Friday, June 04, 2010

PERJANTAI 04.06.10

1. HE TULIVAT päälle murha silmissään, kertoo kokemuksiaan Mavi Marmaran kannelle helikopterista laskeutunut Shayetet 13 osaston viimeinen viidestätoista sotilaasta. Hän kertoo havainneensa syrjäsilmällä, että ennen häntä laskeutuneista sotilaista kaksi makasi kannella, yhdellä ampumahaava vatsassa, toisella polvessa, ja kolmas makasi tajuttomana ammottava metallitangolla isketty haava päässään. Koska hän oli komentosuhteessa toinen, hän otti komennon työntäen haavoittuneet ylemmän kannen seinää vasten ja muodosti sotilaista suojaverhon aloittaen haavoittuneiden hoitamisen. Sen jälkeen hän muodosti toisen suojaverhon ja vetäen oman 9 mm:n pistoolinsa aloitti tulituksen estääkseen hyökkääjiä pääsemästä sotilaitten kimppuun.

SOTILAITA vastassa oli yli tusinan verran ”palkkasotilaita”, kuten hän heitä nimitti, jotka olivat siepanneet kaksi pistoolia sotilailta tulittaen heitä kaiken aikaa. Koska hän katsoi ryhmänsä hengen olevan vaarassa, hän käski sotilaitaan avaamaan tulen, joka surmasi yhdeksän hyökkääjää, kuusi hänen omalla pistoolillaan. Sotilas, joka saanee mitalin urheudesta, kertoi kokemuksistaan JP:n toimittajalle Yaakov Katzille Shayetet erityisosaston päämajassa Galileassa. Hän kertoo, että hyökkääjillä oli aseinaan puukarttuja, metalliputkia ja kirveitä. Hyökkääjät olivat saaneet siepattua sotilaista ainakin kaksi pistoolia tulittaen heitä niillä. Hän vakuuttaa, että he olivat terroristeja ja heidän tarkoituksensa oli tappaa, mikä näkyi heidän silmistään ja käyttäytymisestään.

SHAYETET 13 sotilaat surmasivat itsepuolustuksekseen 9 hyökkääjää, heistä 8 turkkilaista ja yksi USA:n kansalainen, lisäksi n. 30 haavoittui. Mavi Marmara laivalla oli kaikkiaan viitisen-kymmentä ”aktivistia”, palkkasotilasta, jotka oli koulutettu ennen matkaa ja jotka oli muodostettu ryhmiksi, kussakin 15-20 miestä, kukin ryhmä määrätyllä osalla kantta. Tästä näkyy, että he olivat tietoisia tai ainakin olettivat valtaajien tulevan helikoptereista, ja että he olivat päättäneet vastustaa väkivaltaisesti valtausyrityksiä. He suihkuttivat letkuilla vettä aluksensa vierelle tuleviin merivoimien veneisiin ja heiluttivat aseitaan uhkaavasti laidan yli.
Mavi Marmara laiva kieltäytyi suuntaamasta Ashdodiin vaan jatkoi matkaansa kohti Gazaa, muut viisi alusta suostuivat merisotilaitten käskyyn ottaa uusi kurssi. (JP)

2. TOISEN version mukaan kolme tajutonta sotilasta oli vähällä joutua siepatuiksi, sillä matkustajat raahasivat heidän alemman tason halliin. He kuitenkin virkosivat ja liittyivät toisiin sotilaisiin. He olivat menettäneet tajuntansa hillittömistä karttujen ja metalliputkien iskuista, joilla ”palkkasotilaat” heitä hakkasivat.

MERIVOIMIEN edustaja kieltää, että operaatio olisi päättynyt tappioon, sillä viisi alusta suostui muuttamaan kurssinsa Ashdodiin ilman väkivaltaa. Viides alus päätettiin vallata vasta, kun selvisi, ettei se suostu keskeyttämään matkaansa Gazan satamaan.
Alustavien tutkimusten mukaan ”aktivistit” sieppasivat sotilailta useita pistooleja ja kiväärin, minkä lisäksi heillä oli omiakin tuliaseitaan. Aluksen kapteeni kertoo, että ”aktivistit” heittivät aseensa mereen havaittuaan vastarintansa turhaksi ennen sen täyttä valtausta.

ALUSTAVISSA tutkimuksissa on havaittu, että kovapintaisia aktivisteja oli 60 – 100. Heidän kuulustelunsa pidätyksen jälkeen jäi pintapuoliseksi poliittisen johdon päätettyä vapauttaa kaikki laivassa olleet matkustajat, aktivistit ja henkilökunta. Turkin ilmoituksen mukaan vapauttamista joudutti presidentti Obaman hillitön painostus.
Aktivistien joukossa oli turkkilaisten ja amerikkalaisten lisäksi miehiä Jemenistä, Afganistanista ja yksi mies Eritreasta. Merivoimien käsityksen mukaan heitä oli koulutettu ennen matkaa ja monet heistä olivat tottuneet lähitaisteluun.
ISRAEL aikoo tehdä oman tutkimuksensa tapahtumista, mutta varmaa on se, ettei se tule tyydyttämään kansainvälisiä järjestöjä, oli se kuinka vilpitön tahansa.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/israel-navy-3-commandos-nearly-taken-hostage-in-gaza-flotilla-raid-1.294114

3. TOISEN Gazaan pyrkivän laivasaattueen ”lippulaiva” Rachel Corrie palaa Irlantiin eikä toteuta suunniteltua matkaansa, Tämä siksi, kertoo Free Gaza liikkeen lainopillinen neuvonantaja Andrey Bomse, että ”lippulaivaa seuraavat kaksi alusta joutuivat Israelin sabotaasin kohteiksi eivätkä teknisistä ongelmista johtuen ole merikelpoisia”. Näin kertoo Armeijan Radio, jota haaretz.com referoi. Noissa kahdessa aluksessa oli tarkoitus kuljettaa journalisteja. Alukset olivat Kreikan satamassa odottaen matkan alkamista. Alusten päällikkö oli alustavasti ilmoittanut, ettei matkan aikana turvauduta väkivaltaan, jos Israel keskeyttää niiden matkan ja suuntaa ne Ashdodiin.

FREE GAZA järjestön asianajaja Bomse kertoi Armeijan Radion mukaan, ettei Rachel Corrie alus lähde matkaan ilman kahta saattoalusta. Hän myös kielsi tiedot, että alukset olisivat suostuneet sovintoratkaisuun. Hän vakuutti, että humanitäärisen avun ohella tarkoitus oli antaa viesti Israelille Gazan saarron purkamiseksi.
RACHEL CORRIE alukselle oli tulossa mukaan Nobel palkittu Mairead Maquire sekä YK:n aiempi apulaispääsihteeri Denis Halliday, ja ryhmä Malesiasta.
Tämän laivasaattueen tukijat olivat NGO-järjestöjä Irlannista ja Malesiasta.
Sen lastiin kuului sementtiä, lääkintävälineitä kuten tomograph (CT) sekä leikkikaluja ja painokone. Israel on virallisesti ollut yhteydessä Irlannin hallituksen kehottaen sitä estämään saattueen matkan tehden selväksi, ettei yksikään alus mene Gazaan ilman uutta sopimusta.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/report-gaza-bound-aid-ship-delays-voyage-due-to-israeli-sabotage-1.294173

4. TURKKI jatkaa aloittamaansa politiikkaa, jossa se katsoo Israelin menettäneen käyttö-kelpoisuutensa Turkin etsiessä läheisempiä suhteita USA:n kanssa. Päinvastoin Turkissa nähdään, että Obaman hakiessa suhteita muslimimaitten kanssa se voi toimia siltana USA:n ja Lähi Idän maitten välillä.
PÄÄMINISTERI Recep Tayyip Erdogan sanoi torstaina, että Israel teki historiallisen virheen valloittaessaan alukset. ”Israel on menettämässä läheisimmän ystävänsä Lähi Idässä, ellei se muuta mieltään. Turkki halusi säilyttää suhteet, mutta Israelin hallitus ei ymmärtänyt tätä.”

ULKOMINISTERI Lieberman totesi, että vastuu operaatiosta on alusta lähtien Turkilla. ”Meillä on taipumus aina ottaa syy niskaamme – mutta se ei ole totta. Muutokset Turkin suhteissa tulevat Turkin sisältä”, hän analysoi.
ANAT LAPIDOT-FIRILLA Heprealaisesta Yliopistosta kertoo, että Israelin ja Turkin suhteet ovat aina olleet ongelmalliset. Turkki veti etäisyyttä 1980-luvulla vetäen lähettiläänä pois ja jättäen suhteet konsulin hoitoon. Tätä kesti 1990-luvulle, mutta nykyinen kriisi on pahempi, hän selvittää, sillä se johtuu sisäisistä ja ulkoisista muutoksista Turkissa. Turkki ei katso enää hyötyvänsä Israelin suhteita, vaan luottaa omaan rooliinsa välittäjänä idän ja lännen välillä.

IDF:N INTERNETIIN asettamat kolme videoesitystä Mavi Marmaran tapahtumista saivat keskiviikkona kolme miljoonaa katsojaa YouTubessa, ylittäen huimasta al-Jazeeran. .
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/3-most-viewed-youtube-clips-in-the-world-posted-by-idf-1.293994

