Friday, November 05, 2010

PERJANTAI 05.11.10

1. ENGLANNIN ulkoministeri William Hague tapasi eilen ennen kotimatkaansa sekä puolustusministeri Ehud Barakin, ulkoministeri Avigdor Liebermanin että myös pääministeri Benyamin Netanyahun vastoin aiempia tietoja ilmeisesti korjatakseen julkisuudessa liikkuneita huhuja suhteiden heikkenemisestä entisestään.
Pahiten valtioitten virallisia suhteita on hiertänyt Englannissa säädetty laki, jonka mukaan tuomioistuimet voivat määrätä maassa vierailevia diplomaatteja ja sotilashenkilöitä pidätettäviksi heitä vastaan nostetun syytteen perusteella. Laki on varsin erikoislaatuinen, sillä pidätys voidaan suorittaa pelkän syytteen mukaan ilman näyttöä sen oikeellisuudesta. Tämän vuoksi korkeat viranomaiset ja IDF:n upseerit ovat joutuneet perumaan jo sovitun matkansa Brittien saarille, kuten Dan Meridorin äskeinen Lontoon matkan peruuntuminen osoitti.
Ulkoministeri Hague selitti, että hallitus ei voi tehdä paljoa asiassa, koska lait laaditaan parlamentissa, mutta hän lupasi korjata sen, mikä voidaan korjata. Hän ennakoi, että lain-muutos voitaisiin saada aikaan ensi vuonna vakuuttaen, ettei siihen tarvita ulkomaisten ministerien puuttumista asiaan.
Netanyahun kansliasta kerrottiin, että seuraava strateginen kokous pidetään Israelissa, ilmeisesti siksi, ettei jouduttaisi epämukavaan välikäteen Englannin lain kanssa.

PÄÄMINISTERIN kansliasta vakuutettiin, että Haguen vierailu on kaikesta huolimatta onnistunut. Ulkoministeri Hague oli ensimmäinen Cameronin hallituksen ministeri virallisella vierailulla Israelissa.
Vierailun aikana viranomaiset allekirjoittivat useita sopimusasiakirjoja filmauksen, tieteen ja ympäristön alueilla, mutta taustalla kuului tyytymätöntä murinaa siksi, ettei Englanti vuodesta toiseen jatkuvista pyynnöistä huolimatta ollut saanut aikaan pyydettyä lainmuutosta.
HAGUE valitteli tiedoista, että Mossad on käyttänyt väärennettyjä Englannin passeja. Toiseksi hän esitti mielipiteenään, että Gazan saarto on kestämätön ja se tulee purkaa. Edelleen hän kehotti Netanyahua uusimaan rakennuskiellon Juudeassa ja Samariassa, mutta samalla tuomitsi jyrkästi kaikki Israelin vastaiset boikotit.
Iranista Hague totesi, että kansainväliset sanktiot sitä vastaan ovat oikeutettuja eikä sotilaallinen ratkaisu ole poistettu pöydältä yhtenä mahdollisuutena. Hän kutsui Iranin ydinasetta yhtenä pahimmista maailman rauhaa uhkaavista ilmiöistä. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=194073

2. ULKOMINISTERIÖ selvitti eilen julkisuuteen annettuja tietoja, että Israel on lopettanut yhteistoimintansa YK:n alaisen UNESCO:n kanssa sen Patriarkkain mausoleumista ja Raakelin hautakammiosta tekemän päätöksen johdosta.
ULKOMINISTERIÖ ilmoitti UNESCO:lle, että se pidättyy osittaisesta yhteistoiminnasta sen kanssa koskien lokakuun 21. päivänä tehdyn päätöslauselman toteuttamista. UNESCO julkisti päätöslauselmansa, jonka mukaan edellä mainitut Israelin perinnekohteiksi julistetut ”patriarkka Abrahamin mausoleumi ja Raakelin hautakammio ovat oleellinen osa miehitettyä palestiinalaista territoriota”.

SAMASSA päätöksessä UNESCO otti kantaa Israelin suorittamiin arkeologisiin tutkimuksiin, joita suoritetaan Mughrabi-portille johtavan uuden jalankulkusillan rakentamisen yhteydessä. PA väittää näiden töiden vahingoittavan Al-Aksa moskeijaa Jerusalemin Temppelivuorella, vaikka niillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa ja töitä tehdään kaukana moskeijasta. Edelleen sen päätöksessä ilmaistaan vastustus Israelin rakentamaa turvallisuusaitaa vastaan Juudeassa ja Samariassa kuten myös Gazan kaista kauppasaartoa vastaan huomioimatta, että myös Egypti saartaa Gazan kaistan omalla rajallaan.
UNESCO:n edustaja Lucia Iglesias kertoi, ettei hänen edustamansa järjestö ole saanut virallista tietoa ulkoministeriön lausunnosta koskien suhteitten rajoittamista.
ADL (Antidefamation league) pyysi, että UNESCO siirtäisi filosofian päivän, joka suunniteltiin pidettäväksi Teheranissa, Pariisiin. UNESCO tukee tätä vuosittaista maailman filosofien tapaamista, on tehnyt niin vuodesta 2002 lähtien.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=194090

3. Koppakuoriainen ja aasi tapasivat viidakkopolulla, ja kumpikin pysähtyivät tutkien toisiaan. Koppakuoriainen antoi aasille ultimaatumin: Siirrä jalkaasi ennen kuin menetän malttini. Rauhaarakastava aasi mieluummin siirsi jalkansa kuin aloitti riidan seuraten kuoriaisen vaivalloista ähellystä potkien takajoillaan muotoilemaansa ylisuurta lantapalloa tuntemattomaan päämäärään.

Palestiinan auktoriteetti (PA) ilmoitti eilen, että se antaa kaksi viikkoa Yhdysvalloille aikaa saada suorat keskustelut alkamaan Israelin ja PA:n kesken. Käytännössä se tarkoittaa, että Obaman – jonka edustaman Demokraattisen puolueen symboli sattuu olemaan aasi –
että hänen tulee vääntää Netnayahun kättä uuden moratoriumin, ehdottoman rakennus-kiellon, julistamiseksi Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä.
ARABILIITOn julistama kuukauden armonaika päättyy 9. marraskuuta, mutta PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat lupaa armollisesti venyttää sitä kaksi viikkoa ja ehkä lisääkin, jos se katsotaan välttämättömäksi.
Erekat viittasi ulkoministeri Hillary Clintonin lausuntoon, jossa hän kehui työskentelevänsä kellon ympäri löytääkseen ratkaisun, jolla keskustelut saadaan jatkumaan.

TÄMÄ nostaa pääministeri Netanyahun taas kerran ”temppelin harjalle”, jossa selviää, suostuuko hän hyppäämään sieltä alas luottaen siihen, että suojelusenkelit varjelevat häntä. Erekat selvitteli armollista suostumustaan lisäajasta Mitchellille, joka ilmeisesti on edelleen vastuussa keskusteluista USA:n osalta. Erekat vihjaili, että jos ”aasi ei onnistu nostamaan jalkaansa” kahden tai useamman lähiviikon aikana, asia alistetaan YK:n ratkaistavaksi. Hän sanoi toivovansa, että siinä tapauksessa USA tukisi PA:n esitystä YK:ssa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=194087

NETANYAHU matkustaa Yhdysvaltoihin sunnuntaiksi, jossa hän osallistuu New Orleansissa Yhdysvaltain juutalaisfederaatioitten vuosittaiseen yleiskokoukseen. Kokous on juutalaisten hyväntekeväisyysjärjestöjen suurin tapahtuma. Tilaisuuteen saapuu myös USA:n vara-presidentti Joe Biden, joka puhuu konferenssin päätöstilaisuudessa maanantaina. Erikoisuutena tilaisuudessa on mukana entinen astronautti, New Jerseystä kotoisin oleva insinööri ja NASA astronautti Garret Reisman, joka oppi puhumaan venäjää oleskeltuaan siellä jonkin aikaa. Hän pyrkii edistämään Venäjän juutalaisten kulttuuria.
USA:n taloudellinen romahdus on iskenyt pahoin myös hyväntekeväisyysjärjestöihin, mikä tuntuu tietenkin perinteisissä lahjoituksissa Israeliin. New Jersey valittiin konferenssin pitopaikaksi, jolla pyritään tukemaan kaupungin hurrikaani Katrinan kynsissä vuonna 2005 kärsimän suuren tuhon jälkeistä uudelleen rakentamista.
http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=194088

4. ISRAELISSA odotetaan henki kurkussa, mitä Netanyahu mahdollisesti tulee sopimaan tavatessaan USA:n johtajia – joskin ilman Obamaa. joka on Aasiassa – jotka tullevat käyttämään kaiken painostus- ja suostuttelutaitonsa saadakseen hänet suostumaan jatkamaan rakennuskieltoa Juudeassa ja Samariassa PA:n tyynnyttelemiseksi.

Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöt ovat aloittaneet PR-kampanjan asiansa tiedottamiseksi julkaisemalla valtalehdissä suuria mainoksia, jossa he esittelevät poliittisten johtajien lausuntoja heidän kuviensa kanssa. Niissä sanotaan, että ”maailma testaa nyt Israelin kestävyyttä painostuksen alla, ja ellei hallitus pysy lujana, se tulee romahtamaan arabien sarjakiristysten alaisena”. Siinä myös toistetaan Netanyahun lupaus olla jakamatta Jerusalemia ja palaamatta 1967 sotaa edeltäville aselepolinjoille.

