofaz vaatii, että IDF:n tulee jatkaa iskujaan Gazassa pelotteluvoimansa palauttamiseksi, mikä on pahoin rapistunut. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=243695
- Hallitus aikoo hyväksyä Trantenbergin komitean suosituksen verotuksen uusimiseksi. Suosituksen mukaan energian verotus pienenee, lasten vanhemmat 2-3-vuoden ikään saakka saavat lisätukea hallitukselta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=243676
- Supersähkölinja, joka alkaisi Espanjasta, kulkisi Pohjois-Afrikan maitten kautta Israeliin ja sieltä Turkkiin, on täysin mahdollinen suunnitelma. sanovat asiantuntijat Israelissa. Turkista linjaa voitaisiin jatkaa edelleen muihin Euroopan maihin. Teknisesti idea on mahdollinen, mutta poliittiset näkökohdat voivat viivyttää sitä. http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=243479

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019