5. FREE GAZA operaation jälkiseurauksia koottuina otsikkoina.
- Istanbulissa 10 000 ihmistä osallistui rukoustilaisuuteen surmansa saaneiden 8 turkkilaisen ja yhden Amerikan turkkilaisen ”marttyyrin” hautaustilaisuudessa. Omaiset vakuuttivat, että kyse oli massamurhasta, sillä aktivistien tarkoitus oli rauhanomainen. He inttävät, että he vain puolustautuivat hyökkäystä vastaan, vaikka olivat rikkomassa saarto-määräystä. (JP)
- Etelä Afrikka ilmoitti torstaina, että se kutsuu lähettiläänsä Israelista konsultointia varten, mikä on suhteitten katkaisemisen esiaste, joskaan ei aina. Etelä Afrikan puolesta Judika Tladi sanoi, ettei Israelin lähettilästä karkoteta Pretoriasta eikä suhteita katkaista. 3 500 mielenosoittajaa kokoontui Cape Towniin vaatimaan suhteitten katkaisemista Israelin kanssa. (JP)
- Apulaisulkoministeri Danny Ayalon vakuuttaa, että sen PR-toiminta oli onnistunut. Hän sanoo, ettei ole syytä kritisoida IDF:n ottamien videokuvien julkistamisen viivyttämistä. Hän sanoo olleensa jatkuvassa yhteydessä eri ulkoministeriöihin pitäen ne ajan tasalla. Hän vakuuttaa, että monet aiemmin kriittisesti suhtautuneet kirjeenvaihtajat ovat muuttaneet kantaansa tutustuttuaan paremmin kuva- ja videomateriaaliin. (JP)
- Sheikki Raed Salah, joka sai pieniä ruhjeita Mavi Marmaralla, väittää IDF:n yrittäneen surmata hänet jättäen sanomatta, miksi se ei onnistunut. Hän sanoi palattuaan omiensa luo Umm el-Fahmiin, jossa hän sai innostuneen vastaanoton, että sionismi alkoi Turkissa ja päättyy siellä. Hänet päästettiin kotiarestiin 150 000 NIS takuuta vastaan. (JP)
- Mavi Marmara aluksessa oli sheikki Abdullah Yusuf Azzamin vävypoika Abdullah Anas ja hänen 19-vuotias poikansa Muhammad. Toinen poika Ahmed , 17, suunnitteli liittyvänsä seuraavaan Gazan saattueeseen, kertovat palestiinalaislähteet. Azzam syntyi pienessä kylässä lähellä Jeniniä. Hän matkusteli Euroopassa kooten varoja Jihadia varten. Hän on Osama bin-Ladenin tukija ja rahoittaja. (JP)
- Korkein oikeus hylkäsi kuusi laivasaattuetta koskevaa valitusta, joissa kolme vaati tietoja pidätetyistä, kolme oikeuskansleri Weinsteinin päätöstä vastaan keskeyttää poliisitutkimukset asiassa. (JP)
- Entinen tuomari Richard Goldstonelta poistettiin Heprealaisen Yliopiston hallituksen jäsenyys. Hän ei juuri ole osallistunut sen toimintaan, mutta Gaza-raportin laatiminen on voinut olla varsinainen syy. (JP)
- Erdogan ilmoitti eilen, että Turkki keskeyttää kaikki yhteistyöprojektit Israelin kanssa infrastruktuurin ja energian alueilla. IDF on vienyt Turkkiin huippu-nykyaikaisia aseita ja järjestelmiä ja on ajanmukaistanut sen vanhenevia NATO-aseita, mutta on hidastanut sitä suhteitten viilennyttyä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3898754,00.html
- Gazan terroristit ampuivat neljä Kassamia Israeliin, ei ihmisuhreja. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3898895,00.html
- Hamasin poliisit tekivät useita ratsioita NGO-järjestöjen tiloihin eilen takavarikoiden laitteita ja dokumentteja sekä sulkien toimistot selittäen, että niiden toiminta on peruutettu. Syytä ei ole ilmoitettu. (JP)
- Haifan lähistöltä löydetty kaasukenttä on osoittautunut suuremmaksi kuin viimeiset arvioit. http://www.jpost.com/Business/BusinessNews/Article.aspx?id=177467
- Uusin geneettinen tutkimus osoittaa juutalaisen kansan yhteenkuuluvuuden siitä huolimatta, että se on hajaantunut kaikkialle maailmassa. http://www.jpost.com/HealthAndSci-Tech/ScienceAndEnvironment/Article.aspx?id=177446

Thursday, June 03, 2010

TORSTAI 03.06.10

1. HEVONEN ON päästetty pilttuustaan vapaaksi, toteaa Isi Leibler JP:n kolumnissaan. Hän valittaa sitä, että taas kerran Israelin vastaavat virkailijat, hallitus ja sen ministerit, onnistuivat sotkemaan Free Gaza operaation pysäyttämisen ja sen jälkihoidon sekä taitamattomuudellaan että valmistautumattomuudellaan. Hän toteaa, että heillä oli monen kuukauden ajan tiedossaan Gazaan pyrkivän laivasaattueen todellinen tarkoitus, ja että viimeinen varoitus tuli erään saattueen osanottajan suusta, joka totesi ennen saattueen lähtöä Kyprokselta, että päämääränä on joko pääsy Gazaan tai marttyyrikuolema.

SIITÄ HUOLIMATTA todellista valmistautumista sen estämiseksi ei suoritettu ja pysähtymiskieltoa rikkoneen aluksen pysäyttämiseksi ja ottamiseksi valvontaan lähetettiin sotilaita vain väriammuksilla varustettuina ja ehdottomalla käskyllä pidättyä käyttämästä kovia ammuksia ilman eri komentoa. Kai IDF:n suunnittelijoilla oli tiedossaan, että ”heitä vastassa oli muutaman kymmenen hengen kokenut ja uskonnollisesta vakaumuksestaan tietoinen terroristien joukko, jotka tunsivat käyvänsä uskonsotaa vääräuskoisia vastaan ilman kompromissin mahdollisuutta, ja jotka olivat varustautuneet ja aseistautuneet sen mukaisesti”.
ISI LEIBLER toteaa kolumnissaan, että Israel todella tarvitsee tutkintakomitean, mutta sen päämääränä tulee olla selvittää, miksi hallitus toistuvasti epäonnistuu käsitellessään elintärkeää sotaa aatteista (ideas). Toiseksi sen tulee selvittää, miksi tällaiseen sodankäyntiin ei anneta tarvittavia varoja, ja kolmanneksi, miksi siinä ei käytetä lahjakkaita israelilaisia, joilla on tarvittava taito edustaa Israelia näissä kysymyksissä.

HEVONEN on päästetty vapaaksi, kuten Leibler toteaa, ja että ”vaikka tekisimme asian kuinka selväksi tahansa, kansainvälisesti Israel todettaisiin kuitenkin syylliseksi, mutta olisi korkea aika edes paljastaa kaksinaismoraalia edustavat teeskentelijät häpeämään”. Hän viittaa tässä vaikka Pohjois-Korean upottamaan Etelä-Korean sota-alukseen, joka sivuutettiin kansain-välisesti hartioita kohauttaen. Leibler toteaa, että ”tämä on mahdollista vain, jos objektiivisesti ja tasapuolisesti ajattelevat henkilöt saavat tarvitsemansa välineet pystyäkseen tekemään selväksi, että vastassamme on barbaarinen, määrätietoinen vihollinen, joka edustaa äärimmäistä vastakohtaa sille, mitä voisi odottaa ihmisoikeuksien puolustajien taholta”.
LEIBLER esittää toivomuksen, että Israelin poliittiset puolueet – lähinnä Kadima - voisivat poistaa keskinäiset kiistansa ja henkilökohtaiset loukkauksen tunteensa ja yhdistää voimansa taisteluun yhteistä vihollista vastaan, jonka päämääränä on Israelin tuhoaminen. (JP)

2. ISI LEIBLERIN havainto laivasaattueen todellisesta tarkoituksesta tulee täysin selväksi siitä tavasta, millä Hamasin johto Gazassa suhtautuu sille lähetettyihin avustustarvikkeisiin. Israelin viranomaiset alkoivat välittömästi - laivojen päästyä satamaan ja poistettuaan niiden matkustajat ja henkilökunnan - purkaa tarvikkeita laiturille ja sieltä suoraan rekka-autoihin. Lastin purkamista haittaa niiden järjestäytymätön lastaus ja olematon selvitys sen sisällöstä. Viranomaiset laskevat, että tarvikkeiden kuljettamiseen riittää 70 - 80 rekka-autoa.
He toteavat, että Israel vie normaalisti Gazaan joka päivä 80-100 rekka-autollista tarvikkeita ruoka-aineista lääkkeisiin ja muihin terveystarvikkeisiin sekä lasten leluihin saakka.

LAIVOISTA Gazan raja-asemalle tarvikkeita kuljettavia rekka-autoja ei kuitenkaan ollut ketään ottamassa vastaan, ja Hamasin virkailijat kieltäytyvät käsittelemästä niitä. Koska suoria kontakteja Israelin ja Hamasin viranomaisten kanssa ei ole, tarvikkeet puretaan terminaalialueelle odottamaan selvityksiä, kenelle ne kuuluvat. Vallitsevan käytännön mukaan israelilaiset rekat eivät aja Gazan alueelle, vaan purkavat lastinsa terminaalialueella, josta palestiinalaiset rekat Gazassa hakevat ne. Jos Gazassa olisi kriittinen puute ruuasta ja välttämättömyystarvikkeista, voisi kuvitella Hamasin tekevän kaikkensa tarvikkeiden pikaisesta toimittamisesta niitä tarvitseville. Free Gaza operaation järjestäjien mukaan tarvikkeet oli tarkoitus luovuttaa suoraan Hamasin hallitukselle Gazan satamassa. (JP)

ISI LEIBLERIN kuuluttamaa vastarintaa – käyttäen terroristien käyttämää termiä – vaikeuttaa se, että kansainväliset järjestöt, lähinnä YK ja sen alaiset neuvostot ja komiteat, ovat joutuneet muslimi- ja kehitysmaitten kaappaamiksi, joiden päätökset ja julkilausumat ovat automaattisesti Israelia tuomitsevia riippumatta niiden oikeutuksista. Eikä siinä kaikki, vaan EU-maat ovat niissä asuvan runsaan muslimiväestön painostuksen vuoksi yhä haluttomampia tulemaan piskuisen Israelin tueksi muslimi-suhteittensa kustannuksella.

3. PÄÄMINISTERI Netanyahu sanoi lyhyessään lausunnossaan Israelin TV:ssä eilen, että Israelia vastassa on kansainvälinen teeskentely ja yksipuolinen kiire sen tuomitsemiseksi. ”Israel ei tule pyytämään anteeksi puolustaessaan itseään”, hän julisti pyytäessään kansainvälistä yhteisöä lopettamaan IDF:n tuomitsemisen maanantaisesta valtauksesta. Pääministeri puhui ensin hepreaksi ja sitten englanniksi kansliassaan pitämässään lehdistökonferenssissa, jonka osanotto oli TV-kuvien mukaan kovin heikko. Hän kertoi soitellessaan kansainvälisille johtajille: ”Mitä te olisitte tehneet? Miten teidän sotilaanne käyttäytyisivät vastaavassa tilanteessa? Sydämessänne jokainen teistä tietää vastauksen.”

PÄÄMINISTERI esitti puheessaan, kuten hän sanoi, mahdottomalta tuntuvan pyynnön, tiedustelun tai vaatimuksen, ettei Israelia kohdeltaisi toisin kuin kaikkia muita maita; ettei juutalaisella valtiolla olisi oikeus puolustautua.
Netanyahu selitti, että jos avattaisiin vapaa laivayhteys Gazaan, siitä tulisi Iranin aseviennin valtaväylä Gazan terroristeille. Kuten on havaittu, Iran etsii jatkuvasti uusia ja epätavallisiakin menetelmiä aselähetystensä salakuljettamiseksi Gazaan. Niitä laivataan Afrikan länsirannikolle, josta niitä kuljetetaan rekoilla Siinaille ja sieltä eri teitä pitkin Gazaan. Aseita sullotaan vedenpitäviin tynnyreihin, jotka lasketaan Gazan rannikon edustalle aaltojen kuljetettaviksi Gazaan, jossa kalastajat ja Hamasin meripoliisi ne nostavat maihin. Myös suurehkoja aluksia käytetään aseitten ja ohjusten salakuljettamiseen Hamasille, minkä johdosta Israel on pyrkinyt valvomaan tarkoin Gazan sataman laivaliikennettä.