JP:n vakiokolumnisti Caroline B Glick käsittelee myös Netanyahun mahdollista myönnytys-politiikka artikkelissaan ”We are not for Sale” (emme ole kaupan). Hän esittää kiivaan vastustuksensa tiedoille, että USA tutkii tosissaan mahdollisuutta, jossa Israel vuokraa Jordanjoenlaakson ja Jerusalemin itäosia PA:lta. Hän sanoo, että tietojen mukaan erimielisyys Israelin ja USA:n kesken koskee vain vuokra-aikaa. Hän pitää erittäin typeränä sitä, että joku Israelin hallitus suostuisi tuollaiseen ja ehkä jopa suostuisi luopumaan Golanista ja Galileasta vaarantaen Israelin turvallisuuden.
Glick olettaa, että Netanyahu tietää Israelin omistavan koko Israelin alueen Jordanjoesta Välimereen ja kysyy, mikä saa Netanyahun edes harkitsemaan moista? Tämä lienee se ”temppelinharja”, josta mainittiin edellä. Suostuessaan PA:n loputtomiin vaatimuksiin, joita sekä arabi- että länsimaat tukevat, hän ottaa Israelin turvallisuuden nimissä valtavan riskin olettaen, että arabien mieli muuttuisi 40-100 vuoden kuluessa. (JP)

5. UUTISOTSIKOITA
- PA:n puheenjohtaja Abbas sanoi kuwaitilaiselle lehdelle antamassaan haastattelussa, että kaikki voidaan jakaa ja hoitaa yhdessä Hamasin kanssa, mutta turvallisuus-vastuuta hän ei tule jakamaan Hamasin kanssa. Hän pyrki tällä selvittelemään tiistaina alkavia sovinto-neuvotteluja Hamasin ja Fatahin välillä Damaskoksessa. Abbas selitti, että turvallisuus täytyy olla vain yhden puolen ja johdon käsissä, eikä sen jakaminen Länsirannan ja Gazan kesken ole mahdollista. Egypti on esittänyt toiveensa, että sopu löydettäisiin, koska sillä on omat intressinsä saada Gazan vastainen rajansa rauhalliseksi ja turvatuksi. Abbas hyökkäsi puheessaan myös Irania vastaan, jota hän syytti rauhattomuuden lietsomisesta sekä Persianlahden alueella että myös palestiinalaisten keskuuteen. Hän toisti vaatimuksensa rakennuskiellosta ehdoksi rauhanprosessin edistämiselle, mutta sanoo turvautuvansa toisiin ratkaisuihin, jos Israel ei suostu PA:n vaatimuksiin. (JP)
- IDF:n siviilihallituksen johtaja Länsirannalla prikaatikenraali Yoav Mordechai arvioi, että palestiinalaiset ovat enemmän kiinnostuneita taloutensa kohentumisesta kuin väkivallasta. Yleisesti PA:n talouden sanotaan kehittyvän km. 10 %:n vuosivauhtia, mutta samalla ilmoitetaan miljardin budjettivajauksesta tälle vuodelle. Tässä lienee kehittymässä PA:n sisäinen talouskupla, jos tiedot ovat todellisia. (JP)
- PA:n poliisi pidätti palestiinalaisen kauppiaan, jonka he väittävät yrittäneen kuljettaa juutalaisyhteisöstä ostamiaan tuotteita Betlehemiin. Miestä pidetään vankilassa Betlehemissä odottaen häntä vastaan nostettua oikeuskäsittelyä. Tapaus lienee ensimmäinen, jossa palestiinalaista syytetään juutalaisyhteisössä valmistettujen tuotteiden hankkimisesta myyntiä varten omassa kaupassaan. Asiasta kertoi Maan-uutistoimisto Betlehemissä. (JP)
- Osoituksena ”kurjuudesta” Gazan kaistalla lienee pidettävä uuden ostoskeskuksen rakentamista Gazan kaupunkiin. Keskus rakennetaan tuhotun turvallisuuskeskuksen raunioille. Ensimmäinen luksuskeskus avattiin Gazassa kuluneen kesän aikana; siellä myydään ulkomailta salakuljetettuja myyntiartikkeleita ja –tuotteita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140470
- Hebron rahasto toteuttaa tämän vuoden kutsupäivällisen vuokraamassaan aluksessa, joka lähtee New Yorkin Chelsea laiturista ja kiertää Manhattanin saaren purjehduksensa aikana. Tilaisuudessa kootut varat käytetään Hebronin juutalaisyhteisön kehittämiseen ja yllä pitoon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140459
- Israelissa suunniteltu palestiinalaisten keffie-päähinettä muistuttava Davidin tähdillä koristettu päähine on saanut palestiinalaiset takajaloilleen: ”Taas ilmiselvä varkaus”. Päähine perustuu kuitenkin juutalaisten ikivanhaan perinteeseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140442
- Libanon puolestaan syyttää, että Israel varastaa sen kaasuvaroja pian käyttöön ottamallaan Haifan edustalla löydetyllä kaasukentällä. Libanon on tehnyt Iranin kanssa sopimuksen, joka antaa sille oikeuden aloittaa kairaukset rannikolla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140439

Thursday, November 04, 2010

TORSTAI 04.11.10

1. ENGLANNIN ulkoministeri William Haguen Israelin vierailu herättää runsaasti ihmettelyä ja kummastelua, mitä hän oikein halusi viestittää vierailullaan ja tavalla, millä se järjestettiin. Hän ei käyttänyt normaaleja diplomaattikanavia ja –käytäntöä toimia yhteistyössä Israelin johdon kanssa vaan hän kutsui haluamiaan henkilöitä Ramat Ganiin lähettiläänsä asuntoon, mikä sekin poikkeaa normaalikäytännöstä keskusteltaessa keskeisistä turvallisuuskysymyksistä. Israelin ulkoministeriö seurasi hämmästellen asioiden etenemistä, mutta vastavetona antoi lausunnon, jossa se toteaa ulkoministerin voivan tavata ketä haluaa, mutta kielsi israelilaisia keskusteluihin osallistuvia käsittelemästä mitään elintärkeitä kysymyksiä.

DEBKAFILE kertoo, että Haguen kutsuttuja olivat Mossadin johtaja Meir Dagan, Shin Betin johtaja Yuval Diskin, strategisten asiain ministeri Dan Meridor sekä Israelin atomienergia-komitean pääsihteeri Shaul Chorev. Ulkoministerinä Hague on Englannin salaisen palvelun MI6 korkein päättäjä, jolta pohjalta hänen kiinnostuksensa tavata Israelin Mossadin johtaja on ymmärrettävä. Mutta hänen salaileva tapaamisensa valitsemiensa kutsuttujen kanssa viittaa enemmän tietojen kalasteluun virallisten kanavien ulkopuolella kuin viralliseen keskusteluun.
Hague vältti tapaamasta Israelin ulkoministeri Avigdor Liebermania tai Knessetin ulko- ja turvallisuusvaliokunnan puheenjohtajaa Tzahi Hanegbia, joka johtaa strategista yhteistyötä Lontoon kanssa. Myöskään puolustusministeri Ehud Barak ei soveltunut Haguen asettamiin sopivuusraameihin. Israel ilmoitti katkaisseensa strategisen yhteistyön Englannin kanssa.

Israelin ulkoministeriö on tekemässä omat päätelmänsä siitä, etteivät Englannin hallitukset ole tosissaan tarttuneet kummallisuuteen, että Israelin johtajat eivät voi vierailla Englannissa pidätysten pelossa, josta varapääministeri Dan Meridorin Lontoon vierailun peruuttaminen juuri ennen Haguen vierailua on tuorein esimerkki. Ulkoministeriö vihjaa katkaisevansa korkean tason vierailut Englannin kanssa, kunnes asia on lopultakin hoidettu.
Ulkoministeri Hague asetti lopullisen niitin vierailunsa tarkoituksen päälle tavatessaan palestiinalaisia ”aktivisteja”, nuoria ”kapinallisia”, jotka johtavat Israelin vastaisia mielenosoituksia Jerusalemissa ja Länsirannalla. Hague kiitteli heidän ”väkivallatonta toimintaansa” jättäen huomiotta kymmenet loukkaantuneet poliisit ja sotilaat sekä palestiinalaiset mielenosoittajat viikoittain toistuvissa yhteenotoissa aktivistien ja heidän vasemmistolaisten ja ulkomaisten kiihottajiensa toimesta, kuten Debkafile kertoo Haguen omia sanoja lainaten: ”Neuvottelujen muuttuessa ikuisiksi lupauksiksi, joita ei koskaan pidetä, kansan vastarinta miehittäjää vastaan on palestiinalaisille ainoa jäljelle jäävä mahdollisuus puolustaa oikeuksiaan turvautumatta aseelliseen taisteluun.”
http://www.debka.com/article/9123/

2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu matkustaa ensi viikolla Yhdysvaltoihin, jossa hän tapaa juutalaisjohtajia sekä luultavasti ulkoministeri Hillary Clintonin, mutta ei presidentti Obamaa, joka valmistautuu Kauko Idän matkalleen Intiaan, Indonesiaan ja Japaniin, josta eräs voittoisien republikaanien edustaja lohkaisi kutsuen sitä ”pakolaishallitukseksi”. Mutta Netanyhaun ohjelmassa on tärkeä tapaaminen YK:n pääsihteeri Ban ki-Moonin kanssa. Netanyahu yrittää vakuuttaa pääsihteerille, ettei hän suostuisi PA:n mahdolliseen yritykseen käsitellä Palestiinan valtion yksipuolista perustamiskysymystä YK:ssa.

ISRAELIN ja YK:n välit ovat heikentyneet entisestään YK:n alaisten alajärjestöjen toistuvien lausuntojen johdosta, joissa Israelia syytetään kansainvälisen lain rikkomuksista. Viimeinen välejä pahoin runnellut sekä historiallisesti että asiallisesti täysin kohtuuton ja käsittämätön UNESCO:n päätös julistaa juutalaisten pyhinä paikkoina pitämät ja Israelin perinnepakkoihin asettamat juutalaisten esi-isien- ja –äitien hautamuistorakennukset muslimien moskeijoiksi, kuten myös sen vähättelevät ja Israelia tuomitsevat lausunnot juutalaisten oikeuksista kaikkein pyhimpänä pitämällään Temppelivuorella.
Israelin ulkoministeri katkaisi yhteistoiminnan keskiviikkona YK:n opetuksellisen, tieteellisen ja kulttuurijärjestön kanssa. Apulaisulkoministeri Danny Ayalon sanoi, ettei suhteita UNESCO:n kanssa palauteta ennen kuin se peruuttaa päätöksensä, jonka mukaan Patriarkkain mausoleumi ja Raakelin hautamuistokammio ovat oleellinen osa palestiinalaista territoriota. Ayalon sanoi, että UNESCO:n päätös tehtiin PA:n esityksestä järjestön automaattisen enemmistön turvin ilman tutkimuksia tai selvittelyjä esityksen asiallisuudesta.
Ayalon selitti, että PA on keskittynyt kansainväliseen diplomatiaan, jonka avulla se pyrkii mitätöimään Israelin laillisuuden. Toiseksi hän sanoi, että UNESCO on muuttunut kumi-leimasimeksi, joka automaattisesti hyväksyy Israelin vastaiset esitykset. PA on toistuvasti ilmoittanut välttävänsä suoria keskusteluja Israelin kanssa käyttäen tekosyynä rakennus-kiellon päättymistä Länsirannalla ja kääntyvänsä YK:n puoleen asiansa ajamiseksi. Arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa tukee PA:n toimintamallia todeten: ”miksei YK voisi johtaa rauhan-prosessia Israelin kanssa, sillä rauhanprosessi nykyisessä muodossaan on kuollut.”