NETANYAHU totesi lausunnossaan, että Israel todetaan ja on jo todettu syylliseksi, asetettiinpa kansainvälinen tutkimuskomitea tai ei. Hän ei ottanut kantaa siihen, miten hallitus aikoo suhtautua, kun sellainen asetetaan, mutta Israel tuskin toivottaa sen tervetulleeksi. (JP)

4. ISRAELIA tuomitsevia lausuntoja on tullut joka taholta. Jopa USA:kin petti rivistön
menemällä mukaan Israelia tuomitsevaan YK:n ihmisoikeusneuvoston lausuntoon, jonka vesitystä PA:n edustajat valittivat todeten kuitenkin tyydytyksellä USA:n tukemisen.
Moshe Yaalon nousu tätä vastaan Raananassa todeten, ettei Israelin ole aihetta itse-syytöksiin lisäten, että Israel on itsenäinen valtio, joka päättää omista asioistaan, eikä ”banaanivaltio”. Englannin pääministeri David Cameron totesi, ettei Gazan saarto ole tuonut mitään hyvää eikä vähentänyt Hamasin otetta vallankahvasta Gazassa.
EU:n uusi ulkopoliittinen johtaja Catherine Ashton vaati Brysselissä Gazan saarron välitöntä purkamista ja kaikkien porttien avaamista Israelista ja Egyptistä Gazaan.
Turkki kutsui lähettiläänsä pois Israelista; Nicaragua katkaisi kaikki suhteensa Israeliin.
Turkin parlamentti piti äärimmilleen latautuneen istuntonsa keskiviikkona Ankarassa. Pääministeri Erdoganin AKP-puolueen edustajat kuitenkin vastustivat vaatimuksia suhteitten edelleen kiristämisestä Israelin kanssa. Edustajat vaativat Israelin anteeksipyyntöä, korvauksia uhreille ja syyllisten saattamiseksi oikeuteen. Kaiken järjen mukaan, Israelilla olisi kaikki oikeudet vaatia korvauksia laivasaattueen järjestäjiltä toteuttaa operaatio vastoin Israelin kieltoa ja toteamista, että se tullaan pysäyttämään ennen Gazaa.

ISRAELIN oikeuskansleri Yehuda Weinstein teki päätöksen – ilmeisesti neuvoteltuaan siitä poliittisen johdon kanssa – päästää kaikki laivoissa olleet matkustajat ja henkilökunta vapaaksi, myös ne, joiden tiedettiin vahingoittaneen IDF:n merisotilaita. Kaikki eivät suinkaan hyväksyneet tätä päätöstä, mutta sitä vaativat monet ulkopuoliset valtiot YK:n mukana.
Neljä surmansa saaneista oli Turkista, kaksi turkkilaista pahoin haavoittunutta ovat edelleen Israelin sairaalassa odottaen kuntonsa paranemista lentomatkaa varten. Myös neljä saattueessa mukana ollutta israelilaista vapautettiin, mukana sheikki Raed Salah.
Israelin Knessetissä näyteltiin eilen raju tunteenkuohu arabikansaedustaja Zoabin noustessa puhujapönttöön. Syntyneen lähelle käsirysyä kehittyneen tilanteen selvittämiseksi kolme arabiedustajaa ja yksi juutalainen naiskansanedustaja poistettiin salista. Zoabi oli mukana Mavi Marmaralla, eikä haastattelussa sanonut tienneensä mitään terroristeista laivalla. Monet ovat vaatineet hänen erottamistaan Knessetin jäsenyydestä. (JP)

5. FREE GAZA organisaation puuhamiehet kehuvat lähettävänsä uusia laivasaattueita Gazaan, ja että heillä on rahoitus kunnossa vielä suuremman saattueen valmistamiseksi. Kaksi laivaa purjehtii tällä hetkellä Kyprokselta Gazaan, mutta niiden päällystö on ilmoittanut suostuvansa purjehtimaan Ashdodiin yhteenottojen välttämiseksi.

ISRAELIN rauhankumppaniksi nimetty Mahmoud Abbas kutsui IDF:n operaatiota Välimerellä ”kansalliseksi massamurhaksi”. Hän nimesi Beetlehemissä meneillään olevan talous-konferenssin ”vapauskonferenssiksi” ja lupasi ”Palestiinan” kansalaisuuden kaikille Free Gaza operaation aktivisteille. Abbas sanoi toivovansa, että viime päivien tapahtumat helpottavat Fatahin ja Hamasin välisten erimielisyyksien tasoittamisessa. Hän sanoi palestiinalaisten joutuvan päivittäin Israelin harjoittamien surmaamisten, tiesulkujen, turvallisuusaidan, karkottamisten, maan rohmuamisen ja Gazan saarron alaisiksi. ”Jerusalem on ympäröity eristysmuurilla, Gaza on saarrettu, Hebron on jaettu, Betlehem on eristetty ja sen maat varastettu.” Hän vaati Turkkia pysymään lujana Israelin terrorismin edessä. Siinäpä sitä tulikin tämän ”rauhankumppanin” näyte terminologiasta, miten rauhaa rakennetaan ”rauhan-keskustelujen” ollessa meneillään. Mikähän sopisi tällaisen ”rauhankyyhkyn” symboliksi?

5. UUTISOTSIKOITA
- Entinen brittikomentaja eversti Richard Kemp neuvoo Israelia kieltäytymään kansainvälisestä tutkimuskomiteasta. ”Miksi Israel alistetaan tällaiseen, kun toisia demokraattisia valtioita ei?” Hän selittää, että demokraattiselle valtiolle kuuluvan oikeuden ja velvoitteen mukaisesti Israel vastaa omista tutkimuksistaan. Hän viittaa todella vakavaan sotilasvirheeseen Afganistanissa, jossa Saksan armeijan sotilaat surmasivat 50 – 150 siviiliä ilmapommituksissa ilman mitään puolueetonta tutkimuskomiteaa. Kemp kritisoi IDF:n valmistautumista operaatioon ja varsinkin sen tiedustelun puutetta, mutta että vastuu seurauksista kuuluu operaation järjestäjille. (JP)
- Tri Dore Gold vastasi tietoihin NATO-joukkojen asettamisesta Länsirannalle: ”NATO tänään ei ole tarkoitettu neuvostojoukkojen estämistä varten Itä-Euroopassa, vaan terrorisminvastaiseen taisteluun vailla sanottavaa menestystä.” Hän katsoo NATO-joukkojen sijoittamisen Juudeaan ja Samariaan estämään palestiinalaisten aseistautumista ”katastrofiksi”. (JP)
- Free Gaza aluksista löydettiin veitsiä, linkoheittimiä, yönäkökiikareita ja muita varusteita, mitkä kyseenalaistavat operaation rauhallisen tarkoituksen. Gill Hoffmanin laatiman artikkelin mukaan aluksista puretut tarvikkeet mahtuvat 23 rekka-autoon vietäviksi Gazaan, kun vain kelpaisivat jollekin.
- Turkissa asuvat juutalaiset antoivat tukensa Free Gaza operaatiolle, minkä uskotaan – ja toivotaan – varmistavan heidän turvallisuutensa. Turkin viranomaiset ovat kuitenkin lisänneet turvallisuustoimenpiteitä heitä varten. Istanbulissa asuu 23 000 juutalaista. Israelilaisten matkasuunnitelmat Turkin lomanviettokeskuksiin ovat kuitenkin peruuntuneet radikaalisti. (JP)
- Israelilaiset kehittelevät mitä oudompia hedelmiä ja vihanneksia kokonaan uudenlaisella maulla. Yksi on sitruunantuoksuinen tomaatti, toinen suklaan-värinen persimoni, kolmas minikokoinen valkosipulinkynsi, tai purppuran-värinen peruna, joka maistuu keitettynä voille. Edelleen perunanmuotoinen porkkana, tähdenmuotoinen zucchini, ulkoa tummanvihreä, sisältä mehukkaan punaisella lihalla, punapippurissa on kolminkertainen määrä vitamiineja, madonnäköisiä marjoja ja sininen banaani. Keltainen kirsikkatomaatti on erittäin suosittu Euroopan ravintoloissa, jossa sen siemenet maksavat 160 000 USD paunalta. Israel ei tietenkään ole ainoa epätavallisten hedelmien kehittäjä maa, kuten neliömäinen vesimeloni Japanissa osoittaa. (JP)
- Suunnitteleeko Turkki suojelevansa seuraavan suuren saattueen Gazaan omilla sotalaivoillaan? Merkitsisikö se sotaa maitten välillä? http://www.ianwelsh.net/holy-sweet-lord-turkey-has-announced-they-will-send-another-flotilla-to-gaza%E2%80%94escorted-by-the-turkish-navy/
- WND arvioi, että Obama voi käyttää Free Gaza operaatiota tekosyynä vaatia
Israelilta uusia myönnytyksiä vaikkapa Iranin ydinsuunnitelmien suhteen.
http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=161793

Wednesday, June 02, 2010

KESKIVIIKKO 02.06.10

1. ISRAEL on alkanut tarmokkaasti selvitellä ”Free Gaza” saattueeseen liittyviä epäselvyyksiä ja sen jälkipyykkiä pahimman pölyn laskeuduttua. Saattueen pysäyttäminen ja sen ohjaaminen Ashdodin satamaan ei sujunut yhtä kitkattomasti kuin oli oletettu ja suunniteltu. Pahimmat seuraukset tapahtumasta tuntuvat kuitenkin diplomaattisella rintamalla, eikä niiden korjaaminen ole helppoa.
PAHINTA ääntä Israelin syyttämisessä ”verisestä massamurhasta” pitää Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan, joka uhkaa suoraan Israelia: ”Turkin vihamielisyys on yhtä voimakas kuin sen ystävyys on arvokas,” hän puuskutti. ”Israel ei voi millään tavoin laillistaa tätä murhaa, eikä se voi pestä käsiään tästä verestä.” Israelin viranomaiset ovat havainneet tähän lausuntoon sisältyvän epäsuoran uhkauksen, ettei Turkki pysyttele sivussa seuraavan vastaavanlaisen tilanteen kehittyessä. He jopa olettavat, että Turkki voi lähettää laivastonsa aluksia seuraavien saattueiden suojaksi, joskin sen Nato-yhteys voi hillitä pahinta kiihkoa. He sanovat kuitenkin olevan syytä varautua siihenkin mahdollisuuteen.

Kuten tiedetään, kaksi laivaa on matkalla Gazaan, toinen niistä nimetty Rachel Corrien mukaan, joka sai surmansa epäselvissä olosuhteissa vastustaessaan IDF:n puskutraktoria.
Yksi kahdesta aluksista on rahtialus, toisessa on kolmisen tusinaa matkustajia. Niiden odotetaan saapuvan Gazan edustalle loppuviikosta tai ensi viikon alussa.

FREE GAZA liikkeen johtaja Greta Berlin, joka valmisteli laivasaattueet, vakuuttaa: ”Tätä liikettä ei tulla lopettamaan”, hän sanoi Kyproksella. ”Uskomme Israelin lopulta järkeistyvän. Heidän on lopetettava Gazan saarto, ja laivojen lähettäminen on yksi keino sen purkamiseksi.”
IRLANNIN pääministeri Brian Cowen selitti, että Rachel Corrie on irlantilaisten omistama alus ja kehotti Israelia sallimaan sen pääsyn Gazaan, kuten Reuters raportoi. Hän selitti, että aluksessa on 15 matkustajaa, yksi heistä Nobel palkittu. Cowen kertoi Irlaniin parlamentissa Dublinissa esittäneensä virallisen pyynnön Israelille sallia aluksen viedä humanitäärinen lastinsa Gazaan. IDF sanoo estävänsä alusten matkan kuten edellistenkin, mutta harkitsee, onko Shayelet Matkal 13 merisotilaitten käyttäminen mielekästä tässä tapauksessa. (JP)

2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu antoi lausunnon koottuaan diplomaattisen turvallisuuskabinettinsa kiireiseen istuntoon Jerusalemissa eilen: ”On tärkeää ymmärtää, että tämä saarto on välttämätön Israelin turvallisuuden suojelemiseksi ja oikeudeksi puolustaa itseään.” Hän kutsui Gazan kaistaa Iranin tukemaksi ”terrorivaltioksi”, ja siksi on tärkeää estää sitä saamasta aseita yhtä hyvin ilmateitse, kuin meri tai maakuljetuksina. Hän selitti, että aseita sinne salakuljetetaan tunnelien kautta, mutta valvomattomina laivakuljetuksina niiden määrä moninkertaistuisi. ”Israelin viime marraskuussa Välimerellä pysäyttämässä Francop-aluksessa yksin oli 200 tonnia aseita. Meritien avaaminen Gazaan aiheuttaisi valtavan uhkan Israelin asukkaitten turvallisuudelle. Siksi saarto on paikallaan ja alusten tutkiminen välttämätön,” Netanyahu selitti palattuaan keskeyttämältään Amerikan matkaltaan.

Hamasin kaapattua vallan väkivaltaisesti Gazassa 2007 Israel sulki kaikki kolme porttiaan Gazaan, sallien kuitenkin välttämättömyystarvikkeiden kuljetukset sekä sairas- ja hätäkuljetukset saarrosta huolimatta. Israel vie Gazaan 15 000 tonnia tarvikkeita viikossa, huomioiden, että pysäytetyissä aluksissa oli samoja tarvikkeita. Kuitenkin viranomaiset kertoivat, että osa aluksissa olleista lääkkeistä oli vanhentuneita ja muutamat tarvike-erät olivat huonokuntoisia tai vanhaa mallia. Ne oli myös pakattu aluksiin huolimattomasti.
Egypti avasi Rafahin portit eilen ilmoittamatta, kuinka kauaksi aikaa. (JP)

3. TURKIN pääministeri Recep Tayyip Erdogan vaati Israelia lopettamaan ”Gazan
epäinhimillisen saarron”. Hän syytti Israelia ”verisestä massamurhasta” vallatessaan Mavi Marmaran, jossa oli 271 Turkin kansalaista, joista neljä sai surmansa. Hän sanoi IDF:n hyökkäyksen ansaitsevan ankarimman kirouksen. ”Israel näytti taas kerran maailmalle, miten hyvä se on tappamaan ihmisiä . Ei ole mitään laillisia perusteita, jotka oikeuttaisivat tämän murhan, eikä se voi pestä käsiään sen verestä. Israel ei voi turvata itseään vetämällä päälleen koko maailman vihan”, hän selitti. ”Kenenkään ei tulisi testata Turkin kärsivällisyyttä. Turkin vihamielisyys on yhtä voimakas kuin sen ystävyys on arvokas.”

TURKKI veti eilen lähettiläänsä pois Israelista. Israelin ulkoministeriö on kehottanut lähetystönsä henkilökuntaa valmistautumaan palaamaan kotiin, mutta odottaa vielä.
YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi samoin IDF:n toimet laivasaattueen pysäyttämiseksi, ja vaatii oikeudenmukaista ja puolueetonta tutkimusta asiassa. Monet YK:n jäsenmaat ovat samoin tuominneet Israelin. Suomen pääministeri Vanhanen vaatii Israelilta hyvää selitystä tapauksesta lisäten maansa niihin, jotka ummistavat silmänsä Free Gaza liikkeen todellisista taustoista ja poliittisista päämääristä, joiden ajamisessa Gazan kansan tarpeet ovat sivuasia.
Pitäisi muistaa olla heittelemättä kiviä asuessaan lasitalossa.

VALKOISEN TALON edustaja Robert Gibbs ja ulkoministeri Hillary Clinton sanoivat kannattavansa YK:n turvallisuusneuvoston päätöstä. Clinton sanoi luottavansa Israelin kykyyn tehdä YK:n asettamat kriteerit täyttävä sisäinen tutkimus laivasaattueen pysäyttämisestä.
Israelin johtajat ja diplomaatit työskentelivät tiistaina lujasti voidakseen tyynnyttää maailmalla riehuvaa myrskyä, mikä aiheutui pysäyttämisoperaation kehittyessä veriseksi. Tunnustaessaan Israelin oikeuden puolustautua Clinton kuitenkin totesi Gazan tilanteen kestämättömyyden ja vaati rakennustarvikkeiden vapaat vientiä kaistalle.

NETANYAHUN sisäkabinetin jäsenet syyttivät Barakia epärehellisyydestä tämän todettua lausunnossaan maanantaina, että minikabinetti oli hyväksynyt IDF:n toimet. Ministerit sanoivat, että asiasta keskusteltiin yleisellä tasolla ilman äänestystä tai päätöksiä. He sanoivat suljetussa 20 ministerin istunnossa olevansa turhautuneita siksi, että heidät sivuutettiin asiassa, josta koko maailma puhuu ja syyttää Israelia. (JP)

4. YK:N ihmisoikeusneuvosto tuomitsi eilen pitämässään kokouksessa, jonka päätöslauselmaesityksen olivat laatineet Pakistan, Palestiina ja Sudan, nämä ihmisoikeuksien vankimmat puolustajat, ”mitä ankarimmin termein Israelin voimien väkivaltaisen hyökkäyksen ja vaatii puolueetonta lähetystöä tutkimaan kansainvälisen lain rikkomista, mikä oli seurauksena Israelin hyökkäyksistä kansainvälisillä vesillä laivasaattuetta vastaan, joka kuljetti humanitääristä avustusta.” Esityksestä äänestettäneen keskiviikkona. Tämä 47 jäsenen muodostama neuvosto kokoontui eilen vain muutama tunti sen jälkeen, kun YK:n turvallisuusneuvosto oli pitänyt oman Israelia tuomitsevan kokouksensa.
TURVALLISUUSNEUVOSTON päätöksessä vaaditaan, että Israel vapauttaa välittömästi alukset ja pidättämänsä matkustajat. Siinä myös todetaan, että ”tilanne Gazassa on kestämätön ja humanitäärinen tilanne siellä huolestuttava vaatien tarvikkeiden vapaata kuljettamista”. Mitään humanitääristä kriisiä Gazassa ei ole havaittavissa, ellei sillä tarkoiteta Hamasin hallituksen kovakätistä tapaa hallita kaistaa ja sen asukkaita.

ISRAEL aloitti välittömästi selvitettyään laivoissa olleet matkustajat heidän palauttamisensa kotimaihinsa, osaksi Israelin kustannuksella. Turkkilaisia ja muita kuljetetaan Jordaniaan, josta he voivat jatkaa matkaansa kotimaahansa. Turkki lähettää koneen turkkilaisia varten. Matkustajien joukkoon oli kerätty varsin kirjava määrä tunnettuja tai siksi kuviteltuja henkilöitä, Nobel palkittuja ja holokaustista elossa selvinneitä heidän propaganda-arvonsa vuoksi.

TURKIN pääministeri Erdogan väitti saattueen pysäyttämisen aiheuttaneen ”käännekohdan” Israelin ja Turkin välisissä suhteissa lisäten, ettei mikään ole sen jälkeen kuten ennen. Erdoganin outojen repliikkien taustalla on hänen huolensa APK puolueesta, joka pääsi valtaan 2002 vaaleissa, mutta on joutunut toteamaan kansansuosionsa pienenemisen, mikä huolestuttaa sen johtaja Erdogania syksyn yleisvaalien lähestyessä. Toiseksi hänellä on unelma palauttaa Ottomani-hallituksen muinainen suuruus, minkä johdosta hän kosii alueen muslimimaita ja on ulottanut kosiskelunsa Amerikan mantereelle saakka, Brasiliaan ja Venezuelaan. Selkkaus Israelin kanssa sopii erinomaisesti tähän poliittiseen peliin.
Miten vaikeita suhteet Israelin ja Turkin välillä lienevätkin, tuskin ne riittävät tilanteen kehittymiseksi sodaksi, vaikka Shira Kaplan JP:ssä esimerkkeihin viitaten toteaakin, että meriteitten sulkeminen on monessa tapauksessa ollut sodan aiheena (casus bellum). (JP)

4. UUTISOTSIKOITA
- ABBAS vakuuttaa, ettei epäsuoria keskusteluja Israelin kanssa USA:n välityksellä suinkaan keskeytetä, vaikka hän esittikin karkeaa kritiikkiä Israelista. Häntä ovat monet tahot painostaneet siihen, eikä Hamas ole niistä hiljaisin. Abbas lähettää tunnetun liikemiehen Munib al-Masrin Gazaan hieromaan sovintoa, kun itse ei taida uskaltaa pistää päätään sinne pelätessään menettävänsä sen. Masrin delegaatioon kuuluu tunnettuja miehiä Fatahista ja PLO:sta, mutta ei Muhammad Dahlan, jota etsitään Gazassa. He aikovat päästä sinne joko Siinailta tai Israelin puolelta suoraan.
- Hamasin edustajana kansanedustaja Salal Bardaweel sanoi, ettei heillä ole aikaa kaikenlaisille delegaatioille, ja asiat tulee hoitaa Kairossa kokoontuvan sovintoneuvotteluja käyvän ryhmän kautta. Hamas vaatii, että PA:n tulee ensin lopettaa yhteistyönsä Israelin kanssa ja vapauttaa vangitsemansa Hamasin jäsenet. Toiseksi Bardaweel vaati, että PA lopettaa vanhusten, naisten ja lasten häirinnän Länsirannalla sekä lopettaa vankiensa kiduttamisen. (JP)
- Khaled Mashaal kiitteli presidentti Hosni Mubarakia, 82-vuotias, Rafahin terminaalin avaamisesta ja sanoi, ettei Hamas vastusta kansainvälisiä joukkojen sijoittamista terminaaleihin. Mashaal vaati uuden ”Goldstonen” nimittämistä tutkimaan laivasaattueen pysäyttämiseen liittyviä seikkoja sekä vaati, että PA lopettaa Netanyahun palkitsemisen turvallisuusyhteistoiminnan kautta. (JP)
- Israel kehotti lähetystönsä henkilökuntaa palaamaan Turkista kotiinsa. Samalla ulkoministeriö kehottaa välttämään turisteja matkustamasta Turkkiin, joka on ollut yksi suosituimmista lomakohteista Siinain ohella, josta myös varoitetaan. Lomanviettäjien määrä Turkkiin on pienentynyt 46 %, mutta viime vuonna heitä kuitenkin matkusti sinne 300 000. (JP)
- 10 000 ihmistä osoitti mieltään Israelia vastaan Istanbulissa maanantaina. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/israel-envoy-in-geneva-gaza-flotilla-activists-linked-to-terror-groups-1.293631
- Paavi syyttää Israelia epäoikeudenmukaisesta miehityksestä palestiinalaisten alueilla. Dokumentti vuosi julkisuuteen maanantaina. Paavi vierailee Kyproksella, jossa hän esittelee dokumentin alueen piispoille maanantaina. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3897712,00.html