JP:n artikkelin kirjoittaja Tovah Lazaroff toteaa PA:n vaatimuksen täydellisestä rakennus-kiellosta ja Netanyahun kieltäytymisen siitä. Hän muistuttaa oikeistolaisten epäluulosta, että tavatessaan USA:n johtajia hän voi kuitenkin suostua kieltoon jossain muodossa.
Epäilyksiä ovat herättäneet myös tiedot, että USA neuvottelee eräänlaisesta vuokraus-menettelystä Jordanjoenlaaksossa. Sen mukaan Israel vuokraisi laakson määrävuosiksi turvallisuuden takaamiseksi, kunnes tuleva Palestiinan valtio on ansainnut uskottavuutensa. Tähän suostuminen tarkoittaisi sitä, että Israel tunnustaa maan kuuluvan palestiinalaisille, mikä ei ole historiallisesti totta. Jos Israel haluaa lahjoittaa omistamansa maan, ei ole oikein puhua lahjoitetun maan vuokraamisesta vaan käyttöoikeuden pidättämisestä määräajaksi lahjoituksen yhteydessä.
Netanyahu sanoi keskiviikkona puhuessaan Knessetissä arvostavansa Obaman osuutta rauhankeskustelujen aloittamiseksi, jonka estymisestä hän syytti PA:n haluttomuutta. Hän sanoi esitelleensä hallituksen turvallisuuskabinetissa uuden seurantamallin, jolla PA:n Israelin vastaisuutta mitataan jatkuvasti. Hän kertoi esimerkin, miten PA:n koulukirjat edelleen kyseenlaistavat Israelin oikeuden maahan. Hän vakuutti, että jos tilanteeseen ei saada muutosta, Israelin hallitus harkitsee vakavasti, onko sillä rauhankumppania.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=193921

3. Shin Bet vahvisti keskiviikkona, että se oli yhdessä IAF:n kanssa suorittanut täsmä-teloituksen Gazassa iskemällä terroristin ajamaan autoon Gazan kaupungissa. Iskun kohteena oli al-Qaidan Gazassa toimivan terrorijärjestön Army of Islam 27-vuotias johtaja Mohammad Namnam (ei mikään makupala).Tämä radikaalijärjestö osallistui Gilad Shalitin sieppaamiseen 2006 Kerem Shalomin lähellä.
Asiasta kertoi medialle IDF:n edustaja everstiluutnantti Avital Leibovitz, joka kutsui Namnamia tikittäväksi pommiksi (ticking bomb). Shin Betin tietojen mukaan Namnam oli vastuussa useisiin iskuihin israelilaisia vastaan viime vuosien aikana. Shin Bet paljasti, että tiedustelun mukaan Namnam suunnitteli keskitettyjä iskuja amerikkalaisia ja israelilaisia kohteita vastaan Siinaille. Shin Bet oli varmistanut teloituksen USA:n kanssa ennen iskua.

Palestiinalaiset vahvistavat Namnamin kuoleman. Hän oli Army of Islam johtaja Mumtaz Dughmushin korkea avustaja. Dughmush on entinen Hamasin aktivisti, joka johtaa väkivaltaista klaaniaan Gazan kaupungissa. Palestiinalaiset sanovat, että isku tapahtui lähellä Hamasin poliisiasemaa, ja että iskussa haavoittui lisäksi neljä ihmistä. Namnam oli poliisin kuulusteltavana jokin aika sitten hänen järjestönsä osuudesta rakettien ampumiseen Israelin alueelle, minkä Hamas on kieltänyt tässä tilanteessa. Army of Islam oli vastuussa BBC:n brittijournalistin Alan Johnsonin sieppaamisesta 4 vuotta sitten, kuten myös iskuihin länsityylisiin instituutioihin ja ravintoloihin sekä kristillisiin laitoksiin Gazassa. Vuonna 2008 Hamas ja Dughmush klaani kävivät verisiä taiteluja Sabran lähiössä poliisin yrittäessä pidättää kaksi klaanin jäsentä. 12 klaanin jäsentä sai taisteluissa surmansa, mukana Mumtaz Dughmushin veli Ibrahim. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=193920

4. UUTISOTSIKOITA
- Presidentti Obama tunnustaa vastuutaan Demokraattien vaalitappioon, mutta tarkkailijat huomauttavat, että hän näkee äänestäjien osoittaneen mieltään vain talousongelmia vastaan, mutta ei myönnä hallituksensa tekemiä virheitä. Sitä toivotaan, että Obama tämän jälkeen ymmärtäisi paremmin Israelin ongelmia. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=193919
- PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sanoi Persianlahden maihin tekemänsä ”kerjuumatkan” toisessa etapissa Kuwaitissa, että ”Israelin miehitysviranomaiset ovat mitätöineet rauhanprosessin onnistumismahdollisuuden.” Hän sanoi asettavansa toiveensa korkealle ensi viikolla alkaviin sovintoneuvotteluihin Hamasin kanssa. http://www.jpost.com/Home/Article.aspx?id=193954
- Poliisi ampui 40-vuotiaan taksinkuljettajan Atlitin sisäänkäynnin lähellä tämän yrittäessä ajaa hänen ylitseen. Poliisi kutsuttiin paikalle hillitsemään miestä koti-väkivallasta. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=193947
- Ministeri Ben-Eliezer ja Histadrutin johtaja Ofer Eini hyökkäsivät kiivaasti puolustusministeri Ehud Barakia vastaan syyttäen häntä johtajan ominaisuuksien puutteesta ja myös epärehellisyydestä. Eini oli pääosassa Labourin suostuessa Netanyahun hallitukseen. Ben-Eliezer esitti johtajan etsimistä puolueen ulkopuolelta, koska sopivaa ehdokasta ei ole nähtävissä. Labour-puolue on vaikeuksissa sekä taloudellisesti että kansansuosiossa. Gallupit lupaavat yhdeksää edustajapaikkaa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=193952
- Viime päivien pommi-iskut eri puolilla maailmaa kuten pakettipommilähetykset osoittavat ”varjojen sodan” alkaneen kuten myös sen, etteivät huhut al-Qaidan taantumisesta olleet todellisia. http://www.jpost.com/Features/InThespotlight/Article.aspx?id=193913
- Sefardi-päärabbi Shlomo Amar sanoi tavatessaan ylioppilasjohtajan, että haredim-kansa haluaa osallistua enemmän työelämään ja armeijaan. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=193930
- Laura Frankel esittelee mehukkaita reseptejään osoitteessa alla. ”Namnam!” http://www.jpost.com/ArtsAndCulture/FoodAndWine/Article.aspx?id=193656
- Israelin armeijan johto pelkäsi, että Egypti suunnitteli Dimonan ydinreaktorin tuhoamista 1967 sodan aikana, ilmenee julkisuuteen päästetyissä dokumenteissa. Yitzhak Rabin oli silloin puolustusministerinä, jonka kerrotaan nukkuneen juopuneena sodan alkuvaiheilla, ehkä pelkoaan lievittääkseen. http://www.haaretz.com/print-edition/news/june-67-idf-feared-egyptian-strike-on-dimona-1.322776
- Israel poisti vip-edut muilta palestiinalaisjohtajilta paitsi Abbas ja Fayad. Tämän koki Ahmed Qurei, joka oli vaimonsa kanssa matkalla Mekkan pyhiinvaellusmatkalle. Sotilaat pakottivat hänet ulos autostaan ja kehottivat jatkamaan matkaa Allenby-sillan yli Jordanian puolelle bussilla kuten muutkin. Uusi periaate on seurausta PA:n johdon nousevista hyökkäyksistä ja kiihotuksista Israelia vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140451
- Ulkoministeri Lieberman ja Hague tapasivat kuitenkin keskiviikkona, vaikka toisin uutisoitiin. Myös Peres oli Haguen tapaamislistalla, mutta ei Netanyahu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140448

Wednesday, November 03, 2010

KESKIVIIKKO 03.11.10

1. USA:N vaalit näyttävät menneen odotusten mukaisesti, vaikka joitakin pettymyksiä lienee syntynyt siinä, etteivät Republikaanit voittaneet kongressia kokonaisuudessaan.
Tämän hetken tietojen mukaan, jotka eivät ole lopullisia, paikkajako on seuraava:

Republikaanien edustus edustajainhuoneessa 233
senaatissa 46

Demokraattien edustus edustajainhuoneessa 174
senaatissa 51

Vaalituloksen uskotaan merkitsevän sitä, että puolueet joutuvat toimimaan yhdessä, eikä kumpikaan valtapuolueista pysty saamaan lakejaan hyväksytetyiksi ilman yhteistoimintaa.
Se kuitenkin rajoittaa presidentti Obaman mahdollisuuksia toteuttaa omaa sosiaalista – tai kuten jotkut sanovat marxilaista – politiikkaansa, jonka päämääränä on ollut USA:n hallinnon kampeaminen rajusti vasemmalle.
Obaman toimintaa kuvataan etukäteen halvautuneeksi, koska hän ei saa ideoitaan säädetyksi lain muotoon ilman kongressin tukea. On myös oletettu, että uusi kongressi tulee purkamaan joitain Obaman innoittamana tehtyjä lakeja, joista terveydenhoidon uudelleen järjestäminen lienee yksi visaisimpia, mutta myös talouden tukemiseksi tehdyt toimenpiteet ja hallituksen myöntämät miljardiavustukset kaatumisuhan alaisille suuryhtiöille noussevat esityksiin. Talousongelmat tullevat olemaan uuden kongressin keskeisimpiä kysymyksiä, kuten uusi enemmistöjohtaja ja mahdollinen kongressin puhemies John Boeliner totesi.
WND raportoi vaalivilpeistä ja –virheistä monin paikoin.

Israelissa odotetaan sydän kylmänä, tulevatko ennustukset Obaman kääntymiseksi uudelleen avoimen vihamieliseksi juutalaisvaltiota kohtaan toteutumaan ja missä laajuudessa.
http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-11671935
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3978875,00.html

2. ENGLANNIN oikeistolaisen kokoomushallituksen ulkoministeri William Hague saapui eilen illalla Israeliin ”salaisiin keskusteluihin Iranista”, kuten uutistoimistot raportoivat. Englannin hallituksen poliittinen polku Israelia kohtaan on ollut kivinen ja mutkainen. Yleensä sen näkyvimpänä tuntomerkkinä on ollut usein karkea Israelin-vastaisuus, mutta pääministeri Cameronin politiikasta ei ole täyttä selvyyttä. Hänen lausuntonsa Gazasta, jossa hän kutsui sitä ”suureksi vankileiriksi” herätti pahoja epäilyksiä, ettei suunta ole muuttunut edellisistä.

EPÄILYKSIÄ ulkoministeri Haguen todellisesta ohjelmasta on kuitenkin vahvistanut hänen ohjelmaansa kytketyt vierailut palestiinalaisalueilla. Yksi niistä on Bilin kylän lähellä oleva Israelin rakentama turva-aita, jonka valmistumista vastaan palestiinalaiset vasemmistolaisten ja ulkomaisten anarkistien tukemina osoittavat mieltään viikosta toiseen. Englannin virallista vastustusta turva-aitaa vastaan kuvaa Englannin Tel Avivin lähetystön esittämä vastalause Israelin hallitukselle siksi, että oikeus tuomitsi pari viikkoa sitten yhden mielenosoittajien johtajista Abdullah Abu Rahman vuodeksi vankeuteen lähetystövirkailijain seuratessa oikeudenkäyntiä paikan päällä. Toinen Haguen vierailukohteista on Jerusalemin Sheikh Jarrah lähiö, joka on myös toistuvien mielenosoitusten kohteena.
Hague tavannee palestiinalaisia ”aktivisteja” molemmissa kohteissa.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/british-foreign-secretary-to-meet-palestinian-activists-in-east-jerusalem-1.322535

3. PA:N pääministeri Salaam Fayad peruutti osallistumisensa Jerusalemin itäosassa remontoidun Dahiat al Salam koulun avajaistilaisuuteen turvallisuusministeriön esittämän vastalauseen vuoksi, muta hän osallistui myöhemmin eilen Dahiat al-Barid koulun avaamistilaisuuteen turva-aidan itäpuolella. TV-kuvien mukaan kadulla parveili runsaasti paikallisia asukkaita, joiden seassa Fayad otti vastaan innostuneita tervehdyksiä ja käden-puristuksia selkään taputusten ohella. Fayad on selvästi aloittanut oman vaali-kiertueensa jo hyvissä ajoin, vaikka vaalien ajankohdasta ei ole mitään tietoa. Siinä hän käyttää hyväkseen Israelin vastaisia mielialoja, joita hän vaarallisen tuntuisesti lietsoo. Vaara ei tule välttämättä Israelin vaan Fatahin taholta, jossa ei katsota suopeasti hän toimiaan.
Puhuessaan asukkaille Jerusalemin Dahiat al Barid lähiössä hän vakuutti seisoessaan kadulla, että ”tämä maa ja tämä lähiö tulee kuulumaan tulevaan Palestiinan valtioon ja sen ”ikuiseen” pääkaupunkiin Jerusalemiin”.
Reportterin kysymykseen, miksi hän perui osanottonsa toisen koulun vastaanottotilaisuuteen Fayad totesi lyhyesti: ”Mitä sinä odotit? Tämä on miehitystä.”
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/fayyad-jerusalem-suburbs-will-one-day-be-part-of-palestinian-capital-1.322466

4. ARMEIJAN tiedustelujohtaja kenraalimajuri Amos Yadlin kertoi eilen Knessetin ulkomaan- ja puolustusasiain valiokunnassa – viimeistä kerta ennen eroaan – tunteellisten eropuheitten jälkeen, että tulevaisuus Iranin ydinaseen ja lähivihollisten runsaan aseistautumisen vuoksi näyttää varsin synkältä. Hän sanoi palvelleensa kolmen puolustusministerin, kahden armeijan komentajan ja kahden pääministerin aikana, käyneen läpi kaksi sotaa ja hoitaneensa kaksi ydinohjelmaa vihollismaassa yksilöimättä, oliko toinen niistä Syyriassa tuhottu plutonium-laitos, joka on perinteisesti laskettu IAF:n suorittamaksi. Hän sanoi tullessaan virkaansa havainneen useita mustia aukkoja, joita on vähennetty hänen aikanaan, tullen sitten asiaan.

YADLIN varoitti, että seuraava sota – jopa rajoitetussa muodossaankin – tulee olemaan paljon suurempi, laajempi ja aiheuttaen paljon enemmän uhreja kuin mitä nähtiin cast lead operaation tai Libanonin kakkossodan aikana. Yadlin selitti, että joka tapauksessa seuraava yhteenotto tapahtuu kahden tai kolmen rintaman sotana, ja että viholliset ovat havainneet Israelin puolustuksen murtamiseksi tarvittavan pitkän matkan ohjuksia ja parempia ilmapuolustusjärjestelmiä.
Hän viittasi Syyrian havittelemaan S-300 ilmatorjuntajärjestelmään, joka pystyy siirtämään IAF:n ilmaylivallan 1970-luvun ja Suezin kanavan ylityksen aikoihin. Hän sanoi, että S-300 järjestelmä on suhteellisen halpa, mutta silti hyvin kuolettava. Hän muistutti myös kuulijoitaan, että Venäjä ajanmukaista vanhempimallisia torjuntajärjestelmiä lisäten niiden vaarallisuutta. Yadlin oletti puheessaan, että Venäjällä on jatkuva vaade yhä tehokkaampien aseitten kehittämiseen, ja että ne välittömästi valmistuslinjalta löytävät poikkeuksetta tiensä Damaskoksen arsenaaliin.

YADLIN KERTOI Iranista, että sillä on rikastettua uraania tarpeeksi yhtä ydinpommia varten ja lähitulevaisuudessa myös toista. Hän sanoi, että rikastaminen 20 %-tasosta pommin vaatimaan yli 90 %-tasoon tapahtuu nopeasti odottaen vain poliittista päätöstä. Iran on siten suurin koko Lähi Idän aluetta uhkaava tekijä, hän varoitti. Hän sanoi positiivisena puolena sen, että Iranin ydinteollisuus on kokenut teknisiä ongelmia, mikä hidastaa sen etenemistä, ja että myös sen Ashura-ohjuksen kehittäminen on hidastunut samasta syystä. Tämän ohjuksen kantomatka on 2000 km, ja sitä kehitetään ydinpommin kuljettamista varten.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=193693

5. VIIMEISTEN päivien tuhoisat ja lukuista pommi-iskut tai niiden yritykset ovat saattaneet turvallisuusviranomaiset kaikkialla maailmassa hälytysvalmiuteen. Kreikassa viisi pientä pommia ja kirjepommia, jotka eivät aiheuttaneet kosmeettisten vaurioitten lisäksi ihmisuhreja sekä pakettipommien löytyminen monella taholla sekä USA:ssa että Euroopassa ja Lähi Idässä ovat herättäneet kysymysten tulvan, mikä oli tämän operaation varsinainen tavoite. Osaa niistä katsotaan vain ”kuivaharjoitteluksi” ennen varsinaista operaatiota, mutta minne se tehtäisiin ja mikä tulisi olemaan sen tai niiden kohde on arvoitus. Kuten Shin Betin johtaja Yuval Diskin eilen totesi, terrorijärjestöjen tehokkuus ja mystisyys on lisääntynyt internetin kasvun myötä ja niiden toimintojen seuraaminen on vaikeutunut sen mukaisesti.

USA:ssa vain joka viides paketti, eli 20 % pakettikuljetuksista, tarkastetaan pommien vuoksi. Tätä pyritään nyt tehostamaan, mutta uudistukset eivät tule välittömästi resurssien puutteen vuoksi. Myös Israelin lentokentillä on tehostettu turvallisuusjärjestelmiä ja pyritty paikkaamaan potentiaaliset vuotokohdat. Tämä tietenkin tuntuu myös epämukavuutena lentomatkustajien entistä tehokkaampana seulomisena, mitä ei aina pystytä nielemään vastaväitteittä. Terroristit kehittävät yhä vaikeammin havaittavia keinoja räjähteiden ja pommien saamiseksi koneisiin. Jemenistä tullut pommi oli asennettu printterin värikasettiin, josta sillä oli yhteys kännykän korttiin. Pommi olisi voitu räjäyttää kauko-ohjauksella.
Bagdadin eiliset pommi-iskut vaativat nykyisen tiedon mukaan 120 kuollutta ja 300 haavoittunutta. Päivää ennen katolisessa kirkossa murhattiin 58 ja kymmeniä haavoittui. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=193693
http://www.haaretz.com/news/international/bombs-kill-over-100-as-iraqi-christians-mourn-1.322526

6. UUTISOTSIKOITA
- Tel Avivin yliopisto on kehittänyt liikuteltavan ja tehokkaan sähköisen räjähdysaineen tunnistamisjärjestelmän. Valmistajan edustaja prof. Fernando Patolsky kehui laitetta paljon tehokkaammaksi kuin mihin koiran nenä pystyy. Israelilainen yhtiö Nanergy Inc. valmisti järjestelmän prototyypin. http://www.jpost.com/HealthAndSci-Tech/InternetAndTechnology/Article.aspx?id=193756
- Huomattavat juutalaisjohtajat maailmanlaajuisesti ovat yhdistäneet voimansa aloittaakseen Öljyvuoren juutalaisten hautojen kunnostustyöt. Palestiinalaiset tuhoavat niitä jatkuvasti jatkaen tuhoamistyötä, joka alkoi Jordanian miehityksestä 1948 ja jatkui 1967 sotaan saakka, jolloin Israel vapautti alueen. Hallitus on luvannut korjata 20 000 hautaa 2013 mennessä ja asentaa alueelle 200 valvontakameraa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=193747
- Haredi-nuorten yeshiva-maksut ja osallistuminen armeijan palvelukseen ovat kiivaan keskustelun alaisina mielenosoituksia myöten, joita haredi-väestö kutsuu kiihotuksiksi. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=193760
- Ekologinen kylä Klil Galileassa voi olla monelle silmät aukaiseva tilaisuus ja elämys todeta luonto kaikessa kauneudessaan. http://www.jpost.com/ArtsAndCulture/FoodAndWine/Article.aspx?id=193413
- Irakissa ja Afganistanissa haavoittuneita USA:n armeijan veteraaneja vierailee Israelissa osallistuen pyörämarsseihin. He sanovat hämmästyneensä Israelin kauneudesta sekä siitä, miten paljon paremman kuvan he ovat saaneet Israelista verrattuna siihen, miten sitä USA:n mediassa kuvataan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140422
- Fatah ja Hamas tavannevat Damaskoksessa ensi maanantaina voidakseen sovitella mutkaisia välejään. Lokakuun 24. päivän kokous peruttiin henkilökohtaisten hyökkäysten vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140418
- IDF ja poliisi löysivät suuren asekätkön ja pidättivät 7 terroristia Hebronissa maanantaiyön aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140412
- USA:ssa sijaitsevien synagogien turvallisuutta on tehostettu viime päivien pommi-iskujen ja -uhkien vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140410
- Israel valmistautuu markkinoimaan Merkava-4 tankkia ja Tiger APC-vaunuja, mutta vain ystävällisiin maihin tarkan kontrollin alaisena. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140415
- Debkafile arvioi, että keskustelut Israelin ja PA:n välillä jatkuvat syyskuussa, Netanyahu lupaa jatkaa rajoitettua rakennuskieltoa ja Abbas lupaa olla alistamatta kysymystä YK:n ratkaistavaksi. Mitchell lienee eronnut salaa ja uutta miestä haetaan.
- Jordanjoenlaakson vuokraaminen olisi tuhoisa virhe. Alue on pääosin valtionmaata, ja sen vuokraamisella Israel tunnustaisi oikeiksi PA:n katteettomat syytökset, että se on varastanut palestiinalaisten maan. Vaarallisuutta lisää se, että Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöt olisivat silloin PA:n maalla ja niiden tulisi maksaa vuokraa maasta. Mutta myös Israelin valtion alueella valtionmaat olisivat samanlaisessa asemassa, mikä varsinkin Negevissä ja Galileassa sekä Golanilla aiheuttaisi loputtomia korvausvaatimuksia ja kyseenalaistaisi Israelin valtion laillisuuden. http://www.debka.com/article/9120/

Tuesday, November 02, 2010

TIISTAI 02.11.10

1. PA:N PÄÄMINISTERI Salaam Fayad on lähtenyt yksityiselle sotapolulle Israelin hallitusta vastaan. Taistelu kulminoitunee tänään tiistaina, jolloin Fayad sanoo osallistuvansa PA:n salaa rahoittaman kahden koulun viidestätoista avaamistilaisuuksiin Jerusalemin Dahiyat al-Salam lähiössä. Sekä koulujen rahoittaminen PA:n toimesta että sen viranomaisten julkinen osallistuminen tilaisuuksiin Jerusalemin itäosissa on Oslon sopimuksen vastainen ja sillä perusteella ”laiton”. Ensimmäinen tilaisuus alkanee kadulla 10.00 tänään aamupäivällä. Toinen avajaistilaisuus lienee suunniteltu tapahtuvaksi myöhemmin päivällä.