Tuesday, June 01, 2010

TIISTAI 01.06.10

1. ON TUNNUSTETTAVA, että minulla on pala kurkussa aloittaessani käsitellä tämän
”Free Gaza” operaation ilkeitä jälkiselvittelyjä. Tällä hetkellä, kun ei ole täysin selvää, miten kaikki tapahtui ja mikä johti mihinkin, jää tuntuma, että siinä meni pieleen kaikki, mikä voi mennä pieleen.
Armeijalla oli kuukausi aikaa tutkia ”humanitäärisen saattueen” taustatekijöitä ja niiden siitä etukäteen antamia lausuntoja, mutta joko niihin ei uskottu tai ne sivuutettiin.

VIISI ALUSTA kuudesta suostuivat IDF:n sotilaitten käskyyn keskeyttämään matkansa ja ohjaamaan laivat Ashdodin, mutta kuudes kieltäytyi antaen ymmärtää, että sen matkustajat tulevat asettumaan vastarintaan, mikä on koodisana väkivallalle, IDF:n mahdollista miehitys-yritystä vastaan. Barak selitti lausunnossaan, että kieltäytynyt alus, Mavi Marmara, oli turkkilaisen humanitäärisen apusäätiön (IHH) valvonnassa, joka tunnetaan väkivaltaisena, terrorismia tukevana äärijärjestönä. Sen Mavi Marmarassa olleet jäsenet vannoivat taistelevansa kuolemaan asti, ellei heitä päästetä Gazaan. Heidän taisteluhuutonsa oli ”Muista Khaibar”, joka oli viimeinen juutalaiskaupunki Arabiassa, jonka muhamettilaiset tuhosivat v.628 ja murhasivat sen asukkaat; naisia ja lapsia myytiin ajan tavan mukaan orjiksi. Matkustajilta takavarikoitiin tusinoittain veitsiä, minkä lisäksi he käyttivät hyökätessään alukseensa helikoptereista laskeutuvia sotilaita vastaan puisia ja metallikarttuja, lasinkappaleita, työvälineitä ja mitä käsiinsä saivat. Osa näistä näkyy INN:n artikkeliin liittyvässä kuvassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137803 http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=160673

WND kertoo, että Free Gaza operaation puuhamiehiin kuului Obamaa lähellä olevia henkilöitä, William Ayers ja Bernardine Dohrn, ”Weather Underground” terrorijärjestön perustajia, sekä Jodie Evans, ”Code Pink” radikaalijärjestön johtaja. Nämä kolme henkilöä ovat aiemminkin osallistuneet Free Gaza järjestön toimiin, mm. järjestämällä kansanmarssia Kairosta Gazaan sekä kiihottamalla mielenosoituksia Egyptissä. Yksi marssi Kairosta Gazaan sovittiin Egyptin viranomaisten kanssa siten, että 100 marssijaa päästettiin Gazaan, jossa heitä oli ottamassa vastaan Hamasin valtaapitävät viranomaiset Ismail Haniyehin johdolla.
http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=160661

ARMEIJAN suunnittelijat olisivat voineet varautua väkivaltaan, mutta sen sijaan helikoptereista yksitellen Mavi Marmaraan lasketuilla sotilailla oli väripalloja ampuvat kiväärit. He kuvittelivat menevänsä tavanomaisen mieltään osoittavan joukon keskelle, eivätkä olleet varautuneet siihen, että kolmisenkymmentä patukoilla, kartuilla ja metallitangoilla olevaa murhaavaan mielialaan kiihotettua terroristia hyökkäsi heidän kimppuunsa hakaten heidät puolikuolleiksi. Ainakin kaksi sotilasta heitettiin laidan yli alemmalle kannelle. Terroristeilla oli selvä taktiikka erottaa sotilaat toisistaan siten, etteivät he voineet tukea toisiaan. Kymmenen sotilasta hakattiin sairaalakuntoon, kolme heistä on kriittisessä tilassa.

SOTILAAT pyysivät lupaa käyttää aseitaan vasta havaitessaan, että he olivat kuoleman
vaarassa. Ainakin kahdella sotilaalla on ampumahaavoja, ja eräs heistä sanoo nähneensä, miten heitä kohti ammuttiin, ja lisäksi heitä pommitettiin tainnutus- ja petrolipommeilla. Sotilaat aloittivat ammunnan tähtäämällä jalkoihin, mutta kaaosmaiseksi muuttunut tilanne johti kymmenen matkustajan kuolemaan ja usean kymmenen haavoittumiseen. Alus saatiin lopulta valvontaan erikoiskoulutettujen mellakkapoliisien noustessa laivaan.
Haavoittuneet vietiin sairaalaan; aamulla 37 matkustajaa ja viisi sotilasta oli vielä hoidossa. 150 laivojen matkustajaa tutkittiin eilen, heistä 40 tuli Mavi Marmaralta. 40 pääosin turkkilaista ja kreikkalaista matkustajaa suostui lentämään suoraan kotiinsa valtion kustannuksella.
15 matkustajaa kieltäytyi paljastamasta henkilöllisyyttään ja heidät passitettiin vankilaan.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/video-israel-navy-troops-storming-gaza-flotilla-1.293380

2. YNETNEWS.COM kertoo että Mavi Marmara aluksen 500 matkustajaa siirretään
alustavan kuulustelun jälkeen laiturille, mistä heidät kuljetetaan suljetuilla busseilla Ela vankilaan Beershebassa. Heille annetaan kullekin alusvaatteita, toalettitarvikkeet, huopa, pyyheliinat ja muita tarvikkeita. Kuhunkin selliin mahtuu 2-4 vankia. Heidän kohtelunsa tuntuu ruhtinaalliselta verraten siihen, miten Egypti tai Syyria kohtelevat vankejaan. Laivoissa olleita matkustajia oli n. 700, heistä neljä Israelista, loput 40:stä maasta. Mukana oli Islamilaisen liikkeen pohjoisen haaran kevyesti haavoittunut johtaja sheikki Raed Salah, jota kuulusteltiin ennen vapauttamista, sekä arabi-kansanedustaja Haneen Zoabi, joka oli mukana Mavi Marmaralla, ja joka vieraili Libyassa luvatta. Knessetin sisäinen valiokunta keskustelee hänen erottamisestaan Knessetistä ja syyttämisestä valtionpetoksesta. Hän syytti puolustusministeri Barakia ja pääministeri Netanyahua sotilaitten lähettämisestä hyökkäämään avustus-tarvikkeita kuljettavien alusten kimppuun avomerellä. Yhdellä naisella oli alle 2-vuotias lapsi mukanaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3897136,00.html

3. ISRAELIN kolumnistit toteavat melkoisen yksituumaisesti, että Israelin viranomaisten julkiset ilmoitukset olivat taas kerran pahasti myöhässä. Tämä avasi koko mediakentän Israelin vihollisina tai vihamielisinä pidettyjen yhtiöitten kuten Al-Jazeera TV:n käyttöön, jotka levittivät englanninkielellä Turkin propagandan levittämiä tulkintoja tapahtumista.
Mavi Marmaralla oli turkkilainen TV-kameramiehistö, joka lähetti kuvia ja tietoja isännilleen.
MAVI MARMARAN ottaminen valvontaan toteutui 4.30 aikaan aamulla. Hallituksen edustaja ei osannut antaa mitään tietoja median edustajille vielä 09.00 aikaan. Vasta 10.00 apulais-ulkoministeri Danny Ayalon kertoi epätäydellisessä lausunnossaan, että on havaittavissa yhteyksiä Free Gaza järjestön ja al-Qaidan välillä, mitä media piti perättömänä.

ISRAELIN virallinen tiedostustoiminta nukkui iltapäivään saakka, minkä aikana maailman maat tuomitsivat Israelin kohtuuttoman väkivaltaiset valtausoperaatiot. Kreikka keskeytti lentokoneitten yhteisharjoitukset, joiden oli määrä kestää torstaihin. Saksa vaati tutkimusta tapahtumista ja YK:n turvallisuusneuvosto kutsuttiin koolle Turkin vaatimuksesta. YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon antoi Israelia tuomitsevan lausunnon Sudanista vaatien Israelilta täyttä selvitystä, miten kaikki tapahtui.

ISRAELIN VIRALLINEN taho antoi lausuntonsa vasta 15.45 maanantaina, yli 12 tuntia myöhässä. IDF oli filmannut tapahtumia Mavi Marmaralla, mutta sitäkään ei annettu julkisuuteen ennen iltapäivää. Otteita filmistä esitettiin TV-ssä pitkin iltapäivää väsyksiin asti. Niissä selviää ”rauhantahtoisten avustustarvikkeita toimittavien matkustajien” todelliset ilmeet: Sotilaita hakattiin pitkillä kartuilla, puukotettiin, heitettiin laidan yli alemmalle kannelle. Lopulta nähtiin apujoukkojen saapuminen paikalle, jonka seurauksena ainakin 9 matkustajaa sai surmansa, mitä edelsi 7-8 sotilaan hakkaaminen tohjoksi. Matkustajat sitoivat helikopterin sotilaiden käyttämän köyden aluksen mastoon kuvitellen voivansa pudottaa sen mereen.
Monelta taholta on vaadittu puolustusministeri Ehud Barakin eroa, mikä tuskin toteutuu.