TÄTÄ surkuhupaisaa tilannetta edelsi omituinen tietokatkos tai välinpitämättömyys Jerusalemin viranomaisten taholta. Kaupungin viranomaiset sanovat, ettei heillä ollut mitään tietoa koulujen avaustilaisuuksista eikä siitä, että PA rahoittaa 15 koulun uudistustöitä. Luulisi sentään jonkun viranomaisen ainakin nähneen, että töitä tehdään kouluissa, mutta joko silmiä pidettiin kiinni tai sitten he eivät koskaan liiku niillä kulmilla.
Legal Forum kehotti Israelin poliisia ja yleisen turvallisuuden ministeriä Yitzhak Aharonovitchiä estämään avaustilaisuudet, koska ”ne ovat laittomia”. Vasemmistolainen NGO-järjestö Ir Amim kertoi JP:n toimittajille, että Yabous-hallin omistaja Dahiyat al-Salam lähiössä sai viestin yleiseltä turvallisuusministeriöltä, jossa avaustilaisuus kehotettiin peruuttamaan tai halli suljetaan vuodeksi.

FAYADIN kansliasta kerrotaan, ettei siellä olla tietoisia enempää pääministeri Netanyahun kuin turvallisuusministerin antamasta kiellosta osallistua tilaisuuksiin, ja Fayad aikoo toteuttaa päiväohjelmansa suunnitelmien mukaan. ”Pääministeri ei ole muuttanut suunnitelmaansa. Emme ole tietoisia Israelin asettamasta kiellosta. Saimme tiedon siitä Israelin mediasta.”
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=193574

2. EDELLISEEN kirjoitukseen liittyen JP:n artikkelissa kerrotaan, että pormestari Nir Barkat osallistui eilen uuden tyttökoulun avaamistilaisuuteen Ras al-Amud lähiössä. Artikkelissa kerrotaan, miten lähiön lasten vanhemmat vastustivat pormestarin vierailua, kuten Silwanin ja Ras al-Amudin lähiön vanhempien komitean puheenjohtaja sanoi. Pormestarin vierailu oli suunniteltu jo kuukausi sitten ja vanhempien komitea oli tietoinen siitä parin viikon ajan. Siinä ainakin tiedotus oli toiminut moitteettomasti.

JERUSALEMIN kaupungin edustaja Elle Isaacson kertoi toimittajille, ettei eilisellä tilaisuudella ollut mitään tekemistä PA:n kanssa. Hän kertoi, että ”pormestari johtaa myös opetuskomiteaa voidakseen paremmin ohjailla suunnitelmiaan opetustilojen puutteen korjaamiseksi arabi-enemmistöisissä lähiöissä. Hän aikoo rakentaa sinne 1000 uutta luokkahuonetta ja tullee osallistumaan uusien koulutilojen avaamistilaisuuksiin”, Isaacson paljasti. ”Se on yksi hänen henkilökohtaisista tavoitteistaan. Hän pitää opetustoimen johtoa hallussaan, koska hän todella kantaa huolta siitä.” Isaacson lisäsi, että Jerusalemin kaupunki työskentelee lujasti parantaakseen sekä opetustilojen kuntoa ja laatua että niiden infrastruktuuria pääkaupungin sekä itä- että länsiosissa.

Artikkelissa todetaan, että 5000 opiskelijaa edustavan lasten vanhempien neuvoston presidentti Musa Abasi Silwanissa ja Ras al-Amudissa kertoo toivoneensa pormestarin avajaistilaisuuteen osallistumisen siirrettäväksi jännittyneen tilanteen vuoksi, mutta pormestari oli sanonut päättäneensä osallistumisesta eikä halunnut muuttaa sitä. Lasten vanhempia ei oltu kutsuttu eiliseen avajaistilaisuuteen – ehkä viisaasti konfliktin välttämiseksi.
Eilen avattu koulu maksoi 30 miljoona. Se palvelee 900 tyttöä tasoilla 7-10. Koulussa on 26 luokkaa, laboratorioita, tietokonetiloja sekä kirjasto. Koulun rakentaminen oli kaupungin ja opetusministeriön yhteisesti rahoittama. (JP)

3. JP:n vakiokolumnisti Caroline B Glick kirjoittaa ajankohtaisen ja tärkeän artikkelin nimellä ”Our World, The Age of Dissimulation” (Maailmamme, teeskentelyn aika). Kirjoitus alkaa toteamuksella: ”Sen sijaan, että läntinen media ja diplomatia keskustelisi islamin ylivallan uhasta, se mieluummin kieltää sen”. Käsittelen artikkelia poimien siitä tärkeimpiä kohtia.
Glick aloittaa toteamalla, että tulevilla historioitsijoilla voi olla vaikeuksia kuvaillakseen aikaamme ja voivat tehdä pahemminkin päätyäkseen kutsua sitä teeskentelyn ajaksi lisäten että aikamme johtavat henkilöt keskittävät energiansa ja henkisen voimansa löytääkseen uusia keinoja salata todellisuus itseltään ja kansalaisilta.
Glick ottaa esimerkin Obaman turvallisuusneuvonantajasta John Brennanista, joka sunnuntaina puhui Fox-uutisissa islamin terroristien viimeisistä yrityksistä terrorisoida USA:n maaperällä. Koska Obama on kieltänyt käyttämästä termejä kuten ”islam” ja ”terroristit” samassa yhteydessä, hän viittasi Chicagon synagogiin osoitettujen pakettipommien lähettäjiin islamin terroristeihin kutsumalla heitä nimellä ”henkilöt”.
TÄNÄÄN ainoat ”henkilöt”, jotka puhuvat avoimesti islamin ylivallasta, ovat islamin ylivaltaan pyrkivät itse. Glick ottaa esimerkin Hamasin johtohenkilöstä Mahmoud Zaharista, joka syyttää länsimaailma, ettei se käsittele ihmisiä inhimillisinä olentoina vaan eläiminä. ”Te hyväksytte homoseksuaalisuuden ja sitten te kritisoitte meitä?” hän sanoo lisäten: ”Me kunnioitamme ja arvostamme naisia - mitä te ette tee. Te käsittelette naisia eläinten tavoin. Hänellä on yksi aviomies ja satojatuhansia poikaystäviä. Te ette tiedä poikienne isää, koska te ette kunnioita naisia.” Zahar ei hyväksy tapaa, millä länsi tuomitsee islamin ja sen tavat. ”Onko väärin islamisoida ihmisiä? Olen muslimi ja elän sen tradition mukaan. Miksi minun pitäisi elää teidän traditionne mukaan? Ymmärrämme kantanne aivan hyvin. Te olette köyhiä, henkisesti köyhiä ihmisiä. Älkää kritisoiko meitä siitä, millaisia me olemme.”

GLICK toteaa, että Zahar saa nukkua rauhassa, sillä hän ei ole kuullut yhdenkään länsijohtajan kritisoivan ”islamin ylivaltaan pyrkiviä” siitä, mitä he ovat. Glick sanoo, että tärkein asia Reutersin julkistamassa Zaharin haastattelussa ei ollut se, mitä hän sanoi, vaan se, että Reuters uskalsi julkistaa tekstiä, jota länsimedia ja länsijohtajat tarkoin välttävät. Sen mukaisesti länsimedia ja sen johtajat kieltävät ja salaavat islamin ylivallan olemassaolon, ja liittyvät islamin tapaan syyttää Israelia kaikesta pahasta, mitä maailmassa tapahtuu.
AINOAT ihmisryhmät, joiden tapa kieltää islamin ylivalta on hyväksyttävissä, ovat muslimi-maailmassa elävät vähemmistöt, sanoo Glick kertoen järkyttävästä uutisesta sunnuntaina, jonka mukaan muslimiterroristit hyökkäsivät yhteen Bagdadin suurimmista katedraaleista, Our Lady on Salvation, katoliseen kirkkoon. Satakunta harrasta katolista oli seuraamassa iltamessua, kun islamin terroriryhmä tunkeutui kirkkoon. He teloittivat messua johtavan papin ja ottivat 120 seurakuntalaista panttivangiksi. Irakin sotilasryhmä teki USA:n valvonnassa rynnäkön kirkkoon, minkä seurauksena terroristit heittivät käsikranaatteja seurakuntalaisten joukkoon ja räjäyttivät pommivyönsä. Maanantaina kerrottiin 52 ihmisen kuolleen.
GLICK sanoo mielenkiinnolla odottavansa katolisen kirkon reaktiota Irakissa ja Vatikaanissa kun muistetaan, mitä Kaldealaisen kristillisen kirjon johtaja Irakissa Emmanuel III Delly totesi edellisellä viikolla Vatikaaniin kokoontuneessa synodissa: ”Irakin asukasmäärä on 24 miljoonaa, kaikki muslimeja, joiden keskellä me elämme rauhassa ja turvallisina. Kristityillä on hyvät välit naapuri-muslimiensa kanssa ja Irakissa heillä on keskinäinen kunnioitus.” Emmanuel III antoi kuitenkin aivan toisenlaisen lausunnon tilanteesta Irakissa v. 2008, kuten islamin tuntija Robert Spencer kirjoitti Frontpage Magazine lehdessä USA:n joukkojen hyökätessä Irakiin. ”Kristittyjä surmataan ja ajetaan kodeistaan niiden silmien edessä, joiden velvollisuutena oli suojella heitä. Tilanne joissakin osissa maata on tuhoisa ja traaginen. Elämä on yhtä ristiä (calvary), ei ole rauhaa eikä turvallisuutta, jokainen pelkää sieppausta.”

GLICK toteaa, että muslimimaissa elävät kristityt ovat liian kauhuissaan voidakseen kertoa elämästään siellä kuten se on peläten muslimien kostotoimia. Hän kertoo artikkelissaan edelleen libanonilaissyntyperää olevasta arkkipiispasta Cyril Salim Bustrosta, joka äsken johti katolista kirkkoa USA:n itäosissa, ja joka seuraa samantapaista teeskentelymenettelyä.
Glick mainitsee myös YK:n UNESCON tekemän määritelmän juutalaisten pyhistä paikoista, jotka sen uuden tulkinnan mukaan ovat vain palestiinalaisten moskeijoita ja pyhiä paikkoja.
Hän mainitsee tilanteen heinäkuussa 1995, jossa Jasser Arafat kutsui Raakelia isoäidikseen aiheuttaen melkoisen shokin Yizthak Rabinissa. Rabinin hylätessä Arafatin vaateen, UNESCO:N hallitus, johon kuuluvat Ranska, Belgia, Japani, Espanja, Puola, Saksa, Kreikka, Haiti, Italia ja USA, hyväksyivät Arafatin mielettömän vaateen ilman vastaväitteitä samaistuen siten juutalaisen kansa historialliseen mitätöimiseen ja teeskentelevään toimintamalliin.
GLICK toteaa lopuksi, että tähän käsittämättömään tosiasioitten vääristelyyn ja teeskentelevään käyttäytymiseen on yksi vastaus, jota hän henkilökohtaisen hyökkäyksen vuoksi varoen lausuu, sillä sen ainoa syy on ”anti-semitismi”.
http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?id=193593

4. UUTISOTSIKOITA
- Shin Betin johtaja Yuval Diskin sanoo, että internet on antanut terroristeille tiedustelu-mahdollisuuden, joka aikoinaan kuului suurvalloille. Hän varoittaa, ettei ole olemassa mitään keinoja estää mega-luokan terrori-iskuja. Uuden teknologian avustuksella terrorijärjestöt saavat aseita ja räjähteitä Iranista ja Pohjois-Koreasta maa-, meri- ja ilmakuljetuksina, joiden valvonta on entistä vaikeampaa. (JP)
- Netanyahu on suostumassa USA:n ehdotukseen Jordanjoenlaakson vuokraamiseen PA:lta vuosikymmeneksi, kertoo yksi uutinen. Toinen kertoo, että Saeb Erekat kieltää ehdottomasti tällaiset suunnitelmat maan vuoraamisesta. Voisikohan joku kertoa, miksi Israelin tulisi vuokrata toiselta ja potentiaaliselta viholliselta maata, jonka se itse omistaa? Miksi Netanyahu on ominut palestiinalaisten määritelmän Israelin maasta?
- Talousministeriö ja maan ammattiliitto Histadrut pääsivät eilen illalla sopimukseen, jolla tänään uhkaava yleislakko vältettiin, joten lennot sujuvat normaalisti.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=193603
- PA:n pääministeri Fayad tuli lopulta järkiinsä ja peruutti osallistumisensa tänään
suunniteltuihin kahden koulun avaamisseremonioihin Jerusalemin itäosassa.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=193574
- B´Tzelem järjestö väittää, että Shin Betin kuulustelumenetelmät 2009 olivat vastoin
kv. lakia. 121 palestiinalaista pidettiin Shin Betin tiloissa vuoden ajan. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=193627
- Libanonista tulleet tiedot kertovat, että Hizbullah kaappaa vallan maassa, jos sitä
syytetään entisen pääministeri Rafik Haririn murhasta vuonna 2005.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/lebanon-sources-hezbollah-
planning-coup-if-charged-in-hariri-murder-1.322433
- Jemenin väitetyt pakettipommit ovat voineet olla kuivaharjoitus todellista tilannetta
varten. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3978336,00.html
- Israelin Demokratia-instituutin gallupin mukaan 80 % juutalaisista uskoo arabien tuhoavan Israelin, kun he siihen pystyvät. 21 % arabeista oli samaa mieltä. 67.1 % juutalaisista uskoi, että he pyrkivät siihen vaikka rauhansopimus allekirjoitettaisiin. 20.1 % piti rauhansopimusta tärkeimpänä tavoitteena, sitä tärkeimpiä olivat korruption poistaminen ja hyväksyttävän hallintotavan saavuttaminen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140399
- Ranskan koillisosassa tuhottiin 49 hautakiveä juutalaisten hautausmaalla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140393
- Hizbullah suoritti torstaina 28.10. koko Libanonin alueella harjoituksen ”zero hour” testatakseen järjestön kykyä suorittaa nopea vallan anastaminen maassa. http://www.debka.com/article/9118/
-

Monday, November 01, 2010

MAANANTAI 01.11.10

1. HUOMENNA, 02.11.10, USA äänestää kongressin välivaaleissa tilanteessa, jota monet pitävät yhdestä kriittisimmistä, joissa tämä maailman mahtavin valtio on koskaan ollut. Paitsi että siinä mitataan Obaman hallituksen sisäpolitiikkaa ja sen tekemiä useita uusia lakeja, joilla perinteistä elämää aiotaan kammeta ennen kokemattomille ulapoille, siinä mitataan samalla Obaman henkilökohtaista kansansuosiota, vaikka hänen paikkansa Valkoisessa Talossa ei olekaan vaalien aiheena. Monet tunnustetut poliittiset tarkkailijat varoittavat, että jos nykyisin kongressia hallitseva demokraattinen puolue kärsii todella niin suuren tappion, kuin ennusteet vakuuttavat, Obaman sisäpolitiikka vaikeutuu siinä määrin, että hän tulee keskittymään ulkopolitiikkaan, jota kongressi ei sillä tavoin pysty valvomaan. Tämän uskotaan tuottavan ongelmia ja vaaroja Israelin ja USA:n suhteille ja sen erikoisasemalle yhteistyökumppanina.

WND:n Lähi Idän toimiston johtaja Aaron Klein tarkastelee artikkelissaan tilannetta ”Obama to turn on Israel after midterme election” (Obama kääntyy Israelia vastaan välivaalien jälkeen). Hän kertoo huomattavan palestiinalaisen poliitikon todenneen, että ”Netanyahu tärisee pelosta odottaessaan politiikkaa, jota Obama tulee harjoittamaan vaalien jälkeen”.
Klein kertoo sekä tämän poliitikon että turvallisuusmiesten Egyptissä ja Jordaniassa kuulleensa Obaman hallituksen suunnitelmista kiristää painostusta Netanyahun hallitusta kohtaan. Yksi näistä on USA:n tuen vähentäminen ja pidättyminen käyttämästä veto-oikeuttaan YK:n käsitellessä Israelia koskevia kysymyksiä.
Toiseksi USA voi antaa tukensa PA:n suunnitelmille itsenäisyyden julistamiseksi Juudean ja Samaria sekä Gazan alueille siinä tapauksessa, ettei Netanyahu onnistu neuvottelemaan rauhansopimusta PA:n kanssa, ja sen alistamista YK:n turvallisuusneuvoston vahvistettavaksi. Keskustelujen edistymisestä ei ole mitään positiivista kerrottavaa.
YKSI OIRE tästä on Kleinin mukaan sen, että USA ei enää vastusta Hamasin ja Fatahin sopimusneuvotteluja, jota Abbas haluaa jatkaa Kairon valvonnassa. Virallisesti USA:n mukaan Hamas on terrorijärjestö, mutta sillä on ollut salaisia yhteyksiä sen kanssa. Netanyahu on selittänyt, että Hamasin valta Gazassa on esteenä rauhankeskusteluille. Mutta Obama on liittymässä EU-maitten kuoroon, joka vaatii Israelin tyhjentävän suurimman osan Juudeaa ja Samariaa tulevalle Palestiinan valtiolle, Klein kertoo.

EMERGENCY committee for Israel (Hätätilakomitea Israelin hyväksi) teki mielipidetiedustelun viime kuussa, mikä osoittaa Amerikan kansan enemmistön tukevan Israelia ennen palestiinalaisia ja äänestävän välivaaleissa ehdokkaita, jotka tukevat Israelia. Tiedustelun mukaan 53 % vastanneista äänestää Israelia tukevia. 54 % sanoi äänestävänsä ehdokasta vastaan, jonka sisäpoliittinen kanta vastaisi hänen omaansa mutta olisi Israelin vastainen.
93.5 % sanoi, että USA:n tulee vastata Israelin turvallisuudesta. 42.7 % uskoo Obaman Lähi Idän politiikan vahingoittavan Israelia, ja vain 29.6 % uskoo Obaman parantavan Israelin turvallisuutta. Artikkelissa käsitellään myös muutamien Demokraatteja ja Republikaaneja edustavien ehdokkaitten kilpailuasetelmia ja mahdollisuuksia vaaleissa. http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=222241

2. EGYPTIN halitusta edustava puolivirallinen lehti Al-Ahram julkaisi pääkirjoituksen, jossa syytetään presidentti Obamaa, ettei tämä pystynyt painostamaan Israelia jatkamaan rakennuskieltoa Juudeassa ja Samariassa. Tämän viikkolehden pääkirjoituksen tarkoituksena lienee pyrkimys ”pelastaa Egyptin presidentti Mubarak uppoavasta laivasta, jollaisena Obaman painostuksesta alkaneita suoria rauhankeskusteluja Israelin ja PA:n välillä pidetään arabimaissa yhä suuremmassa määrin”. Pääkirjoituksessa selitetään, että Obaman hallitus on tehokkaasti luovuttanut ulkopolitiikkansa johdon Israelille.

LEHDEN aihetta käsittelee myös PalestineCronicle.com, jonka toimittaja Ramzy Baroud kirjoittaa: ”USA:n presidentti odotetusti epäonnistui Israelin hallitusta säilyttämään sellaisen edellytyksen varmistaakseen rauhanprosessin häiriöttömän purjehduksen. Sen jatkuminen ilmoitti Amerikan diplomatian paluun Lähi Itään.”
Egyptin vihan nostatti luultavasti Obaman Netanyahulle lähettämä kirje, jonka Dadid Makovsky Washingtonin Lähi Idän instituutista vuosi julkisuuteen. Siinä oletetaan Obaman luvanneen, ettei hän vaadi rakennuskiellon jatkamista sen jälkeen, kun Netanyahu julistaa 60 päivän kiellon Juudeassa ja Samariassa. Lisäksi siinä Obaman oletetaan luvanneen, että USA estää minkä tahansa Israelin vastaisen päätöslauselman YK:n turvallisuusneuvostossa 12 kuukauden sisällä sekä lisäävänsä painostusta Irania kohtaan.
Baroud lainaa Jewish Telegraphic Agencyn artikkelia, jota hän pitää erityisen raskauttavana ja jossa Obama hyväksyy Israelin lailliset turvallisuusvaatimukset. Baroiud olettaa Obaman tarkoittaneen tällä Netanyahun vaatimusta IDF:n jäämistä pitkäksi ajaksi Länsirannan itäosaan sekä Jordanjoenlaaksoon varmistaakseen maan itärajansa. Hän syyttää Obamaa sekä henkilökohtaisen että puolueensa edun nimissä luovuttaneen maansa ulkopolitiikan vieraalle valtiolle, mutta vielä pahempaa on se, että hän luovuttaa oikeuden IDF:lle pitää joukkojaan toisen maan alueella 60 päivän rakennuskieltoa vastaan. Tätä Baroud pitää erityisen epäeettisenä ja epäjohdonmukaisena. Hän kutsuu ”Obamaa ja hänen avustajiaan epätoivoisiksi myyntimiehiksi itserakkaan, tunteettoman turistin edessä” ja katsoo ”Obaman saavuttaneen poliittisen vaikutusvaltansa rajan Israelin suhteen kuten myös Irakissa, jossa hän sai kokea sotilaallisen voimansa rajoitukset”.
Baroud hyökkäsi artikkelissaan myös Abbasia vastaan, ”jolla ei ole poliittista voimaa eikä vaikutusvaltaa ja joka oli avustanut Netanyahua nousemaan uudelleen valtaan”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140356

3. FATAHIN virkailija Ramallahissa syyttää PA:n pääministeri Salaam Fayadia epäkiitolliseksi puheenjohtaja Mahmoud Abbasia ja hänen Fatah-puoluettaan kohtaan. Kh A Toameh sanoo JP:n artikkelissaan tämän osoittavan nousevasta jännityksestä Fayadin edustaman pienen Kolmas Tie-puolueen ja Fatahin välillä. Toameh sanoo ensimmäisen kerran todenneensa, että korkea PA:n virkailija ja edustaja julkistaa syytöksenä Fayadia vastaan. Aiemmin Fatahin virkailijat ovat sanoneet, että Fayad vähättelee Fatahia eikä toimita sille kuuluvia varoja.
Fatahin edustajat ovat myös vaatineet suurempaa valtaa Fayadin hallituksessa todeten, ettei ole hyväksyttävää, että pääministeri hallitsee kolmea ministeriötä.
Vain viime viikolla Fayad kielsi Lontoossa ilmestyvän arabilehden haastattelussa, että hänen ja Fatahin välillä olisi mitään jännitteitä.