3. OPERAATIO Free Gaza laivasaattueen miehittämisen jälkiseurauksista muutamia.
Pääministeri Benyamin Netanyahu keskeytti vierailunsa Kanadassa ja peruutti tiistaiksi sovitun tapaamisen presidentti Barack Obaman kanssa, ja palaa kotiin kokoamaan palasia.
VÄKIVALTAINEN mielenosoitus puhkesi Umm el-Fahmissa sinne kantautuneitten väärien huhujen vuoksi, että Saed Salah olisi kuollut tai vaarallisesti haavoittunut Mavi Marmaralla. Kivien heittely ja piiloleikki poliisin kanssa jatkui pitkin iltapäivää tässä Galilean kaupungissa. Kolme poliisia haavoittui kivistä, ja kolme mielenosoittajaa pidätettiin.
SATOJA vasemmistolaisia mielensoittajia kokoontui IDF:n päämajan lähettyville Tel Avivissa protestoiden IDF:n toimia Free Gaza saattuetta vastaan. He huusivat herjauksia ja syyttivät Israelia fasistiseksi valtioksi, jota tuleekin boikotoida. Satakunta vasta-mielenosoittajaa kerääntyi läheisyydelle, mutta poliisi esti joukkojen yhteenotot. Myös Turkin lähetystön edustalla osoitettiin mieltä, mutta tämä Turkkia vastaan sen osallisuudesta operaatioon.
Turkki kutsui lähettiläänsä Ahmet Aguz Celikkolin kotiin, jo toistamiseen.
JERUSALEMIN Pariisi-aukealle kokoontui satakunta vasemmistolaista osoittamaan mieltään, mikä sai ohikulkijat heittämän katkeria syytöksiä heitä kohti. Poliisi joutui sielläkin erottamaan kokoontuneet ihmisryhmät toisistaan väkivallan estämiseksi.
ISRAELISSA on kaikesta huolimatta rauhallista muutamia pienehköjä mielenosoituksia lukuun ottamatta. Poliisi sanoo, että mieltä saa osoittaa, mutta ei väkivaltaisesti.
ISRAELIN ARABIT ovat uhanneet uudella intifadalla, mutta merkkejä siitä ole näkyvissä.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kutsui tapahtumia merellä ”lahtaukseksi” (slaughter), ja julisti kolmen päivän suruajan. Tämä voi vaikuttaa keskusteluihin Israelin kanssa.
NÄKYVIN seuraus eilisen päivän tapahtumista on voimistunut vaatimus Gazan saarron lopettamiseksi. Sitä vaati Ban ki-Moon ja monet muutkin valtion johtajat.

4. AL-AKSA säätiö syyttää, että Israelin arkeologit kaivavat taas al-Aksa moskeijan perustuksia. Aiemmin on ollut puhetta siitä, että arabien ajan taju heittää oudosti; menneet ja tulevat ovat ihanassa sekasotkussa nykyisyyden kanssa, mutta nyt täytyy kysellä koskeeko sama suuripiirteisyys myös heidän paikantajuaan?
JERUSALEMIN työntekijöitten uusiessa kaupungin ikivanhoja vesi- ja viemärijohtoja he törmäsivät syvällä maan sisällä vanhoihin holvattuihin muureihin, jotka ovat kannatelleet muinaisia vesijohtaja. Vesijohtotöitä tehdään Sulttaanin lammikon alueella, joka sijaitsee lähes kilometrin päässä Temppelivuoresta vanhankaupungin muurien ulkopuolella Hinnomin laaksossa, Siioninvuoren ja Jemin Moshen välissä. Parhaalla tahdollakaan ei pysty ymmärtämään, miten nämä kaivaukset vaikuttaisivat kilometrin päässä olevan moskeijan perustuksiin? Säätiö on tietenkin oikeassa siinä, että kyseinen kohde rakennettiin muhamettilaisten toimesta 1320 Mamelukkien aikana sulttaani Nasser al-Din Muhammad ibn Qalawun vastatessa kustannuksista.
Al-Aksa säätiön kirjeessä vaaditaan tämän muhamettilaisen perintökalleuden säilyttämistä ja sitä, ettei sitä vahingoiteta. Israelin arkeologien tapana ei ole vahingoittaa löytämiään muinaisia rakenteita ja esineitä, mitä samaa ei aina voi sanoa kirjelmän laatijasta. (JP)

4. UUTISOTSIKOITA
- 480 Free Gaza aktivistia on edelleen vankilassa odottamassa kohtaloaan.
- IDF sotilaat surmasivat 2 Gazasta Israelin puolelle pyrkinyttä terroristia. Ainakin yksi Kassam ammuttiin myös, mutta tähtäys oli onneton.
- IAEA sanoo, että Iranilla on yli 2400 tonnia rikastettua uraania.
- Yhtään uutta rakennusta ei ole aloitettu 2010 aikana Länsirannalla.
- Free Gaza operaation seurauksista yksi lienee se, että Gazan saartoa on harkittava uudelleen. Nykyinen tilanne on kestämätön ja aiheuttaa toistuvia harmeja antamatta mitään takaisin.
- Netanyahun PA:lle antamat myönnytykset eivät ole tuoneet yhtään parempaa yhteyttä sen kanssa. Rakennuskielto on yksi niistä, mikä voitaisiin peruuttaa välittömästi täysin tarpeettomana. PA on antanut ymmärtää, ettei se neuvottele Israelin vaan USA:n kanssa, lupasi Bibi mitä tahansa.

Monday, May 31, 2010

MAANANTAI 31.05.10

1. FREE GAZA laivasaattueen seilaaminen Kyproksen edustalta n. 400 km:n matkan Gazan satamaan ei sujunut aivan niin suotuisissa tuulissa kuin järjestäjät odottivat. Saattue oli pari päivää myöhässä laivojen teknisten vikojen vuoksi, mutta kuusi laivaa, kolme niistä matkustaja- ja kolme rahtilaivaa, pääsi lopulta matkalle mukanaan 700 pro-Gaza aktivistia ja 10 000 tonnia tarvikkeita, mukana sementtiä ja muita rakennustarvikkeita sekä elementtirakenteisia taloja, lääketarpeita, sähkökäyttöisiä pyörätuoleja ja muuta. Mukana on tarvikkeita, joita Israel ei voi sallia Gazaan muuten kuin määrättyyn projektiin, koska niistä voidaan rakentaa bunkkereita ja raketteja.
On huomattava, että Gazan kaistan saarto on sekä Israelin että Egyptin julistama Hamasin kaapattua vallan veristen taistelujen jälkeen Fatahin hallinnon käsistä.

ISRAELIN ohjusveneet lähtivät hyvissä ajoin ottamaan vastaan laivasaattuetta. Ne ilmoittivat laivoille, että Gaza on suljettua sotilasaluetta, ja että veneet tulevat estämään laivojen pääsyn Gazaan. Kohtaaminen tapahtui avomerellä, parisataa mailia Gazasta. Koska osa aluksista ei suostunut noudattamaan annettuja ohjeita, sotilaat joutuivat nousemaan näihin aluksiin, eikä yhteenotoilta vältytty sotilaitten ja aktivistien välillä. Pari sotilasta sai vammoja ehkä puukotuksista; tiedot ovat vielä epätarkkoja ja ristiriitaisia. Tapahtumien seuraamista vaikeuttaa se, että laivojen tapaaminen tapahtui yön pimeydessä.

TIEDOT ihmisuhreista ovat myös epätarkkoja, toiset uutislähteet kertovat kahden ihmisen saaneen surmansa, toisten mukaan kuolinuhreja oli 10 –15; haavoittuneita kymmeniä.
Israelin TV-2 seuraa tapahtumia merellä pitkin päivää. Aluksia kehotettiin kääntymään takaisin tai jos ne eivät suostu siihen, ne pakotetaan Ashdodin satamaan, jossa niiden tarvikkeet puretaan ja kuljetetaan tarkastuksen jälkeen maanteitse Gazaan. Laivoissa olevat ihmiset pidätetään ja heitä kuulustellaan. Heidät majoitetaan tilapäisesti telttoihin ja parakkeihin odottamaan heidän palaamistaan koteihinsa tai karkottamista maasta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3896416,00.html
IDF:n ilmoituksen mukaan laivoissa olevat aktivistit olivat valmistautuneet sotilaitten tuloon eivätkä käyttäytyneet rauhallisesti, haavoittaen kolmea sotilasta sairaalahoitoon. Jotkut yrittivät siepata sotilaitten aseita heitellen heitä kivillä ja muilla esineillä, myös teräaseita käyttäen. Ohjusveneitten lisäksi sotilaita siirrettiin aluksiin helikoptereista, minkä johdosta operaatio sujui nopeasti ja saman aikaisesti kuudessa laivassa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137780
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=176963

2. TAPAHTUMIA Välimerellä seurasi väkivaltainen protesti Israelin suurlähetystön edessä Istanbulissa. Turkin poliisi esti kymmenien mielenosoittajien pääsyn lähetystöön, mutta kivien heittely jatkui paikalla ja kiihtynee päivän mittaan.

TURKIN ulkoministeriö julkisti katkeransävyisen vastalauseensa IDF:n noustua aluksiin ja estettyä niitä jatkamista seilaamistaan Gazan satamaan, jonne oli järjestetty suuret vastaanottoseremoniat lippuineen, ilmapalloineen, suurine propagandajulisteineen ja puhujakorokkeineen tervetulotoivotuksia varten. Nämä juhlat siirtyivät tulevaisuuteen.

TURKIN ulkoministeriön lausunto on varovainen, mutta siinä kuitenkin tuomitaan IDF:n sotilaitten toimet laivasaattuetta vastaan ”hylättävinä” (unacceptable), ja uhataan, että Israel joutuu vastuuseen toimistaan.
Pääministeri Erdoganin puoluetta edustava kansanedustaja Murat Mercan sanoi odottaneensa yhteenottoa, mutta sanoi yllättyneensä aseitten käyttämisestä.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/protesters-try-to-storm-israeli-consulate-in-turkey-1.293172

3. ISRAELIN reaktio siihen, että Obaman hallitus pani nimensä alle NPT-dokumenttiin, jossa Israel on valittu Lähi Idän ”pahaksi pojaksi” ja ongelmien aiheuttajaksi, joka uhkaa ydinaseillaan alueen rauhaa, on valitteleva ja hämmästelevä. Päätöslauselmaa valmisteleva konferenssi kesti kuukauden verran, jonka aikana USA:n edustajat olisivat niin halutessaan voineet estää päätöslauselman julkistamisen. Israelia tuomitsevan lauselman varsinainen laatija on Egypti, joka on toistuvasti vaatinut kansainvälistä valvontaa Israelin väitetyille ydinaseille, mutta se on toiminut yhteistyössä USA:n edustajien kanssa.