FATAHIN vallankumousneuvoston jäsen Fahmi Zaareer sanoi sunnuntaina, että Fatah valitsi Fayadin pääministeriksi ja että hän toteuttaa siellä Mahmoud Abbasin puolueohjelmaa, jonka hän laati ennen vaaleja sekä PLO:n poliittista ohjelmaa. Hän sanoo, että Fayad valittiin hoitamaan hallitusasioita, jotta Abbas voisi keskittyä ongelmien hoitamiseen ja miehityksen lopettamiseen, jota on kestänyt yli kuusi vuosikymmentä. Zareer kritisoi Maan-uutistoimiston julkaisussa myös mediaa, joka antaa liian paljon tilaa Fayadille hänen edukseen. Hän vakuutti, ettei pääministerillä ole omaa näkyä vaan hän toteuttaa vain Abbasin ja Fatahin poliittista ohjelmaa eikä hänellä saa olla mitään tekemistä poliittisen päätöksenteon kanssa.
Sekä Abbas että Fatah ovat hylänneet Fayadin julkistaman suunnitelman Palestiinan valtiosta kahden vuoden sisällä, viimeistään elokuussa 2011.
Zareer ihmetteli, miten pääministeri voi olla samalla talous-, rakennus- ja työvoimaministeri, Jerusalemin asiain- ja tiedostusministeri? Hän syytti Fayadia, ettei hänellä ole mitään hyvää sanottavana Fatahista, joka nosti hänet nykyiseen asemaansa.
Arafatin serkkuna tunnettu Nasser al-Qidweh, Fatahin keskuskomitean jäsen, vakuutti ettei hänellä ole aikomusta asettua vastaehdokkaaksi Abbasin kanssa seuraavissa vaaleissa. Hänen kieltonsa lienee vastauksena the Wall Street Journalissa olleeseen kirjoitukseen, jonka mukaan Abbasin vastainen oppositio kasvaa Fatahin sisällä. (JP)

4. UUTISOTSIKOITA
- Israel varoittaa Venäjää, että sen Venezuelalle myymä S-300 ilmatorjunta ohjusjärjestelmä voi kulkeutua Iraniin. Venäjä peruutti 2007 Iranin kanssa tekemänsä sopimuksen toimittaa järjestelmä Iraniin ja lupasi palauttaa jo maksetut etumaksut. S-300 järjestelmä lienee yksi kehittyneimmistä ohjustorjunta menetelmistä. Sen tutka pystyy seuraamaan sataa kohdetta samaan aikaan ja iskemään 12 kohteeseen samanaikaisesti. Sen vaikutusalue on 200 km ja se pystyy iskemään ohjuksillaan 90 000 jalan korkeuteen. Venäjän ja Venezuelan suhteet ovat kehittyneet nopeasti. Venäjä toimittaa sinne panssareita, lentokoneita ja muuta uudenaikaista kalustoa, sekä rakentaa Venezuelan ensimmäisen atomivoimalan. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=193475
- Israelin eteläosissa sijaitsevat kaupungit ja kylät vaativat, että hallituksen tulee toteuttaa lupaamansa puolustusjärjestelmä, Iron Dome, sekä rakentaa valmiiksi suojahuoneet raketti-iskuja vastaan. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=193515
- USA sanoo löytäneensä pääepäillyn pakettipommijutussa. Kyseinen henkilö, Ibrahim Hassan al-Asiri, on nykyisin luultavasti Jemenissä. Hänen epäillään valmistaneen Richard Reidin kenkäpommin 2001 sekä myös 2009 ns. joulupommit. Hän luultavasti suunnitteli nigerialaisen lentomatkustajan alusvaatteisiin sullotun pommin, joka ei onneksi syttynyt mutta poltti pahoin häntä itseään. Dohassa löydetyt pakettipommit tulivat kahdessa matkustajakoneessa ensin Emiirikuntaan ja sieltä Qatariin. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=193518
- IDF pidätti miehen Betlehemissä, joka tunnusti ampuneensa autoa Har Gilon ja pääkaupungin välillä. Kukaan ei loukkaantunut tässä tilanteessa. Maan pohjoisosassa sattui kolme erillistä ampumistapausta perjantaina. Kahdessa kohteessa tulitus liittyi luultavasti rikollisjengien välien selvittelyyn. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=193463, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140376
- USA:n senaattori Charles Schumer kritisoi Obamaa siitä, että tämä syyttää Israelia rauhankeskustelujen jumiutumisesta. Hän sanoo, että Abbasin ja palestiinalaisten valtaosan haluttomuus tunnustaa Israel juutalaisena valtiona on varsinainen syy. Hänen mielestään juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa eivät ole mikään syy pidättyä keskusteluista. Schumer on yksi Obaman tärkeimmistä tukijoista, minkä johdosta hänen mielipietillään on sitäkin suurempi painoarvo.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140363
- Lodissa tapahtuneet väkivaltaisuudet ovat aiheena INN:n artikkelissa, jossa käsitellään kysymystä laajemminkin kuin Israelin arabien osalta. Perheen kunnian rikkomisesta johtuva yleensä naisten surmaaminen jatkuu Israelin arabien keskuudessa, mistä artikkelissa esitetään useita esimerkkejä. Israelissa toimii järjestöjä kuten Jad Leachim., jotka pyrkivät auttamaan vaikeuksiin joutuneita arabinaisia mutta myös juutalaisia naisia, jotka ovat suostuneet antautumaan arabille ja joutuneet tämän kotona väkivallan kohteiksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140358
- Liikenneministeri Yaakov Katz sanoo tienneensä pakettipommeista ennen julkisuutta ja sanoo, että Israel on ollut hälytysvalmiudessa torstaista lähtien. Vaikka pommit eivät suoraan olleet Israelia vastaan tähdättyjä, tarkastustoimia on tehostettu kaiken varalta, sillä juutalaiset olivat terroristien tähtäimessä joka tapauksessa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3977847,00.html

Sunday, October 31, 2010

SUNNUNTAI 31.10.101. YK:N alajärjestö UNESCO kirjoittaa nyt vuorostaan historiaa uudelleen. Tällä kertaa on kysymys israelilaisten ja palestiinalaisten historiasta. Juutalaiset ovat kautta vuosisatojen kunnioittaneet patriarkka Abrahamin hautakammiota Hebronissa ja Raakelin hautamuisto-merkkiä lähellä Betlehemiä ja tehneet pyhiinvaellusmatkoja niihin heidän muistokseen aina kun se on ollut mahdollista. UNESCO:n mielestä tällä ei ole mitään merkitystä.Tämä kunnioitettu YK:n järjestö teki viime viikolla päätöksen näiden kahden juutalaisille uskonnollisesti ja kansallisesti tärkeistä kohteista. Lehdistössä julkistetussa lausunnossaan se lausui mm.: ”Nämä kaksi kohdetta ovat oleellinen osa miehitettyä palestiinalaisten aluetta ja mikä tahansa Israelin yksipuolinen toimi niiden suhteen on rikos kansainvälistä lakia sekä YK:n ja turvallisuusneuvoston lausuntoja vastaan.”

Israel asetti helmikuussa nämä kaksi kohdetta kansalliseen perinnelistaansa, mikä tuomittiin maailmalla ja varsinkin YK:ssa.PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu sanoi UNESCO:n päätöstä järjettömäksi (absurd).

Yritys irrottaa Israelin kanssa perinteestään on järjetön”, hän lausui. ”Jos kohteet, joissa juutalaisen kansan esi-isät ja –äidit – Abraham, Isaac, Jakob, Sarah, Rebekka, Leah ja Rachel – ovat haudattuina 4000 vuotta sitten, eivät kuulu juutalaisen kansan perinteeseen, mikä sitten on perinnekohde?” Hän valitti, että ”järjestö, joka perustettiin vaalimaan historiallisten kohteitten perinnettä kaikkialla maailmassa, yrittää poliittisista syistä irrottaa Israelin kansan perinteistään. Tämä yritys ei tule onnistumaan. Israelin kansa tulee alueen muista kansoista poiketen säilyttämään kaikkien uskontojen harjoittamisen vapauden.”

Myös muslimit kunnioittavat molempia kohteita ja pitävät niitä pyhinä. Unescon tulkinnan mukaan nuo perinnekohteisiin pystytetyt muistorakennukset ovat moskeijoita. Muslimit kutsuvat patriarkkojen mausoleumia nimellä Haram al-Ibrahimi Mosque ja väittävät, että Raakelin hautakammio oli aikoinaan Bilal bin Rabah moskeija, kolmannen islamiin kääntyneen henkilön muistoksi.LAUANTAINA 25 000 juutalaista ja ulkomaalaista vierasta tungeksi Hebroniin kunnioittaakseen vuosittaista Torah-luvun lukemista Hayel Sarah, sen osan 1.Mooseksen kirjasta, jossa kerrotaan, miten Abraham osti Makbelan hautaluolan vaimonsa hautaamista varten. Vieraiden joukossa oli useita ministereitä sekä huomattavia rabbeja. Vieraitten sallittiin myös päästä kaupungin vanhaan osaan, ”kasbah”, ensimmäisen kerran 12 vuoteen. Juudean, Samarian ja Gazan juutalaisyhteisöjen neuvosto esitti toiveensa, että lähitulevaisuudessa 25 000 juutalaista asuisi Hebronissa. Monet eturivin ministerit ja muut merkkihenkilöt Knessetin puhemiestä Reuven Rivliniä myöten esittivät tukensa Hebronin juutalaisyhteisölle. (JP) http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140345

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/1403472. UNESCO käsitteli edellisten viikkojen kokouksissaan muitakin kohteita, jotka koskevat myös Israelia, myös sellaisia, joitten ei pitäisi kuulua sen toimialueeseen.