USA:n konferenssiin osallistuneet virkailijat ovat jälkikäteen pyrkineet vähättelemään lausunnon merkitystä, ja myös Obama on hakenut tapoja, joilla sen aiheuttama ennestäänkin paha repeämä USA:n ja Israelin välisissä suhteissa saataisiin korjattua. Taitaa olla vaikeampi tukittavaksi kuin BP:n öljyvuoto Meksikonlahdella, eikä siinä ”Kissalan poikien liima” riitä.
Israelin kannalta pahinta 28-sivuisessa NPT-julkilausumassa on se, että se antaa Iranille vapaat kädet jatkaa salakähmäistä ydinaseen kehittelyään. Obama selitti, että suurin uhka ydinkieltosopimukselle Lähi Idässä on Iranin kieltäytyminen toteuttaa NPT-sopimuksen vaatimukset käytännössä. Hän selitti, että tämän hetken ponnistelut vain vahvistavat NPT-sopimusta kriittisenä osana ponnisteluissa varmistamaan, että kaikki valtiot toimivat sopimuksen mukaisesti tai vastaavat seurauksista.

NÄMÄ RETORISET silmänkääntötemput eivät vakuuta Israelia Obaman hallituksen uskottavuudesta. NPT-dokumentti asettaa Israelille seuraavat vaatimukset: Vaatimus allekirjoittaa NPT-sopimus; avata ydinlaitoksensa kansainvälisille tarkastajille; kansainvälinen YK-tarkkailija vastuunaan valvoa ydinaseiden valmistusta Lähi Idässä; kansainvälisen konferenssin kokoontuminen kahdessa vuodessa päättämään ydinaseettomasta Lähi Idästä.

USA:n johtavien viranomaisten lausunnoista voi päätellä, ettei konferenssi ehkä koskaan toteudu, mutta repeämä on jo päässyt tapahtumaan. Tarkkailijat ovat pyrkineet ennakoimaan, miten Netanyahu vastaa haasteeseen ja käyttäytyy Obaman vastaanotolla tiistaina. Yleisenä suosituksena on, että Netanyahu tulee esiintyä jämäkästi maansa turvallisuuskysymysten puolustajana eikä antautua Obaman ylenkatseellisen halveksunnan häiritä mielenrauhaansa.
Kysymys on paljon enemmästä kuin henkilökohtaisesta kunniansa loukkaamisesta. Kysymys on juutalaisen kansan säilymisestä elossa ”Hamasin” aikomasta kansanmurhasta huolimatta.
http://www.jpost.com/Opinion/Editorials/Article.aspx?id=176914

4. FREE GAZA operaation yksityiskohtia ja sen aiheuttamia jälkiseurauksia alkaa päästä julkisuuteen. IDF:n taholta kerrotaan, että aktivistit olivat laatineet yksityiskohtaisen ”lynkkaus-suunnitelman” IDF:n valtaamisyritysten varalle. Sotilaita vastaan avattiin aluksista tuli. ja sotilaitten aseita pyrittiin sieppaamaan. Ainakin yksi aktivisti onnistui saamaan kiväärin alkaen tulittaa sillä. IDF:n sotilaat aloittivat alusten valtaamisen 02.00 aamuyöstä. Aktivisteilla oli aseinaan puukeppejä, veitsiä, metallitankoja ja ilmeisesti myös tuliaseita.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=176970

ISRAELIN Turkin lähettiläs kutsuttiin puhutteluun Turkin ulkoministeriöön, jossa ulkoministeriö syytti Israelia kansainvälisen lain rikkomisesta. Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh syytti samoin Israelia kansainvälisen lain rikkomisesta muistamatta, että se itse rikkoo sitä pitämällä IDF:n sotilasta panttivankeudessa yli neljän vuoden ajan täydellisessä eristyksessä.
Israelin arabit ovat julistaneet yleislakon alueillaan, ja PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas julisti 3 päivän suruajan surmansa saaneiden kunniaksi.
Haaretz.com kertoo, että Islamilaisen Liikkeen pohjoisen haaran johtaja sheikki Raed Salah olisi vaikeasti haavoittunut operaatiossa. Hänen varamiehensä sheikki Kamel Khatib kertoo, ettei ole varma Salahin tilasta, eikä IDF:n edustaja ollut tietoinen asiasta. Khatib uhkaa, että jos Salah kuolee vammoihinsa, IDF on suoraan vastuussa siitä.
http://www.haaretz.com/report-head-of-islamic-movement-in-israel-seriously-wounded-on-gaza-flotilla-1.293199

Puolustusministeri Ehud Barak soitti Turkin johtajille pyrkien tasoittamaan tilannetta.
Pääministeri Netanyahu harkitsee Washingtonin matkansa peruuttamista veriseksi kehittyneen Välimeren operaation vuoksi. Peruuttaminen olisi aivan oikea vastalause Obaman kaksinaamaiselle käyttäytymiselle, mitä Israelin viranomaiset eivät kehtaa kutsua sen oikealla nimellään vaan etsivät selityksiä ja verukkeita.

5. UUTISOTSIKOITA
- IDF suunnittelee kutsuvansa kaksinkertaisen määrän haredim-asevelvollisia palveluksiin, sillä asevelvollisten määrä pienenee vuosittain. Haredi-jäseniä on 1000 miestä IDF:n palveluksessa, mutta sitä halutaan kaksinkertaistaa.
- Hamas-johtaja Abu Marzouk sanoo, että ”Obaman hallituksella on useita virallisia ja epävirallisia kontakteja liikkeen kanssa, joskaan USA ei vielä ole tarpeeksi aikuistunut todellisille suhteille”. Hamasin poliittisen toimiston apulaisjohtaja Marzouk sanoi sunnuntaina, että Washington puhuu liikkeen kanssa välittämättä sen julistamasta boikotista. (JP)
- Brasilian presidentti Lula da Silva sanoo joutuneensa Obaman pettämäksi allekirjoitettuaan sopimuksen Turkin ja Iranin kanssa ydinrikasteen siirtämiseksi Iranista Turkkiin jatkorikastamista varten. Hän sanoo saaneensa Obamalta pitkän kirjeen, jossa tämä kehotti häntä operaatioon, mistä häntä nyt syytetään. Ulkoministeri Hillary Clinton sanoi USA:lla ja Brasilialla olevan hyvin suuria erimielisyyksiä Brasilian ulkopolitiikasta. (JP)
- Netanyahun vaimon veli Hagi Ben-Artzi kehottaa Netanyahua tuomaan Jonatan Pollardin mukanaan USA:sta, jossa tämä on ollut eristyssellissä 24 vuotta ilman armonanomista, mikä on ennen kuulumatonta. (JP)
- Espanjan entinen pääministeri Jose Maria Aznar toimii uuden ”Israelin ystävien aloite” kampanjan puuhamiehenä. Projektin tarkoituksena on aloittaa kampanja Israelin olemassaolon laillisuuden julistamiseksi maailmalle. Joukko kansainvälisiä johtajia kokoontuu maanantai-iltana Pariisissa. Mukana ovat Nobel palkittu David Trimble, Perun entinen presidentti Alejandro Toledo, Italian filosofi Marcelo Pear, entinen USA:n YK:n lähettiläs John Bolton ja brittihistorioitsija Andrew Roberts. Israelista on mukana entinen YK:n lähettiläs Dore Gold. He pyrkivät mitätöimään vaatimukset Israelin olemassaolon julistamiseksi laittomaksi, jota ajavat Israelin viholliset ja monet kansainväliset hallitukset. Kampanja poikkeaa edellisistä siinä, että sen taustahenkilöt eivät ole juutalaisia, mutta ovat omaksuneet Israelin oikeutuksen omaan valtioon, jossa juutalainen kansa voi elää rauhassa ja turvallisesti. (JP)
- Apulaisulkoministeri ilmoitti meneillään olevassa lausunnossaan TV-1:ssä, että ”Free Gaza” operaation aikana haavoittui 10 sotilasta. IDF ja Israelin turvallisuusjoukot ovat hälytysvalmiudessa mahdollisten väkivaltaisten mielenosoitusten vuoksi. Lieberman kutsui ulkoministeriön hätäkokoukseen tilanteen vaarallisuuden vuoksi.
- Pääministeri Netanyahu sanoi puheessaan Kanadassa, ettei Israel tule missään oloissa luopumaan voimasta puolustaa itseään. Obaman sanotaan antaneen hänelle todellisen vakuutuksen Israelin turvallisuustarpeista. (JP)

Sunday, May 30, 2010

SUNNUNTAI 30.05.10

1. USA suostui lopulta allekirjoittamaan NPT-konferenssissa laaditun julkilausuman, jossa suositellaan huippukokouksen kutsumista koolle 2012 ydinaseettoman Lähi Idän muodostamiseksi. Kutsu New Yorkissa pidettävään tilaisuuteen lähetetään kaikille Lähi Idän valtioille. Egypti, joka johtaa arabikansoja vuoden 2012 konferenssissa, toivoo sen pystyvän taivuttamaan Israelin luopumaan omaksumastaan ydinpolitiikkansa epäselvyydestä ja sen valvomattomasta arsenaalista.
Julkilausuma kehottaa Israelia allekirjoittamaan NPT- (ydinkielto-) sopimuksen ja päästämään kansainväliset tarkastajat ydinlaitoksiinsa. Siihen sisältyy myös yksityiskohtainen suunnitelma askeleista, joita tulee ottaa ydinaseista riisumiseksi mukaan lukien esitys atomiaseitten kieltämiseksi alueelta.

ISRAELIN viranomaiset tuomitsivat lauantaina NPT-julkilausuman todeten sen kohdistuvan Israeliin eikä Iraniin. Hallituksen edustaja sanoi antamassaan julkilausumassa, että ”Israel oli valittu sen kohteeksi vaikka Iranin terrorihallitus, joka kiihdyttää vauhtiaan ydinaseitten valmistamiseksi ja joka julkisesti uhkaa Israelin tuhoamisella, ei ole edes mainittu siinä”. Hän sanoi ”julkilausuman jättävän huomiotta Lähi Idän realiteetit ja todelliset uhkakuvat, jotka vallitsevat alueella uhaten lisäksi koko maailmaa”.
”Samaan aikaan Israelia, alueen ainoaa demokratiaa, uhataan tuhoamisella. Lähi Idän massatuhoaseitten todellinen ongelma ei johdu Israelista vaan valtioista, jotka allekirjoittivat NPT-sopimuksen ja sumeilematta rikkoivat sitä – Irak Saddamin aikana, Libyä, Syyria ja Iran”, hän selitti. ”Tämän vuoksi NPT-arviointi-konferenssi ei vain epäonnistunut edistämään alueen turvallisuutta, vaan tosiasiassa saa sen taantumaan. Koska Israel ei ole allekirjoittanut NPT ydinkielto-sopimusta, konferenssin päätökset eivät sido sitä, eikä niillä ei ole mitään valtuuksia Israelissa. Tämän julkilausuman vääristyneestä luonteesta johtuen Israel ei voi osallistua sen toteuttamiseen.”

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu, joka on vierailulla Kanadassa, tapaa USA:n presidentti Barack Obaman Washingtonissa tiistaina. Heidän oletetaan keskustelevan NPT-konferenssin julkilausumasta ja sen vaikutuksista Israeliin, tai olevan tapaamisen varsinainen aihe. (JP)

2. PRESIDENTTI Obama ylisti lauantaina NPT-konferenssin julkilausumaa ”tasapuoliseksi”, mutta kritisoi sitä siksi, että se kohdisti huomionsa vain Israeliin. Hänen mielestään ”dokumentti sisältää tasapuolisia ja käytännöllisiä askeleita ydinkiellon edistämiseksi, ydinaseitten poistamisesta ja rauhanomaisen ydinteknologian käyttämisestä, jotka ovat maailmanlaajuisen ydinkieltohallituksen keskeisiä pilareita.”
OBAMA totesi, että vaikka USA on jo pitkään kannattanut ydinaseetonta Lähi Itää, sen muodostamisen ehdottomia edellytyksiä ovat alueen kaikkien maitten suostuminen asevalvontaan sekä ydinkieltosopimuksen noudattamiseen.

USA:n kansallisen turvallisuuden neuvonantaja kenraali James Jones otti paljon kriittisemmän asenteen 188 maan hyväksymään NPT-konferenssin julkilausumaan. Hän sanoi asettavansa suuria varauksia vuoden 2010 konferenssin toteutumiselle painottaen perjantaina antamassaan lausunnossaan, että alueen kaikkien maitten suostuminen asevalvontaan ja ydinkieltosopimuksen noudattamiseen on elintärkeä edellytys massatuho-aseettomalle Lähi Idälle. Tarkkailijat katsoivat tämän kohdistuvan Iraniin. Myös Jones kritisoi sitä, että vain Israel mainittiin julkilausumassa, mikä kyseenalaistaa 2012 konferenssin toteutumisen. Hän olettaa, että konferenssin yhtenä tukijamaana USA:n tulee varmistaa, että se toteutuu vasta sitten, kun alueen kaikki maat ovat valmiit osallistumaan siihen.
Egyptin aloitteesta arabimaat esittivät 1995 konferenssissa massatuho-aseetonta Lähi Itää tarkoituksella saada Israel luopuman ydinteollisuutensa salailusta ja luopumaan väitetyistä ydinaseistaan, mutta sitä ei koskaan toteutettu. (JP)

3. NPT-KONFERENSSIIN osallistuneitten delegaatioitten mukaan keskustelun aloittaminen ydinaseettomasta Lähi Idästä merkitsi joko ”toteutua tai hajota” (make or break) kysymystä, ja 2012 konferenssin esittäminen 28-sivuisessa dokumentissa hyväksyttiin vastalauseitta jopa Syyrian ja Iranin taholta.
Sitoutumattomien maitten (NAM) edustajana Egyptin lähettiläs Maged Abdelaziz sanoi, että 118 NAM-maan keskuudessa oli pientä keskustelua Israelin mainitsemiseksi dokumentissa, mutta koska se mainittiin 2000 NPT seurantakonferenssin lausunnossa, se päätettiin pitää tässäkin. Mielenkiintoisena pidetään sitä, että Lähi Idän ydinkysymyksien käsittely tulisi asettamaan Israelin ja Iranin samaan pöytään. Abdelaziz totesi, että Israelin ja Iranin edustajat istuivat jo saman pöydän ympärillä Kairossa viime joulukuussa.
Irania ja Syyriaa pidettiin etukäteen mahdollisten häiriöitten aiheuttajina konferenssissa, mutta muutamia kiihtyneitä puheenvuoroja lukuun ottamatta ne sopeutuivat työjärjestykseen. Iranin edustaja Asghar Soltanieh olisi halunnut kiirehtiä NAM-maitten esittämän aseriisunnan toteutumista ennen vuotta 2025, mutta sitä ei hyväksytty julkilausumaan.
KENRAALI JONES kritisoi lausuntoa, ettei siinä mainittu Lähi Idän pahinta rauhanhäiritsijää Irania. YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon yhdessä konferenssin tukijamaitten – USA, Venäjä ja Englanti - kanssa nimittävät välittäjän neuvottelujen käymiseksi 2012 konferenssin valmistelemiseksi.
VUODEN 1970 NPT ydinkieltosopimus kieltää ydinaseettomia maita hankkimasta niitä; ydinaseita omaavia maita rohkaistaan luopumaan niistä; jokaisella maalla on oikeus kehittää ydinteknologiaa rauhanomaiseen käyttöön. (JP) http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=176801

4. SOTILAALLINEN ISKU Iranin strategisiin kohteisiin, sotilastukikohtiin, lentokenttiin,
siltoihin, rautatieasemiin ja muihin keskeisiin kohteisiin voisi saada Iranin luopumaan ydinasesuunnitelmistaan, kerrotaan Military Review- lehdessä julkaistussa artikkelissa otsikolla ”Can a Nuclear-armed Iran be Deterred”. Artikkelin kirjoitti israelilais-amerikkalainen sosiologi ja George Washington yliopiston professori Amitai Etzioni.

PALMACH veteraani ja Heprealaisen Yliopiston kasvatti professori Etzioni toteaa artikkelissaan, etteivät sotilaalliset iskut Iranin ydinlaitoksia vastaan voisi olla tarpeeksi tehokkaita, koska niistä ei ole tarkkoja tietoja, niitä suojellaan huolellisesti ja niitä on rakennettu runsaasti asuttuun ympäristöön, mikä aiheuttaisi suuret siviiliuhrit.
Siksi hän suosittelee vaihtoehtoista suunnitelmaa.
ETZIONI toteaa, että tarkoituksena näyttää olevan aiheuttaa niin suurta painetta Irania vastaan, että se lopettaa ydinaseensa valmistamisen mutta ei sen ydinkapasiteetin alentaminen. Etzionin kaavailemien sotilaallisten iskujen kohdetta ja määrää olisi asteittain nostettava, ellei Iran suostu neuvotteluihin ja ydinlaitostensa kansainväliseen tarkastukseen.

POMMITUSTEN ensimmäisinä kohteina olisivat päämajat, vallankumouskaartin tukikohdat, ilmatorjuntajärjestelmät, tutka-asemat, ohjusasemat ja merialukset tarkoituksena öljytoimitusten lopettaminen länsimaihin.
Seuraavina kohteina olisivat – ellei ensimmäinen isku toisi tuloksia – sillat ja rautatieasemat ruuvin kiristämiseksi. Seuraavaksi voitaisiin määrätä lentokieltoalueita Iraniin samaan tapaan kuin Irakissa oli. Etzioni pitää tällaisia toimia sanktioihin verrattavina.
ETZIONI olettaa, että Iranin hallituksen heikentäminen saisi Iranissa elävän opposition nousemaan aktiiviseen vastarintaan hallitusta vastaan.
Hän varoittaa, että potentiaalinen aika on juoksemassa pois käsistä eikä aikaa ole hukattavana. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=176835

5. SINAIN VUORI ei ole Siinailla, vaan Negevissä, vakuuttaa arkeologian professori Emmanuel Anati. Italiassa syntynyt, mutta Israelin valtion perustamisen jälkeen Israeliin muuttanut ja opiskeli Heprealaisessa Yliopistossa, toimi Fullbright oppineena Hawardissa ja sai tohtorin arvonsa Sorbonnen Yliopistossa. Hän opetti muinaishistoriaa Tel Avivin Yliopistossa tehden samalla tutkimusmatkoja Negeviin. Hän asuu nykyisin Italiassa.

PROFESSORI Anati ei vain muuta Sinain-vuoren paikkaa Sinailta Negeviin, vaan siirtää exoduksen ajankohtaa 1000 vuotta aiemmaksi, 2200 – 2000 eKr. Juutalaisen käsityksen mukaan exodus tapahtui 1313 eKr. St Catarinan Luostari Siinailla rakennettiin Rooman keisari Konstantinin äidin Helenin toimesta 330 AD. Luostaria kutsutaan myös St Helenan kappeliksi. Helen Konstantin uskoi vuorelta löydetyn ristin perusteella, että vuori oli exoduksessa mainittu Siinain vuori, jossa Moses sai kymmenen käskyn taulut Jumalalta.
ANATI perustaa väitteensä Karkomin vuorelta Siinailla löytämiinsä runsaisiin, yli 1200, esineisiin – pyhäkköjä, alttareita, kalliopiirustuksia ja laajan kivitaulun, joka muistuttaa kymmenen käskyn taulua. Hän on esittänyt tutkimustensa tulokset kirjassa ”The Discovery on Mount Sinai”, jonka hän perusti aiemmin kirjoittamalleen ja päivittämälleen kirjalle ”The Riddle on Mount Sinai – Archelogical Discories at Har Karkom”. Hän uskoo, että katolinen kirkko tulee hyväksymän hänen esityksenä kirkon virallisena kantana. – Kuten voi arvata, kaikki eivät suonkaan hyväksy hänen löytöjää. Yksi näistä on professori Finkelstein Tel Avivin ylipistosta, jota pidetään eräänlaisena ”pahan ilman lintuna”; hän tyrmää Amatin teoriat.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=176844

5. UUTISOTSIKOITA
- Pääministeri Netanyahu pitää puheen Torontossa sunnuntaiaamuna UJA:n ”Walk with Israel” kävelyyn osallistuville. Tilaisuuteen odotetaan ainakin 15 000 ihmistä päivän kestävään kävelyyn Israelissa Bat Yamin etiopialaisten siirtolaisten tukemiseksi. Netanyahun vierailu on ensimmäinen pääministeri-vierailu 1994 jälkeen. Hän tapaa tänään pääministeri Harperin ja huomenna Yuval Steinitzin ja Yuli Edelsteinin kanssa kanadalaisia viranomaisia kauppasuhteitten lisäämiseksi. (JP)
- Sunday Times väittää, että Israel sijoittaa pysyvästi ainakin yhden kolmesta sukellusveneestään Persianlahdelle ydinristeilyohjuksilla varustettuna. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=176874
- http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/report-israel-to-deploy-nuclear-submarines-off-iran-coast-1.293005
- Abbas kertoi Al-Quds Al-Arabi lehdelle, että PA neuvottelee USA:n kanssa, mutta ettei se ole löytänyt puhekumppania Israelista. PA:n edustaja Zaki sanoo, että keskusteluissa on kosketeltu vain turvallisuutta ja rajoja. Abbas tapaa Obaman 09.06.10 Washingtonissa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=176838
- Rahm Emanuelin poika Zach ja serkku Noah viettivät bar mitzva seremonian Länsimuurin lähellä 20-30 sukulaisen ja läheisen todistaessa sunnuntai-aamuna, mutta juhlallisuudet vietetään jossain muualla. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=176850
- Turkin varustamat 9 laivaa ovat hitaasti lähestymässä Gazan rannikkoa. Israel aikoo estää niiden pääsyn Gazan satamaan. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=176832