Lokakuun 31. päivänä UNESCO käsitteli muiden kohteiden ohella Jerusalemin vanhaa kaupunkia, jonka se sanoi edustavan kaikkia kolmea valtauskontoa. Samalla se kuitenkin esitti huolensa ”Israelin suorittamista uudistustöistä ja arkeologisista kaivauksista siellä”. Julkistetussa lausunnossaan se kehotti Israelia välttämään toimia, jotka vaikuttavat Temppelivuoren alkuperäisyyteen ja yhtenäisyyteen Mughrabi-portille suunnitellun uuden jalankulkuluiskan rakentamisessa. Nykyinen tilapäinen luiska on vaarassa sortua.

Lausunnossa ilmaistiin huoli Israelin suorittamista kaivauksista ja arkeologisista töistä Temppelivuorella jättäen huomiotta, että PA tekee siellä luvattomia kaivauksia ja rakennustöitä ilman, että UNESCO puuttuu niihin mitenkään. Israel ei suorita mitään kaivauksia tai arkeologisia töitä Temppelivuorella. Kuitenkin UNESCO ilmaisi huolensa olemattomista töistä, joita se pitää YK:n päätösten ja kansainvälisen lain vastaisina.UNESCO antoi YK:n pääsihteerille tehtäväksi asettaa asiantuntijoita Jerusalemin itäosiin tutkimaan ja raportoimaan arkkitehtonisista, opetuksellisista, kulttuurisista ja demograafisista tilanteista Jerusalemin itäosissa.

Järjestö puuttui myös Israelin rakentamaan turva-aitaan Juudeassa ja Samariassa, väittäen sen estävän lapsia liittymästä oleellisesti sosiaaliseen yhteisöönsä ja käyttämästä täysiä oikeuksiaan koulutukseen. Se vaati esteetöntä tavaroitten ja ihmisten kulkuoikeutta Gazan ja Israelin välillä vaatien YK:ta jatkamaan humanitääristä toimintaansa siellä. UNESCO unohti kokonaan, että Gazalla on tarkoin valvottu rajayhteys myös Egyptin kanssa. (JP) http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/1403413. PALESTIINALAISET ovat Israelin vasemmistolaisten ja ulkomaisten anarkistien kiihottamina aloittaneet Israelin vastaisen sodan käyttäen hyväkseen vuosittaisia ongelmia oliivien korjaustoimien yhteydessä. Oliivipuut tulee sadonkorjuun jälkeen leikata villistä kasvusta seuraavan sadon onnistumiseksi. Palestiinalaiset esittävät toistuvia syytöksiä, että ”setlerit”, juutalaisasukkaat Juudeassa ja Samariassa, varastavat oliivit heidän puistaan, ja sen lisäksi, että nämä ”setlerit” katkovat ja raiskaavat heidän oliivilehtojaan. Näitä tapauksia on vaikea todistaa ilman silminnäkijöitä, eikä aina ole selvää, kuka oliivilehdot omistaa.Unetnews.com valokuvaajaryhmä sattui kuitenkin sopivasti paikalle, kun palestiinalainen moottorisahaa käyttäen runteli palestiinalaisten omistamia oliivipuita. Valokuvaaja meni lähemmäs tarkastaakseen tilannetta havaittuaan, että mies katkoi päämäärättömästi suuria oksia ja runkoja heitellen niitä sikin sokin alueelle.

Valokuvaajan päästyä miehen lähelle tämä väkivaltaisesti käyttäytyen uhkasi häntä moottorisahallaan, mikä sai valokuvaajan kiireesti perääntymään paikalta.

ynetnews.com mukaan valokuvat otti Tazpit yksikkö perjantaina palestiinalaisten omistamalla maalla. Niissä näytetään palestiinalaisten ja anarkistien katkovan palestiinalaisten oliivipuita.

Tästä on tullut taistelumuoto kärsityn vahingon kostamiseksi, josta ”setlerit” käyttävät nimitystä ”hintalappu”. Tässä sen tekivät arabit itse omille oliivipuilleen Bayit Zayitistä itään lähellä Neveh Tzuh juutalaisasutusta tien no 60 varrella.

Tazpit Unit johtaja Amotz Eyal toteaa, että tapaus toistuu vuosittain ja että arabit syyttävät aiheetta juutalaisasukkaita heidän puittensa tuhoamisesta; eivät ehkä aina. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3976976,00.html4. JEMENISTÄ lähetetyt pommipaketit Yhdysvaltoihin ja siellä pääasiassa Chicagon synagogiin ovat herättäneet paitsi kiristettyjä turvatoimia pitkin maailmaa myös ihmettelyä siitä, mikä on niiden todellinen tarkoitus. Hyökkäykset juutalaisia vastaan ei sinänsä ole uutta ei ainakaan äärimuhamettilaisten taholta, mutta uutta on se, että valtaosa niistä arviolta 30 paketista lähetettiin nimenomaan Chicagoon synagogiin, joita paikallinen rabbi kutsuu homo-synagogiksi. USA:n turvallisuusvirkailija kertoi, että yksi paketeista oli osoitettu Chicagon homo- ja lesboseurakunnalle Or Chadash (uusi valo!), joka on Emanuel seurakunnan sisarseurakunta. Rabbi sanoo sapattitilaisuuksien sujuneen normaalisti joskin entistä voimallisemmin. Seurakunnilla on yhteinen lasten päiväkoulu.

Pommipaketit tulivat Qatariin lentoasemalle Dohaan Jemenistä sen lentoyhtiön koneessa. Monet maat ovat lopettaneet lentorahtinsa Jemeniin pommiuhkan vuoksi.

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3977144,00.htmlPOMMIPAKETIT ovat osoittaneet ainakin sen, että turvatarkastukset pakettikuljetuksien suhteen ovat olleet onnettoman pintapuolisia, mitä al-Qaidan agentit hyödynsivät.

USA, Englanti, Ranska ja Saksa kielsivät pakettien kuljettamisen Jemenistä ilman saattajaa. Kaksi naista, äiti ja tytär, on pidätetty epäiltyinä osallisuudesta pommipakettien lähettämiseen.

USA:n presidentti Obama sanoi pommipakettien muodostavan hyökkäyksen Yhdysvaltoja vastaan. Obama opiskeli ja työskenteli Chicagossa, jossa hänen uskotaan oppineen kaupungin väkivaltaisen ja viranomaisia vastustavan käyttäytymisen sekä osallistumisensa myös homouteen, josta häntä myös on syytetty. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=193382JP:n julkaisemassa analyysissa kerrotaan, että Amerikan jemeniläinen Anwar Al-Awlaki on voinut olla pommipakettien lentorahdin suunnittelija. Hänen uskotaan suunnitelleen matkustajakoneen tuhoamista Detroitin yllä sekä Fort Hoodin massamurhan viime vuonna. Niitä kutsutaan ”joulu-pommituksiksi”. Awlaki on käyttänyt tehokkaasti internetiä hyväkseen levittääkseen väkivallan sanomaansa ja etsiäkseen sopivia avustajia, mihin hänen sujuva englanninkielen taitonsa ja amerikkalaisen ajattelun tuntemus antaa hyvän taustan. Vuosien 2002-2004 välillä hän asui Englannissa luennoiden jihadista myönteisille ryhmille. Hänen luentojaan julkistettiin E-kirjana yhden seuraajansa toimesta. Yakov Lappinin kirjoittamassa analyysissa todetaan, että Awlakin internet-ohjelman tarkoituksena on levittää hänen päämääräänsä arabi- ja muslimihallitusten kaatamiseksi, joiden tilalle perustettaisiin laaja kalifikunta. Hän sanoo, että ”aikamme muslimien tehtävä on suuri, ei ehkä Mohammedin ja hänen aikalaistensa vertainen, mutta se tulee olemaan valtava”. Awlaki vakuuttaa näin:

”Allah itse käy sotaa vääräuskoisia vastaan, eivät vain muslimit. Amerikka on sodassa Allahin kanssa. Hän lupasi niille, jotka uskovat ja suorittavat oikeita tekoja, että hän tulee antamaan heille maassa vallan perinnön, kuten hän lupasi niille, jotka elivät aiemmin.”

http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=1933655. UUTISOTSIKOITA

- Tuhansia ihmisiä kunnioitti Rabinin muistoa eilen Tel Avivin Rabin-aukiolla. Shimon Peres jaksaa edelleen uskoa aloittamansa rauhanprosessin onnistumiseen. Hän käytti prosessin vastustajista ristiriitoja herättävää sanontaa ”viholliset”, jotka tulee kukistaa. Olisi viisasta välttää luokittelemista Israelin asukkaita vihollisiksi. (JP)

- Republikaanit ovat USA:ssa pyytäneet, että Obama ilmaisisi selkeästi vastustavansa palestiinalaisten aikeita julistaa yksipuolisesti Palestiinan valtio. (JP)

- PA:n johto pahoitti mielensä, kun UNRWA:n eroava johtaja Andrew Whitley tuli lausuneeksi, että palestiinalaispakolaiset eivät ehkä palaa sinne, mistä väittävät paenneensa. Jotkut PA:n johtajista sanovat lausuntoa vaaralliseksi. (JP)

- 21-vuotias arabi Umm el-Fahmista pakeni autollaan poliisia ja ajoi kolarin bussin kanssa surmaten itsensä. Tämä aiheutti mielenosoituksen kaupungissa, jossa mielialat ovat kiihtyneitä juutalaisten marssin jälkeen. Toisessa tapauksessa 24-vuotias beduiini sai surmansa perjantaina kahden auton yhteentörmäyksessä tiellä 25 lähellä Nevatimia Negevissä. (JP).

- Yritykset Jonathan Pollardin vapauttamiseksi 25-vuoden vankeudestaan jatkuvat. Dokumentteja, joiden perusteella hänet tuomittiin, vaaditaan julkisiksi. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=193373

- Sunnuntaina alkaa Israelissa ensimmäinen 3-päiväinen kansainvälinen konferenssi kotimaan turvallisuudesta. Yhtenä esittelykohteena on Migdal Ha´Emekissä sijaitsevan yhtiön kehittämä HTS (High-Tech Slutions) järjestelmä, joka antaa sekä digitaalisia että videokuvia välittömään havaitsemiseen, yksilöimiseen sekä tallentaen kuvaa sekä digitaalisin (numerollisin) että graafisin koodein. Järjestelmää voidaan soveltaa monenlaiseen käyttöön esim. tunnelien suulla sekä paikoitusalueilla, jossa ei tarvita erillistä aikakorttia, sillä järjestelmä kuvaa auton rekisterinumeron ja tuloajan sekä lähdettäessä paikoitustilasta. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=193376

- Talousministeri Steinitz sanoo pyrkivänsä kaikin tavoin välttämään tiistaina uhkaavan yleislakon. (JP)